Svage knogler kræver en stærk forening

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svage knogler kræver en stærk forening"

Transkript

1 Som nybagte forældre til et barn med bindevævssygdommen, OI, der blandt andet udmønter sig i svage- og deforme knogler knytter der sig hurtigt en række spørgsmål om, hvordan man bedst muligt plejer og stimulerer sit barn. Pjecen Håndtering af spædbørn kan hjælpe forældre og plejerpersonalet med at give små børn med OI en god start på livet. Årsagen til sygdommen er en fejl ved dannelsen (og/eller transporten) af proteinet type I collagen, der er en væsentlig og nødvendig bestanddel i alt bindevæv. OI kan ikke helbreddes. Ortopædiske indgreb kan afhjælpe knogleforandringer, og der forskes i medicinsk og genetisk behandling. Der er to centre i Danmark, hvor personer med sjældne sygdomme og handicap kan søge rådgivning i forbindelse med behandlingsforslag samt anden lægelig information: Klinik for Sjældne Handicap på Rigshospitalet og Center for Sjældne Sygdomme på Skejby Sygehus. Dansk Forening for Osteogenesis Imperfecta er en landsdækkende patientforening for personer med OI og deres familier. DFOI blev startet i Foreningen laver hvert år en række aktiveter og bistår familier og plejepersonale med rådgivning og vejledning. DFOI har flere rådgivere og bisiddere tilknyttet, der kan yde gratis hjælp. Foreningens rådgivere og bisiddere får deres omkostninger dækket af foreningen. DFOI s hjemmeside består også af en lang række forskelligartet information og danner ofte kilde til problemløsninger. På adressen findes kontaktinformation til foreningens rådgivere. Svage knogler kræver en stærk forening Håndtering af spædbørn

2 Indholdsfortegnelse Håndtering af spædbørn side 2 Håndtering af spædbørn side 3 Indledning Forside... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Håndtering af spædbørn med OI... 3 Løft... 4 Lejring... 5 Transport i bil... 9 Amning... 9 Bøvsestilling Bleskift Badning Påklædning Brud Leg Stimulering Bagside Kontakt: Yderligere information: Redaktion Kis Holm Laursen, ansvarshavende Tine Medum Olesen Karsten Jensen Layout: Karsten Jensen Tryk: Tarm Bogtryk Foto: Privat fotos og Torkil Dyrting, Familie Journalen Pjecen er udgivet med støtte fra Aktivitetspuljen. Denne pjece er lavet for at hjælpe og inspirere nybagte forældre og andre personer, der skal håndtere børn med OI. Hæftet er tænkt som råd og vejledning til forældre og fagpersoner. Vejledningerne skal dog altid tilpasses barnet og de enkelte forældres behov. Det kan i starten være svært at finde ud af, hvordan man skal håndtere et lille OI-barn uden at forårsage unødvendige brud. Der er stor forskel på børnenes skrøbelighed og, hvor meget forældrene har lyst og overskud til at eksperimentere med forskellige løfteteknikker. Håndtering af spædbørn med OI Når man håndterer et OI spædbarn er det vigtigt, at barnet også stimuleres til at medvirke og derved udvikle sig. Det er derfor vigtigt hurtigt at få kontakt til en fysioterapeut, som kan rådgive og vejlede. Derudover er det vigtigt at komme i kontakt med andre familier med OI-børn, da vi hver især finder små fif til at gøre hverdagen lettere. Det kan ikke understreges nok, at OI-børn har et lige så stort behov for kropskontakt, som andre børn. Man må derfor ikke undlade at få en tæt kropskontakt, selvom der er risiko for brud. Man kan næsten eliminere risikoen ved at bruge bestemte teknikker.

3 Håndteringen af et barn med svær OI vil i starten ofte kræve to personer, men det tager ikke lang tid før man lærer sig små tricks til at kunne håndtere barnet alene. Det tager heller ikke lang tid før man oplever, at barnet samarbejder med den voksne. Håndtering af spædbørn side 4 Håndtering af spædbørn side 5 Det er vigtigt at have lagt en plan og at have de praktiske ting gjort klar, der hvor barnet skal lægges ned igen. Løft Et OI-spædbarn bør løftes ved at holde med en bred hånd: én hånd under nakke/ hoved og øverste del af ryggen og én hånd under numse og ben. Arme og ben skal støttes under løftet. I starten er det en fordel at have barnet på en pude eller en sammenfoldet dyne, som hjælper med at støtte arme og ben under selve løftet. Når barnet bliver ældre og kan klare vægten af sine ben, kan man begynde at løfte ved at tage hånden ind mellem benene forfra og den anden hånd bag nakken og øverste del af ryggen. Når man begynder at løfte barnet på denne måde bliver håndteringen lettere og giver nye muligheder. Løft op, som beskrevet, og vend barnet i luften så det vender sin ryg ind mod den voksnes brystkasse. Lad barnet hvile sin ryg, nakke og hoved op af brystkassen og tag hånden væk fra nakken og læg den som en vifte ud over barnets brystkasse. Vær opmærksom på den arm og det ben, der under løftet vender ind mod den voksnes krop ikke vrides eller sidder fast i tøjfolder, når barnet vendes. Når barnet bliver lidt ældre, eller hvis der er tale om børn med lettere OI, er det nødvendigt at afprøve nye løfteteknikker, både for at gøre det lettere og for at stimulere barnet til at blive mere aktiv i situationen. Angsten for at påføre barnet et brud må ikke holde forældrene tilbage for at afprøve nyt, da barnets udvikling og fysiske funktionsniveau er afhængig af at blive stimuleret i håndteringssituationer. På et tidspunkt vil det være nødvendigt at prøve at løfte barnet ved at holde om brystkassen. Gå forsigtigt til værks og prøv det kun, hvis barnet er i en periode, hvor det ikke har brud. Det er en fordel, hvis barnet kan holde hovedet eller sidde selv. Tag bredt om brystkassen og fordel trykket godt, gå langsomt frem, væn både dig selv og barnet til dette greb, øg styrken i grebet og de første gange skal man kun lette hoved og overkrop ganske lidt fra underlaget, før du laver et reelt løft. Barnet skal løftes med grebet om brystkassen, ikke ved at løfte under armene. Lejring Sørg i videst muligt omfang for at variere lejringen. For at undgå, blandt andet skæv hovedform, er det vigtigt at ændre trykket på hovedet. Det vil sige, at hovedet skal placeres i så mange forskellige stillinger som muligt. Skift ofte mellem ryg og sideliggende stillinger.

4 Håndtering af spædbørn side 6 Håndtering af spædbørn side 7 stol. Dette kræver, at man er meget opmærksom på, at barnets ben ikke kommer i klemme ved den voksnes ben, når man rejser sig. At sidde tilbagelænet i en stol med barnet på skulderen eller ved brystkassen vil stimulere barnet til at løfte hovedet. OI-børn, med mange brud, vil ligge meget på ryggen, men det er vigtigt at få dem om på siden, når det er muligt. Læg barnet på eksempelvis et dynebetræk, sørg for at armen og skulderblad er trukket frem og at benene ikke ligger over tværs. Træk så underlaget skråt bagud og op så barnet skånsomt vippes om på siden. Læg et sammenrullet håndklæde eller en pude med krøyerkugler bag ryggen. Når barnet skal om på ryggen trækkes igen i pudebetrækket og klædet eller puden fjernes så barnet langsomt lægges ned på ryggen. Når OI-barnet ligger på ryggen er det vigtigt, ikke altid at ligge med knæene ud til siden, da de har tendens til at få frøben. Det vil sige, knæene falder ud til siden, hvorved barnet med tiden ikke kan samle benene. Det kan modvirkes ved at ligge puder på ydersiden af benene så benene samles lidt. For at skåne ryggen kan man lægge en lille pude under underbenene, inklusiv knæhaserne, således at underbenene løftes fra underlaget. Barnet kan ligge på maven, det kan gøres ved at placere barnet mellem 2 hovedpuder, med hovedet liggende til den ene side. Armene skal ligge ud til siden. Man er 2 personer som står ved hver sin ende af barnet, man tager ved som en sandwich og vender stille og roligt puderne og barnet om så det ligger på maven. Nogle helt spæde skrøbelige OIbørn tåler ikke at ligge på maven, da de risikerer ribbensbrud og deraf vejrtrækningsproblemer. En mindre belastende gradvis udgave af at ligge på maven er følgende: Man lægger barnet ind mod sin brystkasse og læner sig tilbage i en Når barnet begynder at blive interesseret i omverden kan man begynde med en skråstol med fast ryg. I starten skal der lægges en trekantet pude med krøyerkugler under numsen for at udligne hoftebøjning. Puden gør det også lettere at komme ind og få fat under barnets numse. Det er muligt at støtte barnets krop og hoved med sammenrullede stofbleer. Det er meget vigtigt at barnet sidder lige og ikke belaster ryg og nakke med et skævt tryk.

5 Håndtering af spædbørn side 9 Transport i bil Når barnet transporteres i autostol er det vigtigt, at man tager hensyn til at det skal være let at tage barnet ud ved at få fat under numse og hoved. Dette kræver at der er god plads omkring hoved og numse ligesom sædet ikke må være for dybt. Det kan være en stor fordel at placere en krøyerkuglepude under barnets numse, så barnet sidder højere. Dette gør det nemmere at få barnet ud. Puden vil flytte sig under fingrene og barnet er placeret højere i stolen, hvor der vil være mere plads til hænderne. Nogle autostole kan fås, så barnet kan lægges helt ned. Dette kan være en stor fordel i perioder hvor barnet har brud. Amning At sidde op styrker barnets muskulatur og giver en mulighed for at se verden fra en anden vinkel. Når barnet er omkring cirka 6 måneder er det på tide at få en stol, så det kan sidde med ved bordet. Kontakt eventuelt din ergoterapeut. Når barnet begynder at kunne sidde selv på gulvet, skal man i en lang periode sidde sammen med barnet. For eksempel med barnet mellem den voksnes ben, for at forhindre fald til siden og bagud, men også for at forhindre fald fremover. Der kan konstrueres hjælpemidler, som kan støtte barnet så det kan sidde selv og lege. Ved samvær med andre børn er det nødvendigt, at der er en voksen indenfor rækkevidde, så de andre børn ikke falder ind over eller på nogen måde laver skade på OI-barnet. Samværet med aldersvarende børn skal dog prioriteres højt og det vil være med risiko for brud. Det er en god hjælp at have en god ammepude. I starten kan det være nødvendigt at have en hjælper, som hjælper moderen med at placere barnet således, at arm og ben ind mod moderen ikke kommer i klemme eller sidder i spænd så et spjæt kan betyde brud. Barnets hoved ligger i moderens arm, barnets arm ligger langs barnets krop. Hvis den placering under amning ikke kan lade sig gøre, er det muligt at sidde ved et spisebord med barnet liggende på en dyne eller pude på bordet, moderen læner sig ind over barnet og støtter med albuerne på bordet. Det kan være en fordel at lægge et sammenrullet klæde bag ryggen på barnet, så barnet ligger skråt ind mod moderen. Det er vigtigt at have i tankerne, at det at få et barn med OI er psykisk hårdt belastende. OI-børn spiser meget små mængder, hvilket gør det svært fuldt ud at stimulere mælkeproduktionen. Disse to ting kan betyde, at det bliver en tids- og energikrævende kamp at holde gang i amningen. I den situation må man huske, at der findes gode mælkeprodukter på markedet, som er fuldt ud dækkende for barnets behov.

6 Bøvsestilling Barnet løftes med en hånd ved hoved/nakke og en hånd ved numsen. Vær opmærksom på at have et par fingre under numsen. Håndtering af spædbørn side 10 Håndtering af spædbørn side 11 Den ene løfter under numsen med støtte under benene uden at vride i kroppen. Den anden placerer en ren ble under barnet. Herefter åbnes den beskidte ble og barnet vaskes, hvorefter bleen forsigtigt trækkes væk under barnet. Løft aldrig barnet i benene. Når barnet bliver stærkere vil det være muligt at holde numse og ben med en hånd, mens man skifter bleen med den anden. Barnet bliver meget tidligt i stand til at være en aktiv deltager. Det er nødvendigt med et stort puslebord med plads til to stationer, så man ved tøjskift kan have det næste sæt liggende klar ved siden af, så barnet kan løftes over og lægges på det tøj, som det skal have på. Badning Den voksne læner sig ind over barnet, som føres op til skulderen. Når der er kontakt mellem barnets hoved og skulderen, rejser man sig langsomt op. Samme fremgangsmåde bruges, hvis man ønsker at have barnet liggende ind mod brystkassen. Vær i begge tilfælde opmærksom på arme og ben, at de ikke kommer i klemme mellem den voksne og barnets egen krop, eller kommer til at sidde i spænd i den voksnes tøj. Det er nu muligt at sætte sig forsigtigt i en stol, når bare man er opmærksom på barnets ben. Stolen må ikke være for dyb, og skal være let at komme op af. De helt skrøbelige børn eller børn med brud kan ligge på en pude eller sammenfoldet dyne, som holdes skråt således, at hovedet er højere oppe. Eventuelt kan barnet ligge i en lift, som holdes så hovedet er højeste punkt. Bleskift I den første tid vil det være nødvendigt at være to personer om bleskift, især hvis der er tale om et barn med svær OI. Ved det spæde barn kan man vælge følgende fremgangsmåde: Badning er en vigtig del af OI-barnets træning. Hvis det er muligt og man har overskud til det, skal barnet i bad hver dag. Badekarret skal være i en god arbejdshøjde og i et varmt rum. I lang tid vil det være nødvendigt at være to om badesituationen. En til at holde barnet og en til at vaske og stimulere barnet til bevægelse i vandet. Få fysioterapeuten til at give råd og vejledning om, hvordan barnet skal stimuleres til bevægelse. Folder i huden kan skånsomt rengøres med en vatpind, og efter badet kan barnet føntørres over hele kroppen. Det er vigtigt at have gennemtænkt hele aktiviteten og hele tiden næste station klar til barnet.

7 Påklædning Alt afhængig af barnets skrøbelighed kan man købe udvalgt tøj eller få tøjet specialsyet. Hvis man køber tøj, skal man være opmærksom på, at tøjet skal kunne give sig, og at det helst skal være i bomuld, da OI-børn sveder meget. Tøj, der kan knappes op, er en stor fordel, og tøjet må gerne være lidt for stort. Ærmehullerne skal være brede og ryggen på tøjet skal kunne give sig så trøjen kan trækkes ud over barnet. Den voksne sætter en hånd eller fingrene ind i ærmet på barnets trøje, tager fat om barnets arm og trækker ærmet på uden at rive i armen. Bukserne skal have en meget blød elastik i livet. Fødderne føres igennem buksebenet med samme fremgangsmåde som ved armene. Begge fødder føres igennem buksebenene, derefter føres bukserne forsigtigt op over knæene og så langt op på lårene som muligt, ved at holde ud i elastikken på begge sider. Til slut føres bukserne fra lårene ind under numsen. Pegefinger og langefinger løfter numsen, mens lillefinger og ringefinger fører bukserne. Specialsyet tøj fremstilles også i bomuldsstof, som kan give sig. Ved lukninger bruges velcro eller trykknapper. Vær opmærksom på, at knapperne ikke må være stramme. Trøjerne syes så de kan knappes op foran, samt hele vejen fra ærmegab og til underkanten af trøjen. Håndtering af spædbørn side 12 Håndtering af spædbørn side 13 Bukserne kan eventuelt laves til smækbukser, der kan knappes op i den ene side samt hele vejen mellem benene. Gamachebukser kan syes så de knappes op på ydersiden af benene. Undertrøje syes således, at den knappes op i den ene side og ved begge skuldre. Det er en fordel at få syet en sovepose i for eksempel fleece. Denne kan i starten bruges i stedet for overtøj, når barnet skal i barnevognen. Brud Et barn med brud er svær at håndtere, det er vigtigt, at al løft og lignende nedsættes til et minimum, i den periode, hvor bruddet er ustabilt. Man kan vælge at have barnet liggende i en lift, som man kan tage med rundt i huset. Man kan også have barnet liggende på et håndklæde eller lignende. Ved løft er man to personer, som tager fat i hver to hjørner, samtidig skal underlaget strækkes ud for, at man kan flytte barnet rundt. Få en skriftlig liste af lægen, der kender barnet, på hvor meget smertestillende barnet må få over et døgn når det har brud. Det er til start svært at gennemskue hvornår barnet har ondt eller græder af andre årsager, men det bliver lettere. Alle børn med OI får brud på et tidspunkt og det er svært for forældrene at se sit barn i smerter. Barnet har brug for omsorg og kærlighed i de perioder, så det

8 er vigtigt ikke at bruge unødvendig energi på at bebrejde sig selv eller andre brug energien på barnet. Det er vigtigt, også ved spædbørn, at bruddet forbindes og derved stabiliseres, så det bliver mindre smertefuld at håndtere barnet. Der findes forbindingsmaterialer og teknikker søg hjælp hos en specialiseret børnelæge og i Dansk Forening for Osteogenesis Imperfecta. Leg At lege med et OIbarn kræver fantasi og opfindsomhed, men via legen kan barnet lære at bruge sin krop og lære sine begrænsninger og ressourcer at kende. Til det spæde barn skal legetøjet være blødt og let, men det skal under legen med den voksne også føle hårde ting. Balloner i forskellige former og farver er godt, dog må de ikke pustes for meget op, da nogle børn kan få brud ved forskrækkelse, hvis ballonen springer. Små runde trærangler, bamser i ministørrelser og lignende er gode legesager for barnet. Når barnet bliver større kan det være svært at finde legetøj de kan håndtere og bruge på grund af de korte arme. De fleste kommuner har et legetek, hvor man kan låne legetøj til handicappede børn. Personalet her vil kunne hjælpe med rådgivning og vejledning. Håndtering af spædbørn side 14 Håndtering af spædbørn side 15 Stimulering Det er vigtigt at stimulere barnet helt fra spæd, da OI-børn ikke får de samme oplevelser og derved stimulering som såkaldt normale børn. Sørg for, at barnet bliver stimuleret både kropsmæssigt og sansemæssigt. Sørg for at røre barnet mest muligt. Hvis barnet er meget hypotont, det vil sige muskelmæssig svagt, er det ikke selv i stand til at undersøge sin krop, så rør ved legemsdelene og sig navnene. Giv barnet så mange sanseoplevelser som muligt. OI-børn kommer måske ikke af sig selv hen til eksempelvis planter/blomster så vi må bringe tingene til barnet. De fleste børn har prøvet at holde ved en regnorm på et eller andet tidspunkt. Snyd ikke dit barn for den form for oplevelse. Prøv også at holde barnet over en vandpyt og lad det plaske i vandet med fødderne. Læg mærke til jævnaldrene børn eller læs om hvilke ting, der hører til barnets alder og prøv så vidt muligt at give barnet alderssvarende oplevelser. Brug sundhedsplejersken til at fortælle om den normale udvikling og kontakt den lokale ergoterapeut for råd og vejledning til at tilpasse aktiviteten til barnet. Kontakt andre småbørnsforældre i Dansk Forening for Osteogensis Imperfecta, hvor der udveksles gode ideer og erfaringer.

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Til patienter og pårørende. Skulderøvelser. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Skulderøvelser. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Skulderøvelser Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Skulderøvelser UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 79 97 61 63 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelse skal du bruge armslyngen hele tiden, men når smerterne aftager, kan du bruge slyngen

Læs mere

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Patientinformation Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Skulderøvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Det er

Læs mere

Information til patienter med stabilt brud i ryggen.

Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Ved spørgsmål rettes henvendelse til: Ergoterapien tlf. 96 17 61 35 Fysioterapien tlf. 96 17 61 45 Efter et stabilt brud på rygsøjlen, tilpasser bandagisten

Læs mere

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Du har brækket overarmen, og bruddet er fundet egnet til konservativ behandling. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage en operation. Bruddet vil

Læs mere

Sådan træner du armen efter syning af supraspinatus

Sådan træner du armen efter syning af supraspinatus Sådan træner du armen efter syning af supraspinatus med abduktionsbandage Du er blevet opereret i skulderen, hvor du har fået syet din supraspinatussene. De første 6 uger efter operationen må du ikke bruge

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne skulderen, så du holder skulderens bevægelighed og styrke

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Du har fået syet supraspinatus-senen og må nu ikke bruge din skulder aktivt i 6 uger. Selvom du skal holde skulderen i ro, er det vigtigt,

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst og skal nu i gang med genoptræningen. I denne pjece finder du vores anvisninger til,

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

Fotoillustration seng-bad-lift

Fotoillustration seng-bad-lift Fotoillustration seng-bad-lift Seng-bad-lift -foto-illustration af badeproces for beboer på plejecenter Udarbejdet af Idé til Værdi i samarbejde med medarbejdere og borger på plejecenter, sommer 2012 1.

Læs mere

Øvelsesprogram til brystopererede

Øvelsesprogram til brystopererede Øvelsesprogram til brystopererede Regionshospitalet Randers Fysioterapien Hensigten med denne pjece er at give oplysninger og råd, som kan bidrage til at mindske gener efter brystoperationen. Efter en

Læs mere

RUL DIT BARN OM PÅ MAVEN. - og forebyg skæve kranier

RUL DIT BARN OM PÅ MAVEN. - og forebyg skæve kranier RUL DIT BARN OM PÅ MAVEN - og forebyg skæve kranier Når dit barn er vågent, skal det om på maven Væn dit barn til at ligge på maven så meget som muligt, når det er vågent allerede fra første dag efter

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Du er blevet opereret i skulderen, hvor dit knoglebrud er blevet opereret med en aluminiumsskinne, en såkaldt Philosskinne.

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet Ortopædkirurgisk Afdeling Træningsprogram Pladsgørende operation i skulderleddet 1 Efter operationen Du må få dage efter operationen i princippet bruge din arm frit inden for smertegrænsen, med mindre

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Du er blevet opereret i skulderen og har fået en skulderprotese. Årsagen kan være gener efter et kompliceret brud, slidgigt eller andet, der

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Du har brækket overarmen, og bruddet er fundet egnet til konservativ behandling. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage en operation. Bruddet vil

Læs mere

Øvelsesprogram for den brystopererede patient

Øvelsesprogram for den brystopererede patient Patientinformation Øvelsesprogram for den brystopererede patient Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien Øvelsesprogram for den brystopererede patient Hensigten med øvelserne er at: stimulere og normalisere

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Terapiafdelingen Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Du skal træne musklerne omkring skulderbladet. De muskler du skal træne er delt op i to kategorier

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Træningsprogram 0 Opvarmningsprogram Øvelse Stræk dig skiftevis søger op mod loftet 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Svaje ned strit med numsen og runde op kig ind på maven Kør skuldrene rundt -

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen Rigshospitalet Træningsprogram når du ligger i sengen 2 Træningsprogram når du ligger i sengen Dette program er udarbejdet til dig, som er sengeliggende. Det består af otte øvelser, der træner de store

Læs mere

Instruktioner for Kænguru Slyngen

Instruktioner for Kænguru Slyngen Instruktioner for Kænguru Slyngen På ryggen Ammestilling Den fleksible allround slynge med mange muligheder Nem at tage af og på nemt at skifte stilling! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn!

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps Patientinformation Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik Generel information Det er vigtigt, at du hele tiden tager hensyn til smerter i forbindelse med træning og dagligdags aktiviteter. Dvs. du må gerne mærke ømhed og let smerte under træningen, men ikke opleve

Læs mere

Guide til 17 typiske forflytninger

Guide til 17 typiske forflytninger Guide til 17 typiske forflytninger En visuel guide, som hjælper til at ungå forflytningsskader 4. Højere op i sengen, 1 hjælper 12. Højere op i sengen, 2 hjælpere (tung borger) 20. Vending fra ryg til

Læs mere

Guide til 15 typiske forflytninger

Guide til 15 typiske forflytninger Guide til 15 typiske forflytninger En visuel guide, som hjælper til at ungå forflytningsskader Guide til 15 typiske forflytninger 1. Højere op i sengen, 1 hjælper 2. Højere op i sengen, 2 hjælpere (tung

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Inderside lår 4 Stå med spredte ben og lad benene glide langsomt fra hinanden til det strækker på indersiderne af lårene. Hold 15-20 sek. 2 - Yderside lår 2 Stå med siden til væggen og støt dig med

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Til forældre

FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Til forældre FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved Til forældre 2011 Sundhedsstyrelsen Island Brygge 67 2300 København S Telefon 72 22 74 00 sst@sst.dk www.sst.dk Pjecen kan bestilles hos: Rosendahls

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - skulder. Træningsprogram efter operation af frossen skulder

Patientvejledning. Træningsprogram - skulder. Træningsprogram efter operation af frossen skulder Patientvejledning Træningsprogram - skulder Træningsprogram efter operation af frossen skulder Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig.

Læs mere

Patientinformation. Vejledning i badning af nyfødte. Revideret den 10.02.2010. Århus Universitetshospital Skejby. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y

Patientinformation. Vejledning i badning af nyfødte. Revideret den 10.02.2010. Århus Universitetshospital Skejby. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y Patientinformation Vejledning i badning af nyfødte Revideret den 10.02.2010 Århus Universitetshospital Skejby Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y Det nyfødte barn kan bades 1-3 gange i ugen. Det er vigtigt,

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Vending i seng. Brehms Spilerdug ApS Tlf.:

Vending i seng. Brehms Spilerdug ApS Tlf.: Vending i seng I denne vejledning finder du eksempler på, hvordan du kan anvende spilerdug ved vending i seng. Som supplement se vejledningerne Placere spilerdug og At fjerne spilerdug. Se også videoerne

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - skulder. Træningsprogram efter operation af SLAP-læsion (bicepstenodese )

Patientvejledning. Træningsprogram - skulder. Træningsprogram efter operation af SLAP-læsion (bicepstenodese ) Patientvejledning Træningsprogram - skulder Træningsprogram efter operation af SLAP-læsion (bicepstenodese ) Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - skulder. Træningsprogram efter operation af falsk leddannelse i skulder (pseudoartrose )

Patientvejledning. Træningsprogram - skulder. Træningsprogram efter operation af falsk leddannelse i skulder (pseudoartrose ) Patientvejledning Træningsprogram - skulder Træningsprogram efter operation af falsk leddannelse i skulder (pseudoartrose ) Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad,

Læs mere

Brehms Spilerdug Tlf.:

Brehms Spilerdug Tlf.: Bleskiftet Bleskiftet er meget forskelligt afhængigt af: Personens funktionsniveau. Hvor tungt er det at vende personen? Skal en person fra kørestol til seng? Er der afføring? Er der 1 eller 2 hjælpere?

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder - Rotator cuff ruptur www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

Træningsprogram til stolemotion

Træningsprogram til stolemotion Træningsprogram til stolemotion At sidde på stolen: Sæt dig ude på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for at benene er placeret i ret vinkel. Tempo: Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt.

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Behandling af Brud på skulderen

Behandling af Brud på skulderen ERGO- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 Behandling af Brud på skulderen Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2009-3647 patientinformation ERGOTERAPI- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN ÅRHUS

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Patientvejledning Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Mange, der

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse.

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse. Generel information Øvelsesprogrammet består af 3 Trin. Start med øvelserne i Trin 1 og gå først til næste Trin i øvelsesprogrammet, når du kan udføre øvelserne uden, at du oplever forværring af smerter

Læs mere

Skulderbrud. Gentofte Hospital Medicinsk afdeling F. Patientinformation. Ved et skulderbrud er knoglen i overarmen brækket tæt ved skulderleddet.

Skulderbrud. Gentofte Hospital Medicinsk afdeling F. Patientinformation. Ved et skulderbrud er knoglen i overarmen brækket tæt ved skulderleddet. Gentofte Hospital Medicinsk afdeling F Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Skulderbrud Ved et skulderbrud er knoglen i overarmen brækket tæt ved skulderleddet. Skulderbrud opstår oftest,

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Når du kører lastbil er der ofte mange stillesiddende timer bag rattet. Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed

Læs mere

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Til patienter og pårørende Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Energibesparende råd og tips til hverdagen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Læs mere

Træning ved hofte-/lyskeskader

Træning ved hofte-/lyskeskader Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Hvad er en hofte-/lyskeskade Hofte-/lyskeskader er ofte komplicerede og langvarige. Det er ikke ualmindeligt, at genoptræningen

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Løfteteknik i Agerskov Børnehus

Løfteteknik i Agerskov Børnehus 1 Løfteteknik i Agerskov Børnehus Løfteteknik i Agerskov Børnehus Introduktion til medarbejder i Agerskov Børnehus---------------------------------------------------------------side 3 Indledning for personalet------------------------------------------------------------------------------------------------side

Læs mere

Patientinformation. Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen i ryggen. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen

Patientinformation. Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen i ryggen. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen i ryggen. Ryggen: Ryggen består af 24 hvirvler. Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler, og imellem dem er der discusskiver.

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Aktivt frem for passivt!

Aktivt frem for passivt! Vejledning til håndtering af personer med apopleksi Aktivt frem for passivt! Side 1 af 18 Udarbejdet af: TJA Godkendt af: MAM Dato for udarbejdelse: 01/05-2014 Sidst revideret 01/05-2014 Sekretariat +45

Læs mere

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram Patientinformation Skulderøvelser Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Skulderøvelser UDLEVERET TIL: UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 88 83 42 31 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Til patienter og pårørende. Knæskinne. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Knæskinne. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Knæskinne Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Knæskinne Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 I denne folder kan du læse om, hvordan du forholder

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt

Læs mere