En fallit. Bjørnstjerne Bjørnson. Skuespil i fire handlinger DE HANDLENDE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En fallit. Bjørnstjerne Bjørnson. Skuespil i fire handlinger DE HANDLENDE"

Transkript

1 bokselskap.no, 2015 Bjørnstjerne Bjørnson: En fallit Teksten er hentet fra Universitetet i Oslo/dokpro.uio.no. Dokpros tekst er basert på Samlede Digter-Verker, standardutg. i 9 bind, Kristiania, Gyldendal, ISBN: (digital, bokselskap,no), (epub), (mobi) Teksten er lastet ned fra bokselskap.no Bjørnstjerne Bjørnson En fallit Skuespil i fire handlinger bokselskap.no Oslo 2015 De handlende Første handling Annen handling Scene-ændring Tredje handling Fjærde handling Tjælde, grosserer. Fru Valborg og Signe, deres døtre. Løjtnant Hamar, Signes forlovede. Sannæs, Tjældes fullmægtig. DE HANDLENDE

2 Jakobsen, bryggermester hos Advokat Administrator. Gæster: Sognepræsten. Overtoldbetjent Pram. Konsulerne Lind, Finne, Ring. Grossererne Holm, Knutzon, Knudsen, Falbe. FØRSTE HANDLING Stor stue hos Tjælde mod en åben veranda, omslynget af blomster; sjøen; i ramme af et væstlandsk holme-parti ses sejlere over sjøen i halvdødt vejr. En stor sejl-båd med opslagne sejl lige ved verandaen til højre. Rummet er yppigt og fylt med blomster. To vinduer, som går helt ned til gulvet, til vænstre, to døre til højre. Bord i midten, læneog gynge-stole omkring. En sofa i forgrunden til højre. Første møde. Løjtnanten og hans forlovede; (senere) fru Tjælde; (senere) Løjtnant Hamar (ligger på sofaen). Hvad skal vi finne på i dag? Signe (gyngende). Um! (Stilhed). tur? Sejl-turen i nat var dejlig. (Gispende). Men jeg er træt i dag. Skal vi ride en Signe. Um! (Stilhed).

3 Det blir varmt i sofaen. Jeg tror, jeg flytter mig (gør så). Signe (begynner nynne, mens hun fremdeles gynger). Spil lidt, Signe. Signe (halvt syngende). Pianofortet er ustæmt. Så læs lidt for mig. Signe (som før, seende ud ad vinduet). Der bader de hæsterne. Der bader de hæsterne. Der bader de hæsterne. Jeg tror også, jeg vil bade mig. Eller jeg vænter til nærmere middagen. Signe (som før). Det giver bedre appetit. Bedre appetit. Appetit. Fru Tjælde (kommer langsomt gående fra højre). Hvor du ser tankefull ud! Ja; jeg ved ikke, hvad jeg skal finne på.

4 Signe (som før). Til middag mener du? Ja. Skal her komme nogen. Ja, far skriver, at Finnes kommer. Signe (talende). Nu, nogen kedsommeligere kan det dog ikke være. Hvad tror du om afkogt laks og kyllinger? Signe. Det havde vi jo nylig. Fruen (sukker). Vi havde alting nylig. Her kommer så lidt på torvet nu. Signe. Så må vi bestille fra hovedstaden. Ja, den maden, den maden! Hamar (gispende).

5 Den er dog det beste, vi har. Signe. At spise ja; men ikke at lage; jeg vil aldrig lage mad. Fruen (sætter sig ved bordet). At lage kan ænda gå an; men bestandig at finne på noget nyt. Hvorfor har I ikke, som jeg så ofte har sagt, en udlært hotel-kok? Å, vi har prøvet det med. Det gir bare ænnu mere styr. Ja, fordi han savnede opfinsomhed. Tag en fransk! Så måtte jeg jo stå ved siden af og oversætte. Nej, jeg kommer aldrig længere æn til maden. Og i den senere tid, da det er blevet så svært for mig at gå! Jeg har ingensteds hørt så meget tale om maden, som her i huset. Du har vel aldrig før været i et stort handelshus. Vore vænner er jo især købmænd, og de fleste af disse har ingen større fornøjelse. Signe. Nej, det er vist.

6 Har du den kjole på i dag? Signe. Ja. Det er én for hvær dag. Signe. Når Hamar er ked både af den blå og af den grå, hvad skal jeg så gøre? Å, jeg er just ikke gladere i den der. Signe. Se så! Ja, da skal du sannelig få vælge en ud selv. Kom med til hovedstaden! Signe. Ja, mor, Hamar og jeg har overlagt, at vi må der in igæn. I var der jo for fjorten dager siden. Akkurat fjorten dager for længe siden! Fruen (i tanker).

7 Nej, hvad skal jeg finne på. Valborg (ses fra verandaen, stigende op fra vænstre). Signe (som just har vænt sig). Der kommer hennes højhed. Hamar (vænder sig også). Men en buket? Å-hå! Den har jeg set før. Signe. Så? Du har git henne den? Nej, jeg kom gennem lundene og der, i Valborgs lund, stod den på bordet. Er det din fødselsdag? Nej. Det trodde jeg heller ikke. Er her nogen annen højtidelighed på færde? Nej. Signe (pludselig). Ha, ha, ha, ha! Hvad ler du ad?

8 Signe. Af forståelse! Ha, ha, ha, ha! Hvad forstår du? Signe. Hvilke hænder som har farvet altaret! Ha, ha, ha, ha! Du tror formodentlig, det er mine? Signe. Nej, hænder meget rødere æn dine! Ha, ha, ha, ha! Valborg (kaster buketten). Signe. Å, det er ikke godt at le så meget i varmen. Men det er kosteligt. Har han nu også funnet på dette? Ha, ha, ha, ha! Hamar (i jubel). Skulde det være? Signe (ligeså). Jo! Du må vide, at Valborg Signe!

9 Signe. som har uddelt så mange lands-kænte kurve, ænnelig får sine kurve fylte af et par røde hænder ha, ha, ha, ha! Sannæs? Signe. Ja! (peger ud ad vinduet). Der står synderen! Han vænter dig, Valborg, at du skal komme drømmende med buketten i hånden ja, så, som du kom. Fruen (rejser sig). Nej, det er far, han vænter. Han har altså set ham. (går ud på verandaen, til vænstre). Signe. Ja, det er virkelig far. På brunen. Hamar (op). På brunen! Kom lad os gå ned og hilse på brunen! Signe. N-e-j. Vil du ikke hilse på brunen? En kavallerists hustru må ælske hæsten næst efter manden! Signe. Og han hustruen næst efter hæsten.

10 Hvad? Er du da skinsyg på brunen? Signe. Å, det ved jeg godt, at du aldrig har holt så meget af mig som af brunen. Kom nu! (løfter henne op af stolen). Signe. Men jeg bryr mig ikke det ringeste om brunen. Væl, så går jeg alene! Signe. Nej, så går jeg med! Hamar (til Valborg). Vil ikke du også hilse på brunen. Nej, så skulde det da være på far! Signe (baglængs, mens de danser ud). Ja, naturligvis på ham også! (de går). Annet møde. (Valborg går hen til vinduet længst fræmme og står og ser ud. Hennes dragt har samme farve som den lange gardin, og hun skjules noget af blomsterne og en statue. Sannæs kommer in fra vænstre med en liden to-delt ridevæske og et rejse-sjal. Han lægger bægge dele på en stol ved døren. I det han vænder sig, ser han buketten og går fræm).

11 Der er den! Har hun tabt den eller kastet den? Lige meget, hun har båret den. (Tar den op, kysser den og vil gæmme den). Valborg (fræm). Lad den ligge! Sannæs (taber den). De her? Jeg så ikke Men jeg ser Deres hænsigt. Hvorledes tør De understå Dem at ville forfølge mig med Deres blomster og Deres røde hænder. (Han lægger bægge hænder på ryggen). Hvorledes kan De våge at se på mig således, at jeg blir til latter for hele huset og derved naturligvis for hele byen? Jeg, jeg, jeg Æn jeg da? Har ikke også jeg et Jeg, som der skal tages hænsyn til? De kommer uopholdelig ud af huset, hvis De ikke tar Dem i agt. Skynd Dem afsted, før de andre kommer in! Sannæs (vænder sig, flyttende hænderne foran, og går til højre ud af verandaen). Tredje møde. Signe. (Ænnu innen de ses at komme op over verandaen fra vænstre, høres de første replikker af Hamar og Tjælde).

12 Ja, det er et prægtigt dyr. Prægtigt? Jeg påstår, der er ikke dens mage i landet. Kan såmænd gærne være. Så du den er ikke sved engang? Den har et ånde-dræt som en hval! Og dens skabning? Dens hode, dens ben, dens hals, dens noget så dejligt, så fint er ikke til! Ja, den er vakker. Har du været ude og sejlet? (stanser og ser på båden). Fruen (går fræm og ud ad øverste dør til højre). Jeg var ude om øerne i nat, kom imorges inover sammen med fiskerne, en ypperlig tur! Ja, den, som havde tid til det! Men det må da være inbildning, dette, at du aldrig har tid? Nu, tid væl; men ikke humør. Signe.

13 Ja, hvorledes var det, der du kom fra? Slæt! Vælkommen, far! Tak! Kan du ingen ting redde? Foreløbig ikke; og det var derpå, det kom an. Brunen blir altså det eneste, som fallitten giver dig? Ved du, at jeg kan sige, den hæst nu koster mig 15 a 20,000 Spd. Ja, det er jo den eneste lyde, den har! Men når galt skal være, og du har råd til det hæsten er over enhvær pris! Tjælde (vænder sig om, lægger hatten, over-sjalet og tar hanskerne af). Signe. Det er yndigt at høre din begejstring, når du taler om hæster. Det er, tror

14 jeg, den eneste, du ejer. Ja, var jeg ikke kavallerist, så vilde jeg være hæst! Signe. Tak! Hvad skulde så jeg være? Valborg (gående forbi). "O, var jeg sadlen på din ryg! o, var jeg pisken på din lænd!" O, var jeg blomsten i din (for sig) "hænd" kan ikke gå. Tjælde (er kommen fræm, har mødt fruen, som kom in fra højre). Nu, hvordan har du det så? Å, jeg har mere og mere ondt for at gå. Bestandig fejler du noget, min kære! Har du lidt mad til mig? Ja, den har længe ståt færdig. Der er den. (En jænte in med et bræt, som sættes på bordet). Det var godt. Vil du have en kop te?

15 Nej, tak. Fruen (som sætter sig hos ham og skænker ham et glas vin). Hvorledes stod så til hos Møllers? Slæt, har jeg sagt. Jeg har ikke hørt det. Jeg fik i dag brev fra Nanna. Hun fortæller, hvorledes det gik til, da rætsbetjentene kom, og familien intet visste. Ja, det skal have været oprørende scener. Fortalte han dig noget selv? Tjælde (spisende). Jeg talte ikke med ham. Kære? I er jo gamle vænner. Bah, vænner! Han sidder der og er halv idiot. Ellers fik jeg nok af familien. Men jeg var jo ikke kommen for at høre på den.

16 Signe. Det var væl sørgeligt? Tjælde (bestandig spisende). Græsseligt. Hvad lever de af? Boet, naturligvis. Signe. Men alt, som de har havt? Solgt. Signe. Alle de dejlige ting deres møbler, deres vogne, deres? Solgt, solgt. Hamar (som er kommen til). Og hans uhr? Det er det smukkeste uhr, jeg har set, næst efter dit? Pretiosa, måtte gå med! Giv mig lidt vin, jeg er varm og tørst.

17 Signe. De stakkels mænnesker! Hvor bor de nu? I huset hos en af hans forrige skippere. To små rum og et køkken. Signe. To små rum og et køkken! (Stilhed). Hvad tænker de at tage sig for? Det går en insamling omkring for at sætte fruen i stand til at overtage værtskabet på klubben. Skal hun have ænnu mer af mad-lagningen! Signe. Sente de ingen hilsen til os? Det gjorde de vist. Jeg lagde ikke videre mærke til det. Hamar (som tildels har ståt på verandaen). Men Møller hvad sagde han? Hvad gjorde han?

18 Jeg ved ikke, hører du. Valborg (som har gåt op og ned under den forrige samtale og undertiden stanset). Han har også sagt og gjort nok. Tjælde (som uafladelig har spist og drukket, blir opmærksom). Hvad mener du med det? At om jeg var hans datter, vilde jeg aldrig tilgive ham. Kære Valborg, sig ikke sådant! Jo! Den, som bringer slig skam og slig ulykke over sin familie, fortjener ikke dens skånsel. Alle behøver vi skånsel. I én forstand, ja. Men jeg mener, at min agtelse, min hængivenhed kunde han aldrig mere vinne. Han havde for dybt mishandlet mig. Tjælde (som har ophørt at spise, rejser sig). Mishandlet dig? Er du allerede færdig?

19 Ja. Ikke mere vin? Jeg sa', jeg var færdig. Mishandlet? Hvorledes? Ja, jeg kan ikke godt tænke mig en større mishandling æn den at lade mig intage en løjet stilling, så min omgang ikke engang bliver min, men hviler, som alt, på en bedragersk forudsætning. Mit eget væsen, min egen kjole blev jo ænog en løgn! Sæt, jeg var en karakter, som følte en vis trang til at bruge min stilling som den rige mands datter, bruge den helt ud, lige til dens grænser den dag, jeg opdagede, at det var stjålet, alt det, som min far havde givet mig at det var løgn, alt, han havde bragt mig til at tro ja, da vilde min harm, min skam heller ikke kænne nogen grænse! Mit barn, du har intet prøvet. Du ved ikke, hvorledes sådant kan komme Gud, barn, du ved ikke, hvad du selv siger! Å, Møller kan, min sjæl, trænge det, han får! Han skulde bare hørt det selv. Han har hørt det. Nanna har sagt ham det. Hans egen datter! Børn, er det om sådant, I skriver til hværandre! Så tilgive

20 Gud eder bægge. Å, at vi er sanne, tilgiver Han os nok. Barn, barn! Tjælde (kommer hen til Valborg). Du fatter vistnok ikke, hvad handel er. I dag hæld, i morgen uhæld. Aldrig skal nogen få inbilt mig, at handel er lotteri. Den sunne ikke. Ja, det er den usunne, jeg dømmer. Men selv den sunneste må tåle svære overgange. De overgange, som nærmer sig en krise, holder ingen ærlig mand sin familie eller sine kreditorer uvidende om. Gud, som Møller har bedraget sine! Signe. Valborg taler bestandig om handel!

21 Ja, jeg har havt lyst til handelen, fra jeg var barn. Jeg dølger ikke for det. Signe. Du tror i alle fal, at du forstår dig på den. Å nej; men man skaffer sig jo gærne lidt insigt i det, man har lyst til. Og til at dømme om Møllers færd skal der ikke stor insigt i handelen. Den var forståelig for enhvær, ligesom hans families! Hvem har slåt så stort på som Møllers? Jeg husker Nannas slæb. Nanna er min beste veninde; jeg ønsker intet udfal mod henne. Deres højhed tillade mig, at det går an at være ænog en meget rig mands datter, og dog at føre et mindre hoffærdigt og forfængeligt væsen æn æn den, som jeg ikke tør nævne. Nanna er hværken hoffærdig eller forfængelig. Hun er en tilbunds san karakter, som havde ævne til at være, hvad hun trodde hun var, den rige mands datter. Har hun nu "ævne" til at være fallentens? Det har hun. Nanna har solgt alt, hvært smykke, hvær kjole, hvær stub, hun ejede, på auktionen. Det, hun går i, har hun tjent eller lånt, for senere at tjene

22 det. Tør jeg spørge: har hun ikke engang beholt strømperne? Hun har sent alt på auktionen. Havde jeg visst det, vilde jeg sannelig have infunnet mig der. Ja, der var sager nok at forlyste sig med og vistnok også dagdrivere nok, som ikke undså sig for det. Fruen (bestandig siddende). Børn, børn! Hvad dag-driveriet angår, så sente vel frøken Nanna det med på auktionen? Ti et større oplag deraf æn hennes har jeg aldrig set. Hun trodde, hun ikke behøvede at arbejde. Tjælde (kommer til Valborg). For at optage tråden: Du misforstår, hvorledes en købmand kan have håb fra den ene dag til den andre, bestandig nyt håb. Han er derfor ingen bedrager. Han er en sangviniker, en digter, om du vil, som lever i en tænkt verden, eller han er et virkelig geni, som ser land, hvor ingen andre øjner.

23 Jeg tror ikke, det er sagen selv, jeg misforstår. Men måske dig, far. Ti det, du kaller håb, digt, geni, er det ikke spekulation med andres ejendom, når manden vitterlig skylder mer, æn han ejer? Nætop at bestæmme, når han gør det, kan være meget vanskeligt. Så? Jeg tænkte, han førte bøger over aktiva og passiva, ganske vist. Men værdierne er fluktuerende, og altid er en spekulation i gang, som ikke er til at opføre, men som kan ændre hele stillingen. Står det fast, at han skylder mer, æn han ejer, så er dog spekulationen spekulation med andres pænger. Nu ja, om du så vil; men ikke med stjålne pænger, med betrodde pænger. Betrodde på en falsk forudsætning, den, at han var solvent. Disse pænger kan måske rædde alt for alle. Det undskylder ikke, at han får dem på en løgn.

24 Du bruger svære ord. Moderen (gør her, som et par gange før, tegn til Valborg ser det, men ænser det ikke). Fortielse er i dette tilfælle løgn. Men hvad skal han da gøre? Spille med alle kort på bordet og således både ruinere sig og de andre? Ja, han skal sætte alle vedkommende in i sin stilling. Bah! I så fal fik vi tusen fallitter flere om året og formue-tabene blev grænse-løse! Nej, du er et stærkt hoved, Valborg, men et inskrænket. Hør, hvor er aviserne? Signe (som har båret ud og in og sist talt med løjtnanten ude på verandaen med et ømt udfal, kommer nu fræm). Jeg bar dem ned på kontoret. Jeg visste ikke, at du vilde være her. Å, lad mig være fri for kontoret ænnu en stun! Hænt dem! Signe (går; løjtnanten følger). Fruen (sagte til Valborg, som går). Hvorfor hører du aldrig på din mor, Valborg?

25 Valborg (går videre ud på verandaen. Hun stiller sig ved rækværket, støtter hovedet i hånden, ser ud). Jeg tror, jeg bytter frakke. Å, nej, jeg vænter til middagen. Middagen! Og jeg, som sidder her! Skal vi have fræmmede? Ja, husker du ikke? Det er sant, ja! Fruen (idet hun går). Hvad i al verden skal jeg finne på? Tjælde (går fræm, da han er alene, og sætter sig på en stol med et træt, smærteligt udtryk og gæmmer sukkende ansigtet i sine hænder). Signe og Hamar (kommer tilbage; den første har aviserne. Hamar vil gå bagover mod verandaen, men Signe drager ham med). Signe. Her, far, er Hvad? Hvæm?

26 Signe (forundret). aviserne. Nu, så giv hid! (åbner hastigt, det er mest udenlandske tidninger, han ser kun på fonds-artiklerne i den ene efter den anden). Signe (efter fortsatte underhandlinger med sin kæreste). Du, far? Tjælde (bestandig søgende). Nu? (for sig, smærteligt). Faller, bestandig faller! Signe (som før). Hamar og jeg har sådan lyst til at rejse in igæn til hans tante Ulla. I var der jo for en fjorten dager siden. Jeg fik regningerne i går. Har du set dem? Signe. Det behøver jo ikke vi, når du ser dem, far! Hvorfor sukker du? Å, fordi jeg ser, at priserne er vedvarende flaue. Signe. Pyt, hvad behøver du at bryde dig om det? Nu sukker du igæn. Der kan du selv føle, hvor slæmt det er ikke at se sine kæreste ønsker opfylte. Du vil væl ikke være så hård imod os, hvad?

27 Nej, børn, det kan ikke gå. Signe. Hvorfor? Fordi fordi ja, fordi her kommer så mange nu her i sommertiden, som må underholdes. Signe. Men det er det kedeligste, vi ved, bægge to, både Hamar og jeg. Tror I da, det er så morsomt, alt det, jeg står i, børn? Signe. Men, kære, du er jo formelig højtidelig? Det klær dig så pudsigt, far! Alvorlig talt, barn, det er ikke uvigtigt for et stort handels-hus med så udstrakte forretninger som vort, at her kommer folk fra alle kanter, og at de alle finner sig væl her. Så meget må I kunne gøre for mig! Signe. Hamar og jeg får aldrig være alene på den måden. Jeg synes, I mest slås, når I er alene. Signe. Slås? Det er så stygge ord, du bruger, far.

28 Og så er I da ikke mere alene inne i hovedstaden. Signe. Å, der er så ganske annerledes, der! Det tror jeg nok, således som I sætter pænger overstyr! Signe (ler). Pænger overstyr! Hvad har vi annet at gøre? Er det ikke derfor, vi er der? Far! Hør nu, søde far! Nej, mit barn, nej. Signe. Så lej har du aldrig været før. Hamar (har gjort tegn, at hun skal slutte. Nu hvisker han). Kan du ikke engang slutte! Du ser jo, han er ikke i humør? Signe (hviskende). Å, du kunde bare have hjulpet til, du, så havde det gåt! Hamar (ligeså). Nej, jeg er da en smule klogere æn du. Signe (ligeså). Du er så sær i den senere tid. Jeg skønner ikke, hvad det er, du vil?

