OP M A N D S K E N D E L S E

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OP M A N D S K E N D E L S E"

Transkript

1 OP M A N D S K E N D E L S E af 30. maj 2008 i faglig voldgiftssag: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Jørgensen) mod HORESTA Arbejdsgiver for Promenaden I/S (advokat Karina Rasmussen)

2 - 2 - INDLEDNING Denne faglige voldgiftssag angår spørgsmålet, om Alice Kirstine Bayer, der i perioden fra den 11. november til den 23. december 2004 var ansat som tjener hos Promenaden I/S, arbejdede i fælles kasse med fælles beholdning i den forstand, der sigtes til i overenskomstens 48, stk. 1. Såfremt spørgsmålet besvares bekræftende, skal der desuden tages stilling til, om ansættelsen på sådanne vilkår var i strid med overenskomstens 48, stk. 1, og om hun har krav på efterbetaling af drikkepenge, som virksomheden har foretaget modregning i som følge af bl.a. svind i beholdningen. Sagen er af Fagligt Fælles Forbund (3F) ved klageskrift af 18. marts 2008 blevet indbragt for denne faglige voldgiftsret, der har bestået af konsulent Ilse Werrenrath og faglig sekretær Kenneth Novak, udpeget af 3F, formand Jan Laursen og markedsdirektør Morten Brusstad, udpeget af HORESTA Arbejdsgiver (HORESTA), og som opmand højesteretsdommer Per Sørensen. PÅSTANDE Klager, 3F, har nedlagt følgende påstande: I. HORESTA skal anerkende, at 3F s medlem Alice Kirstine Bayer i perioden fra den 11. november til den 23. december 2004 som ansat hos Promenaden I/S arbejdede i fælles kasse med fælles beholdning i overenskomstens 48, stk. 1 s, forstand. II. HORESTA skal anerkende, at det var i strid med overenskomstens 48, stk. 1, at det var en del af ansættelsesvilkårene for Alice Kirstine Bayer, at hun skulle arbejde i fælles kasse med fælles beholdning III. HORESTA skal anerkende, at det var i strid med overenskomstens 48, stk. 3, at Alice Kirstine Bayer arbejdede i fælles regnskab med uorganiserede tjenere. IV. HORESTA skal anerkende, at betingelserne i overenskomstens 48, stk. 2, for, at Alice Kirstine Bayer havde ansvar for virksomhedens beholdning, ikke var opfyldt, hvorfor svind i beholdningen ikke kunne modregnes i Alice Kirstine Bayers indtjente drikke-

3 - 3 - penge. V. Promenaden I/S skal efterbetale tilbageholdte drikkepenge på ,00 kr. til Alice Kirstine Bayer tillige med sædvanlige procesrenter fra den 31. december Indklagede, HORESTA for Promenaden I/S, har påstået frifindelse. SAGEN 1. Overenskomstens 48 med noter lyder således: " 48 Fælles kasse og fælles beholdning Stk. 1. Serveringspersonalet kan frit bestemme, med ledelsens godkendelse, hvorvidt der arbejdes i fælles kasse med fælles beholdning 63. Såfremt der arbejdes i fælles kasse med fælles regnskab (trunk), skal fortjenesten deles ligeligt mellem de i arbejdet deltagende i forhold til præsterede timer. Såfremt serveringspersonalet eller enkelte heraf ikke ønsker at arbejde i fælles regnskab, skal medarbejderen have sin egen nøgle til sit nummer på kasseapparatet og skal aflægge sit eget regnskab. Stk. 2. Hvor der arbejdes med egen beholdning, skal opgørelse ske dagligt, og serveringspersonalet har krav på at overvære og kontrollere opmålingen af beholdningen ved arbejdstidens ophør, begyndelse og vagtskifte. Serveringspersonalet har ansvaret for beholdningen, dog hæfter virksomheden, såfremt beholdningen ikke er betryggende aflåst. Stk. 3. Arbejdsgiveren er indforstået med, at det er forbudt organiseret serveringspersonale at arbejde i fælles regnskab med uorganiseret, uanset serveringspersonalet selv måtte aftale dette Arbejdsgiveren kan ikke arbejde i fælles kasse og omsætning med serveringspersonalet. Tjenere med administrative opgaver, som falder uden for serveringspersonalets arbejdsområde, kan arbejde i fælles omsætning med serveringspersonalet, dog kan timerne i det administrative arbejde ikke aflønnes af omsætningen. Serveringspersonalet kan dog aftale at dele den samlede omsætning ligeligt." I lokalaftale af 1. august 2002 for Promenadens tjenere, bartendere, gastronomer og medhjælpere hedder det bl.a.: "Omsætning og kasse:

4 - 4 - Der arbejdes med fælles omsætning og fælles kasse for såvel fuldtids som deltidsansatte medarbejdere beskæftiget med servering. Parterne er enige om, at fælles omsætning er en god løsning for alle parter, da det skaber sammenhold og samarbejde blandt serveringspersonalet. Ligesom det sikrer en god betjening for gæsterne." 2. Alice Kirstine Bayer blev ved et ansættelsesbevis ansat i Promenaden som tjener med tiltrædelse den 11. november Ansættelsen ophørte den 23. december Af ansættelsesbeviset fremgår, at overenskomsten mellem HORESTA og RBF var gældende, at virksomheden er medlem af HORESTA, og at Alice Bayer var fastansat på månedsløn. I ansættelsesbeviset hedder det endvidere bl.a.: "Bemærkninger: Personalecirkulæret er udleveret i forbindelse med underskrivelsen af nærværende kontrakt. Virksomheden har overenskomst med RBF. Vi henstiller til at du er medlem af RBF under ansættelsen. Virksomheden er en sæsonforretning. Stillingen ophører uden yderligere varsel den 22. december Tjenerne aflønnes med 13,1 % af omsætningen. Tjenerne og virksomheden er enige om at arbejde med fælles omsætning og fælles kasse. Parterne er blevet enige om, at provisionen opgøres for perioden samlet, med lønafregning " Det er oplyst, at Alice Bayer på daværende tidspunkt var den eneste organiserede tjener i virksomheden. Af sagen fremgår, at gæsternes betalinger for varerne i form af penge, checks og kreditkortnotaer, af tjenerne blev afleveret til en kassemedarbejder og indgik i én samlet kasse. Virksomheden opgjorde dagligt kassen, og desuden opgjorde virksomhedens kældermester dagligt varelageret. Ved en sammenholdelse af udviklingen i varelageret med det registrerede salg kunne det konstateres, om der havde været svind den pågældende dag. De varer, der indgik i svindet, blev efterfølgende i kassesystemet registreret som solgte varer. Dette indebar, at merbetalingerne/drikkepengene indgik i en bufferpulje, der blev reduceret med udsalgsprisen på de varer, der indgik i svindet. Hvis der var overskud i bufferpuljen men først da blev det overskydende beløb delt mellem inspektørerne, tjenerne, kokkene og opvaskerne. Ifølge Promenaden blev et underskud i puljen dækket af virksomheden, således at de ansatte ikke blev trukket i løn for eventuelt manglende beholdning eller kontanter.

5 - 5 - Det er 3F s opfattelse, at den fremgangsmåde, virksomheden fulgte, da Alice Bayer var ansat, var ensbetydende med, at tjenerne arbejdede i fælles kasse med fælles beholdning og regnskab. Som det fremgår af påstandene er det herudover forbundets opfattelse, at bestemmelsen i 48, stk. 2, sidste pkt., ikke er overholdt, idet beholdningen af drikkevarer ikke blev opbevaret betryggende aflåst, og at forbudet i stk. 3, ikke er blevet overholdt. Til støtte for, at der ikke er arbejdet i fælles kasse med fælles beholdning, har virksomheden bl.a. anført, at der ikke har foreligget hæftelsesansvar for de ansatte i overenskomstens forstand, idet overenskomsten ikke regulerer forhold omkring merbetaling/drikkepenge, men alene arbejdsgivers adgang til at modregne i den overenskomstmæssige løn. Efterbetalingskravet er opgjort på grundlag af Alice Bayers egen skønsmæssige opgørelse over indtjente drikkepenge i ansættelsesperioden. Opgørelsen lyder således: "November: Mandage, tirsdage og onsdage: Medium travle aftner. På disse aftner vil man normalt se 1-1½ seats pr. aften pr. tjener. Af denne slags vagter har jeg haft 2: Pr. aften ca. 25 gæster 25 gæster x 10 kr. x 2 vagter = 500 kr. Torsdage, fredage og lørdage: På aftner som disse havde vi altid meget travlt. I november var der på aftner som disse omkring 2-2½ seats på en aften pr. tjener. Af denne slags vagter har jeg haft 8: Pr. aften ca. 50 gæster 50 gæster pr. aften x 10 kr. pr. gæst x 8 vagter = 4000 kr. December: Mandage, tirsdage og onsdage: I december oplevede man også travlheden i hverdage. På aftner som disse havde vi 2 seats pr. aften pr. tjener. Af disse vagter har jeg haft 5:

6 Torsdage, fredage og lørdage: gæster pr. aften pr. tjener x 10 kr. pr. gæst x 5 vagter = 2000 kr. Disse dage var ekstremt travle dage. På disse aftner kom vi op på 3 seats pr. aften pr. tjener. Af disse vagter havde jeg 6: Søndage: 60 gæster pr. aften pr. tjener x 10 kr. pr. gæst x 6 vagter = 3600 kr. I denne periode var søndage ligeså travle som fredage og lørdage. Af disse havde jeg 2: 60 gæster pr. tjener x 10 kr. pr. gæst x 2 vagter = 1200 kr. Dertil kommer frokost vagterne. Frokosten kører fra kl til ca På disse dage havde man omkring personer til frokost. Af disse vagter havde jeg 7: I alt optjente drikkepenge i perioden 12/11-22/12: 15 gæster pr. tjener x 10 kr. pr. gæst x 7 vagter = 1050 kr. I alt kr." Af virksomhedens oplysninger fremgår, at kassen i den periode, Alice Bayer var ansat, indeholdt kr. for meget i forhold til den registrerede omsætning. Der blev i perioden registreret i alt tjenerarbejdstimer, dvs. 12,58 kr. pr. arbejdstime. Kældermesterens regnskab udgjorde kr., der blev fratrukket bufferpuljen, hvorefter differencen blev fordelt blandt personalet. Alice Bayer havde 184 arbejdstimer i ansættelsesperioden, og hun fik udbetalt kr. som sin andel af drikkepengene. 3F har på grundlag af lønsedlerne for Alice Bayer beregnet størrelsen af de drikkepenge, hun har fået udbetalt under ansættelsen i Promenaden, til 1,14 % af den omsætning, hendes løn på 13,1 % er beregnet af. 3. Til belysning af tvisten i sagen har HORESTA fremlagt en opmandskendelse af 28. marts 1996 i en sag mellem RBF og HORESTA, hvori opmanden (Per Sørensen) bl.a. udtalte:

