Kontrollen med pesticidrester i foder i 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kontrollen med pesticidrester i foder i 2016"

Transkript

1 PROJEKTER SLUTRAPPORT J. nr.: / september 207 Kontrollen med pesticidrester i foder i 206 BAGGRUND OG FORMÅL Regler EU har fastsat maksimalgrænseværdier for tolv klorerede pesticider i fodermidler og foderblandinger med direktivet om uønskede stoffer i foder (direktiv 2002/2/EF), som er implementeret i dansk lovgivning med bekendtgørelse nr. 722 af 4. juni 206 (foderbekendtgørelsen). Endvidere er i fødevaresammenhæng med forordning nr. 96/200 (pesticidforordningen) fastsat grænseværdier for mange andre pesticider i en lang række produkter, herunder planteafgrøder som hvede, byg, rapsfrø m.m. Ifølge forordningen gælder disse grænseværdier som udgangspunkt også, hvis et produkt anvendes til foder. Som følge af en ændring af forordningen fra 20 har medlemsstaterne dog haft forskellige tolkninger ned hensyn til foder. Fødevarestyrelsen har i 206 ment, at grænseværdierne gjaldt på foderområdet, hvis der var tale om uforarbejdede afgrøder (fx korn, bønner, frø, rodknolde), der både kan anvendes til fødevarer og foder. For forarbejdede fodermidler (fx sojaskrå og solsikkekage) er det vurderet konkret, om et påvist pesticid skulle holdes op mod en grænseværdi (efter korrektion for op- eller nedkoncentrering under forarbejdningen). Forordningen har ikke fastsat grænseværdier for fx græs, kløver og halm. I situationer uden en grænseværdi er partiet blevet underkastet en nærmere vurdering for at afgøre, om dets indhold af pesticid kunne have negative virkninger på dyrene eller for de mennesker, der spiser de afledte animalske produkter. Fødevarestyrelsen fører løbende stikprøvekontrol med foder på det danske marked for at sikre, at indholdet af pesticidrester ligger på et acceptabelt lavt niveau. METODE OG RESULTATER Analysemetode Foderprøverne blev i de fleste tilfælde analyseret for indhold af flere pesticidrester samtidigt ved hjælp af multimetoder baseret på gaskromatografi (GC) eller væskekromatografi (LC) kombineret med massespektrometri (MS). I 206 omfattede analyseprogrammet rester af 26 forskellige pesticider, herunder både (i) klorerede pesticider (bl.a. DDT og endosulfan), der er forbudt i store dele af verden, (ii) pesticider, der ikke er godkendt i EU, og (iii) almindeligt anvendte pesticider i Danmark. Den enkelte prøve blev dog kun sjældent analyseret for samtlige pesticider, idet stofanalyserne afhang af fodertype og det formodede pesticidindhold samt mulighederne for analyse. Usikkerheden på en bestemmelse er i henhold til en EU-vejledning (SANTE 94/20) sat til 2 % med en ekspanderet analyseusikkerhed på 0 % for alle pesticider, idet det ved validering af metoderne er vist, at de kan leve op til dette krav.

2 Prøver Prøverne blev udtaget på foderstofvirksomheder og landbrug i Danmark efter de udtagningsmetoder, der er beskrevet i forordning nr. 2/2009 som ændret med forordning nr. 69/20. Udtagningen var risikobaseret og målrettet, hvilket betyder, at de fleste prøver blev udtaget på stikprøvebasis af foder, som kunne forventes at indeholde pesticidrester. Resultater Denne rapport beskriver pesticidkontrollens resultater i 206 med hensyn til foder, dog med undtagelse af en serie analyser af glyphosat-rester i 28 prøver af sojaprodukter, som blev gennemført i løbet af året (se herom i rapporten Kontrollen med genetisk modificeret foder i 206, Fødevarestyrelsen, maj 207, som kan findes på styrelsens hjemmeside). foderprøver til pesticidanalyse i 206 I 206 blev der udtaget 0 prøver af foder til pesticidanalyse. Af disse blev 22 prøver (98 fodermidler, 4 foderblandinger m.m.) udtaget på fodervirksomheder, mens 7 prøver (alle af fodermidler) blev udtaget på landbrug. Byg og hvede var de mest undersøgte fodermidler og i mindre udstrækning soja, raps og andre afgrøder (eller produkter heraf). I Bilag er angivet alle pesticidpåvisningerne i foder i 206. Som det fremgår af bilaget, lå koncentrationen af stofferne i de fleste foderprøver, hvori der blev påvist pesticidrester, på et lavt niveau af størrelsesordenen 0,0-0, mg/kg tæt på kvantificeringsgrænsen for de fleste af analysemetoderne. af påvisningerne overskred maksimalgrænseværdierne for stofferne i foder som fastsat med direktivet om uønskede stoffer i foder eller pesticidforordningen. For produkter, hvor der ikke var fastsat en grænseværdi, lå indholdet af pesticider på et så lavt niveau, at indholdet blev vurderet som sikkert. I det følgende er påvisningerne som anført i bilaget opsummeret på andre måder. Typen og hyppigheden af påviste pesticider Der blev påvist rester af ét eller flere pesticider i 97 (2 %) af de 0 udtagne prøver, mens 208 prøver (68 %) var fri for målelige indhold af pesticidrester. Af de 97 foderprøver med et påvist pesticidindhold viste de 49 indhold af ét pesticid, mens de resterende 48 prøver viste indhold af 2 eller flere forskellige pesticider. Det højeste antal pesticidrester, der blev påvist i en og samme prøve var, nemlig i en prøve af citruskvas. Fjorten af de i alt 0 prøver gjaldt foder til økologiske dyr. Pesticidrester blev ikke påvist i disse. Kontrollen førte derfor ikke til identifikation af økologisk foder, som kunne være i strid med reglerne om, at der ikke må anvendes pesticider i økologisk fødevareproduktion. af påvisningerne i danske afgrøder vedrørte pesticider, som ikke er godkendt som sprøjtemiddel i Danmark. Analyserne gav derfor ingen indikationer på en ulovlig anvendelse af pesticider herhjemme. Af de 26 forskellige pesticider, der blev analyseret for i foder, blev påvist rester af de 42 (8 % af de analyserede stoffer). I alt blev påvist pesticidrester 24 gange. De påviste pesticider og hyppigheden af de forskellige pesticid-påvisninger er vist i Tabel.

3 Tabel. let og hyppigheden af pesticidrester påvist i foder i 206 For de hyppigst påviste pesticider er angivet antallet af analyserede foderprøver for det enkelte pesticid, antallet af påvisninger (pesticid-positive prøver), samt andelen (i %) af påvisninger blandt de for stoffet analyserede prøver. Påvist pesticid/pesticidrest analyserede prøver påvisninger Påvisningsfrekvens (%) Pesticid påvist i mere end % af de for stoffet analyserede prøver: Glyphosat Chlormequat Mepiquat Boscalid Tebuconazol Epoxiconazol Imidacloprid Pyraclostrobin Chlorpyrifos Cypermethrin Trifloxystrobin Bifenthrin Difenoconazol MCPA Propiconazol Prosulfocarb Pyrimethanil Deltamethrin , 4,,7,7,7,0 2, 2,4 2,,6,2,2,2,2, Pesticid påvist i under % af de for stoffet analyserede prøver: Acetamiprid, azoxystrobin, carbaryl, carbendazim, chlorpropham, chlorpyrifos-methyl, cyfluthrin, cyprodinil, DDT (klorpesticid, uønsket stof), diflubenzuron, flutriafol, hexythiazox, imazalil, mandipromid, mecoprop, pendimethallin, pirimicarb, pirimiphosmethyl, prochloraz, prothioconazol, pyridaben, pyriproxyfen, spiroxamin, thiabendazol Som det fremgår af tabellen, gjaldt de fleste påvisninger ukrudtsmidlet glyphosat (påvist i 4 foderprøver) og vækstreguleringsmidlerne chlormequat (i 2 prøver) og mepiquat (i 7 prøver). Også hvis man tager antallet af analyserede prøver i betragtning, var de tre stoffer de hyppigst påviste pesticider, idet de blev konstateret i henholdsvis 4, 22 og 6 % af de for stofferne undersøgte prøver. Femten pesticider blev fundet i mellem og 7 % af de prøver, der blev analyseret for det pågældende pesticid. De i alt 8 pesticider, der blev påvist med en hyppighed over %, var alle godkendt som plantebeskyttelsesmidler i EU. De øvrige 24 pesticider blev påvist med en hyppighed på under %, herunder en metabolit (DDE) af det forbudte klorerede pesticid DDT, der er svært nedbrydeligt og derfor stadig kan findes i miljøet mange år efter ophør af brug. Typerne af foder med påvist pesticid Hvilke typer af foder, som de 24 påvisninger af pesticidrester blev gjort i, er vist i Tabel 2.

4 Tabel 2. Påvisninger af pesticider i 206 fordelt på fodertype Fodertype påvisninger fordelt på fodertype Påviste pesticider Fodermidler Korn og kornprodukter (byg, hvede, triticale, havre, rug, hvedeklid, etc.) Citruskvas, citruspellets, æblefibre Hø, strøelse, græsensilage Roepiller Kartoffelpulp, chipsrester Majs, majskolber, majsensi lage Solsikkefrø Hvidløg Sojaskrå Fiskeolie Pektinfoder Kagemix Hvid hirse 0 (47,2 %) 4 (2,2 %) 4 (6, %) 0 4,7 %) 8 (,7 %) 7 (,2 %) 4 (,9 %) (0, %) 2 (0,9 %) 2 (0,9 %) (0, %) (0, %) (0, %) (0, %) chlormequat, glyphosat, mepiquat, pirimiphos-methyl, boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, epoxiconazol, MCPA, spiroxamin, tebuconazol azoxystrobin, imazalil, pyraclostrobin, thiabendazol, chlorpyrifos, cypermethrin, tebuconazol, bifenthrin, difenoconazol, diflubenzuron, hexythiazox, imidacloprid, propiconazol, pyrimethanil, pyriproxyfen, trifloxystrobin, carbaryl, cyfluthrin acetamiprid, boscalid, carbendazim, chlorpyrifos, cypermethrin, difenoconazol, pyridaben, pyrimethanil, trifloxystrobin, imidacloprid, pirimicarb, spiroxamin, tebuconazol prosulfocarb, boscalid, prothioconazol, pendimethallin, epoxiconazol, pyraclostrobin, spiroxamin, tebuconazol epoxiconazol, imidacloprid azoxystrobin, boscalid, chlorpropham, difenoconazol, epoxiconazol, mandipromid, pyraclostrobin deltamethrin, prosulfocarb, epoxiconazol, pyraclostrobin chlorpyrifos-methyl chlorpyrifos, prochloraz flutriafol, propiconazol DDT (et kloreret pesticid) cypermethrin cypermethrin deltamethrin Foderblandinger m.m. Tilskudsfoder, tilsætningsstoffer 7 (,2 %) boscalid, chlormequat, glyphosat, deltamethrin, MCPA, mecoprop, pirimiphos-methyl I alt 24 (00 %)

5 Som vist i tabellen vedrørte næsten halvdelen (47 %) af påvisningerne korn og kornprodukter. I disse blev påvist rester af forskellige pesticider. Herefter fulgte citruskvas/citruspiller, som tegnede sig for 2 % af påvisningerne. Den eneste påvisning af et kloreret pesticid (DDT), der er reguleret under direktivet om uønskede stoffer i foder, blev gjort i en prøve af fiskeolie. KONKLUSION OG VURDERING Som det fremgår af ovenstående, udtog Fødevarestyrelsen i 206 som led i den løbende kontrol med foder 0 målrettede stikprøver på danske fodervirksomheder og landbrug af fodermidler og foderblandinger m.m. til pesticidanalyse. Prøveudtagningen var primært rettet mod et bredt udsnit af plantebaserede fodermidler, som kunne forventes at indeholde pesticidrester. I løbet af året blev der i alt analyseret for rester af 26 forskellige pesticider, herunder såvel almindeligt anvendte pesticider i Danmark, som pesticider, der ikke var godkendt i EU. Den enkelte prøve blev dog kun i få tilfælde analyseret for samtlige pesticider. Pesticidrester blev påvist i 97 (2 %) af de undersøgte prøver. I 49 af disse prøver blev påvist ét pesticid, mens de øvrige 48 prøver viste indhold af mellem 2 og forskellige pesticider. Rester blev især fundet i korn og produkter heraf samt citruskvas, som også var blandt de mest undersøgte produkter. I alt blev påvist 42 forskellige pesticider. De hyppigste påvisninger gjaldt de EU-godkendte pesticider glyphosat, chlormequat og mepiquat. Det forbudte klorerede pesticid DDT, som er reguleret som uønsket stof i foder, blev i form af nedbrydningsproduktet DDE påvist i en enkelt prøve af fiskeolie. foderprodukter indeholdt et uacceptabelt højt restindhold af pesticider. Som i tidligere år tyder resultaterne fra kontrollen med pesticidrester i foder altså på, at indholdet af pesticidrester i foderprodukter på det danske marked ligger på et lavt niveau, der ikke udgør en sundhedsmæssig risiko hverken for dyr eller for mennesker, der indtager fødevareprodukter fra dyrene. Projektledere Camilla Gudbergsen, Fødevarestyrelsen, Foder og Fødevaresikkerhed (kontrollen på landbrug) Jens Litske Petersen, Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet (kontrollen på fodervirksomheder) Kontaktperson: Jens Litske Petersen Analyserne er lavet på Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted Kontaktpersoner: Kirsten Halkjær Lund og Søren Johannesen

6 Bilag. Oversigt over pesticidpåvisninger i foder i 206 ( sider) For hvert påvist pesticid er anført det samlede antal analyserede prøver, antal prøver med påvist restindhold, typen af foder med påvist pesticid og antal prøver heraf, produktets oprindelse og den målte koncentration i foderet. Desuden er angivet maksimalgrænseværdien for pesticidet i foderet, hvor en sådan er fastsat under direktivet om uønskede stoffer eller pesticidforordningen (se herom i afsnittet om regler). Pesticid analyserede foderprøver i alt prøver med påvist restindhold Fodertype med påvist restindhold prøver med påvist restindhold Oprindelse Målte koncentration af pesticid (mg/kg) Maksimalgrænseværdi (mg/kg) Acetamiprid Azoxystrobin 2 Citruskvas Kartoffelpulp 0,0 0,0 Bifenthrin Citruskvas, citruspellets 6 DE, FR, Brasilien, m.fl. 9-0,0 Boscalid 6 Hvede, foderhvede Sodahvede Hvedeklidpiller Strøelse Vårbyg, foder Æblefibre Kartoffelpulp Hø, engrapgræs. Tilsætningsstof 8 NL -6 0,0 0,06 0,0 0, 0,,0 Carbaryl Citruskvas Brasilien Carbendazim (og benomyl) 0,08 Chlormequat 0 2 Hvede, foderhvede Triticale Rug, valset rug Havre Hvede-byg blanding Hvede-rug blanding Tilskudsfoder fugle, Letland BE 0,-0,8 0,04-4 0, 0,4,0 Chlorpropham 8 Chipsrester 0,04 Chlorpyrifos 0 9 Citruskvas, citruspellets Hvidløg, tørret 7 DE, FR, Brasilien m.fl. Spanien 0,0-0,04 0,07 Chlorpyrifos-methyl 0 Solsikke Slovakiet 0,07 0,0 Cyfluthrin 284 Citruskvas Brasilien Cypermethrin Citruskvas, citruspellets Pektinfoder Kagemix 4 FR, Brasilien m.fl. -7 0,0 2

7 Cyprodinil Vinterbyg 4,0 DDT (klorpesticid, uønsket stof) 284 Fiskeolie 0,0 0, Deltamethrin 284 Majs Tilskudsfoder heste Hvid hirse FR UK NL 0,06 0,0 0, Difenoconazol 4 Citruskvas Æblefibre, æblekvas Kartoffelpulp 2 NL, 0,06 ; 0,07 0,0 Diflubenzuron Citruskvas Epoxiconazol 9 Roepiller Vinterbyg Pulpetter (kartoffel) Strøelse Majs, DE 0,0-0,0 0,0 0,04 0, 0,06, 0, Flutriafol Sojaskrå Brasilien <0,0 Glyphosat 0 4 Hvede, foderhvede, vinterhvede Triticale Byg, vår- og vinterbyg, foderbyg, maltbyg, valset byg Rug, valset rug Havre Hvede-byg blanding Tilskudsfoder fugle 0 28, Letland BE 0,06-0,7 0,8 0,08-,0 0,4-,0 8,0 0, 0,0 0,0 20,0 0,0 20,0 20,0 Hexythiazox Citruspellets 0,0 Imazalil 2 Citruskvas, citruspellets 2 0,8;,7 Imidacloprid 9 Citruskvas, citruspellets Roepiller DE, FR m.fl. 0,0-0,0 0,0-0,08 Mandipromid Kartoffelpulp MCPA Vinterbyg Hvede Tilskudsfoder heste UK 0,0 0,09 Mecoprop Tilskudsfoder heste UK 0,0 Mepiquat 0 7 Byg, vinterbyg, foderbyg Hvede, vinterhvede, foderhvede, sodahvede Rug 0,0-0, 0,0-0,8,0,0 Pendimethallin Hø, engrapgræs 9 Pirimicarb Æblefibre NL 0,0 Pirimiphos-methyl 0 2 Hvedeklid Tilskudsfoder fugle BE 0,6 0,0 Prochloraz Hvidløg, tørret ES

8 Propiconazol Sojaskrå Citruskvas, citruspellets 2 Brasilien 0,06 6; 0,6 Prosulfocarb Majsensilage Græsensilage Hø, engrapgræs 0,07 0,06 0,09 Prothioconazol Strøelse Pyraclostrobin 9 Citruskvas, citruspellets Vårbyg, foder Pulpetter (kartoffel) Strøelse Majskolber DE, FR m.fl. 0,- 0,0 0,0 0,,0 Pyridaben Pyrimethanil Citruskvas, citruspellets 2 0,08; 9 9 Pyriproxyfen 2 Citruskvas, citruspellets 2 0,08; 0,04 Spiroxamin 0,0 Tebuconazol 0 Citruskvas, citruspellets Vinterbyg Strøelse Hø, engrapgræs 6, FR, Brasilien m.fl. 0,06-0,0 4 0,08 0,0 Thiabendazol 2 Citruskvas, citruspellets 2 0,; 0,4 Trifloxystrobin 6 Citruskvas, citruspellets Æblefibre DE, FR, Brasilien m.fl. NL -0,06

Kontrollen med pesticidrester i foder i 2015

Kontrollen med pesticidrester i foder i 2015 PROJEKTER SLUTRAPPORT Titel Kontrollen pesticidrester i foder i 05 J. nr.: 0-8--00/0-8--007. september 0 BAGGRUND OG FORMÅL Regler EU har fastsat maksimalgrænseværdier (MRL) for klorerede pesticider i

Læs mere

Kontrollen med pesticidrester i foder

Kontrollen med pesticidrester i foder Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen Kontrollen med pesticidrester i foder 7- November Fødevarestyrelsen Stationsparken - Tlf. 7 7 69 www.foedevarestyrelsen.dk 6 Glostrup Kolofon Kontrollen

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer resultater for 2004

Pesticidrester i fødevarer resultater for 2004 Pesticidrester i fødevarer resultater for 2004 Indledning Pesticider eller sprøjtemidler er kemiske stoffer, som bliver brugt på marker eller i haver for at bekæmpe ukrudt, beskytte afgrøder mod angreb

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer

Pesticidrester i fødevarer Pesticidrester i fødevarer Jens Hinge Andersen Fødevaredirektoratet Mørkhøj Bygade 19 2860 Søborg e-mail jha@fdir.dk tlf 33 95 64 68 Kontrol af fødevarer! Ansvarlig myndighed: Fødevaredirektoratet! Finansiering

Læs mere

Kontrollen af foder for forurening med dioxin og PCB i 2011

Kontrollen af foder for forurening med dioxin og PCB i 2011 Kontrollen af foder for forurening med dioxin og i April Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kolofon Denne vejledning er udarbejdet i af Fødevarestyrelsen, Foder. Fotograf(er):

Læs mere

Tungmetaller, arsen, fluor og melamin i foder - kontrolresultater fra fodervirksomheder 2018

Tungmetaller, arsen, fluor og melamin i foder - kontrolresultater fra fodervirksomheder 2018 PROJEKTER - SLUTRAPPORT Tungmetaller, arsen, fluor og melamin i foder - kontrolresultater fra fodervirksomheder 08 J. nr.: 09-9-69-00007 FORMÅL I 08 udtog Fødevarestyrelsen 85 stikprøver på danske fodervirksomheder

Læs mere

Mykotoksiner og meldrøjer i foder kontrolresultater fra fodervirksomheder 2017

Mykotoksiner og meldrøjer i foder kontrolresultater fra fodervirksomheder 2017 PROJEKTER - SLUTRAPPORT Mykotoksiner og meldrøjer i foder kontrolresultater fra fodervirksomheder 2017 J. nr.: 2018-29-61-01042 FORMÅL I 2017 udtog Fødevarestyrelsen 388 stikprøver på danske fodervirksomheder

Læs mere

Højere indhold af mykotoksinerne deoxynivalenol DON og zearalenon i foderprøver i 2011 end i 2010

Højere indhold af mykotoksinerne deoxynivalenol DON og zearalenon i foderprøver i 2011 end i 2010 Højere indhold af mykotoksinerne deoxynivalenol DON og zearalenon i foderprøver i 2011 end i 2010 Formål Formålet med kampagnen er at give erhvervet en indikation på indholdet af DON (deoxynivalenol) og

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 692 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 692 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 692 Offentligt Fødevarestyrelsen / Kemi og Fødevarekvalitet J.nr. 2016-29-35-00276/ 2016-6363 Den 8. juni 2016 MFVM 086 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 117 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Center for Dyresundhed, Dyrevelfærd og Omsætning/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-221-00805

Læs mere

Rebild Kommunes Vandråd

Rebild Kommunes Vandråd Rebild Kommunes Vandråd Mødereferat 21. februar 2011 CNH/Vandrådsmøde015 Tlf. direkte: 98378664/23340484 Sag: Rebild Vandråd Antal sider: 2 Sag : Møde i Rebild kommunes Vandråd Dato/tid : Onsdag d. 2.

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU).../...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU).../... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.3.2019 C(2019) 2266 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU).../... om et samordnet flerårigt EU-kontrolprogram for 2020, 2021 og

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 403 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 5. Kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-221-00622 / Dep. sagsnr. 404 Den 31. maj 2010

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 27.7.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 200/5 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 686/2012 af 26. juli 2012 om uddelegering til medlemsstaterne af vurderingen af aktivstoffer, for hvilke

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2007

Pesticidrester i fødevarer 2007 Pesticidrester i fødevarer 2007 - Resultater fra den danske pesticidkontrol Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kolofon Pesticidrester i fødevarer 2007 - Resultater fra den

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2013

Pesticider i kosten 1. kvartal 2013 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2013 Pesticider i kosten 1. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Ingen af de påviste sprøjterester i

Læs mere

Kontrol af rester af prosulfocarb

Kontrol af rester af prosulfocarb Kontrol af rester af prosulfocarb Plantekongres i Herning d. 18. januar 2017 Annette Grossmann Fødevarestyrelsens kontrol af pesticidrester i fødevarer Fødevarestyrelsen udtager ca. 2500 prøver af frugt,

Læs mere

Slutrapport for kampagnen

Slutrapport for kampagnen J. nr.: 2014-24-60-00005 20.06.2016 Slutrapport for kampagnen Import af ikke-animalske fødevarer 2015 INDLEDNING En stor del af de ikke-animalske (vegetabilske) fødevarer, som den danske forbruger køber,

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2010

Pesticidrester i fødevarer 2010 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 30, 2016 Pesticidrester i fødevarer 2010 Jensen, Bodil Hamborg; Christensen, Hanne Bjerre; Andersen, Jens Hinge; Petersen, Annette; Hilberg, Gudrun; Grossmann, Annette;

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2016

Pesticidrester i fødevarer 2016 Pesticidrester i fødevarer 2016 Resultater fra den danske pesticidkontrol Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen Pesticidrester i fødevarer 2016 Resultater fra den danske pesticidkontrol Denne

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2006 resultater af den danske pesticidkontrol

Pesticidrester i fødevarer 2006 resultater af den danske pesticidkontrol Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 05, 2016 Pesticidrester i fødevarer 2006 resultater af den danske pesticidkontrol Christensen, Hanne Bjerre; Herrmann, Susan Strange; Petersen, Annette; Poulsen, Mette

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2001 - resultater fra den danske pesticidkontrol

Pesticidrester i fødevarer 2001 - resultater fra den danske pesticidkontrol Pesticidrester i fødevarer 2001 - resultater fra den danske pesticidkontrol Udarbejdet af Jens Hinge Andersen Mette Erecius Poulsen Kit Granby Hanne Bjerre Christensen Rikke Liljeroth Lindeberg Bille Otto

Læs mere

Pesticider i kosten 3. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet

Pesticider i kosten 3. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2013 Pesticider i kosten 3. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Ingen af de påviste sprøjterester i

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer Resultater fra den danske pesticidkontrol

Pesticidrester i fødevarer Resultater fra den danske pesticidkontrol Pesticidrester i fødevarer 2017 Resultater fra den danske pesticidkontrol Pesticidrester i fødevarer 2017 Resultater fra den danske pesticidkontrol Denne rapport er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2011

Pesticidrester i fødevarer 2011 Pesticidrester i fødevarer 2011 Resultater fra den danske pesticidkontrol Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Pesticidrester i fødevarer 2011 Resultater fra den danske pesticidkontrol

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2017

Pesticider i kosten 4. kvartal 2017 Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 2017 Pesticider i kosten 4. kvartal 2017 Bodil Hamborg Jensen og Pernille Bjørn Petersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2012 Resultater fra den danske pesticidkontrol

Pesticidrester i fødevarer 2012 Resultater fra den danske pesticidkontrol Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 02, 2016 Pesticidrester i fødevarer 2012 Resultater fra den danske pesticidkontrol Jensen, Bodil Hamborg; Andersen, Jens Hinge; Petersen, Annette; Hilbert, Gudrun;

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2015

Pesticidrester i fødevarer 2015 Pesticidrester i fødevarer 2015 Resultater fra den danske pesticidkontrol Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen Pesticidrester i fødevarer 2015 Resultater fra den danske pesticidkontrol Denne

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer

Pesticidrester i fødevarer Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 140 Offentligt Pesticidrester i fødevarer Mette Holm Fødevarestyrelsen Import og kemiske forureninger Stor bevågenhed på pesticidrester

Læs mere

Vurdering af indtaget af svampemidler via kosten - kort notat

Vurdering af indtaget af svampemidler via kosten - kort notat Downloaded from orbit.dtu.dk on: May 14, 2019 Vurdering af indtaget af svampemidler via kosten - kort notat Jensen, Bodil Hamborg; Petersen, Pernille Bjørn; Nielsen, Elsa Ebbesen Publication date: 2018

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 137 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 137 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 137 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2015-29-35-00193 / 315356 Den 10. september 2015 MFVM

Læs mere

Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke

Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke Pesticider fakta Lea Frimann Hansen Pesticider & Biocider Pesticider Fakta, forsigtighed og omtanke Indhold Hvad er pesticider? Vigtige begreber og definitioner

Læs mere

Vejledning. Indberetning og betaling 2016. Producenter og mellemhandlere af foder

Vejledning. Indberetning og betaling 2016. Producenter og mellemhandlere af foder Vejledning Indberetning og betaling 2016 Producenter og mellemhandlere af foder 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvad skal virksomheden betale... 3 3. Muligheder for reduktion/rabat... 4 4.

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/GUH Sagsnr.: 2012-29-221-01517/Dep. sagsnr: 22253 Den 9. september 2013 FVM 183 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet/Enheden for EU og internationale forhold Sagsnr.: 2012-29-221-01515/Dep.sagsnr.: 18266 Den 29. november 2012 FVM

Læs mere

INDGREBSVÆRDI INDGREBSVÆRDI

INDGREBSVÆRDI INDGREBSVÆRDI PROJEKTER - SLUTRAPPORT Dioxin og PCB i fødevareprøver direktiv 96/23 Kontrolresultater 2016 J. nr.: 2009-20-65-00127 BAGGRUND OG FORMÅL Dioxin og PCB hører til gruppen af organiske miljøforureninger og

Læs mere

Pesticider i frugt og grøntsager 2008-2012. Rangordning af frugt og grøntsager

Pesticider i frugt og grøntsager 2008-2012. Rangordning af frugt og grøntsager Pesticider i frugt og grøntsager 2008-2012 Rangordning af frugt og grøntsager Pesticider i frugt og grøntsager 2008-2012 Rangordning af frugt og grøntsager Jens Hinge Andersen, Annette Petersen, Bodil

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Foder. Vejledning. Indberetning og betaling 2014

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Foder. Vejledning. Indberetning og betaling 2014 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Foder Vejledning Indberetning og betaling 2014 Producenter og mellemhandlere af foder 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvad skal

Læs mere

LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. PERCHLORAT I FØDEVARER KONTROLRESULTATER 2016 Projekt J. nr.: BAGGRUND OG FORMÅL

LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. PERCHLORAT I FØDEVARER KONTROLRESULTATER 2016 Projekt J. nr.: BAGGRUND OG FORMÅL LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT PERCHLORAT I FØDEVARER KONTROLRESULTATER 2016 Projekt J. nr.: 2009-20-64-00089 BAGGRUND OG FORMÅL På baggrund af anbefaling om overvågning af forekomsten af perchlorat

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet/EU-enheden Sagsnr.: 2012-29-221-01374/dep. sagsnr. 14699 Den 20. juli 2012 FVM 058 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2013 Resultater fra den danske pesticidkontrol

Pesticidrester i fødevarer 2013 Resultater fra den danske pesticidkontrol Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 07, 2018 Pesticidrester i fødevarer 2013 Resultater fra den danske pesticidkontrol Jensen, Bodil Hamborg; Andersen, Jens Hinge; Petersen, Annette; Hilbert, Gudrun;

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kontor for fødevarekvalitet, teknologi og markedsføring /Dep. 3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-261-01619 / Dep. sagsnr. 10408 1. juni 2011 FVM

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 276 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 276 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 276 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 6. juni 2014 Sagsnr.: 99 FVM 284./. Vedlagt fremsendes til

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2011

Pesticider i kosten 4. kvartal 2011 Pesticider i kosten 4. kvartal 2011 Jens Hinge Andersen DTU Fødevareinstituttet Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 2011 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig

Læs mere

DIOXIN OG PCB I FØDEVAREPRØVER - DIREKTIV 96/23 KONTROLRESULTATER 2017 Projekt J. nr.: 3356

DIOXIN OG PCB I FØDEVAREPRØVER - DIREKTIV 96/23 KONTROLRESULTATER 2017 Projekt J. nr.: 3356 PROJEKTER SLUTRAPPORT 2017 DIOXIN OG PCB I FØDEVAREPRØVER - DIREKTIV 96/23 KONTROLRESULTATER 2017 Projekt J. nr.: 3356 J. nr.: 2014-29-61-00141 BAGGRUND OG FORMÅL Dioxin og PCB hører til gruppen af organiske

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kontor for fødevarekvalitet, teknologi og markedsføring /Dep. 3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-1054 / Dep. sagsnr.: 11876 6. oktober 2011 FVM

Læs mere

Pesticidrester i frugt og grøntsager Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager

Pesticidrester i frugt og grøntsager Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager Jens

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 565 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 565 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 565 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2015 29-35-00161 / 30634 Den 2. juni 2015 FVM 405 GRUNDNOTAT

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/RENS/GUH Sagsnr.: 2013-29-221-01904/Dep sagsnr. 22234 Den 9. september 2013 FVM 180 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Cuadro 25 EC og Rubric

Cuadro 25 EC og Rubric DLG VækstForum 2015 Cuadro 25 EC og Rubric økonomisk vækstregulering og svampebekæmpelse DLG VækstForum 2015, Kongskilde torsdag den 8 Januar 2015 Michael Rose, Cheminova Agenda Cheminova => FMC Er det

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/BRL Dep sagsnr.: 28468 Den 17. november 2014 FVM 341 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag

Læs mere

Pesticider i kosten 3. kvartal 2018

Pesticider i kosten 3. kvartal 2018 Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal Pesticider i kosten 3. kvartal Bodil Hamborg Jensen og Pernille Bjørn Petersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

Bilag 2 til besvarelsen af spørgsmål FLF nr. 64 (alm. del) fra Folketingets Fødevareudvalg

Bilag 2 til besvarelsen af spørgsmål FLF nr. 64 (alm. del) fra Folketingets Fødevareudvalg Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 64 Offentligt Fødevarestyrelsen CENTER FOR DYRESUNDHED, DYRE- VELFÆRD OG OMSÆTNING 13.12.2010 J.nr.: 2010-20-261-01303/ANG/dep/thel

Læs mere

Pesticider i kosten 3. kvartal 2017

Pesticider i kosten 3. kvartal 2017 Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2017 Pesticider i kosten 3. kvartal 2017 Bodil Hamborg Jensen og Pernille Bjørn Petersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/RENS Sagsnr.: 2014-29-221-02107/Dep sagsnr: 24733 Den 17. februar 2014 FVM 243 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 127 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 127 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 127 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-35-00117 / 31537 Den 10. september 2015 MFVM

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 242/20 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 885/2014 af 13. august 2014 om særlige betingelser for import af okra og karryblade fra Indien og om ophævelse af gennemførelsesforordning (EU)

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/AKOU Dep sagsnr: 28470 Den 17. november 2014 FVM 342 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2016

Pesticider i kosten 1. kvartal 2016 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2016 Pesticider i kosten 1. kvartal 2016 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 113 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 113 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 113 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen/ Departementet Sagsnr.: 31455 Sagsnr.: 2015-29-22-01056 Den 1. september 2015 MFVM 416

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2000

Pesticidrester i fødevarer 2000 Pesticidrester i fødevarer 2000 - resultater fra den danske pesticidkontrol Udarbejdet af Jens Hinge Andersen Mette Erecius Poulsen Kit Granby Hanne Bjerre Christensen Otto Meyer Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2018

Pesticider i kosten 4. kvartal 2018 Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 2018 Pesticider i kosten 4. kvartal 2018 Bodil Hamborg Jensen og Pernille Bjørn Petersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2017/18 (høst 2017)

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2017/18 (høst 2017) CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 07/8 (høst 07) Projekt nr.: 363 BAGGRUND OG FORMÅL Mykotoksin indholdet varierer fra år til

Læs mere

Vejledning om krav til laboratorieanalyser og baggrundsdokumentation i forbindelse med eksport af foder. Indhold

Vejledning om krav til laboratorieanalyser og baggrundsdokumentation i forbindelse med eksport af foder. Indhold International Handel J.nr. 2016-30-59-01628 Den 15. december 2016 Vejledning om krav til laboratorieanalyser og baggrundsdokumentation i forbindelse med eksport af foder Indhold Indledning... 2 Definitioner...

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2012

Pesticider i kosten 4. kvartal 2012 Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 202 Pesticider i kosten 4. kvartal 202 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-64 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt,

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2018

Pesticider i kosten 1. kvartal 2018 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2018 Pesticider i kosten 1. kvartal 2018 Bodil Hamborg Jensen og Pernille Bjørn Petersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet/Enheden for EU og internationale forhold Sagsnr.: 2012-20-221-01208 / Dep. sagsnr.: 14699 Den 8. marts 2012 FVM

Læs mere

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2016/17 (høst 2016)

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2016/17 (høst 2016) CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 016/17 (høst 016) Projekt J. nr.: 3631 (tidl. 010-0-793-00040) BAGGRUND OG FORMÅL Mykotoksin

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 94/12 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/660 af 6. april 2017 om et samordnet flerårigt EU-kontrolprogram for 2018, 2019 og 2020 med det formål at sikre overholdelse af maksimalgrænseværdierne

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/BRL Dep sagsnr.: 27612 Den 12. september 2014 FVM 311 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 116 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Center for Dyresundhed, Dyrevelfærd og Omsætning/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-221-00782/

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet

Pesticider i kosten 4. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 203 Pesticider i kosten 4. kvartal 203 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-64 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt,

Læs mere

Slutrapport for kampagnen

Slutrapport for kampagnen J. nr.: 2015-24-60-00140 30-08-2016 Slutrapport for kampagnen Import og samhandel af ikke-animalske fødevarer 2016 INDLEDNING En stor andel af de ikke-animalske (vegetabilske) fødevarer, som findes på

Læs mere

Bekendtgørelse om betaling for foderstofkontrol i )

Bekendtgørelse om betaling for foderstofkontrol i ) Bekendtgørelse om betaling for foderstofkontrol i 2006 1) I medfør af 1, stk. 3, nr. 11, i lov om foderstoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 80 af 2. februar 2000, som ændret ved lov nr. 376 af 28. maj 2003

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2017

Pesticider i kosten 1. kvartal 2017 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2017 Pesticider i kosten 1. kvartal 2017 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

Slutrapport for kampagnen Importørers egenkontrol med pesticidrester

Slutrapport for kampagnen Importørers egenkontrol med pesticidrester J. nr.: 2015-22-60-00132 Den 19. juni 2018 Slutrapport for kampagnen Importørers egenkontrol med pesticidrester 2017 INDLEDNING Pesticidrester er en risiko Pesticidrester i fødevarer kan udgøre en risiko

Læs mere

Pesticider i kosten 3. kvartal 2018

Pesticider i kosten 3. kvartal 2018 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 27, 2019 Pesticider i kosten 3. kvartal Jensen, Bodil Hamborg; Petersen, Pernille Bjørn Publication date: 2019 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link back

Læs mere

Miljøforhold omkring gartnerierne i Danmark

Miljøforhold omkring gartnerierne i Danmark Miljøforhold omkring gartnerierne i Danmark Inge Ulsted & Anne Fabricius Uppsala 19. marts 2019 1 Overvågning af pesticider i vandløb: Resultater fra Odense Kommune Pesticid analyser af vand fra: Kondensrender

Læs mere

Bekendtgørelse om visse forureninger i fødevarer 1)

Bekendtgørelse om visse forureninger i fødevarer 1) BEK nr 921 af 15/08/2014 Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2014-29-31-00026 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Foder/Fødevarestyrelsen 6. kt. /Departementet/3.1/2.1 Sagsnr.: 8671 Den 31. januar 2011 FVM 860 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 26159 Den 15. maj 2014 FVM 275 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

Prisdatabasen. Indholdsfortegnelse Side. Noget at leve af. Noget at leve for. SALGSPRISER... 2 FAKTORPRISER.. 6 UDENLANDSKE PRISER.. 8.

Prisdatabasen. Indholdsfortegnelse Side. Noget at leve af. Noget at leve for. SALGSPRISER... 2 FAKTORPRISER.. 6 UDENLANDSKE PRISER.. 8. Prisdatabasen Maj Indholdsfortegnelse Side SALGSPRISER... 2 FAKTORPRISER.. 6 UDENLANDSKE PRISER.. 8 Side 2 af 9 SALGSPRISER Danske salgspriser Indikator ------ Seneste ----- -------------- Udvikling i

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/GUH Sagsnr.: 2013-29-221-01907/Dep. sagsnr.: 22252 Den 9. september 2013 FVM 182 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Prisdatabasen. Indholdsfortegnelse Side. Noget at leve af. Noget at leve for. SALGSPRISER... 2 FAKTORPRISER.. 6 UDENLANDSKE PRISER.. 8.

Prisdatabasen. Indholdsfortegnelse Side. Noget at leve af. Noget at leve for. SALGSPRISER... 2 FAKTORPRISER.. 6 UDENLANDSKE PRISER.. 8. Prisdatabasen Juli 2017 Indholdsfortegnelse Side SALGSPRISER... 2 FAKTORPRISER.. 6 UDENLANDSKE PRISER.. 8 Side 2 af 9 SALGSPRISER Danske salgspriser Indikator ------ Seneste ----- -------------- Udvikling

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/MAKIR/GUH Sagsnr.: 2013-29-221-01964/Dep sagsnr: 23278 Den 13. november 2013 FVM 207 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Hvorfor og hvordan skal jeg vækstregulere mine afgrøder i 2016? Michael Rose, FMC

Hvorfor og hvordan skal jeg vækstregulere mine afgrøder i 2016? Michael Rose, FMC Hvorfor og hvordan skal jeg vækstregulere mine afgrøder i 2016? Michael Rose, FMC Indhold FM hvad for noget? (FMC) (MR) Vækstregulering et fyord? Hvorfor er lejesæd uønsket Dyrkningsmæssige valg kan få

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/RENS Sagsnr.: 2013-29-221-01930/Dep sagsnr: 23224 Den 8. november 2013 FVM 202 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2009

Pesticidrester i fødevarer 2009 Pesticidrester i fødevarer 2009 Resultater fra den danske pesticidkontrol Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Denne rapport er udarbejdet af Fødevarestyrelsen i 2010 Forfattere:

Læs mere

DIOXIN OG PCB I ØSTERSØLAKS OG SILD. KONTROLRESULTATER Projekt J. nr.: , og

DIOXIN OG PCB I ØSTERSØLAKS OG SILD. KONTROLRESULTATER Projekt J. nr.: , og PRØVEPROJEKT SLUTRAPPORT DIOXIN OG PCB I ØSTERSØLAKS OG SILD. KONTROLRESULTATER 2009-2011 Projekt J. nr.: 2008-20-64-00877, 2009-20-64-00102 og -20-64-00299. BAGGRUND OG FORMÅL Dioxin og PCB hører til

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. oktober 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. oktober 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. oktober 2015 (OR. en) 13273/15 AGRILEG 197 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 16. oktober 2015 til: Komm. dok. nr.: D041473/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2015 (OR. en) 7071/15 AGRILEG 53 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 10. marts 2015 til: Komm. dok. nr.: D36785/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2013

Pesticider i kosten 1. kvartal 2013 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Nov 04, 2019 Pesticider i kosten 1. kvartal 2013 Andersen, Jens Hinge; Jensen, Bodil Hamborg Publication date: 2013 Link back to DTU Orbit Citation (APA): Andersen, J.

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1

(EØS-relevant tekst) Artikel 1 5.12.14 L 349/33 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 1295/14 af 4. december 14 om ændring af bilag I til forordning (EF) nr. 669/09 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Pesticider i kosten - 4. kvartal 2017

Pesticider i kosten - 4. kvartal 2017 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Sep 11, 2019 Pesticider i kosten - 4. kvartal 2017 Jensen, Bodil Hamborg; Petersen, Pernille Bjørn Publication date: 2017 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2014

Pesticidrester i fødevarer 2014 Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 122 Offentligt Pesticidrester i fødevarer 2014 Resultater fra den danske pesticidkontrol Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen Pesticidrester

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2012

Pesticider i kosten 1. kvartal 2012 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2012 Pesticider i kosten 1. kvartal 2012 Jens Hinge Andersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer 2003

Pesticidrester i fødevarer 2003 Pesticidrester i fødevarer 2003 - resultater fra den danske pesticidkontrol Udarbejdet af Jens Hinge Andersen Kristoffer E. N. Jonassen Mette Erecius Poulsen Otto Meyer Pesticidrester i fødevarer 2003

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/GUH+MAKIR Sagsnr.: 2013-29-221-01782/Dep sagsnr. 21107 Den 11. juni 2013 FVM 151 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00221/ dep sagsnr:28109 Den 20. oktober 2014 FVM 329 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere