Leg og læring - Procesværktøjer der rykker! DET PRAKTISKE - PRIS - TIDSPUNKT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Leg og læring - Procesværktøjer der rykker! DET PRAKTISKE - PRIS - TIDSPUNKT"

Transkript

1 Leg og læring - Procesværktøjer der rykker! På Hornstrup Kursuscenter kan du træde ind i "Procesrummet", hvor du finder hyldevis af procesværktøjer - læringslegetøj, procesrekvisitter og energizers. Alle værktøjerne er velegnede til at understøtte pointer, refleksioner og fokuspunkter i forhold til samarbejde, kommunikation, koordinering, ansvar, roller m.m. Derfor er det en god idé at tænke værktøjerne ind i programmet, enten som opsamling på dét deltagerne lige har arbejdet med, eller som opstart i forhold til til dét, der skal arbejdes videre med. Nogle af værktøjerne kan også bruges som et "gearskifte", som opstartsøvelse, en opmærksomhedsøvelse, eller blot som et kreativt indslag som kan skabe variation i et fokuseret program. DET PRAKTISKE - PRIS - TIDSPUNKT "GØR DET SELV" Du faciliterer Du læser beskrivelsen hjemmefra, henter selv værktøjet og faciliterer selv øvelsen. Det er gratis og kan foregå når som helst. Husk at booke det valgte værktøj i god tid, så det er ledigt når du skal bruge det. Og - du kan altid ringe til os og få sparring på valg af værktøj. "GØR DET LET"- Hornstrup faciliterer Vi finder sammen med dig ud af, hvilket værktøj der skal bruges. Hornstrup faciliterer øvelsen og du kan stå på sidelinjen og lave observationer til videre brug. Pris fra 800,- ekskl. moms pr. påbegyndt time/facilitator. Du skal regne med en facilitator pr. gruppe/20 personer. Nogle værktøjer kræver en ekstra halv time til klargøring/oprydning. Facilitering v. Hornstrup foregår efter aftale i tidsrummet man-fre Ofte lige efter opstart, lige før frokost eller lige efter frokost. Facilitering v. Hornstrup aftales min. 14 dage forud for kurset. Nysgerrig? Kontakt Martin Monberg martin@hornstrupkursuscenter.dk/ KAN JEG KØBE MATERIALERNE? Ja flere af materialerne kan du købe eller bestille igennem Hornstrup Kursuscenter. Kontakt Martin Monberg for nærmere information.

2 Værktøjerne introduceres kort i det følgende og du kan downloade de fulde beskrivelser med forslag til briefing og debriefing vores hjemmeside. De angivne deltagerantal er vejledende spørg os, hvis du er i tvivl. Husk at du altid har mulighed for at uddele observatørroller eller evt. konsulent - roller til dine deltagere. Dét er også meget lærerigt for de deltagende. Det angivne tidsforbrug kan variere afhængigt af omfanget af briefing/debriefing. Mange af øvelserne kan evt. laves på tid. Tips til faciliteringen: Byg videre på dagens tema eller brug øvelsen som afsæt til det næste tema! Tal deltagernes sprog! Der er forskel på ingeniører og pædagogers fagsprog! Vær tydelig omkring regler, særlige opmærksomhedspunkter, tid m.m.! Uddelegér evt. roller Leder, Tidsansvarlig, Observatør m.m.! Eksperimentér med forskellige mentale indstillinger! Fortæl en god historie en meningsfuld anekdote som perspektiverer processen! HUSK at opsamle værdifulde inputs undervejs fra processen! Lad altid deltagerne komme på banen med deres oplevelse af processen og koblingen til deres hverdag! BESTIL EN INSPIRATIONSDAG OG BLIV INTRODUCERET FOR VÆRKTØJERNE Vi laver gerne en workshop på bestilling for deltagere. Det foregår i tidsrummet 9-16 / Forplejning og facilitering er inkluderet i prisen. Pris 995,- pr. person. God fornøjelse med værktøjerne! Med venlig hilsen Martin Monberg Udviklingskonsulent Proces / Koncept / Web martin@hornstrupkursuscenter.dk T:

