- En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte."

Transkript

1 - En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte.

2 Udgiver : FIU-ligestilling Tekst: Kristine Esrom, Susanne Fast Jensen m.fl. på baggrund af indspil fra i alt ca 30 personer på en række dialogmøder i første halvår Lay-out: andresen design Oplag: 0 Pdf-udgave til download.

3 Indledning. I denne guide er der 14 gode råd og tips til tillidsvalgtes arbejde med at organisere medarbejderne. Nogle kan du bruge - andre kan du ikke bruge. LO-fagbevægelsen mister medlemmer i disse år. I nogle forbund f.eks. LO s største forbund 3F, går medlemstilbagegangen hurtigere for kvinder end for mænd. Andre forbund har fået forholdsvis flere kvinder end mænd. Der ser altså ud til at være køn på medlemsudviklingen og hensigten med denne guide er at skabe opmærksomhed på kønnets betydning, når du kommunikerer om fagforeningsmedlemskabet. Det danske samfund, fagbevægelsen, mænd, kvinder, unge, ældre og etniske minoriteter vil alle have gavn af en høj organisationsprocent, en stærk fagbevægelse og dermed en sikring af Den danske model. Det er FIU-ligestillings håb, at denne folder kan bidrage lidt til dette. FIU-ligestilling Sommeren 2012

4 De 14 gode råd og fif. 1. Skab fællesskaber hvor begge køn føler sig velkomne og bliver hørt. 2. Kortlægning af arbejdspladsen- hav fokus på køn og minoritetsbaggrund. 3. Er det vi snakker om inkluderende for alles interesser? 4. Hvad bliver taget alvorligt af arbejdspladsproblemer? 5. Spørg åbent dine (kvindelige) kolleger om de vil være medlem? 6. Vær opmærksom på kvinderne når du på møder afklarer kollegaernes ønsker til arbejdspladsens udvikling. 7. Vær opmærksom på om kvinder på din arbejdsplads har andre (faglige) interesser end mændene. Har minoritet og majoritet samme interesse? 8. Hav fokus på ligeløn og pension. 9. Hav fokus på sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv. 10. Kommuniker budskabet om, at det kan betale sig at være med i en fagforening. 11. husk at målrette din kommunikation til både mænd, kvinder og minoriteter. 12. Bekæmp forskelsbehandling og barrierer for ligestilling 13. Ikke alle kvinder er ens- mød (potentielle) medlemmer som individer. 14. Argumenter for hvad grunden er til at medarbejderne skal være medlem af en rigtig fagforening.

5 1. Skab fællesskaber hvor begge køn føler sig velkomne og bliver hørt Som tillidsvalgt er du en vigtig medskaber af det faglige fællesskab på arbejdspladsen. Du skal være opmærksom på, at fællesskabet skal rumme både kvinder og mænd, unge og gamle samt etniske minoriteter. Fællesskaber kan ikke bare tage udgangspunkt i det gamle traditionelle billede af et fagforeningsmedlem. Fællesskabet kan måske ikke bare være som det altid har været. Det kan være en udfordring, fordi fællesskabet på en arbejdsplads ofte er domineret af mandlig kultur og traditioner især de steder der traditionelt set har været mandearbejdspladser. Det er sværere end man skulle tro, fordi vi normalt er blinde for det. Vi tror, at kulturen er kønsneutral. Hvis man selv tilhører majoriteten, kan det være særligt svært få øje på nye måder at skabe fællesskab på, for det hele føles jo så naturligt. Som tillidsvalgt skaber du kulturen i fællesskabet. I den proces er det vigtigt, at have fokus på, at forskellige grupper på arbejdspladsen kan have forskellige interesser. Det er dig som kan vælge, om I bare skal gøre, som I plejer, eller om I skal prøve at eksperimentere med en mere inkluderende proces. Hvad kan du gøre? Opmærksom på og viden om interesseforskelle. Mænd, kvinders og minoriteters behov og ønsker til arbejdspladsens udvikling er ikke nødvendigvis forskellige, men KAN være det. F.eks. interesserer nogle kvinder sig mere for sundhed, fleksibilitet og barsel- end de fleste mænd. Minoriteter kan f.eks interessere sig for frihed på andre tidspunkter end de traditionelle helligdage. Inddragelse. Både mænd, kvinder og minoriteter skal inddrages i processen omkring at formulere medarbejdernes visioner omkring arbejdsforhold. Hvis man ikke gør noget aktivt for det- bliver det jungleloven der hersker- og ofte er det mænd der taler mest og først- og dermed ubevidst sætter dagsordenen for alles fremtid. For at kvinder og minoriteter skal fristes til at være aktive, kan du: Bruge nye mødeformer, så der er noget for enhver smag. Med tale-runder. Med musik. Grupper ved borde, som drøfter spørgsmål, inden der meldes ind. Du kan udvælge personer 2 mænd og 2 kvinder til at komme med indlæg. Bevidst italesætte både mænd og kvinders ønsker og behov overfor ledelsen. Det er dit ansvar at tage alles behov for pålydende. Ubevidst sker der ofte en opprioritering af det mænd formulerer som det rigtigt faglige, mens kvinders behov kan opleves som snak. Lave morgen- eller frokostmøder i stedet for eftermiddagsmøder. Det kan være svært for mødre og fædre med ansvar for at hente børn, at være med om eftermiddagen.

