Idékatalog om. kompetenceudvikling Rengøringsmedarbejdere i staten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idékatalog om. kompetenceudvikling Rengøringsmedarbejdere i staten"

Transkript

1 Idékatalog om kompetenceudvikling Rengøringsmedarbejdere i staten

2 Uddannelse i fokus 5 Kompetenceudvikling og faglighed 5 Få inspiration til MUS 6 Rengøring vedrører os alle 7 Faglig stolthed 7 Skader og nedslidning 9 Indvandrere med særlige behov 9 Uddannelsestilbud 11 AMU-kurser for rengøringsmedarbejdere 11 Serviceassistentuddannelsen for rengøringsmedarbejdere 16 Individuel kompetenceafklaring (IKA) 18 Forberedende Voksenundervisning (FVU) 18 FVU for ordblinde 19 Danskuddannelse for voksne udlændinge 19 Almen Voksenuddannelse (AVU) 19 Højere Forberedelseseksamen (HF) 20 Økonomisk støtte til uddannelse 21 Kompetencefonden 21 Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) 22 Voksen- og Efteruddannelsesgodtgørelse (VEU) 24 Genveje til mere viden 26

3 Idékatalog om uddannelses- og efteruddannelsesmuligheder Løbende kompetenceudvikling er et vigtigt element i at bevare og udvikle medarbejdernes værdi på arbejdsmarkedet og sikre, at arbejdspladserne har kompetente medarbejdere til at udføre fremtidens jobs. Dette idékatalog giver et overblik over de uddannelses- og efteruddannelsesmuligheder, der er for ufaglærte, faglærte og etatsuddannede medarbejdere i staten med fokus på rengøringsmedarbejdere. Kataloget er rettet mod ansatte i personalefunktioner, de ledere der afholder MUS med de pågældende medarbejdere, samt til medarbejdernes forberedelse af MUS.

4 Uddannelse giver nye muligheder»det er utrolig vigtigt, at alle rengøringsmedarbejdere løbende får kompetenceudvikling. Det at være rengøringsmedarbejder i dag er så hårdt et arbejde, at mange stiler efter at få et mere varieret job, hvor rengøring kombineres med andre serviceopgaver. Men for at komme i betragtning til den type af job er man typisk nødt til at uddanne og videreuddanne sig og det er der heldigvis flere og flere rengøringsmedarbejdere og -ledere, der får øjnene op for.«elsebeth Andersen, tillidsrepræsentant for rengøringspersonalet på Københavns Universitet. Den vigtige MUS Arbejdspladsen skal afholde MUS mellem arbejdsgiveren eller nærmeste chef og rengøringsmedarbejderen. Et af emnerne på MUS er medarbejderens personlige og faglige udvikling. I MUS udarbejdes en individuel udviklingsplan, hvor de beslutninger, arbejdsgiver og medarbejder er nået frem til, nedskrives. I MUS vil man typisk også lave den konkrete planlægning af efteruddannelsen. Få mere at vide om MUS på under»kompetencestrategi, MUS og Læringsmiljø«. Hvem er SCKK? SCKK er statens videnscenter for kompetence- og kvalitetsudvikling. SCKK blev etableret som led i overenskomsten 1999 og har særlig indsigt i statslige forhold. SCKK yder uvildig rådgivning om kompetence- og kvalitetsudvikling, herunder om brug af AMU, og om værktøjer til brug for arbejdet med kompetence- og kvalitetsudvikling. SCKK yder økonomisk støtte til kompetenceudvikling af enkelte medarbejdere og til udviklingsprojekter på arbejdspladserne.

5 Uddannelse i fokus Uddannelse og efteruddannelse af rengøringsmedarbejdere kan være med til at højne og øge respekten for faget I Danmark har vi stor fokus på kompetenceudvikling. Det skyldes, at uddannelse og efteruddannelse er vigtigt for, hvordan arbejdslivet udvikler sig for den enkelte. For at være i stand til at præge og tilpasse sig fremtidens arbejdsopgaver, må man løbende udvikle sig fagligt og personligt. Dette idékatalog giver et overblik over uddannelsesog efteruddannelsesmuligheder for medarbejdere på statslige arbejdspladser med en baggrund som ufaglært, faglært eller etatsuddannet. Idékataloget er rettet mod de ledere, der afholder MUS med rengøringsmedarbejdere, ansatte i personalefunktioner samt rengøringsmedarbejderne selv til brug for forberedelsen af MUS. Mange arbejdspladser vil gerne give rengøringsmedarbejderne adgang til kompetenceudvikling, men har ikke overblik over uddannelsesmulighederne og mulighederne for økonomisk støtte. Det råder idékataloget bod på. Kompetenceudvikling og faglighed Der er behov for, at man på den enkelte arbejdsplads og i rengøringsbranchen som helhed opbygger en større respekt for rengøringsfagligheden. Dette er også en nødvendighed, hvis branchen skal kunne tiltrække arbejdskraft i fremtiden. Det er både lederens og den enkelte medarbejders ansvar at sørge for, at medarbejderne har de nødvendige kompetencer. Emnet kan tages op enten i dagligdagen eller i MUS. Der findes mange muligheder for uddannelse og efteruddannelse fx en lang række AMU-kurser specielt for rengøringsmedarbejdere.

6 Klip fra Kompetencepakken 05 Kompetencepakken 05 er en del af overenskomstaftalen mellem Finansministeriet og Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) for perioden Det fremgår af Kompetencepakken, at kompetenceudvikling er et fælles anliggende for medarbejdere og ledelse. Medarbejderne skal sikres job- og kompetenceudvikling både gennem det daglige arbejde og gennem efter- og videreuddannelse. Kompetenceudvikling skal være både strategisk og systematisk strategisk ved at hænge sammen med institutionens mål og opgaver, og systematisk ved at være en tilrettelagt og løbende proces, som aftales i MUS. I Kompetencepakken OK05 er almen kvalificering og kompetenceudvikling af kortuddannede et særligt fokusområde. Få mere at vide om Kompetencepakken 05 på Der er på statens arbejdspladser gode muligheder for at få økonomisk støtte til efteruddannelse af medarbejderne. Få inspiration til MUS MedarbejderUdviklingsSamtalen (MUS) er det»samtalerum«, hvor leder og medarbejder kan diskutere, om der er en ordentlig sammenhæng mellem arbejdspladsens mål og den enkelte medarbejders opgaver og kompetencer. En god MUS kræver, at både leder og medarbejder forbereder sig og her kommer denne pjece ind i billedet. Pjecen er først og fremmest tænkt som inspiration til en fremadrettet udviklingssamtale om kompetenceudvikling. Tanken er, at pjecen kan fungere som idékatalog i forhold til uddannelsesmulighederne. Den rummer bl.a. informationer om kurser på voksenuddannelsescentre (VUC), om undervisning i dansk, matematik og andre skolefag og om faglig efteruddannelse i form af AMU-kurser.

7 Rengøring vedrører os alle Et fagområde, der aldrig bliver overflødigt og hvor fagligheden er vigtig Der vil altid være behov for rengøring. Det er et fagområde, som aldrig bliver overflødigt og en branche, hvor mange kan og vil få job fremover. Men det er også et fysisk krævende fag. Rengøring vedrører alle borgere og rengøringskvaliteten har stor betydning for indeklima og hygiejne det vil sige for arbejds- og opholdsmiljøet for de børn, voksne og gamle, der til daglig færdes i lokalerne. Faglig stolthed For at skabe en større respekt om medarbejdernes faglighed og for også at styrke fagligheden er det vigtigt at sørge for, at alle får mulighed for at udvikle deres kompetencer. En rengøringsmedarbejder skal vide, hvad hun eller han har med at gøre. Præcis som en faguddannet kok i sit køkken eller en faguddannet murer på byggepladsen. Forestillingen om, at hvis man kan gøre rent derhjemme, kan man også leve af at gøre rent, lever i bedste velgående med alvorlige konsekvenser. Når man skal arbejde professionelt med rengøring mange timer om ugen, er det vigtigt at vide alt om det, man laver. Ellers kan man skade det, man skal renholde og værre endnu: Man kan skade sig selv.

