Gør en positiv forskel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør en positiv forskel"

Transkript

1 Undgå skader Du kan selv gøre meget for at skabe tryghed for dig og din familie. Her er en række gode råd, der gør det lettere for dig at forebygge skader og undgå uheld både derhjemme, i trafikken og på ferien.

2 Gør en positiv forskel For de fleste af os hører dét at få en forsikringsskade heldigvis til sjældenhederne. Men er uheldet ude, er det godt at have et forsikringsselskab, der kan træde til med den nødvendige rådgivning og den rette støtte. Som tryghedsleverandør ønsker vi dog at gå skridtet videre, for selv ikke den bedste forsikringserstatning kan måle sig med, at skaden aldrig var sket. Derfor har vi samlet en række gode råd, der gør det lettere at forebygge nogle af de skader, du kan være uheldig at opleve. Med brochurens råd og anbefalinger kan du gøre en positiv forskel ikke bare for dig selv og din familie du kan også være med til at begrænse skader i trafikken, på ferien, i haven og alle de andre steder, du færdes. Har du spørgsmål, eller ønsker du et godt råd, er du naturligvis velkommen til at kontakte os på 0. Så skal vi gøre vores til, at du også fremover kan skabe tryghed for dig selv og dem, du holder af.

3 Indhold Brand - Du kan begrænse eller helt undgå brand ved at sikre, at dine stikkontakter og ledninger er i god stand, og ved at slukke for vaskemaskine og tørretumbler inden du går i seng eller forlader hjemmet Vand Undgå vandskader ved jævnligt at vedligeholde og rense tagrender og afløb samt sørge for god og tryg opbevaring af alle dine ting. Storm Du ved som regel, når en storm er på vej ind over landet. Brug den viden til at sikre dit hus og din have og dermed undgå skader. Indbrud Hvis du tænker på din bolig, som en tyv ville gøre det, kan du få øjnene op for de ting, der gør det let at trænge ind i huset og derefter ændre dem. Tyveri Tøm altid bilen og lås cyklen godt fast. Det er bare nogle af de få gode vaner, du kan tillægge dig, hvis du vil undgå, at din bil eller cykel bliver stjålet. Indeklima 0 Luft godt ud og brug emhætten og tørretumbleren, så er du allerede godt på vej til at skabe et godt indeklima og undgå fugt i boligen. Hjemmet Varme gryder i køkkenet og løse tæpper i gangen er bare nogle af de ting, du bør være opmærksom på, når du skal skabe et trygt hjem for hele familien. Haven Med lidt forberedelse og et godt overblik kan arbejde og leg sagtens finde sted i haven, uden at det fører til skader. Gør trampolinen sikker, og kend de værktøjer, du arbejder med. Trafikken Tag hensyn til dine medtrafikanter og sørg for, at du selv er synlig i trafikken. Vær ekstra opmærksom på ældre og børn. Vinter Vil du sikre din bolig mod vinterskader, skal du først og fremmest fjerne store mængder sne fra taget og holde tagrender og nedløbsrør fri for skidt og blade. Før ferien Glæd dig til din ferie og husk både det gule sundhedskort og det blå EUsundhedskort. Tjek også at passet ikke er udløbet, og at du har de anbefalede vaccinationer. På ferien Lad dyre smykker og ure blive hjemme og brug kreditkort i stedet for at have en masse kontanter på dig. Så er du bedre sikret mod tyveri og kan nyde ferien i fulde drag.

4 Brand Der er meget, du og din familie kan gøre for at begrænse eller helt undgå brand i jeres hjem. Generelt handler det om at bruge jeres sunde fornuft, så I ikke ender blandt dem, der hvert år mister livet eller kommer voldsomt til skade i en brand. Eller blandt dem, der får ødelagt deres hjem og mister alt, hvad de ejer og har. Sund fornuft, opmærksomhed og overblik er væsentlige faktorer, når I skal sikre jer bedst mod brand i hverdagen. For eksempel er det vigtigt, at I kender hjemmets flugtveje. Det er også en god idé jævnligt at holde brandøvelse, så I alle ved, hvad I skal gøre i tilfælde af brand. Allerbedst er det naturligvis, hvis branden aldrig opstår, og også det kan I være med til at sikre. I den forbindelse har vi på tegningen samlet en række gode råd om indretning, udstyr og tekniske foranstaltninger. Få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk,trygfonden. dk og dbi-net.dk. Brandtæppe Hav et brandtæppe i køkken, soveværelse eller andre udsatte steder, så du kan reagere med det samme. Opstår der fx ild i en gryde, kan du hurtigt kaste brandtæppet over og kvæle i lden. Hårde hvidevarer Sluk altid for vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine, inden du går i seng eller forlader hjemmet, da de udvikler stærk varme, som i værste fald kan føre til brand. Gør fnug-filteret i tørretumbleren rent, og rens jævnligt filteret i emhætter og andre ventilatorer. Røgalarmer Sæt røgalarmer op i loftet i alle stuer og værelser, så de kan høres over hele huset. Alarmerne skal sidde mindst en halv meter fra væggen. Vi anbefaler optiske røgalarmer. Tjek jævnligt batteriet og selve røgalarmen, så du er sikker på, at den virker. Send eventuelt en sms med teksten Batteri start til så minder vi dig om, hvornår du skal tjekke dine røgalarmer. Selvantændelige klude Klude, der har været brugt til at give møbler eller køkkenbordet olie, kan være selvantændelige, og du må ikke smide dem i skraldespanden. Smid i stedet kluden i pejsen eller brændeovnen under opsyn, eller kom den i et gammelt syltetøjsglas med låg på, så du kan bruge den igen, næste gang du skal oliere bordet. Komfur Sluk komfur og kogeplader, hvis du ikke befinder dig i nærheden også selvom du er i gang med at lave mad. Elektriske apparater Træk stikket ud til dine elektriske apparater som fx kaffemaskine, blender og el-kedel, når du ikke bruger dem. Sluk altid for strømmen til tv et på kontakten på væggen. Sørg for luft omkring tv et og undgå at placere det i et trangt skab.

5 Brand fortsat Brandslukningsudstyr Hav altid en skum- eller pulverslukker i hjemmet og placer den, så den er let at få fat på for alle husets beboere. Kontroller jævnligt trykket i skum- eller pulverslukkeren, og få den kontrolleret af et godkendt firma mindst hvert. år. Udstyret bør dog ikke være ældre end 0 år. El-installationer, stikkontakter og forlængerledninger Undgå at koble flere apparater til forlængerledninger eller stikdåser, end de er beregnet til. Se ofte alle stikkontakter og forlængerledninger efter. Er de løse, brune eller varme, bør du undersøge dem nærmere eller skifte dem ud. Lamper og pærer Brug aldrig en stærkere pære, end lampen er beregnet til. Overlad monteringen af lamper til en fagkyndig eller en autoriseret installatør. 0 Levende lys Forlad aldrig et rum med levende lys. Placér tændte lys i god afstand til brandbart materiale, og brug ikke-brandbare lysestager og dekorationer. Stil fyrfadslys i en lysestage eller på et ikke brandbart fad. Hav vand, brandtæppe, pulver- eller skumslukker i nærheden, når du tænder jule-dekorationer eller lys på juletræet. Flugtveje Kend boligens flugtveje, og hold jævnligt brandøvelse. Begræns tilførslen af ilt til en brand ved at lukke døre og vinduer, og kravl i sikkerhed med hovedet tæt ved gulvet. Gå ikke ud på en trappe fuld af røg, men benyt en anden flugtvej, eller bliv inde til brandvæsenet hjælper dig ud. Har du altan, så gå ud på den og hold døren lukket. Brug ikke elevatoren, hvis du bor i højhus. Pejs og brændeovn Fyr kun op i pejs og brændeovn med passende mængde tørt brænde, og sørg for at have et godt træk. Hold altid øje med pejsen og husk gnistfanger. Tøm asken også fra askebægeret et sikkert sted fx i en særlig stålspand. Rygning Forlad aldrig en tændt cigaret, cigar eller pibe, og ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du kan falde i søvn. Rygning i sengen er en af de hyppigste årsager til brand i private hjem så vær opmærksom på dine og resten af familiens rygevaner. 0

6 Vand Vejrliget har ændret sig de senere år, og for mange mennesker kan det derfor være nyttigt at se på hjemmet med lidt andre øjne. Måske har du en kælder, et udhus eller en garage, som du bør sikre bedre mod vandskader. Eller måske skal du overveje, om dine yndlingsting er opbevaret et sted, der selv ved kraftigt regnvejr er tørt og godt. De ekstreme vejrsituationer med skybrud og voldsomt regnvejr har været årsag til enorme skader i mange boliger, og alt for mange har desværre erfaret, hvor store ødelæggelser og voldsomme gener, en oversvømmelse kan føre med sig. Vandskadealarm Installér en vandskadealarm. Har du utætte rør, løbende vandhaner eller utætheder på andre vandinstallationer, vil alarmen afsløre det. En vandskadealarm giver dig desuden rabat på din villa- og fritidshusforsikring. Kontakt os på 0, hvis du vil høre mere. Udendørs vandhane Luk for vandforsyningen til den udendørs vandhane i vinterhalvåret. Kælderen Opbevar ikke ting i kælderen, der har stor betydning for dig, og som kan tage skade af vand. Løft så meget som muligt væk fra kældergulvet, og opbevar dine ting på borde, i plastik-beholdere eller på reoler, der kan tåle vand. Undgå tæpper, gipsvægge og trægulve i kælderen. Med forberedelse kan du begrænse mange af de skader, der typisk opstår i forbindelse med vand i huset. På tegningen har vi samlet en række gode råd, der kan gøre din bolig mere modstandsdygtig over for vand. Du kan få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk. Dræn og kloakker Tjek jævnligt dræn og kloakker, så du sikrer dig, at de funge-rer og ikke er stoppede. Installér eventuelt en ekstra pumpe i din pumpebrønd, eller installér et højtvandslukke. Varmesystemet Sørg for, at der er cirkulation og varme på varmesystemet året rundt. Det gælder også rum, du ikke umiddelbart op-holder dig i. Tjek jævnligt trykket på varmesystemet. Falder det drastisk eller gentagne gange, selvom du har fyldt vand på, kan det være tegn på en utæthed. Loftsrum Isolér rør i loftsrum og andre kolde rum, så du undgår frostskader i løbet af vinteren. Terræn Sørg for, at der er fald på græsplæne, terrasse og indkørsel, så vand kan løbe væk fra huset. Sommerhuset I sommerhuset gælder selvfølgelig de samme råd som i helårshuset. Sørg derudover for, at der er rigelig varme året rundt, så du undgår frosne og sprængte vandrør. Luk alternativt for vandet, og tøm alle rør og kummer, inden vinteren sætter ind. Tagrender og nedløb Sørg for, at tagrender og nedløb er rensede og klar til at lede vandet den rigtige vej. Udendørs afløb og riste skal holdes rene og fri for affald og blade.

7 Storm De fleste af os tænker på stormvejr som et efterårsfænomen, men en storm kan ramme landet hele året. Heldigvis giver vejrudsigterne os som regel mulighed for at forberede os, så vi kan begrænse skader og uheld. Du vil derfor ofte have tid til at sætte havetrampolinen væk, lukke drivhusets vinduer og i det hele taget sikre, at både hus og have er klar til en ordentlig gang blæst. På dmi.dk kan du holde øje med lokale stormvarsler, og her på tegningen kan du se, hvordan du kan sikre dit hus og dine ting bedst muligt, inden stormen rammer. Få flere gode råd om, hvordan du kan forebygge stormskader, på tjm-forsikring.dk. Løse tagsten Vedligehold din bolig, så der ikke er løse tagsten eller andre dele, der kan rive sig løs under en storm. Luk vinduer Luk døre og vinduer, og vær særligt opmærksom på at få lukket alle ovenlysvinduer. Ombygning Er du ved at bygge om, bør du sikre dig, at bygningen er tilstrækkeligt afdækket, og at dækningsmaterialet er korrekt anbragt og fastgjort. Trampolin Fastgør havetrampolinen forsvarligt, så den ikke bliver taget af vinden. Fjern eventuelt selve trampolinen, så kun stativet er tilbage, eller vend trampolinen på hovedet, så vinden ikke kan komme ind under den. Haven Drivhus Luk døre og vinduer til drivhuset, så vinden får sværere ved at få fat. Flyt grill, havemøbler, parasol, blomsterkrukker eller andre haveting ind i et skur eller helt ind i huset. Tjek og vedligehold løbende drivhus, legehus, flagstang, plankeværk og lignende, så tingene altid er i forsvarlig stand. Træer Beskær løbende store, udsatte træer i din have, eller fæld dem i yderste konsekvens, hvis de kan være til fare i en storm. Fjern knækkede grene, der hænger løst.

8 Indbrud Med omtanke og viden kan du gøre en hel del for at sikre dig mod indbrud. For selvom tyve ofte er opfindsomme, når de skal skaffe sig adgang til private boliger, kan du med ganske få tiltag gøre deres liv temmelig besværligt forhåbentlig endda så besværligt, at de ender med at opgive forsøget. Ud over at sikre din egen bolig, bør du være kritisk over for de varer, du får tilbudt usandsynligt billigt på internettet eller i Den Blå Avis. Er du usikker på, hvor en vare stammer fra, bør du ikke købe den. Ved at gøre det svært for tyven at komme af med sine tyvekoster, kan du selv være med til at begrænse indbrudstyveri. Læs mere på taenkoverprisen.dk. På tegningen finder du en række gode råd, der kan være med til at forhindre indbrud. Du kan også få mere information om forebyggelse af indbrud på tryghedsraadgiveren.dk, stopindbrud.dk og dkr.dk. Nabohjælp Lav en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens huse både i det daglige, og hvis du er væk i længere tid. Er naboen på ferie, kan du fx fylde skrald i hans affaldsbeholder, tømme postkassen, slå græsset eller sætte fodspor i sneen, så tyven får indtryk af, at der er nogen hjemme. Se på naboor.dk, hvordan I kan hjælpe hinanden via sms. Værktøj og udstyr Lås stiger og værktøj inde, så tyven ikke finder redskaber på grunden, de kan anvende til at bryde ind i huset med. Tyverialarm Installér en tyverialarm det kan ofte være det, der gør, at tyven går uden om dit hus. Og selvom alarmer ikke er en garanti mod indbrud, vil de ofte stresse og genere tyven, så han hurtigt forsvinder igen. Har du tyverialarm, giver vi dig rabat på din indboforsikring. Kontakt os på 0, hvis du vil høre mere. Døre og vinduer Sørg for, at dørlåse og vindueshasper i hele huset er i ordent-lig kvalitet og stand. Lås altid alle yderdøre, og luk alle vinduer, inden du forlader hjemmet også selvom du kun er væk i få minutter. Få låsene kodet om, hvis du flytter til ny bolig. Skift vridelåse ud med nøglelåse, så tyven ikke kan komme ud af dørene, hvis han er kommet ind gennem vinduet. Elektronik Fastmontér tv og musikanlæg på væggen, så udstyret er besværligt at flytte. Placér computere og andet elektronisk udstyr, så det ikke er synligt udefra. Mærkning Få dine værdigenstande mærket, så det bliver sværere for tyven at sælge dem. Du kan låne mærkningsudstyr på flere politistationer. Læs eventuelt mere om mærkning på stopindbrud.dk. Særligt værdifulde ting Gem altid de ting, der har størst værdi for dig, eller tag dem med, når du forlader huset. Installér eventuelt en indbruds-sikker boks til smykker og sølvtøj, eller få tingene opbevaret i en bankboks. Kældervinduer Sæt trådnet og gitter for kældervinduerne. Blokér dem eventuelt med et vinkeljern, hvis du ikke skal kunne bruge vinduet som flugtvej i tilfælde af brand. Lys ud og inde Installer sensorstyret udendørslys, som gør det svært at nærme sig dit hus uden at vække opsigt. Benyt tænd-og-sluk-ure til at signalere liv, når du ikke er hjemme. Sørg for, at der tændes og slukkes i forskellige rum på forskellige tidspunkter.

9 Tyveri Det er ikke nødvendigvis svært at sikre sig mod cykeleller biltyveri. Det kræver blot, at du ved, hvad du skal gøre, og husker at gøre det. Selv små ting kan nemlig få betydning for, om din bil eller cykel bliver stjålet. Med lidt omtanke og gode vaner i hverdagen kan du altså gøre det betydeligt sværere for tyven at få fingrene i din cykel eller bil. Dermed slipper du forhåbentlig for at blive en af de næsten danskere, der hvert år får stjålet deres cykel. Eller en af de stadig flere bilister, der oplever, at deres bil forsvinder eller bliver udsat for tyveri. På tegningen kan du se, hvad du kan gøre for at undgå tyveri. Du kan få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk og stopindbrud.dk. Cykellås Lås altid din cykel med en godkendt lås og også gerne med en kædelås om hjul og stel. Lås den fast til et cykelstativ eller et skilt, og lås den også, når du stiller den hjemme hos dig selv, i en cykelkælder, i garagen eller i haveskuret. Ny cykel Tænk over, om du behøver at lade en ny cykel stå alene ved stationen, eller om du kan køre dertil på en ældre model. Vælger du den nye cykel, kan du sikre den med en ekstra lås og låse den fast til selve cykelstativet. Pas på din pung og taske Hold din taske lukket, og hold den tæt ind til kroppen. Læg aldrig din pung øverst i indkøbsposen eller tasken, og lad den heller ikke være i baglommen. Idrætshaller og omklædningsrum Lås altid dine ting inde i et skab. Hvis der ikke er skabe, så tag altid dine værdi fulde ting og dit dyre tøj med ind i træningsrummet i en taske. Lad dine dyre smykker og dit ur blive hjemme. Fjern løst udstyr Frist ikke tyven. Tag dine værdigenstande og din styrthjem med dig, når du forlader motorcyklen eller knallerten. Lås løse genstande inde i motorcyklens side- og topbokse. Mærk løse dele Lån en elektrisk gravørpen hos politiet, og mærk motorcyklens ekstraudstyr. Når dit udstyr er mærket, er det vanskeligt for tyven at sælge tyvekosterne. Samtidig er det lettere for politiet at finde frem til dig, hvis de finder tyvekosterne. Indkøb og gaver Lad aldrig gaver eller andre indkøb ligge i bilen, når du forlader den. Lås benzindækslet Brug et benzindæksel med lås og lås det. Så bliver det mere besværligt for tyven, når han skal tanke, og han undlader måske helt at stjæle din motorcykel eller knallert. Indbrud i bilen Tøm bilen, før tyven gør det. Lad aldrig værdigenstande, tasker, jakker eller andet, der kunne friste en indbrudstyv, blive i bilen. Tænk over, at tyven måske ikke udefra kan se, at din helt tomme vindjakke eller sportstasken i bunden af bilen er værdiløs. 0 Elektronisk udstyr Tag altid gps, mobiltelefon, ipod og lignende elektronisk udstyr med dig, når du forlader bilen. Fjern også diverse holdere til udstyret eller gem dem helt væk, så du ikke risikerer at friste tyven. Råb op Råb op, hvis du ser, at en anden er ved at blive bestjålet. Parkér sikkert Risikoen, for at din motorcykel eller knallert bliver stjålet, stiger betydeligt, når du parkerer den et afsides sted. Vælg derfor befærdede steder. Og stil kun din knallert ved togstationer og busstoppesteder, hvis det er absolut nødvendigt, for her er der særlig stor risiko for tyveri. 0 0

10 Indeklima Mens de fleste af os godt ved, at vi skal lufte ud og undgå fugt i boligen, tænker vi måske sjældent over, hvor stor betydning det har, om vi hænger vasketøjet til tørre indenfor eller tænder ild i pejsen. Men et sundt indeklima er vigtigt for hele familien. For er der først kommet fugt i hjemmet, kan det desværre medføre skader på huset og risiko for jeres helbred. På tegningen finder du en række gode råd, der kan være med til at sikre dig og din familie et godt og sundt indeklima. Døre og vinduer Sørg for, at fuger omkring døre og vinduer er tætte, og at sålbænken er vandafvisende. Badeværelse Tænd ventilatoren og åbn vinduet, når du er i bad. Lad også vinduet være åbent efter badet, så du får luftet godt ud. Isolering Sørg for den rette isolering, hvis du bor i hus. Både for lidt og for meget isolering kan være skadeligt for indeklimaet. Søg rådgivning hos en ekspert eller fagmand, hvis du er i tvivl. Udluftning Luft ud i hele huset tre gange dagligt i -0 minutter kraftigt med gennemtræk. Køkken Læg låg på gryderne, når du laver mad, og hav altid emhætten tændt. Har du ingen emhætte, kan du i stedet åbne vinduet. Vasketøj Undgå at tørre tøj i stuer og værelser, og hæng altid kun tøj op, der er centrifugeret det begrænser fugtigheden og forkorter tørretiden. Hæng helst tøjet op udenfor eller i et ventileret kælderrum. Brug tørretumbleren, når det er muligt. Kælder Byggeri Brug de rette byggematerialer, hvis du skal bygge om eller bygge til. Fx er organisk materiale som gips og træ ikke egnet i badeværelser og bryggerser, da det holder på fugten. Søg rådgivning hos en ekspert eller fagmand, hvis du er i tvivl. Radiatorer og anden varme Hav varme på i alle rum hele året også selvom du ikke benytter hele huset. Sover du bedst i et køligt rum, kan du skrue ned for varmen og lufte godt ud, inden du går i seng. Undgå trægulve og træbeklædning på væggene i kælderen. Træ er modtageligt for fugt, hvilket kan forværre indeklimaet.

11 Hjemmet For de fleste mennesker er hjemmet en tryg base. Men selvfølgelig kan der ske skader, selv under trygge kår. Løse ledninger Lad aldrig ledninger ligge løst på gulvet, hvor du og resten af familien går. Mere end 0 % af alle ulykker, som børn i alderen 0- år kommer ud for, sker derhjemme. Men også mange voksne er uheldige fx i køkkenet, og flere end ældre kommer hvert år på skadestuen på grund af en faldulykke. Med en lille indsats kan du forebygge, at du selv eller en anden i din familie kommer til skade. Medicin og kemikalier Opbevar medicin og kemikalier, så børn ikke kan få fat på dem. Også vaskepulver, skyllemiddel, rengøringsmiddel og lignende kan være giftigt, og skal derfor holdes væk fra børnene. Tændstikker og tobak Sørg for, at tændstikker og lightere er gemt væk, så børnene ikke kan få fat på dem. Ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du risikerer at falde i søvn. På tegningen har vi samlet en række gode råd, der kan være med til at sikre hverdagen for både børn og voksne. Du kan få flere gode råd på foerstehjaelp.dk/undgaa. Små børn i hjemmet Lad kun børn lege med legetøj, der passer alderen. Smådele kan være farlige, hvis barnet putter dem i munden. Forlad aldrig dit barn, når det ligger på puslebordet eller er i bad. Lær generelt barnet at færdes sikkert i huset, og sæt eventuelt gitter for trapper, pejs og brændeovn eller andet, som barnet ikke må komme i nærheden af. Køkkengrej værktøj Sørg for, at børn ikke kan få fat på skarpe, spidse eller på anden måde farlige redskaber. Gem køkkenknive og værktøj væk, eller lås det inde. Hårde hvidevarer Brug så vidt muligt komfurets bagerste kogeplader, og lad aldrig håndtag fra gryder og pander rage ud over kanten. Sørg for, at ovn, vaskemaskine, tørretumbler og lignende er børnesikrede og kun kan åbnes ved brug af to hænder. Madlavning Vær generelt opmærksom på varme ting, når du laver mad, og vær forsigtig med skarpe køkkenknive og andre køkkenmaskiner. Hæld aldrig vand på en brændende frituregryde. Kvæl i stedet ilden ved at lægge et brandtæppe eller et låg over gryden.

12 Haven For mange børn og voksne er haven et yndet sted at koble af eller nyde et aktivt liv. Men uanset om du er til havearbejde eller familielege, bør du overveje, om haven er et sikkert sted at være. For haven er faktisk også et sted, hvor mange kommer til skade. Nogle fordi de knokler for hårdt på med havearbejdet, andre fordi en sjov leg eller en hyggelig aktivitet udvikler sig i en uheldig retning. Heldigvis er der masser af ting, du kan gøre for at passe på dig selv og dine nærmeste. På tegningen har vi samlet en række råd, så du og din familie kan være tryg i din have. Tagarbejde Vælg ordentligt fodtøj hvis du skal op på taget. Forkert fodtøj kan få dig til at glide og falde. Træd kun op på stiger, der er solide og står godt fast. Få eventuelt en anden person til at holde stigen, når du kravler op og ned. Haveredskaber Sørg for at spidse og skarpe haveredskaber og værktøj er gemt væk eller låst inde, når du ikke bruger dem, så børnene ikke kan få fat på dem. Trampolin Hold øje med børnene, når de hopper på trampolin, og lad dem altid hoppe hver for sig. Sæt net omkring trampolinen, så børnene ikke falder ud over kanten. Beskyttelsesudstyr Børn på cykel, løbehjul, rulleskøjter eller lignende skal benytte sikkerhedsudstyr som cykelhjelm, albue-, knæ- og håndledsbeskyttere. Advarsels- eller sikkerhedsveste øger desuden barnets sikkerhed i trafikken. Planter Lær børnene, at ikke alt må puttes i munden. Visse planter og bær kan være giftige og er derfor farlige for børnene. Gynger, klatrestativer og rutsjebaner Sørg for blødt underlag under gynger og klatrestativer, og tjek jævnligt, at reb, skruer og træværk er i ordentlig stand. Pas på med at lade barnet køre ned ad rutsjebanen med hovedet først. Havearbejde Kend de maskiner du bruger til havearbejde, så du ikke kommer til skade, når du tænder dem. Bruger du kædesav til at beskære træer og buske, så husk hjelm med visir, sikkerhedsbukser og sikkerhedssko. Vand i haven Hold øje med børnene, når de er i haven. Selv få centimeter vand kan være nok til, at et barn drukner, hvis det falder uheldigt. Brændestablen Lær børnene, at de ikke må klatre på brændestabler eller på andre ustabile overflader som fx en bunke sten eller fliser.

13 Trafikken Mange af os bevæger os ud i trafikken hver eneste dag uden at spekulere meget over det. Alligevel kan det være en god idé at sætte fokus på trafiksikkerheden. For selvom antallet af ulykker i trafikken heldigvis er faldet de seneste år, er der desværre stadig for mange, der kommer galt af sted på veje og cykelstier. For dem, som uheldet rammer, er det ofte forbundet med store gener, mulige kvæstelser eller ligefrem sorg. Der er derfor god grund til fortsat at kæmpe for større sikkerhed i trafikken. På tegningen kan du se, hvor du kan sætte ind, hvis du vil gøre trafikken mere sikker. Du kan også få flere informationer på sikkertrafik.dk. Ældre og børn i trafikken Vær ekstra opmærksom på ældre og børn i trafikken. Sæt farten ned, når du nærmer dig områder med mange cyklister og fodgængere. Tag hensyn til børn, der endnu ikke er helt trygge i trafikken, og udvis forsigtighed, når du kører i nærheden af skoler og fritidsklubber. Vær opmærksom på bilens blinde vinkler, især når du drejer til højre. Mobiltelefon Brug aldrig håndholdt telefon, når du kører, og begræns i det hele taget mobiltelefonsnak under kørslen, da det svækker din koncentration. Overhold loven Kør altid efter forholdene, og overhold hastighedsbegrænsningen. Er det glat, eller har det sneet, bør du være ekstra opmærksom. Også i regnvejr kan køreforholdene ændre sig. Kør derfor altid hjemmefra i god tid. Hjelme og veste Brug altid cykel- eller styrthjelm. Børn bør også bruge trafik- eller sikkerhedsvest, så de er lettere at få øje på i trafikken. Cykellygter og reflekser Husk dine cykellygter og sørg for, at de lovpligtige reflekser på hjul eller dæk er i orden. Sikre transportmidler Sørg for at dit transportmiddel, hvad enten det er en cykel, knallert, bil eller motorcykel, altid er i ordentlig og lovlig stand. Det gælder særligt bremser, dæk og lygter. 0 Overblik Vis hensyn og vær koncentreret, hver gang du bevæger dig ud i trafikken. Træthed og pauser Kør ikke bil, hvis du er træt eller udkørt. Hold som minimum en pause hver anden time, hvis du skal køre langt, så du kan strække ben og få lidt frisk luft. Motorcykler Alkohol og narkotika Hold dig fra trafikken, hvis du er påvirket af alkohol eller narkotika. Det kan være ulovligt, og du udsætter dig selv og dine medtrafikanter for stor fare. Samtidig risikerer du, at din forsikring ikke dækker skader, hvis du har været påvirket under kørslen. Vær opmærksom på de mange motorcykler, der ofte kommer på vejene i forårsmånederne. Højresving Vær specielt opmærksom på trafikanter, der skal svinge til højre. Ved højresving kan bilisten ikke altid se dig, hvis du fx er på cykel, knallert eller motorcykel. I stedet for at stole på lyssignaler eller køre frem fordi du har ret til det, bør du først køre, når du har fået øjenkontakt med bilisten eller vente, til bilisten er helt væk. 0

14 Vinter Sne, frost og vintervejr kan give masser af gode oplevelser især hvis du har fri og ikke behøver at bevæge dig ud i trafikken. Men skal du ud at køre, kan lidt forberedelse være med til at sikre dig en tryg tur husk fx vinterdæk! Har du hus eller sommerhus, kan du også med fordel forberede dig på årstiden, så du slipper for besvær med frost- og sneskader. På tegningen har vi samlet en række gode råd om, hvordan både huset og bilen bliver klar til vintervejret. Taget Vær opmærksom på store mængder sne på taget, og læs eventuelt Erhvervsog Byggestyrelsens vejledning, Hvordan rydder jeg mit tag for sne, som du finder på ebst.dk. Fygesne på loftet Tjek jævnligt dit loft for fygesne, så du undgår vandskader, når det bliver tøvejr. Tagrender og nedløbsrør Hold tagrender og nedløbsrør rene og fri for skidt og blade. Tilstoppede eller frosne nedløbsrør kan forvolde skade på murværk og andre bygningsdele. Istapper Vis hensyn i trafikken Kør forsigtigt, vis hensyn og hold god afstand, når du kører om vinteren. Vejbanen kan være pletvist isglat, uden at du kan se det, og snedriver kan komme pludseligt. Vær opmærksom på at din og andres bremselængde kan være længere end normalt. Vinterdæk Sæt vinterdæk på bilen i god tid, inden det bliver frostvejr som tommefingerregel når temperaturen konstant er under grader. Med Tryg Vejhjælp kan du få skiftet dæk på et af vores værksteder. Hør mere om Tryg Vejhjælp på Fjern eventuelle istapper, så de ikke falder ned og forvolder skade på andre eller på huset. Sommerhuset Sørg for god varme i sommerhuset året rundt, eller luk helt af for vandet, og tøm alle rør og kummer, inden frosten sætter ind. Udendørs vandhane Luk for vandforsyningen til den udendørs vandhane. Fortove Pas på når du færdes på glatte fortove og stier. Husk også selv at rydde sne og fjerne is foran dit hus og sørg for, at der er saltet eller gruset.

15 Før ferien Forventningens glæde hører med til dét at planlægge en ferie med gode oplevelser. Men har du prøvet at rejse før, ved du sikkert også, hvor meget planlægning der skal til, inden glæderne for alvor bliver indfriet. På tegningen har vi samlet en række gode råd, som du kan bruge til at skabe overblik over de ting, du får brug for i forbindelse med en rejse. Nogle af dem afhænger af din rejseform, mens andre er mere generelle. Tilsammen giver de dig et godt overblik, så du trygt kan tage afsted vel vidende, at du er godt forberedt. Du kan også få flere gode råd på sundhed.dk, badesikkerhed.dk og tryghedsraadgiveren.dk. Kronisk sygdom Undersøg om luftfugtighed, varme og lignende kan indvirke på en eventuel kronisk sygdom. Medbring altid information om din sygdom på engelsk. På 0 kan du høre mere om, hvad vores rejseforsikringer dækker, hvis du bliver syg på rejsen. Sundheds- og årsrejsekort Husk at medbringe det gule sundhedskort og det blå EU-sundhedskort. Hvis du har rejseforsikring hos os, kan du få et årsrejsekort med vigtige telefonnumre. Godt helbred Vær ekstra opmærksom på din helbredstilstand, når du skal på ferie. Konsultér derfor din læge, inden du tager afsted, hvis du er det mindste i tvivl. Billetter, pas og visum Kontrollér at alle dokumenter indeholder korrekte navne, rejsedatoer, udløbsdatoer og destinationer, inden du tager afsted. Vær opmærksom på, at børn, uanset alder, skal have eget pas. Bilferie Medbring kørekort, det røde og det grønne kort samt bilens originale registreringsattest, hvis du kører i bil på ferie. Lejer du bil eller motorcykel uden for EU, anbefaler vi, at du medbringer internationalt kørekort. Husk også sikkerhedsveste til alle, det er et lovkrav i nogle lande. Sms-varsling Få en sms hvis der fx er strejker, smittefare, uro, terror eller naturkatastrofer i det område, du rejser i. Tilmeld dig sms-varsling med vores mobil app eller send en sms med teksten rejse til. Mobilt apotek Medbring medicin og lignende til de mest almindelige sygdomme og skader fx hovedpinepiller, transportsygepiller, diarrépiller, solcreme, creme til behandling af solskoldning eller betændelse, myggespray, plaster eller andet. 0 Medicin og pillepas Medbringer du medicin på rejsen, skal du i nogle tilfælde have udstedt et pillepas. Det gælder især medicin med euforiserende stoffer. Som tommefingerregel skal du bruge pillepas, hvis medicinen er mærket med en advarselstrekant. Læs mere om pillepas på sundhed.dk. Graviditet En normalt forløbende graviditet er ingen hindring for at tage på ferie. Følg flyselskabernes retningslinjer, der typisk tillader, at du flyver til og med. graviditetsuge. Bevæg dig ombord på flyet helst 0 minutter hver time. Tal med din læge, hvis du skal til rejsemål, der kræver vaccination eller anden medicin. Rejsepapirer Hav styr på alle dine rejsepapirer. Medbring kopi af pas, visum og lignende dokumenter, eller gem dem på din telefon med vores mobil app, så du har overblik, hvis originalerne forsvinder. Giv en kopi af din rejseplan til et familiemedlem i Danmark, så du er til at få fat på under rejsen. Aktiv ferie Undersøg om din ulykkesforsikring dækker, hvis du skal dykke, paraglide, rafte eller deltage i andre fysisk krævende aktiviteter. Nogle aktiviteter kræver en udvidet forsikring. Kontakt os på 0, hvis du ønsker mere information. Briller og kontaktlinser Medbring et ekstra sæt briller eller kontaktlinser, og læg dem i forskellige tasker, så du har et sæt, hvis bagagen bliver forsinket. Vaccination Sørg for at få de rette vaccinationer, inden du rejser. Tal med din læge om det eller få mere information på Statens Serum Institut, ssi.dk. 0

16 På ferien Forhåbentlig har du masser af dejlige minder og gode oplevelser i hukommelsen, når du ser tilbage på dine ferier. Og sådan skulle det også gerne være. Men kommer du ud for et uheld, bliver syg eller får brug for hjælp under din ferie, er det godt at vide, hvordan du bedst griber situationen an. Med et par gode råd kan du sikre dig, at du slipper lettest gennem situationen også når du er uden for landets grænser. På tegningen har vi samlet en række gode råd, det kan være en fordel at kende til, når du er på ferie. Du kan også få flere gode råd på sundhed.dk, badesikkerhed.dk og tryghedsraadgiveren.dk. Badeudstyr Luftmadrasser, badedyr og lignende bør kun bruges til at lege med i vandkanten eller poolen. Læg dig aldrig til at sove eller solbade på dem, da du risikerer at drive til havs. Tyveri Undgå at have for mange kontanter på dig, og brug så vidt muligt kreditkort. Fordel kontanter flere steder og eventuelt mellem flere rejsende. Lad dyre smykker og ure blive hjemme, og opbevar dem eventuelt i en bankboks, mens du er væk. Brug hotellets safety-boks, og lås altid døren til dit hotelværelse også når du selv er der. Svømning og udspring Svøm kun langs kysten, og hold øje med hinanden. Vær opmærksom på understrøm og hestehuller. Tag aldrig hovedspring, hvis du ikke kender havbunden eller bassin-dybden. Pas på vandscootere, speedbåde og lignende, når du svømmer i havet. Solskoldning Brug solcreme med høj faktor faktor 0 eller højere og hold dig fra direkte sol midt på dagen. Smør dig ofte ind, eller tag en tynd trøje på, som kan skærme for solen. Vær specielt opmærksom på børn, der ofte får meget sol, når de bader eller leger på stranden. Badeferie hold øje! Bad kun ved stranden, når forholdene er til det, og du ikke er alene. Hold altid børn under opsyn, og lad dem aldrig gå længere ud end til navlen. Sygdom Kontakt vores døgnåbne alarmcentral på + 00, hvis du bliver syg på rejsen og har forsikring hos os. Husk at medbringe det gule sundhedskort, det blå EU-sundhedskort og vores årsrejsekort med vigtige telefonnumre. Drikkevand Drik kun vand fra hanen, hvis du ved, det er forsvarligt. Er du i tvivl, så hold dig til flaskevand. Rejser du til sydens sol, så husk at få rigeligt væske gerne vand. Vær varsom med alkohol, da det påvirker stærkere i varmen. Leje af bil, motorcykel mv. Køb forsikring hos udlejeren, hvis du lejer bil, motorcykel, jetski eller vandscooter. Benyt et stort, internationalt bureau, eller lej gennem dit rejsebureau. Vær opmærksom på forsikringens indhold, betingelser og selvrisiko. Kontrollér udstyret for skader, inden du lejer det.

17 TRY 0 Tjenestemændenes Forsikring 0 tjm-forsikring.dk

Gør en positiv forskel

Gør en positiv forskel Undgå skader Du kan selv gøre meget for at skabe tryghed for dig og din familie. Her er en række gode råd, der gør det lettere for dig at forebygge skader og undgå uheld både derhjemme, i trafikken og

Læs mere

Husorden for ejerforeningen 4OK. Revideret 2015

Husorden for ejerforeningen 4OK. Revideret 2015 Husorden for ejerforeningen 4OK Revideret 2015 AFFALD Køkken affald: På Landlystvej er opstillet grønne containere til køkkenaffald. Affaldsposerne skal snøres sammen inden de smides i containerne, så

Læs mere

!"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3

!##$%&'()*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)'4%-%.12328,+9! 3 Sjælsmark 2 !"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3 Indbrudssikring/Nabohjælp KRIMINALITETSTREKANTEN Motiveret gerningsmand Gerningssted Offer/Forurettet - Tyvens indgang 26

Læs mere

Velkommen som beboer i fsb s afdeling Røde Kro en af Danmarks mange almene boliger.

Velkommen som beboer i fsb s afdeling Røde Kro en af Danmarks mange almene boliger. Sådan vil vi bo her! - husorden og leveregler for dig, der bor i Røde Kro Velkommen som beboer i fsb s afdeling Røde Kro en af Danmarks mange almene boliger. I Røde Kro ønsker vi at have et godt naboskab,

Læs mere

Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed

Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed Kilder til følgende tekst og figurer er fra følgende publikationer og hjemmesider: DBI: Brandsikring af småhuse Forsikring og pensions

Læs mere

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Juni 2016 TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Særudgave sådan kan du forebygge indbrud Gode råd - sådan kan du forebygge indbrud 1.Se på dit hus med tyvens øjne en tyv vil vælge det hus: Hvor det er lettest

Læs mere

Alm Brand Forsikring. Sådan forebygger du skader ved skybrud, regnvejr og oversvømmelse

Alm Brand Forsikring. Sådan forebygger du skader ved skybrud, regnvejr og oversvømmelse Alm Brand Forsikring Sådan forebygger du skader ved skybrud, regnvejr og oversvømmelse Gode akut-råd når skybrud er på vej Ifølge metrologerne skal vi vænne os til voldsommere vejr og kraftigere regnmængder,

Læs mere

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST.

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. Model ZB06-25A V I G T I G E S I K K E R H E D S I N F O R M A T I O N E R LÆS EN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. INDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGE SIKKERHEDSREGLER...

Læs mere

Trampolin 512x305 cm

Trampolin 512x305 cm SIKKERHEDSANVISNINGER OG SAMLEVEJLEDNING Varenr.: 9053595 Trampolin 512x305 cm Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Trampolin, firkantet - Varenr. 9053595 Beskrivelse:

Læs mere

BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD

BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD DANMARK HAR EN KEDELIG REKORD Familien Halberg en typisk dansk familie I 1. kvartal af 2013 var der 10.776 indbrud i Danmark. Det svarer

Læs mere

Husorden Afdeling 8. Clematisvej 1, 3, 4 og 6, Bregnevej 1 11, Forbindelsesvejen 121, 123, 125, 131 og 133.

Husorden Afdeling 8. Clematisvej 1, 3, 4 og 6, Bregnevej 1 11, Forbindelsesvejen 121, 123, 125, 131 og 133. Husorden Afdeling 8 Clematisvej 1, 3, 4 og 6, Bregnevej 1 11, Forbindelsesvejen 121, 123, 125, 131 og 133. INDHOLDSFORTEGNELSE TIL HUSORDEN INDHOLD SIDE INDLEDNING 3 ANSVAR OG FORSIKRING 3 ANTENNER, PARABOLER

Læs mere

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen Skoledagen starter allerede på vej til skole Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk med sig, og vejen til skolen er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at dit barn allerede i en tidlig alder

Læs mere

HUSORDEN LEJERBO AFD HUSORDEN JULI 2015

HUSORDEN LEJERBO AFD HUSORDEN JULI 2015 JULI 2015 HUSORDEN I en almen boligafdeling bor mange mennesker sammen. En afdeling er som sådan et lille samfund, hvor alle er forskellige og har forskellige forventninger, krav og ønsker til at bo. Netop

Læs mere

Det Kriminalpræventive Råd. Nabohjælp. -tryghed i dit nærmiljø. Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd. Nabohjælp. -tryghed i dit nærmiljø. Det Kriminalpræventive Råd Det Kriminalpræventive Råd Nabohjælp -tryghed i dit nærmiljø Det Kriminalpræventive Råd Gode naboer Gode - trygge naboer naboer - trygge naboer Mange mennesker føler, at naboernes opsyn med deres bolig

Læs mere

Forebyggelse af skader som følge af klimaforandringer

Forebyggelse af skader som følge af klimaforandringer Forebyggelse af skader som følge af klimaforandringer Her får du en oversigt over, hvordan din virksomhed kan sikre sig i god tid inden en skadebegivenhed, og hvad du kan iværksætte hurtigt, hvis skadebegivenheden

Læs mere

Gode råd der sælger din bolig

Gode råd der sælger din bolig Gode råd der sælger din bolig Giv dit hjem mere værdi Vi har lavet denne folder med boligtips til dig, så du nemt og overskueligt kan give dit hjem mere værdi inden fremvisning. På en fremvisning handler

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

Rabat på tryghed? 1. 2. 3. 4. Husk de fem trin til en tryg bolig: Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand.

Rabat på tryghed? 1. 2. 3. 4. Husk de fem trin til en tryg bolig: Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand. Rabat på tryghed? Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand. Bær dine reklamer i containeren så er du med til at sikre trygheden. Barnevognen står i vejen for trygheden En barnevogn

Læs mere

HN 2985 ULTRASONISK RENSER HB2818B BRUGERVEJLEDNING

HN 2985 ULTRASONISK RENSER HB2818B BRUGERVEJLEDNING HN 2985 ULTRASONISK RENSER HB2818B BRUGERVEJLEDNING Sørg for at læse og forstå denne vejledning inden brug af apparatet. Gem denne vejledning til senere reference VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER ADVARSEL

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

Husorden 1-1029 Møllergården

Husorden 1-1029 Møllergården Husorden 1-1029 Møllergården 1. oktober 2011 2 Et godt klima skaber trivsel En boligafdeling kan sammenlignes med et minisamfund, hvor beboerne er mere eller mindre afhængige af hinanden - og fælles om

Læs mere

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING - 1 - VIGTIGE SIKKERHEDSFORSKRIFTER Ved brug af et elektrisk apparat skal grundlæggende sikkerhedsforskrifter altid følges, herunder følgende: LÆS ALLE INSTRUKTIONER

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

Sikkerhedsskema Glostrup Dagpleje

Sikkerhedsskema Glostrup Dagpleje Sikkerhedsskema Glostrup Dagpleje Navn Adresse Dato Hvilke rum er godkendt til dagpleje Er der opsat røgalarm? Elinstallationer Ja Nej Kommentar Er stikkontakterne intakte? Er kontakterne børnesikrede?

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Leddegigt tips til en nemmere hverdag

Leddegigt tips til en nemmere hverdag Leddegigt tips til en nemmere hverdag Over 20 millioner mennesker verden over lider i øjeblikket af leddegigt Du tror, du er den eneste med leddegigt, men du er ikke alene Lisbeth, Silkeborg Introduktion

Læs mere

Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse

Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse Brand i dit sommerhus fra minder til mareridt Et splitsekund kan forvandle dit ophold til et mareridt. Det, der skulle have været

Læs mere

På vej til skole På vej til skole Side 1

På vej til skole På vej til skole Side 1 Side 1 Skoledagen starter allerede på vej til skole En god tommelfingerregel siger, at omkring 10-12-års alderen kan børn selv overskue trafikken. Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk

Læs mere

Temaplanche 1 - På stuen

Temaplanche 1 - På stuen Temaplanche 1 - På stuen Fald-, kontakt- og klemskader indendørs Formål: Planchen lægger særligt op til en snak om bevægelsesformer indendørs, og hvordan møbler og andre større redskaber bruges til leg.

Læs mere

Sådan passer du på din lejlighed

Sådan passer du på din lejlighed Sådan passer du på din lejlighed Kære beboer Som beboer har du ansvaret for at passe godt på din lejlighed. Når du flytter, skal den være i samme stand, som da du flyttede ind (bortset fra almindeligt

Læs mere

Uddrag af artikler til enkelt og korrekt udluftning.

Uddrag af artikler til enkelt og korrekt udluftning. SILKEBORG BOLIGSELSKAB Uddrag af artikler til enkelt og korrekt udluftning. INDHOLD Hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne?... s. 1 Pas på med køligt soveværelse. s. 3 10 gode råd om udluftning

Læs mere

Refugiet Peder Langes Hus Håndbog

Refugiet Peder Langes Hus Håndbog Refugiet Peder Langes Hus Håndbog for gæster på arbejdsophold Sønderbyvej 1, 7270 Stakroge Side 1 Velkommen til refugiet Peder Langes Hus Ejendommen er privatejet og drives af ejerens private økonomi,

Læs mere

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt?

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Slå angsten ud af hovedet Det Kriminalpræventive Råd Slå angsten ud af hovedet Mange ældre mennesker er bange for kriminalitet. Det er ikke så

Læs mere

Stop biltyven. Passer du godt nok på dit køretøj?

Stop biltyven. Passer du godt nok på dit køretøj? Stop biltyven Passer du godt nok på dit køretøj? Stop biltyven Der stjæles årligt tusindvis af biler her i landet. De fleste bliver fundet igen, ofte dog med store skader og ribbet for udstyr. For ejeren

Læs mere

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET Sol SOL Selv om du holder af solen, så nyd den med måde, og undgå at blive solskoldet. Overdreven solbadning uden beskyttelse kan give varige hudskader og føre til kræft i huden. Huden bliver også ødelagt,

Læs mere

Rabat på tryghed? Husk de fem trin til en tryg bolig: Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand.

Rabat på tryghed? Husk de fem trin til en tryg bolig: Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand. Rabat på? Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand. Bær dine reklamer i containeren så er du med til at sikre en. Barnevognen står i vejen for en En barnevogn i opgangen står

Læs mere

planlægning af oprydning, så børnene så vidt muligt køre cyklerne på plads. Undersøges nærmere Jens 1.7.10 Bliver løbende Rep. Jens 1.

planlægning af oprydning, så børnene så vidt muligt køre cyklerne på plads. Undersøges nærmere Jens 1.7.10 Bliver løbende Rep. Jens 1. Årsag til problem Manglende lyddæmpning i Multirum Lokaler der runger Multirum, gl. gym. og 1. kl. Svært ved at opfatte tale i Multirum, gl. gym. Installationer der støjer. Vaskemaskine / tørretumbler

Læs mere

Husorden Hørgården 3

Husorden Hørgården 3 Husorden 1-1035 Hørgården 3 Vedtaget af organisationsbestyrelsen den 16. september 2016 Et godt klima skaber trivsel En boligafdeling kan sammenlignes med et minisamfund, hvor beboerne er mere eller mindre

Læs mere

Tænk som en indbrudstyv Indbrudstyve kan hurtigt se om et hus har stået tomt i flere dage. Der er nemlig afslørende tegn. Eksempelvis at der er helt

Tænk som en indbrudstyv Indbrudstyve kan hurtigt se om et hus har stået tomt i flere dage. Der er nemlig afslørende tegn. Eksempelvis at der er helt Stop tyven Stop tyven: Her er de tips, indbrudstyvene ikke vil have, du kender Er du bange for indbrud i dit hus? Du kan gøre rigtig meget for at skræmme tyvene væk eller at gøre deres ærinde ekstra besværligt

Læs mere

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken 1 Kom sikkert og trygt rundt i trafikken Tab ikke lysten til at gå. sikkert i trafikken Tab for Alt ikke Lysten til at gaae, jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom;

Læs mere

Hvorfor TRYK POLITI?

Hvorfor TRYK POLITI? 1 Hvorfor TRYK POLITI? - fordi 1 mio. øjne ser mere end 1600 og derigennem Øge borgernes opmærksomhed Lette adgangen til at give politiet relevante oplysninger i en politisag Stresse gerningsmændene TRYK

Læs mere

STØVSUGER BRUGERVEJLEDNING. HN 9888 Model JCV-7001. Læs denne brugervejledning grundigt før første brug og gem den til senere reference.

STØVSUGER BRUGERVEJLEDNING. HN 9888 Model JCV-7001. Læs denne brugervejledning grundigt før første brug og gem den til senere reference. STØVSUGER HN 9888 Model JCV-7001 BRUGERVEJLEDNING Læs denne brugervejledning grundigt før første brug og gem den til senere reference. Sikkerhedsinstruktioner Når De bruger støvsugeren, skal De altid tage

Læs mere

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA HVORFOR HAVE ET GODT INDEKLIMA? FORDI VI MENNESKER OPHOLDER OS INDENDØRE 90 % AF TIDEN, OG INDEKLIMAET HAR DERFOR STOR BETYD- NING FOR VORES SUNDHED, KOMFORT

Læs mere

Velkommen til. Afd. 01, Lundvej 24 og Aavangen 1, 3, 5. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden

Velkommen til. Afd. 01, Lundvej 24 og Aavangen 1, 3, 5. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden Velkommen til Afd. 01, Lundvej 24 og Aavangen 1, 3, 5 Arbejdernes Andels- Boligforening Varde Husorden En boligforening med mange beboere kan sammenlignes med et miniaturesamfund. Vi bliver mere eller

Læs mere

Information om beboerhuset Skæphøj

Information om beboerhuset Skæphøj Beboerhuset Skæphøj hører til afdeling 88 under Østjysk Bolig. I beboerhuset er der festsal samt gæsteværelse. Festsal og gæsteværelse kan lejes af beboere i Østjysk Bolig Ry afdelingerne, samt medlemmer

Læs mere

Tillykke, du er nu ejer af en Gloworm X2. Forbered dig på at opleve revolutionen inden for LED lys

Tillykke, du er nu ejer af en Gloworm X2. Forbered dig på at opleve revolutionen inden for LED lys Tillykke, du er nu ejer af en Gloworm X2 Forbered dig på at opleve revolutionen inden for LED lys Sikkerhedsanvisning: Et alternativ lys skal bæres til hver en tid. Varme: Aluminiumshovedet er designet

Læs mere

Bestyrelsens forslag til ny husorden

Bestyrelsens forslag til ny husorden Bestyrelsens forslag til ny husorden Generelt er forslaget til ny husorden en justering af den nuværende suppleret med tilføjelse af regler vedr. dørtelefon og adgangskontrol samt tørring af tøj, som blev

Læs mere

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1 Foden på egen pedal Side 1 Side 2 På to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de gør i de fleste andre lande. Det er sundt, det giver

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem?

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Brandsikring af ældre i eget hjem. Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Tryk 1-1-2 og oplys følgende: Hvem der ringer. Hvor du ringer fra. Hvad der brænder. Hvor mange der er i huset. Ring altid 1-1-2

Læs mere

Velkommen som beboer i Hjerteparken

Velkommen som beboer i Hjerteparken Velkommen som beboer i Hjerteparken Boligselskabet BSB Svendborg samt Hjerteparkens afdelingsbestyrelse byder alle nye beboere velkommen her til afdeling 8 Hjerteparken. Vi vil håbe, at I kan falde godt

Læs mere

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk Informationsmappe Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk Indhold i informationsmappen: 1 indhold 2 nøgler og depositum 3 hvor er kælderen og hvad er der i den? 4 ankomst og afrejse

Læs mere

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Periode: Resultatet baserer sig på besvarelser, som ikke er afgrænset

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen Små passagerer på cyklen Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne, på små og store cykler, og små børn som passagerer på voksnes cykler

Læs mere

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader Alm. Brand Forebyg og begræns brandskader Forebyg brandskader i din virksomhed Brandsikkerhed Indfør et fyraftenseftersyn for at sikre, at branddøre er lukket og sikringssystemer virker. Hold flugtveje

Læs mere

Tylstrup Skoles Regelsæt

Tylstrup Skoles Regelsæt Tylstrup Skoles Regelsæt Revideret sommeren 2011. Tylstrup Skoles Grundregler Hils på hinanden Vis hensyn Tal pænt Lad andres ting være i fred. Adfærd på skolen indebærer: Brug indestemme. På gangen Gå

Læs mere

Oversvømmet Femte udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Baseret på informationer om vandskræk af Pia Brunner

Oversvømmet Femte udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Baseret på informationer om vandskræk af Pia Brunner Oversvømmet Femte udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Baseret på informationer om vandskræk af Pia Brunner Benjamin Dahlerup (C) 2014 Dette manuskript må ikke produceres uden

Læs mere

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven OPSAMLING WORKSHOP B Det nære, der hvor vi bor Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12 Tak til alle fremmødte til workshoppen i søndags. Det var dejligt at

Læs mere

Tyverialarm. i privat beboelse. Det Kriminalpræventive Råd. Det Kriminalpræventive Råd

Tyverialarm. i privat beboelse. Det Kriminalpræventive Råd. Det Kriminalpræventive Råd Overvejer du at anskaffe en tyverialarm, kan du få nogle gode råd i denne pjece. Tyverialarm i privat beboelse Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. sal 2600 Glostrup E-mail: dkr@crimprev.dk www.crimprev.dk

Læs mere

Brugsanvisning. Med rygbåret motor Varenr.: Varenr.: 90 xx xxx

Brugsanvisning. Med rygbåret motor Varenr.: Varenr.: 90 xx xxx Brugsanvisning Overskrift Buskrydder, 43 cc Varenr.: 90 xx xxx Med rygbåret motor Varenr.: 90 29 022 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit

Læs mere

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 1 SIKKERHEDSBEMÆRKNINGER Tillykke med købet af denne ventilator. Produktet har gennemgået omfattende kvalitetssikring, og der er sørget for, at du modtager

Læs mere

Husorden for Bispeparken afd. 1-22

Husorden for Bispeparken afd. 1-22 Husorden for Bispeparken afd. 1-22 Generelt Bispeparken er et godt sted at bo, og det skal det fortsat være. Derfor har vi vedtaget denne husorden. Den fortæller, hvordan vi som beboere i Bispeparken omgås

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen 1 4 2 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt. * Installation

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Maltahus IV. Praktiske Informationer. Forbehold for gentagelser og fejl Mappen gemmes og følger med lejligheden. D. 18/09-2012 Rev.

Maltahus IV. Praktiske Informationer. Forbehold for gentagelser og fejl Mappen gemmes og følger med lejligheden. D. 18/09-2012 Rev. 2012 Maltahus IV Praktiske Informationer Forbehold for gentagelser og fejl Mappen gemmes og følger med lejligheden D. 18/09-2012 Rev. 1 Indholdsfortegnelse 1. Ordensreglement for Andelsboligforeningen

Læs mere

Luk op for en trådløs verden fuld af nye muligheder

Luk op for en trådløs verden fuld af nye muligheder Luk op for en trådløs verden fuld af nye muligheder Frihed til at placere dine afbrydere, hvor du vil LK IHC Wireless er en ny, trådløs produktserie, der giver dig frihed til at ændre din nuværende el-installation

Læs mere

PATRULL. Sikkerhedsprodukter

PATRULL. Sikkerhedsprodukter 38_014 PATRULL Sikkerhedsprodukter Gør hjemmet mere sikkert At skabe en bedre hverdag vil også sige at gøre den mere sikker. Derfor har IKEA udviklet PATRULL serien. Den er med til at minimere risikoen

Læs mere

Velkommen til Sofiegade/Amagergade

Velkommen til Sofiegade/Amagergade Velkommen til Sofiegade/Amagergade Velkommen til Sofiegade/Amagergade Velkommen til Sofiegade/Amagergade Med denne lille folder vil vi gerne byde dig/jer velkommen i ejendommen Sofiegade 21-23 / Amagergade

Læs mere

Indhold. Indledning 2. Valg af låsetyper til privatboligen 2. Checkliste før ferien 4. Andre råd 5. Fane 60 SIKRING PRIVAT.

Indhold. Indledning 2. Valg af låsetyper til privatboligen 2. Checkliste før ferien 4. Andre råd 5. Fane 60 SIKRING PRIVAT. Indhold Indledning 2 Valg af låsetyper til privatboligen 2 Checkliste før ferien 4 Andre råd 5 Regler 6 1 Indledning Ved tyverisikring af private hjem bør der specielt lægges vægt på, at den grundlæggende

Læs mere

Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen. Lolland forsyning - spildevand

Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen. Lolland forsyning - spildevand Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen Lolland forsyning - spildevand Kælderen er dit ansvar Har du en kælder under dit hus, er det dig selv, der har ansvaret for afledning af spildevandet

Læs mere

På det rene med spildevandet

På det rene med spildevandet På det rene med spildevandet Hvem er VandCenter Syd? VandCenter Syd tager hånd om spildevandsrensningen i både Odense Kommune og Nordfyns Kommune, efter vi den 1. januar fusionerede med Nordfyns Spildevand.

Læs mere

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING Generel beskrivelse af køleskabet 1. Topplade 2. Termostat 3. Låg til grønsagsskuffe 4. Justerbar fod 5. Indsats til æg 6. Dørhylde 7. Flaskeholder 8. Flaskehylde Transport

Læs mere

BIBIONE. Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING

BIBIONE. Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING BIBIONE Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING GENNEMLÆS DENNE SIKKERHEDSVEJLEDNING OG ADVARSLERNE OMHYGGELIGT, FØR MONTERINGEN AF GRILLEN PÅBEGYNDES. SIKKERHEDSVEJLEDNING! Grillen må ikke bruges

Læs mere

BoligKorsør Caspar Brands Plads 3 A, 4220 Korsør Tlf

BoligKorsør Caspar Brands Plads 3 A, 4220 Korsør Tlf Husorden afd. 06 Nic. Rumpsvej 5-11 Et godt klima er meget værd En boligafdeling med mange beboere er et miniaturesamfund. Man bliver mere eller mindre afhængige af hinanden, mange ting er man fælles om,

Læs mere

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin.

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Informationsmappe Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Indhold i informationsmappen: 1 indhold 2 nøgler og depositum 3 hvor er kælderen og hvad er der i den? 4 ankomst og afrejse 5 manualer, menukort

Læs mere

Skybrud, regnvejr og oversvømmelse sådan forebygger du skader

Skybrud, regnvejr og oversvømmelse sådan forebygger du skader Skybrud, regnvejr og oversvømmelse sådan forebygger du skader Når det regner kraftigt, kan kloaksystemet blive så overbelastet, at der stiger vand op. Vand kan gøre store skader på dit hjem og dine ting

Læs mere

BRUGER MANUAL. Ø305 cm trampolin (3 ben) Ø427 cm trampolin (4 ben)

BRUGER MANUAL. Ø305 cm trampolin (3 ben) Ø427 cm trampolin (4 ben) BRUGER MANUAL Ø305 cm trampolin (3 ben) Ø427 cm trampolin (4 ben) INTRODUKTION Før brug af trampolinen, skal al informationen i denne manualen læses grundigt. Som i alle andre fysisk relaterede aktiviteter,

Læs mere

Sikkerhedsmæssige forhold der skal belyses ved gennemgang af hjemmet (hvert 2. år) Dagplejen Haderslev kommune

Sikkerhedsmæssige forhold der skal belyses ved gennemgang af hjemmet (hvert 2. år) Dagplejen Haderslev kommune Sikkerhedsmæssige forhold der skal belyses ved gennemgang af hjemmet (hvert 2. år) Dagplejen Haderslev kommune Dagplejers Navn: Udført d. / - Underskrift dagplejer: Underskrift pædagogisk dagplejekonsulent:

Læs mere

HUSORDEN: Hensyn til andre beboere Tobaksrygning Affald

HUSORDEN: Hensyn til andre beboere Tobaksrygning Affald Husorden afd.3 HUSORDEN: Husordenen er et sæt regler, der er vedtaget af afdelingens beboere. Husordenen handler blandt andet om, hvordan vi beboere skal opføre os for ikke at genere vore naboer eller

Læs mere

Husorden og reglement for. Andelsboligforeningen. Torvebo

Husorden og reglement for. Andelsboligforeningen. Torvebo Husorden og reglement for Andelsboligforeningen Torvebo Installationer: Andelshaverne skal hurtigst muligt anmelde enhver fejl eller uorden ved de i lejligheden værende installationer til afløb og til

Læs mere

Forebyg vandskader. i virksomheden

Forebyg vandskader. i virksomheden Forebyg vandskader i virksomheden Gode råd til jer, der har haft vandskade Hvis I har kælder og tidligere har haft vandskade, hvor vandet er kommet ind gennem afløb mv., kan I sikre jer mod vandskader

Læs mere

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner Dialogkort Spillet består af 28 dialogkort med spørgsmål, svar og perspektiverende spørgsmål i fire kategorier: Penge, Hjerne, Statistik og Venner. 7.-10. klasse / 15-60 min. Spillevejledning: Gruppedialog

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

A/B Udbygård. Husorden

A/B Udbygård. Husorden A/B Udbygård Husorden 2016 Indhold Forord... 1 Affald... 2 Altaner... 2 Beboerlokalet... 3 Cykler, ladcykler, barnevogne mv.... 3 Forhaverne og gården... 3 Husdyr... 3 Kældre og loft, samt trappeopgange...

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

Sikkerhed under OL i Athen 2004

Sikkerhed under OL i Athen 2004 Sikkerhed under OL i Athen 2004 www.pet.dk Sikkerhed under OL i Athen 2004 Politiets Efterretningstjenestes sikkerhedskoordinatorer. For at give de danske idrætsudøvere og tilrejsende gæster trygge rammer

Læs mere

Velkommen som lejer. hos UNGBO DANMARK A/S. Amagerbrogade 268, København S

Velkommen som lejer. hos UNGBO DANMARK A/S. Amagerbrogade 268, København S Velkommen som lejer hos UNGBO DANMARK A/S Amagerbrogade 268, København S UNGBO DANMARK A/S er administrator af den bolig du netop er flyttet ind i eller netop er i færd med at indrette dig i. eller fuldpakken.

Læs mere

Husk, at du kan risikere at miste din bolig, hvis du ikke overholder husorden.

Husk, at du kan risikere at miste din bolig, hvis du ikke overholder husorden. Leveregler for godt naboskab Vi bor mange mennesker i Afd. 1006 Karré 6. Vi har forskellige interesser og måder at indrette vores liv på. For at kunne trives sammen har vi tre simple leveregler: 1. Vi

Læs mere

FOREBYG VANDSKADER I VIRKSOMHEDEN. - en del af Topdanmark

FOREBYG VANDSKADER I VIRKSOMHEDEN. - en del af Topdanmark FOREBYG VANDSKADER I VIRKSOMHEDEN - en del af Topdanmark Gode råd til jer, der har haft vandskade Hvis I har kælder og tidligere har haft vandskade, hvor vandet er kommet ind gennem afløb mv., kan I sikre

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen H610.1151.41.01 10 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt.

Læs mere

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3 BOLIG 3 I egen bolig Det er et stort skridt at flytte i egen bolig. Og der er mange ting at tænke på. Møbler, mad, rengøring, indretning og husleje. Indflytterfest, måske. Og alle de ting som man nu selv

Læs mere

Gas: Når du ankommer til Gaasen. Praktiske oplysninger når du er ankommet: Nøgler: Varmepumpe: Vandvarmer:

Gas: Når du ankommer til Gaasen. Praktiske oplysninger når du er ankommet: Nøgler: Varmepumpe: Vandvarmer: Når du ankommer til Gaasen. Nøglen til huset finder du i denne nøgleboks, koden får du inden ankomst. Praktiske oplysninger når du er ankommet: Vandfosyningen skal åbnes. Det sorte dæksel finder du i indkørslen,

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning

Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning FJERNVARME ET GENBRUGSSYSTEM BOLIGENS RUM BRUG ALLE RADIATORER Princippet i en fjernvarmeforsyning er enkelt. Fra varmeværket pumper man opvarmet fjernvarmevand

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere