Læseteknologi. 30 august 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læseteknologi. 30 august 2011"

Transkript

1 Læseteknologi 30 august 2011 Præsentation, Simon Moe Jeg har de sidste to år arbejdet med projekter omkring unge ordblinde, hvor jeg fra Nota's synsvinkel og med fokus på lydbøger, har forsøgt at se på hvad det er for en virkelighed de unge dårlige læsere befinder sig i, og hvordan nye teknologier og hybride materialetyper kan understøtte deres mod på at læse - eller i hvert fald at tilegne sig viden. Det arbejde har været støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier og vi har bl.a. også ønsket os at undersøge hvilken rolle bibliotekerne spiller for de unge dårlige læsere og hvilke mulige udviklingsmuligheder og trends man kunne forfølge i forhold til at inddrage den specifikke målgruppe mere på bibliotekerne. Nota er et landsdækkende bibliotek for mennesker med læsevanskeligheder som især har lydbøger og e-bøger - over titler i alt - i nogle særlige formater (DAISY, punkt mm) som gør dem nemme at bruge hvis man for eksempel er blind eller ordblind. Vi har i dag en medlemsskare på godt personer hvoraf er unge ordblinde mellem 12 og 16 år.

2 Unge ordblinde Sidste vinter lavede jeg som projektleder en undersøgelse i samarbejde med Epinion hvor vi undersøgte forskelle mellem Notas unge lånere - altså børn og unge med et erkendt læsehandicap - og en kontrolgruppe af tilfældige skoleelever i samme aldersgruppe. Den bekræftede at hele populationen i denne aldersgruppe bruger biblioteket mindre end andre befolkningsgrupper, men der var stadigvæk central forskel på de dårlige og gode læsere - blot 15% af de unge dårlige læsere bruger folkebiblioteket ofte mod omkring 25% i sammenligningsgruppen. Selvom begge tal er lave, bemærker man at der altså er tale om 40% færre blandt de dårlige læsere. De 15% er imidlertid IKKE karakteriseret ved at de ikke finder noget på bibliotekerne - de låner ligeså ofte noget som deres jævnaldrende, forskellen er at de MATERIALETYPER som de låner i højere grad er lydbøger, film og spil og andre alternative medier end det er tilfældet i sammenligningsgruppen. De 15% dårlige læsere repræsenterer altså i højere grad end de gode læsere en gruppe som har fokus på - og måske endda forstand på? - de nye materialetyper som bibliotekerne skal holde øje med i fremtiden. Min pointe er, at kan man vende det billede af at svage læsere benytter biblioteket mindre, vil man samtidig vende sig mod den omfavnelse af nye medier og videnformer som er bibliotekernes måske vigtigste opgave i de næste årtier. Der er faktisk en slående sammenhæng mellem svage læseres behov og den retning vidensbegrebet udvikler sig i, som kan vise sig at være en nøgle til den måde man griber biblioteksudviklingen an. Det handler ikke overraskende om at fokusere - ikke på de dårlige læsere og deres handicap - men på de steder hvor vidensbegrebet rækker ud over læsekunstens domæne og der kommer nye, generelle og hybride medieformater frem som kan være nok så fuldbyrdede udgangspunkter for viden uden at have ret meget med ortografi at gøre.

3 Læseteknologi Når jeg starter med den vinkel skyldes det, at det perspektiv også repræsenterer et skift i den måde vi ser på begrebet LÆSETEKNOLOGI med. Normalt leder det tankerne hen på teknologi som på forskellige måder understøtter selve processen med at indskribere og afkode tekst - og det er der også en gren af teknologier som jeg vil præsentere kort her, der beskæftiger sig direkte med - men både for de dårligere læsere og for alle os andres skyld, tror jeg det giver mening med det samme at tage til bredere fokus på VIDENSTEKNOLOGI - altså medier og teknologier som har med at gøre hvordan mennesker interagerer og bliver klogere på alle mulige måder - også andre end at læse. Eller hvor læsning er et bifænomen i videnstilegnelsen snarere end at være selve målet for den.

4 Unge ordblinde Det harmonerer udfra de undersøgelser vi har lavet på Nota også med, hvad der ofte er de dårlige læseres eget ønske. Vi lavede for eksempel sidste efterår en kvalitativ undersøgelse af en række unge ordblinde og deres forældre, lærere og andre ressourcepersoner i samarbejde med firmaet innovation lab som kombinerer antropologi og teknologikendskab i deres analyser. I den rapport lægges der vægt på at unge ordblinde... - gerne vil betragtes og anerkendes som normale mennesker - har stor glæde af læseteknologi, når bare den ikke er for synlig og dermed bliver en mulig stigmatisering - ofte viser sig at excelere på andre punkter end lige netop læsning og at dette ofte er en uudnyttet ressource Jeg vil derfor dreje dette oplæg i retning af en opfordring til at se på læseteknologi, som har en almen værdi og som derfor understøtter en udvikling henimod et mere åbent syn på hvad det vil sige at have et læsehandicap og hvordan almindelige læsere ofte også kan have glæde af læseteknologien. Så lad os se på et første konkret eksempel -

5 Læseteknologi - iphone When I got an iphone, my life changed forever. I consider it the greatest thing to happen to the blind for a very long time, possibly ever. It offers unparalleled access to properly made applications, and changed my life in twenty-four hours Austin Seraphin Manden bag citatet er Austin Seraphin, som er en blind blogger, komiker og programmør. Jeg vil ganske kort illustrere hvad forskellen på en iphone og en traditionel computernavigation er for blinde: man kan sige iphone for første gang præsenterer blinde for det vi andre har været vant til siden windows-design tankegangen som blev opfundet af Apple engang i firserne, nemlig et grafisk-rumligt interface. Indtil iphone med voiceover har blinde været tvunget til - altid - at tilgå information for eksempel websider som en lang punktopstilling.

6 Lad os tage DRs forside som eksempel - indtil iphone navigationen var en blind nødt til at høre hjemmesider blive læst op som en mere eller mindre kategoriseret hierarkisk liste. 6

7 Indtil iphone var der ikke andre muligheder for en blind - medmindre han vidste præcis hvad der var på siden og derfor kunne springe direkte til et givet punkt - end at bruge piletaster eller lignende til at høre indholdet igennem fra ende til anden Men så kombinerer iphone berøringsskærmen - med oplæsning! Et tryk på skærmen aktiverer talefunktionen som fortæller dig hvad du ser. To tryk aktiverer linket eller teksten - Nu navigerer du som blind pludselig grafisk på skærmen - Adding the ability to touch anywhere on the screen and hear it adds a whole other dimension, literally, siger Austin Seraphin. du kan danne dig et superhurtigt overblik over hvad de som har lavet hjemmesiden ønsker at fortælle dig - og dermed er trendy mainstreamteknologi blevet et supervigtigt redskab for en gruppe med et alvorligt handicap. 7

8 Lærerundersøgelse Noget tilsvarende gør sig gældende for ordblinde og andre læsesvage. Det viser sig at når man går mange af de læseprogrammer der findes efter i sømmene - og det vil jeg vise nogle eksempler lige om lidt - så er de ofte lige så relevante for dem der KAN læse, som for dårlige læsere. Og det er med det i mente at jeg for alvor vil opfordre bibliotekerne til at begynde at have øje for de her teknologier. Vi er i øjeblikket i gang med at udgive en landsdækkende undersøgelse foretaget blandt lærere i folkeskolen. Vi spurgte bl.a. lærergrupperne om deres holdning til diverse læsehjælpemidler i undervisningen. Det var forventet at der generelt er en positiv holdning til læsehjælpemidlernes effekt for de læsesvage elever. Med det er overraskende at der ligeledes er en overvældende positiv holdning til hjælpemidlernes effekt for elever, som IKKE har problemer med at læse og skrive.

9 Lærerundersøgelse Alternative medier såsom e- og lydbøger er helt almindeligt i folkeskolen Men kendskabet til medietyperne er ofte ringe Lærerne har ofte problemer med at finde relevante materialer Læsehjælpemidler og kompenserende materialetyper såsom e-bøger og lydbøger er et udbredt fænomen i folkeskolen, viser undersøgelsen. Både hvad angår normal- og specialundervisningen. 72% af speciallærerne anvender læsehjælpemidler hver anden gang eller oftere, når de underviser elever med svære læsevanskeligheder. Det samme gælder for 49% af klasselærerne. Kendskabet til nye eller delvis nye medieformer er imidlertid sparsomt - 50% af klasselærerene svarer således at de IKKE kender til e-bøger. Desuden er materialerne vanskelige at få fat i. Henholdsvis 55% og 58% af de adspurgte special- og klasselærere er helt enige eller delvist enige i, at det ofte er vanskeligt at finde relevante lydbøger om de emner, de underviser i. Lydbøger fremskaffes fra en række forskellige kilder, uden at nogen central aktør kendes af flertallet. Der er jo i virkeligheden en mangel på viden om læseteknologi gemt her, som det er helt oplagt at bibliotekerne fremelsker og måske endda står for - nemlig helt basal viden om hvad nye medietyper er, hvad der definerer dem og hvordan man får adgang til deres samlinger. Jeg synes det er bemærkelsesværdigt at den manglende viden kan dokumenteres hos folkeskolelærere, som man ellers kunne have begrundet mistanke om vidste hvad nye medierformer er for noget - og også at det gælder så mainstream fænomener som e-bøger. Det skyldes selvfølgelig at nye medieformer er svære at definere - de udvikler sig hurtigt og uforudsigeligt. Alt det betyder jo netop at det er en vigtig forskning- og formidlingsopgave at definere og sprede brugen af dem. Og det er en opgave som det for mig at se er tydeligt at skolerne umuligt kan varetage. Her er bibliotekerne i første linje som den kulturbærende institution.

10 Én ting er altså at man bør se på læseteknologi som noget der i høj grad inkluderer nye medier såsom hybride lydbøger, e- bøger og i-bøger. I lærerundersøgelsen spurgte vi både hjulpet og uhjulpet ind til lærernes kendskab og anvendelse af forskellige konkrete læseteknologier. Groft sagt svarer resultaterne overens med elevundersøgelsen - i begge tilfælde viste det sig at der er en forholdsvis lille gruppe programmer og hjælpemidler der er kendt af flertallet - og en større række af småprogrammer, hjemmesider og softwarestumper der er kendt af små klynger. Det overordnede billede er altså at der er en håndfuld primært software programmer, som kendes og bruges af næsten alle. Man kan groft dele den simple læseteknologi - altså den læseteknologi der er direkte forbundet med at afkode eller gengive tekst - ind i tre grupper. Hjælp til at skrive og stave Hjælp til at læse tekster op Og så i den mere avancerede ende, hjælp til at læse og skrive, som involverer forskellige former fo

11 Læse/skrivestøtte & syntetisk tale - cd-ord Det mest udbredte program til læse/skrivestøtte er CD-ord - et pc-baseret program der hjælper brugeren ved at tappe ind i kendte office programmer - som for eksempel word, browseren, pdf dokumenter osv, og hjælper med primært tre ting: Oplæsning af tekst eller tekststumper Stave og ordforslag mens man skriver Ordbogs/opslags lignende værktøj, der gør det let at få forklaret og intoneret nye ord eller ord man er i tvivl om betydningen af Der findes også alternativer til CD-ord, men formålet lige nu er udelukkende at give jer et billede af hvad de her ting kan nu, og måske også en fornemmelse af hvad de lader tilbage at ønske. CD ord er altså kan man sige, en oplagt kombination af grammatiske ordbøger (ordforslag) og talesyntese.

12 Læseteknologi 30 august 2011 Der er altså i virkeligheden flere former for læseteknologi som bibliotekerne bør være opmærksom på - og måske også forsøge at vurdere et fokus i forhold til. På den ene side de specifikke læse og skrivetræningsprogrammer, hvoraf CD-ord er tidens mest udbredte software og som bruges i rigtig mange skoler hvor der er et godt kendskab til det og hvor der også er en tendens til at det efterhånden bruges af mange som ikke har problemer med at læse og skrive. På den anden side de mange nye medieformer - hvoraf nogle såsom e-bøger og lydbøger ikke er så nye igen - men hvor der på skolerne og blandt de unge er et stort behov både for at definere hvad de indebærer og hvor man kan finde dem. Tilsidst er der de mange nye mainstream teknologier som på forskellige måder gør det lettere at tilgå viden uden at kunne læse og skribve. Jeg nævnte her iphonen som eksempel, men der findes mange andre. Her er et område som hverken bibliotekerne eller skolerne er særligt godt klædt på i forhold til i dag.

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet.

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Læseproblemer Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Der må også tages forbehold for, at der findes mange forskellige produkter

Læs mere

Projektporteføjle. Mediesociologiske brugergruppeundersøgelser:

Projektporteføjle. Mediesociologiske brugergruppeundersøgelser: Projektporteføjle Mediesociologiske brugergruppeundersøgelser: Unge ordblindes medie/kulturforbrug: Hvilke medievaner karakteriserer gruppen af danske, unge ordblinde i alderen ca. 9 18? I hvor høj grad

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE KRYDSTABULERING BRUG AF LYDBØGER AARHUS 24. FEBRUAR 2011

BRUGERUNDERSØGELSE KRYDSTABULERING BRUG AF LYDBØGER AARHUS 24. FEBRUAR 2011 BRUGERUNDERSØGELSE KRYDSTABULERING BRUG AF LYDBØGER AARHUS NOTA 24. FEBRUAR 2011 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort Epinion... 3 2. Generelle spørgsmål... 4 3. Spørgsmål skolen... 9 4. Spørgsmål læsevanskeligheder/ordblindhed...

Læs mere

Nota brugerundersøgelse Undervisere i folkeskolen Februar 2015

Nota brugerundersøgelse Undervisere i folkeskolen Februar 2015 Februar 2015 Nota brugerundersøgelse Undervisere i folkeskolen Februar 2015 INDHOLD Indledning... 1 Resumé og konklusion... 1 1. Undersøgelsens univers... 2 2. Brugertilfredshed... 3 3. Brug og kendskab

Læs mere

[Introduction] Hej mit navn er Elvi Nielsen, jeg ringer på vegne af NOTA.

[Introduction] Hej mit navn er Elvi Nielsen, jeg ringer på vegne af NOTA. [Introduction] Hej mit navn er Elvi Nielsen, jeg ringer på vegne af NOTA. Jeg ringer fordi vi er i færd med at gennemføre en undersøgelse om medievaner og skolegang blandt unge. Træffer jeg @name? Når

Læs mere

It-hjælpemidler og elever med ordblindhed

It-hjælpemidler og elever med ordblindhed It-hjælpemidler og elever med ordblindhed Ordblindeundervisning går på to ben Læsning som mål Læsning som teknisk færdighed Stavning som teknisk færdighed Skriftlig formulering som teknisk færdighed Undervisning

Læs mere

PLAN T - læsecamp for teenagere

PLAN T - læsecamp for teenagere Distriktsudvalg Tarup, c/o Tarup Ungdomsskole, Rismarksvej 80, 5200 Odense V, tlf: 63 755 755, mail: tu.buf@odense.dk Evaluering af Plan T, eleverne, opsamling Modtaget 18 ud af 24 mulige svar (svarende

Læs mere

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST 11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST Af: Helle Bundgaard Svendsen Om forfatteren Ph.d. Helle Bundgaard Svendsen har igennem en årrække beskæftiget sig med læsning og læsevanskeligheder,

Læs mere

It-rygsæk, Værd At Vide

It-rygsæk, Værd At Vide 2014 It-rygsæk, Værd At Vide Konsulenterne Center for Uddannelse 20-03-2014 Indledning I Næstved er it-rygsække som kompenserende hjælpemiddel til elever med udfordringer i læsning og skrivning et udbredt

Læs mere

It-abonnementer. som også kan være. til gavn og glæde derhjemme

It-abonnementer. som også kan være. til gavn og glæde derhjemme It-abonnementer som også kan være til gavn og glæde derhjemme Amagerskolen Skolebiblioteket 2012 Kære forælder ved Amagerskolen I forskellige undervisningssituationer bruger eleverne på Amagerskolen forskellige

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

ELEVER, SOM ER INKLUDERET?

ELEVER, SOM ER INKLUDERET? LÆRERKURSUS I INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER Trives du bedst med ELEVER, SOM ER INKLUDERET? INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER ER DU KLÆDT PÅ TIL OPGAVEN? Læsning og skrivning er byggeklodser, som er nødvendige

Læs mere

Læse hele livet - strategi for 2013-2016

Læse hele livet - strategi for 2013-2016 /Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder/ Læse hele livet - strategi for 2013-2016 Mission Nota sikrer adgang til viden, samfundsdeltagelse og oplevelser for mennesker med syns- og

Læs mere

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse Læse- og skriveteknologi til ordblinde Erik Arendal i skole og uddannelse Specialkonsulent, Rådgivnings- og støtteenheden, Aarhus Universitet Team for Læse- og skrivevejledning Tidligere Hjælpemiddelinstituttet

Læs mere

Indsatser til inkluderende undervisning

Indsatser til inkluderende undervisning Revideret udgave september 2017 Indsatser til inkluderende undervisning Undervisningen bruger flere modaliteter: Ved at bruge flere modaliteter, kan de ordblinde elever benytte flere strategier til at

Læs mere

Tilgængelige e-tekster. 10 bud på god tilgængelighedspraksis i e-tekster

Tilgængelige e-tekster. 10 bud på god tilgængelighedspraksis i e-tekster Tilgængelige e-tekster 10 bud på god tilgængelighedspraksis i e-tekster Forord Denne tekst er blevet til i et samarbejde mellem Nota og en række aktører i forlagsbranchen. På baggrund af et seminar om

Læs mere

Ansøgning om tilskud fra Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker 2011

Ansøgning om tilskud fra Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker 2011 Tak for din ansøgning. Den er nu registreret i Styrelsen for Bibliotek og Medier. Denne kvittering udskrives i 2 eksemplarer: Det ene eksemplar underskrives af den økonomisk ansvarlige (institutionens

Læs mere

Den testansvarliges vejledning til kompetencetest

Den testansvarliges vejledning til kompetencetest Den testansvarliges vejledning til kompetencetest Testen er computerbaseret og kan gennemføres på både computer og tablet (herefter under et kaldet computere). Der er dog ved tidligere gennemførsler oplevet

Læs mere

SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN

SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN Martin Rasmussen/Heidi Kynde VUC Holstebro-Lemvig-Struer Hvorfor er vi her? .. Frigivelse af hestekræfter Læsning af beskrivelsen af den

Læs mere

12-05-2015 Anti Fart. kampagne. Kom it. Jim Gislinge CELF

12-05-2015 Anti Fart. kampagne. Kom it. Jim Gislinge CELF 12-05-2015 Anti Fart kampagne Kom it Jim Gislinge CELF Indhold Problem-analyse... 2 Problem-analyse Emne: Folk overholder ikke farten Formål: Lave en kampagne der får folk til at overholde fart grænserne

Læs mere

Dyslexie, en skrifttype for ordblinde

Dyslexie, en skrifttype for ordblinde Dyslexie, en skrifttype for ordblinde Der er mange tiltag der ude rettet mod ordblinde. Et nyt tiltag er skrifttypen Dyslexie, som er lavet af en ordblind selv og brugt til videre i teksten kampagne,,

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål Evalueringsdesign Resultat af midtvejsevaluering evaluering, evt. foreløbig læring. Udvikling i forhold til første evaluering projektstart. Didaktiske

Læs mere

Læse- og skriveteknologi for alle

Læse- og skriveteknologi for alle Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder. Sofielundskolen I samarbejde med Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder.

Læs mere

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Udarbejdet oktober -17 Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet CD-ORD 8 Værktøjet til læsning og skrivning mikro Værkstedet CD-ORD CD-ORD er et personligt værktøj, der tilbyder støtte til læsning og skrivning for alle - i skolen, på jobbet, under uddannelse eller

Læs mere

Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen

Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen Start: 17/3 2010 slut: 30/4 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Tidsplan...4 3. Kanylemodel...5 4. Kravspecifikationer...6 4.1. Multimedia film 6-12 år...6 4.2.

Læs mere

Hvad karakteriserer de gode skoler?

Hvad karakteriserer de gode skoler? Hvad karakteriserer de gode skoler? Oplæg på Børnerådet og Dansk Erhvervs konference Unge på tværs i uddannelsesuniverset 25. november 2010 v. Torben Pilegaard Jensen, AKF Hvad karakteriserer den gode

Læs mere

IT og Ordblindhed, projektets formål

IT og Ordblindhed, projektets formål Ordblindes It støtte brug af til it støtte ordblinde elever En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet Dorthe Klint Petersen

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

et taskforce projekt CSU Center for Specialundervisning

et taskforce projekt CSU Center for Specialundervisning et taskforce projekt Taskforce-projektet har til opgave at tilrettelægge og organisere pædagogiske forsøgsarbejder, som vil tilvejebringe ny viden om anvendelse af læseteknologi i skolen. CSU Center for

Læs mere

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Teknologiske muligheder i undervisningen Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Farsø Efterskole - Farsø Efterskole er for unge med læse-og skrivevanskeligheder.

Læs mere

Folkeskolens Prøve (FP) 23. oktober Hanne Mette Kristensen Kristine Stokholm Gitte Skipper

Folkeskolens Prøve (FP) 23. oktober Hanne Mette Kristensen Kristine Stokholm Gitte Skipper Folkeskolens Prøve (FP) 23. oktober 2017 Hanne Mette Kristensen Kristine Stokholm Gitte Skipper Dagsorden Kl. 14-15.30 Ankomst kaffe og kage Den nye vejledning Særlige hensyn i de enkelte fag Gode råd

Læs mere

Her og nu og hva så?..

Her og nu og hva så?.. Da jeg selv er ordblind er dette et projekt der betyder meget for mig, da jeg virkelig ønsker at gøre en forskel for dem der stadig lader sig hæmme af deres handicap og aldrig nærmer sig et bibliotek eller

Læs mere

Marts Undervisning & Kultur Tofteskovvej Juelsminde

Marts Undervisning & Kultur Tofteskovvej Juelsminde Marts 2015 Procedure i forbindelse med undersøgelse af ordblindhed i Hedensted kommune Undervisning & Kultur Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 1 Hedensted kommune har udarbejdet en procedure for at sikre,

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Workshops abstracts 13.30-14.15: Workshop runde 1 Oplægsholderne præsenterer erfaringer, projekter eller forskning, idet der lægges op til dialog og erfaringsudveksling

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Hjælpemiddelinstituttet blev 1. marts 2012 fusioneret med ViHS Ordblinde / Dysleksiforeningen Årsmøde 2012-70

Læs mere

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 Adobe Acrobat Professional 11 ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Hvad er Adobe Acrobat?... 1 Elektroniske dokumenter... 2 PDF... 2 Acrobat-programmer... 3 Hvor kommer dokumenterne

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen

Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen 18. august 2015 Skoleåret 2015-2016 1 Vejledning om ordblindhed på Hillerødsholmskolen Det mener vi, når vi taler om ordblindhed Ordblindhed er

Læs mere

Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11

Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11 Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11 Årets selvevaluering er foregået via et elektronisk spørgeskema. Skemaet er blevet gjort tilgængeligt for skolens lærere via et link. Undersøgelsen har ikke været

Læs mere

HVAD DU BØR VIDE OM ELEKTRONISKE PUBLIKATIONER PÅ NETTET. Nye regler for net-publikationers tilgængelighed

HVAD DU BØR VIDE OM ELEKTRONISKE PUBLIKATIONER PÅ NETTET. Nye regler for net-publikationers tilgængelighed HVAD DU BØR VIDE OM ELEKTRONISKE PUBLIKATIONER PÅ NETTET Nye regler for net-publikationers tilgængelighed Net-publikationer skal være tilgængelige Mere end 600.000 danskere har ét eller flere handicap,

Læs mere

Biblioteket Sønderborg Effektmåling af læseindsats Marts 2015

Biblioteket Sønderborg Effektmåling af læseindsats Marts 2015 Biblioteket Sønderborg Effektmåling af læseindsats Marts 2015 Moos-Bjerre & Lange Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel. 2624 6806 moos-bjerre.dk 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hovedresultater

Læs mere

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være opmærksom på side 2

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Til uddannelse. Læse og Skrive Aftale

Til uddannelse. Læse og Skrive Aftale Til uddannelse Læse og Skrive Aftale Indhold Værktøjer til fastholdelse og fagligt fokus 3 Aftalekonceptet 4 Sådan hjælper programmerne 5 CD-ORD 6-7 Ordbogsværktøjet 8 SkanRead 9 Stemmer 9 IntoWords til

Læs mere

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Siden terrorangrebet den 11. september 2001 og Muhammed-krisen i 2005 er spørgsmålet om danskernes

Læs mere

Hvad er fremtiden for internettet?

Hvad er fremtiden for internettet? Hvad er fremtiden for internettet? pcfly.info Den Internettet er blot et par årtier gamle, men i dette korte tidsrum har oplevet væsentlige ændringer. Den voksede ud af et sammensurium af uafhængige netværk

Læs mere

ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder

ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder VERSION 1 Handleplan for: navn: cpr: klasse: skole: udarbejdet dato og årstal: Handleplanen er udarbejdet af: (navn & underskrifter) elev: forældre

Læs mere

Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse

Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse 2017/2018 Udarbejdet af skolens læsevejledere Læsevejledere på Berit Thyssen Harfot (Flyveren) Betina Høgdahl Rasmussen (Hatting) Kamilla Tønder (mellemtrinnet,

Læs mere

Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter

Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter Hjælp - mit barn kan ikke læse! Der kan være fl ere grunde til, at et barn har svært ved at læse, fx: Barnet kan være senere udviklet end de fl este andre

Læs mere

Sådan bliver du medlem af Nota

Sådan bliver du medlem af Nota Sådan bliver du medlem af Nota Hvad er Nota? Nota er et landsdækkende bibliotek under Kulturministeriet, der producerer lydbøger, e-bøger og bøger på punktskrift til mennesker, der ikke læser almindelig

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 2014

Ordblinde og it-konferencen 2014 Ordblinde og it-konferencen 2014 Tema og perspektiver på konferencen Pædagogisk og teknologisk status i 2014 Grundskolen Ungdomsuddannelser Voksen og videregående uddannelser Digitale tilgængelige læremidler

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Læsning på mellemtrinnet Læseudviklingsskema LUS

Læsning på mellemtrinnet Læseudviklingsskema LUS Faglig læsning Når man læser fagbøger, læser man på en anden måde end når man læser skønlitteratur. Det lærer barnet i skolen. Mange børn kan godt lide opslagsbøger. Vis barnet de bøger I henter oplysninger

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2014 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD Alle kan læse og skrive med CD-ORD Få succes med læsning selv om du er ordblind. Skriv bedre tekster med færre fejl. Få selvtillid og mod på at lære. CD-ORD Hvad er CD-ORD? CD-ORD er Danmarks mest roste

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Læsemåder. I skyen eller lokalt på computeren IntoWords GoogleDocs. Word Online. CD-Ord Word PowerPoint Adobe Reader Lydfiler

Læsemåder. I skyen eller lokalt på computeren IntoWords GoogleDocs. Word Online. CD-Ord Word PowerPoint Adobe Reader Lydfiler Margit Gade Resen Friskole Faglig inklusion og de smarte værktøjer samt introduktion til skriveskabeloner Udfordringer Motivation At afkode tekst Forståelse Fastholde læring Opgaveforståelse Sproget Skrive

Læs mere

De Mobile Kompetencecentre Skive Kommune Anette Mark og Lisbeth Henriksen

De Mobile Kompetencecentre Skive Kommune Anette Mark og Lisbeth Henriksen IT OG LÆSEVANSKELIGHEDER - EN INDSATS DER VIRKER 5. Februar 2015 VIA University Collage, Århus De Mobile Kompetencecentre Skive Kommune Anette Mark og Lisbeth Henriksen WORKSHOP 1 MELLEMTRINS-ELEVER Gode

Læs mere

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD evaluering, test og tiltag i skolen Forord: Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i

Læs mere

SURVEY OG REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED

SURVEY OG REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED SURVEY OG REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED EGMONT FONDEN RAPPORT NOVEMBER 2018 INDLEDNING Baggrund Egmont Fondens årstema i 2018 er ordblindhed. Derfor vil Egmont Fonden sætte fokus på, hvad

Læs mere

Ordblindes brug af it-støtte It-støtte til ordblinde elever

Ordblindes brug af it-støtte It-støtte til ordblinde elever Ordblindes brug af it-støtte It-støtte til ordblinde elever En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet Dorthe Klint Petersen

Læs mere

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk Kan du heller ikke finde rundt i alle de slankekure, du bliver bombaderet med i ugeblade, aviser og tv så se med på min blog, hvor jeg foreløbig har samlet 23 slankekure her kan du finde lige den, der

Læs mere

De små læser. Hukommelsesleg og støttende og trænende it-programmer

De små læser. Hukommelsesleg og støttende og trænende it-programmer De små læser Læsning og skrivning i indskolingen 3. og 4. maj 2011 Comwell Rebild Bakker Hukommelsesleg og støttende og trænende it-programmer fra Mikro Værkstedet v/ Søren Aksel Sørensen og Gerda Nielsen

Læs mere

ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole

ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole Vi arbejder målrettet med at afdække og hjælpe elever, der er ordblinde. 1 VI ER DEDIKEREDE OG MÅLRETTEDE - også med hensyn til læsevejledning og hjælp til

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Alderens indflydelse på at komme i beskæftigelse igen.

Alderens indflydelse på at komme i beskæftigelse igen. Alderens indflydelse på at komme i beskæftigelse igen. I en ny undersøgelse har YouGov for Ældre Sagen interviewet 1.150 personer i aldersgruppen 55-67 år, som har været berørt af ledighed indenfor de

Læs mere

Thisted Bibliotek Brugerundersøgelse 2013 Rambøll og Thisted Bibliotek

Thisted Bibliotek Brugerundersøgelse 2013 Rambøll og Thisted Bibliotek Thisted Bibliotek Brugerundersøgelse 2013 Rambøll og Thisted Bibliotek Endelig rapport, Thisted Bibliotek. En række irrelevante rubrikker er fjernet. Er du? Hvis du er i beskæftigelse, hvilken sektor arbejder

Læs mere

i ii Martin Højriis Kristensens Hjemmeside Præsentation af offentlige informationer via geospatiale data og Google Maps

i ii Martin Højriis Kristensens Hjemmeside Præsentation af offentlige informationer via geospatiale data og Google Maps Martin Højriis Kristensens Hjemmeside Præsentation af offentlige informationer via geospatiale data og Google Maps Martin Højriis Kristensen, hoejriis.dk Case: Martins Hjemmeside (.dk) Hvad? Privat hjemmeside

Læs mere

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen Margit Gade Skriveskabeloner Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer 1 Program 1. Introduktion til dagen 2. Hvad er skabeloner og hvorfor og hvordan. 3. Eksempler på undervisningen 4. Her

Læs mere

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen Margit Gade Skriveskabeloner Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer 1 Program 1. Introduktion til dagen 2. Hvad er skabeloner og hvorfor og hvordan. 3. Eksempler på undervisningen 4. Her

Læs mere

Skriveskabeloner Del 1

Skriveskabeloner Del 1 Margit Gade Skriveskabeloner Del 1 Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner Dagens program 1. Gennemgang af smarte værktøjer (Måske går det hurtigt måske langsomt) 2. Introduktion til skabeloner

Læs mere

Indskoling. Ordblindhed - risikotegn i børnehaveklassen (Socialstyrelsen.dk):

Indskoling. Ordblindhed - risikotegn i børnehaveklassen (Socialstyrelsen.dk): Indskoling 1 Indskoling Giv mit barn læsehunger det beder jeg om med brændende hjerte. For jeg vil så gerne at mit barn skal få i sin hånd nøglen til eventyrlandet hvor de dejligste af alle glæder findes!

Læs mere

on. 1. jun kl. 08: Auditiv feedback kan få ordblinde elever til at skrive bedre

on. 1. jun kl. 08: Auditiv feedback kan få ordblinde elever til at skrive bedre on. 1. jun. 2016 kl. 08:52 170 Auditiv feedback kan få ordblinde elever til at skrive bedre "Antagelsen er, at det fremmer elevernes skriftsproglige udvikling, når det, de hører, stemmer med skriftsprogets

Læs mere

Projektoplæg: Støtte til svage læsere i brobygningsforløb ( Ordblinde-projektet )

Projektoplæg: Støtte til svage læsere i brobygningsforløb ( Ordblinde-projektet ) Projektoplæg: Støtte til svage læsere i brobygningsforløb ( Ordblinde-projektet ) Evalueringen af videnpiloten Brobygning til uddannelse peger på, at en forholdsvis stor gruppe af de unge, der er i målgruppen

Læs mere

Skriveskabeloner. Program Struktur, stillads og strategi. 1. Introduktion til dagen. 2. En fortælling. 3. Eksempler

Skriveskabeloner. Program Struktur, stillads og strategi. 1. Introduktion til dagen. 2. En fortælling. 3. Eksempler Skriveskabeloner Struktur, stillads og strategi Program 1. Introduktion til dagen 2. En fortælling 3. Eksempler 4. Her finder vi skabelonerne 5. Nye skabeloner på vej 6. Praktiske fif1 1 I it-værktøjskassen

Læs mere

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående jura Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00

Læs mere

Biblioteks Chef Foreningen. Odense 17. maj 2011

Biblioteks Chef Foreningen. Odense 17. maj 2011 Odense 17. maj 2011 Og det er? Mogens Vestergaard Formand for Bibliotekschefforeningen (2009- ) Bibliotekschef i Roskilde (2002- ) Biblioteksleder Otterup (1997-2002) Medlem af Udvalget om Folkebibliotekerne

Læs mere

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Ahmad Hahmoud Besir Redzepi Jeffrey Lai 04/05-2009 2.semester 3. projekt Indholdsfortegnelse: 1.0 Forord 3 2.0 Kommunikationsplan 4 3.0 Navigationsdiagram

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

NOTA DE NYE LÆSERE ESSAYSAMLING OM NYE MEDIER OG SVAGE LÆSERE

NOTA DE NYE LÆSERE ESSAYSAMLING OM NYE MEDIER OG SVAGE LÆSERE 3 NOTA DE NYE LÆSERE DE NYE LÆSERE ESSAYSAMLING OM NYE MEDIER OG SVAGE LÆSERE 4 INDLEDNING Hensigten med denne essaysamling er at belyse den nuværende situation samt de fremadrettede tendenser i de danske

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta. Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Nyt Center under opbygning Forskning og udvikling af undervisning med brug af it Grundskole, ungdomsuddannelser og videregående

Læs mere

AUGUST 2011 ERHVERVSBRUGERUNDERSØGELSE FOR NOTA

AUGUST 2011 ERHVERVSBRUGERUNDERSØGELSE FOR NOTA AUGUST 2011 ERHVERVSBRUGERUNDERSØGELSE FOR NOTA 1. INDLEDNING... 1 2. DE NUVÆRENDE BRUGERE AF ERHVERVSSERVICE... 2 Erhvervsbrugernes profil... 2 Erhvervsbrugernes teknologiske profil... 6 Erhvervsbrugernes

Læs mere

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer.

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer. 4. Gem en lydfil Du kan få en tekst gemt som en lydfil, som du kan få oplæst fra din mobiltelefon, en mp3 -afspiller eller en anden computer. Det kunne være en større tekst som er scannet ind til dig,

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

1.1 Unge under ungdomsuddannelse

1.1 Unge under ungdomsuddannelse 1.1 Unge under ungdomsuddannelse Jeg plejer at bruge biblioteket meget, jeg læser gerne flere bøger hver uge, men har ikke så meget tid nu jeg er startet på gymnasiet. Ung kvinde under ungdomsuddannelse,

Læs mere

Skriveskabeloner. Værktøjskassen. Ord og formulering driller. Læsevanskeligheder. Svært ved at huske og implementere ny viden

Skriveskabeloner. Værktøjskassen. Ord og formulering driller. Læsevanskeligheder. Svært ved at huske og implementere ny viden Værktøjskassen Indtale lydfiler Oplæsning Film Ordforslag Læsebearbejdede tekster Digitale ordbøger og stavekontrol Skrive oveni PDF er Tale-til-tekst Digitale tekster med løsrevet tekst /OCR Skriveskabeloner

Læs mere

Læsevejledning på Rybners

Læsevejledning på Rybners Læsevejledning på Rybners Lovgivning: Bek 53 Stk. 3. Til elever, der har behov for styrkede læsekompetencer for at kunne gennemføre et påbegyndt uddannelsesforløb, skal skolen tilbyde støtte og vejledning

Læs mere

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus 4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere