Budget samt overslagsårene Specielle bemærkninger. Bind 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budget 2012 - samt overslagsårene 2013-2015. Specielle bemærkninger. Bind 2"

Transkript

1 Budget samt overslagsårene Specielle bemærkninger Bind 2

2

3 Indholdsfortegnelse Børne- og Undervisningsudvalget Side 01 Dagtilbud til børn 0-5 år 1 02 Børn og unge 6-18 år Familier og børn med særlige behov 41 Kultur- og Fritidsudvalget 04 Fritid, idræt og kultur 59 Arbejdsmarkedsudvalget 05 Overførselsindkomster 79 Sundheds- og Omsorgsudvalget 06 Ældre Sundhed Handicap og psykiatri (voksne) 171 Erhvervskontaktudvalget 09 Erhvervsudvikling, turisme, klima og demokrati 203 Økonomi- og Planudvalget 10 Økonomi Borgerservice, administration og politisk administration 243 Beredskabskommission 12 Redningsberedskab 269 Teknik- og Miljøudvalget 13 Miljø og natur Byer og landsbyer Infrastruktur og kollektiv trafik Forsyning 313

4

5 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Politikområdet Dagtilbud til børn 0-5 år under Børne- og Undervisningsudvalget Politikområdet Dagtilbud til børn 0-5 år består af disse områder: Budget 2012 Fælles formål ( ) 14,7 mio.kr. Dagpleje ( ) 58,7 mio.kr. Børnehaver ( ) 60,2 mio.kr. Integrerede daginstitutioner ( ) 26,1 mio.kr. Særlige dagtilbud og særlige klubber ( ) 1,4 mio.kr. Tilskud til puljeordninger og privatinstitutioner ( ) 2,8 mio.kr. Lønpuljer ( ) 3,4 mio.kr. Budgettet for politikområdet er samlet på 167,3 mio. kr. Side 1 af 322.

6 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Dagtilbud til børn og unge Fælles formål Området omfatter lovbestemte ydelser til udgifter for søskenderabat vedr. ophold i daginstitutioner. Herudover udgifter til tilskud til privat pasning, støttepædagogordningen, PAU-elever, chefpulje, pasning på tværs af kommunegrænser samt diverse mindre fælles udgifter. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Budgetændringer Der er overført kr. til konto 06 til finansiering af en central annonceringsordning. Budgetbemærkninger Der kan ske udsving i udgifterne til fripladser og søskenderabat ved oprettelse af nye pladser og omrokeringer indenfor de forskellige pasningstilbud. Derudover kan udgifterne ændre sig som følge af ændringer i befolkningens indtægtsniveau. Der kan ske udsving i kontiene for betaling til og fra andre kommuner, alt efter hvor mange pladser vi sælger eller køber. Sprogstimulering for tosprogede børn i førskolealderen Tosprogede børn i førskolealderen, der vurderes at have behov for ekstra stimulation af deres danske sprog, visiteres til Sproggruppen. Sproggruppen ligger i samme hus som den integrerede daginstitution Vestbyens Børnehus i Ikast. Tosprogede førskolebørn fra Brande og Nørre Snede området sprogstimuleres af 2 sprogpædagoger fra Sproggruppen, der er i Brande to gange om ugen. Der er hertil budgetteret med kr. i alt, hvoraf hovedparten er til løn. Som noget nyt skal vi tilbyde et 30 timers dagtilbud til 3 årige børn, der har brug for sprogstimulering og som ikke går i daginstitution. Der er i 2012 afsat kr. under sprogstimulering til dette nye tilbud, svarende til 3 børnehavepladser. Søskenderabat Der er budgetlagt med kr. til søskenderabat. Erfaringsmæssig viser det sig at udgiften til søskenderabat størrelsesmæssigt svarer til ca. 8,1 % af den samlede forældrebetaling. Tilskud til privat pasning Der er budgetlagt med kr. til tilskud til privat pasning. Budgetbeløbet tager udgangspunkt i at der gennemsnitligt udbetales fuldtidstilskud til 26 børn under 2 år og 9 måneder og 2 børn i børnehavealderen. Tilskuddets størrelse: Fuldtidstilskud Deltidstilskud Børn mellem 6 mdr. - 2 år og 9 mdr.: kr. pr. mdr kr. pr. mdr. Børn mellem 2 år og 9 mdr. - 5 år: kr. pr. mdr kr. pr. mdr. Tilskuddet kan max. udgøre 75 % af forældrenes udgifter til ordningen, og udbetales i alle årets 12 måneder. Støttepædagogordning Der er afsat kr. til støttepersonale. Støttepædagogerne er ansat under familieområdet. Side 2 af 322.

7 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Børn med sociale adfærdsproblemer samt fysiske handicap kan blive visiteret til ekstra støtte herfra. PAU-elever Der er budgetlagt med kr. til PAU-elever. Der er i 2012 ansat 28,6 årsværk. Chefpulje Der er afsat kr. i chefpuljen. Puljen dækker bl.a. uforudsete udgifter, nye tiltag, pædagogisk udvikling, tilskud til uddannelse, ekstra vikardækning i grupper med særligt belastede børn og legepladstilsyn. Derudover bliver puljen brugt til at undgå at institutioner med særlige forhold uforskyldt bliver ramt hårdt økonomisk. Pasning på tværs af kommunegrænsen Der er budgetteret med en nettoindtægt på kr. vedrørende pasning på tværs af kommunegrænsen. Her bogføres de udgifter vedrørende børn der bliver passet i andre kommuner, samt de indtægter vi modtager, når børn fra andre kommuner bliver passet i Ikast-Brande Kommunes dagtilbud. Budgettet er lagt ud fra det faktiske antal børn passet på tværs af kommunegrænsen i Her har vi passet 2 flere 0-2 årige børn og 17 flere 3-5 årige børn end vi har fået passet i andre kommuner. Diverse mindre fællesudgifter Her er budgetlagt udgifter til: Fællestillidsmand, Hytten i Skelhøje og legepladsrenovering. Side 3 af 322.

8 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Dagpleje Dagpleje er for børn i alderen 0-2 år og 9 mdr. Dagplejens særlige kendetegn er tæt kontakt med den samme voksne gennem hele dagen, den lille børnegruppe på 4-5 børn, den hjemlige ramme og fællesskabet mellem dagplejer og forældre om barnets opvækst. Det er et mål, at der i de enkelte lokalområder skabes et tæt samarbejde mellem dagplejen og institutionerne, hvilket bl.a. sker gennem det tværsektorielle arbejde. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Budgetændringer Dagplejen er tilført kr. fra risikopulje vedr. lønsumsstyrring. Budgetbemærkninger Budgettet er opdelt i 3 dele: Fælles udgifter og indtægter, Dagplejen og Dagplejen Engesvang. Der er budgetlagt med i alt 729 pladser, heraf 4 på demografipuljen. Fælles udgifter og indtægter Rammebeløb Der er et rammebeløb på kr. som dagplejen bruger til blandt andet: Dækning af etableringsudgifter i forbindelse med nyansættelser. Årligt rådighedsbeløb til dagplejere, der anvendes til indkøb af nyt legetøj, beskæftigelsesmaterialer m.v. Drift af legestuer, herunder indkøb af legetøj til disse. Friplads Der er afsat kr. til udgifter til fripladser. Udgiften til fripladser på dagplejeområdet svarer historisk set til cirka 4,6 % af indtægterne fra den samlede forældrebetaling på dagpasningsområdet. Forældrebetaling Der er budgetlagt med forældrebetaling vedr. 716 børn, hvilket giver en samlet indtægt på kr. Forældrebetaling udgør 25 % af driftsudgifterne. Dobbeltpladser i dagplejen Der forventes forældrebetaling for 13 færre pladser end udgiftsbudgetteret, hvilket skyldes dobbeltpladser, hvor et barn udgiftsmæssig kræver 2 pladser, men vi får kun forældrebetaling for en plads. Der kan tildeles en dobbeltplads, hvis det vurderes at et barn kræver ekstra indsats. Dagplejen Her er budgettet til Dagplejen i Ikast-Brande Kommune, bortset fra Dagplejen Engesvang, der har sit eget budget. Der er afsat budget til løn til tilsynsførende og dagplejere, udgifter til uddannelse, udgifter til tjenestekørsel, administration, inventar, renovation samt diverse udgifter. Ud af områdets rammebeløb fastsættes og udmeldes et beløb, som den enkelte dagplejer, kan anvende til egne diverse indkøb. Dagplejen Engesvang Dagplejen Engesvang er integreret med Engesvang Børnehuse. Her er der etableret et gæstehus, der fungerer som gæstedagpleje. Lederen af Engesvang Børnehuse er også leder af Dagplejen Engesvang. Der er afsat budget til løn til tilsynsførende og dagplejere, samt kr. i rammebeløb. Samspil med andre områder Daginstitutioner PPR Det sociale område Side 4 af 322.

9 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Demografinotat til budget Hvilket område Dagpasning 0-2 år 1. Valg af beregningsmetoden i demografimodellen Demografipuljen er beregnet ved at gange gennemsnitlig enhedspris for en serviceydelse i det nuværende år med ændringen i antallet af personer i de kommende budgetår. En fuldtidsplads koster gennemsnitlig kr. brutto. Det ganges med forventet fald i pladser, der er på: -10 pladser for budgetår 2012 i forhold til budget pladser for budgetår 2013 i forhold til budget plads for budgetår 2014 i forhold til budget pladser for budgetår 2015 i forhold til budget 2011 (Budgetændring gøres op i forhold til år 2011, da ændringen laves ud fra den eksisterende demografipulje i vedtaget i budget 2011 som er på 14 pladser.) Efter ændringen vil der være følgende pladser på demografipuljen: År pladser År pladser År pladser År pladser 2. Beskrivelse og forklaring af prognoseforudsætninger Forventet ændring i pladser opgøres ud fra den kommunale befolkningsprognose vedr. intervallerne 0 år samt 1-2 år, hvor forventet ændring af børnetal aflæses. Derefter reguleres forventet ændring i børnetal med dækningsgraden for området. Dækningsgraden anvendt i budget 2012 er på 64 %. Jf. befolkningsprognosen sker der følgende ændringer i børnetallet: børn børn børn barn 64 % heraf giver et behov for følgende ændringer i pladser: pladser pladser pladser plads 3. Teknisk forklaring af beregninger Enhedsprisen er prisen for 2011 fremskrevet med den generelle prisfremskrivning fra KL Enhedsprisen opgøres som brutto på demografipuljen. Demografipuljen indgår derefter i beregningsgrundlaget til forældrebetalingen, så der løftes forældrebetaling af pladserne på demografipuljen. Demografipulje i vedtaget budget , 2011-priser (i kr.) Demografipulje i budget , priser (i kr.) Ingen oplysninger Ingen oplysninger Ingen oplysninger Side 5 af 322.

10 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Børnehaver Børnehave er for børn i alderen 2 år 9 mdr. til skolestart. I børnehaven er der rum for udfoldelse i et stimulerende miljø. Via arbejdet med pædagogiske læreplaner støttes barnets sociale udvikling, og der lægges vægt på individuelle hensyn ud fra barnets udviklingstrin. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Ændring indarbejdet i budgettet som følge af budgetforliget (Yderlig besparelse jf. budgetforlig 2011) Budgetforlig Budgetforlig 2011 Besparelser besluttet i budgetforliget 2011 med yderligere konsekvens i budget 2012 samt overslags år Sammenlægning af Vestbyens Børnehus og Stadion Allé. Der er reduceret kr. Besparelsen hentes ved fælles tildeling af timer til ledelse samt normering. Vuggestuer og børnehaver reduceres i personaletildeling (ekskl. lederen). Der er reduceret kr. vedr. børnehaverne Budgetændringer Budget 2012 og overslagsår er blevet reguleret med kr. som følge af punkt 21 på byrådsmøde d vedr. kommunal frokost måltid. Der var afsat kr. på området til at dække øgede udgifter vedr. frokostmåltid. En institution, Røde Kors Børnecenter, valgte at tage imod ordningen. Søskenderabat og friplads er tilpasset samt institutionen er tilført midler til dækning af øgede driftsudgifter. Restbeløbet er afleveret. Der er tilført midler til ikke børnetalsafledte udgifter vedr. drift af ny børnehave i Ejstrupholm i 3 måneder i budget 2012 på kr. Overslagsårene er reguleret med kr. til drift af ny børnehave i 12 måneder. Der er foretaget den 3. og sidste udligning af lønsummerne jf. reglerne for lønsumsstyring. Der er udelukkende tale om en intern fordeling af lønsummer. I forhold til reglerne om lønsumsstyring, skal lønsummerne reguleres med 8,65% af lønudgifter til afgangsførte tjenestemænd. Beløbet udgør i kr. som er tilført området. Børnehaven Åhaven har fået tilført kr. fra risikopulje vedr. lønsumsstyring. Der er været afholdt rengøringsudbud for Ikast-Brande Kommune, og resultatet af udbuddet betyder, at rengøringsbudgettet er reduceret med kr. Der er indgået indkøbsaftaler på AV udstyr, beskæftigelsesmaterialer, barnevogne, kopimaskiner, hvidevarer og lyskilder. Samlet er budgetterne reduceret kr. Konteringen af pensionsbidraget til tjenestemænd er ændret til konto 06. Samlet er der flyttet kr. Side 6 af 322.

11 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Demografinotat til budget Hvilket område Dagpasning 3-5 år 1. Valg af beregningsmetoden i demografimodellen Demografipuljen er beregnet ved at gange gennemsnitlig enhedspris for en serviceydelse i det nuværende år med ændringen i antallet af personer i de kommende budgetår. En fuldtidsplads koster gennemsnitlig kr. brutto (plads prisen varierer alt efter institutionens størrelse). Prisen ganges med forventet fald i pladser, der er på: -1 plads for budgetår 2012 i forhold til budget pladser for budgetår 2013 i forhold til budget pladser for budgetår 2014 i forhold til budget pladser for budgetår 2015 i forhold til budget 2011 (Budgetændringen gøres op i forhold til år 2011, da ændringen laves ud fra den eksisterende demografipulje i budget Puljen var i oprindelig 2011 på -13 pladser, institutionernes budgetter er efterfølgende blevet reguleret for faldende børnetal hvorefter demografipuljen indeholder +6 pladser. Demografipuljen har derfor +6 pladser som udgangspunkt inden ændringer jf. befolkningsprognosen.) Efter ændringer jf. befolkningsprognosen vil der være følgende pladser på demografipuljen: År pladser År pladser År pladser År pladser 2. Beskrivelse og forklaring af prognoseforudsætninger Forventet ændring i pladser opgøres ud fra den kommunale befolkningsprognose vedr. intervallerne 3-5 år, hvor forventet ændring af børnetal aflæses. Derefter reguleres forventet ændring i børnetal med dækningsgraden for området. Dækningsgraden anvendt i budget 2012 er på 96 %. Jf. befolkningsprognosen sker der følgende ændringer i børnetallet: barn børn børn børn. 96 % heraf giver et behov for følgende ændringer i pladser: plads pladser pladser pladser 3. Teknisk forklaring af beregninger Enhedsprisen er prisen for 2011 fremskrevet med den generelle prisfremskrivning fra KL Enhedsprisen opgøres som brutto på demografipuljen. Demografipuljen indgår derefter i beregningsgrundlaget til forældrebetalingen, så der løftes forældrebetaling af pladserne på demografipuljen. Demografipulje i vedtaget budget , 2011-priser (i kr.) Demografipulje i budget , priser (i kr.) Ingen oplysninger Ingen oplysninger Ingen oplysninger Side 7 af 322.

12 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Budgetbemærkninger Friplads Der er afsat kr. til udgifter til fripladser. Udgiften til fripladser totalt set på børnehaveområdet svarer historisk set til cirka 6,8 % af indtægterne fra den samlede forældrebetaling på dagpasningsområdet. Forældrebetaling Der er budgetlagt med forældrebetaling vedr heldagspladser og 6 halvdagspladser, hvilket giver en samlet indtægt på kr. Forældrebetaling udgør 25 % af driftsudgifterne. Normeringstildeling Budgettet indeholder beløb til de specialpladser der er i henholdsvis Børneby Øster og Ejstrupholm- Gludsted Børnehave. Der er under aldersintegrerede institutioner afsat budget til 316 børnehavebørn (sammen med 127 vuggestuepladser), samt støttegruppen i Vibereden under konto Endvidere er der afsat budget til 79 børnehavebørn under konto (Landsbyordninger i Isenvad (40) og Blåhøj (39)). Daginstitutionsafdelingen fastsætter i samarbejde med institutionerne en årlig gennemsnitsnormering. Det sker ud fra ventelisterne, og institutionernes budgetter bliver tilrettet derefter. Den ugentlige åbningstid er fastsat til 51 timer. Normering sker ud fra de af byrådet og de faglige organisationers godkendte principper, hvor tildelingen er afhængig af institutionens størrelse. Tildeling af personaletimer sker ud fra følgende normeringsaftale: Normering vuggestuebørn børn 10,50 timer pr. barn pr. uge Halvdags 6, børn 9,92 timer pr. barn pr. uge Halvdags 5, børn 9,35 timer pr. barn pr. uge Halvdags 5,61 Normering børnehavebørn børn 6,31 timer pr. barn pr. uge Halvdags 3, børn 6,02 timer pr. barn pr. uge Halvdags 3, børn 5,63 timer pr. barn pr. uge Halvdags 3, børn 5,35 timer pr. barn pr. uge Halvdags 3, børn 5,05 timer pr. barn pr. uge Halvdags 3, børn 4,76 timer pr. barn pr. uge Halvdags 2,86 Den samlede normering fordeles med pædagoger og medhjælpere i forholdet %. Special- og støttegrupper Børnene i støttegrupperne i Ejstrupholm-Gludsted Børnehave, Vibereden og Børneby Øster får 14,48 pædagogtimer pr. barn pr. uge. Børnene i specialgruppen i Børneby Øster får 23,46 pædagogtimer pr. barn pr. uge. Rammebeløb Daginstitutionerne får et rammebeløb pr. barn, der skal bruges til at dække udgifter til legetøj, mad, kurser til personalet, administrationsudgifter, kørsel, kontorhold osv. Rammebeløbet for børnehavebørn er fastsat til kr. for en heldagsplads, og kr. for en halvdagsplads. For vuggestuebørn er rammebeløbet fastsat til kr. for en heldagsplads og kr. for en halvdagsplads. For børn i special- og støttegrupper er rammebeløbet kr. for en heldagsplads og kr. for en deltidsplads. Side 8 af 322.

13 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Budget 2012 ) Heldags Halvdags Special pladser Lønramme Driftsramme Forældre Betaling Fællesudgifter og indtægter Børneby Øster, Ikast Børnehuset Svaneparken, Ikast Brande Børnehaver Børnehuset, Brande Børnehaven Uhrskoven Bording Børnehave Engesvang Børnehus Skovhuset, Nørre Snede Ejstrupholm-Gludsted børnehave Børnehuset, Klovborg (børnehave) Børnehaven Hyldgaard Daginstitutionen Frisenborg Daginstitution Lægdsgaard Regnbuen Demografipulje, forældrebet I alt (Under SFO: Isenvad 40 pladser + Blåhøj 39 pladser) (Under aldersintegrerede institutioner 316 pladser samt 8 støttepladser) Samspil med andre områder Dagpleje Skoler SFO'er PPR Det sociale område Side 9 af 322.

14 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Integrerede daginstitutioner I integrerede institutioner kan der være børn fra 0-6 år. I denne type institution er der naturlig større kontakt mellem de forskellige aldersgrupper. Institutionsformen betyder også, at der ikke skal ske institutionsskift mellem vuggestue og børnehave. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Ændring indarbejdet i budgettet som følge af budgetforliget (Yderlig besparelse jf. budgetforlig 2011) Budgetforlig Budgetforlig 2011 Besparelser besluttet i budgetforliget 2011 med yderligere konsekvens i budget 2012 samt overslags år Vuggestuer og børnehaver reduceres i personaletildeling (ekskl. lederen). Der er reduceret kr. vedr. integrerede institutioner. Budgetændringer Den selvejede institution Røde Kors Børnecenters regnskab optages fuldt i kommunens regnskab, og husleje udgiften flyttes til konto 7 (renter) og 8 (afdrag) og udgør i alt kr. Vestbyens børnehus og Vibereden er tilført midler fra risikopulje vedr. lønsumsstyring på i alt kr. Budgetbemærkninger Friplads Der er afsat kr. til udgifter til fripladser. Udgiften til fripladser vedrørende de integrerede institutioner svarer historisk set til cirka 2,9 % af indtægterne fra den samlede forældrebetaling på dagpasningsområdet. I Ikast-Brande Kommune er der ikke særskilte vuggestuer. Udgifterne til disse 127 pladser vil derfor være en del af udgiften i integrerede institutioner (sammen med børnehaver) under konto Ud fra ventelisterne vil der i samarbejde med institutionerne blive fastsat en årlig gennemsnitsnormering, og budgettet tilrettes i henhold hertil. Normeringstildeling Den ugentlige åbningstid er fastsat til 51 timer. Normering sker ud fra de af byrådet og de faglige organisationer godkendte principper, hvor tildelingen er afhængig af institutionens størrelse. I integrerede institutioner er det det samlede børnetal, som er udgangspunkt for tildelingen. For eksempel vil en institution med 20 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn blive tildelt timer ud fra en normering på 60 børn, altså 9,35 timer pr. vuggestuebarn og 4,76 timer pr. børnehavebarn pr. uge. Daginstitutionsafdelingen fastsætter i samarbejde med institutionerne en årlig gennemsnitsnormering. Det sker ud fra ventelisterne, og institutionernes budgetter bliver tilrettet derefter. Normering integrerede institutioner Se tildelingen pr. barn pr. uge under børnehaver. Den samlede normering fordeles med pædagoger og medhjælpere i forholdet %. Rammebeløb pr. barn pr. år er de samme som nævnt under børnehaver ( ). Side 10 af 322.

15 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Integrerede institutioner Hel- Dags Halvdags Special pladser Lønramme Driftsramme Forældrebetaling Egne Fællesudgifter og - indtægter Vuggestuepladser Vestbyens Børnehus -Børnehavebørn -Vuggestuebørn Vibereden -Børnehavebørn -Vuggestuebørn Børnehuset Villavej 16 -Børnehavebørn -Vuggestuebørn Selvejende/privat Røde Kors børnecenter -Børnehavebørn -Vuggestuebørn I alt Samspil med andre områder Dagplejen SFO'er Skoler PPR Det sociale område Side 11 af 322.

16 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Særlige dagtilbud og særlige klubber. Tidligere har vi brugt mange penge på at passe et antal børn udenfor kommunen, men som et led i Inklusions-tankegangen vil disse opgaver i højere og højere grad blive løst indenfor kommunegrænsen. Kontoen bruges til at dække de udgifter vi har i forbindelse med at hjemtage de opgaver der er omkring børn med særlige behov, der fremover i højere grad skal passes i lokalområdet. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Budgetbemærkninger Der er afsat kr. til særlige dagtilbud og særlige klubber. Pengene bruges til at løse opgaverne omkring børn i førskolealderen med særlige behov, hvad enten opgaverne løses i andre kommuner eller her. Samspil med andre områder Dagplejen SFO'er Skoler PPR Det sociale område Side 12 af 322.

17 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Tilskud til puljeordninger og privatinstitutioner. Her registreres tilskud til puljeordninger efter 25 i lov om social service og til private klubber efter 35, stk. 3. i lov om social service, samt til privatinstitutioner efter 25 a. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Budgetbemærkninger Budgettet indeholder beløb til puljeordningerne Lysterminde i Brande og ved Thorlund Friskole, den private institution ved International School Ikast-Brande samt de udgifter vi har til pasning af børn bosiddende i Ikast-Brande Kommune, der bliver passet i privatinstitutioner i andre kommuner. Ressourcemidler I efteråret 2010 er der sket en serviceharmonisering af puljeordningerne. Samspil med andre områder Daginstitutionsafdelingen Side 13 af 322.

18 Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud til børn 0-5 år Lønpuljer m.v. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Budgetbemærkninger Barselsudligningsordning Fra 2007 skal kommunerne etablere en central barselsudligningsordning. Barselsudligningsordningen skal sikre, at alle får lige mulighed for vikardækning under barsel. Der er udarbejdet en politik for området, der medfører 100% dækning ved barsel. Der budgetteres samlet med 12,7 mio. kr. til barselsudligningsordningen på konto De 12,7 mio. kr. er fordelt efter lønsummen og budgetteret på de enkelte politikområder med deres andel på konto Det betyder, at på politikområdet for Borgerservice, administration og politisk administration er puljen reduceret med 10,5 mio. kr. til 2,2 mio. kr., som udgør konto 6 s andel. Puljen er fordelt på politikområder for at give et mere retvisende billede af budgettet. Det er ikke udtryk for en endelig fordeling, ligesom der stadig skal søges fra puljen, for at få del i de afsatte midler. Ved regnskabets afslutning vil uforbrugte midler ét sted kunne bruges til overforbrug et andet sted. Der er budgetlagt med kr. vedr. barselspuljen på politikområdet børnepasning 0-5 år. Vikarpulje til fravær over 30 dage. Det er besluttet, at der skal etableres en central pulje til vikardækning til sygefravær over 30 dage. Der er afsat 5,8 mio. kr. i budgettet til ordningen. De områder, der er omfattet af ordningen om langtidssygdom, er følgende: Pasning af børn 0-5 år (excl. dagplejen) Folkeskoleområdet Musikskolen Bakkehuset Dagcentre Hjælpemiddeldepotet Hjælpemiddelområdet Kommunal genoptræning Køkkenet Dele af administrationen Økonomiafdelingen administrerer ordningen. De 5,8 mio. kr. er fordelt efter lønsummen og budgetteret på de enkelte politikområder med deres andel på konto Det betyder, at på politikområdet for Borgerservice, administration og politisk administration er puljen reduceret med 4,4 mio. kr. til 1,4 mio. kr., som udgør konto 6 s andel. Puljen er fordelt på politikområder for at give et mere retvisende billede af budgettet. Det er ikke udtryk for en endelig fordeling, ligesom der stadig skal søges fra puljen, for at få del i de afsatte midler. Ved regnskabets afslutning vil uforbrugte midler fra ét sted bruges til overforbrug et andet sted. Der er budgetlagt med kr. vedr. sygdomspuljen på politikområdet børnepasning 0-5 år. Side 14 af 322.

19 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Politikområdet Børn og unge 6-18 år under Børne- og Undervisningsudvalget Politikområdet Børn og unge 6-18 år består af disse områder: Budget 2012 Folkeskoler ( ) 244,0 mio. kr. Fællesudgifter for kommunens samlede skolevæsen ( ) 0,9 mio. kr. Syge- og hjemmeundervisning ( ) 0,2 mio. kr. Pædagogisk psykologisk rådgivning ( ) 8,0 mio. kr. Skolefritidsordninger og aftenklubber ( ) 60,3 mio. kr. Befordring af elever i grundskolen ( ) 4,4 mio. kr. Specialtilbud i regionale tilbud ( ) 0,7 mio. kr. Kommunale specialskoler ( ) 53,4 mio. kr. Bidrag til statslige og private skoler ( ) 20,2 mio. kr. Efterskoler og ungdomskostskoler ( ) 12,0 mio. kr. Kulturel virksomhed ( ) 0,2 mio. kr. Ungdomsskolevirksomhed ( ) 8,4 mio. kr. Elevtilskud ( ) 0,2 mio. kr. Løn og barselspuljer ( ) 6,7 mio. kr. Budgettet for politikområdet er samlet på 419,6 mio. kr. Side 15 af 322.

20 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Folkeskolen mm. Her registreres indtægter og udgifter vedrørende kommunale folkeskoler og de hertil knyttede aktiviteter, såsom skolebiblioteker, skolefritidsordninger m.v. Registrering på omkostningssted er autoriseret på funktionerne Folkeskoler og Skolefritidsordninger, og Kommunale specialskoler Folkeskoler Her registreres udgifter og indtægter vedrørende kommunens folkeskoler, herunder udgifter og indtægter i forbindelse med selve undervisningen, IT, administration på skolerne, inventar, rengøring, lokaler, udgifter til udenomsarealer mv. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Ændring indarbejdet i budgettet som følge budgetforliget Budgetforliget Budgetændringer Der er indarbejdet følgende tekniske korrektioner i budget 2011: Lønbudgettet er reduceret med kr. Sygefraværspuljen er i underskud, og er blevet forøget med 0,16 af lønsummerne i budgettet. Budgettet til betaling af AES bidraget for skoleområdet har tidligere været budgetlagt på konto 06. Budgettet er nu flyttet til konto Beløbet udfør kr. Der er foretaget den 3. og sidste udligning af lønsummerne jf. reglerne for lønsumsstyring. Der er udelukkende tale om en intern fordeling af lønsummer. I forbindelse med budgetforliget blev det besluttet at folkeskolen skulle spare. Besparelsen skulle udmøntes med yderligere kr. i 2012, sluttende med fra I forbindelse med budgetforliget blev det besluttet at AKT funktionen skulle spare. Besparelsen skulle udmøntes med yderligere kr. i Demografi på de kommunale folkeskoler er beregnet på grundlag af den faktiske indskrivning til skoleåret 2011/12. Beregnet ud fra den nye tildelingsmodel, der er besluttet som følge af budgetforliget, udløser det 2,7 ekstra stillinger. En lærer stilling koster i kr. Befolkningsprognosen for viser en tilgang på kun 3 elever, så der er ikke indregnet demografi for skoleåret Der er indarbejdet kr. i I forhold til reglerne om lønsumsstyring, skal lønsummerne reguleres med 8,65% af lønudgifter til afgangsførte tjenestemænd. Beløbet udgør i kr. Der er siden sidste budgetlægning holdt 17 tjenestemænd. Der er været afholdt rengøringsudbud for Ikast-Brande Kommune, og resultatet af udbuddet betyder, at rengøringsbudgettet er reduceret med kr. Tidligere var der kun budgetlagt Side 16 af 322.

21 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år midler til rengøring på skolerne, men i forbindelse med udbuddet er SFO en udskilt fra skolernes budget, så det nu er en del af SFO budgettet. Dette er kun en delvis forklaring på besparelsen, da der generelt er opnået store driftsbesparelser på skoleområde i forbindelse med udbuddet. Ny lovgivning - Voksenuddannelse og Vejledningsloven - flyttet til arbejdsmarkedsudvalget med i alt kr. Der er indgået indkøbsaftaler på AV udstyr, som betyder, at rammebudgettet er reduceret med kr. Der er indgået indkøbsaftaler på kopimaskiner, som betyder, at rammebudgettet er reduceret med kr. Der er indgået indkøbsaftaler på hvidevarer og lyskilder, som betyder, at rammebudgettet er reduceret med kr. Der er overført kr. til konto 06 til finansiering af en central annonceringsordning. Der er tilført kr. til regulering af el, vand og varme på skoler og SFO området Konteringen af pensionsbidraget til tjenestemænd er ændret til konto 06. Samlet er der flyttet kr. Forventninger til budget og overslagsårene Reduktionen på kr. øges i med kr., så den samlede reduktion fra 2012 bliver på kr. Budgetbemærkninger Oversigt over skolernes klassetrin inkl. bemærkninger: Skole Klassetrin Bemærkning Blåhøj skole 0-6. klasse Fællesledelse med Dalgasskolen Dalgasskolen 0-6. klasse Fællesledelse med Blåhøj skole 3-4 specialklasser Præstelundskolen 0-9. klasse 1 modtageklasse 2 specialklasser Overbygningsskole for Dalgas og Blåhøj Skole Bording skole 0-9. klasse 1 specialklasse Engesvang skole 0-9. klasse Hyldgårdskolen 0-9. klasse Isenvad skole 0-6. klasse Nordre skole 0-9. klasse 5 specialklasser (generelle indlæringsvanskeligheder) Vestre skole 0-9. klasse Modtageklasse for 2-sprogede elever uden danskkundskaber Overbygningsskole for Isenvad skole Østre skole 0-9. klasse 3 specialklasser (2 ADHD og 1 læseklasse) Specialhold i indskolingen og på mellemtrin Nørre Snede skole 0-9. klasse 3 specialklasser Ejstrupholm skole 0-9. klasse 3 specialklasser 1 modtageklasse 10. klasse skolen (IUC) 10. klasse Samlet skoletilbud for 10. årgang i hele kommunen Side 17 af 322.

22 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Fordelingen af børn fra Ikast-Brande Kommune på skoletyper Befolkningsprognosen Bh Spec Region I alt Antal 6-16 i distrikterne i Ikast-Brande Kommune - heraf elever i egne folkeskoler - heraf elever på privat- og efterskoler - heraf elever i andre kommuner - elever fra andre kommuner x x x Elevtal opgjort pr. medio juli for Skole Bh Spec I alt Blåhøj skole Dalgasskolen Præstelund Bording skole Engesvang Hyldgårdssk Isenvad skole Nordre skole Vestre skole Østre skole Nørre Snede Ejstrupholm klasse Side 18 af 322.

23 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år I alt Normerede stillinger pr. 1. august 2011 Skole Normering i stillinger: Lærere og bh. kl. i alt Ledere Adm. Service Adm. og service i alt Bording skole 35,19 2 0,93 1,5 2,43 Engesvang skole 29,38 1,8 0,93 1,5 2,43 Hyldgårdskolen 41,33 2,1 0,93 1,78 2,71 Isenvad skole 10,29 1 0,58 0,93 1,51 Nordre skole 38,80 2,1 0,93 1,5 2,43 Vestre skole 42,63 2,1 0,93 1,5 2,43 Østre skole 45,59 2,1 0,93 1,5 2,43 Blåhøj skole 9,00 0,5 0,30 0,73 1,03 Dalgasskolen 25,86 1,7 0,70 1,27 1,97 Præstelundskolen 43,85 2,2 0,93 2 2,93 Ejstrupholm skole 30,70 2 0,93 1 1,93 Nørre Snede skole 35,23 2 0,93 1 1,93 IUC (10. klasse) 13,30 1,1 0,93 0,5 1,43 I alt 401,15 22,3 10,88 16,71 27,59 Side 19 af 322.

24 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Budget 2012 for skolerne (nettobeløb) ) Ramme 4 Skole Lærerløn 1 Drift Andet 5 I alt plus Lederløn 2 (TAB) 3 Blåhøj skole Dalgasskolen Præstelundskolen Bording skole Engesvang skole Hyldgårdsskolen Isenvad skole Nordre skole Vestre skole Østre skole Nørre Snede skole Ejstrupholm skole klasse I alt ) Lærerløn: Løn til det pædagogiske personale (pensionsordninger indregnet her for nogle medarbejdere) 2) Lederløn: Løn til ledelse (pensionsordninger indregnet her for nogle medarbejdere) 3) Drift(TAB): Løn til servicemedarbejdere og skolesekretærer 4) Ramme: Undervisningsmidler, elevaktiviteter, kontorhold og kurser. 5) Andet: Rengøring, vedligehold, varme, el. m.m., pers.m/tilskud og vikarer Fællesudgifter: På folkeskoleområdet er der desuden budgetlagt fællesudgifter. Fællesudgifter har centrale puljer til dækning af: Pulje til timer, som efter grundnormeringen kan bruges til at udjævne uhensigtsmæssigheder i tildelingen, mindske sårbarheden på mindre skoler og i årets løb bruges til f.eks. specialundervisning og vikarmidler. Kompetenceudvikling og udvikling generelt. Konsulentydelser. Akut opståede behov bl.a. indenfor specialundervisning og fremmedsprogede. Tilskudsordninger. Udgifter til skolebibliotek, pædagogisk IT, tale-, sprog- og læsekonsulent. Løn til støttepersonale (OBS og AKT). Lokaleleje (herunder halleje). Transport af børn. Væsentlige ændringer af betydning for budgettet Klasse- og elevtal Med en elevtalsafhængig timetildelingsfaktor vil variationer i elevtallet medføre ændringer i budgettet. Store økonomiske udsving vil hovedsageligt fremkomme, når en eller flere skoler skal øge/formindske antallet af klasser. Her kan fastholdelse/variation af skoledistrikter få konsekvenser. Antallet af elever i skoleåret er steget fra 4880 elever til 4981 elever i skoleåret Gennemsnitslærerløn Antallet af lærerstillinger var i 2011 budgetlagt til 421,53 stillinger, i forventes den samlede normering at udgøre 401,15 stillinger. Med 401 normerede lærerstillinger og børnehaveklasselederstillinger vil centralt aftalte lønstigninger have en betydning for udgifterne til lærerløn. Ændringen i elevtal kan afspejle sig i en afledt stigning/fald i antal lærerstillinger på de enkelte skoler. Side 20 af 322.

25 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Timetildelingen til skolerne Skolerne tildeles timer til undervisning af normalklasser (ministeriets minimumstimetal plus et råderum) samt timer til specialklasser/hold, specialundervisning generelt, to-sprogsundervisning, vikartimer, minimums-åbningstid for skolebibliotek. Undervisning omfatter klasse- og holdundervisning, lejrskoler og andre aktiviteter sammen med eleverne. Skolerne tildeles yderligere timer til anden tid. Anden tid omfatter individuel tid (=forberedelse), pauser, fælles møder og planlægning, teammøder, kurser og videreuddannelse, tilsyn med elever og samlinger, samarbejde med daginstitutioner og andre uden for skolen, aldersreduktion, skole-hjem kontakt mm. Rammetildelingen til skolerne Til den løbende drift tildeles midler til undervisningsmaterialer, elevaktiviteter, prøver, efteruddannelse og indkøb af IT tildeles hver skole. Fordelingsnøglen er sammensat af dels et grundbeløb, dels af elevtalsafhængige faktorer. Der er tale om en rammebevilling. Fordelingen af rammen på den enkelte skole udmøntes i henhold til principper fastlagt af skolebestyrelsen. Sammensætningen af lærernes arbejdstid En fuldtidsstilling som lærer er defineret som timer årligt. Ekskl. ferie er der 1.672,4 arbejdstimer til undervisning og andre opgaver i år Undervisningstiden udgør i gennemsnit cirka 40 % af de 1.672,4 arbejdstimer. En forholdsmæssig stor del af lærerens anden tid er fastlagt gennem centralt aftalte akkorder. Det gælder tid til klasselærerarbejde, udviklingsarbejde, individuel tid/forberedelse og indirekte også pausetiden. Samlet set udgør de centralt og kommunalt aftalte akkorder mellem 80 % og 87 % af den samlede arbejdstid på 1.672,4 timer. Demografinotat til budget Hvilket område Folkeskolen 1. Valg af beregningsmetoden i demografimodellen Folkeskolerne tildeles normering på grundlag af en kommunalt vedtaget styrelsesvedtægt med bilag for skolerne i Ikast-Brande Kommune. Den nuværende styrelsesvedtægt og bilag til styrelsesvedtægt blev senest behandlet og vedtaget i Byrådet den Skolerne tildeles et basistimetal: En klasse på en skole tildeles som udgangspunkt Undervisningsministeriets minimumstimetal. En klasse må i henhold til folkeskoleloven maksimalt være på 28 elever Råderummet tildeles klasserne afhængigt af antallet af elever på årgangen og elevernes alder. 2. Beskrivelse og forklaring af prognoseforudsætninger Ovenstående udgør størstedelen af normeringen til skolerne. Skolerne tildeles desuden timer til specialundervisning, tosprogede, bibliotekets åbningstid og timer til vikardækning. Afhængigt af antallet af undervisningstimer tildeles skolerne tid til andre opgaver i tilknytning til undervisningen. Tildelingen til skolerne er derfor meget afhængig af antallet af klasser på de enkelte skoler og Side 21 af 322.

26 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år kommunen som helhed. 3. Teknisk forklaring af beregninger I skoleåret 2011/2012 er der indskrevet i alt 4981 elever pr i de kommunale folkeskoler. I skoleåret 2010/2011 var der indskrevet 4880 elever, altså en samlet stigning på 101 elever. Antallet af elever i 0. årgang er steget med 21 elever, men her fastholdes antallet af klasser som en konsekvens af en stramning af de kommunale regler vedr. frit skolevalg over distriktsgrænser. Den øvrige elevtilvækst og fordeling af elever medfører, at der i skoleåret 2011/2012 oprettes to klasser mere kommunalt end i sidste skoleår. Demografipulje i vedtaget budget , 2011-priser (i kr.) Demografipulje i budget , priser (i kr.) Samspil med andre områder Der er en tæt sammenhæng til folkeskoleområdet i øvrigt. Side 22 af 322.

27 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Fællesudgifter for kommunens samlede skolevæsen Vedrører drift, hvis primære formål ikke entydigt kan henføres til de enkelte skoler. Der er foretaget lønbudgettering med udgangspunkt i de godkendte normeringer. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Ændring indarbejdet i budgettet som følge af budgetforligt Budgetforliget Budgetændringer Der er ikke foretaget ændringer i forhold til budget 2011 Budgetbemærkninger Budgettet er udelukkende skolesvømningsudgifterne, der er blevet en ny aktivitet fra skoleåret 2008/2009 Samspil med andre områder Der er en tæt sammenhæng til folkeskoleområdet i øvrigt. Side 23 af 322.

28 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Syge- og hjemmeundervisning Kommunen er i henhold til Folkeskoleloven forpligtet til at sikre undervisning enten i hjemmet eller på sygehus for børn, der gennem længere tid ikke kan undervises i skolen på grund af sygdom. De kommuner, hvor der ligger et sygehus eller tilsvarende institutioner, er forpligtet til at sørge for et undervisningstilbud til 6-18 årige. Barnet bopælskommune betaler sygehusets hjemkommune for den modtagne undervisning. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Ændring indarbejdet i budgettet som budgetforliget Budgetforlig Budgetændringer Der er ikke foretaget ændringer i forhold til budget 2011 Budgetbemærkninger Budgettet bruges til sygeundervisning for elever, der er indlagt på hospital i en længere periode. Udgiften er afhængig af det antal timer, der bevilges til den enkelte elev. Samspil med andre områder Der er en tæt sammenhæng til folkeskoleområdet i øvrigt. Side 24 af 322.

29 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Pædagogisk psykologisk rådgivning m.v. Området vedrører Folkeskoleloven 3 stk. 2, 4 og 12. stk. 2. I loven står bl.a.: Til børn, hvis udvikling kræver en særlig hensyntagen eller støtte, gives der specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand. Støtten omfatter bl.a. tale- og sprogundervisning, rådgivning af pædagoger og lærere vedrørende problematiske børn eller grupper af børn, psykologiske vurderinger mm. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Ændring indarbejdet i budgettet som budgetforliget Budgetforliget Budgetændringer Der er indarbejdet følgende tekniske korrektioner i forhold til budget 2011: Der er overført kr. fra konto , grundet ændret organisering. Lønbudgettet er reduceret med kr. Sygefraværspuljen er i underskud, og er blevet forøget med 0,16 af lønsummerne i budgettet. Budgetbemærkninger Budgettet for området er ikke reguleret i takt med ændringer i børnetallet. Udover lønudgifter på budgetteret, anvendes den øvrige driftsramme til materialer, befordring, uddannelse samt husleje/rengøring. Samspil med andre områder Rådgivning til daginstitutioner og skoler sker blandt andet med det formål at sikre rummeligheden for de særlige børn i almindelige dagsinstitutioner og skoler, så eksklusion til specialdagpasning og specialskoler så vidt muligt undgås. Side 25 af 322.

30 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Skolefritidsordninger Kommunerne kan i henhold til Folkeskoleloven tilbyde børn, der er fyldt 4 år og 10 måneder, pasning i skolefritidsordning. Pasningstilbud i skolefritidsordning er et alternativ til fritidshjemstilbud efter Servicelovens bestemmelser. Budget 2012 med budgetoverslagsårene Udgifter Indtægter Netto Ændring indarbejdet i budgettet som følge af budgetforligt Budgetforliget Budgetforlig I forbindelse med budgetforliget for er det besluttet, at der skal spares kr. på SFO området. Der skal spares kr. på driften, og forældrebetalingen skal nedsættes med kr. Det er lagt ud til den enkelte SFO, hvordan besparelsen skal findes. Nogle forældre vil kunne opleve en forskellig udmøntning af reduktionen på 1 %. Nogle SFOér vil ikke etablere en aftenklub i det omfang, de findes i dag, andre vil reducere i personalenormeringen, andre vil reducere i rammen til aktiviteter og andre vil reducere i timerne til pædagoger i undervisningen. Nedenstående tabel viser, hvor meget hver enkelt SFO skal reducere i tusinde kroner: kroner: Vestre Nordre Hyldgård Østre Præstelund Dalgas Bording Engesvang Nørre Snede Isenvad Blåhøj Ejstrupholm Budgetændringer Der er indarbejdet følgende tekniske rettelser til budget 2012: I forbindelse med budgetforliget blev det besluttet at Dagtilbudsområdet skulle spare. Besparelsen skulle udmøntes i 2011 og i På SFO området er Blåhøj SFO og Isenvad SFO integreret med børnehavedelen, og skal derfor have en andel af besparelsen. Budgettet er yderligere reduceret med kr. i I forbindelse med budgetforliget 2011, blev det besluttet at indføre betaling for feriepasning. Byrådet har efterfølgende ikke ønsket denne besparelse udmøntet. Budgettet er derfor øget med kr. i Der er udarbejde en langsigtet plan, hvor flest mulige af de nye elever skal have et special tilbud i eget regi. Der er er lavet en opgørelse over antallet af elever fordelt på de forskellige tilbud, og til- og afgange er vurderet de næste 4 år. Dette har medført en regulering af budgettet på ekstra kr. i 2012, kr. i 2013, kr. i 2014 og Side 26 af 322.

31 Børne- og Undervisningsudvalget Politikområde: 02. Børn og unge 6-18 år Der er konstateret en budgetfejl på lederlønninger. Fejlen har betydet, at grundlaget for lønsumsstyring ikke har været korrekt. Der er derfor indarbejdet yderligere kr. Der er foretaget den 3. og sidste udligning af lønsummerne jf. reglerne for lønsumsstyring. Der er udelukkende tale om en intern fordeling af lønsummer. Der er foretaget en demografiberegning med baggrund i befolkningsprognosen. Iflg. befolkningsprognosen er der en ændring på -37 børn i 2012, -4 børn i 2013, -38 børn i 2014 og +22 børn i 2015 i alderen 6-9 år. Faldet er i 2012 er størst for gruppen i 3. klasse, mens der er en stigning i gruppen 0-2. klasse. Da der udløses en større normering i 0-2. klasse vil demografien udløse en merudgift i 2012 på kr. til trods for et samlet fald i børnetallet. I 2013 er ændringen på kr., i 2014 er der indarbejdet og i 2015 er der indarbejdet kr. Tallene er et nettotal. Der er været afholdt rengøringsudbud for Ikast-Brande Kommune, og resultatet af udbuddet betyder, at rengøringsbudgettet er øget med kr. Tidligere var der kun budgetlagt midler til rengøring på skolerne, men i forbindelse med udbuddet er SFO en udskilt fra skolernes budget, så det nu er en del af SFO budgettet. Drift af Kongevejen er overgået fra SFO området til kommunale ejendomme. Der er flyttet kr. over til kommunale ejendomme. Der er tilført midler til fra dagtilbudsområdet til SFO området. Det skyldes at, Blåhøj SFO og Isenvad SFO integreret med børnehavedelen. Der er sket tilretninger på lønnen, IT-udgifter, besparelser fra SNB beskrivelser og tilpasning af rammebeløb for i alt kr. Budgettet til betaling af AES bidraget for SFO området har tidligere været budgetlagt på konto 06. Budgettet er nu flyttet til konto Beløbet udfør kr. Lønbudgettet er reduceret med kr. Sygefraværspuljen er i underskud, og er blevet forøget med 0,16 af lønsummerne i budgettet. Der er indgået indkøbsaftaler på beskæftigelsesmaterialer, som betyder, at rammebudgettet er reduceret med kr. Der er tilført kr. til regulering af el, vand og varme på skoler og SFO området Demografinotat til budget Hvilket område SFO 1. Valg af beregningsmetoden i demografimodellen SFO ere tildeles midler ud fra nedenstående model. Der tages udgangspunkt i antallet af faktisk indskrevne børn i de forskellige moduler. Herefter indregnes forskellen i de forskellige aldersgrupper som demografisk regulering af budgettet. 2. Beskrivelse og forklaring af prognoseforudsætninger I løbet af budgetåret sker der månedsvis en regulering af budgetterne med udgangspunkt i de faktisk indskrevne børn. Der reguleres udelukkende på de variable udgifter i forbindelse med budgetlægning samt opfølgningen. 3. Teknisk forklaring af beregninger Beregningsfaktorer til normeringen: skolesøgende børn Side 27 af 322.

Budget 2013 - samt overslagsårene 2014-2016. Specielle bemærkninger. Bind 2

Budget 2013 - samt overslagsårene 2014-2016. Specielle bemærkninger. Bind 2 Budget 2013 - samt overslagsårene 2014-2016 Specielle bemærkninger Bind 2 Indholdsfortegnelse Børne- og Undervisningsudvalget 01. Dagtilbud til børn 0-5 år 1 02. Børn og unge 6-18 år 13 03. familier og

Læs mere

Budget 2014 - samt overslagsårene 2015-2017. Specielle bemærkninger. Bind 2

Budget 2014 - samt overslagsårene 2015-2017. Specielle bemærkninger. Bind 2 Budget 2014 - samt overslagsårene 2015-2017 Specielle bemærkninger Bind 2 Indholdsfortegnelse Børne- og Undervisningsudvalget 01. Dagtilbud til børn 0-5 år 5 02. Børn og unge 6-18 år 17 03. Familier og

Læs mere

Budget 2015 - samt overslagsårene 2016-2018. Specielle bemærkninger. Bind 2

Budget 2015 - samt overslagsårene 2016-2018. Specielle bemærkninger. Bind 2 Budget 2015 - samt overslagsårene 2016-2018 Specielle bemærkninger Bind 2 Indholdsfortegnelse Børne- og Undervisningsudvalget 01. Dagtilbud til børn 0-5 år 5 02. Børn og unge 6-18 år 15 03. Familier og

Læs mere

Materiale til Budget

Materiale til Budget Materiale til Budget 2013-2016 Basisbudget Foreløbige specielle bemærkninger Ikast-Brande Kommune Økonomiafdelingen 10. august 2012 4. Budgetbog Børne og Undervisningsudvalget Politikområde: 01. Dagtilbud

Læs mere

Budget 2016 - samt overslagsårene 2017-2019. Specielle bemærkninger. Bind 2

Budget 2016 - samt overslagsårene 2017-2019. Specielle bemærkninger. Bind 2 Budget 2016 - samt overslagsårene 2017-2019 Specielle bemærkninger Bind 2 Indholdsfortegnelse Børne- og Undervisningsudvalget 01. Dagtilbud til børn 0-5 år 5 02. Børn og unge 6-18 år 16 03. Familier og

Læs mere

Årsberetning og regnskab 2013

Årsberetning og regnskab 2013 Årsberetning og regnskab Indholdsfortegnelse soversigt drift og anlæg... side 1 20 Børne- og undervisningsudvalget 20.01 Dagtilbud til børn 0-5 år... side 2 20.02 Børn og unge 6-18 år.... side 31 20.03

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Budget samt overslagsårene Specielle bemærkninger. Bind 2

Budget samt overslagsårene Specielle bemærkninger. Bind 2 Budget 2017 - samt overslagsårene 2018-2020 Specielle bemærkninger Bind 2 Indholdsfortegnelse Børne- og Undervisningsudvalget 01. Dagtilbud til børn 0-5 år 5 02. Børn og unge 6-18 år 15 03. Familier og

Læs mere

Årsberetning og regnskab 2014

Årsberetning og regnskab 2014 Årsberetning og regnskab Indholdsfortegnelse soversigt drift og anlæg... side 2 20 Børne- og undervisningsudvalget 20.01 Dagtilbud til børn 0-5 år... side 3 20.02 Børn og unge 6-18 år.... side 33 20.03

Læs mere

Budget samt overslagsårene Specielle bemærkninger. Bind 2

Budget samt overslagsårene Specielle bemærkninger. Bind 2 Budget 2018 - samt overslagsårene 2019-2021 Specielle bemærkninger Bind 2 Indholdsfortegnelse Børne- og Undervisningsudvalget 01. Dagtilbud til børn 0-5 år 5 02. Børn og unge 6-18 år 15 03. Familier og

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter

Læs mere

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning Budget 2018-2021 Budgetbeskrivelse Dagpasning Side 1 af 6 1. Det overordnede budget Politikområdet Dagpasning hører under Udvalget for Skole, Familie og Børn, og har et samlet budget på 108,6 mio. kr.,

Læs mere

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune 1 Indledning Byrådet besluttede på deres møde d. 9. februar 2012 en ny organisering af Faxe Kommunes skolevæsen. Den nye organisering af Faxe Kommunes

Læs mere

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter Indledning Området administreres af Børneudvalget. Området omfatter udgifter til dagpleje, vuggestuer, børnehaver, integrerede daginstitutioner samt tilskud til privat pasning. Området omfatter både almindelige

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2017 2018 2019 03.22.05 Skolefritidsordninger 29.774 31.985 30.135 05.25.10 Fælles

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget. Dagtilbud - børn

Børne- og Undervisningsudvalget. Dagtilbud - børn Dagtilbud - børn Området kan opdeles i: Opgaver vedr. dagpasning kan opdeles i en række delområder. De enkelte delområder er oplistet herunder. Fælles formål Dagplejen Børnehaver Integrerede institutioner

Læs mere

NOTAT: Demografinotat budget 2018

NOTAT: Demografinotat budget 2018 Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 290603 Brevid. 2541560 Ref. BTL/LHS Dir. tlf. briantl@roskilde.dk NOTAT: Demografinotat budget 2018 4. april 2017 Baggrund I Roskilde Kommune er der igennem en længere årrække

Læs mere

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER Faktabeskrivelse Center for Børn og Læring består af to serviceområder: SO 10 Dagtilbud for børn SO 12 Folke- og ungdomsskoler Den strukturelle beskrivelse af de to områder er opdelt efter serviceområde.

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Politikområde Dagtilbud

Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2017 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning Budget 2017-2020 Budgetbeskrivelse Dagpasning Side 1 af 7 1. Det overordnede budget Politikområdet Dagpasning hører under Udvalget for Skole, Familie og Børn, og har et samlet budget på 103,7 mio. kr.,

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2015 2016 2017 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.383 32.414 28.187 05.22.07 Centrale

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende.

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2016 2017 2018 03.22.05 Skolefritidsordninger 28.952 28.554 31.649 05.22.07 Centrale

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

10 Dagtilbud for børn

10 Dagtilbud for børn 10 Dagtilbud for børn Budgettets hovedposter (netto-tal, 2013-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2012 2013 2014 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.844 23.327

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Daginstitutioner Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 AFGRÆNSNING AF OPGAVEN. side 3 METODE... side 4 DATAGRUNDLAG...

Læs mere

Forventet regnskab - overordnet oversigt 4

Forventet regnskab - overordnet oversigt 4 Budgetopfølgning pr. 31-03-2018 ndholdsfortegnelse: side Resultatopgørelse 3 Forventet regnskab - overordnet oversigt 4 Afvigelsesrapportering Børne- og ndervisningsudvalget 5 Afvigelsesrapportering Økonomi-

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2017-2020 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2018-2021 VERSION 1 1 Driftskonti Hovedkonto 03 Undervisning og kultur 03 22 Folkeskolen Konti udenfor ramme (ej overførselsadgang) Mellemkommunal betaling

Læs mere

Hovedoversigt til budget Hele 1000 kroner

Hovedoversigt til budget Hele 1000 kroner Hovedoversigt til budget 28 Regnskab 2006 Budget 2007 Budget 2008 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Udgift Indtægt A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) miljøforanstaltninger......................... 13.459

Læs mere

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler Budget 2017-2020 Budgetbeskrivelse Folkeskoler Side 1 af 8 1. Det overordnede budget Politikområdet Folkeskoler hører under Udvalget for Skole, Familie og børn, og har et samlet budget på 309,411 mio.

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2019-2022 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7 UDVALG FOR BØRN OG FAMILIER - Serviceudgifter -1.000-1.957-4.902 22.589 3 01 Folkeskolen SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET 2013-2016 Øks 1. behandling 3. september 2012 15.000 Der tilføres 15 mio. kr. i 2013

Læs mere

Center for Børn og Læring Serviceområde 10 Dagtilbud for Børn og Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler

Center for Børn og Læring Serviceområde 10 Dagtilbud for Børn og Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler ØKONOMI, PERSONALE O G BORGERSERVICE Perspektivnotat Dato: 19. februar 2013 Center for Børn og Læring Serviceområde 10 Dagtilbud for Børn og Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Faktaoplysninger Center

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

SPECIFIKATION TIL BUDGETFORSLAG 2015-2018 UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER

SPECIFIKATION TIL BUDGETFORSLAG 2015-2018 UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER UDVALG FOR BØRN OG FAMILIER - Serviceudgifter 0-8.120 0 0 3 01 Folkeskoler SPECIFIKATION TIL BUDGETFORSLAG 2015-2018 Løn til matematikkonsulent for perioden 2015 og til 31. 7. 2016 er flyttet korrekt på

Læs mere

Bevilling 11 Dagpasning

Bevilling 11 Dagpasning Bevilling 11 Dagpasning Beskrivelse Bevilling 11 Dagpasning hører under Børne- og Skoleudvalget. Bevillingen omfatter afdelingerne Dagtilbud og Fællesudgifter, dagtilbud. Bevillingen administreres af Center

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter indtægter fra den centrale refusionsordning,

Læs mere

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Budget- og regnskabssystem 4.5.2 - side 1 Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2002 DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Denne hovedfunktion omfatter udgifter og indtægter

Læs mere

TIL- OG FRAVALG AF DEN KOMMUNALE FROKOSTORDNING

TIL- OG FRAVALG AF DEN KOMMUNALE FROKOSTORDNING TIL- OG FRAVALG AF DEN KOMMUNALE FROKOSTORDNING 2013 1 Det obligatoriske frokostmåltid Lov nr.631 af 11.juni 2010 om fleksible frokostordninger i daginstitutioner m.v. blev vedtaget i Folketinget den 4.juni

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114 Regnskab 2017 Udvalg: Uddannelsesudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Uddannelsesudvalget -7.137 00 Serviceudgifter -7.595 11 Overførsler 571 55 Den centrale refusionsordning -114 00 10 Skole- og klubområdet

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,2 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt bidraget

Læs mere

Forventet regnskab kr.

Forventet regnskab kr. BUDGETOPFØLGNING 21 PR. 31.3.1 UDDANNELSE-, SOCIAL- OG KULTURUDVALGET 31.3.1 Politikområde 15 Uddannelse incl. SFO 145.678 37.937 149.74 3.396 16 Musik- og ungdomsskole 4.594 1.95 4.594 17 Børn og unge

Læs mere

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform:

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform: Udgiftssiden - Almenområdet Flere undervisningstimer i almenundervisningen: Ifølge den indgåede aftale vil undervisningstimetallet blive udvidet med 14 lektioner mere om ugen i forhold til det nuværende

Læs mere

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET Indhold Indledning... 3 Nuværende tildelingsmodel...4 Åbningstid...4 Enheder... 4 Vikar... 4 Ekstra tildelinger...4 Belastningsgrad...4 Overblik over nuværende ressourcetildeling

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

Center for Skole og dagtilbud

Center for Skole og dagtilbud Budgetnotat -19 Center for Skole og dagtilbud 1 Centerets formål Formål Centeret står for drift af 0-6 års-dagtilbud og klubområdet, støttepædagogområdet, undervisning af børn og unge fra børnehaveklasse

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Udvalg for skole og ungdomsuddannelse BILAG 3d - USU 1.000 kr./-pl, netto Aktivitetsområde - Skole og FFO -2.228-2.204-1.449 1.696 1 Demografi skoleområdet -2.868-2.865-2.098 1.044 2 Demografi og styringsprincipper

Læs mere

BOP BUL

BOP BUL BOP 1 2018 BUL 10.04.18 Anita Iversen april 2018 stevns kommune 1 BUL Samlet overblik Samlet overblik på politikområder: Forventet overskud på rammeaftaler og lønsumsstyring Forventet merforbrug på øvrig

Læs mere

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 Dagtilbudsområdet: 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 1.Åbningstid på 50 t. -765.000-765.000-765.000-765.000 2. Udvidet åbning - private -116.000-116.000-116.000-116.000 3. Privat pasning u/24 uger -94.000-94.000-94.000-94.000

Læs mere

Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber

Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber Formålene med denne nye skole-model er flerstrenget: - tildelingen af ressourcerne skal være enkel og overskuelig - der skal være

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

(i mio.kr.) Antal Budget 2007 Forbrug 31/8-07

(i mio.kr.) Antal Budget 2007 Forbrug 31/8-07 50.20. Undervisning (i mio.kr.) Antal Budget Forbrug 31/8-07 Budget 25 24 28 Svømmeundervisning 0,1 0,1 0,1 Syge.hjemme.Uv. 0,2 0,1 0,5 Befordring af elever 4,8 4,2 6,3 Bidrag private skoler 421 13,1 13,6

Læs mere

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder:

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Dagtilbud, børn Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Beløb i hele tusinde kr. (netto) 2011 priser Budget 2011 Andel i pct.

Læs mere

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD)

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) 141 BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) BEMÆRKNINGER 142 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 17.277 Indtægter -1.630 Netto 15.647 Omfatter udgifter/indtægter til: Søskendetilskud Tilskud

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Aftaleholder Thyholm Skole 16.681.904 16.681.910 16.681.910 16.681.910. Thyholm Skole 1520040001 16.681.904 16.681.910 16.681.910 16.681.

Aftaleholder Thyholm Skole 16.681.904 16.681.910 16.681.910 16.681.910. Thyholm Skole 1520040001 16.681.904 16.681.910 16.681.910 16.681. Børne- og Uddannelsesudvalgets basisbudget - -prisniveau Budgetforslag Samlet resultat 334.982.387 332.989.296 331.599.019 331.599.019 32201 Folkeskoler 144.153.655 143.539.151 143.527.886 143.527.886

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2017-2020 Version 1 1 Driftskonti Hovedkonto 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 00 28 Fritidsområder Det afsatte budgetbeløb dækker de årlige

Læs mere

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg Budget 2018-2021 Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg 1 Mængder -2021 Udvalg Nr. Tekst 2018 2019 2020 2021 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -1,988-1,938-1,579-1,178

Læs mere

Center for Skole og Dagtilbud

Center for Skole og Dagtilbud 1. ens primære aktiviteter Afdelingen varetager pædagogisk udvikling og drift af Daginstitutionsområdet, Dagplejen, klubområdet og Støttepædagogområdet samt pædagogisk tilsyn i dagtilbud, klubber og private

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. november 2018

Budgetkontrol pr. 1. november 2018 Budgetkontrol pr. 1. november 2018 Politikområde Børn og Unge i 1.000 kr. Korrigeret budget * Forbrug 30/9 Forventet regnskab Afvigelse i 2018 Aktivitetsområder Anbringelser 114.523 94.507 129.000 14.477

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Der indgår ligeledes en decentral budgetforøgelse på 16,3 mio. kr. i 2016, hvilket skyldes decentral genbevilling fra 2014 til 2016.

Der indgår ligeledes en decentral budgetforøgelse på 16,3 mio. kr. i 2016, hvilket skyldes decentral genbevilling fra 2014 til 2016. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2015-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2014 2015 2016 03.22.05 Skolefritidsordninger 28.355 28.773 32.237 05.22.07 Centrale

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Vurderingen er lige nu et lille merforbrug særlige behov ungeområde

Læs mere

SPECIFIKATION TIL BUDGETFORSLAG UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER

SPECIFIKATION TIL BUDGETFORSLAG UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER UDVALG FOR BØRN OG FAMILIER - Serviceudgifter 0-4.630 0 0 0 13 Laurids Skausgade 12 Tekniske tilretninger Der er ikke længere ansat en sevicemedarbejder til varetagelse af div.opgaver. -167 3 01 Folkeskolen

Læs mere

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI OPGAVEOMRÅDER Serviceudgifter: Dagpleje for de 0 2 årige Vuggestuer for de 0 2 årige Børnehave eller Landsbyordning for de 3 5 årige Skolefritidsordninger for bh.kl. 3. klasse Udvidet skolefritidsordning

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Sag 17/7099 dok nr. 154076-17 Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Skolerne tildeles ressourcer efter nærværende ressourcetildelingsmodel. Skolen tildeles overordnet

Læs mere

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling KL s Konsulentvirksomhed (KLK) har bistået Thisted Kommune med at udarbejde en ny model for tildeling af økonomiske ressourcer til skolerne. De grundlæggende principper

Læs mere

Sammendrag. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto. I hele kr. A. Driftsvirksomhed (incl. refusion)

Sammendrag. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto. I hele kr. A. Driftsvirksomhed (incl. refusion) Sammendrag I hele 1.000 kr. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto A. Driftsvirksomhed (incl. refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljø- foranstaltninger Jordforsyning -11-299 -310 Faste ejendomme 6.637-5.474

Læs mere

C. RENTER ( )

C. RENTER ( ) Hovedoversigt Hele 1.000 kr. Budget 2007 Udgifter Indtægter Netto A. DRIFTSVIRKSOMHED (inkl refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljø- foranstaltninger 45.074-8.964 36.110 Heraf refusion -211-211 1. Forsyningsvirksomheder

Læs mere

Emne: Administrationsgrundlag SFO pr 1. august Administrationsgrundlag for SFO i Kolding Kommune pr. 1. august SFO omfatter børn fra

Emne: Administrationsgrundlag SFO pr 1. august Administrationsgrundlag for SFO i Kolding Kommune pr. 1. august SFO omfatter børn fra Emne: Administrationsgrundlag SFO pr 1. august Administrationsgrundlag for SFO i Kolding Kommune pr. 1. august 2008. SFO omfatter børn fra børnehaveklasse til og med 3. klasse. SFO-klub omfatter børn fra

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole varetager den samlede indsats på dagtilbuds- og skoleområdet med det sigte, at det enkelte barn trives, udvikler sig og tilegner sig kundskaber og

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn i form af en

Læs mere

Budget 2018 og budgettildelingsmodeller

Budget 2018 og budgettildelingsmodeller Budget 2018 og budgettildelingsmodeller Børne- og Uddannelsesudvalgets budget 2018 (1.259,3 mio. kr. netto) 2 BU-mødet 7/3-2018 Dagtilbudsområdets budget 2018 (398,4 mio. kr. netto) Dagpleje Den centrale

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Mængdereguleringer Budget

Mængdereguleringer Budget Mængdereguleringer Budget 2016-2019 Mængder budget 2016-2019 Udvalg Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -0,401-0,434-0,401-0,480 Økonomiudvalget

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Mængdekorrektioner Budget

Mængdekorrektioner Budget Mængdekorrektioner Budget 2017-2020 1 Mængder -2020 Udvalg Nr. Tekst 2017 2018 2019 2020 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi 3,201 4,210 4,212 4,167 Økonomiudvalget

Læs mere

CBU-overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Børn & Læringsudvalget. Drift

CBU-overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Børn & Læringsudvalget. Drift Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Forbrug pr. 31/5-2018 Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste

Læs mere

Skoleudvalgsmøde 21. januar 2014

Skoleudvalgsmøde 21. januar 2014 Skoleudvalgsmøde 21. januar 2014 Budgettal på skoleområdet Budget 2014-2017 Budget 2014 (i 1.000 kr.) Drift Anlæg Skoler 2.043.124 58.500 Administration 34.193 0 I alt 2.077.317 58.500 Budget 2014 2017

Læs mere

Struer Kommune, uforbrugte bevillinger i 2014 - til genbevilling i 2015

Struer Kommune, uforbrugte bevillinger i 2014 - til genbevilling i 2015 Børne- og Udannelsesudvalget Folkeskoler Skole IT 1010010211-1.237.436-1.237.436-1.237.436 0 0 Vedligeholdelse af ejendomme (Teknisk Drift og Anlæg) xg-2510060101-00013 Teknisk drift, skoler, (Teknisk

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et mindreforbrug på 0,3 mio. kr. ekskl. overførsler fra regnskab 2014. Der er

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i budget 2020 afsat 237,3 mio. kr.

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i budget 2020 afsat 237,3 mio. kr. Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0- til 5-årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i afsat 237,3 mio. kr. Dertil skal

Læs mere

Budgetområde 515 Dagpleje og daginstitutioner

Budgetområde 515 Dagpleje og daginstitutioner området indeholder pasningstilbud til vuggestuer, børnehaver, integrerede institutioner, fritidsklubber og privat institutioner samt socialpædagogiske fritidsforanstaltninger. Der gives desuden tilskud

Læs mere

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler Budget 2019-2022 Budgetbeskrivelse Folkeskoler Side 1 af 7 1. Det overordnede budget Politikområdet Folkeskoler hører under Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbud og har et samlet budget på 318,3

Læs mere