Fortsat vækst i offentligt forsørgede med problemer ud over ledighed. Kan udviklingen vendes og hvordan?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fortsat vækst i offentligt forsørgede med problemer ud over ledighed. Kan udviklingen vendes og hvordan?"

Transkript

1 Diskussionsoplæg 9. juni 28 Fortsat vækst i offentligt forsørgede med problemer ud over ledighed. Kan udviklingen vendes og hvordan? Arbejdsmarkedskommissionen skal medio 29 komme med forslag til, hvordan befolkningens arbejdsindsats varigt kan øges. Ikke fordi mere arbejde er et mål i sig selv, men fordi mere arbejde er en forudsætning for fortsat at kunne finansiere det velfærdssamfund, der er stor opbakning til i Danmark. Der er overordnet set tre veje til at øge befolkningens arbejdsindsats: Højere arbejdstid, lavere ledighed eller større arbejdsudbud. Dette diskussionsoplæg fokuserer på det sidstnævnte tema. Konkret vil Arbejdsmarkedskommissionen sætte følgende emne til debat: Hvordan kan man opnå, at færre mennesker med problemer ud over ledighed er offentligt forsørgede, og at flere fastholdes eller indsluses på arbejdsmarkedet? Hvis det lykkes, vil det kunne styrke de offentlige finanser. Samtidig kan tilknytning til arbejdsmarkedet i sig selv bidrage til at forbedre den enkeltes livskvalitet. Hvorfor har højkonjunkturen ikke nedbragt antallet af offentligt forsørgede med problemer udover ledighed? Fra 2 til 27 er beskæftigelsen steget med ca. 1. personer. Som konsekvens heraf er den registrerede ledighed faldet kraftigt og lå i april 28 på historisk lave 1,8 pct. af arbejdsstyrken. Samtidig er antallet af personer, der modtager offentlige overførsler som følge af helbredsproblemer og andre problemer ud over ledighed, steget fra ca i 2 til ca. 48. personer i 26, jf. figur 1. De foreløbige tal peger ikke på et fald i 27. Det største bidrag til væksten kommer fra fleksjobordningen (fleksjob og ledighedsydelse), hvis omfang er steget fra knap 1. personer i 2 til knap 6. i 27. I samme periode har antallet af førtidspensionister (under 65 år) ligget omtrent konstant på ca. 24. personer. Tilsammen er der ca personer på de to ordninger i 27, hvilket er ca. 34. flere end forventet i forbindelse med vedtagelsen af førtidspensionsreformen i 2. Skyldes udviklingen, at der er blevet flere med nedsat arbejdsevne, og ville antallet af førtidspensionister være steget tilsvarende i fravær af fleksjobordningen? Eller har fleksjobordningen fortrængt ustøttet beskæftigelse, herunder uformelle skånejob?

2 Side 2 af 16 Figur 1 Overførselsordninger målrettet personer med helbredsproblemer og andre problemer udover ledighed, fuldtidspersoner 1. fuldtidspersoner Førtidspension (<65 år) Fleksjob Ledighedsydelse Revalideringsydelse Sygedagpenge Kontanthjælp (ud over led.) Anm.: 27-tal er foreløbige. Førtidspensionister er inkl. ca. 6. i skånejob (førtidspensionister ansat med løntilskud), men ekskl. ca. 4. førtidspensionister i udlandet. Kontanthjælpsmodtagere er inkl. aktiverede. Kilde: Finansministeriet, Danmarks Statistik og egne beregninger. Samtidig er sygefraværet steget. Der var ca. 9. helårspersoner på sygedagpenge i 27 mod ca. 6. i år 2. 1 En del af væksten kan forklares ved, at flere er kommet i arbejde, hvoraf en del må antages at have større sygdomstilbøjelighed end gennemsnittet. Men hvad ligger bortset fra den øgede beskæftigelse bag den kraftige vækst? Og hvordan kan udviklingen vendes? I modsat retning trækker det faldende antal kontanthjælpsmodtagere med problemer udover ledighed. Den væsentligste forklaring herpå er formentlig den gunstige udvikling på arbejdsmarkedet. Antallet af revalidender er ligeledes faldet fra ca. 3. personer i 2 til ca. 2. i 27. Særligt uddannelsesrevalideringen er faldet, hvilket bl.a. skal ses i lyset af, at SU en i perioden er forbedret for handicappede og forsørgere. Revalideringsordningen har til formål at hjælpe personer med begrænsninger i arbejds- 1 Det samlede sygefravær i Danmark udgør i dag ca. 15. helårspersoner. Således udløser beskæftigedes korterevarende sygefravær som udgangspunkt ikke sygedagpengerefusion. En række lovgivningsmæssige forhold har øget målgruppen for sygedagpenge. Bl.a. fik offentlige arbejdsgivere i 2 adgang til sygedagpengerefusion, krav til anerkendelse af arbejdsskader blev lempet i 24, fleksjobbere fik i 26 adgang til sygedagpenge fra 1. sygedag og adgangen til forlængelse af sygedagpengeperioden udover 52 uger er blevet udvidet.

3 Side 3 af 16 evnen ind på det ordinære arbejdsmarked. Der er brug for større viden om faktorerne bag faldet. De forskellige overførselsordninger er i en vis grad forbundne, hvilket der skal tages højde for, når målet er at reducere det samlede antal overførselsmodtagere. Derfor vil Arbejdsmarkedskommissionen analysere de forskellige ordninger i sammenhæng for at afdække faktorer, der fører til langvarig offentlig forsørgelse, og hvad der kan gøres for at hindre dette. Analyserne vil omfatte såvel virksomhederne, personerne, sundhedsvæsenet og den offentlige forvaltning, herunder den kommunaløkonomiske tilskyndelse til at få personer i ustøttet beskæftigelse, frem for at de flytter rundt mellem forskellige offentlige ordninger. I resten af papiret fokuseres på følgende emner: Ender unødvendigt mange uden for arbejdsmarkedet på førtidspension? Kan nedslidning og udstødning forebygges gennem bedre arbejdsmiljø og livsstil? Hvordan kan beskæftigelsesindsatsen og sundhedssystemet styrke tilbagevenden til det ordinære arbejdsmarked? Hvordan skabes plads til personer med nedsat arbejdsevne på arbejdsmarkedet? Ender unødvendigt mange uden for arbejdsmarkedet på førtidspension? Førtidspension er den største enkeltstående overførselsordning (for personer i den erhvervsaktive alder) og betyder samtidig for langt de fleste et endegyldigt farvel til arbejdsmarkedet. Yderst få forlader ordningen igen, og kun ca. 12 pct. af førtidspensionisterne arbejder ved siden af pensionen ofte på nedsat tid. Vejen til førtidspension går primært via anden offentlig forsørgelse, jf. tabel 1. Tabel 1 Forsørgelsesgrundlag før tilkendelse af førtidspension i 25/26, pct. 1 mdr. før 1 år før 3 år før 5 år før Beskæftigelse (ordinær) Sygedagpenge Kontanthjælp Fleksjob/ledighedsydelse Revalidering Andet I alt Kilde: Ankestyrelsen (27a) og Socialministeriet m.fl. (27).

4 Side 4 af 16 Ca. 7 pct. af de, der fik tilkendt førtidspension i 25/26, var måneden før på sygedagpenge eller kontanthjælp. Herudover kom 14 pct. fra fleksjob eller ledighedsydelse (heraf ca. 2/3 fra ledighedsydelse). Kun 7 pct. kom direkte fra ordinær beskæftigelse. Halvdelen af de personer, der fik tilkendt førtidspension, havde ikke haft tilknytning til arbejdsmarkedet inden for de seneste 5 år. Personer med svag arbejdsmarkedstilknytning har således en stærkt forøget risiko for at ende på førtidspension. Omvendt har personer med fast tilknytning til arbejdsmarkedet alt andet lige en relativ lille risiko for at ende på førtidspension. Som nævnt er de to primære fødekanaler til førtidspension sygedagpenge og kontanthjælp. Sygedagpengemodtagerne har typisk haft relativt kortere overførselsforløb, og flertallet har forudgående haft fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Kontanthjælpsmodtagerne har derimod typisk haft væsentlig længere perioder uden for arbejdsmarkedet før tilkendelse af førtidspension, og en betydelig del har aldrig været på arbejdsmarkedet. Danske beskæftigedes sygefravær svarer omtrent til gennemsnittet i OECDlandene lavere end i Norge og Sverige, men højere end i Tyskland. Imidlertid er danske sygemeldte relativt længe om at vende tilbage til arbejdet, og relativt mange ender helt uden for arbejdsmarkedet, jf. OECD (25) og Bloch og Prins (21). Ingen ændring i tilkendelser af førtidspension Antallet af tilkendelser til førtidspension har over perioden 2-26 ligget omtrent konstant på personer årligt, jf. figur 2a. Figur 2a Udvikling i tilkendelse af førtidspension og fordeling på diagnose 1. fuldtidspersoner 1. fuldtidspersoner 2 2 Figur 2b Tilkendelse af førtidspension til personer under 4 år 1. fuldtidspersoner 1. fuldtidspersoner (34) (47) 1 (48) (32) 1 (22) (21) 5 (25) (25) 5 (27) (29) (44) (47) Psykiske lidelser Bevægeapparatsygdomme Øvrige lidelser Komm. reform (midlert. effekt)* (13,8) (12,9) (8,5) (9,5) (15,) (14,6) (1,2) (9,7) årige 3-39-årige Komm. reform (midlert. effekt)* Anm.: 27-tal er foreløbige. Tal i parentes angiver andel af samtlige tilkendelser i de enkelte år. Tilkendelser af førtidspension faldt 5 pct. i 1. kvartal 27, men er efterfølgende steget igen. I 2. halvår 27 lå antallet af tilkendelser samlet set ca. 2 pct. højere end i 2. halvår 26. På baggrund heraf skønnes, at antallet af tilkendelser i hele 27 i fravær af kommunalreformen ville have ligget på niveau med 26. Dermed antages det, at ca. 2.4 personer venter i sagsbehandlingen til førtidspension. Kilde: Ankestyrelsen og egne beregninger.

5 Side 5 af 16 De foreløbige tal for 27 peger på et fald i tilkendelserne, hvilket dog skønnes at være et midlertidigt fænomen i forbindelse med kommunalreformen. Således lå antallet af tilkendelser i 2. halvår 27 lidt højere end samme periode året før, hvilket peger på en vis indhentning i sagsbehandlingen. Kraftig vækst i tilkendelse på baggrund af psykiske lidelser Der er sket en relativ kraftig vækst i psykiske lidelsers betydning for tilgang til førtidspension, jf. figur 2a. I 1999 havde 27 pct. af tilkendelserne baggrund i psykiske lidelser (hoveddiagnosen). Dette tal er steget til 47 pct. i 27. Opgjort i personer er antallet steget fra godt 3.5 i 1999 til godt 6.3 i 26. Personer med psykiske diagnoser er yngre, kommer i højere grad fra kontanthjælp, har haft svagere tilknytning til arbejdsmarkedet (inden for de seneste 5 år) og er oftere af ikke-vestlig oprindelse end gennemsnittet af personer, der tilkendes førtidspension. Tildeling på baggrund af alle andre lidelsestyper er faldet i perioden både relativt og absolut. Dog har der kun været et begrænset fald i tilkendelser på baggrund af bevægeapparatsygdomme fra 25 pct. til 21 pct. Det stigende antal tilkendelser på baggrund af psykiske lidelser er et generelt fænomen i den vestlige verden, herunder Tyskland, Holland og Sverige, jf. Prins (26). Der foreligger ikke en præcis forklaring på udviklingen, men forskningen peger på, at det ikke er udtryk for en reel forværring i befolkningens mentale sundhedstilstand, men kan skyldes et øget fokus i befolkningen på psykiske symptomer. Endvidere kan psykiske sygdomme tidligere have været underdiagnosticerede, jf. Birket-Smith og Eplov (27). Ændringer i arbejdsmarkedets krav og i praksis for tilkendelse af førtidspension kan også have haft betydning. Forskningen peger endvidere på, at førtidspension i mange tilfælde tilkendes på baggrund af psykiske lidelser, der kan vise sig at være midlertidige eller periodiske, fx depression, angst og stresstilstande. Arbejdsmarkedskommissionen vil se nærmere på, hvordan personer med psykiske lidelser i højere grad kan indsluses og fastholdes på arbejdsmarkedet. Førtidspensionisterne er blevet yngre I 1999 var 21 pct. af de nye førtidspensionister under 4 år. I 27 er andelen 24 pct., jf. figur 2b. Dermed er førtidspensionisterne blevet yngre, mens befolkningen som helhed er blevet ældre. Der findes ikke nogen entydig forklaring herpå, men udviklingen skal bl.a. ses i sammenhæng med væksten i psykiske lidelser. Således tilkendes knap 7 pct. af førtidspensionerne til personer under 4 år på baggrund af psykiske lidelser. Jo yngre en person er ved tilkendelse af førtidspension, jo længere bliver perioden uden for arbejdsmarkedet. Dermed er omkostningerne både de økonomiske og de sociale større, når unge tilkendes førtidspension.

6 Side 6 af 16 Kommunale forskelle på tilkendelse af førtidspension Der er betydelig forskel på omfanget af kommunernes tilkendelser af førtidspension, målt som andelen af befolkningen i den erhvervsaktive alder, der årligt tilkendes førtidspension. En del af forskellen i kommunernes tilkendelser kan forklares med forskelle i kommunernes rammevilkår, fx forskelle i lokalbefolkningens alder, helbredstilstand, uddannelsesniveau, etniske sammensætning mv. Men også når man inddeler kommunerne i klynger med sammenlignelige rammevilkår, er der en betydelig variation mellem de enkelte kommuner, jf. figur 3a. Figur 3a Tilkendelse af førtidspension i i kommuner opdelt efter rammevilkår Promille af årige (årligt) Promille af årige (årligt) Kommuner inddelt i klynger Figur 3b Beskæftigelsesrettet indsats forud for tildeling af førtidspension Pct Pct Arbejdsprøvning/afklaring Aktivering Fleksjob Jobtræning Andet Anm.: Figur 3a: Beskæftigelsesministeriet har inddelt de 98 kommuner i 11 klynger med nogenlunde sammenlignelige rammevilkår på baggrund af en rammevilkårsanalyse foretaget af AKF og SFI. Der er ikke umiddelbart en sammenhæng mellem klyngenummer og rammevilkår, om end klynge 1 (overvægt af udkantskommuner) har de dårligste rammevilkår. Klynge 4 (københavnske forstadskommuner) har de bedste rammevilkår. Klynge 11 (Læse og Samsø) er udeladt. Kilde: Ankestyrelsen, Danmarks Statistik og jobindsats.dk (kommuneklynge-opgørelse). Noget af denne variation må antages at skyldes forskelle i kommunernes visitationspraksis og samlede beskæftigelsesindsats. Den konkrete sammenhæng er imidlertid ikke velbelyst. 2 Flere modtager en beskæftigelsesrettet indsats forud for tilkendelse Ifølge lovgivningen må førtidspension kun tilkendes, hvis arbejdsevnen varigt er så nedsat, at personen ikke kan forsørge sig selv, herunder ikke kan varetage et fleksjob. Før tilkendelse af førtidspension skal alle muligheder for fastholdelse på arbejdsmarkedet være opbrugt, fx arbejdsprøvning, aktivering, revalidering eller fleksjob. I nogle tilfælde vil en beskæftigelsesrettet indsats dog være åbenbart meningsløs, fx for personer med alvorlig hjerneskade samt personer med fremskreden sygdom. 2 Ankestyrelsen har undersøgt 147 konkrete sagsforløb, som er endt med førtidspension. I 23 pct. af sagerne var afgørelsen enten i strid med lovgivningen eller Ankestyrelsens praksis, eller også var oplysningerne så utilstrækkeligt dokumenterede, at Ankestyrelsen ville have kendt afgørelsen ugyldig, jf. Ankestyrelsen (26). I en særskilt undersøgelse af kommunernes tilkendelse af førtidspension på baggrund af psykiske lidelser fandt Ankestyrelsen i 3 pct. af 5 konkrete sager ikke tilstrækkeligt grundlag for pension, jf. Ankestyrelsen (27b). Man kan dog ikke på baggrund af undersøgelserne konkludere, at indhentning af bedre dokumentation mv. nødvendigvis ville have ført til en anden afgørelse i de konkrete sager..

7 Side 7 af 16 I 27 havde 7 pct. af alle nye førtidspensionister modtaget en beskæftigelsesrettet indsats forud for tilkendelsen mod 56 pct. i 23, jf. figur 3b. Mest anvendt er arbejdsprøvning (3 pct. enheder) og herefter fleksjob og aktivering (begge 11 pct. enheder). Der er dog fortsat store forskelle mellem kommunerne. I nogle kommuner modtager omkring 5 pct. en forudgående aktiv indsats, mens det i andre kommuner er over 8 pct. Der er således umiddelbart et potentiale for, at flere kommuner styrker den beskæftigelsesrettede indsats. Det bemærkes, at de ovennævnte tal vedrører sager, der faktisk er endt med tilkendelse af førtidspension. Fokus for den aktive indsats bør være at forebygge forløb, der unødigt fører til førtidspension. Hvilke særlige indsatser kan reducere tilgangen til førtidspension? Det kan blandt andet være vanskeligt for kommunen at vurdere, om arbejdsevnen i de konkrete sager er permanent nedsat eller kan vende tilbage. Og om personen kan fungere på arbejdsmarkedet med en funktionsevnenedsættelse. Arbejdsmarkedskommissionen vil derfor søge at belyse, i hvilket omfang og under hvilke omstændigheder nedsat arbejdsevne er en permanent tilstand, og hvad der kan gøres for at øge graden af tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Kan nedslidning og udstødning forebygges gennem bedre arbejdsmiljø og livsstil? Såvel arbejdsmiljø som personlig livsstil har ifølge talrige undersøgelser en væsentlig betydning for sygefravær og udstødning fra arbejdsmarkedet. Der er fx en dokumenteret sammenhæng mellem visse arbejdsmiljøfaktorer og risiko for førtidspensionering. Det er imidlertid vanskeligt at give et klart svar på, hvor meget sygefraværet og tilgangen til førtidspension kan reduceres gennem en forbedring af konkrete arbejdsmiljø- og livsstilsforhold. Arbejdsrelaterede forhold og arbejdsmiljø Der er ikke præcis viden om, hvor mange tilkendelser af førtidspension, der skyldes egentlige arbejdsskader. I 26 blev der anerkendt ca arbejdsskader, jf. Arbejdsskadestyrelsen (27). På basis af et tidligere studie af sammenhængen mellem arbejdsskader og førtidspension kan det med betydelighed usikkerhed skønnes, at op til ca. 2.4 af disse arbejdsskader vil føre til tilkendelse af førtidspension. 3 Det ville svare til op mod 17 pct. af tilgangen i Bach og Hussain (24) undersøger tilgangen til førtidspension som følge af arbejdsskader under de gamle førtidspensionsregler. Studiet finder, at 22 pct. af gruppen med et erhvervsevnetab på pct. endte på førtidspension, mens det gjaldt 7 pct. blandt gruppen med et erhvervsevnetab på over 25 pct. Godt 4.3 ud af de ca anerkendte arbejdsskadesager i 26 førte til erstatning for erhvervsevnetab, heraf 1.3 med et erhvervsevnetab på pct. og godt 3. med et erhvervsevnetab på over 25 pct. Givet de samme tilkendelsesmønstre som under de gamle førtidspensionssregler ville det som udgangspunkt indebære en forventning om, at ca. 2.4 af disse sager vil føre til førtidspension. Under de nye regler om førtidspension anvendes dog et andet tilkendelseskriterium - arbejdsevnekriteriet end under de gamle regler. Det skulle som udgangspunkt indebære, at færre fik tilkendt førtidspension.

8 Side 8 af 16 Et konkret studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har undersøgt betydningen af forskellige former for psykiske arbejdsmiljøpåvirkninger for tilgang til førtidspension, jf. Christensen m.fl. (28). I studiet kan de enkelte psykiske arbejdsmiljøpåvirkninger forklare pct. af kvindelige lønmodtageres risiko for at overgå til førtidspension og 1-14 pct. af risikoen for mænd, jf. figur 4a. Lav indflydelse og ensformigt arbejde øger risikoen for førtidspensionering. Personer kan være påvirket af begge forhold på én gang. Der korrigeres i studiet for en række individuelle forhold, herunder alder, rygning og overvægt, men det er imidlertid ikke muligt at korrigere for alle relevante forhold. Figur 4a Arbejdsmiljøets betydning for førtidspensionering Figur 4b Livsstils betydning for langtidssygefravær - sammenlignet med fysisk arbejdsmiljø Forklaringsandel af risiko, pct. 3 Fysisk arbejdsmiljø Forklaringsandel af risiko, pct. 3 Psykisk arbejdsmiljø Forklaringsandel af risiko, pct. 3 Livsstil Forklaringsandel af risiko, pct. Fysisk arbejdsmiljø Fysisk hårdt Hænder løftet Mænd Gentaget arbejde Indflyd. på Ensform. beslutn. arbejde Kvinder Rygning (inkl. eks.) Mænd Stående/ Løfte/bære Bøj/vrid af knælende tunge byrder nakke/ryg Kvinder Anm.: Figur 4a: Et repræsentativt udsnit på ca. 8.2 lønmodtagere (49 pct. mænd) er fulgt i 14 år. Heraf fik ca. 45 personer (5 pct.) i perioden tildelt førtidspension. Tallene for betydningen af fysisk arbejdsmiljø i figur 4a er foreløbige. Figur 4b: Langtidssygefravær er defineret som fravær i mere end 8 uger i træk. For begge figurer opgøres forklaringsandelen via den såkaldte ætiologiske fraktion, der angiver sammenhængen mellem niveau for påvirkning og sygefravær/førtidspensionering, jf. Labriola m.fl. (27). Kun signifikante resultater er medtaget. Kilde: Labriola m.fl. (28), Christensen m.fl. (27a, 27b samt 28). På samme vis er betydningen af det fysiske arbejdsmiljø blevet undersøgt, jf. Labriola m.fl. (28). Resultaterne, der er foreløbige, peger på, at de enkelte fysiske arbejdsmiljøpåvirkninger kan forklare 7-23 pct. af kvindelige lønmodtageres risiko for førtidspensionering. For mandlige lønmodtagere er tallet 9-13 pct., jf. figur 4a. Specifikt øger fysisk hårdt arbejde, arbejde med hænder løftet over skulderhøjde og gentaget arbejde risikoen for førtidspensionering. Ofte vil personer både være udsat for psykiske og fysiske arbejdsmiljøpåvirkninger. Studierne om arbejdsmiljøets betydning kan ikke umiddelbart anvendes til at forklare risikoen for tilgangen til førtidspension blandt personer, der ikke har haft tilknytning til arbejdsmarkedet. Endvidere kan ovennævnte resultater ikke udlægges som om, at førtidig udstødning fra arbejdsmarkedet kan nedbringes tilsvarende gennem en styrket arbejdsmiljøindsats.

9 Side 9 af 16 Således vil visse jobfunktioner altid være forbundet med større belastning end andre. Samtidig må der forventes en vis selvselektion ind i forskellige jobtyper, der kun delvist kan korrigeres for i statistiske analyser. Selvom arbejdsmiljøet forbedres, ændrer det ikke nødvendigvis ved den enkeltes helbred, generelle livsindstilling, motivation for at være i beskæftigelse mv. Der må dog antages at være et potentiale for at reducere førtidig afgang fra arbejdsmarkedet gennem en indsats, der forebygger arbejdsskader og nedslidning. Mulige indsatsområder spænder bredt og dækker fx bedre ledelse, bedre løftemetoder og arbejdsgange mv. Når personer først er blevet syge, peger forskningen på, at fokus på hurtig tilbagevenden til arbejdet (TTA) generelt er afgørende for at reducere risikoen for førtidspensionering, jf. næste afsnit. Forebyggelsesfonden har igangsat en række projekter, der skal bibringe ny viden om forebyggelse af nedslidende rutiner og arbejdsgange. Arbejdsmarkedskommissionen vil følge dette arbejde tæt. Kommissionen vil endvidere se på, hvilken rolle Arbejdstilsynet spiller i forhold til at udbrede viden om effektiv forebyggelse. Ikke-arbejdsrelaterede forhold og livsstilsfaktorer Udover arbejdsmiljøet har den enkeltes livsstil væsentlig betydning for sygefravær og førtidig afgang fra arbejdsmarkedet. Et studie peger på, at rygning øger risikoen for sygefravær, mens der (set i sammenhæng med rygning) kun er moderat eller slet ingen sammenhæng til andre livsstilsfaktorer såsom alkoholforbrug, fysisk aktivitet i fritiden og overvægt, jf. Christensen m.fl. (27a), jf. figur 4b. Betydningen af rygning er på niveau med betydningen af fysisk arbejdsmiljøpåvirkninger i studiet Christensen m.fl. (27b). Forebyggelse af livsstilssygdomme og behandlingssystemets indsats generelt har derfor også stor betydning for omfanget af tilgangen til førtidspension. Derfor kan Forebyggelseskommissionens anbefalinger, der ventes primo 29, også være interessante i et arbejdsmarkedsperspektiv. Endvidere spiller medfødte handicap en rolle. Omvendt er langt fra alle med medfødte handicap på førtidspension og mange er i arbejde. Hvordan kan beskæftigelsesindsatsen og sundhedssystemet styrke tilbagevenden til det ordinære arbejdsmarked? En række studier peger på et potentiale for at reducere udstødning fra arbejdsmarkedet gennem en målrettet beskæftigelsesindsats, bedre sundhedsbehandling mv. Fælles for flere af studierne er, at tilknytning til arbejdspladsen, gradvis tilbagevenden og hurtig tilbagevenden til arbejde (TTA) synes at bidrage positivt: Koordineret Indsats for Arbejdspladsfastholdelse (KIA) i det tidligere Vejle Amt. Projektet bestod i en tidlig koordineret tværfaglig indsats. Målgruppen var personer med smerter fra bevægeapparatet, der var sygemeldt mellem 4-12

10 Side 1 af 16 uger fra arbejdspladsen. Deltagerne i projektet oplevede en gennemsnitlig reduktion af sygefraværet på 34 pct., jf. Kilsgaard m.fl. (26). HOLD FAST i dit arbejde for medlemmer af pensionskassen PENSAM. Målgruppen var medlemmer, der på grund af helbredsmæssige problemer risikerede udstødning fra arbejdsmarkedet. Pilotprojektet omfatter en socialfaglig coach, der bl.a. lagde en handlingsplan sammen med medlemmet. Der blev fulgt op minimum 3, 9 og 12 måneder efter visitation. Kun 3 pct. af deltagerne var 12 måneder efter indsatsen på førtidspension mod 17 pct. i kontrolgruppen, jf. Forebyggelsesfonden (28). Fastholdelse på arbejdsmarkedet af personer med depression. Projektets lægelige del baserer sig på gennemgang af 2 behandlingsforløb i 26 hos Psykiatrisk Privatklinik. Undersøgelsen peger på, at det at have et job i sig selv har en helbredende effekt. I rapporten konkluderes, at omkring 8 pct. af personerne i undersøgelsen kunne fastholde deres job efter afslutning af behandlingen, jf. Baum, Aakerlund og Karle (27). Kommunal opfølgning overfor sygedagpengemodtagere. Deltagelse i den første opfølgningssamtale efter sygemeldingen har positiv effekt. En person, der kommer til samtale efter 2 måneder, har væsentligt større chance for at være i arbejde i 4. måned end sygemeldte, der ikke kommer til samtale. Effekten er tidsbegrænset, jf. Høgelund m.fl. (28). Arbejdspladstilpasning. Sygemeldte, som har været i beskæftigelse efter endt sygemelding, vurderer, at nedsat arbejdstid, lettere eller ændrede arbejdsopgaver og mulighed for fleksible arbejdstider i høj grad har medvirket til, at de kom tilbage til arbejdet, jf. Høgelund m.fl. (28). Arbejdsmarkedskommissionen vil se nærmere på mulighederne for at effektivisere beskæftigelsesindsatsen yderligere og på samspillet mellem beskæftigelses- og sundhedssystemerne, herunder samarbejdet og kommunikation mellem jobcentret og den praktiserende læge. Der foregår i øjeblikket i OECD-regi et større analysearbejde under temaet Sickness, Disability and Work: Breaking the Barriers, hvori en række landes politikker og ordninger på området gennemgås, jf. OECD (26) og OECD (27). En rapport, der omhandler Danmark, Holland, Irland og Finland, ventes at udkomme i december 28. Arbejdsmarkedskommissionen vil se på udenlandske erfaringer på sygefraværs- og førtidspensionsområdet, bl.a. de senere års reformer i Holland, Norge, Sverige og UK, og erfaringer med private organisationer på området. Hvordan skabes plads til personer med nedsat arbejdsevne på arbejdsmarkedet? Beskæftigelsen for personer med nedsat arbejdsevne afhænger ikke udelukkende af den individuelle tilskyndelse til at arbejde, herunder muligheder for adgang til offentlig forsørgelse, men også af arbejdsmarkedets rummelighed.

11 Side 11 af 16 Rummelighed forstås her som private og offentlige virksomheders muligheder for og vilje til at fastholde og nyansætte personer med nedsat arbejdsevne. Overordnet set har følgende betydning herfor: Strukturerne på arbejdsmarkedet, herunder niveauet for mindste- og startlønninger, indebærer, at personer med lav produktivitet kan have svært ved at opnå beskæftigelse på ordinære vilkår. Løntilskudsordninger og andre (ustøttede) aftaler om ansættelse på særlige vilkår kan kompensere for nedsat arbejdsevne. Holdninger hos både virksomheder og medarbejdere kan både fremme og modvirke ansættelse af personer med nedsat arbejdsevne. Konjunktursituationen. I en situation med mangel på arbejdskraft vil virksomhederne typisk være mere tilbøjelige til at ansætte personer med begrænsede ressourcer. Omvendt i en lavkonjunktur. Indikatorer for arbejdsmarkedets rummelighed Det er vanskeligt at kvantificere udviklingen i arbejdsmarkedets rummelighed. En indikator for udviklingen er den andel af de beskæftigede lønmodtagere, der selv angiver at have nedsat arbejdsevne. Dette tal har ligget stabilt på 7 pct. i , jf. tabel 2. Hovedparten arbejder i ustøttede job, jf. neden for. Tabel 2 Andel af beskæftigede lønmodtagere med selvvurderet nedsat arbejdsevne, pct Nedsat arbejdsevne Anm.: Tallene i tabellen omfatter beskæftigede lønmodtagere, der har svaret ja til spørgsmålet: Vil De sige, at Deres arbejdsevne er nedsat på grund af handicap, sygdom, ulykke, slid eller andet? Kilde: Miiller m.fl. (27). En anden indikator på arbejdsmarkedets rummelighed kan være udviklingen i handicappedes beskæftigelse. Beskæftigelsesgraden for personer med selvrapporteret handicap, længerevarende helbredsproblemer eller helbredsproblemer på grund af nedslidning er steget fra 52 pct. i 22 til 57 pct. i 26, jf. Miiller, Høgelund og Geerdsen (26) og Larsen, Schademan og Høgelund (28). 4 Både arbejdsgivere og medarbejdere er løbende blevet mere positive over for, at personer med nedsat arbejdsevne er ansat i virksomheden. Begge grupper er mest positive, når det gælder fastholdelse af medarbejdere, der har fået nedsat arbejdsevnen, jf. Rosenstock m.fl. (25) og Miiller m.fl. (27). 4 Tallene i de nævnte undersøgelser skal ses i lyset af, at de selvrapporterede oplysninger om handicap eller længerevarende helbredsproblemer indebærer en ret bred afgrænsning. I sidstnævnte undersøgelse opgøres, at 25 pct. af danskerne mellem 16 og 64 år svarende til ca. 86. personer har handicap eller længerevarende helbredsproblemer. Heraf angiver ca. 57. personer at have nedsat funktionsevne. Beskæftigelsesgraden blandt selvrapporterede handicappede mv. uden nedsat funktionsevne er 7 pct. Blandt personer med nedsat funktionsevne er 49 pct. i beskæftigelse. Dermed er personerne i gruppen ikke nødvendigvis særligt udsatte på arbejdsmarkedet eller har problemer med at arbejde på ordinære vilkår.

12 Side 12 af 16 Arbejdsmarkedets rummelighed kan endvidere illustreres ved omfanget af fire typer job på særlige vilkår for personer med nedsat arbejdsevne: Fleksjob (med løntilskud), skånejob med løntilskud (til førtidspensionister), aftalebaserede skånejob (i henhold til overenskomsternes sociale kapitler) og uformelle skånejob. Herudover arbejder mange personer med nedsat arbejdsevne på ordinære vilkår. De uformelle skånejob er en restkategori, hvor arbejdsgiveren angiver at tage særlige skånehensyn uden, at der foreligger en skriftlig aftale, og hvor den ansatte ikke nødvendigvis selv opfatter det som et skånejob. Hvorvidt et job kategoriseres som et uformelt skånejob, afhænger således af den enkelte arbejdsgivers subjektive vurdering. Det kan også være lønmodtageren, der angiver, at arbejdsgiveren tager skånehensyn, mens arbejdsgiveren finder, at hensynet falder indenfor almindelig gensidig fleksibilitet. I modsætning hertil er aftalebaserede skånejob klart definerede, da de forudsætter aftale mellem arbejdsgiveren og tillidsrepræsentanten. Aftalebaserede og uformelle skånejob anvendes typisk kun i forbindelse med fastholdelse af en medarbejder, der har fået nedsat arbejdsevnen. Arbejdsevnenedsættelsen i et uformelt skånejob er typisk relativt lille. Det skønnes, at der i 26 var ca. 89. personer ansat i de nævnte fire typer job på særlige vilkår. Hertil kommer ca. 82. ordinært ansatte med nedsat arbejdsevne. I alt var ca personer i job på særlige vilkår eller var ordinært ansat, men havde nedsat arbejdsevne, jf. tabel 3. Tabel 3 Beskæftigede på særlige vilkår og ordinært ansatte med nedsat arbejdsevne, 26 Fleksjob Skånejob m. tilskud Aftalebas. skånejob Uformelle skånejob Særlige vilkår, i alt Ordinære vilkår Anm.: I Miller m.fl. (27) angiver ca lønmodtagere, at der i jobbet tages særlige skånehensyn. Det fremgår ikke nærmere, hvad skånehensynet består i eller omfanget heraf. I tabellen er kun medtaget de ca. 1 pct. heraf (38.2 personer), der samtidig angiver at have nedsat arbejdsevne. Kilde: Danmarks Statistik, særkørsel på SFI-data og egne beregninger. Fra 1998 til 27 er andelen af virksomhederne, der angiver at have mindst én ansat i et uformelt skånejob, steget fra 9 til 15 pct., jf. tabel 4. De offentlige virksomheder trækker op i brugen af uformelle skånejob. Aftalebaserede skånejob har begrænset udbredelse, hvilket kan skyldes konkurrence fra fleksjobordningen. Set fra et virksomhedsperspektiv var både uformelle og aftalebaserede skånejob for 1 år siden mere udbredte end fleksjob. I dag er det omvendt. I alt

13 Side 13 af 16 Tabel 4 Andel virksomheder med mindst én ansat i et fleksjob eller et aftalebaseret eller uformelt skånejob, pct Fleksjob Aftalebaseret skånejob Uformelt skånejob Anm.: Tabellen opgør omfanget af virksomheder med mindst én ansat i skånejob og siger dermed ikke nødvendigvis noget om udviklingen i antallet af personer ansat i skånejob. Kilde: Rosenstock m.fl. (28) og egne beregninger. Fleksjobordningen Løntilskud/fleksjob er et konkret politisk instrument, der kan påvirke arbejdsmarkedets rummelighed. Anvendelse heraf er imidlertid forbundet med samfundsøkonomiske omkostninger og kan reducere arbejdsmarkedets parters tilskyndelse til at oprette ustøttede skånejob. Hvis løntilskudsordninger bliver meget omfattende, kan de føre til fortrængning af ustøttet beskæftigelse. Bidraget til holdbarheden af de offentlige finanser vil under alle omstændigheder være størst, hvis arbejdsmarkedet bliver mere rummeligt uden offentlige tilskud. Et studie peger på, at fleksjobordningen faktisk har bidraget til at få personer med funktionsevnenedsættelse i beskæftigelse, jf. Larsen, Schademan og Høgelund (28). Personer i fleksjob har således en større grad af funktionsevnenedsættelse end personer med selvvurderet handicap, der er i ordinær beskæftigelse. Samtidig tyder tallene i undersøgelsen på, at ikke alle personer i fleksjob selv angiver at have nedsat funktionsevne. Konkret var ifølge undersøgelsen kun ca af personerne med selvrapporteret nedsat funktionsevne ansat i fleksjob i 26. Ifølge de offentlige registre var der imidlertid i alt ca personer i fleksjob i 26 - altså knap 13. flere svarende til ca. 3 pct. af personerne på ordningen. Som følge af forskelle i opgørelsesmetoder mv. kan det dog ikke på baggrund heraf konkluderes, at 3 pct. af personerne i fleksjob ikke har en nedsat funktionsevne. Men tallene peger umiddelbart på, at en del af de nuværende fleksjobbere formentlig kunne have fundet ustøttet beskæftigelse i fravær af fleksjobordningen. Fleksjob er oftest begrundet i fysisk sygdom eller handicap. I en undersøgelse fra 26 angiver ca. 81 pct. af de fleksjobansatte fysisk sygdom eller handicap, nedslidning eller ulykke som årsag til fleksjobbet, mens kun ca. 13 pct. angiver psykisk sygdom eller handicap som årsag. Ca. halvdelen af de fleksjobansatte er fortsat

14 Side 14 af 16 (fastholdt) på samme arbejdsplads, mens den anden halvdel er indsluset på en ny arbejdsplads, jf. Discus (26). I 27 var 21 pct. af de fleksjobvisiterede ledige (på ledighedsydelse). Personer på ledighedsydelse er typisk mindre ressourcestærke end personer ansat i fleksjob. Det samme gælder for indslusede vs. fastholdte i fleksjob. Fx havde 3 pct. af de fastholdte i fleksjob, 4 pct. af de indslusede og 48 pct. af personerne på ledighedsydelse i 26 kun folkeskole som uddannelsesbaggrund. Endvidere arbejder fleksjobansatte væsentligt mere end personer på ledighedsydelse forventer at kunne i et fremtidigt fleksjob, jf. Discus (26). Arbejdsmarkedskommissionen vil se på, om fleksjobordningens nuværende indretning er hensigtsmæssig, når målet er at øge arbejdsmarkedets rummelighed samtidig med, at flest muligt ansættes i ustøttede job. Kunne fleksjobordningen i højere grad understøtte indslusning på arbejdsmarkedet, fx af personer med psykiske lidelser? Er de relativt mange på ledighedsydelse udtryk for, at ordningen ikke er tilstrækkelig målrettet gruppen med størst behov? Er de økonomiske incitamenter i ordningen hensigtsmæssige? Er permanent tilkendelse af fleksjob eller andre løntilskud den rigtige løsning, eller vil det være mere omkostningseffektivt at fokusere på arbejdspladstilpasning, handicapkompenserende tiltag mv.?

15 Side 15 af 16 Litteraturliste: Ankestyrelsen (26), Ankestyrelsens praksisundersøgelser - Førtidspension efter arbejdsevnemetoden, 26. Ankestyrelsen (27a), Den kommunale indsats for mere beskæftigelse, 27. Ankestyrelsen (27b), Ankestyrelsens praksisundersøgelser - Førtidspension til personer med en psykisk lidelse, 27. Arbejdsskadestyrelsen (27), Arbejdsskadestatistik 26, 27. Bach, H. B. og M. A. Hussain (24), Arbejdsskader og modtagelse af velfærdsydelser, SFI, 24. Baum, K.-H., L. Aakerlund og J. Karle (27), Depression og arbejdsliv - fastholdelse og integration på arbejdsmarkedet af personer med depression, 27. Beskæftigelsesministeriet (28), Analyse af sygefraværet, april 28. Birket-Smith, M. og L. F. Eplov (27), Psykiske lidelser og førtidspension, rapport til Socialministeriet (Velfærdsministeriet), 27. Bloch, F. S og R. Prins (21), Who returns to work and why? A six-country study on work incapacity and reintegration, New Brunswick (USA) and London (UK): Transaction Publishers, 21. Christensen K. B., T. Lund, M. Labriola, U. Bültmann og E. Villadsen (27a), The Impact of Health Behaviour on long term sickness absence: Results from DWECS/DREAM. Industrial Health, 27. Christensen K. B., T. Lund, M. Labriola og U. Bültmann (27b). The fraction of long term sickness absence attributable to work environment factors: Results from DWECS/DREAM. Occupational and Environmental Medicine, 27. Christensen, K. B., H. Feveile, M. Labriola og T. Lund (28), The impact of psychosocial work environment factors on the risk of disability pension in Denmark, European Journal of Public Health, 28. Discus (26), Landsdækkende undersøgelse ansatte i fleksjob, Discus A/S, 26 Forebyggelsesfonden (28), Milliarder at spare på førtidspension måske, notat på Høgelund, J, J. Boll, M. Skou og S. Jensen (28), Effekter af ændringer i sygedagpengeloven opfølgning på sygedagpenge del II, SFI, 28. Kilsgaard, J., D. Sherson, U. Bültmann, J. Olsen, J. Pedersen og T. Lund (26), Koordineret Indsats for Arbejdsfastholdelse (KIA) af sygemeldte med længerevarende smertegener fra bevægeapparatet, Arbejdsmiljøinstituttet/Det Nationale Center for Arbejdsmiljø, Syddansk Universitet og Vejle Amt, 26. Labriola, M., T. Lund og K. B. Christensen (27), Resultater af sygefraværsforskning 23-27, Det Nationale Center for Arbejdsmiljø 27. Labriola, M., H. Feveile, K. B. Christensen, J. Strøyer og T. Lund (28), The impact of ergonomic work environment exposures on the risk of disability pension - Prospective results from DWECS/DREAM, arbejdspapir, NFA og SFI, 28. Larsen, B., H. K. Schademan og J. Høgelund (28), Handicap og beskæftigelse 26 vilkår og betingelser for handicappede på arbejdsmarkedet, SFI, 28. Miiller, M. M., J. Høgelund og P. P. Geerdsen (26), Handicap og beskæftigelse udviklingen mellem 22 og 25, SFI, 26.

16 Miiller, M. M., L. Havn, H. Holt og S. Jensen (27), Virksomheders sociale engagement årbog 26, 27. OECD (25), OECD Economic Surveys Sweden 25, 25. OECD (26), Sickness, Disability and Work: Breaking the Barriers vol. 1: Norway, Poland and Switzerland, 26. OECD (27), Sickness, Disability and Work: Breaking the Barriers vol. 2: Australia, Luxembourg, Spain and the United Kingdom, 27. Prins, R. (26), Mental health problems and disability pensions: trends and measures in a cross-national perspective. Journal of Public Health, 26. Rosenstock, M., S. Jensen, H. Holt, C. D. Weatherall og M. S. Jørgensen (25), Virksomheders sociale engagement - Årbog 25, SFI, 25. Rosenstock, M., S. Jensen, J. Boll, H. Holt og N. Wiese (28), Virksomheders sociale engagement - Årbog 27, SFI, 28. Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet (27), Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked, 27. Side 16 af 16

FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet

FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet 07-0343 17.10.2008 Kontakt: Jette Høy - jeho@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet Forligspartierne bag førtidspensionsreformen af 2003 drøfter i dette efterår

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FANØ KOMMUNE. OPFØLGNING 4 kvartal 2012

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FANØ KOMMUNE. OPFØLGNING 4 kvartal 2012 OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FANØ KOMMUNE OPFØLGNING 4 kvartal 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune 1 I denne rapport sættes der fokus på to væsentlige udfordringer for beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Tidsbegrænset førtidspension giver store gevinster

Tidsbegrænset førtidspension giver store gevinster Organisation for erhvervslivet August 21 Tidsbegrænset førtidspension giver store gevinster AF CHEFKONSULENT THOMAS QVORTRUP CHRISTENSEN, TQCH@DI.DK Mere end 3. danskere er på førtidspension, fleksjob

Læs mere

Fleksjob. side. 3.1 Indledning og sammenfatning... side. 3.2 Fleksjob giver flere offentligt forsørgede... side. 3.3 Tilgang til fleksjobordningen...

Fleksjob. side. 3.1 Indledning og sammenfatning... side. 3.2 Fleksjob giver flere offentligt forsørgede... side. 3.3 Tilgang til fleksjobordningen... 2 5 ARBEJDS MARKEDS RAPPORT Fleksjob 3.1 Indledning og sammenfatning... side 71 3.2 Fleksjob giver flere offentligt forsørgede... side 72 3.3 Tilgang til fleksjobordningen... side 8 3.4 Løn og arbejdstid

Læs mere

Lille og faldende andel på førtidspension med revision

Lille og faldende andel på førtidspension med revision 09-0504 - 13.05.2009 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Lille og faldende andel på førtidspension med revision Tilkendelse af førtidspension med revision udgør i dag kun 3,3 pct.

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 3. kvartal 1 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Esbjerg Kommune 1 I denne rapport sættes

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING. KVT. 1 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Inklusion eller udstødning fra arbejdsmarkedet? Afdelingschef Lisbeth Pedersen, Beskæftigelse og Integration, SFI

Inklusion eller udstødning fra arbejdsmarkedet? Afdelingschef Lisbeth Pedersen, Beskæftigelse og Integration, SFI Inklusion eller udstødning fra arbejdsmarkedet? Afdelingschef Lisbeth Pedersen, Beskæftigelse og Integration, SFI De egnede - en konstant andel af danskerne? 100% 80% 60% 40% 20% Familieforsørgede Andel

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Middelfart Kommune I denne

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I KOLDING KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I KOLDING KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I KOLDING KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. kvartal 1 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal fokus

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes

Læs mere

Arbejdsmarkedskommissionens seminar Færre på langvarig offentlig forsørgelse. Hvad skal der til?

Arbejdsmarkedskommissionens seminar Færre på langvarig offentlig forsørgelse. Hvad skal der til? Arbejdsmarkedskommissionens seminar Færre på langvarig offentlig forsørgelse. Hvad skal der til? "Virksomhedernes indsats for at fastholde medarbejderne i beskæftigelse og samspillet med det offentlige"

Læs mere

Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget

Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget Millioner på spil for kommunekassen kommune September 2009 DANSK ARBEJDSGIVERFORENING Vester Voldgade 113 1790 København V Tlf. 33 38 90 00 da@da.dk www.da.dk/kommunalvalg2009

Læs mere

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Mange borgere i Danmark er på overførselsindkomst, og det offentlige bruger store summer på disse grupper. Men selv de mest udsatte ledige indeholder

Læs mere

Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne

Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne Sygedagpengelovgivningen, Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats og Lov om Aktiv Socialpolitik er komplekse love, som indeholder forskellige tiltag og

Læs mere

Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen

Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen 09-0504 - 13.05.09 Kontakt Mette Langager - Tlf: 33 36 88 00 Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen Antallet af nytilkendelser til førtidspension har ligget på samme niveau i en årrække

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til Erhvervs - og Beskæftigelsesudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvartal 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Langeland Kommune I denne kvartalsrapport

Læs mere

Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89. 29. juni 2012. CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.

Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89. 29. juni 2012. CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos. Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 29. juni 2012 Fleksjobordningen er en af arbejdsmarkedets mest populære støtteordninger. Siden dens indførelse i 1998 er ordningen vokset

Læs mere

Brug for nytænkning om førtidspension og fleksjob. 8 bud fra KL til arbejdet

Brug for nytænkning om førtidspension og fleksjob. 8 bud fra KL til arbejdet Brug for nytænkning om førtidspension og fleksjob 8 bud fra KL til arbejdet August 2010 Indholdsfortegnelse 8 bud fra KL til arbejdet med at nytænke førtidspension og fleksjob... 3 Udviklingen... 4 KL

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. KVT. 1 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Det lange sygefravær har bidt sig fast

Det lange sygefravær har bidt sig fast Det lange sygefravær har bidt sig fast let af langvarige sygedagpengeforløb har bidt sig fast på godt 16.000 personer. Samtidigt rammes stadig flere af varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Ét år efter,

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 3. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Middelfart Kommune I denne

Læs mere

Udviklingen i tilkendelser af førtidspension før og efter reformen af førtidspension og fleksjob i 2013

Udviklingen i tilkendelser af førtidspension før og efter reformen af førtidspension og fleksjob i 2013 N O T A T Februar 2018 Udviklingen i tilkendelser af førtidspension før og efter reformen af førtidspension og fleksjob i 2013 J.nr. SYD SAE/MEPE 1. Indledning og sammenfatning Reformen af førtidspension

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG/FANØ KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG/FANØ KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG/FANØ KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning September 11 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune 1 Denne

Læs mere

50.000 flere langvarigt offentligt forsørgede under krisen

50.000 flere langvarigt offentligt forsørgede under krisen Reformer af offentlige ydelser skal gå hånd i hånd med jobskabelse 50.000 flere langvarigt offentligt forsørgede under krisen Ser man på alle offentlige forsørgelsesydelser under ét, var der samlet set

Læs mere

Pct = Erhvervsfrekvens, pct.

Pct = Erhvervsfrekvens, pct. Danmarks velstand afhænger blandt andet af den samlede arbejdsindsats. Velstanden øges, hvis flere personer deltager på arbejdsmarkedet, eller arbejdstiden øges. I Danmark er erhvervsfrekvensen høj, men

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE Til Beskæftigelses og sundhedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. KVT. 214 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Fredericia Kommune I denne kvartalsrapport

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING. KVT. 1 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Resultatrevisionen for 2011

Resultatrevisionen for 2011 Resultatrevisionen for 2011 Resume Samlet set har en fra december 2010 til december 2011 på Bornholm været positiv. En Arbejdskraftreserve som samlet set er faldet med 16 % og et kraftigt fald i sager

Læs mere

Barrierer og muligheder for beskæftigelse af personer med handicap

Barrierer og muligheder for beskæftigelse af personer med handicap Barrierer og muligheder for beskæftigelse af personer med handicap v. Thomas Bredgaard, Professor MSO Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse (www.fhb.aau.dk) Rehabilitering 2018, Nyborg Strand,

Læs mere

Regionale Medlemsmøder forår 2013

Regionale Medlemsmøder forår 2013 Regionale Medlemsmøder forår 2013 Introduktion til reformen Susanne Wiederquist Baggrund! Førtidspension og fleksjob er centrale dele af det sociale sikkerhedsnet i Danmark. Aftalepartierne ønsker derfor

Læs mere

Beskæftigelse af personer med handicap

Beskæftigelse af personer med handicap Beskæftigelse af personer med handicap Resultater fra SFI s forskning Jan Høgelund Seniorforsker Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Disposition: Resultater fra SFI s forskning Hvor mange har et

Læs mere

Forsørgelsesgrundlaget

Forsørgelsesgrundlaget Forsørgelsesgrundlaget for mennesker med udviklingshæmning En surveyundersøgelse blandt Landsforeningen LEVs medlemmer August 2017 Turid Christensen Thomas Holberg Landsforeningen LEV 1 Baggrund for undersøgelsen

Læs mere

FTF forslag til arbejdsudbud blandt personer med nedsat arbejdsevne

FTF forslag til arbejdsudbud blandt personer med nedsat arbejdsevne 08-1130 - JEHØ 6.5.2009 Kontakt: Jette Høy - jh@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 FTF forslag til arbejdsudbud blandt personer med nedsat arbejdsevne Arbejdsmarkedets rummelighed lader fortsat meget tilbage at

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. KVT. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper.

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper. Vordingborg Vordingborg 30. april 2014 Resultatrevision 2013 for Jobcenter Vordingborg 1. Generelle betragtninger Jobcenter Vordingborg har i 2013 haft fokus på at stabilere indsatsen og fastholde resultaterne

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning Marts Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune Denne rapport

Læs mere

Resultatrevision 2011

Resultatrevision 2011 Resultatrevision 2011 NOTAT Jobcenter Introduktion til resultatrevisionen 2011 Formålet med resultatrevisionen er at understøtte beskæftigelsesindsatsen i jobcentret. Resultatrevisionen viser udvalgte

Læs mere

Førtidspensionister med ikke-kroniske psykiske lidelser

Førtidspensionister med ikke-kroniske psykiske lidelser 09-0504 19.05.09 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Førtidspensionister med ikke-kroniske psykiske lidelser Seks af de psykiske diagnoser, som kan danne baggrund for førtidspensionstilkendelse,

Læs mere

fremsendt til Danske Handicaporganisationer fra Dansk Fibromyalgiforening.

fremsendt til Danske Handicaporganisationer fra Dansk Fibromyalgiforening. Høringssvar vedr. Lovforslag vedr. reform af førtidspension og fleksjob fremsendt til Danske Handicaporganisationer fra Dansk Fibromyalgiforening. Generelt Rehabiliteringsplan/ Ressourceforløb/Rehabiliteringsteams

Læs mere

BILAG 2. Nøgletal på førtidspensionsområdet

BILAG 2. Nøgletal på førtidspensionsområdet BILAG 2 Oktober 2018 J.nr.: 00.01.00-A00-304-18 Nøgletal på førtidspensionsområdet Resumé Det overordnede billede, som udfoldes i dette bilag, er følgende: Frederiksberg Kommune har en andel af ydelsesmodtagere

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Udenlandske erfaringer fælles udfordringer?

Udenlandske erfaringer fælles udfordringer? Udenlandske erfaringer fælles udfordringer? Arbejdsmarkedskommissionens seminar 10. Juni 2008 Jens Lundsgaard Chef for Danmark/Sverige-kontoret, OECD Economics Department www.oecd.org/eco/surveys/denmark

Læs mere

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet Arbejdsmarked: let af marginaliserede er steget markant siden 29 Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet let af marginaliserede steg med 5.3 fra 4. kvartal 211 til 1. kvartal 212.

Læs mere

I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 2. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert

Læs mere

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Udfordring 1 Andel af befolkningen i arbejde, pct. Kilde: Finansministeriet, 2011

Læs mere

Udvikling i bruttoledighedsprocenten. Udvikling i ydelser

Udvikling i bruttoledighedsprocenten. Udvikling i ydelser 1. Udviklingen i bruttoledigheden Udvikling i bruttoledighedsprocenten 6,0 5,5 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 5,7 5,1 4,6 5,2 5,2 5,2 4,6 4,2 4,3 4,4 4,3 5,1 4,9 4,9 4,9 5,0 4,7 4,7 4,7 4,8 4,6 4,5 4,1 4,2

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast)

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) November 2016 Indhold 1. Indledning...3 2. Rammerne for beskæftigelsesindsatsen i Struer...4 3. Resultater af beskæftigelsesindsatsen i Struer...5 4. Virksomhederne

Læs mere

Resultatrevision. Jobcenter Skive

Resultatrevision. Jobcenter Skive Resultatrevision Jobcenter Skive 2012 1 Indhold 1.0 Indledning... 3 1.1 Resumé... 3 2.0 Scorecard... 4 3.0 Resultatoversigt... 5 3.1 Ministerens mål... 5 3.1.1 Arbejdskraftreserven... 5 3.1.2 Permanente

Læs mere

Sygefraværets udvikling og dilemmaer

Sygefraværets udvikling og dilemmaer Sygefraværets udvikling og dilemmaer Hermann Burr Risikofaktorer i arbejdsmiljøet for langtidssygefravær Arbejdsmiljøets betydning for langtidssygefraværet Hvor farligt er langtidssygefravær? Arbejdsmiljøpåvirkninger

Læs mere

Er sygdom et privat anliggende?

Er sygdom et privat anliggende? Er sygdom et privat anliggende? De første sygedagpenge krav om inaktivitet og sengeleje Den 3 delte førtidspension Den tidligere førtidspensionsreform & arbejdsevnemetoden Aktiv syg og ikke længere en

Læs mere

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb JOBCENTER Ressourceforløb Førtidspension Fleksjob eller Sygedagpenge Jobafklaringsforløb Ordinært arbejde Privatpraktiserende socialrådgiver Susanne Koch Larsen Aktiviteter inden første opfølgning (inden

Læs mere

DANMARKSREKORD I SYGEFRAVÆR

DANMARKSREKORD I SYGEFRAVÆR 10. september 2007 af Jes Vilhelmsen direkte tlf. 33557721 Resumé: DANMARKSREKORD I SYGEFRAVÆR Antallet af sygedagpengemodtagere er gennem det seneste år steget med omkring 13.000 personer svarende til

Læs mere

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft fra den 1. januar 2013. Reformen har som overordnet mål, at flest muligt skal i arbejde og forsørge

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til EBU og LBR OPFØLGNING 4. kvartal 213 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert kvartal fokus på to væsentlige

Læs mere

ØKONOMISK ANALYSE. Nyt kapitel

ØKONOMISK ANALYSE. Nyt kapitel Unge som hverken er i beskæftigelse eller uddannelse Nyt kapitel I forlængelse af den aktuelle debat om ungdomsledighed er det relevant at se på gruppen af unge, som hverken er i beskæftigelse eller uddannelse.

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 3. kvt. 1 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert kvartal

Læs mere

Udvikling i antal personer med midlertidig eller varig nedsat arbejdsevne

Udvikling i antal personer med midlertidig eller varig nedsat arbejdsevne 09-0950 - Mela 31.03.2011 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk Tlf: 33 36 88 00 Udvikling i antal personer med midlertidig eller varig nedsat arbejdsevne I dette notat ses på udviklingen i sygedagpenge,

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 2. KVT. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB

FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB Februar 212 FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB Dansk Arbejdsgiverforening Redaktør: Erik Simonsen Grafisk produktion: DA Forlag Tryk: Dansk Arbejdsgiverforening Udgivet: Februar 212

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Sjælland

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Sjælland Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Sjælland Juni 2015 1 Andele af befolkningen på offentlig forsørgelse Fig. 1. Andelen af befolkningen (16-66 år) på offentlig forsørgelse, pct., dec.

Læs mere

Resultatrevision. Jobcenter Skive

Resultatrevision. Jobcenter Skive Resultatrevision Jobcenter Skive 2013 1 Indhold 1.0 Indledning... 3 1.1 Resumé... 3 2.0 Resultatoversigt... 5 2.1 Ministerens mål... 5 2.1.1 Unge i uddannelse... 5 2.1.2 Tilgang til førtidspension... 5

Læs mere

AMK-Øst 22. august Status på reformer og indsats RAR Sjælland

AMK-Øst 22. august Status på reformer og indsats RAR Sjælland AMK-Øst 22. august 2016 Status på reformer og indsats RAR Sjælland August 2016 Status på beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen er trådt i kraft hhv. 1. januar og 1. juli 2015. Reformen sætter fokus

Læs mere

Status på beskæftigelsesindsatsen - Fokus i 2015? Kontorchef Jens Erik Zebis

Status på beskæftigelsesindsatsen - Fokus i 2015? Kontorchef Jens Erik Zebis Status på beskæftigelsesindsatsen - Fokus i 2015? Kontorchef Jens Erik Zebis Hvad er på STARs program i 2015 for de udsatte Implementering!: Reform af førtidspension og fleksjob (Januar 2013) Kontanthjælpsreformen

Læs mere

PenSam's førtidspensioner2009

PenSam's førtidspensioner2009 PenSam's førtidspensioner2009 PenSam Liv forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 63 89 03 Hjemsted Furesø, Danmark PMF Pension forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 08 85 71 Hjemsted Furesø, Danmark pensionskassen

Læs mere

AMK-Øst August Status på reformer og indsats RAR Bornholm

AMK-Øst August Status på reformer og indsats RAR Bornholm AMK-Øst August 2016 Status på reformer og indsats RAR Bornholm August 2016 Status på beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen er trådt i kraft henholdsvis 1. januar og 1. juli 2015. Reformen sætter

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2013 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE Til Beskæftigelsesudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 214 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Vejen Kommune I denne kvartalsrapport beskrives den

Læs mere

Status på reformer og indsats RAR Hovedstaden. AMK-Øst 3. november 2015

Status på reformer og indsats RAR Hovedstaden. AMK-Øst 3. november 2015 Status på reformer og indsats RAR Hovedstaden AMK-Øst 3. november 2015 November 2015 Beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen er trådt i kraft hhv. 1. januar og 1. juli 2015. Reformen sætter fokus

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 2. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning Marts 11 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune

Læs mere

EFFEKTER AF BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATSER FOR SYGEMELDTE. Hvad ved vi, om hvad der virker?

EFFEKTER AF BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATSER FOR SYGEMELDTE. Hvad ved vi, om hvad der virker? EFFEKTER AF BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATSER FOR SYGEMELDTE Hvad ved vi, om hvad der virker? Litteraturstudie om beskæftigelsesrettede indsatser Opgave for Arbejdsmarkedsstyrelsen Hvad ved vi om effekten

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst Marts 2015 1 Status på beskæftigelsesreformen Den 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Reformen sætter fokus på,

Læs mere

Borgere i beskyttet beskæftigelse

Borgere i beskyttet beskæftigelse Borgere i beskyttet beskæftigelse Velfærdspolitisk Analyse Mennesker med handicap og socialt udsatte har i Danmark adgang til en række indsatser på det specialiserede socialområde. Formålet med indsatserne

Læs mere

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres NOTAT 13. juni 2008 Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske aftaler.

Læs mere

Resultatrevision. Jobcenter Skive

Resultatrevision. Jobcenter Skive Resultatrevision Jobcenter Skive 2012 1 Indhold 1.0 Indledning...3 1.1 Resumé...3 2.0 Scorecard...4 3.0 Resultatoversigt...5 3.1 Ministerens mål...5 3.1.1 Arbejdskraftreserven...5 3.1.2 Permanente forsørgelsesordninger...6

Læs mere

pulje.kvis2.dk - registrering Skema Spørgsmål Svar Antal 1. Registrering 304 1. Borgerens højeste fuldførte uddannelse 304

pulje.kvis2.dk - registrering Skema Spørgsmål Svar Antal 1. Registrering 304 1. Borgerens højeste fuldførte uddannelse 304 Page 1 of 6 1-11-212 Forside Nyheder Dokumenter Registrering Statistik Log af Jobcenterstatistik Borgerliste Om statistikken Fra dato og til dato er valgfrie. Man kan nøjes med at angive én dato. Hvis

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ASSENS KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ASSENS KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ASSENS KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 213 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert kvartal

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning Marts 11 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune Denne rapport

Læs mere

Jobcentrets resultater er vurderet ud fra Ministerens fastsatte mål for beskæftigelsesindsatsen

Jobcentrets resultater er vurderet ud fra Ministerens fastsatte mål for beskæftigelsesindsatsen Resultatrevision 2011 NOTAT Jobcenter Introduktion til resultatrevisionen 2011 Formålet med resultatrevisionen er at understøtte beskæftigelsesindsatsen i jobcentret. Resultatrevisionen viser udvalgte

Læs mere

FASTHOLDELSESTEAM SYGEDAGPENGE

FASTHOLDELSESTEAM SYGEDAGPENGE FASTHOLDELSESTEAM SYGEDAGPENGE 1 Fastholdelsesteam Jobcenter Guldborgsund Arbejdsmarkedskonsulent Lone Hemmingsen - kontor og administration Arbejdsmarkedskonsulent Anna Fridbjørg Olsen - udkørende konsulent

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 214 Offentligt MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN MYTE 1: Fleksjobordningen er for dyr. Den koster samfundet næsten 12 mia. kr. Beskæftigelsesministeren

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan finde støtte til at vende

Læs mere

AMK-Øst 24. maj Status på reformer og indsats RAR Bornholm

AMK-Øst 24. maj Status på reformer og indsats RAR Bornholm AMK-Øst 24. maj 2016 Status på reformer og indsats RAR Bornholm Maj 2016 Status på beskæftigelsesreformen Den 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Reformen sætter fokus

Læs mere

DANSK ERHVERV. Sygefravær juridiske udfordringer i forbindelse med fastholdelse. 10. maj 2016 Underdirektør Charlotte Vester

DANSK ERHVERV. Sygefravær juridiske udfordringer i forbindelse med fastholdelse. 10. maj 2016 Underdirektør Charlotte Vester DANSK ERHVERV Sygefravær juridiske udfordringer i forbindelse med fastholdelse 10. maj 2016 Underdirektør Charlotte Vester Udfordringer Risikoen for at miste refusionen, mens vi arbejder på fastholdelse.

Læs mere

ARBEJDS MARKEDS RAPPORT Litteraturliste 20 05

ARBEJDS MARKEDS RAPPORT Litteraturliste 20 05 20 05 ARBEJDS MARKEDS RAPPORT Litteraturliste Litteraturliste Arbejdsdirektoratet (2004a), Rapport fra udvalget om modernisering af sygedagpengeloven, Arbejdsdirektoratet (2004b), Rådighedsstatistik for

Læs mere

2. Jobcentret kan give aktive tilbud til alle sygemeldte (efter LAB loven), også selvom de ikke er berettiget til revalidering.

2. Jobcentret kan give aktive tilbud til alle sygemeldte (efter LAB loven), også selvom de ikke er berettiget til revalidering. Den 9. juni 2009 Oversigt over status for implementering af trepartsaftalen Forslag til ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik og lov om integration

Læs mere

Status på Beskæftigelsesindsatsen 2015

Status på Beskæftigelsesindsatsen 2015 Status på Beskæftigelsesindsatsen 2015 Status på beskæftigelsesindsatsen er en opfølgning på mål og resultatkrav i den årlige beskæftigelsesplan. De fastsatte resultatkrav følges op i forhold til Helsingør

Læs mere

AMK-Øst 26. april Status på reformer og indsats RAR Sjælland

AMK-Øst 26. april Status på reformer og indsats RAR Sjælland AMK-Øst 26. april 2016 Status på reformer og indsats RAR Sjælland April 2016 Status på beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen er trådt i kraft hhv. 1. januar og 1. juli 2015. Reformen sætter fokus

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Middelfart Kommune I denne

Læs mere

Det offentliges rolle i forhold til sygefravær, kontanthjælp, førtidspension mv.

Det offentliges rolle i forhold til sygefravær, kontanthjælp, førtidspension mv. Det offentliges rolle i forhold til sygefravær, kontanthjælp, førtidspension mv. Seminar i Arbejdsmarkedskommissionen Thomas Mølsted Jørgensen Juni 2008 1 Andelen af modtagere af sygedagpenge, der ender

Læs mere

Revalidering. 4.1 Indledning og sammenfatning... side. 4.2 Antallet af revalidender er faldet... side. 4.3 Mange kvinder bliver revalideret...

Revalidering. 4.1 Indledning og sammenfatning... side. 4.2 Antallet af revalidender er faldet... side. 4.3 Mange kvinder bliver revalideret... 2 5 ARBEJDS MARKEDS RAPPORT Revalidering 4.1 Indledning og sammenfatning... side 93 4.2 Antallet af revalidender er faldet... side 95 4.3 Mange kvinder bliver revalideret... side 98 4.4 Hvad gik forud

Læs mere

Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen 26. oktober 2007

Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen 26. oktober 2007 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen 26. oktober 2007 25.000 flere i job: Fokus på sygefravær og rehabilitering Sammenfatning Sygefraværet er stigende og tilgangen til førtidspension er

Læs mere

Den nyeste viden om ARBEJDSMILJØ OG FRAVÆR. Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Sundhedsfremme, arbejdsmiljø sygefravær Århus 12.

Den nyeste viden om ARBEJDSMILJØ OG FRAVÆR. Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Sundhedsfremme, arbejdsmiljø sygefravær Århus 12. Den nyeste viden om ARBEJDSMILJØ OG FRAVÆR Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Sundhedsfremme, arbejdsmiljø sygefravær Århus 12.april 2005 Hvad er problemet med sygefraværet i Danmark? Stigende langtidssygefravær

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJLE KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJLE KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJLE KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Vejle Kommune I denne rapport sættes der hvert kvartal

Læs mere