7 - 7 - " Vedrørende RBF's påstand. I [den dagældende] 76, stk. 1, 3. afsnit, defineres "trunk" som arbejde "i fælles kasse med fælles regnskab". Udtrykket "fælles regnskab" er ikke særskilt defineret i bestemmelsen, men aflæggelse af fælles regnskab må anses for at være en naturlig konsekvens af, at der arbejdes med fælles kasse. Desuden må fælles regnskabsaflæggelse i sådanne tilfælde nødvendigvis medføre, at de, der deltager heri, hæfter solidarisk over for arbejdsgiveren for en eventuel manko. Endelig er det en naturlig konsekvens heraf, at der som anført i bestemmelsen i disse tilfælde skal ske en ligelig fordeling af fortjenesten mellem de ansatte. Som anført af de indklagede fører omvendt den omstændighed, at der er en ligedelingsordning, ikke nødvendigvis til, at der arbejdes i fælles regnskab. Ved fastlæggelsen af, om der er tale om fælles regnskab, må der derfor ses på, hvilke kasse- og regnskabsforhold og dermed hæftelsesmæssige forhold der konkret gælder for tjenerne i virksomheden. Af sagen fremgår, at hver enkelt tjener har sin pind på kasseapparatet, således at den pågældendes daglige omsætning registreres, har sin egen pung og efter gennemgang af kasseapparatets udvisende selv afregner den enkelte dags omsætning uden ansvar for andres end sit eget regnskab. Under disse omstændigheder kan den indbyrdes aftale mellem de organiserede og uorganiserede tjenere om en ligedeling af fortjenesten ikke begrunde, at der er tale om "fælles regnskab" som omtalt i overenskomstens 76. Denne forståelse støttes i øvrigt også af det, der er anført af RBF om baggrunden for bestemmelsen. Der må derfor gives de indklagede medhold i, at Nimb ikke har brudt overenskomstens 76, stk. 1 og 3. Med bemærkning, at HORESTA har erklæret sig enig i, at de ansatte og virksomheden ikke kan indgå aftaler, der tilsidesætter overenskomstens bestemmelser, tages de indklagedes frifindelsespåstand herefter i det hele til følge Vedrørende HORESTA's selvstændige påstand. Det følger af 78, stk. 1, at en ansat selv kan vælge, om han eller hun vil arbejde i fælles regnskab med de andre ansatte, hvad enten disse er organiserede eller uorganiserede. Det hensyn til de organiserede tjeneres mulighed for at nægte at arbejde i fælles regnskab med de uorganiserede, som ifølge HORESTA ligger bag bestemmelsen i 78, stk. 3, er således allerede varetaget med bestemmelsen i stk. 1. Uanset den lidt uklare formulering "arbejdsgiveren er indforstået med", kan bestemmelsen i stk. 3 derfor kun have selvstændig mening, såfremt den fortolkes på den måde, der er gjort gældende af RBF, således at arbejdsgiveren der ifølge stk. 1 skal sanktionere en beslutning om fælles regnskab ikke må tillade, at organiserede arbejder i fælles regnskab med uorganiserede. Da de indklagedes frifindelsespåstand over for RBF's påstande i denne sag er taget til følge, er der ikke anledning for opmanden til at tage stilling til, på hvilken måde arbejdsgiverens forpligtelse i medfør af stk. 3 bør opfyldes. Herefter tages RBF's påstand om frifindelse for HORESTA's selvstændige påstand til følge." FORKLARINGER Alice Bayer har forklaret, at hun forud for ansættelsen i Promenaden havde arbejdet som bartender i ca. 2½ år. Ved ansættelsen underskrev hun ansættelsesbrevet og fik at vide, hvad hun

8 - 8 - skulle lave. Der blev ikke talt om afregningsforholdene, som fremgik af bemærkningerne i ansættelsesbrevet. Ligesom de øvrige tjenere var hun i besiddelse af en nøgle til en skærm, hvorpå bestillingerne fra de borde, hun havde ansvaret for på den pågældende vagt, blev registreret under hendes navn. Nøglen gav adgang til for eksempel fadøl, der så blev registreret til det pågældende bord. Vin stod uaflåst i et vinskab, og sodavandsflasker stod i skuffen bag kassen. Der stod kildevand på alle borde, når gæsterne ankom, således at de selv kunne tage af vandet. Den enkelte tjener fik tildelt en stilling med et antal borde. De blev samtidig opfordret til at give en hjælpende hånd til kollegerne, når der var travlt. Det forekom derfor ofte, at tjenerne modtog bestillinger fra hinandens stillinger. I sådanne tilfælde brugte tjeneren sin egen nøgle til kassen, men henførte bestillingen til den anden tjeners stilling. Når maden skulle afhentes, blev den typisk taget og serveret af den tjener, der tilfældigvis stod nærmest køkkenet, når den var klar. Når kunderne ville betale, kaldte de på den nærmeste tjener, der derpå gik til en fast medarbejder ved kassen, der udskrev regningen ud fra de registreringer, tjenerne havde foretaget vedrørende det pågældende bord. De modtagne betalinger blev alle afleveret til medarbejderen ved kassen. Efter hver dag blev kassen gjort op af enten inspektøren eller den faste medarbejder ved kassen, idet ingen af tjenerne deltog i opgørelsen. Resultatet af kassen blev ikke straks udmeldt til tjenerne, og hun har i hvert fald aldrig selv set et regnskab over, hvor mange penge og dermed hvor mange drikkepenge der var kommet i kassen den enkelte dag. En enkelt gang om ugen kom en af virksomhedens medarbejdere med en opgørelse af drikkepengene. Hun bad selv om at se et regnskab, men forgæves. Efterhånden som hun og de øvrige tjenere modtog deres andel af overskuddet i bufferpuljen, var de enige om, at de beløb, de fik udbetalt, ganske enkelt ikke kunne stemme med størrelsen af de drikkepenge, der var kommet ind i løbet af dagen. Virksomhedens forklaring på forskellen var, at der hver dag var et stort svind i beholdningen, som skulle dækkes ind ved hjælp af bufferpuljen. Inspektørens reaktion var, at tjenerne måtte tage sig sammen, da de selv måtte svare for svindet i form af de "forsvundne" varers salgspris. De fleste aftener var alle borde besat, dvs. at der var ca. 50 gæster pr. aften pr. tjener. Det var helt sædvanligt, at 2 gæster betalte ekstra drikkepenge på mellem 50 og 100 kr., eller ca. 10 % af hver enkelt tjeners omsætning. Hun vidste, at kokkene fik andel i drikkepengene, men ikke at også inspektørerne gjorde det. Hun er aldrig kommet til selv at hæfte for manko i kassen, men hun ved heller ikke, om der har været nogen manko.

9 - 9 - Rie Behrendt har forklaret, at hun er administrationschef hos Brdr. Strecker, der har 18 restauranter i København. Hun har været ansat i virksomheden i 11 år. Hver tjener har sin egen stilling, men som forklaret af Alice Bayer hjælper de ofte hinanden både før, under og efter serveringerne. Det er vigtigt, at bordene bliver ryddet hurtigt efter gæsternes besøg. Hun har af restaurationschefen i Promenaden fået at vide, at de borde, der er omfattet af en tjeners stilling, er "låst" til den pågældende tjener. En tjener med en anden stilling kan derfor ikke modtage bestillinger til det pågældende bord. Den daglige opgørelse af kassen foretages af en inspektør eller en kassemester, der udskriver en liste med oversigt over kontanter, kreditboner og fejlboner og udarbejder regnskabet. Hvis der er overskud i forhold til omsætningen, henføres det til bufferpuljen, idet pengene lægges i en kuvert i en boks. De bliver ikke bogført eller registreret noget sted, men beløbet, der er indeholdt i kuverten, bliver angivet uden på denne. Det er inspektøren, der er ansvarlig for, at opgørelsen er rigtig. Der føres ikke systematisk kontrol med, om det i sidste ende er det rigtige beløb, der kommer til udbetaling til tjenerne. Inspektøren gør regnskabet op, endnu mens tjenerne går rundt op rydder op, og intet holdes skjult for dem, idet de til enhver tid kan bede om at få indsigt i opgørelsen. Når kassemesteren forlader virksomheden, låses køleskabet, og næste dag foretager kældermesteren en gennemgang af varebeholdningen, der sammenholdes med de solgte mængder. Undertiden viser der sig at være et ganske stort svind i beholdningen, hvilket for eksempel kan skyldes, at en eller flere af tjenerne har glemt at slå omsatte varer ind på kassen eller at få betaling fra gæster. Hvis en tjener kommer til at lave en fejl ved indtastningen, eller hvis en kunde fortryder sin bestilling, skal der laves en fejlbon, som skal trækkes ud af omsætningen. Når det endelige regnskab er gjort op, således at svind i beholdningen er dækket af bufferpuljen, udbetales overskuddet til fordeling blandt alle, der har deltaget i produktionen og serveringen, dvs. inspektører, tjenere, kokke og bartendere. Hvis der derimod er et underskud, således at bufferpuljen er væk, dækker virksomheden underskuddet. Hvis virksomheden ikke fulgte denne fremgangsmåde, ville der kunne opstå betydelige kassedifferencer. Fremgangsmåden er således et vigtigt led i den løbende kontrol med den daglige drift, og virksomheden er ligeså interesseret som tjenerne i, at der ikke skal fradrages noget i bufferpuljen. Ved ansættelsen bliver alle medarbejdere gjort bekendt med afregningsmetoden, som de dermed accepterer. Hvad særligt angår opgørelsen af beholdningen, er der ikke noget til hinder for, at tjenerne selv tæller den op hver morgen og hver aften. De fleste af drikkevarerne er placeret bag glas i et køleskab, der er placeret i baren og aflåses om natten.

10 Rie Behrendt har endvidere forklaret, at Promenaden i juleperioden er en meget familiepræget restaurant, der næsten kun besøges af danskere. Det betyder, at omsætningen ikke er så stor som i den øvrige del af året, og at der dermed heller ikke udbetales så store drikkepenge. Meget ofte indtager gæsterne blot kaffe og æbleskiver mv. PARTERNES ARGUMENTER 3F har vedrørende påstand I anført, at hver tjener i Promenaden havde deres egen stilling, men at det kan lægges til grund, at de modtog bestillinger også til andre borde. Det er endvidere ubestridt, at der var en fælles kasse i den forstand, at alle penge, der blev modtaget fra gæsterne, herunder drikkepenge, blev lagt i én kasse uden angivelse af, hvilken tjener der lagde pengene. Om aftenen blev der udarbejdet et fælles regnskab, hvori indgik, hvor meget der i alt var blevet solgt, og hvor meget der var tilbage i bufferpuljen, der dermed også blev en fælles pulje. Også beholdningen var fælles, idet et svind heri blev fradraget i bufferpuljen, uden at man kunne se, hvem der var ansvarlig for svindet. HORESTA har fremlagt kendelsen af 28. marts 1996 til støtte for sine synspunkter. Imidlertid støtter den tværtimod 3F's standpunkt, da det af præmisserne fremgår, at situationen i den pågældende sag var en helt anden. I 1996-sagen havde hver tjener sin egen pind, sin egen pung og sin egen afregning på grundlag af kasseapparatets udvisende den enkelte dag uden ansvar for andres end sit eget regnskab. Der var således tale om et "eget kredsløb", som ikke kan sammenlignes med forholdene i Promenaden. Vedrørende påstand II har 3F anført, at lokalaftalen ganske vist indeholder en bestemmelse om fælles omsætning og fælles kasse, men overenskomsten kan ikke fraviges ved lokale aftaler. Muligheden for at bestemme, at der ikke skal arbejdes i fælles kasse med fælles beholdning, er en ret, der tilkommer den enkelte tjenere, og den kan ikke tilsidesættes kollektivt. Ansættelsesbrevets bestemmelse om, at der arbejdedes med fælles omsætning og fælles kasse var af rent oplysende karakter og indeholdt reelt en klausul om, at Alice Bayer fraskrev sig retten til at have sit eget regnskab. Vedrørende påstand III har forbundet anført, at det af 48, stk. 3, følger, at Alice Bayer som den eneste organiserede ikke kunne arbejde i fælles regnskab med det øvrige serveringspersonale.

