1 af :51 Bachs side

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "http://www.skovvangskolen.dk/skoleblad0012/december.htm 1 af 14 10-08-2007 14:51 Bachs side"

Transkript

1 1 af :51 Bachs side

2 2 af :51 Dette arbejde er for hele lærergruppen og ledes også af DPU. Lærernes videreuddannelse. Målet er at inddrage den praktisk musiske dimension i alle fag i skolen. Det drejer sig om, at lærerne kan inddrage en bred vifte af oplevelses-, udtryks-, arbejds- og fortolkningsmåder i undervisningen. Ikke så meget af hensyn til indholdet i det enkelte fag, men mere af hensyn til det enkelte barns optimale udbytte af undervisningen. Målet er jo at give det enkelte barn de bedste muligheder for indlæring. Derfor skal der være passende udfordringer og udfoldelsesmuligheder for alle børn af den simple grund, at børn er forskellige, har forskellige forudsætninger og lærer i forskellig takt. Hvert år aftaler vi på skolen i hvilken retning lærernes videreuddannelse skal gå. I de seneste to år har vi arbejdet i hele lærergruppen med: Evaluering. Evaluering er den metode, som anvendes for at sikre, at eleverne har nået de mål, som er sat for klassen eller for den enkelte elev. I Folkeskoleloven tales om løbende evaluering, der skal indgå i alle fag og på alle klassetrin. Julehilsen til elever og forældre. Jeg vil gerne benytte lejligheden her til at ønske alle elever og forældre en rigtig glædelig jul samt et godt nytår. Tak for behageligt godt samarbejde i år Venlig hilsen Anders Bach I oktobernummeret af dette blad skrev jeg om to forhold, som er vigtige i dagens skole. Det er skoleplanen og klassens årsplan. I den sidste plan, klassens årsplan, skal eleverne tages med på råd, så planen beskriver, hvordan arbejdet i klassen skal forme sig både på de faglige og på de sociale områder. Hvordan vurderer vi så, om indholdet i klassens årsplan er nået. Hvilke metoder skal bruges eller kan bruges i dette arbejde? Det har vi haft DPU, Danmarks Pædagogiske Universitet, til at hjælpe os med. I fredags blev dette arbejde afsluttet ved et eftermiddagsmøde for alle skolens lærere. Det er så op til den enkelte lærer at vælge og anvende de værktøjer, der passer bedst med klassens elev- og forældrekreds. Redaktionen: Torben Størner (Skolebestyrelsen) Peter Alstrup Sørensen (Skolebestyrelsen) Thomas K. Pedersen (7.b.) Else marie Johnsen (Forældre) Lars Bollerup (Lærer) Deadline før næste nummer 1/ Stof til bladet kan afleveres på kontoret gerne på diskette eller sendes til Lars Bollerup på Værktøjerne kan være dagbøger, porteføljer, spørgeskemaer, samtaler med klassen eller samtaler med den enkelte elev.

3 3 af :51 I den resterende del af dette skoleår tager vi fat på Den Praktisk Musiske Dimension i undervisningen. Skolebiblioteket Af Elsa Højbjerg og Birgitte Bjerg Hansen DanKatalog På alle Skovvangskolens computere er det nu muligt at gå ind på DanKatalog. Her kan man se hvilke bøger, skolebiblioteket har, om en ønsket bog er hjemme og få gode ideer, hvis man søger på et bestemt emne. Udvidet service. Harry Potter. Mange børn er _ ikke uden grund _ meget optagede af at låne og læse Harry Potter-bøgerne. Alle eksemplarer er konstant udlånt, og vi håber, at vi snart får et par eksemplarer af nummer fire i serien: Flammernes pokal. Det sker af og til at børn afleverer bøger, der tilhører Århus Kommunes Biblioteker. Det er meget svært at finde ud af, hvem der har afleveret en sådan bog. Men cirka en gang om ugen, er jeg selv på et af kommunens biblioteker, så jeg afleverer bogen her. På den måde undgår I forhåbentlig at få bøder for for sent afleveret materiale. I må gerne ringe/skrive til os, hvis I har mistanke om, at I er kommet til at aflevere en "forkert" bog til os.

4 4 af :51 Jeg håber, at børnene på Skovvangskolen husker at låne nogle spændende bøger med hjem i juleferien. Venlig julehilsen Er det ikke nok at læse bøgerne, er der interessante oplysninger om Harry Potter og hans finurlige verden på Internettet. Adressen er: Siden er på engelsk. Der findes selvfølgelig også mange andre gode bøger, man kan hygge sig med i den kolde vintertid. Der er en god hjemmeside med masser af anmeldelser af danske og udenlandske børnebøger: Desuden kan anbefales siden hvis man vil læse om børnelitteratur. Praktik for 9B Skrevet af. Mette B, Selma og Anne. Vi var alle i praktik i 9.B med både gode og dårlige oplevelser. Alle overlevede da, så det var godt nok. Der var 3 der var i militæret, for at udfordre sig selv. Mette V sprang på chancen til, at prøve en hverdag som fysioterapeut hos de ældre mennesker, som hun jo holder så meget af. Vores kære Morten var i praktik som tømrer, men han fik ikke lov til at svinge med hammeren, som han jo plejer. Salman kom for sent, men blev afleveret på Varde kaserne, hvor han blev modtaget af en soldat i fuld kampuniform, og startede med løb gennem hele kasernen med al sin bagage. Jesper har haft en dejlig oplevelse som Kenni som også var i militæret, er kommet hjem med indre kvæstelser og en del skrammer. Nasih var meget interessere i militærets verden, og var både blevet gruppeleder og sergent. Han oplevede det meget udfordrende, og blev der i en ekstra uge. Der var også nogle der fik job, der

5 5 af :51 kok, da han fik lov til at HJÆLPE med at tø fryse-varer op. Malt(h)e fik lov til at spille ost uden skorpe i et teaterstykke, så han var glad. Lea var i fjernsynet, men ikke videre med stor succes... Rasmus var til stor hjælp hos teledanmark, hvor han kun var skyld i 20 computers sammenbrud. Emil var på laboratorium hvor han opfandt den gensplejsede cola, så han er glad. hvor de var i praktik. Vi snakker Bl.a. om Louise H som blev opdaget som sangerinde, og har både udgivet en CD, og er ved at lave en kontrakt det samme sted som Creamy. Michael har forsøgt sig som Bill Gates, men det kan man jo gætte sig til hvor godt det gik... Han blev i hvert til fald ikke masse millionær. Martins største drøm gik i opfyldelse i denne uge, da han fik sit drømme job i butikken, hvor han var ( flaskedreng i Jaco) så bare besøg ham det vil han sætte stor pris på. Så I kan selv høre hvor fedt det var. For nogen var det nok en oplevelse for livet, og vi bliver ikke lige glem på praktikstederne. Maria og Tita var på besøg hos H&M, og endte i afdelingen XXXXL og + 70 år. Resten er i velkommen til at spørge om hvor de var henne. ERHVERVSPRAKTIK Af Else Eriksen I uge 47 var mere end 60 elever fra Inden praktikugen har man i klasserne forberedt sig grundigt, og når eleverne vender tibage, er det altid spændende at høre, hvad de forskellige har oplevet. Der evalueres skriftligt, dels for elevernes egen skyld, men naturligvis også for praktikværternes.det er vigtigt at kende hinandens forventninger. I 8.b var eleverne også i praktik i 3 dage. Det er noget klassen selv har arrangeret. Denne form for praktik kalder vi forældrepraktik, da det er forældrene selv, som stort set tilbyder praktikpladserne på deres egne arbejdspladser.man tager hinandens børn i praktik. I 10. klasserne tilbydes eleverne individuel praktik. Her arrangerer skolevejlederen i samarbejde med den enkelte elev den ønskede praktik.

6 6 af :51 Skovvangskolen i praktik i en virksomhed, en butik eller en institution. Ca 40 af dem, nemlig 9. klasserne var i den såkaldte "Ønskepraktik". Hvad er så det? Som et led i skolens undervisning i uddannelses- erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering tilbydes alle elever i 9. klasse et erhvervspraktikophold. Formålet med denne praktik er bl.a., at få en række erfaringer om arbejdslivet, som kan danne basis for undervisningen i dette fagområde. Denne erhvervspraktik administreres centralt. Det er således ikke skolevejlederen, der finder praktikpladsen til eleven. Skolevejlederen er kontaktled mellem eleven og praktikkontoret i Århus Kommune, og har således ingen indflydelse på hvilken praktikplads, den enkelte elev tildeles. Dette bestemmes alene af udbud og efterspørgsel. Set og sket i børnehaveklasserne i efteråret. Af Britta, Anne, Gitte og Marianne. I studieugen arbejdede vi med emnet eventyr, som afslutning på ugen havde vi besøg af Pin Pon teatret. Sammen med 1. klasserne så vi stykket om Aladdin, et meget flot dukketeater. Den 9. Oktober fik SFO og børnehaveklasserne sat et skilt op over indgangsdøren. Skiltet blev afsløret af Anders Bach sammen med 1. klasserne og børnehaveklasserne. Bagefter blev der hygget med saftevand, popcorn og leg.

7 7 af :51 Uhmm! de popcorn ser gode ud! Den 1. December fik O.B. besøg af deres venskabsklasse 5.B. 5.B. havde hver en bog med, som de læste for et børnehaveklassebarn. Dette barn havde de ansvaret for resten af dagen. Der blev arbejdet i forskellige værksteder, spillet Mus og bagt pebernødder. Dagen sluttede af med hjemmebagte kager, Halfdan Rasmussen's juledigte og børnehaveklassen fik lovning på, at 5 klasse snart kom igen. Både børn og voksne havde haft en dejlig dag. Den 5. December, våd og mørk, men hvad gør det, når man bliver mødt med masser af stearinlys, julemusik og lys i juletræet. Vi håber alle følte sig budt særlig velkommen denne morgen, i hvert fald kunne det mærkes på børnene, at dagen startede anderledes. Den forløb i en hyggelig, stille atmosfære resten af dagen for de 70 børnehaveklassebørn, der samledes til fælles nissehistorie, hvorefter der blev klippet, lyttet, tegnet, leget og spist hjemmebagte boller. Vi ønsker alle børn og forældre en Glædelig Jul.

8 8 af :51 Egen. Af Søren Hviid, Jeres pedel. Onsdag d. 1 nov. kl. 10 plantede 5b. en ny 2000 års eg. Det er så nr. tre der bliver plantet, de to foregående egetræer blev der fordrevet hærværk på, ved at de blev knækket midt over. Den eller dem, som gjorde dette har måske ikke tænkt videre over, hvad de har gjort og hvad det har forårsaget, men jeg har hørt fra rigtige mange elever og læreres side, at de blev meget kede af det og gav udtryk for at det var en tankeløs handling disse mennesker havde lavet. med tiden nogle få vildskud ud, men hovedstammen på træet har samme mål fra sin spæde begyndelse til det sidste suk. Det træ som 5b. med lærere og med naturforvaltningens hjælp nu har sat i jorden, er et træ på 15 år som er plejet og passet inden for skovbruget, fra et lille agern og til nu _ så mange mennesker og mange tanker er repræsenteret i sådan en 1000 år eg. Bare det nu kunne få lov til at være i fred. Men nu da vi har prøvet for 3 gang, som bekendt er det lykkens gang, vil jeg også lige fortælle hvad et egetræ symboliserer for mange af os her på skolen. Det er jo ikke tilfældigt at Skovvangskolen har et egetræ som logo på skolens brevpapir og også et i skolens aula. Et egetræ symboliserer den danske kultur når den er pære dansk, der er nemlig groet egetræer her i Danmark siden landet dukkede op af havet, ja så langt tilbage i tiden så ingen rigtig kan huske det. En eg er et helt specielt træ med mange gode egenskaber. Det vokser ikke lige op af jorden og bliver klar til at blive fældet på et par hundrede år! Nej det tager sig tid, dets véd er sejt og elastisk og meget holdbart og stærkt. I en storm er det sjældent at et egetræ vælter, selv om det blæser rigtig meget, det er nemlig solidt plantet med sit stærke rodnet og sin evne til at bøje af. Det fandt vikingerne hurtigt ud af og derfor byggede de deres skibe af dette træ, i køl og spant. Som jeg tidligere nævnede er det ikke nogen tilfældighed at skolen har valgt egetræet som symbol, det repræsenterer den danske folkeskoles stabilitet igennem de 186 år den danske folkeskole har eksisteret og 186 år er kun et lille tids spænd i forhold til et egetræs levealder på ca år. Det sender måske Derfor er det, at 5b. m.fl. tror på det bedste i mennesker. Med de bedste tanker og forhåbninger omkring egen. TUSIND TAK

9 9 af :51 Skrevet af Sofie og Rikke Vi i 5.B siger "TUSIND TAK". Det gør vi fordi, vores nye træ har fået lov til at blive stående. Vi er glade for at kunne se på et træ, som forhåbentlig skal vokse sig stort. Vi er meget glade for vores nye træ og I må godt se- MEN IKKE ØDELÆGGE!!! Husk nu på det. Vi håber at træet bliver over 100 år gammelt. Det kan I hjælpe os med - altså lidt. Det kræver, at I kan lade være med at ødelægge træet. Vi er meget taknemlige overfor jer som har holdt fingrene for sig selv. JA, vi er ligeså glade som den mand der! Vi er alle glade for kunne gå forbi træet sammen med vores venner, og kunne sige: "det har jeg været med til at plante!". Hvis I vil være søde og lade vores træ stå- kan vi om år måske, vise vores børn det træ som vi har plantet. Glædelig jul, og godt nytår. Om respekt for skolens værdier. Af Anders Bach I oktobernummeret af dette skoleblad skrev en forældre om det, der blev kaldt skolens manglende reaktion på hærværk, ødelæggelser m.m. Der blev nævnt et eksempel om det nyindrettede drivhus. I det følgende skal jeg i mere generelle vendinger redegøre for skolens og dermed personalets holdning og arbejdet med opgaven. hvad man kunne kalde forhold til hinanden og i forhold til de fysiske rammer fortsætter derfor. Det er en løbende proces, der starter igen hvert år, når skolen modtager nye elever. Der finder således et solidt og vedholdende arbejde sted i alle klasser med det klare mål, at skabe respekt for hinanden og for skolens bygninger.

10 10 af :51 Jeg vil gerne først sige, at det er min opfattelse, at der begås meget lidt hærværk på Skovvangskolen. I betragtning af skolens størrelse og dens placering i midtbyen kunne man tro, at der ofte blev ødelagt ting og sager især i forbindelse med weekends, hvor skolens bygninger er tomme, men hvor børn og unge i kvarteret benytter skolens arealer til boldspil og anden god fritidsbeskæftigelse. Der ødelægges meget lidt. Vores indsats på området har været følgende: I tre år har vi haft begrebet: Respekt som et særligt indsatsområde. Det har betydet, at lærerne og pædagogerne har arbejdet med strategier og handlinger, der kunne understøtte, at eleverne skal vise respekt for hinanden, for forskelligheden i kammeratskabsgrupppen og for skolens inventar og bygninger. Det har i praksis betydet, at vi har oprettet gangråd, og at vi afholder fællessamlinger i skolens aula for alle skolens elever. Gangrådene drøfter ordensregler for eget gangafsnit, de fastlægger udsmykningen, de aftaler fælles arrangementer, og de aftaler sanktioner ved overtrædelser. Dette arbejde fortsætter og har allerede givet mærkbare forbedringer. Fællessamlingerne i skolens aula er primært for at skabe et grundlagt for et værdifuldt fællesskab om det, der er vores skole. Dog benytter vi også her muligheden for at rose og rise. Arbejdet i den enkelte klasse med at skabe Skovhuset Er julemanden blevet kørt over af et rensdyr eller er hans kane bare punkteret?. Dette spørgsmål blev meget aktuelt for både børn og voksne søndag d. 3. december 140 tilmeldt børn og voksne havde sat hinanden i stævne på Ferdinansplads i Risskov. Her skulle Skovhuset nemlig havde den traditionelle julehyggedag i Børnene var som altid upåvirket af vejret, de legede af det bedste de havde lært. De løb op og ned af skrænterne, svingede sig i slyngen og gyngede på grenene. Imens stod forældrene og kiggede meget bekymret på det tiltagende beskidte tøj. Nogle af dem var nok allerede begyndt, at overveje hvordan de skulle få børnene ind i bilen, uden den skulle have den helt store julerengøring efterfølgende.

11 11 af :51 skoven. Nogle har forhåbentlig glemt hvordan vejret var denne dag, men de ca. 70 fremmødte glemmer det nok ikke lige med det samme. Dagen startede ellers rigtig godt, SFO-bussen fik lavet 2 meget dybe og lange ridser i græsplænen udenfor Skovhuset. Måske skal vi købe en god cigar til gartneren, så han ikke kigger den vej, ellers må vi til at dyrke græs i vindueskarmen for at udbedre skaderne. Bussen slap kun løs af pløret på grund af kvindelist og Hassan fra 3. D`s maskuline styrke. Vel ankommet til skoven, var der mange villige hænder til at hjælpe med at få bygget bålet op, så vi kunne få varmet gløggen. Om det var fordi de voksne frøs eller de var helt vilde med gløgg står hen i det uvisse. Men ikke lang tid efter at materialet var ankommet, var bålet bygget og ilden spredte sin dejlige varme og sit lys ud over skoven. Gløggen var nu sat over og begyndte så småt at syde og så er det her at overskriften får betydning. Nogle af børnene kom og spurgte, om jeg var helt sikker på at julemanden kom idag, fordi de havde hørt, at han måske var blevet kørt over af et rensdyr og en anden havde hørt, at hans kane var punkteret. Men til alt held var det ikke vores julemand, der havde været udsat for uheld. For pludselig var der en voksen, der havde set noget rødt og hvidt inde i skoven. Børnene blev sendt af sted i flere forskellige retninger. Efter et godt stykke tid kom den søde og rare julemand, med sækken på ryggen tilbage til pladsen. Han havde de fleste af børnene med sig. I julemandens sæk var der små godteposer og på grund af hans mange års slid havde han fået dårlig ryg, så juicen og frugten havde han sendt i forvejen. Børnene gik nu resolut igang med at undersøge indholdet i poserne. Samtidig gik de voksne igang med at få den indre varme ved hjælp af gløggen.både børn og voksne fik æbleskiver. Men nu manglede der nogle af de store drenge, de havde været på jagt efter julemanden. Men var blevet optaget af skovens herligheder eller for mange timer med Natur og Teknik, for de var ikke kommet tilbage endnu. Nogle mente selvfølgelig, at de var faldet i rævegraven eller var blevet spist af Risskovs eneste heksemutter. Efter en lidt længere eftersøgning og et par hurtige og knap så pæne ord, kunne de så også få godteposen og æbleskiver. Dagen var faktisk gået på hæld og mørket havde så småt sænket sig over skoven, da alle børn og voksne forlod skoven efter endt oprydning. Dans i skolen Atter et hyggeligt og godt arrangement

12 12 af :51 med pæn tilslutning, på trods af vejret, var slut. De fleste børn skulle hjem os se julekalenderen og de voksne skulle hjem og vaske børnenes flyverdragte. Vi glæder os til at julemanden kommer på besøg næste år, hvis han da ikke er blevet kørt over af et rensdyr eller hans kane er punkteret. God jul og et godt og lykkebringende nytår 6d laver by i studieugen Som i kan se af billederne, er det en flot by 6d har lavet. Den har ovenikøbet lygtepæle med rigtig lys! Tre specialklasser har siden skoleårets start haft et nyt fag på skemaet. To timer om ugen har 3, 5 og 6.d haft dans på skemaet. Det er ikke dans" som vi normalt tænker på det, men eleverne arbejder med bevægelser og rytmer, som de i høj grad selv finder på. Det kan f.eks være, at temaet for en time er kantede og bløde" bevægelser. Børnene viser for hinanden eksempler på bevægelser, danselæreren kan udvælge 3-4 af disse bevægelser, sætte musik på og dansen er igang! Her er et par billeder fra en dansetime med Maria og 5d. Ungdomsskolen Af Lars Ejby Efter et godt og aktivt efterår holder ungdomsskolen nu juleferie og starter op igen i uge 2. Vi har siden sæsonstart haft en stor elevfremgang, hvilket man har kunnet mærke på såvel holdene som i klubregi. Der har vist sig en stadig stigende interesse for datalære, hvor det i høj grad har været drengene som har tilmeldt sig. Som noget nyt vil vi prøve at oprette et datahold for piger om mandagen eller onsdagen. Smykkeværksted har været nævnt som et fagtilbud i brochuren, så jeg håber meget på en tilmelding til nogle godt i gang, men man kan stadig tilmelde sig holdet. Er der andre ønsker ud over de her nævnte, kan vi altid oprette nye hold i forårssæsonen. Værestedet (klubben) er blevet omdøbt til Metroen efter en lille konkurrence blandt de aktive elever. Her har vi fået gang i vore nye aktiviteter, elektronisk dart og play-stationspil.vi har endvidere indkøbt en storskærmsprojektor, så vi planlægger en del spændende arrangementer efter jul. Jeg vil slutte med at ønske elever og forældre en god jul og et godt nytår.

13 13 af :51 spændende weekends i dette fag i foråret. Efter at have søgt i flere måneder efter en lærer til faget Show-dance er det nu lykkedes at få fat på en, så holdet er lige startet om mandagen, men der er stadig mulighed for at komme med. Selvforsvar holder en kort pause, da fremmødet har været noget magert i november, men jeg håber på en stigende interesse, når vi går i gang igen i det nye år, hvor vi skal ud og dyste med andre ungdomsskoler i nogle weekends. Når vi passerer jul og går foråret og prøveterminen i møde, viser der sig pr. tradition altid hos afgangseleverne en voksende interesse for at pudse formen af i dansk, matematik og sprogene tysk,engelsk og fransk, så her bliver der også mulighed for at tilmelde sig korte kurser. Fysik/kemi er alle-rede Sundhedssiden Tandklinikken ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår og Æblemanden kom forbi Rigtige besvarelser på rebussen kan, med navn og klasse, afleveres på tandklinikken senest torsdag d. 20 december Herefter vil der blive trukket lod om en pose med "Alt godt til tænderne". Over dejlige danske æbler blev delt ud på mere end 1000 af landets skoler, da æblemanden kom forbi tirsdag den 10 oktober. Dagen var Skolernes frugtdag, og uge 41 var ikke tilfældigt valgt. Det var nemlig Den Europæiske Kræftuge, der i år havde fokus på kost og kræft.

14 14 af :51 Her på Skovvangskolen kunne eleverne gå ned på tandklinikken og få et æble, dog ikke så stort som det på billedet.

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Baby - skal skal ikke?

Baby - skal skal ikke? Baby - skal skal ikke? Erfaringer fra kursus med babysimulatorer Afdelingen for Specialinstitutioner 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 5 Introduktion 6 Baggrund Formål Afgrænsning Deltagere Kurset 10

Læs mere

Rundhøjlivet - Hvor man trives lærer man. Rundologien Rundhøjskolens skoleblad Juni Rk.jbkæjh[Skriv 2013, nr. 10 tekst] [Skriv tekst] [Skriv tekst]

Rundhøjlivet - Hvor man trives lærer man. Rundologien Rundhøjskolens skoleblad Juni Rk.jbkæjh[Skriv 2013, nr. 10 tekst] [Skriv tekst] [Skriv tekst] Rundhøjlivet - Hvor man trives lærer man Rundologien Rundhøjskolens skoleblad Juni Rk.jbkæjh[Skriv 2013, nr. 10 tekst] [Skriv tekst] [Skriv tekst] Indhold 03 Leder 04 Hvad betyder Rundhøjskolen for dig?

Læs mere

INDHOLD J U L E N 2 0 0 6

INDHOLD J U L E N 2 0 0 6 Højbladet INDHOLD Redaktørernes hjørne 2 Præsentation af den nye leder 3 Velkomsten til Højvangskolens nye skoleleder 4 Hvad laver vi i skolebestyrelsen? 6 7. AE havde temauge om biler 7 Bryllup på 3.

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen?

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Hvad skal børnene lære i skolen og som hjemmearbejde? Tekst af Solveig Gaarsmand og Helge Christiansen AKTIVE FORÆLDRE HJEMMEARBEJDE

Læs mere

praktisk-musiske fag

praktisk-musiske fag Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Glæden ved at SKABE OG FORME om de praktisk-musiske fag i skolen Tekst af Niels Rebsdorf, Karen Sandager og Jørgen Mogensen AKTIVE FORÆLDRE

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

10. august åbner Ans skole dørene for sine elever efter en sommerferie, der er 1 uge længere end normalt.

10. august åbner Ans skole dørene for sine elever efter en sommerferie, der er 1 uge længere end normalt. Årgang 2005 / Nr. 2 Farvel til 10. årgang - goddag til ny bygning 10. august åbner Ans skole dørene for sine elever efter en sommerferie, der er 1 uge længere end normalt. For indskolingens vedkommende

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Skoleblad for Skødstrup Skole - Nr. 10 april 2008-3. årgang

Skoleblad for Skødstrup Skole - Nr. 10 april 2008-3. årgang Skoleblad for Skødstrup Skole - Nr. 10 april 2008-3. årgang Læs i dette nummer: Nye ansigter Nyt naturfagslokale Skolefestugen - 1 - Lektiecafé Elevrådet skifter formand Rosen Redaktion: Anne Littauer

Læs mere

Sommeren har snart stået på i mange uger. I næste uge er det Sct. Hans og Riverboat så er det ferietid i Silkeborg!

Sommeren har snart stået på i mange uger. I næste uge er det Sct. Hans og Riverboat så er det ferietid i Silkeborg! Artikel fra Nyhedskilden uge 25 2009 Ferie...! Sommeren har snart stået på i mange uger. I næste uge er det Sct. Hans og Riverboat så er det ferietid i Silkeborg! Team C er på Ahl Hage i dejligt vejr,

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Ugebrev 16 Indskolingen 2015

Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Det ser ud til at foråret endelig har fundet Odsherred herligt, herligt. Det betyder bl.a., at der skal skiftes lidt ud i garderoben.

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig

Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig AMNESTY INTERACTIVE Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig - en guide til hvordan I fokuserer på menneskerettighederne på jeres skole Human Rights Friendly Schools Redigeret og udarbejdet af: Amnesty

Læs mere

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING 25 RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING Guiden er målrettet børn med ADHD, men kan med fordel bruges til alle børn 1 Kære læser Tak fordi

Læs mere

Idrætsbørnehaven Ta Fat Læreplan

Idrætsbørnehaven Ta Fat Læreplan 2011 Idrætsbørnehaven Ta Fat Læreplan Indholdsfortegnelse Fakta om Ta Fat Side 1 Værdier og pædagogisk målsætning Side 2 Læreplansmodel Side 3 Definition og det formelle og uformelle rum Side 4 Læsestrategi,

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplanen er udarbejdet med udgangspunkt i Børnepolitikken og det fælles værdigrundlag for

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere