Nordfyns Kommune Sektorbeskrivelse for Social og Sundhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nordfyns Kommune Sektorbeskrivelse for Social og Sundhed"

Transkript

1 Medlemmer af Social og Sundhedsudvalget Gert Rasmussen, formand Børge Nielsen Bo Jakobsen Anders Fog-Petersen Christian Sommerlund Social og Sundhed Denne sektor servicerer hele voksenområdet fra 18 år og opefter. Sektoren består af 3 afdelinger og ledes af 3 fagchefer. Afdelingerne består af en Myndighedsafdeling, Sundhedsafdeling samt Ældreafdeling. Året har været præget af kommunesammenlægningen og de mange opgaver, kommunen overtog fra Amtet. Specielt har Sundhedslovens tilblivelse fyldt meget. Arbejdet med sundhedsaftaler, entreprenøraftaler, rammeaftaler, handicappolitik og opstart af processen omkring kommunes egen sundhedspolitik har kostet mange medarbejderressourcer. Nye politikker er udarbejdet og de tre kommuners serviceniveau er blevet harmoniseret. Opgavernes karakter har ændret sig betydeligt med kommunalreformen, hvilket kræver udvikling af både ledernes og medarbejdernes kompetencer. Sammenlægningen af tre kommuner, har betydet at arbejdet med fælles værdier og en ny fælles kultur er en vigtig opgave som stadig pågår. Der er etableret ny MED organisation og vedtaget ny personalepolitik. Implementeringen heraf er sammen med værdidebatter centrale indsatsområder på social- og sundhedsområdet. Budgettet for 2007 blev lagt med stor usikkerhed, da man brugte de tre gamle kommuners budget for Det har betydet, at de tillægsbevillinger der blev givet i de gamle kommuner i 2006 ikke var indregnet. Det har ligeledes været svært at forudsige udgiftsniveauet for de opgaver vi overtog fra amtet.

2 Myndighedsafdelingen Myndighedsafdelingen er en nyskabelse i forbindelse med kommunesammenlægningen. Jf. serviceloven skal man skille den bevilgende myndighed og den udførende del(leverandøren) ad. Dette er gjort fra 2007, da kommunen nu fik en størrelse, så man kunne etablere en visitationsenhed. Kerneydelser med visitation Praktisk bistand Personlig pleje Ældre & plejeboliger Sygeplejeydelser Hjælpemidler Omsorgstandpleje Specialtandpleje Genoptræning Pasning af alvorligt syge og døende

3 Der visiteres til ydelser indenfor både sundhedsloven og serviceloven. Man har ligeledes valgt at pensionsområdet, det vil sige tildeling og administration af pensioner samt sager vedrørende hjælp i særlig tilfælde og boligplacering af voksne hører under myndighedsafdelingen. Myndighedsafdelingen har i 2007 haft et øget pres på visitationsopgaven. Det vil sige visitering til hjemmehjælp, sygepleje, pasning af døende, aflastning, plejebolig og genoptræning. Ændret praksis i sygehusvæsenet ved udskrivning af ældre og svage medborgere har afstedkommet varslinger om hurtigere færdigbehandling/hjemsendelse. Borgerne har således ved hjemsendelse været markant mere behandlingskrævende end tidligere. Fra primo 2007 til ultimo 2007 har Nordfyns Kommune i forlængelse heraf haft behov for at øge kapaciteten af aflastningspladser fra 10 til 22. Derudover har ventelisten over personer godkendt til plejebolig været støt stigende gennem hele året. På hjælpemiddelområdet har der også været et konstant højt aktivitetsniveau. Som konsekvens af ændret koncept for genbrugshjælpemidler har køb af nye genbrugshjælpemidler således været stærkt stigende gennem 2.halvår (fra 1/ leaser Nordfyns kommune ikke længere genbrugshjælpemidler, men indkøber og ejer selv). Desuden har der i forhold til sikring af arbejdsmiljø på plejecentrene Solgården og Søbo været etableret en lang række hjælpemidler(loftlifte, skinner, særligt depot til aflastningsstuerne m.m.). Der har også været en mærkbar stigning i udgifterne til arbejdsmiljørelaterede hjælpemidler i borgernes private hjem. Endelig har der i forlængelse af den kommunale overtagelse af den amtslige bevillings-kompetence på en række kropsbårne hjælpemidler været et stigende ansøgningspres på dette felt. Især indenfor høreapparatområdet har stigningen været mærkbar. Myndighedsafdelingen har i 2007 haft fokus på udarbejdelsen af nye og mere detaljerede procedurer for tilsyn på kommunens plejecentre og indberetninger. I forbindelse med iværksættelsen af nye tilsynsprocedurer har Nordfyns kommune som noget nyt, etableret et samarbejde med Kerteminde Kommune omkring de uanmeldte tilsyn. Kvalitetsstandarder og tidsstudier indenfor ældreområdet har ligeledes været et centralt indsatsområde for myndighedsafdelingen i 2007, med henblik på at beregne de rigtige takster for praktisk bistand og personlig pleje. Handicap og psykiatriområdet Handicap og psykiatriafdelingen bestod i 2007 som en selvstændig afdeling, men er i 2008 lagt ind under Myndighedsafdelingen og der bevilges efter samme principper som i ældre og sundhedsområdet.

4 Kerneydelserne er hjælp til voksne handicappede, psykisk syge samt misbrugere. Lovgivningsmæssigt er handicap- & psykiatriafdelingens opgaver forankret i servicelovens afsnit V(kapitel 14-20), servicelovens 114 (biler til handicappede) samt sundhedslovens (behandling af alkohol- & stofmisbrug). Kerneydelserne Behandling af stofmisbrugere, servicelovens 101: Behandling af alkoholmisbrugere, sundhedslovens 141: Aktivitets- og samværstilbud, jfr. servicelovens 104: Botilbud, midlertidig ophold, jfr. servicelovens 107: Botilbud, længerevarende ophold, jfr. servicelovens 108: Personlig hjælperordning, jfr. servicelovens 96: Ledsagerordning, jfr. servicelovens 97: Støtte-/kontaktperson, jfr. servicelovens 99: Støtte til handicapbil, jfr. servicelovens 114: I 2007 har afdelingen primært haft fokus rettet på opgaveområder, hvor kommunen efter kommunalreformen har overtaget det fulde myndighedsansvar fra amtet. Det vil sige alkohol- & stofmisbrugsområdet, myndighedsudøvelsen i forhold til både midlertidige og længerevarende botilbud samt sagsbehandling af biler til handicappede. Der pågår et meget stort administrativt arbejde med godkendelse og evaluering af ramme- og entreprenøraftaler.

5 Sundhedsafdelingen Sundhedsafdelingen er en konsekvens af kommunalreformen, hvor man udarbejdede en ny sundhedslov og Lov om hjemmesygepleje blev indskrevet i sundhedsloven. Det var derfor naturligt, at Nordfyns Kommune valgte at lægge sygeplejeområdet ind under sundhedsafdelingen, da sygeplejerskerne netop uddannes og arbejder ud fra en forebyggende og sundhedsfremmende tankegang. Tidligere lå sundhedsopgaverne under ældreområdet og hele forebyggelsesområdet i Fyns amts regi. Kerneydelser Forebyggelse og sundhedsfremme Genoptræning sygeplejeydelser Aktivitetshuse uvisiterede aktivitetstilbud af forebyggende karakter. Fra ældreområdet er følgende områder og personer flyttet Sygeplejen er nu en fast del af sundhedsområdet og efterlever opgaver fra sundhedsloven. Træningsområdet varetager træningsopgaver både efter service- og sundhedslovene. Aktivitetsområdet og de forebyggende medarbejdere er nu tilknyttet sundhedsområdet, da deres udgangspunkt er forebyggelse og sundhedsfremme. Fra Fyns amt har kommunen overtaget følgende opgaver: Forebyggelse og sundhedsfremme herunder den borger- og patientrettede forebyggelse. Genoptræning af alle borgere. Sygeplejen ( Sundhedslov ) Sygeplejegruppen består at en sygeplejefaglig leder og 29 sygeplejersker, som har deres baser fordelt på Solgården Vesterbo Kærgården Sygeplejen har et døgnberedskab og ultimo december 2007 er der indvisiteret 555 borgere, der får en sygeplejefaglig ydelse. Sygeplejen har som ældreplejen oplevet en opgaveglidning fra sygehusene, som er tiltaget efter amternes nedlæggelse i 2007, hvor borgerne bliver hurtigere udskrevet fra sygehusene med flere komplekse sundhedsfaglige problemstillinger. Der er i kommunesammenlægningen ikke tilført sygeplejen midler til løsning af disse nye opgaver.

6 Sygeplejegruppen har i sidste kvartal af 2007 implementeret Rambøll Care, som er et nyt omsorgs- og dokumentationssystem. Træningsområdet (sundhedslov 84,140,172 + servicelov 86) Træningsgruppen består af en gruppeleder for træning og aktivitetsområdet, samt 13 fysio- og ergoterapeuter. Træningsgruppen er fordelt på 4 træningscentre: Vesterbo Solgården Søbo Bryggergården I forbindelse med kommunesammenlægningen blev der udarbejdet en træningsrapport i august 2006, hvor området blev opnormeret, til at kunne varetage de nye genoptræningsopgaver fra Fyns Amt. Forventningen ud fra Amtets tal var 440 genoptræningsplaner og der er blevet udført 413 genoptræningsplaner i Dog var der et langt større antal genoptræningsplaner for borgere med apopleksi, da OUH havde ændret deres kapacitet på Neurologisk afdeling. Yderligere har træningsområdet genoptrænet 134 borgere efter serviceloven (hvor borgeren ikke har været på sygehuset). Da antallet af genoptræninger varierer måned for måned, stiller det store krav til personalet, hvorfor der blev indgået en samarbejdsaftale med 3 nordfynske fysioterapeutklinikker, hvor de kan agere som buffer for træningsområdet. Træningsområdet er dog indrettet fleksibelt og har løftet genoptræningsopgaven uden at gøre brug af private fysioterapeuter. Den vedligeholdende træning af ældre borgere varetages af både træningsområdet og aktivitetsområdet, som visiteret og uvisiteret tilbud og benyttes af 266 borger hver uge. Den vedligeholdende træning på plejecentrene har lidt under de nye opgaver fra Amtet, hvorfor der i starten af 2008 bliver sat mere fokus på de ældre på plejecentrene. Aktivitetsområdet (servicelov 79) Dag- og aktivitetscentre Der er 3 dag- og aktivitetscentre med i alt 48 visiterede pladser. Der er i alt ansat 15 medarbejdere. Centrene befinder sig på: Solgården Bryggergården Fredensbo Gruppen af borgere, der visiteres til dag- og aktivitetscentrene er den svageste gruppe af ældre borgere med demensproblemer og hjerneskader eller borgere som kommer i dag- og aktivitetscentrene til aflastning for ægtefælle.

7 Borgere, som visiteres til dagcentrene har komplekse problemstillinger, hvilket stiller store krav til personalet, hvor målet er at borgeren får et meningsfyldt aktivitetstilbud. Der er startet et harmoniseringsarbejde af aktivitetstilbuddene i november I forbindelse med Solgårdens fremtid, er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal vurdere organiseringen af trænings- og aktivitetsområdet fremadrettet. Aktivitetshusene Nordfyns kommune har to aktivitetshuse, hvor der er uvisisterede aktivitetstilbud til ældre. Formålet er forebyggelse og sundhedsfremme med fokus på sociale aktiviteter, som er netværksskabende og forebygger ensomhed. Aktiviteterne omfatter undervisning med hjælp fra frivillige over fysisk motion til håndarbejde og kortspil. I Aktivitetshuset i Otterup er der ansat 5 medarbejdere og huset har 310 medlemmer. I Huset i Veflinge er der ansat 2 medarbejdere og huset har 70 medlemmer. Tilbuddene i de to aktivitetshuse er meget forskellige i omfang og variation afhængig af husenes størrelse og bemanding. Forebyggelse og sundhedsfremme ( Sundhedslov 119) I forbindelse med processen om udarbejdelse af en sundhedspolitik, er der udfærdiget en statusrapport over alle forebyggende og sundhedsfremmende tiltag, der sker på tværs af organisationen i Nordfyns kommune. Det viser at sundhed er et overordnet tema, som går igen når personalet er i kontakt med kommunens borgere ung som gammel. Forebyggende hjemmebesøg (Lov om forebyggende hjemmebesøg) I Nordfyns kommune er der ansat 3 forebyggende medarbejdere, som bl.a. varetager forebyggende hjemmebesøg hos de +75 årig, efterlevende besøg, og varetager kontakten til de frivillige. Projekt FALD forebyggelse for ældre Dette projekt er finansieret af rammen for forebyggelse og sundhedsfremme. Evalueres primo 2008 Sundhedscaféer Der er i 2007 opstartet Sundhedscaféer i Veflinge og i Otterup, hvor sundhedsfagligt personale tager fat i forskellige sundhedstemaer. Sundhedscaféerne forventes også at starte op i Bogense i Kræftrehabilitering Der blev i november 2007 politisk vedtaget, at man vil afprøve et kræftrehabiliteringsprojekt i 2008 og Projektet finansieres af overførte midler fra forebyggelse og sundhedsfremme(budget 2007). Forebyggelse af nedslidning ved plejepersonale

8 I december 2007 fik Nordfyns kommune i samarbejde med Varde kommune og Hjælpemiddelinstituttet en bevilling på kr Projektet løber fra 2008 til Nye tiltag i 2007 Sundhedspolitikken Det er igangsat en proces i samarbejde med konsulentfirmaet Reflektor omkring udarbejdelsen af Nordfyns kommunes sundhedspolitik, som forventes vedtaget i sommeren Udgiften finansieres af puljen til forebyggelse og sundhedsfremme. Sundhedsaftaler Sundhedsaftalerne er indskrevet i sundhedsloven og skal sikre at kommunerne løfter opgaven i forhold til 6 aftalepunkter. Indlæggelse, udskrivning af svage ældre, forebyggelse og sundhedsfremme, genoptræning, hjælpemidler og mennesker med sindslidelser. Der er ligeledes enighed om at indgå tværgående aftaler omkring IT m.v. Aftalerne skal indgås mellem kommunerne og regionen og skal godkendes i Sundhedsstyrelsen. Den første sundhedsaftale kom i stand i 1. halvdel af 2007, men blev senere forkastet af Sundhedsstyrelsen på landsplan. Dette har igangsat et stort tværsektorielt arbejde, som har udmøntet sig i 1. udkast til sundhedsaftaler, som kom i 1. høringsrunde december høringsrunde sker i foråret 2008 med forventet godkendelse i juni Uddannelse I forbindelse med overtagelse af nye opgaver fra Fyns Amt, stiller det større krav til de sundhedsfaglige personalers kompetencer. Der er ultimo 2007 lavet en overordnet kompetenceplan for sundhedsafdelingen for at sikre den rette videreuddannelse af personalet kan opflyde de krav borgerne, samt sundhedsstyrelsen stiller. I sundhedsafdelingen varetages uddannelse af sygepleje, fysio- og ergoterapeutstuderende i form af praktikker af forskellige varigheder. Kørsel I forbindelse med harmonisering af de 3 tidligere kommuners forskellige kørselsaftaler blev der fra juni måned 2007 opstartet et samarbejde med Fynbus omkring befordring af borgere til trænings- og aktivitetsområdets tilbud. Der har været opstartsvanskeligheder, som er blevet afhjulpet i tæt dialog med Fynbus. Alle træningscentre, dag- og aktivitetscentre og aktivitetshuse forventes at være tilknyttet ordning fra april Andre opgaver indenfor Sundhedsafdelingens budget Udmøntning af midler til sociale formål (Servicelov 18) Opgaven varetages af medlemmerne i Social- og sundhedsudvalget efter indsendelse af ansøgninger fra frivillige foreninger.

9 Ældreafdelingen Ældreområdet er et stort driftsområde med ca. 450 ansatte. Afdelingen er leverandør af hjemmehjælp til borgere i eget hjem og på plejecentrene. Budgettet til plejecentrene er fra 2008 harmoniseret således, at centrene får en fast normering i dag/aften på 27,5 timer pr. beboer. Normeringen til natten afhænger af de fysiske forhold. Normeringen til frit valgs områderne reguleres efter faktiske antal leverede timer. Der forestår stadig et stort arbejde med nye økonomi styringsprincipper og ledere der skal klædes på til nye ansvarsområder. Ældreområdet er inddelt i 6 plejecentre 7 frit-valgsgrupper køkken elevuddannelser aflastningspladser demensområdet 2007 har overordnet været præget af harmoniseringsopgaver på alle fronter. Plejeområdet er traditionelt bygget meget op på rutiner, og alle er kommet med normer og kulturer fra tidligere kommune. At aflære gamle arbejdsmønstre er ikke smertefrit, men der er nu opbygget nye positive samarbejdsrelationer. Personalet på ældreområdet arbejder tæt på borgerne, og implementering af kommunens værdigrundlag, ældreområdets overordnede værdier og plejemetoder generelt, har været højt prioriteret i Generelle tiltag Værdigrundlag Gruppelederne har ansvaret for daglig drift i hver deres område. Det drejer sig om direkte personaleledelse, ansættelser, sygdomsopfølgning, daglig arbejdsplanlægning etc. Budget, decentraliseringsaftaler, lokale MED udvalg, ArbejdsPladsVurdering, brugerpårørenderåd, tilsyn fra levnedsmiddelkontrollen og arbejdstilsynet er centrale opgaver. Gruppelederne har det direkte samarbejde med personale, brugere og pårørende, og det er derfor vigtigt at alle harmoniseringstiltag går igennem dem. Der har været afholdt temadage med gruppelederne fra plejecentre og frit-valg hvor overordnede emner som værdigrundlag, serviceniveau og samarbejde er drøftet. På alle plejecentre er kommunens overordnede værdier gennemgået og hvilken betydning det har for driften og hverdagen på plejecentrene. Der afholdes faste møder mellem gruppeledere og ældrechef hver anden uge. Mødernes indhold er både information, erfaringsudveksling og udvikling. Gruppen er meget dynamisk og forum for fælles udvikling og inspiration. 3 af ældreområdets 17

10 gruppeledere har opsagt deres stilling i De nyansatte er i gang med lederuddannelse. Forhandlinger med faglige organisationer Der har været stor forskel på forhåndsaftalerne i de tidligere kommuner. Især i forhold til FOA, hvor de fleste medarbejdere på ældreområdet er organiseret. Alle aftaler er nu harmoniseret og indarbejdet i lønadministrationen. Det samme er sket i forhold til køkkenpersonale og husassistenter. Personalebeklædning Inden kommunesammenlægningen var der forskellige ordninger i forhold til personalebeklædning. Det er af stor signalværdi, at vi kan profilere os som Nordfyns Kommunes ældrepleje. Gennem Fællesindkøb Fyn er der forhandlet kontrakt m.h.t. personalebeklædning, hvilket har betydet, at alle nu har fælles arbejdsbeklædning gennem De Forenede Dampvaskerier. Aftalen dækker alt personale indenfor ældre- og sundhedsområdet. Biler Fællesindkøb Fyn har ligeledes varetaget processen m.h.t. nye biler til hjemmeplejen. Der er leaset 19 biler, som anvendes af såvel sygeplejersker som frit-valgsområdets personale i døgndrift. Der har været nedsat en arbejdsgruppe, som har opstillet arbejdsmiljømæssige krav til valgt model. Indkøbsaftaler Der er i 2007 forhandlet flere kontrakter af stor betydning for ældreområdet. Eks. bleer, sårprodukter og vikarydelser. Det har været et stort administrativt arbejde i indkøringsfasen, men vil på sigt betyde en forenkling og lettere sagsgange. Politikker Gennem hele 2007 er der arbejdet med harmonisering af retningslinier / politikker. Medarbejdere og gruppeledere har deltaget aktivt i dette arbejde. Der er eks. udarbejdet ny voldspolitik, samarbejdsbog, funktionsbeskrivelser og oplæg til handleplaner. Sygefravær Der arbejdes målrettet på nedbringelse af sygefraværet. Der har ikke været fælles retningslinier omkring opfølgningen. Der arbejdes nu alle steder efter Nordfyns Kommunes procedure for sygdomsopfølgning, med tæt opfølgning og rundbordssamtaler med bistand fra løn og HR. Der har været afholdt møde med alle gruppeledere og jobcentret med henblik på samarbejde om fælles mål i forhold til den enkelte sygemeldte. Rekruttering / fastholdelse Den svigtende tilgang til plejesektoren mærkes også i Nordfyns Kommune. Dels er der mange ældre medarbejdere som ophører, og tilgangen af unge kan ikke erstatte disse. Især er det blevet sværere at rekvirere vikarer /afløsere til området. Alt fast personale som ønsker ekstratimer bliver tilbudt dette. Det har været nødvendigt at bruge vikarbureauer i stigende omfang.

11 Plejecentre De 6 plejecentre er af forskellig størrelse (fra 10 til 80 beboere) og bygningsmæssig standard. Faciliteterne sætter begrænsninger i forhold til de mulige tilbud. Der arbejdes hen imod indførelse af leve-bo plejeprincipper alle steder. Bespisning af beboerne varetages på forskellig vis. Enkelte steder indkøbes og fabrikeres hele døgnkosten i et samarbejde mellem beboere og personale. Andre steder foregår det på samme måde, dog ved indkøb af den varme middagsret fra Centralkøkkenet eller andre leverandører. I alle boenheder i en kombination af de 2 metoder alt efter personaleressourcer, plejetyngde og beboerønsker. På Søbo og Solgården vil der på grund af de bygningsmæssige forhold fortsat blive leveret fuld døgnkost fra Centralkøkkenet. Der vil fremadrettet blive tildelt 27.5 plejetime pr. beboer / uge (dag-aften) til alle boenheder, dog 32 time på Kærgårdens demensafsnit. På Solgården er normeringen 26 timer, da man her får døgnkosten leveret. Der er i 2007 sket en harmonisering af kostkasser, takster og betalingsmetoder. Det har betydet ændrede arbejdsgange flere steder. Kun Solgården får nu vasket linned på fællesvaskeri. Øvrige steder varetages al vask på stedet. Der er væsentlige besparelser herved. Der har i 2007 været gennemført lovpligtige anmeldte og uanmeldte tilsyn på alle plejecentre. Det har generelt været en positiv oplevelse med belysning af områder, som vi kan udvikle og gøre bedre. Der er igangsat uddannelse for 50 nøglemedarbejdere i udarbejdelse af pleje- og handleplaner for beboerne. På alle plejecentre har der i 2007 endvidere været tilsyn fra Levnedsmiddelkontrollen, Embedslægeinstitutionen og Arbejdstilsynet. Aflastning Gennem hele 2007 er der set øget pres på aflastningspladserne. Det skyldes bl.a. langt hurtigere udskrivning efter sygehusophold, og et stigende antal ældre. Der ses en væsentlig større plejetyngde hos disse patienter. Flere er i 2007 udskrevet til aflastningsplads med komplekse plejebehov og behov for fast døgnvagt. Det stiller stadigt større faglige krav til plejepersonalet. For at opfylde behovet for aflastningspladser, er antallet øget i Fra 3 pladser på Solgården er der nu 8 aflastningspladser. Bryggergården har fortsat 6 aflastningspladser. I december 2007 åbnede Humlehuset med 4 aflastningspladser. Såvel den praktiske etablering som ansættelse af nyt personale er sket gennem Bryggergården, som stedet ledelsesmæssigt er koblet op på. Det samlede antal aflastningspladser er hermed 18. Demensområdet Plejen af demente borgere udgør et stadigt stigende omfang både på frit-valgs området og på plejecentre. Der er p.t. 30 skærmede demenspladser(20 på Kærgården og 10 på Gambo) og et delvist skærmet tilbud med 8 pladser på Solgården. Derudover har et stigende antal af øvrige beboere på plejecentre tiltagende demenssymptomer. Man vurderer på landsplan, at % af beboere på plejecentre udviser demenssymptomer. Dette nødvendiggør en opkvalificering af plejepersonalet med hensyn til demenspleje.

12 Nordfyns Kommune har i 2007 haft 15 timers normering til demenskoordinator funktioner. Området er blevet varetaget af 2 specialuddannede medarbejdere med 1 ugentlig arbejdsdag. Demenskoordinatorerne har i 2007 foretaget hjemmebesøg med støtte og vejledning til demente og deres pårørende, forestået undervisning til alle personalegrupper, har etableret pårørendegrupper og udviklet demenscafé. Demenskoordinatorerne medvirker ved udredning af demenssygdom og indgår med vejledning i konkrete komplicerede plejesituationer i alle boenheder. Ordningen er i 2008 opnormeret til 37 t pr. uge. Køkkenområdet Efter udarbejdelse af køkkenrapport i foråret, og politisk behandling i juni 2007, blev der truffet beslutning om, at der kun skulle være 1 produktionskøkken i Nordfyns Kommune. Centralkøkkenet i Otterup er produktionsstedet, og der er oprettet modtagekøkken på Solgården. Modtagekøkkenet på Solgården er bemandet med 1 medarbejder alle dage. Søbo får leveret døgnkosten direkte fra Otterup 2 gange om ugen. Solgården får fortsat leveret døgnkosten via modtagekøkkenet. Madudbringningsordningen til hjemmeboende borgere i gl. Bogense Kommune er startet som Otterup-leverance pr Søbo og Solgården er overgået til Otterup-leverance pr Efteruddannelse Med de tiltagende faglige udfordringer, ses der et stort behov for efteruddannelse. Da personalegrundlaget nu er større, har det været muligt at hjemkøbe kurser til egen kommune. Der har været afholdt mange kurser i AMU regi, hvor det er muligt at søge om refusion for deltagelse. Såvel AMU som Social- og Sundhedsskolerne afholder mange fagspecifikke kurser. I et samarbejde med Social- og Sundhedsskolens kursusafdeling, har vi mulighed for selv at være med i udformningen af kursusindhold. Alt personale, inkl. elever og afløsere deltager hvert år i løfte- og forflytningskursus. Frit-valg Frit-valgs området har 2007 været præget af harmoniseringsopgaver. Der er sket flere geografiske distriktsændringer og personalegrupper er sammenlagt. Målet har overordnet været, at så få borgere som muligt, skulle have udskiftet deres daglige hjælper. I dagtiden er der nu 7 personalegrupper (2 i Bogense, 2 i Otterup og 3 i Søndersø). Resten af døgnet kl , er kommunen overordnet delt i 2 områder. Der arbejder 4 personalegrupper om aftenen og 2 grupper om natten. Der er ansat omkring 165 medarbejdere i faste stillinger, ekskl. afløsere. Myndighedsrollen, bestillerfunktionen er nu totalt adskilt fra ældreafdelingen, som har leverandørforpligtigelsen. Dagsdisponering, kommunikation og dokumentation foregår

13 via Rambøll omsorgssystem, som blev indført i slutningen af Implementeringen af systemet med uddannelse og opsætning af hardware i alle personalegrupper er sket løbende i Der er eksempelvis visiteret timer i uge Elevuddannelser Ældreområdet har jævnfør dimissioneringsaftale ansat 22 social- og sundhedshjælperelever pr. 1.februar 07 og 22 pr. august 07. Uddannelses varighed er 14 mdr. På hold februar 07 har der været frafald på 6 elever, samtidig har vi så ansat elever, som har haft orlov eller er tilflyttet Nordfynskommune midt i deres uddannelse. Således afslutter nu 19 social- og sundhedshjælperelever på hold februar 07 uddannelsen pr. 31/3. Ældreområdet har 20 praktikperioder til rådighed til social- og sundhedsassistentelever, fordelt på 4 hold pr. år. Social- og sundhedsassistenteleverne er i praktik på plejecenter Solgården, Søbo, Vesterbo og på Bryggergården. Social- og sundhedsassistenteleverne har hidtil alle været ansat af regionerne, mod at kommunerne betalte en fast andel af elevernes løn i praktikperioderne. I efteråret/ vinteren 07 er der arbejdet med en ny samarbejdsaftale, hvor det fremover også bliver kommunerne, som skal ansætte og adm. evt. fravær mv. for et antal elever. For Nordfyns kommune forventes det at der fra april 08 skal ansættes 6 elever pr. år. Uddannelsens varighed er 1 år og 8 mdr. Såvel social- og sundhedshjælperelevernes og social- og sundhedsassistentelevernes forudsætninger og personlige og sociale ressourcer er meget uens, og desværre ses en tendens til at antallet at svage elever bliver større. Til disse mindre ressourcefulde elever bliver der brugt store ressourcer til vejledning, støtte, skriftlig dokumentation, ekstra uddannelsessamtaler, og opfølgning i tæt samarbejde med social- og sundhedsskolen i såvel Odense som Middelfart. Ældreområdet har i 2007 uddannet 7 nye praktikvejledere til at afløse praktikvejledere, som er fraflyttet, gået på pension el. lign. Praktikvejlederkurset er fordelt på moduler og har en varighed på 10 kursusdage i AMU uddannelsesregi. I dec. 07 har vi internt afholdt 2 kursusdage for erfarne praktikvejledere, med det formål at opkvalificere og fastholde kompetencerne i vejlederfunktionen. På kurset deltog 22 vejledere. Ældreområdets uddannelseskoordinator har i 2007 arbejdet med en harmonisering af praktikstedernes forpligtigelser, vejledningsopgaver, dokumentation, tilbud omkring temadage og mere holdnings- og værdibaserede områder. Uddannelseskoordinatoren har i samarbejde med praktikvejlederne påbegyndt udarbejdelse af nyt og ens materiale til brug i elevuddannelserne i ældreområdet i Nordfynskommune.

14 Ældreområdet har i efteråret 2007 ansat 5 voksenelever til social- og sundhedsuddannelsen. Pr blev der indgået aftale ml. KL og FOA omkring rettighed til voksenløn ud fra beskrevne kriterier. Dette skønnes at bevirke, at yderligere 7-10 skal ansættes på voksenelevløn til social- og sundhedshjælper uddannelse i Det skønnes ligeledes at 3 af 6 assistentelever vil være berettiget til voksenelevløn.

1. Behandling budget 2010

1. Behandling budget 2010 Generel beskrivelse består af de aktivitetsbestemte sundhedsudgifter som betaling til Regionen for indlæggelser, den specialiserede genoptræning, sygesikringsydelser m.v. Området dækker også kommunens

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling Generel beskrivelse er et stort driftsområde, der består af 6 plejecentre, et køkken, elevuddannelser og et frit valgs område med 7 grupper. I forbindelse med kommunalreformen er ældreområdet i højere

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 TORSDAG DEN 22. MARTS 2007, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 22. marts 2007 Side: 22 Fraværende:

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Ældrerådet. Referat fra møde nr. 6. mandag den 6. august 2007, kl. 9.30 på Søndersø Rådhus, mødelokale 3.

Ældrerådet. Referat fra møde nr. 6. mandag den 6. august 2007, kl. 9.30 på Søndersø Rådhus, mødelokale 3. Ældrerådet 6. august 2007 Side:15 Ældrerådet Referat fra møde nr. 6 mandag den 6. august 2007, kl. 9.30 på Søndersø Rådhus, mødelokale 3. Deltagere: Andreas Lindstrøm, Hans M. Kappel, Alice Pedersen, Helfred

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 25 TORSDAG DEN 15. JANUAR 2009, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 15. januar 2009 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed Resume Pleje og Omsorg og Sundhed har i alt fået overført 0,4 mio. kr. i mindreforbrug fra regnskab 2017. Vi forventer et forbrug for i alt 364,6 mio.

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet Indsatser Ressourcebehov 214 Ressourcebehov 215 Ressourcebehov 216 Styrket rehabiliterings-

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter 2012 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter boliger og institutioner samt pleje og omsorg for ældre og handicappede. Endvidere omfatter området inkontinenshjælpemidler samt

Læs mere

Budgetopfølgning 30. september 2008

Budgetopfølgning 30. september 2008 Budgettet indenfor består af følgende: Handicapafdelingen Myndighedsafdelingen Sundhedsafdelingen Ældreafdelingen Total regnskabsrapport, netto Forbrug 30-09- Oprindeligt Tillægsbevilling Omplasering Korrigeret

Læs mere

Budget for Social- og Sundhedsudvalget

Budget for Social- og Sundhedsudvalget Budget Budget for Generelle bemærkninger Det samlede budgetoplæg for Social og sundhedsudvalgets område er udarbejdet med udgangspunkt i de indstillinger som er fremkommet fra social og sundhedsudvalget.

Læs mere

Henvendelse om aflastningsplads sker til visitationsenheden.

Henvendelse om aflastningsplads sker til visitationsenheden. Kvalitetsstandarder på ældreområdet Godkendt i byrådet den 15. december 2015 3.1.4 MIDLERTIDIGE AFLASTNINGSPLADSER Tildeling Hvem kan få hjælp Borgere der er fysisk og psykisk svækkede og har brug for

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 8 TORSDAG DEN 23. AUGUST 2007, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 23. august 2007 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed Resume Sundhedsudvalget har i alt fået overført 0,4 mio. kr. i merforbrug fra regnskab 2017. Vi forventer et forbrug for i alt 357,5 mio. kr. og afvigelse

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning - Ultimo august Forbrug pr. 31.8.2018 Korr. Budget inkl. overførsler Forventet regnskab Forventet restbudget Sundhedsudvalg 238,4 351,8

Læs mere

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale.

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - Balancekatalog 2015 SSU 8.6.16: Sagen udsat til 20.6.16 Godkendt af SSU 20.4.2016

Læs mere

HANDICAPRÅDET FOR NORDFYNS KOMMUNE

HANDICAPRÅDET FOR NORDFYNS KOMMUNE HANDICAPRÅDET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 28 TIRSDAG DEN 8. DECEMBER 2009, KL. 16.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Handicaprådet 8. december 2009 Side: 2 Fraværende: Til behandling forelå:

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Ultimo februar 2017 Social- og sundhedsudvalget Samlet overblik Social- og Sundhedsudvalget Omplaceringer 28-02- 2017 regnskab afvigelse Samlet Drift 707.515 1.360 0 708.875 82.193 708.875 0 Senior 280.461-640

Læs mere

REDEGØRELSE OVER LOVPLIGTIGE TILSYN I 2007 PÅ PLEJECENTRE I NORDFYNS KOMMUNE.

REDEGØRELSE OVER LOVPLIGTIGE TILSYN I 2007 PÅ PLEJECENTRE I NORDFYNS KOMMUNE. REDEGØRELSE OVER LOVPLIGTIGE TILSYN I 2007 PÅ PLEJECENTRE I NORDFYNS KOMMUNE. Dato 15.01-2008 Denne årlige redegørelse er opbygget af sammenfatningerne fra de enkelte rapporter fra tilsynene. Redegørelsen

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitikkens indhold Indledning Forekomst Vision Overordnet mål i Faxe Kommune Indsatsområder: Information Tidlig indsats / udredning Tilbud til

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Kærgården.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Kærgården. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Kærgården. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 5 personalerepræsentanter og de 3 gruppeledere, samt gennemført dialogmøde mellem beboere og

Læs mere

Investering på handicap/ psykiatri, sundheds- og ældreområdet jævnfør

Investering på handicap/ psykiatri, sundheds- og ældreområdet jævnfør Investering på handicap/ psykiatri, sundheds- og ældreområdet jævnfør Masterplan Forfatter: Sundhed og Rehabilitering Dokument nr. 480-2019-5886 Sags nr. 480-2018-7555 Indhold Baggrund:...2 Formål med

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune.

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. Notatark Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. 21. maj 2017 - Sagsnr. 16/18979 - Løbenr. 100689-17 Seniorudvalget vedtog den 5. april 2016, at forvaltningen skulle

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 34 TORSDAG DEN 12. NOVEMBER 2009, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 12. november 2009 Side: 2

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet Indsatser Ressourcebehov 214 Ressourcebehov 215 Ressourcebehov 216 Styrket rehabiliterings-

Læs mere

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 Socialudvalget Oversigt over udvalgsområde Regnskab 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Politikområde Ældre DRIFT - ramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 ramme 1 400,4 410,6 413,0 419,4 426,5 438,9 Virksomheder

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Voksen-Ældreområdet. Ringsted Kommune. Januar 2010

Voksen-Ældreområdet. Ringsted Kommune. Januar 2010 Voksen-Ældreområdet i Ringsted Kommune Januar 2010 2 af 13 Indholdsfortegnelse 1. Nøgletal for Voksenområdet...4 2. Nøgletal for Ældreområdet...4 3. Organisationen...4 3. 1. Myndighedsenheden...5 3. 2.

Læs mere

Serviceloven - sagsbehandlingstider

Serviceloven - sagsbehandlingstider Serviceloven - sagsbehandlingstider Område/paragraf Beskrivelse af lovkrav Sagsbehandlingstid (tidsfrist for afgørelse) Udrednings- og rehabiliteringsforløb 83 a Personlig pleje og praktisk bistand 83,

Læs mere

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Skanderborg Kommune har 30 midlertidige døgndækkede pladser i ældreområdet, som er fordelt på seks plejecentre. I forbindelse

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Kærgården.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Kærgården. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Kærgården. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 2 personalerepræsentanter og de 2 gruppeledere, samt gennemført dialogmøde mellem beboere og

Læs mere

Ledelsesprofilerne skal udarbejdes under hensyntagen til, at ressourcerne anvendes optimalt og med høj kvalitet. Herunder bl.a.

Ledelsesprofilerne skal udarbejdes under hensyntagen til, at ressourcerne anvendes optimalt og med høj kvalitet. Herunder bl.a. Afrapportering fra arbejdsgruppen Ledelsesprofiler Arbejdsgruppen har afholdt 4 møder og har nu afsluttet processen. Arbejdsgruppens opgave var: Arbejdsgruppen skal udarbejde forslag til ledelsesprofiler

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 7 TORSDAG DEN 28. JUNI 2007, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 28. juni 2007 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

I alt

I alt NOTAT OM ÆLDREAFDELINGENS BUDGET ØNSKER 2009 Dato 30.6.08 Der er følgende budgetønsker fra ældreafdelingen for 2009. Budgetønsker 2009 2010 2011 A. Opnormering af nattevagt på Solgården 687.000 687.000

Læs mere

nordfyns kommune Forslag til køkkenstruktur fra 1. jan. 2008.

nordfyns kommune Forslag til køkkenstruktur fra 1. jan. 2008. nordfyns kommune Forslag til køkkenstruktur fra 1. jan. 2008. Den 18. april 2007 Nordfyns Kommune Køkkenarbejdsgruppen Arbejdsgruppen består af: Seniorkonsulent Kurt Holmsted, formand Køkkenchef Lotte

Læs mere

Udvalget for Ældre og Sundhed

Udvalget for Ældre og Sundhed Udvalget for Ældre og Sundhed - Vurdering Holder det korrigerede budget? Der forventes et mindreforbrug på 1,7 mio. kr. mio. kr. I mindreforbruget er der forudsat en omplacering på 0,1 mio. kr. mellem

Læs mere

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Oversigt over mulige indsatser under puljen til løft af det kommunale ældreområde Hovedområde 1: Bedre forhold for de svageste ældre (prædefineret) Bemærk at udgiftsposter markeret med * kan op- eller

Læs mere

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Henvendelse om aflastningsplads sker til Myndighedsteamet.

Henvendelse om aflastningsplads sker til Myndighedsteamet. Kvalitetsstandarder på ældreområdet Godkendt i byrådet d. 19.12.2017 3.1.4 MIDLERTIDIG AFLASTNING Tildeling Høje Taastrup Kommune tilbyder døgnaflastning. Døgnaflastning foregår i dertil indrettede boliger

Læs mere

Orientering om plejecentrene i Langeland Kommune 2015

Orientering om plejecentrene i Langeland Kommune 2015 Orientering om plejecentrene i Langeland Kommune 2015 Generelt for plejecentrene Af de faste boliger på plejecentrene er der demenspladser og almindelige pladser. Demenspladserne er for de beboere, der

Læs mere

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Målgruppe Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Alle kan henvende sig direkte til Sundhed & Omsorgs

Læs mere

Notat. Udvikling i det nære sundhedsvæsen. 1. Indledning

Notat. Udvikling i det nære sundhedsvæsen. 1. Indledning Notat Udvikling i det nære sundhedsvæsen 1. Indledning Pleje og omsorg i Vordingborg Kommune kan konstatere, at en række kommunale opgaver i det nære sundhedsvæsen er under pres. Presset kommer særligt

Læs mere

Velfærd og Sundhed. Ældre med særligt behov Ældrerådet den 17. april 2018

Velfærd og Sundhed. Ældre med særligt behov Ældrerådet den 17. april 2018 Velfærd og Sundhed Ældre med særligt behov Ældrerådet den 17. april 2018 Velfærd og Sundheds budget 2018 Børn med særlige behov Sundhed Velfærds- og Sundhedsudvalget 1.671.757.597 kr. Ældre med behov for

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Afløsning/aflastning mm, visiteret dagtilbud, ophold i midlertidig plejebolig samt fast vagt i eget hjem. Kvalitetsstandard

Afløsning/aflastning mm, visiteret dagtilbud, ophold i midlertidig plejebolig samt fast vagt i eget hjem. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Afløsning/aflastning mm, visiteret dagtilbud, ophold i midlertidig plejebolig samt fast vagt i eget hjem Lovgrundlag Lov om Social Service 83, 83a, 84 og 163 Sundhedsloven

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Gambo.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Gambo. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Gambo. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 1 personalerepræsentant og 1 gruppeleder, samt gennemført dialogmøde mellem beboere og bruger- og

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr.

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overblik 1 Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje Drift Tabel 1: Senior & Sundhedsudvalget, drift 1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår incl. overførsler

Læs mere

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet Notat Sekretariatet Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Tlf. E-mail: Sagsnr. 450-2014-711 06-02-2014 Økonomiske er vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Læs mere

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje 0% 0% 100% 1 af 90. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service, jf. lovbek. nr. 979 af 1. oktober 2008): På mange af spørgsmålene er der supplerende

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2018

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2018 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Mål og Midler Ældreområdet

Mål og Midler Ældreområdet Fokusområder Den demografiske udvikling på ældreområdet: Det er velkendt, at vi står over for en demografisk udfordring. De næste mange år vil der blive flere ældre og særligt antallet af +80-årige vil

Læs mere

ÅRSREDEGØRELSE OVER LOVPLIGTIGE TILSYN I 2008 PÅ PLEJECENTRE I NORDFYNS KOMMUNE.

ÅRSREDEGØRELSE OVER LOVPLIGTIGE TILSYN I 2008 PÅ PLEJECENTRE I NORDFYNS KOMMUNE. ÅRSREDEGØRELSE OVER LOVPLIGTIGE TILSYN I 2008 PÅ PLEJECENTRE I NORDFYNS KOMMUNE. Dato 16.02-2009 Denne årlige redegørelse er opbygget af sammenfatningerne fra de enkelte rapporter fra tilsynene. Redegørelsen

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo oktober 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo oktober 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo oktober 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning Ultimo oktober Forbrug pr. 31.10.2018 Korr. Budget inkl. overførsler Forventet regnskab Forventet restbudget Sundhedsudvalg 264,1

Læs mere

Velfærdsudvalget -300

Velfærdsudvalget -300 Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Udvalg: Velfærdsudvalget Område Beløb i Note 1.000 kr. Velfærdsudvalget -300 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter 0 Finansieret til/fra andre udvalg -

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo november 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo november 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo november 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning Ultimo november Forbrug pr. 30.11.2018 Korr. Budget inkl. overførsler Forventet regnskab Forventet restbudget Sundhedsudvalg 328,1

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Fredericia Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen Handleplan 2019, Sundheds- og Ældreafdelingen, marts 2019 Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 12. marts 2019 på baggrund af budgetopfølgning, at synliggøre økonomien på udvalgets områder.

Læs mere

Ændringer i kvalitetsstandarder

Ændringer i kvalitetsstandarder Ændringer i kvalitetsstandarder NOTAT Myndighedsenheden I kvalitetsstandarderne for år 2014 er generelt fjernet dobbelt tekst i den enkelte kvalitetsstandard, og tekst er justeret efter lovgivning, herunder

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalgets indsatser i valgperioden 2010-2013

Social- og Sundhedsudvalgets indsatser i valgperioden 2010-2013 Social- og Sundhedsforvaltningens sekretariat Middelfart Kommune Middelfart Midtpunkt, Jernbanegade 75-77 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4684 Fax +45 8888 5501

Læs mere

Kvalitetsstandard for visitation til plejebolig og ældrebolig

Kvalitetsstandard for visitation til plejebolig og ældrebolig Kvalitetsstandard for visitation til plejebolig og ældrebolig Indledning: De bærende principper i levering af kerneydelser inden for Ældre-, sundheds- og rehabiliteringsområdet i Nordfyns Kommune er: Sundhedsfremme

Læs mere

Oprindelig budget. I 1.000 kr. Drift - Borgerrådgivning 252.266 251.608 258.833 7.225

Oprindelig budget. I 1.000 kr. Drift - Borgerrådgivning 252.266 251.608 258.833 7.225 Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30.09.2015 1. Resume Drift Drift - Borgerrådgivning 252.266 251.608 258.833 7.225 Ældreboliger -15.606-15.615-15.615 0 Myndighed - Hjælpemidler 20.585 20.581

Læs mere

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang.

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Kommunal sygepleje efter sundhedslovens 138 og 119 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Social- og Sundhedsudvalg Som led i økonomiaftalen for 2010 er det aftalt, at der skal foretages en kvartalsvis opfølgning på de specialiserede

Læs mere

Udvalget for Social omsorg

Udvalget for Social omsorg Udvalgsmedlemmer Udvalgsformand Hans Jørgen Hansen (V) Daniel Toft Jakobsen (A) Bent Poulsen (V) Hanne Grangaard (A) Birgit Jakobsen (K) Administrativ organisation Chef for Social omsorg Steen Dall-Hansen

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget -10.323 Egentlige tillægsbevillinger -10.300 Finansieret til/fra andre udvalg -23

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget -10.323 Egentlige tillægsbevillinger -10.300 Finansieret til/fra andre udvalg -23 Noter Budgetopfølgning pr. 30. september 2015 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget -10.323 Egentlige tillægsbevillinger -10.300 Finansieret til/fra andre udvalg -23 Egentlige

Læs mere

Budget behandling af spareforslag til "Katalog 2017" S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU

Budget behandling af spareforslag til Katalog 2017 S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Budget 2017-2020 - behandling af spareforslag til "Katalog 2017" 00.30.10.S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 21. nuar 2016, at der skal

Læs mere

Udviklingen betyder, at antallet af demente og borgere med kroniske sygdomme vil stige markant.

Udviklingen betyder, at antallet af demente og borgere med kroniske sygdomme vil stige markant. PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2018-2021 Serviceområde 18 Sundhed og Ældre Faktabeskrivelse Sundhed og Ældre står for følgende opgaver: Drift af plejecentre, Hjemmepleje og hjemmesygepleje Forebyggende indsats

Læs mere

Afløsning og aflastning

Afløsning og aflastning Ydelsestype Ydelsens ydelsen Pårørende til brugere, som ikke kan være alene pga. nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Pårørende bor sammen med og passer brugeren. For de konkrete kriterier til delydelserne

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE. Referat. Ældre- og Handicapudvalgets møde den 26. marts 2007 Kl. 16.00. Birkelund Plejecenter, Røjrupvej 9, 5550 Langeskov

KERTEMINDE KOMMUNE. Referat. Ældre- og Handicapudvalgets møde den 26. marts 2007 Kl. 16.00. Birkelund Plejecenter, Røjrupvej 9, 5550 Langeskov KERTEMINDE KOMMUNE Referat af Ældre- og Handicapudvalgets møde den 26. marts 2007 Kl. 16.00 Birkelund Plejecenter, Røjrupvej 9, 5550 Langeskov Tilgår pressen Fraværende: Else Møller forlod mødet kl. 18.15

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31. marts 2017 Social- og Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste

Budgetopfølgning pr. 31. marts 2017 Social- og Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Skøn 31/8 Skøn 31/5 Skøn 31/3 pr. 31/3-2017 Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

I regeringens handleplan omkring sygemeldte fra juni 2008 er et af indsatsområderne tidlig indsats.

I regeringens handleplan omkring sygemeldte fra juni 2008 er et af indsatsområderne tidlig indsats. Projekt: Hurtigere afklaring af sygemeldte med bevægeapparatslidelser og et tilbud om behandling I regeringens handleplan omkring sygemeldte fra juni 28 er et af indsatsområderne tidlig indsats. Citat

Læs mere

uljen til løft af ældreområdet Udbygning af eksisterende indsats/ ny indsats

uljen til løft af ældreområdet Udbygning af eksisterende indsats/ ny indsats Puljen til løft af ældreområdet Udbygning af eksisterende indsats/ ny indsats Styrket rehabilitering- Status i VK Formål løn udgift udgift revision andre og genoptræningsindsats indsats formidling udgift

Læs mere

Generelt om Socialudvalget

Generelt om Socialudvalget Generelt om Socialudvalget Socialudvalgets samlede regnskab udgjorde 652,4 mio. i 2007. Regnskabet dækker over følgende områder: Ældreområdet Ældreområdet omfatter tilbud om serviceydelser i form af hjemmepleje,

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister er der i afsat 462,6 mio. kr. Dertil

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 3 TORSDAG DEN 15. FEBRUAR 2007, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 15. februar 2007 Side: 15 Fraværende:

Læs mere

HOLD DIG AKTIV ORIENTERING OM NORDFYNS KOMMUNES AKTIVITETS- OG TRÆNINGSTILBUD SUNDHEDSAFDELINGENS AKTIVITETS- OG TRÆNINGSTILBUD:

HOLD DIG AKTIV ORIENTERING OM NORDFYNS KOMMUNES AKTIVITETS- OG TRÆNINGSTILBUD SUNDHEDSAFDELINGENS AKTIVITETS- OG TRÆNINGSTILBUD: HOLD DIG AKTIV SUNDHEDSAFDELINGENS AKTIVITETS- OG TRÆNINGSTILBUD: Aktivitetstilbud for ældre med et særligt behov for støtte: Aktivitetscenteret Bryggergården, Otterup. Aktivitetscenteret Fredensbo, Særslev.

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 26 TIRSDAG DEN 3. FEBRUAR 2009, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 3. februar 2009 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

Fakta om Ballerup Kommune?

Fakta om Ballerup Kommune? Vivi Abben, september 2009 Fakta om Ballerup Kommune? Praktikstedsbeskrivelsen indeholder en kort beskrivelse af Ballerup Kommunes ældre- og handicappleje. Ballerup blev i 2004 og 2005 blevet nomineret

Læs mere

10 Social Service/Serviceudgifter Myndighed

10 Social Service/Serviceudgifter Myndighed Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 7.635 00 Serviceudgifter -3.286 55 Den centrale refusionsordning -576 66 Aktivitetsbestemt medfinansiering 11.498 10 Social Service/

Læs mere

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst.

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst. BUDGETOPFØLGNING PR. 31.03.2015 Sundhedsudvalget Tekst Forbrug 31.03.15. Boligstøtte og pensioner 101.400 24.400 99.785-1.615 Sundhed 68.460 8.310 69.334 874 Ældre- og handicapområdet 172.438 42.377 172.938

Læs mere