NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE"

Transkript

1 Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé Hellerup Tlf Fax J.nr februar 2013 NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE 1. BAGGRUND Odense Kommune har været medejer af det kommunale fællesskab, Motas I/S, som på visse områder varetog kommunens forpligtelse til at sikre indsamlingen af (ikke-genanvendeligt) farligt affald hos kommunens virksomheder. Efter det oplyste, varetager Motas I/S til dels sine forpligtelser ved at indgå aftaler med underleverandører om indsamling af affaldet. Odense Kommune er udtrådt af Motas I/S med virkning fra den 1. januar Odense Renovation A/S, som ejes af Odense Kommune, skal herefter varetage indsamlingen af det farlige affald, som frembringes i kommunen, og som er omfattet af indsamlingsordningerne. Odense Kommune har bedt Horten vurdere, om kommunens virksomheder er forpligtede til at anvende de fastsatte ordninger, hvorefter Odense Renovation A/S fremover forestår indsamling af visse typer af farligt affald. Horten er også blevet bedt om at vurdere, om andre (kommunalt ejede) selskaber har mulighed for at tilbyde kommunens virksomheder indsamlingsydelser, for så vidt angår det farlige ikke-genanvendelige affald (afsnit 3). Endelig har Odense Kommune bedt Horten vurdere, om kommunalt ejede selskaber vil kunne deltage i kommunens udbud om indsamling af klinisk risikoaffald (afsnit 4). Horten Advokatpartnerselskab CVR

2 2. SAMMENFATNING Side 2 Virksomhederne i Odense Kommune er som udgangspunkt forpligtede til at anvende kommunens ordninger for indsamling af ikke-genanvendeligt farligt affald. Virksomhederne har imidlertid krav på at blive fritaget for denne benyttelsespligt, hvis virksomheden dokumenterer, at affaldet håndteres på et dertil miljøgodkendt anlæg. Såfremt en virksomhed indgår en aftale med Motas I/S om indsamling af affald, som derefter leveres på et godkendt anlæg, vil den pågældende virksomhed således som udgangspunkt have krav på at opnå fritagelse for benyttelsesforpligtelsen. Motas I/S kan imidlertid kun indgå aftaler med affaldsproducerende virksomheder beliggende i Odense Kommune, såfremt selskabet har hjemmel i gældende lovgivning (hvilket ikke er tilfældet) eller i kommunalfuldmagtens regler. Udgangspunktet i kommunalfuldmagtens regler er, at et kommunalt ejet og drevet interessentskab som "specialkommune" ikke må drive erhvervsvirksomhed, herunder tilbyde affaldsydelser til virksomheder uden for ejerkommunernes geografiske område. Det kommunale interessentskab kan således alene servicere sine ejerkommuner. Motas I/S kan helt undtagelsesvis tilbyde affaldsydelser til virksomhederne i Odense Kommune, hvis opgaven varetages som følge af selskabets overkapacitet. Der er tale om en meget snæver undtagelse, som bl.a. forudsætter, at Motas I/S ikke kan afskaffe sin overkapacitet. Herudover er det også et krav, at ydelserne sælges til markedsværdien. I modsat fald vil aftalen stride mod kommunalfuldmagtens regler. Hvorvidt Motas I/S har en sådan overkapacitet, som lovligt kan afsættes, afhænger af en række konkrete forhold og oplysninger. En hensigtsmæssig fremgangsmåde kunne således være, at Odense Kommune i dialog med Motas I/S fik afklaret, om der foreligger en sådan overkapacitet, samt hvad årsagen hertil måtte være. Endelig er det vores vurdering, at Motas I/S som udgangspunkt lovligt kan afgive tilbud på indsamling af klinisk affald i medfør af reglerne i udførelsesloven. Dette forudsætter dog, at opgavens samlede værdi ligger under udbudsdirektivets tærskelværdi, samt at Motas I/S selv udfører opgaven, dvs. at opgaven ikke må overlades til en underleverandør. 3. MÅ ET KOMMUNALT EJET SELSKAB UDFØRE INDSAMLING AF IKKE-GENANVENDELIGT FARLIGT AFFALD I ODENSE KOMMUNE, HVIS AFFALDET ER OMFATTET AF EN KOMMUNAL INDSAMLINGSORDNING? 3.1 Kommunal ordning? Odense Kommune er som myndighed forpligtet til af forestå affaldshåndteringen i kommunen, jf. miljøbeskyttelseslovens 45, stk. 1. Forpligtelsen indebærer, at kommunen skal sikre, at al husholdningsaffald samt ikke-genanvendeligt erhvervsaffald håndteres.

3 Odense Kommune må derimod ikke varetage opgaver forbundet med håndtering af genanvendeligt erhvervsaffald, herunder opkræve gebyr herfor, jf. miljøbeskyttelseslovens 45, stk. 6. Side 3 Når Odense Kommune har etableret en indsamlingsordning for ikkegenanvendeligt erhvervsaffald, må indsamling heraf som udgangspunkt kun finde sted ved kommunalbestyrelsens foranstaltning eller bemyndigelse, jf. miljøbeskyttelseslovens 45, stk. 3. Det betyder dels, at virksomhederne og husholdningerne er forpligtede til at benytte ordningen (princippet om benyttelsespligt), dels at der gælder et forbud mod konkurrerende indsamlinger, medmindre kommunen har tilladt egnede organisationer eller virksomheder at foretage indsamling. Motas I/S (eller en anden privat aktør) kan derfor som udgangspunkt ikke indsamle ikke-genanvendeligt erhvervsaffald i Odense Kommune, såfremt dette strider mod kommunens indsamlingsordninger. Dette udgangspunkt kan dog fraviges med hjemmel i affaldsbekendtgørelsens Affaldsbekendtgørelsens 48 fritagelse for benyttelsespligten Odense Kommune skal trods det forhold, at kommunen har etableret en indsamlingsordning for ikke-genanvendeligt erhvervsaffald fritage en affaldsproducerende virksomhed, som ansøger om fritagelse for ordningen, såfremt virksomheden godtgør, at det farlige affald kan håndteres miljømæssigt forsvarligt ved virksomhedens egen foranstaltning, jf. affaldsbekendtgørelsens 48. Kommunalbestyrelsen skal som dokumentation forlange kopi af aftale med et miljøgodkendt anlæg, som kan behandle den pågældende affaldstype, eller dokumentation for, at virksomheden selv råder over et anlæg, som kan behandle den pågældende affaldstype. Odense Kommune vil som udgangspunktet være forpligtet til at fritage en virksomhed, som kan dokumentere, at der er indgået aftale med Motas I/S om indsamling af det farlige affald og levering til et miljøgodkendt anlæg, jf. 48. Affaldsbekendtgørelsens 48 finder dog kun anvendelse, såfremt Motas I/S har hjemmel til at udføre denne opgave i gældende lovgivning eller reglerne om kommunalfuldmagten. 3.3 Kan et kommunalt ejet selskab lovligt udføre affaldsopgaver for virksomheder i Odense Kommune? Det "aftaleretlige" udgangspunkt Odense Kommune udtrådte pr. 1. januar 2013 af Motas I/S. Kommunens udtræden kræver Statsforvaltningens godkendelse, jf. 60, stk. 3, i lovbekendtgørelse nr. 885/2012 om kommuners styrelse.

4 Statsforvaltningen kan i den forbindelse have fastsat rammer for Motas I/S' varetagelse af opgaver i Odense Kommune, ligesom ejerkommunerne i udtrædelsesaftalen kan have fastsat vilkår herom. I så fald er Motas I/S forpligtet til at overholde sådanne vilkår. Side 4 Herudover kan Motas I/S' adfærd være i strid med det almindelige obligationsretlige og markedsretlige loyalitetsprincip, idet Motas I/S - efter oplysninger fra Odense Kommune har gennemført en målrettet indsats over for virksomhederne i Odense Kommune. Det følger således af markedsføringslovens 1, at erhvervsdrivende skal udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugerne, erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser. Bestemmelsen antages bl.a. at yde beskyttelse mod illoyal konkurrence, herunder forsøg på at angribe konkurrenternes kundekreds/marked. Markedsføringslovens generalklausul ( 1) er imidlertid en meget elastisk og skønspræget bestemmelse. Sædvanligvis skal der være tale om grove tilfælde, før bestemmelsen finder anvendelse, idet markedet som udgangspunkt skal være frit og underlagt så få restriktioner som muligt. Det er derfor vanskeligt at fastslå, om Motas I/S' adfærd har en så grov karakter, at adfærden kan karakteriseres som illoyal konkurrence. Det beror på en konkret vurdering. Der gælder for det første et helt overordnet princip om, at eksistensen af en tidligere (stærk) kontraktrelation, medfører en vis pligt til at tage et rimeligt hensyn til hinandens interesser. For det andet kan intensiteten og karakteren af parternes samarbejde, herunder parternes status som offentlige enheder, pege i retningen af, at en adfærd kan være egnet til at krænke det tillidsforhold, der består mellem parterne, således at markedsføringslovens 1 er overtrådt. Endeligt må det formentlig antages, at en markedsføring, som udelukkende retter sig mod Odense Kommune, er båret af usaglige hensyn, idet en sådan markedsføring næppe er udtryk for et generelt ønske om at udvide sin forretning, men båret af et ønske om at hindre Odense Renovation A/S i at varetage affaldsindsamlingen af farligt affald Kommunalfuldmagtens regler Som nævnt må Motas I/S som kommunalt ejet selskab ikke drive erhvervsmæssig virksomhed, herunder sælge affaldsydelser til andre end sine ejerkommuner, herunder ejerkommunernes virksomheder og borgere, medmindre der foreligger lovhjemmel hertil. Selskabet kan derfor heller ikke tilbyde affaldsydelser til virksomheder i en kommune uden for selskabets ejerkreds. Motas I/S vil dog helt undtagelsesvis kunne varetage affaldshåndtering for virksomheder beliggende i Odense Kommune, såfremt kommunalfuldmagtens regel om overkapacitet finder anvendelse.

5 Det følger af Statsforvaltningens praksis, at en kommunes eller et kommunalt ejet selskabs overkapacitet kan sælges, såfremt følgende betingelser er opfyldt: Side 5 Overkapaciteten er opstået tilfældigt og dermed hverken planlagt eller dimensioneret med henblik på at kunne varetage ikke-kommunale opgaver. Overkapaciteten er umulig at nedbringe; f.eks. fordi den nødvendige kapacitet stiller krav om særlig uddannelse og andre kvalifikationer hos medarbejderne, eller fordi kapaciteten er nødvendig af hensyn til spidsbelastninger eller håndtering af forventede fremtidige udfordringer. Overkapaciteten sælges til markedsprisen. Er ovenstående betingelser derimod ikke opfyldt, kan det kommunalt ejede selskab ikke lovligt sælge ydelser eller varer til tredjemand, ligesom selskabet vil være forpligtet til at afskaffe den pågældende overkapacitet Vurdering af Motas I/S' overkapacitet Baggrunden for regelgrundsætningen om overkapacitet er hensynet til værdispild, som dog skal afvejes i forhold til hensynet til et velfungerende privat marked. Det betyder også, at Motas I/S' eventuelle overkapacitet skal vurderes kontinuerligt og nedbringes straks, hvis dette er muligt. På baggrund af de foreliggende oplysninger kan vi ikke foretage en fuldstændig og entydig vurdering af, om Motas I/S har en sådan overkapacitet, at selskabet lovligt kan sælge affaldsydelser til virksomheder i Odense Kommune med hjemmel i den kommunale grundsætning om overkapacitet. Der er dog tale om en meget snæver undtagelsesregel, hvorfor Motas I/S alene vil kunne gøre brug af reglerne om overkapacitet, såfremt selskabet kan dokumentere, at der dels er en reel overkapacitet, dels at denne ikke kan afskaffes. Efter det oplyste forestår Motas I/S ikke selv affaldsindsamlingen, men har indgået aftaler med underleverandører herom. I forbindelse med Odense Kommunes udtræden af Motas I/S kan der være opstået en vis overkapacitet, f.eks. hvis Motas I/S' aftaleretlige forpligtelser 1 ikke stemmer overens med Motas I/S' behov efter Odense Kommunes udtræden. Det forhold, at Odense Kommune er udtrådt af selskabet med et års varsel, begrænser dog Motas I/S' muligheder for at gøre synspunktet om overkapacitet som følge af aftaleretlige forpligtelser gældende. 1 Der tænkes her på den situation, hvor Motas I/S er aftaleretligt forpligtet til at aftage ydelser for et nærmere fastsat beløb i en nærmere fastsat tidsmæssige periode.

6 Det kan dog ikke udelukkes, at Motas I/S i et vist omfang med rette kan gøre synspunktet gældende, og dermed ud fra værdispildsbetragtninger vil være berettiget til at sælge denne overkapacitet til tredjemand. Denne overkapacitet vil dog i så fald være tidsmæssigt begrænset. Side 6 I det omfang, Motas I/S selv udfører affaldsindsamling, kan der også opstå overkapacitet i mindre omfang, f.eks. hvis et af Motas I/S køretøjer kun anvendes på ½ tid. Råder Motas I/S imidlertid over et for stort antal driftsmidler (f.eks. køretøjer, affaldsbeholder, mv.) og ansatte i forhold til, hvad selskabets varetagelse af opgaver for ejerkommunerne giver anledning til, da må Motas I/S være forpligtet til at afskaffe en sådan overkapacitet. Uanset hvordan Motas I/S gør gældende, at overkapaciteten er opstået, er det et krav, at de aktiviteter, der udføres med hjemmel i princippet om overkapacitet, skal være uvæsentlige set i forhold til de opgaver, der lovligt udføres for ejerkommunerne. Det er som nævnt Motas I/S, der skal bevise, at der ikke sælges ydelser i strid med kommunalfuldmagtens regler Fastsættelse af priser og markedsadfærd Motas I/S er forpligtet til at sælge sine ydelser i overensstemmelse med hvile-i-sig selv princippet, jf. miljøbeskyttelseslovens 48, stk. 3. Sælger Motas I/S sine ydelser til virksomhederne i Odense til en lavere pris end den hvile-i-sig-selv baserede pris (og som ejerkommunerne betaler), vil dette både være i strid med de almindelige principper for forsyningsvirksomhed og med kommunalfuldmagtens krav om, at overkapacitet sælges til markedspris 2. Dette ulovlige forhold vil bl.a. kunne påtales af Statsforvaltningen. Det vil også indgå i vurderingen, hvordan Motas I/S har markedsført sig selv, herunder karakteren af Motas I/S' henvendelse, skrivelsens indhold mv. Herudover vil antallet af virksomheder, som serviceres uden for ejerkommunernes geografiske område samt aftalernes tidsmæssige varighed, også have afgørende betydning Sammenfatning På baggrund af ovenstående kan der rejses tvivl om, hvorvidt Motas I/S har den fornødne overkapacitet, ligesom det er i strid med kommunalfuldmagtens regler, hvis Motas I/S underbyder det private marked ved at sælge ydelser under markedsværdien. Kommunalfuldmagtsreglerne, herunder princippet om overkapacitet, er imidlertid vage og elastiske bestemmelser, som ikke er angivet særligt præcist i praksis, ligesom reglerne er i konstant udvikling. Derfor er det vanskeligt at finde et klart svar på spørgsmålet, om en given aktivitet ligger inden for eller uden for kommunalfuldmagtens grænser. 2 Motas I/S skal således ikke afsætte sine ydelser på baggrund af hvile-i-sig-selv princippet. Når ydelserne afsættes til tredjemand efter kommunalfuldmagtens regler om overkapacitet, skal priserne fastsættes til markedsværdien.

7 På baggrund af de foreliggende oplysninger, som kan føre til en vis tvivl om, hvorvidt Motas I/S' varetagelse af affaldsydelser er i overensstemmelse med kommunalfuldmagtens regler, anbefaler vi, at der rettes henvendelse til Motas I/S med henblik på en afklaring af de skitserede relevante forhold. Side 7 Hvis det ikke er muligt at nå til en afklaring ad denne vej, kan sagens problemstillinger forelægges Statsforvaltningen med henblik på at indhente tilsynets udtalelse og stillingtagen. 4. MÅ MOTAS I/S AFGIVE TILBUD I FORBINDELSE MED UDBUD AF INDSAMLING AF KLINISK RISIKOAFFALD I ODENSE KOMMUNE Odense Kommune har netop sendt en opgave vedrørende indsamling af klinisk risikoaffald i udbud. Klinisk risikoaffald er ikke-genanvendeligt farligt affald, hvorfor opgaven lovligt kan varetages af Odense Kommune, Odense Renovation A/S og også Motas I/S, jf. afsnit 1. Udbudsretligt er der intet til hinder for, at Motas I/S afgiver bud på indsamlingen af klinisk risikoaffald. Tilbuddet skal naturligvis overholde de almindelige udbudsretlige regler og principper. Endvidere vil Motas I/S lovligt kunne byde på opgaven med hjemmel i lov nr. 548/2006 om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuners og regioners deltagelse i selskaber (udførelsesloven) 3. Af lovens 2, stk. 1, følger det således, at kommuner kan udføre sådanne opgaver for andre offentlige myndigheder, som kommunerne kan løse for sig selv. Da et 60-selskab defineres som en specialkommune, er Motas I/S omfattet af bestemmelsen, jf. lovens forarbejder. Det skal bemærkes, at det ikke er et krav, at Motas I/S etablerer et selvstændigt selskab, der kan byde på og varetage opgaven (dog forudsat at lovens øvrige krav er opfyldt, herunder at opgavens værdi ikke overstiger den gældende tærskelværdi, hvilket er nærmere beskrevet nedenfor). Motas I/S kan således selv byde på opgaven. Det må dog antages, at Motas I/S alene kan byde på opgaven, hvis selskabet selv udfører opgaven, og ikke efterfølgende får opgaven udført af en underleverandør. Dette er ikke behandlet direkte i forarbejderne. Udførelsesloven har imidlertid til formål at give kommunerne mulighed for at udføre opgaver for hinanden, hvorfor lovens anvendelse også må forudsætte, at den pågældende bydende kommune så også rent faktisk udfører opgaven og ikke antager en privat aktør hertil. 3 Vi skal for god ordens skyld bemærke, at miljøbeskyttelseslovens 49 ikke er relevant i denne sammenhæng, idet der hverken foreligger en frivillig aftale mellem parterne eller et pålæg om samarbejde fra miljøministeren.

8 Motas I/S' muligheder for at varetage opgaver for andre kommuner i medfør af udførelsesloven er endvidere underlagt en beløbsmæssig begrænsning. Motas I/S kan således alene udføre en opgave, hvis dennes værdi ikke overstiger den for kommuner gældende tærskelværdi for offentlige tjenesteydelser i direktivet om samordning af fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige tjenesteydelsesaftaler, jf. lovens 2, stk. 1, 2. pkt. 4. Side 8 Endeligt er det et krav, at opgaven sendes i udbud, hvilket er tilfældet her, ligesom Motas I/S - forinden afgivelse af tilbud og indgåelse af aftale skal foretage en beregning de samlede omkostninger forbundet med selskabets varetagelse af opgaven. Der kan herefter ikke afgives tilbud eller indgås aftaler, der indebærer lavere betaling end det beregnede beløb. Er ovennævnte betingelser opfyldt, er der intet offentligretligt til hinder for, at Motas I/S afgiver tilbud i forbindelse med Odense Kommunes udbud af indsamling af klinisk risikoaffald, ligesom Odense Kommune vil være forpligtet til at vurdere dette tilbud på lige fod med de øvrige indkomne tilbud og i overensstemmelse med de til enhver tid gældende udbudsretlige regler. Overstiger værdien af opgaven med indsamling af klinisk affald samlet set den gældende tærskelværdi, kan Motas I/S omvendt ikke lovligt byde på opgaven. Hellerup, den 8. februar 2013 Henriette Soja 4 Tærskelværdien for tjenesteydelser i udgør kr. Tærskelværdierne kan findes på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside

Odense Kommune Flakhaven Odense C Henvendelse vedrørende Modtagestation Syddanmark I/S kommunens journalnr.

Odense Kommune Flakhaven Odense C Henvendelse vedrørende Modtagestation Syddanmark I/S kommunens journalnr. Odense Kommune Flakhaven 2 5000 Odense C 2014-206377 Dato: 31-03-2017 Henvendelse vedrørende Modtagestation Syddanmark I/S kommunens journalnr. 2013/005474 008 Odense Kommune bad i et brev af 21. marts

Læs mere

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Forbud og hjemler - kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Overblik Kort om Folketing, regering og miljøministeren Miljøstyrelsen regeludarbejdende og regelfortolkende myndighed

Læs mere

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009 Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Gyldighedsområde... 3 3. Generelle definitioner.... 4 4. Affaldsproducenternes

Læs mere

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00105 Ref. bpc Den 12. april 2011 Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private I

Læs mere

NOTAT OM RAMMERNE FOR KOMPETENCEOVERDRAGELSE OVERDRAGELSE AF DRIFTSOPGAVER TIL ARC

NOTAT OM RAMMERNE FOR KOMPETENCEOVERDRAGELSE OVERDRAGELSE AF DRIFTSOPGAVER TIL ARC Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Bilag 2 J.nr. 179870 15. august 2018 NOTAT OM RAMMERNE FOR KOMPETENCEOVERDRAGELSE OVERDRAGELSE AF DRIFTSOPGAVER TIL ARC

Læs mere

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007 Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. januar 2007 Side 1 af 8 02-05-2012 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Gyldighedsområde... 3 3. Generelle definitioner....

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed Region Nordjyllands salg af grund Advokatvirksomheden Bech-Bruun har på vegne af Region Nordjylland skrevet til Ankestyrelsen den 3. april 2019. Bech-Bruun

Læs mere

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune om parkeringshus Forhåndsudtalelse om parkeringshus Sønderborg Kommune har den 16. marts 2018 rettet henvendelse til Ankestyrelsen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR

RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 173691 RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR 1. BAGGRUND Socialforvaltningen, Københavns

Læs mere

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning.

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning. Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158988 NOTAT 1. INDLEDNING Hvidovre Fjernvarmeselskab A.m.b.A. ("Selskabet") har anmodet Hvidovre Kommune ("Kommunen")

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. 20-06-2012 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v.

Læs mere

S A G S B E H A N D L E R : R H S O E

S A G S B E H A N D L E R : R H S O E Statsforvaltningens brev til en borger 24-06- 2010 Du har i et brev af 12. januar 2010 klaget over, at Vejle Kommune bruger renovationsgebyrerne på socialområdet. Din klage var blandt andet bilagt side

Læs mere

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 176880 17. september 2018 NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT FORVALTNINGSRETLIGE PRINCIPPER OG OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER

NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER 1. INDLEDNING Som led i overvejelserne omkring den fremtidige drift af Ringsted Kongrescenter har Ringsted Kommune anmodet Horten om et notat, der kan danne baggrund for

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 170633 Bilag 2 INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING ORGANISERINGSMODELLER IFT.

Læs mere

2004-06-15. Statsamtet Århus: Samarbejde med ELRO om brug af internet via SHDSLbredbånd

2004-06-15. Statsamtet Århus: Samarbejde med ELRO om brug af internet via SHDSLbredbånd 2004-06-15. Statsamtet Århus: Samarbejde med ELRO om brug af internet via SHDSLbredbånd Resumé Nørhald Kommunes sag om overskudskapacitet af bredbånd Statsamtet Århus udtalte i brev af 14.4.2004, at man

Læs mere

Forhåndsudtalelse vedrørende affaldsforbehandlingsanlæg Bech-Bruuns sagsnr

Forhåndsudtalelse vedrørende affaldsforbehandlingsanlæg Bech-Bruuns sagsnr Bech-Bruun Advokatpartnerselskab Langelinie Allé 35 2100 København Ø Forhåndsudtalelse vedrørende affaldsforbehandlingsanlæg Bech-Bruuns sagsnr. 028672-0017 Bech-Bruun har på vegne af Bornholms Affaldsbehandling

Læs mere

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3.

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Dato: 3. april 2014 Sag: FO-14/02776-1 Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Problemstilling En erhvervsdrivende skal kunne dokumentere, at faktiske forhold, der oplyses om i markedsføringen,

Læs mere

FAXE AFFALD A/S' AFGIVELSE AF KONTROLBUD I FORBINDELSE MED RE- NOVATIONSUDBUD

FAXE AFFALD A/S' AFGIVELSE AF KONTROLBUD I FORBINDELSE MED RE- NOVATIONSUDBUD Advokat Annelouise Dalgaard Pedersen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Bilag 5b J.nr. 176757 25. oktober 2017 Faxe Affald A/S Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev FAXE AFFALD A/S' AFGIVELSE

Læs mere

AVV I/S deltagelse i virksomhed om genbrug af gamle mursten

AVV I/S deltagelse i virksomhed om genbrug af gamle mursten Ankestyrelsens brev til et advokatfirma AVV I/S deltagelse i virksomhed om genbrug af gamle mursten 28. september 2018 J.nr. 2016-11769 AVV I/S og Horten har den 4. februar 2016 bedt Statsforvaltningen

Læs mere

Må man tjene penge på (affalds)varme?

Må man tjene penge på (affalds)varme? Må man tjene penge på (affalds)varme? Advokat Klavs V. Gravesen 7. marts 2011 Regler, der hindrer overskud på varmeforsyning 1. Miljøretligt hvile-i-sig-selv-princip, jf. miljøbeskyttelseslovens 48 om

Læs mere

INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem

INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem Notat om kommunal støtte til vandrerhjem 1. Kommuners muligheder

Læs mere

Byrådsmedlem Erik Lund fremsatte den 8. maj 2017 følgende forslag i Kultur- og Idrætsudvalget:

Byrådsmedlem Erik Lund fremsatte den 8. maj 2017 følgende forslag i Kultur- og Idrætsudvalget: NOTAT Allerød Kommune Sekretariatet Bjarkesvej 2 Allerød http://www.alleroed.dk Dato: 24. maj 2017 Hjemmelsgrundlag for støtte til privatskoler halvering af taksterne for privatskolers leje af idrætsfaciliteter.

Læs mere

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Roskilde. under henseende til lovgivningen om ambulancekørsel

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Roskilde. under henseende til lovgivningen om ambulancekørsel Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Roskilde Kommune under henseende til lovgivningen om ambulancekørsel og kommunalfuldmagtsreglerne vil være afskåret fra at køre ambulancekørsel i tre andre

Læs mere

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Jura, udbud og forsikring Grundsætningerne for kommunalt grundsalg Når en kommune skal afhænde jord, fast ejendom eller grundarealer, så skal det gøres med øje

Læs mere

Skanderborg Kommunes udleje af grund til et hotel

Skanderborg Kommunes udleje af grund til et hotel Ankestyrelsens brev til Skanderborg Kommune Skanderborg Kommunes udleje af grund til et hotel Skanderborg Kommune bad den 3. april 2018 Ankestyrelsen om tilladelse til at sælge en grund uden offentligt

Læs mere

- Der er 2 selvstændige projekter på banen. Et omkring Roskilde Inderfjord og et omkring Jyllinge Nordmark.

- Der er 2 selvstændige projekter på banen. Et omkring Roskilde Inderfjord og et omkring Jyllinge Nordmark. Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup att.: Dorthe Rømø Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 5. maj 2014 Journalnr.:202925 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Kystbeskyttelsesloven - kommunalfuldmagt

Læs mere

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver.

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. 2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. Resumé: statsforvaltningen har ikke fundet grundlag

Læs mere

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1)

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1) Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Producentansvar for elektronikskrot m.v.) LOV nr 385 af 25/05/2005 (Gældende) Senere ændringer til forskriften Forskriftens fulde tekst Lov om ændring af lov

Læs mere

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015 Miljøstyrelsens sagsbehandling af kommunale behandlingsanlægs anmeldelse om fortsat behandling af kildesorteret erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Lyngby-Taarbæk Kommune serviceaftale

Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Lyngby-Taarbæk Kommune serviceaftale Ankestyrelsens brev til en borger 2014-215574 Dato: 13-06-2017 Henvendelse vedrørende Lyngby-Taarbæk Kommune serviceaftale Du rettede den 22. januar 2013 henvendelse til Statsforvaltningen vedrørende Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Skemaet bedes udfyldt senest d. 23. December Det tager ca min. at besvare spørgeskemaet.

Skemaet bedes udfyldt senest d. 23. December Det tager ca min. at besvare spørgeskemaet. Side 1 af 14 LKNJ-VZE5-ZP6P UNDERSØGELSE AF AKTIVITETER PÅ KOMMERCIELLE MARKEDER Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens gennemfører i øjeblikket en analyse, som undersøger omfanget og karakteren af offentlige

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Notat med vurdering af lovligheden af fritagelse for betaling af bådfortøjningsafgift i Hvidovre Havn. NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Økonomi- og Stabsforvaltningen Juridisk Afdeling Sagsbehandler: Jakob Tønners

Læs mere

Samarbejdsaftale om produktion af mad

Samarbejdsaftale om produktion af mad Ankestyrelsens brev til et advokatpartnerselskab Samarbejdsaftale om produktion af mad Horten har som advokat for Det Danske Madhus skrevet til Ankestyrelsen den 20. december 2017 om Samarbejdsaftale mellem

Læs mere

Kommunal erhvervsvirksomhed. Advokat, partner Johan Weihe DAKOFA, den 3. september 2015

Kommunal erhvervsvirksomhed. Advokat, partner Johan Weihe DAKOFA, den 3. september 2015 Kommunal erhvervsvirksomhed Advokat, partner Johan Weihe DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kommunalfuldmagtsreglerne Hvad er kommunalfuldmagten? Grundlovens 82: Kommunernes ret til under statens tilsyn at

Læs mere

Forhåndsudtalelse om video-link på Skive Kommunes hjemmeside

Forhåndsudtalelse om video-link på Skive Kommunes hjemmeside Ankestyrelsen brev til Skive Kommune om Video-Link på kommunens hjemmeside 9. august 2018 Forhåndsudtalelse om video-link på Skive Kommunes hjemmeside Skive Kommune har den 14. april 2016 rettet henvendelse

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 16. maj 2008 til en borger:

Statsforvaltningens udtalelse af 16. maj 2008 til en borger: Statsforvaltningens udtalelse af 16. maj 2008 til en borger: Statsforvaltningen Syddanmark har fra Folketingets Ombudsmand den 10. august 2007 modtaget en klage fra Dem over Odense Kommunes opkrævning

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 3. marts 2011 til Varde Kommune

Statsforvaltningens brev af 3. marts 2011 til Varde Kommune Statsforvaltningens brev af 3. marts 2011 til Varde Kommune 03-03- 2011 Statsforvaltningen Syddanmark udtalte den 27. november 2009, at Varde Kommune ikke varetager en kommunal interesse ved at give de

Læs mere

Udtalelse til en advokat Henvendelse vedrørende Aarhus Kommune og udbygningsprojektet The Next Level

Udtalelse til en advokat Henvendelse vedrørende Aarhus Kommune og udbygningsprojektet The Next Level Udtalelse til en advokat 2015-41138 Dato: 11-10-2016 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommune og udbygningsprojektet The Next Level Du har den 23. juni 2015 på vegne af Aarhus Kommune rettet henvendelse til

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune redegør i udtalelse af 23. juni 2014 for indholdet af aftalen.

Lyngby-Taarbæk Kommune redegør i udtalelse af 23. juni 2014 for indholdet af aftalen. Dato 7. november 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/14172-2 Side 1/5 Lyngby-Taarbæk Kommunes serviceaftale vedrørende private fællesveje Statsforvaltningens

Læs mere

DE JURIDISKE RAMMER FOR 60- FÆLLESSKABET NORDSJÆLLANDS PARK OG VEJ

DE JURIDISKE RAMMER FOR 60- FÆLLESSKABET NORDSJÆLLANDS PARK OG VEJ Horten Advokat Klavs V. Gravesen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 163149 DE JURIDISKE RAMMER FOR 60- FÆLLESSKABET NORDSJÆLLANDS PARK OG VEJ 1. INDLEDNING I

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? April 2011 Side 1/6 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET DANSK FORENING FOR UDBUDSRET ARBEJDSKLAUSULER I OFFENTLIGE KONTRAKTER ER KLAUSULER OM LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR LOVLIGE OG HVORDAN KAN DE BLIVE LOVLIGE? Andreas Christensen, advokat (H) og partner Tirsdag

Læs mere

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Resumé: Statsforvaltningen finder ikke, at kommunen kan udbetale erstatning til en borger. Statsforvaltningen finder endvidere

Læs mere

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde Aarhus 24. august 2017 Anne Bergholt Sommer Partner T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0081 cen/ase Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde 1. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at få afklaret

Læs mere

NOTAT OM GRUNDLAGET FOR AT AFREGNE FORTOVSTAKSTERNE FOR 2018 OG FOR OPKRÆVNING AF ADMINISTRATIONSTILLÆG EFTER VEJLOVEN

NOTAT OM GRUNDLAGET FOR AT AFREGNE FORTOVSTAKSTERNE FOR 2018 OG FOR OPKRÆVNING AF ADMINISTRATIONSTILLÆG EFTER VEJLOVEN ADVOKATPARTNERSELSKAB WWW.NNLAW.DK FREDERIKSBERGGADE 16 1459 KØBENHAVN K CVR. NR. 32 30 33 74 TEL +45 33 11 45 45 FAX +45 33 11 80 81 LFB@NNLAW.DK 12. SEPTEMBER 2018 REF. 66.249 NOTAT OM GRUNDLAGET FOR

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Formål 2. 2 Lovgrundlag 2. 3 Regulativ-tillæggets område 2. 4 Definitioner 2. 5 Anden indsamling 3

Indholdsfortegnelse. 1 Formål 2. 2 Lovgrundlag 2. 3 Regulativ-tillæggets område 2. 4 Definitioner 2. 5 Anden indsamling 3 Tillæg 2 til Regulativ for Erhvervsaffald indsamling af farligt affald Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse 1 Formål 2 2 Lovgrundlag 2 3 Regulativ-tillæggets område 2 4 Definitioner 2 5 Anden indsamling 3 6

Læs mere

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD 1 Formål Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og virksomheder i Egedal Kommune med henblik

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. Vejledende udtalelse om udstedelse af værdikuponer til tilflyttere

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. Vejledende udtalelse om udstedelse af værdikuponer til tilflyttere Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune Vejledende udtalelse om udstedelse af værdikuponer til tilflyttere 9. maj 2019 Sønderborg Kommune har den 11. december 2018 skrevet til Ankestyrelsen med anmodning

Læs mere

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt N O T A T Februar 2017 Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159978 TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND 1. INDLEDNING Vordingborg

Læs mere

Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF

Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Problemstillingen... 3 Ad A Randers Kommune udtræder af I/S Fælles

Læs mere

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S Advokatpartnerselskab Jacob Christiansen Advokat J.nr. 302693-DJU NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S 1. Indledning og formål De fælleskommunale selskaber Østdeponi og

Læs mere

Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse

Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse 1 Formål.......................................................... 2 2 Lovgrundlag..................................................

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

Vedr. gebyr for erhvervsaffald

Vedr. gebyr for erhvervsaffald 0 9-0 2-2 0 1 1 Vedr. gebyr for erhvervsaffald Ved brev af 30. november 2010 har du rettet henvendelse til Statsforvaltningen Hovedstaden i anledning af, at Frederiksberg Kommune den 26. november 2010

Læs mere

ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG

ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 147408 ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG 1. BAGGRUND Gribskov Kommune har på en generalforsamling

Læs mere

Erklæring vedrørende kommunegarantier

Erklæring vedrørende kommunegarantier Erklæring vedrørende kommunegarantier Nedenstående udfyldes af ansøgeren til anlægstilskuddet. Projektets titel (kort titel som projektet kan identificeres ud fra): Ansøgers navn, adresse m.v. CVR-nr.:

Læs mere

Rammerne for indkøb hos socialøkonomiske virksomheder

Rammerne for indkøb hos socialøkonomiske virksomheder KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til BR Rammerne for indkøb hos socialøkonomiske virksomheder Indledning På baggrund Enhedslistens protokolbemærkning på ØU s møde den 23.

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 16 Bilag 8 Opkrævning og inddrivelse 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 3113527 1. Opkrævning...3

Læs mere

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Økonomi Indkøb Tlf. 46 11 20 38 MAJBA@rudersdal.dk Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...2 2. REGLER FOR INDKØB AF MADSERVICE...2 2.1

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98-194.486 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 K E N D E L S E Farum Industrirenovation A/S mod Københavns Kommune Den 11. august 1997 indgav klageren,

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) cob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) Jacob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

SAMHANDELSAFTALE VEDRØRENDE KON- TROL OG OPFØLGNING MED SOCIALE KLAUSU- LER

SAMHANDELSAFTALE VEDRØRENDE KON- TROL OG OPFØLGNING MED SOCIALE KLAUSU- LER Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166727 SAMHANDELSAFTALE VEDRØRENDE KON- TROL OG OPFØLGNING MED SOCIALE KLAUSU- LER MELLEM

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1)

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1) Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som indsamlingsvirksomhed 1) I medfør af 7 b, 44, stk. 1, 4 og 5, 45 d, 73, 79 b, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 88, 89 b, 92 og 110, stk. 3, i

Læs mere

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1)

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Alle kommuner Jord & Affald J.nr. 7759-00014 Ref. bpc, awd, cfm Den 10. juli 2009 Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Den 28. maj 2009 vedtog Folketinget en ændring

Læs mere

Affaldsreguleringen. Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt

Affaldsreguleringen. Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt Affaldsreguleringen Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition 1. Hvem har ansvaret for affaldshåndteringen 1. Hvad har kommunerne ansvaret

Læs mere

Bornholms Regionskommunes køb og udlejning af tankstation

Bornholms Regionskommunes køb og udlejning af tankstation Ankestyrelsens brev til Bornholms Regionskommune 18. januar 2019 J.nr. 2017-56102 Bornholms Regionskommunes køb og udlejning af tankstation Gennem presseomtale blev Ankestyrelsen i midten af 2017 opmærksom

Læs mere

Regulativ for Jord. 1 af 9

Regulativ for Jord. 1 af 9 1 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Definitioner... 4 Undtagelse/ind-dragelse af områder af områdeklassificeringen... 4 Analysefrie områder inden for det områdeklassificerede område...

Læs mere

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi 1 af 6 03-07-2012 12:32 DONG s efterlevelse af tilsagn, afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem DONG og Naturgas Sjælland, og miljø- og energiministerens svar på rådets

Læs mere

Forhåndsudtalelse om udlejning af tidligere folkeskole

Forhåndsudtalelse om udlejning af tidligere folkeskole Ankestyrelsens brev til Hvidovre Kommune om udlejning af skole 22. juni 2018 Forhåndsudtalelse om udlejning af tidligere folkeskole Hvidovre Kommune har den 13. september 2017 rettet henvendelse til Ankestyrelsen,

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger.

Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger. Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger. 11-08- 2010 Du har klaget til Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, over, at Vejle Kommune opkræver dobbelt grundgebyr og

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 17 Bilag 6 Udbudsretlige problemstillinger 23, oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 27078672 1. Sammenfatning

Læs mere

Varde Kommune REGULATIV FOR JORD

Varde Kommune REGULATIV FOR JORD REGULATIV FOR JORD Gældende fra d. 1. juni 2012 1 Formål m.v... 3 1.1 Affaldshåndtering... 3 1.2 Jordflytning og områdeklassificering... 3 2 Lovgrundlag... 3 3 Definitioner... 3 4 Registrering af udenlandske

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

I forbindelse med driften af de 2 anlæg ønskes følgende problemstillinger afklaret:

I forbindelse med driften af de 2 anlæg ønskes følgende problemstillinger afklaret: Århus, den 13. september 2004 Kære Mogens Birch Det overordnede spørgsmål, der ønskes besvaret er, hvorvidt anlæggene på Kalvebod Miljøcenter (KMC) og Prøvestenen drives i overensstemmelse med hvile i

Læs mere

Er evalueringsmodellen lovlig? Af advokat Henrik Holtse, Bech-Bruun og advokatfuldmægtig Christian Nielsen, Bech-Bruun

Er evalueringsmodellen lovlig? Af advokat Henrik Holtse, Bech-Bruun og advokatfuldmægtig Christian Nielsen, Bech-Bruun Er evalueringsmodellen lovlig? Af advokat Henrik Holtse, Bech-Bruun og advokatfuldmægtig Christian Nielsen, Bech-Bruun To nyere kendelser fra Klagenævnet for Udbud har skabt tvivl om lovligheden af evalueringsmodeller,

Læs mere

Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering

Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering NOTAT DATO: 27. februar 2019 PROJEKTNR.: 2006 lmo/hka Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering 1. Baggrund Aalborg Forsyning undersøger sammen med Aalborg Kommune mulighederne

Læs mere

NOTAT 1. INDLEDNING ANDERS VALENTINER-BRANTH ADVOKAT HENRIK SAUER ADVOKAT FREDERIKSBERGGADE KØBENHAVN K

NOTAT 1. INDLEDNING ANDERS VALENTINER-BRANTH ADVOKAT HENRIK SAUER ADVOKAT FREDERIKSBERGGADE KØBENHAVN K ANDERS VALENTINER-BRANTH ADVOKAT HENRIK SAUER ADVOKAT FREDERIKSBERGGADE 16 1459 KØBENHAVN K TEL +45 33 11 45 45 FAX +45 33 11 80 81 AVB@NNLAW.DK HS@NNLAW.DK 1. OKTOBER 2018 REF. 67.803 NOTAT OM KOLDING

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 K E N D E L S E Smørum Kraftvarme AmbA (selv) mod Energinet.dk (advokat Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg)

Læs mere

BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT

BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT Horten Advokat Andreas Christensen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159367 BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT GRUNDLAGET OG RAMMERNE FOR BORTFORPAGTNINGEN AF CA-

Læs mere

Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013. Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder

Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013. Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013 Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven nr. 879 af 26. juni 2010. (Affaldsbekendtgørelsen

Læs mere

til kommunekassen. I henvendelserne stilles der især spørgsmålstegn ved lovligheden

til kommunekassen. I henvendelserne stilles der især spørgsmålstegn ved lovligheden Resume: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Guldborgsund Kommune handler i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne, når kommunen sælger antenneforsyningerne og derefter overfører salgsprovenuet

Læs mere

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus Gebyrdifferentiering - affaldsret Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus 2 Gebyrdifferentiering den juridiske ramme Miljøbeskyttelseslovens 48 Affaldsbekendtgørelsens kapitel 8 Lighedsprincippet

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

N OTAT. Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber

N OTAT. Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber N OTAT Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber Den 20. september 2014 Sags ID: 1909639 Dok.ID: 1909639 Indledning I aftalen om kommunernes økonomi for 2015 har KL aftalt med regeringen, at kommunerne

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 14 Bilag 4 Kommunaløkonomiske problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 3113427 1. Sammenfatning

Læs mere

Dynamiske indkøbssystemer

Dynamiske indkøbssystemer Dynamiske indkøbssystemer Syddansk Universitet: Konference om digitalisering af offentlige indkøb 1 Anders Nørgaard Jensen Partner, Advokat 20 15 02 17 anj@publicure.dk 2 Kendetegn En slags åben rammeaftale

Læs mere

Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser. Aarhus, den 3. november 2016

Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser. Aarhus, den 3. november 2016 Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser Aarhus, den 3. november 2016 2 Program Præsentation af problemstilling Kommunen sælger fast ejendom Kommunen opfører byggeri til brug for kommunen

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Esbjerg Kommune om reklame for Street Food Esbjerg. Henvendelse vedrørende reklame for Street Food Esbjerg

Ankestyrelsens brev til Esbjerg Kommune om reklame for Street Food Esbjerg. Henvendelse vedrørende reklame for Street Food Esbjerg Ankestyrelsens brev til Esbjerg Kommune om reklame for Street Food Esbjerg Henvendelse vedrørende reklame for Street Food Esbjerg En borger har den 2. maj 2018 rettet henvendelse til Ankestyrelsen, som

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 2. februar 2011 til et kommunalt fællesskab

Statsforvaltningens brev af 2. februar 2011 til et kommunalt fællesskab Statsforvaltningens brev af 2. februar 2011 til et kommunalt fællesskab 02-02- 2011 TILSYNET Denne sag vedrører spørgsmålet om lovligheden af, at TAS har afholdt udgifterne for alle deltagere til en studietur

Læs mere

Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser.

Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser. Notat Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser. 16. januar 2019 /ABJ Indledning og baggrund AffaldPlus bestyrelse har ved flere lejligheder behandlet spørgsmålet om de humanitære/frivillige

Læs mere

Bilag 1.8(a) til ejeraftale om KLAR Forsyning ApS VERSION 2015.09.14 VEDTÆGTER FOR KLAR FORSYNING APS. CVR-nr. 36 48 44 38

Bilag 1.8(a) til ejeraftale om KLAR Forsyning ApS VERSION 2015.09.14 VEDTÆGTER FOR KLAR FORSYNING APS. CVR-nr. 36 48 44 38 Bilag 1.8(a) til ejeraftale om KLAR Forsyning ApS Horten Advokat Jim Øksnebjerg Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166742 VERSION 2015.09.14 VEDTÆGTER FOR KLAR

Læs mere

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 1 Vedr.: III.1.1) Sikkerhedsstillelse og garantier, som forlanges: Kan det bekræftes at sikkerhedsstillelsen også kan afgives i form af en kontraktgaranti fra et kreditforsikringsselskab,

Læs mere

Notat om mulighed for etablering af gratis Internet

Notat om mulighed for etablering af gratis Internet Sag nr. 21563 Notat om mulighed for etablering af gratis Internet I forlængelse af vores notat dateret 23. november 2005 har Økonomiudvalget i Københavns Kommune anmodet Bender von Haller Dragsted om en

Læs mere

VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER SOM ET SAMLET INDKØB

VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER SOM ET SAMLET INDKØB Advokat Andreas Christensen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 173008 VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER

Læs mere