Fakta om kommunalvalget 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fakta om kommunalvalget 2017"

Transkript

1 Fakta om kommunalvalget 2017 Tænk dig om, før du ikke stemmer Den 21. november 2017 er der valg til kommuner og regioner. Et valg, som har stor indflydelse på danskernes hverdag. I dette pressekit har vi samlet de vigtigste fakta om kommunalvalget, vigtige datoer, undersøgelser fra KL s nyhedsbrev Momentum og generel information om konstituering, nye muligheder ved valget i år o.lign. Valgdeltagelse Ved kommunalvalget i 2013 steg valgdeltagelsen i samtlige kommuner Den samlede valgdeltagelse endte på 71,9 procent Det er 6,1 procentpoint højere end ved valget i 2009 Ser man bort fra kommunalvalget i 2001, der faldt sammen med et folketingsvalg, var valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 2013 den højeste i 32 år I alt stemte danskere i I 2017 er der kandidater, som skal vælges ind på de pladser i landets kommunalbestyrelser. Det er knap 500 flere kandidater end i 2013, mens antallet af pladser i kommunalbestyrelserne er faldet med 12. I følgende kommuner steg valgdeltagelsen mest i 2013: o Hvidovre: 9,8 procentpoint o Næstved 9,5 procentpoint o Lolland 8,9 procentpoint o Tårnby: 8,8 procentpoint o Solrød: 8,8 procentpoint Særligt de årige hævede deres valgdeltagelse med over 13 procentpoint sammenlignet med 2009 Nedenfor ses valgdeltagelsen til kommunalvalget i 2013 fordelt på de fem regioner. Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland I alt 68,6 73,8 73,1 74,0 72,6 71,9 En samlet oversigt over valgdeltagelsen i de enkelte kommuner findes på KMD's hjemmeside her:

2 En større undersøgelse af valgdeltagelsen i 2013 foretaget af Center for Valg og Partier, Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, kan findes her: vem_blev_hjemme final_.pdf Kommunal- og regionsvalgets vigtigste datoer 1. august: Sidste frist for at ændre i antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer 3. oktober: Sidste frist for at indlevere kandidatlister 9. oktober: Kommunerne oplyser om kandidaternes navne, de opstillede lister, samt anmeldte listeforbund og valgforbund 10. oktober: Brevstemmeperioden begynder 14. november: Kommunerne sender valgkort ud med posten 16. november: Vælgerne skal have modtaget valgkort 17. november: Sidste chance for at brevstemme 21. november: Valgdagen. Valgstederne har åbent kl december 2017: Det konstituerende møde i de nye kommunalbestyrelser. Borgmestre og viceborgmestre vælges, og udvalgsposter fordeles 1. januar 2018: De nyvalgte kommunalbestyrelser tiltræder marts 2018: Kommunalpolitisk Topmøde. Ny bestyrelse i KL vælges. Hvad stemmer vi om?

3 Kommunerne løser langt de fleste borgernære velfærdsopgaver. Samtidig har kommunerne ansvaret for udviklingen af lokalområdet. Det kan fx være forholdene for de lokale virksomheder, natur- og miljøplanlægningen og den fysiske planlægning i kommunen. Det er de lokale politikere i kommunalbestyrelsen, der har fået mandat fra vælgerne til at prioritere, styre og udvikle kommunen. Det kan fx være, hvor tit de ældre kan få tilbud om rengøring, hvilke sportsfaciliteter kommunen skal tilbyde, eller hvor mange børnehaver der skal være i kommunen. Kommunernes opgaver: Børnepasning Folkeskole Ældrepleje Det sociale område (fx misbrugsbehandling og anbringelser) Sundhedsopgaver (fx forebyggelse, pleje og genoptræning) Servicering af det lokale erhvervsliv Integration Aktivering og beskæftigelse Kultur og fritid (fx biblioteker, musikskoler og sportsfaciliteter) Natur og miljø (fx naturbeskyttelse og vandmiljøkontrol) Planlægning af den lokale infrastruktur Borgerservice El, vand og renovation Redningsberedskab Turisme Undersøgelser om kommunalvalget fra KL s nyhedsbrev Momentum

4 Alle Momentums artikler om kommunalvalget kan findes på Hvaffor et valg? Hver femte dansker føler sig uegnet til at stemme til kommunalvalget

5 Kommunalvalg er ikke hot blandt de unge Hver femte vælger er ny i kommunen

6 Danskerne har større tillid til byrødder end folketingspolitikere Den kommunale valgkamp er kommet på Facebook

7 Nye muligheder ved dette valg Der er sket en række ændringer i valgloven siden sidste kommunalvalg. Få overblikket her: Valgstederne åbner en time tidligere Ved kommunalvalget d. 21. november 2017 skal valgstederne for første gang være åbne kl. 8. Det gælder også for fremtidige valg. Valgstedernes lukketid fastholdes til kl. 20. Afstemningssted kan ændres for vælgere med handicap og nedsat førlighed Vælgere med handicap har ved kommunalvalget den 21. november 2017 og fremefter mulighed for at blive overført til et andet afstemningssted. Efter ansøgning kan de overflyttes til et andet afstemningssted i bopælskommunen, hvis det er begrundet i vælgerens handicap eller nedsatte førlighed. Partiorganisationerne skal være klar med kandidatlisterne tidligere Kandidatlisterne skal indleveres til kommunerne senest den 3. oktober. Ved forrige kommunalvalg lå fristen 4 uger før valgdagen. I år skal partiorganisationerne derimod indlevere kandidatlister 7 uger før valgdagen d. 21. november Brevstemmeperioden bliver kortere Brevstemmeperioden halveres ved kommunalvalget Brevstemmer kan afgives fra den 10. oktober og frem til den 17. november. Reglerne for opsætning af valgplakater ændres Fra kommunalvalget d. 21. november 2017 må valgplakater tidligst sættes op ved middag den fjerde lørdag før valgdagen. I år er det altså tidligst tilladt at sætte valgplakater op lørdag den 28. oktober kl. 12. Tidligere har det været muligt at sætte valgplakater op ved døgnets begyndelse. Hvordan brevstemmer man til valget? Som noget nyt bliver brevstemmeperioden halveret ved kommunalvalget Brevstemmer kan afgives fra den 10. oktober og frem til den 17. november ved at møde op på kommunernes borgerservicecenter eller et andet brevstemmested. Efter at have vist gyldig legitimation afgiver man stemmen på en blanket, der sendes til kommunen. Kommunen sørger for, at stemmen bliver afleveret til ens valgsted og talt op på valgdagen. Hvis man fortryder sin stemme inden den 21. november, kan man (brev)stemme igen. Kun den sidst afgivende brevstemme tæller.

8 Hvor kan man se, hvem man kan stemme på? Den 9. oktober 2017 skal kommunen oplyse om de opstillede kandidaters navne, de opstillede lister, samt hvilke liste- og valgforbund, der er indgået. Listen for den enkelte kommune skal derefter være tilgængelig de steder, hvorfra man kan brevstemme i den enkelte kommune men der er mange andre muligheder for at få overblik over kandidaterne til kommunalvalget: På partiernes og lokallisternes hjemmesider kan man læse mere om de lokale kandidater og deres mærkesager Flere medier opretter valgsider med databaser over alle kandidater, der er opstillet til kommunalvalget Navnene på kandidaterne fremgår af den stemmeseddel, som udleveres i valglokalet på valgdagen Hvem kan stemme? Følgende krav skal være opfyldt, før at man har ret til at stemme til kommunalvalg: man skal være fyldt 18 år man skal have fast bopæl i kommunen man skal enten være o dansk statsborger o statsborger i et andet EU-medlemsland, Island eller Norge o have haft fast bopæl i Danmark, Grønland eller Færøerne de sidste tre år Er disse krav opfyldt, bliver man automatisk optaget på kommunens valgliste, der er en liste over alle stemmeberettigede vælgere. Alle borgere på valglisten, modtager et valgkort senest fem dage før valgdagen. Hvordan konstitueres en kommunalbestyrelse? Når de sidste stemmer er talt op på valgnatten, og valgresultatet er kendt, går arbejdet med at konstituere sig i gang. Her indgår de enkelte lister aftaler i forsøg på at danne et flertal bag en borgmester og for at sikre sig indflydelse på de næste fire års politiske arbejde. Forhandlingerne kan løbe helt frem til det konstituerende møde, som afholdes i perioden december På det konstituerende møde bliver konstitueringsaftalerne ført ud i livet, og herefter er aftalerne bindende. Det konstituerende møde bliver ledt af det længst siddende medlem af kommunalbestyrelsen og forløber i flere trin:

9 Borgmesteren og viceborgmesteren vælges ved flertalsvalg blandt kommunalbestyrelsesmedlemmerne Udvalgspladserne fordeles mellem de enkelte valgforbund, sådan at sammensætningen af udvalgene afspejler kommunalbestyrelsen Udpegelser til nævn, råd, bestyrelser med mere Hvordan fordeles udvalgsposterne i byrådet? Flertallet af de danske kommuner har udvalgsstyre, hvor der under kommunalbestyrelsen er nedsat en række stående udvalg. Pladserne i kommunernes udvalg besættes, så de afspejler sammensætningen af kommunalbestyrelsen. Udpegelsen til udvalgsmedlem eller bestyrelsesposter sker ved borgerligt ombud, hvilket betyder, at man ikke kan sige nej til posten. Samtidig kan et udvalgsmedlem ikke mod sin vilje fratages en plads i et udvalg i løbet af valgperioden. Udvalgsformændene vælges af de enkelte udvalg selv, og de kan i modsætning til borgmestrene - afsættes af udvalgene i løbet af valgperioden. I praksis sker det meget sjældent, da fordelingen af udvalgsformandsposterne ofte beror på aftaler, der er indgået i forbindelse med konstitueringen. Særlige forhold i København, Odense, Aarhus og Aalborg Ligesom i de øvrige kommuner, fordeles udvalgsposterne i Odense, Aalborg, Aarhus og Københavns efter forholdstalsvalg. Til gengæld vælger udvalgene ikke deres egne formænd. I stedet ledes hvert udvalg med tilhørende forvaltning af en rådmand/borgmester. Rådmandsposterne fordeles mellem partierne på baggrund af det antal stemmer, hvert parti har opnået. Det fører ofte til en situation, hvor et udvalg ledes af en rådmand, der er medlem af et andet parti eller koalition end flertallet i det pågældende udvalg.

10 Kan kommunalpolitikere sidde i Folketinget? Det står alle frit for at stille op til kommunalvalget, også selvom man allerede varetager et politisk tillidshverv. Man kan godt være valgt til flere folkevalgte forsamlinger på én gang, men enkelte partier har formuleret regler, der begrænser de såkaldte dobbeltmandater. Tillader dobbeltmandater Tillader ikke dobbeltmandater Venstre X Socialdemokraterne X* Dansk Folkeparti Det Konservative Folkeparti X X Socialistisk Folkeparti X** Radikale Venstre Liberal Alliance X X Enhedslisten X*** Alternativet X *Har siden KRV2013 givet flere dispensationer, så længe der ikke er tale om to fuldtidshverv. **Et medlem af Folketinget eller Europa-Parlamentet, der opnår valg ved kommunal- eller regionsvalg, skal udtræde af Folketinget henholdsvis Europa-Parlamentet ved førstkommende valg. Ved opnåelse af kommunale eller regionale heltidshverv skal udtrædelse ske umiddelbart. ***Hovedbestyrelsen kan tillade dobbeltmandater i afgrænsede perioder efter indstilling fra lokalafdelinger og regioner. Tænk dig om, før du ikke stemmer Kampagnen Tænk dig om, før du ikke stemmer styrker synligheden af valget og vigtigheden af at stemme til kommunal- og regionsvalget 21. november Kampagnen er udviklet af Økonomi- og indenrigsministeriet, KL og Danske Regioner som inviterer alle til at deltage i at få det vigtige budskab ud. Kampagnen bygger blandt andet på erfaringer fra kommunal- og regionsvalget i 2013, hvor en lang række medier, organisationer og private virksomheder satte spot på både valget og på vigtigheden af at stemme.

11 Kampagnen er testet i repræsentative opinionsundersøgelser med meget positivt udfald. Flere tilkendegiver, at de vil stemme, efter at de har set kampagnen. Samtidig giver deltagerne udtryk for, at kampagnen fanger deres opmærksomhed og opleves som vigtig, original og tankevækkende. Kampagnen henvender sig til de stemmeberettigede danskere i bred forstand og har desuden et særligt fokus på de unge i 20 erne, som har en markant lavere valgdeltagelse end resten af befolkningen. Kampagnen er udviklet som en open-source-kampagne med en toolbox med kampagnemateriale, som stilles til rådighed for kommuner, regioner og kampagnens partnere. Der udvikles desuden film og funktioner til Facebook, ligesom der indrykkes bannerannoncer i de sidste uger op til valget. Læs mere om kampagnen på Kommunekampagne KL har desuden skabt en kommunekampagne, som er i familie med Tænk dig om, før du ikke stemmer, men med fokus kommunernes særlige opgaver. Som en del af kampagnen har kommunerne bl.a. fået tilsendt en kampagnepakke med forskellige elementer til at gøre kampagnen synlig lokalt. Det gælder bl.a. facadebanner, roll-ups, plakater, bilfolier og klistermærker. Kampagnen indeholder desuden elementer til sociale medier bl.a. film, Facebook-covers og -posts, som stilles til rådighed for kommunerne. Inspirationskatalog Planlægningen af indsatser for at styrke opmærksomheden på valget er i fuld gang over hele landet. KL har i samarbejde med kommuner fra hele landet udarbejdet en samling af forslag til kommunale aktiviteter til at understøtte valgdeltagelsen. Man kan sige, at det er aktiviteter, som sender kampagnen i arbejde både online og på gader og stræder, hvor borgerne færdes. Forslagene har vi samlet i en opfølgning på inspirationskataloget fra marts Du finder inspirationskataloget her.

12 Relevante Links "Sådan ligger landet" nøgletal om alle landets kommuner Hvad gør kommunerne? På kl.dk/kommunalvalg/presse kan du fra medio oktober finde en liste over kommunernes valgaktiviteter, som opdateres løbende frem mod valget. Chatbot på kl.dk Microsoft har doneret en chatbot til kampagnen Tænk dig om, før du ikke stemmer som en del af et samarbejde i forbindelse med valget. Chatbotten kan bl.a. findes på kampagnens Facebookside, hvor man kan stille spørgsmål om kommunal- og regionsvalget og hurtigt få svar. Kommuner og regioner kan desuden integrere chatbotten på deres hjemmesider.

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 Generelt Ved kommunal- og regionsvalget i 2009 var stemmeprocenten på 65,8 procent. Det var et fald på godt fire procent i forhold til det seneste valg. Samtidig

Læs mere

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen har indgået et samarbejde med KL, Danske Regioner og Økonomi- og Indenrigsministeriet, der tilsammen udgør parterne bag kampagnen Tænk dig om

Læs mere

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne:

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne: Fakta om kampagnen Målet med kampagnen er at skabe så stor interesse omkring kommunalvalget som muligt og dermed styrke valgdeltagelsen. Målgruppen er defineret som de borgere (ca. 20 procent), som stemmer

Læs mere

Den danske struktur. Tre niveauer - Stat - Regioner - Kommuner. Strukturreform i 2007-14 amter bliver til 5 Regioner - 271 kommuner blev til 98

Den danske struktur. Tre niveauer - Stat - Regioner - Kommuner. Strukturreform i 2007-14 amter bliver til 5 Regioner - 271 kommuner blev til 98 VALG TIL KOMMUNER OG REGIONER Den danske struktur Tre niveauer - Stat - Regioner - Kommuner Strukturreform i 2007-14 amter bliver til 5 Regioner - 271 kommuner blev til 98 Opgavefordeling Økonomi Kommunerne

Læs mere

Annonceringsplan for Kommune- og Regionsrådsvalget 21. november

Annonceringsplan for Kommune- og Regionsrådsvalget 21. november Annonceringsplan for Kommune- og Regionsrådsvalget 21. november 2017. Uge 33 Stevnsbladet 16-08-2017 Valg til kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune I henhold til Kommunal- og Regionalvalglovens 22 bekendtgøres

Læs mere

Dagsorden for Byrådet

Dagsorden for Byrådet Dagsorden for Byrådet 10.12.2013 Kl. 19:00 A: Socialdemokratiet B: Det Radikale Venstre C: Det Konservative Folkeparti F: Socialistisk Folkeparti I: Liberal Alliance O: Dansk Folkeparti V: Venstre Ø: Enhedslisten

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til Europa-Parlamentsvalget i Danmark søndag den 26. maj 2019

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til Europa-Parlamentsvalget i Danmark søndag den 26. maj 2019 Til kommunerne på Færøerne (folkeregistrene) og de særligt bemyndigede stemmemodtagere 2 bilag Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2018-269 Doknr. 19119 Dato 08-02-2019

Læs mere

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november Regionernes indsats for en høj stemmeprocent Kandidat? Dine vælgere vil møde kampagnen fra regionerne. Se mere her EN HØJ VALGDELTAGELSE En høj stemmeprocent er målsætningen

Læs mere

Valgbestyrelsen består af følgende 7 medlemmer og 7 stedfortrædere:

Valgbestyrelsen består af følgende 7 medlemmer og 7 stedfortrædere: Vedrørende Kommunalvalg 2017 Dato: 09.08.2017 Center for Politik Udvikling og Borgerservice Team Jura horsholm.dk Kommunalbestyrelsens opgaver i forbindelse med kommunalvalget den 21. november 2017 Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Danskernes viden om kvinder og politisk repræsentation

Danskernes viden om kvinder og politisk repræsentation Marts 2015 Danskernes viden om kvinder og politisk repræsentation I dette faktaark præsenteres resultaterne af en survey om køn og demokratisk repræsentation gennemført af Epinion for DeFacto i november/december

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til kommunal- og regionalvalget i Danmark tirsdag den 21. november 2017

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til kommunal- og regionalvalget i Danmark tirsdag den 21. november 2017 Til kommunerne på Færøerne (folkeregistrene) og de særligt bemyndigede stemmemodtagere 2 bilag Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2017-3153 Doknr. 477856 Dato 22-08-2017

Læs mere

S og V er lige økonomisk ansvarlige

S og V er lige økonomisk ansvarlige S og V er lige økonomisk ansvarlige Venstre og Socialdemokraterne er i høj eller nogen grad økonomisk ansvarlige partier, der kan tage regeringsansvar for Danmarks økonomi. Det mener to ud af tre vælgere.

Læs mere

Søndag den 26. maj 2019 afholdes der valg af danske medlemmer til Europa- Parlamentet. 2. Betingelser og frist for brevstemmeafgivning

Søndag den 26. maj 2019 afholdes der valg af danske medlemmer til Europa- Parlamentet. 2. Betingelser og frist for brevstemmeafgivning Danmarks Rederiforening, Rederiforeningen af 1895 og Rederiforeningen for mindre skibe (Alle: info@shipowners.dk) Mærsk mlsmcert@maersk.com / MSSHRADM@maersksupplyservice.com Udenrigsministeriet um@um.dk

Læs mere

I morgen stemmer Danmark

I morgen stemmer Danmark I morgen stemmer Danmark Hvem må stemme? og hvordan stemmer man? Side 1 af 9 Lektion 1: Hvem kan stemme? Opgave 1 Instruktion: Match synonymerne Ord og udtryk fra teksten 1. valgkort 2. afstemningsdagen

Læs mere

-- AKT BILAG 1 -- [ Til ejere af danske havanlæg på dansk område om brevstemmeafgivning til Europa-Pa --

-- AKT BILAG 1 -- [ Til ejere af danske havanlæg på dansk område om brevstemmeafgivning til Europa-Pa -- -- AKT 19075 -- BILAG 1 -- [ Til ejere af danske havanlæg på dansk område om brevstemmeafgivning til Europa-Pa -- INEOS E&P DK A/S Hess Denmark ApS Mærsk Drilling A/S Slotsholmsgade 10 1216 København K

Læs mere

Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013

Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013 Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013 Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Kan det ikke være ligegyldigt? -

Læs mere

Tirsdag den 21. november 2017 afholdes der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd

Tirsdag den 21. november 2017 afholdes der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd Danmarks Rederiforening, Rederiforeningen af 1895 og Rederiforeningen for mindre skibe (Alle: info@shipowners.dk) Mærsk mlsmcert@maersk.com / MSSHRADM@maersksupplyservice.com Udenrigsministeriet um@um.dk

Læs mere

Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet

Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet Hvidovre Kommune Center for Skole og Uddannelse Indhold Kapitel I: Indledning... 3 Kapitel II: Ansvar for

Læs mere

Oversigt over tidsfrister ved de kommunale og regionale valg tirsdag den 19. november 2013

Oversigt over tidsfrister ved de kommunale og regionale valg tirsdag den 19. november 2013 Enhed VALG-ENH, Valgenheden Sagsbehandler DEPNNM Koordineret med Sagsnr. 2012-03114 Doknr. 31837 Dato 06-02-2013 Oversigt over tidsfrister ved de kommunale og regionale valg tirsdag den 19. november 2013

Læs mere

TV 2 Regioner UNGE VÆLGERE TELEFONUNDERSØGELSE FORETAGET 21. AUGUST 6. SEPTEMBER RESPONDENTER

TV 2 Regioner UNGE VÆLGERE TELEFONUNDERSØGELSE FORETAGET 21. AUGUST 6. SEPTEMBER RESPONDENTER TV 2 Regioner UNGE VÆLGERE TELEFONUNDERSØGELSE FORETAGET 21. AUGUST 6. SEPTEMBER 2017 836 RESPONDENTER 1 00. VED DU HVILKET ÅR NÆSTE KOMMUNALVALG AFHOLDES? 40% 35% 30% 29% 22% 20% 0% 4% 1% 2017 2018 2019

Læs mere

Emne: REFERAT fra Valgbestyrelsesmøde

Emne: REFERAT fra Valgbestyrelsesmøde Emne: REFERAT fra Valgbestyrelsesmøde 20170910 04. oktober 2017 - Sagsnr. 16/7234 - Løbenr. 184998/17 Møde dato 9. oktober 2017 Møde tidspunkt Kl. 08:00-09:00 Mødeleder Borgmester Jørn Pedersen Mødested

Læs mere

Regler for valg til skolebestyrelser i Hvidovre Kommune

Regler for valg til skolebestyrelser i Hvidovre Kommune Regler for valg til skolebestyrelser i Hvidovre Kommune Hvidovre Kommune Center for Skole og Uddannelse Indhold Kapitel I: Indledning... 3 Kapitel II: Ansvar for gennemførelse af valget... 3 Kommunalbestyrelsen

Læs mere

K K R S J Æ L L A N D

K K R S J Æ L L A N D D AG SORDEN 2018 K K R S J Æ L L A N D Dato: 22-01-2018 10:30 Sted: Sørup Herregård Sørupvej 26 4100 Ringsted. Mødet er fra kl. 10.30-12.00. Partierne aftaler selv gruppemøder. Gruppemøder kan i givet

Læs mere

Orientering om ændringer af valglovgivningen pr. 1. april 2016

Orientering om ændringer af valglovgivningen pr. 1. april 2016 Til Statsforvaltningen og samtlige kommuner og regioner Sagsnr. 2016-2390 Doknr. 334427 Dato 29-04-2016 Orientering om ændringer af valglovgivningen pr. 1. april 2016 Ved dette brev orienteres Statsforvaltningen,

Læs mere

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013 Kommunerne og valgdeltagelsen Kommuna Den 19. november 2013 er der kommunalvalg. Det er vigtigt, at så mange som muligt tager del i demokratiet den dag. Derfor opfordrer

Læs mere

Spørgsmål/svar i forbindelse med kommunalbestyrelsens og regionsrådenes konstituering (KRV17)

Spørgsmål/svar i forbindelse med kommunalbestyrelsens og regionsrådenes konstituering (KRV17) Spørgsmål/svar i forbindelse med kommunalbestyrelsens og regionsrådenes konstituering (KRV17) 1) Er en konstitueringsaftale bindende? Nej, en konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke

Læs mere

Oversigt over tidsfrister ved de kommunale og regionale valg tirsdag den 21. november 2017

Oversigt over tidsfrister ved de kommunale og regionale valg tirsdag den 21. november 2017 Oversigt over tidsfrister ved de kommunale og regionale valg tirsdag den 21. november 2017 Forberedelsen, gennemførelsen og opgørelsen af de kommunale og regionale valg skal ske inden for de tidsfrister,

Læs mere

Kommunalpolitiske ønsker og prioriteringer inden for OPS

Kommunalpolitiske ønsker og prioriteringer inden for OPS Analysenotat Kommunalpolitiske ønsker og prioriteringer inden for OPS Dansk Erhverv har i februar 2010 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommunalpolitikere. Undersøgelsen omhandler blandt

Læs mere

K K R H O V E D S T A D E N

K K R H O V E D S T A D E N D AG SORDEN 2018 K K R H O V E D S T A D E N Dato: 29-01-2018 10:30 12.00 Sted: Pharmakon Milnersvej 42 3400 Hillerød Partierne aftaler selv gruppemøder. Gruppemøder kan i givet fald placeres i tidsrummet

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT OVER

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT OVER Enhed Valgenheden Sagsbehandler Camilla Leidesdorff Laudrup Sagsnr. 2018-224 Doknr. 544686 Dato 03-10-2018 KOMMENTERET HØRINGSNOTAT OVER Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om

Læs mere

BYRÅDS- OG REGIONSRÅDSVALG DEN 21. NOVEMBER Information nr. 1

BYRÅDS- OG REGIONSRÅDSVALG DEN 21. NOVEMBER Information nr. 1 1 BYRÅDS- OG REGIONSRÅDSVALG DEN 21. NOVEMBER 2017 Information nr. 1 om lovændringer, blanketter, vigtige datoer i forbindelse med indlevering af kandidatlister og anmeldelse af forbund, kandidatuddannelse,

Læs mere

KONSTITUERINGSAFTALE Horsens Kommune

KONSTITUERINGSAFTALE Horsens Kommune 29.11.13 KONSTITUERINGSAFTALE 2014-2017 Horsens Kommune Indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Liberal Alliance. I forlængelse

Læs mere

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed Forord Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig: Den landsdækkende kampagne vil blive rullet ud, hvor vi for færrest midler kan møde flest mulige borgere indenfor målgruppen.

Læs mere

Gallup om KV13. National prognose. Gallup om KV13. TNS Dato: 18. november 2013 Projekt: 59618

Gallup om KV13. National prognose. Gallup om KV13. TNS Dato: 18. november 2013 Projekt: 59618 National prognose TNS Dato: 18. november 2013 Projekt: 59618 KV13 national prognose Feltperiode: Den 15. 18. november 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode:

Læs mere

K K R S Y D D A N M A R K

K K R S Y D D A N M A R K D AG SORDEN 2018 K K R S Y D D A N M A R K Dato: 25-01-2018 10:30 Sted: Comwell Hotel Kolding Skovbrynet 1 6000 Kolding Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati. KL varetager

Læs mere

Procedure for Ældrerådsvalg 2017

Procedure for Ældrerådsvalg 2017 Procedure for Ældrerådsvalg 2017 Version 3 - Maj 2017 Side 1 af 5 Lovgrundlag LBK nr. 930 af 17/9 2012 om Retssikkerhed og administration på det sociale område 30 33. Socialministeriets vejledning nr.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om kommunale og regionale valg

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om kommunale og regionale valg 2013/1 BSF 14 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 24. oktober 2013 af Morten Marinus (DF), Mikkel Dencker (DF), Finn Sørensen (EL), Frank Aaen

Læs mere

Ikke-etniske danskere i politik

Ikke-etniske danskere i politik 1 Ikke-etniske danskere i politik Følgende notat belyser, hvordan politikerne i Danmark ikke har en etnisk sammensætning, der repræsenterer den danske befolkning. Det fremgår af Ceveas optælling af de

Læs mere

Vælgerne bryder sig ikke om dobbeltmandater

Vælgerne bryder sig ikke om dobbeltmandater Vælgerne bryder sig ikke om dobbeltmandater To ud af tre vælgere mener, at dobbeltmandater gør det stort set umuligt at passe det politiske arbejde ordentligt, mens kun hver sjette ser det som en styrke.

Læs mere

Oversigt over tidsfrister til folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015

Oversigt over tidsfrister til folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 Oversigt over tidsfrister til folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 Forberedelsen, gennemførelsen og opgørelsen af folketingsvalg skal ske inden for de tidsfrister, der er fastsat i eller i henhold

Læs mere

Det danske valgsystem

Det danske valgsystem Det danske valgsystem Valg til Europa-Parlamentet Hvert femte år afholdes der Europa-Parlamentsvalg i EU s medlemsstater. Ved Europa-Parlamentsvalget i 2009 blev der valgt 13 danske medlemmer. Siden Europa-Parlamentsvalget

Læs mere

Familiepolitik er usynlig for danskerne

Familiepolitik er usynlig for danskerne Familiepolitik er usynlig for danskerne Næsten hver anden dansker kan ikke få øje på noget parti, der specielt kæmper børnefamiliernes sag. Når danskerne skal pege på de partier, der bedst kæmper børnefamiliernes,

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på danske havanlæg på dansk område til folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015

Meddelelse om brevstemmeafgivning på danske havanlæg på dansk område til folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 -- AKT 235850 -- BILAG 1 -- [ Dag 1 - brev 12 - danske havanlæg på dansk område (DONGAmerada Hess) ] -- DONG Energy Amerada Hess ApS 2 bilag Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon 72 28 24 00 Fax

Læs mere

K K R H O V E D S T A D E N

K K R H O V E D S T A D E N D AG SORDEN 2014 K K R H O V E D S T A D E N Dato: 29-01-2014 Tidspunkt: 10:30 Sted: Pharmakon, Milnersvej 42, 3400 Hillerød Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati.

Læs mere

Krydstabeller Thorning, side 1/23

Krydstabeller Thorning, side 1/23 Krydstabeller, 25. 27. juni 2012 MEGAFON/TV 2 Nyhederne/Politiken Thorning, 1.030 respondenter 04. Regeringen med Helle 03. Hvad stemte du på ved folketingsvalget den 15. september 2011? A. Socialdemo

Læs mere

K K R S J Æ L L A N D

K K R S J Æ L L A N D D AG SORDEN TIL KONSTITUERENDE M ØDE 2010 K K R S J Æ L L A N D Dato: 25. januar 2010 Tidspunkt: 10.30 Sted: Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted KL s mission Varetage demokratisk styrede kommuners

Læs mere

OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL

OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL FAQ (hyppigt stillede spørgsmål) om valg af valgstyrere og tilforordnede vælgere samt bistand af kommunalt ansat personale på valgdagen og fintællingsdagen OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL Hvornår skal en kommunalbestyrelse

Læs mere

Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017

Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Dato 27. november 2017 Prioriteret sag Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017 1. Resume Aarhus Kommune har i forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08)

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) ÆLDRERÅDSVALG I NORDDJURS KOMMUNE Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) Kommunalbestyrelsen i Norddjurs kommune har besluttet, at valg til ældrerådet holdes på samme tidspunkt som valg

Læs mere

Vedtægter for Nye Borgerlige

Vedtægter for Nye Borgerlige Vedtægter for Nye Borgerlige Navn og hjemsted 1. Partiets navn er Nye Borgerlige. Partiet har hjemsted i Hørsholm Kommune. Formål 2. Nye Borgerliges formål er at organisere alle vælgere, som støtter partiets

Læs mere

Møde nr.: 5 Mødedato: 15. maj 2012 Mødetid: Mødested: Byrådssalen

Møde nr.: 5 Mødedato: 15. maj 2012 Mødetid: Mødested: Byrådssalen Dagsorden Byråd Møde nr.: 5 Mødedato: 15. maj 2012 Mødetid: 17.00 Mødested: Byrådssalen Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK Indtræden af stedfortræder 2 ØK Valg af borgmester 3 ØK Valg af 2. viceborgmester

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for... 1 valg til Ældrerådet... 1 Lovgrundlag... 2 Valgdato... 2 Valgbestyrelse... 2 Valgbarhed...

Læs mere

a) Bekendtgørelse af frister og valg af valgbestyrelse ved kommunale og regionale valg

a) Bekendtgørelse af frister og valg af valgbestyrelse ved kommunale og regionale valg NOTAT Dato Orientering om ændringerne i valglovgivningen pr. 1. april 2016, herunder administrative og økonomiske konsekvenser Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Ved lov nr. 1742 af 22. december 2015 blev

Læs mere

-- AKT BILAG 1 -- [ Aktdokument ] --

-- AKT BILAG 1 -- [ Aktdokument ] -- -- AKT 96264 -- BILAG 1 -- [ Aktdokument ] -- Til: Rigsombudsmanden i Grønland (ro@gl.stm.dk) Cc: cas@gl.stm.dk (cas@gl.stm.dk) Fra: Valgenheden (valg@oim.dk) Titel: HASTER: Brev til Rigsombudsmanden i

Læs mere

Valg til. Viborg Ældreråd. Viborg Kommune. for perioden. Side 1 af 5

Valg til. Viborg Ældreråd. Viborg Kommune. for perioden. Side 1 af 5 Valg til Viborg Ældreråd i Viborg Kommune for perioden 01.01.2014-31.12.2017 Side 1 af 5 Valgdato: Valget afholdes i perioden 05. 11. 19.11.2013. Valgform: Brevafstemning. Stemmeseddel, kandidatliste og

Læs mere

K K R M I D T J Y L L A N D

K K R M I D T J Y L L A N D D AG SORDEN TIL KONSTITUERENDE M ØDE 2010 K K R M I D T J Y L L A N D Dato: 21. januar 2010 Tidspunkt: 10.30 Sted: Scandic Silkeborg, Udgårdsvej 2, 8600 Silkeborg KL s mission Varetage demokratisk styrede

Læs mere

Der afholdes ikke valg til Europa-Parlamentet eller folkeafstemning om patentdomstolen på Færøerne og i Grønland.

Der afholdes ikke valg til Europa-Parlamentet eller folkeafstemning om patentdomstolen på Færøerne og i Grønland. Danmarks Rederiforening, Rederiforeningen af 1895, Rederiforeningen for mindre Skibe (Alle: info@shipowners.dk) Cc: Søfartsstyrelsen KSF@dma.dk Dansk Navigatørforening: navigator@dana.dk Sømændenes Forbund:

Læs mere

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen Økonomiudvalget Punkt: 6 Acadre sagsnr.: 17/6719 Journalnr.: Sagsforløb: ØU - Åben sag Mødedato: 08.06.2017 Sagsansvarlig enhed: Politik, Udvikling og Borgerservice Sagsbehandler: Christian Buch Sørensen

Læs mere

A B C F l O V Ø Å +/- 2,1 +/- 0,9 +/- 0,8 +/- 0,9 +/- 1,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,3 +/- 1. Valgresultat ,5 26,3 21,1 21,0 19,5 19,9

A B C F l O V Ø Å +/- 2,1 +/- 0,9 +/- 0,8 +/- 0,9 +/- 1,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,3 +/- 1. Valgresultat ,5 26,3 21,1 21,0 19,5 19,9 3 26,3 26, 2 2 21,1 21, 19, 19,9 7, 8,1 7,8 8, 4,6 4, 3,4 3,2 4,2 4,3 4,8 4,9 +/- 2,1 +/-,9 +/-,8 +/-,9 +/- 1,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,3 +/- 1 Valgresultat 2 19-8-2 47 47 4 4 3 37 36 34 3 3 2 2 13 14 14

Læs mere

Oversigt over tidsfristerne ved folketingsvalget torsdag den 15. september 2011

Oversigt over tidsfristerne ved folketingsvalget torsdag den 15. september 2011 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: DEPNNM Sags nr.: 1006916 Dok. Nr.: 376665 Dato: 26. august 2011 Oversigt over tidsfristerne ved folketingsvalget torsdag den 15. september

Læs mere

A B C F l O V Ø Å +/- 2,2 +/- 1,1 +/- 0,8 +/- 1,1 +/- 1,3 +/- 2 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1,2. Valgresultat ,8 26,3 26,3 21,9

A B C F l O V Ø Å +/- 2,2 +/- 1,1 +/- 0,8 +/- 1,1 +/- 1,3 +/- 2 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1,2. Valgresultat ,8 26,3 26,3 21,9 26,3 26,8 26,3 21, 21,1 21,1 1, 17, 17,3 4,6, 4, 3,4 2, 2,6 4,2 4,7 4,8 7, 8,2 7,1 7,8 8,2 8,2 4,8 6, 6,8 +/- 2,2 +/- 1,1 +/-,8 +/- 1,1 +/- 1,3 +/- 2 +/- 1, +/- 1,4 +/- 1,2 Valgresultat 24--16 24-8-16

Læs mere

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk Seniorforsker, Maja Kluger Dionigi +45 3 59 55 87 mkr@thinkeuropa.dk RESUME

Læs mere

Danskerne: Lad børnefamilier arbejde mindre

Danskerne: Lad børnefamilier arbejde mindre Danskerne: Lad børnefamilier arbejde mindre Op mod hver anden dansker flere kvinder end mænd - mener, at børnefamilier skal have ret til at gå på deltid, mens de har børn under seks år. På spørgsmålet

Læs mere

SF er vælgernes reservehold

SF er vælgernes reservehold SF er vælgernes reservehold Hvis vælgerne skulle på et andet parti end deres foretrukne, ville flest 14 procent - vælge SF. Alle SF s potentielle r kommer fra partier i rød blok (R, S og EL). 12 procent

Læs mere

K K R S J Æ L L A N D

K K R S J Æ L L A N D DAGSORDEN 2014 K K R S J Æ L L A N D Dato: 28-01-2014 10:30 Sted: Sørup Herregård, Sørupvej 26, 4100 Ringsted. Mulighed for gruppemøder fra kl. 9.00 Mission KL bidrager til at udv ikle og f astholde et

Læs mere

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Faldende interesse? http://www.cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/valgdeltagelse_i_kommunerne/ Massiv forskning i kommunalvalget Valgdeltagelsen i Aarhus

Læs mere

K K R S Y D D A N M A R K

K K R S Y D D A N M A R K D AG SORDEN TIL KONSTITUERENDE MØDE 2010 K K R S Y D D A N M A R K Dato: 19. januar 2010 Tidspunkt: 10.30 Sted: Fredericia Uddannelsescenter, Mosegårdsvej 2, Fredericia KL s mission Varetage demokratisk

Læs mere

A B C F l K O V Ø Å +/- 2 +/- 1 +/- 0,9 +/- 1,1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,8 +/- 1,9 +/- 1,3 +/- 0,8. Valgresultat ,7 24,8

A B C F l K O V Ø Å +/- 2 +/- 1 +/- 0,9 +/- 1,1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,8 +/- 1,9 +/- 1,3 +/- 0,8. Valgresultat ,7 24,8 3 2 2 2, 2,1 24, 1,9 17,9 2,7 21, 2, 1 1 12,3 9, 9,2 9, 9,1 7,4,,7 4, 4,9,, 4,, 3,7 3, 4, 3,1,,4,, +/- 2 +/- 1 +/-,9 +/- 1,1 +/- 1,2 +/-,4 +/- 1, +/- 1,9 +/- 1,3 +/-, Valgresultat 211 1--21 2--21 4 44

Læs mere

A B C F l K O V Ø Å +/- 2,2 +/- 1,1 +/- 0,9 +/- 1,2 +/- 1,3 +/- 0,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1. Valgresultat ,7 24,8

A B C F l K O V Ø Å +/- 2,2 +/- 1,1 +/- 0,9 +/- 1,2 +/- 1,3 +/- 0,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1. Valgresultat ,7 24,8 3 2 26,4 26, 24,8 26, 2 18,3 1,8 2,2 2, 1 1 12,3 9, 9,2 8,8 9,,2,4 6,,3,6,9 4,9 4,9, 3, 3, 4, 4,,8,6,, +/- 2,2 +/- 1,1 +/-,9 +/- 1,2 +/- 1,3 +/-,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1 Valgresultat 211 6-6-21-6-21

Læs mere

A B C F l K O V Ø Å +/- 2 +/- 0,9 +/- 0,8 +/- 1 +/- 1,1 +/- 0,4 +/- 1,7 +/- 1,8 +/- 1,3 +/- 0,9. Valgresultat ,7

A B C F l K O V Ø Å +/- 2 +/- 0,9 +/- 0,8 +/- 1 +/- 1,1 +/- 0,4 +/- 1,7 +/- 1,8 +/- 1,3 +/- 0,9. Valgresultat ,7 3 2 2 2,4 2, 24,8 18,9 18,3 2, 2, 21, 1 12,3 9, 9,2 8,2 8, 8,,3,8,, 4,9, 4,2 4, 3,4 3,4 3,8 3,8,8,,, +/- 2 +/-,9 +/-,8 +/- 1 +/- 1,1 +/-,4 +/- 1, +/- 1,8 +/- 1,3 +/-,9 Valgresultat 211 3--2 4--2 4 44 4

Læs mere

A B C F l K O V Ø Å +/- 1,9 +/- 1 +/- 0,8 +/- 1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,7 +/- 1,8 +/- 1,2 +/- 0,9. Valgresultat ,7

A B C F l K O V Ø Å +/- 1,9 +/- 1 +/- 0,8 +/- 1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,7 +/- 1,8 +/- 1,2 +/- 0,9. Valgresultat ,7 3 2 2 24, 2,1 24, 26,7 2,2 1, 1,2 1,1 1 12,3,,2,,,3 7,7 6, 6,7 4,,3 4,,,,2 4,6 3,1 3,2,,,, +/- 1, +/- 1 +/-, +/- 1 +/- 1,2 +/-,4 +/- 1,7 +/- 1, +/- 1,2 +/-, Valgresultat 211 1-6-2 11-6-2 4 44 44 44 47

Læs mere

A B C F l K O V Ø Å +/- 2,1 +/- 1 +/- 0,9 +/- 1,1 +/- 1,3 +/- 0,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1. Valgresultat ,7 26,7 26,7

A B C F l K O V Ø Å +/- 2,1 +/- 1 +/- 0,9 +/- 1,1 +/- 1,3 +/- 0,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1. Valgresultat ,7 26,7 26,7 3 2 24, 26,7 26,7 26,7 2 17, 1,3 2, 2, 1 1 12,3 9, 9,2 9,, 7,4 7,3 6,7,9 6, 4,9 4, 4,9, 3,7 4, 4,3 3,4,,,, +/- 2,1 +/- 1 +/-,9 +/- 1,1 +/- 1,3 +/-,3 +/- 1,9 +/- 1,9 +/- 1,4 +/- 1 Valgresultat 211 7-6-21-6-21

Læs mere

A B C F l K O V Ø Å +/- 2 +/- 1 +/- 0,8 +/- 1,1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,8 +/- 1,8 +/- 1,3 +/- 0,9. Valgresultat ,7 24,8

A B C F l K O V Ø Å +/- 2 +/- 1 +/- 0,8 +/- 1,1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,8 +/- 1,8 +/- 1,3 +/- 0,9. Valgresultat ,7 24,8 3 2 2 26,4 26,4 24,8 18,9 18, 26, 21, 2,2 1 12,3 9, 9,2 8,6 8, 6,8,3 6,,,8 4, 4, 4,9, 3,4 3,4 3,8 4,2,8,,6, +/- 2 +/- 1 +/-,8 +/- 1,1 +/- 1,2 +/-,4 +/- 1,8 +/- 1,8 +/- 1,3 +/-,9 Valgresultat 211 4-6-2-6-2

Læs mere

A B C F l K O V Ø Å +/- 2,1 +/- 1,1 +/- 0,9 +/- 1,1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,8 +/- 1,9 +/- 1,3 +/- 0,9. Valgresultat ,7 24,8

A B C F l K O V Ø Å +/- 2,1 +/- 1,1 +/- 0,9 +/- 1,1 +/- 1,2 +/- 0,4 +/- 1,8 +/- 1,9 +/- 1,3 +/- 0,9. Valgresultat ,7 24,8 3 2 2,4 2,4 24,8 2, 2 18, 18,3 2,2 2,2 1 1,3 9, 9,2 8, 8,8,3,2,,3,8, 4, 4,9, 4,2 3,4 3, 4,,8,,, +/- 2,1 +/- 1,1 +/-,9 +/- 1,1 +/- 1,2 +/-,4 +/- 1,8 +/- 1,9 +/- 1,3 +/-,9 Valgresultat 211 --21 --21 4 44

Læs mere

Folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 brevstemmeafgivning i kommunerne

Folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 brevstemmeafgivning i kommunerne -- AKT 235871 -- BILAG 1 -- [ Dag 1 - brev - KB ] -- Til alle kommunalbestyrelser v/ den valgansvarlige i kommunen cc.: KL 4 bilag Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon 72 28 24 00 Fax 72 28 24

Læs mere

VALGREGLER FOR AALBORG UNIVERSITET

VALGREGLER FOR AALBORG UNIVERSITET AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 4-05 Pkt.: 9 Bilag: B Valgregler af juni 2005 J.nr. 2005-021/01-0001 VALGREGLER FOR AALBORG UNIVERSITET Valg til bestyrelsen Kap. 1. Lovgrundlag og organisatoriske

Læs mere

BEFOLKNING OG VALG STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2007:17 27. november 2007. Folketingsvalget den 13. november 2007

BEFOLKNING OG VALG STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2007:17 27. november 2007. Folketingsvalget den 13. november 2007 STATISTISKE EFTERRETNINGER BEFOLKNING OG VALG 2007:17 27. november 2007 Folketingsvalget den 13. november 2007 Ved kongeligt åbent brev af 24. oktober 2007 blev det bestemt, at der tirsdag den 13. november

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Om undersøgelsen Artiklen er skrevet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som Enhedslisten har fået foretaget af analysebureauet &Tal. Ønsket er

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

-- AKT BILAG 1 -- [ Til alle kommunalbestyrelser om brevstemmeafgivning til Europa-Parlamentsvalg 2019 ] --

-- AKT BILAG 1 -- [ Til alle kommunalbestyrelser om brevstemmeafgivning til Europa-Parlamentsvalg 2019 ] -- -- AKT 85692 -- BILAG 1 -- [ Til alle kommunalbestyrelser om brevstemmeafgivning til Europa-Parlamentsvalg 2019 ] -- Til alle kommunalbestyrelser v/de valgansvarlige i kommunerne cc: KL Slotsholmsgade

Læs mere

Vedtægter for Liberal Alliance Gladsaxe

Vedtægter for Liberal Alliance Gladsaxe Vedtægter for Liberal Alliance Gladsaxe UDGÅR 1. Navn og hjemsted Stk. 1. Foreningens navn er Liberal Alliance Gladsaxe, forkortet LA Gladsaxe. Stk. 2. Foreningens hjemsted er Gladsaxe Kommune. Stk. 3.

Læs mere

Vedtægter for Nye Borgerlige

Vedtægter for Nye Borgerlige Vedtægter for Nye Borgerlige Navn og hjemsted 1. Partiets navn er Nye Borgerlige. Partiet har hjemsted i Hørsholm Kommune. Formål 2. Nye Borgerliges formål er at organisere alle vælgere, som støtter partiets

Læs mere

-- AKT BILAG 1 -- [ HASTER Brev til rederierne om brevstemmeafgivning til folketingsvalget den 18. juni ] --

-- AKT BILAG 1 -- [ HASTER Brev til rederierne om brevstemmeafgivning til folketingsvalget den 18. juni ] -- -- AKT 235856 -- BILAG 1 -- [ HASTER Brev til rederierne om brevstemmeafgivning til folketingsvalget den 18. juni ] -- Danmarks Rederiforening, Rederiforeningen af 1895 og Rederiforeningen for mindre skibe

Læs mere

Vejledning om opstilling til kommunalvalg

Vejledning om opstilling til kommunalvalg Kære Alternativist. Vejledning om opstilling til kommunalvalg Dette er første version af vores vejledning, hvor du kan finde formelle og praktiske informationer om hvordan man stiller op til kommunalvalget.

Læs mere

Sag Ældrerådsvalg 2013 Sagsnr. 13/661 Initialer anetha. Åben sag

Sag Ældrerådsvalg 2013 Sagsnr. 13/661 Initialer anetha. Åben sag Sag Ældrerådsvalg 2013 Sagsnr. 13/661 Initialer anetha Åben sag Resumé Ældrerådets valgperiode udløber med udgangen af 2013, og der skal således afvikles ældrerådsvalg i indeværende år. I henhold til Lov

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

Social- og Indenrigsministeriet har telefonisk besvaret spørgsmål med følgende indhold fra en kommune:

Social- og Indenrigsministeriet har telefonisk besvaret spørgsmål med følgende indhold fra en kommune: Enhed Kommunaljura og Valg Sagsbehandler LBH Koordineret med Sagsnr. 2015-8007 Doknr. 285071 Dato 06-11-2015 Ekstrakt af telefonnotat til besvarelse af en kommunes spørgsmål om økonomiudvalgets sammensætning

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008. Public

TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008. Public TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008 Public Metode Feltperiode: 24.-29. september 2008 Målgruppe: Borgere i Københavns kommune over på 18 år og derover Metode: G@llupForum (webinterviews)

Læs mere

LOV nr 1739 af 27/12/2018 (Historisk) Udskriftsdato: 17. juli 2019

LOV nr 1739 af 27/12/2018 (Historisk) Udskriftsdato: 17. juli 2019 LOV nr 1739 af 27/12/2018 Udskriftsdato: 17. juli 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j. nr. 2018-224 Senere ændringer til forskriften LBK nr 47

Læs mere

K K R H O V E D S T A D E N

K K R H O V E D S T A D E N D AG SORDEN TIL KONSTITUERENDE M ØDE 2010 K K R H O V E D S T A D E N Dato: 28. januar 2010 Tidspunkt: 11.00 Sted: KolleKolle Konferencehotel, Frederiksborgvej 105, 3500 Værløse KL s mission Varetage demokratisk

Læs mere

Kommunalvalgene 2013. Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Kommunalvalgene 2013. Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Kommunalvalgene 2013 Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Hvem er han? Forsker siden 1993. Først ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet

Læs mere

OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL

OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL FAQ (hyppigt stillede spørgsmål) om valg af valgstyrere og tilforordnede vælgere samt bistand af kommunalt ansat personale på valgdagen og fintællingsdagen OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL Hvornår skal en kommunalbestyrelse

Læs mere

Socialdemokraterne i Aabenraa Kredsen og Aabenraa Kommune

Socialdemokraterne i Aabenraa Kredsen og Aabenraa Kommune Socialdemokraterne i Aabenraa Kredsen og Aabenraa Kommune Vedtægter for Aabenraa Kredsorganisation, der samtidig virker som fællesledelse i Aabenraa Kommune. Kredsorganisationen/fællesledelsen består af

Læs mere

VEDTÆGTER for Liberal Alliance STORKREDS FYN cvr.nr

VEDTÆGTER for Liberal Alliance STORKREDS FYN cvr.nr VEDTÆGTER for Liberal Alliance STORKREDS FYN cvr.nr. 30965892 1. Navn, hjemsted og adresse Foreningens navn er Liberal Alliance Fyns Storkreds. Foreningens hjemsted og adresse er hos den til enhver tid

Læs mere

Kære forældre Så skal der være valg til skolebestyrelsen igen. I år er 4 af de 7 forældrevalgte medlemmer på valg.

Kære forældre Så skal der være valg til skolebestyrelsen igen. I år er 4 af de 7 forældrevalgte medlemmer på valg. ELSTED ELSTED SKOLE ELSTED SKOLEVEJ 6, 8520 Lystrup. E-MAIL: els@mbu.aarhus.dk Tlf.: 8713 8787 Fax: 8713 8776 Kære forældre Så skal der være valg til skolebestyrelsen igen. I år er 4 af de 7 forældrevalgte

Læs mere

Det danske valgsystem

Det danske valgsystem Det danske valgsystem Kommunale- og regionale valg Det danske kommunale og regionale valgsystem er reguleret i lov om kommunale og regionale valg. Endvidere fastslår grundlovens 88, at valgretsalderen

Læs mere

Vedrørende stemmemodtagere i udlandet og brevstemmeafgivning til Europa-Parlamentsvalget

Vedrørende stemmemodtagere i udlandet og brevstemmeafgivning til Europa-Parlamentsvalget Departementet, Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3392 9441, E-mail valg@vfm.dk J.nr. 2009-742 Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk, lsn@fmn.dk cc.: ALA@gl.stm.dk Dato: 20. februar 2009

Læs mere

Bedømmelse af stemmesedler ved folketingsvalget Indholdsfortegnelse

Bedømmelse af stemmesedler ved folketingsvalget Indholdsfortegnelse Udvalget til Prøvelse af Valgene 2014-15 (2. samling) UPV Alm.del Bilag 19 Offentligt Bedømmelse af stemmesedler ved folketingsvalget Indholdsfortegnelse Stemmesedler afgivet på valgdagen... 2 Gyldige

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsordenen for Folketinget

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsordenen for Folketinget Beslutningsforslag nr. B 20 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. november 2014 af Mogens Lykketoft (S), Bertel Haarder (V), Pia Kjærsgaard (DF), Lone Loklindt (RV), Per Clausen (EL), Kristian Jensen (V),

Læs mere