8 Arbejdsskader i rengøringsbranchen Omkring mennesker arbejder dagligt med rengøringsarbejde i Danmark. En undersøgelse udført af Arbejdstilsynet for Kvindeligt Arbejderforbund i 2004 viser, at næsten rengøringsmedarbejdere hvert år rammes af en arbejdsskade. 70 pct. er slidskader i arme, håndled, nakke, skuldre eller ryg, 20 pct. er hudlidelser. Uddannelse af rengøringsmedarbejdere er den vigtigste vej til færre arbejdsskader. Kompetenceudvikling en fælles opgave Kravene til rengøringsmedarbejdere forandrer sig konstant. Det er derfor vigtigt, at den enkelte medarbejder løbende udvikler sig både fagligt og personligt, så der altid er sammenhæng mellem de opgaver, som bliver stillet medarbejderen, og medarbejderens muligheder for at løse dem. Ansvaret for dette er både medarbejderens og lederens. Medarbejderen skal være indstillet på at lære og udvikle sig gennem efteruddannelse og arbejdspladsen og lederen skal sikre, at efteruddannelsen bliver til noget.

9 Skader og nedslidning Rengøring sker bl.a. ved hjælp af forskellige rengøringsmidler. Forkert brug af rengøringsmidlerne kan nedbryde overflader i stedet for at rengøre dem. Sammenblanding af kemikalier eller forkert dosering kan resultere i sundhedsfarlige dampe. Samtidig er det ingen hemmelighed, at rengøring er et krævende fysisk arbejde. Derfor er korrekt arbejdsteknik og viden om de rengøringsmidler, man arbejder med, afgørende for helbredet. Man kan forebygge skader og hurtig nedslidning ved fx at vælge den rengøringsvogn og det mobbesystem, der passer bedst til den enkelte medarbejders fysik. Og ved at skabe variation i arbejdet, så de ansatte fx ikke kun har gulvarbejde. Men det kræver faglig viden hos rengøringslederen og den enkelte medarbejder altid at gøre»det rigtige«. Den viden kan man få gennem kurser og løbende efteruddannelse. Indvandrere med særlige behov Rengøringsbranchen beskæftiger mange medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk. Nogle indvandrere har som deres danske rengøringskolleger ingen eller kun sparsom faglig uddannelse inden for rengøring. Hvis man ikke taler eller læser dansk på et tilstrækkeligt højt niveau kan det være svært fx at forstå budskaberne på rengøringsmidlernes emballage. Det kan føre til uhensigtsmæssig brug af kemikalier og til skader på både helbred og de overflader, der skal rengøres. 9

10 Uddannelsesmuligheder Mange forskellige arbejdsmarkedsuddannelser (AMU), som er specielt udviklet til rengøringsmedarbejdere. Serviceassistentuddannelsen for rengøringsmedarbejdere er en 2-årig erhvervsuddannelse, som giver spidskompetencer på rengøringsområdet og inden for virksomhedsservice eller hospitalsservice. Forberedende Voksenundervisning (FVU) er et tilbud til alle, som har behov for at blive bedre til at læse, skrive og regne. Undervisningen foregår på små hold og planlægges efter den enkeltes ønsker og behov. Der er også FVU særligt tilrettelagt for ordblinde. Almen Voksenuddannelse (AVU) er undervisning i fag som dansk, engelsk, historie og samfundsfag på et niveau, der svarer til folkeskolens 9. og 10. klasse. Undervisningen er tilrettelagt, så den passer til voksne. Højere Forberedelseseksamen (HF) er en studieforberedende uddannelse for voksne. Man kan enten tage en hel HF eller enkelte fag. En hel HF-eksamen, der kan tages over to år eller længere tid, giver adgang til de samme uddannelser som en studentereksamen. Økonomisk støtte til uddannelse Kompetencefonden støtter kompetenceudvikling af medarbejdere i uddannelsesforløb af mindst én uges varighed (37 timer). Støtten kan bruges til at betale for bl.a. kursusafgifter, vikarudgifter, undervisningsmaterialer og andre udgifter i forbindelse med kurset. Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) er et tilbud til voksne kortuddannede mellem 25 og 60 år. Der gives SVU til Forberedende Voksenundervisning (FVU), almen voksenuddannelse, HF-kursus og HF-enkeltfag og kombinationer af disse uddannelser. Voksen- og Efteruddannelsesgodtgørelse (VEU-godtgørelse) kan søges af voksne, der tager en erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. Godtgørelsen svarer til højeste dagpengesats. Som medarbejder kan man få VEU-godtgørelse til stort set alle typer af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. Få mere at vide om uddannelsestilbudene på side 18 og om økonomiske støttemuligheder på side 21.

11 Uddannelses - tilbud AMU-kurser for rengøringsmedarbejdere relevant faglig udvikling Der findes rigtig mange AMU-kurser, som er relevante for rengøringsmedarbejdere. Derfor kan et første skridt på vejen mod uddannelse være at tage kontakt til den nærmeste erhvervsskole eller AMU- Center og få en snak med den vejleder, der ved noget om rengøringskurserne. Det kan også være en god idé, at rengøringsmedarbejdere på arbejdspladsen får lavet en individuel kompetenceafklaring (IKA). På den baggrund kan hver enkelt få udarbejdet en uddannelsesplan for de kurser, han eller hun skal tage. Det kan også være en idé at sende hele rengøringsafdelingen på teambuildingkursus. Der er masser af spændende muligheder! Husk, at man kan søge VEU-godtgørelse til dækning af tab af arbejdsindtægt ved deltagelse i AMU-kurser. Grundlæggende faglige AMU-kurser i rengøring Rengøringsmidler og overflader 3 dage Få kendskab til overflader på gulve, vægge, inventar og sanitet. Få viden om, hvilke rengøringsmidler overfladerne kan tåle og ikke kan tåle. Lær at vælge de korrekte midler til rengøring og pleje af almindeligt forekommende overflader. Lær at dosere korrekt med hensyntagen til både naturen og indeklimaet. 11

12 Redskaber og maskiner til rengøringsarbejde 2 dage Lær at anvende og til- og afrigge almindeligt anvendte redskaber, rengøringsvogne og rengøringsmaskiner hensigtsmæssigt, sikkerhedsmæssigt og ergonomisk korrekt. Lær at vejlede nye kolleger i brugen af dette udstyr. Lær at bruge rationelle metoder og arbejdsgange ved brug af redskaber, vogne og maskiner. Arbejdsteknik 2 dage Lær at bruge korrekte arbejdsstillinger i rengøringsarbejdet. Bliv opmærksom på typiske belastninger af bevægeapparatet under rengøring og muligheder for at undgå dem. Lær korrekt løfte- og bæreteknik. Få kendskab til betydningen af jobrotation som modsætning til ensidigt gentaget arbejde. 12

13 Rengøringshygiejne 1 dag Lær at udføre almindeligt forekommende rengøring på en hygiejnisk korrekt måde, så antallet af mikroorganismer i miljøet nedbringes og spredning af mikroorganismer forhindres. Få viden om kravene til personlig hygiejne. Lær at overholde gældende hygiejnekrav under rengøringsarbejdet. Mikrofibre 1 dag Få kendskab til mikrofibres egenskaber, miljøpåvirkninger og påvirkninger af overflader. Lær at anvende mikrofiberklude og -redskaber ergonomisk og metodisk korrekt. Lær at vedligeholde mikrofiberklude og -mopper. Personlig planlægning og rengøringsplaner 2 dage Lær at benytte forskellige typer af arbejdsplaner. Bliv i stand til at vurdere rengøringsbehovet. Lær at foretage en personlig planlægning af eget arbejdsområde i forhold til kundens ønsker, arbejdsplanen og den beregnede tid. Lær at planlægge og udføre rengøring i forhold til relevante kvalitetsniveausystemer. Service og synlig rengøring 2 dage Lær at udføre synlig rengøring og andet servicearbejde på en fleksibel, samarbejdsvillig og ansvarsbevidst måde. Få viden om værdien af god kommunikation over for kunder, brugere, kolleger og andre personalegrupper på arbejdspladsen. Bliv bevidst om betydningen af en god personlig fremtræden. Få viden om, hvilken indflydelse, man selv har på opfattelsen af en serviceydelse i en konkret situation. Kommunikation og konflikthåndtering for servicemedarbejdere 3 dage Få forståelse for andres arbejdssituation. Få indblik i menneskelige relationer og forskellige roller, og viden om ens egen rolle og adfærd. Få kendskab til enkle teknikker til håndtering af konflikter. Lær at anvende samtaleteknik og håndtere aggressive episoder på en hensigtsmæssig og ikke konfrontativ måde. 13