3 Procesværktøj Læringslegetøj SysTEAMing "SysTEAMing" er en kommunikationsøvelse - med fokus på ledelse, kommunikation og balance. Hvordan påvirker ledelseskommunikationen måden hvorpå opgaven løses? Hvilken rolle spiller præcision, tålmodig og balance når opgaverne skal løses hensigtsmæssig? Hvordan arbejder vi med feedback i det daglige? Og - hvordan kan det være, at risikovurdering ofte er noget vi foretager, når det er for sent...? Det er nogle af de spørgsmål, som deltagerne kan zoome ind på, imens de arbejder med "SysTEAMing"! Antal:4-16 personer / Tid:15-45 minutter. Vi har 1 sæt af "SysTEAMing". "BlindeBrik" "BlindeBrik" er en genial øvelse! Med bind for øjnene skal deltagerne afdække form og farve på de brikker de har i hænderne - for derigennem at afgøre hvilke to brikker instruktøren har skjult. Farve...?? Med bind for øjnene...?? Ja - det lyder som en umulig opgave. Men med den rette strategi og et fælles sprog, så kan det faktisk lade sig gøre! Læs beskrivelsen godt igenem inden du går i gang - og glæd dig til en lærerig proces. Antal:8-15 personer / Tid:20-45 minutter. Vi har 2 sæt af "BlindeBrik". "KultuRally Hvert bord sine regler! Deltagerne skal lære spillets spøjse regler udenad og spiller derefter om at vinde jetoner fra hinanden. Men hvad sker der, hvis der kommer en ny deltager som har sine helt egne regler med til bordet? En tankevækkende øvelse om kultur, regler, nye kollegaer, oplæring. Og så får KultuRally smilet frem hos de fleste Antal:9-16 personer / Tid:45 minutter. Vi har et sæt KultuRally.

4 Hækken" "Hækken" er en konstruktionsøvelse - med fokus på procesoptimering. Hvor gode er vi egentlig til at fjerne alt det overflødige og zoome ind på kerneopgaven? Og hvordan er samarbejdet når vi skal eksperimentere med forskellige løsningsmuligheder? Hvad, hvordan og hvem...det vil deltagerne blive klogere på, imens de arbejder hen imod at konstruere "Hækken"...på rekord-tid! Antal:5-15 personer / Tid:35-45 minutter. Vi har 1 sæt af "Hækken". "Tårnet" Det gode team arbejder for de fælles resultater og det stiller store krav til den enkeltes forståelse for egne og kollegernes opgaver. "Hvem kommunikerer med hvem?", "hvem tager næste skridt?" og "hvem bestemmer egentlig?". Grib snorene, find det fælles fodslag og sé om I kan bygge et tårn! Fornemmelsen for fællesskabets handlinger og kommunikationen - med eller uden ord - bliver afgørende for resultatet. Antal:6-12 personer / Tid:10-45 minutter / Vi har 2 sæt af "Tårnet". "Tryllestaven" En klssiker på Hornstrup Kursuscenter! Nogle gange får teamet en let og enkel opgave. Sådan sér den i hvert fald ud. Men ofte kræver selv små opgaver at teamet mestrer tålmodighed, samarbejde og præcision. "Tryllestaven" ligner en let opgave...men når den ene hånd ikke ved hvad den anden gør...så kan alt ske! Antal:4-18 personer / Tid:10-30 minutter / Vi har 4 sæt af "Tryllestaven"

5 "Fra A til B" Hvis den enkelte skal kunne bidrage optimalt til den fælles opgave, så er kommunikation afgørende. Særligt når det er marginalerne som tæller. Med denne øvelse skal tungen holdes lige i munden, når en bold...eller et æg...skal transporteres fra den ene pind til den anden. Forsigtigt... Antal:4-9 personer / Tid:10-45 minutter. Vi har 2 sæt af "Fra A til B". "Gruppeelastikken" En afgørende forudsætning for godt teamwork, er at deltagerne kan stole på hinanden. Det kan være svært for mange at "give slip" og tro på, at gruppen er der for én. Med gruppeelastikken kan deltagerne fysisk opleve følelsen af være støttet og omsluttet af et team. OBS!!! Sikkerhed Som dynamisk øvelse skal gruppeelastikken bruges på et blødt (græs) underlag MEN græsset må IKKE være fugtigt, da deltagerne kan glide! Generel forsigtighed under øvelsen tilrådes. Gruppeelastikken kan også bruges siddende på gulvet / græsset, som et tæt omsluttet og intimt samtalerum. Antal:4-16 personer / Tid:Variabel / Vi har 3 sæt af "Gruppeelastikken" "Leonardos Bro" Byg en bro! Det lyder nemt - men er det nu også det? At bygge "Leonardos Bro" uden hjælpemidler, dét kræver god kommunikation, aktiv lytning, koordinering, styring og stor tålmodighed. Og hele tiden lurer faren for, at man kan falde i afgrunden... Antal:6-12 personer / Tid:45-60 minutter. Vi har 5 sæt af "Leonardos Bro".

6 "Babuschka" "På vores arbejdsplads arbejder vi tæt sammen...". Med "Babuschka" for gruppen rig lejlighed til at udfordre denne påstand! Overraskende arbejdsvilkår, balance, sammenhold og evnen til at tænke kreativt er afgørende faktorer for succes i denne øvelse. Antal:5-9 personer / Tid: minutter. Vi har 3 sæt af "Babuschka". "Kuglebanen" Hastighed, præcision, koordination og kommunikation. Det bliver nødvendigt når kuglebanen sættes i spil! En kuglebane...det lyder da nemt! Ja, men når reglerne skal overholdes og alle skal inddrages, så bliver det pludselig en udfordrende opgave. Hold på hat og briller... Antal:6-20 personer / Tid:10-30 minutter / Vi har 4 sæt af "Kuglebanen" "Røret Mange opgaver ser simple ud på overfladen - men viser sig at være mere komplekse end som så. "Røret" er en opgave som stiller krav til deltagernes fornemmelse for timing, koordination og fælles fodslag. Med "røret" kommer deltagerne til at...skynde sig langsomt! Antal: 5-18 personer / Tid: minutter / Vi har 1 sæt af "Røret.

7 "Tegnemaskinen" At tegne en udfordring for mange. Med tegnemaskinen bliver det en fælles udfordring at skrive eller tegne symboler, ord eller andet som indfanger kursets udfordring. Snorene skal forsigtigt navigere pennen rundt på et flipover-papir og det er svært. Prøv at lade kursisterne lave en plakat over dagens tema og hæng den op i lokalet, eller lad dem evt. tegne et kreativt bud på løsningen, eller? Husk at slutte af med en fernisering! Antal:3-8 personer / Tid:10-25 minutter. Vi har 10 Tegnemaskiner. "Taktstokken Takstokken er en opmærksomhedsøvelse! Den gør det tydeligt, hvordan vi bevidst eller ubevidst overstyrer eller understyrer når vi kommunikerer med andre mennesker og hvordan vores opmærksomhed ofte flagrer væk fra det væsentlige. Deltagerne skal forsøge at føre Taktstokken rundt imellem sig, kun ved berøring af pegefingerens spids. Det lyder let men hvor har du egentlig din opmærksomhed? Og vil det lykkes, også uden ord og aftalt styring? Antal:2-50 pers. / Tid:5-10 minutter / Vi har 50 Taktstokke

8 Andre procesrekvisitter som du finder i Procesrummet Dialoogle - visuel kommunikation Billedkortene fra Dialoogle er et fantastisk procesværktøj! De mange forskelligartede motiver løfter kommunikationen i par, små grupper og større teams. Der er 60 kort i et sæt. På Hornstrup Kursuscenter har vi to sæt magnumkort (19x19 cm / edition 09 & 10), samt to sæt pocketkort (9x9 cm / edition 09 & 10). Kortene er til fri afbenyttelse. Vi er vilde med Dialoogle! Og på kan du finde masser af inspiration, eksempler på processer og du kan købe både kort, plakater, procesbog m.m. Pick A Picture Billedkortene fra Pick a Picture er et nyt bud på billedkort! Folkene bag Pick a Picture har nøje udvalgt hvert eneste foto på billedkortene. De valgte motiver spænder bredt og er gode udgangspunkter for udviklende samtaler, kurser, workshops og samarbejdsprocesser. På kan du læse mere og fuinde masser af inspiration til forskellige processer. Kortene kan købes hos hos Fortælleterninger - Rorys Story Cubes Fortælleterningerne, "Rory s Story Cubes", åbner døren til nye, kreative og anderledes fortællinger. 9 terninger, 54 motiver, 10 millioner kombinationsmuligheder! Brug dem til historefortælling, præsentationsrunder, kreative processer m.m. Terningerne kommer i 3 udgaver Classic / Voyages / Actions. Vi har terningerne til fri afbenyttelse på Hornstrup Kursuscenter og du kan købe dem i værktøjsbutikken på

9 Feedbackbolde" Alt for mange opsamlinger, evalueringer og feedbackseancer præges af gentagelser og de sædvanlige ord og vendinger. Med feedback-boldene får du deltagerne til at reflektere langt mere nuanceret og personligt. Med afsæt i den enkeltes associationer kommer der værdifulde tanker på bordet! Antal:4-35 pers. / Tid:5-35 minutter. Vi har 2 sæt "Feedbackbolde". Totemdyr - "Hvis du var en giraf..." Metaforiske rekvisitter kan bruges på mange forskellige måder og kommer i mange forskellige former. Vi er vilde med Metaforkort og Dialoogle. Men vi er også glade for nogle af de mere "skæve" rekvisitter. Som for eksempel "Totemdyr". "Totemdyr" kan eksempelvis bruges som udgangspunkt for dialog om personlig arbejdsstil, lederskab, persontyper m.m. De kan bruges som optakt til en tegneproces. Eller de kan bruges som bordpynt til at iscenesætte lokalet og skabe en anderledes ramme om processen. Vi har en kasse fuld af Totemdyr (Schleich-dyr / højde 3-15 cm). Perspektivmanden - fokus og retning Sammen med designeren Anette Ilsøe har vi fået fremstillet en Perspektivmand. Princippet er det samme som ved de kendte Tænkehatte udviklet af Edward de Bono. Perspektivmanden kan simpelthen køres frem og tilbage og placeres under den farve/det perspektiv, som man ønsker at fokusere på. Du kan google bono+tænkehatte og få gode tips til værktøjet.

10 UENDELIGE Dialogkort... "UENDELIGE Dialogkort" er en serie af nytænkende dialogkort. Kortene stille de gode spørgsmål - eller rettere - det meste af spørgsmålet. Deltagerne skal nemlig selv færdiggøre spørgsmålet med dét, som de er nysgerrige på, eller som de synes passer godt til situationen, eller til relationen. På Hornstrup Kursuscenter har vi alle 4 sæt kort - til fri afbenyttelse: Uendelige "GODE", "KVIKKE" og "SJOVE" spørgsmål samt uendelige PÅSKØNNELSER". Dét at deltagerne selv færdiggør spørgsmålene/påskønnelserne giver en dynamisk proces med plads til overraskelser og forundring for eksempel ved kursusstart. Kortene er udviklet af og de har samlet en række gode tips og tricks som du med sikkerhed vil blive inspireret af. Stil de rigtige spørgsmål med Dialogkort fra UPTION Brug dialogkortene fra UPTION til at stille de gode spørgsmål. Kortene er opdelt i sæt/temaer - "Teams og samarbejde", "Forandring", "Kreativitet" m.m. Og hvert sæt indeholder 37 kraftfulde spørgsmål som åbner for dialog, refleksion, forundring...og måske forandring! Brug kortene til store eller små grupper, som afsæt til din facilitering, som inspirationskort placeret rundt om i lokalet eller...? Kortene er udviklet af Pia Torreck fra Postkort til fremtiden Send et postkort til fremtiden! En fantastisk metode til at forankre deltagernes individuelle udbytte! Vi har designet et særligt postkort i A5 størrelse, som deltagerne selv dekorerer og udfylder både på forsiden og bagsiden! Ved kursets start beskriver de med tegning eller tekst deres udfordring på kortets forside - og ved kursets afslutning nedfælder de deres udbytte på kortets bagside. Kortet adresseres, frankeres og sendes hjem til kursisten efter ca.14 dage. En hilsen, en reminder...og en forankring af kursets indhold. Vi har Hornstrup-kortene til fri afbenyttelse.

Leg og læring - Procesværtøjer der rykker!

Leg og læring - Procesværtøjer der rykker! Leg og læring - Procesværtøjer der rykker! Teambuilding behøver ikke at tage en weekend og koste kassen. Med vores specielt importerede procesværktøj kan I teambuilde, når I vil! I en pause, om aftenen

Læs mere

Leg og læring - Procesværtøjer der rykker!

Leg og læring - Procesværtøjer der rykker! Leg og læring - Procesværtøjer der rykker! Teambuilding behøver ikke at tage en weekend og koste kassen. På Hornstrup Kursuscenter kan du træde ind i "Procesrummet", hvor du finder hyldevis af procesværktøjer

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

MATERIALEVOGN. Team & kommunikation

MATERIALEVOGN. Team & kommunikation MATERIALEVOGN Team & kommunikation Rekvisitter materialevognen Gør mødet og kurset til en oplevelse - iscenesæt lokalet... Design dit kursus, møde eller seminar på en ny måde. Stemningen i (kursus)lokalet

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

I magasinet momento februar 2010 I LOREM. - Hvorfor skal kurser og møder være så kedelige, spørger konferencevært Martin Monberg

I magasinet momento februar 2010 I LOREM. - Hvorfor skal kurser og møder være så kedelige, spørger konferencevært Martin Monberg 14 I magasinet momento februar 2010 I LOREM - Hvorfor skal kurser og møder være så kedelige, spørger konferencevært Martin Monberg REPORTAGE I magasinet momento februar 2010 I 15 LEG OG LÆRING I VOKSENHØJDE

Læs mere

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer Lukke-øvelser til dine processer En e-bog om at afslutte og samle op på processer I denne e-bog får du tre øvelser, du kan bruge, når du skal afslutte en proces. Øvelserne har til formål at opsamle idéer

Læs mere

Plug n play. 1. Sticky names

Plug n play. 1. Sticky names Plug n play Lidt kloge ord til eftertanke: Trygge rammer + relevans = åbenhed og nysgerrighed Når deltagerne oplever en tryghed og en tillid til hinanden og underviseren, og de ser en relevans i det den

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION Vores mission er, at hvert eneste barn udvikler livsduelighed i samtid og fremtid at de kan skabe sig et meningsfuldt liv i egne øjne og i omverdenens, som barn og som voksen

Læs mere

Visuel og kreativ formidling af budskabet

Visuel og kreativ formidling af budskabet Visuel og kreativ formidling af budskabet Visuel og kreativ formidling af budskabet Sæt billeder på dine budskaber, og inspirér dit publikum Kreative virkemidler inspirerer dit publikum Effektiv formidling

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Værktøjer til engagement i undervisningen

Værktøjer til engagement i undervisningen Værktøjer til engagement i undervisningen Gør dine deltagere engageret og involveret - variér din undervisning! Du kender det måske du skal undervise dine kollegaer i en af virksomhedens systemer, som

Læs mere

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Hvordan kan I fejre Kollegaens Dag? Alle kan være med til at fejre Kollegaens Dag det kræver ikke andet end lysten til at gøre noget positivt for og med sine kollegaer.

Læs mere

Indhold Kuffertens indhold... 2 Rebets mester... 3 T-spillet... 4 Atomaffald... 5 Håndjern... 7 Løft i flok... 8 Tillidsmole... 9 Transformation...

Indhold Kuffertens indhold... 2 Rebets mester... 3 T-spillet... 4 Atomaffald... 5 Håndjern... 7 Løft i flok... 8 Tillidsmole... 9 Transformation... Indhold Kuffertens indhold... 2 Rebets mester... 3 T-spillet... 4 Atomaffald... 5 Håndjern... 7 Løft i flok... 8 Tillidsmole... 9 Transformation... 10 Copycat... 11 Tæppevender... 12 Bolden i røret...

Læs mere

Personprofil og styrker

Personprofil og styrker Personprofil og styrker Et redskab til at forstå dine styrker gennem din personprofil Indhold Dette værktøj er udviklet med henblik på at skabe sammenhæng mellem de 24 karakterstyrker udviklet af The VIA

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Design af den gode mødeproces. Projektledermøde april 2014

Design af den gode mødeproces. Projektledermøde april 2014 ? Design af den gode mødeproces Projektledermøde april 2014 Oplæg om god mødeledelse og procesværktøjer v/ Anette Kristensen - Promentum A/S ank@promentum.dk 2684 6444 Dårlige processer Resulterer i dårlige

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Teambuilding på 7. årgang

Teambuilding på 7. årgang Teambuilding på 7. årgang På 7. årgang fordeles skolens elever på linjer efter interesse, hvilket bevirker, at eleverne ved indgangen til 7. klasse skal til at indgå i nye fællesskaber. Fællesskabet i

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

MATERIALEVOGN. Innovation ideudvikling & forandring

MATERIALEVOGN. Innovation ideudvikling & forandring MATERIALEVOGN Innovation ideudvikling & forandring Rekvisitter materialevognen Gør mødet og kurset til en oplevelse - iscenesæt lokalet... Design dit kursus, møde eller seminar på en ny måde. Stemningen

Læs mere

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes Anerkendende kommunikation og Spørgsmålstyper Undervisning i DSR. den 6 oktober 2011 Udviklingskonsulent/ projektleder Anette Nielson Arbejdsmarkedsafdelingen I Region Hovedstaden nson@glo.regionh.dk Mobil

Læs mere

Design dit eget computerspil med Kodu

Design dit eget computerspil med Kodu Design dit eget computerspil med Kodu I sensommeren var vi to CFU-konsulenter ude i SFO en på Borup Ris Skolens Grønbro-afdeling. Her var vi sammen med børnene for at få erfaringer i arbejdet med platformen

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

Godt i gang med Tegn på læring

Godt i gang med Tegn på læring Godt i gang med Tegn på læring Fem gode råd DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Fem gode råd I guiden her finder I fem gode råd om hvordan I kommer godt i gang med at bruge redskabet Tegn på læring. De fem råd

Læs mere

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren?

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren? Hvad er din alder? Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund? cand.oecon cand. mag. cand merc Cand. mag. i samfundsfag og historie International markedsføringsøkonom, HD afsætning, merit lærer, innovation

Læs mere

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb 1 Denne håndbog er tænkt som et dynamisk værktøj med konkrete ideer til metoder og redskaber

Læs mere

Samtale om undervisningen. den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker

Samtale om undervisningen. den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker Samtale om undervisningen den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker 4. november 2013 Hvorfor tale om kontekst? Påstand Alt er en del af et større system biologisk som socialt Kontekst Alting ting

Læs mere

Tim Struck. high impact facilitation. Kursus på 4 dage i effektfuld facilitering

Tim Struck. high impact facilitation. Kursus på 4 dage i effektfuld facilitering Tim Struck high impact facilitation Kursus på 4 dage i effektfuld facilitering Dette kursus er drevet af ét eneste formål: at gøre det nemt for dig at skabe troværdige resultater gennem andre. Eller sagt

Læs mere

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education 19. 20. 21. maj 2015 Intensivt certificering-kursus / Max. 10 deltagere [Målgruppe] Motivation Factor Job & Education er for dig, der Arbejder med

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer Kom godt i gang med arbejdsglæden 2 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi styrker arbejdsglæden hos os. Undervejs kommer der eksempler, øvelser og værktøjer til inspiration. Tre punkter

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Teori U - Uddannelsen Teori U Akademiet - frisætter mennesker, forløser energi og skaber transformativ udvikling! Det er i livet og i hverdagen, det skal gøre en forskel! Teori U - Uddannelsen - deep diving!

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

STORGRUPPE- PROCESSER

STORGRUPPE- PROCESSER STORGRUPPE- PROCESSER PKU100 FEBRUAR 2016 Mål og Rammer 4 Læringsmetoder 6 Deltagerinvolvering 8 Proceskonsultative redskaber 10 Struktur 12 Fysiske rammer 13 Evaluering 14 Denne folder er udarbejdet på

Læs mere

Motivation Factor Job & Education den 23. 24. 25. september 2014

Motivation Factor Job & Education den 23. 24. 25. september 2014 Motivation Factor Job & Education den 23. 24. 25. september 2014 Bliv uddannet i Motivation Factor Job & Education og få viden og metoder, der hjælper mennesker til at komme i mål med et job eller en uddannelse

Læs mere

Kreativ nytænkning. Få nye ideer til innovation og forandring. Kreativitet på kommando. Hvem deltager? Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer

Kreativ nytænkning. Få nye ideer til innovation og forandring. Kreativitet på kommando. Hvem deltager? Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer Kreativ nytænkning Kreativ nytænkning Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer Få nye ideer til innovation og forandring Vi lever i en verden fuld af forandring. Hvis du har vanskeligt ved at bryde

Læs mere

Systemisk lederuddannelse

Systemisk lederuddannelse Systemisk lederuddannelse Styrk din ledelsespraksis, og vær med til at udvikle din organisation. Professionel ledelsespraksis Deltag på denne 1-årige systemiske lederuddannelse, og få professionaliseret

Læs mere

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education 26.+27.+28. april 2016 Intensivt certificering-kursus Max. 10 deltagere Motivation Factor Job & Education er for dig, der Målgruppe Arbejder med ledige,

Læs mere

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015 Logbog -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering Efterår 2015 Aarhus Kommune Socialforvaltningen Det Sociale Akademi Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Velkommen til Basisuddannelsen - på vej mod Recovery-orienteret

Læs mere

Forandringsledelse. På kurset arbejder du med: Succesfuld ledelse af forandringsprocesser. Hvem deltager?

Forandringsledelse. På kurset arbejder du med: Succesfuld ledelse af forandringsprocesser. Hvem deltager? Forandringsledelse Forandringsledelse Skab resultater gennem succesfulde forandringer Succesfuld ledelse af ser Reorganisering, besparelser og nye krav om optimering er hverdag for mange. Forandringer

Læs mere

Systemisk projektlederuddannelse

Systemisk projektlederuddannelse Systemisk projektlederuddannelse En kombination af klassiske og nye projektstyringsfærdigheder og relationelle forståelser Giv din projektpraksis et løft Kan du navigere i de mange komplekse projektopgaver?

Læs mere

Motivation Factor Job & Education

Motivation Factor Job & Education Styrk trivslen og motivationen - hos jeres målgruppe og jer selv! Motivation Factor Job & Education Sommerrabat på kurser, der afholdes internt i juni, august eller september 2015 3 dages internt kursus

Læs mere

Feedback på arbejdspladsen

Feedback på arbejdspladsen Feedback på arbejdspladsen Feedback på arbejdspladsen kan ses som et læringsværktøj, der sikrer fagligt fokus og udvikling af samarbejdet om kerneopgaven. At opbygge en velfungerende feedbackkultur, kan

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Vi dannes ved at tænke med og i billeder og lærer gennem brug af sanserne. sætte ord på det, vi ser, hører og reflekterer over.

Vi dannes ved at tænke med og i billeder og lærer gennem brug af sanserne. sætte ord på det, vi ser, hører og reflekterer over. Vi dannes ved at tænke med og i billeder og lærer gennem brug af sanserne ved at sætte ord på det, vi ser, hører og reflekterer over. VISUAL THINKING / THINKING VISUAL Vi tænker med og i billeder Billeder

Læs mere

Den gode MUS - Vejledning for medarbejdere

Den gode MUS - Vejledning for medarbejdere Den gode MUS - Vejledning for medarbejdere www.teknologisk.dk/kurser Kære læser Står medarbejderudviklingssamtalen (MUS) for døren, og er du i tvivl om, hvordan du bedst forbereder dig? Denne vejledning

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

Strategi, vækst og lederskab

Strategi, vækst og lederskab Strategi, vækst og lederskab Strategi, vækst og lederskab Virkelighedsnær sparring på dit lederskab og fokus på strategisk ledelse Selv de dygtigste ledere kan blive bedre Trænger du til ny inspiration

Læs mere

Modul 4 LEAN support i produktionen

Modul 4 LEAN support i produktionen Modul 4 LEAN support i produktionen Program Dag 1: Opsamling problemløsningsøvelse Den helstøbte ambassadør Kommunikation Situationskort Dag 2: Virksomhedsbesøg Opfølgning og plan for virksomhed Præsentationsteknik

Læs mere

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale.

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale. FASE 3: TEMA I tematiseringen skal I skabe overblik over det materiale, I har indsamlet på opdagelserne. I står til slut med en række temaer, der giver jer indsigt i jeres innovationsspørgsmål. Det skal

Læs mere

Mindfulness i pædagogikken

Mindfulness i pædagogikken Mindfulness i pædagogikken Et praksisrettet og forskningsunderbygget kursus for undervisere og vejledere, der arbejder med unge Kursuscenter Brogaarden 25.11-26.11.2013 Generator kurser og konferencer

Læs mere

Fleksibel workshopdag 14. nov. kl.10.00-20.00 Hornstrup kursuscenter Vejle

Fleksibel workshopdag 14. nov. kl.10.00-20.00 Hornstrup kursuscenter Vejle Fleksibel workshopdag 14. nov. kl.10.00-20.00 Hornstrup kursuscenter Vejle Program 10.00 Ankomst, fælles velkomst 10.15 12.15 Workshoprunde 1 12.15 13.15 Frokost 13.15 15.15 Workshoprunde 2 15.15 16.15

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Motivation Factor Education SPECIAL

Motivation Factor Education SPECIAL JobEdu udbyder i samarbejde med Nordic Coaching Motivation Factor Education SPECIAL den 26. 27 og 28. november 2013 Bliv uddannet i Motivation Factor Education SPECIAL og få viden og metoder, der hjælper

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 50, Aarhus, marts 2019 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

BLIV EN DEL AF BRANDTS

BLIV EN DEL AF BRANDTS BLIV EN DEL AF BRANDTS Forside: Anette Harboe Flensburg, udsnit af maleriet At bygge rum der ikke findes ll www.anettehflensburg.dk På Brandts er vi sammen med vores erhvervspartnere i gang med at skabe

Læs mere

Mindfulness gennem mental træning

Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mere fokus, mindre stress og endnu bedre resultater Giv din hjerne ro til at arbejde I en verden, hvor næsten alt drejer sig om ydeevne

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Et handlings- og praksisorienteret udviklingsforløb for ledere, ledelsesteam, projektledere, teamledere og koordinatorer på alle former for uddannelsesinstitutioner.

Læs mere

Mindfulness skab resultater i balance

Mindfulness skab resultater i balance Mindfulness skab resultater i balance Mindfulness skab resultater i balance Bring din organisation til balance og bedre bundlinje gennem en fokuseret indsats på dig selv og din lederrolle. Balance, trivsel

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 45, København, 2016-2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

WeDo 2.0 Eksperimenterende natur og teknologi

WeDo 2.0 Eksperimenterende natur og teknologi Fremtiden tilhører de kreative LEGO Education WeDo 2.0 Eksperimenterende natur og teknologi 1.-4. KLASSE NATUR/TEKNOLOGI OG PROGRAMMERING ROBOTTER OG IT PROBLEMLØSNING KREATIVITET SAMARBEJDE Åbn døren

Læs mere

INKLUSION I GRUNDSKOLEN

INKLUSION I GRUNDSKOLEN KVALIFICERING AF LÆRERE OG PÆDAGOGER MED INKLUSIONSRETTEDE OPGAVER KURSUSCENTER BROGAARDEN 08.-09.05.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK Inklusionsopgaven er for alvor landet

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Er du, dit personale og din butik rustet til fremtiden?

Er du, dit personale og din butik rustet til fremtiden? Er du, dit personale og din butik rustet til fremtiden? DETAILUDDANNELSE - HORSENS 2014 MODUL BESKRIVELSER FORMÅL: I en hård konkurrence situation er det nødvendigt konstant at fokusere på forretningens

Læs mere

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 TRACs INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM STYRK DIG SELV I ROLLEN SOM LEDER AF KREATIVE PROJEKTER INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TRACS INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 STYRK DIG SELV

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

Redskab til forankringsproces

Redskab til forankringsproces GODT I GANG MED DEN STYR- KEDE PÆDAGOGE LÆREPLAN Redskab til forankringsproces Her får I inspiration til fem processer til at udvikle og forankre nye perspektiver på jeres praksis i tråd med den styrkede

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Velkommen til Klasseledelse og flow i indskolingen. Hvordan kan klasseledelse skabe et godt læringsmiljø samt understøtte flow i undervisningen?

Velkommen til Klasseledelse og flow i indskolingen. Hvordan kan klasseledelse skabe et godt læringsmiljø samt understøtte flow i undervisningen? Velkommen til Klasseledelse og flow i indskolingen Hvordan kan klasseledelse skabe et godt læringsmiljø samt understøtte flow i undervisningen? Dagens program Mindmap over associationer til hhv. klasseledelse

Læs mere

status Lever du livet eller lever livet dig?

status Lever du livet eller lever livet dig? Daisy Løvendahl Personlig rådgiver status Lever du livet eller lever livet dig? www.daisylovendahl.dk Vælg til og fra #1. tid til at tjekke ind Fælles for de mennesker, jeg arbejder med, er, at det, de

Læs mere

Corporate Communication

Corporate Communication Corporate Communication Uddrag af artikel trykt i Corporate Communication. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 1 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 1 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 1 af 6; 08:30 15:30 De første spæde skridt Introduktion 2 Titel på præsentation DAGENS PROGRAM 08:30

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

Dig som underviser. På kurset arbejder du med: Skab en unik stil som underviser med afsæt i en DISC profil. Del af uddannelse. Hvem deltager?

Dig som underviser. På kurset arbejder du med: Skab en unik stil som underviser med afsæt i en DISC profil. Del af uddannelse. Hvem deltager? Dig som underviser Dig som underviser Få gennemslagskraft og større bevidsthed om din egen undervisningsstil Skab en unik stil som underviser med afsæt i en DISC profil Med udgangspunkt i en DISC-profil

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Fusions & forandringskassen

Fusions & forandringskassen Fusions & forandringskassen Værktøjskassen indeholder Rekvissitter: Togfløjte 5 stk. Bendeez s (37 cm lange gummistænger) 2 stk Tangle-figur-led 2 stk. KOOSH bolde 1 stk. SMILE bold 1 stk. Globe bold 1

Læs mere