Din ytringsfrihed. selvsagt en berigelse for den offentlige debat, at de personer, som har forstand på tingene, deltager aktivt i debatten.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Din ytringsfrihed. selvsagt en berigelse for den offentlige debat, at de personer, som har forstand på tingene, deltager aktivt i debatten."

Transkript

1 1 Din ytringsfrihed

2 Din ytringsfrihed 2 Alle ved, at I Danmark har vi ytringsfrihed. Det er endda noget, vi bryster os af. Og ytringsfriheden gælder også, når vi taler dem imod, der har magt til at træffe beslutninger, som vi som borgere mærker konsekvenserne af. Ytringsfriheden gælder, selv om man er ansat af dem, der har den bestemmende magt. Ytringsfriheden gælder for offentligt ansatte medarbejdere på lige fod med andre borgere. Sådan skal det være ikke alene af hensyn til de offentligt ansatte, men af hensyn til samfundet som sådan. De offentligt ansatte har indgående indsigt i, hvordan de offentlige myndigheder og deres opgavevaretagelse fungerer. Og det er selvsagt en berigelse for den offentlige debat, at de personer, som har forstand på tingene, deltager aktivt i debatten. I Justitsministeriets vejledning af 2006 om offentligt ansattes ytringsfrihed er det formuleret sådan: Offentligt ansattes deltagelse i debatten er ikke blot af betydning for den enkelte ansatte. Det er således i mindst lige så høj grad til gavn for samfundet som sådan, når offentligt ansatte ytrer sig. Dette skyldes bl.a., at de offentligt ansatte - i kraft af den specialviden, som de besidder inden for deres forskellige fagområder - i en række tilfælde vil kunne medvirke til at højne det faglige niveau i den offentlige debat. Offentligt ansatte vil således bl.a. kunne bidrage med oplysninger om, hvilke praktiske konsekvenser politiske beslutninger har haft eller vil kunne få. Men når en offentlig arbejdsgiver bliver optaget af at beskytte sig selv mod kritik og argumenter imod den linje, den har besluttet sig for, så hænder det, at ytringsfriheden bliver glemt. Det sker ikke så sjældent, at f.eks. en kommune åbenlyst forsøger at undertrykke de ansattes ret til at ytre sig frit. Denne publikation rummer en række konkrete eksempler på det. Det er ikke i orden. Og mere end det: det er brud på grundloven. I disse år oplever ansatte i folkeskolen en række krav, som de ikke kan leve op til, fordi kravene stiger, og resurserne falder. Og undertiden ser vi åbenlyse forsøg på at lukke munden på dem. Derfor har Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse besluttet, at ytringsfrihed skal være et strategisk indsatsområde. Denne publikation er et af de initiativer, som er resultatet af denne beslutning.

3 3 Formålet med publikationen er at oplyse medlemmerne om ytringsfriheden, dens rækkevidde og dens begrænsninger. Med denne viden håber vi, at medlemmerne vil deltage i den offentlige debat uden at frygte negative reaktioner fra arbejdsgiverens side. Vi kan ikke garantere, at din arbejdsgiver ikke gør forsøg på at undertrykke din ytringsfrihed. Eksemplerne i denne publikation viser, at det sker af og til. Men vi kan garantere dig, at du har Danmarks Lærerforening i ryggen, hvis det sker. Grundlovens 77 Ytringsfriheden handler om retten til at give udtryk for sin mening. Det er en så vigtig rettighed, at den står i grundlovens kapitel 8 om borgernes frihedsrettigheder. 77 i grundloven er formuleret således: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Så enkelt og kortfattet er lovgivningen om ytringsfrihed formuleret. Vi skal i det følgende se nærmere på, hvad reglen betyder i praksis. Og til at beskrive praksis bruger vi en række konkrete eksempler fra den virkelige verden. Ytringsfrihed og loyalitetspligt Ytringsfriheden har grænser. Det ligger implicit i bisætningen dog under ansvar for domstolene i grundlovens 77. Vi kommer ind på grænserne for ytringsfrihed i et senere afsnit. Selv om man ikke overtræder grænserne for ytringsfrihed, skal man være opmærksom på, at det, man siger godt kan have konsekvenser. Hvis man f.eks. vedvarende over en lang periode giver udtryk for en negativ holdning til andre, er det forventeligt, at der kommer en negativ reaktion. Man har en konflikt med hinanden. Hvis parterne eller skal vi kalde dem kamphanerne holder sig inden for ytringsfrihedens og lovens rammer i øvrigt, er der sjældent grund for samfundet til at gribe ind. Billedet bliver anderledes, hvis der er asymmetri i magtforholdet mellem parterne. Hvis den ene part har bestemmende magt over den anden. En sådan asymmetri er der i forholdet mellem en arbejdsgiver og en ansat. Arbejdsgiveren kan give instruktioner og sanktionere uønsket adfærd i yderste fald fyre medarbejderen. Hvis arbejdsgiveren vil gribe ind over for en ansat på grund af nogle ytringer, han eller hun er kommet med, er det spørgsmålet, om det er berettiget. Her skal vi skelne mellem:

4 4 1) Ytrer medarbejderen sig som repræsentant for sin arbejdsgiver eller alene på sine egne vegne ( som privatperson )? 2) Er arbejdsgiveren privat eller offentlig? Vi tager i det følgende udgangspunkt i offentligt ansattes ytringsfrihed. Til sidst beskriver vi, hvordan vilkårene kan være anderledes for privat ansatte. Ytringsfrihed for offentligt ansatte Når en ansat udfører sit arbejde, skal man forsøge at fremme arbejdsgiverens interesser. Han eller hun skal loyalt leve sig ind i, hvad der i situationen er arbejdsgiverens interesse, og arbejde loyalt for at fremme de mål, arbejdsgiveren har fastsat. Men i privatlivet kan arbejdsgiveren ikke give instruktioner om, hvad man skal sige eller gøre. Der er derimod intet, der hindrer, at man som privatperson kritiserer sin arbejdsgiver. Vi belyser forskellen med to eksempler: Eksempel 1. Lærerens Facebook-indlæg En kommune havde privatiseret skolerengøringen. Det private rengøringsfirma havde overtaget kommunalt rengøringspersonale. En lærer blev harm over at se, hvordan kommunens mangeårige, gode og vellidte rengøringspersonale blev behandlet af sin nye arbejdsgiver. Læreren skrev dette indlæg på Facebook: Findes der noget værre end skolereformen for en lærer lige NU? Ja, rengøring af ISS på A-skolen. Jeg synes, det virker fuldstændigt surrealistisk, den måde ISS behandler sit personale på. Jeg føler mig mere og mere hensat til tiden i Østeuropa. Vi har gennem lang tid oplevet kvinder i uniform med emblemer på jakkesættet herse, skælde og smælde på rengøringsmedarbejderne på skolen. Medarbejdere, der altid har ydet en formidabel indsats, har været fleksible, samarbejdsvillige og har været særdeles afholdt af både børn og ansatte på skolen. I onsdag kulminerede det da en af Uniformerne råbte og skreg af to medarbejdere midt på gangen i 8-10 minutter, hvor flere elever sad og arbejdede, og ansatte passerede. Uniformen mente, da det blev påpeget af en leder, der blev hentet for at stoppe hendes råben, at det var hun i sin gode ret til at gøre. Det jeg, som ansat lærer oplever, er, at hver gang der er tilsyn fra kommunen af ISS, er der et stort antal ekstra medarbejdere fra ISS på sko-

