Når forældrene klager - om at håndtere forældrekritik professionelt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når forældrene klager - om at håndtere forældrekritik professionelt"

Transkript

1 Når forældrene klager - om at håndtere forældrekritik professionelt Danmarks Lærerforening 1999 Forord Danmarks Lærerforenings kongres iværksatte i 1997 et udviklingsprojekt med titlen "Kvalitetsudvikling i dialog". Titlen rummer også den daglige dialog mellem forældre, elever, skolen og dens personale. Skolen er væsensforskellig fra produktionsvirksomheder, men den kan i relation til kritik og klager sammenlignes med andre virksomheder. Hvis en virksomheds produkter ikke er i orden, reagerer kunderne med kritik eller med en klage. Det skal virksomheden eller de ansatte ikke være utilfredse med. Kritik er tilbagemeldinger på brugernes tilfredshed. Kritik og klager hører til blandt virksomhedens værktøjer til at gøre tingene bedre. Til glæde for kunderne, som får et bedre produkt, til gavn for virksomheden, som fastholder eller øger sin indtjening - men også til glæde for de ansatte, som får muligheden for at arbejde med en succes. Kunderne i skolen er eleverne og deres forældre. Ind imellem sker det, at en kunde er kritisk eller retter en klage over skolens virksomhed. Det skal vi ikke være utilfredse med, for det giver os en mulighed for at forbedre skolens virksomhed. At forestille sig en skole med ca. 1/2 million elever, der undervises af ca lærere kan undgå kritik og klager, er ikke alene utopi, det er også uønskeligt. Folkeskolen og dens ansatte har brug for tilbagemelding på brugernes tilfredshed. Dermed er det ikke sagt, at klager altid er til gavn for elever, forældre, skole og personale. Der er berettigede klager, og der er grundløse klager. Der er klagere, som vil bidrage til skolens og undervisningens udvikling - til gavn for egne og andres børn. Men der er også klagere, som er kværulanter, og klagere, som ved en strøm af grundløse klager vil chikanere en eller flere ansatte. Sidstnævnte gruppe af klagere udgør et problem. Deres destruktive adfærd belaster skolen - til skade for elever, andre forældre og personale. Men uanset om en klage er berettiget eller grundløs, bør kommunens og skolens ansatte være i stand til at håndtere den professionelt. Hvad det nærmere betyder, vil vi komme ind på i dette materiale. God læselyst Anni Herfort Andersen

2 Indhold Læsevejledning Henvendelse eller klage? Klagens karakter Berettiget klage Grundløs klage Belejlig klage Hvordan behandles en klage? Klagens indvirkning på det psykiske arbejdsmiljø Hvad kan ledelsen gøre? Hvad kan lærergruppen gøre? Den involverede part Tillidsrepræsentantens rolle Forebyggende arbejde Adskillelse af den professionelle og den private person Supervision Danmarks Lærerforenings rolle Resumé Bilag Eksempel på retningslinier for behandling af klager over ansatte Retningslinier for gennemførelse af tjenstlige samtaler

3 Læsevejledning Dette materiale skal betragtes som et brugsmateriale, der kan anvendes i skolens fortsatte arbejde med at forebygge forældreklager, til at fremme et godt forældresamarbejde samt til at bedre den enkeltes og hele arbejdspladsens psykiske arbejdsmiljø. Materialet er opbygget på den måde, at der først er nogle bud på, om en klage altid er en klage eller blot en henvendelse. Desuden foretages en gennemgang af klagens karakter. Herefter gennemgås de mere formelle regler, som skal følges, når en klage skal behandles; det vil sige, hvilke regler er der, og hvilke rettigheder har den enkelte. Efterfølgende beskrives ledelsens, tillidsrepræsentantens, lærergruppen og den enkeltes lærers rolle, når en klage er blevet en realitet. Klagens indvirkning på det psykiske arbejdsmiljø berøres også. I sidste afsnit gives nogle bud på, hvordan den enkelte kan forebygge klager ved hele tiden at være opmærksom på en adskillelse af den professionelle og den private person. Udgangspunktet er her, at læreren skal kunne takle alle forældretyper professionelt. Som bilag nederst i materialet er medtaget Danmarks Lærerforenings forslag til retningslinier for behandling af klager over ansatte og forslag til retningslinier for tjenstlige samtaler. Det pointeres, at det er forslag, og at processen inden en eventuel vedtagelse i MED/SU-regi er meget væsentlig.

4 Henvendelse eller klage? Når arbejdspladsen er en skole, er det skolens leder, der må tage sig af sagen, hvis der er en sag. Det er skolelederens opgave at afgøre, hvorledes en konkret henvendelse skal behandles. Er der blot tale om en henvendelse eller forespørgsel, som kan drøftes og besvares her og nu, eller er der tale om en egentlig klage, hvor forvaltningslovens sagsbehandlingsregler skal overholdes, inden klagen kan besvares? Det er ikke altid lige let at træffe den beslutning. Alle kender situationen, hvor man kontaktes af en forælder under indkøbsturen, eller når man i øvrigt færdes i lokalområdet. Som udgangspunkt vil der være tale om en henvendelse, hvor der ikke er behov for videre behandling, men det vil også kunne forekomme, at man som leder må opfordre den pågældende til at komme ind på skolens kontor, eller at man som lærer må henvise forældrene til at rette henvendelse til skolens leder, fordi henvendelsen har en karakter, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at gå ind i en nærmere debat hen over køledisken. Der vil ligeledes komme henvendelser pr. telefon til skolens kontor, hvor skolelederen også må ind i nærmere overvejelser om henvendelsens karakter. Endelig vil der naturligt komme såvel mundtlige som skriftlige henvendelser, hvor der ikke er tvivl om, at der er tale om en klage. Selv om overskriften på dette materiale er "Når forældre klager...", skal det for god ordens skyld nævnes, at der også kan være tale om klager direkte fra elever uden forældrenes medvirken eller fra kolleger. Erfaringerne viser, at forældreklager rettes til mange forskellige instanser. Nogle tager sagen op med den lærer, man er utilfreds med, andre går til klasselæreren, skolelederen, skolebestyrelsen, skoleforvaltningen eller endda til borgmesteren/byrådet. På mange skoler har man generelle retningslinier, som forældrene bliver gjort bekendt med, når børnene begynder i skolen, men hvis forældrene ikke vil, kan man ikke forpligte dem til eksempelvis først at drøfte problemerne med den pågældende lærer. Ligeledes kan man heller ikke forpligte forældrene til at udfærdige en klage skriftligt. Modtageren af klagen må derfor gøre forældrene opmærksom på, at modtageren er nødt til at udfærdige et notat, der indeholder oplysninger om, hvem der har modtaget klagen, hvornår klagen er modtaget, hvem der har klaget og endelig det konkrete indhold af klagen.

5 Klagens karakter Berettiget klage En berettiget klage vil som regel være enten fagligt funderet eller personlig funderet eller en kombination af begge dele. Faglig funderet klage kan påpege kvalitetsmangler, eksempelvis mangel på punktlighed, mangel på planlægning/forberedelse/tilrettelæggelse/gennemførelse/opfølgning af undervisningsforløb, lavt informationsniveau. Personlig funderet klage vil eksempelvis kunne handle om sprogbrug, sygdomsforløb som får indflydelse på stabiliteten i undervisningen, misbrugsproblemer, personlig hygiejne. Her er det vigtigt, at lærere er opmærksomme på, at de i forbindelse med udførelsen af lærerjobbet er på med hele deres person. Spørgsmålet om, hvorvidt lærere kan klæde sig og se ud, som de vil, bliver - når vi ser på klager - yderst relevant at forholde sig til og eventuelt drøfte på den enkelte arbejdsplads. Hvad enten det synes rimeligt eller urimeligt, vil en lærer, der ikke i tilstrækkelig grad er opmærksom på sin fremtoning, kunne risikere henvendelser desangående fra forældre. Dette vil af mange lærere opfattes som en usaglig klage. Grundløs klage Lærere risikerer også at blive udsat for det, vi vil kalde grundløse klager. Grundløse klager kan have mange forskellige årsager. Det er ikke ukendt, at forældre til børn med alvorlige problemer kan tillægge læreren skylden for, at barnet ikke fungerer som det skal. Dette føles af læreren selvfølgelig fuldstændig urimeligt. Omvendt er det en risko, der er indbygget i lærerjobbet, og det er derfor nødvendigt, at læreren ikke tager det som et personligt angreb, men kan forholde sig professionelt til forældrene. Grundløse klager kan også bunde i rygter, myter og fordomme om den enkelte lærer; klager, som for den enkelte kan opleves som chikane, og som kan få alvorlige konsekvenser for læreren, hvis ikke der gribes alvorligt ind fra skolens side. Oplevelser af denne karakter kan få selv den mest robuste lærer til at give op, og for mange vil det betyde tab af selvtillid og selvværd. Når vi taler om grundløse klager, påhviler det ledelse og kolleger at bakke op om og støtte den kollega, det går ud over. Mange overser, at det i morgen måske er dem selv, det kan gå ud over. Belejlig klage Af mange forskellige grunde hænder det, at ledelse og måske kolleger ikke har sagt fra eller gjort læreren opmærksom på, at opgaverne ikke er blevet håndteret, som de skulle. Når forældre henvender sig om disse kritisable forhold, kommer det derfor yderst belejligt. Når foreningen får kendskab til disse klager, må det konstateres, at når ledelsen ikke har handlet, har det ofte været i en god mening og i omsorg for læreren. Det må hermed også fastslås, at ledelsen ikke yder den bedste hjælp ved at undlade at stille krav. Ledelsen skal konfrontere læreren med, at visse forhold i forbindelse med lærerens udøvelse af lærerarbejdet er problematiske.

6 Hvis det ikke sker, kan det være meget svært for læreren at forstå, at en situation "pludselig" bliver så alvorlig, at en enkelt klage kan være det, der får bægeret til at flyde over og resultere i en afsked. Risikoen er, at læreren forlader sit lærerjob med en følelse af svigt, nederlag og dermed tab af værdighed. Risikoen for arbejdspladsen er, at gruppen efterlades med skyldfølelse og usikkerhed.

7 Hvordan behandles en klage? Klager, der af forældre, elever mv. fremsættes over for en lærer, besvares som oftest af den pågældende lærer som led i det daglige samarbejde med forældrene. Dette sker som regel, uden at skolelederen involveres i sagen, men hvis forældrene ikke er tilfredse med lærerens behandling af deres klage, må læreren henvise forældrene til at rette henvendelse til skolen leder. Henvendelser/klager af mindre væsentlig karakter, der fremsættes over for skolens leder, vil i mange tilfælde umiddelbart kunne besvares af denne som et led i skolens samarbejde med forældrene. Hvis skolelederen udarbejder et notat om henvendelsen, bør lederen af egen drift udlevere en kopi til den pågældende lærer. Det skal i forbindelse hermed nævnes, at man som lærer har ret til at gøre sig bekendt med indholdet af sin egen personalemappe. Klager, som skolelederen ikke umiddelbart kan besvare, og klager af mere alvorlig karakter, skal i henhold til forvaltningslovens bestemmelser forelægges læreren til udtalelse. Dette kan ske på to måder: - Læreren får forelagt en kopi af klagen eller af notatet om klagen med anmodning om at aflevere en skriftlig forklaring på eller kommentar til klagen. Det kan stærkt anbefales at drøfte indholdet af et sådan skriftligt indlæg med tillidsrepræsentanten eller kredsen, inden det afleveres. - Læreren indkaldes til en tjenstlig samtale, hvor læreren får mulighed for at forklare sig. Når en klage behandles ved en tjenstlig samtale, er der tale om en afgørelsessag i henhold til forvaltningslovens bestemmelser, således at læreren har krav på at kunne lade sig bistå af en bisidder efter eget valg, som regel tillidsrepræsentanten. Det skal samtidig slås fast, at læreren i forbindelse med en klagesags behandling har krav på at få oplyst, hvem klageren er, uanset om der er tale om en elev, en forælder eller en kollega. Klageren har krav på at få et skriftligt svar på en skriftlig klage eller et notat om klagen, udarbejdet af skolelederen. Lærerens kommentarer skal indgå som en væsentlig del i belysningen af sagen, og læreren skal naturligvis have en kopi af skolelederens svar til forældrene. Skolelederens svar kan være en afvisning af klagen, idet forældrene orienteres om, hvad lederen har foretaget sig vedrørende klagen, og hvad hun på grundlag heraf mener at kunne konstatere. Skolelederen kan også finde grundlag for at påtale et eller flere forhold, hvor hun mener, at lærerens adfærd eller udførelse af tjenesten har været mindre hensigtsmæssig. Endelig kan skolelederen give klageren medhold i klagen. Hvis det er tilfældet, har lederen efterfølgende pligt til at rådgive og vejlede læreren med henblik på at få rettet op på forholdene. Det kan ikke udelukkes, at læreren som afslutning på sagen indkaldes til en tjenstlig samtale, hvis skolelederen finder anledning til at påtale et eller flere forhold. Der kan forekomme klager, som er af så alvorlig karakter, at skolelederen ikke mener at kunne behandle eller afslutte sagen. Sådanne sager fremsendes til forvaltningen til videre behandling. I sager af så alvorlig karakter skal læreren gøres bekendt med, at han har ret men ikke pligt til at udtale sig.

8 Klagens indvirkning på det psykiske arbejdsmiljø Det er vigtigt at gøre sig klart, at en klage over en medarbejder eller kollega udover at påvirke den person, det går ud over, også har en betydning for hele lærergruppen. Det har meget stor betydning for den "ramte", hvordan ledelse og kolleger reagerer på det skete. Meget almindeligt er det, at klager bliver set som et privat anliggende mellem skoleleder, lærer og forældre. Denne form for privatisering har stor betydning for det psykiske arbejdsmiljø på skolen. Hvis der ikke sker en afprivatisering og legitimering af, at risikoen for klager er en del af lærerarbejdet, vil der meget let opstå sladder, klikedannelse, forestillinger, fordomme mv. Det betyder, at den, der i forvejen er ramt, ofte vil føle sig svigtet og ikke forstået af måske både ledelse og kolleger. Herudover kan stemningen i lærergruppen blive psykisk belastende for alle parter, med utryghed og usikkerhed til følge. Risikoen for et belastende psykisk arbejdsmiljø er skabt. Hvad kan ledelsen gøre? Det er klart, at ledelsen har et stort ansvar, når der kommer klager over en medarbejder. Det gælder både i forhold til dem, der klager og i forhold til den, der klages over. De formelle procedurer er beskrevet i et tidligere afsnit, og de skal naturligvis følges. Erfaringen er dog, at det betyder meget, hvordan skolelederen forstår at takle den psykiske belastning, læreren oplever, uanset om klagen er berettiget eller grundløs. Det stiller derfor store krav til ledelsen om at kunne kommunikere med læreren på en måde, så denne forstår alvoren, samtidig med at han oplever, at lederen gør, hvad hun kan for at finde en tilfredsstillende løsning på de problemer, der er opstået. Hvad enten klagen afgøres som berettiget eller grundløs er den udtryk for noget. Uanset om den, der er klaget over, oplever det som rimeligt eller urimeligt, har han et problem, som han er tvunget til at forholde sig til. Lederens opgave er at kunne handle professionelt både i forhold til forældrene og til læreren, det vil sige at være i stand til i første omgang at forholde sig neutralt indtil alle parter er hørt. Det er for mange vanskeligt. Der ligger et pres på lederen fra klageren: "Gør noget for mig"! Som leder er man måske kommet til at sige : "Det skal jeg nok ordne" af bare velvilje, da forælderen ringede for at klage. En bemærkning, som kan give klageren forventninger, som lederen måske ikke kan leve op til, når hun har hørt sagen fra to sider. Ved forældrehenvendelser må lederen derfor: - tage klagen alvorligt, - tage medarbejderen alvorligt, - lytte, - forholde sig neutralt, - ikke love noget, - give sig tid til at træffe afgørelse, - eventuelt bruge en sparringspartner inden endelig afgørelse træffes. Når afgørelsen er truffet, er det hensigtsmæssigt at tale med medarbejderen og være præcis i forhold til det grundlag, afgørelsen er truffet på. Overvejelser i beslutningsprocessen kan med fordel inddrages. Man må som leder være forberedt på medarbejderens reaktioner, som kan være vrede, aggression, tristhed osv. Tillad reaktionerne og vis omsorg og forståelse og forklar måske endnu engang, hvad der ligger til grund for beslutningen.

9 Fra rådgivningen har vi flere eksempler på, at der i klagesager fra ledelsens side blandes andre "småklager" og ting ind, som ikke tidligere har været nævnt over for læreren. Vær opmærksom på, at det kan opleves som utroligt ydmygende og som et stort svigt, at lederen har "skjult" noget for medarbejderen. Det kan være en hjælp for ledelsen og en tryghed for medarbejderen, hvis man på skolen tager stilling til, hvordan uformelle henvendelser fra forældre eller kolleger ønskes behandlet. "Vil vi her på skolen vide, hvad der bliver sagt om os, eller vil vi helst være fri?" I en drøftelse er det væsentligt at være opmærksom på, at læreren - såfremt han informeres om henvendelsen - måske kan forebygge, at der kommer en egentlig klage. Lader lederen uformelle henvendelser "ligge i skuffen", er det godt at gøre sig klart hvorfor, og hvad det er, der forhindrer hende i at sige det til rette vedkommende. Det er vigtigt, at ledelsen tager sin pligt til at give råd og vejledning alvorligt og legaliserer det som et redskab til forebyggelse. Råd og vejledning kan være med til at forebygge en uheldig udvikling af forhold, der måske senere kan give anledning til en tjenstlig samtale. Overvej altid ved klager, om sagen kan løses ved en mægling. Eventuelt med hjælp udefra. Hvad kan lærergruppen gøre? Som tidligere nævnt har det stor betydning, hvordan en arbejdsplads håndterer klager over en af medarbejderne. Allerførst må der en dialog i gang på arbejdspladsen med hensyn til at legalisere, at forældreklager er en del af skolehverdagen og kan ramme alle. Det er derfor vigtigt at forholde sig til, hvordan skolen agerer, når det sker. Det er klart en styrke, hvis man i samarbejdsudvalget på skolen kan beslutte nogle retningslinier, der tilgodeser den enkeltes behov, samtidig med at der tages højde for de frustrationer, som klager medfører for alle parter. (Se bilag 1) Der er også behov for at drøfte og nærme sig fælles holdninger: Hvilke ønsker og forventninger er der til forældrene, såfremt de er utilfredse med læreren? Hvilke ønsker og forventninger er der til ledelsen, når denne ikke mener, at læreren lever op til de krav, der som et minimum kan stilles? Hvilke krav og forventninger er der til kollegerne, når samarbejdet ikke opleves som meningsfyldt, hvad vil det sige at være en god kollega osv. Det er væsentligt, at skolen melder krav og forventninger ud til forældre som nogle fælles holdninger. Vær opmærksom på, at den enkelte lærer kan blive sårbar, og at risikoen for klager øges, hvis der er meget forskellige måder at takle eksempelvis forældrehenvendelser på. (Som eksempel: Nogle er til rådighed 24 timer i døgnet - andre har en fast telefontid. En forælder med børn i hver sin klasse synes måske, at læreren med fast telefontid er firkantet i forhold til den anden. En myte er på vej til at blive skabt: "Lærer X er firkantet"). Myter, rygter, sladder og klikedannelse kan let opstå, når der kommer en klage. Forståeligt nok er det en yderligere belastning for den ramte at skulle udsættes for kollegers fordomme og forestillinger om klagens relevans. For at undgå, at sladder og myter breder sig, vil det være nødvendigt at den enkelte stiller sig spørgsmål som: - Hvordan undgår jeg at bidrage til sladder og rygter? - Hvordan håndterer jeg det, når jeg er utilfreds med en kollega? (Siger jeg til og fra?) - Hvordan håndterer jeg uenighed og kritik? - Hvordan reagerer jeg hensigtsmæssigt overfor min kollega, hvis jeg synes, at klagen er berettiget?

10 Måske tager du dig i, at der er noget, du for længe siden skulle have sagt til din kollega. Situationer, som du har været utilfreds med, men ikke har sagt fra overfor osv. Hvis mange har det som du, er kommunikationen på arbejdspladsen formodentlig præget af en manglende åbenhed. På den måde øges risikoen for et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og det kan blive vanskeligt at finde "fælles fodslag", når en kollega kommer i en svær situation. Vi kunne vove den påstand, at et dårligt psykisk arbejdsmiljø øger risikoen for klager. Den involverede part Der er ingen mennesker, der bryder sig om at blive udsat for kritik. Værre bliver det, når kritikken er endt som en klage på lederens bord. De umiddelbare følelser vil være en oplevelse af både vrede og nedtrykthed. Mange lærere bliver rystede. De har svært ved at forstå, at det virkelig skulle ske for dem. Samtidig har de fleste også svært ved at forstå deres egen reaktion, som vil være præget af stor sårbarhed og oplevelse af manglende kontrol. Det høres ofte fra disse lærere: "Jeg plejer at være så stærk!" For flere er det tydeligt, at de aldrig havde forestillet sig at komme i den situation og heller aldrig havde forestillet sig at kunne blive ramt på den måde. Selvtillid og selvværdsfølelse er på prøve, og for mange vil det være en idé at søge professionel hjælp til genskabelse af selvtilliden. Uanset om klagen vurderes som berettiget eller grundløs, kan der efterfølgende opstå rygter og myter om læreren. Det er hele arbejdspladsens ansvar at medvirke til, at rygter og myter om enkeltpersoner stoppes. Sådanne kan have katastrofale følger for den udsatte lærer, eksempelvis i form af isolation fra gruppen. Dyrkning af rygter og myter har alvorlige følger for det psykiske arbejdsmiljø. Det er godt at huske på, at når én i gruppen har et problem, så har hele gruppen et problem. Tillidsrepræsentantens rolle Tillidsrepræsentanten har på lige fod med lederen en central rolle, når der klages over en kollega. Såfremt klagen resulterer i indkaldelse til en tjenstlig samtale, kan der peges på tillidsrepræsentanten som bisidder. Her er det godt at have vedtaget retningslinier for indkaldelse til tjenstlige samtaler, ligesom det er vigtigt at opsummere, hvad bisidderrollen indebærer. (Se bilag 2). En tillidsrepræsentant, som føler sig personlig involveret i sagen, skal nøje overveje, om han eller hun synes, hun kan sige ja til at være bisidder. Hvis man som tillidsrepræsentant ikke er sikker på at kunne støtte personen, er det vigtigt at vedkende sig det og foreslå en anden som bisidder, eksempelvis et kredsstyrelsesmedlem. Skal du være bisidder, så sørg for at have et møde med den involverede part inden den tjenstlige samtale finder sted. Det skal her drøftes, hvilke elementer du skal fremføre til støtte for det pågældende medlem. Du kan også komme i den situation, at du oplever det vanskeligt på den ene side at skulle overholde tavshedspligten og på den anden side at imødekomme kollegaens behov for at vide, hvad der sker. Så vidt det er muligt - og selvfølgelig med accept fra den involverede part - er det anbefalelsesværdig at have åbenhed om sagens forløb. Herved bidrages til en afprivatisering af klager.

11 Også når afgørelsen er truffet, er det vigtigt, at ledelsen melder klart ud til kolleger. Vær opmærksom på, hvad der er et ledelsesansvar og hvad der er dit ansvar. Rigtig mange tillidsrepræsentanter kommer i en god mening til at påtage sig ansvar for områder, der egentlig påhviler ledelsen. Hermed udsætter man sig for risiko for utilfredshed fra både kolleger og ledelse, og risikoen for stress-symptomer hos tillidsrepræsentanten selv stiger faretruende. Husk: Det er den involverede part, der har ansvaret for problemet - uanset om det er rimeligt eller urimeligt. Du kan bidrage med din omsorg og viden, men du kan aldrig få ansvaret for, hvordan den anden vil løse sit problem.

12 Forebyggende arbejde Adskillelse af den professionelle og den private person Samarbejdet med forældrene skal udføres professionelt. Læreren skal kunne håndtere såvel saglige som usaglige udsagn fra alle typer forældre, hvilket stiller krav til læreren om at kunne håndtere konflikt og kritik på en måde, så læreren selv belastes mindst muligt og forælderen føler sig hørt og taget alvorligt. At arbejde professionelt vil bl.a. sige at være i stand til at adskille sin professionelle side fra den mere private side. Når vi taler om forældrekritik og klager, er det meget nødvendigt, at den enkelte lærer kan forholde sig professionelt til kritikken. I lærerjobbet bruger man hele sin person; man er selv redskabet (maskinen, der skal fungere). En måde at forholde sig på er at være opmærksom på, at vi alle i vores job er underlagt de tre p'er: - den professionelle del, som består af vores uddannelse, faglige kunnen osv., - den personlige del, som er vores person, vores temperament, vores måde at agere på osv., - den private del, som er vores opvækstbetingelser, oplevelser af succeser og traumer osv. En side af os som andre skal inviteres til at få del i. Når vi i arbejdet som lærer, socialrådgiver, sygeplejerske, pædagog o.lign. bruger os selv som redskab, er det uhyre vigtigt og uhyre svært ikke at blande de tre p'er sammen. Hvis vi ikke er opmærksomme på disse sider af os selv, og hvor og hvornår vi bruger dem, vil vi i kritik- og klagesituationer kunne opleve, at vi begynder at forsvare os selv. Eksempelvis har vi en lærer med 20 års erfaring, der har tilrettelagt sin undervisning ud fra nogle metoder, ud fra sin erfaring og selvfølgelig ud fra den sunde fornuft. Denne lærer får på forældremødet kritik af sit arbejde og hører pludselig sig selv komme med et forsvar fremfor en forklaring og argumentation for hvilke overvejelser, der ligger bag valget af dette undervisningsforløb. Forælderen kommer med en kritik - saglig eller usaglig. Læreren svarer ud fra en følelse af, at forælderen har sagt, at han ikke har gjort sit arbejde godt nok. Læreren ved, at dette ikke passer og bevæger sig derfor ud i en forsvarsposition. Når vi går i forsvarsposition, har vi givet den anden part rigtig gode kort på hånden, og kritikken bliver måske værre. At arbejde professionelt vil i denne situation betyde, at læreren i højere grad lytter, holder sig i dialog og forholder sig åbent til kritikken. Lige så vigtigt er det efterfølgende for læreren at analysere de følelser, den anden part har vakt. Alle mennesker har sårbare steder, og i et lærerjob er det væsentligt hele tiden at være bevidst om disse steder, for næste gang at føle sig mere rustet til at takle kritikken. Reaktionsmønstret vil for mange være det samme, når der bliver klaget over os. Vi får lyst til at forsvare os fremfor at sige: "Hvad er det udtryk for, når jeg får denne klage nu? Hvad fortæller det om mig? Hvad fortæller det om klageren/forælderen? osv. En professionel håndtering af kritik kræver tid og overvejelser. Skal man have noget konstruktivt ud af kritikken, bør man igennem i det mindste 5 faser. Når de 5 faser er gennemløbet, skulle man gerne være blevet bedre til at håndtere et tilsvarende problem, næste gang det forekommer.

13 Disse faser kan beskrives ved hjælp af en cirkel., lad os kalde den en refleksionscirkel: 1. Jeg er ude for en HÆNDELSE, evt. en klage. 2. Jeg reagerer som jeg plejer. (De fleste af os er afhængig af de ganske bestemte reaktionsmønstre, vi har udviklet). Jeg giver mig tid til at REFLEKTERE over egne reaktioner på hændelsen - hvorfor blev jeg vred, ked af det, såret, irriteret mv. Hvad var det, den anden part gjorde og sagde, der bragte mig ud af fatning? 3. Jeg giver mig tid til yderligere FORDYBELSE i mine reaktionsmønstre: Har jeg prøvet det før, hvornår og hvor kender jeg den følelse fra mv. 4. Jeg træffer en BESLUTNING om, at jeg næste gang, jeg kommer i en lignende situation, vil bruge min viden og forsøge at ændre mit reaktionsmønster. 5. Jeg bliver således i stand til at HANDLE på en mere professionel og mindre belastende måde for mig selv. Lærere har lov til at give sig tid. Alt for mange handler umiddelbart. Det er vigtigt at sætte sine egne grænser, gøre sig sine overvejelser og derefter give en tilbagemelding. Eksempel: "Det du siger der, vil jeg tænke over og give dig en tilbagemelding på senere". Supervision Supervision en arbejdsmetode, som kan være med til at afhjælpe nogle af de vanskeligheder, vi ser i lærerkulturen: Problemer med konflikter, kritikhåndtering, grænsesætning, manglende åbenhed mv. Erfaringerne med brug af supervision som et redskab på skoleområdet er særdeles gode. Supervision er en samtale, tilrettelagt og styret på en bestemt måde; en samtale, hvor man får hjælp til at få et bedre overblik, at lære sig selv at kende og derved blive bedre til sit arbejde. Supervision er kendetegnet ved: - at være støttende og udviklende, - at have den faglige udvikling som mål, - at inddrage de faglige og personlige ressourcer, og - at være procesorienteret, - at være tidsafgrænset. Hvis supervision skal give mening, skal der afsættes faste tidspunkter, hvor supervisionen gives. Måske af en konsulent udefra - måske som kollegial supervision. Danmarks Lærerforening har udsendt en video og et hæfte til kredsene. Materialet beskriver, hvad supervision er. Materialet kan lånes ved henvendelse til kredsen. Danmarks Lærerforenings rolle Danmarks Lærerforening har via den lokale lærerkreds og foreningen centralt mulighed for rådgivning, når medlemmernes sikkerhed er truet. Der kan gives såvel juridisk rådgivning som bistand til håndtering af såvel enkeltpersoners som gruppers reaktioner på klager. Foreningen kan eksempelvis: - fungere som sparringspartner for skoleleder og tillidsrepræsentant, - rådgive om, på hvilken måde sagen kan gribes an, - oplyse om, hvad man skal være opmærksom på, - vejlede i, hvordan man kan takle sin personlige involvering.

14 Der kan tilbydes professionel rådgivning til den involverede part, således at denne bliver i stand til at forholde sig professionelt til situationen, samtidig med at der bliver taget hånd om de følelser, klagen har vakt. Der kan ydes hjælp til at vurdere, om klagen er en psykisk arbejdsskade - eksempelvis chikane. Såfremt dette er tilfældet, kan Danmarks Lærerforening bistå med hjælp til en arbejdsskadesanmeldelse og måske efterfølgende retssag. Der kan ydes hjælp til vurdering af tiltag, der kan forebygge og forbedre det psykiske arbejdsmiljø samt tiltag, der ruster lærerkollegiet til at takle klager professionelt.

15 Resumé Danmarks Lærerforening har med udgivelsen af dette hæfte ønsket at bidrage til en professionel håndtering af forældreklager. Som det fremgår af hæftet, er det foreningens holdning, at klager ikke kan og skal undgås men skal forebygges og håndteres professionelt. Vi har givet et bud på, hvordan der kan arbejdes forebyggende, og det kan - som tidligere nævnt - foreslås, at man på den enkelte skole i SU-regi udarbejder retningslinier for behandling af klager over ansatte og evt. retningslinier for tjenstlige samtaler. Det er vores opfattelse, at vedtagne retningslinier kan være en hjælp for såvel leder som medarbejdere. Yderligere giver det mulighed for at melde skolens fælles holdning klart ud til forældrene, hvilket vil gøre den enkelte lærer mindre sårbar. Processen, hvorunder retningslinier udarbejdes, er i sig selv vigtig i forebyggelsen og legitimeringen af, at forældreklager er en del af lærerarbejdet. Jo mere forberedt skolen og den enkelte er på at komme i en situation, som man aldrig havde forestillet sig, jo bedre vil situationen kunne takles, når den måske opstår. Foreningen har udarbejdet forslag til retningslinier for såvel forældreklager som tjenstlige samtaler, og de er medtaget som bilag. Vær opmærksom på, at der er tale om forslag, og at der er lagt stor vægt på den proces, der bør være, inden man på den enkelte skole vedtager, hvordan det skal se ud på netop denne arbejdsplads. HUSK, at lærere skal kunne takle alle forældretyper professionelt. Det er ikke altid let. Forvent det uventede, og husk også på muligheden for rådgivning ved henvendelse til Danmarks Lærerforening. Rådgivningen kan kontaktes på tlf

16 Bilag 1 Et eksempel på retningslinier for behandling af klager over ansatte 1. Læreren skal have klagen forelagt skriftligt. 2. Den ansatte og tillidsrepræsentanten får hver udleveret en kopi af klagen. Hvis klagen indeholder oplysninger, som er omfattet af skolelederens tavshedspligt, skal disse oplysninger fjernes fra kopien til tillidsrepræsentanten, med mindre den ansatte har givet samtykke til at oplysningerne videregives til tillidsrepræsentanten. 3. Skolelederen indkalder den ansatte og tillidsrepræsentanten til et orienterende møde. Indkaldelse sker skriftligt med angivelse af dagsorden. På mødet skal den ansatte have mulighed for at kommentere klagen, og skolelederen skal orientere den ansatte om den videre behandling af klagen. 4. Den ansatte og tillidsrepræsentanten orienteres løbende om sagens forløb, indtil klagesagen er afsluttet. Evt. nye dokumenter i sagen gives løbende i kopi til den ansatte og tillidsrepræsentanten. 5. Hvis der skal afholdes møder med brugere, aftaler skolelederen med den ansatte, hvordan denne inddrages. 6. Hvis der i forbindelse med klagesagen skal finde tjenstlig samtale sted, følges retningslinierne for tjenstlige samtaler. Foreningens kommentarer til eksemplet: Retningslinier for ledelsesudøvelsen på arbejdsstedet kan vedtages i SU-regi. Den proces, hvorunder retningslinier udarbejdes, er vigtig. Der bør tages hensyn til lokale forhold og til, hvordan samarbejdet fungerer mellem de personer, der er ansat på arbejdsstedet. Man bør ikke springe denne proces over ved kritikløs kopiering af et sæt retningslinier, som man kommer i besiddelse af udefra. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at der hermed kun er givet et eksempel på, hvordan retningslinier vedrørende håndtering af forældreklager kan udformes. Til de enkelte punkter i eksemplet har foreningen følgende kommentarer: ad 1. Punktet følger af offentlighedslovens og forvaltningslovens bestemmelser. I henhold til forvaltningsloven kan der ikke stilles formkrav til borgeren om, at klagen skal indgives skriftligt. Hvis klage indgives mundtligt, er den omfattet af 6, stk. 1 i offentlighedsloven. Bestemmelsen er formuleret således: Det skal fremgå af notatet hvem, der har givet oplysningerne. Klagen skal altså altid foreligge skriftligt - enten fra borgerens side eller som notat vedrørende de modtagne oplysninger. ad 2. En klage er ikke udelukkende et individuelt anliggende for den enkelte lærer. Hele lærergruppen omkring en klasse og undertiden hele lærergruppen ved skolen påvirkes af en konflikt mellem forældre og kolleger. Derfor bør tillidsrepræsentanten inddrages i sådanne sager.

17 ad 3. Bemærk, at mødet er af orienterende karakter. Den medarbejder, som klagen vedrører, vil under alle omstændigheder føle sig truet. Medarbejderen bør som det mindste gives den tryghed, at vedkommende har overblik over, hvad sagen vedrører, og hvad der videre foretages i sagen. Tillidsrepræsentanten bør deltage af samme grund som anført ovenfor under "ad 2". ad 4. Medarbejderen bør have den tryghed at vide, at intet sker bag ryggen på vedkommende. Medarbejderen bør i alle faser indtil sagens afgørelse vide, hvad der sker. Tillidsrepræsentanten bør deltage af samme grund som anført ovenfor under "ad 2". ad 5. Ved møder med brugere tænkes f.eks. på møder med forældre og/eller elever. Efter omstændighederne kan der være forskellige måder at inddrage medarbejderen på. I nogle sager kan det ske ved at medarbejderen og lederen diskuterer sagen grundigt igennem forud for lederens møde med brugerne. Læreren kan herunder forsyne lederen med relevante oplysninger. I andre sager kan det findes hensigtsmæssigt, at læreren selv deltager i mødet, f.eks. for at kaste lys over misforståelser eller for at genskabe et positivt samarbejde. Der kan være fordele og ulemper ved begge fremgangsmåder. Det er derfor vigtigt, at lærer og ledelse gør sig klart, hvad der vil være den bedste fremgangsmåde i situationen. ad 6. Eksempel på retningslinier for tjenstlige samtaler findes i TR-håndbogen.

18 Bilag 2 Et eksempel på Retningslinier for gennemførelse af tjenstlige samtaler Retningslinier for gennemførelse af tjenstlige samtaler kan vedtages i SU-regi. Nedenstående er et eksempel på, hvorledes sådanne retningslinier kan udformes: 1. Forud for lærerens indkaldelse til en tjenstlig samtale orienteres tillidsrepræsentanten med en kortfattet angivelse af indhold/formål. 2. Læreren indkaldes skriftligt med en konkret angivelse af grund/emne for samtalen. Hvis der til grund for indkaldelsen ligger henvendelse(r) til skoleleder eller -bestyrelse, vedlægges kopi heraf eller notat(er) herom. 3. Læreren orienteres samtidig om, at bisidder (tillidsrepræsentanten) kan være til stede i henhold til forvaltningslovens Læreren informeres om, at tillidsrepræsentanten er informeret om den indkaldte samtale. 5. Efter samtalen udfærdiges et referat af samtalens indhold og eventuelle konklusioner. Referatet udleveres i kopi til samtalens deltagere. 6. Læreren orienteres om muligheden for at få en kortfattet, skriftlig redegørelse vedlagt referatet.

Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer

Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer Skolens leder har det direkte personaleansvar over for alle skolens ansatte. Skolebestyrelsen kan som udgangspunkt ikke blande sig, men har

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER Sydjylland FORORD Som Tillidsrepræsentant kan du få til opgave at skulle være bisidder for en kollega under en tjenstlig samtale. Retten til at have en bisidder

Læs mere

Notat om kommunikation med forældre.

Notat om kommunikation med forældre. Notat om kommunikation med forældre. På mange skoler arbejdes der i disse år med formen for kommunikation mellem lærere og forældre. Det er vigtigt her at være opmærksom på arbejdsfordelingen. Kredsen

Læs mere

Uenigheder i personalegrupper

Uenigheder i personalegrupper Uenigheder i personalegrupper - Og hvordan I som TRIO kan tackle dem Temadag for TRIO BUPL Nordsjælland 13. juni 2018 Henrik Ankerstjerne Eriksen hea@teamarbejdsliv.dk UENIGHEDER HVAD HANDLER DE OM Faglighed

Læs mere

Borgerrådgiverens beretning 2015

Borgerrådgiverens beretning 2015 Borgerrådgiverens beretning 2015 2 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Organisering... 3 Hvad kan borgerrådgiveren... 4 Hvad kan borgerrådgiveren ikke... 4 Hvem kan klage... 4 Ressourceforbrug... 5 Hvordan

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Vejledning til skoleledelsen. At skrive en. afgørelse. om specialundervisning

Vejledning til skoleledelsen. At skrive en. afgørelse. om specialundervisning Vejledning til skoleledelsen At skrive en afgørelse om specialundervisning Afgørelser om specialundervisning Når en offentlig myndighed fastsætter, hvad der er eller skal være ret (eller ikke ret) for

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden.

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Ergoterapeutforeningen Tjenstlig samtale En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Hvad er formålet med en tjenstlig samtale? Formålet

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. 1 Vold, mobning og chikane Denne delpolitik er udarbejdet for at øge opmærksomheden

Læs mere

Vold og trusler om vold

Vold og trusler om vold Janesvej 2, 8220 Brabrand, tlf. 87 13 90 50, fax. 87 13 90 48, e-mail tov@aaks.aarhus.dk Vold og trusler om vold Konflikter i hverdagen Instruks for den situation, at en ansat udsættes for en ubehagelig

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Feedback, anerkendende kommunikation

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 2 Sociale medier som Facebook og Twitter fylder stadig mere i danskernes hverdag. Antallet

Læs mere

Korskildeskolens voldspolitik

Korskildeskolens voldspolitik Korskildeskolens voldspolitik 1 Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi ikke under nogen omstændigheder accepterer vold, trusler om vold, chikane eller krænkelser overfor

Læs mere

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND?

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning INDHOLDSFORTEGNELSE Definition Indledende forløb 1. Orientering til skolens ledelse 2. Orientering af forældre til offer

Læs mere

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE VOLDSPOLITIK Formål: - At give redskaber til at håndtere situationer, hvori vold indgår - At give optimal støtte i en akut situation - At bakke op efterfølgende, hvis en medarbejder har været udsat for

Læs mere

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende Retningslinjer for forebyggelse af vold og trusler MED-udvalget 11.03.16 Indhold Formål... 1 Definition... 1 Forebyggelse af vold og trusler... 2 Anmeldelse til politiet... 3 Vold eller trusler om vold

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

DIPU dansk institut for psykoterapi og uddannelse

DIPU dansk institut for psykoterapi og uddannelse DIPU s etikregler Som psykoterapeut og psykoterapeutstuderende er vi konstant i berøring med menneskers meget følsomme sider, og det kræver en høj etik. Vi ser det som en vigtig opgave at formidle dette

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Torstedskolen Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Politik Juni 2007 SIDE 2 Politik for forebyggelse af vold og trusler om vold. Samarbejdet på Torstedskolen er præget af en række fælles

Læs mere

SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS?

SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS? Gode relationer og forståelse for hinandens forskellige holdninger og handlinger er forudsætningen for et sundt undervisnings miljø og social trivsel. Samtidig vil hverdagen i og omkring folkeskolen uundgåeligt

Læs mere

Udkast til procedure for klagesager

Udkast til procedure for klagesager DOP 4 Personalekontoret Udkast til procedure for klagesager Generelt Skoleforeningen ønsker, at organisationen er præget af en tillidsfuld og respektfuld kommunikation til fremme for børnenes/elevernes,

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning Sådan bliver I klar Som kommunalbestyrelse skal I sørge for, at alle kommunale skoler har en forebyggende antimobbestrategi, der er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning.

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder.

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder. VELKOMMEN TIL KLIMAMÅLING 2013 Kære medarbejder/leder Aalborg Kommune ser gennemførelsen af Klimamålingen som et væsentligt element i realiseringen af kommunens fælles personalepolitik og som et middel

Læs mere

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune Partnerskabsguide Favrskov Kommune 2 3 Forord I Favrskov Kommune ønsker vi, at vores elever får motiverende og lærerig undervisning. Ved at etablere partnerskaber mellem folkeskolerne og forenings-, erhvervs-

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

Voldspolitik for Lind skole

Voldspolitik for Lind skole Voldspolitik for Lind skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i vores arbejde med at forebygge vold og trusler om vold. Vold er

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

FORÆLDRE- SAMARBEJDE. En del af den gode undervisning

FORÆLDRE- SAMARBEJDE. En del af den gode undervisning FORÆLDRE- SAMARBEJDE En del af den gode undervisning I pjecen kan du læse om Nye platforme for samarbejdet Ugeplan og nyhedsbrev På mail med forældre Forældremødet Skole-hjem-samtaler Ændringer i den normale

Læs mere

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Indledning Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har udarbejdet denne vejledning om hvordan man skal forholde sig til seksuel

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FORORD 3 Beredskabsteamets medlemmer 3 FOREBYGGELSE 4 Hvad siger loven? 4 BEKYMRING - MISTANKE - KONKRET VIDEN 5 En bekymring 5 En mistanke 5 En konkret

Læs mere

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Jeg synes... Vejledning Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Forord Hovedsamarbejdsudvalget (HMU) har med bidrag fra medarbejderne i Aabenraa Kommune udarbejdet denne vejledning. HMU

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolen Telefon 5588 8200 kobberbakkeskolen@naestved.dk www.kobberbakkeskolen.dk Voldspolitik Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi

Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi Antimobbestrategien gælder for alle folkeskoler i kommunen, som ikke inden skoleårets begyndelse august 2017 har fastsat en antimobbestrategi og gælder, indtil

Læs mere

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Overordnet politik til forebyggelse af uacceptabel adfærd (vold, trusler om vold, mobning og chikane) Indledning Trusler om vold mod kommunens ansatte er desværre

Læs mere

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Appendix 1 November 2006 Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Disse retningslinier er udarbejdet i forbindelse med Rotary Danmarks Ungdomsudvekslings politik

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning.

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Vedtaget 20-04-2015 Princip mod mobning Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Skolen og Børnehaven arbejder for at skærpe opmærksomheden om mobning som problem, blandt såvel personale

Læs mere

Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen

Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen Arbejdspladsvurderingen på Peder Lykke Skolen er vedtaget af skolens Sikkerhedsgruppe, som har valgt at benytte projektleder for Offensiv Strategi (BUF, Kontor

Læs mere

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog'

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog' Empatisk kommunikation 'Girafsprog' En vej til åben & ærlig dialog Materialet er udarbejdet af Erhverspykologisk Rådgiver og konflikthåndteringsekspert Sebastian Nybo fra SEB Gruppen A/S, skrevet på baggrund

Læs mere

Procedure for håndtering af mobning og klager

Procedure for håndtering af mobning og klager Skoleadministrationen Procedure for håndtering af mobning og klager Det er en del af lovens formål, at hver enkelt skole skal tage fat om problemerne og løse dem lokalt. Alle bør samarbejde om at bringe

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig.

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. 1 Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. Disse retningslinier gælder for den kommunale dagpleje, de kommunale daginstitutioner

Læs mere

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Enhver form for trusler og vold af fysisk og psykisk karakter kan ikke tolereres i sundhedsplejen. Som medarbejder i sundhedsplejen varetager

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN

KØBENHAVNS UNIVERSITET TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN KØBENHAVNS UNIVERSITET TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Trivsel på arbejdspladsen er en måling, der skal bidrage til en god og konstruktiv opfølgende dialog om jeres trivsel, samarbejde og fællesskab. Det er

Læs mere

Hvordan tager vi hånd om hinanden?

Hvordan tager vi hånd om hinanden? Hvordan tager vi hånd om hinanden? Nedenstående omsorgsplan er udarbejdet af i september 2008 af Dagplejens forældrebestyrelse i Ikast-Brande Kommune og tænkt som en vejledning i hvordan vi tager hånd

Læs mere

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Borgerrådgiverens bemyndigelse, kompetence og opgaver Borgerrådgiveren er ansvarlig for at overvåge og sikre god og korrekt service over for borgerne i overensstemmelse

Læs mere

Mobning. Forbedringsafdelingen. Håndtering af mobning på Rigshospitalet

Mobning. Forbedringsafdelingen. Håndtering af mobning på Rigshospitalet Mobning Forbedringsafdelingen Håndtering af mobning på Rigshospitalet Læsevejledning Denne vejledning er lavet som støtte til ledere, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter på Rigshospitalet,

Læs mere

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning Antimobbestrategi Regnbueskolens syn på individ og fællesskab På Regnbueskolen tror vi på, at hvert enkelt menneske er unikt og værdifuldt og derfor har lov til at være den man er. Hvert barn og hver voksen

Læs mere

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET Maj 2015 Visioner og beskrivelser af det gode samarbejde i snitfladen mellem frivillig og ansat Evalueres efter max 1½

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Rundbords- samtaler Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver, du har,

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Kursus for kursusledere den 25. september 2013 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Få inspirationsmail på www.habitmanager.com 1 Værktøj:

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13.

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13. 2018-12 Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først 13. april 2018 En medarbejder ved den kommunale hjemmepleje kritiserede

Læs mere

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 1 HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 Som en del af Trivselsundersøgelsen 2015 i Helsingør Kommune inviteres du hermed til at besvare et spørgeskema om din trivsel. Vi håber, at du vil give din

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for, at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole.

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole. Antimobbestrategi for Christiansø Skole Gældende fra den Januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er at sikre, at alle børnene er glade for at komme

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR:

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Nedenstående regler skal tjene til vejledning for medarbejderne, kunderne og offentligheden med hensyn til de pligter af etisk art, som medarbejderne ansat i

Læs mere

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt Børn lærer bedst, når de fungerer socialt 1 Indhold 1. Indledning... p. 3 2. Trivsel, konflikt, mobning... p. 4 3. Hvad gør vi for at forebygge mobning... p. 4 4. Hvad gør vi konkret, når mobning konstateres...

Læs mere

Kend spillereglerne!

Kend spillereglerne! Kend spillereglerne! Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste De Samvirkende Invalideorganisationer Indhold Indledning 2 1. Den rigtige afgørelse

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere