MOD EN NY FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK I EU. Slow Food Policy Paper on CAP

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MOD EN NY FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK I EU. Slow Food Policy Paper on CAP"

Transkript

1 MOD EN NY FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK I EU Slow Food Policy Paper on CAP DK

2 Mod en ny Fælles Landbrugspolitik i EU På grund af den måde, den er udtænkt og er blevet styret frem til i dag, rummer den fælles landbrugspolitik i EU (CAP) stærkt kritiske punkter, der har negative konsekvenser for både producenter og forbrugere. For det første er landbrugspolitikken præget af voldsom ulighed, idet de finansielle ressourcer, knyttet til den såkaldte første søjle (som omfatter tiltag, der skal støtte markedet, især direkte betalinger til producenterne) er ulige fordelt mellem de forskellige former for produktion og forskellige landbrug (små, mellemstore og store) og medlemsstater. For det andet favoriserer landbrugsstøtten i dag en forbrugermodel, der er ude af balance. 250 af EU s 500 millioner indbygger er overvægtige, og 42 millioner lever under store afsavn, mens 90 millioner tons spiselig mad kasseres årligt. De facto har fødevarer mistet deres iboende værdi, og prisen er den eneste parameter, forbrugerne har som pejlemærke. For det tredje devaluerer Landbrugspolitikken arbejdskraften i agrifood-sektoren. En nylig undersøgelse fra Eurostat, EU s Statistikorganisation, viser, at beskæftigelsen i landbruget er faldet med 25 % på færre end ti år med et tab af 3,7 millioner jobs i Europa som helhed. Dette fald i beskæftigelsen er ikke blevet ledsaget af lønstigninger i landbrugssektoren sammenlignet med andre sektorer; men det faglige niveau i sektoren og som en konsekvens heraf også indtjeningen er faldet tilsvarende. Utilstrækkelig indtjening i landbrugserhvervene er en af hovedårsagerne til at mange landbrugsprodukter forsvinder fra markedet. 2 Den industrielle agrifood-model, som er blevet fasttømret i de seneste halvtreds år, er en af årsagerne til den alvorligste miljø- og klimakrise, menneskeheden nogensinde har oplevet. På den ene side er naturressourcer som eksempelvis vand, jord og skove blevet opfattet som uudtømmelige og derfor blevet udnyttet hensynsløst, så de nu er forbrugt i en grad, der ikke lader sig reparere. På den anden side har industrilandbruget gjort uhæmmet brug af materialer, der kræver store mængder fossilt brændstof, som eksempelvis kunstgødning, pesticider og plastic. I de seneste år har den fælles landbrugspolitik været emnet for en vidtrækkende reformproces. Denne fase, som er planlagt til at udmunde i den nye, Fælles landbrugspolitiks ikrafttræden i begyndelsen af 2014 er af grundlæggende betydning for den Europæiske Unions fremtid. Den nye, Fælles Landbrugspolitik skal adressere væsentlige udfordringer. Den skal: Garantere fødevaresikkerhed og fødevaresuverænitet, tilbyde en løsning på miljø- og klimakrisen, og den skal sparke liv i økonomi og beskæftigelse i landbrugssektoren. Slow Food har besluttet at gå ind i debatten ved at fremføre bevægelsens erfaringer og visioner for at fremskynde en mere retfærdig og bæredygtig fælles landbrugspolitik.

3 Slow Food og dens filosofi Slow Food er en international bevægelse, der søger at ændre forholdet mellem mennesker og fødevarer ved at fremme fødevaresuveræniteten, folkets ret til selv at beslutte hvad de dyrker og spiser. Ifølge Slow Food skal landbruget være holistisk, i den betydning at det skal forbinde aspekter, der normalt holdes adskilt: Sociale aspekter (som eksempelvis forholdet mellem producenter og konsumenter), miljømæssige aspekter (som beskyttelsen af biodiversitet, vandressourcerne og jordens frugtbarhed, distributionen, emballagens bæredygtighed og genbrug af ressourcer) og kulturelle ressourcer (beskyttelsen af traditionel viden). Der findes et tæt bånd mellem lokalsamfundene, den måde de producerer og konsumerer, deres kultur og det miljø, de lever i. Slow Food foreslår, at produktions- og konsumptionsmønstrene ændres gennem uddannelse og oplysning på fødevare- og miljøområderne, gennem styrkelse af de lokale økonomier og producenternes viden samt gennem beskyttelse af de forskellige kulturelle identiteter. Slow Food vil specifikt fremme et tættere bånd mellem producenter og forbrugere for at give producenterne mere værdighed og øge opmærksomheden hos forbrugerne, som har brug for at have flere værktøjer til rådighed for at kunne træffe deres valg. Fremtidens Fælles Landbrugspolitik ifølge Slow Food Bæredygtighed og den nye ruralitet 3 Morgendagens Fælles Landbrugspolitik kan ikke kun beskæftige sig med de produktive aspekter. Det bliver også af afgørende betydning at gå fra en politik, der udelukkende omhandler landbrug til en politik, der omfatter både landbrug og fødevarer. For at im_deg_ sammenfaldende problemer s_som dem, der vedr_rer milj_et, landskabet, beskyttelsen af naturressourcer og kampen mod klimaforandringerne mere aktivt og med st_rre effektivitet, vil det ogs_ v_re n_dvendigt at _ge interaktionen mellem Unionens politikker p_ forskellige omr_der. De to overordnede m_l, der skal inspirere den F_lles Landbrugspolitik i fremtiden er social, _konomisk og milj_m_ssig b_redygtighed og en ny ruralitet, der betyder, at fremtidens samfund skal orienteres om landomr_derne.

4 Fire grundlæggende ændringer For at nå disse mål, skal der gennemføres fire grundlæggende ændringer i den Fælles Landbrugspolitiks struktur. 1. Små- og mellemskalaproducenter skal understøttes Beslutningen om at landbruget kan struktureres efter de samme regler som enhver anden industrisektor ligger til grund for den dramatiske situation, landbrugsproduktionen i Europa befinder sig i. For at producere kvalitetsfødevarer på en bæredygtig måde er det i stedet nødvendigt at styrke landbrug, der er i harmoni med økosystemet og at kombinere innovation og traditionel viden. Den Fælles Landbrugspolitik skal fokusere på bæredygtige kvalitetsprodukter, der fremstilles i lille og mellemstor skala, og som udelukkende er beregnet til at blive konsumeret af dyr og mennesker. Fremtidens udfordring ligger ikke i at producere større mængder af landbrugsprodukter, men i at producere fødevarer mere effektivt og bæredygtigt, og i at placere ansvaret herfor på små og mellemstore kvalitetsbevidste producenter, som er knyttet til jorden og som har en lav miljøpåvirkning. Små og mellemstore producenter vil, idet de er mere arbejdskraft-intensive, skabe job, være mere bæredygtige (i betydningen energibesparende), styrke lokale økonomier (også i udkantsområderne) og lette befolkningstrykket i byområderne. 2. Lokale produkter skal fremmes Småskalaproduktion er ikke nok i sig selv. Forbindelsen mellem småskalaproduktion og lokalområder (den miljømæssige forpligtelse) er en afgørende faktor for at sikre bæredygtige produkter. Lokale og traditionelle produkter (grøntsagssorter, dyreracer, forarbejdede fødevarer) er bedst tilpasset klimaet og jordbundsforholdene og udtrykker bedst deres potentiale i områder, hvor de takket være menneskelig arbejdskraft, har været akklimatiseret gennem århundreder. De er derfor mere resistente og behøver mindre intervention udefra. Derfor er de mere bæredygtige, set fra både en miljømæssig og en økonomisk synsvinkel. Endelig spiller de en vigtig rolle i beskyttelsen af biodiversiteten og i at fremme lokalsamfundenes madkultur og traditioner Fremme lokale agrifood-systemer Den globale markedsøkonomi har blottet alle sine begrænsninger, når det gælder affald og skade på miljøet. Lokale systemer til produktion, distribution og konsumption af fødevarer vil reducere miljøpåvirkningen ved at reducere de afstande, fødevarer skal transporteres (food miles) og ved at sikre forbrugernes adgang til friske, lokale produkter i sæson. Ved at fjerne nogle af mellemregningerne i forholdet mellem producenter og forbrugere er det muligt at skabe et nyt forhold mellem land og by. Uddannelse ikke kun i skolerne, men også på gårdene og på salgsstederne spiller en afgørende rolle i opbygningen af lokale agrifood-systemer. Derfor er det væsentligt at opbygge netværk til udveksling af viden og solidaritet mellem landbrugere og byboere.

5 4. Fremme af miljøvenlige agrifood-systemer I små- og mellemskalaproduktion er det lettere at gennemføre agroøkologiske principper. Disse er baseret på styring af naturressourcer (biodiversitet, land, vand landskab), på viden om lokalt landbrug, på implementering af de traditionelle og moderne teknologier, der er bedst egnet til forskellige jordbunds- og klimaforhold, på udelukkelse af genetisk modificerede produkter, monokulturer og intensiv avl, på reduktion af syntetiske kemikalier, på beskyttelse af landbrugslandskabet og på social ligevægt. Fremtidens Fælles Landbrugspolitik skal ikke alene stræbe efter at reducere størrelsen af agrifoodvirksomhederne, men også parallelt hermed belønne dem, der udvikler agroøkologiske teknologier, ved at tilbyde lokalsamfund bidrag i form af miljøservicer ( forgrønnelsen af den Fælles Landbrugspolitik). Den fremtidige Fælles Landbrugspolitik skal også belønne dem, der vælger at bo i udkantsområderne (bjerge og højdedrag). Affolkningen af bjergområder forårsager alvorlige hydrogeologiske problemer og skaber økonomiske, sociale og miljømæssige omkostninger for lokalsamfundene. Folk, der beslutter at bo i disse besværlige områder spiller en nøglerolle i et passe på jorden og fortjener at blive støttet. Værktøjer i Fremtidens Landbrugspolitik For at nå de fremsatte mål og for at gennemføre de forandringer, der er skitseret, må der sikres tilstrækkelige økonomiske værktøjer til den Fælles Landbrugspolitik. Budgettet Medlemsstaterne og fællesskabets institutioner skal undgå nedskæringer i rådighedsbudgettet og sikre tilstrækkelige finansielle ressourcer til fremtidens Fælles Landbrugspolitik. Disse ressourcer skal omfordeles på en måde, så de styrker finansieringen og hermed bemyndiger den anden søjle (som inkluderer tiltag til udvikling af landområder og miljøet). 5 Støtte til grønt landbrug: Offentlige penge til fælles goder Direkte udbetalinger (den første søjle) er et af de vigtige økonomiske værktøjer, der står til rådighed for den Fælles Landbrugspolitik. De direkte udbetalingers primære funktion er at yde økonomisk kompensation for den miljømæssige service, landbruget yder til lokalsamfundet. Den tilgang, der skal tages, er offentlige penge til fælles goder. Den største støtte skal gå til dem, der sætter gang i god miljøpraksis og derved beskytter miljøet og de offentlige goder, som eksempelvis jord og vand, og til dem, der passer på udkantsområderne (især bjergområderne). Det vil være afgørende at ledsage direkte udbetalinger til enkelte producenter med fremme af lokal handling og fremme af sammenslutninger. For at udbrede bæredygtig praksis i landbruget og hos forbrugerne, vil det være lige så afgørende at overskride individualismen og agere fødselshjælper for netværk af producenter og forbrugere. Støtte indtjeningen hos agrifood-producenter Den fremtidige Fælles Landbrugspolitik skal søge at sikre underholdet for små- og mellemstore producenter. Den økonomiske støtte skal udelukkende komme aktive producenter til gode, og producenter i marginalområderne skal have særlige privilegier. Dette mål kan delvist nås gennem et stærkere reguleret marked med kortere forsyningskæder, mindre følsomme priser og bedre betaling for kvalitet.

6 Slow Food erfaringer i fremtidens Fælles Landbrugspolitiks tjeneste Set i lyset af bevægelsens erfaringer i agrifood-sektoren, foreslår Slow Food en række konkrete initiativer, især inden for to afgørende sektorer for det europæiske landbrugs fremtid: Ungdom og produktion i lille og mellemstor skala. UNGDOMMEN Ungdommen skal være i centrum for den næste Fælles Landbrugspolitik. Hvis ikke der sker noget i den retning, har europæisk landbrug ingen fremtid. Landet bliver i stigende grad affolket og befolkningen på landet bliver ældre. Arbejdskraften i landbrugssektoren er marginal og andelen af unge mennesker falder konstant. Estimater viser, at kun 7 % af landbrugerne er yngre end 35 og at en ud af fem 4,5 millioner i alt er ældre end 65. Konkrete forslag 6 1. Giv værdighed til landbrugserhvervet, så det kan være et stimulerende og givende livsvalg. 2. Sørg for at unge mennesker får en tilstrækkelig indkomst (for eksempel gennem ekstra direkte udbetaling eller skattelettelser), og dermed har tilstrækkelig økonomisk sikkerhed til at planlægge deres fremtid. 3. Støt dannelsen af netværk mellem unge mennesker såvel landbrugere som andre aktører i fødevareforsyningskæden, så som madhåndværkere, restauratører, undervisere, forbrugere og så videre dels ved at skabe steder, lejligheder og værktøjer til kontakt (begivenheder, internettet, sociale netværk mv.), især i udkantsområderne, for derved at imødegå den isolation, der af og til karakteriserer landbrugserhvervet og afholder unge mennesker fra at tage del i det. 4. Styrk ungdomsuddannelserne for unge landbrugere såvel som de korte kurser, den undervisning, der gives landbrugerne imellem samt udveksling af viden og erfaring. 5. Skab overførsel af viden mellem generationer. 6. Gør det lettere for unge mennesker at starte nye virksomheder ved at forenkle og fremskynde de bureaukratiske processer og tilbyde eksempelvis direkte finansiering, skattelettelse, lavrentelån, favorabel forsikring etcetera for at tilskynde unge mennesker til at starte egen virksomhed. 7. Sørg for at der er økonomisk støtte til teknisk assistance, når det gælder agroøkologiske teknologier, virksomhedsledelse etc.

7 PRODUKTION I LILLE OG MELLEMSTOR SKALA Det er væsentligt at producenterne tildeles en mere central rolle samtidig med at deres produkter bliver bedre kendt (oprindelse, forarbejdningsteknikker og så videre), idet det uddanner forbrugerne og knytter dem tættere til landbrugerne. Konkrete forslag 7 1. Gentænk de værktøjer, der er til rådighed til beskyttelse af oprindelsen. Inkluder strenge krav til bæredygtighed, forbindelsen til lokalområdet, historien og forsvaret for biodiversiteten. Disse værktøjer skal også give tilstrækkelig beskyttelse for de småskala-produktioner, der repræsenterer et unikt aktiv for den europæiske kultur. 2. Gør de bureaukratiske procedurer mere enkle til gavn for små- og mellemstore producenter. 3. Beløn producenter, som beskytter lokal og tradtionel biodiversitet (oprindelige racer og lokale grøntsagssorter), de producenter, der bevarer det traditionelle landbrugslandskab (gamle vingårde, tusind år gamle olivenlunde med videre) og traditionel arkitektur (vandmøller, alpehytter, gamle træovne mv.), de producenter, der arbejder i udkantsområderne, som spiller en væsentlig rolle i at beskytte landområderne og som skaber forbindelse ved at respektere de fælles produktionsdiscipliner. 4. Styrk udveksling af viden og erfaring mellem småproducenter og forskellige generationer. 5. Udarbejd uddannelsesprogrammer, der kan optimere agronomi og forarbejdningsteknikker. Styrk producenternes organisation og deres evne til at markedsføre produkter (med ordentlig mærkning, enkel og bæredygtig emballage mv.). 6. Organiser uddannelsesprogrammer inden for fødevarer og miljø i skolerne, for eksempel ved at støtte dyrkningen af skolehaver. Skab opmærksomhed og lav information om de problemer, der er forbundet med agrifood-systemet, bæredygtigheden og vores kost. Dyrk den konstante udveksling af viden mellem producenter og konsumenter. 7. Skab afsætningskanaler for små og mellemstore producenter, støt farmers markets, lokale indkøbsgrupper, brugen af lokale produkter i offentlig bespisning og alle andre initiativer til direkte salg. Støt grupperinger, der arbejder for at støtte alle former for lokalt landbrug direkte. 8. Beløn dem, der differentierer deres erhverv ved at supplere landbrugsproduktionen med udannelsesaktiviteter, turistaktiviteter eller kulturelle aktiviteter, der kan øge viden om miljøet, lokalområdet og landbruget (en multifunktionel rolle for landbruget).

8 Financed by the European Union The contents of this publication are the sole responsibility of the author and the European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein. w w w. s l o w f o o d. c o m

DEN FREMTIDIGE LANDBRUGSPOLITIK I EU

DEN FREMTIDIGE LANDBRUGSPOLITIK I EU DEN FREMTIDIGE LANDBRUGSPOLITIK I EU PROREKTOR SØREN E. FRANDSEN DEN AKTUELLE DISKUSSION I EU Fortsat et behov for en CAP-reform en post 2013-CAP (mål og midler) Marked vs. offentlig regulering? EU vs.

Læs mere

SLOW FOOD GOD, REN OG RETFÆRDIG MAD FOR ALLE

SLOW FOOD GOD, REN OG RETFÆRDIG MAD FOR ALLE SLOW FOOD GOD, REN OG RETFÆRDIG MAD FOR ALLE PRESS KIT 2018 OM OS Slow food er en global græsrodsorganisation, grundlagt I 1989 for at hindre lokale madkulturer og traditioners forsvinden og modarbejde

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 2015/2226(INI) 6.4.2016 UDKAST TIL BETÆNKNING om, hvordan den fælles landbrugspolitik kan forbedre beskæftigelsen i landdistrikterne

Læs mere

Sustainable Energy Communities in Historic Urban Areas

Sustainable Energy Communities in Historic Urban Areas DANSK UDGAVE SECHURBA projektets overordnede mål er at få sat bæredygtige energitiltag i historiske bygninger og områder på dagsorden i de kommende energipolitikker og lokale udviklingsprogrammer. Dette

Læs mere

NATUR OG BIODIVERSITET

NATUR OG BIODIVERSITET NATUR OG BIODIVERSITET Hvad betyder den for dig? Biodiversitet er en betegnelse for alle de forskellige former for liv på kloden. Den er hele grundlaget for vores trivsel på jorden og for økonomien. Vi

Læs mere

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder?

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvad er en socialøkonomisk virksomhed? Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke

Læs mere

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af te

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af te Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af te På vej mod i morgen 1 Indhold 1. Vores forretningsprincipper 3 Ressource-, klima-, miljøbeskyttelse og biodiversitet 3 Fødevare- og ernæringssikkerhed

Læs mere

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 9. oktober 2017 til: delegationerne Tidl.

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 29.8.2011 2011/XXXX(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om hvordan madspild kan undgås: strategier for en mere effektiv fødevarekæde

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 22.4.2013 B7-0000/2013 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2013 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5, Europa-Parlamentets

Læs mere

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Af Henrik Valeur, 2012 Når vi (danskere) skal beskrive resultaterne af den udviklingsbistand vi giver, kalder vi det Verdens bedste nyheder. 1 Flere uafhængige

Læs mere

DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIKS ANDEN SØJLE: POLITIKKEN FOR UDVIKLING AF LANDDISTRIKTERNE

DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIKS ANDEN SØJLE: POLITIKKEN FOR UDVIKLING AF LANDDISTRIKTERNE DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIKS ANDEN SØJLE: POLITIKKEN FOR UDVIKLING AF LANDDISTRIKTERNE Ved den seneste reform af den fælles landbrugspolitik blev strukturen med denne politiks to søjler bevaret, og udvikling

Læs mere

Spis. bæredygtigt. mad til eftertanke NOAH

Spis. bæredygtigt. mad til eftertanke NOAH Spis bæredygtigt mad til eftertanke NOAH INDLEDNING På vej mod bæredygtighed Denne guide handler om mad og miljø, men også om penge og politik. Guiden giver gode råd om, hvordan du ved at gøre en lille

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget, Miljø- og Fødevareudvalget EU-konsulenterne EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 19. juni 2017 Kontaktperson: Julia Ballaschk

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 18.7.2013 2013/2097(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om bevarelse af mælkeproduktion i bjergområder, ugunstigt stillede områder

Læs mere

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu?

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? ved Sybille Kyed Landbrugspolitisk Chef Økologisk Landsforening December 2016 Reglernes forankring og

Læs mere

SPP TENDER MODEL. Køretøjer og transport. Fælles indkøb af el-, brint- og plug-in hybridkøretøjer

SPP TENDER MODEL. Køretøjer og transport. Fælles indkøb af el-, brint- og plug-in hybridkøretøjer SPP TENDER MODEL Køretøjer og transport Fælles indkøb af el-, brint- og plug-in hybridkøretøjer Ordregiver: Københavns Kommune Kontrakt: 1årig rammeaftale (med mulighed for forlængelse i 2 x 12 måneder)

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0172/8. Ændringsforslag. Marco Zanni, André Elissen for ENF-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0172/8. Ændringsforslag. Marco Zanni, André Elissen for ENF-Gruppen 11.3.2019 A8-0172/8 8 Marco Zanni, André Elissen Punkt 1 1. understreger, at EU-budgettet for 2020 er broen til FFR'en for perioden 2021-2027 og bør bidrage til at skabe en fælles, langsigtet vision for

Læs mere

Hvordan måles bæredygtighed? v/ økologikonsulent Thor Bjørn Kjeldbjerg Agri Nord, Planteavl

Hvordan måles bæredygtighed? v/ økologikonsulent Thor Bjørn Kjeldbjerg Agri Nord, Planteavl Hvordan måles bæredygtighed? v/ økologikonsulent Thor Bjørn Kjeldbjerg Agri Nord, Planteavl Respons-Inducing Sustainability Evaluation ( RISE ) Holistisk vurdering af bæredygtigheden af landbrugsproduktionen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den KOM(2011) 685 endelig

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den KOM(2011) 685 endelig EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.10.2011 KOM(2011) 685 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG, REGIONSUDVALGET

Læs mere

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel Planlægning i europæisk perspektiv ESPON med en dansk vinkel Danmark i international sammenhæng Globaliseringen har stor betydning for Danmark, ikke mindst i form af en kraftig urbanisering. Når nogle

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

CONSEIL EUROPEEN DES JEUNES AGRICULTEURS. Udvikling af landdistrikterne 2007-2013: nye muligheder for unge landmænd

CONSEIL EUROPEEN DES JEUNES AGRICULTEURS. Udvikling af landdistrikterne 2007-2013: nye muligheder for unge landmænd CONSEIL EUROPEEN DES JEUNES AGRICULTEURS European Council of Young Farmers - Europäischer Rat der Junglandwirte Ref: CEJA-N-018-2008-EN Udvikling af landdistrikterne 2007-2013: nye muligheder for unge

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0360/1. Ændringsforslag. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas for S&D-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0360/1. Ændringsforslag. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas for S&D-Gruppen 27.4.2015 B8-0360/1 1 Betragtning C a (nyt) Ca. der henviser til, at temaet for Milanoudstillingen i 2015 hovedsageligt er fødevarer, herunder også fiskeri, der lige som landbrug hænger tæt sammen med

Læs mere

D A N M A R K DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK

D A N M A R K DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK Maj 2014 D A N M A R K DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK Den fælles landbrugspolitik er EU's svar på, hvordan man sikrer 12 millioner landmænd en fornuftig levestandard og 500 millioner borgere en stabil forsyning

Læs mere

TATION. Bæredygtighedsmæssige udfordringer for den nuværende konventionelle og økologiske fødevareproduktion. Professor Jørgen E.

TATION. Bæredygtighedsmæssige udfordringer for den nuværende konventionelle og økologiske fødevareproduktion. Professor Jørgen E. Bæredygtighedsmæssige udfordringer for den nuværende konventionelle og økologiske fødevareproduktion Professor Jørgen E. Olesen TATION 1 Planetens tålegrænser og landbrugets bidrag Campbell et al. (2014)

Læs mere

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Økonomisk analyse 19. maj 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Europa-Kommissionen foretager

Læs mere

fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne Finansieringsinstrumenter

fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne Finansieringsinstrumenter fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne , medfinansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne, er en bæredygtig

Læs mere

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt "siderne")

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt siderne) DA Fælles erklæring fra den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side, angående forbindelserne mellem den Europæiske Union og Grønland Den Europæiske

Læs mere

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Fra varm luft til verdensmål Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Seismonaut Vi ved noget om: Strategisk oplevelsesudvikling af kommuner, destinationer og virksomheder Turisme og oplevelsesøkonomi

Læs mere

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Teoretisk modul: Introduktion Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Introduktion til modulet Formål At illustrere for studerende, undervisere og virksomheder,

Læs mere

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder LAG Skive-Viborg Hvad er LAG? Lokale aktionsgrupper (LAGer) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante

Læs mere

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Leder Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Der var meget at glæde sig over i det forgangne år. Fødevare- og landbrugspakken slog for alvor igennem i forbindelse med årets høst. PSO-afgiften er under

Læs mere

Indhold. Fremtidens landbrug. Landbruget og kvægsektoren i 2025? Gns. antal malkekøer pr. bedrift. Bedrifternes størrelse heltid og deltid

Indhold. Fremtidens landbrug. Landbruget og kvægsektoren i 2025? Gns. antal malkekøer pr. bedrift. Bedrifternes størrelse heltid og deltid Indhold Fremtidens landbrug Landbruget og kvægsektoren i 2? Strukturen i 2? Tendenser og trends Rammevilkårene i 2? På længere sigt? 12 visioner eller mål for landbruget i 2 Kvæg-kongres Mandag den 1.

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

3hf Greenland Foundation

3hf Greenland Foundation Permakultur Uddannelses Projekt, Grønland Et økologisk system for mennesker, dyr og planter, permakultur stræber efter bæredygtig selvforsyning og helhedorienteret sameksistens. Med et areal på over to

Læs mere

Strategi for Frederiksberg Forsyning A/S

Strategi for Frederiksberg Forsyning A/S Strategi 2020 for Frederiksberg Forsyning A/S Forord 2 Omverdenen 3 Vores vision 4 Vores mission 5 Strategiske mål 6 Strategiske temaer 7 Strategi 2020 kunden er i centrum Det er vores ambition at levere

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 26.7.2015 2015/0000(BUD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed til Budgetudvalget

Læs mere

CBD COP13 - teknisk gennemgang

CBD COP13 - teknisk gennemgang Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 377 Offentligt CBD COP13 - teknisk gennemgang Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 5. april 2017 Hans Christian Karsten Biodiversitetskonventionen

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RAPPORT fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet

Læs mere

Inspirationsdokument til besvarelse af EU-Kommissionens høring om modernisering og forenkling af EU s landbrugspolitik

Inspirationsdokument til besvarelse af EU-Kommissionens høring om modernisering og forenkling af EU s landbrugspolitik Dato 01. marts 2017 Side 1 af 5 Inspirationsdokument til besvarelse af EU-Kommissionens høring om modernisering og forenkling af EU s landbrugspolitik EU-kommissionens høring om modernisering og forenkling

Læs mere

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Fælles om de nærende og nærværende måltider I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

Fadebursloven Nyborg, april 2013

Fadebursloven Nyborg, april 2013 Fadebursloven Nyborg, april 2013 Kongens Fadebur Kongens Fadebur er et fødevarenetværk etableret af Nyborg Slot for fødevareproducenter, specialiserede fødevareforhandlere og restauranter på Fyn. Mission:

Læs mere

Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet.

Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. BÆREDYGTIGHED Lev som du skal dø i morgen - dyrk din jord som

Læs mere

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af palme(kerne)olie

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af palme(kerne)olie Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af palme(kerne)olie På vej mod i morgen. 1 Indhold 1. Vores forretningsprincipper 3 Ressource-, klima-, miljøbeskyttelse og biodiversitet 3 Fødevare-

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 11.10.2013 2013/0130(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016.

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Bæredygtighedspolitik Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Omfang... 2 3. Formål... 2 4. Definition af bæredygtighed...

Læs mere

Kolding Kommunes vision 3.0 Sammen designer vi livet

Kolding Kommunes vision 3.0 Sammen designer vi livet Kolding Kommunes vision 3.0 Sammen designer vi livet Sammen om visionær velfærd Sammen går vi forrest i udviklingen af fremtidens velfærdsløsninger. Gennem en tidlig og forebyggende indsats arbejder vi

Læs mere

Breddeidrætten producerer social kapital

Breddeidrætten producerer social kapital Breddeidrætten producerer social kapital Mogens Kirkeby International Sport and Culture Association www.isca isca-web.org info@isca isca-web.org internationale erfaringer med at inddrage idrætten i løsningen

Læs mere

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 11.2.2015 B8-0000/2015 UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B8-0000/2015 jf. forretningsordenens artikel 128,

Læs mere

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING FORSKNINGSPLATFORME TIL UDVIKLING AF EN BÆREDYGTIG BIOØKONOMI PRODEKAN KURT NIELSEN, AARHUS UNIVERSITET UNI VERSITy DE

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 20. juni 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

CO 2 re-spekt, re-duce, re-use, re-think

CO 2 re-spekt, re-duce, re-use, re-think CO 2 re-spekt, re-duce, re-use, re-think Læsehæfte til 7. 9. kl. 1 Indledning Al forandring har et udgangspunkt. Forandringen er ønsket om en bæredygtig livsstil. Udgangspunktet er respekt. Respekten for

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE Mad- og måltidspolitik INDLEDNING Sund mad er en vigtig forudsætning for læring, trivsel og et godt helbred hele livet igennem. At sikre gode mad- og måltidsvaner forudsætter,

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Danmarks Naturfredningsforenings bud på et landbrug der tilgodeser miljø, natur, landskab og klima/energi Indlæg v. Lars Vilhelm Hansen

Læs mere

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1 Visionsseminar 2019 Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Velkommen Velkommen Morgendagens program Eksterne oplæg Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Paneldebat og spørgsmål Visionsseminar,

Læs mere

unity power www.noah.dk www.communitypower.eu Name - Date

unity power www.noah.dk www.communitypower.eu Name - Date unity power www.noah.dk www.communitypower.eu Name - Date Henning Bo Madsen! Arbejdet med energi / energipolitik siden 1979 som græsrod og i forskellige projekter.! P,t, ansat i NOAH Friends of the Earth

Læs mere

Script VNR AGRI Cap REFROM 13 = BLUE Script B-ROLL AGRI CAP reform = BLUE + BLACK. Indledning

Script VNR AGRI Cap REFROM 13 = BLUE Script B-ROLL AGRI CAP reform = BLUE + BLACK. Indledning Script VNR AGRI Cap REFROM 13 = BLUE Script B-ROLL AGRI CAP reform = BLUE + BLACK Indledning I de seneste 50 år har den fælles landbrugspolitik eller CAP (Common Agricultural Policy) gjort det muligt for

Læs mere

Styrkelse af landbrugernes stilling i fødevareforsyningskæden og bekæmpelse af illoyal handelspraksis,

Styrkelse af landbrugernes stilling i fødevareforsyningskæden og bekæmpelse af illoyal handelspraksis, Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. december 2016 (OR. en) 15508/16 AGRI 676 AGRILEG 197 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Styrkelse

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0178/3. Ændringsforslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger for ENF-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0178/3. Ændringsforslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger for ENF-Gruppen 28.5.2018 A8-0178/3 3 Betragtning P P. der henviser til, at landbrugere i de seneste år er blevet ramt af stigende prisvolatilitet, hvilket har afspejlet sig i prisudsving på de globale markeder og usikkerhed

Læs mere

Committee / Commission IMCO. Meeting of / Réunion du 06/09/2012. BUDGETARY AMENDMENTS (2013 Procedure) AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES (Procédure 2013)

Committee / Commission IMCO. Meeting of / Réunion du 06/09/2012. BUDGETARY AMENDMENTS (2013 Procedure) AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES (Procédure 2013) Committee / Commission IMCO Meeting of / Réunion du 06/09/2012 BUDGETARY AMENDMENTS (2013 Procedure) AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES (Procédure 2013) Rapporteur: Cornelis de JONG DA DA Forslag til ændring 6900

Læs mere

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener.

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener. Principprogram I Radikal Ungdom er vi sjældent enige om alt. Vi deler en fælles socialliberal grundholdning, men ellers diskuterer vi alt. Det er netop gennem diskussioner, at vi udvikler nye ideer og

Læs mere

"Et ressourceeffektivt Europa" En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne

Et ressourceeffektivt Europa En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne "Et ressourceeffektivt Europa" En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne DA Disse konklusioner er baseret på notatet "Evaluering af flagskibsinitiativet Et ressourceeffektivt

Læs mere

Unge landmænd har diskuteret fremtidens landbrugspolitik

Unge landmænd har diskuteret fremtidens landbrugspolitik CONSEIL EUROPEEN DES JEUNES AGRICULTEURS European Council of Young Farmers - Europäischer Rat der Junglandwirte Ref: CEJA-N-006-2008-EN Unge landmænd har diskuteret fremtidens landbrugspolitik Den 7.-10.

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

14209/17 ipj 1 DG E - 1C

14209/17 ipj 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2017 (OR. en) 14209/17 CULT 139 DIGIT 238 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 12980/17

Læs mere

Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne

Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne Det Etiske Råd og Forbrugerrådet har stillet Forbrugerrådets Forbrugerpanel en række

Læs mere

European Enterprises Climate Cup (EECC) Europæisk konkurrence om energibesparelser i små- og mellemstore virksomheder (SMVere)

European Enterprises Climate Cup (EECC) Europæisk konkurrence om energibesparelser i små- og mellemstore virksomheder (SMVere) European Enterprises Climate Cup (EECC) Europæisk konkurrence om energibesparelser i små- og mellemstore virksomheder (SMVere) EC Network www.ecnetwork.dk Det Syddanske EU Kontor www.sdeo.dk Et overblik

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0227 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv Sagsnr.: Den 26. juni 2007 TAHR/MIST GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

LANDBRUGET I EU. Opfyldelse af samfundets behov og forventninger

LANDBRUGET I EU. Opfyldelse af samfundets behov og forventninger LANDBRUGET I EU Opfyldelse af samfundets behov og forventninger FORORD Mariann Fischer Boel Kommissær for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter Den Europæiske Unions politik for landbrug og udvikling

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2013/2061(INI) 5.9.2013 UDKAST TIL BETÆNKNING om handlingsplan for e-sundhed 2012-2020 et innovativt sundhedsvæsen i det

Læs mere

SPP PILOTUDBUD. Belysning. Rammeaftale om indkøb af indendørs lyskilder og glimtændere. Allerød Kommune og Fredensborg Kommune

SPP PILOTUDBUD. Belysning. Rammeaftale om indkøb af indendørs lyskilder og glimtændere. Allerød Kommune og Fredensborg Kommune SPP PILOTUDBUD Belysning Rammeaftale om indkøb af indendørs lyskilder og glimtændere Organisation: Kontrakt: Allerød Kommune og Fredensborg Kommune 2-årig rammaftale (+ option på 2 x12 månders forlængelse)

Læs mere

Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder

Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder Sustainable Agriculture De globale udfordringer er store: Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder Niels Bjerre, Agricultural Affairs Manager Hvad laver du? Jeg høster Jeg producerer

Læs mere

EU s landbrugspolitik efter 2013 Økonomiske og politiske udsigter

EU s landbrugspolitik efter 2013 Økonomiske og politiske udsigter EU s landbrugspolitik efter 2013 Økonomiske og politiske udsigter Silas Berthou, Ph.d.-Stipendiat Fødevareøkonomisk Institut Det Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet EU s landbrugspolitik

Læs mere

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked.

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked. CSR politik Corporate Social Responsibility (CSR) står for virksomhedens sociale ansvar og er udtryk for de frivillige politikker, virksomheden har sat op for etisk og social ansvarlighed i forhold til

Læs mere

Hvordan skal EU's landbrug se ud i fremtiden? Oplæg til offentlig debat

Hvordan skal EU's landbrug se ud i fremtiden? Oplæg til offentlig debat SPEECH/10/150 Dacian Cioloș Medlem af Europa-Kommissionen med ansvar for landbrug og udvikling af landdistrikter Hvordan skal EU's landbrug se ud i fremtiden? Oplæg til offentlig debat Europa-Parlamentets

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter ARBEJDSDOKUMENT. Tale af Tassos Haniotis, medlem af Franz Fischlers kabinet

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter ARBEJDSDOKUMENT. Tale af Tassos Haniotis, medlem af Franz Fischlers kabinet EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27. juni 2002 ARBEJDSDOKUMENT om den amerikanske lov om sikkerhed og investering i landdistrikterne Tale af Tassos Haniotis,

Læs mere

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail Underdirektør i Netto ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Flere gode fødevarer, tak! Vi skal have vækst

Læs mere

EU s fremtid Forslag til en bæredygtig udvikling

EU s fremtid Forslag til en bæredygtig udvikling EU s fremtid Forslag til en bæredygtig udvikling Spørgsmål, øvelser og opgaver Indledning, Fremtidens EU de fem scenarier 1. Kender I andre steder, hvor man bruger scenarier? Hvorfor kan det være en god

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Historiana brugervejledning

Historiana brugervejledning Historiana brugervejledning Historiana er et elearning-system, som historielærere i og udenfor Europa har udviklet, for at hjælpe deres kolleger, og engagere studenterne med en nyskabende og ansvarlig

Læs mere

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af programmet Et Kreativt Europa (2021-2027)

Læs mere

GNG s CSR-politik. God social praksis

GNG s CSR-politik. God social praksis GNG s CSR-politik God social praksis GASA NORD GRØNT s CSR-politik er baseret på de 3 P er: PEOPLE PLANET PRODUCT Vi forsikrer, at GNG og de producenter, som leverer til GNG, der er omfattet af GLOBAL

Læs mere

Lokaldrevet udvikling - partnerskab. Borgere Foreninger Erhverv Kommuner Region

Lokaldrevet udvikling - partnerskab. Borgere Foreninger Erhverv Kommuner Region LAG Odder-Hedensted Lokaldrevet udvikling - partnerskab Borgere Foreninger Erhverv Kommuner Region Vision Lokalområderne bliver steder, hvor man ønsker at bo, arbejde og leve livet, gerne i selvbærende

Læs mere

Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 7.

Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 7. Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 7. november 2008 Grønbog om landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder,

Læs mere

En CAP for fremtidens landbrug

En CAP for fremtidens landbrug 39 ha 2011 FÆLLES GODER for FÆLLES PENGE 2020 En CAP for fremtidens landbrug Landbruget har overordnet to produkter Fødevarer, der kan omsættes Fælles goder, som ikke kan omsættes Landbrugsstøtten skal

Læs mere

Marie Trydeman Knudsen Knudsen

Marie Trydeman Knudsen Knudsen Marie Mit oplæg Trydeman Knudsen FREMTIDENS INNOVATIVE LØSNINGER Hvordan arbejder vi på at skabe en mere klima- og miljøvenlig fødevareproduktion? Livscyklusvurderinger og grundlæggende spørgsmål om klima

Læs mere

Fremtidens landbrug er mindre landbrug

Fremtidens landbrug er mindre landbrug Fremtidens landbrug er mindre landbrug Af Sine Riis Lund 17. februar 2015 kl. 5:55 FORUDSIGELSER: Markant færre ansatte og en betydelig nedgang i landbrugsarealet er det realistiske scenarie for fremtidens

Læs mere

Alternative veje til mere genbrug - via reparation

Alternative veje til mere genbrug - via reparation Alternative veje til mere genbrug - via reparation Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier Genbrugsaktiviteter med affald fra genbrugspladsen ; 21. juni 2016 Det Økologiske Råd Miljøorganisation der

Læs mere

Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar. Finde de svar, der giver brugbare løsninger

Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar. Finde de svar, der giver brugbare løsninger Environmental Compliance Assistance Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar Finde de svar, der giver brugbare løsninger René Grøn European Commission DG Environment and Industry Miljømæssige

Læs mere

Internationale forretningsopbygnings- PRINCIPPER

Internationale forretningsopbygnings- PRINCIPPER Internationale forretningsopbygnings- PRINCIPPER Amways VÆRDIER Partnerskab Integritet Personlig værdi Resultater Personligt ansvar Initiativ 1 Integritet er en af vores kerneværdier og er afgørende for

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Horizon 2020 EU s rammeprogram for forskning og innovation

Horizon 2020 EU s rammeprogram for forskning og innovation AARHUS UNIVERSITET Horizon 2020 EU s rammeprogram for forskning og innovation 2014-2020 Anja Skjoldborg Hansen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Indhold Baggrund for Horizon 2020 Væsentligste forskelle

Læs mere