Lean giver tid til børnene. Nyhedsbrev juni 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lean giver tid til børnene. Nyhedsbrev juni 2012"

Transkript

1 Lean giver tid til børnene Normeringer kan der ikke lige laves om på. Alderen på børnene, der starter i dagsinstitution er også politisk bestemt og heller ikke noget, som de enkelte daginstitutioner har indflydelse over. Igen og igen hører man, at tid er en manglevare på grund af forholdene i institutionerne. Men nogle af daginstitutionerne har taget skeen i den anden hånd og integreret Plustids Lean koncept - Børn. Det skaber ro og struktur, så der bliver mere tid til det væsentlige arbejdet med børnene. Man behøver ikke kigge længe i avisen eller på nettet. Igen og igen er det bøjet i neon, at der er brug for mere tid i daginstitutionerne. Et forskningsprojekt fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole i 2009 viste, at pædagoger mangler tid til gode relationer, og at de ikke lever op til hverken deres egne og forældrenes ønsker. Desuden kunne det dokumenteres, at medhjælpere og vikarer er mere sammen med børnene end pædagogerne, fordi pædagogerne er optagede af andre opgaver. I maj 2012 kom børnenes forhold i daginstitutionerne igen på forsiderne, efter ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansens afhandling dokumenterede, at pædagogerne i de danske vuggestuer ikke har tid nok til børnene. Desuden viser en BUPL-undersøgelse, at kun i omkring hver 10. daginstitution er der flere pædagoger, som er fuldt tilfredse, end pædagoger der er utilfredse.

2 Nogle steder gør man noget ved problemet Men i nogle daginstitutioner har man selv taget affære for at skabe mere tid til det, som er kerneydelsen, og det som pædagogerne helst vil bruge deres tid på, nemlig børnene. To af de institutioner er Karethen i Holte og Troldehøj i Svebølle. Her kender man godt til, at der mangler tid. Men i stedet for at lade stå til, er de gået i gang med Plustids Lean koncept - Børn. De har lagt ud med 5S, der er et Lean værktøj, som bruges til at skabe struktureret orden på en visuel og let overskuelig måde. Målet er, at man skal kunne kigge rundt i et rum og se, om der er noget, der mangler eller noget, der ikke er sat på plads. Det kan man, fordi pladsen er afmærket med skilte og billeder. Resultatet bliver, at der ikke længere bruges tid på at lede efter tingene. En væsentlig sideeffekt er, at folk, der normalt ikke arbejder i institutionen, både kan finde tingene uden at skulle lede, og de kan også rydde op. Det betyder, at pædagogerne kan sætte vikarer og pædagogmedhjælperne til det praktiske arbejde og selv blive hos børnene. Både i Karethen og Troldehøj, kan man mærke forskellen, efter Lean er kommet ind. De har fået mere tid til børnene. Læs deres historier på de næste sider. Hvad er 5S? 5S er et Lean værktøj, der bruges til at skabe struktur og orden med henblik på at få mere tid til kerneydelserne, som i daginstitutionerne er børnene. Metoden kaldes 5S fordi den består af 5 elementer, der alle begynder med S: Sortér Skrub & Skur Skær ud i pap Standardiser Styrk systemet Alle fem elementer er lige væsentlige, og de skal gentages løbende. Gør man det, får man den ønskede effekt med struktur og orden i daginstitutionen, som giver mere tid til børnene. Den hyppigste fejl er, at man ikke gentager processen, eller at man ikke udfører de tre sidste S er. Begge fejl fører til, at man ikke opnår den ønskede struktur og effekt.

3 Karethen, integreret institution med børn i alderen fra 0 6 år. Rudersdal Kommune - Vi har ikke tid. Hvor ofte hører man ikke den sætning? Men efter vi her i Karethen har været igennem 5S, er der blevet mere tid til børnene. Det er også blevet lettere at sætte en vikar til lave det kedelige arbejde, fordi de fx kan finde rundt i køkkenet, og det er let for dem at se, hvordan tingene skal ryddes op. Så kan pædagogerne blive hos børnene, siger Brith Lygre leder af den integrerede institution, Karethen, i Holte. Pædagogerne får mere tid til børnene - I morges åbnede jeg sammen med en med helt ny medarbejder. Da vi var i køkkenet, udbryder hun pludselig: Der er jo billeder af, hvordan tingene skal stå på hylderne, smiler Brith Lygre, der er leder af Karethen i Holte: - Ja, der er billeder, så det er let at se, hvor de forskellige ting hører til. 5S og Lean har hjulpet os med at få mere tid og overskud til børnene her i Karethen. Af Helle Sydendal Brith Lygre og personalet i den integrerede institution, Karethen, har taget 5S til sig og i første omgang, var det køkkenet, der kom gennem processen. Men inden Plustids Lean koncept - Børn fik en fod inden for i institutionen i Holte, var det her som mange andre steder. - Jeg var så vant til at høre Vi har ikke tid, vi har ikke tid! siger Brith Lygre. Overalt i samfundet hører vi, at der ikke er tid. Men vi har den tid, vi har, og det er nu en gang de vilkår, vi har at arbejde under. Der bliver ikke mere tid. Jeg tænkte: Er der noget, vi selv kan gøre her i Karethen for at få mere tid til børnene? Derfor var Brith Lygre ikke lang tid om at sige Ja tak til at integrere Plustids Lean koncept - Børn, da hun blev stillet over for denne mulighed af områdelederen, Kirsti S. Tornøe. Det resulterede i, at personalet i Karethen en februaraften i år var samlet til en præsentation af 5S, som er ét af værktøjerne i konceptet.

4 - I starten kunne jeg godt se på personalet, at en del af dem vendte øjne og tænkte: Helt ærligt, når de hørte om, at der fx skal afmærkes, hvor sæben skal ligge. Men alligevel var der noget, der appellerede hos de fleste: Tænk, altid at vide hvor tingene er og ikke skulle bruge tid på at lede, fortæller Brith Lygre. Pædagog Helle Nyholm Brandt (tv) er glad for, at oprydningen ikke længere hænger på hende, fordi hun er den, der ved, hvor alt er. Efter køkkenet er omstruktureret med 5S, kan hun bede vikaren, Erik Jàupsson (th), om at ordne det. Det er let, siger han, - for det er meget overskueligt, og jeg kan se præcis, hvor tingene hører til. Børnehaveleder Brith Lygre (i midten) har opnået, hvad hun gerne ville med implementeringen af Lean i Karethen. Pædagogerne har fået mere tid til børnene. Alle deltog i 5S Beslutningen var taget. Nu skulle Karethen i gang med 5S projektet. Personalet blev samlet en aften efter lukketid, og så gik alle ellers i gang med at ordne køkkenet. Først ryddes op og sorteres. Ting, der er gået i stykker eller som ikke bruges, smides ud. Ting, som man er tvivl om, sættes på et afmærket område. Ting, der skal bruges, men som ikke virker, repareres og der sættes nye batterier i etc. Derefter gøres rent ud i alle kroge, og så sættes tingene på plads og ikke nødvendigvis de samme pladser som før. Her er det vigtigt, at man virkelig tænker sig om. Tingene skal stå, så det er mest hensigtsmæssigt i forhold til, hvordan man bruger dem. Det skal fx være hurtigt at tømme opvaskemaskinen, men man skal også tænke i ergonomi, så tunge ting ikke skal løftes for meget. - Alle var med i processen. Der blev diskuteret, råbt højt og der var så meget energi hos personalet, fastslår

5 Brith Lygre og fortsætter: - Det blev klart, at 5S ikke drejer sig om, hvordan den enkelte synes, det skal være. Alle bidrager, og tilsammen er vi klogest. Med 5S tager man højde for, hvordan arbejdet egentlig udføres, og arbejdspladsen indrettes, så der ikke går unødig tid med at hente ting. Køkkenet er det første rum på Karethen, der har været igennem 5S. Der er rykket rundt på placeringen af mange ting, så de står mest hensigtsmæssigt i forhold til arbejdsgangene. Desuden er det tegnet op, hvor tingene skal stå, både med mærkater og med billeder. T.v. Et billede uden på skabet viser, hvad der er inden i, derfor er det let for vikaren at finde rundt i køkkenet. Let at vedligeholde Det er let at vedligeholde systemet og strukturen efter en 5S dag, fordi det streges op, hvor tingene skal stå, der skrives labels, som klisters på hylderne og skabslågerne. Derudover tages der billeder af, hvordan tingene skal stå. Billederne printes ud, lamineres og placeres i skabet eller over hylden. Man kan derfor med det samme se, hvis der er noget, der ikke hører til. Alt er visuelt.

6 - Det er genialt, fastslår Brith Lygre. I køkkenet gennemførte vi 5S en aften fra kl. 17 til kl. 21. Men vi kunne egentlig godt have brugt mere tid. Det tager tid at gøre rent, rydde ud og finde plads til det hele igen. Vi havde Plustid med, da vi lavede 5S i køkkenet første gang, men da det er en løbende proces, har vi siden været i gang på egen hånd. Det har fx givet dobbelt så meget plads i vaskerummet, og der blev ledige pladser på hylderne, fordi der blev sat i system i tingene. 5S præger tankegangen Karethen har været gennem en gennemgribende ombygning. Ombygningen har ikke givet flere kvadratmeter. Men indretningen er perfekt, synes Brith Lygre: - Den nye indretning er rigtig god, men vi har ikke plads til depoter. Derfor har vi haft ekstra brug for Lean og 5S, og i processen har vi fyldt to store containere med ting, der bare skulle smides ud. Tidligere kom vores leverandør én gang i kvartalet. Nu har jeg bedt dem om at komme oftere, så vi ikke har så meget på lager. Derfor har vi heller ikke passive penge stående på hylderne længere, siger en tilfreds Brith Lygre. Efter 5S var gennemført, blev det lettere for vikarerne og nye medarbejdere at holde orden og rydde op. Bare ét kig omkring, og man kan se, hvor det forskellige har sin plads, og det har medført mange positive ting. I vaskerummet har personalet på Karethen selv gennemført 5S. Det frigav flere hylder, og det blev lettere at finde tingene. - Lean, det er fedt, siger pædagog Helle Nyholm Brandt med et grin. - Jeg vil bare have tid til at være sammen med børnene i stedet for at rydde op. Tidligere var det jo mest mig, der vidste, hvor tingene stod, derfor var det også mig, der ryddede op. Efter 5S kan jeg bede vikaren om det, han kan læse og se, hvor tingene er. Han kan også gå ud og skifte, for alt, hvad der skal bruges, ligger, så det er til at se og nå ved puslepladsen, siger Helle Nyholm Brandtog smiler: - Skal vi ikke bare sige, at det er blevet super-let at rydde op, og at jeg bliver frigivet til andre opgaver sammen med børnene. Lean i pædagogikken - Nu har vi arbejdet med Lean siden februar, og når man har vænnet sig til at tænke Lean ind i det praktiske arbejde, giver det god mening også at tage tankegangen med ind i det pædagogiske arbejde, siger Brith Lygre. Hun forsikrer, at man ikke skal være bange for Lean i pædagogikken. - Det er ikke Lean at arbejde hurtigere for at nå de forskellige ting. Der skal være tid til opgaven er tiden der ikke, må vi skabe den. Dét er Lean, fastslår Brith Lygre, og giver et eksempel på, hvordan det kan gøres: - Når vuggestuebørnene har spist, skal de pusles. Hvis alle tre medarbejdere på stuen går i gang med at

7 pusle, er det egentlig ikke særligt hensigtsmæssigt. Men man kan leane denne arbejdsgang ved fx at aftale, at én af medarbejderne bliver på stuen og to pusler børnene. Derved er der hele tiden en, der har ro til at tage sig af de børn, der ikke ligger på puslebordet. Og de to pædagoger, der pusler, bliver ikke forstyrret. - Lean giver ro til medarbejderne, fordi der kommer en struktur på og en klarhed over, hvem der gør hvad. For eksempel kan man aftale, hvem der tager telefonen, hvem der tager sig af børnene, når de har været på toilettet, hvem der læser historier, og hvem tager imod de børn, der kommer. Går man og vasker bordene af, kan man gøre det med god samvittighed, fordi man ved, at der er andre, der tager sig af børnene. Dét er lean. Efter ombygningen af Karethen vil vi derfor også bruge lean-tankegangen, når vi skal se på, hvordan vi kan udvikle det pædagogiske arbejde, siger Brith Lygre og fastslår: - Hvordan man møder børnene vil altid være personligt, men de overordnede linjer, kan godt være ens. Næste skridt i Karaten er indførelse af endnu Lean-værktøj, Forbedringstavlerne. - Jeg føler, at jeg har været en hjælp fra starten af her i Karethen. Alt er mærket op med visuelle guider, derfor har det været så let for mig at finde tingene og at gå og rydde op. Det har jeg ikke oplevet andre steder, hvor jeg har været vikar, fortæller Erik Jàupsson, der arbejder som vikar i Karethen. Lean i pædagogikken Jeg ville aldrig turde leane pædagogikken i en daginstituion. Det overlader jeg til dem, der har den pædagogiske faglige indsigt. Men jeg støtter og inspirerer gerne. - Når vi hjælper daginstitutionerne med at implementere Plustids Lean koncept - Børn, så er det på de ufarlige områder, altså de praktiske arbejdsgange. Når Lean først er kommet ind under huden på medarbejderne og ledelsen i en institution, kan de let overføre Lean til det pædagogiske arbejde. Men her er det pædagogerne selv, der skal på banen. De har den faglige kompetence på dette område. - Lene Irlind, seniorkonsulent og partner i Plustid

8 Børnehaven Troldehøj, Børnehusene i Bjergsted Bakker Kalundborg Kommune Områdeleder Lone Christensen (t.v.) inviterede teamlederne af Børnehusene i Bjergsted Bakker til et indledende møde om Lean for snart 1,5 år siden. Troldehøjs leder, Bettina Lidsmoes (t.h), deltog, og hun meldte sig omgående til at integrere Lean i Troldehøj. Det har ført meget godt med sig. Nu kan børnene selv rydde op Både områdeleder Lone Christensen og pædagogisk teamleder Bettina Lidsmoes smiler. De vil gerne fortælle om, hvordan det er gået med at implementere Plustids Lean koncept - Børn. Det er nemlig gået godt, og der er vinket farvel til en masse spildtid. Indtil videre har de implementeret 5S i hele institutionen Troldehøj i Svebølle. Det har givet mere tid til at være sammen med børnene, fordi de ikke længere løber rundt for at lede efter tingene. Desuden går den daglige oprydning meget hurtigere, og børnene kan være med. - Jeg mødte Lene Irlind fra Plustid for efterhånden en del år siden. Allerede dengang blev jeg ret begejstret for Lean-tanken. Jeg var jo så vant til at høre, at der mangler tid i dagtilbudene, siger Lone Christensen, der er områdeleder for fire dagtilbud, Børnehusene i Bjergsted Bakker, Kalundborg Kommune. - Vi har jo de vilkår at arbejde under, som vi har. Der bliver ikke mere tid. Derfor tænkte jeg, at Lean ville kunne strukturere arbejdet og give det pædagogiske personale mere tid til børnene, siger Lone Christensen. - Jeg bed hurtigt på, siger Bettina Lidsmoes, der meldte sig frivilligt til at tage Lean ind i Troldehøj. - Jeg synes ikke, at der skal bruges tid på at lede efter ting, og Lean passer i øvrigt godt til den måde, jeg arbejder på.

9 - Efter Lean værktøjet 5S er implementeret i Troldehøj, tager alle tager ansvar for oprydningen. Før var jeg én af dem, der altid gik og ryddede op, siger pædagogmedhjælper Annie Schou (th). - Det er også dejligt, at vi hurtigt kan komme i gang med aktiviteter, fordi vi ikke skal lede efter tingene, siger pædagog Birgit Greve Nielsen (t.v.). I gang med 5S Første opgave var at indføre 5S. Da personalet hørte, at de skulle være med til 5S og bruge en dag på at rydde ud, gøre rent og sortere, opdagede Bettina Lidsmoes, at der blev snakket lidt i krogene: - Vi har taget en uddannelse som pædagog. Skal vi så til at gøre rent? Bettina Lidsmoes tog det med et smil, for hun var overbevist om, at når personalet så, hvad det gik ud på, så ville det give mening for dem. Det gjorde det også. - I dag står vi fx aldrig med et kamera, der ikke virker, og vi ved, hvor tingene er. Vi bruger aldrig tid på at løbe rundt og lede efter noget. Og noget, der tiltaler mange i personalegruppen, er, at det er slut med hovedrengøring. Det slipper vi for, da vi fra nu af holder rent og ryddeligt løbende, siger Bettina Lidsmoes, og fortsætter: - Andre tænkte, Fedt, nu kan børnene selv rydde op. Personalet har forskellig tilgang til 5S, men alle tændte på ideen.

10 Legetøjet på hylderne har sin faste plads. Det er afmærket både med tekst og billeder. Derfor er det let og hurtigt at sætte tingene på plads. Børnene kan let se, hvor tingene skal stå, for de behøver ikke at kunne læse på grund af billederne, siger områdeleder Lone Christensen. Mere tid til pædagogisk arbejde - Vi har klart højnet trivslen og arbejdsglæden. 5S har været en fordel for både børn og voksne, smiler Bettina Lidsmoes. På vej gennem Troldehøjs lokaler møder vi en lille dreng på fire år. Han kigger nysgerrigt på delegationen, der er på besøg, og så siger han, inden han smutter videre: - Jeg kan godt lide at rydde op! Bettina Lidsmoes ler og siger: - Det er så let for børnene at rydde op. Tidligere kunne vi sige: Kom børn - nu skal der ryddes op. Men hvad vil det sige at rydde op? Det kan der være forskellige meninger om, lige som det kan være svært for børnene at vide, hvor tingene skal stilles hen. I dag får børnene at vide, at tingene skal lægges tilbage, hvor de har taget dem fra. Det forstår de, og det er let, fordi legetøjets plads er markeret med billeder. Andet legetøj ligger i kasser med hjul under, og de skal selvfølgelig parkeres i de opmærkede parkeringsbåse afmærkninger på gulvet. - Så selvom man er fire år, kan man let deltage i oprydningen måske er det derfor, at det bliver sjovt? siger Bettina Lidsmoes.

11 Alt har sin faste plads. Derfor er det hurtigt at finde tingene til forskellige aktiviteter frem. Børnene slipper for utålmodigt at sidde klar med forklæde på og vente, mens pædagogerne bruger tid på at løbe rundt for at finde tuscher og maling. Hos personalet er oprydningen nu også blevet et fælles ansvar. - Det er virkelig rart med den orden, vi har fået efter 5S. Før var det én stor rodebutik, og orden betyder meget for mig. Desuden er det dejligt, at det ikke er de samme altså mig der render og rydder op. Nu tager alle ansvaret for oprydning, siger pædagogmedhjælper Annie Schou og fortsætter: - Det er dejligt, at man ikke skal rende og lede efter tingene nu. Det giver os noget ekstra tid til børnene. Og nogle af mine kolleger er faktisk begyndt at indføre 5S derhjemme. - Selve processen, hvor der blev ryddet op og sorteret, var jo ikke noget, der tog meget tid. Og sidste gang vi havde en 5S dag, gik vi der og trippede hele formiddagen og ville bare i gang. Man bliver hel høj af det, fastslår pædagog Birgit Greve Nielsen.

12 - Efter vi har holdt 5S, er både børnene og personalet gode til at holde systemerne det er nærmest blevet en hellig ting, fortæller Bettina Lidsmoes. Lettere og billigere Tidligere kunne det være en dagsrejse for en person at samle sammen til fx juleklip. Måske var der rødt karton på én stue, og grønt karton et andet sted. Der var så mange steder, man skulle lede. I dag ved alle, hvor karton ligger, derfor tager det kun fem minutter at finde det frem. - Det er dejligt, at slippe for at skulle lede. Men vi sparer også penge. Tidligere var der lager overalt i huset, og man fik hurtigt købt noget ind, som vi faktisk havde i forvejen. Det lå bare og gemte sig et sted, siger Bettina Lidsmoes og giver et eksempel: - Vi fandt fx perler i stort set alle skaber og skuffer på 5S dagen, og tro det eller ej, de var faktisk ved at bestille perler på den ene stue. Der bliver heller ikke længere købt stort ind. Karton i sampakninger er forbudt. Sådan en pakke indeholder

13 en masse farver karton, som aldrig bliver brugt, men ender i skraldespanden. Derfor indkøber man i Troldehøj nu kun de farver karton, der passer til fx jule- eller påskeklip. - Bare ved at indføre det første Lean-værktøj, har vi fået mere tid, og vi håber, at kunne registrere en besparelse på indkøbene, siger Lone Christensen. - Og det var en fryd forleden dag. Der afholdt vi en 5S dag på egen hånd. Alle var med og gjorde et godt stykke arbejde. Vi slipper ikke 5S igen, fastslår Bettina Lidsmoes. Næste skridt i Troldehøj er - ligesom i Karethen - indførelse af det næste Lean-værktøj, Forbedringstavlerne. Alt karton, maling etc. har sin faste plads, så ingen skal løbe rundt og hente grøn maling i den ene ende af institutionen og rød i den anden ende.

14 Forbedringstavler er fremtiden Næste skridt i daginstitutionerne Troldhøj og Karethen bliver Plustids Forbedringstavler. Forbedringstavler inspirerer til at se muligheder frem for begrænsninger i dagligdagen. Desuden tillader konceptet, at alle kan komme med ideer uden, at de kommer til hænge på dem. Det kan sagtens være andre end ophavsmanden til ideerne, der skal udføre og implementere forbedringerne. Der holdes stående 12 minutters tavlemøder en gang om ugen alle skal deltage. Forbedringstavlerne består af fire tavler, der har hvert sit formål: 1. tavle: Ideer her og nu I Lean er filosofien, at det ikke er lederen, der nødvendigvis skal komme med forslag til forbedringer. Det er nemlig ikke altid, at lederen er klar over, hvordan de praktiske ting i hverdagen forløber. Dem, der ved det, er dem, der arbejder med tingene i hverdagen. På første tavle kan medarbejdere løbende sætte de gode ideer, der opstår i dagligdagen. Forhåndstrykte forbedringsark, gør det let at formulere sit forslag, ideen må skrives eller tegnes. 2. tavle: Hvad er indsatsen og udbyttet? En gang om ugen afholdes stående 12 minutters tavlemøder, hvor alle deltager. Der ser man på de indkomne forslag, og på tavle 2 behandles forbedringen set i forhold til effekt og indsats. Tavlen en neutral måde at forholde sig til en forbedring/ændring på. De højsttalende får ikke automatisk mest taletid. Det er personalets egen personlige mening, der kommer frem, og der lægges vægt på at ingen er klogere end os alle til sammen. 3. tavle: Så implementeres forbedringen Tredje tavle bruges til implementeringsdelen. Her er det vigtigt, at det ikke nødvendigvis er den, der har stillet forslaget, der skal gennemføre det. Der findes en ansvarlig for forbedringsopgaven, og der fastsættes en deadline. På de næste tavlemøder

15 hører man ultra kort om, hvordan det går med de igangværende implementeringer, ligesom den ansvarlige kan bede om støtte eller hjælp. 4. tavle: Gik det godt? Fjerde tavle er en visuel måltavle, der gør det let at se, om det er gået godt. Hvordan går det med de forbedringer, der er blevet foretaget? Har de virket som de skulle? Hvis ikke, hvad skal der så til, for at nå i mål? Dét siger man om Forbedringstavlerne i Karethen og Troldehøj: Vi skal have forbedringstavler indført hurtigst muligt. Når ideer kommer på tavlen regner jeg, med at det kan gøre det lettere at italesætte tingene, siger Brith Lygre. Man behøver kun at skrive tre ord på en seddel og sætte på forbedringstavlen. Og mit mål er at personalet hen ad vejen opdager, at det slet ikke er så farligt at komme med ideerne, fortæller Britt Lygre. Det skal være let for alle at komme med ideer til forbedringer. Jeg regner med, at de medarbejdere, der normalt ikke råber højest til personalemøder, har lettere ved at få deres ide igennem, når vi får forbedringstavlerne, siger Bettina Lidsmoes. Man behøver ikke selv udføre ideerne, når man sætter dem på forbedringstavlen. Derfor håber jeg, at flere tør komme med forslag til forbedringer, siger Lone Christensen. Det pædagogiske personale vil helst ikke overlade børnene til vikarerne, og med Lean og 5S kan der skabes en struktur, som faktisk gør det muligt at overlade mere af det arbejde, hvor man ikke er sammen med børnene, til vikarerne.

Lean giver tid til børnene

Lean giver tid til børnene Lean giver tid til børnene Normeringer kan der ikke lige laves om på. Alderen på børnene, der starter i dagsinstitution er også politisk bestemt og heller ikke noget, som de enkelte daginstitutioner har

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Ingen effektivitet uden trivsel og fælles værdier

Ingen effektivitet uden trivsel og fælles værdier Ingen effektivitet uden trivsel og fælles værdier BALLERUP KOMMUNE: Det kan være svært at sige, hvad der kommer først. Trivsel eller effektivitet. Men i Ballerup Kommunes visitationsafdeling er de ikke

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Lean gav flere ressourcer og mere tid

Lean gav flere ressourcer og mere tid - Jeg vil gerne være med til udvikle mine medarbejdere, og jeg har nogle medarbejdere, der vil give deres højre arm for at være med. Plustids Lean Koncept - Ældre, har øget arbejdsglæden, og i forvejen

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten

Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten Afholdt den 6. september 2016 i Børnehaven Planetens daglige leder, Sus, indledte med at fortælle om målet for mødet. Ledelsen har et ønske om at få en forældregruppe,

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Arbejdsliste : A s arbejdsliste:

Arbejdsliste : A s arbejdsliste: Marte Meo forløb med A B og C. Beskrivelse af personer. A er pædagog i en vuggestuedel, hvor der pt. er 14 vuggestuebørn i alderen 0-2 år. A er interesseret i at lære om Marte Meo metoden, da A i det daglige

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen 1. Den pædagogiske indsats Spørgsmålet med den højeste tilfredshedsprocent: Personalets indsats for at få dit barn til at føle

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

5S Orden og ryddelighed. Georg Jensen, Hjørring, 2009

5S Orden og ryddelighed. Georg Jensen, Hjørring, 2009 5S Orden og ryddelighed Georg Jensen, Hjørring, 2009 x x x x x x 5S- orden og ryddelighed 2 5S handler om at indrette sin arbejdsplads på den mest hensigtsmæssige måde 1S - Sortér 2S - Systematisér Japanske

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Nyhedsbrev for februar

Nyhedsbrev for februar Nyhedsbrev for februar Kære forældre Jeg vil først og fremmest indlede med, at fortælle hvor glad jeg er for, at være blevet pædagogisk leder i Spirrevippen. Jeg glæder mig over, at se og mærke engagerede

Læs mere

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme]

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Børn og Pligter (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Pligter er vigtige for dit barn Opdragelse et ord der sætter mange tanker i gang, både negative og positive.

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Blomsterhaven Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Leder Jette Blixt Normerede pladser 0-3 år 28 Normerede pladser

Læs mere

Nyhedsbrev fra Balle Børnehus.

Nyhedsbrev fra Balle Børnehus. Maj 2014 Nyhedsbrev fra Balle Børnehus. Så er det vist kommet til den tid, hvor et nyhedsbrev er på sin plads. Der er flere ting, vi tænker, der vil være rart at få formidlet ud til jer forældre. Fælles

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Velkommen til Rønde Børnehus Vigen

Velkommen til Rønde Børnehus Vigen Velkommen til Rønde Børnehus Vigen Anemonevej 12, 8410 Rønde Tlf. 87535180 Åbningstider: Mandag Torsdag kl.6.30 17.00 Fredag kl. 6.30 16.00 Leder: Birte Rask Pedersen Med denne pjece vil personalet i Vigen,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B Hjælp Mig (udkast 3) Af Bistrupskolen 8B SCENE 1 INT. KØKKENET MORGEN (15) går ind af døren til køkkenet og sætter sig ned ved køkkenbordet. åbner sit hæfte hvor der står Line på alle siderne. (16) sidder

Læs mere

Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8)

Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8) Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8) Børnehuset Egevolden, Egevolden 126-128, 2650 Hvidovre Nr. Mål Målemetode Resultater fra måling af målet Kommentarer og erfaringer 1 Tværfagligt

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Af Marie Sørensen, børnehaveklasseleder i samtale med Marianne Thrane - Det vigtigste er, at børn får en god og en glad skolestart, siger Marie Sørensen.

Læs mere

Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar.

Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar. Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar. 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Mit første besøg i afdelingen var godt, jeg fandt

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

(...) Et manuskript af. Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel. 7. Gennemskrivning, august 2013

(...) Et manuskript af. Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel. 7. Gennemskrivning, august 2013 (...) Et manuskript af Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel 7. Gennemskrivning, august 2013 SC 1. INT. KØKKEN - DAG Alt foregår i et overklasse hus, så køkkenet er pænt og stilfuld. August

Læs mere

FOA Kampagne og Analyse 24. juni Det siger FOAs medlemmer om besparelser i dagtilbud

FOA Kampagne og Analyse 24. juni Det siger FOAs medlemmer om besparelser i dagtilbud Det siger FOAs medlemmer om besparelser i dagtilbud FOA Kampagne og Analyse 24. juni 2011 FOA undersøgte i perioden fra 27. maj til 7. juni 2011, hvilke besparelser FOAs medlemmer i dagtilbud har oplevet

Læs mere

5S i produktion. 5S kan trods det simple mål om system og orden skabe markante forbedringer. 5S er typisk et af de første skridt mod Lean.

5S i produktion. 5S kan trods det simple mål om system og orden skabe markante forbedringer. 5S er typisk et af de første skridt mod Lean. 5S i produktion 5S er typisk et af de første skridt mod Lean. 5S kan trods det simple mål om system og orden skabe markante forbedringer. side 1 Om Flexkom Lean sparring og konsulenthjælp. Interne kurser

Læs mere

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for ofte om dårligt arbejdsmiljø, stort sygefravær eller sjusk med medicinbehandlingen. Her får vi en tilstandsrapport

Læs mere

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget.

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Mindfulness kursus en mere mindful hverdag - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Gentofte

Læs mere

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET MIN MENING OM LÆR FOR LIVET Jeg havde haft delte meninger om lær for livet, både positive og Negative. Men til sidst fik mine forældre overtalt mig til at tage på LFL så det gjorde jeg. Da jeg ankom havde

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Skal bleen af så lad den blive på

Skal bleen af så lad den blive på Skal bleen af så lad den blive på Det er en stor ting, når bleen skal af. Det kræver, at barnet er parat, og at du som forældre støtter og roser dit barn. Men hvornår ved du, at dit barn er parat, og hvordan

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Rapport Forældreinterview Søbjerggård

Rapport Forældreinterview Søbjerggård Rapport Forældreinterview Søbjerggård Hvor gammelt er dit barn? I hvor høj grad oplever du et godt samarbejde med personalet i dit barns dagtilbud? (du kan uddybe dit svar på næste side) Du kan evt. uddybe

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole IPad (Endelige manus) af Taastrup Realskole RIGTIG OG FORKERT SCENE 1 - SKOLE - MORGEN Ida kommer gående ned ad gangen på vej ind til time. Caroline og Anna kommer gående ned ad gangen og opdager Ida.

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Kvalitet i den generelle sprogstimulerende indsats. Daginstitutionen som sprogligt læringsmiljø

Kvalitet i den generelle sprogstimulerende indsats. Daginstitutionen som sprogligt læringsmiljø Kvalitet i den generelle sprogstimulerende indsats Daginstitutionen som sprogligt læringsmiljø Kvalitet i daginstitutioner Uddannet personale Stærk fælles faglig kultur God normering Ambitiøs og kompetent

Læs mere

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT]

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] 2010 Pernille Ketscher & Kasper Lassen [AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] Indhold Skema over fordeling af opgaver.... 3 Kommunikationsplan.... 4 Overvejelser for kommunikationsplanen.... 5 Overvejelserne for

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Sådan ved du om dit barn trives i daginstitutionen

Sådan ved du om dit barn trives i daginstitutionen Sådan ved du om dit barn trives i daginstitutionen Hvordan ved jeg, om mit barn har det godt i børnehaven? Kommer det til at gå ud over mit barn, hvis jeg brokker mig? Vil pædagogerne holde mindre af min

Læs mere

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Gøngehuset Dato: 11. april 2014 kl.8-10.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Børneområdet skal hvert år gennemføre

Læs mere

Lederens ressourceoptimering

Lederens ressourceoptimering Lederens ressourceoptimering 44568 5S Sortere Sætte i orden Skure Standardisere Selvdisciplin 1 Derfor skal der indføres 5S Eksempler på forventede resultater ved succesfuld 5S implementering: Reducerede

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

Skoleklar? - en god skolestart er fundamentet i et godt skoleliv

Skoleklar? - en god skolestart er fundamentet i et godt skoleliv Skoleklar? - en god skolestart er fundamentet i et godt skoleliv Denne pjece skal ses som et bidrag til at vurdere, hvordan jeres barn kan få den bedste skolestart. For de fleste børn er overgangen fra

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN De fleste børn i tre til seks års alderen synes, at kroppen er spændende især de kropsdele, der normalt er gemt under tøjet. Barnet interesserer sig også

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue.

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Helsted børnehave blev oprettet i 1972. Helsted børnehave / vuggestue en selvejende daginstitution. Der er indgået driftsoverenskomst med

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d.

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. KÆRE Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. vi glæder os til at være sammen med dig og vi håber vi får et godt samarbejde med din mor og far. Her er din stue, den hedder UGLESTUEN. Side 1 De

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET MAN SKAL INDRETTE RUM TIL AT KUNNE INKLUDERE ALLE BØRN

AARHUS UNIVERSITET MAN SKAL INDRETTE RUM TIL AT KUNNE INKLUDERE ALLE BØRN MAN SKAL INDRETTE RUM TIL AT KUNNE INKLUDERE ALLE BØRN LÆRINGSMILJØER DER ER GODE FOR ALLE BØRN FREMMER INKLUSIONEN. VI VED, at børns adgang til højkvalitetsinstitutioner generelt øger deres intelligens,

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Idrætsinstitutionen Aktivarius

BEVÆGELSESPOLITIK Idrætsinstitutionen Aktivarius BEVÆGELSESPOLITIK Idrætsinstitutionen Aktivarius Institution Idrætsinstitutionen Aktivarius som er en del af Børnehusene på Herredsåsen, og har til huse på toppen af Klosterparkvej i Kalundborg. Aktivarius

Læs mere

Rosenvænget festival. Tøsetur i sommerhus

Rosenvænget festival. Tøsetur i sommerhus Vi er nu trådt ind i sommerperioden 2015, og dette kan allerede mærkes. Der nærmer sig sol- og strandvejr, og vi kan allerede nu se et højt aktivitets niveau ud af huset for mange af beboerne i klynge

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted (navn/adresse) Josephine Schneiders Hus, Rostrupvej 3, 2000 Frederiksberg Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt (dato/tidspunkt) Den 19.9. 2012 kl. 17.00.

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere