børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar."

Transkript

1 analyse børsnoterede virksomheders rapportering om samfundsansvar Verden kalder på ansvarlig ledelse. Det var tydeligt ved årets World Economic Forum 1, hvor behovet for langsigtet bæredygtig udvikling blev italesat og øget handling, transparens og engagement blandt virksomheder, deres investorer og øvrige interessenter set som et af kimene til gensidig tillid i samfundet. I Danmark har vi anbefalinger for hhv. god selskabsledelse og aktivt ejerskab 2, oplysningskrav om samfundsansvar 3 og guidance til rapportering inden for samfundsansvar 4 fra Københavns Fondsbørs. Der hersker ingen tvivl om for FSR danske revisorer, at klassisk historisk finansiel årsrapportering ikke er nok til at belyse, hvordan en børsnoteret virksomhed udfylder sin rolle i samfundet og gør sig investeringsværdig 5. Virksomhedens samlede rapportering skal i dag bidrage til forståelsen af virksomhedens samlede værdiskabelse med informationer, der viser strategisk retning, og som indeholder pålidelige oplysninger også om samfundsansvar. Når investorer efterspørger information til brug for den samlede vurdering af en virksomhed, stiller det også krav til robustheden af virksomhedens rapportering om samfundsansvar. Den skal kunne indgå i sammenligninger med andre virksomheders rapportering, og man skal selvsagt kunne nære tillid til informationerne. Det skal med investorernes ord gerne kvalificere som investment grade for reelt at have en brugsværdi for dem. Desværre ved vi, at det ikke altid er tilfældet The Compact for Responsive and Responsible Leadership, World Economic Forum (2017) 2 Anbefalinger for god selskabsledelse (2014) og Anbefalinger for aktivt Ejerskab (2016) 3 Årsregnskabslovens 99 a vedr. virksomhedens redegørelse for samfundsansvar (2015) 4 ESG Reporting Guide, Nasdaq (2017) 5 Fremtidens Rapportering, FSR - danske revisorer (2016) 6 Call for action: Enhance the coordination of non-financial information initiatives and frameworks, Accountancy Europe (2017) og Sustainability and enterprise risk management: The first step towards integration, World Business Council for Sustainable Development (2017)

2 S. / 2 godt på vej, men robusthed og pålidelighed står ikke mål med forventningerne For at bidrage til debatten har vi set på den seneste rapportering om samfundsansvar fra de største danske børsnoterede virksomheder, og vi kan se, at det ikke står helt så godt til, som vi havde håbet. Mange virksomheder gør det godt på mange parametre, men der er bredt set brug for øget robusthed i rapporteringen. Information om oplysningernes kvalitet og pålidelighed står generelt set ikke mål med brugernes ønsker og det, de er vant til fra den finansielle rapportering. Analysens hovedkonklusioner Hovedkonklusionerne fra vores analyse af de største danske børsnoterede virksomheders rapportering om samfundsansvar er, at: 96% udgiver en rapportering, der er let forståelig, og 57% forklarer positive udviklinger i deres performancetal, men kun forklarer negative udviklinger i virksomhedens nøgletal inden for samfundsansvar og kun orienterer tydeligt om, hvilke dele af virksomheden (selskaber og forretningsområder) rapporteringen omfatter. 98% beskriver deres fokus inden for virksomhedens samfundsansvar og 55% omtaler tydeligt hvilke risici, der driver tilgangen, mens det kun er 35%, der tydeligt omtaler hvilke muligheder, der driver deres tilgang til samfundsansvar. Kun 23% beskriver, hvordan virksomheden arbejder med vurdering af væsentlighed. Alle har mål og nøgletal (KPI er) inden for området, men kun 38% henviser til en regnskabspraksis, der fortæller, hvordan tallene opgøres og dermed skal forstås, og alene 18% omtaler brug af interne kontroller til sikring af pålidelig rapportering. 23% har en erklæring fra en uvildig tredjepart til at understøtte tilliden til rapporteringen. Over 80% har nøgletal inden for både miljø, inkl. klima, sociale forhold og governance, mens 48% har nøgletal inden for antikorruption, og kun 36% har nøgletal inden for menneskerettigheder. I forhold til at understøtte koblingen mellem samfundsansvar og forretning er det bemærkesesværdigt, at kun 32% inkluderer nøgletal vedr. underelaterede forhold, og kun 25% inkluderer nøgletal vedrørende produktrelaterede forhold. Ambitionsniveauet skal hæves FSR - danske revisorer opfordrer til at hæve ambitionsniveauet for virksomhedernes samlede rapportering. Vi ønsker, at Danmark skal løfte rapporteringen til næste niveau og være i front med transparent og pålidelig rapportering om samfundsansvar, der matcher det niveau, vi har inden for finansiel rapportering.

3 BØRSNOTEREDE VIRKSOMHEDERS RAPPORTERING OM SAMFUNDSANSVAR S. / 3 analysens hovedkonklusioner Langt størstedelen af de børsnoterede danske selskaber udgiver en rapportering inden for samfundsansvar, der er let forståelig. Alle gør brug af mål og nøgletal inden for området, men robustheden og pålideligheden af rapporteringen halter. 96% udgiver en rapportering, der er let forståelig. har mål og nøgletal inden for samfundsansvar. Ja indeholder en tydelig afgræsning i forhold til hvilke dele af virksomheden rapporteringen omfatter. 35% beskriver tydeligt hvilke muligheder, der driver virksomhedens tilgang til samfundsansvar. forklarer negative udviklinger i virksomhedens nøgletal inden for samfundsansvar. 38% henviser til en regnskabspraksis, hvor det beskrives hvilke kilder og metoder, der er brugt til opgørelse af nøgletal. Nej vi opfordrer: INVESTORER og andre brugere af årsrapporteringen om samfundsansvar til at stille tydelige krav til rapporteringens robusthed, pålidelighed og faglige indhold. LOVGIVER til at være præcis i lovgivningen og tydelig i forventningen til virksomhederne i forhold til at sikre høj kvalitet af regnskabsinformationer og årsrapportering bredt set inden for samfundsansvar. VIRKSOMHEDER til at matche krav om kvalitet af regnskabsinformationer og rapportering bredt set inden for samfundsansvar med de krav, der stilles til finansiel årsrapportering, samt sikre, at de oplysninger der væsentligt bidrager til forståelsen af virksomhedens samlede værdiskabelse, er inkluderet i rapporteringen.

4 S. / 4 god rapporteringsskik ANALYSESPØRGSMÅL formidling JA 7 NEJ Er rapporten logisk opbygget? 80% 20% Er rapporten koncis i sine beskrivelser? 79% 21% Er rapporten let forståelig? 96% 4% afgrænsning og praksis Indeholder rapporteringen en tydelig afgrænsning ift. hvilke dele/dattervirksomheder/ driftssteder og aktiviteter i virksomheden, der indgår/ikke indgår i rapporteringen? 8 Hvis JA, benyttes: - Finansiel afgrænsning? - Operationel afgrænsning? - Hjemmelavet afgræsning? 17% 58% 57% 83% 42% Indeholder/henviser rapporteringen til en regnskabspraksis, hvor det beskrives, hvilke kilder og metoder, der er brugt til opgørelser af data (nøgletal/kpi er)? 38% 62% Indeholder/henviser rapporteringen til en beskrivelse af virksomhedens brug af interne kontroller til sikring af pålidelig rapportering (f.eks. ift. opgørelse af nøgletal / KPI er)? 18% 82% Indeholder/henviser rapporteringen til en vurdering af væsentlighed, hvor det beskrives hvordan virksomheden arbejder med væsentlighedsvurderinger? 23% 77% Indeholder/henviser rapporteringen til virksomhedens interessent engagement? 36% 64% Indeholder rapporteringen en beskrivelse af om virksomheden anvender processer for nødvendig omhu (due diligence)? 55% 45% Indeholder rapporteringen sammenligninger, hvor virksomhedens performance kan ses ift. andre virksomheder (f.eks. inden for samme branche)? 7 Ja, udgør ja og til dels som svarmulighed i analysen. I alt 56 virksomheders rapportering indgår i analysen. 8 Bemærk: Nogle virksomheder benytter flere typer af afgrænsninger for forskellige typer af data.

5 BØRSNOTEREDE VIRKSOMHEDERS RAPPORTERING OM SAMFUNDSANSVAR S. / 5 Her er resultatet af oplysninger indeholdt i rapporteringen om samfundsansvar for 2016 fra danske børsnoterede virksomheder med over 500 medarbejdere og hovedsæde i Danmark vurderet ud fra elementer af god rapporteringsskik. ANALYSESPØRGSMÅL brug af mål og tal JA NEJ Indeholder rapporteringen mål? 9 Hvis JA, benyttes/rapporteres: - Kortsigtede mål (1-2 år)? - Langsigtede mål (3+ år)? - Mål uden tidsramme? - Absolutte mål? - Relative mål (f.eks. ift. omsætning eller andre nøgletal)? - Opfølgning på årets performance ift. målet/målene? 70% 50% 39% 71% 87,5% 30% 50% 61% 29% 12,5% Indeholder rapporteringen ikke-finansielle nøgletal (KPI er)? 10 Hvis JA, benyttes/rapporteres: - Ift. tidligere års performance (1-4 år tilbage i tid)? - Relative nøgletal (f.eks. ift. omsætning eller andre nøgletal - kan også være i % eller indekseret)? - Absolutte data? - Under 5 nøgletal? - Mellem 5 og 10 nøgletal? - Over 10 nøgletal? - Positive udviklinger (forklaring heraf)? - Negative udviklinger (forklaring heraf)? 71% 34% 23% 57% 29% 66% 77% 57% 57% ekstern tillid og ramme Henviser rapporteringen til brug af internationale rammeværk eller retningslinjer (COP, GRI, IR) inden for rapportering? 11 Hvis JA, benyttes: - Communication on Progress (COP) rapportering til FN s Global Compact, som virksomheden er tilsluttet? - Global Reporting Initiative (GRI) GRI G4 rapportering, som virksomheden er inspireret af eller følger (f.eks. inkl. GRI Indeks)? - Integreret rapportering ud fra rammeværket for integreret rapportering <IR>? 2% 86% 90% 25% 14% 10% 75% 98% Indeholder/henviser rapporteringen til en offentliggjort erklæring fra en uvildig tredjepart? 12 23% 77% 9 Bemærk: Flere virksomheder benytter en kombination af nedenstående muligheder. 10 Bemærk: Flere virksomheder benytter en kombination af nedenstående muligheder. 11 Bemærk: COP en er et krav, når virksomheden frivilligt tilslutter sig FN s Global Compact. GRI og IR er begge frivillige rapporteringsrammeværk. 12 Bemærk: Det er frivilligt at have erklæring fra en uvildig tredjepart på sin rapportering. Revisor udarbejder et konsistenstjek ift. Årsregnskabslovens 99 a.

6 S. / 6 information om virksomhedens samfundsansvar ANALYSESPØRGSMÅL fokus og tilgang til samfundsansvar JA 13 NEJ Indeholder rapporteringen en iscenesættelse af samfundsansvar ift. virksomhedens kerneforretning? Hvis JA: - Introduceres samfundsansvar i kontekst af virksomhedens værdikæde? - Begrundes tilvalg inden for samfundsansvar? - Begrundes fravalg inden for samfundsansvar? 86% 52% 12,5% 14% 48% 87,5% Indeholder rapporteringen en beskrivelse af virksomhedens fokus inden for samfundsansvar? Hvis JA, er det tydeligt: - Hvad der er virksomhedens strategi for samfundsansvar? - Hvad der er virksomhedens målsætninger inden for samfundsansvar? - Hvilke risici, der driver tilgangen til samfundsansvar? - Hvilke muligheder, der driver tilgangen til samfundsansvar? - Hvad der er virksomhedens politik(ker) inden for samfundsansvar? - Hvad der er virksomhedens væsentligste handlinger inden for samfundsansvar? - Hvad virksomhedens forventninger er til fremtidige aktiviteter? - Hvor virksomheden oplever udfordringer / barrierer ved arbejdet med samfundsansvar? - Hvor virksomheden oplever konkrete dilemmaer inden for arbejdet med samfundsansvar? - Hvordan arbejdet med samfundsansvar ledes i virksomheden? - Hvordan bestyrelsen og topledelsen er tonesættende for arbejdet med samfundsansvar? 98% 55% 35% 96% 65% 29% 27% 69% 2% 45% 65% 4% 35% 71% 73% 31% 13 Ja, udgør ja og til dels som svarmulighed i analysen. I alt 56 virksomheders rapportering indgår i analysen.

7 BØRSNOTEREDE VIRKSOMHEDERS RAPPORTERING OM SAMFUNDSANSVAR S. / 7 Her er resultatet af oplysninger indeholdt i rapporteringen om samfundsansvar for 2016 fra danske børsnoterede virksomheder med over 500 medarbejdere og hovedsæde i Danmark vurderet i forhold til udvalgt indhold om virksomhedens samfundsansvar. ANALYSESPØRGSMÅL brug af mål og tal JA NEJ Indeholder rapporteringen mål? Hvis JA, indenfor: - Sociale forhold? - Miljømæssige forhold (inkl. klima)? - Produktrelaterede forhold? - Kunderelaterede forhold? - Governance? - Supply chain? - Menneskerettigheder? - Anti-korruption? 79% 70% 27% 25% 91% 37,5% 16% 32% 21% 30% 73% 75% 9% 62,5% 84% 68% Indeholder rapporteringen nøgletal (KPI er)? Hvis JA, indenfor: - Sociale forhold? - Miljømæssige forhold (inkl. klima)? - Produktrelaterede forhold? - Kunderelaterede forhold? - Governance? - Supply chain? - Menneskerettigheder? - Anti-korruption? 96% 80% 25% 32% 93% 46% 36% 48% 4% 20% 75% 68% 7% 54% 64% 52% fn's verdensmål Indeholder rapporteringen omtale af FN s Verdensmål? Hvis JA, rapporteres: - Hvorfor Verdensmålene er relevante for virksomheden? - Identifikation af hvilke af Verdensmålene virksomheden har særligt fokus på? - Egne mål ift. udvalgte Verdensmål? - Nøgletal (KPI er) ift. udvalgte Verdensmål? 36% 80% 85% 55% 50% 64% 20% 15% 45% 50%

8 kort om analysen FSR danske revisorer har i 2017 fået gennemført en analyse af rapporteringen om samfundsansvar for 2016 fra de danske børsnoterede selskaber med over 500 medarbejdere og hovedsæde i Danmark. 56 virksomheder indgår i analysen med den rapportering for regnskabsårsåret 2016, som de også har angivet som deres efterlevelse af Årsregnskabslovens 99 a, som de alle er underlagt. Vurderingen er foretaget ud fra den rapportering, der senest er udgivet 31. maj, Det betyder, at nogle få af virksomhederne har rapporteret efter de gamle 99 a regler, herunder de virksomheder der har et regnskabsår, der ikke følger årsskiftet, samt de finansielle virksomheder, da de først er underlagt de nye 99 a regler for regnskabsåret Virksomhedernes rapportering har været indeholdt i hhv. ledelsesberetningen (25%), en særskilt rapportering om samfundsansvar (23%), en Communication on Progress (COP) rapportering til FN s Global Compact (48%), og en COP-rapportering til FN s Global Compact i kombination med en integreret ledelsesberetning (4%). Analysen er teknisk foretaget af ESG Insight for FSR danske revisorer. Analysen bygger på de fem overordnede kriterier, der ligger til grund for FSR danske revisorers screening til CSR Rapporteringsprisen 2017 for børsnoterede virksomheder med over 500 medarbejdere. Kort om FSR danske revisorer FSR danske revisorer er en organisation inden for revision, regnskab, skat og virksomhedsøkonomi, og repræsenterer revisorbranchen i Danmark. Vi ønsker at præge og bidrage til debatten om fremtidens rapportering, herunder behovet for rapportering af høj kvalitet inden for virksomhedens samfundsansvar i både dansk og international sammenhæng. Vi sætter barren højt for retvisende og pålidelig rapportering og oplever, at der fortsat er behov for faglig dialog om rammerne for fremtidens rapportering. Vi ser frem til at bringe dialogen om rapportering om virksomhedens samfundsansvar videre og håber, at resultaterne af denne analyse af de største børsnoterede virksomheders rapportering kan bidrage til sætte øget fokus på området gennem et tæt samarbejde med vores medlemmer, virksomhederne og deres interessenter. Oktober, Udgiver: FSR danske revisorer, Kronprinsessegade 8, 1306 København K, - Kontakt: fsr@fsr.dk Redaktionsgruppe: Brian Adrian Wessel, Birgitte Mogensen, Pernille Risgaard og Mads Heldbo Jensen Layout: TOPP Visuel kommunikation, Tryk: PRinfoTrekroner

de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar

de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar analyse de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar Rapportering om samfundsansvar skal give værdi for både virksomhed og brugere. Med denne analyse sætter FSR - danske revisorer brugsværdien

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. HVEM: Virksomheder i regnskabsklasse D med 500 eller flere medarbejdere HVORNÅR: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2016 eller senere November,

Læs mere

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D hvornår: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2018 eller senere Juni, 2018 årsregnskabslovens

Læs mere

csr rapporteringsprisen hvem udmærker sig og udgiver de bedste csr rapporter i danmark?

csr rapporteringsprisen hvem udmærker sig og udgiver de bedste csr rapporter i danmark? csr rapporteringsprisen 2017 hvem udmærker sig og udgiver de bedste csr rapporter i danmark? Med CSR Rapporteringsprisen 2017 har dommerpanelet nomineret de syv virksomheder, som har lavet de bedste rapporter,

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. HVEM: Virksomheder i regnskabsklasse D med 500 eller flere medarbejdere HVORNÅR: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2016 eller senere November,

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar HVEM: Store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D med færre end 500 medarbejdere HVORNÅR:

Læs mere

krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar jf. 99 a i årsregnskabsloven

krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar jf. 99 a i årsregnskabsloven krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar jf. 99 a i årsregnskabsloven Krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Redegørelse for samfundsansvar 3 Danmarks

Læs mere

Undersøgelse om rapportering af samfundsansvar juni 2010

Undersøgelse om rapportering af samfundsansvar juni 2010 Undersøgelse om rapportering af samfundsansvar juni Resumé 9 var det første år, hvor en række virksomheder ifølge årsregnskabslovens 99 a skulle rapportere om samfundsansvar. Virksomhederne omfattet af

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar HVEM: Store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D med færre end 500 medarbejdere HVORNÅR:

Læs mere

DS/18/ januar Politik for sustainability

DS/18/ januar Politik for sustainability DS/18/142 17. januar 2019 Politik for sustainability Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 4 3 Ansvar for Sustainability... 4 4 Målsætning... 4 5 Fokusområder... 5 5.1 Miljø- og klimahensyn...

Læs mere

csr prisen 2018 hvem udmærker sig og udgiver de bedste rapporter i danmark?

csr prisen 2018 hvem udmærker sig og udgiver de bedste rapporter i danmark? csr prisen 2018 hvem udmærker sig og udgiver de bedste rapporter i danmark? Dommerpanelet har til CSR Prisen 2018 nomineret seks virksomheder, som særligt udmærker sig for deres rapportering om samfundsansvar,

Læs mere

Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen

Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen hvh@carve.dk Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Hvad er dine erfaringer med socialt ansvar og CSR? Hvorfor arbejde med CSR? Drøfter I socialt

Læs mere

Kvantitativt studie af virksomheders efterlevelse af årsregnskabslovens 99a

Kvantitativt studie af virksomheders efterlevelse af årsregnskabslovens 99a Kvantitativt studie af virksomheders efterlevelse af årsregnskabslovens 99a -og deres generelle regnskabspraksis Udarbejdet af: Center for Corporate Social Responsibility, Copenhagen Business School Peter

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Nedenstående er en oversigt over kerneelementerne i et typisk set-up for ansvarlige investeringer. Grundelementerne i det man i branchen kalder den skandinaviske

Læs mere

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder Coops politik for menneskerettigheder Coop Danmark A/S Marts, 2019 Dokumentkontrol Godkendt dato: 25.03.2019 Godkendt af: Coop Danmark Direktion Dokumentejer: Signe Frese (Coop Ansvarlighed) Filnavn: Coops

Læs mere

In- og ekstern rapportering Rapporteringssystem GRI COP. Fast Track - Værktøj

In- og ekstern rapportering Rapporteringssystem GRI COP. Fast Track - Værktøj In- og ekstern rapportering Rapporteringssystem GRI COP Fast Track - Værktøj Indhold In- og ekstern rapportering / rapporteringssystem / GRI / COP... 2 Indledning... 2 Din rolle som advokat... 3 Rapportering

Læs mere

Sådan overholder din virksomhed nye lovkrav til rapportering om samfundsansvar. ÅRL 99a. Bedre bundlinjer med CSR

Sådan overholder din virksomhed nye lovkrav til rapportering om samfundsansvar. ÅRL 99a. Bedre bundlinjer med CSR Sådan overholder din virksomhed nye lovkrav til rapportering om samfundsansvar ÅRL 99a Indholdsfortegnelse Indledning 3 Indledning 4 En lovparagraf du skal kende: Årsregnskabslovens 99a 5 Hvornår skal

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer 1 Baggrund og formål Den danske stat har tilsluttet sig OECD s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Den danske stat har dermed forpligtet sig til at udbrede

Læs mere

De bedste COP-rapporter i SMV-segmentet

De bedste COP-rapporter i SMV-segmentet SMV COP 2019 De bedste COP-rapporter i SMV-segmentet FSR - danske revisorer og Global Compact Network Denmark fremhæver de bedste COP-rapporter fra danske små og mellemstore virksomheder (SMV). Tillykke

Læs mere

DS/16/157 Den 23. november Politik for samfundsansvar

DS/16/157 Den 23. november Politik for samfundsansvar DS/16/157 Den 23. november 2016 Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Målsætning... 4 4 Fokusområder... 4 4.1 Miljø- og klimahensyn... 4 4.2 Medarbejdere...

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Bestyrelsen for PFA Asset Management A/S tiltræder hermed vedhæftede. Politikken træder i kraft for PFA Asset Management A/S ved bestyrelsens godkendelse. ---o0o--- Således godkendt af bestyrelsen for

Læs mere

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a REVISOR- TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 a I henhold til 99 a i årsregnskabsloven skal store virksomheder (regnskabsklasse store C og D) i ledelsesberetningen redegøre for samfundsansvar.1 Erhvervs- og

Læs mere

[INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf.

[INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Bilag 16 CSR [INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Formål med bilag: Formålet med Bilag 16 er at få inkluderet Aalborg

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd har den 22. februar 2017 vedtaget en ny politik for aktivt ejerskab og ansvarlige

Læs mere

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger.

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger. Ansvarlige investeringer i praksis Ansvarlighed er integreret i pensionskassens arbejde, før og efter investeringer foretages. Hovedparten af pensionskassens portefølje er investeringer foretaget gennem

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger om samfundsansvar i globale værdikæder Introduktion Danske virksomheder møder et stigende forventningspres på området for samfundsansvar i

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB NORDEA INVEST FORENINGERNE OG NORDEA FUNDS 2017 Skema til redegørelse version af januar 2018 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer version 1/2019 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd vedtog den 22. februar 2017 en ny politik for aktivt ejerskab

Læs mere

- Er din virksomhed klar?

- Er din virksomhed klar? Ansvarlig virksomhedsadfærd i en globaliseret verden - Er din virksomhed klar? OECD s retningslinjer om ansvarlig virksomhedsadfærd Hvor begynder og slutter den enkelte virksomheds ansvar i en global virkelighed?

Læs mere

DS/17/129 Den 13. december Politik for samfundsansvar

DS/17/129 Den 13. december Politik for samfundsansvar DS/17/129 Den 13. december 2017 Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Ansvar for CSR... 4 4 Målsætning... 4 5 Fokusområder... 5 5.1 Miljø- og klimahensyn...

Læs mere

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Tidsrum: 10-13.00 Sted: Erhvervsstyrelsen, 4. sal Langelinie Allé 17 2100 København Ø Referat 1 Velkomst og gensidig orientering siden sidst Mødet d. 7. december var

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB PKA 01.01.2018 31.12.2018 Skema til redegørelse version af januar 2019 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle

Læs mere

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 Danida, Eksportrådet og IFU har opstillet følgende overordnede kriterier for tildeling af prisen: Prisen gives til en virksomhed, der har gjort en særlig indsats for

Læs mere

REVISOR- TJEKLISTE. Denne tjekliste har til formål at give et overblik over lovgivning, virksomhedens og revisors pligter.

REVISOR- TJEKLISTE. Denne tjekliste har til formål at give et overblik over lovgivning, virksomhedens og revisors pligter. REVISOR- TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 a I henhold til 99 a i årsregnskabsloven skal store virksomheder (regnskabsklasse store C og D) i ledelsesberetningen redegøre for samfundsansvar. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

92-gruppen og Globalt Fokus høringssvar vedrører følgende af de foreslåede ændringer til årsregnskabsloven og bemyndigelsesloven:

92-gruppen og Globalt Fokus høringssvar vedrører følgende af de foreslåede ændringer til årsregnskabsloven og bemyndigelsesloven: 12. oktober, 2019 Høringssvar fra 92-gruppen og Globalt Fokus 1 Angående: Udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven, revisorloven og lov om anvendelse af visse af Den Europæiske Unions

Læs mere

REVISORS TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a

REVISORS TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a REVISORS TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 a I henhold til årsregnskabslovens 99 a skal store virksomheder (regnskabsklasse store C og D) i ledelsesberetningen redegøre for samfundsansvar, herunder specifikt

Læs mere

Bilag A1: Generelle krav. Bilag 1: Generelle krav 1 INDLEDNING 2 INTERNATIONALT ANERKENDTE RETNINGSLINJER. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK)

Bilag A1: Generelle krav. Bilag 1: Generelle krav 1 INDLEDNING 2 INTERNATIONALT ANERKENDTE RETNINGSLINJER. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Bilag 1: Generelle krav Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) 1 INDLEDNING Samfundsansvar skal systematisk og konsekvent indgå i den statslige indkøbspolitik. Ved opfyldelsen af Rammeaftalen forpligter

Læs mere

CSR i bestyrelsen. Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting

CSR i bestyrelsen. Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting CSR i bestyrelsen Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen CSR i bestyrelsen Hvordan

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST SELECT Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette

Læs mere

Prisoverrækkelser af C25+ Regnskabspriserne

Prisoverrækkelser af C25+ Regnskabspriserne Prisoverrækkelser af C25+ Regnskabspriserne Niels Granholm-Leth Head of Equity Research at Carnegie Investment Bank og repræsentant for den uafhængige dommerkomite PwC C25+ Regnskabspriserne 2018 C25+

Læs mere

Status og erfaringer med CSR-rapportering

Status og erfaringer med CSR-rapportering Status og erfaringer med CSR-rapportering - hvad er effekten af lovkravet? Mette Andersen Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Agenda Kort om Center for Samfundsansvar (CenSa) Regeringens

Læs mere

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer Investeringsforeningen Sparinvest Sidst opdateret den 20. marts 2019 Indhold 1. Formål... 3 2. Samfundsansvar i investeringsprocessen... 3 2.1. Samfundsansvar og ansvarlighed... 4 3. Aktivt ejerskab...

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer Industriens Pensions målsætning er at sikre det størst mulige langsigtede reale afkast efter omkostninger under hensyntagen til investeringsrisikoen. Ved at investere

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

Virksomheders samfundsansvar

Virksomheders samfundsansvar Virksomheders samfundsansvar Virksomheder kan gøre en god forretning ved at arbejde målrettet med sociale og miljømæssige hensyn og samtidige bidrage til at løse nationale og globale samfundsmæssige udfordringer

Læs mere

FN s Global Compact. Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar

FN s Global Compact. Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar FN s Global Compact Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar Internationale rammeværk UN Global Compact UN Guiding Principles OECD Guidelines for Multinational Enterprises ILO konventionerne ISO26000

Læs mere

DFM netværks Årskonference dage med intensiv FM

DFM netværks Årskonference dage med intensiv FM DFM netværks Årskonference 2019 2 dage med intensiv FM Blok 5 Gør disruption til din fordel Indlægsholdere: Tune Hein, Peter Ankerstjerne & Kim Stack Nielsen Alle support funktioner må indstille sig på

Læs mere

KORTLÆGNING AF DANSKE VIRKSOMHEDERS REDEGØRELSE FOR SAMFUNDSANSVAR

KORTLÆGNING AF DANSKE VIRKSOMHEDERS REDEGØRELSE FOR SAMFUNDSANSVAR OKTOBER 2014 ERHVERVSSTYRELSEN KORTLÆGNING AF DANSKE VIRKSOMHEDERS REDEGØRELSE FOR SAMFUNDSANSVAR RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

Compliance Agenda 2014 - Bæredygtig leverandørstyring i Nordea. Maria Hejde Færgemann Berlingske Business og Deloitte, Compliance Agenda 2014

Compliance Agenda 2014 - Bæredygtig leverandørstyring i Nordea. Maria Hejde Færgemann Berlingske Business og Deloitte, Compliance Agenda 2014 Compliance Agenda 2014 - Bæredygtig leverandørstyring i Nordea Maria Hejde Færgemann Berlingske Business og Deloitte, Compliance Agenda 2014 Bæredygtig leverandørstyring i Nordea Fakta om Nordea Baggrunden

Læs mere

CSR nyheder og erfaringer

CSR nyheder og erfaringer CSR nyheder og erfaringer Kundeseminar, Aarhus og København Helena Barton Eftermiddagens program Nye ledelsessystemer for samfundsmæssigt ansvar - DS 49001 og CSR Performance Ladder Ny standard for involvering

Læs mere

ROSKILDE GOLFKLUB - POTENTIALET I FN S VERDENSMÅL #8. Marie Torp Dandanel & Jacob Thorn Cabi, 3. oktober 2019

ROSKILDE GOLFKLUB - POTENTIALET I FN S VERDENSMÅL #8. Marie Torp Dandanel & Jacob Thorn Cabi, 3. oktober 2019 ROSKILDE GOLFKLUB - POTENTIALET I FN S VERDENSMÅL #8 Marie Torp Dandanel & Jacob Thorn Cabi, 3. oktober 2019 DAGENS PROGRAM Dagens program 8.30-8.45 Tjek in, netværk og morgenkaffe 8.45-9.15 Velkomst og

Læs mere

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Afrapportering om undersøgelse & case-beskrivelser om god praksis i due diligence-processen Udarbejdet for Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Ministerens forord Virksomheders klimapåvirkning, forhold til menneskerettigheder eller miljøbelastning

Læs mere

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 2. december 2013 Sted: Erhvervs- og Vækstministeriet, Mødesal F, Slotsholmsgade 12, 1216 København K 1. Besøg af erhvervs- og vækstministeren: Diskussion

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB DANICA PENSION Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

Rammeaftale [indsæt aftalenummer og navn] Delaftale [indsæt delaftalenummer og navn]

Rammeaftale [indsæt aftalenummer og navn] Delaftale [indsæt delaftalenummer og navn] Rammeaftale [indsæt aftalenummer Delaftale [indsæt delaftalenummer Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S Zeppelinerhallen H. C. Hansens Gade 4, 2300 København S Telefon +45 33 42 70 00 CVR 17472437

Læs mere

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne?

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne? FN s - Hvad betyder de for virksomhederne? Agenda Betydningen af SDG-erne for danske virksomheder CSR og hvordan hænger det sammen? Hvad gør DI og Global Compact? 2 Sustainable Development Goals 3 Nye

Læs mere

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility Uddrag af artikel trykt i Corporate Social Responsibility. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

www.pwc.dk/c20 C20+ Regnskabsprisen 2015 Gode eksempler fra årsrapporterne

www.pwc.dk/c20 C20+ Regnskabsprisen 2015 Gode eksempler fra årsrapporterne www.pwc.dk/c20 Gode eksempler fra årsrapporterne Formålet med C20+ Regnskabsprisen En årlig prisuddeling med fokus på, at danske virksomheders årsrapporter bliver bedre som kommunikationsmiddel. Der fokuseres

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 15. maj 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: DIEH Hub, Overgaden Oven Vandet 10, st. 1415 København

Læs mere

Danish Business Travel Association

Danish Business Travel Association Danish Business Travel Association 8. november 2018 Carina Ohm Associate Partner Nordic Head of Climate Change and Sustainability Services Agenda 01 Trends og ny lovgivning på CSR-området 02 Strategisk

Læs mere

FN s Global Compact. Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder

FN s Global Compact. Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder FN s Global Compact Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder De danske Global Compact-medlemmer går forrest for at skabe et nyt paradigme for samfundsansvar og bæredygtig forretningsudvikling,

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0207 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0207 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0207 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen. Pr maj 2016

Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen. Pr maj 2016 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen Pr. e-mail: carsor@erst.dk 10. maj 2016 Udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Tak for muligheden

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Ministerens forord Regeringen lægger afgørende vægt på, at dansk erhvervsliv udviser samfundsansvar

Læs mere

Redegørelse om samfundsansvar 2012

Redegørelse om samfundsansvar 2012 Redegørelse om samfundsansvar 2012 Redegørelse om samfundsansvar 2012 Jyske Bank er bevidst om banksektorens generelle betydning for samfundet, herunder den finansielle stabilitet, og med afsæt i lovgivningen

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING AT DRIVE VIRKSOMHED ER AT TAGE ANSVAR FOR SAMFUNDET Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift.

Læs mere

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN 19. november 2012 Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN Hvad indeholder samfundsansvar (CSR)? Dagsorden: UN Global Compact ISO 26000/DS 49000 * Regeringens handlingsplan

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT KOMME I MÅL

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT KOMME I MÅL GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING Bilag 1A Side 1 af 13 Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) 1. INDLEDNING Samfundsansvar skal systematisk og konsekvent indgå i den statslige indkøbspolitik. Ved opfyldelsen af Rammeaftalen forpligter

Læs mere

Motiveringer. C25+ Regnskabspriserne 2019

Motiveringer. C25+ Regnskabspriserne 2019 Motiveringer Formålet med C25+ Regnskabspriserne En årlig prisuddeling med fokus på, at danske virksomheders årsrapporter bliver bedre som kommunikationsmiddel. Der fokuseres på: Årsrapporten som en central

Læs mere

BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE

BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE FSR survey oktober 2012 BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

CSR-rapportering. Kom godt i gang. September 2009. Copyright Reliance A/S

CSR-rapportering. Kom godt i gang. September 2009. Copyright Reliance A/S CSR-rapportering Kom godt i gang September 2009 Indhold Forord Definition af CSR Eksempler på CSR Potentialet i CSR-rapportering CSR ift. virksomhedens strategi Hvad siger lovgivningen om CSR-rapportering?

Læs mere

Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens. Krav gældende for regnskabs klasse D med under 500 ansatte og C stor

Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens. Krav gældende for regnskabs klasse D med under 500 ansatte og C stor Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99a Krav gældende for regnskabs klasse D med under 500 ansatte og C stor Forklaringsnoter 1. ÅRL 99a Store regnskabsklasse C virksomheder samt børsnoterede

Læs mere

H Ø R I N G V E D R Ø R E N D E U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M Æ N D R I N G A F Å R S R E G N S K A B S L O V E N M. V.

H Ø R I N G V E D R Ø R E N D E U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M Æ N D R I N G A F Å R S R E G N S K A B S L O V E N M. V. Erhvervsstyrelsen carsor@erst.dk miasim@erst.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E + 4 5 3 2 6 9 8 9 5 2 M O B I L + 4 5 3 2 6 9 8 9 5 2 C P H

Læs mere

3) Klasse B og C. Årsregnskab og koncernregnskab udarbejdes efter International Financial Reporting Standards som godkendt af EU

3) Klasse B og C. Årsregnskab og koncernregnskab udarbejdes efter International Financial Reporting Standards som godkendt af EU EKSEMPLER PÅ LEDELSESPÅTEGNING PÅ ÅRSRAPPORTER. 1) Klasse B og C. Årsregnskab udarbejdes efter årsregnskabsloven 2) Klasse B og C. Årsregnskab og koncernregnskab udarbejdes efter årsregnskabsloven. Pengestrømsopgørelse

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven 2008/1 BTL 5 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 27. november 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Læs mere

Juli 2015. Ændring af årsregnskabsloven - hvad betyder det for min rapportering om samfundsansvar?

Juli 2015. Ændring af årsregnskabsloven - hvad betyder det for min rapportering om samfundsansvar? Juli 2015 Ændring af årsregnskabsloven - hvad betyder det for min rapportering om samfundsansvar? Folketinget har den 21. maj 2015 vedtaget lov om ændring af årsregnskabsloven (Lov nr. 738 af 1. juni 2015).

Læs mere

Offentliggørelse af redegørelse for virksomhedsledelse og redegørelse for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside mv.

Offentliggørelse af redegørelse for virksomhedsledelse og redegørelse for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside mv. I det følgende gengives med tilladelse fra Revision & Regnskabsvæsen indholdet af en artikel, som er offentliggjort i Revision & Regnskabsvæsen nr. 9, 2009, s. 31 ff. Af chefkonsulent Grethe Krogh Jensen,

Læs mere

2.1 Omfang NCC-koncernens politik omfatter alle NCC s forretningsområder og aktiviteter.

2.1 Omfang NCC-koncernens politik omfatter alle NCC s forretningsområder og aktiviteter. NCC-koncernens bæredygtighedspolitik 1. Indledning Vi er nødt til at forandre vores samfund radikalt, hvis vi skal kunne takle de globale udfordringer, vi står over for, såsom klimaforandringer, affaldsproduktion,

Læs mere

Tovholderen og sekretariatet gennemgik udkast til tekstilvejledning, som har været sendt til kommentering hos medlemmerne.

Tovholderen og sekretariatet gennemgik udkast til tekstilvejledning, som har været sendt til kommentering hos medlemmerne. 7. november 2018 Dagsorden for 39. møde i MKI den 1. november 2018 Tilstede: Formand Linda Nielsen, Kim Haggren, Karin Buhmann (deltog på telefon), Thomas Trier Hansen, Ellen Marie Friis Johansen (sekretariatet),

Læs mere

Sustainability Policy

Sustainability Policy Sustainability Policy Juni 2019 2 TDC Sustainability Policy Politikkens omfang Hos TDC Group er samfundsansvar en naturlig del af vores forretning, baseret på vores historiske arv og den rolle, vi spiller

Læs mere

Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse for regnskabsåret 2016 (jf. årsregnskabsloven 107 b.)

Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse for regnskabsåret 2016 (jf. årsregnskabsloven 107 b.) Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse for regnskabsåret 2016 (jf. årsregnskabsloven 107 b.) Denne redegørelse er en del af ledelsesberetningen i GN Store Nord A/S årsrapport for regnskabsperioden

Læs mere

Redegørelse for samfundsansvar

Redegørelse for samfundsansvar Redegørelse for samfundsansvar praktisk vejledning & inspiration Samfundsansvar.dk Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Hvordan kan vejledningen bruges...8 Del 1 : Del 2 : Hvordan opfylder virksomheden

Læs mere

NÅ VIRKSOMHEDENS MÅL MED CSR RAPPORTERING

NÅ VIRKSOMHEDENS MÅL MED CSR RAPPORTERING BUSINESS ASSURANCE NÅ VIRKSOMHEDENS MÅL MED CSR RAPPORTERING DNV GL er specialister inden for viden om fremtidens CSR udfordringer. Denne informationsfolder hjælper dig med at skabe overblikket over CSR

Læs mere

Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR

Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR 7517711 JBH/KRM/CHMJ Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR København Vester Farimagsgade 23 DK-1606 København V Aarhus Åboulevarden 49, 1. DK-8000 Aarhus Telefon +45 33 15 20 10 Fax +45 33 15 61 15 www.kammeradvokaten.dk

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB ATP Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer, der

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB NORDEA INVEST Skema til redegørelse version af januar 2019 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

Bilag H CSR. Rammeaftale [ ] [Delaftale nr. navn]

Bilag H CSR. Rammeaftale [ ] [Delaftale nr. navn] Bilag H CSR Rammeaftale [ ] [Delaftale nr. navn] Indhold 1. Indledning... 3 2. Internationalt anerkendte principper... 3 2.1 FN s Global Compact... 3 2.2 OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder...

Læs mere

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b REVISOR- TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 b I henhold til årsregnskabslovens 99 b, skal store virksomheder (regnskabsklasse C og D) i ledelsesberetningen redegøre for: - status for det opstillede måltal

Læs mere

Caring for Climate. menneskerettigheder, miljø, klima og bæredygtighed. Byens Netværk Foto & tekst: Katja Pryds Beck

Caring for Climate. menneskerettigheder, miljø, klima og bæredygtighed. Byens Netværk Foto & tekst: Katja Pryds Beck Caring for Climate Byens Netværk 27.01.11 Foto & tekst: Katja Pryds Beck Der var tidlig mønstring, da Byens Netværk, Dansk Arkitektur Center og UNDP Danmark inviterede til morgenmøde på DAC om FN s virksomhedsnetværk

Læs mere

ANALYSE. Honorarer til børsnoterede selskabers revisorer.

ANALYSE. Honorarer til børsnoterede selskabers revisorer. Honorarer til børsnoterede selskabers revisorer ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt

Læs mere

C20 Regnskabsprisen Årsrapporter 2011

C20 Regnskabsprisen Årsrapporter 2011 www.pwc.dk C20 Regnskabsprisen Årsrapporter 2011 Juni 2012 Præsentation af den uafhængige dommerkomite Niels Leth, Aktieanalytiker, Finansanalytikerforeningen Poul Kjær, Kontorchef, Finansrådet Kristian

Læs mere

NGO virksomhedspartnerskaber: Muligheder og udfordringer i samarbejde på tværs af sektorer

NGO virksomhedspartnerskaber: Muligheder og udfordringer i samarbejde på tværs af sektorer NGO virksomhedspartnerskaber: Muligheder og udfordringer i samarbejde på tværs af sektorer Frivilligrådet: Foreningsliv & Erhvervsliv Nærmere hinanden! Odense den 30. april 2014 Ph.d. stipendiat og centerleder

Læs mere

C25 Regnskabspriserne Gode eksempler udvalgt i forbindelse med vurderingen af årsrapporterne

C25 Regnskabspriserne Gode eksempler udvalgt i forbindelse med vurderingen af årsrapporterne C25 Regnskabspriserne 2019 Gode eksempler udvalgt i forbindelse med vurderingen af årsrapporterne Formålet med C25+ Regnskabspriserne En årlig prisuddeling med fokus på, at danske virksomheders årsrapporter

Læs mere

Alle ombord? Status på virksomhedernes arbejde med CSR og FN s Verdensmål

Alle ombord? Status på virksomhedernes arbejde med CSR og FN s Verdensmål ANALYSE Alle ombord? Status på virksomhedernes arbejde med CSR og FN s Verdensmål Af: Jakob Kæstel Madsen, analysekonsulent og Malene Thiele, CSR-chef. Udgivelsestidspunkt: februar 2019. Forord Velkommen

Læs mere