Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport 1. UDKAST

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport 1. UDKAST"

Transkript

1 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport TIDLIGERE ANALYSER AF FJERNVARMENS FREMTID I DANMARK: EFFEKTIV FJERNVARME I FREMTIDENS ENERGISY- STEM, VARMEPLAN DANMARK OG KLIMAKOMMIS- SIONEN 1. UDKAST

2 2 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

3 Udarbejdet af: Ea Energianalyse Frederiksholms Kanal 4, 3. th København K T: F: info@eaea.dk Web: 3 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

4 Indhold 1 Opsamling Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem Varmeplan Danmark Klimakommissionen Bibliografi Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

5 1 Opsamling 1.1 Tre analyser Dette notat sammenfatter resultaterne af tre tidligere analyser, som har set på fjernvarmens fremtid i Danmark: Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem, Ea Energianalyse, Risø DTU og Ram-løse EDB i samarbejde med Dansk Fjernvarmes Visionsudvalg, 2009 Varmeplan Danmark, Rambøll og AAU for Dansk Fjernvarme, 2010 Klimakommissionen, 2010 Effektiv fjernvarme Analysen Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem blev gennemført for EUDP-midler i et samarbejde med Dansk Fjernvarmes visionsudvalg i perioden I projektet blev der bl.a. gennemført modelanalyser, hvor man optimerer investeringer i varmeproduktionsteknologier og i fjernvarmenet under forskellige rammer og forudsætninger om ressourcer, teknologier, udfasning af eksisterende anlæg samt målsætninger om VE i Danmark og nabolande. Der blev opstillet 3 scenarier for udviklingen frem til 2025 et grundscenarie samt et besparelsesscenarie og et reguleringsscenarie. Der blev tillige opstillet et perspektivscenarie for Modelberegningerne viste, at for grundscenariet stiger fjernvarmeanvendelsen fra 47 % af varmebehovet i 2010 til 57 % i Brændselssammensætningen i fjernvarmen i 2025 ændres, således at naturgas (og olie) næsten udfases og erstattes med biogas, biomasse, store varmepumper og øget affaldsvarme. For 2050 viser beregningerne, at mere end 50 % af opvarmningsbehovet fortsat dækkes af fjernvarme. Brændselssammensætningen i fjernvarmen består af affald og biogas, som samlet dækker mere end 2/3 af behovet, samt biomasse og store varmepumper. Varmeplan Danmark I Varmeplan Danmark, som blev udarbejdet af Rambøll m.fl. for Dansk Fjernvarme i 2010, er opstillet to udviklingsscenarier frem til 2050 et scenarie for hurtig udvikling og et scenarie for moderat udvikling. 5 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

6 For de to scenarier er det antaget, at fjernvarmens udbredelse vil øges fra det nuværende niveau til ca. 70 % i i forskellige tempi i de to scenarier. Udviklingen er fremskrevet på basis af en statistisk analyse af perioden og dækker perioden frem til 2050 opdelt i 5 års intervaller. I scenariet for hurtig udvikling består brændselssammensætningen i fjernvarmen i 2026 af affald og biomasse som de dominerende energikilder suppleret med store varmepumper, naturgas og andre fossile brændsler samt solvarme og biogas. Frem til 2050 stiger andelen af især store varmepumper og solvarme, mens andelen af fossile brændsler, biomasse og biogas falder. Affaldsanvendelsen stiger fra 2025 til Klimakommissionen Klimakommissionen, som var nedsat af den daværende regering, udkom med sin rapport i 2010, som bygger på en lang række faglige analyser af et fremtidigt energisystem uden fossile brændsler. I rapporten er opstillet en reference og et fremtidsbillede, og i fremtidsbilledet for 2050 er det antaget, at fjernvarmedækningen øges fra 47 % i dag til 57 %. Fjernvarmen kommer i fremtidsbilledet for 2050 som overskudsvarme fra biogas, - affalds- og biomassefyrede kraftvarmeværker samt fra store varmepumper, solvarme, geotermi. I de decentrale områder forsynes fjernvarmen primært fra biogas, varmepumper og i sommerhalvåret i et vist omfang fra sol, mens fjernvarmen i de centrale kraftvarmeområder leveres fra biokraftvarme, affald og varmepumper. Desuden anvendes geotermi i en del fjernvarmeområder, hvor resursen er til stede. 1.2 Sammenfatning af studier Hovedresultaterne i de tre studer er sammenfattet i tabellen nedenfor. 6 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

7 Fjernvarmeudbredelse (energi) Fjernvarmeudbredelse (energi) Fjernvarmeproduktion til opvarmning 2025 Fjernvarmeproduktion til opvarmning 2050 Fjernvarmens fremtid (grund) Varmeplan Danmark (hurtig udvikling) Klimakommissionen (fremtidsforløb) 57 % Ca. 60 % Over 50 % % 57 % 120 PJ 126 PJ 125 PJ 72 PJ 115 PJ 100 PJ Tabel 1: Opsamling på resultater for forbrugets udvikling fra de tre studier. Individuel opvarmning udskiftes med varmepumper i alle studier. Som det ses, er der stor overensstemmelse mellem analysernes antagelser om fjernvarmeforsyningens dækningsgrad og størrelse i Der antages en fjernvarmedækning på % og en samlet fjernvarmeproduktion til opvarmning på PJ. Dog er der betydelig forskel mellem Varmeplan Danmarks fremskrivninger af brændselssammensætningen og modelberegningerne i Effektiv fjernvarme. I Varmeplan Danmark spiller biogas ingen rolle i fjernvarmeforsyningen i 2050 (og kun en begrænset rolle i perioden omkring ), mens Effektiv Fjernvarme kommer frem til en betydelig biogasandel (større end biomasse) i Dette skyldes antagelig, at biogas i Varmeplan Danmark kun udnyttes til fjernvarme i perioder med høje elpriser i , og at biogassen i stedet opgraderes og anvendes i biogasnet til forsyning af andre sektorer som industri, kogekunder, trafik mv. I de andre analyser slår dette skift først i gennem For 2050 er der en vis forskel i fjernvarmedækningen, hvor Varmeplan Danmark antager en dækningsgrad på %, mens dækningsgraden er mindre i Effektiv Fjernvarme og i Klimakommissionens fremtidsforløb. Der er således regnet med en betydeligt større udbygning i Varmeplan Danmark, men det har været vanskeligt at vurdere den præcise årsag hertil ud fra Varmeplan Danmarks materiale. Umiddelbart ser det dog ud til at hænge sammen med, at der ikke i Varmeplan Danmark er lavet en detaljeret økonomiske optimering af udbygningen, men at man i stedet har indregnet det samlede potentiale i det benyttede varmeatlas. 7 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

8 PJ 2 Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem I projektet er der videreudviklet og anvendt en lineær optimeringsmodel til at analysere samspillet mellem fjernvarmeforsyning på den ene side, og energibesparelser, CO 2 målsætninger, vindkraft og det internationale elmarked på den anden side. Endvidere er der gennemført mere driftsnære case-analyser af fjernvarmesystemerne i henholdsvis Ringkøbing og Hovedstadsområdet, baseret på data fra fjernvarmeselskaberne. Endelig er der på de mange møder med referencegruppen drøftet og analyseret en lang række udfordringer for fjernvarmen på lang sigt, herunder behovet for udviklings- og demonstrationsprojekter. 2.1 Landsscenarier 2025 Et hovedelement i 2025 analysen har været at lade modellen gennemføre økonomisk set optimale investeringer i varmeproduktionsteknologier og i fjernvarmenet under forskellige rammer og forudsætninger om ressourcer, teknologier, udfasning af eksisterende anlæg samt målsætninger om VE. Det antages, at CO 2 reguleres internationalt gennem en CO 2 -kvotepris. Regeringens oplæg til den danske VE målsætning på 30 % VE i 2025, er tolket sådan, at knap 50 % af el- og varmeforsyningen i Danmark skal være VE- baseret. Der er indlagt lignende målsætninger for de andre lande som indgår i modellen skaleret i forhold til målene i EU s klimapakke. Varmeproduktion, Danmark Individuel Kollektiv Individuel Kollektiv Individuel Kollektiv Individuel Kollektiv Grundscenarie Besparelsesscenarie Regulering Affald Kul Biomasse Naturgas Biogas El Olie Figur 1: Varmeproduktionen i 2010, samt i 2025 i de tre scenarier. Grafen viser produktion og inkluderer dermed tabet i fjernvarmeforsyningen. 8 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

9 Figur 1 viser den samlede varmeproduktion i Danmark i 2010 og i tre scenarier i Grundscenariet og besparelsesscenariet er beregnet uden tilskud og afgifter. I reguleringsscenariet er der indlagt tilskud og afgifter i henhold til gældende lovgivning, opdateret efter vedtagelsen af L207 i maj I Grundscenariet antages det, at det samlede varmebehov er reduceret med 20 %, og i det meget markante Besparelsesscenarie, antages varmebehovet at være reduceret med 45 %. I udgangspunktet (2010) forsynes knap 47 % af varmebehovet med fjernvarme. Dette stiger til ca. 57 % i 2025 i Grund- og Reguleringsscenarierne, og til ca. 55 % i Besparelsesscenariet. I alle modellens fjernvarmeområder vælger modellen at udnytte en del af udvidelsespotentialet. En stigende del af varmebehovet forsynes med fjernvarme i alle tre scenarier. En del af årsagen hertil er, at affaldsmængderne til forbrænding stiger, samtidig med at varmeforbruget reduceres. Der skal altså flere forbrugere til at udnytte affaldsvarmen. Hertil kommer, at modellen vælger at udnytte en væsentlig del af det danske biogaspotentiale som grundlast i mange af de fjernvarmeområder, som i dag forsynes med naturgas. På det individuelle område vælger modellen at udskifte alle varmeproduktionsteknologier med varmepumper. I Reguleringsscenariet er individuelle pillefyr dog tæt ved at blive rentable på grund af elafgiften. På det kollektive område er brændselssammensætningen til varmeproduktion i de tre scenarier er meget forskellig: I Grundscenariet udfases naturgas og olie stort set og erstattes af biogas samt mere biomasse og affald. Biogas slår igennem i alle tre scenarier. I Besparelsesscenariet og Reguleringsscenariet reduceres kulanvendelsen, og kul anvendes kun på eksisterende kraftvarmeværker. På elsiden vælger modellen at udnytte hele potentialet på 3000 MW landvind, drevet af CO2 kvoteprisen og VE målsætningen. I reguleringsscenariet udnyttes endvidere 2000 MW havvind. Danmark har en betydelig eleksport i reguleringsscenariet. Sammenlignet med reguleringsscenariet, er grundscenariet i princippet en samfundsøkonomisk optimal måde at nå målsætningerne om VE. Reguleringsscenariets øgede anvendelse af vind og biomasse baseret på afgiftsfritagelse og tilskud i gældende lovgivning, medfører dermed i økonomisk snæver forstand en urentabel CO2 reduktion, med de forudsætninger som er anvendt. 9 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

10 2.2 Perspektivscenarie 2050 Perspektivscenariet er opstillet med samme forudsætninger som besparelsesscenariet i 2025, bortset fra at VE målsætningen nu er udskiftet med en fælles målsætning om markant CO2 reduktion i alle de lande der indgår i modellen. Endvidere er alle el- og varmeproduktionsteknologier skrottet, kun netinfrastruktur på el- og varmesiden er tilbage. Endelig er det antaget, at elforbindelserne mellem de forskellige områder er udbygget med 50 %, samt at vandkraften effektmæssigt er udbygget tilsvarende. Sådan en udvikling anses som mulig over de kommende 40 år for at øge muligheden for indpasning af vindkraft. Økonomien i denne infrastrukturudvidelse er ikke vurderet. TWh/år Danmark Finland Tyskland Norge Sverige Total Biogas Naturgas Atomkraft Biomasse og affald Vand Vind Total ,103 Tabel 2: Elproduktion i Perspektivscenariet, baseret på modellens investeringsvalg under angivne begrænsninger, samt krav om 90 % reduktion af CO2 emissionen fra el- og varmesektoren. Tabel 1 viser elproduktion i perspektivscenariet. Elforbruget i Danmark stiger til 45 TWh, bl.a. på grund af øget elforbrug til opvarmning, især ved individuelle og kollektive varmepumper. 12 TWh eksporteres i normalår til Tyskland og Sverige. Modellen har generelt ikke fået mulighed for at investere i A-kraft og CCS teknologi. Dog er A-kraft beregningsmæssigt tilladt i Finland. Landenes nationale biomasse og biogasressourcer udnyttes fuldt ud, og træpiller importeres i betydeligt omfang. CO 2 prisen stiger til ca. 900 kr./ton på grund af scenariets CO 2 -mål kombineret med udfasningen af svensk og tysk atomkraft. Dette medvirker til at der udbygges massivt med vindkraft. Rammer og ressourcer i udlandet er ikke opgjort i samme detalje som i Danmark. Det er f.eks. sandsynligt, at det store naturgasforbrug i Tyskland ville kunne erstattes med forskellige typer af VE i Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

11 PJ Varmeproduktion, Danmark Individuel Kollektiv Naturgas Affald El Olie Biomasse Biogas Figur 2. Varmeproduktion i Perspektivscenariet I Perspektivscenariet 2050 dækkes mere end 50 % af opvarmningsbehovet fortsat af fjernvarme, på trods af at modellen i modsætning til 2025 scenariet nu har mulighed for at nedlægge fjernvarmeområder, hvis individuel forsyning er mere rentabel. Sammenlignet med Besparelsesscenariet i 2025, dækker fjernvarmen dog ca. 10 % mindre. Det er især kul, der er reduceret mens forsyning med kollektive varmepumper (el) er øget. Det er fortrinsvis biogas- og affaldsbaseret kraftvarme samt store varmepumper i allerede etablerede fjernvarmesystemer, der kan konkurrere med individuel opvarmning. Biogaspotentialet udnyttes fuldt ud, eftersom biogas beregningsmæssigt opsuger CO 2 på grund af det mindre metanudslip. Varmepumper udkonkurrerer alle andre muligheder på det individuelle område. Den store mængde vindkraft påvirker elprisen i mange timer, og derfor bliver varmepumper rentable både individuelt og til fjernvarme. Også elpatroner indgår i mindre omfang. Perspektivscenariet viser, at hovedkonklusionen fra 2025 scenariet om at fjernvarmeforsyning i Danmark er en samfundsøkonomisk effektiv varmeforsyning, også på lang sigt med betydelige varmebesparelser og store mængder vindkraft, er en robust konklusion. I nedenstående figur ses brændselsanvendelsen i udvalgte områder. Det ses, at modellen vælger at lade biogas udgøre en væsentlig del af forsyningen i mindre byer som i dag er naturgasforsynede. 11 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

12 Affald Biogas Halm Flis El Naturgas 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Hovedstaden Små naturgasfyrede værker i Vestdanmark Trekantsområdet (TVIS) Århus Figur 3: Brændselsfordeling til varmeproduktion i udvalgte områder. 12 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

13 3 Varmeplan Danmark Varmeplan Danmark 2010 Hovedrapporten er udarbejdet af Rambøll og Aalborg Universitet (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010). Arbejdet er en videreudbygning af den første Varmeplan Danmark rapport, som blev udgivet i Studiet laver en analyse af statistik fra 1980 og frem til 2010, og laver bl.a. derudfra en fremskrivning frem til 2050 med intervaller af 5 år. Varmeplan Danmark 2008 og 2010 omfatter en detaljeret kortlægning af udvidelsesmulighederne for fjernvarmen baseret på BBR-registret og Geografiske Informations Systemer (GIS). Kortlægningen omfatter identifikation af længder og omkostninger til fjernvarmenet ud til hver enkelt potentiel tilslutning. Der er regnet på at udvide fjernvarmedækningen fra de nuværende 46 % af det eksisterende (2008) varmebehov til hhv.: 53 % (gennem øget tilkobling i eksisterende fjernvarmeområder), 63 % (gennem yderligere tilkobling af nabo-områder primært forsynet med naturgas) og 70 % (gennem yderligere tilkobling af naturgasområder op til 1 km fra eksisterende fjernvarmeområder). I fremskrivningen er det antaget, at med de rette incitamenter vil andelen af varmebehovet fra fjernvarme stige fra 50 % til 70 % frem til Dette svarer til at udnytte det nuværende potentiale i byområderne. Landområderne, som står for de resterende 30 % af varmemarkedet, vil primært blive opvarmet af individuelle varmepumper, hvor halvdelen bliver suppleret med brændeovne, solfangere eller træpillekedel fordelt således: 5 % til luft/luft varmepumpe (sommerhuse mv.) suppleret med brændeovne 5 % til luft/vand varmepumpe 10 % til vand/vand varmepumpe 5 % vand/vand varmepumpe kombineret med solvarme og stort lager 5 % vand/vand varmepumpe kombineret med solvarme, lager og træpillekedel til reserveforsyning i perioder i lange kolde perioder med høje elpriser I rapporten har de to udviklingsscenarier for at nå frem til dette mål i Et Hurtigt Udvikling scenarie og et Moderat Udvikling scenarie: I Hurtig Udviklings sceneriet udfases naturgassen inden 2030, og varmebesparelser fortsætter med en faldende tendens mod 2050, således at rumvarmebehovet i 2050 kun er 50 % af behovet i Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

14 I Moderat Udviklings scenariet forudsættes, at naturgassen udfases i et langsommere tempo, idet der kun udbygges med fjernvarme og varmepumper til hhv. 60 % og 20 % i 2020, ligesom det antages, at slutniveauet for rumvarmebehov i perioden ligger 25 % lavere end 2010 niveauet. 3.1 Hurtig Udvikling scenariet Figur 1: Bygningsmassen (mio. m 2 ) fordelt på opvarmningsformer ved Hurtig Udvikling scenariet. Nabovarme er hvor 2 eller flere ejendomme går sammen om at etablere et fælles anlæg. Fra 2030 er alt fossilt brændstofs brugt til varme udfaset. Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010) Figur 2: Varmeforsyning (TWh) fordelt på forsyningsart. Det samlede nettovarmebehov ender i 2050 på omkring 38 TWh. Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010). 14 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

15 Figur 3: Fjernvarmens lastfordeling inkl. nettab. Andelen fra kræftvarmeværker er faldende, hvorimod andelen fra store solvarmeanlæg, geotermiske anlæg og store varmepumpeanlæg er stigende. Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010). Figur 4: Elforbrug til husopvarmning. Fra 2020 er alt direkte elektrisk opvarmning udfaset. Mængden af små og store varmepumper stiger til gengæld meget sammen med det samlede forbrug frem til Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010). Fase 1, eksempler på de første satsningsområder i perioden Spare i gennemsnit 25 % på rumvarmen, svarende til ca. 20 % på nettovarmebehovet. Sænke returtemperaturen i gennemsnit til 40 grader. Udbygge med 100 % fjernvarme eller blokvarme til al ny bebyggelse i byerne. Udbygge med fjernvarme og nabovarme i små bysamfund til hhv. 65 % og 5 %, således at fjernvarme og nabovarme i alt når op på 70 %. 15 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

16 Udbygge med individuelle varmepumper op til 25 %. Bevare 5 % individuel naturgas. Elvarme og olie udfases helt til individuel opvarmning i Benytte biogasmotorer til fjernvarme. Udbygge med biomasse til fjernvarme, der stimulerer biomasseproduktionen. Udbygge med 4 mio.m 2 solvarme til fjernvarme. Udbygge med elkedler og varmepumper til fjernvarme som supplement til decentral kraftvarme på naturgas som bevares til regulering i elsystemet. Udnytte kraftvarmepotentialet fra de resterende kul- og gasfyrede kraftvarmeværker Udnytte industriel overskudsvarme. Udnytte kraftvarmen fra nye biomassefyrede kraftvarmeværker, så de termiske tab ved køling minimeres hvorved virkningsgraden øges fra ca. 40 % til ca. 90 % på årsbasis. Udnytte energien i røggassen fra de biomassefyrede kraftvarmeværker ved røggaskondensering, så virkningsgraden øges yderligere fra ca. 90 % til ca. 105 %. Begynde at udbygge med geotermi til større anlæg. Fase 2, eksempler til at konsolidere og udvikle i perioden Spare yderligere ca. 1 % p.a. på rumvarmen i takt med totalrenovering af boligmassen, således at rumvarmebesparelsen når op på 35 %. Sænke returtemperaturen yderligere til ca. 35 grader. Naturgassen udfases helt, så individuelle varmepumper når op på 30 %. Sammenkoble individuelle varmepumper til nabovarme, hvor det er fordelagtigt. Udbygge med varmepumper og individuel solvarme op til 2 mio.m2, suppleret med træpillekedler til større forbrugere med afbrydelige varmepumper i landområder. Udnytte biogaskraftvarme til fjernvarme i perioder med høje elpriser, idet biogas sammen med naturgas indgår i biogasnet til forsyning af industri, kogekunder, trafik mv. Udbygge med sæsonvarmelagre, der opsamler overskudsvarme om sommeren til brug om efteråret. Udbygge solvarme til fjernvarme yderligere til i alt 8 mio.m 2 fordelt på mere end 300 anlæg. Disse anlæg vil i alt fylde et areal svarende til 4x5 km 2 (eller en halv promille af Danmarks areal), og de vil kunne producere 10 % af fjernvarmen. Udbygge med geotermi i kombination med varmepumper og biomasse. Fase 3, eksempler til at fortsætte med at effektivisere i perioden Varmebesparelser fortsætter med at overstige tab af tilskudsvarme pga. elbesparelser, således, at det samlede varmebehov i 2050 når ned på 50 % af 2010 niveauet. Det svarer til ca. 60 % af nettovarme- 16 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

17 behovet, og sker primært som følge af totalrenoveringer og udskiftninger af gamle bygninger. Udfase biomasse som grundlast i fjernvarmeproduktionen (i takt med, at biomassen efterspørges), ved at supplere med flere varmepumper, elkedler, solvarmeanlæg, geotermianlæg og sæsonlagre således, at biomassekedler kun udnyttes til reservekapacitet og spidslast. Udnytte affald, som ikke kan genbruges, til affaldsfyret kraftvarme med røggaskondensering og som drivmiddel for geotermisk varme. 3.2 Moderat Udviklings scenarie Figur 5: Bygningsmassen (mio. m 2 ) fordelt på opvarmningsformer ved Hurtig Udvikling scenariet. Naturgas udfases langsomt from til Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010) 17 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

18 Figur 6: Varmeforsyning (TWh) fordelt på forsyningsart. Det samlede nettovarmebehov ender i 2050 på omkring 45 TWh, hvilket er 7 TWh højere end Hurtig Udviklings sceneriet. Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010). Figur 7: Fjernvarmens lastfordeling inkl. nettab. Det samlede fjernvarmbehov er til forskel fra før let stigende, men andelen af kraftvarmeværker er stadig faldende. Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010). 18 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

19 Figur 8: Elforbrug til husopvarmning. Varmebehovet stiger støt helt frem til 2050 (OBS: vær opmærksom på at skalaen er andeledes i forhold til Figur 4). Fra 2020 er alt direkte elektrisk opvarmning udfaset ligesom i det andet scenarie. Kilde: (Rambøll og Aalborg Universitet, 2010). Fase 1, eksempler på de første satsningsområder i perioden Udbygge med fjernvarme til større bygninger i alt fra 50% op til ca. 60% af markedet, hvor der er god samfundsøkonomi. Udbygge med varmepumper i landområder op til 20% af markedet Bevare individuel naturgas i resten, idet naturgasområderne forberedes til at blive konverteret til fjernvarme eller varmepumper. Fase 2, eksempler til at konsolidere og udvikle i perioden Udbygge med fjernvarme og varmepumper, så der resterer 5% af markedet på naturgas. Rumvarmebehovet for eksisterende bebyggelse stabiliseres efter 2020 på et niveau 25% lavere end i 2010, svarende til, at nettovarmebehovet er 20% lavere i gennemsnit i forhold til 2010 Fase 3, eksempler til at fortsætte med at effektivisere i perioden Individuel naturgas udfases helt inden Nettovarmebehovet er uændret 20% lavere end i 2010, idet mindsket tilskudsvarme fra et reduceret elforbrug, konvertering af fra el til varmt vand i husholdningerne, modsvarer de rumvarmebesparelser, der opnås ved løbende totalrenovering af den gamle boligmasse. 19 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

20 4 Klimakommissionen Klimakommissionen kom i september 2010 med flere bud på udviklingen af det danske energisystem frem mod I dette notat gennemgås Klimakommissionens scenarier med fokus på fjernvarmens rolle heri. 4.1 Klimakommissionens scenarier og energisystemets udvikling I Klimakommissionens rapport beskrives to gennemregnede forløb med hhv. ambitiøse (A) og uambitiøse (U) klimamålsætninger i omverdenen. Dette har betydning for udvikling af brændsels- og CO2-priser og giver derfor forskellige teknologi- og brændselsvalg. I den første er biomasseanvendelsen i Danmark endvidere begrænset til egne ressourcer, mens der i det andet regnes med betydelig import af biomasse. Dertil kommer to referenceforløb, hvor Danmark ikke bliver fri for fossile brændsler. Analyserne fokuserer på Danmark, men Klimakommissionen har også fået gennemregnet de danske scenarier som en del af det samlede, nordeuropæiske elsystem. Overordnede tendenser for forløbene fremgår af tabellen nedenfor. Tabel 3: Hovedkarakteristika ved de 2 reference- og 2 fremtidsbilleder i Klimakommissionens rapport. Klimakommissionen har gennemført analyser af udviklingen af energisystemets udvikling frem mod et system uden fossile brændsler i Overordnet set er der bl.a. følgende konklusioner: 20 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

21 Energisystemet bliver i meget større grad baseret på el som energibærer. Dette gælder såvel transport (flere elbiler), procesenergi og opvarmning (varmepumper). Elsystemet baseres i stigende grad på vindkraft. Dette betyder, at der kommer betydeligt mere fluktuerende elpriser, hvilket stiller nye krav til fleksibilitet i kraftvarmeanlæg og i elforbruget (f.eks. i varmepumper). For varmeforsyningen er der følgende konklusioner: Det absolutte energiforbrug til opvarmning reduceres med % i fremtidsbilledet for 2050 sammenholdt med en udvikling med fastholdt isoleringsniveau i forhold til i dag. Disse samlede besparelsesprocenter dækker både over renovering af den eksisterende bygningsmasse samt effekten at nye effektive bygninger udgør en større og større del af bygningsmassen frem til Det er i fremtidsbilledet for 2050 antaget, at fjernvarmedækningen øges fra 47 % i dag til 57 %. Den resterende boligmasse primært enfamiliehuse forudsættes forsynet med eldrevne varmepumper samt i mindre grad solvarme og biomasse til brændeovne (bl.a. sanket brænde). Fjernvarmen kommer i fremtidsforløbet i 2050 som overskudsvarme fra biogas,- affalds- og biomassefyrede kraftvarmeværker samt fra eldrevne varmepumper, solvarme, geotermi. I de decentrale områder forsynes fjernvarmen primært fra biogas, varmepumper og i sommerhalvåret i et vist omfang fra sol, mens fjernvarmen i de centrale kraftvarmeområder leveres fra biokraftvarme, affald og varmepumper. Desuden anvendes geotermi i en del fjernvarmeområder, hvor resursen er til stede. Nedenstående figur viser udviklingen og sammensætningen af bruttoenergiforbruget i 2008 og de 4 billeder af energisystemet i I de to referencebilleder spiller fossile brændsler stadigvæk en betydelig rolle i 2050, men der sker også en udbygning med vind, specielt i Reference A. I fremtidsforløbene sker der et markant skift af energisystemet, primært til vind og biomasse. 21 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

22 Figur 4: Bruttoenergiforbruget i 2008 og Elsystemets udvikling Betydelig omstilling af forbruget til el I Klimakommissionens fremtidsforløb sker der en betydelig omlægning af energiforbruget til el fra brændsel. Det fremgår, at der i alle forløbene således sker en betydelig stigning i elforbruget. Figuren nedenfor viser elforbruget i fremtidsforløbene. Figur 5: Elforbrug fordelt på anvendelsesområder, ekskl. nettab i 2008 og Elproduktionen baseres i stigende grad på vind Nedenstående figur viser elproduktionen i 2008 og i fremtidsforløbene. I alle forløbene sker en betydelig stigning i vindkraftproduktionen. 22 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

23 Figur 6: Elproduktion i reference- og fremtidsforløbene i 2050 sammenlignet med i dag. Tabellen nedenfor angiver vindkraftkapaciteten i 2008 og i forløbene i Vindkraft i 2050 Reference A Fremtid A Reference U Fremtid U Produktion, TWh Havvind (MW) Landvind (MW) Tabel 4: Vindkraft i forløbene i Udviklingen i udbygning med vindkraft fremgår af figuren nedenfor. 23 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

24 Figur 7: Vindkraft i forløbene i perioden til Figuren nedenfor illustrerer, hvordan de store mængder vind håndteres i elsystemet i detalje i det ambitiøse fremtidsbillede for Her er vist den samlede fluktuerende elproduktion i Danmark, det samlede elforbrug ( klassisk elforbrug, el i industrien samt el til varmepumper og til transport), nettoimport over forbindelser mod udlandet samt termisk elproduktion i uge 3 og 4 i Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

25 Elprouktion/forbrug MWh mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Uge 3 Uge 4 Elproduktion, termisk Nettoimport Elproduktion, fluktuerende Samlet forbrug Figur 8. Den samlede fluktuerende elproduktion i Danmark, det samlede elforbrug ( klassisk elforbrug, el i industrien samt el til varmepumper og til transport), nettoimport over forbindelser mod udlandet samt termisk elproduktion i uge 3 og 4 i Alt i alt sker indpasningen af den fluktuerende danske elproduktion ved en fleksibel anvendelse af el til transport, i industrien og til opvarmning samt ved samspil med elsystemerne i landene omkring os. Det udnyttes, at der i Norge og Sverige er reguleringsmuligheder i vandkraftsystemerne, og derudover er der også et samspil med hurtigtregulerende kraftværksanlæg i de omgivende lande. Disse anlæg anvender primært naturgas. En gros elprisen i Vestdanmark fremgår af figuren nedenfor i uge 3 og 4 i 2050 i det ambitiøse fremtidsbillede. Det ses, at prisen varierer betydeligt mere end i dagens elsystem og svinger mellem næsten 0 og kr./mwh. 25 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

26 Elpris (DKK/MWh) T001 S03 T025 T049 T073 T097 T121 T145 T001 S04 T025 T049 T073 T097 T121 T145 Figur 9. En gros elprisen i Vestdanmark i uge 3 og 4 i I figuren nedenfor ses elpriserne i Vestdanmark sammenlignet med Elpris i Vestdanmark (DKK/MWh) DK-Vest 2009 DK-Vest 2050 Figur 10: Varighedskurve for elpriser beregnet med Balmorel for det ambitiøse fremtidsbillede i 2050 samt elpris i 2009 for Vestdanmark. 4.3 Varmeforsyning i det ambitiøse scenario Der er i Klimakommissionens scenarier gennemført samme antagelser om varmeforbrugets udvikling under scenarierne med ambitiøs og uambitiøs klimaindsats i omverdenen. Endvidere har der efter udgivelsen af Klimakommissionens rapport været mest fokus på det ambitiøse forløb, så det er alene dette, der gennemgås her. 26 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

27 TJ/år Varmebesparelser Det samlede endelige energiforbrug til opvarmning udgør i dag godt 200 PJ. I både reference- og fremtidsforløbet er der indregnet betydelige varmebesparelser over tid, dels via skærpede energikrav til nybyggeri dels via energirenovering af eksisterende byggeri. Det absolutte energiforbrug til opvarmning reduceres med % i referencen i 2050 sammenholdt med en udvikling med fastholdt isoleringsniveau i forhold til i dag og med % i fremtidsbilledet for Disse samlede besparelsesprocenter dækker både over renovering af den eksisterende bygningsmasse samt effekten at nye effektive bygninger udgør en større og større del af bygningsmassen frem til Udviklingen i energiforbrug er herunder vist for boliger i hhv. referenceforløbet og fremtidsforløbet. Der antages samme udvikling i den øvrige bygningsmasse Varmeforbrug boliger Nybyggeri Nedrivning+nybyg Renoveret Ikke renoveret Figur 11: Udviklingen i varmeforbruget i boliger i referenceforløbet. Der er antaget en tilsvarende udvikling for øvrige opvarmede bygninger (fx kontorbyggeri). 27 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

28 TJ/år Varmeforbrug boliger Nybyggeri Nedrivning+nybyg Renoveret Ikke renoveret Figur 12 Udviklingen i varmeforbruget i boliger i fremtidsforløbet. Der er antaget en tilsvarende udvikling for øvrige opvarmede bygninger (fx kontorbyggeri). Energiforsyning til opvarmning Opvarmningsbehovet i boliger og andre bygninger dækkes i dag med fjernvarme (45 pct.), individuel naturgas (18 pct.), olie (12 pct.) og biobrændsler (20 pct.) samt en mindre andel med varmepumper og direkte elvarme (5 pct.). Langt hovedparten af fjernvarmen produceres i dag som kraftvarme i form af overskudsvarme fra større centrale kraftvarmeværker og affaldskraftvarmeværker samt fra decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker. Flere forskningsprojekter har peget på, at det vil være privat- og samfundsøkonomisk attraktivt at udskifte udtjente olie og gasfyr til fjernvarme eller eldrevne varmepumper 1. Dette vil også gælde i referencen. Udskiftningstakten vil bl.a. afhænge af i hvor høj grad, forbrugeren reagerer på prissignalerne. 1 EFP-forskningsprojektet Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem (Ea Energianalyse mf., 2009) 1 og i Varmeplan Danmark (Rambøll og Aalborg Universitet, 2008) 28 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

29 Opvarmning af bygninger (PJ/år) Effektivisering Varmepumper 200 Solvarme 150 Biomasse 100 Gas 50 Olie Ref Fremt Ref Fremt Ref Fremt. Kul Fjernvarme Figur 13: Opvarmning af bygninger fordelt på brændsler i dag, i 2020, 2030 og 2050 i hhv. reference og fremtidsforløb. Det gennemsigtige (lysegrå) område illustrerer effekten af varmetabsmæssig forbedring af den eksisterende bygningsmasse samt nye effektive bygninger. For varmepumperne er varmeproduktionen angivet (ikke elinputtet som er 3,75 gange mindre). Konkurrenceforholdet mellem de kollektive og individuelle varmeforsyningsløsninger er illustreret i figurerne nedenfor for 2010 (i dag) og 2050 med moderat teknologiudvikling. Resultatet er i sagens natur følsomt overfor de anvendte brændsels- og energipriser. Varmeproduktionsomkostninger (øre/kwh) 100,0 80,0 60,0 Fjernvarmenet Investering Elforbrug Brændsel og CO2 Drift og vedligehold mv 40,0 20,0 0,0 Figur 14: Samfundsøkonomiske varmeproduktionsomkostninger for kollektive hhv. individuelle forsyningsløsninger i 2010 (5 % rente). Vedr. biokraftvarme: der er tale om overskudsvarme fra elproduktion. Elforbrugsudgiften repræsenterer værkets mistede elsalg, fordi det producerer kraftvarme i stedet for kun el (CV=0,2). Netomkostninger omfatter nye fjernvarmenet. Der er indregnet nettab på 15 % for de kollektive varmesystemer samt en investeringsomkostning for fjernvarmenet på 600 kr./gj leveret varme (gns. bolig i dag). Der indgår ikke afgifter i beregningen. Det er antaget at prisen på el til varmepumper og elpatroner er 50 øre/kwh (inkl. elnettarif 29 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

30 på 15 øre/kwh). Der er regnet med en virkningsgrad på 375 % for den individuelle varmepumpe (jord/vand) og 290 % for den kollektive varmepumpe. I geotermianlæggets drift og vedligeholdelsesomkostning indgår omkostninger til drivvarme, idet der er tale om absorbtionsanlæg. 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0 0,0 Varmeproduktionsomkostninger (øre/kwh) Fjernvarmenet Investering Elforbrug Brændsel og CO2 Drift og vedligehold mv Figur 15: Samfundsøkonomiske varmeproduktionsomkostninger for kollektive hhv. individuelle forsyningsløsninger i 2050 (5 % rente) i villa med halveret energiforbrug. Det er forudsat, at prisen på el til varmepumper og elpatroner er 75 øre/kwh (inkl. elnettarif på 15 øre/kwh). Der er i 2050 regnet med en virkningsgrad på 325 % for den kollektive varmepumpe. I øvrigt samme kommentarer som til foregående figur. På baggrund af ovenstående er det i fremtidsbilledet for 2050 er det antaget, at fjernvarmedækningen øges fra 47 % i dag til 57 % 2. Den resterende boligmasse primært enfamiliehuse forudsættes forsynet med eldrevne varmepumper samt i mindre grad solvarme og biomasse til brændeovne (bl.a. sanket brænde). I referencen antages fjernvarmedækningen øget til 53 % i Der er desuden antaget en betydelig udbygning af varmelagrene i fjernvarmesystemet. Analyserne med modelværktøjet Balmorel peger således på, at det af hensyn til fleksibiliteten i energisystemet vil være attraktivt at udvide varmelagrene i fjernvarmesystemet fra ca. 8 timers forbrug i dag til 2 døgn eller mere i fremtidsforløbet i Fjernvarmen kommer i fremtidsforløbet i 2050 som overskudsvarme fra biogas,- affalds- og biomassefyrede kraftvarmeværker samt fra eldrevne varmepumper, solvarme, geotermi. I de decentrale områder forsynes fjernvarmen primært fra biogas, varmepumper og i sommerhalvåret i et vist omfang fra 2 Målt i forhold til dagens bygningssammensætning øges dækningen kun til 54 %, men da der regnes med en større stigning i boligarealet til kontorer og forretninger (hvor fjernevarmeforsyningen er højere end til boliger), ender fjernvarmeandelen i 2050 på 57 %. 30 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

31 Pj/år Pj/år sol, mens fjernvarmen i de centrale kraftvarmeområder leveres fra biokraftvarme, affald og varmepumper. Desuden anvendes geotermi i en del fjernvarmeområder, hvor resursen er til stede. De følgende to figurer viser fjernvarmeproduktion fordelt på anlægstyper i hhv. reference og fremtidsforløbet. I figurerne indgår også fjernvarme (hedtvand/damp) anvendt som procesvarme i industrien. Her er forudsat et stigende forbrug, særligt i fremtidsforløbet, hvilket forklarer, hvorfor det samlede fjernvarmeforbrug stiger svagt. 160 Fjernvarmeproduktion referenceforløb Solvarme Geotermi Varmepumper (elpatroner) Kedler Kraftvarme Figur 16: Fjernvarmeproduktion fordelt på anlægstyper i referenceforløbet. I figuren indgår også fjernvarme (hedtvand/damp) anvendt som procesvarme i industrien Fjernvarmeproduktion fremtidsforløb Solvarme Geotermi Varmepumper (elpatroner) Kedler Kraftvarme Figur 17: Fjernvarmeproduktion fordelt på anlægstyper i fremtidsforløbet. I figuren indgår også fjernvarme (hedtvand/damp) anvendt som procesvarme i industrien. Kraftvarmen leveres fra affalds-, biogas- og biomassekraftvarmeværker. 31 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

32 5 Bibliografi Rambøll og Aalborg Universitet. (2010). Varmeplan Danmark København S: Rambøll. 32 Fjernvarmeanalyse - bilagsrapport, Tidligere analyser af fjernvarmens fremtid i Danmark:

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 MODEL, SCENARIER OG FORUDSÆTNINGER 2 Model af el- og fjernvarmesystemet Balmorel

Læs mere

Perspektivscenarier i VPH3

Perspektivscenarier i VPH3 Perspektivscenarier i VPH3 Jesper Werling, Ea Energianalyse VPH3 kommuneforum, 2. oktober 2013 VPH3 perspektivscenarier Formålet er at belyse forskellige fjernvarmestrategiers robusthed overfor udviklingsspor

Læs mere

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035 25. februar 2014 Formål med scenarier frem til 2035 Godt grundlag for kommunikation om udfordringer og løsningsmuligheder. Hjælpeværktøj til

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Væsentligste kilder (September 2010) Konklusion - 1 Medvind til varmepumper i Danmark Op til 500.00 individuelle

Læs mere

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan MIU møde 19.11.2009 Varmeplan Et sammenhængende analysearbejde En platform for en dialog om udviklingen mellem de enkelte aktører En del af grundlaget for varmeselskabernes

Læs mere

Varmeplan Hovedstaden 3

Varmeplan Hovedstaden 3 Varmeplan 3 Hovedkonklusioner og resultater fra 2035- og perspektiv-scenarier 7. oktober 2014 Nina Holmboe, projektleder Formål med projektet Omstillingen til VE under hensyntagen til økonomi og forsyningssikkerhed

Læs mere

Fjernvarme. Høring om fjernvarme, Christiansborg 23 april Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s

Fjernvarme. Høring om fjernvarme, Christiansborg 23 april Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 KEB Alm.del Bilag 256 Offentligt Fjernvarme Høring om fjernvarme, Christiansborg 23 april 2014 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk PJ 1000 Danmarks

Læs mere

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temadag om energiaftalens analyser, Grøn Energi Hovedfokuspunkter Fjernvarmens udbredelse Produktion af Fjernvarme

Læs mere

Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem

Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem Biogas2020 KulturCenter Limfjord Skive. 8 november 2017 Hans Henrik Lindboe og Karsten Hedegaard, Ea Energianalyse 1 Formål At undersøge perspektiverne for

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk PJ 1000 Danmarks Bruttoenergiforbrug 1972-2011 900 800 700 600 500 400 300 200 100 0 Olie

Læs mere

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang Fremtidens boligopvarmning Afdelingsleder John Tang Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % af boliger På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder

Læs mere

Fremtidsperspektiver for kraftvarme. Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016

Fremtidsperspektiver for kraftvarme. Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016 Fremtidsperspektiver for kraftvarme Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016 Ea Energianalyse Systemanalyse Strategier Marked F&U Konsulentfirma. Rådgivning

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark KICKSTART AF GRØN OMSTILLING I DANSKE KOMMUNER 29-30 oktober 2015 Anders Kofoed-Wiuff Partner, Ea Energianalyse Spørgsmål Hvordan ser Danmarks energisystem

Læs mere

BALLERUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

BALLERUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS BALLERUP KOMMUNE ENERGIREGNSKAB ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2 Kongens Lyngby TLF +45 56000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energiregnskab 2 2.1 3 2.2 Elbalance

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS GLOSTRUP KOMMUNE ENERGIBALANCE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energibalance 2 2.1 3 2.2

Læs mere

Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem. Fjernvarmens landsmøde

Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem. Fjernvarmens landsmøde Effektiv fjernvarme i fremtidens energisystem Fjernvarmens landsmøde Aalborg kongrescenter den 30. oktober 2009 Hans Henrik Lindboe a/s www.eaea.dk 30 års udvikling i Danmark Kilde: Energistyrelsen ..Og

Læs mere

Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020

Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020 Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020 Analyse nr. 3 28. september 2012 Resume Analysen kaster lys over konsekvenserne for Danmarks el- og fjernvarmesystemer af udviklingen i det nordeuropæiske

Læs mere

El- og fjernvarmeforsyningens fremtidige CO 2 - emission

El- og fjernvarmeforsyningens fremtidige CO 2 - emission 08-05-2012 jw/al El- og fjernvarmeforsyningens fremtidige CO 2 - emission Københavns Energi gennemfører i en række sammenhænge samfundsøkonomiske og miljømæssige vurderinger af forskellige forsyningsalternativer.

Læs mere

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI HVAD SIGER EU? Forslag opdatering VE direktiv i Vinterpakken Forslag

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Nuværende energiforsyning og fremtidige energiressourcer

Nuværende energiforsyning og fremtidige energiressourcer Nuværende energiforsyning og fremtidige energiressourcer 1 Disposition 1. Status for energiforsyningen 2. Potentielle regionale VE ressourcer 3. Forventet udvikling i brug af energitjenester 4. Potentiale

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem - Omstilling af den danske energiforsyning til 100 pct. VE i 2050 Strategisk energiplanlægning, Region Midtjylland Torsdag den 6. juni 2013 Carsten Vittrup, Systemplanlægning 1

Læs mere

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis 17 10 2016 Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis Analyse af årlig samfundsøkonomisk fjernvarmepris ved konvertering af naturgas til fjernvarme Baggrund og opgave Ea Energianalyse gennemførte

Læs mere

Omstilling til CO2-neutral fjernvarme. Workshop om strategisk energiplanlægning Onsdag den 13. juni 2012

Omstilling til CO2-neutral fjernvarme. Workshop om strategisk energiplanlægning Onsdag den 13. juni 2012 Omstilling til CO2-neutral fjernvarme Varmeplan Hovedstaden 1+2 Workshop om strategisk energiplanlægning Onsdag den 13. juni 2012 Varmeplan Hovedstaden 1+2 Et samarbejde mellem KE, CTR og VEKS Forsyning

Læs mere

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Præsentation Geotermi i Danmark 12 maj 216 Overblik 28 udvalgte

Læs mere

Nye samfundsøkonomiske varmepriser i hovedstadsområdets fjernvarmeforsyning

Nye samfundsøkonomiske varmepriser i hovedstadsområdets fjernvarmeforsyning Nye samfundsøkonomiske varmepriser i hovedstadsområdets fjernvarmeforsyning VEKS, 1. november 2016 Hans Henrik Lindboe og Jesper Werling Ea Energianalyse a/s 1 Formålet med samfundsøkonomiske analyser

Læs mere

VPH Varmeplan Hovedstaden. Brugerrådsmøde 26. november 2009

VPH Varmeplan Hovedstaden. Brugerrådsmøde 26. november 2009 VPH Varmeplan Hovedstaden Brugerrådsmøde 26. november 2009 Energi-, VE og CO 2 -målsætninger i DK Målsætninger i DK: På langt sigt fri af fossile brændsler Mindst 30% VE i 2025 (bruttoenergi) 15% reduktion

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

VARMEPLAN. Hovedstaden. Pressemøde. Axelborg 3. september VARMEPLAN Hovedstaden

VARMEPLAN. Hovedstaden. Pressemøde. Axelborg 3. september VARMEPLAN Hovedstaden Pressemøde Axelborg 3. september 2009 Varmeplan Et sammenhængende analysearbejde En platform for en dialog om udviklingen mellem de enkelte aktører En del af grundlaget for varmeselskabernes og de enkelte

Læs mere

Baggrund, Formål og Organisation

Baggrund, Formål og Organisation Baggrund, Formål og Organisation Om projektet Varmeplan Dansk Design Center 9 juni 2008 Inga Thorup Madsen Disposition Lidt fjernvarmehistorie Status for fjernvarmesystemet i Hovedstadsområdet Om projektet

Læs mere

Gennem projektet er der opstillet fem scenarier for fremtidens fjernvarmeforsyning i hovedstadsområdet.

Gennem projektet er der opstillet fem scenarier for fremtidens fjernvarmeforsyning i hovedstadsområdet. Nyhedsbrev nr. 6 - september 2009 Fremtiden byder på klimavenlig fjernvarme Varmeplan er nu afsluttet, og projektet kommer med spændende resultater her forud for det store klimatopmøde i København i december

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Præsentation 28 juni 216 Overblik 28 udvalgte fjernvarmeområder

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013

Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013 Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013 Hotel Koldingfjord 11 oktober 2013 Danmarks første fjernvarmeanlæg Kilde: Dansk Fjernvarme i 50 år 2 Kommunens lossepladser var ved at være

Læs mere

FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER

FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER Halmgruppen Temadag om udvikling i fjernvarmen FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. februar 2018 ENERGIKOMMISSIONEN Har perspektiv

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Biomasse, kedler. Biomasse, KV. Biomasse, transport. Biogas/forgas., KV. Biogas/forgas, transport. Affald, varmekedler. Affald, KV.

Biomasse, kedler. Biomasse, KV. Biomasse, transport. Biogas/forgas., KV. Biogas/forgas, transport. Affald, varmekedler. Affald, KV. PJ/år PJ/år Ea Energianalyse 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Bruttoenergiforbrug fremtidsforløb Omgivelsesvarme Solvarme bølgekraft geotermi solceller Affald Biogas Biomasse Vind Naturgas Kul Olie 25 2 15 1 5 Biomasseanvendelse,

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen Energianalyserne Finn Bertelsen Energistyrelsen Politisk konsensus om 2050 2035: El og varme baseres på VE EU mål om 80-95% reduktion af GG fra 1990 til 2050 kræver massive CO 2- reduktioner. Især i energisektoren

Læs mere

Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren

Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren Jan de Wit og Jan Jensen, Dansk Gasteknisk Center Webartikel, GASenergi, 4. januar 2018 Baggrund Dansk Fjernvarme publicerede i slutningen af 2016 resultatet

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Fremtidens energisystem struktur og priser Årsdag for Partnerskabet for brint og brændselsceller d. 18 april 2012

Fremtidens energisystem struktur og priser Årsdag for Partnerskabet for brint og brændselsceller d. 18 april 2012 Fremtidens energisystem struktur og priser Årsdag for Partnerskabet for brint og brændselsceller d. 18 april 2012 Anders Kofoed-Wiuff Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk ANALYER OG PLANER PEGER I SAMME RETNING

Læs mere

Energisektoren mod 2050 Strategisk energiplanlægning

Energisektoren mod 2050 Strategisk energiplanlægning Energisektoren mod 2050 Strategisk energiplanlægning Koordineringsforum Roskilde Rådhuset, 30. marts 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Ea Energianalyse Systemanalyse Strategier Marked F&U

Læs mere

Forudsætninger og foreløbige resultater fra scenarieanalyserne

Forudsætninger og foreløbige resultater fra scenarieanalyserne Forudsætninger og foreløbige resultater fra scenarieanalyserne Workshop den 26. januar 2009 i Dansk Design Center Indhold Scenariefilosofi Hovedforudsætninger Resultater fra grundscenariet Forskelle mellem

Læs mere

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen Biogas i fremtidens varmeforsyning Direktør Kim Mortensen Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder Udenfor

Læs mere

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Dansk Gas Forenings årsmøde Hotel Nyborg Strand, November 2007 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse www.eaea.dk Disposition Naturgas i Danmark Udsyn til

Læs mere

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord Til Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord 1. Indledning Energinet.dk's centrale analyseforudsætninger er Energinet.dk's bedste bud på fremtidens elsystem

Læs mere

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Øst gruppen 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 % Norddjurs

Læs mere

Notat om solvarmeanlæg i kraftvarmeområder

Notat om solvarmeanlæg i kraftvarmeområder Klaus Illum Modificeret 10. maj 2006 13. april 2006 Notat om solvarmeanlæg i kraftvarmeområder Den af Energinet.dk nedsatte arbejdsgruppe om Indpasning af solvarme i kraftvarme har i sin udredning af 10.

Læs mere

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED Kim Mortensen Direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 2. marts 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren

Læs mere

Analyse af hovedstadsregionens fremtidige fjernvarmeforsyning ENERGI PÅ TVÆRS

Analyse af hovedstadsregionens fremtidige fjernvarmeforsyning ENERGI PÅ TVÆRS FJERNVARMESCENARI ERFOR HOVEDSTADSREGI ONEN Analyse af hovedstadsregionens fremtidige fjernvarmeforsyning ENERGI PÅ TVÆRS Maj 2015 Udarbejdet af: Ea Energianalyse Frederiksholms Kanal 4, 3. th. 1220 København

Læs mere

Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid

Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid Fjernvarmens udbredelse Varmeatlas præsentation ved Else Bernsen, COWI (ebe@cowi.dk) 1 Bygningsatlas 2013 for alle byområder i Danmark BBR oplyser

Læs mere

Fjernvarme til lavenergihuse

Fjernvarme til lavenergihuse Fjernvarme til lavenergihuse Denne pjece er udgivet af: Dansk Fjernvarme Merkurvej 7 6000 Kolding Tlf. 76 30 80 00 mail@danskfjernvarme.dk www.danskfjernvarme.dk Dansk Fjernvarme er en interesseorganisation,

Læs mere

Effektiv indpasning af vindkraft i Danmark

Effektiv indpasning af vindkraft i Danmark Effektiv indpasning af vindkraft i Danmark Vindtræf 2014 1. November 201, Risø Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Om Ea Energianalyse Konsulentfirma der rådgiver og forsker inden for energi- og

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Lagring af vedvarende energi

Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Et skridt på vejen mod en CO2-neutral Øresundsregion er at undersøge, hvilke løsninger til lagring af vedvarende energi, der kan tilpasses fremtidens

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Notat om scenarier for den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland i 2025 og 2050

Notat om scenarier for den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland i 2025 og 2050 Notat om scenarier for den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland i 225 og 25 Jørgen Lindgaard Olesen Nordjylland Tel. +45 9682 43 Mobil +45 6166 7828 jlo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for

Læs mere

Fremtidens danske energisystem

Fremtidens danske energisystem Fremtidens danske energisystem v. Helge Ørsted Pedersen Ea Energianalyse 25. november 2006 Ea Energianalyse a/s 1 Spotmarkedspriser på råolie $ pr. tønde 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1970 '72 '74 '76 '78

Læs mere

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019 FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR 1. oktober 2019 30 ansatte Primært økonomer Fokusområder Energi, klima og miljø Sundhed Transport Offentlige og private kunder 50% private 50%

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Status og perspektiver Vest gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Vest gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Vest gruppen 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 %

Læs mere

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Analyser og scenarier Biomasse Potentialer Priser Bæredygtighed Teknologier El-analyse Gas Økonomien

Læs mere

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Nærmere beskrivelser af scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Perspektivplanen indeholder en række scenarieberegninger for regionens nuværende og fremtidige energiforsyning, der alle indeholder

Læs mere

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker Forsyningssikkerheden og de decentrale værker - og store varmepumpers rolle 17/4-2013. Charlotte Søndergren, Dansk Energi Dansk Energi er en kommerciel og professionel organisation for danske energiselskaber.

Læs mere

Hvor godt kender du energisektoren i Danmark?

Hvor godt kender du energisektoren i Danmark? Hvor godt kender du energisektoren i Danmark? - fortid, nutid og fremtid - Anders Kofoed-Wiuff, Ea Energianalyse Tip en 13 er 1 X 2 1. Hvor stor en del af Danmarks faktiske bruttoenergiforbrug udgjorde

Læs mere

Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark

Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark Samspil mellem vindkraft, varmepumper og elbiler RESUME VARMEPUMPER Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark Udgivet af Oplag: 500 Rapporten

Læs mere

BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI

BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI -SPÆNDINGSFELTET MELLEM KOLLEKTIV OG LOKAL FORSYNING V. Magnus Foged, Planchef, Københavns Energi, TRANSFORM, Energisporet d. 21. november 2012 DISPOSITION

Læs mere

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017 IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 6. april 2017 SIKKER FORSYNING OGSÅ I 2025 Forsyningen af det moderne samfund med el, gas,

Læs mere

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2019 Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

FJERNVARME PÅ GRØN GAS

FJERNVARME PÅ GRØN GAS FJERNVARME PÅ GRØN GAS GASKONFERENCE 2014 Astrid Birnbaum Det vil jeg sige noget om Fjernvarme - gas Udfordringer Muligheder Fjernvarme i fremtiden Biogas DANSK FJERNVARME Brancheorganisation for 405 medlemmer,

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem Direktør Kim Mortensen Varme der efterspørges Energi til opvarmning i Danmark (Mangler varme fra konvertering af organisk materiale til VE-gas eller biodiesel)

Læs mere

El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv

El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv Affaldsdage 2016 Hotel Vejlefjord, 11. november 2016 Jesper Werling Ea Energianalyse 1 Formål Vurdere

Læs mere

Husholdningernes energiforbrug og - produktion

Husholdningernes energiforbrug og - produktion Introduktion og baggrund Brændende spørgsmål Udfordringen Husholdningernes energiforbrug og - produktion Dette notat giver en kort indføring til området Husholdningernes energiforbrug og - produktion :

Læs mere

Strategisk energiplanlægning for Sydvestjylland. Konference 13. juni 2018 Anders Kofoed-Wiuff

Strategisk energiplanlægning for Sydvestjylland. Konference 13. juni 2018 Anders Kofoed-Wiuff Strategisk energiplanlægning for Sydvestjylland Konference 13. juni 2018 Anders Kofoed-Wiuff Baggrund Langsigtet politisk mål om fossiluafhængighed og minimum 50 % VE i 2030 Men hvordan skal målene indfris

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

Baggrundsnotat: "Fleksibilitet med grøn gas"

Baggrundsnotat: Fleksibilitet med grøn gas Baggrundsnotat: "Fleksibilitet med grøn gas" I det danske naturgasnet er der lagre, som kan indeholde 11 mia. kwh svarende ca. 35 % af det årlige danske el forbrug eller gasforbrug. Gassystemet kan derfor

Læs mere

Fælles DNA hovedstadsregionen. Gate 21 Fælles DNA 31. marts 2014 Jørgen Lindegaard Olesen, PlanEnergi 1

Fælles DNA hovedstadsregionen. Gate 21 Fælles DNA 31. marts 2014 Jørgen Lindegaard Olesen, PlanEnergi 1 Fælles DNA hovedstadsregionen 1 Befolkningstæthed 800 700 Indbyggere pr. km 2 600 500 400 300 200 100 0 Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland 9 gange

Læs mere

REGION MIDTJYLLAND FJERNVARMEANALYSE OMSTILLING TIL VE BJARNE LYKKEMARK SCENARIER FOR OMSTILLING TIL VEDVARENDE ENERGI 06-02-2015

REGION MIDTJYLLAND FJERNVARMEANALYSE OMSTILLING TIL VE BJARNE LYKKEMARK SCENARIER FOR OMSTILLING TIL VEDVARENDE ENERGI 06-02-2015 REGION MIDTJYLLAND FJERNVARMEANALYSE OMSTILLING TIL VE BJARNE LYKKEMARK INDHOLD Formål og status for VE Omstilling til VE i fjernvarmen - hvordan? Og hvad skal parterne så mere konkret samarbejde om? Hvem

Læs mere

50 pct.vind i en teknisk-økonomisk analyse

50 pct.vind i en teknisk-økonomisk analyse 50 pct.vind i 2025 - en teknisk-økonomisk analyse Vindmølleindustriens seminar 23. maj 2007 Hans Henrik Lindboe a/s Hvordan har vi gjort? Modelleret Danmark og nabolande til 2025 Indlagt regionale mål

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Smart energi - Smart varme

Smart energi - Smart varme Smart energi - Smart varme Fossil frie Thy 22. august 2012 Kim Behnke Energinet.dk Sektionschef Miljø, Forskning og Smart Grid Dansk klima- og energipolitik med ambitioner 40 % mindre CO 2 udledning i

Læs mere

Fremtidens Integrerede Energisystem. Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk

Fremtidens Integrerede Energisystem. Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk Fremtidens Integrerede Energisystem Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk Dagsorden Kort om Energinet.dk Scenarie for et samfundsøkonomisk effektivt energisystem baseret på vedvarende

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Baseret på resultater udarbejdet af projektets Arbejdsgruppe fremlagt af Poul Erik Morthorst, Risø - DTU Teknologirådets scenarier for energisystemet

Læs mere

Notat om potentiale for energibesparelser og energieffektiviseringer i Region Midtjylland

Notat om potentiale for energibesparelser og energieffektiviseringer i Region Midtjylland Notat om potentiale for energibesparelser og energieffektiviseringer i Region Midtjylland Vedrørende Dato: 24. Aug. 2011 Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan for 50 vedvarende energi i Region

Læs mere

Fremskrivninger incl. en styrket energibesparelsesindsats som følge af aftalen af 10. juni 2005.

Fremskrivninger incl. en styrket energibesparelsesindsats som følge af aftalen af 10. juni 2005. Teknisk dokumentationsnotat. Energistyrelsen, 21. juni 2005. Fremskrivninger incl. en styrket energibesparelsesindsats som følge af aftalen af 10. juni 2005. 1. Indledning I Regeringens Energistrategi

Læs mere

Varmeplan Danmark 2010 Hovedrapport

Varmeplan Danmark 2010 Hovedrapport Projekt nr. 2010-02 Titel: Varmeplan Danmark 2010 Udført af: Rambøll Danmark i samarbejde med Aalborg Universitet Varmeplan Danmark 2010 Hovedrapport Forsidebillede Billedet på forsiden illustrerer bæredygtig

Læs mere

Konsekvenser af frit brændselsvalg

Konsekvenser af frit brændselsvalg Konsekvenser af frit brændselsvalg Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse 1. oktober 2007 Energikonferencen Disposition Konsekvenser af frit brændselsvalg Konsekvenser af oplæg til afgiftsrationalisering

Læs mere