11 Vedrørende påstand IV har forbundet anført, at det efter Alice Bayers forklaring må lægges til grund, at virksomhedens beholdning af drikkevarer ikke var betryggende aflåst. Dette var tilfældet både i åbningstiden og uden for åbningstiden, idet også andre end tjenerne havde adgang til beholdningen. Der var derved mulighed for tyveri fra beholdningen, og hertil kommer, at tjenerne ikke deltog i optællingen hverken af kassen eller af beholdningen. Det er derfor virksomheden selv, der hæfter for svind i beholdningen, og modregningen i drikkepengene var således uberettiget. Det er i denne sammenhæng uden betydning, at svindet ikke er blevet modregnet i tjenernes ordinære løn på 13,1 % af omsætningen, idet konsekvensen for tjenerne er den samme. Drikkepengene ydes som anerkendelse af tjenernes indsats, og ledelsesretten berettigede ikke virksomheden til at inddrage disse "gaver" i det omfang, der konstateredes svind. Drikkepengene er de ansattes og ikke virksomhedens ejendom. Vedrørende efterbetalingskravet i påstand V har 3F gjort gældende, at det efter Alice Bayers oplysninger kan lægges til grund, at drikkepengene udgjorde ca. 10 % af omsætningen og dermed lå langt over den enkelte procent, som hun rent faktisk fik udbetalt. Virksomheden, der havde et ganske usikkert kontrolsystem, har ikke på fyldestgørende måde oplyst andre tal til vurderingen af, hvor stort efterbetalingskravet er. Kassemesteren lagde det overskydende beløb i en kuvert, men det er ikke gennem Rie Behrendts forklaring nærmere blevet belyst, hvordan fremgangsmåden har været. Det må yderligere tages i betragtning, at der er stor risiko for, at netop kontanter kan forsvinde, uden at der kan gøres nærmere rede for, hvordan det er sket. HORESTA har gjort gældende, at Alice Bayer ikke har arbejdet i "fælles kasse med fælles beholdning" i overenskomstens 48, stk. 1's forstand. Om end det ikke kan afvises, at en tjener i enkelte tilfælde har trådt hjælpende til med at bære mad ud og ind og med opdækning af borde for en kollega, hvis det var nødvendigt, har tjenerne i overensstemmelse med virksomhedens retningslinier ikke modtaget bestillinger og betalinger på tværs af stillingerne, idet gæsterne skulle betjenes af samme tjener ved bestilling og ved betaling. Det fremgår af Rie Behrendts forklaring, at tjenerne ved ansættelsen fik at vide, at mankoer i varebeholdningerne ville blive fratrukket i drikkepengene, således at der først derefter skete en ligelig fordeling af overskuddet mellem de ansatte, herunder kokkene. I kraft af ledelsesretten var virksomheden berettiget til at anvende denne fremgangsmåde, der har været nødvendig for at sikre, at der skete fuld registrering af alle salg og af gæsternes betalinger i overensstemmelse

12 hermed, og at der efterfølgende skete en registrering af omsætning af varer, der i første omgang ikke var blevet slået ind. Dette system sikrede virksomheden imod en lemfældig omgang med varerne, men samtidig indebar det en fordel for tjenerne, der undgik at blive udsat for konstant kontrol og at blive trukket i løn, når der var manko. Dermed hæftede de heller ikke solidarisk hverken for organiserede eller uorganiserede kollegers fejl eller mankoer. I vurderingen af, om ordningen var i overensstemmelse med overenskomstens 48, må indgå, at tjenerne ikke har krav på at få andel i den merbetaling, der erlægges af gæsterne. Merbetalingerne/drikkepengene, der til dels går ind over virksomhedens betalingsterminaler, tilhører ikke tjenerne personligt, og virksomheden havde derfor ret til at modregne mankoerne i drikkepengene, når omfanget af et svind var fastslået. Da overenskomsten ikke regulerer forholdet omkring merbetaling/drikkepenge, og hæftelsesansvaret i 48, stk. 3, alene regulerer arbejdsgivers adgang til at modregne i den overenskomstmæssige løn, er 48 således ikke blevet overtrådt. Vedrørende opbevaringen af drikkevarer har HORESTA bestridt, at der ikke skulle være sket betryggende aflåsning, jf. 48, stk. 2. Bortset fra enkelte former for vand og øl på flaske, der blev opbevaret i køleskab, var drikkevarerne placeret i baren og på tjenernes område, som gæsterne ikke havde adgang til, og der skulle benyttes tjenernøgle for at frigøre disse drikkevarer. Om natten var der låst til drikkevarerne. Med hensyn til størrelsen af 3F's efterbetalingskrav har HORESTA anført, at det må lægges til grund, at der i den periode, Alice Bayer var ansat, blev konstateret i alt kr. for meget i kassen. Kældermesterens regnskab udgjorde kr. Alice Bayer havde i alt 184 arbejdstimer, der højst ville give 2.315,39 kr. Såfremt der ikke var sket afregning til kældermesteren og fordeling af drikkepengene også til personalet i køkkenet, ville hun således kun være berettiget til en efterbetaling på 611,34 kr. (2.315,39 kr ,05 kr.). OPMANDENS BEGRUNDELSE OG RESULTAT Da der ikke blandt de af parterne udpegede medlemmer af voldgiftsretten har kunnet opnås flertal for en afgørelse, skal denne træffes af opmanden, der udtaler:

13 Ad 3F s påstand I Ifølge lokalaftalen af 1. august 2002 arbejdede medarbejdere, der var beskæftiget med servering, med "fælles omsætning og fælles kasse". Det samme fremgår af bemærkningerne i Alice Bayers ansættelsesbrev. Der er ikke i lokalaftalen benyttet samme ord som i overenskomstens 48, stk. 1, 1. afsnit, der taler om "fælles kasse med fælles beholdning", men den sædvanlige konsekvens af, at der arbejdes i fælles kasse, er, at der også er fælles beholdning, og det var også den måde, virksomheden administrerede ordningen på. Den naturlige konsekvens af, at der arbejdes med fælles kasse med fælles beholdning, er, at der også aflægges fælles regnskab, hvilket indebærer, at de, der deltager heri, hæfter solidarisk over for arbejdsgiveren for en eventuel manko, jf. herved opmandens udtalelse i kendelsen af 28. marts Det følger af overenskomstens 48, stk. 1, 3. afsnit, at den enkelte såvel organiserede som uorganiserede medarbejder hos Promenaden, der ikke ønskede at arbejde i fælles regnskab, kunne "frigøre sig" fra lokalaftalens bestemmelse om fælles omsætning og fælles kasse ved at erklære dette og ved derefter dels at få sin egen nøgle til sit nummer på kasseapparatet, dels at aflægge sit eget regnskab. Til støtte for, at Alice Bayer og de øvrige tjenere ikke arbejdede i fælles kasse med fælles beholdning har HORESTA henvist til, at hun var i besiddelse af en nøgle til en skærm, hvorpå bestillingerne blev registreret under den enkelte tjeners navn, og at tjenerne afleverede regningerne og gæsternes betalinger til kassemedarbejderen, som kontrollerede, at beløbene svarede til regningerne. Denne ordning indebar imidlertid alene, at virksomheden kunne føre kontrol med, at de gæstebetalinger, Alice Bayer afleverede til kassemesteren var i overensstemmelse med beløbene på regningerne, men ikke, at hun skulle aflægge sit eget regnskab og undgik at blive medansvarlig for svind i beholdningen, som hun fortsat var fælles med de øvrige tjenere om. Den etablerede ordning var derfor ikke tilstrækkelig til, at Alice Bayer var omfattet af 48, stk. 1, 3. afsnit. Som anført indebærer arbejde i fælles omsætning og fælles kasse, at tjenerne hæfter solidarisk over for virksomheden for mankoer i beholdningen. Dette indebar, at Promenaden hvis den ønskede det kunne modregne svind i beholdningen i tjenernes løn på 13,1 % af omsætningen. HORESTA har anført, at der i denne sag ikke er tale om et hæftelsesansvar i overenskomstens forstand, fordi virksomhedens modregning ikke skete i lønnen, men i drikkepengene, som ikke er reguleret i 48. Hertil bemærkes, at denne måde at modregne på ud fra en umiddelbar betragtning kan forekomme mindre indgribende for de ansatte, men at resultatet

14 for Alice Bayer reelt var det samme som, hvis modregningen var sket i lønnen, idet "bufferpuljen" efter det oplyste i praksis var tilstrækkelig stor til at dække modregningerne. Der må herefter gives 3F medhold i denne påstand. Ad påstand II Ifølge Alice Bayers ansættelsesbrev var overenskomsten mellem HORESTA og RBF gældende for hendes ansættelsesforhold. Bemærkningen i ansættelsesbrevet om, at tjenerne arbejdede med fælles omsætning og fælles kasse, fremstod umiddelbart som en oplysning om, hvad tjenerne og virksomheden var enige om, men den kan og kunne af Alice Bayer vanskeligt forstås på anden måde end, at der var tale om et ansættelsesvilkår, som hun måtte acceptere. Det bemærkes herved, at det er meget nærliggende at antage, at hun ikke ville være blevet ansat, såfremt hun med nærmere kendskab til overenskomsten havde nægtet at indgå i ordningen på lige fod med de øvrige tjenere. Da virksomheden ikke kunne kræve, at hun skulle arbejde med fælles omsætning og fælles kasse, jf. 48, stk. 1, 3. afsnit, sammenholdt med 1. afsnit, og dette ikke blev tilkendegivet over for hende i ansættelsesbrevet eller på anden måde ved ansættelsen, må der herefter også gives 3F medhold i denne påstand. Ad påstand III Som det også fremgår af kendelsen af 28. marts 1996, må 48, stk. 3, forstås således, at arbejdsgiveren ikke må tillade, at organiserede arbejder i fælles regnskab med uorganiserede. Som det direkte er anført i bestemmelsen der efter parternes enighed finder anvendelse i denne sag gælder dette, uanset om serveringspersonalet, herunder organiserede tjenere, selv måtte aftale dette. Da Alice Bayer som anført har arbejdet i fælles regnskab med de øvrige tjenere, der alle var uorganiserede, tages denne påstand herefter til følge. Ad påstand IV Er arbejde med fælles omsætning og fælles kasse vedtaget i overensstemmelse med overenskomsten, indebærer det som nævnt, at tjenerne hæfter solidarisk over for arbejdsgiveren for manko i beholdningen. Arbejdsgiveren kan søge sig fyldestgjort for mankoen ved modregning

15 i lønnen, og arbejdsgiveren kan dermed også søge sig fyldestgjort herfor i de drikkepenge, der indgår i den fælles kasse, uden at der foreligger en udtrykkelig aftale herom. Det er en betingelse for en tjeners solidariske hæftelse, at den pågældendes arbejde i fælles kasse med fælles beholdning og regnskab er i overensstemmelse med bestemmelserne i 48. I konsekvens af, at 3F's påstande under III og IV er taget til følge, tages herefter også denne påstand til følge. Ad påstand V I konsekvens af resultatet under de forrige påstande har Alice Bayer krav på at få efterbetalt de beløb, hun med urette har hæftet med eller må antages ikke at have fået andel i. 3F's efterbetalingskrav støttes på Alice Bayers egen erindring om, hvor mange gæster der i gennemsnit har været pr. vagt, og på en anslået omsætning pr. gæst. Opgørelsen er således forbundet med en betydelig usikkerhed. Heroverfor har virksomheden fremlagt oplysninger om, at drikkepengene i den pågældende periode udgjorde kr., hvoraf Alice Bayer med 184 arbejdstimer ville være berettiget til at få i alt kr. i drikkepenge. I alt væsentligt finder jeg ikke grundlag for at tilsidesætte virksomhedens opgørelse, men det kan dog ikke afvises, at også denne opgørelse er forbundet med en vis usikkerhed. På denne baggrund tages denne påstand herefter til følge således, at Promenaden skal betale skønsmæssigt kr. til Alice Bayer. T H I B E S T E M M E S : De indklagede, HORESTA for Promenaden I/S, skal anerkende, at Alice Kirstine Bayer i perioden fra den 11. november til den 23. december 2004 som ansat i virksomheden arbejdede i fælles kasse med fælles beholdning i den forstand, der sigtes til i overenskomstens 48, stk. 1,

16 at det var i strid med overenskomstens 48, stk. 1, at det var en del af ansættelsesvilkårene for Alice Kirstine Bayer, at hun skulle arbejde i fælles kasse med fælles beholdning, at det var i strid med overenskomstens 48, stk. 3, at Alice Kirstine Bayer arbejdede i fælles regnskab med uorganiserede tjenere, og at betingelserne for, at Alice Kirstine Bayer havde ansvar for virksomhedens beholdning, og for at foretage modregning i hendes indtjente drikkepenge ikke var opfyldt. Promenaden I/S skal inde 14 dage efter afsigelsen af denne kendelse til Alice Kirstine Bayer betale kr. med procesrenter fra den 31. december Hver part skal bære egne omkostninger og betale halvdelen af opmandens honorar og udgifter. København den 30. maj Per Sørensen

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 16. juni 2008 i faglig voldgiftssag: 3F Transportgruppen (konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI/Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening (TA) for Todbjerg City A/S (advokat

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0036, afsagt den 2. maj 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Palle Bisgaard) mod Dansk Byggeri for Ptampa v/ Piotr Trochimczuk (konsulent Erling Olsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift:

Kendelse i faglig voldgift: Kendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Palle Lund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for murermester Lars Svensson (konsulent Jann Frei) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i

Læs mere

KENDELSE afsagt onsdag den 21. oktober 2009

KENDELSE afsagt onsdag den 21. oktober 2009 1 KENDELSE afsagt onsdag den 21. oktober 2009 i faglig voldgiftssag, 2009.0126 3F Privat Service, Hotel og Restauration (faglig konsulent Bent Moos) mod Bilfærgernes Rederiforening for Scandlines Catering

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftsag (FV 2007.208): HK Danmark (advokat Peter Nisbeth) mod DI (advokat Henrik Uldal) G:\Faglig Voldgift Kendelser\PROTOKOLLAT FV 2007 208 HK mod HTS.doc 2 INDLEDNING

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0200): Fagligt Fælles Forbund for Murersjakket, René Bay Lodahl, Frank Lindholm og Per René Nielsen, på byggepladsen Vitus Bering i Horsens (Opmåler Jens A. Knudsen)

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet P R O T O K O L A T af 19. september 2008 i faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet (FMM) (advokat Anne Troelsen) mod Kommunernes Landsforening (KL) (advokat

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 18. februar 2009 i Faglig voldgiftssag F.V. 2009.76: Fagligt Fælles Forbund (3F) Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Taxivognmænds Arbejdsgiverforening

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 17. december faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. for. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 17. december faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. for. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 17. december 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0160): Fagligt Fælles Forbund for A (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Keolis Danmark A/S (advokat Kristian Steen Lauridsen)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E af 8. november 2012 i Faglig voldgiftssag FV 2012.0005 (Afskedigelsesnævnssag): Fagligt Fælles Forbund Offentlig gruppe (3F) (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Tårnby Kommune

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Dansk Byggeri for Per Hansen Tømrerfirma ApS (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. april 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet mod DI Overenskomst I ved DI for Københavns Lufthavne A/S 2 Der er i denne sag opstået tvist mellem

Læs mere

T I L K E N D E L S E G I VE L S E

T I L K E N D E L S E G I VE L S E T I L K E N D E L S E G I VE L S E af 16. oktober 2009 i faglig voldgiftssag: FV 2009.67 CO-industri for 3F Fagligt Fælles Forbund for Kaj Rasmussen (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0008)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0008) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0008) 3F Privat Service, Hotel og Restauration (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Nordisk Film Biografer A/S (Advokat Mette Klingsten) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE

Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE i Afskedigelsesnævnets sager nr. 2018.0326 og 2018.0330: Dansk Metal for Medlem_1 og Medlem_2 (advokat Stephan Agger) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for TDC A/S Teglholmsgade

Læs mere

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008.

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008. 1 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod DS Håndværk & Industri for EU Montage Danmark ApS, Fredericia (cand.jur. Michael S. Meyer) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Kendelse i faglig voldgift (FV 2018.0086) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A mod Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Sagen drejer sig om, hvorvidt murersvenden har ret til siddepenge for kørsel

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002): Fagligt Fælles Forbund for specialarbejder A (konsulent Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Øsby Entreprenør- og Kloakservice ApS (konsulent Hans Henrik

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) 3F Aalborg for murer- og murerarbejdsmænd (faglig sekretær Egon Pedersen) mod Dansk Byggeri for HP Byg A/S (konsulent Ole Thaarup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E af 26. marts 2009 i Faglig voldgiftssag FV. 2008.0223: HK Handel (Advokat Peter Nisbeth) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for 7-Eleven, Stationscentret 5 i Roskilde (Advokat

Læs mere

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Dansk Tandlægeforening for Tandlæge Poul Munch Værebrovej 72 2880 Bagsværd (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

------=--- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

------=--- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------=--- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE afsagt aftvistighedsnævnet den 20. september 2017 i sag 26.2017 A ved uddannelseskonsulent Morten Lehmann, 3F mod B under tvangsopløsning I sagens be

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 6. oktober 2008 i faglig voldgiftssag: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Cisco Partnere ApS under konkurs (afdelingschef Thorsten

Læs mere

=---- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

=---- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------ =---- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE af sagt af Tvistighedsnævnet den 7. juli 2017 i sag 11.2017 A ved 3F Byggegruppen ved Morten Lehmann mod B I sagens behandling har som faste medlemmer

Læs mere

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE - -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den 23. oktober 2017 i sag 16.2017 A ved 3F Fagligt Forbund, Byggegruppen (Morten Lehmann) mod B, CVR nr...., under likvidation I

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B mod 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om opsigelsen af A og B var sagligt begrundet

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

Kendelse I Faglig voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Andy Jakobsen) mod

Kendelse I Faglig voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Andy Jakobsen) mod Kendelse I Faglig voldgift (FV 2018.0103) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Andy Jakobsen) mod Dansk Byggeri for NET CONSTRUCTION ApS nu under konkurs (juridisk konsulent Anne Gausland) Afsagt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 29. september 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016.0003): CO-industri for HK (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for JKS A/S (advokat Birgitte Dember)

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Flemming Guldberg (faglig sekretær Jan Madsen) mod Dansk Byggeri for FME Entreprise A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. august 2013 i faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA for FOA Odense (advokat Henrik Piil) mod Kommunernes Landsforening (KL) for Odense Kommune (advokat Christian

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 29. oktober 2014 i faglig voldgiftssag, 2014.044 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Christian K. Clasen) Tvisten Sagen drejer sig om, hvorvidt månedslønnede

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140): Fagligt Fælles Forbund for tømrersjakket repræsenteret ved Morten Rud Hansen (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HUJ A/S (chefkonsulent

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe mod Moderniseringsstyrelsen for Banedanmark Tvisten Sagen angår, om det var berettiget, at Banedanmark bortviste jernbanearbejder

Læs mere

Kendelse af 16. marts 2016

Kendelse af 16. marts 2016 Kendelse af 16. marts 2016 i faglig voldgift nr. FV 2015.0170 Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Stryhns A/S (advokat Jane Hedegaard) 1. Tvisten Sagen angår,

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Afskedigelsenævnssag BUPL. for A. mod. Tårnby Kommune

Protokollat. med tilkendegivelse. Afskedigelsenævnssag BUPL. for A. mod. Tårnby Kommune 1 Protokollat med tilkendegivelse i Afskedigelsenævnssag FV 2013.0152 BUPL for A (advokat Maria Muñiz Auken) mod Tårnby Kommune (advokat Sabine Buhl Lauborg) 2 1. Indledning Den 29. marts 2012 blev A opsagt

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) 3F Aalborg for murersvend A (gruppeformand Reidar Kogstad) mod Dansk Byggeri for NCC Construction Danmark A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse - -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 31.2016 A ved forhandlingssekretær Pia Maul Andersen, 3F mod B ved kurator, advokat Erik Matthiesen I

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift:

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: Offentligt Ansattes Organisationer mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Fødevarestyrelsen. Sagen forhandledes den 26. februar

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftssag FV 2009.195: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for A og B (faglig medarbejder Preben Birk) mod DI Overenskomst I v/di for Junckers Industrier A/S (chefkonsulent

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 8. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Maria Rasmussen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 8. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Maria Rasmussen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 8. februar 2018 i faglig voldgiftssag (FV2017-0020): Fagligt Fælles Forbund (advokat Maria Rasmussen) mod DI Overenskomst II (advokat Lene Horn) for ISS Facility Service

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2017.0044) CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Siemens Wind Power (advokat Morten Pedersen) Afsagt den 31.

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod OPMANDSKENDELSE af 10. september 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0104 Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt Jensen) mod Tekniq for John A. Hansen af 1986 A/S (underdirektør Thorkild

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.180 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Gartneriet Linnemann ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører spørgsmålet

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. juni 2019 i FV 2019.0004: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod Dansk Byggeri for Fleks Modul A/S (chefkonsulent Hans Henrik

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2018.0010) CO10 Centralforeningen for Stampersonel (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Forsvarsministeriets Personalestyrelse (advokat Niels Banke)

Læs mere

NÆVNENES Hus

NÆVNENES Hus ct"b ------ ----- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE af sagt af Tvistighedsnævnet den 20. september 20 I 7 i sag 27.2017 A ved uddannelseskonsulent Morten Lehmann, 3F mod B under tvangsopløsning I

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse meddelt tirsdag den 29. april 2014 i faglig voldgiftssag 2014.0022 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod Tekniq for VVS og Varmeteknik A/S (konsulent

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 3. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 3. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0033, afsagt den 12. april 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for HEFA Wallsystems Denmark A/S (konsulent Erling

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 21. juni 2011 i faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for Taastrup Apotek (advokat

Læs mere

KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010

KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010 KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010 i faglig voldgiftssag, 2009.0235 Blik- og Rørarbejderforbundet (forbundsformand Max Meyer) mod Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 for skorstensfejermester

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt)

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) 1 KENDELSE afsagt af Håndboldens Voldgiftsret den 3. november 2009 i voldgiftssagen Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) mod Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) Tvisten

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 19. december 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0149 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for Thomsen & Fals A/S (konsulent Jørn W. S. Hansen) Sagen og

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012 i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI overenskomst I for Danish Crown, Sønderborg

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0035): Fagligt Fælles Forbund for A, B, C og D

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0035): Fagligt Fælles Forbund for A, B, C og D Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0035): Fagligt Fælles Forbund for A, B, C og D (Advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Hans Jørgensen & Søn A/S (Afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127. FOA Fag og Arbejde. for. mod. Kommunernes Landsforening (KL) for. Sønderborg Kommune

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127. FOA Fag og Arbejde. for. mod. Kommunernes Landsforening (KL) for. Sønderborg Kommune PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127 FOA Fag og Arbejde for A mod Kommunernes Landsforening (KL) for Sønderborg Kommune - 2 Tvisten Uoverensstemmelsen anga r, om det var berettiget,

Læs mere

1) skal anerkende, at A under sin ansættelse hos indklagede var omfattet af den gældende overenskomst, og

1) skal anerkende, at A under sin ansættelse hos indklagede var omfattet af den gældende overenskomst, og Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2012.0035 HK Privat (advokat Maria Rasmussen) mod Bilfærgernes Rederiforening for Mols Linien A/S (advokat Anne Louise Wulff) Uoverensstemmelsen angår, om en afdelingsleder

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere