Indenrigs- og Sundhedsministeriet har nu afsluttet behandlingen af sagen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indenrigs- og Sundhedsministeriet har nu afsluttet behandlingen af sagen."

Transkript

1 Esbjerg Byråd Dato: 7. november 2006 Kontor: Styrelseskontoret J.nr.: /561-1 Sagsbeh.: Fil-navn: JRO/DSI DSI udt. I brev af 24. januar 2006 rettede Esbjerg Byråd henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende statsamtmanden for Sønderjyllands Amt udtalelse af 17. januar 2006 om kommunens udbud af 16 byggegrunde i Hjerting, herunder lovligheden af kommunens vilkår i udbudsmaterialet om, at hver husstand eller hvert byggefirma alene kan købe én grund. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har nu afsluttet behandlingen af sagen. Indenrigs- og Sundhedsministeriet finder ikke grundlag for at antage, at det er i strid med lovgivningen, at Esbjerg Kommune med det formål at fremme variation af boligers udformning og give den enkelte køber en vis valgfrihed i forhold til boligens udformning har fastsat det omhandlede vilkår i udbudsmaterialet om, at hver husstand eller hvert byggefirma alene kan købe én grund. Dette gælder uanset, at vilkåret vil have den konsekvens, at udbudte ejendomme i tilfælde, hvor en potentiel køber er højestbydende på mere end én grund, vil blive solgt til næsthøjestbydende. Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse. Sagens baggrund Det fremgår af udskrift af beslutningsprotokollen vedrørende et møde i Esbjerg Byråd den 14. november 2005, at byrådet på mødet behandlede salget af 16 byggegrunde i Hjerting i forbindelse med en udstykning. Endvidere fremgår bl.a. følgende: Der er meget stor interesse for grundene. Omkring 50 interesserede personer er skrevet op og har bedt om at få tilsendt salgsmateriale på de 16 grunde umiddelbart inden annoncering. Det er vanskeligt at fastslå markedsprisen på parcelhusgrunde i området. Det foreslås derfor, at grundene sælges ved udbud til højstbydende baseret på en mindstepris på kr ,00 kr./m2. Grundstørrelserne varierer mellem 719 m2 og m2.

2 2 Der vil som sædvanlig kun kunne købes 1 grund pr. byggefirma og 1 grund pr. husstand. I tilfælde af, at samme person/firma er højstbydende på flere grunde, kontaktes vedkommende med henblik på udvælgelse. Herefter vil restgrundene blive solgt til næsthøjestbydende. Beslutning: Udbud finder sted som anbefalet med den ændring, at mindsteprisen fastsættes på grundlag af en mæglervurdering. I overensstemmelse med den indhentede ejendomsmæglervurdering af 15. november 2005 fastsatte Esbjerg Kommune mindsteprisen til kr kr. pr. m2 pr. grund. De omhandlede grunde er beliggende i delområde C2 i lokalplan nr Af lokalplanen fremgår bl.a. følgende: LOKALPLANENS FORMÅL Lokalplanen har til formål at sikre mulighed for at skabe et attraktivt og velfungerende boligområde i sammenhæng med stedets natur og omliggende rekreative arealer, at sikre en variation af boligformer inden for tæt-lav og åben-lav bebyggelse, at sikre den arkitektoniske helhed i bebyggelsen ved at fastlægge retningslinier for bebyggelsens udformning, materialer og farver 3 OMRÅDETS ANVENDELSE Område C2 må kun anvendes til åben-lav boligbebyggelse med dertil hørende garager eller carporte som beskrevet i afsnit 7, Bebyggelsens omfang og placering. 5 VEJ-, STI- OG PARKERINGSFORHOLD I område C2 skal anlægges 2 parkeringspladser pr. bolig på egen grund. Indkørsler skal anlægges med græsarmering, grå betonfliser eller granitbelægning.

3 3 7 BEBYGGELSENS OMFANG OG PLACERING Generelt område C 7.1. Bebyggelsen skal indordne sig terrænet og følge dette. Niveauspring over ½ meter optages i bygningen frem for at terrænet ændres Garager, carporte og udhuse skal opføres som en integreret del af bebyggelsen.... Område C2 villaer i ovaler 7.13 Afstanden mellem ovalerne skal være mindst 10 meter Hovedhuset skal opføres inden for de byggefelter, der er vist på vedhæftede tegning LP Mindste afstand til skel skal være 2,50 meter. Mindre vinkler eller karnapper kan opføres uden for byggefelterne Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 25 for den enkelte ejendom Bebyggelsen må kun opføres med hovedhuset parallelt med eller vinkelret på nord-syd retning I de 2 ovaler tættest på Sjelborgvej, som vist på vedhæftede tegning LP 464-1, må bebyggelsen opføres i 2 etager I de øvrige ovaler må bebyggelsen opføres i 1 etage med udnyttelig tagetage Bygningshøjden må ved 2 etager højst være 11 meter over eksisterende terræn og ved 1 etage med udnyttelig tagetage højst 8 meter over eksisterende terræn. 8 BEBYGGELSENS UDFORMNING OG YDRE FREMTRÆDEN Generelt Der må ikke opsættes parabolantenner mod adgangsgivende vej. Område C villaer i ovaler 8.17 Alt synligt udvendigt murværk i bebyggelsen skal udføres i vandstrøgne eller blødstrøgne kulbrændte lyse grå teglsten med spil eller lignende, som vist på vedhæftede tegning LP Fuger kan være indfarvede. Mindre partier på indtil 10 % af boligens udvendige murareal kan udføres vandskurede i samme nuancer eller i rå beton, træ der fremstår som ubehandlet eller zink.

4 Bebyggelsen skal opføres med sadeltage eller med ensidig taghældning af blådæmpede tegltagsten med spil eller materiale sort engoberede tegltagsten, som vist på vedhæftede tegning LP 464-6, eller zink Hældning på sadeltag må højst være 40 grader og ensidig taghældning må højst være 25 grader Vinduer og udvendige dørpartier skal udføres i aluminium eller træ i farvenummer RAL 5004, RAL 6012, RAL 7005, RAL 7016, RAL 7030 eller RAL 8022, som vist på vedhæftede tegning LP Trævinduer og udvendige dørpartier kan fremstå som ubehandlet Tagrender og nedløb skal udføres i zink. Ved telefonsamtale den 21. november 2005 med Statsamtet Sønderjylland oplyste Esbjerg Kommune, at baggrunden for kommunens betingelse om, at der kun kan købes én byggegrund pr. byggefirma eller pr. husstand, er at hindre, at der bygges en række huse af samme karakter og med samme udseende i området. Kommunen oplyste endvidere, at det er byplanmæssige interesser, der ligger bag betingelsen, idet kommunen ønsker at sikre variation i bebyggelsen, og at kommunen har haft en langvarig praksis for at sælge på denne måde. Kommunen oplyste endelig, at kommunen ikke har mulighed for at varetage de nævnte interesser gennem lokalplanlægningen. I brev af 22. november 2005 anmodede statsamtmanden for Sønderjyllands Amt på baggrund af en artikel i Jydske Vestkysten den 18. november 2005 Esbjerg Kommune om en udtalelse om sagen, herunder om at oplyse, efter hvilke regler kommunen havde besluttet, at der ved et samlet udbud af flere byggegrunde kun kunne sælges én byggegrund pr. byggefirma eller pr. husstand. Kommunen blev endvidere anmodet om en redegørelse for, hvordan kommunen ville sikre sig markedsprisen for de grunde, der solgtes til næsthøjest bydende i de tilfælde, hvor en person eller et byggefirma havde budt højest på flere grunde og dermed skulle vælge grund. Ved brev af 14. december 2005 besvarede Esbjerg Byråd statsamtmanden for Sønderjyllands Amts anmodning. Af dette brev fremgår bl.a. følgende: Lokalplan nr. 464 er gældende for Strandparken i Hjerting. Lokalplanens formål er at sikre variation af boligformer inden for de enkelte boligkategorier, jf. lokalplan 464, s. 23. Det er kommunens opfattelse, at lokalplanens intentioner og formål tilgodeses bedst muligt og reelt som eneste mulighed ved at inddrage vilkåret om maks. én grund pr. byggefirma/husstand. Sandsynligheden for, at der opnås en reel variation i boligformer er efter kommunens opfattelse større ved at inddrage ovennævnte vilkår. Undladelse af vilkåret vil åbne op for muligheden for, at et byggefirma erhverver samtlige 16 byggegrunde, hvilket alt andet lige vil stride imod lokalplanens formål. Det er kommunens opfattelse, at ovenstående er et sagligt argument der er i fuld overensstemmelse med kommunens råderum inden for kommunalfuldmagtsreglerne.

5 5 Vilkåret om maks. én grund pr. husstand/byggefirma kan ikke optages i en lokalplan, jf. planlovens 15, stk. 2, der udtømmende redegør for, hvad der kan optages i en lokalplan. Kommunen har sat en mindstepris på de 16 byggegrunde. Denne pris er fremkommet via en vurdering af en ejendomsmægler. Ejendomsmægleren er blevet bedt om at vurdere markedsprisen for de pågældende grunde. Ejendomsmæglerens vurdering ligger til grund for mindsteprisen. Det kan altså udledes, at såfremt der sælges en grund til enten mindsteprisen eller et beløb højere end mindsteprisen har kommunen solgt til markedspris, uanset om man har solgt til højstbydende eller næsthøjestbydende. Statsamtmanden for Sønderjyllands Amt udtalte sig om sagen ved brev af 17. januar 2006 til Esbjerg Byråd. Af denne udtalelse fremgår bl.a. følgende: Indledningsvist bemærkes, at planmæssige interesser i kraft af kommunernes rolle som planmyndighed efter planloven er saglige, kommunale interesser. En kommune kan derfor inden for de rammer, som det konkrete plangrundlag sætter træffe beslutning om, at en ejendom, som kommunen sælger, skal anvendes til en bestemt type formål, f.eks. erhvervsformål eller boligformål, ligesom en kommune i den forbindelse kan fastsætte vilkår eller anvende udvælgelseskriterier, der skal sikre en vis boligstandard. Det kan derimod ikke efter den almindelige forvaltningsretlige grundsætning om saglighed i forvaltningen anses for sagligt, at en kommune i forbindelse med et ejendomssalg fastsætter vilkår eller anvender udvælgelseskriterier med henblik på at udelukke eller favorisere bestemte tilbudsgivere. Det bemærkes herved, at heller ikke planloven giver hjemmel til, at der i en kommune- eller lokalplan kan fastsættes begrænsninger i en ejendoms ejer- eller brugerkreds. Kommunen har udbudt ejendommene i Hjerting på vilkår om, at der kun kan købes en byggegrund pr. byggefirma/pr. husstand. Efter kommunens opfattelse er vilkåret den eneste reelle mulighed for at tilgodese lokalplanens intentioner og formål. Lokalplanen har ifølge eget indhold til formål at sikre en variation af boligformer inden for tæt-lav og åben-lav bebyggelse. Statsamtet lægger dog til grund, at lokalplanens formål, som kommunen har oplyst, er at sikre en variation af boliger inden for de enkelte delområder i lokalplanen. Statsamtet konstaterer, at lokalplanen ikke indeholder retningslinier for, hvordan formålet om variation skal opfyldes. Derimod konstaterer statsamtet, at lokalplanen indeholder bestemmelser om eksempelvis udformning af byggeriet inden for de enkelte delområder, for så vidt angår materialevalg, farver, tagform m.v., og at lokalplanen på disse punkter sikrer en vis boligstandard.

6 6 Det er statsamtets opfattelse, at der ved fastsættelse af vilkåret ikke varetages en saglig, kommunal interesse. Baggrunden er, at vilkåret alene sikrer en forskellig ejerkreds, men ikke derudover sikrer variation af boligformer i delområdet. Selvom det ikke kan udelukkes, at der kan være en vis sandsynlighed for et mere varieret byggeri, når der kun må købes én grund pr. byggefirma/pr. husstand, ses kommunen ikke at kunne hindre opførelsen af et identisk byggeri, såfremt forskellige ejere har ønske herom. Efter statsamtets opfattelse er fastsættelse af vilkåret egnet til på forhånd at afskære andre interesserede tilbudsgivere fra at afgive tilbud, hvilket heller ikke er i overensstemmelse med reglerne om offentligt udbud, også selvom det ikke er udelukket at afgive tilbud på flere ejendomme. I brev af 24. januar 2006 rettede Esbjerg Byråd henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende statsamtmanden for Sønderjyllands Amt udtalelse af 17. januar Byrådet anførte i den forbindelse blandt andet, at kommunen har fulgt den omhandlede praksis, hvor hver husstand eller byggefirma kun kan erhverve én grund, i mange år, og at det er kommunens opfattelse, at mange andre kommuner følger en tilsvarende praksis. I brev af 2. februar 2006 anmodede Indenrigs- og Sundhedsministeriet statsamtmanden for Sønderjyllands Amt om en udtalelse om sagen til brug for ministeriets vurdering af, hvorvidt der er grundlag for, at ministeriet tager sagen op af egen drift. Ved brev af 8. februar 2006 med bilag til Indenrigs- og Sundhedsministeriet oplyste statsamtmanden for Sønderjyllands Amt, at statsamtmanden kunne henholde sig til sin udtalelse af 17. januar På baggrund af en beslutning i Esbjerg Byråd den 23. januar 2006 om at gennemføre det planlagte udbud af de omhandlede ejendomme uagtet statsamtmanden for Sønderjyllands Amts udtalelse af 17. januar 2006 anmeldte statsamtmanden for Sønderjyllands Amt i brev af 28. februar 2006 til politimesteren i Esbjerg de ansvarlige medlemmer af byrådet for grov pligtforsømmelse, jf. 61 i lov om kommunernes styrelse. I brev af 1. marts 2006 meddelte Indenrigs- og Sundhedsministeriet Esbjerg Kommune, at ministeriet havde besluttet at tage sagen op til behandling. Indenrigs- og Sundhedsministeriet anmodede i brev af 6. april 2006 Skov- og Naturstyrelsen om en udtalelse om følgende spørgsmål: 1) Kan der i en lokalplan lovligt fastsættes et formål om varieret bebyggelse som det af Esbjerg Kommune fastsatte? 2) Vil der ved en lokalplan lovligt kunne fastsættes nærmere retningslinier for, hvordan et formål om variation af boliger som det af Esbjerg Kommune fastsatte, skal opfyldes? 3) Vil sådanne retningslinier i en lokalplan i bekræftende fald kunne være tjenlige til at opnå det anførte formål? Skov- og Naturstyrelsen bedes i den forbindelse udtale sig

7 7 om, hvorvidt der vil kunne fastsættes sådanne retningslinier, der i praksis vil kunne sikre variation i bebyggelsen på de udstykkede grunde. 4) Vil der efter Skov- og Naturstyrelsens opfattelse i en situation som den i sagen foreliggende være andre egnede måder til inden for lokalplanlovgivningens rammer at sikre opnåelsen af formålet om variation i bebyggelsen? I brev af 11. maj 2006 til Indenrigs- og Sundhedsministeriet udtalte Skov- og Naturstyrelsen bl.a. følgende: Planlovens 15 fastlægger udtømmende, hvad der kan reguleres i en lokalplan. Efter planlovens 15, stk. 1, skal en lokalplan indeholde oplysninger om planens formål, dvs. om hvad kommunalbestyrelsen vil opnå med de bestemmelser, der fastsættes i lokalplanen. Sikring af variation af boligers udformning er efter praksis et lovligt formål. Formålet vil kunne opnås ved, at der med hjemmel i 15, stk. 2, fastsættes bestemmelser om ejendommes anvendelse (nr. 2), om ejendommes størrelse og afgrænsning (nr. 3), om bebyggelsers beliggenhed på grundene, herunder om den terrænhøjde bebyggelsen skal opføres i (nr. 6), om bebyggelsers omfang og udformning (nr. 7) og om udformning, anvendelse og vedligeholdelse af ubebyggede arealer, herunder beplantningsforhold (nr. 9). Særligt til nr. 7 skal bemærkes, at bestemmelsen om udformning giver hjemmel for retningslinjer, der skal sikre en bestemt i lokalplanen beskrevet ydre fremtræden ud fra arkitektoniskæstetiske hensyn, fx med hensyn til materialer, farver, tagform, facadeudformning og skiltning. I lokalplan 464. Strandpark og boligområde i Hjerting er formålet bl.a. at sikre en variation af boligformer inden for tæt-lav og åben-lav bebyggelse og at sikre den arkitektoniske helhed i bebyggelsen ved at fastlægge retningslinjer for bebyggelsens udformning, materialer og farver. Disse formålsangivelser er for så vidt angår det gældende lokalplanområde ført over i lokalplanbestemmelser, der sikrer en opdeling mellem åben-lav villabebyggelse i delområde C2 (16 huse) og 32 klyngehuse i område D. I det følgende er der fokuseret på bestemmelser, der skal sikre variation. Placeringen af byggefelterne sammenholdt med, at bebyggelsen skal underordnes terrænet, sikrer en vis variation i bebyggelsens fremtræden. For så vidt angår variation mellem de to bebyggelsestyper, villaer og klyngehuse, gælder, at det for områderne i C2 villaer i ovaler såvel gennem byggefelt som gennem bestemmelse om mindste afstand til skel på 2,5 m er sikret, at husene bliver fritliggende, medens klyngehusene i område D kan opføres i skel. For klyngehusene er det et krav, at de skal opføres med rosé teglsten eller gul-røde teglsten med farvespil og ensidig taghældning på højst 25 grader, medens der for villaerne skal anvendes lyse grå teglsten med spil, ligesom der her er mulighed for flere tagformer. For så vidt angår variation inden for bebyggelsesformen villaer i ovaler, rummer planen mulighed for men ikke krav om at der i to ovaler kan opføres huse i to etager max 11 m høje (det gælder 7 huse), mens resten af området kan opføres i 1½ etage og højst 8 m. Tilsvarende åb-

8 8 ner bestemmelsen om bebyggelsesprocent på 25 mulighed for men ikke krav om forskellig størrelse på husene, i og med at grundstørrelsen varierer som beskrevet i redegørelsen. Hvis kommunen med formålsangivelsen ønsker variation mellem de forskellige bebyggelsestyper, må især byggefelterne sammenholdt med krav om, at bebyggelsen skal underordne sig terrænet, og kravet om farver tilgodese formålet. Hvis kommunen derimod har ønsket at sikre variation inden for samme bebyggelsestype, må det konstateres, at det bortset fra den variation i bebyggelsens fremtræden, som byggefelterne sammenholdt med krav om, at bebyggelsen skal underordne sig terrænet, indebærer ikke gennem lokalplanen er sikret mod at der opføres ens huse på alle grundene i henholdsvis delområde C2 og D. Sikring af større variation i bebyggelsen inden for delområderne ville derfor have forudsat lokalplansbestemmelser med mere detaljerede krav til bebyggelsens udformning. Planlovens 15 åbner som nævnt ovenfor mulighed for at stille endog meget detaljerede krav til bebyggelsens udformning m.v., fx således at der angives præcise - forskellige krav til hvert enkelt hus, eller præcise krav fælles for bebyggelsen inden for en oval. Det er naturligvis en forudsætning, at kravene er begrundet i planlægningsmæssige hensyn som fx arkitektoniskæstetiske hensyn. Det skal fremhæves, at Skov- og Naturstyrelsen ikke har kendskab til, at meget detaljerede bestemmelser ned til regulering af de enkelte huse i bebyggelsen af et nyt område, har været anvendt, bortset fra tilfælde, hvor lokalplanen er udarbejdet på grundlag af et specifikt projekt. Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse: 1. Tilsynet med kommunerne varetages af fem statsamtmænd. Det er således statsamtmanden for Sønderjyllands Amt, der fører tilsyn med Esbjerg Kommune, jf. 47 i lov om kommunernes styrelse (lovbekendtgørelse nr. 968 af 2. december 2003). Indenrigs- og Sundhedsministeriet er ikke i almindelighed klageinstans over for de fem statsamtmænd, men Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan af egen drift tage spørgsmål om lovligheden af kommunale dispositioner eller undladelser, som statsamtmanden har udtalt sig om, op til behandling, når ministeriet skønner, at sagen er af principiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter, jf. 53, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse , stk. 1, i lov om kommunernes styrelse har følgende ordlyd: "Salg af kommunens faste ejendomme må ikke ske uden forudgående offentligt udbud. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om fremgangsmåden ved offentligt udbud samt regler om, at visse salg kan ske uden offentligt udbud." Formålet med reglerne om offentligt udbud i forbindelse med salg af kommunale ejendomme er at sikre, at offentligheden får kendskab til, at kommunale ejendomme er udbudt til salg, og at alle derved på lige fod får mulighed for at komme i betragtning som købere af en kommunal ejendom. Muligheden for købstilbud fra en bredere kreds vil også kunne føre til, at der opnås de for kommunen bedste købstilbud. Desuden vil

9 9 kommunen kunne sikre sig imod en kritik af, at der ved et ejendomssalg skulle være sket en usaglig begunstigelse af køber. I henhold til 68, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse er der i Indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 472 af 20. juni 1991 (udbudsbekendtgørelsen) fastsat nærmere regler om offentligt udbud ved salg af kommunens faste ejendomme. Disse regler er uddybet i Indenrigs- og Sundhedsministeriets vejledning nr. 60 af 28. juni 2004 (udbudsvejledningen). Det fremgår af 3, stk. 2, 1. pkt., i udbudsbekendtgørelsen, at kommunalbestyrelsen fastsætter, på hvilke vilkår en ejendom udbydes til salg. Af udbudsbekendtgørelsens 6, stk. 2, fremgår, at salg til en tilbudsgiver, der ikke har afgivet det højeste købstilbud, kan ske, såfremt der herved varetages en saglig, kommunal interesse. 3. Esbjerg Kommune har ved udbud af 16 byggegrunde i Hjerting fastsat vilkår om, at hver husstand eller hvert byggefirma alene kan købe én grund, hvilket indebærer, at udbudte ejendomme i tilfælde, hvor en potentiel køber er højestbydende på mere end én grund, vil blive solgt til næsthøjestbydende. Esbjerg Kommune har som begrundelse herfor anført, at vilkåret skal tilgodese formålet om variation i udformning i boligerne på de omhandlede grunde. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har på den baggrund lagt til grund, at formålet med at fastsætte det omhandlede vilkår er at opnå, at de enkelte huse inden for de rammer, lokalplanen sætter, får et individuelt præg. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har derfor fundet anledning til at vurdere, om dette formål lovligt har kunnet begrunde det omtalte vilkår i udbudsmaterialet, og om kommunen herved varetager en saglig kommunal interesse, jf. udbudsbekendtgørelsens 6, stk. 2. Spørgsmålet om, hvorvidt en kommune med henblik på at fremme variation i udformning af boliger ved udbud af byggegrunde kan fastsætte vilkår om, at hver køber alene kan købe én grund, er ikke reguleret i den skrevne lovgivning, herunder planloven. Spørgsmålet om lovligheden af kommunens vilkår skal derfor vurderes ud fra almindelige kommunalretlige grundsætninger om kommuners opgavevaretagelse de såkaldte kommunalfuldmagtsregler. Det antages i de kommunale tilsynsmyndigheders praksis, at kommuner efter kommunalfuldmagtsreglerne kan varetage byplanmæssige formål, herunder sikre bygninger en bestemt arkitektonisk fremtræden i bybilledet. I forbindelse med byplanmæssige formål kan kommuner tillige fremme en lovlig kommunal interesse i et æstetisk bybillede. Der kan henvises til Jens Garde og Karsten Revsbech, Kommunalret, 2005, side 19 f., og Inger Mogensen & Dario Silic, Kommunalfuldmagtsreglerne i praksis, 2004, side 55. Fremme af variation af boligers udformning er efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse tillige et lovligt kommunalt formål, som en kommune kan varetage med

10 10 hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne. Det gælder dog kun, hvis kommunen ikke hermed udelukkende vil opnå formål, der er omfattet af reguleringslovgivningen, jf. pkt Efter kommunalfuldmagtsreglerne må der således opstilles en almindelig formodning imod, at en kommune kan anvende sine økonomiske midler til ved privatretlige dispositioner eller på anden måde udelukkende at opnå formål, der er omfattet af reguleringslovgivningen. Det må dog forudsætte, at lovgivningen anviser midler, der kan anvendes til at opnå formålet f.eks. en forvaltningsakt eller en plan. En kommune kan således ikke anvende kommunalfuldmagtsreglerne som et alternativ til reguleringslovgivningen. Der henvises til Hans Gammeltoft-Hansen m.fl., Forvaltningsret, 2002, side 683 ff., Karsten Revsbech, Kommunernes opgaver, 2005, side 40 ff., og Inger Mogensen & Dario Silic, Kommunalfuldmagtsreglerne i praksis, 2004, side 187. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har på den baggrund vurderet, hvorvidt Esbjerg Kommune har fastsat det omtalte vilkår i udbudsmaterialet udelukkende med henblik på varetagelse af formål, der er omfattet af reguleringslovgivningen, hvilket i dette tilfælde er planloven, herunder om planloven anviser midler, der kan anvendes til at opnå det samme formål. På grundlag af Skov- og Naturstyrelsens udtalelse af 11. maj 2006 lægger Indenrigsog Sundhedsministeriet til grund, at sikring af større variation i bebyggelsen inden for det i sagen omhandlede delområde ville have forudsat lokalplanbestemmelser med mere detaljerede krav til bebyggelsens udformning. Planlovens 15 giver således som anført af Skov- og Naturstyrelsen mulighed for at stille endog meget detaljerede krav til bebyggelsens udformning m.v., f.eks. således at der angives præcise forskellige krav til hvert enkelt hus. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har imidlertid forstået Esbjerg Kommune således, at kommunen ikke selv ønsker at opstille meget detaljerede krav til regulering af de enkelte huse, men ønsker, at variationen af boligers udformning sker ved, at den enkelte køber får adgang til frit at vælge, hvorledes vedkommendes hus skal opføres, dog inden for de rammer, lokalplanen sætter, og således kan opføre individuelt prægede huse. Det er på den baggrund ministeriets opfattelse, at kommunens tilsigtede formål med at fremme variation af boligers udformning og give den enkelte borger en vis valgfrihed i forhold til boligens udformning ikke kunne varetages fuldt ud ved anvendelse af reguleringslovgivningen, dvs. lokalplanbestemmelser med meget detaljerede krav til udformningen af det enkelte hus. Efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse vil det endvidere være sandsynligt, at en meget detaljeret regulering af udformningen af de enkelte huse vil kunne påvirke markedsprisen for de enkelte grunde i nedadgående retning, idet dette ville begrænse køberens frihed med hensyn til udformning af huset. Det er således ministeriets opfattelse, at vilkåret om, at hver køber alene kan købe én grund, samtidig formentlig vil indebære, at kommunen kan opnå en højere pris end ved anvendelse af en meget detaljeret regulering af udformningen af de enkelte huse. Det vil på den baggrund efter ministeriets opfattelse være i overensstemmelse med grundsætningen om økonomisk forsvarlig forvaltning af kommunale midler at fastsætte det anførte vilkår i stedet for at fastsætte meget detaljeret regulering via lokalplan.

11 11 5. Spørgsmålet er herefter, om vilkåret i udbudsmaterialet fra Esbjerg Kommune om, at hver husstand eller hvert byggefirma alene kan købe én grund, fremmer variation af boligers udformning, herunder om kommunen ved salget af de omhandlede grunde har sikret, at den kommunale interesse varetages. Indenrigs- og Sundhedsministeriet er enigt med Esbjerg Kommune i, at der alt andet lige er en større sandsynlighed for, at individuelle købere ønsker individuelt prægede huse bygget på grundene, og at området derved gives et varieret udseende end, hvis én køber købte alle byggegrundene. Det er således ministeriets opfattelse, at vilkåret om, at hver køber alene kan købe én grund, er egnet til at fremme variation i bebyggelsen. Dette gælder uanset, at det ikke kan udelukkes, at alle købere af de omhandlede byggegrunde måtte ønske samme type hus opført, eventuelt af samme byggefirma, eller at alle købere eller nogen af dem sælger deres grunde til ét byggefirma, der så kan opføre samme type hus. En yderligere sikring af opnåelsen af Esbjerg Kommunes formål om variation af boligers udformning vil som anført ovenfor kunne ske gennem anvendelse af lokalplanbestemmelser med meget detaljerede krav til det enkelte hus` udformning. Dette ville imidlertid som anført under pkt. 4 formentlig føre til en lavere pris på de enkelte grunde, ligesom kommunens ønske om at give den enkelte borger en vis valgfrihed i forhold til boligens udformning ikke ville kunne blive opfyldt. Indenrigs- og Sundhedsministeriet finder på den baggrund ikke, at Esbjerg Kommune er forpligtet til at foretage en yderligere sikring af, at formålet om at fremme variation af boligers udformning opfyldes ved salg af grundene. Det tilføjes, at det omtalte vilkår om, at hver køber alene kan købe én grund, som nævnt ovenfor indebærer, at udbudte ejendomme i tilfælde, hvor en husstand eller et byggefirma er højestbydende på mere end én grund, vil blive solgt til næsthøjestbydende. Vilkåret har derimod ikke haft den virkning, at det har udelukket eller favoriseret bestemte tilbudsgivere, idet alle har haft mulighed for at byde på grundene og købe én grund, hvis de har været højestbydende. 6. Indenrigs- og Sundhedsministeriet finder på baggrund af ovenstående ikke grundlag for at antage, at det er i strid med lovgivningen, at Esbjerg Kommune med det formål at fremme variation af boligers udformning og give den enkelte køber en vis valgfrihed i forhold til boligens udformning har fastsat det omhandlede vilkår i udbudsmaterialet om, at hver husstand eller hvert byggefirma alene kan købe én grund. Dette gælder uanset, at vilkåret vil have den konsekvens, at udbudte ejendomme i tilfælde, hvor en potentiel køber er højestbydende på mere end én grund, vil blive solgt til næsthøjestbydende. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ved kopi af dette brev orienteret statsamtmanden for Sønderjyllands Amt og Politimesteren i Vejle om ministeriets retsopfattelse.

12 12 Indenrigs- og Sundhedsministeriet foretager herefter ikke yderligere i sagen. Med venlig hilsen Lise Brandi-Hansen

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden UDT nr 9008 af 27/03/2002 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, j.nr. 2001/1078/701-1 Senere ændringer

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger

Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger 29-08- 2008 De har den 13. maj 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage over Aabenraa Kommunes håndtering af salg af byggegrunde

Læs mere

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger Aarhus 28. august 2014 Torben Brøgger Partner T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com Sagsnr. 029774-0318 tb/hps/kkp Notat Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger 1. Indledning

Læs mere

Haderslev Byråd har i mødet den 27. november 2008 besluttet, at sælge en del af ejendommen

Haderslev Byråd har i mødet den 27. november 2008 besluttet, at sælge en del af ejendommen Statsforvaltningen udtalelse af 9. juni 2009 til Haderslev Kommune 0 9-0 6-0 9 Haderslev Kommune har ved brev af 9. december 2008 anmodet om statsforvaltningens samtykke til undladelse af offentligt udbud

Læs mere

Jelling Byråd Fårupvej 10 7300 Jelling

Jelling Byråd Fårupvej 10 7300 Jelling Jelling Byråd Fårupvej 10 7300 Jelling Med baggrund i en avisartikel, hvorefter Jelling Kommune 2 gange skulle have solgt kommunal fast ejendom uden forudgående udbud, anmodede Statsamtet Århus (det kommunale

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en kommune. Vedrørende Deres j.nr. 793680.

Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en kommune. Vedrørende Deres j.nr. 793680. Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en kommune. 16-05- 2007 Vedrørende Deres j.nr. 793680. Tønder Kommune har den 18. december 2006 anmodet om Statsamtet Sønderjyllands samtykke til undladelse

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed Region Nordjyllands salg af grund Advokatvirksomheden Bech-Bruun har på vegne af Region Nordjylland skrevet til Ankestyrelsen den 3. april 2019. Bech-Bruun

Læs mere

Kalundborg Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til Svebølle-Viskinge

Kalundborg Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til Svebølle-Viskinge Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der gives forhåndssamtykke til salg af areal uden offentligt udbud, da virksomheden - der er naboejendom har et konkret og aktuelt behov for at erhverve arealet

Læs mere

Sorø Kommune dispensation for offentlig udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til SEAS-NVE.

Sorø Kommune dispensation for offentlig udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til SEAS-NVE. Resume. Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der gives forhåndssamtykke til salg af areal uden offentligt udbud, da arealet skal indgå i et projekt, hvorfor det findes ubetænkeligt at meddele tilladelse.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 20. marts 2014 J.nr.: NMK-33-02145 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har besluttet at tage sagen op af egen drift og har nu afsluttet behandlingen af sagen.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har besluttet at tage sagen op af egen drift og har nu afsluttet behandlingen af sagen. Statsamtmanden for Århus Amt aarhus@statsamt.dk Dato: 28. juni 2006 Kontor: Valgkontoret J.nr.: 2005-2113/070-1 Sagsbeh.: Fil-navn: DSI udt. Silkeborg Statsamtmanden for Århus Amt udtalte ved brev af 6.

Læs mere

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv Almene boliger i et byudviklingsperspektiv København, den 9. november 2016 2 Program 1 Offentligt grundsalg 2 Blandet byggeri (salg af byggeretter) 3 Privat grundsalg (delegeret bygherremodel) 1 Offentligt

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en kommune

Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en kommune Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en kommune 01-10- 2010 Fanø Kommune har den 8. juli 2010 anmodet om statsforvaltningens vejledende udtalelse om, hvorvidt Dansk Røde Kors i en konkret situation

Læs mere

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-3-9901.doc

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-3-9901.doc SØNDERBORG KOMMUNE SØNDERBORG KOMMUNE Forslag til LOKALPLAN NR. 3-9901 Boligområde ved Sønderskoven mellem Borgmester Andersens Vej og Hiort Lorenzens Vej BESKRIVELSE AF FORSLAGET I forbindelse med udarbejdelsen

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Furesø Kommunes dispensation fra lokalplanen til opførelsen

AFGØRELSE i klagesag om Furesø Kommunes dispensation fra lokalplanen til opførelsen 9. oktober 2017 Sagsnr. NMK-33-03805 KlageID: 113062 MIKPRI AFGØRELSE i klagesag om Furesø Kommunes dispensation fra lokalplanen til opførelsen af et rækkehusbyggeri Furesø Kommune har den 29. august 2016

Læs mere

Nordfyns Kommune - tilskud til Otterup Geværfabrik samt overdragelse af ejendommen for 1. kr.

Nordfyns Kommune - tilskud til Otterup Geværfabrik samt overdragelse af ejendommen for 1. kr. Nordfyns Kommune - tilskud til Otterup Geværfabrik samt overdragelse af ejendommen for 1. kr. Statsforvaltningen har modtaget Nordfyn Kommunes henvendelse af 13. juli 2009 vedrørende Den selvejende institution

Læs mere

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune om parkeringshus Forhåndsudtalelse om parkeringshus Sønderborg Kommune har den 16. marts 2018 rettet henvendelse til Ankestyrelsen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune:

Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune: Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune: Kolding Kommune har ved skrivelse af 8. august 2007 anmodet statsforvaltningen om samtykke til undladelse af offentligt udbud ved salg

Læs mere

Nedenfor følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse.

Nedenfor følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. 2014-205519 Statsforvaltningens udtalelse til to borgere Dato: 06-07-2016 Sagen vedrørende Middelfart Kommunes salg af ejendommene B og A, 5500 Middelfart Statsforvaltningen har i forlængelse af vores

Læs mere

DRAGØR KOMMUNE Kirkevej Dragør. Vedrørende salg uden offentligt udbud

DRAGØR KOMMUNE Kirkevej Dragør. Vedrørende salg uden offentligt udbud DRAGØR KOMMUNE Kirkevej 7 2791 Dragør Vedrørende salg uden offentligt udbud Dragør Kommune har bedt Ankestyrelsen om samtykke til, at kommunen og Dragør Sejlklub kan foretage mageskifte af to arealer på

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 8. december 2010 til en kommune

Statsforvaltningens brev af 8. december 2010 til en kommune Statsforvaltningens brev af 8. december 2010 til en kommune Varde Kommune har den 24. november 2010 søgt om dispensation fra reglerne om offentligt udbud vedrørende et mageskifte med Region Syddanmark

Læs mere

Lokalplan nr for et boligområde ved Klintedalsvej

Lokalplan nr for et boligområde ved Klintedalsvej Indhold Lokalplan nr. 2.1-4 for et boligområde ved Klintedalsvej Indledning Lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkninger Lokalplanens bestemmelser 1 Lokalplanens formål 2 Lokalplanens

Læs mere

VALLØ KOMMUNE. Smedegården, Boliger i Hårlev. Lokalplan nr for SMEDEGÅRDEN, Boliger i Hårlev

VALLØ KOMMUNE. Smedegården, Boliger i Hårlev. Lokalplan nr for SMEDEGÅRDEN, Boliger i Hårlev VALLØ KOMMUNE Lokalplan nr. 1-25 Smedegården, Boliger i Hårlev Lokalplan nr. 1-25 for SMEDEGÅRDEN, Boliger i Hårlev Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 7. oktober 2004. 1 Lokalplan nr. 1-25 for SMEDEGÅRDEN,

Læs mere

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Jura, udbud og forsikring Grundsætningerne for kommunalt grundsalg Når en kommune skal afhænde jord, fast ejendom eller grundarealer, så skal det gøres med øje

Læs mere

Resume: Vedrørende Køge Kommunes j. nr. 2009-34804:

Resume: Vedrørende Køge Kommunes j. nr. 2009-34804: Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Byrådet i Køge Kommune ikke har handlet i strid med lovgivningen ved kommunens køb af tribuner på Herfølge Stadion. «brevdato» TILSYNET Vedrørende Køge Kommunes j.

Læs mere

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr Tømrergården, Boliger i Hårlev

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr Tømrergården, Boliger i Hårlev VALLØ KOMMUNE Lokalplan nr. 1-27 Tømrergården, Boliger i Hårlev Vedtaget af Kommunalbestyrelsen d. 17. marts 2005 Lokalplan nr. 1-27 for Tømrergården, Boliger i Hårlev Indholdsfortegnelse Lokalplanens

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 10. november 2010 til en kommune.

Statsforvaltningens brev af 10. november 2010 til en kommune. Statsforvaltningens brev af 10. november 2010 til en kommune. 10-11- 2010 Assens Kommune har i brev af 13. september 2010 søgt statsforvaltningen om dispensation fra reglerne om offentligt udbud vedrørende

Læs mere

2008-02-11. Hillerød Kommune. Udbud.

2008-02-11. Hillerød Kommune. Udbud. 2008-02-11. Hillerød Kommune. Udbud. Resumé: Udtalt, at kommunen ikke er berettiget til at stille vilkår, som omhandler en privat naboejendom i forbindelse med udbud af en kommunal ejendom. Statsforvaltningens

Læs mere

Ferie- og fritidscenter X.

Ferie- og fritidscenter X. Y 10. marts 2010 Ferie- og fritidscenter X. På baggrund af en beslutning fra Y Byråd anmodede administrationen i Y Kommune den 18. maj 2009 om et møde med Statsforvaltningen Nordjylland. Mødet var tænkt

Læs mere

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted 20-12- 2010 TILSYNET A rettede den 11. februar 2009 henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som ifølge styrelseslovens 1 kapitel VI

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 10. januar 2008 til Nyborg Kommune

Statsforvaltningens udtalelse af 10. januar 2008 til Nyborg Kommune Statsforvaltningens udtalelse af 10. januar 2008 til Nyborg Kommune 10-01- 2008 Statsamtet Sønderjylland besluttede den 9. maj 2006 at rejse sag om Nyborg Kommunes udlån af materiel til personalet ansat

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 20. april 2007 til en borger.

Statsforvaltningens brev af 20. april 2007 til en borger. Statsforvaltningens brev af 20. april 2007 til en borger. 20-04- 2007 De har ved mails af 4. og 5. december 2006 klaget over Esbjerg Kommunes anvendelse af skattemidler til afskedsfest m.v. Deres henvendelse

Læs mere

Resume. Roskilde Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med mageskifte med Roskilde Tekniske Skole.

Resume. Roskilde Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med mageskifte med Roskilde Tekniske Skole. Resume. Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der gives forhåndssamtykke til salg af areal uden offentligt udbud, da formålet med mageskiftet er at opfylde kommuneplan, hvorfor det findes ubetænkeligt

Læs mere

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen Salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen eller kommunalt ansatte Henstillet til indenrigsministeriet, at ministeriet gjorde samtlige kommunalbestyrelser og amtsråd samt hovedstadsrådet

Læs mere

SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR PARCELHUSOMRÅDE VED DYBBØLSTEN OG STENLØKKE. Lokalplan Brigadevej. Stenløkke.

SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR PARCELHUSOMRÅDE VED DYBBØLSTEN OG STENLØKKE. Lokalplan Brigadevej. Stenløkke. LOKALPLAN NR. 10 9903 PARCELHUSOMRÅDE VED DYBBØLSTEN OG STENLØKKE Lokalplan 10-9903 Brigadevej Stenløkke Dybbølsten SØNDERBORG KOMMUNE Teknisk Forvaltning - Rådhuset - 6400 Sønderborg Tlf. 74 42 93 00

Læs mere

Lokalplan nr. 94. for et område ved Sallingsundvej i Roslev. Indhold: REDEGØRELSE * Lokalplanens forhold til øvrig planlægning for området *

Lokalplan nr. 94. for et område ved Sallingsundvej i Roslev. Indhold: REDEGØRELSE * Lokalplanens forhold til øvrig planlægning for området * Lokalplan nr. 94 for et område ved Sallingsundvej i Roslev. Indhold: REDEGØRELSE * Lokalplanens forhold til øvrig planlægning for området * Formålet med lokalplanen * Lokalplanens indhold * Lokalplanens

Læs mere

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 167649 BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN 1. OPDRAG Stevns Kommune har bedt Horten om at vurdere,

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. juni 2015 J.nr.: NMK-33-02996 Ref.: CANEL AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes byggetilladelse af 11. februar 2015

Læs mere

Resume: Statsforvaltningen kan ikke imødekomme det ansøgte. Sagens baggrund: Følgende fremgår blandt andet af henvendelsen:

Resume: Statsforvaltningen kan ikke imødekomme det ansøgte. Sagens baggrund: Følgende fremgår blandt andet af henvendelsen: Resume: Statsforvaltningen Sjælland har meddelt afslag på ansøgning om dispensation til, at Næstved Kommune kan sælge et areal på 700 m2 til et privat firma uden offentligt udbud. 27-09- 2010 TILSYNET

Læs mere

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 Brownfield development og byudvikling v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Brownfield development Omdannelse eller udvikling af en eksisterende ejendom eller bebyggelse. Typisk

Læs mere

Lokalplanen indeholder, som vist på kortbilaget, mulighed for opførelse af yderligere 5 pavillionbygninger, hvis dette bliver nødvendigt.

Lokalplanen indeholder, som vist på kortbilaget, mulighed for opførelse af yderligere 5 pavillionbygninger, hvis dette bliver nødvendigt. Formålet med denne lokalplan er, at sikre det planmæssige grundlag for en udvidelse af Dansk Rød Kors asylcenter på Sanholmlejren, til brug for rigspolitiets sagsbehandling i forbindelse med modtagelse

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE

INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE Lokalplanens baggrund s. 2 Lokalplanændring s. 2 Lokalplanens formål s. 3 Lokalplanens indhold s. 3 Lokalplanens forhold til s. 4 anden planlægning Lokalplanens retsvirkninger

Læs mere

LOKALPLAN NR. 54 FOR ET BOLIGOMRÅDE I HVIDE SANDE

LOKALPLAN NR. 54 FOR ET BOLIGOMRÅDE I HVIDE SANDE LOKALPLAN NR. 54 FOR ET BOLIGOMRÅDE I HVIDE SANDE i henhold til lov om planlægning (lov nr. 383 af 14. juni 1993) fastsættes herved følgende bestemmelser for det i 2 stk. l nævnte område. HOLMSLAND KOMMUNE

Læs mere

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver.

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. 2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. Resumé: statsforvaltningen har ikke fundet grundlag

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. Århus Kommunes salg af areal på havnen.

Århus Kommune Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. Århus Kommunes salg af areal på havnen. Århus Kommune Rådhuset 8100 Århus C 15-12- 2009 TILSYNET Vedr. Århus Kommunes salg af areal på havnen. X har ved brev af 9. august 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i medfør

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 18. januar 2008 til en advokat: Vedr.: Deres jnr MM:

Statsforvaltningens udtalelse af 18. januar 2008 til en advokat: Vedr.: Deres jnr MM: Statsforvaltningens udtalelse af 18. januar 2008 til en advokat: 18-01- 2008 Vedr.: Deres jnr. 12-24371-MM: Advokatfirmaet Mazanti har for Tønder Kommune anmodet Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale

Læs mere

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr. 4-11. for et område til tæt-lav boliger (Amtsskrivergården), Strøby

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr. 4-11. for et område til tæt-lav boliger (Amtsskrivergården), Strøby VALLØ KOMMUNE Lokalplan nr. 4-11 for et område til tæt-lav boliger (Amtsskrivergården), Strøby Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 9. september 2004. INDHOLD Redegørelse 3 Indledning 3 Lokalplanområdet

Læs mere

LOKALPLAN NR. 182. For et område ved Petersborgvej. Hillerød Kommune - Teknisk Forvaltning

LOKALPLAN NR. 182. For et område ved Petersborgvej. Hillerød Kommune - Teknisk Forvaltning LOKALPLAN NR. 182 For et område ved Petersborgvej Hillerød Kommune - Teknisk Forvaltning GRUNDLAGET FOR LOKALPLANEN Hillerød kommune har i henhold til kommuneplanlovens bestemmelser ladet udarbejde lokalplan

Læs mere

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk:

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk: Resume: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at der ikke er grundlag for at rejse en tilsynssag vedrørende kommunens salg af en ejendom, idet der ikke er grundlag for at antage, at kommunen ved salget

Læs mere

Statsforvaltningens vejledende udtalelse til Langeland Kommune

Statsforvaltningens vejledende udtalelse til Langeland Kommune Statsforvaltningens vejledende udtalelse til Langeland Kommune 15-09- 2008 Langeland Kommune har den 1. august 2008 anmodet statsforvaltningen om at vurdere, om overdragelse af Tranekær Slotsmølle til

Læs mere

Stevns kommune. Lokalplan nr, 46, Magleby Alderdomshjem

Stevns kommune. Lokalplan nr, 46, Magleby Alderdomshjem Stevns kommune Lokalplan nr, 46, I I J Magleby Alderdomshjem STEVNS KOMMUNE LOKALPLAN NFt. 46. Lokalplan for ejendommen Magleby Alderdomshjem. INDHOLDSFORTEGNELSE Lokalplanens baggrund Lokalplanens område

Læs mere

Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune

Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget Haderslev Kommunes brev af 3. december 2008 vedrørende anmodning om dispensation fra reglerne om offentligt

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 9. marts 2011 til en kommune

Statsforvaltningens brev af 9. marts 2011 til en kommune Statsforvaltningens brev af 9. marts 2011 til en kommune 09-03- 2011 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK STATSFORVALTNINGEN SYDDANMARK Tønder Kommune har i brev af 2. december 2010 søgt om fritagelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 15. oktober 2010 til en kommune

Statsforvaltningens brev af 15. oktober 2010 til en kommune Statsforvaltningens brev af 15. oktober 2010 til en kommune 15-10- 2010 Vejen Kommune har den 1. juli 2010 søgt om fritagelse for offentligt udbud i forbindelse med salg af et areal til byggemarkedskæden

Læs mere

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W www.sum.dk Kommunernes Landsforening KL@KL.dk Dato: 4. juni 2010 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: HAE J.nr.: 2008-3908

Læs mere

LOKALPLAN 167. For ældreboliger ved Geels Plads i Virum bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 167. For ældreboliger ved Geels Plads i Virum bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 167 For ældreboliger ved Geels Plads i Virum bydel Lyngby-Taarbæk Kommune Indholdsfortegnelse Baggrunden for lokalplanen..............................................................................................................................

Læs mere

Forslag til lokalplan nr ejendommen Søby Nørremarksvej 2

Forslag til lokalplan nr ejendommen Søby Nørremarksvej 2 ÆRØ KOMMUNE Forslag til lokalplan nr. 19-9 ejendommen Søby Nørremarksvej 2 Kommuneplantillæg nr. 1 Kommuneplan 2009-2021 for Ærø Kommune Forord til lokalplanen Denne lokalplan omfatter ejendommen Søby

Læs mere

Nyborg Kommune Teknisk Forvaltning, august 2000. ~li. Ny udstykning til boligformål ved Gudrunvej

Nyborg Kommune Teknisk Forvaltning, august 2000. ~li. Ny udstykning til boligformål ved Gudrunvej Nyborg Kommune Teknisk Forvaltning, august 2000 ~li 0 Ny udstykning til boligformål ved Gudrunvej Indhoidsfortegnelse Lokalpianens redegørelse Lokalpianens baggrund 4 Forhold til anden planlægning 4 Forsyningsforhold

Læs mere

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-10-9705.doc

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-10-9705.doc SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR. 10-9705 for et boligområde ved Dybbølsten BESKRIVELSE AF FORSLAGET En privat andelsboligforening har søgt om opførelse af andelsboliger på en grund ved Dybbølsten på hjørnet

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? April 2011 Side 1/6 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

LOKALPLANENS HENSIGT

LOKALPLANENS HENSIGT LOKALPLANENS HENSIGT Med vedtagelsen af Allerød Kommuneplan 1997-2009 blev det muligt at overføre et areal ved Bjergvej - Lyngevej fra landzone til byzone. Arealet kan udstykkes i 14 grunde til helårsboliger.

Læs mere

Forslag til Lokalplan 81 Ældreboliger på Præstegårdsvej. Lokalplan 81B. Ældrecentret i Hvalsø

Forslag til Lokalplan 81 Ældreboliger på Præstegårdsvej. Lokalplan 81B. Ældrecentret i Hvalsø I Forslag til Lokalplan 81 Ældreboliger på Præstegårdsvej Lokalplan 81B Ældrecentret i Hvalsø Orientering Regler for Lokalplaners Udarbejdelse Indhold En lokalplan er en fysisk plan, der fastlægger de

Læs mere

Resume: Roskilde Kommunes anmodning har følgende ordlyd:

Resume: Roskilde Kommunes anmodning har følgende ordlyd: Resume: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der gives forhåndssamtykke til mageskifte/salg af ejendomskomplekser uden offentligt udbud, under henvisning til formålet med salget, hvorfor det findes

Læs mere

HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 117 FREDERIKSBORG STATSSKOLE OG FREDERIKSBORG BYSKOLE

HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 117 FREDERIKSBORG STATSSKOLE OG FREDERIKSBORG BYSKOLE HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 117 FREDERIKSBORG STATSSKOLE OG FREDERIKSBORG BYSKOLE GRUNDLAGET FOR LOKALPLANEN Status for området før planen Det område, som lokalplanen omfatter, er beliggende mellem

Læs mere

Videbæk i februar J.nr IMR.7-TILLÆG IMR.1. VED FASAIMVEJ l VIDEBÆK TEKNISK FORVALTNING. Videbæk kommune Tlf. (o7)

Videbæk i februar J.nr IMR.7-TILLÆG IMR.1. VED FASAIMVEJ l VIDEBÆK TEKNISK FORVALTNING. Videbæk kommune Tlf. (o7) Videbæk i februar 1984. J.nr. 27-11-7-1. IMR.7-TILLÆG IMR.1 VED FASAIMVEJ l VIDEBÆK TEKNISK FORVALTNING Videbæk kommune Tlf. (o7) 17 15 66. VIDEBÆK KOMMUNE Tillæg nr. 16 til 15-rammer for Videbæk kommune.

Læs mere

Tilføjelser til udbudsmateriale vedrørende Elevvej 11-15

Tilføjelser til udbudsmateriale vedrørende Elevvej 11-15 Tilføjelser til udbudsmateriale vedrørende Elevvej 11-15 Sælger har følgende tilføjelser til udbudsmaterialet: 1. Opførelse af nybyggeri kræver dispensation fra skovbeskyttelseslinjen. Natur- og Miljø

Læs mere

Lokalplan Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej. Tillæg til lokalplan 1.37

Lokalplan Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej. Tillæg til lokalplan 1.37 Lokalplan 1.37.1 Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej Tillæg til lokalplan 1.37 Ishøj Kommune 2007 Indholdsfortegnelse: LOKALPLANOMRÅDET...3 BAGGRUND FOR LOKALPLAN 1.37.1...3 Ændrede bestemmelser

Læs mere

Boje Rinhart Chr Mølstedsgade Dragør

Boje Rinhart Chr Mølstedsgade Dragør Boje Rinhart Chr Mølstedsgade 8 2791 Dragør 2014-196062 Dato: 24-10-2016 Henvendelse vedrørende Dragør Kommune Du har den 2. november 2014 og igen den 11. januar 2015 rettet henvendelse til Statsforvaltningen,

Læs mere

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd:

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd: Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. juni 2009 J.nr. NKN-33-02991 mje Afgørelse i sagen om muligheden for at håndhæve

Læs mere

Bebyggelsesprocenten for lokalplanområdet som helhed fastlægges til 60.

Bebyggelsesprocenten for lokalplanområdet som helhed fastlægges til 60. Lokalplan nr. 24.1 Centerområde i Jørlunde Redegørelse for lokalplanens baggrund og indhold. Lokalplanen omfatter et område til centerformål omkring Bygaden i Jørlunde. I området ligger, nord for Bygaden,

Læs mere

AABYBRO KOMMUNE LOKALPLAN N R. 5.03 WT/.AV

AABYBRO KOMMUNE LOKALPLAN N R. 5.03 WT/.AV AABYBRO KOMMUNE LOKALPLAN N R. 5.03 WT/.AV Aabybro kommune Lokalplan nr. 5.03 Område til tæt-lav boligbebyggelse ved Kj6bmandstoften i Birkelse by. Indledning... side 3 Lokalplanens sammenhæng med anden

Læs mere

STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN

STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN INDHOLD INDHOLD 1 INDLEDNING 5 2 LOKALPLANENS BESTEMMELSER

Læs mere

Thisted Kommunes samarbejdsaftale med SMK

Thisted Kommunes samarbejdsaftale med SMK Ankestyrelsens brev til Thisted Kommune 31. oktober 2018 Thisted Kommunes samarbejdsaftale med SMK J.nr. 2017-85430 Thisted Kommune har den 18. december 2017 rettet henvendelse til Ankestyrelsen, som i

Læs mere

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN Indholdsfortegnelse Lokalplaneksempler...7 Baggrunden for bestemmelserne...9 Bebyggelsens udformning...10 Bolig med forskudte etager...11 Indledning

Læs mere

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole.

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999 Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk Kommune Tillæg nr. 4 til Videbæk Kommuneplan 1997 Lokalplan nr. 51.tillæg nr. 1

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? Juni 2015 Side 1/7 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 21. november 2007 til en byggeforening:

Statsforvaltningens brev af 21. november 2007 til en byggeforening: Statsforvaltningens brev af 21. november 2007 til en byggeforening: 21-11- 2007 De har klaget over, at Skovbo Kommune (nu Køge Kommune) i 1. udbudsrunde har forkastet Deres tilbud på køb af ejendommen

Læs mere

Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr af Sønderborg (kollegiebebyggelse).

Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr af Sønderborg (kollegiebebyggelse). SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR. 5-9405 Boligbebyggelse ved Damgade BESKRIVELSE Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr. 5312 af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr. 5216 af Sønderborg

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet kan ikke give medhold i klagen over Vordingborg Kommunes ovennævnte afgørelse af 9. juli 2012.

Natur- og Miljøklagenævnet kan ikke give medhold i klagen over Vordingborg Kommunes ovennævnte afgørelse af 9. juli 2012. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 11. december 2013 J.nr.: NMK-33-01382 Ref.: MJE-NMKN AFGØRELSE i sag om Vordingborg Kommunes påbud om fjernelse af en afblænding

Læs mere

Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme

Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme retsinformation.dk - BEK nr 799 af 24/06/2011 https://www.retsinformation.dk/print.aspx?id=137809 Side 1 af 2 BEK nr 799 af 24/06/2011 Gældende Offentliggørelsesdato: 01-07-2011 Økonomi- og Indenrigsministeriet

Læs mere

THYHOLM KOMMUNE LOKALPLAN 5.7 FOR BOLIGOMRÅDE I TAMBOHUSE

THYHOLM KOMMUNE LOKALPLAN 5.7 FOR BOLIGOMRÅDE I TAMBOHUSE THYHOLM KOMMUNE LOKALPLAN 5.7 FOR BOLIGOMRÅDE I TAMBOHUSE FREMLAGT FRA DEN 4. DECEMBER 2002 TIL DEN 12. FEBRUAR 2003. OFFENTLIGT BEKENDTGJORT DEN 9. APRIL 2003. Forord til lokalplanforslaget Thyholm Kommunes

Læs mere

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført :

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført : Faaborg-Midtfyn Kommune Jens Peter Ohlsen Nørregade 4 5750 Ringe Mads Kobberø Advokat J.nr. 038704-0005 mko/lf T +45 72 27 35 12 mko@bechbruun.com 13. august 2008 Vedr. Planforhold - sommerhus 1. Indledning

Læs mere

4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt

4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt 4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt En advokat klagede over et statsamts sagsbehandlingstid. Statsamtet havde indtil da brugt over 2 år på at behandle en sag uden løbende at orientere

Læs mere

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling Aarhus, den 3. november 2016 2 Retsgrundlag krav om offentligt udbud (og undtagelser herfra) 68 i lovbekendtgørelse nr. 186 af 19. februar 2014 om

Læs mere

Partiel byplanvedtægt nr. 7 (tidligere Holmsland Kommune)

Partiel byplanvedtægt nr. 7 (tidligere Holmsland Kommune) Partiel byplanvedtægt nr. 7 (tidligere Holmsland Kommune) er d. 15.11.2011 blevet delvis aflyst. Det aflyste område er i stedet omfattet af: Lokalplan nr. 316 For et område til boligformål ved Minervavej,

Læs mere

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt N O T A T Februar 2017 Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige

Læs mere

Matr.nr. 494-f m.fl., Anmelder: Svendborg bygrunde. Svendborg kommunes tekniske forvaltning Gåsestræde 14 B. 5700 Svendborg 14.

Matr.nr. 494-f m.fl., Anmelder: Svendborg bygrunde. Svendborg kommunes tekniske forvaltning Gåsestræde 14 B. 5700 Svendborg 14. . Matr.nr. 494-f m.fl., Anmelder: Svendborg bygrunde. Svendborg kommunes tekniske forvaltning Gåsestræde 14 B 08381 5700 Svendborg 14.~7B7 SVENDBORG KOMMUNE Lokalplan nr. 001.156 for et område ved Korsgade,

Læs mere

Lokalplan nr. 66. for et boligområde ved Tagetesvej. Hundested Kommmune

Lokalplan nr. 66. for et boligområde ved Tagetesvej. Hundested Kommmune Lokalplan nr. 66 for et boligområde ved Tagetesvej Hundested Kommmune 1 Forslag til Lokalplan 66 for et område ved Engdraget. Indhold: Redegørelse Indledning... side 3 Område for lokalplanen... side 3

Læs mere

for et boligomràde ved Bygden og Sandnæsvej

for et boligomràde ved Bygden og Sandnæsvej Vejlé kommune. Teknisk forvaltning December 1989 Lokalpian nr. 104 for et boligomràde ved Bygden og Sandnæsvej.~ ) VEJLE KOMMUNE TEKNISK FORVALTNING November 1989 Lokalpian nr. 104 for et boligområde ved

Læs mere

LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER.

LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER. LOKALPLAN NR. 14 for området ved idrætsplads i Uvelse. I henhold til kommuneplanloven (lov nr. 287 af 26. juni 1975) fastsættes herved følgende bestemmelser for det i 2 nævnte område. Redegørelse for lokalplanen

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har taget sagen op til behandling af egen drift og har nu afsluttet behandlingen af sagen.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har taget sagen op til behandling af egen drift og har nu afsluttet behandlingen af sagen. Rudersdal Kommunalbestyrelse rudersdal@rudersdal.dk Dato: 22. januar 2007 Kontor: Kommunaljuridisk kontor J.nr.: 2005-2075/181-1 Sagsbeh.: Fil-navn: DSI udt. Ved brev af 31. januar 2006 med bilag rettede

Læs mere

LOKALPLAN 3-41 Hotel Niels Juel

LOKALPLAN 3-41 Hotel Niels Juel LOKALPLAN 3-41 Hotel Niels Juel KØGE KOMMUNE 2002 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 3-41, Hotel Niels Juel INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE REDEGØRELSE Lokalplanens baggrund, formål og indhold........... 3 Lokalplanens

Læs mere

FAABORG KOMMUNE Lokalplan 2.95

FAABORG KOMMUNE Lokalplan 2.95 FAABORG KOMMUNE Lokalplan 2.95 Erhvervsområde i Kaleko oktober 2002 Indholdsfortegnelse Offentlighedsperiode 1 Lokalplanens baggrund 2 Bestemmelser 3 Lokalplan 2.95 3 1 Lokalplanens formål 3 2 Område og

Læs mere

FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE

FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE 11 - THYBORØN BY PLEJEHJEM I THYBORØN LOKALPLAN NR. 34 FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE Thyborøn-Harboøre kommune LOKALPLAN NR. 34 Plejehjem Godthåbs vej i Thyborøn Indholdsfortegnelse: Side REDEGØRELSE:...

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Grundsalg Kalkværksvej 10, 8000 Aarhus C Til interesserede Side 1 af 7 Salgsmateriale for 32 villagrunde ved Langfreddal i Sabro TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Vedlagt

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation til terrænregulering for ejendommen, Sylager 5, 2970 Hørsholm

AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation til terrænregulering for ejendommen, Sylager 5, 2970 Hørsholm Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. oktober 2013 J.nr.: NMK-33-00865 Ref.: HO AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation til terrænregulering

Læs mere

X Byråd. Køberet for Y.

X Byråd. Køberet for Y. X Byråd Køberet for Y. 16. december 2008 Statsforvaltningen besluttede i forbindelse med behandling af en anden sag, at foretage en nærmere undersøgelse af X Kommunes ydelse af en køberet over ejendommen

Læs mere

Nørre Djurs Kommune Kommunalbestyrelsen Glesborg Bygade 1 8585 Glesborg Dato: 16. september 2004 Kontor: Stabsenheden J.nr.

Nørre Djurs Kommune Kommunalbestyrelsen Glesborg Bygade 1 8585 Glesborg Dato: 16. september 2004 Kontor: Stabsenheden J.nr. Nørre Djurs Kommune Kommunalbestyrelsen Glesborg Bygade 1 8585 Glesborg Dato: 16. september 2004 Kontor: Stabsenheden J.nr.: 2004-21123/725-1 Sagsbeh.: Fil-navn: DSI udt. Ved brev af 27. november 2003

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har taget sagen op til behandling af egen drift og har nu afsluttet behandlingen af sagen.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har taget sagen op til behandling af egen drift og har nu afsluttet behandlingen af sagen. Region Nordjylland Dato: 2. juli 2007 Kontor: Kommunaljuridisk kt. J.nr.: 2006-2110/1081-1 Sagsbeh.: DSI Ved brev af 5. december 2006 med bilag rettede forberedelsesudvalget for Region Nordjylland henvendelse

Læs mere