Tabel 1: Budget Ramme Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tabel 1: Budget 2011-14 Ramme 55.05 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget"

Transkript

1 Afgrænsning af bevillingsområdet BEVILLINGSOMRÅDE Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Sundheds- og forebyggelsesudvalget Bevillingsområde Sundhed og Forebyggelse Rammen indeholder Kommunens sundhedsmæssige og forebyggende opgaver og indsatser. Sundhedsområdet i Ballerup Kommune defineres af en række lovgivningsmæssige rammer, herunder primært sundhedsloven og serviceloven, samt Kommunens sundhedspolitik og servicestrategi. Rammer for bevillingsområdet Den samlede driftsbevilling (netto) udgør 235,263 mio. kr. i Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. I 2011 indgår Træning & Aktivitet, Tandplejen, SundhedsHuset, Sundhedsplejen, Hjælpemiddelområdet og Brydehuset med decentral styring. Desuden er Forebyggende hjemmebesøg samt Krop og Job organisatorisk forankret i SundhedsHuset. Øvrige budgetposter varetages centralt i Sundhed & Forebyggelse. Tabel 1: Budget Ramme Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Bevillingsområder Nettoudgifter i kr Aktivitetsbestemt medfinansiering Spec. ambulant genoptræning Træning & Aktivitet Tandplejen SundhedsHuset Sundhedsplejen Kommunelæger Andre sundhedsudgifter Hjælpemiddelområdet Forebyggende hjemmebesøg Brydehuset Krop og Job (Rygskolen) IT-care Sundhedspol. initiativer Vederlagsfri fysioterapi Plejecenter Måløv Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i alt

2 Overordnede mål, status og udvikling på bevillingsområdet Servicestrategien for 2011 Servicestrategien for 2011 indeholder en række indsatser på sundhedsområdet vedr. bl.a. ulighed i sundhed, etablering af Ballerup Kommunes SundhedsHus samt fokus på den alkoholpolitiske indsats. Disse og øvrige konkrete indsatser på bevillingsområdet for 2011 beskrives nærmere herunder. Centralt vil udviklingen af området fortsætte i 2011 med fokus på: Ulighed i Sundhed SundhedsHus for alle Sundhedsaftale Fortsat udvikling af kvalitet og effektivitet Ulighed i Sundhed Med henblik på at nå de sundhedspolitiske mål vil der i 2011 blive udmøntet en række konkrete initiativer med afsæt i sundhedsprofilerne. Der gennemføres målrettede sundhedsfremmende initiativer, herunder særligt i boligområderne. Derudover organiseres og markedsføres de brede sundhedsfremmende initiativer med henblik på at understøtte initiativernes sociale profil. Udmøntning af indsatsen sker i et tæt samarbejde med SundhedsHuset. Indsatsen gennemføres desuden i et tæt samspil med bl.a. frivillige foreninger, boligorganisationer mv. SundhedsHus for alle SundhedsHuset skal medvirke til at opfylde de sundhedspolitiske mål og fungere som platform for en helhedsorienteret indsats på sundheds- og forebyggelsesområdet. Sundhedshusets strategiske rolle forventes at blive særlig central i udviklingen af det sundhedspolitiske område i en gensidig vekselvirkning mellem den centrale politikdannelse og de tværfaglige og tværsektorielle samarbejdsrelationer. Der vil i løbet af 2011 være fokus på at understøtte åbning og ibrugtagning af SundhedsHuset. Fremtidige snitflader og samarbejdsstrukturer vil blive etableret og SundhedsHuset vil indgå i udvikling og udmøntning af en række centrale indsatsområder, herunder ulighed i sundhed, udvikling og implementering af forløbsprogrammer mv. Sundhedsaftale Med Sundhedsaftale mellem Ballerup Kommune og Region Hovedstaden er Ballerup Kommune forpligtet til at indgå i en række driftssamarbejder og udviklingsopgaver med Regionen, hospitalerne, praksissektoren og andre relevante aktører på sundhedsområdet.

3 Der vil i 2011 være fokus på den overordnede styringsopgave forbundet med sundhedsaftalens implementering. Der vil desuden blive sat fokus på en række af sundhedsaftalens områder, herunder: Forløbsprogrammerne, som har til hensigt at sikre en sammenhængende, koordineret og hensigtsmæssig fordeling af opgaverne samt kvalitet i de enkelte patientforløb der går på tværs af sektorgrænser. Der vil i 2011 være særligt fokus på planlægning af implementering og arbejdsgange på områderne KOL og diabetes 2. Elektronisk kommunikation imellem hospital, kommune og almen praksis, som skal bidrage til at skabe et sammenhængende og borgernært sundhedsvæsen. Der er igangsat et tværgående arbejde med henblik på at afdække området og planlægge indsatsen. Patientsikkerhed opfølgning på utilsigtede hændelser har til formål at bedre patientsikkerheden gennem åben dialog om utilsigtede hændelser og fejl. I Ballerup Kommune er indsatsområdet forankret i regi af Ældre & Pleje. Sundhed & Forebyggelse bidrager til den centrale koordinering og den decentrale implementering af indsatsen. Som en del af tillægsaftalen planlægges desuden en følge-op ordning, hvor egen læge og hjemmesygeplejersken i fællesskab følger op på udvalgte patienter i hjemmet efter en hospitalsindlæggelse, med henblik på at undgå genindlæggelser. Der planlægges desuden et Projekt Socialsygeplejerske, som skal sikre socialt udsatte borgere bedre og mere sammenhængende behandlingsforløb. Fortsat udvikling af kvalitet og effektivitet Den fortsatte udvikling af området og dets driftsområder vil i 2011 være præget af: Videreudvikling og fokusering af det sundhedspolitiske område på baggrund af sundhedsprofilerne, som forventes klar primo Fortsat monitorering af udviklingstendenser, som har betydning for den aktivitetsbestemte medfinansiering og opfølgning herpå. Udviklings- og effektiviseringsprojekter på tværs af organisationen og i forhold til områdets decentrale enheder, herunder tværgående projekter i relation til sundhedsaftalerne (se ovenfor) samt projekter i de decentrale enheder, som er nærmere beskrevet nedenfor.

4 Mål, status og udvikling på bevillingsområdet (inden for de enkelte områder) Aktivitetsbestemt medfinansiering Lov om regionernes finansiering fastsætter bestemmelser om kommunernes finansiering af Regionens sygehus- og sygesikringsudgifter. I forlængelse af denne skal kommunerne medvirke dels med aktivitetsbaseret medfinansiering (10 % af sundhedsvæsenets udgifter) og dels med et grundbeløb. På udvalgets ramme er lagt den aktivitetsbaserede medfinansiering, som omfatter: Sygehusudgifter - Somatisk stationær - Somatisk ambulant - Psykiatrisk stationær - Psykiatrisk ambulant - Genoptræning (under indlæggelse) Sygesikringsudgifter - Almen læge - Speciallæge - Øvrige I de seneste år er der konstateret en øget stigning i udgifterne til aktivitetsbestemt medfinansiering. Stigningen skyldes dels en generel produktivitetsstigning i sygehusvæsenet, der ligger udover den generelle pris- og lønregulering, dels Ballerup Kommunes demografiske udvikling, hvor en stigende andel af ældre betyder øgede sundhedsudgifter. Der vil i 2011 være fortsat fokus på at forfølge årsagerne til aktivitetsstigningen i sygehusvæsenet, herunder hvorledes Kommunen kompenseres for disse udgifter. Endvidere er en ny finansieringsmodel under forhandling mellem KL og Staten, og hvis disse forhandlinger afsluttes i 2011, kan det betyde markante ændringer i udgifterne til aktivitetsbestemt medfinansiering. Træning & Aktivitet (tidligere Fysioterapi- og Ergoterapisektor) Tilbuddene i Træning & Aktivitet retter sig især mod hjemmeboende borgere med problemer som følge af sygdom, operation, handicap, manglende fysiske eller psykiske ressourcer og belastende livsbetingelser. Træning dækker som begreb både over genoptræning og vedligeholdelsestræning. Træning & Aktivitet udfører således: Genoptræning i forlængelse af hospitalsindlæggelse. Genoptræning uden forudgående hospitalsindlæggelse. Vedligeholdelsestræning, herunder opfølgning på: - Hospitalsbehandling samt genoptræning på hospital. - En kommunal genoptræningsindsats. Forebyggende indsats og træning mod funktionsnedsættelse. Hertil kommer:

5 Hjemmevejledning til yngre senhjerneskadede. Samværsgrupper for demente. Daghjem. Træning & Aktivitet har som formål, i et lokalområde og i et tværfagligt team, at medvirke til: At fremme, vedligeholde eller genskabe borgerens ressourcer, så den enkelte borger fungerer bedst muligt i egne omgivelser. At formindske indskrænkninger i den enkeltes mulighed for at udføre meningsfulde hverdagsaktiviteter. Den enkelte skal - trods følgevirkninger af sygdom, operation, handicap, nedslidning, belastninger eller tab - have mulighed for at være aktiv deltager i sociale sammenhænge og samfundet som helhed. Herved minimeres samtidig behov for institutionsophold/hospitalsindlæggelse/hjemmepleje. Træning & Aktivitet har i 2011 et samlet personale- og driftsbudget på 24,244 mio. kr. Opfølgning på fusion Træning & Aktivitet blev etableret i 2009 efter en fusion af Fysioterapi- og Ergoterapisektoren. I 2011 gennemføres en evaluering, hvor der følges op på, om de skitserede visioner og målsætninger for fusionen af sektorerne er realiseret. Flytning til SundhedsHuset Dele af Træning & Aktivitet får lokaler i SundhedsHuset, primært til afvikling af tilbud efter Sundhedsloven. Træning & Aktivitet vil herudover indgå i et tæt samarbejde med SundhedsHuset om etablering og afvikling af forskellige aktiviteter i forhold til den borgerrettede forebyggelse samt implementering af forløbsprogrammer. Visitationsopgaven I 2010 er der etableret én indgang til Træning & Aktivitet via en visitation. Visitationen er en stabsfunktion med to medarbejdere, der refererer til lederen af Træning & Aktivitet. Målet med at etablere en visitation er: At skabe en mere klar adskillelse af myndigheds- og leverandørrollen. At opnå en mere ensartet og gennemsigtig visitationspraksis. At forbedre mulighederne for at koordinere ydelsestildelingen på tværs af ydelsesområder. At fremtidssikre Træning & Aktivitet i forhold til fremtidig leverandørstrategi, aktivitetsbaseret økonomistyring og frit valg. Opgaverne i visitationsstaben omfatter den samlede visitering af borgere til organisationens ydelser. Derudover varetager staben bl.a. styring og drift, herunder tilvejebringelse af ledelsesinformation, og udvikler i samarbejde med ledergruppen og udførerorganisationen kvalitetsstandarder og ydelseskatalog. Der arbejdes i 2011 videre med beskrivelse af snitflader og samarbejde mellem denne nye myndighedsfunktion og visitationsafdelingen i Ældre og Pleje samt fælles kvalitetsstandarder med fokus på sammenhængende forløb. Ydelseskatalog

6 Der er i 2010 blevet udfærdiget en ydelsesbeskrivelse og prisberegning af ydelserne inden for Træning & Aktivitet. Primo 2011 forventes Træning & Aktivitet at tage fat på at implementere det nye ydelseskatalog, som evalueres efter ét års brug. Når ydelseskataloget er udarbejdet, kan der tages fat på udarbejdelse af kvalitetsstandarder. Hjerneskadekoordinator Som led i fokus på den faglige udvikling, og som led i at kunne tilbyde kvalificerede, sammenhængende forløb for borgere med hjerneskade, er der i Træning & Aktivitet etableret en stilling som supervisor og hjerneskadekoordinator. En af opgaverne i 2011 er at beskrive et pilotprojekt med henblik på etablering af permanent, tværgående hjerneskadekoordinatorfunktion i Ballerup Kommune. Anvendelse af omsorgssystemet Care og sammenhængende forløb Anvendelsen af omsorgssystemet Care letter den daglige formidling af oplysninger mellem de involverede aktører omkring den enkelte borger og bidrager til at skabe sammenhængende forløb. Dette skal understøttes af et fagligt fokus på sammenhængende forløb, og derfor vil der i 2011 nedsættes en tværfaglig projektgruppe, som med udgangspunkt i et ønske om at udarbejde sammenhængende kvalitetsstandarder tager hul på de mange faglige, holdningsmæssige og organisatoriske udfordringer, der følger med en sådan opgave. En opgave, som også handler om fokusskifte fra umiddelbart at tildele kompenserende ydelser til først og fremmest at have fokus på borgerens ressourcer og træningspotentiale. Samværsgrupper En samværsgruppe er et tilbud til borgere med en demenssygdom, som har behov for et aktiverende tilbud, herunder aflastning af evt. pårørende. I forbindelse med etableringen af Plejecenter Søndergård i Måløv udvides antallet af grupper med endnu en og når dermed op på i alt syv grupper svarende til 56 pladser. Lær at leve med kronisk sygdom (tidligere kaldet Patientuddannelsen) Også i 2011 vil Træning & Aktivitet etablere og koordinere tilbud om patientuddannelse til borgere med kronisk sygdom i samarbejde med Herlev Kommune og SundhedsHuset. Udover samarbejdet med Herlev Kommune er der etableret netværksgrupper for koordinatorer og frivillige instruktører. Ballerup samarbejder med Herlev, Gladsaxe, Gentofte og Furesø Kommune om dette. Tværfaglig rehabilitering for ældre med funktionsnedsættelse Træning & Aktivitet vil i 2011 indgå i projekt Herre i eget liv, der er udviklet efter Fredericia-modellen og gennemføres i samarbejde med en række andre interne aktører. Formålet med projektet er blandt andet at sætte fokus på borgerens trænings- og udviklingspotentiale før tildeling af (varige) kompenserende ydelser. Erfaringerne fra pilotprojektet omkring den faldforebyggende indsats, som Træning & Aktivitet gennemførte i 2010, vil blive videreført i projektet. Tandplejen Tandplejen medvirker til den overordnede målsætning på sundhedsområdet ved at give et tilbud, der hjælper alle til et godt tandplejeliv som en naturlig del af hele livet. For at opnå mest mulig sundhed for de bevilgede midler, arbejdes der opsøgende, forebyggende og behovsorienteret, og der gennemføres regelmæssige tandlægelige undersøgelser og behandlinger.

7 I det forebyggende arbejde lægges der størst vægt på den individuelle vejledning og mindre vægt på de generelle aktiviteter. I det omfang tandsygdomme ikke kan undgås gennemføres en bevarende behandling, der sigter mod at opretholde den bedst mulige funktion. Den kommunale tandplejes opgaver og målgrupper er: Sundhedspædagogisk indsats for børn inden skolealderen. Opgaven udføres i samarbejde med daginstitutioner, dagpleje, sundhedspleje og forældre. Sundhedspædagogisk indsats for skolebørn og unge. Opgaven udføres i samarbejde med lærere, sundhedspleje og forældre. Sundhedspædagogisk indsats i ældreklubber og lign. Sundhedspædagogisk indsats for alle Kommunens borgere i forbindelse med generelle tværfaglige sundhedsfremmende initiativer. Behovsbestemte individuelle systematiske undersøgelser og behandling. Tandplejen er lønsumsstyret med overførselsadgang. Det samlede personale- og driftsbudget udgør i 2011 netto 23,570 mio. kr. Børne- og ungdomstandpleje Børn og unge tilbydes tandpleje på den skole, der er knyttet til deres bopæl. Børn under 16 år kan vælge at modtage tandplejetilbuddet hos en privat tandlæge eller i en anden kommunal tandpleje. Forældrene skal betale 35 % af udgifterne, hvis de vælger en privat klinik. For unge 16 og 17-årige er tilbuddet vederlagsfrit, uanset om de vælger en kommunal eller privat klinik. Omsorgstandpleje Beboere på plejecentre, der er visiteret til omsorgstandpleje, modtager tilbuddet på plejecenteret eller på nærmest liggende tandklinik, hvis der er kapacitetsmæssig mulighed herfor. Omsorgstandplejetilbuddet til hjemmeboende borgere, der er visiteret hertil, gennemføres i hjemmet, når de ikke har mulighed for at blive behandlet på en af klinikkerne. Omsorgstandpleje udføres af kommunens tandplejepersonale, men borgeren kan i stedet vælge at benytte en privatpraktiserende tandlæge/klinisk tandtekniker, med hvem kommunen har indgået aftale. Der opkræves egenbetaling for deltagelse i omsorgstandplejen jf. kommunens takster. Det maksimale årlige beløb udgør 450 kr. pr. patient i Specialtandpleje Efter aftale varetages denne opgave af Gentofte Kommune, der mod betaling tilbyder dette specialiserede tandplejetilbud for andre kommuner i Region Hovedstaden. Ballerup Kommune opkræver efter gældende regler egenbetaling for deltagelse i specialtandplejen. Det maksimale årlige beløb udgør kr. pr. patient i 2011.

8 Tandregulering Alle aktiviteter inden for kommunal tandregulering varetages af det fælleskommunale Center for Tandregulering I/S. Ældretandplejen Ældretandplejen blev omlagt pr. 1. januar 2007 med fuld effekt fra Fra 2011 er ældretandplejen yderligere blevet tilpasset, således at tilbuddet især målrettes de svagest stillede pensionister, hvilket reducerer udgifterne med 2,5 mio. kr. Ordningen omfatter alle borgere fra og med 67 år og indebærer, at Ballerup Kommune yder et direkte årligt tilskud til egenbetalingen af tandplejeudgifter på 700 kr. til pensionister, der er berettiget til Helbredskort. Tilskuddet gives efter evt. fradrag af tilskud fra sygeforsikringen danmark og før evt. tilskud fra Helbredskort. Ligesom på øvrige områder er der fuld valgfrihed til at modtage ældretandplejetilbuddet på en af kommunens tandklinikker eller hos en privat tandplejeudbyder i EU-området. Ordningen er evalueret i 2008 og forudsættes efter omlægningen i 2011 at fortsætte på uændrede vilkår indtil videre. SundhedsHuset Ballerup Kommunes SundhedsHus forventes åbnet i marts SundhedsHuset skal medvirke til at opfylde de sundhedspolitiske mål og være en god og bæredygtig ramme, der kan skabe synergi og sammenhæng mellem sundhedsfremme og forebyggelsesydelserne og bidrage til en helhedsorienteret indsats på sundhedsområdet. Udviklingen af sundhedsfremme- og forebyggelsesindsatserne i SundhedsHuset knytter sig tæt til den vedtagne sundhedspolitik og sundhedsprofilerne, der udarbejdes hvert fjerde år af Regionen. Indsatserne udmøntes under Folkesundhedsprogrammets temaer og indsatsområder, der løbende tilpasses udviklingstendenserne. I relation til Ballerup Kommunes Sundhedspolitik indgår SundhedsHuset som væsentlig aktør i forhold til at understøtte den enkeltes mulighed for at træffe de sunde valg. Opgaveløsningen i SundhedsHuset er tværfagligt funderet med udgangspunkt i samarbejdsrelationer til de øvrige fagområder i Ballerup Kommune samt øvrige decentrale enheder på sundhedsområdet. Det betyder, at SundhedsHuset samlet set fungerer som platform for sundhedsfremme- og forebyggelsesindsatsen på tværs af kommune, frivillige, boligforeninger og øvrige foreninger. SundhedsHusets opgavefelt omfatter såvel borgerrettet som patientrettet forebyggelse. Derudover skal SundhedsHuset virke som platform for sundhedsaktiviteter på tværs af foreninger, fx patientforeninger og andre frivillige foreninger, mv. Kendetegnet for den sundhedsfremmende og forebyggende indsats i Ballerup Kommune har været den meget aktive inddragelse af lokalmiljøerne i aktiviteterne. Det udadrettede forebyggelsesarbejde vægtes fortsat højt og betragtes som en vigtig del af SundhedsHusets opgavevaretagelse. SundhedsHuset vil i samarbejde med forskellige aktører successivt igangsætte, etablere og videreudvikle en bred vifte af aktiviteter, f.eks. inden for kost, rygning, fysisk aktivitet, mental sundhed, trivsel, og rådgivning i forhold til livsstil. SundhedsHuset i Ballerup Kommune er således alle borgeres SundhedsHus. Det gælder især de borgere, som det erfaringsmæssigt kan være svært at tiltrække til Kommunens almene sundhedstilbud og projekter.

9 SundhedsHuset har et samlet løn- og driftsbudget på 4,775 mio. kr. Hertil kommer Forebyggende hjemmebesøg og Krop og Job, der organisatorisk hører under SundhedsHuset. De budgetmæssige snitflader mellem SundhedsHuset og øvrige aktiviteter afklares nærmere i løbet af Åbning og ibrugtagning af SundhedsHuset vil være i fokus. Med det formål at skabe et SundhedsHus for Alle skal aktiviteterne ramme mange målgrupper via temaaftener, fyraftensmøder og events. Dette kombineres med basisydelser inden for KRAMS-området. Afdækning af kræftområdet vil blive startet op. Derudover vil der være fokus på udbygning af samarbejdsrelationer, henvisningsstrukturer, kommunikationsstrukturer mv. Eksempler på sundhedstilbud: Kost- og motionsvejledning Åben Rådgivning Rusmidler, mv. Mødregrupper Åbent Hus arrangementer Temaaftener, fyraftensmøder Rygestop Patientuddannelse Lær at leve med Kronisk sygdom Forebyggende hjemmebesøg I relation til implementering af forløbsprogrammerne påbegyndes den organisatoriske implementering af forløbsprogrammerne for KOL (rygerlunger) og diabetes 2. SundhedsHuset vil udvikle og gennemføre initiativer til mindskelse af den socialt betingede ulighed i sundhed herunder fastholde udviklingsindsatsen i boligområderne, således at sundheden og forebyggelsesarbejdet finder indpas, hvor folk lever. Dette arbejde vil foregå i tæt samarbejde med øvrige fagområder og den centrale sundhedsstab på Rådhuset. I 2011 indledes desuden udviklingen af SundhedsHusets strategiske rolle i forhold til varetagelsen af de sundhedspolitiske indsatser i samarbejde med den centrale stabsfunktion på Rådhuset. Forebyggende hjemmebesøg Ifølge loven skal ældre på 75 år og derover have tilbud om mindst et forebyggende hjemmebesøg årligt. Det er frivilligt for den ældre, om vedkommende ønsker at tage imod besøget. Undtaget fra målgruppen er borgere med ophold på plejecenter samt borgere, der i forvejen modtager både personlig og praktisk hjælp efter 83 i lov om social service.

10 At hjælpe den enkelte ældre til bedre at udnytte egne ressourcer og bevare funktionsniveauet længst muligt, således at den ældre styrkes til at forblive selvhjulpen og til at klare sig selv længst muligt. At opprioritere den forebyggende og sundhedsfremmende indsats over for ældre ved at skabe tryghed og trivsel samt yde råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder. At problemer kan opfanges under besøget, og at det kan observeres, om der måtte være behov for bistand, som vil kunne afværge eller udskyde senere behov for offentlig hjælp. At give kommunalbestyrelsen et bedre grundlag for på baggrund af de ældres informationer om behov, ønsker og lokale forhold at tilrettelægge bl.a. Kommunens tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Der tilbydes i henhold til lovgivningen ét årligt besøg til de borgere over 75 år, der er omfattet af tilbuddet. Desuden tilbydes der ud fra en konkret behovsvurdering et yderligere besøg til de særligt sårbare målgrupper, dvs.: 80+ årige Nyblevne enker/enkemænd Borgere med tegn på begyndende demens mv. De forebyggende hjemmebesøg er organisatorisk placeret i det kommende SundhedsHus. Fremadrettet vil området således indgå som en væsentlig ressource i udviklingen af den samlede forebyggelsesindsats, især med fokus på sårbare grupper samt tidlig opsporing. Hjemmebesøgene udgør et naturligt forum for råd og vejledning om støttemuligheder og er medvirkende til, at de ældre kan udnytte deres egne ressourcer og bevare deres fysiske og psykiske funktionsniveau længst muligt. Krop og Job Den afspændingspædagogiske indsats på Krop og Job har til formål at give ansatte i Ballerup Kommune redskaber, der tager udgangspunkt i egen krop, egne behov og egne muligheder i forhold til fysisk udfoldelse. Målet er på sigt at øge forståelsen af kropslige, psykiske og sociale sammenhænge. I 2011 planlægges tilbuddene til de ansatte som en del af sund krop og job, dvs. som en del af initiativerne om sundhed for de ansatte. Krop og Job er organisatorisk placeret i det kommende SundhedsHus. Fremadrettet vil området således indgå som en væsentlig ressource i udviklingen af den samlede forebyggelsesindsats, især med fokus på udvikling af sundhed på arbejdspladsen såvel internt i Ballerup Kommune som i samarbejde med virksomhederne i kommunen.

11 Sundhedsplejen Sundhedsplejeordningen i Ballerup Kommune er en del af Den kommunale Sundhedstjeneste med fagligt udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger herfor. Sundhedsplejeordningens målgrupper er: 1. Gravide og spæd- og småbørnsfamilier Tilbud til alle gravide gennem hjemmebesøg og/eller ved tværfagligt samarbejde i fødselssamarbejdet i Ballerup (FØB). 2. Familier med spæd- og småbørn Tilbud om hjemmebesøg til alle spæd- og småbørnsfamilier. Serviceniveauet består i tilbud om 5 hjemmebesøg i barnets levemåned. Der tilbydes endvidere et barselsbesøg på barnets levedøgn, hjemmebesøg til adopterede børn svarende til besøgsprofilen, behovsbesøg til børn der passes hjemme, samt besøg til tilflyttede børn (0-6 år) af anden etnisk oprindelse ved ankomsten til kommunen fra et andet land. Herudover tilbydes mødregrupper med sundhedsplejerskedeltagelse, åbent hus i samarbejde med Sognekirkerne og Biblioteket, sundhedsplejerskedeltagelse i gruppeaktivitet for spædbørnsmødre på Familieværkstedet samt specialmødregrupper for kvinder med efterfødselsreaktioner og unge mødre. 3. Skolebørn Der tilbydes sundhedssamtaler med fokus på udvalgte livsstilsrettede temaer og funktionsundersøgelser på folke- og privatskolerne og specialskolernes forskellige klassetrin, modtageklasser for flygtninge og indvandrere samt specialklasseelever. Der tilbydes sundhedspædagogisk aktivitet på klasseplan med seksualundervisning, undervisning i rygeforebyggelse samt tilbud om rygestopkursus for de ældste elever i skolen. En ændring af Sundhedsloven i juni 2008 betyder, at sundhedsplejerskerne fra medio 2010 er blevet primær udfører af ind- og udskolingsundersøgelserne i Ballerup Kommune. Sundhedsydelserne skal bidrage til at sikre børn og unge en sund opvækst og dermed gode forudsætninger for en sund voksentilværelse. Der skal således ydes en generel forebyggende indsats samt en specifik og målrettet indsats til børn og unge med særlige behov i 0-16 (18) års alderen. Sundhedsplejen er lønsumsstyret med 5 % overførselsadgang. I forbindelse med budgettilpasningerne for 2011 er der for Sundhedsplejen udarbejdet en demografimodel, der betyder en reduktion af Sundhedsplejens budget med 700 t. kr. fra 2011 og frem. Det samlede personale- og driftsbudget i 2011 udgør således 7,641 mio. kr., hvoraf personaleudgifter udgør størstedelen.

12 Tværfagligt samarbejde/konsultative teams I 2010 er der udviklet en ny grundstruktur for det tværfaglige samarbejde i Ballerup Kommune. Sundhedsplejen deltager i det tværfaglige samarbejde om forebyggende indsatser og inklusion på skoler, i BFO er, klubber og daginstitutioner, med deltagelse i konsultative teams Derudover vil samarbejdsrelationerne mellem Sundhedsplejen og øvrige relevante aktører omkring indsatser rettet mod børn og unge blive udbygget i Bl.a. drages nytte af mulighederne for at samle mødregrupper og afholde udvalgte besøg i SundhedsHusets rammer og dermed skabe en umiddelbar kobling til relevante sundhedsfremmende tilbud. Konsulentbistand Sundhedsplejen tilbyder konsulentbistand/rådgivning til alle dagtilbud og skoler. Tilbuddet gives fire gange årligt til institutioner med spæd- og småbørn og to gange årligt til institutioner med skolebørn indtil 3. klasse. Sundhedsplejen varetager desuden Kommunens tilsynsforpligtelse med hygiejne i daginstitutionerne. Projektdeltagelse Pga. Sundhedsplejens nedjusterede budget for 2011 vil Sundhedsplejen gennem et projekt Fremtidens Sundhedspleje, som er igangsat august 2010, arbejde med at fokusere på kerneopgaverne og samtidig finde nye måder at arbejde på. Elektronisk fagjournal Fra 1. januar 2010 overgik Sundhedsplejen til en elektronisk fagjournal med henblik på at kvalitetssikre og optimere arbejdsgange, herunder elektronisk indberetning. Dette understøtter endvidere, at datavaliditeten til den kliniske database Børns sundhed forbedres. Kommunallægeordningen Kommunallægeordningen er etableret jf. lov om forebyggende sundhedsordninger for børn og unge, lov om aktiv socialpolitik, lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, lov om social pension, lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel og lov om arbejdsmiljø mv. Sikre at der er relevant opdateret lægefaglig/socialmedicinsk viden til rådighed for administrationen. Kommunallægeordningen sikrer sin målsætning gennem: At varetage konsulentfunktioner ift. sundhedsplejen herunder udføre lægeundersøgelse af udvalgte børn. At yde lægefaglig/socialmedicinsk rådgivning/vejledning i Kommunens sager angående enkeltsager. At yde lægefaglig/socialmedicinsk rådgivning/vejledning i mere generelle sager med socialmedicinsk indhold. At deltage i tværfagligt samarbejde omkring enkeltsager og i mere generelle spørgsmål med lægefaglig/socialmedicinsk rådgivning. At medvirke til, at der er et optimalt samarbejde og samordning med de lokale praktiserende læger/speciallæger samt de regionale sygehuse til at fremme af Kommunens overordnede formål og konkrete sagsbehandling.

13 I medfør af ændring af Sundhedsloven 121, stk. 2 om kommunal valgfrihed mellem læge- eller sundhedsplejerskeundersøgelse ved ind- og udskoling blev det besluttet, at Sundhedsplejen fra medio 2010 er primær udfører af ind- og udskolingsundersøgelserne i Ballerup Kommune. Derfor er budgettet for 2011 også nedskrevet i forhold til tidligere år. Hjælpemiddelteamet Hjælpemiddelteamets opgaver er lovbundne, jf. servicelovens 10, 112, 113, 114, 115 og 116. Arbejdsområdet reguleres af cirkulærer og vejledninger fra Socialministeriet og Indenrigsministeriet samt afgørelser fra Statsforvaltningen Hovedstaden og Ankestyrelsen. Hjælpemiddelteamets kerneopgaver varetages af fire funktioner med fælles ledelse: De administrative sagsbehandlere varetager sagsbehandling og myndighedsafgørelser ud fra en individuel og konkret vurdering vedr. kropsbårne hjælpemidler og ydelser herunder høreapparater. Behovet og berettigelsen vurderes på baggrund af lægefaglige udtalelser. Herudover økonomisk vejledning, administrative og beregningsmæssige opgaver ved bevilling af bil, samt andre administrative opgaver for hele afdelingen. Desuden bevilges MOVIA handicapkørsel. Ergoterapeuterne varetager sagsbehandling og myndighedsafgørelser vedr. tekniske genbrugshjælpemidler, forbrugsgoder, biler og boligindretning ud fra et konkret individuelt skøn, foretaget efter hjemmebesøg hos borgeren og ud fra en terapeutfaglig vurdering. Herudover vejledes og udlånes hjælpemidler, som anvendes som arbejdsredskaber for Hjemmeplejens personale i forbindelse med arbejdspladsvurdering (APV) i borgerens hjem. Området er i stærk udvikling som følge af den tidlige udskrivning fra hospitalerne efter kommunalreformen. Depotmedarbejderne varetager udkørsel og hjemtagning af genbrugshjælpemidler, reparation, rengøring og klargøring samt specialtilpasning af hjælpemidler - ofte foregår arbejdet i borgerens eget hjem. Endvidere overvågning m.v. af lagerbeholdning og udlån. Bilstøttenævnet varetager selve myndighedsafgørelsen vedr. bevilling af støtte til bil m.v. Bevilling af hjælpemidler, forbrugsgoder, biler og boligindretning skal sikre, at personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan føre en så normal og selvstændig tilværelse som muligt med mulighed for at deltage aktivt i samfundslivet og i størst muligt omfang være uafhængig af andres hjælp i dagligdagen. Målgruppen omfatter personer med folkeregisteradresse i Ballerup Kommune med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne som følge af medfødt eller senere opstået handicap, sygdom eller ulykkeskader, der gør et hjælpemiddel nødvendigt. Målgruppen dækker alle aldersgrupper fra 0 år og uanset økonomiske forhold. Hjælpemiddelteamet skal desuden - i samarbejde med Hjemmeplejen medvirke til løsning af arbejdsmiljømæssige problemer, når borgerens hjem bliver en arbejdsplads, og hjælpemidlet bliver et arbejdsredskab. en opnås ved at sikre:

14 En individuel, konkret og fleksibel sagsbehandling med ensartet bevillingsniveau og ud fra et helhedssyn på den enkeltes situation og lovmæssige forskrifter. At loven forvaltes, således at borgeren i videst mulig omfang inddrages kombineret med effektiv udnyttelse af de afsatte midler. Hjemmeplejens arbejdsmiljø sikres ved at yde relevante arbejdsredskaber samt instruktion i brugen af disse. Et tæt tværfagligt og tværsektorielt samarbejde for at sikre kvalitet og kontinuitet i vurderingen af borgerens behov for hjælp, uanset om der skal sættes ind med træning, praktisk hjælp eller hjælpemidler/forbrugsgoder, biler og boligindretning som følge af et væsentligt og varigt nedsat funktionsniveau. Hjælpemiddelteamet er lønsumsstyret med overførselsadgang og har fra 2008 været på dialogbaseret aftale. Det samlede personale- og driftsbudget udgør i ,399 mio. kr. Hjælpemiddelteamets arbejdsområder er vokset betragteligt siden kommunalreformen. I 2011 vil der fortsat være fokus på udvikling af området herunder snitfladerne mellem kommunen og sygehusene samt kommunen og kommunikationscentrene i regionen. Fokus på optimering og effektivisering Der vil være fokus på optimering og effektivisering inden for en række områder, herunder forebyggelse af tryksår med inddragelse af hjemmeplejens sårsygeplejersker, hjælpemidler til overvægtige borgere, arbejdsredskaber vedr. plejekrævende borgere, ensartet og metodisk bevillingspraksis, opfølgning på bevilgede hjælpemidler, samt fortsat udvikling af den lovpligtige notatpligt og dokumentation i hjælpemiddelmodulet i CARE. Desuden er opmærksomheden fortsat rettet mod at nedsætte ventetiden på sagsbehandling på ansøgninger, som ikke vurderes at være akutte. Endelig har Hjælpemiddelteamet over de seneste år haft fokus på det stærkt stigende behov for høreapparater specielt fra de private leverandører. Indsatsen er i 2010 blevet skærpet, og også i 2011 vil udviklingen blive fulgt nøje. Tværfaglig rehabilitering for ældre med funktionsnedsættelse I 2011 skal en tværfaglig indsats i samarbejde mellem Træning & Aktivitet, Hjemmeplejen, Visitationen og Hjælpemiddelteamet etableres, så hjælpen til borgeren først og fremmest tager afsæt i borgerens egne ressourcer som hjælp til selvhjælp og mindre på blot at yde hjælp. Hjælpemiddelkoordinering efter udskrivning af svage ældre fra sygehusene Denne opgave er siden strukturreformen vokset ganske betydeligt. Hjælpemiddelteamet har som en forsøgsordning omlagt og optimeret indsatsen og ressourcerne ved at afsætte timer til en hjælpemiddelkoordinator på Herlev Hospital. Forsøget blev sat i gang 1. november 2009, og ultimo 2010 vil ordningen blive evalueret med henblik på, om den skal gøres permanent. Indsatsen sker i et tæt samarbejde med Visitationen, Hjemmeplejen og den udskrivende afdeling på Herlev Hospital.

15 Nye samarbejdsformer ved specialopgaver Ballerup Kommune er via rammeaftaler mellem Region Hovedstaden og kommunerne i regionen bundet til aftaler med regionale leverandører, som har den fornødne specialviden på områder, hvor Hjælpemiddelteamet ikke selv råder over tilstrækkelig specialviden. Leverandørerne yder rådgivning, vejledning og afprøvning af egnede hjælpemidler samt instruktion og undervisning i brugen. En af disse leverandører, Kommunikationscentret Region Hovedstaden (KC-RH), har i slutningen af 2010 i samarbejde med kommunerne i regionen arbejdet på en ny model for samarbejde affødt af den nye lovgivning om frit valg af hjælpemidler, som også omfatter særlige kommunikations- og informationsteknologiske hjælpemidler, hjælpemidler til ordblinde samt hjælpemidler til syns- og hørehandicappede. Denne samarbejdsmodel skal implementeres i Rødovre Kommune har i 2010 udbudt specialrådgivning fx vedr. siddestillingsanalyse og afprøvning af kørestole, efter at Hjælpemiddelcentralen blev nedlagt ved årsskiftet 2009/2010, da den ikke var økonomisk rentabel. Ballerup Kommune indgik aftale herom for Det er imidlertid tvivlsomt, om rådgivningen fortsætter i 2011, da efterspørgslen generelt er vigende. Hvis det bliver en realitet med nedlæggelsen af denne specialrådgivning, vil det betyde, at Hjælpemiddelteamet skal sørge for at uddanne terapeuter til varetagelse af disse specialopgaver. Arbejdsgruppe vedr. udlån af midlertidige hjælpemidler Den kommunale og regionale arbejdsgruppe fortsætter sit arbejde med CASEkataloget, som præciserer, hvor forpligtelsen til udlån af midlertidige hjælpemidler og hjælpemidler til brug ved genoptræningen ligger. CASE-kataloget revideres og udbygges efter behov. Lederen af Hjælpemiddelteamet sidder i det fælles Hjælpemiddelforum under samordningsudvalget mellem Herlev Hospital og kommunerne. Eventuelle fortolkningsproblemer sendes videre til den regionale arbejdsgruppe. Flytning af Hjælpemiddelteamet fra Rådhuset til Parkskolen Første halvår af 2011 vil være præget af, at Hjælpemiddelteamet skal flytte til nye lokaler på Parkskolen i forbindelse med kommunens kommende SundhedsHus. Det vil betyde en tilretning af teamets samarbejde med de mange forskellige afdelinger på Rådhuset, ligesom borgerne der ofte er gangbesværede - skal vænne sig til ikke længere at kunne ordne andre ting på rådhuset samtidig med en henvendelse til Hjælpemiddelteamet. Effekt af lovændringer I oktober 2010 vedtog Folketinget frit valg på hjælpemidler efter 112 og frit valg af håndværkere og materialer i forbindelse med boligindretning efter 116, samt ændringer af 114 (støtte til køb af bil) bliver året, der kan give en indikation af, hvilken indflydelse disse lovændringer får for udgifterne på området. Desuden er der også sket ændringer af Retssikkerhedsloven pr 1. august 2010 vedr. regler for handle- og betalingskommuner. Hvad denne ændring i praksis kommer til at betyde for arbejdsmængden i Hjælpemiddelteamet, vil formentlig blive tydeligere i løbet af Brydehuset Brydehuset er et helhedsorienteret tilbud til stof- og alkoholmisbrugere. Centeret løser opgaver inden for råd og vejledning, visitation, social opfølgning, støttekontaktperson til særligt udsatte borgere, ambulant behandling og efterbehandling til alle borgere med misbrugsproblematikker uanset alder.

16 Det ambulante behandlingstilbud omfatter gruppeterapeutiske og individuelle samtaleforløb, netværksskabende aktiviteter, motion, akupunktur, kostvejledning og mindfulness-meditation. Det generelle behandlingstilbud omfatter substitutionsmedicin, ligesom der er mulighed for helbredssamtaler, sårpleje og vaccinationsprogrammer. Centeret har desuden et samtaletilbud til pårørende samt et botilbud til stoffrie/ædru brugere i efterbehandling. Centeret har tilknyttet ca. 150 brugere fordelt på i gennemsnit 25 unge, 25 brugere fra andre kommuner og 100 voksne fra Ballerup Kommune. I 2010 har Brydehuset også haft Herlev Kommunes stofbrugere i medicinsk behandling. Denne aftale udløber, når Herlev Kommunes nye udleveringssted er færdigetableret. Der skal være nem og hurtig adgang til råd og vejledning samt behandling for borgere med misbrugsproblemer. Brydehuset skal være et helhedsorienteret tilbud som afspejler udviklingen og efterspørgslen inden for misbrugsbehandlingsområdet. Behandlingen skal tage afsæt i den enkelte brugers personlige ressourcer og ønsker. Behandlingen skal både omfatte gruppeterapeutiske og individuelle tilbud, ligesom fokus på generelle sundhedsfremmende aktiviteter er et naturlig element i behandlingen. Brydehuset skal yde kvalificeret rådgivning og vejledning til pårørende og fagpersoner i kontakt med misbrugere. Brydehuset er lønsumsstyret med 5 % overførselsadgang jf. det dialogbaserede aftalesystem. Det samlede personale- og driftsbudget på 14,906 mio. kr. omhandler i 2011 Brydehuset inklusive de kommunale drikkeværesteder; Stien i Skovlunde, Skoven i Grantoften, Firkanten på Rolighedsvej og Vængerne i Ballerup Midt. Opfølgning på ny organisering Overordnet set ændrer Brydehusets gruppe af brugere sig i disse år. Andelen af klassiske heroinmisbrugere er stagnerende eller formentlig nedadgående, hvorimod der er en markant øget efterspørgsel på behandling for kokain, hash, piller og alkohol. Denne type misbrugere søger typisk behandling, fordi de reelt ønsker forandring, og det stiller krav om andre metoder og en anden struktur på behandlingstilbuddene end tidligere. På den baggrund har Brydehuset over det seneste halvandet år udviklet et egentligt ambulant tilbud med afsæt i en kognitiv, terapeutisk metode. Samtidig ydes fortsat medicinsk behandling, omsorg og støtte til den mest marginaliserede gruppe af misbrugere, som ikke ønsker forandring. I 2011 skal Brydehuset evaluere på den nye organisering og de nye metoder, som er udviklet og implementeret i 2009/2010. Effekten og resultaterne dokumenteres løbende og i midten af året er planlagt et evalueringsforløb med henblik på at tilpasse både indhold og struktur yderligere. I forbindelse med evalueringen fastsættes fremadrettede mål for behandlingen i forhold til, hvor mange borgere der forventes at være stoffri/ædru, som følge af Brydehusets indsats og behandling.

17 Præventionsprojekt for udsatte kvinder I 2010 er ansøgt om og bevilliget et præventionsprojekt for udsatte kvinder. Det betyder, at denne gruppe af kvinder også i 2011 tilbydes sundhedssamtaler med fokus på prævention, udredning og gynækologisk undersøgelse samt gratis prævention. Alkoholforebyggelse i kommunerne Projekt Alkoholforebyggelse i kommunerne afsluttes med udgangen af Projektets alkoholkoordinator arbejder i dette år med at realisere handleplaner og politikker. Herunder ligger en konkret opgave på skoleområdet, hvor alkoholkoordinator og centerleder i fællesskab tilbyder samtlige folkeskolers skolebestyrelse og ledelse at facilitere udarbejdelse af lokal alkoholpolitik. Desuden tilbydes en række halve temadage om alkohol. Temadagene er målrettet alle fagpersoner i Herlev og Ballerup kommuner, som har direkte borgerkontakt, og som ønsker mere viden om området. Forventet øget efterspørgsel på ambulant alkoholbehandling På alkoholområdet forventes efterspørgslen på ambulant behandling at stige betragteligt. Dels vil handleplanerne i det tværkommunale projekt Alkoholforebyggelse i kommunerne på flere fronter synliggøre de kommunale rådgivnings- og behandlingsmuligheder. Dels vil det kommende SundhedsHus blive en ny ramme om anonym rådgivning til misbrugere og deres pårørende, hvoraf en del formentlig kan vise sig at ønske behandling. Sundhed på drikkeværestederne I 2011 vil indsatsen i Brydehusets interne projekt Sundhed på drikkeværestederne blive styrket. Projektets formål er, med udgangspunkt i en tættere relation til brugerne, at opnå en større viden om deres status, livssituation og eventuelle behov for særlig indsats. Der er pr. 1. december 2010 ansat en socialsygeplejerske, der bl.a. skal afdække behov for brobygning til det sociale og sundhedsfaglige system, samt guide brugerne af drikkeværestederne til de relevante tilbud. Erfaringsudveksling via Edge City-samarbejdet Endelig er der skabt kontakt til behandlingssystemet i Getafe gennem Edge Citysamarbejdet. Det spanske behandlingssystem har blandt andet arbejdet med akkreditering af misbrugsområdet, herunder udredt dokumentationsbehov og faglige kompetencer hos personalet. Brydehuset vil undersøge mulighederne for at udveksle erfaringer til gavn for en fortsat udvikling af misbrugsbehandlingsområderne. Vederlagsfri fysioterapi I 2008 overgik den vederlagsfri fysioterapi fra Regionen til kommunerne. Vederlagsfri fysioterapi skal sikre personer med en kronisk tilstand den nødvendige vedligeholdelsestræning (gratis). Loven omfatter de personer, som opfylder en række nærmere fastsatte diagnose- og/eller handicapmæssige kriterier. Vederlagsfri fysioterapi tildeles efter lægehenvisning. Der er indført frit valg, så borgere kan vælge mellem at få deres tilbud hos en privatpraktiserende fysioterapeut, eller de kan henvende sig til bopælskommunen for at høre, om kommunen har et tilbud. Træning & Aktivitet udbyder dette for Ballerup Kommune.

Tabel 1: Budget 2012-15 Ramme 55.05 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Tabel 1: Budget 2012-15 Ramme 55.05 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet Udvalg Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Rammen indeholder kommunens sundhedsmæssige og forebyggende

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundheds- og tandpleje er der i budget 2019 afsat 32,2 mio. kr.

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundheds- og tandpleje er der i budget 2019 afsat 32,2 mio. kr. Bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje er der i afsat 32,2 mio. kr. Dertil skal tillægges pris-

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2019 afsat 306,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2019 afsat 306,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse er der i afsat 306,6 mio. kr. Dertil skal tillægges

Læs mere

Herudover giver 233 i sundhedsloven adgang til at etablere tandplejeforsøg - eksempelvis kommunal ældretandpleje til ældre, når de fylder 67 år.

Herudover giver 233 i sundhedsloven adgang til at etablere tandplejeforsøg - eksempelvis kommunal ældretandpleje til ældre, når de fylder 67 år. Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Sundheds- og forebyggelsesudvalget Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet Rammen indeholder Kommunens sundhedsmæssige og forebyggende

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser og forebyggende

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed Indledning Kommunalreformen har betydet, at kommunen er blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi, aktivitetsbestemt medfinansiering af det

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. 55.05 Sundhed og Forebyggelse 55.10 Tilbud til voksne med særlige behov

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. 55.05 Sundhed og Forebyggelse 55.10 Tilbud til voksne med særlige behov Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 55.05 Sundhed og Forebyggelse 55.10 Tilbud til voksne med særlige behov MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse, budget

Aktivitetsbeskrivelse, budget Titel Vederlagsfri fysioterapi Nr.: 621-01 Kommunen overtog den 1. august 2008 myndighedsansvaret for vederlagsfri fysioterapi til personer med svært fysisk handikap. Den vederlagsfri fysioterapi tilbydes

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundheds- og tandpleje viser følgende for regnskabsåret 2016:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundheds- og tandpleje viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 32,9 mio.

Læs mere

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning.

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning. FAKTA OM: 7. Sundhed Beskrivelse af brugere Ved kommunalreformen i 2007 fik kommunerne nye opgaver inden for genoptræning/rehabilitering samt indenfor sundhedsfremme og forebyggelse. Regionerne har ansvaret

Læs mere

Politisk aftale for 2014 og udviklingsstrategi for sundhedsområdet.

Politisk aftale for 2014 og udviklingsstrategi for sundhedsområdet. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet Udvalg Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Rammen indeholder kommunens sundhedsmæssige og forebyggende

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering Udvalg REGNSKAB 2014 Social- og Sundhedsudvalg 50.56. Sundhed og Forebyggelse Udvalgets sammenfatning og vurdering Det samlede regnskabsresultat for bevillingsområdet viser et en nettoudgift på 292,6 mio.

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Serviceområde: Sundhedsområdet

Serviceområde: Sundhedsområdet Serviceområde: Sundhedsområdet Fokusområde: Genoptræning efter sundhedslovens 140. Hvilke behov dækker ydelsen: Vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse

1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse Udvalg SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET Bevillingsområde SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse Bevillingen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning

Kvalitetsstandarder for genoptræning Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Sundhedsafdelingen Kvalitetsstandarder for genoptræning November 2006 Indledning Fra 2007 er genoptræning efter sygehusophold en opgave som Gladsaxe Kommune

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Administrativt revideret februar 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Serviceprofil for Tandplejen 2019

Serviceprofil for Tandplejen 2019 Serviceprofil for Tandplejen 2019 Serviceprofil for Tandplejen 2019 Formål Tandplejens formål er at: Tilbyde et samlet tandplejetilbud til alle børn og unge under 18 år tilpasset den enkeltes behov: Sundhedsfremmende

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Serviceprofil for Tandplejen 2015

Serviceprofil for Tandplejen 2015 Serviceprofil for Tandplejen 2015 Formål Tandplejens formål er at: Tilbyde et samlet tandplejetilbud til alle børn og unge under 18 år tilpasset den enkeltes behov: Sundhedsfremmende sparring og rådgivning

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx? Relevante web-adresser Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?i d=130455#k1 Sundhedsstyrelsen: http://www.sst.dk/ Embedslægerne: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelseautorisation/autorisation/autorisation-ogpligter/journalfoering-ogopbevaring/journalopbevaring/rekvirering-afjournaler/embedslaegerne-nordjylland

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER Louise Stage & Tine Skovgaard Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Komite for helse og sosial i Bergen Kommunalreformen 2007 Kommunen del af sundhedsvæsnet

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG...

Læs mere

Gentofte Kommune 2015

Gentofte Kommune 2015 Kvalitetsstandard Rehabilitering, genoptræning samt forebyggende og vedligeholdende træning i Tranehavens regi Gentofte Kommune 2015 Godkendt på Socialudvalgets møde den 8. januar 2015 0 1. INDLEDNING...

Læs mere

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation september 2018.

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation september 2018. NOTAT Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget Nøgletal for sundhedsområdet Ledelsesinformation september 2018 Indhold Baggrund...2 1. Udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet...3

Læs mere

Notat. Parametrene er følgende;

Notat. Parametrene er følgende; SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. september 2013 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Sagsnr: 2013-7437 Dok.nr: 2013-160766 Notat Baggrund: Med afsæt i den samlede

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning I det følgende opridses, hvad de forskellige lovgivninger på børne-, unge- og familieområdet siger om åben anonym rådgivning, og hvad lovgivningen

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2018 afsat 305,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2018 afsat 305,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse er der i afsat 305,6 mio. kr. Dertil skal tillægges

Læs mere

Sundhed og Forebyggelse. Den kommunale sundhedstjeneste. (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007)

Sundhed og Forebyggelse. Den kommunale sundhedstjeneste. (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007) Den kommunale sundhedstjeneste (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007) 1 Generelt om området: Sundhedstjenesten arbejder efter sundhedsloven Lov nr. 546 af 24. juni 2005.09.22: Kapitel

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for SUNDHED VISION Vordingborg Kommune er storbyens sunde og smukke forhave Vordingborg Kommunes sundhedsområde spiller en central rolle i realiseringen af

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Serviceniveau. for Voksen / Handicap

Serviceniveau. for Voksen / Handicap Serviceniveau for Voksen / Handicap Ældre- og Handicapforvaltningen 2012 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 PRINCIPPER FOR INDSATSEN... 3 STØTTE TIL MESTRING AF EGET LIV 3 EN SAMMENHÆNGENDE

Læs mere

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen.

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen. Jeg vil sige noget om Strukturreformen - Neurorehabilitering Konference Kurhus 13.-14 Marts 2008 Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsstyrelsen Sundhedsplanlægning 1. Den nye struktur på sundhedsområdet

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Hjælpemidler og Forbrugsgoder Træningsredskaber samt midlertidige hjælpemidler Lov om Social Service 112 Hjælpemidler, Lov

Læs mere

7. SUNDHED. 7.1 Aktiviteter. Kapitel 7: Politikområde Sundhed. Halsnæs Kommune Budget Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder.

7. SUNDHED. 7.1 Aktiviteter. Kapitel 7: Politikområde Sundhed. Halsnæs Kommune Budget Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder. 7. SUNDHED 7.1 Aktiviteter Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder. Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Sundhedsservice Sundhedsservice 2 Træning og Aktivitet Sundhedsuddannelserne for Social-

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation Juni Indhold NOTAT

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation Juni Indhold NOTAT NOTAT Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget Nøgletal for sundhedsområdet Ledelsesinformation Juni 2018 Indhold Ledelsesinformation Juni 2018...1 Baggrund...2 1. Udgifter til kommunal medfinansiering

Læs mere

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 22. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen 1. Resume Region Midtjylland og de

Læs mere

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Oplæg til temaer i en politisk sundhedsaftale mellem kommunerne og Region Sjælland Baggrund: Senest januar 2011 skal

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 11-01-2011 Dato: 15-12-2010 Sag nr.: KB 11 Sagsbehandler: Janne Egelund Andersen Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 10. november 2016 Tlf. dir.: 44771846 E-mail: abe3@balk.dk Kontakt: Anne Ganner Bech Status for implementering af Sundhedsplanen 2015-2017 BØRN Nr. Indsatsområde

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73 2006 Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Version 2 Side 1 1 INDLEDNING...3 1.1 Formål med kvalitetsstandarder...4

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2.1 - Bilag: Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52, Sundhedsområdet 2017 DokumentID: 5176018 Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52 Sundhedsområdet 2017

Læs mere

10 Social Service/Serviceudgifter 0

10 Social Service/Serviceudgifter 0 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Udvalg: Social- og sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Social- og sundhedsudvalget 0 Finansieret til/fra andre udvalg 0 55 Social Service/ Den centrale refusionsordning

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Side 1 Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Resume 17. april 2012 Brevid: 1601938 Primær Sundhed Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 Dir.tlf.: 57 87 56 40 primaersundhed

Læs mere

Rubrik. RuOmsorgstandpleje. urub Kvalitetsstandard. Godkendt af byrådet

Rubrik. RuOmsorgstandpleje. urub Kvalitetsstandard. Godkendt af byrådet Rubrik RuOmsorgstandpleje urub Kvalitetsstandard Godkendt af byrådet 20. marts 2013 Omsorgstandpleje 1. Overordnede rammer 1. Formål Formålet med omsorgstandpleje er - gennem opsøgende, regelmæssige undersøgelser,

Læs mere

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik Region Hovedstaden Forebyggelses- politik 24. juni 2008 Baggrund Regionsrådet har i de sundhedspolitiske hensigtserklæringer besluttet at udarbejde en forebyggelsespolitik, der skal være retningsgivende

Læs mere

Serviceprofil for Tandplejen 2013

Serviceprofil for Tandplejen 2013 Serviceprofil for Tandplejen 2013 Formål Tandplejens formål er at: Tilbyde et samlet tandplejetilbud til alle børn og unge under 18 år tilpasset den enkeltes behov: Forebyggende tandpleje og information

Læs mere

Hovedkonto 4 Sundhedsområdet

Hovedkonto 4 Sundhedsområdet Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.4 - side 1 Dato: December 2015 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2015/Regnskab 2016 Hovedkonto 4 Sundhedsområdet Denne hovedkonto omfatter udgifter og indtægter vedrørende

Læs mere

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen)

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 13. Maj 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Sundhedsaftaler Sundhedsloven 205 Alle kommuner og regioner skal indgå

Læs mere

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på Svendebjerghave og Genoptræningen NOTAT Sammenhængende indsatser i Center for Sundhed og Ældre Center for Sundhed og Ældre har et ønske om, at indsatser

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Genoptræning efter udskrivning fra sygehus Sundhedsloven 140

KVALITETSSTANDARD Genoptræning efter udskrivning fra sygehus Sundhedsloven 140 KVALITETSSTANDARD Genoptræning efter udskrivning fra sygehus Sundhedsloven 140 LOVGRUNDLAG 140. Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har

Læs mere

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov.

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov. Sygehusenes nye rolle 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Dette papir beskriver, hvordan sygehusene skal have en ny og mere udadvendt rolle, hvor afdelingernes ekspertise og specialisering bruges

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Sundheds- og forebyggelsesudvalget: Sundhed og forebyggelse

Sundheds- og forebyggelsesudvalget: Sundhed og forebyggelse Opgaver under udvalget Udvalget varetager opgaver inden for følgende områder: træning tandpleje sundhedspleje sundhedsfremme og forebyggelse Virksomheder/ institutioner under Sundheds- og Forebyggelsesudvalget:

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Servicelovens 79a Lovgrundlag Formål 79 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 80 år, og

Læs mere

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune Revision af kvalitetsstandarden Standardens indhold Ved ændring

Læs mere

VI SAMLER KRÆFTERNE. Overordnet indsatsbeskrivelse

VI SAMLER KRÆFTERNE. Overordnet indsatsbeskrivelse VI SAMLER KRÆFTERNE Overordnet indsatsbeskrivelse 1 Overordnet indsatsbeskrivelse 1. Titel Overordnet indsatsbeskrivelse for det tværkommunale samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med

Læs mere

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011.

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011. Revisionen af snitfladekataloget er gennemført i 2011, af Arbejdsgruppen: Marianne Thomsen, Sydvestjysk Sygehus. Marianne Bjerg, Odense Universitetshospital. Niels Espensen, OUH Svendborg. Anne Mette Dalgaard,

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Målgruppe Ældre borgere, der efter sygdom/almen svækkelse uden forudgående hospitalsindlæggelse er midlertidigt svækkede. Udover denne

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018 Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.4 - side 1 4 Sundhedsområdet SUNDHEDSUDGIFTER M.V. (62) 4.62.81 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet 002 Stationær somatik 003 Ambulant somatik

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET

SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET Sundheds- og Omsorgsudvalget har følgende ansvarsområder: Hjemmepleje, hjemmesygepleje, omsorgsydelser, plejeboliger og madordninger Rehabilitering og akutindsatser Hjælpemidler

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Sygehusenes udarbejdelse af genoptræningsplaner Den sundhedsfaglige vurdering i kommunen Gennemgang af de fire specialiseringsniveauer Antal og fordeling

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018 Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a Albertslund Kommune 2018 se Indledning Visionen livet skal leves sundt hele livet Vores hjælp og støtte tager udgangspunkt i at livet

Læs mere

10 Social Service/Serviceudgifter Myndighed

10 Social Service/Serviceudgifter Myndighed Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 7.635 00 Serviceudgifter -3.286 55 Den centrale refusionsordning -576 66 Aktivitetsbestemt medfinansiering 11.498 10 Social Service/

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler

Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 10-10-2013 Sagsid.: 11578 Version nr.: 1 Kvalitetsstandard for genbrugshjælpemidler og forbrugsgoder jf. 112 og 113. Område

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Bedre sammenhæng i tværsektorielle forløb Faglig udvikling Aktiv styring og planlægning Fokus og målgruppe (sundhedspolitikken) Fokus:

Læs mere

Budget 2016 muligheder og begrænsninger

Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budgetforslag 2016 Velfærd og sundhed Budget 2016 fordelt på hovedpolitikområder Politikområde 2016 priser Regnskab 2014 Korrigeret Budget 2015 Budget 2016 Borgerservice

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER 2018

KVALITETSSTANDARDER 2018 KVALITETSSTANDARDER 2018 1.15 Genoptræning Lovgrundlag for ydelse Bevillingskompetence Hvilket behov dækker 140 i Sundhedsloven og 86, stk. 1, 88, stk. 2 i Serviceloven. Ishøj Kommune, Ældre og rehabilitering

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

Sammenhængende patientforløb og behov for tværsektoriel informationsdeling i et sundhedscenter

Sammenhængende patientforløb og behov for tværsektoriel informationsdeling i et sundhedscenter Sammenhængende patientforløb og behov for tværsektoriel informationsdeling i et sundhedscenter Ane Friis Bendix Sundhedschef, Frederiksberg Kommune Klip fra Sundhedsloven 2 Loven skal opfylde behovet for:

Læs mere

Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen

Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen Det nære sundhedsvæsen v/beskæftigelses-, social- og sundhedsdirektør Jesper Hosbond Jensen Økonomiaftalen for 2013 KL s udspil og anbefalinger Processen Uddrag af den politiske sundhedsaftale i Nordjylland

Læs mere

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere