Gør en positiv forskel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør en positiv forskel"

Transkript

1 Undgå skader Du kan selv gøre meget for at skabe tryghed for dig og din familie. Her er en række gode råd, der gør det lettere for dig at forebygge skader og undgå uheld både derhjemme, i trafikken og på ferien.

2 Gør en positiv forskel For de fleste af os hører dét at få en forsikringsskade heldigvis til sjældenhederne. Men er uheldet ude, er det godt at have et forsikringsselskab, der kan træde til med den nødvendige rådgivning og den rette støtte. Som tryghedsleverandør ønsker vi dog at gå skridtet videre, for selv ikke den bedste forsikringserstatning kan måle sig med, at skaden aldrig var sket. Derfor har vi samlet en række gode råd, der gør det lettere at forebygge nogle af de skader, du kan være uheldig at opleve. Med brochurens råd og anbefalinger kan du gøre en positiv forskel ikke bare for dig selv og din familie du kan også være med til at begrænse skader i trafikken, på ferien, i haven og alle de andre steder, du færdes. Har du spørgsmål, eller ønsker du et godt råd, er du naturligvis velkommen til at kontakte os på 0. Så skal vi gøre vores til, at du også fremover kan skabe tryghed for dig selv og dem, du holder af.

3 Indhold Brand - Du kan begrænse eller helt undgå brand ved at sikre, at dine stikkontakter og ledninger er i god stand, og ved at slukke for vaskemaskine og tørretumbler inden du går i seng eller forlader hjemmet Vand Undgå vandskader ved jævnligt at vedligeholde og rense tagrender og afløb samt sørge for god og tryg opbevaring af alle dine ting. Storm Du ved som regel, når en storm er på vej ind over landet. Brug den viden til at sikre dit hus og din have og dermed undgå skader. Indbrud Hvis du tænker på din bolig, som en tyv ville gøre det, kan du få øjnene op for de ting, der gør det let at trænge ind i huset og derefter ændre dem. Tyveri Tøm altid bilen og lås cyklen godt fast. Det er bare nogle af de få gode vaner, du kan tillægge dig, hvis du vil undgå, at din bil eller cykel bliver stjålet. Indeklima 0 Luft godt ud og brug emhætten og tørretumbleren, så er du allerede godt på vej til at skabe et godt indeklima og undgå fugt i boligen. Hjemmet Varme gryder i køkkenet og løse tæpper i gangen er bare nogle af de ting, du bør være opmærksom på, når du skal skabe et trygt hjem for hele familien. Haven Med lidt forberedelse og et godt overblik kan arbejde og leg sagtens finde sted i haven, uden at det fører til skader. Gør trampolinen sikker, og kend de værktøjer, du arbejder med. Trafikken Tag hensyn til dine medtrafikanter og sørg for, at du selv er synlig i trafikken. Vær ekstra opmærksom på ældre og børn. Vinter Vil du sikre din bolig mod vinterskader, skal du først og fremmest fjerne store mængder sne fra taget og holde tagrender og nedløbsrør fri for skidt og blade. Før ferien Glæd dig til din ferie og husk både det gule sundhedskort og det blå EUsundhedskort. Tjek også at passet ikke er udløbet, og at du har de anbefalede vaccinationer. På ferien Lad dyre smykker og ure blive hjemme og brug kreditkort i stedet for at have en masse kontanter på dig. Så er du bedre sikret mod tyveri og kan nyde ferien i fulde drag.

4 Brand Der er meget, du og din familie kan gøre for at begrænse eller helt undgå brand i jeres hjem. Generelt handler det om at bruge jeres sunde fornuft, så I ikke ender blandt dem, der hvert år mister livet eller kommer voldsomt til skade i en brand. Eller blandt dem, der får ødelagt deres hjem og mister alt, hvad de ejer og har. Sund fornuft, opmærksomhed og overblik er væsentlige faktorer, når I skal sikre jer bedst mod brand i hverdagen. For eksempel er det vigtigt, at I kender hjemmets flugtveje. Det er også en god idé jævnligt at holde brandøvelse, så I alle ved, hvad I skal gøre i tilfælde af brand. Allerbedst er det naturligvis, hvis branden aldrig opstår, og også det kan I være med til at sikre. I den forbindelse har vi på tegningen samlet en række gode råd om indretning, udstyr og tekniske foranstaltninger. Få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk,trygfonden. dk og dbi-net.dk. Brandtæppe Hav et brandtæppe i køkken, soveværelse eller andre udsatte steder, så du kan reagere med det samme. Opstår der fx ild i en gryde, kan du hurtigt kaste brandtæppet over og kvæle i lden. Hårde hvidevarer Sluk altid for vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine, inden du går i seng eller forlader hjemmet, da de udvikler stærk varme, som i værste fald kan føre til brand. Gør fnug-filteret i tørretumbleren rent, og rens jævnligt filteret i emhætter og andre ventilatorer. Røgalarmer Sæt røgalarmer op i loftet i alle stuer og værelser, så de kan høres over hele huset. Alarmerne skal sidde mindst en halv meter fra væggen. Vi anbefaler optiske røgalarmer. Tjek jævnligt batteriet og selve røgalarmen, så du er sikker på, at den virker. Send eventuelt en sms med teksten Batteri start til så minder vi dig om, hvornår du skal tjekke dine røgalarmer. Selvantændelige klude Klude, der har været brugt til at give møbler eller køkkenbordet olie, kan være selvantændelige, og du må ikke smide dem i skraldespanden. Smid i stedet kluden i pejsen eller brændeovnen under opsyn, eller kom den i et gammelt syltetøjsglas med låg på, så du kan bruge den igen, næste gang du skal oliere bordet. Komfur Sluk komfur og kogeplader, hvis du ikke befinder dig i nærheden også selvom du er i gang med at lave mad. Elektriske apparater Træk stikket ud til dine elektriske apparater som fx kaffemaskine, blender og el-kedel, når du ikke bruger dem. Sluk altid for strømmen til tv et på kontakten på væggen. Sørg for luft omkring tv et og undgå at placere det i et trangt skab.

5 Brand fortsat Brandslukningsudstyr Hav altid en skum- eller pulverslukker i hjemmet og placer den, så den er let at få fat på for alle husets beboere. Kontroller jævnligt trykket i skum- eller pulverslukkeren, og få den kontrolleret af et godkendt firma mindst hvert. år. Udstyret bør dog ikke være ældre end 0 år. El-installationer, stikkontakter og forlængerledninger Undgå at koble flere apparater til forlængerledninger eller stikdåser, end de er beregnet til. Se ofte alle stikkontakter og forlængerledninger efter. Er de løse, brune eller varme, bør du undersøge dem nærmere eller skifte dem ud. Lamper og pærer Brug aldrig en stærkere pære, end lampen er beregnet til. Overlad monteringen af lamper til en fagkyndig eller en autoriseret installatør. 0 Levende lys Forlad aldrig et rum med levende lys. Placér tændte lys i god afstand til brandbart materiale, og brug ikke-brandbare lysestager og dekorationer. Stil fyrfadslys i en lysestage eller på et ikke brandbart fad. Hav vand, brandtæppe, pulver- eller skumslukker i nærheden, når du tænder jule-dekorationer eller lys på juletræet. Flugtveje Kend boligens flugtveje, og hold jævnligt brandøvelse. Begræns tilførslen af ilt til en brand ved at lukke døre og vinduer, og kravl i sikkerhed med hovedet tæt ved gulvet. Gå ikke ud på en trappe fuld af røg, men benyt en anden flugtvej, eller bliv inde til brandvæsenet hjælper dig ud. Har du altan, så gå ud på den og hold døren lukket. Brug ikke elevatoren, hvis du bor i højhus. Pejs og brændeovn Fyr kun op i pejs og brændeovn med passende mængde tørt brænde, og sørg for at have et godt træk. Hold altid øje med pejsen og husk gnistfanger. Tøm asken også fra askebægeret et sikkert sted fx i en særlig stålspand. Rygning Forlad aldrig en tændt cigaret, cigar eller pibe, og ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du kan falde i søvn. Rygning i sengen er en af de hyppigste årsager til brand i private hjem så vær opmærksom på dine og resten af familiens rygevaner. 0

6 Vand Vejrliget har ændret sig de senere år, og for mange mennesker kan det derfor være nyttigt at se på hjemmet med lidt andre øjne. Måske har du en kælder, et udhus eller en garage, som du bør sikre bedre mod vandskader. Eller måske skal du overveje, om dine yndlingsting er opbevaret et sted, der selv ved kraftigt regnvejr er tørt og godt. De ekstreme vejrsituationer med skybrud og voldsomt regnvejr har været årsag til enorme skader i mange boliger, og alt for mange har desværre erfaret, hvor store ødelæggelser og voldsomme gener, en oversvømmelse kan føre med sig. Vandskadealarm Installér en vandskadealarm. Har du utætte rør, løbende vandhaner eller utætheder på andre vandinstallationer, vil alarmen afsløre det. En vandskadealarm giver dig desuden rabat på din villa- og fritidshusforsikring. Kontakt os på 0, hvis du vil høre mere. Udendørs vandhane Luk for vandforsyningen til den udendørs vandhane i vinterhalvåret. Kælderen Opbevar ikke ting i kælderen, der har stor betydning for dig, og som kan tage skade af vand. Løft så meget som muligt væk fra kældergulvet, og opbevar dine ting på borde, i plastik-beholdere eller på reoler, der kan tåle vand. Undgå tæpper, gipsvægge og trægulve i kælderen. Med forberedelse kan du begrænse mange af de skader, der typisk opstår i forbindelse med vand i huset. På tegningen har vi samlet en række gode råd, der kan gøre din bolig mere modstandsdygtig over for vand. Du kan få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk. Dræn og kloakker Tjek jævnligt dræn og kloakker, så du sikrer dig, at de funge-rer og ikke er stoppede. Installér eventuelt en ekstra pumpe i din pumpebrønd, eller installér et højtvandslukke. Varmesystemet Sørg for, at der er cirkulation og varme på varmesystemet året rundt. Det gælder også rum, du ikke umiddelbart op-holder dig i. Tjek jævnligt trykket på varmesystemet. Falder det drastisk eller gentagne gange, selvom du har fyldt vand på, kan det være tegn på en utæthed. Loftsrum Isolér rør i loftsrum og andre kolde rum, så du undgår frostskader i løbet af vinteren. Terræn Sørg for, at der er fald på græsplæne, terrasse og indkørsel, så vand kan løbe væk fra huset. Sommerhuset I sommerhuset gælder selvfølgelig de samme råd som i helårshuset. Sørg derudover for, at der er rigelig varme året rundt, så du undgår frosne og sprængte vandrør. Luk alternativt for vandet, og tøm alle rør og kummer, inden vinteren sætter ind. Tagrender og nedløb Sørg for, at tagrender og nedløb er rensede og klar til at lede vandet den rigtige vej. Udendørs afløb og riste skal holdes rene og fri for affald og blade.

7 Storm De fleste af os tænker på stormvejr som et efterårsfænomen, men en storm kan ramme landet hele året. Heldigvis giver vejrudsigterne os som regel mulighed for at forberede os, så vi kan begrænse skader og uheld. Du vil derfor ofte have tid til at sætte havetrampolinen væk, lukke drivhusets vinduer og i det hele taget sikre, at både hus og have er klar til en ordentlig gang blæst. På dmi.dk kan du holde øje med lokale stormvarsler, og her på tegningen kan du se, hvordan du kan sikre dit hus og dine ting bedst muligt, inden stormen rammer. Få flere gode råd om, hvordan du kan forebygge stormskader, på tjm-forsikring.dk. Løse tagsten Vedligehold din bolig, så der ikke er løse tagsten eller andre dele, der kan rive sig løs under en storm. Luk vinduer Luk døre og vinduer, og vær særligt opmærksom på at få lukket alle ovenlysvinduer. Ombygning Er du ved at bygge om, bør du sikre dig, at bygningen er tilstrækkeligt afdækket, og at dækningsmaterialet er korrekt anbragt og fastgjort. Trampolin Fastgør havetrampolinen forsvarligt, så den ikke bliver taget af vinden. Fjern eventuelt selve trampolinen, så kun stativet er tilbage, eller vend trampolinen på hovedet, så vinden ikke kan komme ind under den. Haven Drivhus Luk døre og vinduer til drivhuset, så vinden får sværere ved at få fat. Flyt grill, havemøbler, parasol, blomsterkrukker eller andre haveting ind i et skur eller helt ind i huset. Tjek og vedligehold løbende drivhus, legehus, flagstang, plankeværk og lignende, så tingene altid er i forsvarlig stand. Træer Beskær løbende store, udsatte træer i din have, eller fæld dem i yderste konsekvens, hvis de kan være til fare i en storm. Fjern knækkede grene, der hænger løst.

8 Indbrud Med omtanke og viden kan du gøre en hel del for at sikre dig mod indbrud. For selvom tyve ofte er opfindsomme, når de skal skaffe sig adgang til private boliger, kan du med ganske få tiltag gøre deres liv temmelig besværligt forhåbentlig endda så besværligt, at de ender med at opgive forsøget. Ud over at sikre din egen bolig, bør du være kritisk over for de varer, du får tilbudt usandsynligt billigt på internettet eller i Den Blå Avis. Er du usikker på, hvor en vare stammer fra, bør du ikke købe den. Ved at gøre det svært for tyven at komme af med sine tyvekoster, kan du selv være med til at begrænse indbrudstyveri. Læs mere på taenkoverprisen.dk. På tegningen finder du en række gode råd, der kan være med til at forhindre indbrud. Du kan også få mere information om forebyggelse af indbrud på tryghedsraadgiveren.dk, stopindbrud.dk og dkr.dk. Nabohjælp Lav en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens huse både i det daglige, og hvis du er væk i længere tid. Er naboen på ferie, kan du fx fylde skrald i hans affaldsbeholder, tømme postkassen, slå græsset eller sætte fodspor i sneen, så tyven får indtryk af, at der er nogen hjemme. Se på naboor.dk, hvordan I kan hjælpe hinanden via sms. Værktøj og udstyr Lås stiger og værktøj inde, så tyven ikke finder redskaber på grunden, de kan anvende til at bryde ind i huset med. Tyverialarm Installér en tyverialarm det kan ofte være det, der gør, at tyven går uden om dit hus. Og selvom alarmer ikke er en garanti mod indbrud, vil de ofte stresse og genere tyven, så han hurtigt forsvinder igen. Har du tyverialarm, giver vi dig rabat på din indboforsikring. Kontakt os på 0, hvis du vil høre mere. Døre og vinduer Sørg for, at dørlåse og vindueshasper i hele huset er i ordent-lig kvalitet og stand. Lås altid alle yderdøre, og luk alle vinduer, inden du forlader hjemmet også selvom du kun er væk i få minutter. Få låsene kodet om, hvis du flytter til ny bolig. Skift vridelåse ud med nøglelåse, så tyven ikke kan komme ud af dørene, hvis han er kommet ind gennem vinduet. Elektronik Fastmontér tv og musikanlæg på væggen, så udstyret er besværligt at flytte. Placér computere og andet elektronisk udstyr, så det ikke er synligt udefra. Mærkning Få dine værdigenstande mærket, så det bliver sværere for tyven at sælge dem. Du kan låne mærkningsudstyr på flere politistationer. Læs eventuelt mere om mærkning på stopindbrud.dk. Særligt værdifulde ting Gem altid de ting, der har størst værdi for dig, eller tag dem med, når du forlader huset. Installér eventuelt en indbruds-sikker boks til smykker og sølvtøj, eller få tingene opbevaret i en bankboks. Kældervinduer Sæt trådnet og gitter for kældervinduerne. Blokér dem eventuelt med et vinkeljern, hvis du ikke skal kunne bruge vinduet som flugtvej i tilfælde af brand. Lys ud og inde Installer sensorstyret udendørslys, som gør det svært at nærme sig dit hus uden at vække opsigt. Benyt tænd-og-sluk-ure til at signalere liv, når du ikke er hjemme. Sørg for, at der tændes og slukkes i forskellige rum på forskellige tidspunkter.

9 Tyveri Det er ikke nødvendigvis svært at sikre sig mod cykeleller biltyveri. Det kræver blot, at du ved, hvad du skal gøre, og husker at gøre det. Selv små ting kan nemlig få betydning for, om din bil eller cykel bliver stjålet. Med lidt omtanke og gode vaner i hverdagen kan du altså gøre det betydeligt sværere for tyven at få fingrene i din cykel eller bil. Dermed slipper du forhåbentlig for at blive en af de næsten danskere, der hvert år får stjålet deres cykel. Eller en af de stadig flere bilister, der oplever, at deres bil forsvinder eller bliver udsat for tyveri. På tegningen kan du se, hvad du kan gøre for at undgå tyveri. Du kan få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk og stopindbrud.dk. Cykellås Lås altid din cykel med en godkendt lås og også gerne med en kædelås om hjul og stel. Lås den fast til et cykelstativ eller et skilt, og lås den også, når du stiller den hjemme hos dig selv, i en cykelkælder, i garagen eller i haveskuret. Ny cykel Tænk over, om du behøver at lade en ny cykel stå alene ved stationen, eller om du kan køre dertil på en ældre model. Vælger du den nye cykel, kan du sikre den med en ekstra lås og låse den fast til selve cykelstativet. Pas på din pung og taske Hold din taske lukket, og hold den tæt ind til kroppen. Læg aldrig din pung øverst i indkøbsposen eller tasken, og lad den heller ikke være i baglommen. Idrætshaller og omklædningsrum Lås altid dine ting inde i et skab. Hvis der ikke er skabe, så tag altid dine værdi fulde ting og dit dyre tøj med ind i træningsrummet i en taske. Lad dine dyre smykker og dit ur blive hjemme. Fjern løst udstyr Frist ikke tyven. Tag dine værdigenstande og din styrthjem med dig, når du forlader motorcyklen eller knallerten. Lås løse genstande inde i motorcyklens side- og topbokse. Mærk løse dele Lån en elektrisk gravørpen hos politiet, og mærk motorcyklens ekstraudstyr. Når dit udstyr er mærket, er det vanskeligt for tyven at sælge tyvekosterne. Samtidig er det lettere for politiet at finde frem til dig, hvis de finder tyvekosterne. Indkøb og gaver Lad aldrig gaver eller andre indkøb ligge i bilen, når du forlader den. Lås benzindækslet Brug et benzindæksel med lås og lås det. Så bliver det mere besværligt for tyven, når han skal tanke, og han undlader måske helt at stjæle din motorcykel eller knallert. Indbrud i bilen Tøm bilen, før tyven gør det. Lad aldrig værdigenstande, tasker, jakker eller andet, der kunne friste en indbrudstyv, blive i bilen. Tænk over, at tyven måske ikke udefra kan se, at din helt tomme vindjakke eller sportstasken i bunden af bilen er værdiløs. 0 Elektronisk udstyr Tag altid gps, mobiltelefon, ipod og lignende elektronisk udstyr med dig, når du forlader bilen. Fjern også diverse holdere til udstyret eller gem dem helt væk, så du ikke risikerer at friste tyven. Råb op Råb op, hvis du ser, at en anden er ved at blive bestjålet. Parkér sikkert Risikoen, for at din motorcykel eller knallert bliver stjålet, stiger betydeligt, når du parkerer den et afsides sted. Vælg derfor befærdede steder. Og stil kun din knallert ved togstationer og busstoppesteder, hvis det er absolut nødvendigt, for her er der særlig stor risiko for tyveri. 0 0

10 Indeklima Mens de fleste af os godt ved, at vi skal lufte ud og undgå fugt i boligen, tænker vi måske sjældent over, hvor stor betydning det har, om vi hænger vasketøjet til tørre indenfor eller tænder ild i pejsen. Men et sundt indeklima er vigtigt for hele familien. For er der først kommet fugt i hjemmet, kan det desværre medføre skader på huset og risiko for jeres helbred. På tegningen finder du en række gode råd, der kan være med til at sikre dig og din familie et godt og sundt indeklima. Døre og vinduer Sørg for, at fuger omkring døre og vinduer er tætte, og at sålbænken er vandafvisende. Badeværelse Tænd ventilatoren og åbn vinduet, når du er i bad. Lad også vinduet være åbent efter badet, så du får luftet godt ud. Isolering Sørg for den rette isolering, hvis du bor i hus. Både for lidt og for meget isolering kan være skadeligt for indeklimaet. Søg rådgivning hos en ekspert eller fagmand, hvis du er i tvivl. Udluftning Luft ud i hele huset tre gange dagligt i -0 minutter kraftigt med gennemtræk. Køkken Læg låg på gryderne, når du laver mad, og hav altid emhætten tændt. Har du ingen emhætte, kan du i stedet åbne vinduet. Vasketøj Undgå at tørre tøj i stuer og værelser, og hæng altid kun tøj op, der er centrifugeret det begrænser fugtigheden og forkorter tørretiden. Hæng helst tøjet op udenfor eller i et ventileret kælderrum. Brug tørretumbleren, når det er muligt. Kælder Byggeri Brug de rette byggematerialer, hvis du skal bygge om eller bygge til. Fx er organisk materiale som gips og træ ikke egnet i badeværelser og bryggerser, da det holder på fugten. Søg rådgivning hos en ekspert eller fagmand, hvis du er i tvivl. Radiatorer og anden varme Hav varme på i alle rum hele året også selvom du ikke benytter hele huset. Sover du bedst i et køligt rum, kan du skrue ned for varmen og lufte godt ud, inden du går i seng. Undgå trægulve og træbeklædning på væggene i kælderen. Træ er modtageligt for fugt, hvilket kan forværre indeklimaet.

11 Hjemmet For de fleste mennesker er hjemmet en tryg base. Men selvfølgelig kan der ske skader, selv under trygge kår. Løse ledninger Lad aldrig ledninger ligge løst på gulvet, hvor du og resten af familien går. Mere end 0 % af alle ulykker, som børn i alderen 0- år kommer ud for, sker derhjemme. Men også mange voksne er uheldige fx i køkkenet, og flere end ældre kommer hvert år på skadestuen på grund af en faldulykke. Med en lille indsats kan du forebygge, at du selv eller en anden i din familie kommer til skade. Medicin og kemikalier Opbevar medicin og kemikalier, så børn ikke kan få fat på dem. Også vaskepulver, skyllemiddel, rengøringsmiddel og lignende kan være giftigt, og skal derfor holdes væk fra børnene. Tændstikker og tobak Sørg for, at tændstikker og lightere er gemt væk, så børnene ikke kan få fat på dem. Ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du risikerer at falde i søvn. På tegningen har vi samlet en række gode råd, der kan være med til at sikre hverdagen for både børn og voksne. Du kan få flere gode råd på foerstehjaelp.dk/undgaa. Små børn i hjemmet Lad kun børn lege med legetøj, der passer alderen. Smådele kan være farlige, hvis barnet putter dem i munden. Forlad aldrig dit barn, når det ligger på puslebordet eller er i bad. Lær generelt barnet at færdes sikkert i huset, og sæt eventuelt gitter for trapper, pejs og brændeovn eller andet, som barnet ikke må komme i nærheden af. Køkkengrej værktøj Sørg for, at børn ikke kan få fat på skarpe, spidse eller på anden måde farlige redskaber. Gem køkkenknive og værktøj væk, eller lås det inde. Hårde hvidevarer Brug så vidt muligt komfurets bagerste kogeplader, og lad aldrig håndtag fra gryder og pander rage ud over kanten. Sørg for, at ovn, vaskemaskine, tørretumbler og lignende er børnesikrede og kun kan åbnes ved brug af to hænder. Madlavning Vær generelt opmærksom på varme ting, når du laver mad, og vær forsigtig med skarpe køkkenknive og andre køkkenmaskiner. Hæld aldrig vand på en brændende frituregryde. Kvæl i stedet ilden ved at lægge et brandtæppe eller et låg over gryden.

12 Haven For mange børn og voksne er haven et yndet sted at koble af eller nyde et aktivt liv. Men uanset om du er til havearbejde eller familielege, bør du overveje, om haven er et sikkert sted at være. For haven er faktisk også et sted, hvor mange kommer til skade. Nogle fordi de knokler for hårdt på med havearbejdet, andre fordi en sjov leg eller en hyggelig aktivitet udvikler sig i en uheldig retning. Heldigvis er der masser af ting, du kan gøre for at passe på dig selv og dine nærmeste. På tegningen har vi samlet en række råd, så du og din familie kan være tryg i din have. Tagarbejde Vælg ordentligt fodtøj hvis du skal op på taget. Forkert fodtøj kan få dig til at glide og falde. Træd kun op på stiger, der er solide og står godt fast. Få eventuelt en anden person til at holde stigen, når du kravler op og ned. Haveredskaber Sørg for at spidse og skarpe haveredskaber og værktøj er gemt væk eller låst inde, når du ikke bruger dem, så børnene ikke kan få fat på dem. Trampolin Hold øje med børnene, når de hopper på trampolin, og lad dem altid hoppe hver for sig. Sæt net omkring trampolinen, så børnene ikke falder ud over kanten. Beskyttelsesudstyr Børn på cykel, løbehjul, rulleskøjter eller lignende skal benytte sikkerhedsudstyr som cykelhjelm, albue-, knæ- og håndledsbeskyttere. Advarsels- eller sikkerhedsveste øger desuden barnets sikkerhed i trafikken. Planter Lær børnene, at ikke alt må puttes i munden. Visse planter og bær kan være giftige og er derfor farlige for børnene. Gynger, klatrestativer og rutsjebaner Sørg for blødt underlag under gynger og klatrestativer, og tjek jævnligt, at reb, skruer og træværk er i ordentlig stand. Pas på med at lade barnet køre ned ad rutsjebanen med hovedet først. Havearbejde Kend de maskiner du bruger til havearbejde, så du ikke kommer til skade, når du tænder dem. Bruger du kædesav til at beskære træer og buske, så husk hjelm med visir, sikkerhedsbukser og sikkerhedssko. Vand i haven Hold øje med børnene, når de er i haven. Selv få centimeter vand kan være nok til, at et barn drukner, hvis det falder uheldigt. Brændestablen Lær børnene, at de ikke må klatre på brændestabler eller på andre ustabile overflader som fx en bunke sten eller fliser.

13 Trafikken Mange af os bevæger os ud i trafikken hver eneste dag uden at spekulere meget over det. Alligevel kan det være en god idé at sætte fokus på trafiksikkerheden. For selvom antallet af ulykker i trafikken heldigvis er faldet de seneste år, er der desværre stadig for mange, der kommer galt af sted på veje og cykelstier. For dem, som uheldet rammer, er det ofte forbundet med store gener, mulige kvæstelser eller ligefrem sorg. Der er derfor god grund til fortsat at kæmpe for større sikkerhed i trafikken. På tegningen kan du se, hvor du kan sætte ind, hvis du vil gøre trafikken mere sikker. Du kan også få flere informationer på sikkertrafik.dk. Ældre og børn i trafikken Vær ekstra opmærksom på ældre og børn i trafikken. Sæt farten ned, når du nærmer dig områder med mange cyklister og fodgængere. Tag hensyn til børn, der endnu ikke er helt trygge i trafikken, og udvis forsigtighed, når du kører i nærheden af skoler og fritidsklubber. Vær opmærksom på bilens blinde vinkler, især når du drejer til højre. Mobiltelefon Brug aldrig håndholdt telefon, når du kører, og begræns i det hele taget mobiltelefonsnak under kørslen, da det svækker din koncentration. Overhold loven Kør altid efter forholdene, og overhold hastighedsbegrænsningen. Er det glat, eller har det sneet, bør du være ekstra opmærksom. Også i regnvejr kan køreforholdene ændre sig. Kør derfor altid hjemmefra i god tid. Hjelme og veste Brug altid cykel- eller styrthjelm. Børn bør også bruge trafik- eller sikkerhedsvest, så de er lettere at få øje på i trafikken. Cykellygter og reflekser Husk dine cykellygter og sørg for, at de lovpligtige reflekser på hjul eller dæk er i orden. Sikre transportmidler Sørg for at dit transportmiddel, hvad enten det er en cykel, knallert, bil eller motorcykel, altid er i ordentlig og lovlig stand. Det gælder særligt bremser, dæk og lygter. 0 Overblik Vis hensyn og vær koncentreret, hver gang du bevæger dig ud i trafikken. Træthed og pauser Kør ikke bil, hvis du er træt eller udkørt. Hold som minimum en pause hver anden time, hvis du skal køre langt, så du kan strække ben og få lidt frisk luft. Motorcykler Alkohol og narkotika Hold dig fra trafikken, hvis du er påvirket af alkohol eller narkotika. Det kan være ulovligt, og du udsætter dig selv og dine medtrafikanter for stor fare. Samtidig risikerer du, at din forsikring ikke dækker skader, hvis du har været påvirket under kørslen. Vær opmærksom på de mange motorcykler, der ofte kommer på vejene i forårsmånederne. Højresving Vær specielt opmærksom på trafikanter, der skal svinge til højre. Ved højresving kan bilisten ikke altid se dig, hvis du fx er på cykel, knallert eller motorcykel. I stedet for at stole på lyssignaler eller køre frem fordi du har ret til det, bør du først køre, når du har fået øjenkontakt med bilisten eller vente, til bilisten er helt væk. 0

14 Vinter Sne, frost og vintervejr kan give masser af gode oplevelser især hvis du har fri og ikke behøver at bevæge dig ud i trafikken. Men skal du ud at køre, kan lidt forberedelse være med til at sikre dig en tryg tur husk fx vinterdæk! Har du hus eller sommerhus, kan du også med fordel forberede dig på årstiden, så du slipper for besvær med frost- og sneskader. På tegningen har vi samlet en række gode råd om, hvordan både huset og bilen bliver klar til vintervejret. Taget Vær opmærksom på store mængder sne på taget, og læs eventuelt Erhvervsog Byggestyrelsens vejledning, Hvordan rydder jeg mit tag for sne, som du finder på ebst.dk. Fygesne på loftet Tjek jævnligt dit loft for fygesne, så du undgår vandskader, når det bliver tøvejr. Tagrender og nedløbsrør Hold tagrender og nedløbsrør rene og fri for skidt og blade. Tilstoppede eller frosne nedløbsrør kan forvolde skade på murværk og andre bygningsdele. Istapper Vis hensyn i trafikken Kør forsigtigt, vis hensyn og hold god afstand, når du kører om vinteren. Vejbanen kan være pletvist isglat, uden at du kan se det, og snedriver kan komme pludseligt. Vær opmærksom på at din og andres bremselængde kan være længere end normalt. Vinterdæk Sæt vinterdæk på bilen i god tid, inden det bliver frostvejr som tommefingerregel når temperaturen konstant er under grader. Med Tryg Vejhjælp kan du få skiftet dæk på et af vores værksteder. Hør mere om Tryg Vejhjælp på Fjern eventuelle istapper, så de ikke falder ned og forvolder skade på andre eller på huset. Sommerhuset Sørg for god varme i sommerhuset året rundt, eller luk helt af for vandet, og tøm alle rør og kummer, inden frosten sætter ind. Udendørs vandhane Luk for vandforsyningen til den udendørs vandhane. Fortove Pas på når du færdes på glatte fortove og stier. Husk også selv at rydde sne og fjerne is foran dit hus og sørg for, at der er saltet eller gruset.

15 Før ferien Forventningens glæde hører med til dét at planlægge en ferie med gode oplevelser. Men har du prøvet at rejse før, ved du sikkert også, hvor meget planlægning der skal til, inden glæderne for alvor bliver indfriet. På tegningen har vi samlet en række gode råd, som du kan bruge til at skabe overblik over de ting, du får brug for i forbindelse med en rejse. Nogle af dem afhænger af din rejseform, mens andre er mere generelle. Tilsammen giver de dig et godt overblik, så du trygt kan tage afsted vel vidende, at du er godt forberedt. Du kan også få flere gode råd på sundhed.dk, badesikkerhed.dk og tryghedsraadgiveren.dk. Kronisk sygdom Undersøg om luftfugtighed, varme og lignende kan indvirke på en eventuel kronisk sygdom. Medbring altid information om din sygdom på engelsk. På 0 kan du høre mere om, hvad vores rejseforsikringer dækker, hvis du bliver syg på rejsen. Sundheds- og årsrejsekort Husk at medbringe det gule sundhedskort og det blå EU-sundhedskort. Hvis du har rejseforsikring hos os, kan du få et årsrejsekort med vigtige telefonnumre. Godt helbred Vær ekstra opmærksom på din helbredstilstand, når du skal på ferie. Konsultér derfor din læge, inden du tager afsted, hvis du er det mindste i tvivl. Billetter, pas og visum Kontrollér at alle dokumenter indeholder korrekte navne, rejsedatoer, udløbsdatoer og destinationer, inden du tager afsted. Vær opmærksom på, at børn, uanset alder, skal have eget pas. Bilferie Medbring kørekort, det røde og det grønne kort samt bilens originale registreringsattest, hvis du kører i bil på ferie. Lejer du bil eller motorcykel uden for EU, anbefaler vi, at du medbringer internationalt kørekort. Husk også sikkerhedsveste til alle, det er et lovkrav i nogle lande. Sms-varsling Få en sms hvis der fx er strejker, smittefare, uro, terror eller naturkatastrofer i det område, du rejser i. Tilmeld dig sms-varsling med vores mobil app eller send en sms med teksten rejse til. Mobilt apotek Medbring medicin og lignende til de mest almindelige sygdomme og skader fx hovedpinepiller, transportsygepiller, diarrépiller, solcreme, creme til behandling af solskoldning eller betændelse, myggespray, plaster eller andet. 0 Medicin og pillepas Medbringer du medicin på rejsen, skal du i nogle tilfælde have udstedt et pillepas. Det gælder især medicin med euforiserende stoffer. Som tommefingerregel skal du bruge pillepas, hvis medicinen er mærket med en advarselstrekant. Læs mere om pillepas på sundhed.dk. Graviditet En normalt forløbende graviditet er ingen hindring for at tage på ferie. Følg flyselskabernes retningslinjer, der typisk tillader, at du flyver til og med. graviditetsuge. Bevæg dig ombord på flyet helst 0 minutter hver time. Tal med din læge, hvis du skal til rejsemål, der kræver vaccination eller anden medicin. Rejsepapirer Hav styr på alle dine rejsepapirer. Medbring kopi af pas, visum og lignende dokumenter, eller gem dem på din telefon med vores mobil app, så du har overblik, hvis originalerne forsvinder. Giv en kopi af din rejseplan til et familiemedlem i Danmark, så du er til at få fat på under rejsen. Aktiv ferie Undersøg om din ulykkesforsikring dækker, hvis du skal dykke, paraglide, rafte eller deltage i andre fysisk krævende aktiviteter. Nogle aktiviteter kræver en udvidet forsikring. Kontakt os på 0, hvis du ønsker mere information. Briller og kontaktlinser Medbring et ekstra sæt briller eller kontaktlinser, og læg dem i forskellige tasker, så du har et sæt, hvis bagagen bliver forsinket. Vaccination Sørg for at få de rette vaccinationer, inden du rejser. Tal med din læge om det eller få mere information på Statens Serum Institut, ssi.dk. 0

16 På ferien Forhåbentlig har du masser af dejlige minder og gode oplevelser i hukommelsen, når du ser tilbage på dine ferier. Og sådan skulle det også gerne være. Men kommer du ud for et uheld, bliver syg eller får brug for hjælp under din ferie, er det godt at vide, hvordan du bedst griber situationen an. Med et par gode råd kan du sikre dig, at du slipper lettest gennem situationen også når du er uden for landets grænser. På tegningen har vi samlet en række gode råd, det kan være en fordel at kende til, når du er på ferie. Du kan også få flere gode råd på sundhed.dk, badesikkerhed.dk og tryghedsraadgiveren.dk. Badeudstyr Luftmadrasser, badedyr og lignende bør kun bruges til at lege med i vandkanten eller poolen. Læg dig aldrig til at sove eller solbade på dem, da du risikerer at drive til havs. Tyveri Undgå at have for mange kontanter på dig, og brug så vidt muligt kreditkort. Fordel kontanter flere steder og eventuelt mellem flere rejsende. Lad dyre smykker og ure blive hjemme, og opbevar dem eventuelt i en bankboks, mens du er væk. Brug hotellets safety-boks, og lås altid døren til dit hotelværelse også når du selv er der. Svømning og udspring Svøm kun langs kysten, og hold øje med hinanden. Vær opmærksom på understrøm og hestehuller. Tag aldrig hovedspring, hvis du ikke kender havbunden eller bassin-dybden. Pas på vandscootere, speedbåde og lignende, når du svømmer i havet. Solskoldning Brug solcreme med høj faktor faktor 0 eller højere og hold dig fra direkte sol midt på dagen. Smør dig ofte ind, eller tag en tynd trøje på, som kan skærme for solen. Vær specielt opmærksom på børn, der ofte får meget sol, når de bader eller leger på stranden. Badeferie hold øje! Bad kun ved stranden, når forholdene er til det, og du ikke er alene. Hold altid børn under opsyn, og lad dem aldrig gå længere ud end til navlen. Sygdom Kontakt vores døgnåbne alarmcentral på + 00, hvis du bliver syg på rejsen og har forsikring hos os. Husk at medbringe det gule sundhedskort, det blå EU-sundhedskort og vores årsrejsekort med vigtige telefonnumre. Drikkevand Drik kun vand fra hanen, hvis du ved, det er forsvarligt. Er du i tvivl, så hold dig til flaskevand. Rejser du til sydens sol, så husk at få rigeligt væske gerne vand. Vær varsom med alkohol, da det påvirker stærkere i varmen. Leje af bil, motorcykel mv. Køb forsikring hos udlejeren, hvis du lejer bil, motorcykel, jetski eller vandscooter. Benyt et stort, internationalt bureau, eller lej gennem dit rejsebureau. Vær opmærksom på forsikringens indhold, betingelser og selvrisiko. Kontrollér udstyret for skader, inden du lejer det.

17 TRY 0 Tjenestemændenes Forsikring 0 tjm-forsikring.dk

BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD

BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD DANMARK HAR EN KEDELIG REKORD Familien Halberg en typisk dansk familie I 1. kvartal af 2013 var der 10.776 indbrud i Danmark. Det svarer

Læs mere

Husorden for ejerforeningen 4OK. Revideret 2015

Husorden for ejerforeningen 4OK. Revideret 2015 Husorden for ejerforeningen 4OK Revideret 2015 AFFALD Køkken affald: På Landlystvej er opstillet grønne containere til køkkenaffald. Affaldsposerne skal snøres sammen inden de smides i containerne, så

Læs mere

!"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3

!##$%&'()*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)'4%-%.12328,+9! 3 Sjælsmark 2 !"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3 Indbrudssikring/Nabohjælp KRIMINALITETSTREKANTEN Motiveret gerningsmand Gerningssted Offer/Forurettet - Tyvens indgang 26

Læs mere

Forebyggelse af skader som følge af klimaforandringer

Forebyggelse af skader som følge af klimaforandringer Forebyggelse af skader som følge af klimaforandringer Her får du en oversigt over, hvordan din virksomhed kan sikre sig i god tid inden en skadebegivenhed, og hvad du kan iværksætte hurtigt, hvis skadebegivenheden

Læs mere

Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse

Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse Brand i dit sommerhus fra minder til mareridt Et splitsekund kan forvandle dit ophold til et mareridt. Det, der skulle have været

Læs mere

Refugiet Peder Langes Hus Håndbog

Refugiet Peder Langes Hus Håndbog Refugiet Peder Langes Hus Håndbog for gæster på arbejdsophold Sønderbyvej 1, 7270 Stakroge Side 1 Velkommen til refugiet Peder Langes Hus Ejendommen er privatejet og drives af ejerens private økonomi,

Læs mere

Husorden Afdeling 8. Clematisvej 1, 3, 4 og 6, Bregnevej 1 11, Forbindelsesvejen 121, 123, 125, 131 og 133.

Husorden Afdeling 8. Clematisvej 1, 3, 4 og 6, Bregnevej 1 11, Forbindelsesvejen 121, 123, 125, 131 og 133. Husorden Afdeling 8 Clematisvej 1, 3, 4 og 6, Bregnevej 1 11, Forbindelsesvejen 121, 123, 125, 131 og 133. INDHOLDSFORTEGNELSE TIL HUSORDEN INDHOLD SIDE INDLEDNING 3 ANSVAR OG FORSIKRING 3 ANTENNER, PARABOLER

Læs mere

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader Alm. Brand Forebyg og begræns brandskader Forebyg brandskader i din virksomhed Brandsikkerhed Indfør et fyraftenseftersyn for at sikre, at branddøre er lukket og sikringssystemer virker. Hold flugtveje

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven OPSAMLING WORKSHOP B Det nære, der hvor vi bor Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12 Tak til alle fremmødte til workshoppen i søndags. Det var dejligt at

Læs mere

Sådan passer du på din lejlighed

Sådan passer du på din lejlighed Sådan passer du på din lejlighed Kære beboer Som beboer har du ansvaret for at passe godt på din lejlighed. Når du flytter, skal den være i samme stand, som da du flyttede ind (bortset fra almindeligt

Læs mere

Velkommen som beboer i Hjerteparken

Velkommen som beboer i Hjerteparken Velkommen som beboer i Hjerteparken Boligselskabet BSB Svendborg samt Hjerteparkens afdelingsbestyrelse byder alle nye beboere velkommen her til afdeling 8 Hjerteparken. Vi vil håbe, at I kan falde godt

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

Gode råd der sælger din bolig

Gode råd der sælger din bolig Gode råd der sælger din bolig Giv dit hjem mere værdi Vi har lavet denne folder med boligtips til dig, så du nemt og overskueligt kan give dit hjem mere værdi inden fremvisning. På en fremvisning handler

Læs mere

Velkommen til. Afd. 01, Lundvej 24 og Aavangen 1, 3, 5. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden

Velkommen til. Afd. 01, Lundvej 24 og Aavangen 1, 3, 5. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden Velkommen til Afd. 01, Lundvej 24 og Aavangen 1, 3, 5 Arbejdernes Andels- Boligforening Varde Husorden En boligforening med mange beboere kan sammenlignes med et miniaturesamfund. Vi bliver mere eller

Læs mere

HVAD ER SKIMMELSVAMPE

HVAD ER SKIMMELSVAMPE HVAD ER SKIMMELSVAMPE Information om skimmelsvampe Der findes tusindvis af forskellige arter af skimmelsvampe. Skimmelsvampe er en vigtig del af naturens kredsløb og findes overalt i naturen i jord, på

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem?

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Brandsikring af ældre i eget hjem. Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Tryk 1-1-2 og oplys følgende: Hvem der ringer. Hvor du ringer fra. Hvad der brænder. Hvor mange der er i huset. Ring altid 1-1-2

Læs mere

Temaplanche 1 - På stuen

Temaplanche 1 - På stuen Temaplanche 1 - På stuen Fald-, kontakt- og klemskader indendørs Formål: Planchen lægger særligt op til en snak om bevægelsesformer indendørs, og hvordan møbler og andre større redskaber bruges til leg.

Læs mere

Leddegigt tips til en nemmere hverdag

Leddegigt tips til en nemmere hverdag Leddegigt tips til en nemmere hverdag Over 20 millioner mennesker verden over lider i øjeblikket af leddegigt Du tror, du er den eneste med leddegigt, men du er ikke alene Lisbeth, Silkeborg Introduktion

Læs mere

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken 1 Kom sikkert og trygt rundt i trafikken Tab ikke lysten til at gå. sikkert i trafikken Tab for Alt ikke Lysten til at gaae, jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom;

Læs mere

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA HVORFOR HAVE ET GODT INDEKLIMA? FORDI VI MENNESKER OPHOLDER OS INDENDØRE 90 % AF TIDEN, OG INDEKLIMAET HAR DERFOR STOR BETYD- NING FOR VORES SUNDHED, KOMFORT

Læs mere

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING - 1 - VIGTIGE SIKKERHEDSFORSKRIFTER Ved brug af et elektrisk apparat skal grundlæggende sikkerhedsforskrifter altid følges, herunder følgende: LÆS ALLE INSTRUKTIONER

Læs mere

Husorden og reglement for. Andelsboligforeningen. Torvebo

Husorden og reglement for. Andelsboligforeningen. Torvebo Husorden og reglement for Andelsboligforeningen Torvebo Installationer: Andelshaverne skal hurtigst muligt anmelde enhver fejl eller uorden ved de i lejligheden værende installationer til afløb og til

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

LEJERS GUIDE. Ved indflytning, i beboelsesperioden og ved fraflytning

LEJERS GUIDE. Ved indflytning, i beboelsesperioden og ved fraflytning LEJERS GUIDE Ved indflytning, i beboelsesperioden og ved fraflytning INDEN/VED INDFLYTNING Praktiske forberedelser inden indflytning Det anbefales at lejer inden indflytning sørger for at flytte adresse

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer

Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer Fordi vi kender dig, kan vi bedre rådgive dig Ideen bag Privatsikring er enkel: Fordi din rådgiver kender dig og din situation,

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A

Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A Opdateret 1. november 2013 Denne vejledning SKAL læses/bruges i forbindelse med besøg i Hangar A. Dokumentet ligger i Hangar A, men læs den inden du tager afsted

Læs mere

Husorden. En af vejene til godt naboskab i afdeling 6-9.

Husorden. En af vejene til godt naboskab i afdeling 6-9. Husorden En af vejene til godt naboskab i afdeling 6-9. Ordensreglementet medvirker til at skabe et godt boligmiljø. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i det og efterlever det. Emnerne står i

Læs mere

Tillykke, du er nu ejer af en Gloworm X2. Forbered dig på at opleve revolutionen inden for LED lys

Tillykke, du er nu ejer af en Gloworm X2. Forbered dig på at opleve revolutionen inden for LED lys Tillykke, du er nu ejer af en Gloworm X2 Forbered dig på at opleve revolutionen inden for LED lys Sikkerhedsanvisning: Et alternativ lys skal bæres til hver en tid. Varme: Aluminiumshovedet er designet

Læs mere

Husorden 1-3052 Vestergården 3

Husorden 1-3052 Vestergården 3 Husorden 1-3052 Vestergården 3 Revideret på ordinært afdelingsmøde den 11. september 2013 Formålet med husordenen For at skabe et godt miljø er det vigtigt, at alle viser størst muligt hensyn til sine

Læs mere

Hvad gør du hvis skaden sker?

Hvad gør du hvis skaden sker? Hvad gør du hvis skaden sker? Boligselskabet Det boligselskab som ejer den ejendom du bor i, har tegnet en bygningsforsikring som dækker skader på selve ejendommen. Det indebærer, at enhver skade som f.eks.

Læs mere

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE INFORMATIONSMØDE OM I BYGNINGER MANDAG DEN 16. JANUAR 2012 JANUAR 2012 FORMÅL Formålet med dette informationsmøde er: at I får mere information om forekomsten af svampe i bygninger

Læs mere

Husorden. Henstilling af løst affald i affaldsøer, opgange, kældergange eller andre fælles områder er forbudt.

Husorden. Henstilling af løst affald i affaldsøer, opgange, kældergange eller andre fælles områder er forbudt. for Affald De grå containere i affaldsøerne ved de enkelte boligblokke må kun bruges til køkkenaffald. Dette affald skal være i egnede plastposer, som er forsvarligt lukket. Dette for at undgå lugtgener

Læs mere

Tyverialarm. i privat beboelse. Det Kriminalpræventive Råd. Det Kriminalpræventive Råd

Tyverialarm. i privat beboelse. Det Kriminalpræventive Råd. Det Kriminalpræventive Råd Overvejer du at anskaffe en tyverialarm, kan du få nogle gode råd i denne pjece. Tyverialarm i privat beboelse Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. sal 2600 Glostrup E-mail: dkr@crimprev.dk www.crimprev.dk

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

Indhold. Indledning 2. Valg af låsetyper til privatboligen 2. Checkliste før ferien 4. Andre råd 5. Fane 60 SIKRING PRIVAT.

Indhold. Indledning 2. Valg af låsetyper til privatboligen 2. Checkliste før ferien 4. Andre råd 5. Fane 60 SIKRING PRIVAT. Indhold Indledning 2 Valg af låsetyper til privatboligen 2 Checkliste før ferien 4 Andre råd 5 Regler 6 1 Indledning Ved tyverisikring af private hjem bør der specielt lægges vægt på, at den grundlæggende

Læs mere

Guide fra Falck: Sådan kan du undgå indbrud

Guide fra Falck: Sådan kan du undgå indbrud Guide fra Falck: Sådan kan du undgå indbrud Gode råd og forslag til, hvordan du kan forebygge indbrud i dit hjem Indhold Derfor skal du forebygge indbrud 3 Sådan tænker en tyv 4 Gør det svært for tyven

Læs mere

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk Informationsmappe Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk Indhold i informationsmappen: 1 indhold 2 nøgler og depositum 3 hvor er kælderen og hvad er der i den? 4 ankomst og afrejse

Læs mere

HUSORDEN A/B Høsterkøbgade 9-17 m.fl. Gældende pr. 1. April 2004

HUSORDEN A/B Høsterkøbgade 9-17 m.fl. Gældende pr. 1. April 2004 HUSORDEN A/B Høsterkøbgade 9-17 m.fl. Gældende pr. 1. April 2004 Forord En andelsboligforening er et miniaturesamfund. Beboerne bliver mere eller mindre afhængige af hinanden man bliver fælles om mange

Læs mere

Forebyg vandskader. ved regnvejr, skybrud og tøbrud

Forebyg vandskader. ved regnvejr, skybrud og tøbrud Forebyg vandskader ved regnvejr, skybrud og tøbrud Gode råd til dig, der har haft vandskade Hvis du har kælder og tidligere har haft vandskade, hvor vandet er kommet ind gennem afløb mv., kan du sikre

Læs mere

Skybrud, regnvejr og oversvømmelse sådan forebygger du skader

Skybrud, regnvejr og oversvømmelse sådan forebygger du skader Skybrud, regnvejr og oversvømmelse sådan forebygger du skader Når det regner kraftigt, kan kloaksystemet blive så overbelastet, at der stiger vand op. Vand kan gøre store skader på dit hjem og dine ting

Læs mere

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt?

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Slå angsten ud af hovedet Det Kriminalpræventive Råd Slå angsten ud af hovedet Mange ældre mennesker er bange for kriminalitet. Det er ikke så

Læs mere

Andelsboligforeningen Provstegården

Andelsboligforeningen Provstegården Andelsboligforeningen Provstegården Rentemestervej 48-50 og Provstevej 19-21 2400 København NV Velkomstbrev Opdateret marts 2012 1 Kære nye beboer Velkommen til andelsboligforeningen Provstegården. Dette

Læs mere

Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen. Lolland forsyning - spildevand

Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen. Lolland forsyning - spildevand Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen Lolland forsyning - spildevand Kælderen er dit ansvar Har du en kælder under dit hus, er det dig selv, der har ansvaret for afledning af spildevandet

Læs mere

planlægning af oprydning, så børnene så vidt muligt køre cyklerne på plads. Undersøges nærmere Jens 1.7.10 Bliver løbende Rep. Jens 1.

planlægning af oprydning, så børnene så vidt muligt køre cyklerne på plads. Undersøges nærmere Jens 1.7.10 Bliver løbende Rep. Jens 1. Årsag til problem Manglende lyddæmpning i Multirum Lokaler der runger Multirum, gl. gym. og 1. kl. Svært ved at opfatte tale i Multirum, gl. gym. Installationer der støjer. Vaskemaskine / tørretumbler

Læs mere

Sådan undgår du vand i kælderen

Sådan undgår du vand i kælderen Sådan undgår du vand i kælderen Sammen har vi ansvaret Det samlede spildevandsledningsnet i Guldborgsund Kommune er på ca. 900 km. Der er store variationer i tilstanden af vores ledningsnet, men generelt

Læs mere

Tylstrup Skoles Regelsæt

Tylstrup Skoles Regelsæt Tylstrup Skoles Regelsæt Revideret sommeren 2011. Tylstrup Skoles Grundregler Hils på hinanden Vis hensyn Tal pænt Lad andres ting være i fred. Adfærd på skolen indebærer: Brug indestemme. På gangen Gå

Læs mere

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3 BOLIG 3 I egen bolig Det er et stort skridt at flytte i egen bolig. Og der er mange ting at tænke på. Møbler, mad, rengøring, indretning og husleje. Indflytterfest, måske. Og alle de ting som man nu selv

Læs mere

PATRULL. Sikkerhedsprodukter

PATRULL. Sikkerhedsprodukter 38_014 PATRULL Sikkerhedsprodukter Gør hjemmet mere sikkert At skabe en bedre hverdag vil også sige at gøre den mere sikker. Derfor har IKEA udviklet PATRULL serien. Den er med til at minimere risikoen

Læs mere

Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE

Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE 1210 INTRODUKTION TIL PRODUKTET 287,5 48 180 368 287,5 272 300 618 657 300 272 448 487 7 7 48 180 368 4 1 2 2 3 1)Kontrolpanel 2)Belysning 3)Aluminium filter

Læs mere

Følgende information er til brug ved service, der kun må foretages af kvalificeret elektriker: Strømforhold: 230V, 50HZ, 1500W

Følgende information er til brug ved service, der kun må foretages af kvalificeret elektriker: Strømforhold: 230V, 50HZ, 1500W DANSK Kære Kunde, Tak for købet af Cubeton Dampmoppe. Vi håber du bliver tilfreds med produktet. Her følger brugsanvisning samt sikkerhedsforanstaltninger før og under brug. Disse skal læses grundigt og

Læs mere

VELKOMMEN TIL CHRISTIANSMINDE

VELKOMMEN TIL CHRISTIANSMINDE VELKOMMEN TIL CHRISTIANSMINDE Med dette hæfte vil vi gerne give en kort beskrivelse af vores afdeling og husorden. AFDELING 14 CHRISTANSMINDE Ejendommen på Barfredsvej 46 48 er et miniaturesamfund, der

Læs mere

HUSORDEN FOR A/B INGOLF

HUSORDEN FOR A/B INGOLF HUSORDEN FOR A/B INGOLF Forord Som andelsboligforening er vi fælles. I fællesskab har vi også et individuelt ansvar for, at vores forening fungerer. Og for at fungere ikke mindst fordi vi er mange i huset

Læs mere

Husorden for afdeling NORDRE MUNKEGÅRD

Husorden for afdeling NORDRE MUNKEGÅRD Husorden for afdeling NORDRE MUNKEGÅRD Affald Køkkenaffald skal lægges i plastposer, som lukkes, inden de kastes i containerhusene.. Flasker og aviser må ikke kastes i containerhusene, men skal anbringes

Læs mere

Spørgsmål og svar i Vesterbo

Spørgsmål og svar i Vesterbo Spørgsmål og svar i Vesterbo Kære beboer august 2007 Her har vi samlet en række spørgsmål og svar, der handler om dagligdagen i Vesterbo. Det er spørgsmål, som både ejendomsfunktionærerne og afdelingsbestyrelsen

Læs mere

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk.

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. LK IHC Control Komfort og sikkerhed i hjemmet Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. Lauritz Knudsen A/S Industriparken 32 2750 Ballerup Telefon

Læs mere

Husorden for afdeling L Kapellanvej og Præstevænget

Husorden for afdeling L Kapellanvej og Præstevænget Byggeforeningen af 1933 Husorden for afdeling L Kapellanvej og Præstevænget Formål: Husorden er udarbejdet med henblik på gennem regulering af beboeradfærd at skabe et godt og sundt leve-/bomiljø til glæde

Læs mere

Husorden Funktionærernes boligselskab i Rødovre Kommune. Afdeling 702-01 Valhøjparken.

Husorden Funktionærernes boligselskab i Rødovre Kommune. Afdeling 702-01 Valhøjparken. Husorden Funktionærernes boligselskab i Rødovre Kommune. Afdeling 702-01 Valhøjparken. Vedtaget på afdelingsmødet den 12. april 2011 Indhold 1. Lejemålet 1.1. Overholdelse 1.2. Benyttelse 1.3. Ændringer

Læs mere

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin.

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Informationsmappe Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Indhold i informationsmappen: 1 indhold 2 nøgler og depositum 3 hvor er kælderen og hvad er der i den? 4 ankomst og afrejse 5 manualer, menukort

Læs mere

Tønder kommunes kriterier for godkendelse af Kommunale dagplejere Dagtilbudslovens 21. stk. 2.

Tønder kommunes kriterier for godkendelse af Kommunale dagplejere Dagtilbudslovens 21. stk. 2. Tønder kommunes kriterier for godkendelse af Kommunale dagplejere Dagtilbudslovens 21. stk. 2. 21: Dagtilbud kan etableres i private hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige miljø. 21 Stk. 2: Dagtilbud

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Allan Bo Christensen. - født i 1966. Ansat i forsikringsbranchen siden 1984. Baltica. Kommunernes Gensidige Forsikringsselskab. Forsikringshøjskolen

Allan Bo Christensen. - født i 1966. Ansat i forsikringsbranchen siden 1984. Baltica. Kommunernes Gensidige Forsikringsselskab. Forsikringshøjskolen Allan Bo Christensen - født i 1966 Ansat i forsikringsbranchen siden 1984. Baltica Kommunernes Gensidige Forsikringsselskab Forsikringshøjskolen Amaliegade 10 1256 Kbh. K Formål: At udbrede kendskabet

Læs mere

Andelsboligforeningen Studsgaarden

Andelsboligforeningen Studsgaarden Andelsboligforeningen Studsgaarden Bestyrelsens beretning 2009/2010 Som vi plejer sender vi bestyrelsens beretning ud før generalforsamlingen i stedet for at læse den højt ved generalforsamlingen så alle

Læs mere

Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer

Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer Fordi vi kender dig, kan vi bedre rådgive dig Ideen bag Privatsikring er enkel: Fordi din rådgiver kender dig og din situation,

Læs mere

Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer

Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer Saml dine forsikringer hos Privatsikring, og spar tid, penge og bekymringer Fordi vi kender dig, kan vi bedre rådgive dig Ideen bag Privatsikring er enkel: Fordi din rådgiver kender dig og din situation,

Læs mere

September 2012. Vedligeholdelse og reparation. Andelsboligforeningen Rørmosen 1 Side 1 af 6. (Hvad gør man når noget går i stykker?

September 2012. Vedligeholdelse og reparation. Andelsboligforeningen Rørmosen 1 Side 1 af 6. (Hvad gør man når noget går i stykker? Andelsboligforeningen Rørmosen 1 Side 1 af 6 Vedligeholdelse og reparation (Hvad gør man når noget går i stykker?) September 2012 Baxi gasfyr og det øvrige varmesystem Nilan VGU (varmt brugsvand) Kloakker

Læs mere

Ordensreglement for bebyggelsen Mikkelborg Park

Ordensreglement for bebyggelsen Mikkelborg Park Ordensreglement for bebyggelsen Mikkelborg Park Husholdningsaffald Affaldsskakten må udelukkende benyttes til husholdningsaffald. Dette skal emballeres i egnede poser, som skal være forsvarligt lukkede,

Læs mere

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm!

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Velkommen til det opkoblede smarte hjem. Smarte tjenester til familien og hjemmet. Forestil dig et alarmsystem, der kan slukke for kaffemaskinen,

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Vedtaget på Beboermødet den 31. maj 2011. Revideret marts 2014. Lejerne har pligt til at læse, samt overholde husordenen.

Vedtaget på Beboermødet den 31. maj 2011. Revideret marts 2014. Lejerne har pligt til at læse, samt overholde husordenen. Husorden for afdeling 6. Skelagergårdene. Vedtaget på Beboermødet den 31. maj 2011. Revideret marts 2014. Lejerne har pligt til at læse, samt overholde husordenen. Hasseris Boligselskab Afd. 6. Skelagergårdene

Læs mere

TERRASSEVARMER 600 W

TERRASSEVARMER 600 W TERRASSEVARMER 600 W ART NR 350145 EAN NR 5709133350451 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG ADVARSLER Terrassevarmeren kan blive varm ved brug. Rør ikke gitteret og hold børn og husdyr på sikker afstand. Denne terrassevarmer

Læs mere

Afdeling Adresse Antal lejemål Opførelsesår 6601 Sofievej 4 8 24 1949 6602 Dronninggårds Allé 6-10C 40 1952 6603 Sofievej 5 12 1982

Afdeling Adresse Antal lejemål Opførelsesår 6601 Sofievej 4 8 24 1949 6602 Dronninggårds Allé 6-10C 40 1952 6603 Sofievej 5 12 1982 1. Organisation Boligselskabet BSB Søllerød ejer tre ejendomme: Afdeling Adresse Antal lejemål Opførelsesår 6601 Sofievej 4 8 24 1949 6602 Dronninggårds Allé 6-10C 40 1952 6603 Sofievej 5 12 1982 Administrationen

Læs mere

Brugsanvisning. U.S. Patentnr. 7,152,267 U.S. Patentnr. 7,340,795 Andre patentansøgninger i USA og andre lande er under behandling.

Brugsanvisning. U.S. Patentnr. 7,152,267 U.S. Patentnr. 7,340,795 Andre patentansøgninger i USA og andre lande er under behandling. Brugsanvisning U.S. Patentnr. 7,152,267 U.S. Patentnr. 7,340,795 Andre patentansøgninger i USA og andre lande er under behandling. Distribueret af TVINS AB www.tvins.com Tillykke med din ledningsfrie gulv-

Læs mere

Ved reklamation eller spørgsmål til produktet, kontakt da Harald Nyborg A/S på tlf. 63959508 eller henvend dig i en af vore butikker.

Ved reklamation eller spørgsmål til produktet, kontakt da Harald Nyborg A/S på tlf. 63959508 eller henvend dig i en af vore butikker. Havepejs Manual (OBS! Gem den til senere brug.) Model M120 Nødvendigt værktøj (ej inkl.) ADVARSEL FARE! Havepejsen er KUN til udendørs brug. Fyr aldrig op i havepejsen, og lad den aldrig nedkøle, indendørs

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

Husorden. For. Bispebjerg Terrasser. Samvirkende Boligselskaber

Husorden. For. Bispebjerg Terrasser. Samvirkende Boligselskaber For Bispebjerg Terrasser Samvirkende Boligselskaber E-mail: kab@kab-bolig.dk - Hjemmeside: www.kab-bolig.dk Side 1 af 5 GENERELT En boligafdeling med mange beboere kan sammenlignes med et miniaturesamfund.

Læs mere

HUSORDEN Jyttevej, Heimdalsgade og Lundsgårdsgade

HUSORDEN Jyttevej, Heimdalsgade og Lundsgårdsgade Husorden afd. 9 1 Bygninger HUSORDEN Jyttevej, Heimdalsgade og Lundsgårdsgade Markiser, flagstænger kan opsættes efter aftale med afdelingsbestyrelsen. Ekstra antenner og paraboler kan opstilles uden for

Læs mere

ELEKTRISK KONVEKTOR RADIATOR 2000 W

ELEKTRISK KONVEKTOR RADIATOR 2000 W ELEKTRISK KONVEKTOR RADIATOR 2000 W ART NR 330340 EAN NR 5709133330309 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Radiatoren er ikke beregnet til brug

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Lejekontrakt for Kirke Flinterup Forsamlingshus

Lejekontrakt for Kirke Flinterup Forsamlingshus Nøglehus Lejekontrakt for Kirke Flinterup Forsamlingshus Flinterup Forsamlingshus er et nøglehus, dvs. at man lejer hele huset uden vært eller personale, og det er derfor tilladt at ryge indendørs, hvis

Læs mere

ALU RAMPER. Manual og brugsvejledning

ALU RAMPER. Manual og brugsvejledning ALU RAMPER Manual og brugsvejledning Specifikationer på Grenes aluramper Foto Varenuer Betegnelse Mål og max Godkendelse 2991 HPS202010 Alurampe lige med boltesæt, 200 2000 x 220 Max 400 kg Testet og afprøvet

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

LINDEHYTTEN DDS 3. Silkeborg Gruppe Ansøvej 4A 8653 Them

LINDEHYTTEN DDS 3. Silkeborg Gruppe Ansøvej 4A 8653 Them LINDEHYTTEN DDS 3. Silkeborg Gruppe Ansøvej 4A 8653 Them Denne folder indeholder relevante oplysninger om LINDEHYTTEN og dens omgivelser. POSTADR.: Lindehytten, Ansøvej 4 A, 8653 Them UDLEJNING: Jens Clausen

Læs mere

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING SJÆL, CHARME OG FUGT I ældre boligbebyggelser som Nyboder, hvor der er opstigende fugt, kolde facadevægge og opfugtninger som følge

Læs mere

VAND I KÆLDEREN. Ansvar Afhjælpning Andre gode råd. Side

VAND I KÆLDEREN. Ansvar Afhjælpning Andre gode råd. Side VAND I KÆLDEREN Ansvar Afhjælpning Andre gode råd Hvorfor denne pjece? Du er måske en af de mange grundejere i Frederikshavn Kommune, som har en kælder i din ejendom. Selvom de fleste grundejere kan glæde

Læs mere

Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få

Læs mere

SPORTSJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL238

SPORTSJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL238 SPORTSJUMPER Trampolin PRO-LINE TEPL238 Brugermanual 2 Indhold Brugermanual ----------------------------------------------------- Side 3~6 Samlevejledn. ----------------------------------------------------

Læs mere

Byggeforeningen af 1933. Husorden. for afdeling E, Jørgen Rudsvej, Erik Banners Vej og Henrik Thotts Vej

Byggeforeningen af 1933. Husorden. for afdeling E, Jørgen Rudsvej, Erik Banners Vej og Henrik Thotts Vej Byggeforeningen af 1933 Husorden for afdeling E, Jørgen Rudsvej, Erik Banners Vej og Henrik Thotts Vej 1. Generelt 3 Formål... 3 Den daglige kontakt til administration... 3 Særlige forhold... 3 Forsikringer...

Læs mere

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få internet

Læs mere

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS. Statistik Indbrudssikring, Nabohjælp Mærkning

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS. Statistik Indbrudssikring, Nabohjælp Mærkning Statistik Indbrudssikring, Nabohjælp Mærkning 1 Tyvens tjekliste Huset afsides beliggende Tæt bevoksning ved huset Ingen naboer Gode flugtmuligheder Ingen hjemme Tegn på værdier Ingen alarm Ingen hund

Læs mere

Husorden For Stilledal

Husorden For Stilledal Husorden For Stilledal SAMVIRKENDE BOLIGSELSER Husorden for afd. Stilledal Så vi alle kan være her Affald Af hygiejniske grunde skal affald være pakket i affaldsposer. Større ting som møbler og lignende,

Læs mere

Velkommen til E/F Grøndalsbo

Velkommen til E/F Grøndalsbo Grønd Velkommen til bo Velkommen til Grøndalsbo Bestyrelsen for ejerforeningen Grøndalsbo vil gerne byde velkommen til vores ejendom. Ejendommen er opført i 1938, og har gennemgået en stor renovering i

Læs mere

PROJEKT. PROJEKT BLOP - En produktguide til jer, der venter barn

PROJEKT. PROJEKT BLOP - En produktguide til jer, der venter barn PROJEKT BLOP - En produktguide til jer, der venter barn PROJEKT Tillykke med jeres kommende familieforøgelse! Du har sikkert tusindvis af spørgsmål for at være klar, når babyen kommer. Derfor har Børneulykkesfonden

Læs mere