5 5 len i dagene før. Det vrimler med rengøringspersonale, jeg aldrig har set før, og dørhåndtag, hylder etc. bliver pudset og rengjort. Medarbejderne har siden september gået fra at være kommunalt ansatte til at arbejde under ISS. Skolen har i den periode fået halveret vores timer fra ca. 160 timer til omkring 84 timer. Efterfølgende har det vist sig, at det areal ISS har beregnet vores rengøring efter i flere tilfælde har været forkert. A-hallens rengøring var bl.a. beregnet til omkring 550 kvadratmeter - i stedet for Vi skal have tilsyn igen mandag og i fredags var der 4 ekstra medarbejdere på skolen for at gøre rent. 2 i uniformer dukkede op og truede en af skolens mangeårige og afholdte medarbejdere med en skriftlig advarsel, fordi hun ikke kunne nå det område, hun skulle nå inden for tidsrammen. Da hun viste ham de områder, hun skulle klare, blev advarsel trukket tilbage, og hun blev i stedet beordret til at blive på skolen til opgaven var løst. Hun mødte kl. 5 og gik hjem kl Personligt berører det mig meget, at man kan behandle andre mennesker på denne måde, og I der læser dette må meget dele det. Specielt jer der har venner med politisk indflydelse, der har mulighed for at ændre disse horrible forhold. Kæmpeknus til Lærke, Malene og Misjui (det er nok stavet forkert) der gør en kæmpe indsats og holder ud. [Dato og underskrift] Eksempel 2. Lærers intrabesked til en elevs forældre En lærer sender en mail på SkoleIntra til en elevs forældre: Kære Vi fik ikke snakket eller skrevet sammen i sidste uge. Jeg har talt meget sammen med [ledelsen] om [elevens] trivsel i løbet af studieugen. Jeg fik så i torsdags at vide, at [eleven] flytter til 5. c. Jeg vil være helt ærlig og sige, at jeg ikke tror, at det er den bedste løsning for [eleven]. Jeg ved dog også, at I mener, at klasseflytningen var det eneste rigtige at gøre I eksempel 1 er det tydeligt, at læreren udtaler sig på sine egne vegne. Hun er som person indigneret over noget, som hun oplever i sin hverdag. Hun giver sin mening til kende, og det er hun fuldt berettiget til. I eksempel 2 har vi at gøre med en professionel relation mellem en lærer, en elev og elevens forældre. Læreren udtaler sig som lærer, og hun undsiger den beslutning, som ledelsen har truffet. Læreren lever ikke op til loyalitetspligten.

6 6 Grænser for ytringsfriheden Vi vender os nu mod de begrænsninger, der er i ytringsfriheden selv om man udtaler sig som privatperson. For ytringsfriheden har som tidligere nævnt grænser. Injurier Injurier er ærekrænkende udtalelser. Lovgivningen om injurier findes i straffelovens kapitel 27 om freds- og ærekrænkelser. Der skelnes mellem to typer: sigtelser og ringeagtsytringer. En sigtelse er en påstand om, at en person har en bestemt egenskab eller har gjort noget bestemt. Ifølge sagens natur er påstanden kun ærekrænkende, hvis den kan nedsætte ham eller hende i medborgernes agtelse. Sigtelser kan principielt være rigtige eller forkerte. Det kan være straffrit at fremsætte en sigtelse, hvis det kan bevises, at den er sand. Ved ringeagtsytringer forstås fornærmelige ord og handlinger. Ringeagtsytringer behøver ikke at indeholde påstande om noget der kan bevises eller modbevises. Derfor er spørgsmålet om sandhedsværdi ikke interessant. Nogle af dem har slet ingen mening, men er krænkende af grunde, der ikke har noget at gøre med, om den omtalte person svarer til det sproglige signalement. Hovedtypen af ringeagtsytringer er stærke skældsord som svin, idiot, horeunge o.s.v. Krænkelsen og strafværdigheden ved ringeagtsytringer beror på, at der i en stærk sproglig form hæftes en karakteristik på en person, således at ytringen enten er udtryk for eller i omverdenen muliggør en foragtende, hånende, latterliggørende eller på lignende måde nedvurderende opfattelse af den fornærmede. Tavshedspligten Tavshedspligten betyder ikke, at det er forbudt at videregive oplysninger, hvis man har fået dem i jobbet. Det er kun fortrolige oplysninger, der er tavshedspligt om. Hvad fortrolige oplysninger er, er defineret i forvaltningslovens 27. I dagligdagen støder lærere kun på én type oplysninger, der er fortrolige: oplysninger om enkeltpersoners private, herunder økonomiske forhold. Det er meget sjældent, tavshedspligten bliver brudt. Eksempel 3. Borgmesteren, som bakkede sit personale op En familie anmeldte til politiet, at deres 5-årige søn var blevet voldtaget af en ukendt mand i sin børnehave. Sagen gav i den lokale presse anledning til nogen kritik af børnehavens personale. Borgmesteren forsvarede institutionens personale i pressen.

7 7 Han afviste, at der havde fundet overgreb sted i børnehaven. Han satte spørgsmålstegn ved drengens troværdighed. Borgmesteren gav bl.a. pressen oplysninger om drengens psykiske problemer og afvigende intimadfærd. Borgmesteren blev af organisationen Børns Vilkår meldt til politiet for brud på tavshedspligten. Han blev straffet med en bøde på kr. Foreningens bemærkning: Borgmesteren brød tavshedspligten, selv om barnets eller familiens navn ikke blev nævnt. Det skyldes, at det var muligt at identificere barnet ud fra oplysning om etnicitet og hvilken børnehave han gik i. Der var mange personer med større eller mindre kendskab til børnehaven, som kunne gennemskue, hvilket barn det drejede sig om. Eksempel 4. Når snakken går i bussen En støttepædagog fortalte en kollega om nogle frustrationer, hun havde i forbindelse med arbejdet med en bestemt dreng. Samtalen foregik, mens de kørte i bus. Der blev ikke nævnt navne. I bussen sad en pige, som genkendte støttepædagogen. Pigen følte sig ikke i tvivl om, at det var hendes lillebror, der blev omtalt. Moderen klagede til kommunen. Da kommunen undersøgte sagen, viste det sig, at pigen havde taget fejl. Det var ikke hendes lillebror, samtalen handlede om. Kommunen gav alligevel støttepædagogen en påtale for brud på tavshedspligten. Kommunen trak senere påtalen tilbage, efter at ombudsmanden havde udtalt sig i sagen. Ombudsmanden udtalte, at tavshedspligten ikke var brudt. Han lagde vægt på, at det kun var dem, der i forvejen kendte barnet og de omtalte forhold, som ville vide, hvem barnet var. Eksempel 5. Fyringen var uberettiget På en sygehusafdeling var personalet ved at være træt af, at der blev indlagt patienter med lidelser, som faldt uden for afdelingens speciale. En sygeplejerske skrev til sin Facebook-gruppe: Blot for at følge op på vores enige undren i morges : Vil du føje til vores liste over uønskede diagnoser/forekomster i afdelingen for ORTOPÆDISK 1 KIRUR- GI(!!) Pt. Møder til en LEVERBIOPSI 2 d.d? Hva sker der? Syn s ligesom ikke vi mangler kunder i biksen, vel 1) Ortopædi er den medicinske betegnelse for den disciplin, som vedrører bevægeapparatet 2) Biopsi er undersøgelse prøver, taget fra levende væv

8 8 Måtte da også lige efterforske en lille smule i, hvad det egentlig indebar af forberedende øvelser Eks. fandt jeg frem til, at man skal have gyldig BAC-test 3 og i øvrigt være fastende til sådan én Hmmm Jeps, deet var også 1. valget (eftersom pt. Ikke lige var til at overtale til anlæggelse af en venflon!) men det virkede jo først i 3. hug til gengæld sov vedkommende også RIGTIG godt, i resten af min vagt Sygeplejersken blev fyret med den begrundelse, at hun havde brudt sin tavshedspligt. Et afskedigelsesnævn kom frem til det resultat, at opsigelsen ikke var rimeligt begrundet, og at tavshedspligten ikke var brudt, da enkelte patienter ikke kunne identificeres. Foreningens bemærkning: I konkrete situationer kan det være uheldigt eller dårlig stil at diskutere personfølsomme forhold i det offentlige rum, selv om man anonymiserer. Men eksemplerne 4 og 5 viser, at når man ikke ved hjælp af oplysningerne kan identificere den eller de personer, der omtales, er det ikke brud på tavshedspligten. Andre begrænsninger i offentligt ansattes ytringsfrihed Reglerne om injurier og tavshedspligt er fastsat i lov. For offentligt ansatte er der herudover enkelte begrænsninger i ytringsfriheden. De er ikke direkte nedfældet i lov, men har udviklet sig i tidens løb. Disse begrænsninger afspejles i retspraksis og i ombudsmandens praksis og er samlet op i Justitsministeriets vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Eget arbejdsområde Hvis man udtaler sig om sit eget arbejdsområde, må man ikke komme med åbenbart urigtige oplysninger. Denne begrænsning giver god mening, når man tænker på den grundlæggende tese, som er skrevet i indledningen til denne publikation: at offentligt ansattes deltagelse i debatten er en berigelse, fordi de er eksperter på deres fagområder. Men hvis eksperterne lyver om det, de er eksperter på, fører de debatten ud i en sump af uvidenhed og vrangforestillinger. Loyalitet Som det fremgår af de hidtidige afsnit, indebærer offentligt ansattes ytringsfrihed, at man frit kan udtrykke sine tanker og meninger også i form af kritik af arbejdsforholdene, kritik af arbejdsgiveren eller 3) BAC-test er en test, hvor blod typebestemmes

9 9 synspunkter, der er i modstrid med arbejdsgiverens. Man kan se sådan på det, at loyaliteten er i forhold til samfundet som sådan ikke imod de valgte eller ansatte ledere, som forvalter på samfundets vegne. De skal kunne stille op til kritik. Derimod viser rets- og ombudsmandspraksis, at det legitimt kan medføre negative reaktioner fra ledelsen, hvis man ytrer sig i unødig grov form. Herudover stilles der reelt større krav til loyaliteten hos topchefer, der er tæt på beslutningstagerne. Her er der mindre spillerum for kritik. Chefer, der er tæt på magtens centrum, skal vise respekt for myndighedens interne beslutningsproces og være tilbageholdende med ytringer, navnlig i den periode hvor beslutningerne er undervejs. Eksempel 6. Kommunaldirektørens hyrdebrev I 2010 skrev kommunaldirektøren i en østjysk kommune til samtlige ledere i kommunen. Han instruerede dem om, at de i den offentlige debat ikke måtte udtale sig imod byrådets beslutning om at beskære budgettet med 90 mio. kr. årligt. Kommunaldirektøren understregede, at lederne var en del af kommunens samlede ledelse, og at ledelsens synspunkt blev fastlagt af byrådet. Derfor måtte ingen af kommunens ledere hverken på kommunens vegne eller som privatpersoner kritisere byrådets beslutning. Argumentet var, at det var deres opgave at gennemføre besparelserne, og derfor kunne de ikke udtale sig imod dem. Ombudsmanden læste om kommunaldirektørens brev i fagbladet Folkeskolen og gik ind i sagen af egen drift. For det første slog ombudsmanden fast: Man har som offentligt ansat en vidtgående frihed til at udtale sig om ressourcespørgsmål, som kan have væsentlig betydning for de fremtidige forhold på arbejdspladsen, f.eks. nedskæringer. For det andet fik ombudsmanden i denne sag tydeligt understreget, at f.eks. skoleledere ikke hører med til magtens centrum. De kan frit udtrykke deres mening om f.eks. besparelser. Ombudsmanden formulerede det således: Indholdet af X Kommunes instruks giver mig anledning til at fremhæve det anførte fra vejledningen om at begrænsningerne i den ansattes ytringsfrihed i almindelighed ikke gælder ansatte med en funktion der ligger fjernt fra de politiske og administrative beslutningstagere. Dette gælder også ansatte med ledelsesansvar, når de ikke aktivt

10 10 medvirker i tilblivelsen af beslutningerne. Foreningens kommentar: Ombudsmandens udtalelse viser, at skoleledere og andre institutionsledere ikke er tæt nok på kommunalbestyrelsen til at være omfattet af de større krav til loyalitet, som påhviler topcheferne i magtens centrum. Skolelederne har ikke medvirket aktivt i tilblivelsen af kommunalbestyrelsens beslutning om at spare 90 mio. kr. Går den, så går den Det er sjældent, der kører sager ved domstolene om krænkelse af offentligt ansattes ytringsfrihed. Årsagen er, at så snart der er nogen, som interesserer sig for sagen, lægger den offentlige arbejdsgiver sig fladt ned og erkender, at det var en fejl, eller det var uheldigt formuleret, og selvfølgelig har vores medarbejdere fuld ytringsfrihed. Det er et klart mønster, og det viser sig i eksemplerne i denne publikation. Det vil vi se nærmere på i det følgende. I eksempel 1 om en lærers indlæg på Facebook om udliciteret rengøring kunne rengøringsselskabet ikke lide at blive kritiseret på den måde. Det henvendte sig til kommunen, og kommunens personalechef instruerede skolelederen om, hvad han skulle gøre. Læreren blev indkaldt til en samtale, hvor hun blev bedt om at fjerne sit indlæg fra facebook. Hvis hun gjorde det, ville der ikke blive foretaget yderligere. Skolelederen orienterede læreren om, at personalechefen havde bedt ham om en tilbagemelding om, hvorvidt indlægget blev fjernet. Skolelederen gav endvidere udtryk for, at hun ikke må ytre sig om forhold, hun har kendskab til fra sit arbejde som lærer på N Skole. Konkret foreholdt han hende, at hun havde udtalt sig om: Antallet af kvadratmeter, som er omfattet af rengøringsentreprisen Timeresurser Noget med en advarsel, der er trukket tilbage Medarbejdere omtalt ved navn Endvidere sagde skolelederen, at det ifølge personalechefen kan være injurierende og kan politianmeldes, at rengøringsselskabets leder på stedet er omtalt ved sin uniformering. Skolelederen orienterede samme dag tillidsrepræsentanten tilsvarende. Tillidsrepræsentanten var urolig for, at også andre kolleger kunne komme i vanskeligheder. På tillidsrepræsentantens opfordring gentog skolelederen derfor budskabet over for skolens samlede personale senere på dagen. Da skolelederen handlede på instrukser fra personalechefen, intervenerede Danmarks Lærer-

11 11 forening ved at skrive til kommunalbestyrelsen som den formelt ansvarlige arbejdsgiver. Straks personalechefen erfarede, at et sådant brev var på vej, sendte hun sammen med skolelederen en til læreren, hvori de beklagede, at hun var blevet anmodet om at fjerne indlægget på Facebook. Samtidig tilkendegav kommunen, at den ikke ønskede at anfægte de ansattes ytringsfrihed. Foreningens kommentar: Se ovenfor afsnittet om tavshedspligt. Tavshedspligten omfatter oplysninger om personers private forhold. Medarbejderen kan frit ytre sig om de forhold, ledelsen har nævnt ovenfor. I eksempel 6 om kommunaldirektørens hyrdebrev til kommunens ledere gik ombudsmanden som nævnt ind i sagen af egen drift. Han sendte et brev til kommunen med anmodning om kommunens bemærkninger til sagen. Kommunen skrev i sit svar til ombudsmanden, at den uden forbehold beklagede ordlyden i instruksen, og at instruksen på den baggrund berettiget havde kunnet læses som en instruks med det formål at indskrænke ledernes ytringsfrihed. Kommunen beklagede formuleringerne i instruksen på sin hjemmeside samt i en til samtlige ledere. Kommunen gav udtryk for, at det ikke havde været hensigten at indskrænke ytringsfriheden for hverken ledere eller andre medarbejdere i kommunen. Da kommunen således havde lagt sig fladt ned og beklaget fejlen, kunne ombudsmanden nøjes med at konkludere, at han var enig med kommunen i, at formuleringen af hyrdebrevet var beklagelig. Eksempel 7. Vi vil beholde vores skoleleder Kommunaldirektøren i en sjællandsk kommune havde i december 2011 meldt ud, hvordan han ville bemande kommunens skoler ledelsesmæssigt, hvis byrådet i januar 2012 vedtog de foreslåede skolestrukturændringer. Ændringerne gik ud på, at kommunens skoler skulle lægges sammen til færre skoler med afdelinger på flere geografiske adresser. Personalet på en skole skrev et åbent brev til kommunaldirektøren. Personalet var fortørnet over at miste skolens leder, som havde udviklet skolen til alles tilfredshed. Beslutningen om at flytte skolelederen væk var båret af et overordnet princip om, at ingen skoleleder måtte blive den overordnede leder ved samme skole, hvor han havde gjort tjeneste som leder af en af de under skolen henhørende geografiske adresser. En af skolens lærere lod sig interviewe af områdets dagblad. Han gav

12 12 udtryk for synspunkter som: Det ligner en fyring Vi har scoret godt i trivselsundersøgelser. Skolen har scoret godt. Der er intet at pege på. Hvad skal en omrokering til for? Skolelederens spidskompetencer, der har været afgørende for skolens succes, ligger netop i blandt andet udskoling, i tosprogsområdet og i science. Hvordan vil man bruge de kvalifikationer i en skolefilial med børn fra 0. til 6. klasse? For personalet er det en totalt uforståelig måde at drive ledelse på. Jeg ser det nærmest som noget, der kan sammenlignes med et justitsmord. Jeg kan næsten kun tro, at der ligger noget personligt til grund Da kommunaldirektøren havde læst avisen, indkaldte han straks læreren til tjenstlig samtale dagen efter. Ved den tjenstlige samtale skulle kommunaldirektøren og personalechefen deltage på kommunens side. Danmarks Lærerforening intervenerede ved at ringe til kommunaldirektøren og melde sin ankomst som bisidder for læreren. Samtidig foreholdt foreningen kommunaldirektøren, at han var ved at bevæge sig ud i en retsstridig krænkelse af en offentligt ansats ytringsfrihed. Samtalen blev herefter gennemført uden deltagelse af personalechefen. Kommunaldirektøren tilkendegav, at han blot ville forklare, at det gav ham problemer i forhold til det politiske system, når der står sådanne ytringer i avisen. Han tilkendegav, at han ikke ville anfægte lærerens ytringsfrihed. Han gav udtryk for, at han ikke ønskede at gribe ind over for læreren. Der blev ikke udfærdiget noget notat til personalesagen, og der blev ikke udfærdiget referat af samtalen. Foreningens bemærkning: Når kommunaldirektøren indkalder til tjenstlig samtale og vil have personalechefen med, viser det, at han forbereder en ledelsesreaktion over for læreren. Det er åbenbart, at han trak i land, da Danmarks Lærerforening viste interesse for sagen. Eksempel 8. En skoles psykiske arbejdsmiljø En lokal ugeavis udgav i foråret 2013 et temanummer om Den nye skole. Kommunen var meget vidtgående i bestræbelser for inklusion af elever med særlige behov i de almindelige klasser, og og en stor del af temanummeret handlede om kritik fra mange forskellige sider. En lærer i kommunen gav et interview, som blev bragt under overskriften Et utrygt arbejdsmiljø. Læreren beskrev sine første år som lærer i kommunen. Efter endt læreruddannelse

13 13 i 2007 blev hun ansat ved en skole i kommunen. Året efter blev hun overflyttet til en anden skole på grund af faldende lærerbehov ved den hidtidige skole. Hun beskrev videre, hvordan det foregik, da skolen senere i 2010 havde syv overtallige lærere: Alle lærere fik over samtaleanlægget besked på at gå til lærerværelset i det efterfølgende frikvarter. Her fik lærerne besked på, at syv skulle fyres. De fik herefter besked på at gå tilbage til undervisningen, hvorefter sekretæren i de efterfølgende timer ville hente de lærere, der skulle fyres. Hun beskrev videre, hvordan hjertet fløj op i halsen, hver gang døren gik op. Af de syv, der blev varslet fyret, blev tre eller fire genansat, da der alligevel var job til dem. Videre udtalte hun sig om kommunens nye skolestruktur og måden, den blev implementeret på. Da læreren gik på sommerferie i 2012, vidste hun kun, at hun skulle være klasselærer for en 4. klasse resten af hendes arbejdsopgaver kendte hun ikke, hvorfor hun ikke som vanligt kunne bruge sommerferien til planlægning. Endelig udtrykte hun kritik af inklusionsdagsordenen og dens gennemførelse, som udgjorde en yderligere belastning i jobbet. Skolelederen indkaldte læreren til en tilrettevisningssamtale. Citat fra referatet: Du har samme ret til at ytre dig som alle andre i dette land. Hermed menes ytringsfriheden ifm. at være privatperson. Udtaler man sig som myndighedsperson, dvs. betoner sin stilling eller funktion ved skolen, kan udtalelserne måske bringe dig i konflikt med tavsheds- eller loyalitetspligt. Din loyalitetspligt ophører ikke selvom du skifter job. Du har henvist til din stilling ved P skole og til tidligere ansættelser ved VK s skolevæsen. Du har henvist til situationer som du kun kan have kendskab til fordi du er ansat. Jeg finder din adfærd uhensigtsmæssig, og det foreholder jeg dig mit syn på. Din adfærd kan give anledning til, at der opstår følgevirkninger. Og følgevirkningerne kan blive så stærke at de belaster samarbejdet mellem dig og din myndigheds ledelse. Fremadrettet henstiller jeg at du fremfører din kritik via skolevæsnets formelle fora. Danmarks Lærerforening intervenerede i sagen. Ved et møde med kommunen blev det protokolleret, at kommunen anerkender: At læreren har været i sin fulde ret til at fremkomme med de ytringer, som fremgår af artiklen. At der i skolelederens notat fra tilrettevisningssamtalen ikke findes forhold, som giver grundlag for en tilrettevisning

14 14 At det var uberettiget at instruere læreren om at fremføre sin kritik via skolevæsenets formelle fora Foreningens bemærkning: Der er ingen grund til at skjule, hvem man er. Det er jo netop i kraft af medarbejderens særlige ekspertise og indsigt, at det er interessant, hvad han eller hun mener. Det at man oplyser navn, stilling og arbejdssted betyder ikke, at man nødvendigvis udtaler sig på skolens vegne. Foreningen råder medlemmerne til at sørge for, at der ikke kan være tvivl om, at man udtaler sig som privatperson, dvs. udelukkende på egne vegne. Se det senere afsnit Hyppige spørgsmål og gode råd. Eksempel 9. I må ikke ytre jer som privatpersoner En skole er truet af nedlæggelse. Først i 2015 arrangerede borgerforeningen et møde om skolens fremtid. Nogle af de ansatte spurgte deres leder, om de måtte deltage i mødet. Efter at have konfereret med kommunens skolechef udsendte skolelederen denne forholdsordre: Jeg har fået en forespørgsel på, om I må deltage i møder, som arrangeres af fx Borgerforeningen vedr. X Skoles fremtid. I må gerne deltage i borgermøder, I skal bare være opmærksomme på den dobbeltrolle, I vil kunne få til et sådant møde. Derfor vil jeg præcisere at: Hvis I vælger at deltage, er I der som repræsentanter for Y Kommune, altså som ansatte, også selvom I evt. bor i lokalsamfundet. I kan kun udtale jer som ansatte ikke som privatpersoner Bemærk, som ansatte må I IKKE deltage i oprettelse af en friskole. For at alle får den samme besked, skriver jeg det til jer. [Skolebestyrelsen] er også orienteret. Jeg håber det er med til at skabe klarhed. Spørg endelig. Den følgende dag skrev Danmarks Lærerforening til kommunen med elektronisk post. Mindre end fire timer senere kunne Folkeskolen. dk skrive, at kommunen var ved at forfatte et brev til skolens lærere, hvor instruktionen helt og fuldt blev trukket tilbage. Citater fra Folkeskolen.dk s artikel: Ytringsfriheden gælder også i Y kommune [kommunaldirektøren] Y kommune følger naturligvis de regler, der er på området [borgmesteren] Vi var for upræcise i vores instruks,

15 15 det kan vi godt se nu. Selvfølgelig må lærerne udtale sig. Instruksen bliver nu trukket tilbage, det er klart [skolelederen] Foreningens kommentarer: Medarbejderne kan naturligvis deltage i borgermødet som privatpersoner, uden at de skal spørge deres leder om lov. Og de kan ytre sig som privatpersoner. Og de kan deltage i oprettelsen af en friskole, hvis det er det, de vil. Forløbet afspejler det efterhånden kendte mønster, at en kommune forsøger at undertrykke medarbejderes ytringsfrihed for straks at lægge sig fladt ned, når nogen begynder at interessere sig for det. Problemet er, at undertrykkelsen af ytringsfriheden virker alligevel. Borgermødet var samme aften, som instruksen blev givet. Hyppige spørgsmål og gode råd Som beskrevet i det forrige har offentligt ansatte en udstrakt frihed til at ytre sig offentligt, også selv om det indebærer en kritik af den offentlige arbejdsgiver. Men det må ikke kunne opfattes som om, medarbejderen udtaler sig på embedets dvs. på skolens vegne. Derfor råder foreningen til, at man sørger for, at al tvivl om det spørgsmål undgås. Omvendt skal man ikke sløre, hvem man er, hvilken ekspertise man har, eller hvilken arbejdsplads man arbejder på. Hvis man f.eks. skriver et læserbrev, kan man, uden at det virker krampagtigt, indlede sådan: Jeg er lærer og ansat på X skole, men her udtaler jeg mig alene på mine egne vegne som privatperson. Tilsvarende gælder i en række situationer, som Danmarks Lærerforening tit får spørgsmål om, f.eks. Kan lærerne lave en kampagne mod kommunens nedskæringer? Ja, både individuelt og kollektivt. Men undgå misforståelser om, at I udtaler jer i embeds medfør. Gør det klart, at I fører kampagnen som privatpersoner. Det er ikke et spørgsmål om, at I selv har forståelsen af at være privatpersoner det er et spørgsmål om, hvordan modtagerne af budskabet opfatter det. Hvis lærerne på en skole står sammen om en sådan kampagne, vil det være en god idé at gøre det i faglig klubs regi. Kan lærerne lave en kampagne mod nedlæggelse af skolen sammen med skolebestyrelse/forældre/elever? Ja, som privatpersoner på egne vegne. Man kan ikke bruge arbejdstiden på det. Det vil være oplagt at lade faglig klub være partneren i et sådant samarbejde med andre. Kan lærerne deltage i en demonstration, som forældrene har arrangeret?

16 16 Ja, som privatpersoner på egne vegne. Igen indebærer det, at man ikke kan bruge arbejdstiden på det. Eleverne laver en demonstration mod skolens lukning. Skolelederen siger, vi skal gå med og føre tilsyn. Må vi det? I ikke alene må, I skal. Men opgaven er en tilsynsopgave. Det hører ikke med til den at skrive bannerne med paroler eller at holde brandtalen på torvet. Privat ansatte En del af Danmarks Lærerforenings medlemmer er ansat hos en privat arbejdsgiver. Derfor skal vi runde af med at gøre opmærksom på, at retspraksis giver private arbejdsgivere et større spillerum i kravet om ansattes loyalitet. Eksempel 10. Vagtselskabet En kvindelig ansat i et vagtselskab blev gravid, og arbejdsgiveren besluttede, at hun som gravid ikke skulle køre patruljekørsel om natten i forbindelse med alarmer. Hun fik i stedet til opgave at være fast dagvagt hos en kunde. Kort tid efter mistede hun barnet, og hun bad arbejdsgiveren om at få sin gamle vagt tilbage, men fik afslag på det. Det blev hun meget fortørnet over. Hun gik til sin fagforening og skrev om det på sin facebook-væg. Hun skrev: Nu kan det da være at man langt om længe får lidt for alle de penge, man har pumpet i fagforeningen!!!! Game over, VagtDK. En facebook-ven spurgte: Hva er du nu blevet træt af? Medarbejderen svarede: Det er slut, grænsen er nået og der er erklæret krig. En anden facebook-ven kommenterede: Den store 5 har lige fortalt kort hvad det drejer sig om GI DEN GAS!!!!!! Medarbejderen: Du kan dælme tro at den får gas :-) Den private arbejdsgiver bortviste medarbejderen. Begrundelsen var bl.a., at medarbejderens ytringer på Facebook var et brud på loyalitetspligten. Om dette udtalte opmanden ved en efterfølgende afskedigelsesnævnssag: Vedrørende As ytringer på Facebook 5) Ved den store henvises til en medarbejder hos et konkurrerende vagtselskab.

17 17 om, at der er erklæret krig, game over, Vagt DK, nu kan det da være at man langt om længe får lidt for alle de penge, man har pumpet i fagforeningen, og du kan dælme tro at den får gas findes disse også selvom hun med rette måtte have været utilfreds med forløbet af de seneste måneder af sit ansættelsesforhold - at indeholde en negativ omtale af virksomheden til skade for dens anseelse udadtil, der gik ud over, hvad hun var berettiget til at udtale offentligt, og som var egnet til at drage hendes loyalitet over for indklagede i tvivl. Litteratur Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Justitsministeriet september 2006 God adfærd i det offentlige. Personalestyrelsen, KL og Danske Regioner juni 2007 Opmanden mente dog ikke at loyalitetsbruddet var så graverende, at arbejdsgiveren havde været berettiget til at bortvise medarbejderen. Men det rakte altså til, en opsigelse med gældende varsel ville være sagligt begrundet. Opmanden skrev i sin begrundelse, at hun kom til dette resultat, selv om medarbejderen med rette måtte være utilfreds med de sidste måneder af sin ansættelse, og selv om brugere af Facebook anvender et sprog, der nærmer sig samtaleformen og for udenforstående kan virke mere stødende end tiltænkt og opfattet af brugerne.

18 18

Adfærd på internettet i tjenesten og privat

Adfærd på internettet i tjenesten og privat Adfærd på internettet i tjenesten og privat Adfærd på internettet i tjenesten og privat De sociale medier er nye medier for ytringer. I virkeligheden er der ikke meget nyt under solen. De sociale medier

Læs mere

Ytringsfrihed. RegionsTRmøde 28. maj 2013

Ytringsfrihed. RegionsTRmøde 28. maj 2013 Ytringsfrihed RegionsTRmøde 28. maj 2013 Start Hvornår har du sidst været i tvivl om din ytringsfrihed? Hvornår har du sidst stået med et politisk problem? Summegruppesnakketing Det er februar måned. Fire

Læs mere

Vejledning om ytringsfrihed

Vejledning om ytringsfrihed Inspirationsnotat nr. 22 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 23. oktober 2013 Vejledning om ytringsfrihed Anbefalinger Hovedudvalget bør drøfte, hvordan kommunen eller regionen får tilvejebragt en grundlæggende

Læs mere

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018 Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken August 2018 Tavshedspligt 2 Indledning Ansatte i den offentlige forvaltning må i almindelighed gerne fortælle andre om de opgaver og

Læs mere

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt.

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt. 2009 20-7 Støttepædagogs omtale af et barn i et offentligt forum. Tavshedspligt En støttepædagog fortalte en tidligere kollega om et bestemt barn mens de kørte i bus. Barnet blev omtalt meget negativt.

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 1 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER Vedtaget af Hovedudvalget maj 2016 GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK / RETNINGSLINJE OM / YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIE R SIDE 2 /

Læs mere

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Jeg synes... Vejledning Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Forord Hovedsamarbejdsudvalget (HMU) har med bidrag fra medarbejderne i Aabenraa Kommune udarbejdet denne vejledning. HMU

Læs mere

2016-2. Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed. 21. januar 2016

2016-2. Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed. 21. januar 2016 2016-2 Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed En forælder oprettede en offentligt tilgængelig Facebook-gruppe, hvor aktuelle forhold på børne-

Læs mere

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel F O A f a g o g a r b e j d e Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel 1 Udtal dig trygt Med denne pjece ønsker FOA at støtte dig som medlem i at bruge din ytringsfrihed og sige

Læs mere

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13.

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13. 2018-12 Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først 13. april 2018 En medarbejder ved den kommunale hjemmepleje kritiserede

Læs mere

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9 2018-20 Betjents udtalelser til avis fremstod som fremsat på politiets vegne. Indkaldelse til tjenstlig samtale var ikke i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed En lokal politibetjent udtalte sig

Læs mere

Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge 21-01-2016. Gribskov Kommunes sag 2015/38346 001 ansattes ytringsfrihed

Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge 21-01-2016. Gribskov Kommunes sag 2015/38346 001 ansattes ytringsfrihed Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås.

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås. 2015-46 Advarsel til kommunalt ansat opfyldte ikke de almindelige krav om klarhed En kommunalt ansat fik en skriftlig advarsel, med den begrundelse at hun ikke forvaltede sin faglige rolle professionelt.

Læs mere

Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet nov.2012.

Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet nov.2012. Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet 27-29. nov.2012. Tavshedspligt for offentligt ansatte. HR: Ytringsfrihed- man kan deltage

Læs mere

DM en fagforening for højtuddannede. Ytringsfrihed. for ansatte i det private

DM en fagforening for højtuddannede. Ytringsfrihed. for ansatte i det private DM en fagforening for højtuddannede Ytringsfrihed for ansatte i det private Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre

Læs mere

DI's HR- og personalejuridiske konference 2013

DI's HR- og personalejuridiske konference 2013 Sociale medier 29. maj 13 DI's HR- og personalejuridiske konference 2013 Ret og pligt ved brug af sociale medier - hvad siger ansættelsesretten? Emner Loyalitetspligten Tavshedspligten Ytringsfriheden

Læs mere

Sig det højt. Guide til din ytringsfrihed

Sig det højt. Guide til din ytringsfrihed Sig det højt Guide til din ytringsfrihed 1 Vidste du: At din ret til at ytre dig er beskyttet af Grundloven og en række konventioner? At både Højesteret og Folketingets Ombudsmand sætter meget vide rammer

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

H Ø R I N G O V E R B E T Æ N K N I N G N R. 1 5 5 3 / 2 0 1 5 O M

H Ø R I N G O V E R B E T Æ N K N I N G N R. 1 5 5 3 / 2 0 1 5 O M Justitsministeriet Stats- og Menneskeretskontoret jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 0 3 C BA@HUMANR I G H T S. D K M E N

Læs mere

Offentligt ansattes ytringsfrihed under pres

Offentligt ansattes ytringsfrihed under pres Offentligt ansattes ytringsfrihed under pres TORSDAG D.1. NOVEMBER 2018 PERNILLE BOYE KOCH, CAND. JUR., PH.D., LEKTOR I OFFENTLIG RET, ROSKILDE UNIVERSITET Grundlæggende dilemma Formelt har offentligt

Læs mere

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune 1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune "Kan det jeg skriver på Facebook, om kommunen, mine chefer og mine kollegaer, få konsekvenser for min ansættelse?"

Læs mere

Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed

Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed Nyhed Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed Nogle medarbejdere i Aabenraa Kommune blev indkaldt til samtaler med ledelsen, fordi de havde ytret sig offentligt.

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune HR OG LØN God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Notat 6. august 2018, opdateret 1. november 2018 MEB+JT+NP Side 1 af 18 Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Dansk Socialrådgiverforening (DS) gennemførte i 2017 en undersøgelse blandt vore medlemmer

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune hr og jura God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om sociale medier

RÅDGIVNING. Gode råd om sociale medier RÅDGIVNING Gode råd om sociale medier Indhold Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 Medarbejderens relation til virksomheden på de sociale medier 4 Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed 5 Kontrol

Læs mere

SIG DET HØJT OG FAGLIGT. Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed

SIG DET HØJT OG FAGLIGT. Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed F O A f a g o g a r b e j d e SIG DET HØJT OG FAGLIGT Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed 1 Grundloven giver dig ytringsfrihed Den danske grundlov beskytter retten til at

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Sociale medier. v/morten Langer

Sociale medier. v/morten Langer Sociale medier v/morten Langer Sociale medier Er kommet for at blive De nye generationer på arbejdsmarkedet er (endnu) mere online og fremfor alt vokset op med det Kan anvendes til netværk og markedsføring

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

HVORDAN SKAL JEG BRUGE SOCIALE MEDIER? GODE RÅD

HVORDAN SKAL JEG BRUGE SOCIALE MEDIER? GODE RÅD 1 Denne vejledning viser, hvordan du kan udnytte de mange muligheder, de sociale medier giver, og være opmærksom på de faldgruber, der kan skade dig selv, dine pårørende og kolleger eller din myndighed.

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Udkast til vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller lignende krænkelser.

Læs mere

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel FORBUND Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel Indhold Udtal dig trygt 3 Grundloven giver dig ytringsfrihed 5 Din personlige mening 7 Hvad med min

Læs mere

Z - Kommune. Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens vejledende udtalelse

Z - Kommune. Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens vejledende udtalelse Z - Kommune 11. marts 2008 Z Kommune har under et møde med direktøren for Statsforvaltningen Nordjylland den 28. februar 2008 spurgt statsforvaltningen, om kommunen lovligt vil kunne betale for sagsomkostninger

Læs mere

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780 FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej 56-58 8260 Viby J Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Kommunalvalget 2017 er en oplagt mulighed for at påvirke rammerne for det sociale arbejde og dermed rammerne for dit arbejdsliv.

Kommunalvalget 2017 er en oplagt mulighed for at påvirke rammerne for det sociale arbejde og dermed rammerne for dit arbejdsliv. Notat Dato 17. maj 2017 MEB Side 1 af 8 Inspirationskatalog: - Sæt det sociale arbejde på dagsordenen ved kommunalvalget 2017 Kommunalvalget 2017 er en oplagt mulighed for at påvirke rammerne for det sociale

Læs mere

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke sandsynliggør, at Københavns Kommune har handlet i strid med reglerne om ytringsfrihed, da den kommunale medarbejder ikke handlede

Læs mere

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 3. Kontrol af privat brug af sociale medier i arbejdstiden 4 4. Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. ulovlig praksis

Baggrundsnotat vedr. ulovlig praksis Baggrundsnotat vedr. ulovlig praksis - Ytringsfrihed, tavshedspligt og reaktionsmuligheder Demokrati og åbenhed er grundlæggende værdier i den offentlige sektor, og det er derfor både naturligt og vigtigt,

Læs mere

I kontakt med pressen. - gode råd om pressekontakt fra Kommunikationsafdelingen

I kontakt med pressen. - gode råd om pressekontakt fra Kommunikationsafdelingen I kontakt med pressen - gode råd om pressekontakt fra Kommunikationsafdelingen I kontakt med pressen Kontakt med pressen kan være en del af dit arbejde i Viborg Kommune. I Kommunikationspolitik 2008 slås

Læs mere

Påstande Klager har nedlagt påstand om, at indklagede skal anerkende, at afskedigelsen af A den 28. juni 2018 var usaglig.

Påstande Klager har nedlagt påstand om, at indklagede skal anerkende, at afskedigelsen af A den 28. juni 2018 var usaglig. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2018.0120 Afskedigelsesnævn Danmarks Lærerforening for A (advokat Jørn Kempel) mod X Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) Uoverensstemmelsen angår, om der har

Læs mere

Kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen

Kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen Kontakt med pressen Denne vejledning og den række værktøjer, der er knyttet til den, har til formål at støtte dig, når du er i kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen Vejledningen gælder, når

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011 2011 13-5 Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser En journalist klagede til ombudsmanden over Skatteministeriets afslag på aktindsigt i oplysninger om ni rejser som ansatte i SKAT havde foretaget.

Læs mere

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag. Ombudsmandens udtalelse. 23. september 2010

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag. Ombudsmandens udtalelse. 23. september 2010 2010 20-13 Advarsel på utilstrækkeligt grundlag Et forbund klagede på vegne af en socialpædagog over en skriftlig advarsel. Begrundelsen for advarslen var at pædagogen havde involveret forældre til beboere

Læs mere

Sociale medier på. Lisbeth Walthersdorf Katafai. 18. jun. 14. arbejdspladsen. Velkommen

Sociale medier på. Lisbeth Walthersdorf Katafai. 18. jun. 14. arbejdspladsen. Velkommen Velkommen Lisbeth Walthersdorf Katafai Introduktion til sociale medier Sociale medier: Facebook - nr. 2 LinkedIn - nr. 12 Twitter - nr. 10 Instagram nr. 32 mv. Kilde: http://www.alexa.com/topsites 3 Sociale

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Bilag 4: Mailkorrespondance

Bilag 4: Mailkorrespondance Bilag 4: Mailkorrespondance 1. december 2014 kl. 13.12 Kære, Tak for at vil give dig tid til dette. Jeg har fået din mail fra XXXXXX, som jo er hjælper for mig. Jeg vedhæfter vores projektrapport i sin

Læs mere

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE DATO FOR ÆNDRING Vejledning ved digital chikane Internettet og de sociale medier benyttes i stigende grad til, at borgere giver sin holdning til kende. Dette er også noget,

Læs mere

Rigshospitalets retningslinier for brug af elektroniske sociale medier

Rigshospitalets retningslinier for brug af elektroniske sociale medier Personaleafdelingen Afsnit 5212 Blegdamsvej 9 2100 København Ø Direkte 35 45 64 39 Journal nr.: - Ref.: hep Dato 7. september 2011 Rigshospitalets retningslinier for brug af elektroniske sociale medier

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Når børn og unge chikanerer elektronisk

Når børn og unge chikanerer elektronisk Når børn og unge chikanerer elektronisk Når børn og unge chikanerer elektronisk De sociale medier er nye medier for ytringer. I virkeligheden er der ikke meget nyt under solen. De sociale medier åbner

Læs mere

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag FOU nr 2010.2013 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2010 20-13. Advarsel på utilstrækkeligt grundlag Resumé Et forbund klagede

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Udtalt, at hensynet til at sikre størst mulig offentlighed omkring kommunalbestyrelsens arbejde - og som en vigtig side heraf pressens adgang

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Skoleleder og tjenestemand. når dit. job er. i fare. så kontakt altid skolelederforeningen...

Skoleleder og tjenestemand. når dit. job er. i fare. så kontakt altid skolelederforeningen... Skoleleder og tjenestemand når dit job er i fare så kontakt altid skolelederforeningen... 1 når dit job er i fare Du kan komme i den situation, at din arbejdsgiver ikke er tilfreds med dig. Måske er du

Læs mere

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen Forord Whistleblowerordningen i Aalborg Kommune er vedtaget af byrådet. Ordningen giver kommunens ansatte mulighed for at videregive

Læs mere

til ulovlig praksis! Brug din ytringsfrihed

til ulovlig praksis! Brug din ytringsfrihed Sig nej 1 Brug din ytringsfrihed Kommunernes økonomi er under lup som aldrig før, og vi har set spareplaner, som ifølge juridiske eksperter er på kant med loven, fordi der formuleres så konkrete mål for

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle af

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om handicap - ej handicap - afskedigelse - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om handicap - ej handicap - afskedigelse - ej medhold KEN nr 9854 af 28/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100310-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammel Torv 22. 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Ritzaus Bureau I/S Store Kongensgade 14 1264 København K Att.: Christian Lindhardt

Læs mere

Offentligt ansattes ytringsfrihed

Offentligt ansattes ytringsfrihed Offentligt ansattes ytringsfrihed I. Regler om åbenhed Ytringsfrihed, grundlovens 77, EMK artikel 10 Aktindsigt, offentlighedsloven, lov om aktindsigt i miljøoplysninger Mødeoffentlighed Projektoffentlighed

Læs mere

til ulovlig praksis! 2

til ulovlig praksis! 2 Sig nej 1 til ulovlig praksis! 2 Brug din ytringsfrihed Ledelsen i en kommune fortæller socialrådgiverne, at de ikke må anbringe flere børn i år, fordi kassen er tom. Socialrådgiverne i et jobcenter føler

Læs mere

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 1 HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 Som en del af Trivselsundersøgelsen 2015 i Helsingør Kommune inviteres du hermed til at besvare et spørgeskema om din trivsel. Vi håber, at du vil give din

Læs mere

Har du tid nok til dine arbejdsområder? Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig/næsten aldrig 0 10 13 8 2

Har du tid nok til dine arbejdsområder? Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig/næsten aldrig 0 10 13 8 2 Spørgeskema vedr det psykiske arbejdsmiljø Skemaer i alt: 34 Kommer du bagud med dit arbejde? 3 7 18 5 0 Har du tid nok til dine arbejdsområder? 0 10 13 8 2 Er det nødvendigt at arbejde meget hurtigt?

Læs mere

Statsforvaltningens brev til 2 journalister.

Statsforvaltningens brev til 2 journalister. Statsforvaltningens brev til 2 journalister. I har klaget over, at Faaborg-Midtfyn Kommune har afslået at give Jer aktindsigt i navne og andre kontaktoplysninger på skribenterne bag spareforslag indkommet

Læs mere

Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer

Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer Skolens leder har det direkte personaleansvar over for alle skolens ansatte. Skolebestyrelsen kan som udgangspunkt ikke blande sig, men har

Læs mere

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag På et møde i Statsministeriet den 28. september 2011 fik Henrik Sass Larsen af Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer

Læs mere

Familieplejernes samarbejde med kommunerne

Familieplejernes samarbejde med kommunerne Familieplejernes samarbejde med kommunerne Undersøgelse af Familieplejeområdet Spørgeskemaundersøgelse Juni 2013 1 Undersøgelsen er udarbejdet af SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND, Fag & socialpolitik ved

Læs mere

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent X dagblad v/journalist NN Ved e-mail af 29. april 2009 rettede du henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland angående Z Kommunes afgørelse af samme dato på aktindsigt efter offentlighedsloven i forhenværende

Læs mere

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt Indfødsretsudvalget 2013-14 IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER I FORBINDELSE MED SAGER OM INDFØDSRETS MEDDELELSE Sammenfatning: Straffelovens

Læs mere

Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed. December Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel

Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed. December Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed December 2017 Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel RAPPORT Socialpædagogers ytringsfrihed Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel December

Læs mere

Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K 28-06-2016. Ytringsfrihed i Forsvaret

Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K 28-06-2016. Ytringsfrihed i Forsvaret Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Politik for adfærd på Sociale Medier

Politik for adfærd på Sociale Medier Politik for adfærd på Sociale Medier Politik for adfærd på Sociale Medier I Frederikshavn kommune vil vi have sunde og Frederikshavn Kommune er en moderne og åben attraktive arbejdspladser, hvor psykisk

Læs mere

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv.

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. FORORD Whistleblowerordningen i Københavns Kommune er vedtaget af Borgerrepræsentationen. Ordningen giver kommunens

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. København, den 16. juni 2014 Sagsnr. 2013-3026/LSK 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. Sagens tema: Kommune X har klaget over, at indklagede,

Læs mere

Ytringsfrihed den juridiske vinkel.

Ytringsfrihed den juridiske vinkel. Ytringsfrihed den juridiske vinkel. FTF Region Hovedstaden TR netværk den 31. marts 2014. v/ advokat Helle Hjorth Bentz 1. Regelgrundlaget. 2. Loyalitetspligt. 3. Gode råd inden ytringen. 4. FTF s undersøgelser.

Læs mere

Sociale medier en guide for læger

Sociale medier en guide for læger Sociale medier en guide for læger 2012 SOCIALE MEDIER ER ALLE DIGITALE TJENESTER OG SIDER, HVOR BRUGEREN KAN BIDRAGE MED INDHOLD OG DELE DET MED VENNER OG RESTEN AF OMVERDENEN. DET GÆLDER FACEBOOK, LINKEDIN,

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet.

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. Arbejdstidsspillet Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. 1) Taler med din leder og beder om at få

Læs mere

Regler om afsked 2010

Regler om afsked 2010 Regler om afsked 2010 Holdning Det er holdningen i Ringsted Kommune, at afskedigelsesprocessen gennemføres på en værdig, korrekt og professionel måde 2 Regler om afsked Reglerne indeholder følgende: Afsked....

Læs mere

Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed. 20.

Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed. 20. 2018-23 Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed 20. juni 2018 En kommunaldirektør meddelte kommunalbestyrelsen og kommunens direktion,

Læs mere

De sociale medier og arbejdspladsen. TR-konferencen 1.-2. oktober 2013

De sociale medier og arbejdspladsen. TR-konferencen 1.-2. oktober 2013 De sociale medier og arbejdspladsen TR-konferencen 1.-2. oktober 2013 Workshop - program Oplæg om ansættelsesretlige problemstillinger Oplæg om udhængning Case-arbejde i grupper om handlemuligheder Case-arbejde

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Naboens søn arver dig

Naboens søn arver dig Socialudvalget 2013-14 B 90 Bilag 1 Offentligt Til Socialudvalget I frustration over min magtesløse situation, og aktualiseret af den diskussion der i i foråret blev ført i pressen, tillader jeg mig hermed

Læs mere

Kendelse. afsagt den 23. maj Sag nr Foreningen Far. mod. Midtjyllands Avis

Kendelse. afsagt den 23. maj Sag nr Foreningen Far. mod. Midtjyllands Avis Kendelse afsagt den 23. maj 2017 Sag nr. 17-70-01121 Foreningen Far mod Midtjyllands Avis Foreningen Far har klaget til Pressenævnet over læserbrevet Et bredere perspektiv af vold i familien bragt af Midtjyllands

Læs mere

Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv.

Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. Forord Whistleblowerordningen i Københavns Kommune er vedtaget af Borgerrepræsen tationen. Ordningen giver kommunens

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Polititjenestemands adgang til at udtale sig offentligt

Polititjenestemands adgang til at udtale sig offentligt FOB 04.190 Polititjenestemands adgang til at udtale sig offentligt En vicekriminalkommissær ved Rigspolitichefen der var efterforskningsleder i en drabssag, udtalte sig offentligt om manglende mandskab

Læs mere