14 14 Måling og vurdering af rengøringskvalitet 2 dage Lær at vurdere rengøringsbehovet i henhold til en bestemt kvalitetsprofil. Lær at anvende et målesystem på rengøringsområder til vurdering af eget arbejde. Lær at vurdere kvalitetsniveau ud fra fx kvalitetsvurderingsskemaer fra INSTA 800. Sikkerhed og førstehjælp ved rengøringsarbejde 4 dage Lær at udføre rengøringsarbejde på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Lær at inddrage relevant viden om det fysiske, kemiske og psykiske arbejdsmiljø i forbindelse med rengøringsarbejdet. Lær livreddende førstehjælp ved ulykker og pludselig opstået sygdom på arbejdspladsen. Specialkurser for personer, der udfører rengøringsopgaver inden for områder, der stiller særlige krav til faglig viden om hygiejne Rengøring af fødevarevirksomheder og storkøkkener 2 dage Lær at udføre almindelige og mere specielle rengøringsopgaver på fødevarevirksomheder og i storkøkkener på en hygiejnisk korrekt måde. Lær at udføre og anvende såvel bakteriologisk som visuel egenkontrol i forbindelse med rengøringsarbejdet. Almen fødevarehygiejne obligatorisk certifikat 3 dage Få kendskab til de mest almindelige fødevarebårne sygdomme, deres årsag, udbredelse og sammenhængen mellem udbrud og produktionsovervågning. Få kendskab til mikroorganismers forekomst og vækst i fødevarer.

15 Få viden om, hvordan mikroorganismernes udvikling kan hæmmes ved korrekt håndtering af fødevarer. Få kendskab til gældende lovgivning om fremstilling, opbevaring, opvarmnings-, varmholdningsog nedkølingsfasen og salg af fødevarer. Hospitals- og institutionshygiejne 3 dage Lær at udføre almindelige og mere specielle rengørings- og serviceopgaver på hospitaler, dag- og døgninstitutioner og ældrecentre på en hygiejnisk korrekt måde. Få kendskab til smitte og mulige smitteveje på arbejdsstedet og lær at tilrettelægge arbejdet så faren for smittespredning minimeres. Andre specialkurser inden for rengøringsservice Oliebehandlede gulve 2 dage Lær at tilrettelægge og udføre oliebehandling af gulve og at reetablere og vedligeholde dem. Lær at anvende midler, metoder, redskaber og maskiner til sikkerhedsmæssig korrekt afrensning af olie, olieudlægning og oliebehandling. Polishbehandlede gulve 2 dage Lær at tilrettelægge og udføre polishbehandling af gulve og at reetablere og vedligeholde dem. Lær at anvende midler, metoder, redskaber og maskiner til sikkerhedsmæssig korrekt fjernelse af polish, udlægning af polish og polishbehandling. Rengøring af trafikmidler 3 dage Lær at anvende de mest hensigtsmæssige rengøringsmetoder, -midler og -redskaber i forhold til transportmidlets særlige pladsforhold, den interne arbejdsfordeling og tidsrammer. Lær at udføre rengøringen af transportmidlet ergonomisk og sikkerhedsmæssig forsvarligt. Periode- og grundrengøring 3 dage Lær at planlægge og udføre periode- og grundrengøring med hensigtsmæssige metoder, sikkerhedsmæssigt forsvarligt og under hensynstagen til naturen og indeklimaet. 15

16 16 Rengøring af boligtekstiler 3 dage Få indblik i de mest anvendte tekstiloverflader. Lær at vælge og anvende egnede rengøringsmidler, udstyr og metoder til rengøring af boligtekstiler. Personlige kurser med fokus på samarbejde og organisering af arbejdet Etablering af selvstyrende grupper (2 dage) Teambuilding for selvstyrende grupper 2 dage) Kommunikation i team (3 dage) Videndeling og læring for medarbejdere (3 dage) Værdibaserede arbejdspladser (2 dage) Eksempler på IT-kurser under AMU Brug af pc på arbejdspladsen (3 dage) Effektiv internetsøgning på jobbet (2 dage) Online kommunikation til jobbrug Anvendelse af regneark til talbehandling (3 dage) Få mere at vide om AMU-kurser for rengøringsmedarbejdere på under»offentlig«og om AMU på Serviceassistentuddannelsen for rengøringsmedarbejdere Erhvervsuddannelsen til serviceassistent kvalificerer til en bredere jobfunktion end rengøring. Uddannelsen giver mulighed for en spændende, afvekslende og selvstændig arbejdsdag. Som faglært serviceassistent har man en meget alsidig jobprofil, der modsvarer, at de fleste arbejdsgivere lægger vægt på medarbejdernes evne til at arbejde og planlægge selvstændigt. Serviceassistentuddannelsen er en kort erhvervsuddannelse, som tager to år. Der er løn under uddannelsen. Hvis man er fyldt 25 år og har mindst to års erfaring inden for branchen, kan man tage Serviceassistentuddannelsen på ét år. Funktionen som serviceassistent er alsidig og nødvendig både på virksomheder, institutioner, kontorer og på hospitaler. Bredden i uddannelsen giver mulighed for løsning af mange forskellige typer af opgaver. Uddannelsen skifter mellem skoleundervisning og praktik. I praktikperioderne træner man de arbejdsfunktioner, man har lært på skolen og får indsigt i branchen.

17 På uddannelsen vælger man speciale inden for enten virksomhedsservice eller hospitalsservice. Virksomhedsservice handler bl.a. om mødeafvikling (planlægning, borddækning, afrydning m.v.), afløsning i reception og kontorsupport. Hospitalsservice omfatter viden om særlige rengøringskrav på hospitaler og transport og assistance af patienter. Kernefunktionen på Serviceassistentuddannelsen er rengøring på et højt professionelt niveau. Uddannelsen giver adgang til et varieret og udfordrende job, hvor rengøringsopgaver kombineres med forskellige serviceopgaver, der er skræddersyet til den enkelte virksomheds behov. Få mere at vide om Serviceassistentuddannelsen og økonomiske støttemuligheder på Almen kvalificering et indsatsområde for SCKK Basale færdigheder, der er ført up-to-date, er en forudsætning for at vedligeholde og udvikle kvalifikationer. Og udviklingen på de statslige arbejdspladser betyder netop, at kravene til medarbejderne om løbende udvikling af deres faglige og personlige kompetencer vokser. Derfor er»almen kvalificering«vigtigere end nogensinde og et særligt indsatsområde i Kompetencepakken 05. SCKK har derfor afsat midler fra Kompetencefonden, som er særligt målrettet indsatsen på området. SCKK har iværksat en særlig indsats for faglærte, ufaglærte og etatsuddannede i staten og har fokus på at fremme kompetenceudvikling for disse grupper. Dette sker gennem forskellige projekter og formidling af uddannelsesmuligheder. Få mere at vide om SCKK s indsats for kortuddannede på

18 18 Individuel Kompetenceafklaring (IKA) Formålet med IKA er at afklare, dokumentere, vurdere og anerkende den enkelte medarbejders realkompetencer i forhold til de kompetencer, som beskrives i konkrete arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) og i forhold til konkrete enkeltfag. De involverede uddannelsessteder tilrettelægger og gennemfører IKA, der kan bruges som basis for at skræddersy en uddannelsesplan til medarbejderen enten inden for AMU eller et andet uddannelsesområde. Der er ingen deltagerbetaling. Få mere at vide om IKA på under»ika«eller på Forberedende Voksenundervisning (FVU) FVU består af to fag: dansk og matematik. Opkvalificering inden for disse basale færdigheder kan give nye udviklingsmuligheder i arbejdslivet og livet generelt. Undervisningen starter på den enkeltes niveau, som findes i en test. Der undervises i trin 1 til 4 og både om dagen og om aftenen. Trin 4 svarer til 9. klasses niveau. Undervisningen foregår på små hold og planlægges efter kursistens ønsker og behov. FVU finder typisk sted på et voksenuddannelsescenter (VUC), men kan også foregå i det lokale oplysningsforbund, på en teknisk skole eller handelsskole, på selve arbejdspladsen eller i den lokale fagforening. Undervisningen planlægges af arbejdspladsen, medarbejderen og uddannelsesstedet i fællesskab. Undervisningen er gratis og medarbejderen og arbejdspladsen kan søge kompensation for tabt arbejdsfortjeneste via Kompetencefonden. Man kan også søge Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) til FVU. Få mere at vide om FVU på under»uddannelsernes hvem, hvad, hvor«.

19 FVU for ordblinde Det er en ekstra stor udfordring at uddanne sig, hvis man på grund af ordblindhed har svært ved at læse, skrive og regne. Men der er hjælp at hente flere steder. FVU læsning trin 1 kan tilrettelægges særligt for ordblinde. Formålet er at forbedre den enkeltes muligheder for at læse og forstå tekster og for at skrive. Undervisningen er individuel eller på små hold. Få mere at vide om undervisning for ordblinde på under»læse, skrive, regne«. Danskuddannelse for voksne udlændinge Danskuddannelse er for udlændinge over 18 år, der har opholdstilladelse i Danmark eller har ret til at opholde sig i Danmark. Uddannelsen er opdelt i tre trin, der hver består af 6 moduler. Trin 1 og 2 kvalificerer til at tage AMUkurser, mens trin 3 endvidere kvalificerer til at tage Almen Voksenuddannelse (AVU). Trin 3 er derudover et af adgangskravene til de fleste mellemlange og lange videregående uddannelser. FVU læsning trin 1 kan også tilrettelægges særligt for personer med dansk som andetsprog. Få mere at vide om danskuddannelse for voksne udlændinge på eller på Almen Voksenuddannelse (AVU) AVU er undervisning i enkeltfag for voksne over 18 år. AVU svarer i niveau til folkeskolens 9. og 10. klasse. Undervisningen er specielt tilrettelagt for voksne. Med AVU kan man forbedre sine kundskaber i skolefag som dansk, dansk som andetsprog, engelsk, filosofi, formidling, fransk, historie, layout, matematik, mediefag, naturfag, psykologi, samfundsfag, samarbejde og kommunikation, spansk og tysk. Fagene kan bruges til at genopfriske gammel viden eller til at få nye kompetencer. Efter fag på AVU niveau kan man vende tilbage til sit job med flere kompetencer. AVU foregår typisk på et voksenuddannelsescenter (VUC). Hvis man kan samle et helt hold, kan undervisningen også foregå på arbejdspladsen eller fx i den 19

20 20 lokale 3F-afdeling. Fagene kan afsluttes med en prøve, der svarer til folkeskolens afgangsprøver efter 9. og 10. klasse. Der er mulighed for at få undervisning både i dagtimerne og om aftenen, og kurserne starter flere gange om året. Der er deltagerbetaling på AVU. Man kan søge Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) også til dækning af deltagerbetaling. Det kan også være en mulighed at søge Statens Uddannelsesstøtte (SU). Det kræver dog minimum 23 timers undervisning pr. uge. Få mere at vide om AVU på under»uddannelsernes hvem, hvad, hvor«og få mere at vide om mulighederne i SVU på Højere Forberedelseseksamen (HF) HF-enkeltfagsundervisning er studieforberedende undervisning for voksne. Man kan bl.a. tage fag som billedkunst, dramatik, dansk, erhvervsøkonomi, filosofi, fransk, fysik, geografi, historie, idræt, italiensk, kemi, matematik, musik, organisation, psykologi, religion og samfundsfag. Fagene kan»sammenstykkes«til en hel HF-eksamen, der kan tages over to år eller længere tid. En hel HF giver adgang til de samme uddannelser som en studentereksamen. Undervisningen foregår typisk på et voksenuddannelsescenter (VUC). Der er mulighed for at få undervisning både i dagtimerne og om aftenen. Undervisningen i de enkelte fag gennemføres over en periode på mellem 6 måneder og 2 år afhængig af faget. Undervisningen, der både kan foregå som holdundervisning, individuel værkstedsundervisning og fjernundervisning, afsluttes med en prøve. Der er deltagerbetaling. Man kan søge Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) også til dækning af deltagerbetaling. Det kan også være en mulighed at søge Statens Uddannelsesstøtte (SU). Det kræver dog minimum 23 timers undervisning pr. uge. Få mere at vide om HF-enkeltfag på under»uddannelsernes hvem, hvad, hvor«og få mere at vide om mulighederne i SVU på

21 Økonomisk støtte til uddannelse Kompetencefonden skaber økonomisk mulighed for individuelle kompetenceudviklingsforløb Kompetencefonden Kompetencefonden støtter kompetenceudviklingsforløb for enkelte medarbejdere på de statslige arbejdspladser. Alle medarbejdere, herunder rengøringsmedarbejdere, der er dækket af overenskomsten, har mulighed for at få støtte også rengøringsmedarbejdere. Kompetencefonden er en del af Kompetencepakken 05, under overenskomstaftalen mellem Finansministeriet og Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) for perioden ). Støtte fra Kompetencefonden kan bruges til betaling af udgifter ved medarbejdernes kompetenceudvikling fx kursusafgifter, vikarudgifter, undervisningsmaterialer og andre udgifter i forbindelse med uddannelse og efteruddannelse. Kompetencefonden giver støtte til længerevarende, individuelle kompetenceudviklingsforløb (af mindst én uges 37 timers varighed), herunder til almen kvalificering og til kompetenceudvikling for kortuddannede. Fraværet fra arbejdspladsen gælder også den tid, hvor man forbereder sig til undervisning eller eksamen. Se eksempler på udviklingsforløb, som er støttet af Kompetencefonden på To forudsætninger skal være opfyldt for at midlerne fra Kompetencefonden kan benyttes: Samarbejdsudvalget på den enkelte arbejdsplads skal have fastlagt en strategi med principper og retningslinier for den samlede kompetenceudviklingsindsats på arbejdspladsen herunder for anvendelsen af midler fra Kompetencefonden. 21

22 22 På SCKK s hjemmeside findes forskellige eksempler på kompetencestrategier, Det udviklingsforløb, som støttes af Kompetencefonden, skal indgå som en del af en individuel udviklingsplan for den enkelte medarbejder. Der kan også søges midler til udviklingsforløb for en gruppe medarbejdere, hvis det fælles forløb udspringer af den enkelte ansattes behov, som det er blevet afdækket på MUS. Få inspiration til udformning af en udviklingsplan på Midler fra Kompetencefonden kan ikke bruges til løn til ansøgeren. Der ydes heller ikke støtte til uddannelse, som er afsluttet, eller til den del af en igangværende uddannelse, som er afsluttet. Midlerne kan heller ikke anvendes til medfinansiering af organisatoriske udviklingsprojekter. Midlerne søges ikke direkte af den enkelte medarbejder, men fordeles via ministerierne til de enkelte arbejdspladser. Oftest vil personalefunktionen på den enkelte arbejdsplads vide, hvordan midlerne fordeles. Få mere at vide om Kompetencefonden og find SCKK s pjece om fonden på under»økonomisk støtte«. Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) SVU er økonomisk støtte til voksenuddannelse. Formålet med SVU ordningen er at skabe mulighed for at voksne kan deltage i uddannelse i arbejdstiden. Man kan søge SVU til uddannelser på folkeskoleniveau (bl.a. Forberedende Voksenundervisning (FVU), Almen Voksenuddannelse (AVU) og danskundervisning for voksne udlændinge. Man kan også søge SVU til gymnasiale uddannelser (bl.a. HF-enkeltfag og til en fuld HF) samt til videregående uddannelser (bl.a. uddannelser under åben uddannelse og masteruddannelser). Man kan både få SVU til heltids- og deltidsuddannelse. Den ugentlige undervisningstid skal normalt være mindst 6 timer. Dog kan man få SVU til Forberedende Voksenundervisning (FVU) i mindst 3 timer om ugen. På en videregående uddannelse kan man kun få SVU til heltidsuddannelse (mindst 20 undervisningstimer pr. uge). Man kan kombinere flere uddannelser for at komme op på heltid. Man skal opfylde flere krav for at få SVU fx kan kun kortuddannede voksne med 7-8 års skolegang (eventuelt suppleret med en erhvervsrettet uddannelse), eller voksne med 9-10 års skolegang (sup-

23 23

24 pleret med højst 2 års erhvervsrettet uddannelse) få SVU. Man skal også være mellem 25 og 60 år. Dog kan unge mellem 18 og 24 år få SVU til Forberedende Voksenundervisning (FVU). Alle voksne kan få SVU til at deltage i uddannelse på videregående niveau (fx masteruddannelser). Som medarbejder skal man have været ansat hos sin nuværende arbejdsgiver i mindst 6 måneder for at kunne få SVU. For at kunne få SVU til en videregående uddannelse skal man inden for 5 år have haft, hvad der svarer til 3 års fuldtidsarbejde. Få mere at vide om SVU på eller på Brug for hjælp og vejledning? Brug de nævnte hjemmesider, som rummer information og vejledning om uddannelsesmuligheder og muligheder for økonomisk støtte til kompetenceudvikling af medarbejderne. Ved behov for yderligere hjælp kan Statens Center For Kompetence- og Kvalitetsudvikling (SCKK) eller 3F kontaktes. Find kontaktinformationer på og Voksen- og Efteruddannelsesgodtgørelse (VEU) Formålet med VEU-godtgørelse er at give voksne kortuddannede et økonomisk grundlag for at deltage i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. Godtgørelsen svarer til højeste dagpengesats. VEU-godtgørelse kan bl.a. gives i forbindelse med en arbejdsmarkedsuddannelse (AMU). VEU-godtgørelse åbner også mulighed for at søge økonomisk tilskud til transport mellem bopæl og uddannelsessted. VEU-godtgørelse er til lønmodtagere i arbejde, selvstændige erhvervsdrivende, og til ledige i dagpengeperioden med ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. Ledige uden ret til dagpenge er ikke

25 omfattet af ordningen. Ansøgerens status på ansøgningstidspunktet er afgørende. Som medarbejder kan man få VEU-godtgørelse til stort set alle typer af voksen- og efteruddannelse. Der er dog begrænsninger i mulighederne for at få VEU til fx enkeltfag på erhvervsuddannelserne. Derudover skal man opfylde en række generelle krav for at få VEU-godtgørelse. Få mere at vide om VEU-godtgørelse på eller på den enkelte skole. 25

26 Genveje til mere viden AMU-guiden SCKK har lavet en AMU-guide. Se under»udannelsernes hvem, hvad, hvor«. AMU for rengøringsmedarbejdere Læs om de forskellige AMU-kurser for rengøringsmedarbejdere. Se Danmarks Forvaltningshøjskole Danmarks Forvaltningshøjskole (DFH) tilbyder kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere, hovedsageligt i den offentlige sektor. Se Efteruddannelse.dk Undervisningsministeriet har udviklet en webservice, der giver elektronisk adgang til en række oplysninger, herunder om Arbejdsmarkedsuddannelser, Efteruddannelsesudvalg og Uddannelsessteder. Se Forberedende Voksenundervisning (FVU) Information om FVU. Se under»fvu«. Statens Uddannelsesstøtte (SU) SU administreres af SU-styrelsen. Se Uddannelsesguiden Find den relevante uddannelse. Læs om andres erfaringer, studier i udlandet og få gode råd. Se Uddannelsesnyt Udgives af Fagligt Fælles Forbund 3F. Se

27 Uddannelsesmuligheder for kortuddannede På Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudviklings (SCKK s) hjemmeside findes uddannelsesportalen»uddannelsernes hvem, hvad, hvor«, som rummer information om eksisterende uddannelsestilbud for kortuddannede. Se Undervisningsministeriets hjemmeside Veu-info.dk Denne side er et redskab til alle, der vejleder voksne, eller som ønsker at tage uddannelse eller kurser inden for erhvervsrettet uddannelse (GVU, VEUD og VVU). Se VEU-godtgørelse og befordringstilskud SU-styrelsen, Kontoret for Voksenuddannelsesstøtte. Information om støtte til uddannelse og befordring. Se Vidar.dk Undervisningsministeriets database med informationer om alle offentlige voksen- og efteruddannelser. Se Vuskontakt.dk VUS Kontakt rådgiver om støtte til uddannelse for voksne. VUS er etableret i samarbejde mellem Københavns Amt, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og arbejdsmarkedets parter. Se VUC.dk Oversigt over Voksenuddannelsescentre i Danmark. Se Tilrettelæggelse: SCKK og Fagligt Fælles Forbund 3F Kaj Andersen og Susanne Wind, 3F Foto: Nana Reimers Tekst: Jakob Vedelsby Tryk: Stormtryk Oplag: 2000 ISBN:

28 SCKK Frederiksberggade København K T F E sckk@sckk.dk

Hvordan kommer du til Sukkertoppen. S -Tog til Ny Ellebjerg, Sjælør og Valby stationer Ny Ellebjerg ligger lige ved skolen.

Hvordan kommer du til Sukkertoppen. S -Tog til Ny Ellebjerg, Sjælør og Valby stationer Ny Ellebjerg ligger lige ved skolen. Danshøj Valby Vigerslev Gammel Køge Landevej Sjælør Boulevard Carl Jacobsens Vej KTS Folehaven Ny Ellebjerg Sjælør Gammel Køge Landevej Ellebjergvej Hvordan kommer du til Sukkertoppen S -Tog til Ny Ellebjerg,

Læs mere

Rengøring. Inspiration. til efteruddannelse

Rengøring. Inspiration. til efteruddannelse Rengøring Inspiration til efteruddannelse Februar 2014 Hvad er der af muligheder for at deltage i efteruddannelse? Efteruddannelse og kompetenceudvikling af alle medarbejdere er en vigtig faktor for en

Læs mere

Dine efteruddannelsesmuligheder

Dine efteruddannelsesmuligheder Ansatte i regionerne Dine efteruddannelsesmuligheder Forord 3F vil med denne pjece sætte fokus på efteruddannelse og kompetenceudvikling for ansatte i Regionerne. En af grundene er bl.a. den teknologiske

Læs mere

Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen

Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen SERVICEBRANCHENS UDDANNELSESFOND Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen

Læs mere

Dine efteruddannelsesmuligheder

Dine efteruddannelsesmuligheder Ansatte i regionerne Dine efteruddannelsesmuligheder Forord 3F vil med denne pjece sætte fokus på efteruddannelse og kompetenceudvikling for ansatte i Regionerne. En af grundene er bl.a. den teknologiske

Læs mere

IKV Via Erhvervsuddannelser - Horsens

IKV Via Erhvervsuddannelser - Horsens Baggrund I Horsens Kommune er der lavet en aftale om, at rengøringsmedarbejdere, der har gennemført 3 ugers kursus i erhvervsrengøring, får en lønforbedring på 1 løntrin. Kurset indeholder det, der svarer

Læs mere

Rengøringskurser for professionelle. Rengørings- og hygiejneområdet

Rengøringskurser for professionelle. Rengørings- og hygiejneområdet Rengøringskurser for professionelle Rengørings- og hygiejneområdet 1 Hvem er Tradium Erhverv? Tradium Erhverv udbyder uddannelser og kompetenceløft primært under AMU programmet, og vores hovedfokus er

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service April 2013 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Hvad ønsker gæsterne?

Hvad ønsker gæsterne? God service Hvad ønsker gæsterne? God pris God beliggenhed Rene værelser, ja tak! Housekeeping med god kvalitet og service Rengøringsassistenter er en væsentlig ressource på et hotel! At gøre rent er ikke

Læs mere

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk AK-Samvirke Version 10 jan.2013 Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk Reglerne gælder kun personer i beskæftigelse og selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Februar 2012 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland EUC Midt Bornholms

Læs mere

Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen

Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen SERVICEBRANCHENS UDDANNELSESFOND Pjecen her giver et overblik over relevante kurser, overenskomstens ret til efteruddannelse

Læs mere

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE - NÅR DU ER I ARBEJDE - NÅR DU ER FYRET, MEN IKKE FRATRÅDT ENDNU STATENS VOKSENUDDANNELSES-STØTTE (SVU) ELLER GODTGØRELSE TIL VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE (VEU) LÆS HER HVORDAN

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Januar 2013 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland EUC Midt Bornholms

Læs mere

Kompetencefonden. - En mulighed for støtte til individuel kompetenceudvikling OK08 (2008-2011) Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

Kompetencefonden. - En mulighed for støtte til individuel kompetenceudvikling OK08 (2008-2011) Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Kompetencefonden - En mulighed for støtte til individuel kompetenceudvikling OK08 (2008-2011) Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Kort om Kompetencefonden Alle ansatte, der er dækket af

Læs mere

Fag, der er placeret på Trin 1A, 6 ugers modul, undervisningen foregår på AMU-Fyn.

Fag, der er placeret på Trin 1A, 6 ugers modul, undervisningen foregår på AMU-Fyn. Fag, der er placeret på, 6 ugers modul, undervisningen foregår på AMU-Fyn. Arbejdsplaner og arbejdstilrettelæggelse, 1,0 uge Niveau: Rutineret Praktisk erhvervsrengøring 2,0 uger Niveau: Avanceret Rengøringshygiejne

Læs mere

Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen

Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og ledere i rengøringsbranchen n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Rengøring og uddannelse Inspiration til medarbejdere og

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service December 2014 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk AK-Samvirke Version 8 januar.2012 Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk Reglerne gælder kun personer i beskæftigelse og selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

Det danske uddannelsessystem

Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem består af både et ordinært uddannelsessystem og et parallelt uddannelsessystem for voksen- og efteruddannelse. Pjecen beskriver uddannelsessystemet

Læs mere

Hvordan kan efteruddannelse være et redskab til fastholdelse? Lisbeth Jakobsen www.vuskonsulenterne.dk 17. januar 2012, Middelfart

Hvordan kan efteruddannelse være et redskab til fastholdelse? Lisbeth Jakobsen www.vuskonsulenterne.dk 17. januar 2012, Middelfart Hvordan kan efteruddannelse være et redskab til fastholdelse? Lisbeth Jakobsen www.vuskonsulenterne.dk 17. januar 2012, Middelfart VUS Konsulenterne Vejledning / coaching om erhverv og uddannelse Uddannelsesplanlægning

Læs mere

FAGLÆRT RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive. indenfor rengøringsservice ERHVERVSUDDANNELSE

FAGLÆRT RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive. indenfor rengøringsservice ERHVERVSUDDANNELSE ERHVERVSUDDANNELSE RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive FAGLÆRT indenfor rengøringsservice KONTAKT OS FOR NÆSTE OPSTART TRIN 1: RENGØRINGSTEKNIKER TRIN

Læs mere

Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere

Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning for indvandrere 2017 Forord Vi har alle behov for at kunne kommunikere med de mennesker, vi møder i hverdagen.

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service September 2014 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Jobrotationsordninger. Danish Crown 19. April 2012

Jobrotationsordninger. Danish Crown 19. April 2012 Jobrotationsordninger Danish Crown 19. April 2012 Bjarke Thomsen Ansat i Danmarks største rekrutterings- og outplacement virksomhed afdelinger i alle kommuner Hovedopgaven er at gøre vores lagerbeholdning

Læs mere

Et godt tilbud til sektorens medlemmer

Et godt tilbud til sektorens medlemmer Kost- og Servicesektoren marts 2012 F O A F A G O G A R B E J D E Uddannelsespjece Et godt tilbud til sektorens medlemmer muligheder for grund- og efteruddannelse Indhold Forord 3 Erhvervsuddannelsen som

Læs mere

Efteruddannelsesmuligheder til Offentlige ansatte 3F-medlemmer der ønsker en kort eller videregående uddannelse. Dine. efteruddannelsesmuligheder

Efteruddannelsesmuligheder til Offentlige ansatte 3F-medlemmer der ønsker en kort eller videregående uddannelse. Dine. efteruddannelsesmuligheder Efteruddannelsesmuligheder til Offentlige ansatte 3F-medlemmer der ønsker en kort eller videregående uddannelse Dine efteruddannelsesmuligheder Din overenskomst giver dig mulighed for at deltage i en række

Læs mere

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ 1. HALVÅR 2015 RENGØRINGSSERVICE GRUNDUDDANNELSE I RENGØRING UDDANNELSE TIL SPECIELLE OPGAVER I BRANCHEN UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ VOKSENUDDANNELSE FOR ALLE ERHVERVSRENGØRING FLEX At

Læs mere

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ 2. HALVÅR 2014 RENGØRINGSSERVICE GRUNDUDDANNELSE I RENGØRING UDDANNELSE TIL SPECIELLE OPGAVER I BRANCHEN UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ VOKSENUDDANNELSE FOR ALLE ERHVERVSRENGØRING FLEX At

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Juni 2016 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Sådan får du råd til uddannelse

Sådan får du råd til uddannelse Sådan får du råd til uddannelse - når du er i arbejde - når du er fyret, men ikke fratrådt endnu Statens voksenuddannelses-støtte (SVU) eller Godtgørelse til voksen- og efteruddannelse (VEU) Læs her hvordan

Læs mere

DI SÅDAN. Hygiejne. Amu-kurser

DI SÅDAN. Hygiejne. Amu-kurser > Hygiejne Amu-kurser Uddannelsestilbud til med arbejdere, der beskæftiger sig med fødevareproduktion, forarbejdning af råvarer, rengøring og kantinedrift. Hygiejne AMU-kurser Uddannelsestilbud til med

Læs mere

UDDANNELSE... RENGØRINGSSERVICE UDDANNELSE I PROFESSIONEL RENGØRING AMU-KURSER FAGLÆRT UDDANNELSE ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ 2.

UDDANNELSE... RENGØRINGSSERVICE UDDANNELSE I PROFESSIONEL RENGØRING AMU-KURSER FAGLÆRT UDDANNELSE ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ 2. 2. HALVÅR 2015 RENGØRINGSSERVICE UDDANNELSE I PROFESSIONEL RENGØRING AMUKURSER FAGLÆRT UDDANNELSE UDDANNELSE... D PÆ AG O G I SK L JØ VOKS N MI E ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ VOKSENUDDANNELSE FOR ALLE

Læs mere

FAGLÆRT RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive. indenfor rengøringsservice OPSTART UGE 38 2015

FAGLÆRT RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive. indenfor rengøringsservice OPSTART UGE 38 2015 ERHVERVSUDDANNELSE RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive FAGLÆRT indenfor rengøringsservice OPSTART UGE 38 2015 TRIN 1: RENGØRINGSTEKNIKER TRIN 2: SERVICEASSISTENT

Læs mere

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland.

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland. Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. Program Kompetencespindet og andre værktøjer Hvordan afdækkes kompetencebehovet

Læs mere

Kompetencefonden en mulighed for støtte til individuel kompetenceudvikling

Kompetencefonden en mulighed for støtte til individuel kompetenceudvikling Kompetencefonden en mulighed for støtte til individuel kompetenceudvikling 2006-2008 Kompetencefonden en mulighed for støtte til individuel kompetenceudvikling Hvad er Kompetencefonden? Kompetencefonden

Læs mere

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE - NÅR DU ER I ARBEJDE - NÅR DU ER FYRET, MEN IKKE FRATRÅDT ENDNU STATENS VOKSENUDDANNELSES-STØTTE (SVU) ELLER GODTGØRELSE TIL VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE (VEU) LÆS HER HVORDAN

Læs mere

Statens Voksenuddannelsesstøtte - statistik 2001

Statens Voksenuddannelsesstøtte - statistik 2001 SUstyrelsen Dataafdelingen den 7. februar 2002 Statens Voksenuddannelsesstøtte - statistik 2001 1. Indledning Pr. 1. januar 2001 trådte lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) i kraft. Loven erstatter

Læs mere

Kompetencefonden en mulighed for støtte til længerevarende individuel kompetenceudvikling

Kompetencefonden en mulighed for støtte til længerevarende individuel kompetenceudvikling 1508 A/S Kompetencefonden en mulighed for støtte til længerevarende individuel kompetenceudvikling SCKK Frederiksberggade 24 1459 København K T 3318 6969 F 3318 6979 E sckk@sckk.dk Kompetencefonden en

Læs mere

Efteruddannelse og kompetenceudvikling

Efteruddannelse og kompetenceudvikling Efteruddannelse og kompetenceudvikling Mette Marcussen - SUS Lersø Parkallé 21 2100 København Ø Tlf. 32 54 50 55 Mail. mm@sus-udd.dk www.susudd.dk AMU Arbejdsmarkedsuddannelser AMU er korterevarende uddannelser

Læs mere

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond RENGØRING OG UDDANNELSE Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Udviklingsfondens formål er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet

Læs mere

Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet

Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet på uddannelse? Forklaring og kommentarer til regnearkets eksempler på uddannelse af rengøringsassistenter

Læs mere

Nogle af eksemplerne handler om at give en rengøringsassistent mulighed for at blive faglært serviceassistent eller rengøringstekniker.

Nogle af eksemplerne handler om at give en rengøringsassistent mulighed for at blive faglært serviceassistent eller rengøringstekniker. Forklaring til regnearkets eksempler på, hvad det koster en privat arbejdsgiver at sende sin medarbejder på uddannelse på Serviceoverenskomsten Overenskomstens ret til uddannelse Overenskomsten giver medarbejdere

Læs mere

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ RENGØRINGSSERVICE UDDANNELSE I PROFESSIONEL RENGØRING AMU-KURSER FAGLÆRT UDDANNELSE UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ VOKSENPÆDAGOGISK MILJØ VOKSENUDDANNELSE FOR ALLE ERHVERVSRENGØRING FLEX

Læs mere

Hvad koster det en privat arbejdsgiver at have sin medarbejder på uddannelse?

Hvad koster det en privat arbejdsgiver at have sin medarbejder på uddannelse? Hvad koster det en privat arbejdsgiver at have sin medarbejder på uddannelse? Forklaring og kommentarer til regnearkets eksempler på uddannelse af rengøringsassistenter Serviceoverenskomsten 2012-2014

Læs mere

Velkommen. En rundtur i det danske uddannelsessystem. Erhvervsskolen Nordsjælland Tina Steinbrenner Vicedirektør

Velkommen. En rundtur i det danske uddannelsessystem. Erhvervsskolen Nordsjælland Tina Steinbrenner Vicedirektør Velkommen En rundtur i det danske uddannelsessystem Erhvervsskolen Nordsjælland Tina Steinbrenner Vicedirektør Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej 48 3400 Hillerød telefon 4829 0000 info@esnord.dk www.esnord.dk

Læs mere

RENGØRING OG UDDANNELSE. Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond

RENGØRING OG UDDANNELSE. Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond RENGØRING OG UDDANNELSE Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Fondens formål er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet i servicebranchen

Læs mere

Vejledning til arbejdsgivere og ansatte om ansøgning om midler fra Kompetencefonden

Vejledning til arbejdsgivere og ansatte om ansøgning om midler fra Kompetencefonden Dokument nr. 379573 Vejledning til arbejdsgivere og ansatte om ansøgning om midler fra Kompetencefonden Indledning: Arbejdsgiveren (menighedsråd, provster og biskopper) og medarbejderen (kirkefunktionærer

Læs mere

AVU Almen Voksenuddannelse

AVU Almen Voksenuddannelse AVU Almen Voksenuddannelse campusvejle AVU er et tilbud til voksne over 18 år, som ønsker at forbedre deres kundskaber i et eller flere fag Fag på : Dansk Samfundsfag Dansk som andetsprog Tysk Engelsk

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service April 2017 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland

Læs mere

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 3. maj 2005 Perst. nr PKAT nr. J.nr

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 3. maj 2005 Perst. nr PKAT nr. J.nr Cirkulære om aftale om Kompetenceudvikling 2005 Cirkulære af 3. maj 2005 Perst. nr. 017-05 PKAT nr. J.nr. 05-610-18 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Bemærkninger til de enkelte

Læs mere

Bekendtgørelse om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige

Bekendtgørelse om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige BEK nr 631 af 26/06/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2008-0002486 Senere ændringer til

Læs mere

Det danske uddannelsessystem

Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem Det ordinære uddannelsessystem består af folkeskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser. Uddannelsessystemet for voksen- og efteruddannelse er et parallelt

Læs mere

Pixibog Uddannelser inden for kirkeområdet

Pixibog Uddannelser inden for kirkeområdet FOR NÆRMERE INFORMATION KONTAKT: AMU-Fyn Tlf. 66 13 66 70 Vi uddanner folk www.amu-fyn.dk Petersmindevej 50 5000 Odense C Tlf: 6613 6670 C. F. Tietgens Boulevard 27 5220 Odense SØ Tlf: 6613 6670 13290315

Læs mere

Fleksibel uddannelse. Spændende studiemiljø. Hf-enkeltfag GSK. 2-årigt hf. Almen Voksenuddannelse. Flex- og fjernundervisning

Fleksibel uddannelse. Spændende studiemiljø. Hf-enkeltfag GSK. 2-årigt hf. Almen Voksenuddannelse. Flex- og fjernundervisning Almen Voksenuddannelse Flex- og fjernundervisning Forberedende Voksenundervisning Hf-enkeltfag GSK Spændende studiemiljø Undervisning for ordblinde 2-årigt hf Læs mere på www.vuctm.dk Fleksibel uddannelse

Læs mere

Gode råd om. Efteruddannelse. Få ideer til hvordan du afdækker behov for efter- og videreuddannelse i virksomheden. Udgivet af Dansk Handel & Service

Gode råd om. Efteruddannelse. Få ideer til hvordan du afdækker behov for efter- og videreuddannelse i virksomheden. Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Efteruddannelse Få ideer til hvordan du afdækker behov for efter- og videreuddannelse i virksomheden Udgivet af Dansk Handel & Service Efteruddannelse 2006 Gode råd om Efteruddannelse Du kan

Læs mere

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning AVU FVU OBU Almen voksenuddannelse Forberedende Ordblindeundervisning voksenundervisning I dette program kan du læse om: AVU - Almen Voksenuddannelse Svarer i niveau til 9. og 10. klasse Læs mere på side

Læs mere

Gode råd om ansættelse

Gode råd om ansættelse RÅDGIVNING Gode råd om ansættelse om støtteordninger elever af og tilskud Indhold Tilskud til voksenlærlinge 3 VEU-godtgørelse og befordringstilskud 4 Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) 4 Løntilskud

Læs mere

KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING

KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING Kort om Kompetencefonden Kompetencefonden giver støtte til kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder i staten.

Læs mere

FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE

FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE 2 0 1 6 FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE n D A N S K E S E R V I C E S U D V I K L I N G S F O N D Formålet for Danske Services Udviklingsfond, DSU, er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet i servicebranchen

Læs mere

Efter- og videreuddannelsessystemet for voksne. Ulla Nistrup, uni@viauc.dk www.nvr.nu

Efter- og videreuddannelsessystemet for voksne. Ulla Nistrup, uni@viauc.dk www.nvr.nu Efter- og videreuddannelsessystemet for voksne Ulla Nistrup, uni@viauc.dk www.nvr.nu Historisk udvikling Uddannelse brugt i erhvervs- / arbejdsmarkedsudviklingen Livslang læring 1970 erne UNESCO Uddannelse

Læs mere

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ RENGØRINGSSERVICE UDDANNELSE I PROFESSIONEL RENGØRING AMU-KURSER FAGLÆRT UDDANNELSE UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ VOKSENPÆDAGOGISK MILJØ VOKSENUDDANNELSE FOR ALLE ERHVERVSRENGØRING FLEX

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Du skal aflevere ansøgningen til et voksenuddannelsescenter (VUC) 1. Husk at læse vejledningen til

Læs mere

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU TBF = tre bogstavs forkortelser EUC Erhvervs Uddannelses Center Syd Sønderborg - Tønder Haderslev Aabenraa 450 engagerede medarbejdere 75 lange og korte erhvervsuddannelser

Læs mere

Mulighed for danskundervisning

Mulighed for danskundervisning Mulighed for danskundervisning Virksomheder, der ønsker at tilbyde danskundervisning til medarbejdere, kan vælge selv at betale for undervisningen eller søge kommunen (eller AF) om økonomisk støtte. Der

Læs mere

De almene kompetencer

De almene kompetencer De almene kompetencer Kurser for voksne, der ønsker at blive bedre til at læse, skrive eller regne. Også mulighed for at lære engelsk eller blive bedre til at bruge it. www.aof.dk AOF tilbyder kurser,

Læs mere

Hver femte dansker har svært ved at læse denne tekst!

Hver femte dansker har svært ved at læse denne tekst! Hver femte dansker har svært ved at læse denne tekst! OECD Hjælp dine medarbejdere og kolleger til at læse bedre Hver femte dansker har svært ved at læse. Det kan I som HR-ansvarlige og tillidsrepræsentanter

Læs mere

JOBROTATION OG UDDANNELSESSTØTTE EN GOD MULIGHED FOR BÅDE FASTANSATTE OG LEDIGE

JOBROTATION OG UDDANNELSESSTØTTE EN GOD MULIGHED FOR BÅDE FASTANSATTE OG LEDIGE 1 // 11 JOBROTATION OG UDDANNELSESSTØTTE EN GOD MULIGHED FOR BÅDE FASTANSATTE OG LEDIGE Om uddannelse med jobrotationsydelse, SVU eller VEU og mulighederne for vikardækning med ledige pædagoger under uddannelsesforløbet

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2019 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Ordblindeundervisning. Forberedende Voksenundervisning. Velkommen til Thy-Mors HF & VUC

Ordblindeundervisning. Forberedende Voksenundervisning. Velkommen til Thy-Mors HF & VUC 2-årigt hf Hf-enkeltfag Gymnasial Supplering FLEX- og Fjernundervisning Undervisning for ordblinde Forberedende Voksenundervisning Undervisning på 8.-10. klasse + D-niveau Læs mere på www.vuctm.dk Uddannelse

Læs mere

AVU-FVU-OBU Almen voksenuddannelse Forberedende voksenundervisning Ordblindeundervisning 2015-2016

AVU-FVU-OBU Almen voksenuddannelse Forberedende voksenundervisning Ordblindeundervisning 2015-2016 AVU-FVU-OBU Almen voksenuddannelse Forberedende voksenundervisning Ordblindeundervisning 2015-2016 VoksenUddannelsescenter Frederiksberg byder velkommen til undervisningsåret 2015-2016 I dette program

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om fleksjob

Udkast til bekendtgørelse om fleksjob Udkast til bekendtgørelse om fleksjob I medfør af 69, stk. 4, 71, stk. 4, 73, stk. 2, 73 b, stk. 6, 74 b, 75, stk. 3, og 111 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, jf. lovbekendtgørelse nr. 742 af 7.

Læs mere

Branchepakker: Rengøring

Branchepakker: Rengøring Branchepakker: Rengøring gruppe Trainee i service og rengøring 1 (udviklet til IGU) gruppen er ikke-beskæftigede flygtninge - der er tale om et introducerende niveau. Udbydes med tolk Deltageren opnår

Læs mere

UU-Frederiksberg. Ungdommens Uddannelsesvejledning Frederiksberg. Finsensvej 86, 2 sal. 2000 Frederiksberg

UU-Frederiksberg. Ungdommens Uddannelsesvejledning Frederiksberg. Finsensvej 86, 2 sal. 2000 Frederiksberg UU-Frederiksberg Ungdommens Uddannelsesvejledning Frederiksberg Finsensvej 86, 2 sal 2000 Frederiksberg www.uu-frederiksberg.dk Vejledning i 8.klasse Kollektiv orientering om uddannelsessystemet Uddannelsesmesse

Læs mere

HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond

HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond 3. Udg. - December 2015 1 Forord Er du ansat et rederi der er medlem af Danmarks Rederiforening, Bilfærgernes Rederiforening eller Rederiforeningen

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2018 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Dine muligheder som ledig

Dine muligheder som ledig Dine muligheder som ledig Mulighederne er mange, når man er ledig... VEU-center Østjylland hjælper dig med at se seks af dem. 1 Bliv Voksenlærling En voksenlærling er en person over 25 år, der gennemfører

Læs mere

Strategi for HF & VUC Klar,

Strategi for HF & VUC Klar, Strategi for HF & VUC Klar, 2019 2022 Vision HF & VUC Klar er førstevalget for alle, der ønsker en voksenuddannelse. Med kombinationen af kompetencegivende uddannelse og blik for den enkeltes udvikling

Læs mere

Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder

Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder 1 Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder VUC Erhverv - orientering om og tilrettelæggelse af undervisning på virksomheder, institutioner, jobcentre og andet ud af huset. Læse- og matematikscreeninger.

Læs mere

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER Holstebro-Lemvig-Struer KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER VALDEMAR POULSENS VEJ 8 7500 HOLSTEBRO T 96 27 58 00 VUC@HOLSTEBRO-VUC.DK WWW.HOLSTEBRO-VUC.DK VUC HOLSTEBRO-LEMVIG STRUER HVAD ER VUC?

Læs mere

SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN

SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN FOR MEDARBEJDERE I KONCERN SERVICE FOR MEDARBEJDERE I KONCERN SERVICE VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENTUDDANNELSEN Hvorfor skal vi uddannes til serviceassistenter?

Læs mere

Køkken, kantine og rengøring kurser og efteruddannelse

Køkken, kantine og rengøring kurser og efteruddannelse Køkken, kantine og rengøring kurser og efteruddannelse På Erhvervsskolen Nordsjælland finder du et stort udbud af kurser om fx ernæring, hygiejne, fødevaretilberedning og rengøring. Vi gennemfører kurser

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2018 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Vejledning til arbejdsgivere og ansatte om ansøgning om midler fra Kompetencefonden

Vejledning til arbejdsgivere og ansatte om ansøgning om midler fra Kompetencefonden Vejledning til arbejdsgivere og ansatte om ansøgning om midler fra Kompetencefonden Indledning: Arbejdsgiveren (menighedsråd, provster og biskopper) og medarbejderen (kirkefunktionærer m.fl. og præster)

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau SVU-administrator (1) SVU-administrator Skive-Viborg HF & VUC Ansøger (2) For- og mellemnavn(e) Viktoria

Læs mere

Efteruddannelse og opkvalificering

Efteruddannelse og opkvalificering Efteruddannelse og opkvalificering Hvem er VEU-Center Nordsjælland? VEU-sekretariatet Hvad laver vi? 700-800 virksomhedsbesøg årligt virksomheder, der selv henvender sig nye virksomheder Virksomheder,

Læs mere

Opkvalificering af medarbejdere

Opkvalificering af medarbejdere Opkvalificering af medarbejdere I denne pjece kan du få et overblik over en række af de muligheder, du har for at opkvalificere dine nuværende eller kommende medarbejdere. Det er ikke en fyldestgørende

Læs mere

Gode råd om... EFTERUDDANNELSE

Gode råd om... EFTERUDDANNELSE Gode råd om... EFTERUDDANNELSE INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvorfor bruge AMU-kurser til efteruddannelse? 4 3. Fakta om AMU-kurser 4 Hvem kan deltage? 4 Hvad koster AMU-kurserne? 4 Information om AMU-kurser

Læs mere

Kompetencesekretariatet

Kompetencesekretariatet Kompetencesekretariatet Kompetencesekretariatet er de statslige overenskomstparters fælles sekretariat for kompetenceudvikling. Kompetencesekretariatet styrker arbejdet med kompetenceudvikling på statens

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige

Vejledning til bekendtgørelse om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige Arbejdsmarkedsstyrelsen, den 29. juni 2009 J.nr. 2008-0002486. Vejledning til bekendtgørelse om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige Reglerne om forsikrede lediges ret til selvvalgt uddannelse

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN

VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENTUDDANNELSEN Værd at vide om serviceassistentuddannelsen for medarbejdere i Koncern Service Som erhvervsuddannet serviceassistent

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN

VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN FOR MEDARBEJDERE I KONCERN SERVICE VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT UDDANNELSEN FOR MEDARBEJDERE I KONCERN SERVICE VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENTUDDANNELSEN Værd at vide om serviceassistentuddannelsen

Læs mere

Velkommen til. Basismodul

Velkommen til. Basismodul Velkommen til Basismodul DAGENS PROGRAM HVEM ER VI SAMLET DEFINITIONEN PÅ EN ORGANISATION: En organisation består af to eller flere mennesker, der arbejder sammen på en struktureret måde for at nå et specifikt

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING.DK

KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEFONDEN OK15 (2015-2018) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING www.kompetenceudvikling.dk/kompetencefonden Hvad er Kompetencefonden? Kort om Kompetencefonden

Læs mere

Uddannelseskonsulent

Uddannelseskonsulent Uddannelseskonsulent VUC Erhverv - orientering om og tilrettelæggelse af undervisning på virksomheder, institutioner, jobcentre og andet ud af huset. Læse- og matematikscreeninger. Samarbejde med de øvrige

Læs mere

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8 Cirkulære om aftale om Kompetenceudvikling 2008 Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...3 Aftale 1. Indledning....5 2. Anvendelsesområde...5

Læs mere

B U T I K S M E D H J Æ L P E R I D E T A I L B R A N C H E N

B U T I K S M E D H J Æ L P E R I D E T A I L B R A N C H E N B U T I K S M E D H J Æ L P E R I D E T A I L B R A N C H E N IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde

Læs mere