Småskolen ved Nakkebølle Fjord

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Småskolen ved Nakkebølle Fjord"

Transkript

1 Småskolen ved Nakkebølle Fjod nelse n a d ænse læing og udvik ud g g u t ling mso stuk o e t g alo ivite i t k d b a kt a a t k s n lles ko æ e f c ou s s e lse e l a t i o n anekende Et hav af mulighede

2 Småskolen ved Nakkebølle Fjod e et socialpædagogisk opholdssted med inten skole. Det ligge mellem Svendbog og Faabog og e godkendt af socialtilsyn Midt. Vi e et tilbud til unge de ha bug fo en ny stat i dees tilvæelse så de kan skabe sig de faglige og menneskelige foudsætninge som e nødvendige i pocessen med at skabe sig et sundt og tygt ungdomsliv på vejen mod at blive voksen. Voes tilbud henvende sig til unge denge og pige med sociale familiemæssige skolemæssige og adfædsmæssige pobleme og hvo udadeageende adfæd kan væe en del af de unges eaktionsmønste. Aldesguppen e 12 til 18 å - i eftevæn op til 23 å. Vi ha flee afdelinge og tilbyde på Nakkebølle også et botilbud til voksne bogee i aldesguppen 18 til 26 å efte 107 som på gund af sociale elle psykiske funktionsnedsættelse ha bug fo daglig støtte. Vi tilbyde STU foløb og ha sælige pofile med maitim og vækstedslinje gatnelinje og ha som noget nyt en linje målettet pige som gene vil dygtiggøe sig inden fo hå negle og makeup.

3 Småskolen ved Nakkebølle Fjod e et fantastisk sted i heskabelige bygninge. Vi e omgivet af et dejligt paklandskab som åbne sig ud mod fjoden. Som noget helt sæligt på Nakkebølle bo voes fostandepa på stedet. Det skabe en tyg og god stemning at de som familie i det daglige e gennemgående voksne og ollemodelle fo alle de unge. På Nakkebølle state alle på en fisk. Nå de unge flytte ind få de et stot lyst væelse. Væelset e som udgangspunkt indettet med seng sofa klædeskab umdele kommode og sofabod. Hvis den unge selv ha møble til at indette væelset med e dette selvfølgelig en mulighed. Fo os e det vigtigt at de unge føle at dette e et hjem og defo skal væelset have en indetning som gø at den enkelte føle sig veltilpas. Vi invitee de unge til at deltage i et godt ungdomsliv. Et ungdomsliv hvo man føst og femmest kan væe sikke på at møde voksne læee og pædagoge som altid vil gøe dees bedste fo de unge.

4 Pædagogiske vædie og metode

5 På småskolen to vi på at den enkelte unge e et helt unikt menneske og defo bø behandles individuelt. Vi abejde defo ikke med pædefineede og foud valgte metode og pædagogiske tilgange men tage udgangspunkt i lige pæcis den helt sælige unge som stå ove fo os. Vi e eklektiske i voes tilgang og vælge metode og pædagogiske tiltag som give effekt og esultate i fohold til de ønskede udviklingsmål fa handleplanen. Vi to på at fo at opnå succes i abejdet med den unge skal den pædagogiske indsats give mening fo den unge. Vi abejde med en fælles efeenceamme som bestå af ligevæd og anekendende dialog. Vi abejde ud fa en gundantagelse om at fo at skabe udvikling hos de unge skal vi ikke have egle og amme som stamme men individuelle udviklingskasse som passe. Fællesskabet e en vigtig del af det pædagogiske abejde og på Nakkebølle skal man både yde til fællesskabet samt nyde gavn af det. Vi se os selv som en tæningsbane i livet fo de unge. Det e he de kan læne sig op ad tydelige tovædige omsogsfulde og gænsefaste voksne. Det e et tygt og sikket sted fo udvikling hvo den unge vil opleve at de voksne både kan gå foest ved siden af elle bagefte i abejdet med at sike positiv udvikling hos de unge. Stuktuen i hvedagen sikes igennem voes pogam som angive ugens aktivitete og faste pogampunkte. Vi to på at læing og udvikling finde sted i elationen i det mellemmenneskelige samspil. Dette samspil e i sin fom og sit indhold sæligt kaakteiseet ved følgende kvalitete i abejdet med de unge: Kontakt dialog omsog uddannelse fællesskab aktivitete stuktu gænse.

6 Kompetencebevis Vi to på at alle unge besidde essouce ofte mange flee end de unge selv to. Vi ved at de unge som flytte ind hos os ofte e kendetegnet ved lavt selvvæd og inge to på egne evne. Defo abejde vi med kompetencebevise som ha til fomål at gøe det synligt fo de unge at de meste igtig mange ting i dees hvedag. Kompetencebevisene ha også den effekt at de unge kan følge egen positive udvikling i takt med at mappen med bevisene vokse og disse kan buges som udgangspunkt fo dialog omking den unges udvikling. Pædagogiske hje Pædagogiske hjemmedage På Nakkebølle ha de unge mulighed fo at have en pædagogisk hjemmedag 1-2 gange hve 14 dag. På denne dag e den unge sammen med en medabejde hvo den unge guides støttes og hjælpes til at udføe de almindelige daglige gøemål. Som eksempel kan nævnes læe at vaske tøj at lægge det sammen og på plads i skabet styge tøj hygiejne gøe ent og meget andet. Det vil også typisk væe denne dag hvo den unge ha køkkentjans. Til køkkentjansen skal den unge i samabejde med en voksen dække bod og stille mogenmad fem og om aftenen skal man i tjansen fobeede aftensmaden og væe med til at lave det. Denne dag ha typisk sto vædi fo de unge ikke kun fodi at de læe og tæne bugbae kompetence i fohold til at blive mee selvstændig og selvhjulpen men i lige så høj gad fodi de i samabejdet omking opgavene abejdes meget tæt i elationen.

7 Hvedagen På Nakkebølle snakke vi med og om hinanden i en odentlig tone og med gensidig espekt. Vi ha indettet os med hyggelige fællesomåde og i dagligstuen hygge vi os med spil og PlayStation elle vi se en god udsendelse i fjensynet. I spisestuen nyde vi voes mad som tilbeedes af unge og voksne i fællesskab. Med espekt fo maden og de de ha lavet den spise vi den sammen med hinanden. Vi hjælpe også hinanden med opydningen efte måltidene. Det e også he vi holde voes ugentlige ungemøde hvo vi døfte de spøgsmål de gø de unges hjem til et endnu bede sted at væe. De unge kan fotsætte med elle begynde på den fitidsinteesse de godt kan lide. Flee gange i ugen tage vi i fitnesscente og de e mulighed fo idning svømning og meget andet. Hos os e det kun fantasien som sætte gænse. Hve aften ha vi fællespogam - Det e meget foskelligt hvad den enkelte aften buges på f.eks. bodtenniskonkuence lase-game volleyball spil og leg elle måske noget helt nyt som de unge selv kan sætte i gang. Vi ha både keativt um med maling og le samt et musikum med alvedens instumente. Vi ha voksne som pofessionelt abejde både med spot/fitness kunst og musik så hvis den unge ikke selv ha foudsætninge hefo ved indflytning e det helt sikket at de voksne vil stå i kø fo at få lov til at læe fa sig.

8 Maitime aktivitete og mulighede Med voes fantastiske beliggenhed lige ud til Nakkebølle Fjod og med en søfatsskole som nabo sige det næsten sig selv at vi selvfølgelig også buge vandet som voes tænings- og legeplads og tilbyde de unge undevisning i maitime fag. Det e muligt at læe om sejlads tage speedbådscetifikat og hvis inteessen og viljen e de måske også et dykkecetifikat. De e både eleve og læee fa søfatsskolen som gene vil undevise de unge i både søsikkehed knob navigation og mange ande maitime fædighede. Vi ha både kajakke sufee speedbåd og flee minde sejljolle som kan benyttes i dagligdagen Dokumentation På Nakkebølle pioitee vi dokumentation. Vi abejde med individuelle udviklingsplane hvo kommunens mål fa handleplanen samt den unges egne ønske om mål fo udvikling skives ind. Disse mål nedbydes i konkete og paksisnæe delmål som de dagligt dokumentees på. De evaluees løbende på såvel delmål som mål. Vi abejde med effektmåling igennem voes stjenemodel hvo såvel den unge som kontaktteamet skalee den aktuelle status en gang om måneden. Vi udabejde halvålige statusappote til anbingende myndighed med minde andet aftales.

9 Feiene I feiene e de afsat tid til at vi kan gøe noget sammen men de e bestemt også tid til at de unge kan væe sammen med familien. I sommefeien tage vi på ejse. Vi e gene væk i 14 dage. Noget af sommeen buges også på vandet: sejlads vandski dykning badning og tæning i at sejle med sejl. Om efteået buge vi et pa dage i en euopæisk by. Nytået feje vi på ski i Noge - sammen med mange ande unge. Weekende Hve anden weekend e hjemejseweekend. Weekenden state fedag kl 14 og slutte søndag kl 20 hvo de unge skal væe tilbage igen. Nogle blive køt hjem af foælde og ande blive hentet ved tog elle bus. De ande weekende e pogamweekende. Hve weekend ha en oveskift f.eks. wellnessweekend pojektweekend sejleweekend elle kultuweekend.

10 ART Aggession Replacement Taining Hjælp til at håndtee vede og udadeageende adfæd Småskolen ved Nakkebølle ha vi voksne som e uddannet til at undevise de unge i ART. ART e gavnligt fo unge med udadeageende adfæd på gund af manglende vedeskontol. Det kan samtidig buges til unge som i det hele taget ha svæt ved at indgå i sociale elatione. ART ha vist sig at give unge signifikant minde aggessiv adfæd og foøgede sociale kompetence. ART-undevisningen e uden eksta beegning fo anbingende kommune.

11 Alkohol og eufoiseende stoffe Vi ønske et ungemiljø som e fi fo såvel alkohol som eufoiseende stoffe. Samtidig ved vi godt at et fobug elle måske ligefem et misbug af dette kan væe et vilkå fo den unge i den kultu og det miljø som han elle hun ha væet en del af inden den unge flytte ind på stedet. Hos os e de flee medabejdee som ha taget PAV uddannelse. Igennem PAV (pøv ande veje) abejde man systematisk med den unges motivation til at indgå i misbugsbehandling. Skolen Uddannelse e vigtig. Vi ha høje ambitione på de unges vegne. Uddannelse e både faglig udvikling men i lige så høj gad livstæning. Vi mene at elevene skal uddannes og udvikles så de blive i stand til både at buge hovedet hændene og hjetet. Vi undevise i hele fagækken. Undevisningen e tilettelagt på det niveau som passe den enkelte elev. Klassene e små så det e altid muligt at få hjælp. De fleste ha meget de skal indhente. Denne poces planlægge vi sammen med den unge. Undevisningen e meget andet end at sidde i klassen og de unge skal meget andet end at læse og skive. Undevisningen handle om noget. Alle uge ha oveskifte og ofte e vi på udflugt og undesøgelse hvo vi komme tæt på det vi læe om. Vi satse på at alle eleve kan aflægge folkeskolens afgangspøve i alle elle i udvalgte fag.

12 Højdepunkte. Vi skal have et godt liv. Vi skal både undeholdes og anstenge os. Højdepunktene ha begge dele indbygget. OL. Knap e skoleået statet fø vi skal gøe os kla til åets OL stævne. I to dage dyste vi mod mange ande opholdsstede og skole. Mee end 60 spotsgene - noget fo enhve smag. Alle kan væe med. Spotsånden og kammeatskabet blomste. Efteåskoncet. I novembe deltage vi sammen med ande opholdsstede i efteåskoncet. He vise vi åets foestilling med musik digte dans ap og sang. Samtidig vise vi voes kunstvæke fa kunstugen. Vintekoncet. I febua afholde vi Vintekoncet. Pofessionelle musikee fa mange lande undeholde os. De e mulighed fo at synge i koet ande e med til at tage sig af voe mange gæste de e kommet fo at nyde musikken sammen med os. Sommeteate. Foået e en tavl tid. Ud ove at eksamen stå fo døen skal åets teatestykke sættes op og blive et vindestykke. Rolle læes og tænes kulisse males kostume sys ekvisitte laves og findes. Lys og lyd skal undestøtte det hele så vi ende med at nå ud ove scenekanten. Både eleve læee og pædagoge ha dees ødde i mange foskellige lande og kultue. Det e en igdom som e med til at gøe at det e nemt at falde til og finde sin egen plads. På Småskolen ved Nakkebølle Fjod ha vi i løbet af ået besøgende fa mange lande. På opholdsstedet ejse vi flee gange om ået - ud i veden fo at læe nyt fo at få nye impulse fo at opleve igdommen i nye kultue og fo at møde gæstfiheden og igen og igen efae at vi menneske ha meget mee til fælles end de e spøgsmål de skille os.

13 Vi tilbyde også: Udgående bostøtte og netvæk: Netvæket - Det udgående team tilbyde støtte til: Unge som ha væet indskevet på Opholdsstedet i en anbingelse elle i et botilbud Unge som bo hjemme men som ha bug fo kontaktpesonstøtte. Unge som bo I egen bolig men som ha bug fo en kontaktpeson. Målguppebeskivelse; Unge med følelsesmæssige og sociale vanskelighede opmæksomhedsfostyelse unge med udadeageende adfæd unge med misbugspoblematikke og måske medfølgende kiminalitet. Vi kan tilbyde: En individuel plan fo den enkelte unge og evt. dees familie Obsevationsopgave med udabejdelse af obsevationsappot Kontaktpesonsopgave som led i eftevæn til unge i egen bolig elle til unge de e hjemmeboende men som ha bug fo eksten kontaktpeson/ungekonsulent. 85 støtte i egen bolig

14 Netvæket tilbyde: Faste ugentlige besøg Pesonlige samtale hjælp til egen indsigt og foståelse af egen livssituation og abejde med konkete udviklingsmål. Støtte til at udvikle sociale fædighede de medføe at den unge blive i stand til at udvikle tættee elatione og sunde netvæk. Døgntelefon - Adgang til en pædagogisk medabejde 24-7 via telefonen. Den unges ungekonsulent tæffes typisk i tidsummet kl og heefte omstilles telefonen til Opholdsstedets pædagogiske medabejdee Bo-selvstøtte/ ADL tæning - Støtte til at blive selvhjulpen i paktiske gøemål såsom økonomi hygiejne husholdning mv. Støtte til opstat af fitidsaktivitete. Støtte til besøg og møde med offentlige instanse f.eks. psykolog psykiate læge kiminalfosog jobcente UU-vejlede skole mv. Skiftlig udedning af den unges essouce og mulighede og støttebehov udabejdelse af udviklingsplane. E den unge tilknyttet Netvæket kan vi tilbyde deltagelse i fællesspisning på Opholdsstedet en gang ugentligt deltagelse i aktive pogamweekende og deltagelse i ejse med ungekonsulentene i minde guppe. Netvæket åde ove Ungekonsulente med sto efaing - den unge få sin egen tilknyttede Ungekonsulent og indimellem et team hvis de e behov fo det. Familieteapeut uddannet på Dansk familieteapeutisk institute til svæe familiesamtale elle samabejde med foælde. Psykolog tilknyttet ekstent til Opholdsstedet og netvæket Ungekonsulente som e PAV uddannede som kan motivee til misbugsbehandling. På Småskolen ved Nakkebølle Fjod ha vi fokus på etik og kan genkende os selv i det som K.E. Løgstup sagde: Ethvet menneske ha aldig med et andet menneske at gøe uden at han holde noget af dets liv i sin hånd. Det e vi os meget bevidste og vi gø os defo umage med at give alt det vi kan i hvet eneste ungefoløb.

15 Mads Kilden Fostande Småskolen ved Nakkebølle Fjod Sanatoievej Faabog Telefon: Mail: nelse n a d ud ænse læing og udvik g g u t ling mso stuk o e t g alo ivite i t k d a t ab tak k s n lles ko æ e f c sou s e lse e l a t i o n anekende Et hav af mulighede

Trafikpolitik 2018 Lynghedeskolen

Trafikpolitik 2018 Lynghedeskolen Respekt Engagement Faglighed Ansvalighed Fællesskab Tafikpolitik 2018 Lynghedeskolen På Lynghedeskolen ha vi udabejdet en tafikpolitik. Baggunden fo politikken e et ønske om at skabe sike og tygge skoleveje,

Læs mere

Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse

Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse Obligatoisk ehvevspaktik i 8. klasse Fomål: Fo eleve i 8. klasse kan det væe vanskeligt at have klae foestillinge om abejdslivet og de pesonlige og uddannelsesmæssige kompetence, som abejdsmakedet eftespøge.

Læs mere

p o drama vesterdal idræt musik kunst design

p o drama vesterdal idræt musik kunst design musik dama kunst design filmedie idæt pojektpocespobieenpos itpoblempovokationpodu kt p on to p ot estpobablypogessivpodu ktionpovinspomotionp otesepologpoevefipofil Vestedal Efteskole // Gl. Assensvej

Læs mere

Etiske dilemmaer i fysioterapeutisk praksis

Etiske dilemmaer i fysioterapeutisk praksis side 06 fysioteapeuten n. 06 apil 2008 AF: FYSIOTERAPEUT, PH.D.-STUDERENDE JEANETTE PRÆSTEGAARD j.paestegaad@oncable.dk Foto: GITTE SKOV fafo.fysio.dk Etiske dilemmae i fysioteapeutisk paksis Hvis vi ikke

Læs mere

PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING

PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING - E N M E T O D E, D E R V I R K E R I P R A K S I S HVAD ER PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING? Pædagogisk Kvalitetsevalueing gø det attaktivt fo ledelse og pesonale at gå pædagogikken

Læs mere

Digital dannelse og kultur

Digital dannelse og kultur Digital dannelse og kultu X X X - - - - - Eleve og medabejdee efteleve skolens etningslinje fo digitale kultu 01-05- til 31-12- X X X X X X X X 99% af alle medabejdee anvende Intanettet som skolens pimæe

Læs mere

VI SEJREDE! Vi kom, vi så,

VI SEJREDE! Vi kom, vi så, Vi kom, vi så, VI SEJREDE! Pojekt JCI Julehjælp Svendbog Hjælp os med at hjælpe ande 2011 afsluttede indsamlingen til tængte bønefamilie i Svendbog med sto succes! Søndag d. 18. dec. va sidste indsamlingsdag

Læs mere

Dimittendundersøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009

Dimittendundersøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009 Dimittendundesøgelse 2008-2009 Afspændingspædagoguddannelsen Dimittendundesøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009 Opsummeing af undesøgelse foetaget blandt dimittende fa Afspændingspædagoguddannelsen Datagundlag

Læs mere

Baggrunden for den nye G3. De psykologisk-pædagogiske principper bag opbygningen af skolehverdagen og det samlede skoleforløb. Den konkrete hverdag

Baggrunden for den nye G3. De psykologisk-pædagogiske principper bag opbygningen af skolehverdagen og det samlede skoleforløb. Den konkrete hverdag Baggunden fo den nye G3 De psykologisk-pædagogiske pincippe bag opbygningen af skolehvedagen og det samlede skolefoløb Paathed Me nin g Den konkete hvedag Abejdet med elevenes femtidsplane Social konstuktion

Læs mere

Stå op fo Odense. Vis, at vi er mange, der arbejder for det samme

Stå op fo Odense. Vis, at vi er mange, der arbejder for det samme Odense Vis, at vi e mange, de abejde fo det samme Inspiation til at spede budskabet om Beskæftigelsesalliancens indsatse på sociale medie. En alliance bestående af odenseanske viksomhede, uddannelsesinstitutione,

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_3-6 å 2010 Antal bøn: 25 Tema:

Læs mere

Annuiteter og indekstal

Annuiteter og indekstal Annuitete og indekstal 1 Opspaing og lån Mike Auebach Odense 2010 Hvis man betale til en opspaingskonto i en bank, kan man ikke buge entefomlen til at beegne, hvo mange penge, de vil stå på kontoen. På

Læs mere

Projekt 0.5 Euklids algoritme, primtal og primiske tal

Projekt 0.5 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Pojekt 0.5 Euklids algoitme, pimtal og pimiske tal Betegnelse. Mængden af hele tal (positive, negative og nul) betegnes. At et tal a e et helt tal angives med: aî, de læses a tilhøe. Nå vi ha to vilkålige

Læs mere

Procent og eksponentiel vækst - supplerende eksempler

Procent og eksponentiel vækst - supplerende eksempler Eksemple til iveau F, E og D Pocet og ekspoetiel vækst - suppleede eksemple Pocete og decimaltal... b Vækst-fomle... d Fa side f og femefte vises eksemple på bug af vækstfomle. Fomle skives omalt på dee

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2010

Trivselsundersøgelse 2010 Tivselsundesøgelse, byggeteknike, kot-og landmålingseknike, psteknolog og bygni (Intenatal) Pinsesse Chalottes Gade 8 København N T: Indhold Indledning... Metode... Tivselsanalyse fo bygni... Styke og

Læs mere

MuligHeden. www.ikast-brande.dk September 2015. Robuste idéer

MuligHeden. www.ikast-brande.dk September 2015. Robuste idéer www.ikast-bande.dk Septembe 2015 Robuste idée Fitid, oplevelse og en håndsækning til kultuen En en mandeguppe ha sat sig på opgaven som scenemeste og lysfolk i Bakkehuset Skulle Ikasts kultuhus, Bakkehuset,

Læs mere

Kontakt: - en anden tid et andet tempo! A13 Hobro. Løgstør. Skive. Bjerregrav Hjarbæk Fjord. Skals A13. Hobro/Randers Viborg. Kulturarvsforbindelsen

Kontakt: - en anden tid et andet tempo! A13 Hobro. Løgstør. Skive. Bjerregrav Hjarbæk Fjord. Skals A13. Hobro/Randers Viborg. Kulturarvsforbindelsen Hvolis Jenaldelandsby og Kultuavsfobindelsen, Skive Heedsvejen 135 Veste Bjeegav 9632 Møldup www.jenaldelandsby.dk hvolis@vibog.dk A13 Hobo Løgstø Bjeegav Hjabæk Fjod Skals OL Kontakt: - en anden tid et

Læs mere

Indhold (med link til dokumentet her) Introduktion til låntyper. Begreber. Thomas Jensen og Morten Overgård Nielsen

Indhold (med link til dokumentet her) Introduktion til låntyper. Begreber. Thomas Jensen og Morten Overgård Nielsen Thomas Jensen og Moten Ovegåd Nielsen Annuitetslån I bogens del 2 kan du læse om Pocent og ente (s. 41-66). Vi vil i mateialet he gå lidt videe til mee kompliceede entebeegninge i fobindelse med annuitetslån.

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø (kort) udarbejdet af NFA (AMI)

Psykisk arbejdsmiljø (kort) udarbejdet af NFA (AMI) Psykisk abejdsmiljø (kot) udabejdet af NFA (AMI) Navn, dato, å Hvilken afdeling abejde du i? Afdelingens navn De følgende spøgsmål handle om dit psykiske abejdsmiljø. Sæt et kyds ud fo hvet spøgsmål ved

Læs mere

Annuiteter og indekstal

Annuiteter og indekstal Annuitete og indekstal Mike Auebach Odense, 2010 1 OPSPARING OG LÅN Hvis man betale til en opspaingskonto i en bank, kan man ikke buge entefomlen til at beegne, hvo mange penge, de vil stå på kontoen.

Læs mere

MEREg BEDRE FØLGERSKAB. VENTETIDg NU! VEDLIGHOLDg SELVREPARATION

MEREg BEDRE FØLGERSKAB. VENTETIDg NU! VEDLIGHOLDg SELVREPARATION MEREg BEDRE. Vi stå ovefo et kæmpe skifte i synet på succes. I stedet fo at ville have mee, vil vi have bede. Vi gå mod mee miljøvenlige, konstuktive og bæedygtige løsninge. CHAUFFØRg FØRERLØS Spildtid

Læs mere

Projekt 1.8 Design en optimal flaske

Projekt 1.8 Design en optimal flaske ISBN 978-87-7066-9- Pojekte: Kapitel Vaiabelsammenænge. Pojekt.8 Design en optimal flaske Pojekt.8 Design en optimal flaske Fimaet PatyKids ønske at elancee dees enegidik Enegize. Den skal ave et nyt navn

Læs mere

fritid for dig Det bedste til dig og dine venner periode 3 FRITID for dig 1

fritid for dig Det bedste til dig og dine venner periode 3 FRITID for dig 1 fitid fo dig Det bedste til dig og dine venne 2010 peiode 3 FRITID fo dig 1 Indhold Mangategning hold 1 4 Tegning og model 5 Malei 6 Kidsvolley 7 Sækkepibeundevisning 8 Tenotommeundevisning 9 Tommeundevisning

Læs mere

Ønskekøbing Kommune - netværksanalyse i den administrative organisation

Ønskekøbing Kommune - netværksanalyse i den administrative organisation Ønskekøbing Kommune - netvæksanalyse i den administative oganisation Hvodan vike det i paksis? Elektonisk spøgeskemaundesøgelse Svaene fa undesøgelsen kombinees med alleede eksisteende stamdata i minde

Læs mere

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening - Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2016

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening - Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2016 Regional Udvikling, Miljø og Råstoffe Jodfouening - Offentlig høing Foslag til nye foueningsundesøgelse og opensninge 2016 Decembe 2015 Food En jodfouening kan skade voes fælles gundvand, voes sundhed

Læs mere

(Denne målbeskrivelse skal skrives ind i egen målbeskrivelse for hoveduddannelsen)

(Denne målbeskrivelse skal skrives ind i egen målbeskrivelse for hoveduddannelsen) Målbeskivelse fo de fælleskiugiske uddannelseselemente inden fo de 5 kiugiske speciale (Kakiugi, Kiugi, Plastikkiugi, Thoaxkiugi og Uologi) (Denne målbeskivelse skal skives ind i egen målbeskivelse fo

Læs mere

Privatøkonomi og kvotientrækker KLADDE. Thomas Heide-Jørgensen, Rosborg Gymnasium & HF, 2017

Privatøkonomi og kvotientrækker KLADDE. Thomas Heide-Jørgensen, Rosborg Gymnasium & HF, 2017 Pivatøkonomi og kvotientække KLADDE Thomas Heide-Jøgensen, Rosbog Gymnasium & HF, 2017 Indhold 1 Endelige kvotientække 3 1.1 Hvad e en ække?............................ 3 1.2 Kvotientække..............................

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Møllehøjens Børnegård i 2016

Pædagogisk Handleplan. Møllehøjens Børnegård i 2016 ! Pædagogisk Handleplan Møllehøjens Bønegåd i 2016 Møllehøjens iske mål fo 2016, tage udgangspunkt i de nationale læeplane fo daginstitutione. Vi ha sat os nogle mål fo hvilke aktivitete, vi g vil have

Læs mere

Hvis man vil lægge 15% til 600, så kan det gøres ved at udregne, hvor meget 15% af 600 er lig med og lægge det til det oprindelige beløb:

Hvis man vil lægge 15% til 600, så kan det gøres ved at udregne, hvor meget 15% af 600 er lig med og lægge det til det oprindelige beløb: 0BRetesegig BTæk i femskivigsfaktoe! I dette tillæg skal vi se, at begebet femskivigsfaktoe e yttigt til at fostå og løse foskellige poblemstillige idefo pocet- og etesegig. 3B. Lægge pocet til elle tække

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesodning fo uddannelsen til Gastonom Udstedelsesdato: 9. juni 2011 Udstedt af Det faglige Udvalg fo Gastonomuddannelsen i henhold til bekendtgøelse n. 329 af 28. apil 2009 om uddannelsene i den

Læs mere

CO 2. -regnskab For virksomheden Jammerbugt Kommune

CO 2. -regnskab For virksomheden Jammerbugt Kommune -egnskab Fo viksomheden Jammebugt Kommune Fosidebilledet vise Ryå, de gå ove sine bedde -egnskab fo Jammebugt Kommune Jammebugt Kommune indgik d. 9. oktobe 2009 en klimakommuneaftale med Danmaks Natufedningsfoening.

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Ehvevs- og Selskabsstyelsen Måling af viksomhedenes administative byde ved afegning af moms, enegiafgifte og udvalgte miljøafgifte Novembe 2004 Rambøll Management Nøegade 7A DK-1165 København K Danmak

Læs mere

Projekt 0.5 Euklids algoritme og primiske tal

Projekt 0.5 Euklids algoritme og primiske tal Pojekt 0.5 Euklids algoitme og pimiske tal BETEGNELSER. Mængden af hele tal (positive, negative og nul) betegnes. At et tal a e et helt tal angives med: aî, de læses a tilhøe. Nå vi ha to vilkålige hele

Læs mere

Hidsig debat om fleksjobreform Sygemeldte følges tæt i Jammerbugt Når stress ødelægger helbredet

Hidsig debat om fleksjobreform Sygemeldte følges tæt i Jammerbugt Når stress ødelægger helbredet magasin om det ummelige abejdsmaked N. 14 decembe 2010 4. ågang lige mulighede fo alle altid Hidsig debat om fleksjobefom Sygemeldte følges tæt i Jammebugt Nå stess ødelægge helbedet Indhold Fleksicuity

Læs mere

KICK- START STANDE FORÅRETS SALG ENTRÉ GRATIS. Endnu ledige FOR JERES MESSEGÆSTER. - mød over 20.000 købedygtige nordjyder!

KICK- START STANDE FORÅRETS SALG ENTRÉ GRATIS. Endnu ledige FOR JERES MESSEGÆSTER. - mød over 20.000 købedygtige nordjyder! DET NYE KICK- START FORÅRETS SALG - mød ove 20.000 købedygtige nodjyde! Eksklusive moms Nodjysk Ivæksætte Netvæk indbyde igen til Se side 4 GRATIS ENTRÉ FOR JERES MESSEGÆSTER Endnu ledige STANDE - SE STANDPLAN

Læs mere

Hverdagsliv før og nu. fortalt gennem Børnenes Arbejdermuseum. Arbejdsbog

Hverdagsliv før og nu. fortalt gennem Børnenes Arbejdermuseum. Arbejdsbog Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Bønenes Abejdemuseum Abejdsbog Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Bønenes Abejdemuseum Denne bog tilhøe Navn: Klasse: 1 Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Abejdemuseets

Læs mere

Trigonometri. teori mundtlig fremlæggelse C 2. C v. B v. A v

Trigonometri. teori mundtlig fremlæggelse C 2. C v. B v. A v Tigonometi teoi mundtlig femlæggelse 2 v v B v B Indhold 1. Sætning om ensvinklede teknte og målestoksfohold (uden bevis)... 2 2. Vinkelsummen i en teknt... 2 3. Pythgos sætning om ETVINKLEDE TEKNTE...

Læs mere

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud TC A/S Nøegade 21 0900 København C Afgøelse om fastsættelse af WACC i fobindelse med omkostningsdokumentation af pisene i TC s standadtilbud Sagsfemstilling en 29. juni 2006 modtog TC s notat om den beegningsmæssige

Læs mere

Udfordringer i et arbejdsmarkedsperspektiv

Udfordringer i et arbejdsmarkedsperspektiv Udfodinge i et abejdsmakedspespektiv Semina den 17. febua 2009 i Essex Pak Randes Kommune Hvad vil jeg sige noget om? Den demogafiske udfoding g lde stadig Vi blive bełt af konjunktunedgangen Besk ftigelsesindsatsens

Læs mere

Stillings- og personprofil. Trafik og vejchef

Stillings- og personprofil. Trafik og vejchef Teknik- og Miljøfovaltningens seketaiat Middelfat Kommune Østegade 21 80 Nøe Aaby www.middelfat.dk Stillings- og pesonpofil Tafik- og vejchef Middelfat Kommune Mats 2008 Opdagsgive Adesse Stilling Refeee

Læs mere

HTX Holstebro Jacob Østergaard 20. oktober 2008 3. A Fysik A Accelererede Roterende Legemer 19:03:00

HTX Holstebro Jacob Østergaard 20. oktober 2008 3. A Fysik A Accelererede Roterende Legemer 19:03:00 1 Fomål 1. At bestemme acceleationen fo et legeme med et kendt inetimoment, nå det ulle ned ad et skåplan - i teoi og paksis.. I teoi og paksis at bestemme acceleationen fo et legeme med kendt inetimoment,

Læs mere

elevblad Tommerup Efterskole Hvad bruger man en orlov til? Lærer Mark Bradford har været et år i UK sammen med hele familien.

elevblad Tommerup Efterskole Hvad bruger man en orlov til? Lærer Mark Bradford har været et år i UK sammen med hele familien. Toeup Efteskole www.th-te.dk Udgivet af elevfoeningen N. 3 septebe 2013 106. ågang elevblad Hvad buge an en olov til? Læe Mak Badfod ha væet et å i UK saen ed hele failien. NY igen So 2. åselev pøve an

Læs mere

Dansk. Tema; Novellearbejde/Individuel årsplan Uge Mål Aktiviteter Øvelser/Evaluering

Dansk. Tema; Novellearbejde/Individuel årsplan Uge Mål Aktiviteter Øvelser/Evaluering Skoleået 2019/20 Åsplan 10.Klasse Dansk Tema; Novelleabejde/Individuel åsplan Uge 33-39 Mål Aktivitete Øvelse/Evalueing 32 Elevene opnå foståelse og beheskelse af novellegenens mangfoldighed. Dybee foståelse

Læs mere

Alt hvad du nogensinde har ønsket at vide om... Del 2. Frank Nasser 2006-2007

Alt hvad du nogensinde har ønsket at vide om... Del 2. Frank Nasser 2006-2007 Alt hvad du nogensinde ha ønsket at vide om... VEKTORER Del 2 Fank Nasse 2006-2007 - 1 - Indledning Vi skal i denne lille note gennemgå det basale teoi om vektoe i planen og i ummet. Stoffet e pæcis det

Læs mere

Opsparing og afvikling af gæld

Opsparing og afvikling af gæld Opspaig og afviklig af gæld Opspaig Eksempel 1 Lad os state med at se på et eksempel. 100 Euo idbetales å i tæk på e koto, de foetes med 3 % p.a. Vi ha tidligee beeget e såda kotos udviklig skidt fo skidt:

Læs mere

Detaljeret information om cookies

Detaljeret information om cookies Detaljeet infomation om cookies Website: http://mbbl.dk/ Kontoldato: 2015-11-07 Kontolleet af: Cookie Repots Limited http://www.cookieepots.com/ Dette dokument e udabejdet så "Ministeiet fo By, Bolig og

Læs mere

SkanKomp Værdiskabende projekt eller tidsrøver? Dagligdagens balancekunst??

SkanKomp Værdiskabende projekt eller tidsrøver? Dagligdagens balancekunst?? SkanKomp Vædiskabende pojek elle idsøve? Dagligdagens balancekuns?? 02-02-2012 1 Pogam Check in il wokshoppen Opvamning Fomål med wokshoppen Henik - SkanKomp vædiskabe elle idsøve fo Kususcenee? Hvodan

Læs mere

Fremstilling af F1 hybrider i raps ved brug af cytoplasmatiskgenetisk

Fremstilling af F1 hybrider i raps ved brug af cytoplasmatiskgenetisk Femstilling af F1 hybide i aps ved bug af tiskgenetisk hansteilitet, samt faveudspaltning i F2 efte kydsning af hvidblomstet linje med gulblomstet linje. På side 2-3 vises esultatet af en kydsning med

Læs mere

Bekendtgørelse for musikskoler formulerer følgende overordnede mål:

Bekendtgørelse for musikskoler formulerer følgende overordnede mål: Bekendtgøelse fo musikskole fomulee følgende oveodnede mål: Musikskolen ha, jf. lov om musik, 3 a, stk. 3, til fomål at udvikle og femme elevenes musikalske evne og kundskabe gennem sine undevisningstilbud.

Læs mere

Fagstudieordning for tilvalgsuddannelsen i Erhvervsøkonomi (2012-ordning)

Fagstudieordning for tilvalgsuddannelsen i Erhvervsøkonomi (2012-ordning) Fagstudieodning fo tilvalgsuddannelsen i Ehvevsøkonomi (2012-odning) 1 Indledning Til denne uddannelsesspecifikke fagstudieodning knytte sig også Rammestudieodning fo Det Samfundsvidenskabelige Fakultet,

Læs mere

Fra udsat til ansat. Medieinfo. Socialrådgiveren. job til udsatte unge. dgmedia.dk. ds advarer mod at spare i psykiatrien

Fra udsat til ansat. Medieinfo. Socialrådgiveren. job til udsatte unge. dgmedia.dk. ds advarer mod at spare i psykiatrien Socialådgiveen Medieinfo 2015 socialådgiveen 11/14 Læs mee om voes mange ande medie på Fa udsat til ansat viksomhedspaktik skaffe job til udsatte unge dgmedia.dk ds advae mod at spae i psykiatien Kommunalt

Læs mere

MuligHeden. www.ikast-brande.dk. Vær med!

MuligHeden. www.ikast-brande.dk. Vær med! www.ikast-bande.dk Væ med! Vi vil godt væe med I te månede ha bogee i Nøe Snede taget skald og skidt i eg hånd. Det e histoi om by, de også e ved at tage ejeskab fo at tage sig godt ud. Skald på bys offtlige

Læs mere

( ) ( ) ( ) Størrelsesorden for funktionerne a x, x a og ln(x) (opgaveforløb v/ Bjørn Grøn og John Schächter) > ( )

( ) ( ) ( ) Størrelsesorden for funktionerne a x, x a og ln(x) (opgaveforløb v/ Bjørn Grøn og John Schächter) > ( ) Støelsesoden fo funktionene, og ln() Side f 5 Støelsesoden fo funktionene, og ln() (opgvefoløb v/ Bjøn Gøn og John Schächte) Intoduktion I dette foløb vil vi dels få et edskb til t smmenligne, hvo hutigt

Læs mere

Praksis om miljøvurdering

Praksis om miljøvurdering Paksis om miljøvudeing Miljøvudeingsdage 2015 Nyee paksis på miljøvudeingsomådet Flemming Elbæk Flemming Elbæk, advokat, HD(Ø) Ansættelse: Advokatfuldmægtig, 2006-2008 Juist, Miljøministeiet, 2008-2012

Læs mere

SHOR S ALGORITME FOR KVANTE FAKTORISERING

SHOR S ALGORITME FOR KVANTE FAKTORISERING SHOR S LGORITME FOR KVTE FKTORISERIG IELS YGRD Det e velkendt at mens det e meget nemt at få en compute til at gange to tal sammen e det meget svæee at gå den anden vej, at få en compute til at faktoisee

Læs mere

Med disse betegnelser gælder følgende formel for en annuitetsopsparing:

Med disse betegnelser gælder følgende formel for en annuitetsopsparing: Matema10k C-iveau, Fydelud Side 1 af 10 Auitetsopspaig De fides mage måde at spae op på. Vi vil he se på de såkaldte auitetsopspaig. Emet ka buges som e del af det suppleede stof, og det ka avedes som

Læs mere

Beregningsprocedure for de energimæssige forhold for forsatsvinduer

Beregningsprocedure for de energimæssige forhold for forsatsvinduer Beeninspocedue fo de eneimæssie fohold fo fosatsvindue Nævæende dokument beskive en pocedue til bestemmelse, af de eneimæssie fohold fo fosatsvindue. Det skal notees, at beeninen e baseet på en foeløbi

Læs mere

Pension og Tilbagetrækning - Ikke-parametrisk Estimation af Heterogenitet

Pension og Tilbagetrækning - Ikke-parametrisk Estimation af Heterogenitet Pension og Tilbagetækning - Ikke-paametisk Estimation af Heteogenitet Søen Anbeg De Økonomiske Råds Sekataiat, DØRS Pete Stephensen Danish Rational Economic Agents Model, DREAM DREAM Abedspapi 23:2 foeløbig

Læs mere

Den stigende popularitet af de afdragsfrie lån har ad flere omgange fået skylden for de kraftigt stigende boligpriser de senere år.

Den stigende popularitet af de afdragsfrie lån har ad flere omgange fået skylden for de kraftigt stigende boligpriser de senere år. 16. septembe 8 Afdagsfie lån og pisstigninge på boligmakedet Den stigende populaitet af de afdagsfie lån ha ad flee omgange fået skylden fo de kaftigt stigende boligpise de senee å. Set ove en længee peiode

Læs mere

Januar2003/ AM Rentesregning - LÅN & OPSPARING 1/8. Aftager med...% Gange med (1...%) r:=...% Før aftager med...% og bliver til Efter, dvs.

Januar2003/ AM Rentesregning - LÅN & OPSPARING 1/8. Aftager med...% Gange med (1...%) r:=...% Før aftager med...% og bliver til Efter, dvs. Jaua2003/ AM Retesegig - LÅN & OPSPARING 1/8 PROCENT Po cet betyde p. 100" altså hudededele p% = p 100 Decimaltal Ved omskivig fa pocet til decimaltal flyttes kommaet to pladse mod veste 5%=0,05 0,1%=0,001

Læs mere

Julestjerner af karton Design Beregning Konstruktion

Julestjerner af karton Design Beregning Konstruktion Julestjene af katon Julestjene af katon Design Beegning Konstuktion Et vilkåligt antal takke En vilkålig afstand fa entum ud til spidsene En vilkålig afstand fa entum ud til toppunktene i "indakkene" En

Læs mere

Boligkontoret Danmark En innovativ vej til effektiv drift. Forsøgsbeskrivelse. Boligselskabet Nordkysten

Boligkontoret Danmark En innovativ vej til effektiv drift. Forsøgsbeskrivelse. Boligselskabet Nordkysten Bligkntet Danmak En innvativ vej til effektiv dift Fsøgsbeskivelse Bligselskabet Ndkysten idp 23-05-2014 Baggund f udabejdelse af fsøgsbeskivelse Fsøgsbeskivelsen skal fungee sm et styingsedskab i fsøgspeiden,

Læs mere

Gravitationsfeltet. r i

Gravitationsfeltet. r i Gavitationsfeltet Den stoe bitiske fysike Isaac Newton opdagede i 600-tallet massetiltækningsloven, som sige, at to masse m og i den indbydes afstand påvike hinanden med en kaft af følgende støelse, hvo

Læs mere

Helikopterprojekt Vejprospektering mellem Sisimiut og Sønderstrømfjord

Helikopterprojekt Vejprospektering mellem Sisimiut og Sønderstrømfjord Helikoptepojekt Vejpospekteing mellem Sisimiut og Søndestømfjod 7.-. august 006 Hold Emil Stüup-Toft, s060480 Vivi Pedesen, s06048 János Hethey, s03793 Moten Bille Adeldam, s00334 Rettelsesblad til tykt

Læs mere

Uddannelsesforløb: Holstebro AAS + AKH + Holstebro. AKH Holstebro AAS+ AKH

Uddannelsesforløb: Holstebro AAS + AKH + Holstebro. AKH Holstebro AAS+ AKH Uddannelsesfoløb: Holstebo AAS + AKH + Holstebo AKH Holstebo AAS+ AKH Kiugisk Klinik, Holstebo Sygehus Afdelingsbeskivelse Holstebo Sygehus Hening Sygehus e de to hovedsygehuse i Ringkjøbing Amt, desuden

Læs mere

Sabatiers princip (elevvejledning)

Sabatiers princip (elevvejledning) Sabaties pincip (elevvejledning) Væ på toppen af vulkanen Sammenligning af katalysatoe Fomål I skal måle hvo godt foskellige stoffe vike som katalysato fo udvikling af oxygen fa hydogenpeoxid. I skal sammenligne

Læs mere

Hverdagsliv før og nu. fortalt gennem Børnenes Arbejdermuseum. Arbejdsbog

Hverdagsliv før og nu. fortalt gennem Børnenes Arbejdermuseum. Arbejdsbog Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Bønenes Abejdemuseum Abejdsbog Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Bønenes Abejdemuseum Denne bog tilhøe Navn: Klasse: 1 Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Abejdemuseets

Læs mere

Wear&Care Brugervejledning. A change for the better

Wear&Care Brugervejledning. A change for the better A change fo the bette Intoduktion Wea&Cae e en smat løsning, de give mulighed fo at følge fugtniveauet i bleen, så den kan skiftes efte behov. Infomationen gå fa en sende på bleen til modtageens smatphone

Læs mere

Lokalplanlægning. Lokalplanen er bindende for den enkelte grundejer, men handler kun om fremtidige forhold og giver ikke grundejerne handlepligt.

Lokalplanlægning. Lokalplanen er bindende for den enkelte grundejer, men handler kun om fremtidige forhold og giver ikke grundejerne handlepligt. VORDINGBORG KOMMUNE N VOLDGADE ALGADE BAISSTRÆDE LOKALPLAN NR. C-16.1 Centeomåde mellem Algade og Voldgade, Vodingbog Vodingbog juni 2006 20 k. Lokalplanlægning Planloven indeholde bestemmelse om Byådets

Læs mere

Idéoplæg om Forum for Fremtidens offentlige ledelse og styring

Idéoplæg om Forum for Fremtidens offentlige ledelse og styring København den 14. maj 2008 Idéoplæg om Foum fo Femtidens offentlige ledelse og stying Baggund Pojektet ha sit udsping i den aktuelle debat om den offentlige sektos udvikling, elle mangel på samme. Foum

Læs mere

Projekt 5.2. Anvendelse af Cavalieris princip i areal- og rumfangsberegninger

Projekt 5.2. Anvendelse af Cavalieris princip i areal- og rumfangsberegninger Hvad e matematik? B, i-bog Pojekte: Kapitel 5. Pojekt 5.. Anvendelse af Cavalieis pincip i aeal- og umfangsbeegninge Pojekt 5.. Anvendelse af Cavalieis pincip i aeal- og umfangsbeegninge Den gundlæggende

Læs mere

g-påvirkning i rutsjebane

g-påvirkning i rutsjebane g-påvikning i utsjebane I denne note skal vi indføe begebet g-påvikning fo en peson, som sidde i en vogn, de bevæge sig undt i en utsjebane i et lodet plan. Dette skal vi gøe via begebet elativ bevægelse.

Læs mere

Velkommen til Kærsangervej 252 Et 108 botilbud i Viborg kommune

Velkommen til Kærsangervej 252 Et 108 botilbud i Viborg kommune Velkommen til Kærsangervej 252 Et 108 botilbud i Viborg kommune Hvad kan vi tilbyde dig? Vi er et kommunalt 108 tilbud i Viborg kommune. Vi er en bred sammensat personalegruppe bestående af både pædagogisk

Læs mere

Gråsten Berberie Gourmet And

Gråsten Berberie Gourmet And Gåsten - en bid bede! Gåsten Bebeie Goumet And Kået som Danmaks bedste juleand - skal bestilles nu! yevelfæ ed e d M Filand SLAGTET PÅ GÅRDEN en t o a n s p t I ng Dyevelfæd & kvalitet, fem fo nationalitet

Læs mere

Tilfredshedsmåling SKP 2015 AARHUS TECH. 1. Har du været i praktik i en virksomhed i løbet af den seneste praktikperiode? 2. Køn. 3.

Tilfredshedsmåling SKP 2015 AARHUS TECH. 1. Har du været i praktik i en virksomhed i løbet af den seneste praktikperiode? 2. Køn. 3. Tilfedshedsmåling SKP 2015 AARHUS TECH 1. Ha du væet i paktik i en viksomhed i løbet af den seneste paktikpeiode? 2. Køn 3. Alde 4. Hvo langt e du i uddannelsen? 5. Hvo meget ha du sammenlagt væet i paktik

Læs mere

Elementær Matematik. Lineære funktioner og Andengradspolynomiet

Elementær Matematik. Lineære funktioner og Andengradspolynomiet Elementæ Mtemtik Lineæe funktione og Andengdspolynomiet Ole Witt-Hnsen Indhold. Den lineæe funktion.... Stykkevis lineæe funktione.... Andengdspolynomiet.... Pllelfoskydning f koodintsystemet.... Pllelfoskydning

Læs mere

Danmarks Tekniske Museum. Det kunstige øje - om mikroskopet og dets verden

Danmarks Tekniske Museum. Det kunstige øje - om mikroskopet og dets verden Danmaks Tekniske Museum O P T I K & L Det kunstige øje - om mikoskopet og dets veden Y S Til læeen At bille både e fysik og kultuhistoie, e fo mange bøn en velbevaet hemmelighed. Dette til tods fo at alle

Læs mere

Oplevelser for alle! Bowl n Fun Horsens Strandkærvej 87 8700 Horsens Tlf. 75 64 56 55 Vi har online booking - læs mere på www.bowlnfun.

Oplevelser for alle! Bowl n Fun Horsens Strandkærvej 87 8700 Horsens Tlf. 75 64 56 55 Vi har online booking - læs mere på www.bowlnfun. Oplevelse fo alle! Bowl n Fun Hosens Standkævej 87 8700 Hosens Tlf. 75 64 56 55 Vi ha online ooking - læs mee på www.owlnfun.dk 2 Familieuffet & Bowling Søndag fa kl. 17.00 Bøn unde 12 å ½ pis TILBUD Hve

Læs mere

K o. Belgien 120 Frankrig 9 000 Østrig 350. Danmark 120 Irland 5 000 Portugal 3 600. Tyskland 2 000 Italien 11 000 Finland 70

K o. Belgien 120 Frankrig 9 000 Østrig 350. Danmark 120 Irland 5 000 Portugal 3 600. Tyskland 2 000 Italien 11 000 Finland 70 61 Få Anal få (udyk i usind) Belgien 120 Fankig 9 000 Øsig 350 Danmak 120 Iland 5 000 Pougal 3 600 Tyskland 2 000 Ialien 11 000 Finland 70 Gækenland 9 000 Luxemboug 7 Sveige 440 Spanien 24 000 Nedelandene

Læs mere

VORDINGBORG KOMMUNE. Butiksområde ved Bryggervangen LOKALPLAN NR. C-15.2. 20 kr. BØDKERVÆNGET BRYGGERVANGEN VÆVERGANGEN VALDEMARSGADE

VORDINGBORG KOMMUNE. Butiksområde ved Bryggervangen LOKALPLAN NR. C-15.2. 20 kr. BØDKERVÆNGET BRYGGERVANGEN VÆVERGANGEN VALDEMARSGADE VORDINGBORG KOMMUNE N BØDKERVÆNGET VÆVERGANGEN BRYGGERVANGEN VALDEMARSGADE LOKALPLAN NR. C-15.2 Butiksomåde ved Byggevangen Vodingbog apil 2005 20 k. Lokalplanlægning Planloven indeholde bestemmelse om

Læs mere

Hold SOA13 - Modul 13 - efterår 2016

Hold SOA13 - Modul 13 - efterår 2016 Hold SOA - Modul - efteå 06 valgfag : Kunsten at sige til og fa uge 7+8 ECTS-points : / PR. UGER lektions Antal Undevises Uge Metode Emne Ønske (sign) nume A B A B K abejde selvstændigt 7 intoduktion SUBR

Læs mere

-:å' sef ssnsk* iq',. Å,lfssionsfarbund TRO TIL. W#fuMM. :i 1+'' f? {I åg \,/ ##e #å -*t *,å#*ååå

-:å' sef ssnsk* iq',. Å,lfssionsfarbund TRO TIL. W#fuMM. :i 1+'' f? {I åg \,/ ##e #å -*t *,å#*ååå -:å' sef ssnsk* iq',. Å,lfssionsfbund TRO TIL W#fuMM :i 1+'' f? {I åg \,/ ##e #å -*t *,å#*ååå Hvodn skl hæftes buges? Kommente Dette hæfte e et bejdshæfte. Det e udbejdet f en bejdsguppe i Det Dnske Missionsfobund

Læs mere

Forløb om annuitetslån

Forløb om annuitetslån Matema10k C-niveau, Fdenlund Side 1 af 7 Foløb om annuitetslån Dette mateiale fokusee på den tpe lån de betegnes annuitetslån. Emnet kan buges som en del af det suppleende stof, og mateialet kan anvendes

Læs mere

Hold SOB14 - Modul 13 - Efterår 2017

Hold SOB14 - Modul 13 - Efterår 2017 Hold SOB - Modul - Efteå 07 valgfag : Kunsten at sige til og fa uge 8-9 ECTS-points : / PR. UGER Uge Metode lektions nume Antal K abejde selvstændigt 7 intoduktion K (7) Emne abejde selvstændigt i guppe

Læs mere

Notat. 18. oktober 2011. Social & Arbejdsmarked

Notat. 18. oktober 2011. Social & Arbejdsmarked Notat Fovaltning: Social & Abejdsmaked Dato: J.n.: B.n.: 18. oktobe Udf diget af: mbf Vedłende: Fłtidspension Notatet sendes/sendt til: Abejdsmakedsudvalget Fłtidspension De ha i de seneste v et en tendens

Læs mere

SUNDHEDSHUS TOLDBODEN, VIBORG

SUNDHEDSHUS TOLDBODEN, VIBORG SUNDHEDSHUS TOLDODEN, VIORG [Et modene flebugehus med suveæn placeing] OK GROUP OFFIEPRK TOLDODEN SPRRE GDE Inde ingvej Tog busstation Toldbodgade Regionshospital, Vibog E47 Udendøs ophold foan kantinen

Læs mere

Cisgene bygplanter. planteforskning.dk Bioteknologi

Cisgene bygplanter. planteforskning.dk Bioteknologi plantefoskning.dk Cisgene bygplante Nyttige egenskabe kan tilføes til femtidens afgøde ved hjælp af genetisk modifikation uden indsættelse af atsfemmede gene. Den nye stategi anvendes bl.a. til udvikling

Læs mere

Projekt 4. Anlægsøkonomien i Storebæltsforbindelsen hvordan afdrages

Projekt 4. Anlægsøkonomien i Storebæltsforbindelsen hvordan afdrages Pojekt 4. Alægsøkoomie i Stoebæltsfobidelse hvoda afdages lå? Dette pojekt hadle om, hvoda økoomie va skuet samme, da ma byggede Stoebæltsfobidelse. Stoe alægspojekte e æste altid helt elle delvist låefiasieet.

Læs mere

Detaljeret information om cookies

Detaljeret information om cookies Digital Contol Room Limited Apex Plaza, Fobuy Road, Reading, RG1 1AX United Kingdom t: +44 20 7129 8113 www.digitalcontoloom.com Detaljeet infomation om cookies Website: https://www.nodea.dk/ Kontoldato:

Læs mere

Rentesregning: Lektion A1. Forrentningsfaktor, Diskonteringsfaktor, og Betalingsrækker. Overordnede spørgsmål i Rentesregning. Peter Ove Christensen

Rentesregning: Lektion A1. Forrentningsfaktor, Diskonteringsfaktor, og Betalingsrækker. Overordnede spørgsmål i Rentesregning. Peter Ove Christensen Rentesegning: Lektion A1 Foentningsfakto, Diskonteingsfakto, og Pete Ove Chistensen Foå 2012 1 / 49 Oveodnede spøgsmål i Rentesegning Hvoledes kan betalinge sammenlignes, nå betalingene e tidsmæssigt adskilte?

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Bofællesskaber Vest, Københavns Kommune. den 13.april 2010 fra kl. 14.30 Vinhaven nr.30 og nr.48

Uanmeldt tilsyn på Bofællesskaber Vest, Københavns Kommune. den 13.april 2010 fra kl. 14.30 Vinhaven nr.30 og nr.48 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Bofællesskaber Vest, Københavns Kommune den 13.april 2010 fra kl. 14.30 Vinhaven nr.30 og nr.48 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg hos

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Basthøj 2016.

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Basthøj 2016. Pædagogsk Handleplan Bønehuset Basthøj. I Bønehuset Basthøj ha v valgt at abejde med temaet Joden bevægelse fa 1 apl tl 31 mats. V abejde med temaet gennem de 6 læeplansmål med sælg vægt på de spoglge

Læs mere

Min familie består af min kæreste Jens-Peter og vores 2 dejlige piger Sarah (2008) og Johanne (2011).

Min familie består af min kæreste Jens-Peter og vores 2 dejlige piger Sarah (2008) og Johanne (2011). Musikdagplejer Louise Østergaard Nielsen Klintevej 60 6000 Kolding Åbningstider: Mandag Torsdag: 6.30-16.15 Fredag: 6.30 15.30 Fakta om mig og min familie Jeg er født i 1983. Jeg har arbejdet som dagplejer

Læs mere

NYHED! BESKYTTELSE. Tyvek classic xpert ENESTÅENDE TYPE-5/6 FRA TYVEK CLASSIC TIL... NYTÆNKNING I HVER ENKELT DETALJE

NYHED! BESKYTTELSE. Tyvek classic xpert ENESTÅENDE TYPE-5/6 FRA TYVEK CLASSIC TIL... NYTÆNKNING I HVER ENKELT DETALJE Ny unik teknologi ENESTÅENDE TYPE-5/6 BESKYTTELSE Patentanmeldt FRA TYVEK CLASSIC TIL... Tyvek classic xpet Flee åties ekspetise inden fo dette fagomåde ha gjot Tyvek Classic til et foegangseksempel på

Læs mere

Tilføj supplement. Flemming Johansen (FLJO) Institution: VUC Vejle, Vejle afd. (630248) 1. 19.08.13 - introduktion/repetition af kerneområderne

Tilføj supplement. Flemming Johansen (FLJO) Institution: VUC Vejle, Vejle afd. (630248) 1. 19.08.13 - introduktion/repetition af kerneområderne Undevisningsbeskivelse Redig e Fag: Tilføj foløb Genee beskivelse Tilføj supplemen Temin: Juni 2014 Læe(e): Niveau: abejdsfome Psykologi C->B, VAF Flemming Johansen (FLJO) B fokuspunke Insiuion: VUC Vejle,

Læs mere

Detaljeret information om cookies

Detaljeret information om cookies Detaljeet infomation om cookies Website: Kontoldato: 2015-05-13 Kontolleet af: http://hvidevae.bilka.dk/ http://www.bilka.dk/ Cookie Repots Limited http://www.cookieepots.com/ Dette dokument e udabejdet

Læs mere

Hold SOA14 - Modul 13 - forår 2017

Hold SOA14 - Modul 13 - forår 2017 Hold SOA - Modul - foå 07 valgfag : Kunsten at sige til og fa uge 8-9 ECTS-points : / PR. UGER Uge Metode lektions nume Antal K abejde selvstændigt 7 intoduktion K (7) Emne abejde selvstændigt i guppe

Læs mere

TEORETISK OPGAVE 3. Hvorfor er stjerner så store?

TEORETISK OPGAVE 3. Hvorfor er stjerner så store? TEORETISK OPGAVE 3 Hvofo e stjene så stoe? En stjene e en kuglefomet samling vam gas De fleste stjene skinne pga fusion af hydogen til helium i dees entale omåde I denne opgave skal vi anvende klassisk

Læs mere

Om Gear fra Technoingranaggi Riduttori Tilføjelser til TR s katalogmateriale

Om Gear fra Technoingranaggi Riduttori Tilføjelser til TR s katalogmateriale ...when motos must be contolled Om Gea fa Technoinganaggi Riduttoi Tilføjelse til TR s katalogmateiale ISO 9 cetificeing: Technoinganaggi Riduttoi følge ISO 9 pincippene i dees kvalitetsstying. Alle dele

Læs mere