Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sæsonkorrigeret finansiel statistik"

Transkript

1 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving. Det drejer sig om seddel- og møntomløbet, udlån til husholdninger og erhverv samt pengemængdemålene M og M2 for perioden januar 995 og frem. Sæsonkorrigerede finansielle data kan både bruges til at give en mere præcis vurdering af den kortsigtede konjunkturudvikling i dansk økonomi og til analyse af den strukturelle udvikling på langt sigt. Sæsonudsving i data indebærer, at der er en systematisk variation i tallene, der slører den underliggende udvikling. Eksempelvis stiger seddelog møntomløbet betydeligt hvert år i december på grund af julehandlen, og husholdningerne ligger inde med flere sedler og mønter op til sommerferien, og når der udbetales overskydende skat. Det er muligt at korrigere for sådanne ensartede og forudsigelige sæsoneffekter i tallene, så det bliver lettere at identificere såvel trend som konjunkturbevægelser. Det er også muligt at følge, hvordan sæsonmønstrene ændres over tid. Mens sæsonen i realøkonomiske data ofte bunder i vejrforhold, høst og højtider osv., så skabes meget af sæsonen i finansielle data af institutionelle forhold som eksempelvis betalingsfrister og opgørelsesmetode. Eksempelvis har omlægningen af den finansielle statistik til at følge EUs statistiske begrebsapparat for MFIer påvirket seriernes sæsonmønster, og for den enkelte serie er der således opstillet en model for hver delperiode før og efter omlægningen 2. Internationalt set udbydes og efterspørges sæsonkorrigerede finansielle tidsserier allerede i dag i en række lande, hvorimod der i Danmark indtil nu primært har været offentliggjort sæsonkorrigerede realøkonomiske data som fx detailomsætning, bilsalg og bruttonationalprodukt 3. Metoderne er i bund og grund de samme, men først nu foreligger der tilpas lange finansielle tidsserier til, at sæsonkorrektion kan laves på et solidt grundlag. Disse mere tekniske aspekter omkring metodevalg og 2 3 MFIer er Monetære Finansielle Institutioner og omfatter Nationalbanken samt penge- og realkreditinstitutter mv. For hver serie er sæsonkorrektionen foretaget separat for delperioderne januar 995 til og med juni 2000 og fra og med juli 2000 og frem efter indførelsen af MFI-statistikken. Der henvises her til Danmarks Statistik for realøkonomiske data.

2 92 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 revisionspolitik behandles i detaljer i et selvstændigt Nationalbank Working Paper, som planlægges publiceret samtidig med offentliggørelsen af de første sæsonkorrigerede data 2. I denne artikel gives en række eksempler og forklaringer på sæsonudsving for seddel- og møntomløbet, pengemængden (M og M2) samt penge- og realkreditinstitutternes udlån til husholdninger og erhverv, samt på hvordan de sæsonkorrigerede udlånstal kan forbedre muligheden for at analysere udviklingen fra måned til måned. Alle data i denne artikel indgår i Nationalbankens balance- og strømstatistik for MFIsektoren, som offentliggøres på månedsbasis. SÆSON I SEDDEL- OG MØNTOMLØBET Seddel- og møntomløbet er en opgørelse af værdien af de sedler og mønter, der er i omløb i Danmark ultimo måneden. Den ukorrigerede serie udviser store udsving fra måned til måned. Nogle af disse udsving afspejler, hvad man kan kalde "ugedagssæson" 3. Seddel- og møntomløbet er generelt højest om fredagen, mens det er lavest tirsdag og onsdag. Det afspejler, at efterspørgslen efter kontanter stiger op til weekenden, når pengeinstitutterne har lukket, og folk har fri fra arbejde og tid til at forbruge. Det er en fordel at korrigere for denne ugedagseffekt, inden sæsonen over årets 2 måneder bestemmes. Sæsonkomponenterne i seddel- og møntomløbet er vist i figur. Komponenten for en given måned afspejler månedens afvigelse fra det underliggende niveau. Sæsonkomponenten for december er størst på mellem,5 og 2 pct. af seddel- og møntomløbets niveau. Det faktiske seddel- og møntomløb reduceres med den procentsats for at få det sæsonkorrigerede omløb i december. Det er bl.a. de mange transaktioner i forbindelse med julehandelen, der øger behovet for kontanter. Også i november korrigeres for et generelt højt seddel- og møntomløb. Udviklingen i sæsonkomponenterne for november og december over tid viser en tendens til stigende korrektion i november og faldende korrektion i december. Det kan indikere, at julehandlen gradvist spredes mere over november og december. Også i forårs- og sommermånederne april, maj, juni og juli er seddelog møntomløbet forholdsvis stort. Dette kan afspejle udbetaling af overskydende skat og feriepenge samt øget efterspørgsel efter likviditet i sommerferieperioden. 2 3 Som udgangspunkt vil revisioner af de sæsonkorrigerede tidsserier blive foretaget årligt. Ved sæsonkorrektionen benyttes X-2-ARIMA, som er et internationalt anerkendt program. Dvs. sæson i den forstand at balancen er påvirket af hvilken dag i ugen, den er opgjort på. Seddelog møntomløbet (såvel som alle serier der arbejdes med i denne artikel) opgøres i balance- og strømstatistikken for MFI-sektoren på månedens sidste bankdag. Bankdage er de dage, hvor bankerne er åbne for kunder. Dvs. at der i Danmark er tale om mandag til og med fredag.

3 93 SÆSONKOMPONENTERNE I SEDDEL- OG MØNTOMLØBET Figur,02,05,0,005 0,995 0,99 0,985 0,98 jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Anm.: Denne graf indeholder udelukkende sæsonkomponenterne for modellen fra juli 2000 og frem. Grafen viser for en given måned sæsonkomponentens størrelse og udvikling over tid. Eksempelvis viser sæsonkomponenten for januar måned værdien for januar 200 og frem til januar 2006 fra venstre mod højre. Sæsonkomponenten beregnes for hver enkelt måned og afspejler månedens typiske afvigelse fra det underliggende niveau. Hvis sæsonkomponenten er større end, er det ensbetydende med, at man for denne måned normalt vil finde et højt niveau for serien i forhold til det underliggende niveau. Det ukorrigerede og det sæsonkorrigerede seddel- og møntomløb ses i figur 2, og det fremgår, at den sæsonkorrigerede serie er betydeligt mere jævn og givetvis bedre til at beskrive den underliggende udvikling. DET SÆSONKORRIGEREDE SEDDEL- OG MØNTOMLØB Figur 2 Mia.kr jan 95 jan 96 jan 97 jan 98 jan 99 jan 00 jan 0 jan 02 jan 03 jan 04 jan 05 jan 06 Seddel- og møntomløb Sæsonkorrigeret seddel- og møntomløb

4 94 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 SÆSONKOMPONENTERNE I M Figur 3,03,02,0 0,99 0,98 0,97 0,96 jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Anm.: Grafen viser sæsonkomponenterne for modellen for perioden juli 2000 og frem. For en given måned viser grafen sæsonkomponentens størrelse og udvikling over tid. Sæsonkomponenten afspejler månedens typiske afvigelse fra det underliggende niveau. Hvis sæsonkomponenten er større end, er det ensbetydende med, at man for denne måned normalt vil finde et højt niveau for serien i forhold til det underliggende niveau. SÆSON I PENGEMÆNGDEN (M OG M2) Pengemængdemålet M består af seddel- og møntomløbet samt indlån på anfordring (ekskl. staten og MFIer). Indlån på anfordring udgør over 90 pct. af M og dominerer således udviklingen og dermed korrektionen af M. Det sæsonmønster, der findes for seddel- og møntomløbet, genfindes derfor ikke i M, jf. figur 3. Sammensætningen af M er som følger (ultimo april 2006): Indlån på anfordring fra husholdninger, 57 pct. Indlån på anfordring fra erhverv, 23 pct. Indlån på anfordring fra øvrige sektorer, 3 pct. Seddel- og møntomløb, 7 pct. Det bemærkes at både M, M2 og udlånsserierne sæsonkorrigeres ved direkte korrektion 2. Sæsonkomponenterne i M viser et kvartalsvist mønster med et lavt niveau i slutningen af kvartalet. 2 Nationalbanken producerer og offentliggør også statistik for M3 i overensstemmelse med retningslinjer fra ECB (ECB/200/3). Som følge af tekniske forhold omkring refinansiering af danske rentetilpasningslån er serien for M3 imidlertid vanskelig at tillægge en økonomisk fortolkning, og M3 sæsonkorrigeres derfor ikke. Ved direkte korrektion korrigeres serien umiddelbart, mens der ved indirekte korrektion foretages en individuel korrektion af seriens komponenter, hvorefter de aggregeres.

5 95 Forklaringen på Ms sæsonkomponenters udseende skal findes i komponenternes karakteristika. Indlån på anfordring fra husholdninger er præget af husholdningernes kvartalsvise terminsbetalinger og udviser derfor et sæsonmønster med lavt indlånsniveau i den sidste måned i hvert kvartal, mens niveauet er voksende i første og anden måned. Tendensen i indlån på anfordring fra erhverv er derimod, at der er et væsentligt højere niveau i januar, juli, oktober og december end i de resterende måneder. En mulig forklaring på juli-effekten er, at der ikke afregnes moms i denne måned på grund af sommerferien. Til gengæld vedrører momsen i august en 2-måneders periode. Pengene placeres ofte på en anfordringskonto i mellemtiden, hvilket resulterer i større balancer ultimo juli. På tilsvarende vis kan den høje sæsonkomponent for oktober tilskrives et relativt højt anfordringsindlån fra erhverv i denne måned. Indlånet bruges i november til at betale virksomhedernes acontoskat samt restskat for det forudgående indkomstår. Det høje anfordringsindlån fra erhverv i december og januar må formodentlig tilskrives indtægterne fra julehandlen. Alt i alt er sæsonkomponenterne i M således udtryk for en række forskellige forhold. M2 udgøres af M, tidsindskud med løbetid op til og med 2 år samt indlån med et opsigelsesvarsel på op til og med 3 måneder (ekskl. indlån fra staten og MFIer ). Sammensætningen af M2 ultimo april 2006 er som følger: M, 8 pct. Tidsindskud med løbetid op til 2 år, 7 pct. Indlån med opsigelsesvarsel til og med 3 måneder, 2 pct. M udgør langt størstedelen af M2, og mønsteret i sæsonkomponenterne er i al væsentlighed det samme som beskrevet for M. Tidsindskud med løbetid op til 2 år viser det samme sæsonmønster som anfordringsindlånet, så M2s sæsonmønster ligner en forstærket udgave af Ms selvom M2 er mindre likvid end M. SÆSON I UDLÅN TIL HUSHOLDNINGER OG ERHVERV Analyse af udlånsudviklingen er bl.a. relevant i forbindelse med konjunkturanalyse og analyse af finansiel stabilitet. I dette afsnit lægges vægten især på udlånet til husholdninger. I tilfælde af at andelen af husholdningerne, der overgår til månedlige terminsindbetalinger stiger, ændres sæsonmønstret.

6 96 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 SÆSONKOMPONENTERNE I UDLÅN TIL HUSHOLDNINGER Figur 4,006,004,002 0,998 0,996 0,994 jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Anm.: En værdi større end indikerer, at udlånet er højere end det underliggende niveau, mens en værdi mindre end betyder, at udlånet er lavere end det underliggende niveau. Sæsonkomponenterne er for modellen for perioden juli 2000 og frem. Udlånet til husholdninger præges af et sæsonmønster, der viser et relativt højt udlån i den sidste måned i hvert kvartal, jf. figur 4. Igen er en mulig forklaring på sæsonmønstret de kvartalsvise terminsbetalinger, der udover at påvirke indlånet også har en signifikant effekt på udlånet til husholdninger. Sæsonkomponenterne i figur 4 er dog klart mindre i pct. end for Ms vedkommende, og den sæsonkorrigerede serie for udlån til husholdninger kan være svær at skelne fra den ukorrigerede serie. Sammenlignes afvigelser fra trenden for det ukorrigerede og det sæsonkorrigerede udlån til husholdninger er det dog tydeligt, at sæsonkorrektionen reducerer volatiliteten i udlånsserien, jf. figur 5. Også for den sæsonkorrigerede serie er der enkelte måneder med store afvigelser fra trenden. Disse afvigelser har sin forklaring i forskellige økonomiske begivenheder. Afvigelserne i august 996, 999, 2002 og 2005 afspejler realkreditinstitutternes serieskift hvert tredje år i august. Det indebærer, at realkreditinstitutterne åbner en ny serie for udstedelse af obligationer, hvilket medfører, at nogle husholdninger fremrykker optagelsen af nye lån eller konverterer deres hidtidige lån i tiden op til denne begivenhed for dermed at drage fordel af de højere kurser i de gamle serier som følge af kortere restløbetid. Denne treårige regularitet forstyrrer sæsonkomponenterne, og der foretages derfor en midlertidig forhåndskorrektion. Dette vil blive behandlet i det førnævnte Nationalbank Working Paper.

7 97 TRENDJUSTERET UDLÅN TIL HUSHOLDNINGER I ABSOLUTTE TAL Figur 5 Mia.kr jan 95 jan 96 jan 97 jan 98 jan 99 jan 00 jan 0 jan 02 jan 03 jan 04 jan 05 jan 06 Trendjusteret ukorrigeret udlån til husholdninger Trendjusteret sæsonkorrigeret udlån til husholdninger Anm.: Afvigelserne er beregnet ved at trække trenden, beregnet ved hjælp af X-2-ARIMA, fra det ukorrigerede henholdsvis korrigerede udlån. Der udarbejdes også sæsonkorrigerede data for udlån til erhverv. Sæsonmønstret for udlån til erhverv er dog mindre stabilt end for husholdninger, især i forårsmånederne. Det mindre stabile sæsonmønster kan skyldes ændring af fristerne for betaling af skat og afgifter. Dertil kommer, at ændringer i mønsteret for udbytteudbetaling kan påvirke virksomhedernes lånebehov. AFSLUTNING Der er et tydeligt sæsonmønster i de tidsserier, Nationalbanken offentliggør for seddel- og møntomløbet, udlån til husholdninger samt pengemængdemålene M og M2. For at lette muligheden for at belyse udviklingen fra måned til måned vil Nationalbanken begynde at offentliggøre sæsonkorrigerede data, og der gives i artiklen en række eksempler og forklaringer på sæsonmønstrene. I det omfang der findes modelmæssigt signifikante sæsonmønstre i andre finansielle tidsserier, som Nationalbanken offentliggør, kan det komme på tale at sæsonkorrigere flere tidsserier. Det kræver dog, at data er tilgængelige for en tilstrækkelig lang tidsperiode.

Status på udvalgte nøgletal september 2012

Status på udvalgte nøgletal september 2012 Status på udvalgte nøgletal september 212 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på dansk økonomi Dansk økonomi blev mindre i 2. kvartal 212. Foreløbige tal for nationalregnskabet viser,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2012

Status på udvalgte nøgletal april 2012 Status på udvalgte nøgletal april 212 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi ikke entydig gunstig udvikling I løbet af den seneste måned har flere vigtige nøgletal udviklet

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2012

Status på udvalgte nøgletal november 2012 Status på udvalgte nøgletal november Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi Danmark har haft en sløj BNP-udvikling siden begyndelsen af 28. Ud af de seneste 8 kvartaler,

Læs mere

Lastbilerne viser væksten!

Lastbilerne viser væksten! Lastbilerne viser væksten! AF ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER, CAND.POLIT. Resumé Transportbranchen er vigtig for dansk økonomi. Den er med til at holde hjulene i gang bogstavelig talt. Når ordrebøgerne i

Læs mere

ECB-STATISTIK EN KORT OVERSIGT AUGUST 2005

ECB-STATISTIK EN KORT OVERSIGT AUGUST 2005 ECB-STATISTIK EN KORT OVERSIGT AUGUST 5 DA Hovedformålet med de statistikker, som Den Europæiske Centralbank (ECB) udarbejder, er at understøtte ECBs pengepolitik og andre opgaver, som udføres af Eurosystemet

Læs mere

Orientering om Ballerup Kommunes likviditet i tredje kvartal 2018

Orientering om Ballerup Kommunes likviditet i tredje kvartal 2018 ØKONOMI OG STYRING Dato: 29. oktober 218 Tlf. dir.: 424 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Sascha Hjorth Sagsid:.32.14-P7-1-18 Orientering om Ballerup Kommunes likviditet i tredje kvartal 218 Dette

Læs mere

InvesteringsNyt Den 23. juni 2010

InvesteringsNyt Den 23. juni 2010 InvesteringsNyt Den 23. juni 21 Private sparer mere op, og taget nye typer lån Man skal have det helt store forstørrelsesglas frem for at se nogen stigning i den finansielle sektor udlån. Nationalbankens

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2012

Status på udvalgte nøgletal oktober 2012 Status på udvalgte nøgletal oktober Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på dansk økonomi Dansk økonomi er fortsat under hårdt pres og seneste(reviderede) nationalregnskabstal viste BNP-fald

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2013

Status på udvalgte nøgletal marts 2013 Status på udvalgte nøgletal marts 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Et forår der lader vente på sig er meget beskrivende både for vejrsituationen og den nuværende økonomiske

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Svagt fald i ledigheden i december 1 Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Knap hver fjerde offentligt ansat er over år Industrien

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

FORTSAT LANGT MELLEM ARBEJDSLØSE METALMEDLEMMER

FORTSAT LANGT MELLEM ARBEJDSLØSE METALMEDLEMMER FORTSAT LANGT MELLEM ARBEJDSLØSE METALMEDLEMMER Fortsat langt mellem arbejdsløse Metalmedlemmer ØKONOMISK ANALYSE 10. maj 017 Efter at have ligget konstant omkring 3,0 pct. fra maj til september 016 er

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 19 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i marts 13 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 7 ud af 1 arbejdspladser har under 5 ansatte

Læs mere

Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1

Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 Tabelafsnit Renter... 1 Renter og aktiekursindeks... 2 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 3 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

0 Nul eller mindre end en halv af den anvendte enhed. Tal foreligger ikke eller er uden større interesse.

0 Nul eller mindre end en halv af den anvendte enhed. Tal foreligger ikke eller er uden større interesse. Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 1. kvartal 2010 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Introduktion til sæsonkorrektion

Introduktion til sæsonkorrektion 11. februar 2016 Karen Keller, kke@dst.dk, tlf. 39 17 33 53 Statistisk metode Introduktion til sæsonkorrektion Hvad er sæsonkorrektion Sæsoneffekt Kalendereffekt Sæsonkorrektionsprocessen Økonomiske tidsserier

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2. færre beskæftigede indenfor bygge og anlæg Lidt færre beskæftigede

Læs mere

Kvartalsoversigt - 2. kvartal Renter og aktiekursindeks Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2

Kvartalsoversigt - 2. kvartal Renter og aktiekursindeks Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat S 5052 - Offentligt J.nr. 2007-418-043636 Dato: 28. juni 2007 Til Folketingets Lovsekretariat Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål S 5052 af 21. juni 2007 indleveret af Morten Homann (SF). Kristian

Læs mere

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder DI November 211 Nikolaj Pilgaard, EØK Kreditsituationen strammer til for store virksomheder Frem til foråret 211 blev finansieringssituationen for virksomhederne gradvist forbedret, men tendensen er nu

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Tabelafsnit. Nationalbankens statistiske publikationer

Tabelafsnit. Nationalbankens statistiske publikationer Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2011

Status på udvalgte nøgletal november 2011 Status på udvalgte nøgletal november 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi Turbulensen i verdensøkonomien synes aftaget en smule den seneste måned, men usikkerheden

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2013

Status på udvalgte nøgletal maj 2013 Status på udvalgte nøgletal maj 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Så kom foråret i meteorologisk forstand, men det længe ventede økonomiske forår har vi stadig ikke set meget

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2016

Status på udvalgte nøgletal april 2016 Status på udvalgte nøgletal april 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu et fald i ledigheden i februar,

Læs mere

IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG

IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG Oktober 2006 af Martin Windelin tlf. 3355 7720 og Bjarne T. Hansen IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG Selvom antallet af beskæftigede

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj jan-16 mar-16 maj-16 jul-16 sep-16 nov-16 jan-17 mar-17 maj-17 jul-17 sep-17 nov-17 jan-18 mar-18 maj-18 NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj Af: Kristian Skriver, økonom

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2017

Status på udvalgte nøgletal januar 2017 Status på udvalgte nøgletal januar 217 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De seneste nøgletal giver en positiv afslutning på året og peger også på en pæn

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

Udviklingen i sæsonkorrigerede fuldtidsledige i Syddanmark i perioden januar 2006 og frem Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

Udviklingen i sæsonkorrigerede fuldtidsledige i Syddanmark i perioden januar 2006 og frem Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Pressemeddelelse: Odense, den 3. september 21 Beskedent fald i ledigheden i Syddanmark De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden i Syddanmark er faldet med 9 fuldtidsledige sammenlignet

Læs mere

STATUS PÅ INDSATSEN BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSUDVALGET 1. KVT. 2007

STATUS PÅ INDSATSEN BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSUDVALGET 1. KVT. 2007 1. De vigtigste tendenser STATUS PÅ INDSATSEN 1. KVT. 20 Det samlede antal kontanthjælpsmodtagere falder fortsat og er nu nede på ca. 21.500. Aktiveringsgraden er fra januar til februar 20 steget fra 36%

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

Foreløbige ulykkestal marts 2016

Foreløbige ulykkestal marts 2016 Dato 21. april 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-3 Side 1/12 Foreløbige ulykkestal marts 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333

Læs mere

Konjunkturbarometer for erhvervslivet: 4. kvartal maj 2015

Konjunkturbarometer for erhvervslivet: 4. kvartal maj 2015 Konjunkturbarometer for erhvervslivet: 4. kvartal 2014 11. maj 2015 Efter et fald i BNP på 1,9% i 2013 1 indikerer Copenhagen Economics kvartalvise konjunkturbarometer en positiv vækst i 2014. en for 2014

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2014

Status på udvalgte nøgletal juni 2014 Status på udvalgte nøgletal juni 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling I første kvartal af 214 voksede det danske bruttonationalprodukt med,9 procent i

Læs mere

ledighed maj 2012 Ledighedsstatistik maj 2012

ledighed maj 2012 Ledighedsstatistik maj 2012 Ledighedsstatistik maj 2012 ledighed maj 2012 Arkitekternes ledighed stiger forsat. Det viser den seneste ledighedsstatistik fra Akademikernes Centralorganisation, som blev offentliggjort den 14. juni

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2016

Status på udvalgte nøgletal september 2016 Status på udvalgte nøgletal september 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Arbejdsmarkedet tog sig en puster i juli med et svagt fald i beskæftigelsen,

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse

Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling Version 3 Juli 2011 Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse 1. Baggrund og generelle forhold Udlånsundersøgelsen er en kvalitativ statistik,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Ledelsesinformationsrapport for marts 2015 (på baggrund af seneste tilgængelige data *) )

Ledelsesinformationsrapport for marts 2015 (på baggrund af seneste tilgængelige data *) ) 1 Ledelsesinformationsrapport for marts 2015 (på baggrund af seneste tilgængelige data *) ) Indhold Ministermål 1 Flere unge med uddannelse Ministermål 2 Indsats for ledige på kanten Ministermål 3 Færre

Læs mere

Analyse. Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi. 23. marts 2015. Af Nicolai Kaarsen

Analyse. Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi. 23. marts 2015. Af Nicolai Kaarsen Analyse 23. marts 215 Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi Af Nicolai Kaarsen Hvilke politiske temaer optager danskerne, hvordan har det ændret sig over tid og hvad er sammenhængen

Læs mere

Februar Med kilde i Danmarks Statistik. Konjunkturbarometer for bygge- og anlæg januar 2011

Februar Med kilde i Danmarks Statistik. Konjunkturbarometer for bygge- og anlæg januar 2011 Februar 2 Med kilde i Danmarks Statistik Konjunkturbarometer for bygge- og anlæg januar 2 Byggeriets forventninger forbliver på samme niveau. Den sammensatte konjunkturindikator er -33 i januar mod -32

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Foreløbige ulykkestal december 2015

Foreløbige ulykkestal december 2015 Dato 26. januar 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 15/03328-12 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal december 2015 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 2 Indhold: Ugens temaer Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens temaer: Overrepræsentation af indvandrere på kontanthjælp og førtidspension

Læs mere

Der foretages endvidere en såkaldt overlapsbehandling, der sikrer, at ingen ledig indgår i statistikken med mere end 37 timer pr. uge.

Der foretages endvidere en såkaldt overlapsbehandling, der sikrer, at ingen ledig indgår i statistikken med mere end 37 timer pr. uge. Notat Vedrørende: Ledighedsstatistik og sæsonkorrektion Sagsnavn: Arbejdsmarked, Statistik og Analyser 2015 Sagsnummer: 15.20.00-G01-15-15 Skrevet af: Morten Fich og Troels Rasmussen E-mail: Morten.Brorson.Fich@randers.dk

Læs mere

Figur 1: MFI-renter på kortfristede indlån og en sammenlignelig markedsrente (I pct. p.a.; renten på nye forretninger)

Figur 1: MFI-renter på kortfristede indlån og en sammenlignelig markedsrente (I pct. p.a.; renten på nye forretninger) - 4 - Figur 1: MFI-renter på kortfristede indlån og en sammenlignelig markedsrente (I pct. p.a.; renten på nye forretninger) 2,5 1,5 0,5 Husholdninger, indlån på anfordring Husholdninger, tidsindskud med

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2014

Status på udvalgte nøgletal marts 2014 Status på udvalgte nøgletal marts 214 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling 213 blev ikke et jubelår for Danmark hvad angår økonomisk vækst. Den første foreløbige opgørelse

Læs mere

AB NAVERPARKEN V/ANNI BROWN Navervej 11 F 8600 Silkeborg. December 2012 Pantnr. 2034.8894

AB NAVERPARKEN V/ANNI BROWN Navervej 11 F 8600 Silkeborg. December 2012 Pantnr. 2034.8894 AB NAVERPARKEN V/ANNI BROWN Navervej 11 F 8600 Silkeborg Realkredit Danmark Finanscenter Trekantområdet Havneparken 3 7100 Vejle Telefon 70 15 15 21 www.rd.dk December 2012 Pantnr. 2034.8894 Ejendom :

Læs mere

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning 20.december 2017 Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning J.nr. Viden og Analyse ABO/CHN Sammenfatning I denne analyse ses der på udviklingen i arbejdstid for personer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Foreløbige ulykkestal august 2016

Foreløbige ulykkestal august 2016 Dato 22. august 2016 Sagsbehandler Lartey G. Lawson Mail lal@vd.dk Telefon 7244 3027 Dokument 16/03107-8 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal august 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

AB NAVERPARKEN V/ANNI BROWN Navervej 11 F 8600 Silkeborg. December 2012 Pantnr. 2034.8894

AB NAVERPARKEN V/ANNI BROWN Navervej 11 F 8600 Silkeborg. December 2012 Pantnr. 2034.8894 AB NAVERPARKEN V/ANNI BROWN Navervej 11 F 8600 Silkeborg Realkredit Danmark Finanscenter Trekantområdet Havneparken 3 7100 Vejle Telefon 70 15 15 21 www.rd.dk December 2012 Pantnr. 2034.8894 Ejendom :

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2016

Status på udvalgte nøgletal december 2016 Status på udvalgte nøgletal december 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i september mens ledigheden er stort set uændret. Fortsætter

Læs mere

Glostrup, den 17. marts Ledighedsudviklingen i Glostrup december 2013 december 2015

Glostrup, den 17. marts Ledighedsudviklingen i Glostrup december 2013 december 2015 Glostrup, den 17. marts 215 Ledighedsudviklingen i Glostrup december 213 december 215 Indeværende notat opstiller ledighedsudviklingen i fire grafer. De fire grafer baserer sig på de senest tilgængelige

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015 Status på udvalgte nøgletal oktober 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi ser, fra hvad vi ved om 3. kvartal, ud til at fortsætte stille og

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-14 feb-14 mar-14 Kommerciel el (fpligt) 36,68 36,68 36,68 Abonnement (fpligt) 2,77 2,77 2,77 Nettarif lokal

Læs mere

Foreløbige ulykkestal oktober 2015

Foreløbige ulykkestal oktober 2015 Dato 23. november 2015 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 15/03328-10 Side 1/12 Foreløbige ulykkestal oktober 2015 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-13 feb-13 mar-13 apr-13 maj-13 jun-13 jul-13 aug-13 sep-13 okt-13 Kommerciel el (fpligt) 38,43 38,43 38,43

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2014

Status på udvalgte nøgletal april 2014 Status på udvalgte nøgletal april 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling I starten af 214 har der været blandede signaler fra de økonomiske nøgletal. Et

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8.

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8. NYT FRA DANMARKS STATISTIK Byggevirksomheden. kvt. 0 Byggeri og boligforhold Nr. 5 0. maj 0 Stigninger i det påbegyndte byggeri Det samlede påbegyndte etageareal steg fra fjerde kvartal 0 til første kvartal

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Langtidsledigheden faldt svagt i april 1 Svagt faldende langtidsledighed

Læs mere

Folketingets Beskæftigelsesudvalg Mads Fuglede

Folketingets Beskæftigelsesudvalg Mads Fuglede Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 325 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Mads Fuglede Mads.Fuglede@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden

Læs mere

Opgørelse af opbrugt dagpengeret på Jobindsats.dk

Opgørelse af opbrugt dagpengeret på Jobindsats.dk Jan 2013 Apr 2013 Jul 2013 Okt 2013 Jan 2014 Apr 2014 Jul 2014 Okt 2014 Jan 2015 Apr 2015 Jul 2015 Okt 2015 Jan 2016 Apr 2016 Jul 2016 Okt 2016 Jan Apr Jul Okt Jan Apr Jul Okt Jan 2019 Apr 2019 Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

Foreløbige ulykkestal september 2016

Foreløbige ulykkestal september 2016 Dato 27. oktober 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-9 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal september 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244

Læs mere

Foreløbige ulykkestal april 2016

Foreløbige ulykkestal april 2016 Dato 19. maj 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-4 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal april 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333 vd@vd.dk

Læs mere

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 De vigtigste faktorer for de seneste års vindenergi i Danmark - Færre, men større møller - Vindens energiindhold, lavt i 2009 og 2010 - højere i 2011? - De 2 seneste

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016 Status på udvalgte nøgletal oktober 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Ledigheden er nu steget svagt i to måneder i træk, men vi vurderer ikke, at det

Læs mere

IT-BESKÆFTIGELSEN STEG I 1. KVARTAL AF 2006

IT-BESKÆFTIGELSEN STEG I 1. KVARTAL AF 2006 20. juli 2006 af Martin Windelin tlf. 3355 7720 og Bjarne T. Hansen tlf. 3355 7729 IT-BESKÆFTIGELSEN STEG I 1. KVARTAL AF 2006 Den sæsonkorrigerede IT-beskæftigelse steg i 1. kvartal af 2006 med ca. 1.400

Læs mere

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K TELEFON +45 3391 4700 FAX +45 3391 1766 WWW.FANET.DK nr. 60 m a r ts 2012 Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA kontakt: ams@fanet.dk Personaleomsætning

Læs mere

Medlemsudvikling i a-kasserne

Medlemsudvikling i a-kasserne Medlemsudvikling i a-kasserne 4. Kvartal 2014 Michel Klos 1 Indledning AK-Samvirke opgør hvert kvartal tal for den seneste medlemsudvikling i a-kasserne. I december 2014 var der knap 2.018.000 dagpengeforsikrede

Læs mere

Udviklingen i tilgangen til førtidspensiom som andel af befolkningen. Seneste 13 måneder 0,32% 0,30% 0,30% 0,20%

Udviklingen i tilgangen til førtidspensiom som andel af befolkningen. Seneste 13 måneder 0,32% 0,30% 0,30% 0,20% Ministermål 2. Jobcentrene skal forebygge, at så mange personer førtidspensioneres Tilgangen af personer til førtidspension skal pr. december 213 ligge bedre end gennemsnittet for 6-byerne målt som andelen

Læs mere

Tillidsindikator metodebeskrivelse og analyse

Tillidsindikator metodebeskrivelse og analyse ESL / 9. juni 017 Tillidsindikator metodebeskrivelse og analyse Danmarks Statistik publicerer i det månedlige nyhedsbrev Konjunkturbarometer for erhvervene en fælles tillidsindikator, som korrelerer med

Læs mere

LEDIGHED OG INDSATS 2011 NR. 3 januar 2011

LEDIGHED OG INDSATS 2011 NR. 3 januar 2011 LEDIGHED OG INDSATS 211 NR. 3 januar 211 Ledighed og indsats indeholder information om: Udviklingen i ledigheden i Randers frem til januar 211 Antallet af arbejdsfordelinger i 2 Efterspørgselen på arbejdskraft

Læs mere

LEDIGHED OG INDSATS 2011 NR. 2 december 2010

LEDIGHED OG INDSATS 2011 NR. 2 december 2010 LEDIGHED OG INDSATS 211 NR. 2 december 2 Ledighed og indsats indeholder information om: Udviklingen i ledigheden i Randers frem til december 2 Antallet af arbejdsfordelinger i 2 Efterspørgselen på arbejdskraft

Læs mere

N O T A T. Beskæftigelsesreformen Status november 2016

N O T A T. Beskæftigelsesreformen Status november 2016 N O T A T 22. december J.nr. 16/336 Beskæftigelsesreformen Status november APOL/TMB Mål Beskæftigelsesreformen bygger på følgende centrale intentioner: Forsikrede ledige tilbydes en tidlig og sammenhængende

Læs mere