Optikbordsdata fra Galathea 3 København til Antarktis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Optikbordsdata fra Galathea 3 København til Antarktis"

Transkript

1 Denne artikel udkommer i bladet VEJRET, der udgives af Dansk Meteorologiske Selskab. Den udkommer efter planen i marts Optikbordsdata fra Galathea 3 København til Antarktis Frank Bason, SolData Instruments (soldata@soldata.dk) and Silkeborg Gymnasium (fb@silkeborg-gym.dk) Indledning Galathea 3 Ekspeditionen er i skrivende stund kommet to tredjedele af vejen rundt om jorden på sin opdagelsesrejse. Det er måske derfor på tide at beskrive nogle af de indsamlede data fra optikbordet, som vi i samarbejde med Danmarks Fiskeriundersøgelse (DFU) har monteret oven på hydrografilaboratoriet på Vædderen. Figur 1: Efter at have holdt os parate til udrykning, kom Vædderen omsider til Aarhus Havn den 21. juli 2006, hvor vi fik mulighed for at montere optikbordet og dataloggeren på skibet [1]. Min enkeltmandsvirksomhed, SolData Instruments, råder over betydelige mængder måleinstrumenter, monteringsbjælker, skruer, kabler mm. Desuden har jeg i mange år haft et godt samarbejde med Frederiksen A/S i Ølgod, der fremstiller fysikudstyr til gymnasier og universiteter over hele verden. Da tilbuddet kom fra Dansk Ekspeditionsfond med assistance fra DFU om (for egen regning) at have udstyr med på Galathea 3, var det et enestående tilbud, som man ikke kunne sige nej til.

2 Optikbordet Figur 2: Optikbordet er en aluramme monteret på et stålbord, der er svejset fast ovenpå Vædderens Hydrografilaboratorium. Bordet ligger på skibets bagbordsside nær ræ lingen. Himmelluminanssonden peger direkte m od bagbord med en elevationsvinkel på 10 grader. (En stor tak til Tommy Nielsen og Lars Kolind for illustrationen. Palmerhalvøen, Antarktis, ses i baggrunden.) Dataloggeren, en CR10X fra Cambridge Scientific, giver mulighed for en halv snes analoge indgange samt et antal digitale kanaler. Datalogger, spændingsforsyning, mm. er monteret solidt på en væg i hydrografilaboratoriet og tilsluttet en Skole PC med et styreprogram til dataloggeren. Ca. 20 meter kabel forbinder dataloggeren med instrumenterne på optikbordet. Tabel I giver et overblik over instrumenterne på optikbordet. I opstillingen er der et Kipp-Zonen CM11 pyranometer såvel som 2 stk. SolData 80spc fotovoltaiske pyranometre. De tre anvendes til indbyrdes kontrol, og overensstemmelsen er indtil videre udmærket. Desuden er der instrumenter til måling af illuminans (lux), himmelluminans (candela/m 2 ), UVB (UV-intensitet), barometrisk tryk (hpa) og radioaktiv baggrundsstråling. Det elektroniske barometer er monteret indendørs nede i laboratoriet, mens alle de øvrige instrumenter er på optikbordet, der står på skibets bagbordsside. Himmelluminansmåleren peger mod bagbord vinkelret ud over skibssiden med en elevationsvinkel på 10 grader. Et PAR (photosynthetically active radiation) instrument (einstein/m 2 ) opstillet af andre deltagere er tilsluttet en kanal på CR10X-dataloggeren, og disse data kan også ses i vores database.

3 Instrument Måler (enheder) Sponsor Kipp-Zonen CM11 pyranometer SolData 80spc, 2 stk. Globalstråling på vandret flade W/m 2 Globalstråling på vandret flade W/m 2 SolDa ta Instrum ents, Silk eborg SolDa ta Instrum ents, Silk eborg UVB sonde Ultraviolet B-bånd stråling i UVI Frederiksen A/S, Ølgod LUX sonde GM tæller Barometer (inde i laboratoriet) Himmelluminans sonde Illuminans på vandret flade i lux (lumen/m 2 ) Baggrundsstråling i tællinger per 10 min. Måler atmosfærisk tryk i hectopascal (hpa) Himlens lum inans i candella/m 2 Frederiksen A/S, Ølgod Frederiksen A/S, Ølgod SolDa ta Instrum ents, Silk eborg SolDa ta Instrum ents, Silk eborg PAR sonde Photosynthetically Active Radiation (einstein/m 2 ) Danmarks Miljøundersøgelser Tabel I: Kort beskrivelse af instrumenteringen på optikbordet på Vædderen. Dataopsamlingen I lighed med proceduren, der ofte anvendes af DMI, registreres målingernes middelværdier (for GM tællerens pulser dog summen) hvert 10. minut. Dataloggeren danner en appendfil, der siden kan overføres til computeren om bord efter behov. Da skibet har en satellitopkobling til internettet, kan data overføres regelmæssigt til videre analyse. Vi har valgt at anvende data fra mandag kl. 0:00 til søndag kl. 24:00 UTC (universal time coordinated) også kaldet GMT (Greenwich Mean Time) eller zulu (luftfartssprog). Alt andet vil være meget besværligt, da skibet hele tiden skifter position og dermed tidzone. Appendfilen sendes vedhæftet af DFU s tekniker om bord på skibet i en til mig normalt hver mandag, når kommunikationsforbindelsen er i orden. Trods lejlighedsvise afbrydelser har vi indtil nu (januar 2007) modtaget data for hver eneste dag under sejladsen. Instrumenterne var blevet kalibreret og testet sammen med dataloggeren i maj-juni 2006 hos SolData. Ugevise datablokke overføres til Excel regneark med passende kalibreringsform ler og omregninger, således at grafer og tabeller med de korrekte fysiske enheder hurtigt kommer frem, når først man har fat i de ugevise rådata. Det er disse bearbejdede data, der vises i det følgende. Alle inklusiv VEJRET s læsere har fri adgang til såvel PowerPoint filer med kommenterede data som Excel filer med de oprindelige data fra skibet samt grafik. De findes på hjemmesiden: klik på linket Data week by week. Man skal vente nogle sekunder, mens filerne hentes fra databasen, hvor ventetiden afhænger naturligvis af internetforbindelsens hastigheden.

4 Solens globalstråling Figur 3: Vædderens rejse har budt på enestående gode betingelser for målinger af solens globalstråling (direkt plus diffust solindfald). Disse målinger stammer fra ét af de to SolData 80spc pyranometre, der jævnligt kontrolleres mod optikbordets Kipp-Zonen CM11 pyranometer. Det har været interessant at notere sig, at der kun sjældent har været perioder med overskyethed. Mange dage har været perfekte altså klare dage, hvor solen har skinnet det mest af tiden fra morgen til aften. Figur 3 viser et eksempel herpå fra Australiens nordvestlige kyst nær byen Broome. Data fra optikbordet på Vædderen har giver klardagsindstråling på vandret fra et meget stort geografisk område under mange forskellige atmosfæriske forhold. Gode, klare dage giver gode muligheder for at afprøve strålingsmodeller, der søger at forudsige globalstrålingen på en vandret flade som funktion af tiden dagen igennem. Viden herom er vigtig i forbindelse med design af anlæg, der udnytter solenergi, i landbrugsplanlægning, i beregninger af havets optag af CO 2 samt i analyser af den globale temperaturudvikling. Det første led i følgende formel tager hensyn til solens direkte indstråling, og det andet led I F svarer til den diffuse stråling fra himlen og skyer. I G = I 0 F J a L sin(v) + I F Læg mærke til, at leddet for den direkte indstråling indeholder solarkonstanten I 0 = 1367 W/m 2 multipliceret med tre faktorer: 1) F J tager hensyn til, at jord-sol afstanden varierer i løbet af året. Solen er nærmest jorden omkring den 3. januar. (Dette er medvirkende til, at vintre i den nordlige halvkugle er noget mildere end vintre i lokaliteter på den sydlige halvkugle med tilsvarende breddegradstal.) Nedenstå-

5 ende formel giver et godt skøn af F J, hvor dag er dagenes fortløbende numre i løbet af året. Dagnumrene kan findes i en Almanak [2] eller kalender. 2) Faktoren a L tager hensyn til den direkte solstrålings attenuation (absorption plus spredning) gennem atmosfæ ren, idet L er luftmassen (antal atmosfærelag), som de direkte stråler passerer [3]. 3) Endelig tager faktoren sin(v) hensyn til geometrien, når solens elevationsvinkel over horisonten er lig med V. Elevationsvinklen kan til enhver tid beregnes, når man har kendskab til breddegradstallet B, jordens deklinationsvinkel D og klokkeslættet. Ligninger til dette formål findes blandt andet i Skrive- og rejsekalender [2, side 43]. Luftmassen L, som strålingen passerer, hænger naturligvis sammen med elevationsvinklen V. For vinkler V > 25 0 kan man ved hjælp af simpel geometri overbevise sig selv om, at luftmassen L = 1/sin(V), idet man da kan regne med, at atmosfæren er et fladt, tyndt lag uden væsentlig krumning. For eksempel er V = 30 0 bliver L = 1/(sin 30 0 ) = 2 luftmasser. For vinkler V under 25 0 er man dog nødt til at tage hensyn til jordens krumning, temperaturgradienter i atmosfæren, mm., idet sammenhængen mellem luftmassen og elevationsvinklen bliver mere kompleks. Fritz Kasten og senere Andrew Young har udviklet en god, praktisk formel, der er velegnet til brug for de mindre elevationsvinkler [4]: Youngs formel gælder ikke kun for små vinkler; den passer også fint for vinkler helt op til 90 0, idet ovenstående udtryk faktisk er meget tæt på 1/sin(V) for vinkler over For eksem pel, hvis man indsætter V = 90 0 i ligningen, giver den da også L = 1, som den skal for solen i zenit. Youngs formel er anvendt i beregningerne, der følger her. Til det første led (direkte indstråling) skal lægges I F, der svarer til den diffuse stråling fra himlen og skyer. Der er naturligvis en sammenhæng mellem attenuationen af den direkte stråling og størrelsen af det diffuse bidrag, og i strålingsmodellen kan Linkes turbiditetsfaktor anvendes til at skabe denne sammenhæng. Det vil føre for vidt at gå i detaljer med denne sag her. Vi nøjes med at vise to figurer med data og beregninger. Figur 4 viser data samt modelberegninger fra en række klare dage i Accra, Ghana, optaget af optikbordet på Vædderen. Som indgangsparametre indgår breddegradstal og længdegradstal samt årets dagnummer. Hermed kan tidsaksen bestemmes. Jord-sol afstandsfaktoren følger umiddelbart af dagnummeret. Deklinationsvinklen er bestemt af tidpunktet på året, og hermed kan solens elevationsvinkel bestemmes time for time, hver dag. Når elevationsvinklen er kendt, kan luftmassen L beregnes med Youngs formel. Eneste justérbare parameter er attenuationen a. Det har vist sig, at den attenuationsfaktor, der passer bedst til de målte data i de tropiske områder, har ligget i området 0,6 til 0,8. I arktiske områder, hvor der som regel er mindre dis og

6 færre atmosfæriske aerosoler, ligger attenuationen a, der passer bedst til observationerne, omkring 0,8 til 0,9. Figur 4: Hermed vises data fra optikbordet på Galathea 3 (de blå prikker), der sammenholdes med en strålingsmodel for solens klardagsstråling. Himmelluminansen (ca over horisonten) måles også på optikbordet, og i Accra er den målt til omkring 3500 candela/m 2 midt på dagen. Samme model er anvendt til sammenligning med data fra Uummannaq i Grønland en uge senere, og med valget af en attenuation a svarende til klare dage fås en god overensstemm else af teori og observationerne [5]. Figur 5: Strålingsmodellen, der blev udviklet på grundlag af data fra Galathea, afprøves her med data fra Uum mannaq optaget med samme type pyranometer. Læg mærke til, hvordan indstrålingen falder dag for dag, idet den evige nat indtræffer kun få uger senere. (Væddere sejlede ikke så langt nordpå.)

7 UVB stråling Variationen i solens ultraviolette stråler med solens elevationsvinkel er meget større end globalstrålingen, idet de korte bølgelængder ( nm) spredes kraftigt af Rayleigh-spredning. Figur 6 viser udvalgte data for 5 forskellige lokaliteter under Vædderens rejse. Bemærk, at UV intensiteten (UVI) er på ca. 8 UVI midt på en fin dansk sommerdag. I figur 6 ser vi, at UVB indstrålingen på en vandret flade midt på dagen i Accra, Ghana, der ligger tæt på ækvator, er omtrent dobbelt så stor. Det vil sige, at man kan blive solbrændt eller solskoldet midt på dagen ved dosering i halv så lang tid, som man kan herhjemme. Bemærk, at der også i Antarktis kan blive til en hel del UVB. Skibet lå på et breddegradstal på omkring 62 0 S ved Palmerhalvøen en antarktisk sommerdag, da disse data blev registreret. Ozonlagstykkelsen var da ca. 260 DU (Dobson units) i området [6]. Figur 6: Hermed en smagsprøve på nogle af optikbordets UVB data. Observationsbetingelserne for disse fem steder fremgår af Tabel II. Sted dato+dag bredde dekl. elev. luftmasse UVI-max. Sisimiut 09/ ,9 0 +5,4 0 28,5 0 2,096 1,5 Palmer 27/ ,2 0-18,5 0 44,3 0 1,432 6,6 Frederikshavn 06/ , ,7 0 49,3 0 1,319 7,9 Kap Verde Øerne 23/ , ,1 0 1,132 11,8 Accra, Ghana 04/ ,5 0-4,3 0 80,2 0 1,015 17,0 Tabel II: UVB observationer ved fem forskellige lokaliteter. Dato, dagnummer og breddegradstal er vist samt deklinationen. Disse muliggør beregningen af solens elevationsvinkel ved kulminationen og luftmassen. Desuden ser man UVI-værdien ved solens kulminationstidspunkt.

8 Figur 7: En foreløbig undersøgelse af UVB-målingerne viser denne eksponentielle sammenhæng mellem UVI-max. og luftmassen, som de direkte stråler passerer. Det bliver interessant at studere en bredere vifte af resultater for den samlede database fra optikbordet. Det er fristende at lave en hurtig Langley plot af resultaterne (figur 7), idet vi hermed ser stort på andre variable end lige luftmassen (solens elevationsvinkel). Grafen ser interessant ud, men det er klart, at en grundig analyse af vores UVB data kræ ver hensyntagen til Rayleigh-spredning fra luftmolekyler, absorption fra ozon og andre atmosfæriske sporgasser samt fra vanddamp og aersoler. Denne analyse må vente lidt endnu, men det bliver ganske interessant at se nærm ere på sagen, når data foreligger for hele Galathea 3 ekspeditionen, og vi har haft lejlighed til at krydschecke UVB sensoren fra skibet med andre UVB instrumenter. Barometriske trykmålinger og baggrundsstråling De sidste parametre, der skal beskrives her, er vore målinger af barometrisk tryk og radioaktiv baggrundsstråling. I denne forbindelse var der tre interessante og lidt overraskende resultater, som fortjener kommentarer: 1) Den radioaktive baggrundsstråling er nogenlunde konstant, mens skibet er på havet. I havn og nær kyster kan der ske betydelige stigninger. 2) Der findes en interessant korrelation mellem det barometriske tryk og den radioaktive baggrundsstråling. 3) Der er observeret tegn på globale atmosfæriske tideluftsbølger især i områder under sejladsen mellem jordens to vendekredse.

9 Baggrundsstrålingen Figur 8 viser målinger af den radioaktive baggrundsstråling i august 2006, mens skibet lå på værft i Frederikshavn, sejlede over Kattegat til København, lagde til ved Amaliekajen og siden sejlede videre til Norge. Figur 8: I Frederikshavn lå baggrundsstrålingen på omkring 110 tællinger hvert 10. minut. Under sejlads, da der ikke var bidrag til baggrundsstrålingen fra land, lå værdierne omkring per 10. minut. Da skibet lagde til Amaliekajen, røg tælletallet op på halvanden gange så meget og faldt straks tilbage igen, da skibet sejlede afsted den 11. august. Nogle dage senere målte vi en fordobling af baggrundsstrålingen, mens skibet lå i tørdok i Stavanger. Forklaringen på observationerne i figur 8 ligger i, at Amalienborg slot er bygget af granit, og der ligger meget granit i slotspladsen og dens omgivelser. Granit indeholder radioaktive isotoper (uran-238 og datterkerner), og udstrålingen fra disse giver sig udslag i den forhøjede baggrundsstråling. Amalienborg slot er bestemt ikke den eneste offentlige bygning med forhøjet baggrundsstråling på grund af byggematerialet granit. Det samme gælder Grand Central Station, den velkendte togstation i New York. Der var ikke nogen stigning i baggrundsstrålingen at spore, mens skibet sejlede i nærheden af Færøerne omkring den august, mens stigninger i baggrundsstrålingen godt kan spores, da Vædderen sejlede ind i fjordene i det sydligste Grønland sidst på måneden. Tryk og baggrundsstrålingen Figur 9 viser korrelationen mellem baggrundsstrålingen og det atmosfæriske tryk i en periode, hvor Vædderen var på værft i Frederikshavn, således at baggrundsstrålingen fra isotoper i undergrunden var konstant.

10 Figur 9: I uge 31 lå Vædderen på værft i Frederikshavn, således at bidraget til baggrundsstrålingen fra omgivelserne var konstant. Til gengæld var der en variation i det atmosfæriske tryk. Jo tykkere luftlaget over skibet, jo lavere baggrundsstråling. Observationer tilsvarende dem i figur 9 er gjort også i perioder, hvor Vædderen var langt fra land, og den væsentligste årsag til ændringen i baggrundsstrålingen var lufttrykvariationer. Også i litteraturen finder man eksempler på studier, der viser en sammenhæng mellem lufttrykket og den kosmiske baggrundsstråling [7]. Vi har desuden søgt efter en sammenhæng mellem nat og dag, idet bidrag fra solen og det øvrige himmelrum bør være til stede om dagen, mens der i det væsentlige kun forventes bidrag fra himmelrummet om natten. Vi har i første omgang ikke fundet nogle sammehæng. Her er der en opgave for nogle nysgerrige studerende! Figur 10: Grafen viser den atmosfæriske trykvariation i perioden, der ligger til grund for korrelationen, der er vist i figur 9.

11 Globale tideluftsbølger Et andet aspekt af de barometriske trykm ålinger, der har givet nogle overraskelser, har været vore observationer af små tryksvingninger med en periode på 12 timer. Disse ses tydeligt i figur 11 optaget ved ækvator. I første omgang mistænkte vi instrumentfejl, trykændringer på grund af lokale temperaturudsving eller landbrise og søbrise i kystområder. Alle disse hypoteser viste sig at være forkerte! Figur 11: I perioder, hvor Vædderen har sejlet i områder mellem jordens vendekredse, har vi regelmæssigt observeret små variationer i det atmosfæriske tryk med en periode på ca. 12 timer. Bemærk, at der ser ud til at væ re en vis systematisk variation, idet hveranden bølgetop er lidt højere end forrige top. Vore målinger har vist, at i trykmålingerne fra de højere breddegrader (jfr. figur 10) forekommer der ikke væsentlige småbølger. Derimod ser man i figur 11, der viser trykvariationer målt i nærheden af Accra, Ghana, næ r ækvator, meget regelmæ ssige og m arkante tryksvingninger med en periode meget tæt på 12 timer. Det viser sig, at disse svingninger kan observeres mange steder på jorden især i et bredt bælte omkring ækvator. Ved jordens overflade har svingningerne en amplitude på 3-4 hpa, mens trykvariationerne menes at være større højt oppe i atmosfæren (30-50 km). De m enes at stamme fra døgnvariationen i opvarmningen af blandt andet ozonlaget koblet med nogle interferensfænomener mellem bølger i atmosfæren [8]. At perioden på tideluftsbølger er tæt på 12 timer fremgår blandt andet af figur 12, der viser en Fourier-transformation af tryksvingninger observeret, mens Vædderen var nær Accra, Ghana, i uge 40. Heraf fremgår, at den dominerende svingningsfrekvens var tæt på 1/12 h = 0,083 h -1.

12 Figur 12: En FFT af trykdata for uge 40 i 2006 mens skibet lå nær Accra, Ghana, viser, at tideluftbølgernes frekvens var omkring 0,083 h -1 svarende til en periode på 12 timer. Tryksvingningerne fremgår af figur 11. At fænomenet netop optræder tydeligst i troperne og er væsentlig mindre ved højere breddegrader illustreres flot under Vædderens sejlads fra Solomonøerne mod New Zealand i begyndelsen af Figur 13: Den 1. januar var Vædderen ca 13 0 S, og den 7. januar var skibet nået frem til Wellington (41,5 0 S). Sejladsen foregik omtrent fra nord mod syd og sydøst med kun få tidszoneskift. Læg mærke til, hvordan amplituden af tideluftsbølgerne langsomt klinger ud, mens skibet forlader troperne.

13 Databasen ligger på nettet Det er mit håb, at denne smagsprøve har givet andre lyst til at gå på opdagelse i de mange data, der allerede er indsamlet, og som forhåbentlig fortsætter med at løbe ind uge for uge under resten af Vædderens rejse, indtil rejsen efter planen slutter i København den 25. april Jeg er sikker på, at der er mange meteorologiinteresserede og forskere blandt VEJRET s læsere med stor viden om meteorologi og som råder over langt flere ressourcer, end dem jeg har, der vil kunne få meget ud af de mange indsamlede data. Som nævnt får man adgang til databasen ved at klikke på Data week by week på hjemmesiden Her findes oversigtsfiler i PowerPoint såvel som til de faktiske data i Excel format. VEJRET s læsere er velkomne til at kontakt mig på soldata@soldata.dk, hvis der er spørgsmål til databasen, som jeg kan hjælpe med. God fornøjelse! Litteraturhenvisninger og noter [1] Mange tak for dygtig teknisk assistance fra Tommy Nielsen og hans kolleger fra Danmarks Fiskeriundersøgelse med såvel opstilling som drift af optikbordet før og under ekspedtionen. [2] Nils Koudahl, Almanak, Skrive- og rejsekalender, Københavns Universitet, [3] En mere grundig analyse vil i stedet for a L anvende exp(-t. L), hvor T er summen af de optiske dybder for Rayleigh-spredningen (af ilt- og kvælstofmolekyler), absorptionen fra ozon og andre sporgasser, spredningen fra atmosfæriske aerosoler, osv. Her nøjes vi foreløbig blot med en sammensat attenuationsfaktoren a. [4] Andrew T. Young; Air mass and refraction, Applied Optics, 33, no. 6, s , 20 Feb [5] Fysiklærer Simme Eriksen på skolen i Uummannaq har ved hjælp af et SolData 80spc pyranometer og en Pasco datalogger målt globalstrålingen på vandret i efteråret Arbejdet blev foranlediget ARTEK /Nukissiofiit (Arktisk Teknologicenter) på Danmarks Tekniske Universitet. [6] Forskningsleder Paul Eriksen, DMI, har venligst assisteret med oplysninger om ozonlagsværdier ved Palmer og om forventede UVI-værdier i området. [7] T. Wibig, R. Pierzynski, R. Sobczak; Educational studies of cosmic rays with a telescope of GM-counters, Physics Education, nov. 2006, side [8] Mange tak til Leif Rasmussen, Humlebæk, der besvarede min henvendelse til DMI om globale tideluftsbølger. Han henviste mig blandt andet til en artikel af Niels Otto Jensen, fra Vejret 19, 1984 side Denne artikel findes på nettet på netadressen:

14 NOJ var først inde på nogle af de samme (forkerte) overvejelser, som jeg selv var, og han når frem til, at en bølgeperiode, der skyldes tyngdetiltræ kning fra månen, bør være på ca. 12:25, idet månen flytter sig lidt i sin bane omkring jorden hver dag. Han viser, at solens tyngdetiltrækningseffekter (periode 12 timer) er væsentlig mindre end månens. Dette ses blandt andet i, at havenes tidevande har en periode på 12:25 og ikke 12 timer, som bør være perioden for solens påvirkning. Ekstra høje havtidevande forekommer dog, når solens mindre påvirkning falder sammen med månens. Figur 14: Målinger af det barometriske tryk i Jakarta (6 0 S) nogle dage i november 1919 viser tegn på tideluftsbølger. Læg mærke til, at amplituden af hveranden bølge synes at være lidt større, ligesom målingerne fra Vædderen. Bemærk også toppen ved f = 0,042 h -1 = 1/24 h i FFT en vist i figur 12. (Illustration i figur 14 stammer fra NOJ s artikel.) Da de observerede tideluftsbølgers perioder alligevel er tættere på 12:00, slutter NOJ, at der alligevel må være tale om en påvirknng, der kan henføres til solen, der er årsagen. Han slutter, at det nok er opvarmningseffekter af solen på den øvre del af atmosfæreren især ozonlaget koblet med nogle interferensfænomener blandt atmosfæriske bølger, der er hovedårsagen til de observerede svingninger i lufttrykket ved jordens overflade. NOJ nævner, at muligheden for tideluftsbølger analog med tidevande i verdenshavene blev overvejet allerede af Isaac Newton i Principia Matematica og senere af fysikerne Kelvin og Rayleigh. [9] For mere om tideluftsbølger se, f.eks. Med tak til min god SG kollega Philip Jakobsen for linket.

Optikbordsdata fra Galathea 3

Optikbordsdata fra Galathea 3 Optikbordsdata fra Galathea 3 Frank Bason, / gymnasium. Indledning Nu da Galathea 3 Ekspeditionen er kommet over halvvejs rundt om jorden på sin rejse, er det på tide at beskrive nogle af de indsamlede

Læs mere

Solindstråling på vandret flade Beregningsmodel

Solindstråling på vandret flade Beregningsmodel Solindstråling på vandret flade Beregningsmodel Formål Når solens stråler rammer en vandret flade på en klar dag, består indstrålingen af diffus stråling fra himlen og skyer såvel som solens direkte stråler.

Læs mere

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå?

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? Differentialregning - Rayleigh spredning - oki.wpd INDLEDNING Hvem har ikke betragtet den flotte blå himmel på en klar dag og beundret den? Men hvorfor er himlen

Læs mere

Evaluering af Soltimer

Evaluering af Soltimer DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-16 Evaluering af Soltimer Maja Kjørup Nielsen Juni 2001 København 2001 ISSN 0906-897X (Online 1399-1388) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Beregning

Læs mere

Opgaver i solens indstråling

Opgaver i solens indstråling Opgaver i solens indstråling I nedenstående opgaver skal vi kigge på nogle aspekter af Solens indstråling på Jorden. Solarkonstanten I 0 = 1373 W m angiver effekten af solindstrålingen på en flade med

Læs mere

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden smba (TryghedsGruppen smba), august 2009.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden smba (TryghedsGruppen smba), august 2009. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden smba (TryghedsGruppen smba), august 2009. Udvikling: SolData Instruments v/frank Bason og Lisbet Schønau, Kræftens Bekæmpelse Illustrationer: Maiken Nysom, Tripledesign

Læs mere

Teknisk rapport 05-18 Solskinstimer i Pituffik Verifikation af metode til beregning af solskinstimer ud fra globalstrålingsdata

Teknisk rapport 05-18 Solskinstimer i Pituffik Verifikation af metode til beregning af solskinstimer ud fra globalstrålingsdata Solskinstimer i Pituffik Verifikation af metode til beregning af solskinstimer ud fra globalstrålingsdata Maja Kjørup Nielsen December 2005 København 2005 Kolofon Serietitel: Teknisk rapport 05-18 Titel:

Læs mere

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet En af de mest opsigtsvækkende opdagelser inden for astronomien er, at Universet udvider sig. Det var den

Læs mere

Strålingsbalance og drivhuseffekt - en afleveringsopgave

Strålingsbalance og drivhuseffekt - en afleveringsopgave LW 014 Strålingsbalance og drivhuseffekt - en afleveringsopgave FORMÅL: At undersøge den aktuelle strålingsbalance for jordoverfladen og relatere den til drivhuseffekten. MÅLING AF KORTBØLGET STRÅLING

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Sæt GM-tællererne til at tælle impulser i 10 sekunder. Sørg for at alle kendte radioaktive kilder er placeret langt væk fra målerøret.

Sæt GM-tællererne til at tælle impulser i 10 sekunder. Sørg for at alle kendte radioaktive kilder er placeret langt væk fra målerøret. Forsøge med stråling fra radioaktive stoffer Stråling fra radioaktive stoffer. Den stråling, der kommer fra radioaktive stoffer, kaldes for ioniserende stråling. Den kan måles med en Geiger-Müler-rør koblet

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

UV-stråling. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden smba (TryghedsGruppen smba), august 2009.

UV-stråling. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden smba (TryghedsGruppen smba), august 2009. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden smba (TryghedsGruppen smba), august 2009. Udvikling: SolData Instruments v/frank Bason og Lisbet Schønau, Kræftens Bekæmpelse Illustrationer: Maiken Nysom, Tripledesign

Læs mere

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen.

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen. GAMMA Gammastråling minder om røntgenstråling men har kortere bølgelængde, der ligger i intervallet 10-11 m til 10-16 m. Gammastråling kender vi fra jorden, når der sker henfald af radioaktive stoffer

Læs mere

Øvelse 3: Stråling og solskinstimer

Øvelse 3: Stråling og solskinstimer Øvelse 3: Stråling og solskinstimer Mere end 99,9% af den energi, der bruges på jorden, stammer fra Solen. Den samlede energimængde, som udsendes (emitteres) fra Solen er på 3.865x10 26 W. På vejen gennem

Læs mere

Vi SPARK er. gang i dataopsamling. fokus på læring ikke på teknik. al drig har det været nemmere

Vi SPARK er. gang i dataopsamling. fokus på læring ikke på teknik. al drig har det været nemmere Vi SPARK er gang i dataopsamling al drig har det været nemmere SPARK taler dansk. Samme brugerflade på logger og computer. Matcher alle skærmstørrelser og opløsninger. Trygt og godt med færdige SPARKlabs.

Læs mere

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP()

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() John Andersen, Læreruddannelsen i Aarhus, VIA Et kast med 10 terninger gav følgende udfald Fig. 1 Result of rolling 10 dices

Læs mere

Observationelle Værktøjer

Observationelle Værktøjer Observationelle Værktøjer Et værktøjskursus. Afsluttes med en rapport på ca. 10-15 sider (IKKE et Bachelor Projekt!). Tenerife Kursus (Januar 2010?). Matlab programmering. Øvelser i 1525-319, Instruktor:

Læs mere

Undervisningsmateriale til udvalgte artikler fra tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab Se mere på www.aktuelnaturvidenskab.dk

Undervisningsmateriale til udvalgte artikler fra tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab Se mere på www.aktuelnaturvidenskab.dk Nr. 4. 2007 Tre cykler, sommer og en istid Fag: Fysik A/B/C, Naturgeografi B/C Udarbejdet af: Philip Jakobsen, Silkeborg Gymnasium, November 2007 BOX 1 er revideret i september 2015. Spørgsmål til artiklen

Læs mere

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2 Geovidenskab A Vejledende opgavesæt nr. 2 Vejledende opgavesæt nr. 2 Forår 2013 Opgavesættet består af 5 opgaver med tilsammen 16 spørgsmål. Svarene på de stillede spørgsmål indgår med samme vægt i vurderingen.

Læs mere

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet V3. Marstal solvarmeanlæg a) Den samlede effekt, som solfangeren tilføres er Solskinstiden omregnet til sekunder er Den tilførte energi er så: Kun af denne er nyttiggjort, så den nyttiggjorte energi udgør

Læs mere

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen:

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen: Forsøgsopstilling: En kugle ligger mellem to skinner, og ruller ned af den. Vi måler ved hjælp af sensorer kuglens hastighed og tid ved forskellige afstand på rampen. Vi måler kuglens radius (R), radius

Læs mere

Steen Billenstein vil her fortælle lidt fronter og lavtryk som præger vort sommervejr.

Steen Billenstein vil her fortælle lidt fronter og lavtryk som præger vort sommervejr. Steen Billenstein vil her fortælle lidt fronter og lavtryk som præger vort sommervejr. Jeg er ikke meteorolog, - jeg ved kun lidt om dette område. Men det jeg ved - har jeg til gengæld haft urolig meget

Læs mere

Markaryd 31. juli 2005 En analyse

Markaryd 31. juli 2005 En analyse Markaryd 31. juli 2005 En analyse Af Ove Fuglsang Jensen Det var vist meningen, at Sjælland skulle flyve Laxå 30. juli 2005, men på grund af vejret blev flyvningen flyttet til Markaryd i Skåne, og det

Læs mere

Hvor mange neutroner og protoner er der i plutonium-isotopen

Hvor mange neutroner og protoner er der i plutonium-isotopen Atomet Tjek din viden om atomet. 3.1 4.1 Atommasse måles i Skriv navnene på partiklerne i atomet. Hvad angiver tallene i den kernefysiske skrivemåde? 4 2 He 13 6 Tegn atomkernen til kulstof-isotopen C.

Læs mere

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke? Opgave 1 Quiz og byt Klip langs de stiplede linier Modul 1 Hvad får du lyst til, når det er sommer? Har du været på sol-ferie? Hvad gør solen ved dit humør? Tæl til 10, men skift alle ulige tal ud med

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Esben Bork Hansen, Amanda Larssen, Martin Qvistgaard Christensen, Maria Cavallius 5. januar 2009 Indhold 1 Formål 1 2 Forsøget 2 3 Resultater 3 4 Teori 4 4.1 simpel

Læs mere

2001 2010 Design Reference Year for Denmark. Peter Riddersholm Wang, Mikael Scharling og Kristian Pagh Nielsen

2001 2010 Design Reference Year for Denmark. Peter Riddersholm Wang, Mikael Scharling og Kristian Pagh Nielsen Teknisk Rapport 12-17 2001 2010 Design Reference Year for Denmark - Datasæt til teknisk dimensionering, udarbejdet under EUDPprojektet Solar Resource Assesment in Denmark for parametrene globalstråling,

Læs mere

Dyr i bevægelse. Måling af iltforbrug hos pattedyr eller krybdyr i hvile. Arbejdsark til eleverne. Naturhistorisk Museus Århus

Dyr i bevægelse. Måling af iltforbrug hos pattedyr eller krybdyr i hvile. Arbejdsark til eleverne. Naturhistorisk Museus Århus Måling af iltforbrug hos pattedyr eller krybdyr i hvile Tanker før forsøget I atmosfærisk luft er der ca. 21% ilt. Hvad bruger levende dyr ilt til? Forklar kort iltens vej fra indånding til udånding hos

Læs mere

Udledning af den barometriske højdeformel. - Beregning af højde vha. trykmåling. af Jens Lindballe, Silkeborg Gymnasium

Udledning af den barometriske højdeformel. - Beregning af højde vha. trykmåling. af Jens Lindballe, Silkeborg Gymnasium s.1/5 For at kunne bestemme cansatsondens højde må vi se på, hvorledes tryk og højde hænger sammen, når vi bevæger os opad i vores atmosfære. I flere fysikbøger kan man læse om den Barometriske højdeformel,

Læs mere

Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m.

Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m. Fysikøvelse - Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m. Formål Denne øvelse kan gøres mere eller mindre kvalitativ/kvantitativ. Den tager udgangspunkt

Læs mere

Om at finde bedste rette linie med Excel

Om at finde bedste rette linie med Excel Om at finde bedste rette linie med Excel Det er en vigtig og interessant opgave at beskrive fænomener i naturen eller i samfundet matematisk. Dels for at få en forståelse af sammenhængende indenfor det

Læs mere

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet I 10.000 år der været et ret stabilt klima på Jorden. Drivhuseffekten har været afgørende for det stabile klima, og den afgøres af mængden af kuldioxid

Læs mere

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd.

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Ohms lov Nummer 136050 Emne Ellære Version 2017-02-14 / HS Type Elevøvelse Foreslås til 7-8, (gymc) p. 1/5 Formål Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Princip Et stykke

Læs mere

Digital dataopsamling hvordan og hvorledes?

Digital dataopsamling hvordan og hvorledes? 2019-02-25 / Ulrik Bing, Virum Skole Digital dataopsamling hvordan og hvorledes? Dataopsamling er at vi kan samle data fra forsøg, der enten skal køre længe, resultaterne kommer meget hurtigt eller bare

Læs mere

En f- dag om matematik i toner og instrumenter

En f- dag om matematik i toner og instrumenter En f- dag om matematik i toner og instrumenter Læringsmål med relation til naturfagene og matematik Eleverne har viden om absolut- og relativ vækst, og kan bruge denne viden til at undersøge og producerer

Læs mere

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser 1. Jordkloden 1.1 Inddelinger og betegnelser 1! Bredde Grad! [ ]! =! 10.000 / 90! =! 111 km 1! Bredde Minut! [ ]! =! 111 / 60! =! 1,850 km * 1! Bredde Sekund! [ ]! =! 1850 / 60! =! 31 m 1! Sømil *!!! =!

Læs mere

Hvem sagde variabelkontrol?

Hvem sagde variabelkontrol? 73 Hvem sagde variabelkontrol? Peter Limkilde, Odsherreds Gymnasium Kommentar til Niels Bonderup Doh n: Naturfagsmaraton: et (interesseskabende?) forløb i natur/ teknik MONA, 2014(2) Indledning Jeg læste

Læs mere

Dyr i bevægelse Arbejdsark til eleverne

Dyr i bevægelse Arbejdsark til eleverne Måling af iltforbrug hos rotte eller hamster i aktivitet Tanker før forsøget I atmosfærisk luft er der ca. 21% ilt. Hvad bruger levende dyr ilt til? Forklar kort iltens vej fra indånding til udånding hos

Læs mere

Byen som geotop. 1. Indledning. 2. Sammenhængende beskrivelse af Geotopen

Byen som geotop. 1. Indledning. 2. Sammenhængende beskrivelse af Geotopen Byen som geotop 1. Indledning I det 20. århundrede er befolkningen i verdens byer vokset fra 220 mio. til 2,8 mia. og 2008 markerer tidspunktet, hvor mere end halvdelen af verdens indbyggere bor i byer.

Læs mere

Eleverne skal lave tre forskellige typer af svar på opgaven: Almindelige, vanskelige og smarte.

Eleverne skal lave tre forskellige typer af svar på opgaven: Almindelige, vanskelige og smarte. Åben og undersøgende julematematik Jul er jo en herlig tid, og jeg har givet mig selv den opgave at finde på en juleopgave, inden for hver af de seks typer af åbne og undersøgende aktiviteter, som jeg

Læs mere

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior Solformørkelse Siden 1851 den 18. juli, er den totale solformørkelse, noget vi hele tiden har ventet på her i Danmark, og rundt i hele verden har man oplevet solformørkelsen, som et smukt og vidunderligt

Læs mere

Kunstig solnedgang Forsøg nr.: Formål: Resume: Nøgleord: Beskrivelse:

Kunstig solnedgang Forsøg nr.: Formål: Resume: Nøgleord: Beskrivelse: Lysforsøg Kunstig solnedgang... 2 Mål tykkelsen af et hår... 5 Hvorfor blinker stjernerne?... 7 Polarisering af lys... 9 Beregning af lysets bølgelængde... 10 Side 1 af 10 Kunstig solnedgang Forsøg nr.:

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

En sumformel eller to - om interferens

En sumformel eller to - om interferens En sumformel eller to - om interferens - fra borgeleo.dk Vi ønsker - af en eller anden grund - at beregne summen og A x = cos(0) + cos(φ) + cos(φ) + + cos ((n 1)φ) A y = sin (0) + sin(φ) + sin(φ) + + sin

Læs mere

Undersøgelse af lyskilder

Undersøgelse af lyskilder Felix Nicolai Raben- Levetzau Fag: Fysik 2014-03- 21 1.d Lærer: Eva Spliid- Hansen Undersøgelse af lyskilder bølgelængde mellem 380 nm til ca. 740 nm (nm: nanometer = milliardnedel af en meter), samt at

Læs mere

Dig og din puls Lærervejleding

Dig og din puls Lærervejleding Dig og din puls Lærervejleding Indledning I det efterfølgende materiale beskrives et forløb til matematik C, hvori eleverne skal måle hvilepuls og arbejdspuls og beskrive observationerne matematisk. Materialet

Læs mere

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Modtaget dato: (forbeholdt instruktor) Godkendt: Dato: Underskrift: Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Kristian Jerslev, Kristian Mads Egeris Nielsen, Mathias

Læs mere

Svingninger. Erik Vestergaard

Svingninger. Erik Vestergaard Svingninger Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2009. Billeder: Forside: Bearbejdet billede af istock.com/-m-i-s-h-a- Desuden egne illustrationer. Erik Vestergaard

Læs mere

Måling af spor-afstand på cd med en lineal

Måling af spor-afstand på cd med en lineal Måling af spor-afstand på cd med en lineal Søren Hindsholm 003x Formål og Teori En cd er opbygget af tre lag. Basis er et tykkere lag af et gennemsigtigt materiale, oven på det er der et tyndt lag der

Læs mere

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul Start pä matematik for gymnasiet og hf 2010 (2012) Karsten Juul Til eleven Brug blyant og viskelåder när du skriver og tegner i håftet, sä du fär et håfte der er egnet til jåvnligt at slä op i under dit

Læs mere

Ung til Ung formidling Til eleverne

Ung til Ung formidling Til eleverne Ung til Ung formidling Til eleverne Nærum Gymnasium Birkerød Gymnasium Folkeskoler RUDERSDAL KOMMUNE 2013-2014 Et samarbejde mellem folkeskoler og gymnasier i Rudersdal geografi, biologi, fysik/kemi og

Læs mere

Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland

Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland Solopgang over Søndre Strømfjord. Foto: Aja Brodal Aja Brodal s050940 Cecilie Dybbroe s050938 Indledning Formålet med denne rapport er at beskrive

Læs mere

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Nyhedsbrev d. 29. maj 2015 I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Hej Koi Team Enghavegaard Jeg har en bakki shower med en sieve foran, som jeg ikke

Læs mere

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser.

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. Stående bølge Individuel rapport Forsøgsformål At finde resonanser (stående bølger) for fiskesnøre. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. At se hvordan hastigheden afhænger af belastningen

Læs mere

med meteorologi ved Lars Nielsen

med meteorologi ved Lars Nielsen Velkommen til en aften med meteorologi ved Lars Nielsen Atmosfæren Solen og jorden Corioliskraft København 960 km/t Windsystems Vindangivelse Vindangivelse Vinden angives ved to størrelser: dens retning

Læs mere

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven.

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven. PhD-kursus i Basal Biostatistik, efterår 2006 Dag 1, onsdag den 6. september 2006 Eksempel: Sammenhæng mellem moderens alder og fødselsvægt I dag: Introduktion til statistik gennem analyse af en stikprøve

Læs mere

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima?

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima? Drivhuseffekten Hvordan styres Jordens klima? Jordens atmosfære og lyset Drivhusgasser Et molekyle skal indeholde mindst 3 atomer for at være en drivhusgas. Eksempler: CO2 (Kuldioxid.) H2O (Vanddamp.)

Læs mere

Med andre ord: Det, som før var tillagt naturlige variationer i klimaet, er nu også tillagt os mennesker.

Med andre ord: Det, som før var tillagt naturlige variationer i klimaet, er nu også tillagt os mennesker. Ubelejlig viden HENRIK SVENSMARK Den seneste udgave af FNs klimapanels (IPCC) rapport SR15 blev offentliggjort for nylig. Rapporten er den seneste i en lang række af klimarapporter, som alle indeholder

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Arbejdsopgaver i emnet bølger

Arbejdsopgaver i emnet bølger Arbejdsopgaver i emnet bølger I nedenstående opgaver kan det oplyses, at lydens hastighed er 340 m/s og lysets hastighed er 3,0 10 m/s 8. Opgave 1 a) Beskriv med ord, hvad bølgelængde og frekvens fortæller

Læs mere

ADDA/ADACDT vejledning

ADDA/ADACDT vejledning ADDA/ADACT vejledning 1 ADDA/ADACDT vejledning Formål Fysikundervisningen ved VIA University College Bioanalytikeruddannelsen modul 6 inkluderer måling af ioniserende stråling ved brug af en scintillationsdetektor.

Læs mere

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 Indhold Information 2 Leder 3 Forsidebilledet 4 Ny bestyrelse 4 Campingvogn 5 Hjemmesiden 5 Fordrag

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Vektorfunktioner. (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium

Vektorfunktioner. (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium Vektorfunktioner (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium Indholdsfortegnelse VEKTORFUNKTIONER... Centrale begreber... Cirkler... 5 Epicykler... 7 Snurretoppen... 9 Ellipser... 1 Parabler...

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright indeholder den ingen fotos. Mvh Redaktionen Nye

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Indhold... 1 Måling af stråling med Datastudio... 2 Måling af baggrundsstrålingens variation... 3 Måling af halveringstid... 4 Nuklidkort. (teoriopgave)... 5 Fyldning af beholdere... 6 Sådan fungerer

Læs mere

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Akustik Ole Lund Christensen Ole Lund Christensen holdt et rigtig godt foredrag i torsdags i Storkøbenhavns hi-fi klub. Ole Lund Christensen

Læs mere

Naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet

Naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet Naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet Tema: salt og bunddyr Biologi kemi Indhold Program for naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet.... 3 Holdinddeling... 3 Kemisk Institut:

Læs mere

Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik

Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik Lene Nøhr Michelsen Trafiksikkerhed og Miljø Niels Juels Gade 13 1059 København K lmi@vd.dk Hugo Lyse Nielsen Transportkontoret Strandgade 29 1410 København

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

Hydrologi og hydraulik omkring vandløb - ikke mindst Haslevgaarde Å

Hydrologi og hydraulik omkring vandløb - ikke mindst Haslevgaarde Å Hydrologi og hydraulik omkring vandløb - ikke mindst Haslevgaarde Å Hydrologi: Læren om vandets kredsløb i naturen Hydraulik: Læren om vandets strømning Uggerby Å 1974 Foredrag for Haslevgaarde Ås Vandløbslaug

Læs mere

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Miljø og Teknik Svendborg Kommune April 2011 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 1. Fremtidens permanente havstigning Den globale

Læs mere

Interferens og gitterformlen

Interferens og gitterformlen Interferens og gitterformlen Vi skal studere fænomenet interferens og senere bruge denne viden til at sige noget om hvad der sker, når man sender monokromatisk lys, altså lys med én bestemt bølgelængde,

Læs mere

Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr.

Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr. Evaluering af elever af besøg på Århus Universitet. Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr. Hvordan var besøget struktureret? o Hvad fungerede godt? 1. At vi blev ordentligt

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer.

En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer. Bilag 5 En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer. Indledning Vi har som led i projektet observeret en del lektioner, med helt eller delvis fokus på Maple-brug.

Læs mere

Teoretiske Øvelser Mandag den 13. september 2010

Teoretiske Øvelser Mandag den 13. september 2010 Hans Kjeldsen hans@phys.au.dk 6. september 00 eoretiske Øvelser Mandag den 3. september 00 Computerøvelse nr. 3 Ligning (6.8) og (6.9) på side 83 i Lecture Notes angiver betingelserne for at konvektion

Læs mere

Center for Arktisk Teknologi Januar december Bilag 1 Logbog Grønland, august 2006

Center for Arktisk Teknologi Januar december Bilag 1 Logbog Grønland, august 2006 Bilag 1 Logbog Grønland, august 2006 d.2/8-2006 Der er indgået aftale med telehuset vedr. vores opstilling af måleudstyr de næste 3 uger. Det er blevet aftalt hvorfra vi må trække strømmen til computer

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab defineres som menneskelige aktiviteter, hvor

Læs mere

Klima, kold krig og iskerner

Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner a f M a i k e n L o l c k A a r h u s U n i v e r s i t e t s f o r l a g Klima, kold krig og iskerner Forfatteren og Aarhus Universitetsforlag

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 1/23 G3 Indledning Norden De nordiske lande er Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. De nordiske lande er industrialiserede, og befolkningerne har høje indkomster

Læs mere

White Words Peter Callesen

White Words Peter Callesen White Words Peter Callesen White Words Et udsmykningsprojekt til KUA 2 Tårnet set fra stueetagen i Læringsgaden White Words - Detaljebilleder fra model Toppen af tårnet set fra 3. sal White Window, 2010

Læs mere

Analyse af måledata I

Analyse af måledata I Analyse af måledata I Faldforsøg undersøgt med LoggerPro Af Michael Brix Pedersen, Birkerød Gymnasium I fysik skal eleverne lære at behandle og repræsentere måledata, som enten er indsamlet ved manuelle

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Vejledning til Betastrålers afbøjning

Vejledning til Betastrålers afbøjning Vejledning til Betastrålers afbøjning 11.01.11 Aa 5141.05 Figur 1 Drej kildeholderen til 90 og tæl eller lyt igen. Den kollimerede stråle af betapartikler rammer ikke længere GM-røret, og tællehastigheden

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst

Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst (Projektet anvender værktøjsprogrammet TI Nspire) Alle de tilstedeværende i klassen tildeles et nummer, så med 28 elever i klassen uddeles numrene

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Hvor varmt bliver der i bilen

Hvor varmt bliver der i bilen ROSENØRN&RUDBECK Rosenørn & Rudbeck Technical Develop Factory Sølvagervej 464 Faxe. (Denmark) Telefon: +4 263 682 mr@moeller-rosenoern.dk CVR nr. DK-33788479 Hvor varmt bliver der i bilen Fra 19 til over

Læs mere

Brydningsindeks af luft

Brydningsindeks af luft Brydningsindeks af luft Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 14. marts 2012 1 Introduktion Alle kender

Læs mere

Projekt 1.3 Brydningsloven

Projekt 1.3 Brydningsloven Projekt 1.3 Brydningsloven Når en bølge, fx en lysbølge, rammer en grænseflade mellem to stoffer, vil bølgen normalt blive spaltet i to: Noget af bølgen kastes tilbage (spejling), hvor udfaldsvinklen u

Læs mere

MJPower engineering Ecu Link.

MJPower engineering Ecu Link. MJPower engineering Ecu Link. Trin for trin instruktioner. I dette eksempel starter vi med at teste en cykel med et Power Commander nul map. Man er nødt til at have en præcis omdrejningstal registrering,

Læs mere

Simulering af stokastiske fænomener med Excel

Simulering af stokastiske fænomener med Excel Simulering af stokastiske fænomener med Excel John Andersen, Læreruddannelsen i Aarhus, VIA Det kan være en ret krævende læreproces at udvikle fornemmelse for mange begreber fra sandsynlighedsregningen

Læs mere