29 Hamar (ligeså). Ja, nu kan det også være det samme. For nu rejser jeg in alene. Signe (ligeså). Hvad gør du? Hamar (gående). Jeg rejser in alene. Jeg vil ikke gå her sådan. Signe (efter). Ja, du kan prøve! (Bægge efter hværandre fort ud på verandaen og ned til højre). Tjælde (slipper alle aviser med et smærteligt langt suk). Valborg (som nu ser ud til højre). Far! (han vækkes). Der går advokat Berent fra Kristiania. Tjælde (rejser sig). Advokat Berent? Her? Ved værftet? Ja. (Hun kommer in. Tjælde ser ud ad vinduet). Jeg siger dig det, fordi jeg i går så ham ved tømmer-oplagene, og lidt før ved bryggeriet og fabrikken. Tjælde (for sig). Hvad skal det betyde? (højt). Å, han gør gærne sommer-rejser til forskellige steder af landet; jeg ved det. Nu er han her og han har væl lyst at se den største bedrift på stedet. Her er ellers ikke meget at se. Men er det også ham? Jeg synes Valborg (ser ud ad det åbne vindu).

30 Jo, det er ham! Se nu; når han går og slår benene langsomt i kors, jo det er ham. Det ser ud til, at han kommer hid? Nej, der bøjer han af. Nu, lad ham så gå! (for sig i tanker). Skulde der virkelig? Fjærde møde. De forrige. Sannæs (fra højre på verandaen). Er det belejligt? Er det Dem, Sannæs? Sannæs (ser nu først Valborg, der står i det øverste vindu, men nu går fræm. Han forskrækkes og lægger straks hænderne på ryggen). Nu, hvad er det? Valborg (ser på ham og går ud på verandaen og ned til højre). Men hvad er det, mænneske? Hvordan pokker står De?

31 Sannæs (får hænderne fræm, straks hun er forbi, og ser efter henne). Jeg vilde ikke i frøkenens nærværelse spørge, om De kom på kontoret i dag. Er De forrykt? Tør De ikke i frøkenens nærværelse spørge om sligt? Jeg mener for ellers må jeg, hvis det er belejligt, få tale med Dem her. Hør, De skal lægge bort dette kejtede væsen; det klær ikke en handels-mand. En handels-mand må være ferm, smidig og ikke falle i staver, fordi en dame går forbi. Jeg har mærket dette oftere. Nu hvad er det? Fort! De kommer altså ikke på kontoret i formiddag? Posterne går jo først i kvæl. Ja. Men her er veksler. Veksler? Nej. Jo, Møllers fjærde protesterte og den store engelske. Tjælde (opfarende). Har De ænnu ikke besørget dem? Hvad skal det betyde?

32 Bank-styrelsen ønskede først at tale med hr. konsulen. Er De blet gal? (fatter sig). Det må være en misforståelse, Jeg trodde det også og talte ikke alene med den jour-havende direktør, men også med konsul Holst. Og konsul Holst? Gentog det samme. Tjælde (efter at have gåt fræm og tilbage). Jeg skal gå til ham, eller rettere, jeg går ikke til ham; ti dette er dog noget, som. Vi har jo ænnu nogle dager på os? Ja. Og bestandig intet telegram fra konsul Lind? Nej. Tjælde (for sig).

33 Jeg forstår ikke dette. (højt). Vi skal nok ordne det fra hovedstaden af alligevel. Godt, det skal vi, Sannæs, og lade den smule bank her i fræmtiden være i fred. Væl, Sannæs! (Viser ud med hånden; siger for sig selv). Den fordømte Møller! Alle er blevne mistænkelige! (Vænder sig, ser Sannæs). Står De der ænnu? Det er klarerings-dag, og jeg har intet i kassen. Intet i kassen! En så mangfoldig forretning, og intet i kassen på en klareringsdag! Hvad fanden er dette for en orden? Skal jeg atter og atter begynne med at lære Dem A, B, C? Nej, man kan dog aldrig være fraværende en halv dag og ingen enkelt gren af sin forretning slippe! Jeg har ingen, absolut ingen, jeg kan stole på! Hvorledes har De båret Dem ad, menneske? Der var også en tredje veksel, og den udløb i dag; Holm & Comp Jeg havde desværre stolet på banken, og da der intet var at få, måtte jeg tømme kassen, både her og i bryggeriet. Tjælde (går op og ned). Hm, hm, hm! Hvem har dog sat konsul Holst dette i hovedet. Nu ja! (viser ud med hånden). Sannæs (går, men vænder straks tilbage, hviskende). Advokat Berent fra Kristiania! Tjælde (overrasket). Kommer han her? Han stiger just op ad trapperne! (går til højre, in ad den bagerste dør).

34 Tjælde (roper efter ham, hviskende). Vin og forfriskninger! Så var det dog, som jeg anede! (Idet han kaster øjet i et spejl). Gud, hvor jeg ser ud! (vænder sig smærtelig fra spejlet; til det igæn, smiler og iler således mod baggrunnen, hvor advokaten ses at komme langsomt op fra vænstre). Femte møde. Advokat Tjælde (høflig, men på en tilbageholden måde). Det er mig en stor ære at modtage en så berømt mand i mit hus! Hr. konsul Tjælde? Tjælde (med bestandig lav røst). Til tjeneste! Jeg har just hørt af min ældste datter, at hun har set hr. advokaten spadsere om på min ejendom. Ja, det er en overmåde stor ejendom og en stor bedrift. For stor, hr. advokat. For mangeartet. Det ene har draget det annet efter. Vær så artig at tage plads. Tak; det er en varm dag. (Forfriskninger og vin sættes in på bordet). Hr. advokaten ønsker et glas?

35 Nej, tak. Forfriskninger? Tak; jeg skal intet have. Tjælde (tager sit cigar-etui fræm). Kan jeg byde en cigar, om hvilken jeg tør sige, at den er god? Jeg holder meget på en god cigar. Men i øjeblikket skal jeg ingen have. Megen tak! (Stilhed.) Tjælde (som også har sat sig. Hans væsen er stille, tilforladeligt). Har hr. advokaten været længe her? Et par dager. Hr. konsulen har været bortrejst? Ja; Møllers ulykkelige affære. Møde i hans konkursbo efter auktionen. Tiderne er svære nu. Overordentlige!

36 Tror De, Møllers fallit vil drage flere efter sig æn dem, som vi allerede har? Det tror jeg dog ikke. Dette tilfælle er vist i enhvær hænseende en undtagelse. Bankerne er blevet noget forskrækkede, hører jeg. Jeg kan tænke det. Ja, De kænner naturligvis stillingen best af alle. Tjælde (smiler). Jeg er Dem meget forbunden for Deres smigrende tro om mig. Hvis disse egnes vigtigste eksport-artikler fræmdeles skal være fallende? Ja; det er ikke godt at sige; men det gælder vist at holde alt gående. Så dette er Deres mening? Ubetinget.

37 Kriser plejer i almindelighed at åbenbare et og annet usunt. Tjælde (smilende). Derfor mener De, at krisen må få arbejde? Jeg mener det. Hm! De solide huse er måske enkelte steder ikke strængt skilte fra de usolide. Kunde her virkelig være sådan fare? Ja, nu tænker De vistnok for stort om min kundskab til forholdene; men jeg skulde være tilbøjelig til at tro det. (Stilhed.) Jeg er bemyndiget af bankerne at skaffe et skøn over stillingen, hvilket jeg foreløbig alene betror til Dem. Jeg er Dem meget forbunden. De mindre banker her i byerne har sluttet sig til; der handles i overensstæmmelse.

38 Ja så! (Stilhed). De har altså talt med konsul Holst? Naturligvis. (Stilhed). Hvis man skulde lade de usolide huser falle og hjælpe de solide, var det vist best, at alle betrodde bankerne sin status. (Stilhed). Er dette konsul Holsts mening? Også hans. (Stilhed). Jeg har rådet til foreløbig, altså til vi har opgørene, at sige nej til alle nye krav, uden forskel. Tjælde (opklaret). Således at forstå! Kun en foreløbig forholdsregel Tjælde (som før). Således! men som bør ramme uden undtagelse. Udmærket! Handler man ikke ligeligt mod alle, så kaster man en måske forhastet

39 mistanke over den enkelte. Jeg er ganske af samme mening! Det fornøjer mig. De misforstår mig altså ikke, når jeg også beder Dem om et opgør af Deres status. Intet skal være mig kærere, når jeg derved kan tjene det hele. Det forsikrer jeg Dem. Ti sådant øger den almindelige tillid. Når ønsker advokaten at modtage mit opgør? Det kan naturligvis bare blive løseligt. Naturligvis. Jeg skal tillade mig at afhænte det. På ingen måde. De kan gærne få det straks, om De så vil. Jeg har næmlig for vane meget ofte at gøre sådanne løse overslag efter de vekslende priser naturligvis. Så? (smilende). Man siger ellers om svindlerne, at de gør tre opgør om dag, alle forskellige. Men nu hører jeg Tjælde (leende).

40 at også andre kan have den slæmme vane! Nu netop tre forskellige om dag er det jo ikke. Nej, jeg spøger naturligvis. (rejser sig). Tjælde (rejser sig også). Naturligvis. Om en times tid skal det være i Deres hotel. Ti jeg forudsætter, at advokaten bor i vort eneste, såkalte hotel. Skulde ikke advokaten under sit ophold her ville flytte over hid og tækkes med et par gæste-rum, som nætop står ledige. Tak; mit ophold her er ubestæmt, og de vaner, min helbred pålægger mig, generende for alle, men mest for mig selv, når jeg er blant fremmede. Men at De spiser middag med os i dag, tør jeg væl håbe? Her kommer et par andre. Bagefter måske en sejltur; her er meget smukt mellem holmerne. Tak; min helbred er ikke god for tiden, at jeg bør komme på rangel. He, he, he! Skulde jeg ellers kunne være Dem til nogen tjeneste? Ja, måtte jeg få en samtale med Dem, før jeg rejser, helst så snart som muligt. Tjælde (noget overrasket). De mener, når De har fåt alle opgør?

41 Gennem konsul Holst har jeg allerede i stilhed fåt de fleste. Tjælde (mere forundret). Altså ænnu i dag, mener De? Klokken 5? Er det Dem belejligt? kl. 5. Jeg er ganske til Deres tjeneste! Jeg skal tage mig den frihed at besøge Dem Jeg skal være her kl. 5. (hilser, går). Tjælde (følger). De er jo sygelig; De er den ældre; De er den berømte mand! Men De er hjæmme her. Farvæl! Jeg takker så meget for den ære, Deres besøg har været mig! Ulejlige Dem ikke! De tillader mig at følge Dem ud af min gård.

42 Jeg kan godt finne vej. Det tviler jeg ikke om. Men det er mig en ære! Som De vil! (Idet de skal ned ad trappen, stikker hovederne op af Signe og Hamar, som kommer arm i arm. Man gør plads for hværandre). Må jeg forestille ja, jeg behøver naturligvis ikke at forestille: Hr. advokat Berent fra Kristiania. Min yngste datter og hennes forlovede, kavalleri-løjtnant Jeg tænkte, at kavalleriet nu lå på eksercits? Jeg har fåt orlov for vigtigere forrætningers skyld. Farvæl! Ha, ha, ha! (De to unge hilser; Tjælde og Berent forsvinner i trappen). Sjætte møde. Signe.

43 Uforskammet! Men det er han jo mod alle. Signe. Ikke mod min far, så vidt jeg kunde se. Din far er også uforskammet. Signe. Det siger du ikke om far! Hvad skal jeg da kalle det, at han ler ad en sådan uforskammethed som Berents? Signe. Godt humør (sætter sig og gynger). Så du vil også? Du er ikke ælskværdig i dag. Signe (bestandig gyngende). Nej, for jeg er stundom så ked af dig. Og ænnu vil du ikke lade mig rejse? Signe. For det er ænnu kedeligere.

44 Nu vil jeg sige dig en ting: jeg tåler snart ikke længer den måde, man her behandler mig på! Signe. Ja så? (Hun tager sin ring af og lader den glide mellem pege- og tommel-finger, mens hun gynger og synger). Jeg vil ikke engang tale om, hvorledes du er. Men se nu Valborg! Se din far! Har han ænnu en eneste gang så meget som budt mig at ride på brunen? Signe. Så har han annet at tænke på, som kanske var vigtigere. (synger igæn). Nej, vær nu snild, Signe! Og da må du inrømme mig, at intet kunde være naturligere? Ja, rent ud sagt for til dig kan jeg jo sige, hvad det skal være jeg, som skal blive hans sviger-søn, og som er kavallerist (og andre sønner har jo ikke din far) kunde jeg ikke næsten vænte, at han forærede mig brunen? Signe. Ha, ha, ha! Er det så urimeligt? Signe. Ha, ha, ha! Hvorfor ler du ad det, Signe? Jeg skulde dog mene, at det kastede glans over

45 huset, når mine kammerater beundrede min hæst, og jeg kunde svare: den har min sviger-far foræret mig! For du må vide, at der finnes ikke dens mage i Norges land. Signe (stanser stolen). Og derfor skal du have den? Ha, ha, ha! Jeg tåler ikke dette! Signe. Kavalleri-løjtnant "Mageløs" på hæsten "uden mage". Ha, ha, ha! Signe, nu holder du op! Signe (gyngende). Hvor du er morsom! Hamar (nærmere). Hør nu, Signe! Ingen har så meget at sige hos din far som du. Hør nu, Signe! Kan du ikke snakke lidt alvorligt med mig et øjeblik? Signe. Jo, så gærne! (begynner atter at synge). Jeg tænkte mig til, at hvis jeg nu ejede brunen, så vilde jeg blive her i sommer og tilgagns ride den in. (Signe stanser både stolen og sin sang. Hamar kommer hen og læner sig over henne). Og så rejste jeg ikke til byen før til høsten, og da fulgte du brunen og mig in en tur. Skulde du ikke synes best om det så?

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert Mester Westphaler Leonard Udgivet af Dansk Dukketeaterforening 2004 Scenen forestiller en gade på Holbergs tid. Når tæppet går op, står på scenen. kommer ind. Godmorgen, lille pige. Jeg så, du kom ud fra

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Ønskerne. Svend Grundtvig ( ). Udgivet 1876

Ønskerne. Svend Grundtvig ( ). Udgivet 1876 Ønskerne Svend Grundtvig (1824-1883). Udgivet 1876 Der var engang en fattig kone; hun havde en eneste søn. Han hed Lars, men han blev kaldt Doven-Lars, for han var så urimelig doven, at han ingenting gad

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur.

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur. Tyven SC 1. INT. KLASSEN VINTER MORGEN. Klassen sidder og laver gruppearbejde i klasseværelset. De har religion. sidder og arbejder sammen med. De sidder og arbejder med lignelsen om det mistede får. Man

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

Teksten i bokselskap.no følger førsteutgaven fra 1890 og er. basert på xml-fil mottatt fra Henrik Ibsens skrifter, UiO.

Teksten i bokselskap.no følger førsteutgaven fra 1890 og er. basert på xml-fil mottatt fra Henrik Ibsens skrifter, UiO. Henrik Ibsens skrifter/bokselskap.no 2012 Henrik Ibsen: Hedda Gabler Teksten i bokselskap.no følger førsteutgaven fra 1890 og er basert på xml-fil mottatt fra Henrik Ibsens skrifter, UiO. Teksten er transkribert

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Lars: Hva så Bøsseboy drømmer du om nogen søde mænd? Nikolai: Fuck nu af Lars. Lars: Er det det du gerne vil ha? Hva Nikolai?

Lars: Hva så Bøsseboy drømmer du om nogen søde mænd? Nikolai: Fuck nu af Lars. Lars: Er det det du gerne vil ha? Hva Nikolai? Nikolai 8. klasse, Byens Skole 9. Gennemskrivning, marts 2009 Scene 1: (Vi befinder os i Nikolais klasseværelse. Vi ser Nikolai sidder og falder i staver. Man hører klokken ringer til frikvarter, og de

Læs mere

Christian slår på glasset og rejser sig. Gæsterne kigger forventningsfuldt på ham. Lars og stuepigerne stiller sig artigt på række og lytter.

Christian slår på glasset og rejser sig. Gæsterne kigger forventningsfuldt på ham. Lars og stuepigerne stiller sig artigt på række og lytter. ONKEL LEIF - Det er en dejlig hummersuppe. POUL (faderens logebror) - Det er en laksesuppe. ONKEL LEIF - Er det en laksesuppe? Jeg synes, den smager hen efter hummer. PREBEN (faderens logebror) - (høfligt

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11 1 3. søndag efter påske II. Sct. Pauls kirke 17. april 2016 kl. 10.00. Salmer:674/434/219/206//230/430/379/efter bortsendelsesordene: Hos dig er glæde (129 salmer nr. 936)/375 Åbningshilsen Lagde I mærke

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1 Filmmanuskript Tegn af Hannibal V. Glaser s. 1 Manuskript 1. Skolegård SEN MORGEN Det er frikvarter. William(15) sidder på en udendørs trappe og tegner. Han ser op en gang i mellem, på Marie. Hun griner

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript.

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript. HERNINGSHOLMSKOLEN Prale-Patrick Gennemskrivning 9 Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009 Til Station-Next, Nisse. Manuskript. 1. Ext. Bænk i skolegården. Dag. PATRICK og JOSEFINE sidder

Læs mere

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 1 11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 Åbningshilsen Skoleferien er slut, de fleste er ved at være tilbage fra

Læs mere

"AFSKED" CLARA KOKSEBY

AFSKED CLARA KOKSEBY "AFSKED" Af CLARA KOKSEBY AFSKED (TIDL. ENGLEFJER) RODEN 1, STATION NEXT Endelige manuskript 1. EXT. KIRKEGÅRD - FORMIDDAG (6) og hendes far (34) står sammen med ca. 7-10 mennesker klædt i sort rundt om

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Ægteskabets femten glæder

Ægteskabets femten glæder Ægteskabets femten glæder Ægteskabets femten glæder Nyoversat fra den franske middelalderoriginal af Jens Rasmussen Forlaget Vandkunsten 2012 Den anden glæde det er når fruen fornemmer at nu er hun fin

Læs mere

Op, stemmer alle folk på jord med frydetone sammen: Halleluja, vor Gud er stor og Himlen svare: amen.

Op, stemmer alle folk på jord med frydetone sammen: Halleluja, vor Gud er stor og Himlen svare: amen. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. JUNI 2016 3. SETRIN AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 ØSTER HÆSINGE KL. 14 Tekster: Es.65,1-2; Ef. 2,17-22; Luk. 15,11-32 Salmer: 736,52,365,167,31 ØH: 3,365,167,31 Op, stemmer

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

16. søndag efter trinitatis, Hurup og Helligsø

16. søndag efter trinitatis, Hurup og Helligsø 16. søndag efter trinitatis, Hurup og Helligsø Fald i staver mit barn fald bare i staver sid og glo ud i luften ind i væggen på en flue på ingenting vær fraværende vær væk et øjeblik eller timer alt har

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Samfundets støtter. NBO Ms.4 1112e [1876-77]

Samfundets støtter. NBO Ms.4 1112e [1876-77] Samfundets støtter [1876-77] Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Mette Witting, Ingvald Aarstein 1 1. [HIS: Diverse bokstaver skrevet med blyant i øvre marg.] 1 2 Første

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 1 4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 Åbningshilsen Den sidste søndag inden jul. Fire lys tændt, fylde, klar. Ja, og risengrød

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole ELLIOT Et manuskript af 8.B, Henriette Hørlücks skole 5. Gennemskrivning, april 2008 1 SC 1. EXT. SKOLEGÅRDEN DAG LEA(15) har kun sort tøj på, og mørk make-up. Hun sidder alene i skolegården og kigger

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Frk. Karma (Final Draft) Jonathan Fjendsbo, Kasper Østergaard, Laura Hedegaard, Line Hebsgaard

Frk. Karma (Final Draft) Jonathan Fjendsbo, Kasper Østergaard, Laura Hedegaard, Line Hebsgaard Frk. Karma (Final Draft) Af Jonathan Fjendsbo, Kasper Østergaard, Laura Hedegaard, Line Hebsgaard SC 1. INT. PÅ GANGEN - SOMMER - DAG Emma står på gangen og kigger en på Rune, der står med hans venner.

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016 Gyserforfatteren Stephen King fortæller, at han i sin skoletid blev tvunget til at lære et bibelvers uden ad. Han var måske en smule dovent anlagt og valgte et af dem, vi har hørt i dag: Jesus græd. Det

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende.

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. INTRO.EXT. SLOTTET UDEFRA. Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. SCENE 1. INT. SLOTSGANG - EFTERMIDDAG En guide fortæller i en gang med mange billeder. En gruppe følger efter

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder.

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder. 1 Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale, og folkeskarerne undrede sig. Men nogle af dem sagde:»det er ved dæmonernes fyrste, Beelzebul,

Læs mere

2. søndag efter Helligtrekonger

2. søndag efter Helligtrekonger 2. søndag efter Helligtrekonger Salmevalg 355: Gud har fra evighed givet sin Søn os til Herre 448: Fyldt af glæde 441: Alle mine kilder skal være hos dig 369: Du som gir os liv og gør os glade 29: Spænd

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

Medvirkende: Kongen Dronningen Prinsessen Ministeren Opråberen Hofnarren

Medvirkende: Kongen Dronningen Prinsessen Ministeren Opråberen Hofnarren Medvirkende: Kongen Dronningen Prinsessen Ministeren Opråberen Hofnarren 1.scene Tronsalen på slottet med kongens og dronningens tronstole Kongen sidder på sin tronstol. Ministeren står ved siden af tronen

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere