En fallit. Bjørnstjerne Bjørnson. Skuespil i fire handlinger DE HANDLENDE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En fallit. Bjørnstjerne Bjørnson. Skuespil i fire handlinger DE HANDLENDE"

Transkript

1 bokselskap.no, 2015 Bjørnstjerne Bjørnson: En fallit Teksten er hentet fra Universitetet i Oslo/dokpro.uio.no. Dokpros tekst er basert på Samlede Digter-Verker, standardutg. i 9 bind, Kristiania, Gyldendal, ISBN: (digital, bokselskap,no), (epub), (mobi) Teksten er lastet ned fra bokselskap.no Bjørnstjerne Bjørnson En fallit Skuespil i fire handlinger bokselskap.no Oslo 2015 De handlende Første handling Annen handling Scene-ændring Tredje handling Fjærde handling Tjælde, grosserer. Fru Valborg og Signe, deres døtre. Løjtnant Hamar, Signes forlovede. Sannæs, Tjældes fullmægtig. DE HANDLENDE

2 Jakobsen, bryggermester hos Advokat Administrator. Gæster: Sognepræsten. Overtoldbetjent Pram. Konsulerne Lind, Finne, Ring. Grossererne Holm, Knutzon, Knudsen, Falbe. FØRSTE HANDLING Stor stue hos Tjælde mod en åben veranda, omslynget af blomster; sjøen; i ramme af et væstlandsk holme-parti ses sejlere over sjøen i halvdødt vejr. En stor sejl-båd med opslagne sejl lige ved verandaen til højre. Rummet er yppigt og fylt med blomster. To vinduer, som går helt ned til gulvet, til vænstre, to døre til højre. Bord i midten, læneog gynge-stole omkring. En sofa i forgrunden til højre. Første møde. Løjtnanten og hans forlovede; (senere) fru Tjælde; (senere) Løjtnant Hamar (ligger på sofaen). Hvad skal vi finne på i dag? Signe (gyngende). Um! (Stilhed). tur? Sejl-turen i nat var dejlig. (Gispende). Men jeg er træt i dag. Skal vi ride en Signe. Um! (Stilhed).

3 Det blir varmt i sofaen. Jeg tror, jeg flytter mig (gør så). Signe (begynner nynne, mens hun fremdeles gynger). Spil lidt, Signe. Signe (halvt syngende). Pianofortet er ustæmt. Så læs lidt for mig. Signe (som før, seende ud ad vinduet). Der bader de hæsterne. Der bader de hæsterne. Der bader de hæsterne. Jeg tror også, jeg vil bade mig. Eller jeg vænter til nærmere middagen. Signe (som før). Det giver bedre appetit. Bedre appetit. Appetit. Fru Tjælde (kommer langsomt gående fra højre). Hvor du ser tankefull ud! Ja; jeg ved ikke, hvad jeg skal finne på.

4 Signe (som før). Til middag mener du? Ja. Skal her komme nogen. Ja, far skriver, at Finnes kommer. Signe (talende). Nu, nogen kedsommeligere kan det dog ikke være. Hvad tror du om afkogt laks og kyllinger? Signe. Det havde vi jo nylig. Fruen (sukker). Vi havde alting nylig. Her kommer så lidt på torvet nu. Signe. Så må vi bestille fra hovedstaden. Ja, den maden, den maden! Hamar (gispende).

5 Den er dog det beste, vi har. Signe. At spise ja; men ikke at lage; jeg vil aldrig lage mad. Fruen (sætter sig ved bordet). At lage kan ænda gå an; men bestandig at finne på noget nyt. Hvorfor har I ikke, som jeg så ofte har sagt, en udlært hotel-kok? Å, vi har prøvet det med. Det gir bare ænnu mere styr. Ja, fordi han savnede opfinsomhed. Tag en fransk! Så måtte jeg jo stå ved siden af og oversætte. Nej, jeg kommer aldrig længere æn til maden. Og i den senere tid, da det er blevet så svært for mig at gå! Jeg har ingensteds hørt så meget tale om maden, som her i huset. Du har vel aldrig før været i et stort handelshus. Vore vænner er jo især købmænd, og de fleste af disse har ingen større fornøjelse. Signe. Nej, det er vist.

6 Har du den kjole på i dag? Signe. Ja. Det er én for hvær dag. Signe. Når Hamar er ked både af den blå og af den grå, hvad skal jeg så gøre? Å, jeg er just ikke gladere i den der. Signe. Se så! Ja, da skal du sannelig få vælge en ud selv. Kom med til hovedstaden! Signe. Ja, mor, Hamar og jeg har overlagt, at vi må der in igæn. I var der jo for fjorten dager siden. Akkurat fjorten dager for længe siden! Fruen (i tanker).

7 Nej, hvad skal jeg finne på. Valborg (ses fra verandaen, stigende op fra vænstre). Signe (som just har vænt sig). Der kommer hennes højhed. Hamar (vænder sig også). Men en buket? Å-hå! Den har jeg set før. Signe. Så? Du har git henne den? Nej, jeg kom gennem lundene og der, i Valborgs lund, stod den på bordet. Er det din fødselsdag? Nej. Det trodde jeg heller ikke. Er her nogen annen højtidelighed på færde? Nej. Signe (pludselig). Ha, ha, ha, ha! Hvad ler du ad?

8 Signe. Af forståelse! Ha, ha, ha, ha! Hvad forstår du? Signe. Hvilke hænder som har farvet altaret! Ha, ha, ha, ha! Du tror formodentlig, det er mine? Signe. Nej, hænder meget rødere æn dine! Ha, ha, ha, ha! Valborg (kaster buketten). Signe. Å, det er ikke godt at le så meget i varmen. Men det er kosteligt. Har han nu også funnet på dette? Ha, ha, ha, ha! Hamar (i jubel). Skulde det være? Signe (ligeså). Jo! Du må vide, at Valborg Signe!

9 Signe. som har uddelt så mange lands-kænte kurve, ænnelig får sine kurve fylte af et par røde hænder ha, ha, ha, ha! Sannæs? Signe. Ja! (peger ud ad vinduet). Der står synderen! Han vænter dig, Valborg, at du skal komme drømmende med buketten i hånden ja, så, som du kom. Fruen (rejser sig). Nej, det er far, han vænter. Han har altså set ham. (går ud på verandaen, til vænstre). Signe. Ja, det er virkelig far. På brunen. Hamar (op). På brunen! Kom lad os gå ned og hilse på brunen! Signe. N-e-j. Vil du ikke hilse på brunen? En kavallerists hustru må ælske hæsten næst efter manden! Signe. Og han hustruen næst efter hæsten.

10 Hvad? Er du da skinsyg på brunen? Signe. Å, det ved jeg godt, at du aldrig har holt så meget af mig som af brunen. Kom nu! (løfter henne op af stolen). Signe. Men jeg bryr mig ikke det ringeste om brunen. Væl, så går jeg alene! Signe. Nej, så går jeg med! Hamar (til Valborg). Vil ikke du også hilse på brunen. Nej, så skulde det da være på far! Signe (baglængs, mens de danser ud). Ja, naturligvis på ham også! (de går). Annet møde. (Valborg går hen til vinduet længst fræmme og står og ser ud. Hennes dragt har samme farve som den lange gardin, og hun skjules noget af blomsterne og en statue. Sannæs kommer in fra vænstre med en liden to-delt ridevæske og et rejse-sjal. Han lægger bægge dele på en stol ved døren. I det han vænder sig, ser han buketten og går fræm).

11 Der er den! Har hun tabt den eller kastet den? Lige meget, hun har båret den. (Tar den op, kysser den og vil gæmme den). Valborg (fræm). Lad den ligge! Sannæs (taber den). De her? Jeg så ikke Men jeg ser Deres hænsigt. Hvorledes tør De understå Dem at ville forfølge mig med Deres blomster og Deres røde hænder. (Han lægger bægge hænder på ryggen). Hvorledes kan De våge at se på mig således, at jeg blir til latter for hele huset og derved naturligvis for hele byen? Jeg, jeg, jeg Æn jeg da? Har ikke også jeg et Jeg, som der skal tages hænsyn til? De kommer uopholdelig ud af huset, hvis De ikke tar Dem i agt. Skynd Dem afsted, før de andre kommer in! Sannæs (vænder sig, flyttende hænderne foran, og går til højre ud af verandaen). Tredje møde. Signe. (Ænnu innen de ses at komme op over verandaen fra vænstre, høres de første replikker af Hamar og Tjælde).

12 Ja, det er et prægtigt dyr. Prægtigt? Jeg påstår, der er ikke dens mage i landet. Kan såmænd gærne være. Så du den er ikke sved engang? Den har et ånde-dræt som en hval! Og dens skabning? Dens hode, dens ben, dens hals, dens noget så dejligt, så fint er ikke til! Ja, den er vakker. Har du været ude og sejlet? (stanser og ser på båden). Fruen (går fræm og ud ad øverste dør til højre). Jeg var ude om øerne i nat, kom imorges inover sammen med fiskerne, en ypperlig tur! Ja, den, som havde tid til det! Men det må da være inbildning, dette, at du aldrig har tid? Nu, tid væl; men ikke humør. Signe.

13 Ja, hvorledes var det, der du kom fra? Slæt! Vælkommen, far! Tak! Kan du ingen ting redde? Foreløbig ikke; og det var derpå, det kom an. Brunen blir altså det eneste, som fallitten giver dig? Ved du, at jeg kan sige, den hæst nu koster mig 15 a 20,000 Spd. Ja, det er jo den eneste lyde, den har! Men når galt skal være, og du har råd til det hæsten er over enhvær pris! Tjælde (vænder sig om, lægger hatten, over-sjalet og tar hanskerne af). Signe. Det er yndigt at høre din begejstring, når du taler om hæster. Det er, tror

14 jeg, den eneste, du ejer. Ja, var jeg ikke kavallerist, så vilde jeg være hæst! Signe. Tak! Hvad skulde så jeg være? Valborg (gående forbi). "O, var jeg sadlen på din ryg! o, var jeg pisken på din lænd!" O, var jeg blomsten i din (for sig) "hænd" kan ikke gå. Tjælde (er kommen fræm, har mødt fruen, som kom in fra højre). Nu, hvordan har du det så? Å, jeg har mere og mere ondt for at gå. Bestandig fejler du noget, min kære! Har du lidt mad til mig? Ja, den har længe ståt færdig. Der er den. (En jænte in med et bræt, som sættes på bordet). Det var godt. Vil du have en kop te?

15 Nej, tak. Fruen (som sætter sig hos ham og skænker ham et glas vin). Hvorledes stod så til hos Møllers? Slæt, har jeg sagt. Jeg har ikke hørt det. Jeg fik i dag brev fra Nanna. Hun fortæller, hvorledes det gik til, da rætsbetjentene kom, og familien intet visste. Ja, det skal have været oprørende scener. Fortalte han dig noget selv? Tjælde (spisende). Jeg talte ikke med ham. Kære? I er jo gamle vænner. Bah, vænner! Han sidder der og er halv idiot. Ellers fik jeg nok af familien. Men jeg var jo ikke kommen for at høre på den.

16 Signe. Det var væl sørgeligt? Tjælde (bestandig spisende). Græsseligt. Hvad lever de af? Boet, naturligvis. Signe. Men alt, som de har havt? Solgt. Signe. Alle de dejlige ting deres møbler, deres vogne, deres? Solgt, solgt. Hamar (som er kommen til). Og hans uhr? Det er det smukkeste uhr, jeg har set, næst efter dit? Pretiosa, måtte gå med! Giv mig lidt vin, jeg er varm og tørst.

17 Signe. De stakkels mænnesker! Hvor bor de nu? I huset hos en af hans forrige skippere. To små rum og et køkken. Signe. To små rum og et køkken! (Stilhed). Hvad tænker de at tage sig for? Det går en insamling omkring for at sætte fruen i stand til at overtage værtskabet på klubben. Skal hun have ænnu mer af mad-lagningen! Signe. Sente de ingen hilsen til os? Det gjorde de vist. Jeg lagde ikke videre mærke til det. Hamar (som tildels har ståt på verandaen). Men Møller hvad sagde han? Hvad gjorde han?

18 Jeg ved ikke, hører du. Valborg (som har gåt op og ned under den forrige samtale og undertiden stanset). Han har også sagt og gjort nok. Tjælde (som uafladelig har spist og drukket, blir opmærksom). Hvad mener du med det? At om jeg var hans datter, vilde jeg aldrig tilgive ham. Kære Valborg, sig ikke sådant! Jo! Den, som bringer slig skam og slig ulykke over sin familie, fortjener ikke dens skånsel. Alle behøver vi skånsel. I én forstand, ja. Men jeg mener, at min agtelse, min hængivenhed kunde han aldrig mere vinne. Han havde for dybt mishandlet mig. Tjælde (som har ophørt at spise, rejser sig). Mishandlet dig? Er du allerede færdig?

19 Ja. Ikke mere vin? Jeg sa', jeg var færdig. Mishandlet? Hvorledes? Ja, jeg kan ikke godt tænke mig en større mishandling æn den at lade mig intage en løjet stilling, så min omgang ikke engang bliver min, men hviler, som alt, på en bedragersk forudsætning. Mit eget væsen, min egen kjole blev jo ænog en løgn! Sæt, jeg var en karakter, som følte en vis trang til at bruge min stilling som den rige mands datter, bruge den helt ud, lige til dens grænser den dag, jeg opdagede, at det var stjålet, alt det, som min far havde givet mig at det var løgn, alt, han havde bragt mig til at tro ja, da vilde min harm, min skam heller ikke kænne nogen grænse! Mit barn, du har intet prøvet. Du ved ikke, hvorledes sådant kan komme Gud, barn, du ved ikke, hvad du selv siger! Å, Møller kan, min sjæl, trænge det, han får! Han skulde bare hørt det selv. Han har hørt det. Nanna har sagt ham det. Hans egen datter! Børn, er det om sådant, I skriver til hværandre! Så tilgive

20 Gud eder bægge. Å, at vi er sanne, tilgiver Han os nok. Barn, barn! Tjælde (kommer hen til Valborg). Du fatter vistnok ikke, hvad handel er. I dag hæld, i morgen uhæld. Aldrig skal nogen få inbilt mig, at handel er lotteri. Den sunne ikke. Ja, det er den usunne, jeg dømmer. Men selv den sunneste må tåle svære overgange. De overgange, som nærmer sig en krise, holder ingen ærlig mand sin familie eller sine kreditorer uvidende om. Gud, som Møller har bedraget sine! Signe. Valborg taler bestandig om handel!

21 Ja, jeg har havt lyst til handelen, fra jeg var barn. Jeg dølger ikke for det. Signe. Du tror i alle fal, at du forstår dig på den. Å nej; men man skaffer sig jo gærne lidt insigt i det, man har lyst til. Og til at dømme om Møllers færd skal der ikke stor insigt i handelen. Den var forståelig for enhvær, ligesom hans families! Hvem har slåt så stort på som Møllers? Jeg husker Nannas slæb. Nanna er min beste veninde; jeg ønsker intet udfal mod henne. Deres højhed tillade mig, at det går an at være ænog en meget rig mands datter, og dog at føre et mindre hoffærdigt og forfængeligt væsen æn æn den, som jeg ikke tør nævne. Nanna er hværken hoffærdig eller forfængelig. Hun er en tilbunds san karakter, som havde ævne til at være, hvad hun trodde hun var, den rige mands datter. Har hun nu "ævne" til at være fallentens? Det har hun. Nanna har solgt alt, hvært smykke, hvær kjole, hvær stub, hun ejede, på auktionen. Det, hun går i, har hun tjent eller lånt, for senere at tjene

22 det. Tør jeg spørge: har hun ikke engang beholt strømperne? Hun har sent alt på auktionen. Havde jeg visst det, vilde jeg sannelig have infunnet mig der. Ja, der var sager nok at forlyste sig med og vistnok også dagdrivere nok, som ikke undså sig for det. Fruen (bestandig siddende). Børn, børn! Hvad dag-driveriet angår, så sente vel frøken Nanna det med på auktionen? Ti et større oplag deraf æn hennes har jeg aldrig set. Hun trodde, hun ikke behøvede at arbejde. Tjælde (kommer til Valborg). For at optage tråden: Du misforstår, hvorledes en købmand kan have håb fra den ene dag til den andre, bestandig nyt håb. Han er derfor ingen bedrager. Han er en sangviniker, en digter, om du vil, som lever i en tænkt verden, eller han er et virkelig geni, som ser land, hvor ingen andre øjner.

23 Jeg tror ikke, det er sagen selv, jeg misforstår. Men måske dig, far. Ti det, du kaller håb, digt, geni, er det ikke spekulation med andres ejendom, når manden vitterlig skylder mer, æn han ejer? Nætop at bestæmme, når han gør det, kan være meget vanskeligt. Så? Jeg tænkte, han førte bøger over aktiva og passiva, ganske vist. Men værdierne er fluktuerende, og altid er en spekulation i gang, som ikke er til at opføre, men som kan ændre hele stillingen. Står det fast, at han skylder mer, æn han ejer, så er dog spekulationen spekulation med andres pænger. Nu ja, om du så vil; men ikke med stjålne pænger, med betrodde pænger. Betrodde på en falsk forudsætning, den, at han var solvent. Disse pænger kan måske rædde alt for alle. Det undskylder ikke, at han får dem på en løgn.

24 Du bruger svære ord. Moderen (gør her, som et par gange før, tegn til Valborg ser det, men ænser det ikke). Fortielse er i dette tilfælle løgn. Men hvad skal han da gøre? Spille med alle kort på bordet og således både ruinere sig og de andre? Ja, han skal sætte alle vedkommende in i sin stilling. Bah! I så fal fik vi tusen fallitter flere om året og formue-tabene blev grænse-løse! Nej, du er et stærkt hoved, Valborg, men et inskrænket. Hør, hvor er aviserne? Signe (som har båret ud og in og sist talt med løjtnanten ude på verandaen med et ømt udfal, kommer nu fræm). Jeg bar dem ned på kontoret. Jeg visste ikke, at du vilde være her. Å, lad mig være fri for kontoret ænnu en stun! Hænt dem! Signe (går; løjtnanten følger). Fruen (sagte til Valborg, som går). Hvorfor hører du aldrig på din mor, Valborg?

25 Valborg (går videre ud på verandaen. Hun stiller sig ved rækværket, støtter hovedet i hånden, ser ud). Jeg tror, jeg bytter frakke. Å, nej, jeg vænter til middagen. Middagen! Og jeg, som sidder her! Skal vi have fræmmede? Ja, husker du ikke? Det er sant, ja! Fruen (idet hun går). Hvad i al verden skal jeg finne på? Tjælde (går fræm, da han er alene, og sætter sig på en stol med et træt, smærteligt udtryk og gæmmer sukkende ansigtet i sine hænder). Signe og Hamar (kommer tilbage; den første har aviserne. Hamar vil gå bagover mod verandaen, men Signe drager ham med). Signe. Her, far, er Hvad? Hvæm?

26 Signe (forundret). aviserne. Nu, så giv hid! (åbner hastigt, det er mest udenlandske tidninger, han ser kun på fonds-artiklerne i den ene efter den anden). Signe (efter fortsatte underhandlinger med sin kæreste). Du, far? Tjælde (bestandig søgende). Nu? (for sig, smærteligt). Faller, bestandig faller! Signe (som før). Hamar og jeg har sådan lyst til at rejse in igæn til hans tante Ulla. I var der jo for en fjorten dager siden. Jeg fik regningerne i går. Har du set dem? Signe. Det behøver jo ikke vi, når du ser dem, far! Hvorfor sukker du? Å, fordi jeg ser, at priserne er vedvarende flaue. Signe. Pyt, hvad behøver du at bryde dig om det? Nu sukker du igæn. Der kan du selv føle, hvor slæmt det er ikke at se sine kæreste ønsker opfylte. Du vil væl ikke være så hård imod os, hvad?

27 Nej, børn, det kan ikke gå. Signe. Hvorfor? Fordi fordi ja, fordi her kommer så mange nu her i sommertiden, som må underholdes. Signe. Men det er det kedeligste, vi ved, bægge to, både Hamar og jeg. Tror I da, det er så morsomt, alt det, jeg står i, børn? Signe. Men, kære, du er jo formelig højtidelig? Det klær dig så pudsigt, far! Alvorlig talt, barn, det er ikke uvigtigt for et stort handels-hus med så udstrakte forretninger som vort, at her kommer folk fra alle kanter, og at de alle finner sig væl her. Så meget må I kunne gøre for mig! Signe. Hamar og jeg får aldrig være alene på den måden. Jeg synes, I mest slås, når I er alene. Signe. Slås? Det er så stygge ord, du bruger, far.

28 Og så er I da ikke mere alene inne i hovedstaden. Signe. Å, der er så ganske annerledes, der! Det tror jeg nok, således som I sætter pænger overstyr! Signe (ler). Pænger overstyr! Hvad har vi annet at gøre? Er det ikke derfor, vi er der? Far! Hør nu, søde far! Nej, mit barn, nej. Signe. Så lej har du aldrig været før. Hamar (har gjort tegn, at hun skal slutte. Nu hvisker han). Kan du ikke engang slutte! Du ser jo, han er ikke i humør? Signe (hviskende). Å, du kunde bare have hjulpet til, du, så havde det gåt! Hamar (ligeså). Nej, jeg er da en smule klogere æn du. Signe (ligeså). Du er så sær i den senere tid. Jeg skønner ikke, hvad det er, du vil?

29 Hamar (ligeså). Ja, nu kan det også være det samme. For nu rejser jeg in alene. Signe (ligeså). Hvad gør du? Hamar (gående). Jeg rejser in alene. Jeg vil ikke gå her sådan. Signe (efter). Ja, du kan prøve! (Bægge efter hværandre fort ud på verandaen og ned til højre). Tjælde (slipper alle aviser med et smærteligt langt suk). Valborg (som nu ser ud til højre). Far! (han vækkes). Der går advokat Berent fra Kristiania. Tjælde (rejser sig). Advokat Berent? Her? Ved værftet? Ja. (Hun kommer in. Tjælde ser ud ad vinduet). Jeg siger dig det, fordi jeg i går så ham ved tømmer-oplagene, og lidt før ved bryggeriet og fabrikken. Tjælde (for sig). Hvad skal det betyde? (højt). Å, han gør gærne sommer-rejser til forskellige steder af landet; jeg ved det. Nu er han her og han har væl lyst at se den største bedrift på stedet. Her er ellers ikke meget at se. Men er det også ham? Jeg synes Valborg (ser ud ad det åbne vindu).

30 Jo, det er ham! Se nu; når han går og slår benene langsomt i kors, jo det er ham. Det ser ud til, at han kommer hid? Nej, der bøjer han af. Nu, lad ham så gå! (for sig i tanker). Skulde der virkelig? Fjærde møde. De forrige. Sannæs (fra højre på verandaen). Er det belejligt? Er det Dem, Sannæs? Sannæs (ser nu først Valborg, der står i det øverste vindu, men nu går fræm. Han forskrækkes og lægger straks hænderne på ryggen). Nu, hvad er det? Valborg (ser på ham og går ud på verandaen og ned til højre). Men hvad er det, mænneske? Hvordan pokker står De?

31 Sannæs (får hænderne fræm, straks hun er forbi, og ser efter henne). Jeg vilde ikke i frøkenens nærværelse spørge, om De kom på kontoret i dag. Er De forrykt? Tør De ikke i frøkenens nærværelse spørge om sligt? Jeg mener for ellers må jeg, hvis det er belejligt, få tale med Dem her. Hør, De skal lægge bort dette kejtede væsen; det klær ikke en handels-mand. En handels-mand må være ferm, smidig og ikke falle i staver, fordi en dame går forbi. Jeg har mærket dette oftere. Nu hvad er det? Fort! De kommer altså ikke på kontoret i formiddag? Posterne går jo først i kvæl. Ja. Men her er veksler. Veksler? Nej. Jo, Møllers fjærde protesterte og den store engelske. Tjælde (opfarende). Har De ænnu ikke besørget dem? Hvad skal det betyde?

32 Bank-styrelsen ønskede først at tale med hr. konsulen. Er De blet gal? (fatter sig). Det må være en misforståelse, Jeg trodde det også og talte ikke alene med den jour-havende direktør, men også med konsul Holst. Og konsul Holst? Gentog det samme. Tjælde (efter at have gåt fræm og tilbage). Jeg skal gå til ham, eller rettere, jeg går ikke til ham; ti dette er dog noget, som. Vi har jo ænnu nogle dager på os? Ja. Og bestandig intet telegram fra konsul Lind? Nej. Tjælde (for sig).

33 Jeg forstår ikke dette. (højt). Vi skal nok ordne det fra hovedstaden af alligevel. Godt, det skal vi, Sannæs, og lade den smule bank her i fræmtiden være i fred. Væl, Sannæs! (Viser ud med hånden; siger for sig selv). Den fordømte Møller! Alle er blevne mistænkelige! (Vænder sig, ser Sannæs). Står De der ænnu? Det er klarerings-dag, og jeg har intet i kassen. Intet i kassen! En så mangfoldig forretning, og intet i kassen på en klareringsdag! Hvad fanden er dette for en orden? Skal jeg atter og atter begynne med at lære Dem A, B, C? Nej, man kan dog aldrig være fraværende en halv dag og ingen enkelt gren af sin forretning slippe! Jeg har ingen, absolut ingen, jeg kan stole på! Hvorledes har De båret Dem ad, menneske? Der var også en tredje veksel, og den udløb i dag; Holm & Comp Jeg havde desværre stolet på banken, og da der intet var at få, måtte jeg tømme kassen, både her og i bryggeriet. Tjælde (går op og ned). Hm, hm, hm! Hvem har dog sat konsul Holst dette i hovedet. Nu ja! (viser ud med hånden). Sannæs (går, men vænder straks tilbage, hviskende). Advokat Berent fra Kristiania! Tjælde (overrasket). Kommer han her? Han stiger just op ad trapperne! (går til højre, in ad den bagerste dør).

34 Tjælde (roper efter ham, hviskende). Vin og forfriskninger! Så var det dog, som jeg anede! (Idet han kaster øjet i et spejl). Gud, hvor jeg ser ud! (vænder sig smærtelig fra spejlet; til det igæn, smiler og iler således mod baggrunnen, hvor advokaten ses at komme langsomt op fra vænstre). Femte møde. Advokat Tjælde (høflig, men på en tilbageholden måde). Det er mig en stor ære at modtage en så berømt mand i mit hus! Hr. konsul Tjælde? Tjælde (med bestandig lav røst). Til tjeneste! Jeg har just hørt af min ældste datter, at hun har set hr. advokaten spadsere om på min ejendom. Ja, det er en overmåde stor ejendom og en stor bedrift. For stor, hr. advokat. For mangeartet. Det ene har draget det annet efter. Vær så artig at tage plads. Tak; det er en varm dag. (Forfriskninger og vin sættes in på bordet). Hr. advokaten ønsker et glas?

35 Nej, tak. Forfriskninger? Tak; jeg skal intet have. Tjælde (tager sit cigar-etui fræm). Kan jeg byde en cigar, om hvilken jeg tør sige, at den er god? Jeg holder meget på en god cigar. Men i øjeblikket skal jeg ingen have. Megen tak! (Stilhed.) Tjælde (som også har sat sig. Hans væsen er stille, tilforladeligt). Har hr. advokaten været længe her? Et par dager. Hr. konsulen har været bortrejst? Ja; Møllers ulykkelige affære. Møde i hans konkursbo efter auktionen. Tiderne er svære nu. Overordentlige!

36 Tror De, Møllers fallit vil drage flere efter sig æn dem, som vi allerede har? Det tror jeg dog ikke. Dette tilfælle er vist i enhvær hænseende en undtagelse. Bankerne er blevet noget forskrækkede, hører jeg. Jeg kan tænke det. Ja, De kænner naturligvis stillingen best af alle. Tjælde (smiler). Jeg er Dem meget forbunden for Deres smigrende tro om mig. Hvis disse egnes vigtigste eksport-artikler fræmdeles skal være fallende? Ja; det er ikke godt at sige; men det gælder vist at holde alt gående. Så dette er Deres mening? Ubetinget.

37 Kriser plejer i almindelighed at åbenbare et og annet usunt. Tjælde (smilende). Derfor mener De, at krisen må få arbejde? Jeg mener det. Hm! De solide huse er måske enkelte steder ikke strængt skilte fra de usolide. Kunde her virkelig være sådan fare? Ja, nu tænker De vistnok for stort om min kundskab til forholdene; men jeg skulde være tilbøjelig til at tro det. (Stilhed.) Jeg er bemyndiget af bankerne at skaffe et skøn over stillingen, hvilket jeg foreløbig alene betror til Dem. Jeg er Dem meget forbunden. De mindre banker her i byerne har sluttet sig til; der handles i overensstæmmelse.

38 Ja så! (Stilhed). De har altså talt med konsul Holst? Naturligvis. (Stilhed). Hvis man skulde lade de usolide huser falle og hjælpe de solide, var det vist best, at alle betrodde bankerne sin status. (Stilhed). Er dette konsul Holsts mening? Også hans. (Stilhed). Jeg har rådet til foreløbig, altså til vi har opgørene, at sige nej til alle nye krav, uden forskel. Tjælde (opklaret). Således at forstå! Kun en foreløbig forholdsregel Tjælde (som før). Således! men som bør ramme uden undtagelse. Udmærket! Handler man ikke ligeligt mod alle, så kaster man en måske forhastet

39 mistanke over den enkelte. Jeg er ganske af samme mening! Det fornøjer mig. De misforstår mig altså ikke, når jeg også beder Dem om et opgør af Deres status. Intet skal være mig kærere, når jeg derved kan tjene det hele. Det forsikrer jeg Dem. Ti sådant øger den almindelige tillid. Når ønsker advokaten at modtage mit opgør? Det kan naturligvis bare blive løseligt. Naturligvis. Jeg skal tillade mig at afhænte det. På ingen måde. De kan gærne få det straks, om De så vil. Jeg har næmlig for vane meget ofte at gøre sådanne løse overslag efter de vekslende priser naturligvis. Så? (smilende). Man siger ellers om svindlerne, at de gør tre opgør om dag, alle forskellige. Men nu hører jeg Tjælde (leende).

40 at også andre kan have den slæmme vane! Nu netop tre forskellige om dag er det jo ikke. Nej, jeg spøger naturligvis. (rejser sig). Tjælde (rejser sig også). Naturligvis. Om en times tid skal det være i Deres hotel. Ti jeg forudsætter, at advokaten bor i vort eneste, såkalte hotel. Skulde ikke advokaten under sit ophold her ville flytte over hid og tækkes med et par gæste-rum, som nætop står ledige. Tak; mit ophold her er ubestæmt, og de vaner, min helbred pålægger mig, generende for alle, men mest for mig selv, når jeg er blant fremmede. Men at De spiser middag med os i dag, tør jeg væl håbe? Her kommer et par andre. Bagefter måske en sejltur; her er meget smukt mellem holmerne. Tak; min helbred er ikke god for tiden, at jeg bør komme på rangel. He, he, he! Skulde jeg ellers kunne være Dem til nogen tjeneste? Ja, måtte jeg få en samtale med Dem, før jeg rejser, helst så snart som muligt. Tjælde (noget overrasket). De mener, når De har fåt alle opgør?

41 Gennem konsul Holst har jeg allerede i stilhed fåt de fleste. Tjælde (mere forundret). Altså ænnu i dag, mener De? Klokken 5? Er det Dem belejligt? kl. 5. Jeg er ganske til Deres tjeneste! Jeg skal tage mig den frihed at besøge Dem Jeg skal være her kl. 5. (hilser, går). Tjælde (følger). De er jo sygelig; De er den ældre; De er den berømte mand! Men De er hjæmme her. Farvæl! Jeg takker så meget for den ære, Deres besøg har været mig! Ulejlige Dem ikke! De tillader mig at følge Dem ud af min gård.

42 Jeg kan godt finne vej. Det tviler jeg ikke om. Men det er mig en ære! Som De vil! (Idet de skal ned ad trappen, stikker hovederne op af Signe og Hamar, som kommer arm i arm. Man gør plads for hværandre). Må jeg forestille ja, jeg behøver naturligvis ikke at forestille: Hr. advokat Berent fra Kristiania. Min yngste datter og hennes forlovede, kavalleri-løjtnant Jeg tænkte, at kavalleriet nu lå på eksercits? Jeg har fåt orlov for vigtigere forrætningers skyld. Farvæl! Ha, ha, ha! (De to unge hilser; Tjælde og Berent forsvinner i trappen). Sjætte møde. Signe.

43 Uforskammet! Men det er han jo mod alle. Signe. Ikke mod min far, så vidt jeg kunde se. Din far er også uforskammet. Signe. Det siger du ikke om far! Hvad skal jeg da kalle det, at han ler ad en sådan uforskammethed som Berents? Signe. Godt humør (sætter sig og gynger). Så du vil også? Du er ikke ælskværdig i dag. Signe (bestandig gyngende). Nej, for jeg er stundom så ked af dig. Og ænnu vil du ikke lade mig rejse? Signe. For det er ænnu kedeligere.

44 Nu vil jeg sige dig en ting: jeg tåler snart ikke længer den måde, man her behandler mig på! Signe. Ja så? (Hun tager sin ring af og lader den glide mellem pege- og tommel-finger, mens hun gynger og synger). Jeg vil ikke engang tale om, hvorledes du er. Men se nu Valborg! Se din far! Har han ænnu en eneste gang så meget som budt mig at ride på brunen? Signe. Så har han annet at tænke på, som kanske var vigtigere. (synger igæn). Nej, vær nu snild, Signe! Og da må du inrømme mig, at intet kunde være naturligere? Ja, rent ud sagt for til dig kan jeg jo sige, hvad det skal være jeg, som skal blive hans sviger-søn, og som er kavallerist (og andre sønner har jo ikke din far) kunde jeg ikke næsten vænte, at han forærede mig brunen? Signe. Ha, ha, ha! Er det så urimeligt? Signe. Ha, ha, ha! Hvorfor ler du ad det, Signe? Jeg skulde dog mene, at det kastede glans over

45 huset, når mine kammerater beundrede min hæst, og jeg kunde svare: den har min sviger-far foræret mig! For du må vide, at der finnes ikke dens mage i Norges land. Signe (stanser stolen). Og derfor skal du have den? Ha, ha, ha! Jeg tåler ikke dette! Signe. Kavalleri-løjtnant "Mageløs" på hæsten "uden mage". Ha, ha, ha! Signe, nu holder du op! Signe (gyngende). Hvor du er morsom! Hamar (nærmere). Hør nu, Signe! Ingen har så meget at sige hos din far som du. Hør nu, Signe! Kan du ikke snakke lidt alvorligt med mig et øjeblik? Signe. Jo, så gærne! (begynner atter at synge). Jeg tænkte mig til, at hvis jeg nu ejede brunen, så vilde jeg blive her i sommer og tilgagns ride den in. (Signe stanser både stolen og sin sang. Hamar kommer hen og læner sig over henne). Og så rejste jeg ikke til byen før til høsten, og da fulgte du brunen og mig in en tur. Skulde du ikke synes best om det så?

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Tællesange. indhold. 1. Tælle til en 2. 1, 2, 3 Nu skal i bare se 3. Nummer én piller ben 4. Ej sikker lej... Side 2

Tællesange. indhold. 1. Tælle til en 2. 1, 2, 3 Nu skal i bare se 3. Nummer én piller ben 4. Ej sikker lej... Side 2 Tællesange TÆLLERIM Tælleremser indhold 1. Tælle til en 2. 1, 2, 3 Nu skal i bare se 3. Nummer én piller ben 4. Ej sikker lej........................... Side 2 5. Ente bente 6. Skorstensfejer Iverlund

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for Kost og logi Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg faktisk troet, at han havde fornemmet, hvor det bar hen. Jeg synes jo næsten, det lyste ud af mig. Men at dømme efter hans reaktion, havde han slet

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 18. december

JULEPOSTHUSET. 18. december STHUSET afs. 18 - side 1 JULEPOSTHUSET 18. december "" LYD: CLS GADE CLS FUGLESANG PÅ ENGE CLS STILLE STUE MED TIKKENDE BORNHOLMERUR LYD FRA RAMPONERET CYKLENDE CYKEL RINGEKLOKKE CYKEL-UHELD DØR ÅBNES

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen?

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Julesøndag 2013 Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Dette hellige evangelium skrives af evangelisten Matthæus: Da de vise mænd var rejst, se, da viser Herrens engel sig i en

Læs mere

Jonastegnet Vi begynder med fortællingen om Jonas. Jonas i hvalfiskens bug. Det er en af de mærkeligste fortællinger i det gamle testamente. Der er et præg af eventyr over fortællingen: hvalfisken dukker

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

PROLOG. Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen

PROLOG. Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen 5 PROLOG Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen sit pensionatsværelse og gik ned til torvet. Her stillede han sig op og så på menneskene. Han så straks at det er kærligheden der er vidunderet.

Læs mere

Gud giv os fred i verden. Amen

Gud giv os fred i verden. Amen Jeg ville ønske, at jeg har en million sko, som jeg kan passe. Det ville være så rart, hvis alle levede deres liv og ingen blev skilt. Gud, du almægtige Giv mig et kreditkort med uendelige penge på. Gud

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

LEKTIE. Jesu helbredelses fest. Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper dem, der er syge.

LEKTIE. Jesu helbredelses fest. Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper dem, der er syge. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 2 Jesu helbredelses fest Ugens tekst og referencer: Luk 4,38-44. Den store Mester, kap. 27. Huskevers: Jeg var syg, og I tog jer af mig. (Matt 25,36) Hovedformålet er, at

Læs mere

Den som flaskehalsen peger på...!"

Den som flaskehalsen peger på...! Den som flaskehalsen peger på...!" Filmen er bygget op omkring 5 små afsnit, som sker under den samme fest, hvor 14 unge deltager. De unge skuespillere har selv bidraget med egne og andres erfaringer til

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten.

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten. Fyrtøjet Eventyr af Hans Christian Andersen - 001 D er kom en soldat marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to! Han havde sit tornyster på ryggen og en sabel ved siden, for han havde været i krigen,

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch I dag er det med at holde tungen lige i munden og ørene stive. Teksten er en typisk Johannestekst, snørklet og svært forståeligt. I hvert fald sådan

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det.

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 5 Unge mand, rejs dig op! Ugens tekst og referencer: Luk 7,11-17. Den store Mester, kap. 32. Huskevers: Gud har besøgt sit folk. (Luk 7,16) Hovedformålet er, at børnene Ved,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

vil så gerne gå i skole, men de har ikke råd. Selvfølgelig vil hun også gerne arbejde på hospitalet for at være tættere på Katrine.

vil så gerne gå i skole, men de har ikke råd. Selvfølgelig vil hun også gerne arbejde på hospitalet for at være tættere på Katrine. Kapitel 1 Hun strækker sig på madrassen og gaber. Så sætter hun sig op på den tynde madras på gulvet, gnider øjnene og ser rundt i rummet. Madrasserne ligger tæt. Ved hendes side i det smalle rum er tæpperne

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv.

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv. Fødselsdag med økobanden er udgivet og produceret af Økologisk Landsforening. Læs mere om økologi og Økologisk Landsforening på www.okologi.dk Tekst & Idé: Agnete Friis & Morten Telling Illustrationer

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Samfundets støtter. NBO Ms.8 1469, bibliotekets innbinding [1870]

Samfundets støtter. NBO Ms.8 1469, bibliotekets innbinding [1870] Samfundets støtter [1870] Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Hilde Bøe, Mette Witting 1 1 [HIS: Med blyant: «Trykt Ibsen 8:154»] Optegnelser til lystspillet. (1870.)

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Engle synger for hyrderne

Engle synger for hyrderne LUK 2,1; 1 THESS 4,16-17; ÅB 1,7; 14,1-3; 21; 22; ; DEN STORE MESTER, S. 25-28; VIDNESBYRD FOR MENIGHEDEN, BIND 1, S. 60-61, 67-70 Engle synger for hyrderne Huskevers: Med evig kærlighed har jeg elsket

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene.

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. 6 1. SCENE I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. Der bakses højlydt med døren. Annette kommer ind med en kuffert. Efter hende kommer Rasmus med en rejsetaske og diverse lufthavnsposer. Stuepigen går. Annette

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 13. december CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET)

JULEPOSTHUSET. 13. december CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET) STHUSET afs.13 side 1 JULEPOSTHUSET 13. december LYD: CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET) (CLS POSTHUS) Postmester! Postmester! - De må vågne! Hva'? Hva' beha'r?

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

Præstens hemmelighed

Præstens hemmelighed Den lå på bordet. Pia vidste, hun ikke måtte røre den, men det trak i hver en fiber i hendes krop for at kigge i den. Den var hendes fars og han havde udtrykkeligt fortalt, at ingen måtte åbne den, for

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Rester Min gamle klassekammerat Thomas ringer og fortæller mig, at hans kone er død. Det er sket pludseligt og uden sygdom; han vågnede en morgen for ni uger

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere