DM dit naturlige valg som cand.scient.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DM dit naturlige valg som cand.scient. www.dm.dk/naturvidenskab"

Transkript

1 DM dit naturlige valg som cand.scient.

2 DM dit naturlige valg som cand.scient. DM er en fagforening for højtuddannede og mødestedet for kandidater og studerende inden for naturvidenskab, humaniora, samfundsfag og sundhedsvidenskab. Medlemmerne arbejder både i det private og det offentlige med blandt andet uddannelse, forskning, administration, kommunikation, it og miljø. DM arbejder for et godt og udviklende arbejdsliv i balance, gode løn- og ansættelsesforhold og nye jobmuligheder for medlemmerne.

3 Klaus Mølmer DM er den fagforening i Danmark, der har flest scient.er som medlemmer. Tallet er over 9.000, hvoraf cirka er studerende. DM s konsulenter er eksperter i scient.ernes arbejdsmarked, løn- og ansættelsesforhold samt karriere- og kompetenceudvikling. DM er også i høj grad med til at sætte den politiske dagsorden på områder, der vedrører for eksempel forskningsfrihed eller ytringsfrihed, som har indflydelse på scient.ernes arbejdsforhold. DM har fokus på den vigtige politiske debat om grundforskning, anvendt forskning og undervisning. Foreningens største force er, at medlemmerne holder systemet på tæerne. DM giver mig ligeledes mulighed for at holde mig orienteret og fastholde samhørigheden inden for videnskabsområdet. DM kan i høj grad tilbyde mig noget, som andre ikke kan. Der findes ikke nogen anden tilsvarende kompetent fagforening. Klaus Mølmer, professor, ph.d. i teoretisk atomfysik og kvanteoptik ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. DM som fagforening er derfor et godt valg for dig, der er eller bliver cand.scient.

4 Scient.ernes arbejdsmarked Det danske arbejdsmarked beskæftiger i dag omkring kandidater med en naturvidenskabelig uddannelse. Kigger man ud i fremtiden, ser jobmarkedet forsat lovende ud for dig, der er cand.scient. Det gælder, hvad enten du drømmer om en karriere i den offentlige eller i den private sektor. En fremskrivning af behovet for arbejdskraft fra Anvendt Kommunal- Forskning (AKF) forudser, at private virksomheder i 2015 vil have godt flere job end i dag, og at der vil være brug for flere end job i det offentlige på scientområdet. Om cand.scient.ernes kompetencer, siger fysiker Svend Eskildsen, der arbejder hos MAN Diesel (tidligere B&W): Det er evnen til ikke blot at kende formel a og b, men også at stille spørgsmålstegn ved, om de overhovedet skal bruges, der er scient.ernes særkende. Vi har i det hele taget en anden måde at gå til tingene på, som hænger sammen med, at vi ofte har haft mulighed for at indgå i en videnskabelig gruppe for at fordybe og specialisere os. Det offentlige og ikke mindst gymnasierne var tidligere det naturlige valg for de naturvidenskabelige kandidater. Sådan er det ikke længere, da stadig flere scient.er arbejder inden for det private arbejdsmarked. Et eksempel er geologerne. 45 procent af kandidaterne fra årgangen 1985 til 2002 er i dag ansat i den private sektor. Kilde: DM privat nr. 3, Danmarks Statistik.

5 Ser man på gruppen af uddannede årige cand.scient.er i 2006, arbejder over halvdelen i den private sektor. Det er en stigning på fem procent siden år Fordeling af årige naturvidenskabeligt uddannede: 2006 Privat Offentlig 2000 Privat Offentlig 51% 49% 46% 54% Kilde: Danmarks Statistik. Hvor arbejder scient.erne? Her ser du eksempler på store DM-arbejdspladser for cand.scient.er i vilkårlig rækkefølge: Privat sektor COWI CSC Danmark DONG Energy H. Lundbeck IBM Danmark Kræftens Bekæmpelse Novo Nordisk Orbicon Rambøll TDC Offentlig sektor DMI Danmarks Meteorologiske Institut GEUS De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Københavns Universitet, Biologisk Institut Miljøstyrelsen Naturhistorisk Museum i Århus Rigshospitalet Statens Serum Institut Århus Universitet, Molekylærbiologisk Institut og Center for strukturel biologi Kilde: DM s medlemssystem.

6 En fagforening er som en forsikring Historisk har fagbevægelsen spillet en stor rolle, og det skal den fortsætte med. Solidaritet og fællesskab er plusord. Jo flere man er, jo stærkere står man, pointerer professor, dr. scient. Eske Willerslev, der er forsker ved Center For Fossil Genetik under Biologisk Institut på Københavns Universitet. Eske Willerslev En fagforening er som en forsikring. Selvom mange har fået flere penge mellem hænderne, kan man stadig blive fyret eller ryge ind i andre problemer, hvor fagforeningen kan hjælpe. Jeg vil gerne støtte op om dem, der ikke har samme muligheder som mig i fællesskabets navn. Hvis du ikke er medlem af en fagforening, sparer du kun penge på kort sigt men i det lange løb kan fagforeningen hjælpe med løn, karriererådgivning og meget mere. Professor, dr.scient. Eske Willerslev.

7 DM s tilbud til dig Anja Cetti Andersen Som den største fagforening for scient.er har DM specialiseret sig i medlemstilbud målrettet akademikere med en naturvidenskabelig baggrund. Et af foreningens kerneområder er sparring om løsninger på alle tænkelige problemstillinger inden for studie- og arbejdsliv. For at have adgang til viden, sparring og de mange medlemsfordele skal du være medlem. Hvad skal du have i løn? Som medlem har du adgang til foreningens lønstatistik på dm.dk. Den bruges aktivt af 85 procent af medlemmerne. Det er en fordel at kende statistikkerne i forbindelse med lønforhandlingen. Men en ansættelse er mere end bare løn. Det er ikke en selvfølge med 37 timers arbejdsuge, afspadseringsregler, betalt frokost, fuld løn under barsel og ved barns sygdom. DM er den fagforening, der har størst erfaring med forhandling af dine løn- og ansættelsesforhold som cand.scient. Da jeg fik brug for DM, blev jeg positivt overrasket over, hvor specifik og konkret rådgivningen var. Jeg fik meget mere vejledning end forventet, og det var jeg rigtig glad for. Desuden tog DM en stor kamp på mine vegne, som skaffede mig væsentlig mere i løn. Lektor, ph.d. Anja Cetti Andersen, astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet i København. Offentligt ansat eller privatansat? Hvis du er offentligt ansat, er du som DM-medlem som regel omfattet af DM s overenskomst. Derfor er det DM, der forhandler din løn. Er du privatansat, vil du som DM-medlem oftest være ansat på individuel kontrakt. Har din arbejdsplads ikke en overenskomst med DM, giver foreningens specialister dig gode råd før lønforhandlingen og hjælper med at forhandle dine ansættelsesforhold på plads.

8 DM s tilbud til dig Fokus på din karriere DM har solid erfaring med at rådgive medlemmer om karriere- og kompetenceudvikling. Dette gælder også i forbindelse med overgangen fra studie- til arbejdsliv. Vi er dagligt i kontakt med medlemmer, der har en naturvidenskabelig baggrund. De ønsker rådgivning i forhold til, hvordan de kan målrette deres karriere, eller hvordan de får en god start på deres arbejdsliv. Cand.scient. Bodil Egede Lassen, karriererådgiver, DM. Som medlem af DM, kan du holde dig ajour og følge med i udviklingen inden for dit fagområde ved aktivt at deltage i et eller flere netværk på dm.dk Relevante netværk kunne være: DM Biotek DM It-netværk DM Natur og Miljø DM Medicinalnetværk NOVA netværk for nyuddannede NOVA er DM s netværk for dig, der er nyuddannet I netværket NOVA har du mulighed for at sparre med andre nyuddannede om de udfordringer, du møder, når du er på vej ud på arbejdsmarkedet eller allerede befinder dig i dit første job som akademiker. Der er mange spørgsmål, der dukker op, og som det kan være en fordel at tale med andre om. Se flere netværk på:

9 Som DM-medlem har du mange fordele Der er mange grunde til at være medlem af DM. Som færdiguddannet cand.scient., kan du blandt andet: Divya Das få hjælp til jobansøgningen og dit cv få gennemgået din ansættelseskontrakt, før du skriver under og få vejledning og sparring før din lønforhandling få karriere- og kompetencerådgivning få juridisk vejledning i forbindelse med arbejdsrelaterede problemstillinger deltage i faglige landsdækkende netværk deltage i efteruddannelse, fyraftensmøder, worklabs, virksomhedsbesøg etc. få adgang til medlemstilbud inden for forsikringer, forbrugsforeningskort, DM Bank mm. modtage DM s medlemsblad Magisterbladet hver 14. dag få adgang til rådgivning hos udenlandske fagforeninger som blandt andet Naturvetareförbundet og Universitetslærerforbundet. Jeg blev medlem af DM i 1997, da jeg begyndte på universitetet. Det var fordi, jeg blev tilbudt en virkelig god forsikring, som jeg ikke har set andre steder. Derudover er det i DM, jeg hører hjemme. I mit hjerte er jeg scient derfor er jeg medlem. Cand.scient. Divya Das, nyhedsvært på TV 2 NEWS, uddannet geograf fra Københavns Universitet. Er du stadig studerende kan et studentermedlemskab blandt andet ruste dig til at møde erhvervslivets udfordringer, når du på et tidspunkt er færdig med din uddannelse. Der er derfor mange gode grunde til at blive medlem, allerede mens du studerer. Læs mere om de mange medlemsfordele som studerende på: Er der noget, du ønsker at vide mere om, er du velkommen til at ringe til DM på telefon Du kan også sende en mail til

10 DM Nimbusparken Frederiksberg Telefon Fax Grafik finnnygaard.com September 2008

11 Ja, jeg vil gerne have mere information om DM-medlemskab. Navn Adresse Postnummer / By Telefon Sæt kryds: Studerende Færdiguddannet Du kan også melde dig ind via eller ved at sende en mail til

12 DM Nimbusparken Frederiksberg DM-KOM-dim v1 Grafik finnnygaard.com Marts 2006

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende 1 Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb dm.dk/studerende 2 råd og vejledning til et godt praktikforløb Råd og vejledning til et godt praktikforløb Overvejer du et praktikforløb? Har du overblik

Læs mere

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet DJØF Karriereguide 2010/11 Vejen til drømmejobbet DJØF KARRIEREGUIDE 2010/11 Vejen til drømmejobbet er blevet længere Op ad bakke. Det er vilkårene, når du søger job som nyuddannet i krisetider, hvor

Læs mere

Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling

Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling Karriere kompetence forsikring Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling CA giver dig meget mere end a-kasse Dit økonomiske sikkerhedsnet A-kassen er først og fremmest din forsikring ved arbejdsløshed,

Læs mere

det er her, du hører til

det er her, du hører til DM (Dansk Magisterforening) Peter Bangs Vej 30 2000 Frederiksberg 38 15 66 00 dm.dk MA København Peter Bangs Vej 30 2000 Frederiksberg MA Odense Slotsgade 21B 5000 Odense C MA Aarhus Vesterbro Torv 1-3,

Læs mere

guiden til dit første job 2007/2008 karriereråd jobsøgning nyuddannet mulige match

guiden til dit første job 2007/2008 karriereråd jobsøgning nyuddannet mulige match guiden til dit første job 2007/2008 karriereråd jobsøgning nyuddannet mulige match GODE DM-MEDLEMMER KØRER SIG IGEN TIL REKORDOVERSKUD Christina Geertsen - medlem af GF Bonuscheck på 38,07% til medlemmerne

Læs mere

NYUDDANNET VÆRD AT VIDE

NYUDDANNET VÆRD AT VIDE NYUDDANNET VÆRD AT VIDE 2015 TILLYKKE! Dette hæfte er udgivet af SDU Erhverv på Syddansk Universitet. SDU Erhverv tilbyder karrierevejledning og er en gratis service til alle studerende på Syddansk Universitet.

Læs mere

Lønstatistik for studerende

Lønstatistik for studerende Lønstatistik for studerende Velkommen til KS lønstatistik for studerende 2013 Lønstatistikken giver dig svar på, hvad de gennemsnitlige timelønninger er, opgjort på baggrund af en række faktorer: er jobbet

Læs mere

HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET. - som privatansat

HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET. - som privatansat HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET - som privatansat SÅDAN BEHANDLER DM EN AFSKEDIGELSESSAG NÅR DU HENVENDER DIG TIL DM I FORBINDELSE MED EN AFSKEDIGELSE, ARBEJDER DM S KONSULENTER MED EN FAST PROCEDURE FOR, HVORDAN

Læs mere

Karriereguide 2012 /13

Karriereguide 2012 /13 Karriereguide 2012 /13 Deltag i KarriereTouren Læs mere på side 8 og find din vej til jobbet Drømmen om jobbet. Flere jobs til akademikere Leder side 3 Direkte fra studiet til karrierejob i London Det

Læs mere

HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET. - som offentligt ansat

HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET. - som offentligt ansat HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET - som offentligt ansat SÅDAN BEHANDLER DM EN AFSKEDIGELSESSAG NÅR DU HENVENDER DIG TIL DM I FORBINDELSE MED EN AFSKEDIGELSE, ARBEJDER DM S KONSULENTER MED EN FAST PROCEDURE FOR,

Læs mere

HVAD ER DER I JA? NATUR MILJØ VIDENSKAB TEKNIK

HVAD ER DER I JA? NATUR MILJØ VIDENSKAB TEKNIK HVAD ER DER I JA? NATUR MILJØ VIDENSKAB TEKNIK JA er det naturlige valg for mig, fordi det er en fagforening, hvor jeg møder faglige interessefæller. DORTHE BRINCK LILLELUND, JA-MEDLEM 2 Foto: Sarah Bender

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

SPOT PÅ SPILLERAGENTER

SPOT PÅ SPILLERAGENTER SPOT PÅ SPILLERAGENTER Af Martin Bager & Lean Bach - bragt i Spillernyt, marts 2011 Agenter fylder mere og mere på den danske håndboldscene på godt og ondt. Martin Bager og Lean Bach er suppleanter i Håndbold

Læs mere

Notat. Virksomhedernes erfaringer nyuddannede akademikere. Til: Dansk Erhverv Fra: MMM. Halvdelen har ansat akademikere

Notat. Virksomhedernes erfaringer nyuddannede akademikere. Til: Dansk Erhverv Fra: MMM. Halvdelen har ansat akademikere Notat Virksomhedernes erfaringer nyuddannede akademikere Til: Dansk Erhverv Fra: MMM Danske virksomheder efterspørger i stadig højere grad dygtig og veluddannet arbejdskraft. Derfor er det afgørende for

Læs mere

Hvad vil vi med professionsuddannelser? www.dm.dk

Hvad vil vi med professionsuddannelser? www.dm.dk Hvad vil vi med professionsuddannelser? www.dm.dk DM Dansk Magisterforening Hvad vil vi med professionsuddannelser? DM er en fagforening for højtuddannede og mødestedet for 36.000 kandidater og studerende

Læs mere

Facilitering af Fremtidens DS på University College Sjælland Campus Roskilde den 11.2.14 på socialrådgiveruddannelsens 1. modul. Den indledende fase

Facilitering af Fremtidens DS på University College Sjælland Campus Roskilde den 11.2.14 på socialrådgiveruddannelsens 1. modul. Den indledende fase Facilitering af Fremtidens DS på University College Sjælland Campus Roskilde den 11.2.14 på socialrådgiveruddannelsens 1. modul. De tre DS ambassadører på dagen var Pernille Westensøe, Jeanett Michelsen

Læs mere

Er du medlem af en a-kasse, der kender dit fag?

Er du medlem af en a-kasse, der kender dit fag? Er du medlem af en a-kasse, der kender dit fag? Vi er AJKS AJKS er formidlernes foretrukne a-kasse. Vi organiserer journalister, fotografer, pressefotografer, grafikere, produktions medarbejdere, web-redaktører,

Læs mere

Nyvalgt tillidsrepræsentant

Nyvalgt tillidsrepræsentant Nyvalgt tillidsrepræsentant Velkommen Tillykke! Fagligt Fælles Forbund (3F) byder dig velkommen som tillidsrepræsentant. Den største anerkendelse og klap på skulderen, du kan få, er at nyde dine kollegers

Læs mere

august 2010 Resumé At arbejdsgiver dermed

august 2010 Resumé At arbejdsgiver dermed august 2010 Køn, løn og ledelse Resumé Uanset krise eller opsving så er Danmarks styrke en fleksibel og højt uddannett arbejdskraft. Denne analyse ser på barrierer og muligheder for at alle, uanset køn,

Læs mere

Bliv inspireret og klogere på årets TR-dag

Bliv inspireret og klogere på årets TR-dag DM - Fagligt Nyt oktober 2014 Bliv inspireret og klogere på årets TR-dag På årets TR-dag 18. november i DM vil du blive klogere på, hvordan du kan kommunikere med både ledelse og bagland, og du lærer at

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Din guide til dagpengesystemet

Din guide til dagpengesystemet Din guide til dagpengesystemet 2 3 Indhold 04 HVAD SKER DER, NÅR DU BLIVER LEDIG? 06 KOM GODT I GANG MED DIN JOBSØGNING 08 HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE AKTIVT JOBSØGENDE? 12 HVILKE YDELSER KAN DU FÅ FRA MA?

Læs mere

Dansk Metals servicenøgle

Dansk Metals servicenøgle Dansk Metals servicenøgle - et overblik over service, rettigheder og vigtige regler Velkommen i Metal Som medlem af Dansk Metal er du med i et stærkt fagligt fællesskab, der arbejder på at sikre alle medlemmer

Læs mere

SOV TRYGT. Fælles lønforsikring. Så kan du klare dig, hvis du mister dit job. med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet

SOV TRYGT. Fælles lønforsikring. Så kan du klare dig, hvis du mister dit job. med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet Fælles lønforsikring Så kan du klare dig, hvis du mister dit job DAGLIGVARE BUTIKKEN SOV TRYGT med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet Socialpædagogerne får fælles lønforsikring

Læs mere

prima Det kan nåes endnu: Find sammen i klubben - om akademikerklubber...6 Nyt fra arbejdspladserne...11

prima Det kan nåes endnu: Find sammen i klubben - om akademikerklubber...6 Nyt fra arbejdspladserne...11 nr. 4 November 1999 prima Det kan nåes endnu: DELTAG I SPØRGEUNDERSØGELSEN OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ!............2 Ny ledelsesform åbner for ansattes fingeraftryk.......3 Find sammen i klubben - om akademikerklubber.........6

Læs mere

HAR DU REVISOR DNA? Trainee hos DK s 7. største revisionsog rådgivningsvirksomhed? redmark.dk

HAR DU REVISOR DNA? Trainee hos DK s 7. største revisionsog rådgivningsvirksomhed? redmark.dk HAR DU REVISOR DNA? Trainee hos DK s 7. største revisionsog rådgivningsvirksomhed? redmark.dk Har du det, der skal til? Når det kommer til valg af uddannelse, er der mange veje at gå, og det kan være svært

Læs mere

FADL SOM FAGFORENING OG FADLs UDVALG ANDREA MAIER OU CLAAS JOHANESEN UPU MATHIAS MELGAARD LVG Historiens vingesus fortæller os, at mange medicinstuderende arbejdede som ventilatører på Blegdamshospitalet

Læs mere

BYGGELEDELSE 2-ÅRIG CAND.SCIENT.TECHN.UDDANNELSE

BYGGELEDELSE 2-ÅRIG CAND.SCIENT.TECHN.UDDANNELSE BYGGELEDELSE 2-ÅRIG CAND.SCIENT.TECHN.UDDANNELSE BLIV KLÆDT PÅ TIL MODERNE BYGGELEDELSE Med en kandidatuddannelse i Byggeledelse får du indsigt i byggeriets faser fra idé om form og anvendelse til projektering,

Læs mere

Din guide til dagpengesystemet

Din guide til dagpengesystemet Din guide til dagpengesystemet 2 3 Indhold 04 Hvad sker der, når du bliver ledig? 06 kom godt i gang med din jobsøgning 08 hvad vil det sige at være aktivt jobsøgende? 12 hvilke ydelser kan du få fra ma?

Læs mere

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov En pjece til mænd om barsel Far på barsel Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov 1 Kære Helt konkret mener HK, at 12 uger af barselsorloven skal øremærkes til fædre. 2

Læs mere