Kapitel 1 Danmark besat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitel 1 Danmark besat"

Transkript

1 Kapitel 1 Danmark besat Der lå intet dansk-tysk mellemværende bag besættelsen. Når den blev opfattet som et nederlag for den hævdvundne neutralitetspolitik, var det for så vidt korrekt, som denne ikke havde opfyldt sit hovedformål, nemlig at holde Danmark ude af krigen. Men på den anden side havde den danske regering heller ikke hverken aktivt eller passivt fremprovokeret det tyske angreb. Da det tyske udenrigsministerium i slutningen af april 1940 udsendte en hvidbog, som skulle retfærdiggøre aktionen mod Danmark og Norge den 9. april, faldt det i øjnene, at anklager mod Danmark glimrede ved deres totale fravær. Uden at gå i detaljer må det konstateres, at Danmark siden nederlaget i 1864 og Tysklands samling i 1871 havde ført en politik, der hvilede på erkendelsen af, at landet lå inden for tysk militær rækkevidde, som det senest var blevet understreget, da statsminister Thorvald Stauning i 1937 besøgte London og af den britiske udenrigsminister fik besked om, at England ikke ville være i stand til at komme Danmark til undsætning ved et tysk angreb. Forsvarspolitisk havde der været uenighed mellem talsmænd for et beredskab, der skulle gøre det muligt at holde et begrænset landområde Den radikale politiker P. Munch var udenrigsminister og stod som den fremmeste repræsentant for den opfattelse, at et militært forsvar af Danmark var umuligt, og at man i stedet måtte komme Tyskland i møde. Han søgte bl.a. med begrænset held at få pressen til at dæmpe sin kritik af Hitlerstyret.

2 10 Besættelsesårene Sjælland eller måske kun København i en krig, hvor hovedmassen af den tyske hær var engageret på andre fronter, og dem, der regnede ethvert dansk eksistensforsvar som håbløst. Tilhængerne af det første standpunkt fandtes i militære kredse og blandt borgerlige politikere, mens den siddende socialdemokratisk-radikale regering stod fast på det sidste. Men udenrigspolitisk havde der været enighed om, at en konflikt med Tyskland måtte undgås for næsten enhver pris. Da Hitler kom til magten i 1933 og i de følgende år oprustede landet og indledte en aggressiv udenrigspolitik, som 1. september 1939 førte til verdenskrigens udbrud, vakte det bekymring i Danmark, men tilskyndede snarest regeringen til at holde en endnu lavere profil. Danmark deltog ikke i Folkeforbundets fordømmelser af Hitlers traktatbrud, og i maj 1939 gik den endog ind på at undertegne en ikke-angrebspagt med Tyskland, skønt det var klart, at Hitlers tilbud kun var propaganda og pagten uden værdi. Den danske presse blev tilskyndet til at vise mådehold i sin kritik af Hitler-Tyskland. Tredivernes politik rummede en forberedelse til besættelsestidens. Et nyt element var kommet ind i det dansk-tyske forhold ved genforeningen i 1920, som bragte Nordslesvig tilbage til Danmark. Det tyske mindretal fordrede, at grænsen helt eller delvis blev ført tilbage i sit gamle leje og fik støtte af slesvig-holstenske kredse. Men skønt ingen tysk regering hverken før eller efter Hitlers magtovertagelse formelt ville anerkende en grænse, der var led i den Versaillesfred, Tyskland var blevet påtvunget efter nederlaget i Første Verdenskrig, havde grænseflytterne aldrig synderlig støtte i Berlin. Hitler forekom spørgsmålet at være for lille sammenlignet med den belastning af forholdet til Danmark og de skandinaviske lande, en grænserevision ville trække med sig. For ham var det, forklarede han den slesvig-holstenske gauleiter, kun et problem af sjælelig art. Det ved vi nu, men i samtiden kunne ingen dansk regering føle sig sikker på, at grænsen ikke var truet. Det påbød ekstra forsigtighed. Grænsespørgsmålet indgik dog slet ikke i de overvejelser, der førte til besættelsen, og blev heller ikke rejst under denne. Hvorfor skulle Hitler stræbe efter en grænse ved Kongeåen, når han mente at kunne få én ved Skagen? I krigens syv første måneder havde Tyskland heller ikke haft grund til at være utilfreds med den danske neutralitetspolitik. Nok blev de folkeretlige regler håndhævet, så nødlandede tyske militærpiloter og mandskabet fra et strandet marinefartøj blev interneret. Men da mange danske handelsskibe blev torpederet af tyske ubåde, lagde man, hvor det modsatte ikke var åbenbart, den opfattelse for dagen, at der måtte have været tale om

3 Danmark besat 11 minesprængninger. At den tyske krigsmarine søgte at afbryde den danske handel med England, kunne man nok gætte sig til, men frem for nytteløse protester søgte regeringen at overbevise tyskerne om, at hvis den oversøiske handel faldt bort, ville det ramme dansk landbrug så hårdt, at det også gik ud over leverancerne til Tyskland selv. Dette lykkedes, og der blev truffet en aftale, som tillod en begrænset videreførelse. I samtiden spøgte forestillinger om, at Tyskland ville besætte Danmark for at sikre sig et spisekammer. De lå såre langt fra virkeligheden. Danmark blev besat af rent militære årsager, som led i en operation, hvis primære mål var Norge. Landet var så at sige kun en trædesten på vejen. Operation Weserübung Også angrebet på Norge var kun strategisk motiveret. Efter i september 1939 at have nedkæmpet Polen var det Hitlers hensigt ufortøvet at slå til mod Frankrig. Men vinteren lagde sig hindrende imellem, og dette felttog, som efter Hitlers opfattelse definitivt skulle afgøre krigen, blev gang på gang udskudt og først sat i værk 10. maj I denne ventetid kom den skandinaviske halvø ind i stormagternes interessefelt. Udspillet kom fra den tyske flåde. I oktober 1939 foreslog flådechefen, storadmiral Raeder, at man udnyttede den forståelse, der var skabt ved Hitler-Stalinpagten i august til et kombineret tysk-sovjetisk pres mod Norge for at få det til at stille en base til rådighed for tyske ubåde ved den norske Atlanterhavskyst. Hitler afviste, men Raeder gav ikke op. Den tyske flåde var blevet sorteper under de foregående års oprustning, som kun kalkulerede med en krig mod Frankrig og dets østeuropæiske allierede, ikke mod England. I 1939 var den sin britiske modstander endnu mere underlegen, end den havde været under Første Verdenskrig og endog ubådsvåbnet, der dengang havde vist sig effektivt, var forsømt. Baser ved Atlanterhavet var en forudsætning for, at dets få både kunne komme til at spille nogen effektiv rolle. Da Sovjetunionens angreb på Finland 30. november 1939 havde bragt de nordiske lande i søgelyset, gik Raeder et skridt videre og foreslog en erobring af Norge. Han fik støtte af lederen af de norske nazister, Vidkun Quisling, som han i december forestillede for Hitler, og som i stærke vendinger påstod, at den norske regering spillede under dække med Tysklands fjender. Quisling tilbød at bane vejen for de tyske tropper ved et statskup, og skønt det hurtigt blev klart, at det var fri fantasi, da han ingen rolle spillede i norsk politik, kom et felttog mod Norge dog ind i de militære overvejelser.

4 12 Besættelsesårene I januar blev det dernæst klart, at vestmagterne interesserede sig for Nordskandinavien. I januar 1940 anmodede de den norske og svenske regering om fri gennemmarch for et ekspeditionskorps, der angiveligt skulle komme finnerne til undsætning, men hvis vigtigste ærinde var at standse den svenske eksport af jernmalm til Tyskland. Blokadekrigen havde højeste prioritet i den vestlige strategi, og der herskede i London og Paris ganske overdrevne forestillinger om, hvor afgørende en betydning den svenske malm havde for den tyske rustningsindustri. Planen strandede på, at de neutrale skandinaviske regeringer trods stærk sympati for Finland afviste den engelsk-franske henvendelse, og blev helt opgivet, da Finland 12. marts 1940 opgav kampen og sluttede fred på ydmygende vilkår og dermed fjernede påskuddet. I stedet blev det besluttet at genere udskibningen af jernmalm via Narvik ved at lægge miner i den norske skærgård. Det skete tilfældigvis netop den 8. april, dagen før det tyske angreb i øvrigt en besynderligt halvhjertet aktion, da en del af de udlagte minefelter kun bestod af uskadelige træminer. Men vestmagternes interesse styrkede den tyske. Der var i værnemagtens overkommando (OKW) ingenlunde enighed om, at et angreb på Norge var muligt og ønskeligt. Mod de fordele, man kunne opnå, stod den enorme risiko, man løb. Felttogets succes stod og faldt med overraskelsesmomentet, for rettidigt alarmeret kunne den britiske flåde uden vanskelighed tilintetgøre hovedparten af den tyske invasionsfåde. Selv i flådestaben fandt Raeder ikke udelt støtte. Hvorfor Hitler alligevel besluttede at iværksætte aktionen, der fik kodebetegnelsen Operation Weserübung, er omstridt. Men afgørende var måske en episode 17. februar 1940, da en britisk destroyer i norsk territorialfarvand bordede det tyske militære hjælpeskib Altmark og befriede 300 krigsfanger, uden at den norske flåde greb ind som den egentlig allerede skulle have gjort, da Altmark sejlede ind i norsk farvand. Det var svært at være neutral. Denne episode opfattede Hitler utvivlsomt som en bekræftelse på det negative billede af den norske regering, Quisling havde tegnet for ham. I hvert fald forlod den tyske planlægning skrivebordsstadiet 26. februar 1940, da general von Falkenhorst blev udnævnt til øverstkommanderende og med en stab gik i gang med den detaljerede planlægning. Det var først på dette tidspunkt, en besættelse af hele Danmark kom ind i Norgesaktionen. Hidtil havde det kun været hensigten at stille den danske regering over for et ultimatum, der fordrede flådebaser i Frederikshavn og Skagen samt fri transport ad de jyske jernbaner, hvad den danske regering utvivlsomt havde bøjet sig for, skønt det betød et farvel til neutraliteten. Sådan kunne det også være gået.

5 Danmark besat 13 Når man i stedet valgte at besætte hele landet, var årsagen, at det tyske luftvåben meldte sig med en fordring om at få Aalborg flyveplads til rådighed for mellemlanding. Flyenes rækkevidde var endnu begrænset. Det skulle ske hurtigt, og der var ikke tid til at vente på dansk svar. Dets fordring havde vægt, da det blev kommanderet af Hermann Göring, som gennem årene havde været Hitlers højre hånd, og i de militære papirer blev Frederikshavn og Skagen streget ud og erstattet med Dänemark, uden at vi kan se spor af, at det har udløst nogen diskussion. Det var en teknisk ændring, intet mere. I Hitlers generalordre om Operation Weserübung 1. marts 1940 figurerede Danmark nu side om side med Norge. Den 20. marts var de militære forberedelser afsluttet, og man ventede kun på, at isen skulle bryde op. Vinteren 1940 var lang og streng, og oprindeligt havde den tyske flåde sat 6. april som sidste frist, da den nødvendige overraskelse krævede lange og mørke nætter. Den gik dog med til at rykke fristen frem til midten af april, og det var utvivlsomt afgørende for, at operationen i det hele taget blev sat i værk. Udskudt til efteråret havde den været overflødig. Den tyske interesse i Norge var som nævnt at skaffe baser for ubåde og sikre den svenske jernmalm. Men sejren over Frankrig i maj-juni 1940 gav adgang til havne i Bretagne, som på forhånd var prioriteret højere end de norske, og som også krigen igennem blev base for hovedparten af de tyske ubåde, der opererede i Atlanten. Samtidig fik man rådighed over de franske jernminer, og en mere intensiv udnyttelse af dem kunne kompensere for de forsyninger af svensk malm, som Norgesfelttoget også skulle beskytte. Ganske vist var den svenske malm god, og de tyske højovne var indrettet på at bruge den, hvad de da også gjorde krigen ud. Men om man blot for denne fordels skyld ville have iværksat det risikable Norgesfelttog, er tvivlsomt, især da det var usandsynligt, at England ville gå offensivt til værks i Nordskandinavien efter Frankrigs nederlag. Faktisk foranledigede det briterne til at rømme Narvikdistriktet, som de endnu holdt i begyndelsen af juni Havde Hitler forudset sin hurtige og fuldstændige sejr i vest, taler mest for, at Operation Weserübung var blevet lagt i mølposen. Men det gjorde han ikke. Omvendt lykkedes Norgesaktionen, fordi England ikke forudså den. Den britiske flåde fulgte den tyske invasionsflåde op gennem Nordsøen. Men den var anført af to slagskibe, og operationen blev fejlagtigt tolket som et forsøg på at bryde ud i Nordatlanten, hvorfor den britiske hjemmeflåde satte kurs mod Island for at standse den dér. Misforståelser spiller en vigtig rolle i Anden Verdenskrigs historie.

6 14 Besættelsesårene I Sønderjylland søgte de fåtallige danske garnisoner forgæves at sætte sig til modværge. Billedet viser en sønderskudt dansk feltkanon i Haderslev. Den 9. april 1940 Om den danske regering forudså angrebet 9. april er også tvivlsomt. Det var klart, at der var noget i gære fra tysk side. Fra gesandtskabet i Berlin var nogle dage i forvejen indløbet en advarsel, som vi nu ved stammede fra en Hitlermodstander i den tyske militære efterretningstjeneste, Abwehr. Det vidste man ikke dengang, men tog dog advarslen rimeligt alvorligt, især da den blev bekræftet af efterretninger om troppebevægelser, der tydede på det samme. Og den 8. april, da en talrig tysk hær kunne observeres tæt syd for grænsen, var det klart, at truslen var overhængende. Alligevel undlod den socialdemokratisk-radikale regering Stauning- Munch at genindkalde den sikringsstyrke på mand, der efter en kortvarig indkaldelse ved krigsudbruddet 1. september 1939 var hjemsendt med uniform, fordi den i alle tilfælde fandt et militært forsvar af Danmark nytteløst. Så meget mere klamrede man sig aftenen før angrebet til den

7 Danmark besat 15 mulighed, som jo også havde været aktuel få uger tidligere, nemlig at aktionen primært gjaldt Norge, og at Danmark kun ville blive stillet over for en fordring om støttepunkter. Hæren blev sat i alarmberedskab, mens flådens beredskab bemærkelsesværdigt nok ikke blev forhøjet. Det tyske angreb hvilede ikke på nogen forudsætning om dansk kapitulation. Det satte ind kl om morgenen den 9. april og blev ført med to divisioner samt en motoriseret brigade de fleste tropper var endnu hestetrukne der i ilmarch op gennem Vestjylland skulle nå frem og sikre Aalborg flyveplads. Skønt det var en militær hemmelighed, som skulle have været bevaret til vestoffensiven, at Tyskland havde opstillet luftlandetropper, blev sådanne også sendt ned for straks at nedkæmpe garnisonen i Aalborg der faktisk ikke eksisterede. Angrebet blev ført over grænsen og ved landgang flere steder på øerne, i Gedser, Korsør, Nyborg og Assens. Særligt beskæmmende kom det til at virke, at et tysk skib uhindret landsatte en bataljon på Langelinjekajen i København, overumplede garnisonen i Kastellet og var i ildkamp med garden ved Amalienborg, da et i hast sammenkaldt statsråd vedtog at opgive modstanden. Fra Middelgrundsfortet var det blevet forsøgt at skyde varselsskud Landsætningen i København spillede kun en sekundær rolle i angrebet på Sjælland og Lolland-Falster. Hovedhavnene var Gedser og, som vist på billedet, Korsør. Begge steder fandt landgangen sted uden dansk modstand.

8 16 Besættelsesårene mod det tyske skib, Hansestadt Danzig, men det mislykkedes på grund af en funktionsfejl, og noget forsøg på at sænke skibet ville i øvrigt ikke være blevet gjort, da det ikke var et krigsskib, men kun et handelsskib, der som så mange andre af de krigsførende landes fartøjer havde fået monteret en kanon på dækket. Episoden blev sat i relief af, at det ved den tilsvarende indsejling gennem Oslofjorden lykkedes et norsk fort at sænke krydseren Blücher. Men her var der altså tale om et krigsskib, og det havde allerede undladt at reagere, da det blev råbt an fra en norsk forpost. Situationens alvor blev naturligvis understreget af, at man under statsrådet på Amalienborg kunne høre, der blev skudt uden for vinduerne, og desuden af de tyske bombefly, der i lav højde overfløj hovedstaden som det øvrige land, om end de kun nedkastede et såkaldt Oprop, der i en blanding af dansk, norsk og kaudervælsk opfordrede til at acceptere den militære besættelse. Afgørende for den danske beslutning var det dog næppe. Udenrigsminister P. Munch var, præcis da aktionen startede, blevet opsøgt i sit hjem af den tyske gesandt, der overrakte ham et ultimatum, hvis hovedkrav var at acceptere den militære besættelse. I statsrådsmødet deltog kong Chr. 10., statsminister Thorvald Stauning, P. Munch og forsvarsminister Alsing Andersen, og desuden var de to værnschefer, general Prior og viceadmiral Rechnitzer og nogle embedsmænd til stede. Om hovedsagen var der ingen uenighed. Det blev kun drøftet, om man af hensyn til udlandets og befolkningens reaktion skulle fortsætte kampen lidt længere, hvad man endte med at finde meningsløst. Ved sekstiden blev det besluttet at indstille kampen. Det skete dog ikke umiddelbart, for et led i den tyske aktion havde været at sætte en styrke i land ved Lillebæltsbroen, hvor den overklippede telefonkablerne og dermed afbrød den eneste forbindelse fra øerne til Jylland. Den ordinære radio sendte ikke så tidligt om morgenen, og egen radioforbindelse rådede den danske hær endnu ikke over. I Sønderjylland fortsatte kamphandlingerne derfor indtil kl. otte, og det blev en medvirkende årsag til, at de danske tab blev på 13 dræbte soldater, hvortil kom tre grænsegendarmer, som blev dræbt af en civilklædt tysk forpatrulje umiddelbart før angrebet satte ind. Danmarks besættelse, der kom til at vare ved til 5. maj 1945, var dermed en kendsgerning. Men den antog en ejendommelig form.

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskab Histories website (www.historie-net.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskab Histories website (www.historie-net.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskab Histories website (www.historie-net.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright er nogle af billederne fjernet.

Læs mere

Min baggrund: 1964-2004: officer i hæren sluttende som brigadegeneral og rektor for det baltiske forsvarsakademi 1981-: Historiker med fokus på

Min baggrund: 1964-2004: officer i hæren sluttende som brigadegeneral og rektor for det baltiske forsvarsakademi 1981-: Historiker med fokus på Min baggrund: 1964-2004: officer i hæren sluttende som brigadegeneral og rektor for det baltiske forsvarsakademi 1981-: Historiker med fokus på nordeuropæisk militærhistorie 1890-1940 Bogen kom i 2010

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Gallup om danskernes paratviden

Gallup om danskernes paratviden TNS Dato: 23. august 2013 Projekt: 59437 Feltperiode: Den 20.23. august 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde 10. august 2014 Danmark var tæt på at miste sin neutralitet under 1. Verdenskrig, hvor regeringen måtte balancere på en knivsæg mellem Tyskland

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig Historie synopsis 2 2. verdenskrig I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den 2. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne til krigen. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Truslerne. Udgangspunktet. Klargøringen

Truslerne. Udgangspunktet. Klargøringen Truslerne Udgangspunktet Klargøringen 1 Truslerne: Kupangreb mod havnen før stormagtskrig, dvs. i fredstid: Blev analyseret i detaljer i begyndelsen af århundredet af premierløjtnant Henri Wenck for et

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

De punkter af betydning, jeg vil dække, med en slide til hver.

De punkter af betydning, jeg vil dække, med en slide til hver. Billedet er fra matrosoprøret i Kiel i 1918, den voldsomt pinlige ydmygelse af Den Kejserligske Marine, en plet på æren, der måtte renses, selv om det betød marinens undergang. Kun derved ville den tyske

Læs mere

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland og Sovjetunionen indgår en pagt. September 1. september: Tyskland angriber Polen. 2. verdenskrig begynder

Læs mere

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Userneeds, 17. marts 2015 Metode Målgruppe: 18-86 årige mænd og kvinder i Danmark Metode: Online undersøgelse. Medlemmer

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

Ole Bjørn Kraft. Frem mod nye tider. En konservativ politikers erindringer 1945-47. Gyldendal

Ole Bjørn Kraft. Frem mod nye tider. En konservativ politikers erindringer 1945-47. Gyldendal Ole Bjørn Kraft Frem mod nye tider En konservativ politikers erindringer 1945-47 Gyldendal Indhold Forord s. 5 Forsvarsminister i befrielsesregeringen Frihedens første dage s. 13 Et møde i den konservative

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt Forsvarsudvalget 2009-10 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt TALEPUNKTER SAMRÅD VEDR. LÆKAGE I 2007 Spørgsmål H Har ministeren eller Forsvarsministeriet iværksat en intern undersøgelse af den

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT,

KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT, HISTORIEDETEKTIVEN: TEMA: KANONBÅDSKRIGEN KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT, KAPERE OG KANONBÅDE 1807-1814 Historiedetektiven i Nyborg. Tema: Kanonbådskrigen i Storebælt Tekst om Kanonbådskrigen

Læs mere

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp HOVEDPUNKTERNE Hærens grundopfattelse under kampagnen i 1870 1880 erne Flådens oprindelige syn Højres grundopfattelse Venstres grundopfattelse Kühnels variation Kofoed Hansens opfattelse De radikales dominerende

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Torstenssonkrigen Årsager fakta Fakta Øresundstolden 1643-44: Beslutningen tages 13. oktober 1644: 13. august 1645: Invasion kort Koldberger Heide

Torstenssonkrigen Årsager fakta Fakta Øresundstolden 1643-44: Beslutningen tages 13. oktober 1644: 13. august 1645: Invasion kort Koldberger Heide Historiefaget.dk: Torstenssonkrigen Torstenssonkrigen Med Torstenssonkrigen tvang Sverige Danmark til omfattende landafståelser. Dermed var Danmark ikke længere en stormagt i Østersøen. Årsager Sverige

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks.

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. følgende: At vi alle har en forståelse og indsigt i, hvordan vores forfædre

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

Det centrale er forløb og erfaringer i sidste halvdel af krigen, dvs. fra sommeren 1916, hvor det tyvende århundredes Europa reelt blev født.

Det centrale er forløb og erfaringer i sidste halvdel af krigen, dvs. fra sommeren 1916, hvor det tyvende århundredes Europa reelt blev født. Det centrale er forløb og erfaringer i sidste halvdel af krigen, dvs. fra sommeren 1916, hvor det tyvende århundredes Europa reelt blev født. De første år af krigen havde givet ødelæggelsen af den foregående

Læs mere

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Dansk Sygeplejehistorisk Museum Sygeplejerskerne og de hvide busser

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

DANSK/HISTORIEOPGAVEN 1.G. SCT. KNUDS GYMNASIUM

DANSK/HISTORIEOPGAVEN 1.G. SCT. KNUDS GYMNASIUM DANSK/HISTORIEOPGAVEN 1.G. SCT. KNUDS GYMNASIUM Klasse/elevID Navn: Fag og vejledere: Dansk Historie Opgavens historiske emne/faglig problemformulering: Besættelsestiden som erindring Dansk/historie Hvilke

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske

John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske Første opfordring til sabotage John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske radio BBC s udsendelser sendt til Danmark og på det danske sprog. Talen blev

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Før 1920. 1920 9. april 1940. Efter august 1943. 9. april 1940 august 1943

Før 1920. 1920 9. april 1940. Efter august 1943. 9. april 1940 august 1943 Spørgekort til Balance og besættelse Grundbogen side 107-147 Spørgekortene kopieres i farve på karton og klippes ud. Kortene er delt i fire grupper: Rød: Gul: Blå: Grøn: I spillet skal man også bruge en

Læs mere

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode Historiefaget.dk: Trekantshandlen Trekantshandlen Trekantshandlen var en handelsrute, hvor våben og forarbejdede varer fra Europa blev bragt til Afrika, slaver fra Afrika til Amerika og endelig sukker,

Læs mere

Danmark og den kolde krig

Danmark og den kolde krig Historiefaget.dk: Danmark og den kolde krig Danmark og den kolde krig Efter 2. verdenskrig blev Europa delt i øst og vest. En væsentlig del af opdelingen skete på grund af supermagterne USA og Sovjetunionen.

Læs mere

Historien om fem usædvanlige, meget forskelligt professionelle søofficerers indsats.

Historien om fem usædvanlige, meget forskelligt professionelle søofficerers indsats. Historien om fem usædvanlige, meget forskelligt professionelle søofficerers indsats. 1 Viceadmiral Otto Kofoed Hansens strategiske opfattelse var både blevet klarlagt under hans indsats i Forsvarskommissionen

Læs mere

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første frie forfatning blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

~4~.-. E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j.

~4~.-. E ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j. N&YY~ S&hy cl..2.j}-t.. /9t~:J-o E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u /1.hk..L/s t!~-7 o y o~ e/.rk.,~,~;,~ d'c::vm- /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. ~4~.-.

Læs mere

Forskelle og ligheder i den officielle beslutningstagning i Norge og Danmark i perioden april til juli 1940

Forskelle og ligheder i den officielle beslutningstagning i Norge og Danmark i perioden april til juli 1940 Forskelle og ligheder i den officielle beslutningstagning i Norge og Danmark i perioden april til juli 1940 1. Indledning Den tyske militære og diplomatiske offensiv mod de tre skandinaviske lande kulminerede

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig

Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig Introduktion Artiklen er en bearbejdet udgave af en 2.g-historieopgave, som Kathrine Lemmeke Madsen, 2.k på Fredericia Gymnasium,

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis 1. 1. verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis 1. 1. verdenskrig Historie synopsis 1 1. verdenskrig I uge 34-38 skal du arbejde med din synopsis om den 1. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne og virkningerne af krigen. Den skal afleveres den 15. september.

Læs mere

Artikel 2.Politikernes, politiets og efterretningsvæsnernes antikommunistiske felttog 1940-1945.

Artikel 2.Politikernes, politiets og efterretningsvæsnernes antikommunistiske felttog 1940-1945. 1 Artikel 2.Politikernes, politiets og efterretningsvæsnernes antikommunistiske felttog 1940-1945. Et anklageskrift Agenter for en fremmed magt Danmark forrådes. Den danske gesandt i Berlin, kammerherre

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen 70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen Den største landgangsoperation, der er foretaget i historien, var de allieredes landgang i Normandiet den 6. juni 1944. Den fik kodenavnet Overlord. Der

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Optakten til 2. verdenskrig

Optakten til 2. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 2. verdenskrig Optakten til 2. verdenskrig Da 1. verdenskrig sluttede i 1918, lå store dele af Europa i ruiner. Alle var enige om, at krigen aldrig måtte gentage sig. Men

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

KONGENS VALG AF ERIK POPPE

KONGENS VALG AF ERIK POPPE KONGENS VALG AF ERIK POPPE Undervisningsmateriale Fag: Historie, mediefag og dansk Niveau: Gymnasiale uddannelser Forfatter: Katrine Sommer Boysen Historisk baggrund Anden Verdenskrig var en militær konflikt

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Per Boje, Marianne Rostgaard, Mogens Riidiger. Handelspolitikken. som kampplads under Den Kolde Krig AALBORG UNIVERSITETSFORLAG

Per Boje, Marianne Rostgaard, Mogens Riidiger. Handelspolitikken. som kampplads under Den Kolde Krig AALBORG UNIVERSITETSFORLAG Per Boje, Marianne Rostgaard, Mogens Riidiger Handelspolitikken som kampplads under Den Kolde Krig AALBORG UNIVERSITETSFORLAG Indholdsfortegnelse Forord 9 Per Boje Danmarks tredje samhandelspartner 1945-1960

Læs mere

Borgerkrig Den Finske Borgerkrig 27. januar til 15. maj, 1918 Krig og medier

Borgerkrig Den Finske Borgerkrig 27. januar til 15. maj, 1918 Krig og medier Borgerkrig Den Finske Borgerkrig 27. januar til 15. maj, 1918 En blodig borgerkrig med henrettelser, massegrave, fangelejre og nedbrændte byer. Det sker ikke i Norden vel? Jo, det gjorde det for mindre

Læs mere

Triggere - I gang med emnet. [lærervejledning nordiske syvårskrig]

Triggere - I gang med emnet. [lærervejledning nordiske syvårskrig] [lærervejledning nordiske syvårskrig] Nordiske Syvårskrig I 1523 var Kalmarunionen definitivt opløst. I Norden var der to kongeriger, der i de følgende århundreder kæmpede om status og magt i de nordeuropæiske

Læs mere

Tysk planlægning mod Danmark 1892-1940

Tysk planlægning mod Danmark 1892-1940 Foredraget med noter findes på www.clemmesen.org Tysk planlægning mod Danmark 1892-1940 Det var et sammenhængende forløb med en planlægning, der stadig udviklede sig og når muligt blev konkretiseret. Den

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl.

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Familierne i Randers og Århus blev gennem Røde Kors underrettet om, at deres sønner og pårørende ved blevet dødsdømt ved den tyske standret i Århus og, at de

Læs mere

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 2 Betragtning B B. der henviser til, at libyerne som led i Det Arabiske Forår gik på gaden i februar 2011, hvorefter der fulgte ni måneder med civile uroligheder; der henviser

Læs mere

Danmark under 2. verdenskrig

Danmark under 2. verdenskrig Nils Hartmann Historien om Danmark under 2. verdenskrig Fra besættelse til befrielse 1940-1945 uwsv:. I ;! j Fortalt for børn og voksne Illustreret af Christian Højgaard Gyldendal Indhold INDLEDNING Danmark

Læs mere

Højre. Estrup. Højres oprettelse. Helstatspolitik mod Ejderpolitik. Konkurrence fra Venstre. faktaboks. Fakta. I regeringen fra 1849-1901

Højre. Estrup. Højres oprettelse. Helstatspolitik mod Ejderpolitik. Konkurrence fra Venstre. faktaboks. Fakta. I regeringen fra 1849-1901 Historiefaget.dk: Højre Højre Estrup Højre-sammenslutningen blev dannet i 1849 og bestod af godsejere og andre rige borgere med en konservativ grundholdning. Højrefolk prægede regeringsmagten indtil systemskiftet

Læs mere

En lus mellem to negle

En lus mellem to negle Henning S0by Andersen En lus mellem to negle Dansk-norsk neutralitetspolitik 1801-1807 ODENSE UNIVERSITETSFÖRLAG Indhold Forord 11 Indledning 13 I Beslutningstagerne og beslutningsprocessen i Danmark 1801-1807

Læs mere

70-året for Danmarks befrielse Haderslev Lysfest. (Det talte ord gælder) ****

70-året for Danmarks befrielse Haderslev Lysfest. (Det talte ord gælder) **** 70-året for Danmarks befrielse Haderslev Lysfest (Det talte ord gælder) **** 9. april går flagene på halv i Danmark. Fra solen står op til klokken slår 12, hænger Dannebrog på halv på tusindvis af flagstænger

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten "Zum finsteren Stern".

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten Zum finsteren Stern. Königsburg Königsburg er en af adskillelige borge, som Erik af Pommeren lod bygge eller udbygge i årene 1414-1415, da han blev konge. Det var et led i kampen om Hertugdømmet Slesvig. Flere af dem har vel

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: De lange knives nat Vejledning Lærer Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer De lange knives nat Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS- Hitlers elite Udsendelse 1: De lange knives nat ----------------------------------------------------------------

Læs mere