Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009"

Transkript

1 Region Midtjylland Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009 Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 8

2 International Klimakonference i Århus med ekskursioner i Region Midtjylland Beyond Kyoto. Aarhus Universitet er ansvarlig for konferencen. Ekskursioner gennemføres i samarbejde med Midtjysk Turisme og Green Belt. Kort beskrivelse af projektidéen Aarhus Universitet ønsker at gennemføre en international Konference, der har til formål at sætte fokus på klimarelaterede kompetencer/løsningsmodeller og tiltag forud for Klimatopmødet i København. Konferencen indgår som en del af de officielle COP15 aktiviteter og har ret til at bruge COP15 logoet. Konferencens internationale perspektiv er sikret gennem tilslutning fra en række internationale organisationer (FAO, UNECE, UNDP, mfl.). Konferencen åbnes af Gro Harlem Brundtland, der er specialrådgiver inden for klima for FN s generalsekretær. Konferencen forventes at tiltrække mellem deltagere fra hele verden og målgruppen er blandt andet: Erhvervsledere, som beskæftiger sig med klimaløsninger m.m. Politiske og administrative beslutningstagere Forskere og udviklere, som beskæftiger sig med klimarelevante løsningsmodeller. Konferencen holdes over to dage med efterfølgende ekskursioner på 3. dagen Konferencen er bygget op over 6 temaer, som samlet giver et bredt bidrag til beskrivelse af klimaforhold og løsninger på den kommende klimaudfordring. Ekskursioner tilrettelægges sammen med Midtjysk Turisme og Green Belt og inddrager besøg hos en række centrale steder, hvor der kan ses praktiske løsninger i relation til energi- og klimaløsninger. Konferencens samlede budget er på kr. Der søges om støtte fra Vækstforum på 1,5 mio. kr. fra puljen til klimatopmødeaktiviteter. Den øvrige finansiering kommer fra deltagerbetaling (2,5 mio. kr.), Aarhus Universitet (1,5 mio. kr.), Aarhus kommune ( kr.) og fra sponsorater (1,5 mio. kr.)

3 Klima-DM, Klimakonsortiet (ansøgning ikke modtaget) Klimakonsortiet Kort beskrivelse af projektidéen Klimakonsortiet har indbudt de regionale vækstfora til at deltage aktivt i Klimakonsortiets planlagte DM i klima, som vil være Klimakonsortiets officielle danmarksmesterskab i klimaløsninger. Der er ikke indsendt ansøgning til Klimapuljen i Region Midtjylland. Klimakonsortiet har indbudt alle regioner (Vækstfora sekretariater) til møde for en fælles drøftelse af Klima-DM. Klima-DM vil bestå i: en landsdækkende konkurrence for alle danskere på deres arbejdspladser og i skoleklasserne, der først kører regionalt og siden nationalt national opmærksomhed om konkurrencen gennem PR-arbejde m.m. et set-up, der giver gode muligheder for regional profilering, herunder gode klimahistorier, promovering af virksomheder regionalt opmærksomhedsskabende arbejde, der bør tænkes sammen med vækstforaenes indsats på klimaområdet. Klima-DM opdeles i 3 kategorier: danskernes lyst til at forbedre klimaet gennem ændret adfærd danskernes nye løsninger på klimaproblematikken danskernes holdningstilkendegivelse i forhold til klimaspørgsmål. I hver region kåres der en vinder, samt en 2. og 3 plads inden for hver kategori. Vinderen går videre til den nationale konkurrence. Den regionale konkurrence starter 1. januar og afsluttes medio maj, hvor de regionale dommerkomiteer udpeger vinderne. Den nationale konkurrence afsluttes ultimo juli. Til den regionale dækning søger Klimakonsortiet at oprette en række mediesamarbejder med lokale og regionale medier f.eks. TV2s regioner. Der udarbejdes indslag til de regionale vejrudsigter på TV2s kanaler. Fra 1. januar vil Klima-DM blive præsenteret på Arlas mælkekartoner. Der ønskes fra Klimakonsortiet etableret et samarbejde med regionerne om Klima-DM herunder forskellige events i tilknytning til de regionale konkurrencer. Der er fra Klimakonsortiet ikke pt. fastlagt beløb for deltagelse, da en del af samarbejdet kan bestå af tidsforbrug. På et møde den 6. oktober arrangeret af Klimakonsortiet blev der aftalt, at der fra Klimakonsortiet blandt andet udsendes en udspecificering af opgavefordeling med en basispakke, en basis+pakke og et oplæg til øvrige muligheder.

4 Fremvisning og synliggørelse af Region Midtjyllands erhvervsmæssige styrkepositioner på energi- og miljøområdet Agro Business Park A/S ved Center for Bioenergi og Miljøteknologisk Innovation (CBMI) i samarbejde med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet (DJF). Formålet med projektet er at profilere virksomheder og institutioner i CBMI s netværk over for danske og udenlandske professionelle gæster. CBMI s netværk består af 117 virksomheder og organisationer, som på forskellig vis arbejder med bioenergi og miljøteknologisk innovation. Der planlægges aktiviteter i forbindelse med 3 klimakonferencer i løbet af 2009: Beyond Kyoto på Århus Universitet i marts 2009, International Scientific Congress on Climate Change på Københavns Universitet også i marts 2009 og selve klimakonferencen COP 15 i København i november/december I forbindelse med disse konferencer tænkes udarbejdet et tilbud til konferencedeltagerne om at deltage i en ekskursion til CBMI, DJF og et par virksomheder inden for bioenergi området (DAKA Biodiesel nævnes som eksempel). Under opholdet hos CBMI og DJF vil netværksvirksomhederne få lejlighed til at fremlægge sine kompetencer over for ekskursionsdeltagerne. Der vil således være muligt at mødes personligt, og der vil blive fremstillet diverse præsentationsmateriale. Præsentationsmaterialet vil være på dansk og engelsk og vil bl.a. omfatte profilblade for netværksvirksomhederne og forbedret informationsmateriale vedr. DJF s biogas forsøgsanlæg. Præsentationsmaterialet tænkes anvendt - udover i forbindelse med klimatopmødet i forbindelse med andre besøg fremover hos CBMI og DJF. De samlede omkostninger til projektet er anslået til kr. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum svarende til halvdelen af de budgetterede omkostninger.

5 Naturvidenskabernes Hus Naturvidenskabernes Hus, Alexandra Instituttet A/S, ViborgEgnens Erhvervsråd, The Animation Workshop, Gren Belt Denmark samt op mod 20 udstillingsvirksomheder. (Der er foreløbigt lavet aftaler med Grundfos, Skov A/S, Mita Teknik og HIRC.) Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, som er under opførelse, har bl.a. til formål at styrke lærernes kompetencer i de naturvidenskabelige fag og gøre børn og unge bevidste om og interesserede i naturvidenskab. Husets energiforsyning skal baseres på flere forskellige energiteknologier, som jordvarme og solpaneler. Teknikrum og tekniske installationer skal være en synlig og aktiv del af oplevelsen af bygningen. Naturvidenskabernes Hus er på den baggrund støttet som et projekt under megasatsningen energi og miljø. Den aktuelle ansøgning vedrører udvikling og etablering af en række virksomheders produkter og kompetenceområder inden for bæredygtig teknologi. Udstillingen vil være åben i oktober til december 2009 altså op til og under klimatopmødet. Der satses på at lave aftale med 20 udstillende virksomheder, herunder såvel store som små og mellemstore virksomheder. Det er hensigten, at udstillingen skal være besøgsmål for udenlandske delegationer, der besøger regionen i forbindelse med klimatopmødet. Bl.a. samarbejdet med Green Belt Denmark forventes at resultere i internationale besøg. Derudover tænkes udstillingen at kunne danne rammen om samling af virksomheder til netværksaktiviteter i form af vidensdeling og etablering af nye samarbejdsrelationer. Endelig tænkes udstillingen anvendt over for husets øvrige besøgende (lærere og elever mv.). Det samlede budget er anslået til kr., hvoraf de deltagende parter forudsættes at bidrage med halvdelen. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum svarende til halvdelen af de budgetterede omkostninger.

6 The Danish Way Et anderledes besøgsprogram Samsø Energiakaademi Formålet med projektet er aktivt at indgå i markedsføringen af de danske erfaringer indenfor energi- og miljøområdet. Aktiviteterne skal foregå i samarbejde med lokale kommuner, clean-tech virksomheder og organisationer. Energiakademiet vil tilbyde to typer af besøgsarrangementer: Samsø Energisafari er allerede en del af energiakademiets nuværende aktivitetsprogram, her vil besøgende blive introduceret generelt til klima, energi og miljø og Vedvarende Energi-Ø projektet, hvorefter der vil være en guidet tur til demonstrationsanlæg på Samsø. Midtjyllands energisafari/besøgsworkshops er aktiviteter, der strækker sig over 3-5 dage, hvoraf nogle bliver brugt ved Samsø Energiakademi, hvor planlægningsopgaver, forsøg m.v. vil bliver foretaget. Efterfølgende er der ekskursioner til relevante kommuner og virksomheder i regionen. Aktiviteten retter sig mod besøgende op til og under COP15. Specifikt rettes aktiviteterne mod journalister, embedsmænd, politikere, NGO er, fagfolk og studerende. Markedsføring vil ske gennem hjemmesider (energiakademiets og COP15), nyhedsbreve mv. Målet med aktiviteterne er, at Region Midtjylland efter 2009 fremstår som den mest besøgte region i Danmark i klima- og miljømæssig sammenhæng samt at opnå øget kendskab til regionale virksomheder, der leverer klimaforbedrende teknologi. Der ansøges primært om tilskud til lønomkostninger, herudover til udarbejdelse af informationsmateriale. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. I ansøgningen er ikke anført oplysninger om eventuel egenfinansiering. Samsø Energikontor forventer at søge klimakonsortiet om tilskud til projektet.

7 Håndværksrådet Klimakonference i Herning Håndværksrådet i samarbejde med DS Håndværk & Industri (DS) og Danske Snedker- og tømrermestre (DST). Kort beskrivelse af projektidéen Håndværksrådet vil gennemføre en 3 dages konference i september 2009 i Messecenter Herning parallelt med H&I-messen, som har klima som overordnet tema. Konferencens tema vil være energibesparelser i den eksisterende bygningsmasse med fokus på allerede kendte teknologier og metoder. Konferencen holdes med udgangspunkt i Low Technology high implementation frem for High technology and low implementation. Et centralt udgangspunkt er det store potentiale for energibesparelser i den eksisterende bygningsmasse. Konferencens 1. dag vil have fokus på hvordan der skabes en egentlig politik for energibesparelser. Konferencens 2. og 3. dag vil være mere praktisk orienteret mod konkrete teknologier og metoder, som allerede nu kan tages i brug for at reducere energiforbruget. Håndværksrådets europæiske søsterorganisationer indbydes til at bidrage med erfaringer og synsvinkler fra de pågældende lande. I forbindelse med H&I-messen holder Enterprise European Network (ÉN) et et kontaktmøde med deltagelse af 150 små og mellemstore virksomheder med fokus på klima- og energiløsninger. Konferencens målgruppe den første dag er især politiske beslutningstagere mens de to sidste dage mere henvender sig til kommunale beslutningstagere på et mere praktisk niveau. Der vil specielt blive sat fokus på anvendelsen af solvarme. Konferencens samlede budget er på kr. Vækstforum søges om et tilskud på 50% svarende til kr.

8 Expo H2College Hydrogen Innovation & Research Centre Hydrogen Innovation & Research Centre (HIRC), Boligselskabet Fruehøjgaard (Herning) samt Herning Kommune Leverandører til Expo H2College: Aarhus Arkitekterne A/S, Naturgas Midt Nord, Dantherm Power, Serenergy, Niras, Danfoss A/S Fuel Cell Business, Boel Living, Energi Midt, GreenHydrogen.dk (bestående af Hollensen Energy, Nordtec Optomatic, Dantherm Power Standmølle industrigas) Kort beskrivelse af projektidéen Projektet er knyttet til opførelsen af 66 ungdomsboliger i Herning. Boligerne vil stå færdige og indflytningsklare til 1. december Projektet beskrives således: H2College er et miljømæssigt visionært helhedsprojekt, som står klar til demonstration og klimaformidling om CO2 neutrale kompetencer og løsninger allerede fra begyndelsen af klimaåret Ungdomsboligerne er opført efter Passiv Hus standarden med et beregnet årligt varmetab på 15 kwh per m2. Boligerne forsynes 100 % med vedvarende energi via vindkraft, og hvor brintfremstilling ved elektrolyse samt el og varme produktion med brændselsceller indgår i energisystemet. I udkanten af klyngen af ungdomsboligerne opføres der et elektrolyseanlæg og et brintlager som via et brintnet forsyner 16 mikrokraftvarmeanlæg, der hver er tilsluttet 4 lejligheder. Hvert af de 16 anlæg har en effekt på 1,2 kw og en varmeeffekt på 0,9 kw. Der søges om midler til indretning og opbygning af et udstillingsrum i forbindelse med H2Colleges energisystem elektrolyseanlæg. Samt til præsentationsmateriale såsom Flash præsentation, brochure samt yderligere eksponering via den nationale webportal for klima- og energiteknologiske løsninger EnergyMap.dk. Der søges ligeledes til dækning af løn- og driftudgifter før og under COP15. Expo H2College markedsføres via nationale og internationale konferencer. Expo H2College vil tilbyde technical tours i tilknytning til konferencer i samarbejde med GreenBelt (VisitHerning). HIRC er med i regionens H2HUB Vestjylland projekt og LINK2009, og vil i forbindelse med konferencer og besøgsevent i Expo H2College samarbejde og koordinere med disse og andre projekters initiativer i forbindelse med COP15. Projektets samlede budget er på kr. Vækstforum søges om kr. - svarende til 50 % af budgettet. De resterende 50 % finansieres via et virksomhedsbidrag ( kr.), mens HIRC egenfinansierer projektet med kr.

9 Vedvarende elektricitet til transport i Midtjylland Foreningen Hydrogen Link Danmark Foreningen Hydrogen Link Danmark Kort beskrivelse af projektidéen Projektets mål er at synliggøre Region Midtjyllands styrkeposition indenfor vedvarende elektricitet til transport før og under FNs Klimatopmøde. Projektet beskrives således: International synliggørelse af vedvarende elektricitet til transport formål i Midtjylland baseret på batterier, brint og brændselsceller før og under FN Klimatopmødet i Synliggørelsen skal bidrage til at øge interessen fra den internationale bilindustri og energi- og olieselskaber, i håbet om at Danmark og Region Midtjylland bliver et af de første introduktionsmarkeder for bilindustriens brintkøretøjer. Projektet skal samtidig henlede EU's opmærksomhed på regionen, således at Danmark og Region Midtjylland i samarbejde med Norge og Sverige under samarbejdet Hydrogen Highway Partnership - indenfor de kommende år kan bliver et af det tre område i Europa, som udpeges som testsite for brint og brændselsceller. Danmark rangerer som et af de lande i verden, der har flest brændselsceller køretøjer pr. indbygger. Projektet vil lancere en række formidlings-, event og markedsføringstiltag før og under Klimatopmødet i Konkrete aktiviteter vil være en konvojkørsel af brintdrevne køretøjer fra Bella Centret i København til Herning. Målet er, at denne event vil skabe mulighed for national og international mediebevågenhed. Efter konvojen vil der være en international konference i Herning med fokus på vedvarende elektricitet til transport. Efter konferencen er der arrangeret en tur i en brændselsceller bus til Hvide Sande med efterfølgende middag for VIP gæster. Forud for eventen forventes deltagelse i DI s udstilling om bæredygtig energi, som afholdes i Parken. Samt ved uddeling af brochurer og informationsstand i Bella Centret. Der gennemføres som en del af projektet en række lobbyaktiviteter overfor bilindustrien og EU for at sikre interessen om aktiviteterne i forbindelse med topmødet. Projektets samlede budget er kr. Der søges om støtte fra Vækstforum på kr. svarende til 50 % af budgetsummen. Den øvrige finansiering er fordelt med kommunerne bl.a. Herning og Ringkøbing-Skjern ( kr.), samlede sponsorater fra danske og internationale virksomheder ( kr.), konference indtægter ( kr.), samt en egenfinansiering fra Hydrogen Link ( kr.).

10 Kraftvarme, fjernvarme og køling som CO 2 fjerner Brædstrup Fjernvarme, Energinet.dk, Dansk Fjernvarme og evt. flere parter. (Brædstrup Fjernvarme har siden fremsendelse af ansøgningen oplyst, at Horsens kommune har givet tilsagn om at ville påtage sig den praktiske del af opgaven ved arrangementet). Brædstrup Fjernvarme vil i sommeren 2009 igangsætte etablering af Ring Søpark projektet, som skal demonstrere, hvordan et nyt boligområde kan forsynes med vedvarende energi. Dette projekt er på den baggrund støttet under megasatsningen energi og miljø. Den aktuelle ansøgning vedrører afholdelse af en konference, inkl. fremvisning, i Brædstrup, idet der tages udgangspunkt i Ring Søpark projektet. På konferencen tænkes temaerne bl.a. at være fjernvarmens muligheder, som en unik dansk løsning, fjernkøling, vedvarende energi i fjernvarmesystemer. Målgruppen for konferencen er bl.a. deltagere i klimatopmødet i København. Der søges om støtte fra Vækstforum til en ikke nærmere specificeret anden af de samlede udgifter, som er skønnet til kr.

11 Engineering innovation for the climate Klimasommerskoler og efteruddannelse op til COP15 Ingeniørhøjskolen i Århus, Aarhus Universitet og andre vidensinstitutioner, virksomheder og myndigheder. Ansøgningen skal bidrage til at skaffe det økonomiske grundlag til opbygning af en vifte af efteruddannelseskurser og sommerskoler med fokus på løsninger på klimaproblematikken. Efteruddannelseskurserne og sommerskolerne vil henvende sig til danske og udenlandske erhvervsfolk og studerende og vil have temaer inden for forskellige energiteknologiske områder, som f.eks. vindkraft og energibesparende boligbyggeri. Temaerne vil ud over teknisk fokus også fokusere på andre relevante fagområder, som økonomi, jura, politik og kommunikation. Det forventes, at afholdelse af kurserne vil resultere i markedsføring af Region Midtjylland som et område med en høj faglig og videnskabelig kompetence inden for uddannelsesområdet og med et unikt samarbejde på tværs af vidensinstitutioner, myndigheder og erhvervsliv. Der blev i afviklet sommerskoler inden for vindkraftteknologi, hvor det lykkedes at tiltrække velkvalificerede og højt motiverede studerende. Sponsorvirksomhederne, Vestas og Siemens opnåede derigennem faglig profilering over for kommende ingeniører og potentielle jobsøgere på det globale marked. Budgettet for planlægning og afholdelse af 3 sommerskoler i 2009 er på ca. 3,3 mio. kr. Der regnes med delvis deltagerbetaling. Efteruddannelseskurserne vil i vid udstrækning kunne udbydes med fuld deltagerfinansiering. Der søges om op til 1 mio. kr. i støtte fra Vækstforum.

12 Gennemførelse af en UDVIKLINGS-CAMP for fjernvarme AffaldVarme Århus kommune i samarbejde med forskellige private virksomheder. AffaldVarme Århus har som et af landets toneangivende fjernvarmeværker taget initiativ til at samle en gruppe interessenter med henblik på at gennemføre en såkaldt udviklingscamp for fjernvarme. Gruppen forventes at bestå af ca. 50 deltagere omfattende fjernvarmeværker, fjernvarmeindustrien, rådgivende ingeniører, vidensinstitutioner og interesseorganisationen Dansk Fjernvarme. Formålet med campen er bl.a. at nytænke fjernvarmekonceptet og lægge op til forskning, udvikling og demonstration af helt nye løsninger og metoder. Resultatet af campen skal foreligge i første halvdel af 2009 og danne grundlag for en række projekter, hvoraf nogle kan igangsættes før klimatopmødet. Ved afslutning af campen forelægges resultaterne ved en offentlig seance. Det er desuden hensigten, at fjernvarmeløsninger i Århus området og i den øvrige del af Region Midtjylland skal kunne vises frem op til klimatopmødet. Som vigtige fyrtårne nævnes solfangeranlæg i tilknytning til fjernvarmen i Ry, Brædstrup og på Samsø, biomassefyring i de store kraftvarmeværker i Århus, Herning og Randers. Det samlede budget er anslået til 1,1 mio. kr., hvoraf der vil være en vis deltagerbetaling og sponsering fra branchens virksomheder. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum svarende til halvdelen af de budgetterede omkostninger.

13 Landbruget i Region Midtjylland en del af løsningen på klimaproblematikken Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret En del af Landscentrets klimarettede aktiviteter foregår i Region Midtjylland og det er disse, der sættes fokus på med nærværende aktiviteter. Aktiviteterne har fokus på hvorledes landbruget og teknologien kan bidrage til at mindske udslippet af drivhusgasser. Foruden synliggørelse af regionens styrker, er det projektparternes mål at formidlingen skal tjene som inspiration for landmænd, virksomheder og andre interesserede. Parterne ønsker at videreudvikle eksisterende hjemmeside, der foruden at tjene landmand og dertil knyttede rådgiver skal tjene som informationskilde for eksempelvis journalister. Hertil kommer en aktiv rolle i forhold til pressen og en specialudstilling om klima på Agromek Aktiviteterne har udgangspunkt i allerede igangsatte projekter og initiativer i regionen. Der fokuseres på tre områder: videreudvikling af biogasproduktion, dyrkning af energiafgrøder og hensigtsmæssig udnyttelse af naturområder samt forbedrede driftsformer, herunder gødningshåndtering og udnyttelse. Det samlede budget beløber sig til kr. Det fremgår ikke af ansøgningen, hvilket beløb Vækstforum søges om. I ansøgningen er ikke anført oplysninger om eventuel egenfinansiering.

14 Klimakonference for Børn og voksne Geografforbundet og Bovbjerg Fyr Det er målet at lave en klimakonference for børn og voksne over tre dage i oktober 2009, der bidrager til at børn i folkeskolen får bedre forståelse for klimasagen. Der skal laves lærerige aftenprogrammer for børn og deres voksne. Eleverne undervises i praksis i meteorologi, jorderosion, vandstigning, energibyggeri mm. Konferencen udformer sig som udeskole, dramatisk dialog, kunstnerisk præsentation og klassiske oplæg. I klimakonferencen deltager en teatertrup fra Bangladesh, der skal bidrage med deres syn på klimaproblematikken. I programmet indgår flere undervisningsog forskningsinstitutioner, landbrugets organisationer samt nærområdets skoler. Budgetoverslaget lyder på kr., det fremgår ikke af ansøgningen om Vækstforum ansøges om støtte til dele af eller hele beløbet.

15 Global Citizen Global Citizen (handlingsorienteret portal på internettet med fokus på problem- og løsningsorienteret viden) Global Citizen ønsker med deres aktiviteter, at bidrage til at virksomheder inden for energi og miljø bliver synliggjort og får skabt kontakter til relevante virksomheder i såvel indland som udland. Målsætningen for Global Citizen er at frembringe viden til brug for verdens problemløsere i deres daglige arbejde. Desuden at bidrage til at disse kommer i kontakt med hinanden. En del af tilbuddet til virksomhederne er at få oprettet en profil på Global Citizen siden med mulighed for eksempelvis at oprette stillingsopslag og dermed tiltrække kompetente medarbejdere fra hele verden. Her foruden er det hensigten at virksomheder på tværs af landegrænser og arbejdsområder kommer i dialog. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. Egenfinansiering udgør ligeledes kr.

16 Kampagne om Samsøs udvikling til vedvarende energi-ø John Reshaur Enevoldsen og Thorkil Green Nielsen, begge journalister. De to ansøger har opbakning fra Samsø Energiakademi. Kampagnen består af udarbejdelse af bogen 100 % grøn energi på Samsø samt et informationsfremstød, der vil sætte fokus på Samsøs udvikling til vedvarende energi-ø. Målet er at aktiviteterne bidrager til at erfaringerne fra Samsø eksporteres til andre lokalsamfund og andre lande. På Samsø er det lykkedes lokalbefolkning, erhvervsliv, eksperter og beslutningstagere at samarbejde og gøre Samsø til vedvarende energi-ø. Målgruppen for aktiviteten i Danmark er skoleelever i de ældste folkeskoleklasser som gymnasieelever, foruden undervisere og journalister. Den udenlandske målgruppe er fagfolk og andre med interesse for energi og miljø. Det er målsætningen at udbredelsen af erfaringerne fra Samsø kan bidrage til at skabe arbejdspladser og inspirere til energiprojekter, specielt i landdistrikter. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. Det samlede budget er på kr. hvoraf det resterende forventes dækket ved salgsindtægter fra bogen.

17 Økonomisk støtte til koordinering af aktiviteter i Region Midtjylland i den europæiske uge for vedvarende energi i februar Organisation for Vedvarende Energi (OVE) og Energitjenesten Den europæiske uge har siden 2005 været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor det overordnede formål er at sætte fokus på EU's energifremtid og klimaforandringer. Formålet med den midtjyske del deltagelse er at synliggøre de løsningsmodeller, der findes i regionen. Det er målet at profilere regionens særlige styrkeposition på området for vedvarende energi. Indholdet i den danske del af europæisk uge for vedvarende energi afhænger af, hvor mange parter, der kommer til at indgå i samarbejdet om at afholde arrangementer i ugen. En del af aktiviteterne vil, på baggrund af sammenfaldet med vinterferie, rette sig mod børnefamilier. Der søges om tilskud til aflønning af en deltidsansat koordinator i perioden 1. december 2008 til og med februar Hertil kommer tilskud til udarbejdelse af informationsmateriale, herunder hjemmesideopbygning. Samarbejdspartnere finansierer selv egne aktiviteter. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. I ansøgningen er ikke anført oplysninger om eventuel egenfinansiering.

18 Energi, Industri og Klima en verden i forandring El museet og Danmarks Industrimuseum Aktiviteterne omfatter to særudstillinger, én hos hver af projektparterne, et energi- og klimaværksted, en skoleavis og diverse aktiviteter i regionen i forbindelse med eksempelvis særudstillinger. Klimaproblematikken skal præsenteres for publikum, virksomheder og undervisningssektoren. Aktiviteterne har til hensigt at aktivere og inspirere til nye initiativer i Region Midtjylland. Det er målet, at der etableres et sammenhængende koncept af udstillinger, formidlingsformer og undervisningsmateriale i relation til temaet Energi, Industri og Klima i Region Midtjylland. Samarbejdet involverer internationale, nationale og regionale industri- og energivirksomheder. Herudover inddrages undervisnings- og forskningsinstitutioner i regionen. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. Det samlede budget er på kr.

19 MIDTmiljø Et interaktivt energi- og miljøkompetencekort over Region Midtjylland Århus kommune, Arkitektturbureauet Kollision, Aarhus Universitets Klimasekretariat, Arkitektskolen Aarhus, Alexandra Instituttet A/S, Forskningscenteret Digital Urban Living, Netværket TEKNE og Moesgaard Museum. Region Midtjylland inviteres med som partner i projektet. Formålet med projektet er at skabe et redskab, der på en ny og innovativ måde kan synliggøre Region Midtjyllands kompetencer på energi-, miljø- og klimaområdet. Idéen er at udvikle et interaktivt kort over regionen, hvor virksomheder samt forsknings- og udviklingsinstitutioner i en række forskellige kategorier er plottet ind. De virksomheder mv., der har særlige kompetencer på områderne, vil blive angivet med et farvet vindue. Brugerne af kortet kan aktivere vinduet og se yderligere informationer om virksomheden. Kortet vil kunne være et gulv eller et bord eller en lignende større flade og vil kunne flyttes og anvendes i forbindelse med konferencer, møder og på offentlige steder, som rådhuse og biblioteker. Kortet tænkes specielt anvendt ved Aarhus Universitets klimakonference i marts 2009 og under selve klimatopmødet i København i november/december 2009, men vil også kunne anvendes før og efter konferencen, idet dette dog forudsætter regelmæssig opdatering af informationerne, hvilket ikke er medtaget i budgettet. Det samlede budget for projektet er estimeret til 1,9 mio. kr., idet projektet ud over MIDTmiljø også indeholder et interaktivt lærings- og dialogredskab, som Århus kommune vil lade udvikle og anvende i forbindelse med borgerinddragelse i relation til kommunens klimaindsats. Erfaringerne fra udvikling af dette projekt vil kunne danne basis for MIDTmiljø projektet. Århus kommune har foreløbigt bevilget kr. til et forprojekt til udvikling af idéen. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum.

20 Folkehøjskolerne I Danmark COme2gether Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark (Højskolernes Hus) i samarbejde med 8 højskoler i Region Midtjylland. Kort beskrivelse af projektidéen Foreningen af Folkehøjskoler vil med et landsdækkende internationalt projekt forud for klimatopmødet sætte fokus på konkrete ideer til løsninger på klimaproblematikken. Projektet Come2gether skal vise danskerne og omverdenen, hvad vi kan på energi- og klimaområdet i Danmark i form af blandt andet en serie klima-events på 17 højskoler fordelt over det meste af landet i uge 33 i august På de deltagende højskoler gennemføres der i hele uge 33 aktiviteter, events og undervisning som sætter fokus på klimaproblematikken. Der forventes danske deltagere og et tilsvarende antal udenlandske deltagere. Deltagerne vil være lokalmiljøer, kommuner/administration, virksomheder, NGO er, ministerier, folketing m.m. Ansøgningen fra Foreningen af Folkehøjskoler har til formål at sætte ekstra synlighed på projektet i Region Midtjylland Dette skal ske gennem ekstra lokale events samt understøtte det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde i regionen gennem virksomhedsinddragelse og besøg. I Region Midtjylland forventes følgende 8 højskoler at deltage: Odder Højskole, Ry Højskole, Vestjyllands Højskole, Silkeborg Højskole, Højskolen Performers House (Silkeborg), Europahøjskolen på Kalø, Brandbjerg Højskole, Den Europæiske Filmhøjskole (Ebeltoft) Der søges om et tilskud på kr. til at gennemføre ekstra aktiviteter i Region Midtjylland. Projektets samlede budget er på ca. 11 mio. kr.

21 Den Europæiske Filmhøjskole Den Europæiske Filmhøjskole Kort beskrivelse af projektidéen Den Europæiske Filmhøjskole vil i uge 32 og 33 i 2009 tilbyde et 14-dages kursus hvor der laves miljøfilm. Der forventes deltagelse af ca. 115 unge filmskabere fra hele verden. I de 14 dage laves der research, skrives og produceres film af 5-8 minutters varighed, som alle beskriver miljøforhold i regionen. Filmene vil efterfølgende kunne bruges på Klimatopmødet, på regionale og lokale websites, seminarer, kurser m.m. Projektet har et samlet budget på 1 mio. kr. (ved 100 deltagere der er også i ansøgningen angivet 115 deltagere). Der søges om et tilskud på kr. fra Vækstforum idet der påregnes en deltagerbetaling på kr. (svarende til kr. pr. deltager).

22 Syddjurs kommune 3 forskellige aktiviteter Syddjurs kommune i samarbejde med Friland samt DR, Energitjenesten, DjursEnergiLand, OVE, NRGI og Landdistrikternes Fællesråd. Kort beskrivelse af projektidéen Der søges om tilskud til at gennemføre 3 aktiviteter som er knyttet sammen. Det drejer sig om: 1. En messe på Friland den 28. juni 2008 om energi, hvor der vil blive holdt forskellige seminarer og foredrag om energiløsninger med udgangspunkt i forbrugerens behov og muligheder. Der vil også blive udstillet produkter inden for området. Frilandsmesse i 2008 tiltrak 1500 besøgende 2. I de 3 uger op til messen vil der på Friland blive etableret en sommercamp i samarbejde med mellemfolkeligt Samvirke som et alternativt Klimatopmøde med 30 deltagere fra hele verden. På campen vil der blive bygget to bygninger på 15 kvadratmeter, som demonstrerer valg af materialer m.m. som er baseret på regionens ressourcer og virksomheder. 3. I årets 4 første måneder udarbejdes der informationsmateriale om hvordan man selv kan gå i gang med at optimere sit eget hus. Der er angivet følgende budget for de 3 aktiviteter: 1. Frilandmesse: kr. 2. sommercamp: kr. 3. informationsmateriale: kr. Der er ikke angivet finansiering og om der søges om tilskud til alle udgifter.

23 TV-serie bolig for livet - TvPeople TvPeople, Danmarks Radio, VELFAC (Tv-serie) Arkitektfirmaet aart A/S, Esbensen Rådgivende Ingeniører og uddanelsesinstitutionerne AAA og IHA samt Alexandra Instituttet (Huset) Kort beskrivelse af projektidéen Projektet omhandler produktionen af en TV-serie i 6 afsnit, der vises på DR1 i forbindelse med Klimatopmødet 09. Serien følger en helt almindelig midtjysk families hverdag gennem 3 måneder. Familien skal bo i et nybygget energipositivt hus opført af VELFAC udenfor Århus. Derudover får familien: en højteknologisk elbil, penge til at indrette huset med bæredygtige møbler og hvidevarer, kursus i nyttehave og bæredygtig madlavning. Serien er et CO2-eksperiment, hvor målet er at familien skal opnå et CO2 neutralt liv, på trods af en normal hverdag med transport til job, skole og fritidsinteresser, madlavning, tøjvask ferie etc. Kort sagt alle de hverdagsaktiviteter der betyder, at de danske husstande tilsammen står for hele 40 % af den samlede danske CO2 udledning. Målet med serien er at inspirere den brede danske befolkning til at leve miljøbevidst. Projektets samlede budget er på kr., hvoraf 50 % finansieres af Danmarks Radio. Der søges om støtte fra Vækstforum på kr. svarende til 50 % af budgetsummen.

24 Projektoversigt - Pulje til klimatopmødeaktiviteter Efter behandling af Den Kommunal Klimagruppe samt Råd for Energi- og Miljøteknologis formand Titel Ansøger Ansøgt beløb Indstilling Bemærkninger Beyond Kyoto Aarhus Universitet kr. Samlet budget: kr. Støttes med ansøgte beløb kr. De erhvervsmæssige perspektiver bør opprioriteres Skal søges samordnet med CBMIs projekt. Klima DM klimakonsortiet Intet beløb anført Støttes, en max. ramme på kr. anbefales. Projektet skal konkretiseres. Den Kommunal Klimagruppe skal aktivt inddrages i projektet. Fremvisning og synliggørelse af Region Midtjyllands erhvervsmæssige styrkepositioner på energi- og miljøområdet Center for Bioenergi og Miljøteknologisk Innovation (CBMI) kr Samlet budget: kr. Naturvidenskabernes Hus Naturvidenskabernes Hus kr. Samlet budget: kr. The Danish Way Samsø Energiakademi kr Budget ikke anført Klimakonference i Herning Håndværksrådet kr. Samlet budget: kr. Expo H2college Hydrogen Innovation & Research kr. Centre Samlet budget: kr. Vedv. Elektricitet til transport Hydrogen Link kr. Samlet budget: kr. Kraftvarme, fjernvarme og køling som CO2 fjerner Brædstrup fjernvarme m.fl. Ansøgte beløb ej anført Samlet budget: kr Engineering innovation for the climate Ingeniørhøjskolen, AU Op til kr. Samlet budget: kr Udviklings Camp AffaldVarme Århus kr. Samlet budget: kr. Støttes, men beløb skal vurderes nærmere. I en fælles ansøgning kr. Støttes, men beløb skal vurderes nærmere Ca kr. Støttes, men beløb skal vurderes nærmere Max kr. Støttes med max kr. Ej støtte til de konkrete projekter Skal søges samordnet med Aarhus Universitets konference. Hus skal stå færdigt tidsnok! Min. 15 deltagende virksomheder. Tiltrækning af besøgende i tilstrækkelig grad skal sikres. Skal koordineres med andre aktiviteter i regionen. Via Råd for Energi- og Miljøteknologi skal ny aktivitet vedr. vedvarende energi i transport udvikles. Beløbsstørrelse kr. Støttes med max kr. Skal koordineres med "Udviklingscamp". Råd for Energi- og Miljøteknologi involveres. Støttes med kr. Det er en betingelse at regionens virksomheder fremvises. Støttes Skal koordineres med "Kraftvarme, fjernvarme og køling som CO2 fjerner". Råd for Energi- og Miljøteknologi involveres. Landbruget - en del af løsningen Dansk Landbrugsrådgivning Ansøgte beløb ej anført Samlet budget: kr Klimakonference for børn Geografforbundet og Bovbjerg Fyr Ansøgte beløb ej anført Samlet budget: kr Global Citizen Global Citizen kr Samlet budget: kr. ej støttes En del af de aktiviteter, der ansøges om, vurderes at ligge indenfor landscenterets almene drift. Ekskursionsaktiviteter kan komme ind under det eksisterende projekt om erhvervsturisme. ej støttes Aktiviteterne bærer præg af at være baseret på viden om grundforskning og er derfor uden for formålet med puljen. ej støttes Bidrager ikke til at fremme udviklingsmulighederne for regionens virksomheder. Ingen umiddelbar tilknytning til COP15 klimakonferencen 2009 Samsøs udvikling til energi Ø John R. Enevoldsen Thorkil G. Nielsen Europæisk uge Organisation for Vedvarende Energi, energitjenesten Energi, Industri og Klima Elmuseet og Danmarks Industrimuseum kr. Samlet budget: kr kr Budget ikke anført kr. Samlet budget: kr. MIDTmiljø Århus kommune m.fl kr. Samlet budget: kr. ej støttes Bidrager ikke til at fremme udviklingsmulighederne for regionens virksomheder. ej støttes Uklart hvilke aktiviteter, der kommer til at foregå i relation til europæisk uge for vedvarende energi, hvorfor det ikke kan sikres, at aktiviteterne lever op til Vækstforums mål. ej støttes Formidling af klimaproblematik til skolebørn og andre under uddannelse. Ikke potential for erhvervsudvikling og synliggørelse. ej støttes Det landsdækkende projekt, EnergyMap.dk, som er under udvikling i regi af Klimakonsortiet, vil tilsvarende synliggøre regionens kompetencer.

25 COme2gether Folkehøjskolerne i DK kr. Samlet budget: kr. Kursus - miljøfilm Den Europæiske Filmhøjskole kr. Samlet budget: kr. 3 aktiviteter Syddjurs Kommune Ansøgte beløb ej anført Samlet budget, tre aktiviteter: kr. "Bolig for livet" TVPeople, DR, VELFAC kr. Samlet budget: kr. ej støttes Projektet vil kun i begrænset omfang kunne synliggøre teknologier og løsninger inden for energi- og miljøområdet og have en positiv effekt i forhold til erhvervsfremme. ej støttes Projekt ikke konkret og dermed uklart hvilken reel synlighed filmene vil skabe. ej støttes Lokal aktivitet, som kun i begrænset omfang skaber synlighed i forhold til regionens stykepositioner inden for energi- og miljøområdet ej støttes Kan ikke synliggøre Region Midtjyllands styrkeposition eller bidrage med en positiv og bred erhvervsudviklingsmæssig effekt.

International Klimakonference i Århus med ekskursioner i Region Midtjylland Beyond Kyoto.

International Klimakonference i Århus med ekskursioner i Region Midtjylland Beyond Kyoto. International Klimakonference i Århus med ekskursioner i Region Midtjylland Beyond Kyoto. Aarhus Universitet er ansvarlig for konferencen. Ekskursioner gennemføres i samarbejde med Midtjysk Turisme og

Læs mere

Danske virksomheders muligheder frem mod COP15. Iver Høj Nielsen - Klimakonsortiet

Danske virksomheders muligheder frem mod COP15. Iver Høj Nielsen - Klimakonsortiet Danske virksomheders muligheder frem mod COP15 Iver Høj Nielsen - Klimakonsortiet Klimatopmøde i Danmark Kyoto-aftalen Københavnsaftale? FN s Klimakonference i Danmark Udfordring politisk og logistisk

Læs mere

Samarbejde, synlighed og folkelig forankring

Samarbejde, synlighed og folkelig forankring Side 1 af 6 Samarbejde, synlighed og folkelig forankring Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark (FFD) vil med et landsdækkende og internationalt projekt, forud for FN s klimatopmøde i København i 2009,

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Slutafrapportering februar 2013

Slutafrapportering februar 2013 Slutafrapportering februar 2013 Vedrørende Center for Energiteknologier på AUHIH Erhvervsudvikling indenfor elrelaterede energiteknologier 1. januar 2011 til 31. december 2012 Journalnummer: 130763910

Læs mere

Afsluttende rapport vedrørende projekt Nutidens og fremtidens energirigtige byggeri

Afsluttende rapport vedrørende projekt Nutidens og fremtidens energirigtige byggeri Afsluttende rapport vedrørende projekt Nutidens og fremtidens energirigtige byggeri Projektets målsætning Målet med projektet har været at udvikle og etablere en udstilling af mindst 15 virksomheder i

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i 2009

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i 2009 Region Midtjylland Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i 2009 Bilag til Forretningsudvalgets møde 9. december 2008 Punkt nr. 9 - Ansøgninger Ansøgning:

Læs mere

Kommissorium for. FN's Klimakonference 2009 En fælles plan for den midtjyske region

Kommissorium for. FN's Klimakonference 2009 En fælles plan for den midtjyske region Kommissorium for FN's Klimakonference 2009 En fælles plan for den midtjyske region Indhold Indhold... 2 1. Projektets baggrund og problemstilling... 3 2. Projektets formål og mål... 3 3. Aktivitetstyper...

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Hub North. Den 30. November 2010

Hub North. Den 30. November 2010 Hub North Den 30. November 2010 AAU s Fundraising og Projektledelseskontor Jane Tymm-Andersen Jet@adm.aau.dk Fundraising & Projektledelseskontor Giver assistance i forbindelse med udarbejdelse af projektansøgninger,

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009 Region Midtjylland Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009 Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 8 - Ansøgninger Ansøgning:

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

En verden af Energi. En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe

En verden af Energi. En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe En verden af Energi En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe En verden af Energi Mandag den 23. september til søndag den 29. september afholdes En verden af Energi på

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

Herning Kommune Rådhuset Torvet 7400 Herning

Herning Kommune Rådhuset Torvet 7400 Herning Herning Kommune Rådhuset Torvet 7400 Herning 23-06- 2008 Vedr. Støtte til Fruehøjgaard. Herning Kommune har ved mail af 7. januar 2008 anmodet Statsforvaltningen Midtjylland, der i medfør af 47 i lov om

Læs mere

Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper

Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Formål Mission & Vision Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper Kanaler for kunder og markedsføring Samarbejdspartnere

Læs mere

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner Business Aarhus Aarhus som vækstby Business Aarhus 2 i Aarhus Energi, Klima og Miljø Fødevarer Medico og Sundhed Arkitektur og Design Videnservice IT og Medier Business Aarhus 3 Aarhus er hjemsted for

Læs mere

HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN?

HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN? 5. og 6. september 2014 i Bella Center HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN? Mød 1.500 beslutningstagere fra alle landets almene boligorganisationer på Danmarks største messe for almene boliger. Over 50 udstillere

Læs mere

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland.

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Brobygger 2.0 Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Indledning Den danske fødevareklynge med centrum i Region Midt er i en god udvikling

Læs mere

Klimachef Jan Nielsen. NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Klimachef Jan Nielsen. NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Klimachef Jan Nielsen Fokuspunkter CO2 Grøn Forsynings- Klima- vækst sikkerhed tilpasning s klimavision Intelligente klimaløsninger til gavn for miljø, borgere og erhvervsliv Aarhus vil gå forrest i klimaindsatsen

Læs mere

Indstilling Lukket dagsorden Innovations for Digital Lifestyle et strategisk forsk- ningscenter i oplevelsesøkonomi 1. Resume

Indstilling Lukket dagsorden Innovations for Digital Lifestyle et strategisk forsk- ningscenter i oplevelsesøkonomi 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Lukket dagsorden Den 7. september 2006 Innovations for Digital Lifestyle et strategisk forskningscenter i oplevelsesøkonomi 1. Resume Det anbefales, at Aarhus

Læs mere

KLIMATILPASNING Hvilken rolle har regionen?

KLIMATILPASNING Hvilken rolle har regionen? Coast to Coast C2C Climate Challenge KLIMATILPASNING Hvilken rolle har regionen? Regional Udvikling Schweiz og Danmark er de lande i Europa, hvor tabene som følge af klimaforandringerne er størst. I følge

Læs mere

KLIMATILPASNING Hvilken rolle har regionen?

KLIMATILPASNING Hvilken rolle har regionen? KLIMATILPASNING Hvilken rolle har regionen? 1 9. maj 2017 REGIONAL UDVIKLING Schweitz og Danmark er de lande i Europa, hvor tabene som følge af klimaforandringerne er størst I følge det Europæiske Miljøagentur

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN 13 VIL BELYSE HVORDAN EUROPAS BYER KAN TILPASSES

Læs mere

Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset

Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset 1 Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset Præsentation 1. Offshore Center Danmark (OCD) Offshore : Overordnet Dansk Offshore

Læs mere

En verden af Energi. Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking

En verden af Energi. Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking En verden af Energi Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking En verden af Energi - formidler viden fra forskningens verden, aktuelle teknologier fra industriens og energisektorens

Læs mere

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Præsentation af Innovation Fur Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Dagsorden Ideen bag Innovation Fur Initiativtagere Igangsætning - projektsekretariat Betydning for borgere og virksomheder på

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Kommunernes incitamenter til at fremme energibesparelser hvad får kommunen ud af indsatsen. Jan Nielsen, Klimasekretariatet, Aarhus Kommune

Kommunernes incitamenter til at fremme energibesparelser hvad får kommunen ud af indsatsen. Jan Nielsen, Klimasekretariatet, Aarhus Kommune Kommunernes incitamenter til at fremme energibesparelser hvad får kommunen ud af indsatsen Jan Nielsen, Klimasekretariatet, Aarhus Kommune Klimaplan 2012-2015 Det energisamfund intelligente Klimasekretariatet

Læs mere

Kommunikationsstrategi og handlingsplan april byernes synliggørelse af klimaindsats 1:1. Klima indsats

Kommunikationsstrategi og handlingsplan april byernes synliggørelse af klimaindsats 1:1. Klima indsats Kommunikationsstrategi og handlingsplan april 2008 6-byernes synliggørelse af klima Kommunikationsstrategi april 2008 Tankegang as vanebrydende visuel kommunikation Kommunikationsstrategi 3 Baggrund Før,

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Bilag til Regionsrådets møde den 12. december 2007 Punkt nr. 28 Teknologiudviklingsprogrammet

Læs mere

Fondsfinansierede projekter

Fondsfinansierede projekter 1 of 8 Fondsfinansierede projekter Projektnavn Projektresumé Kategori Projektsu m* Finansiering Pulje Statu s Partnere Klimavenlig sommerhusturis me Analyseprojekt til afdækning af vækst og beskæftigelsesmuligh

Læs mere

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr Smart Energy Campaign cosmo flash_flickr Hvad er SMERGY En europæisk EU-støttet energikampagne for 18-29 årige Danmark: Cirka 0,7 millioner personer - 12 % af befolkningen. I studiebyerne Århus og København

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat Region Midtjylland Regionssekretariatet Viborg, den 28. april 2010 /BRIMAD Referat til mødet i Udvalg vedrørende Klimaudfordringer 22. april 2010 kl. 14:00 i Mødelokale F4, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Læs mere

Faktaark om Klimakonsortiet

Faktaark om Klimakonsortiet Faktaark om Klimakonsortiet Konsortiets formål Formålet med Klimakonsortiets indsats er på kort sigt at sikre størst mulig opmærksomhed om klimaaktiviteterne i tilknytning til FN s Klimakonference i Danmark

Læs mere

Kommunikationsstrategi og handlingsplan april byernes synliggørelse af klimaindsats 1:1. Klima indsats

Kommunikationsstrategi og handlingsplan april byernes synliggørelse af klimaindsats 1:1. Klima indsats Kommunikationsstrategi og handlingsplan april 2008 6-byernes synliggørelse af klima Kommunikationsstrategi april 2008 Randers Kommune Tankegang as vanebrydende visuel kommunikation Kommunikationsstrategi

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet.

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet. Connector Ansøgning af Connector i forlængelse af Brobygger 1.0 og Brobygger 2.0, til videreudvikling og konsolidering af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland og betydelig

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

EUROPAN 12 EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER TIL AT DELTAGE I EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BÆREDYGTIG BYUDVIKLING

EUROPAN 12 EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER TIL AT DELTAGE I EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BÆREDYGTIG BYUDVIKLING EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER TIL AT DELTAGE I EUROPAN 12 EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BÆREDYGTIG BYUDVIKLING Strandgade 27B 1401 København K www.dac.dk SEKRETARIATETET FOR EUROPAN

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Stafetoverrækkelse. Den afsluttende konference om Det fremtidige danske energisystem

Stafetoverrækkelse. Den afsluttende konference om Det fremtidige danske energisystem Stafetoverrækkelse Den afsluttende konference om Det fremtidige danske energisystem Klimastafet Der er en øget opmærksomhed på klimaet og miljøet. Når vi taler om klimaændringer og udfordringer for at

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

State of Green Et offentligt-privat partnerskab for grøn vækst

State of Green Et offentligt-privat partnerskab for grøn vækst Velkommen State of Green Et offentligt-privat partnerskab for grøn vækst Helle Momsen Fredslund Project Manager Intelligent Energy Hvem står bag State of Green? State of Green er et offentligt-privat partnerskab

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Velkommen til House of Energy

Velkommen til House of Energy C Velkommen til House of Energy Energy Cluster Denmark House of Energy er den danske energiklynge, som samler energibranchens aktører - virksomheder, vidensinstitutioner, myndigheder, forsyningsselskaber

Læs mere

Med strategien ønsker Syddjurs Kommune at prioritere fem strategiske indsatsområder med hver sine mål:

Med strategien ønsker Syddjurs Kommune at prioritere fem strategiske indsatsområder med hver sine mål: International strategi for Syddjurs Kommune Med denne internationale strategi ønsker Syddjurs Kommune at spille en aktiv rolle i internationaliseringen af området og dermed understøtte kommunens image

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

Kulturministeriets og Udenrigsministeriets internationale kulturudveksling. Handlingsplan Kunststyrelsen

Kulturministeriets og Udenrigsministeriets internationale kulturudveksling. Handlingsplan Kunststyrelsen Kulturministeriets og Udenrigsministeriets internationale kulturudveksling Handlingsplan 2009-2011 Kunststyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3374 4500 Telefax 3374 4545 ks@kunst.dk

Læs mere

Samsø Energi- og Miljøkontor Langgade 24, 8305 Samsø Tlf. 86592322, fax 86592311 e-mail: samso@,sek.dk

Samsø Energi- og Miljøkontor Langgade 24, 8305 Samsø Tlf. 86592322, fax 86592311 e-mail: samso@,sek.dk Samsø Energi- og Miljøkontor Langgade 24, 8305 Samsø Tlf. 86592322, fax 86592311 e-mail: samso@,sek.dk Afrapportering for aktiviteter 1/7 1998-31/12 1998 Kontorets drift: Energi vej lederen er ansat i

Læs mere

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2856270

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2856270 Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2856270 Indstilling: Indstilles til tilskud x Indstilles med forbehold Indstilles til afslag Projektdata: Ansøgers navn Selandia Projektets navn Innovation, iværksætteri

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Indstilling. Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. februar 2006 Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. 1. Resume Der lægges

Læs mere

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 November 2012 Forslag til Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Hovedindsatsområder 2011 2013 Markedsføringsgruppen arbejder med en overordnet plan for

Læs mere

KWI 28 03 2012. GreenHydrogen.dk Elektrolyse og gasnettet

KWI 28 03 2012. GreenHydrogen.dk Elektrolyse og gasnettet KWI 28 03 2012 GreenHydrogen.dk Elektrolyse og gasnettet Om GreenHydrogen.dk aps Etableret i 2007 Ejere: Strandmøllen, Hollensen Energy, Dantherm Power, Nordtec Optomatic, Innovation MidtVest Beliggenhed:

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Genbehandling af ansøgning om tilskud til det regionale børnekulturprojekt Fra Hav til Hav

Bilag. Region Midtjylland. Genbehandling af ansøgning om tilskud til det regionale børnekulturprojekt Fra Hav til Hav Region Midtjylland Genbehandling af ansøgning om tilskud til det regionale børnekulturprojekt Fra Hav til Hav Bilag til Regionsrådets møde den 7. februar 2007 Punkt nr. 15 Hav til Hav Udgifter Løn til

Læs mere

Center for Energiteknologier på AU Herning (tidligere AU-HIH) - Erhvervsudvikling indenfor el-relaterede energiteknologier

Center for Energiteknologier på AU Herning (tidligere AU-HIH) - Erhvervsudvikling indenfor el-relaterede energiteknologier Resultatkontrakt Opfølgning pr. 1. marts 2012 Vedrørende Center for Energiteknologier på AU Herning (tidligere AUHIH) Erhvervsudvikling indenfor elrelaterede energiteknologier 1. januar 2011 til 31. december

Læs mere

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning Ansøgning Industriens uddannelser Fremtidens uddannelser Ansøgning på vegne af DS Håndværk og Industri Skive-Viborg & Omegn: Kasserer Jørgen Jacobsen, Vestermarken 25, Vester Jølby, 7950 Erslev. Tlf: 2363

Læs mere

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Partnerskabet for brint og brændselsceller Hobro den 3. april 2014 Margrethe Høstgaard Udviklingskonsulent Regionens opgaver Regional Udviklingsplan: Ny plan

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere

Status og perspektiver Vest gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Vest gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Vest gruppen 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 %

Læs mere

KlyngeMIDT 2009-2011

KlyngeMIDT 2009-2011 KlyngeMIDT 2009-2011 Vækstforums regionale partnerskab om netværk og klynger. v/ Bent B. Mikkelsen, Region Midtjylland Væksthus Midtjylland d. 15 januar 2009 1 www.regionmidtjylland.dk Dagsorden Vækstforum

Læs mere

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Sagsnr.: 18/4943 RESUMÉ Indstilling: A: Tilsagn Projektpræsentation Innovationsnetværk Offshoreenergy.dk 2014-2018 - forlængelse Forretningsområde

Læs mere

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED DU KAN BRUGE FOODNETWORK TIL... 210 mm MATCHMAKING Vi finder den rigtige samarbejdspartner til dig både danske og udenlandske Vi bygger bro mellem

Læs mere

Konstruktørdagen i Horsens

Konstruktørdagen i Horsens Konstruktørdagen i Horsens ProjectZero & ZERObolig som vækstdrivere for energirenovering i den private boligmasse Charlie Lemtorp & Peter Rathje ProjectZero BrightGreenBusiness Er visionen om at skabe

Læs mere

Syddansk Universitet HA-temadag: Esbjerg som Offshore Center - Onsdag d.8 oktober på Syddansk Universitet

Syddansk Universitet HA-temadag: Esbjerg som Offshore Center - Onsdag d.8 oktober på Syddansk Universitet 1 Syddansk Universitet HA-temadag: Esbjerg som Offshore Center - Onsdag d.8 oktober på Syddansk Universitet Præsentation 1. Offshore Center Danmark (OCD) Olie & gas : Helikopteren Dansk Offshore Centerets

Læs mere

Tillæg til resultatkontrakt Vedrørende Erhvervsudvikling indenfor biomasse til energi Journalnummer: 1-33-76-24-3-10

Tillæg til resultatkontrakt Vedrørende Erhvervsudvikling indenfor biomasse til energi Journalnummer: 1-33-76-24-3-10 Tillæg til resultatkontrakt Vedrørende Erhvervsudvikling indenfor biomasse til energi Journalnummer: 1-33-76-24-3-10 Projektets titel På vej mod methansamfundet? - anvendelse af brint til opgradering af

Læs mere

EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD AARHUS 2017

EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD AARHUS 2017 EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD AARHUS 2017 HVAD ER EN EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD? Et kulturelt projekt af internationalt format Tildeles en by i to EU-lande hvert år - i 2017 Paphos (Cypern) og Aarhus Et helt

Læs mere

Offshore Wind Denmark den nye offshore vindklynge. v/ divisionsdirektør Morten Basse, Offshoreenergy.dk Renewables

Offshore Wind Denmark den nye offshore vindklynge. v/ divisionsdirektør Morten Basse, Offshoreenergy.dk Renewables Offshore Wind Denmark den nye offshore vindklynge v/ divisionsdirektør Morten Basse, Offshoreenergy.dk Renewables Grenaa, 21 maj 2013 Offshoreenergy.dk - formål At styrke og understøtte den danske offshore

Læs mere

Uddannelse i Region Midtjylland

Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelse i Region Midtjylland - uddannelsespolitik som led i vækst og udvikling Pia Fabrin, 12. august 2015 www.regionmidtjylland.dk Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelsessystemet i Region Midtjylland

Læs mere

DENMARK WEEK 2015, CHENGDU KINA

DENMARK WEEK 2015, CHENGDU KINA DENMARK WEEK 2015, CHENGDU KINA 14. 19. september Gør en forskel OM DENMARK WEEK CHENGDU 2015 er 65-året for det diplomatiske samarbejde mellem Kina og Danmark. Det fejres hele året i begge lande. Og byen

Læs mere

Status og perspektiver Åben Land. Opstartsmøde Åben Land 23. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Åben Land. Opstartsmøde Åben Land 23. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Åben Land 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 % Norddjurs

Læs mere

nytænkning og innovation udvikling af energieffektiv teknologi

nytænkning og innovation udvikling af energieffektiv teknologi nytænkning og innovation udvikling af energieffektiv teknologi De globale mål om forsyningssikkerhed og markant reduktion af CO 2 skal opfyldes gennem større energieffektivisering og meget mere brug af

Læs mere

NOTAT. Økonomioversigt Erhvervsudviklingsstrategiens handlingsplan

NOTAT. Økonomioversigt Erhvervsudviklingsstrategiens handlingsplan Regionshuset Viborg Regional Udviklingn Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk NOTAT Økonomioversigt Erhvervsudviklingsstrategiens handlingsplan Dato 27. 03.2007 Side 1

Læs mere

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på

Læs mere

Funktionelle erhvervsregioner

Funktionelle erhvervsregioner Funktionelle erhvervsregioner Når kommuner arbejder på tværs af grænser: International frem for sognebaseret vækstkultur KL s Erhvervstemadag 13. september 2013 v/ Gregers André Pilgaard og Jan Beyer Schmidt-Sørensen,

Læs mere

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 23. september 2015 Nanna Rørbech Dagsorden 1. Oplæg om MUDP og Grøn Innovationspulje 2. Dialog med repræsentanter fra Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen

Læs mere

Fremsendes som fælles henvendelse fra Samsø Energiakademi og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.

Fremsendes som fælles henvendelse fra Samsø Energiakademi og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 78 Offentligt Fremsendes som fælles henvendelse fra Samsø Energiakademi og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Fælles for de to centre er, at

Læs mere

International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer

International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer - Ansøgning til Vækstforum i Region Midtjylland om støtte til afvikling i 2012 og 2013 Baggrund Der er i øjeblikket en enestående

Læs mere

C2C. Klimatilpasning i Region Midtjylland. 14. september 2016 Dorthe Selmer, Regional Udvikling. Coast to Coast Climate Challenge

C2C. Klimatilpasning i Region Midtjylland. 14. september 2016 Dorthe Selmer, Regional Udvikling. Coast to Coast Climate Challenge C2C Coast to Coast Climate Challenge Klimatilpasning i Region Midtjylland 14. september 2016 Dorthe Selmer, Regional Udvikling Region Midtjyllandwww.regionmidtjylland. dk Lidt om mig Midtjyske erfaringer

Læs mere

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Strategi for DBDH 2016-2018 Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Marked og omverden Mere end halvdelen af verdens mennesker bor i byer. FN forventer, at byerne skal huse

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning

Strategisk Energiplanlægning Strategisk Energiplanlægning Henning Laursen Udviklingskonsulent www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region Midtjylland 2 www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Markedsføring af Århusregionens it-kompetencer i regi af IT-rådet 2006 2008 med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt

Læs mere

Præsentation af Innovation Fur. Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010

Præsentation af Innovation Fur. Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Præsentation af Innovation Fur Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Disposition o Hovedtal for Fur o Eksisterende net på Fur o Ideen bag Innovation Fur o Initiativtagere o Igangsætning -

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro Den grønne omstilling kræver integration

Læs mere

Udmøntning af midlerne til offensiv global markedsføring af Danmark og Fonden til Markedsføring af Danmark

Udmøntning af midlerne til offensiv global markedsføring af Danmark og Fonden til Markedsføring af Danmark H A N D L I N G S P L A N O F F E N S I V G L O B A L M A R K E D S F Ø R I N G A F D A N M A R K Udmøntning af midlerne til offensiv global markedsføring af Danmark og Fonden til Markedsføring af Danmark

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Kommunen som facilitator for erhvervsudvikling

Kommunen som facilitator for erhvervsudvikling Kommunen som facilitator for erhvervsudvikling hvilken rolle og organisering kan give den bedste effekt? FINN DISSING Afdelingschef 1 Energibesparende foranstaltninger kommunale bygninger i 30 år 2 Udnævnelse

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes gerne på mail: uddannelsekultur@regionsjalland.dk eller pr post til Region

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del Bilag 272 Offentligt. Projekt: RIBE SOL. Foretræde hos Det Energipolitiske Udvalg 31.

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del Bilag 272 Offentligt. Projekt: RIBE SOL. Foretræde hos Det Energipolitiske Udvalg 31. Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 272 Offentligt Projekt: RIBE SOL Foretræde hos Det Energipolitiske Udvalg 31. maj 2011 Vi skal en tur tværs over Danmark Hjemsted for Ribe Sol Nationalpark

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Anbefalinger og afrapportering til byrådet.

Anbefalinger og afrapportering til byrådet. 17, stk. 4 udvalg Energirigtigt byggeri Haderslev Kommune CS Udviklingsafdelingen Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 11. december 2012 Sagsident:

Læs mere

Globaliseringens klimatiske udfordringer

Globaliseringens klimatiske udfordringer Globaliseringens klimatiske udfordringer Indlæg den 3.9.2008 Professor, dr.jur. Ellen Margrethe Basse, Klimasekretariatet Aarhus Universitet www.klima.au.dk Regionens globaliseringsstategi Hvor påvirker

Læs mere

En enestående platform for markedsføring

En enestående platform for markedsføring bygge- og boligudstilling En enestående platform for markedsføring Udstillingen hos Byggecentrum er en vigtig del af et samlet inspirations- og læringscenter, hvor viden om produkter og løsninger udveksles

Læs mere