6 2. Kortlægning af arbejdspladsen- hav fokus på køn og minoritetsbaggrund. Hvad er udfordringen, og hvad kan man gøre? En kortlægning af arbejdspladsen giver dig et overblik over udfordringer og muligheder for at sikre, at alle er organiseret. Det anbefales, at din kortlægning også kortlægger køn og minoritetsbaggrund. Det gør det muligt at have fokus på, hvordan du skal målrette de faglige aktiviteter og drøftelser. Det kan lyde banalt, men ofte bliver man faktisk forbavset når tallene taler deres tydelige sprog. Nedenfor kan du se nogle eksempler på skemaer du med fordel kan udfylde- og bruge som baggrund for dit eget faglige arbejde, hvis du arbejder på en stor arbejdsplads. Ansattes baggrund på din arbejdsplads Mænd Kvinder Etniske minoriteter Antal ansatte Antal lærlinge Antal vikarer/free lancere/afløsere Antal ledere Spørgsmål til overvejelse: Er der en gruppe, der er en tydelig minoritet- og hvis ja: hvordan skal jeg sikre at de oplever sig inkluderede? Organiseredes baggrund på din arbejdsplads Mænd Kvinder Etniske minoriteter Antal medlemmer af fagforening Antal lærlinge der er medlem Antal organiserede vikarer/free lancere/ afløsere Spørgsmål til overvejelse: Er det et andet mønster i dette skema- end i skemaet ovenfor? Er der grupper hvor færre er medlem af fagforeningen end andre? Hvis ja: Giv denne gruppe særlig opmærksomhed!

7 2. Det faglige arbejde. Mænd Dansk Kvinder Dansk Minoritets Minoritets Ingen Køn og baggrund (sæt x er) baggrund baggrund mænd kvinder Tillidsrepræsentant Arbejdsmiljørepræsentant Faglig klub ( bestyrelse) Lærlinge klub ( bestyrelse) Meningsdanner * Talsmand * En meningsdanner er en person der har betydning for hvad medarbejderne tænker, mener og synes som er populær- som der lyttes til. Det kan være dig som tillidsvalgt det kan også være andre. Vær opmærksom på om I har samme køn- det kan betyde at I ubevidst udelukker andres ønsker. Spørgsmål til overvejelse: Er der særlig mange krydser ud for det ene køn? eller med en særlig baggrund? Hvis ja: Der er en overvejende sandsynlighed for, at fagforeningsarbejdet især er præget af denne kultur. Anbefaling: Udfyld disse skemaer f.eks hver anden måned og overvej om du er tilfreds med resultatet, og hvis ikke, hvad du vil gøre ved det.

8 3. Er det vi snakker om inkluderende for alles interesser? En arbejdsplads kan have en bestemt jargon, en særlig tone, sin egen indforståethed, sin egen humor. Det behøver der ikke være noget i vejen med men det KAN være en måde at snakke på,som udelukker nogle gruppers interesser. Det er f.eks set omkring kvinders interesse for barsel- at mænd har tiet sådanne drøftelser ihjel. Du kan tage et check på kønnet på de sager, der formelt er taget op, f.eks det sidste år og vurdere om det udelukker en gruppes interesse for at være medlem. Når vi i skemaerne taler om sager/udfordringer, mener vi forhold eller ting på arbejdspladsen som der hersker utilfredshed med, som man måske kan lave en kollektiv aktion/kampagne for f.eks. bedre mad i kantinen. Det skal altså ikke forstås som individuelle faglige sager. Hvilket køn tager traditionelt sager op? Noter fire sager/udfordringer, der har været drøftet på arbejdspladsen- hvor det er en mand der har været frontløber Sagens/udfordringens indhold. Vigtig for majoritet Vigtig for unge Vigtig for minoriteter Mænd Kvinder Mænd Kvinder Mænd Kvinder Eks. : Mere varieret udbud af mad i kantinen, herunder mere grønt og mindre svinekød *? X X X X X *) krydserne er gældende såfremt muslimer er en minoritet.

9 3. Noter fire sager/udfordringer, der har været drøftet på arbejdspladsen- hvor det er en kvinde der har været frontløber. Potentielle sager/temaer - påpeget af kvinder det sidste 1/2 år. Vigtig for majoritet Vigtig for unge Vigtig for minoriteter Mænd Kvinder Mænd Kvinder Mænd Kvinder Spørgsmål til overvejelse: Ser det ud som om det køn der er frontløber på drøftelser, tager noget op der har interesse for alle? Er der nogen grupper der bliver glemt? Talt mindre om? Hvis ja, kan du være katalysator for at de får en stemme.

10 4. Hvad bliver taget alvorligt af arbejdspladsproblemerne? Hvad handles der på? Hvad er udfordringen: Undersøgelser viser, at det langt oftere tages alvorligt hvad mænd formulerer af problemer/udfordringer, mens det kvinder udtrykker, nikkes der pænt til og så går man videre. Der bliver aldrig talt imod det, men der bliver ikke drøftet handlemuligheder, det får ligesom lov at hænge. Om denne tendens også er på din arbejdsplads, kan du få et fingerpeg om ved at tage et tjek på vundne sager, gennem det sidste år. Vundne sager- rejst af kvinder det sidste år Sag Dato, start og slut Hvor mange kollegaer deltog i drøftelserne Mænd Kvinder Vundne sager- rejst af mænd det sidste år Sag Dato, start og slut Hvor mange kollegaer deltog i drøftelserne Mænd Kvinder Vundne sager- rejst af minoriteter det sidste år Sag Dato, start og slut Hvor mange kollegaer deltog i drøftelserne Mænd Kvinder Vundne sager- rejst af unge det sidste år Sag Dato, start og slut Hvor mange kollegaer deltog i drøftelserne Mænd Kvinder Når du har udfyldt skemaerne, kan du spørge dig selv: Har det ene køn forholdsvis mere indflydelse/succes end det andet? Kan det tænkes, at det især er det ene køn der oplever sine prioriteringer tilgodeset? Behandles det ene køns sager hurtigere end det andet? Hvis du oplever en skævhed, kan du vælge at give den underrepræsenterede gruppe særlig opmærksomhed. Det vil øge deres interesse for fagforeningsmedlemskabet.

11 5. Spørg åbent dine (kvindelige) kollegaer om de vil være medlem Overraskende nok viser undersøgelser, at ca. halvdelen af de uorganiserede kvinder aldrig er blevet spurgt om de vil være medlem af fagforeningen. Dette kan skyldes flere ting. Måske har kolleger og tillidsvalgte ikke en rutine med at spørge alle (kvinder), om de kender til fordelene ved at være med i en fagforening. Der er måske også flere kvinder der arbejder i små virksomheder, hvor det er mere almindeligt, at der ikke er en tillidsvalgt. Hvad kan man gøre? Snak åbent med alle kvinder på din arbejdsplads, om de kender til betydningen af fagforeningens arbejde? Om hvad medlemskabet betyder for løn og arbejdsforhold? Spørg bevidst alle om de vil være medlem uanset køn, alder, etnicitet og seksualitet. Tryghed er vigtig for mange kvinder, og det kan fagforeningsmedlemskabet give. Udover de mange faglige fordele ved at være medlem af en LO-fagforening er der også andre medlems fordele, fordele som nogle kvinder er interesseret i. Det kan være feriehuse, der kan lejes billigt. (Undersøgelser viser, at det især er kvinder, der bestiller familiers ferier). Det kan være LO-PLUS kortet, som gørat man kan spare mange penge.

12 6. Vær opmærksom på kvinderne når du på møder afklarer kollegaernes ønsker til arbejdspladsens udvikling. Som tillidsvalgt skal du være opmærksom på, om de kvindelige medarbejderes behov bliver synliggjorte - og bliver formuleret. Det er vigtigt de kommer frem, så kvinder oplever, det giver mening at være medlem. Der er undersøgelser som viser, at i større forsamlinger er det oftest mænd, der først tager ordet, og det er mænds forslag og ideer, der vises mest eller al opmærksomhed. Det foregår ubevidst, og både mænd og kvinder er en del af denne dynamik. Derfor vil en mødeform, hvor du spørger i en stor gruppe, og der svares ved at markere, være en måde at give mænd positiv særbehandling. Det viser sig også, at der er en tendens til at kvinders faglige ønsker ikke tages så alvorligt f.eks. kaldes bløde og overhøres derfor. Hvad kan man gøre på et møde? Observer bevidst om mænd og kvinder siger noget forskelligt og hold fast i alles ønsker. Giv konkret kvinder ordet. Spørg direkte, hvis der ikke er formuleret noget. Tag alvorligt, hvad der bliver sagt. Både når forslagene kommer fra mænd og kvinder, og hvis de i første omgang virker bløde. Andre kan jo ikke sætte sig til dommer over hvad der betyder noget. Gå en runde og tal med alle medarbejderne en efter en. Spørg ind til kvinderne, når de kommer med forslag. De har måske løsninger, som du ikke selv har tænkt over. Spørg også kvinder med anden etnisk baggrund også hvis det kræver lidt ekstra opmærksomhed pga. eventuelle sproglige vanskeligheder.

13 7. Vær opmærksom på om kvinder på din arbejdsplads har andre (faglige) interesser end mændene. Har minoritet og majoritet samme interesse? Når du som tillidsvalgt skal kommunikere og samarbejde med både mænd og kvinder, er det vigtigt, at du udvikler din evne, til at spotte hvad kønsforskellene betyder, for hvilke faglige temaer mænd og kvinder prioriterer. I vores samfund opdrages og behandles drenge og piger stadig forskelligt. Det er en del af samfundets kønsrollemønster, som også gør, at kvinder og mænd har forskellige muligheder og begrænsninger i deres liv. Kønsrollerne er ikke så fastlåste som før i tiden, men den forskellige måde mænd og kvinder opdrages på, spiller stadig en stor rolle for personers udvikling af identitet og for mænd og kvinders livsvalg. Det kan f.eks. ses på, at Danmark har et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. Hvad kan man gøre? Vær opmærksom på om der er nogen emner, både faglige og mere personlige, der er vigtigere for kvinder end mænd. Der er en ubevidst tendens til, at kvinders interesser ikke prioriteres så højt og at de overhøres. Vær opmærksom på at lave arrangementer der også afspejler kvindernes interesser. Det kan opleves stereotypt, men det ændrer ikke ved at mange kvinder ( og nogle mænd) interesserer sig for sundhed, samarbejde, efteruddannelse, trivsel, fleksible arbejdstider, fritidsaktiviteter ( hvor f.eks også børn kan deltage), etc

14 8. Hav fokus på ligeløn og pension Løn og pension er eksempler på områder hvor mænd og kvinder stadigvæk er stillet meget forskelligt i samfundet. Løngabet imellem mænd og kvinder udgør i gennemsnit 18% i Danmark. Ligeledes får kvinder kun opsparet ca. halvdelen af hvad mænd får sparet op til pension, hvilket bl.a. skyldes at kvinder tager mere barsel og i flere perioder er på deltid. Disse emner er altså eksempler på noget der berører og interesserer kvinder mere end mænd. Man må derfor formode, at kvinder motiveres til at være med i fællesskabet, der sikrer dem ligeløn Hvad kan man gøre? Undersøg om der er ligeløn på din arbejdsplads. På kan du finde en ligelønsberegner. Sæt fokus på ligeløn. Snak om ligeløn. Det kan hjælpe til, at kvinder kommer til deres tillidsrepræsentant eller fagforening, hvis de får mindre i løn end deres mandlige kollegaer. Hvis en forskel i løn, skyldes køn, er det ulovligt. Vær opmærksom på om du som tillidsrepræsentant forhandler lige lønvilkår for de mandlige og kvindelige medlemmer og vær ligeledes opmærksom på sager, hvor det ikke tilfældet. Sælger du mændenes og kvindernes kvaliteter lige godt? Sæt fokus på kampen for ligeløn. Der kan holdes et fyraftensmøde hvor medarbejdere I fællesskab bruger 3F s ligelønsværktøj: og drøfter virksomhedens ligelønsstatistik. Virksomheder med mere end 35 ansatte, med mindst 10 personer af hvert køn, er forpligtet til hvert år at udarbejde en lønstatistik. Lav fyraftensmøder om Pension. Her kan orienteres om f.eks. ligelønsgabet og dermed om kvinders manglende pensionsindbetalinger. Tjek også om etnicitet spiller en rolle for lønningerne. Får medarbejderne med anden etnisk baggrund samme løn som deres etnisk danske kollegaer, for arbejde af samme værdi?

15 9. Hav fokus på sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv Sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv er også et tema, som interesserer mange kvinder og mænd. Samfundets kønsroller gør, at mange kvinder tager et stort ansvar ift. familien og andre sociale relationer, og det kan gøre, at de prioriterer disse temaer særlig højt. Derfor kan initiativer, som gør det lettere at få balancen mellem familie- og arbejdsliv til gå op, være noget som især kvinder værdsætter. Hvad kan man gøre? Lav aktiviteter for hele familien i fagforenings- eller klubregi Lav aktiviteter om fx familiens liv, sundhed og økonomi Lav møder om forskellige familie- og samlivsformer i dagens Danmark, og vær opmærksom på at kvinder er mindre kernefamilieorienterede end mænd. Sæt fokus på gode barselsordninger både for mænd og kvinder det er med til at skabe ligestilling i familien. Sæt fokus på flextid og andre ordninger som gør det lettere for forældre at få familie- og arbejdslivet til at hænge sammen. Du kan få god viden om SMAF, sammenhængen mellem arbejdsliv og familieliv på

16 10. Kommuniker budskabet om, at det kan betale sig at være med i en fagforening. Som tillidsvalgt et det en naturlig rolle at få alle med i fællesskabet, og altså få alle medarbejdere til at melde sig ind i fagforeningen og demokratiet. Derfor er det altid vigtigt at være forberedt på at have argumenter for også de økonomiske fordele ved et fagforeningsmedlemsskab. Ikke fordi de er primære, men fordi det for nogen mennesker har stor betydning. Som bekendt er kvinders lønniveau lavere end mænds, hvilket måske i højere grad kan få dem til at fravælge fagforeningen af økonomiske årsager. Mange ved nemlig ikke nok om, hvad der inkluderes i medlemskabet og bliver afskrækket af indhugget i månedsindtægten. Du skal derfor let kunne formidle hvad medlemmer får for deres kontingentkroner! Herunder hvilke fordele man har som medlem både i tilfælde af kriser som f.eks. fyring og i forhold til dagligdagen i form af f.eks. rabatter på feriehuse og billige tilbud i indkøbsforeninger. Hvad kan man gøre? En billig fagforening koster kassen. - har været et slogan i sommeren Det kan være dyrt ikke at få de rette tillæg. Det kan være dyrt, ikke at blive hjulpet ved arbejdsskader, fyring eller andre problemer. Du kan nævne de konkrete fordele der er i netop din fagforening. Juletræsfest? Ferietilbud? Rabatter? Kurser? Fagbevægelsen får erstatninger hjem til medlemmer for uberrettiget afskedigelse, arbejdsskader, m.v. i summer så store, så man kan sige, at det gennemsnitligt kan betale sig at være medlem.

17 11. Husk at målrette din kommunikation til både mænd, kvinder og minoriteter? Måden man som tillidsvalgt taler og kommunikerer, har stor betydning for om både mænd og kvinder føler sig talt til og inkluderet i det faglige fællesskab. Kvinder og mænd kan ligeledes blive tiltrukket af forskellige udtryksformer. Derfor er det værd at tænke over DIN egen måde,at arbejde og kommunikere som tillidsvalgt. Hvad kan man gøre? Hvis du/i laver en folder eller en indbydelse, er det godt at tænke over, om den layout I vælger i ubevidst appellerer mere til det ene køn end det andet (farver, billeder etc.). Afprøv materialerne på både mandlige og kvindelige testpersoner. Der kan måske være forskel på hvilken tone, mænd og kvinder tiltrækkes af om den f.eks. negativ og konfronterende eller positiv og anerkendende? Undersøgelser af diskussioner på nettet tyder på, at en del kvinder ikke gider deltage i negative personmagtkampe, hvilket nogle mænd finder ganske fascinerende. En anerkendende tone vil sandsynligvis inkludere flest. Være opmærksom på stilllingsoplag. Hvordan ser de stillingsopslag som virksomheden opslår ud? Tjek om stillingsopslaget både henvender sig til mænd og kvinder, i den måde det er skrevet på. Humoren, på arbejdspladsen og i det faglige arbejde kan have stor betydning for hvem, der synes det er sjovt at være med i fællesskabet. Vurder om humoren appellerer til alle.

18 12. Bekæmp forskelsbehandling og barrierer for ligestilling. Som tillidsvalgt skal du være med til at fremme både kvinders, minoriteters og mænds engagement i det faglige arbejde og i fagbevægelsen, og altså bekæmpe barriererne for at kvinder engagerer sig. Den mandsdominerede kultur som præger nogle dele af LO-fagbevægelsen, er en hindring for at kvinder og minoriteter kommer opad i hierarkiet i fagbevægelsen. Det er ikke noget der foregår bevidst, det er en 100 år lang tradition, der har skabt den kultur og struktur der gør, at det især stadig er mænd der vælges til formænd og andre betydningsfulde poster. Fagbevægelsens historie er ofte en historie om de sejrrige mænd i fagbevægelsen og kvinderne i samme bevægelse er mere usynlige. Ledelsesstilen udfoldes inden for en hierarkisk og patriarkalsk styret organisation, hvor betydningsfulde poster er højt lønnede og besættes efter kampvalg. Undersøgelser tyder på at en del kvinder hellere organiserer sig græsrods- og netværksmæssigt med en flad ledelsesstruktur. Det kan betyde, at kvinder er mindre synlige i fagbevægelsen og det derfor er sværere for potentielle kvindelige medlemmer at identificere sig med fagbevægelsen. Hvad kan man gøre? Vær opmærksom på om du uden at tænke over det, fortsætter en kultur der ubevidst favoriserer det mandlige. Stil klare krav om at ligestillingsarbejde skal prioriteres og gør det tydeligt, at det er et emne, der betyder noget. Hold åbne møder i klubregi på arbejdspladsen eller møder for nyansatte i fagforeningen om, hvad man kan få af fordele ved medlemskab af en fagforening og en A-kasse. Lav variation i de måder, I afholder møder på lav grupper, runder osv. så mange kan få mulighed for at sige noget i en diskussion Lav forskellige små og større ansvarsfordelinger i arbejdet og møderne gennem uddelegering, så alle får opgaver og hjælper til (det styrker fællesskabet og hindrer, at TR og andre tillidsvalgte bliver overbebyrdede) Lav idémøder og brainstorm over, hvad I skal lave og prioritere i det interne fagforeningsliv og gør det legitimt, at der er mange slags meninger og indspil Giv kvindelige medlemmer opfordringer til at stille op som tillidsvalgt. Det er vigtigt, at der er både mænd og kvinder at finde blandt de tillidsvalgte. Det hjælper til, at både kvinder og mænd føler sig velkomne i og føler tilhørsforhold til fagforeningen. Det kan være blandt tillidsrepræsentanterne (TR) på arbejdspladsen, bestyrelsesmedlemmer i klubben og i afdelingen samt på de øverste tillidsposter som formænd og næstformand. Det er med til at motivere flere kvinder til at være aktive eller medlem, at de møder nogen de kan identificere sig med. Udnyt at der i TR-korpset er en nogenlunde ligelig repræsentation af begge køn, til at rekruttere kvinder til fagforening og A-kasse. Brug dette faktum som en opfordring til kvinder om at stille op også på afdelings- og forbundsniveau. Ikke for hendes skyld- men for fællesskabets skyld. Vil du vide mere om repræsentationen i fagbevægelsen og barriererne for kvinder kan du på www. lo.dk læse en undersøgelse, som LO har fået lavet om udfordringen.

19 13. Ikke alle kvinder er ens mød (potentielle) medlemmer som individer. Der kan være en tendens til at sætte fokus på hvilke forskelle, der kan være mellem mænd og kvinder. Det kan let føre til stereotype opfattelser. Men der er jo også meget, som mænd og kvinder har tilfælles. Ligeledes er der mange forskelle blandt kvinder, og det er vigtigt også at tænke over, at der er mange andre ting end køn og etnicitet, der former et menneskets identitet. Det kan f.eks. være alder, kulturel baggrund, social baggrund eller seksualitet. Eksempelvis kan en 20-årig kvinde have flere interesser tilfælles med sine jævnaldrende mandlige kollegaer, end med en 45-årig kvinde med familie og børn. Et andet eksempel kunne være, at en tyrkisk kvinde måske havde mere tilfælles med en jævnaldrende tyrkisk mand, end med en jævnaldrende dansk kvinde, når det kom til muligheden for at finde et arbejde. Hvad kan man gøre? Mød den enkelte kollega eller medlem med en åbenhed og vær nysgerrig overfor hvad der interesserer netop denne individuelle person. Mød den enkelte kollega eller medlem hvor han/hun er og vær lyttende og opmærksom overfor han/ hendes behov, interesser og ønsker. Lad være med at tænke alle kvinder er sådan og alle mænd er sådan. Vær åben overfor at man kan være mænd og kvinder på mange måder.

20 14. Argumenter for hvad grunden er til at medarbejderne skal være medlem af en rigtig fagforening. Der er nogle organisationer, der kalder sig fagforeninger, men som snarere er forretninger. Kontingentet er lavt og medarbejdere kan tro, at det er det samme som at være med i en rigtig fagforening, de sparer bare nogle penge. Hvad kan man gøre? Du skal naturligvis have en viden, så du kan fortælle om Den danske model og den rigtige fagbevægelses resultater og arbejde med pensioner, barsel, uddannelse, efteruddannelse, tre-partsforhandlinger, m.m.. Viden om forskellen på den rigtige fagbevægelse og de gule som KRIFA, ASE, Det faglige Hus og FRIE funktionærer, kan du finde mange steder. Du kan blive klogere f.eks : På kurser og konferencer som din fagforening udbyder. Se På you-tube er der forskellige film, nogle er også lidt sjove f.eks På er der både film og skriftligt materiale, ligesom mange af de rigtige fagforeninger har pjecer og film.

Mangfoldig organisering og medlemskommunikation. - En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte.

Mangfoldig organisering og medlemskommunikation. - En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte. Mangfoldig organisering og medlemskommunikation - En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte. Indledning I denne guide er der råd og tips til tillidsvalgte, der gerne vil give mangfoldighed og ligestilling

Læs mere

Dialog om retfærdig løn

Dialog om retfærdig løn Dialog om retfærdig løn Hvordan kan vi snakke om løn og ligeløn? Et værktøjsmateriale til tillidsvalgte, der gerne vil sikre en retfærdig løn 1 Se f.eks. artiklen SFI: Ikke lige løn mellem mænd og kvinder

Læs mere

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor!

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! 25 Brug din orlov - der er nok til både far og mor Udgivet af Minister for ligestilling Januar 2007 Distribution: Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt Tips og ideer til dig som tillidsvalgt - når du tager en snak med din kollega om medlemskab i Dansk Metal. 1 Denne guide giver dig lidt information om værdien af et fuldt medlemskab, men også lidt indsigt

Læs mere

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen Nye kolleger er gode kolleger Gode argumenter for integration Etniske minoriteter er en del af det

Læs mere

Faglig organisering af kvinder. - En guide med gode råd og tips

Faglig organisering af kvinder. - En guide med gode råd og tips Faglig organisering af kvinder - En guide med gode råd og tips Faglig organisering af kvinder - En guide med gode råd og tips Tekst af Cecilie Volfing, Susanne Fast Jensen og Anette Wolthers Guiden er

Læs mere

Ligelønskursus. Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn For tillidsvalgte

Ligelønskursus. Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn For tillidsvalgte Ligelønskursus Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn For tillidsvalgte Baggrund At sikre lige og retfærdig løn til lønmodtagere er en af fagbevægelsens mest centrale opgaver. Men på mange arbejdspladser

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening 3F 1 Velkommen til Danmarks stærkeste fagforening 2 Din fagforening Danmarks stærkeste Det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler kaldet overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter suppleret med

Læs mere

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Layout:

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Mangfoldighedsorganisering. - Idekatalog til tillidsvalgte, ansatte og valgte i afdelingerne

Mangfoldighedsorganisering. - Idekatalog til tillidsvalgte, ansatte og valgte i afdelingerne Mangfoldighedsorganisering - Idekatalog til tillidsvalgte, ansatte og valgte i afdelingerne Organisering handler om at involvere og engagere medlemmerne og gøre fagforeningen til en konkret, nærværende

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

Vigtige datoer i den kommende tid:

Vigtige datoer i den kommende tid: Vigtige datoer i den kommende tid: 26. September Generalforsamling 2. Oktober Socialpædagogernes Dag 28. November - ½-årsmøde TR, AMR, Leder 1. December - Juletræsfest Andre muligheder i den kommende tid:

Læs mere

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Aktiv i IDA En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Ingeniørforeningen 2012 Aktiv i IDA 2 Hovedresultater Formålet med undersøgelsen er at få viden, der kan styrke arbejdet med at fastholde nuværende

Læs mere

Udviklingsseminar Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn

Udviklingsseminar Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn Udviklingsseminar Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn For valgte og ansatte i afdelinger, forhandlingssekretære og andre der arbejder med løn og ligeløn Baggrund At sikre lige og retfærdig

Læs mere

Løndannelse, lønforståelse & ligeløn. Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads

Løndannelse, lønforståelse & ligeløn. Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads Løndannelse, lønforståelse & ligeløn Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads Baggrund: Dette kursus er til dig der har lyst til at dygtiggøre dig og udvikle

Læs mere

Velkommen til 3F - din fagforening

Velkommen til 3F - din fagforening 1 Velkommen til 3F - din fagforening Overenskomst Efteruddannelse Fremtid i fællesskab Arbejdsmarkedspension Tillidsrepræsentant Arbejdsløs Strejke Forsikring Medlemskort med fordele Ulykke Ligestilling

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

Ligestillingspolitik

Ligestillingspolitik Ligestillingspolitik Indledning Ligestillingspolitikken indgår som et led i Silkeborg Kommunes overordnede personalepolitik og beskriver nogle grundlæggende holdninger til ligestilling og rummelighed vedrørende

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

Løndannelse, lønforståelse & ligeløn. Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads

Løndannelse, lønforståelse & ligeløn. Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads Løndannelse, lønforståelse & ligeløn Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads Baggrund: Dette kursus er til dig der har lyst til at dygtiggøre dig og udvikle

Læs mere

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT Fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter og it-medarbejdere HK Stat er en del af HK. Vi er fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter

Læs mere

EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR

EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR Finansforbundet November 2006 Tekst og layout: Kommunikation Tryk: Datagraf Oplag: 1.000 KÆRE NYDANSKER Velkommen som medarbejder

Læs mere

Guide om ligestilling og ansættelse. Praktiske råd om hvad du kan gøre

Guide om ligestilling og ansættelse. Praktiske råd om hvad du kan gøre Guide om ligestilling og ansættelse Praktiske råd om hvad du kan gøre Drejebog til brug for rekruttering og ansættelsesinterview Kære ansætter! Din arbejdsplads står overfor at skulle ansætte en ny medarbejder.

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL MANGFOLDIGHED OG LIGESTILLING Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013.

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. 1 Mundtlig beretning 2012 Fastholde og tiltrække flere medlemmer Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. Vi skal gøre fagforeningen attraktiv for de unge, der kommer ind på

Læs mere

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Varenummer: 5504-5 Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Få et skræddersyet kursus Når du er ude og se på tøj, er det ikke sikkert, at du kan finde noget i butikkerne, der passer. Vi er jo alle

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008 Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER 1) Indledning: Præcisering af problemet En stadig større

Læs mere

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT TILLYKKE NY TILLIDSVALGT KÆRE TILLIDSVALGT (TV) Først og fremmest vil vi ønske dig velkommen i din nye rolle som frontfigur for kollegerne på din arbejdsplads og ikke mindst, som aktiv medspiller i HK

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer.

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer. Helsingør Kommunes Ligestillingspolitik Indledning Helsingør Kommune arbejder målrettet for ligestilling og betragter alle medarbejdere som ligestillede uanset køn, alder, handicap, seksuel orientering,

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

Lemvig Kommunes ligestillingspolitik

Lemvig Kommunes ligestillingspolitik Lemvig Kommune Lemvig Kommunes ligestillingspolitik Revideret december 2014 - j. nr. 81.00.00P22-0030 05-11-2014 Indhold 1. Forord... 2 2. Ligestillingspolitikkens mål og konkrete handlinger... 2 3. Arbejdspladsudvikling...

Læs mere

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter.

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Tillæg til Beretning Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Årets Lønforhandlinger Århus kommune. For første gang er lønforhandlingerne for daginstitutionernes rengøringsassistenter i Århus Kommune

Læs mere

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser 1. Indledning ASE har i februar 2013 gennemført en undersøgelse i samarbejde med Analyse Danmark omkring

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Kvindelige meningsdannere

Kvindelige meningsdannere 2016 Kvindelige meningsdannere - for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk - med særlig fokus på kommunikation i fagbevægelsens demokrati- og på kongres. Baggrund: Fagbevægelsen og samfundet mangler

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

Hvorfor denne guide? Mænd i kvindefag

Hvorfor denne guide? Mænd i kvindefag Hvorfor denne guide? Øget ledighed blandt mænd, særligt pres på de mandedominerede fag og et generelt ønske om at nedbryde det kønsopdelte arbejdsmarked er baggrunden for, at FIU- Ligestilling mener, at

Læs mere

Idékatalog til BMX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til BMX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til BMX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

Kvindelig Meningsdanner

Kvindelig Meningsdanner Kvindelig Meningsdanner Kursus for kvinder med minoritetsbaggrund 1 På dette kursus kan du møde: Du vil selvfølgelig møde de andre spændende deltagere på kurset. Men ud over dem, vil du også møde en række

Læs mere

TAL OM LØN FOR LIGELØN

TAL OM LØN FOR LIGELØN TAL OM LØN FOR LIGELØN Der er stadig ikke ligeløn i Danmark. Internationale erfaringer viser, at vi kommer nærmere ligeløn ved at bryde tabuet og tale mere om løn på de enkelte arbejdspladser. Derfor har

Læs mere

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØNKOMMISSIONENS OPGAVE Kortlægge, analysere og drøfte: Om løn, ansættelsesog ledelsesstrukturer i den offentlige

Læs mere

Vores gode danske arbejdsforhold er ikke kommet af sig selv. Det har krævet, at arbejdere før os i generationer

Vores gode danske arbejdsforhold er ikke kommet af sig selv. Det har krævet, at arbejdere før os i generationer 8 0 1 2 FO R U N E G I3 F U N G O D M A K K TI A V TA IT LO ET G S- U K N Æ G E R M E ED A LE LL M E M ER Vores gode danske arbejdsforhold er ikke kommet af sig selv. Det har krævet, at arbejdere før

Læs mere

Tønder Kommune har været på Facebook siden 2009 og den officielle facebookside bliver suppleret af andre facebooksider i decentralt regi.

Tønder Kommune har været på Facebook siden 2009 og den officielle facebookside bliver suppleret af andre facebooksider i decentralt regi. Social media playbook En guide til afdelinger og ansatte i Tønder Kommunes tilstedeværelse på de socialee medier. 1 Indledning Kommunikationsafdelingen har udviklet et praktisk redskab til at hjælpe ansatte

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune

Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune 2013 HR og Personalejura 29-10-2013 Baggrund Lyngby-Taarbæk Kommune har en lang tradition for at sætte ligestilling på dagsordenen. Gennem næsten 20 år havde

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Dennis Kristensen Forbundsformand I FOA går vi på banen, når det handler om ulighed og fx forringede

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer. Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014.

Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer. Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014. Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014. Centrale elementer i et styrket samarbejde mellem tillidsvalgte

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Nogle få input omkring unge, foreningsliv og udviklingspuljer! DUF 6.oktober 2011 Victor s

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Politiske værksteder. - præsentation af arbejdet

Politiske værksteder. - præsentation af arbejdet Politiske værksteder - præsentation af arbejdet Hvad er de vigtigste ideer? Mødes oftere Lokale fællesskaber Det sociale kan godt være startskud Gør det let at være aktiv Hvordan er relationsopbygning

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Skønt ligeløn oftest opfattes som et kvindekamp-sag, så går vejen til mere ligestilling i nogle tilfælde gennem en mand.

Skønt ligeløn oftest opfattes som et kvindekamp-sag, så går vejen til mere ligestilling i nogle tilfælde gennem en mand. SKÆVT Det kræver en mand at få ligeløn Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Fredag den 9. marts 2018 Den mandlige tillidsrepræsentant er bedre end den kvindelige til at forhandle lokalaftaler om ligeløn med

Læs mere

Ledernes Logbog til Lønforhandling

Ledernes Logbog til Lønforhandling Ledernes Logbog til Lønforhandling Lønhjul Lønsamtale Forberedelse af selve lønsamtalen Evaluering af lønsamtalen Noter dine succeser Opstil mål for det kommende år Noter løbende ændringer i ansvarsområde

Læs mere

Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen

Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Februar 2006 Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Bettina Carlsen April 2011

Bettina Carlsen April 2011 Bettina Carlsen April 2011 FTFs Ungdomsundersøgelsen 2011 De studerendes forventninger til og oplevelse af uddannelsen, SLS og arbejdslivet Nærværende notat vil præsentere de deltagende sygeplejerskestuderendes

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv til Et sprogskoleforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet. Opgaverne er tilrettelagt, så de

Læs mere

Gør en forskel for fællesskabet

Gør en forskel for fællesskabet Gør en forskel for fællesskabet for tillidsrepræsentanter i fagforeninger med OK-mærket. Hvorfor er OK-indsatsen vigtig? OK-indsatsen gør fællesskabet stærkere ikke bare på den enkelte arbejdsplads, men

Læs mere

GUIDE TIL LØNFORHANDLING. DET KUN FAIR med mere end peanuts

GUIDE TIL LØNFORHANDLING. DET KUN FAIR med mere end peanuts GUIDE TIL LØNFORHANDLING DANSK EL-FORBUND DET KUN FAIR med mere end peanuts Lønforhandling 2019 DU HAR DIT FORBUND I RYGGEN Lønforhandling kan være et af årets højdepunkter på både godt og ondt. Det kan

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

NR. 24, JULI 2006 SAMARBEJDSEVNER OG SPÆNDENDE OPGAVER JA TAK

NR. 24, JULI 2006 SAMARBEJDSEVNER OG SPÆNDENDE OPGAVER JA TAK ASE ANALYSE NR. 24, JULI 2006 www.ase.dk SAMARBEJDSEVNER OG SPÆNDENDE OPGAVER JA TAK Denne analyse fokuserer på, hvordan lønmodtagere finder et nyt job, samt hvordan virksomheder finder nye medarbejdere,

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

BERETNINGSFORSLAG Afdelingernes ændringsforslag Bemærkninger

BERETNINGSFORSLAG Afdelingernes ændringsforslag Bemærkninger 1.0 Dansk El-Forbund i fremtiden Medlemmet i centrum Dansk El-Forbund skal i enhver opgave, faglige som politiske beslutninger, sætte medlemmet i centrum. Identitet Dansk El-Forbunds identitet skabes gennem

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

ligestillingspolitik En rummelig arbejdsplads giver plads til kreativitet og nytænkning En ligeværdig arbejdskultur

ligestillingspolitik En rummelig arbejdsplads giver plads til kreativitet og nytænkning En ligeværdig arbejdskultur ligestillingspolitik En ligeværdig arbejdskultur Den familievenlige arbejdsplads sikrer en sammenhæng mellem familieliv og arbejdsliv Ly n g by-ta arbæk Kommune En rummelig arbejdsplads giver plads til

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Resultater af succes-undersøgelsen via Internettet

Resultater af succes-undersøgelsen via Internettet Resultater af succes-undersøgelsen via Internettet Hvem har svaret Profil af de 1801 respondenter som har svaret på succes -skemaet via internettet. Køn Alder Mand Kvinde 13-20 20-29 30-39 40-49 50-59

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018

Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018 Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018 Vedtaget på 31. kongres, den 21. til 24. oktober 2014. Målsætning for Dansk El-Forbund 2010-2014 Forbundets kongres fastlægger hvert 4. år de faglige og politiske

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte Tag godt imod en kollega i fleksjob guideline for tillidsvalgte OM FLEKSJOB Tag godt imod en guideline fo Fleksjob er et job på særlige vilkår med offentlig lønrefusion til arbejdsgiveren. Fleksjob bruges

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand TEKNIK-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Reiner Burgwald Formand, Teknik- og Servicesektoren En rimelig løn, et job med fornuftigt indhold, selvstændighed i jobbet og

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Lærervejledning til før-opgaver til - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet.

Læs mere

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV Hvilke fordele er der ved medlemsskab Som pædagogisk assistentelev

Læs mere

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... FOA er med sine 200.000 medlemmer i den offentlige sektor langt den største fagforening for tekniske servicemedarbejdere

Læs mere

f o a f a g o g a r b e j d e Vi går ikke på akkord med mennesker Læs hvad FOA gør for dig

f o a f a g o g a r b e j d e Vi går ikke på akkord med mennesker Læs hvad FOA gør for dig f o a f a g o g a r b e j d e Vi går ikke på akkord med mennesker Læs hvad FOA gør for dig Det handler om mennesker Social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter er helt specielle mennesker.

Læs mere

Dansk El-Forbund København. Formål & Strategi samt Handlingsplaner

Dansk El-Forbund København. Formål & Strategi samt Handlingsplaner 1 Dansk El-Forbund København Formål & Strategi samt Handlingsplaner 2 3 Forslag til vedtagelse på generalforsamlingen Plan for 2019-2022 Afdelingens formål Bemærkninger Egne kommentarer 1.0 Afdelingens

Læs mere

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL udkast Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL Forord Rebild Kommunes første personalepolitik er et vigtigt grundlag for det fremtidige samarbejde mellem ledelse og medarbejdere i kommunen.

Læs mere