Underretningsstatistik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Underretningsstatistik"

Transkript

1 Ankestyrelsens statistikker Underretningsstatistik Årsstatistik 2015

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Forord 1 2 Hovedresultater Stigning i antallet af underretninger 2 3 Hvem handler underretningerne om? Flest underretninger om drenge Flest underretninger om teenagere 4 4 Kommunefordeling Der underrettes kun én gang for de fleste børn Underretningshyppighed per kommune 6 5 Hvem underretter? Skolen og sundhedsvæsenet underretter mest Skolen underetter mest om drenge og sundhedsvæsenet mest om piger Skolen underretter mest om de ældre børn og sundhedsvæsenet mest om de yngre børn 10 6 Hvad underrettes der om? Der underrettes oftest om omsorgssvigt Der underrettes om kriminalitet for drenge og om omsorgssvigt for piger Der underrettes om børns omsorgssvigt og om unges adfærdsproblemer Hvem underretter om hvad? 15 7 Hvilken opfølgningsaktivitet iværksættes? Der igangsættes særligt børnefaglige undersøgelser for vordende mødre Der iværksættes stort set samme opfølgningsaktiviteter uanset alder 19 8 Baggrund og metode Statistikkens opbygning og indhold Dataindsamling og fejlkilder Personfølsomme oplysninger Udvikling af statistikken Underretningstype Baggrund for underretning Kommunefordeling 25 Titel Underretningsstatistik Udgiver Ankestyrelsen, hovember 2016 ISBN nr. Layout ISSN Identitet & Design AS X Kontakt Ankestyrelsen Teglholmsgade 3, 2450 København SV Telefon Hjemmeside ast@ast.dk

3 1 1 Forord Siden 1. april 2014 har alle kommuner indberettet nøgleoplysninger om underretninger modtaget om udsatte børn til Ankestyrelsens underretningsstatistik. Årsstatistikken 2015 er således Ankestyrelsens anden årsstatistik om kommunernes underretninger. Pr. 1. juli 2016 blev underretningsstatistikken overført til Danmarks Statistik, som nu viderefører den. Dermed er denne årsstatistik også den sidste, som udgives af Ankestyrelsen. Statistikken dækker perioden fra den 1. januar 2015 til den 31. december Data til statistikken er trukket den 13. oktober Hovedtallene for 2014 er også blevet opdateret og er med i den nye statistik. Underretningsstatistikken giver mulighed for at følge udviklingen i antallet af underretninger, hvem der underretter, hvad der underrettes om, og hvilke opfølgningsaktiviteter kommunerne iværksætter på baggrund af underretningerne. Denne udvikling kan følges på både nationalt, regionalt og kommunalt plan. Statistikken er med til at sikre, at kommunerne får mulighed for at følge egen udvikling via nøgletal og sammenligne sig lokalt, regionalt og nationalt. Kommunerne kan også vælge at bruge nøgletallene som grundlag for at målrette deres indsats. Herudover kan beslutningstagere, lovgivere og forskere anvende statistikken som vidensgrundlag i deres arbejde. På trods af en større fejlsøgnings- og valideringsproces mangler der for en række af kommunernes indberetninger stadig oplysninger om, hvem der underretter, hvad der underrettes om og især opfølgningsaktivitet. Hvis der mangler oplysninger, som er relevante for den givne figur eller tabel, medtages underretningen ikke i figuren eller tabellen. Kvaliteten af data er forbedret i forhold til 2014-data i et tæt samarbejde med kommuner og systemleverandører. Det har ikke været muligt at gøre sidehovederne tilgængelige for personer med et synshandicap. Sidehovederne består blot af et billede og undersøgelsens titel.

4 2 2 Hovedresultater Årsstatistikken viser udviklingen i de indberettede underretninger, som kommunerne modtog fra den 1. januar 2015 til den 31. december Desuden er tallene fra 2014 blevet opdateret. Da den landsdækkende statistik først blev iværksat den 1. april 2014, dækker tallene fra 2014 kun over de 9 sidste måneder af året. 2.1 Stigning i antallet af underretninger Kommunerne modtog i alt underretninger om udsatte børn i 2014 og underretninger i Det svarer til, at kommunerne i gennemsnit modtog henholdsvis og underretninger per måned i de to år, hvilket er en markant stigning på 8,8 procent fra 2014 til I 2015 modtog kommunerne flest underretninger i marts og færrest underretninger i juli, se figur 2.1.

5 3 3 Hvem handler underretningerne om? Kommunerne indberetter en række oplysninger til statistikken om det barn, som underretningen handler om. 3.1 Flest underretninger om drenge I 2015 modtog kommunerne flest underretninger om drenge. 52 procent af underretningerne handlede om drenge, 46 procent af underretningerne handlede om piger, og 2 procent af underretningerne handlede om vordende mødre, se figur Kommunerne modtog i alt underretninger om vordende mødre. 1 I 2015 var 51 procent af alle 0-17-årige drenge, mens 49 procent var piger, ifølge Danmarks Statistik.

6 4 3.2 Flest underretninger om teenagere Generelt steg andelen af underretninger med barnets alder, og næsten hver fjerde underretning i 2015 handlede om en ung i alderen år, se figur 3.2. Til sammenligning handlede kun hver tiende underretning om et barn i alderen 0-2 år. Uanset alder var der i 2015 nogenlunde lige mange underretninger om drenge og piger undtagen blandt de 6-8-årige og de 9-11-årige, hvor der var en mindre overvægt af underretninger om drenge.

7 5 4 Kommunefordeling I 2015 modtog kommunerne i alt underretninger om udsatte børn. Kommunerne modtog i gennemsnit underretning om 50 børn per børn. En del af underretningerne handlede dog om det samme barn. Sammenlagt har kommunerne modtog således underretninger om i alt forskellige børn. 4.1 Der underrettes kun én gang for de fleste børn For 67 procent af børnene modtog kommunerne kun 1 underretning, mens de modtog 2 underretninger for 18 procent af børnene, se figur 4.1. For 7 procent af børnene modtog kommunerne 3 underretninger, og for 3 procent af børnene modtog de 4 underretninger. For 4 procent af børnene modtog kommunerne 5 eller flere underretninger.

8 6 4.2 Underretningshyppighed per kommune Figur 4.2 viser, hvor mange børn den enkelte kommune modtog underretninger om per børn i kommunen. I 2015 var der ingen kommuner, som modtog underretninger om mindre end 10 børn per børn i kommunen, og kun 1 kommune modtog underretninger om 10 til 20 børn per børn i kommunen. 8 kommuner modtog underretning om 20 til 30 børn per børn og 17 kommuner modtog underretning om 30 til 40 børn per børn i kommunen. 30 kommuner modtog underretning om 40 til 50 børn per børn, 20 kommuner modtog underretning om 50 til 60 børn per 1000 børn, 13 kommuner modtog underretning om 60 til 70 børn per 1000 børn, og til sidst 9 kommuner modtog underretning om mere end 70 børn per børn i kommunen. Kommunerne modtog i gennemsnit underretning om 50 børn per børn. Færrest børn med underretninger per 1000 børn har Hørsholm, Vallensbæk og Lejre kommune. Flest børn med underretninger per 1000 børn har Lolland, Guldborgsund og Vesthimmerland kommune. I tabel 8.3 findes de kommunefordelte tal.

9 7

10 8 5 Hvem underretter? Kommunerne modtager underretninger om udsatte børn fra en række forskellige personer, myndigheder og organisationer, der er bekymrede for barnets trivsel og udvikling. 5.1 Skolen og sundhedsvæsenet underretter mest I 2015 underrettede skolen i 21 procent af sagerne, mens sundhedsvæsenet underrettede i 15 procent af sagerne, se figur 5.1. I 8 procent af sagerne var det en offentlig myndighed eller en person i offentlig tjeneste, der underrettede, og i 7 procent af sagerne var det politiet, der underrettede. Dette mønster ligner mønsteret fra Kun de mellemkommunale underretninger for 2015 afviger fra 2014 med en stigning på 2 procent.

11 9 5.2 Skolen underetter mest om drenge og sundhedsvæsenet mest om piger Der er forskel på, hvorfra kommunerne modtager underretninger om drenge, og hvorfra de modtager underretninger om piger. I 2015 modtog kommunerne flere underretninger om drenge end om piger fra daginstitutioner, skoler, fritidshjem mv. For drengenes vedkommende modtog kommunerne 30 procent af alle underretningerne fra daginstitutioner, skoler, fritidshjem mv. og for pigernes vedkommende var det samme tal 25 procent af alle underretningerne, se figur 5.2. Kommunerne modtog også flere underretninger om drenge end om piger fra retssystemet. Omvendt modtog kommunerne flere underretninger om piger fra sundhedsvæsenet og fra barn, familie, netværk mv. Kommunerne modtog 19 procent af alle underretningerne om piger fra sundhedsvæsenet og kun 14 procent af alle underretningerne om drenge. For de vordende mødre modtog kommunerne 45 procent af alle underretningerne fra sundhedsvæsenet og 21 procent af alle underretningerne fra den offentlige forvaltning.

12 Skolen underretter mest om de ældre børn og sundhedsvæsenet mest om de yngre børn Inden for de forskellige aldersgrupper er der forskel på, hvem der underretter, når de er bekymret for barnets trivsel og udvikling. For de 0-2-årige fik kommunerne flest underretninger fra sundhedsvæsenet og fra barnets familie og netværk. Kommunerne fik således 25 procent af alle underretningerne om de 0-2-årige fra sundhedsvæsenet og 19 procent fra familie og netværk, se figur 5.3. For de 3-5-årige fik kommunerne en mindre andel af underretningerne fra sundhedsvæsenet og en større andel fra dagsinstitutioner. Kommunerne fik 25 procent af alle underretningerne om de 3-5-årige fra dagsinstitutioner og 13 procent fra sundhedsvæsenet. For de 6-14-årige fik kommunerne flest underretninger fra skole, fritidshjem mv. og fra barn, familie, netværk mv. Andelen af underretninger fra retssystemet og krisecentre er højere for de årige end for de andre aldersgrupper, ligesom andelen af underretninger fra sundhedsvæsenet steg for denne gruppe.

13 11 6 Hvad underrettes der om? Når kommunerne modtager underretninger om udsatte børn, kan det skyldes bekymringer om en række forhold, der har med barnets trivsel og udvikling at gøre. Det er muligt samtidigt at underrette om flere forhold. 6.1 Der underrettes oftest om omsorgssvigt Kommunerne fik i 2015 oftest underretninger med en bekymring om omsorgssvigt overfor barnet. Herudover fik kommunerne ofte underretninger med bekymring om misbrug i hjemmet, om voldelige overgreb mod barnet og om ulovligt skolefravær.

14 12 18 procent af underretningerne handlede om omsorgssvigt overfor barnet, se figur 6.1. Herudover handlede 8 procent af underretningerne om misbrug i hjemmet, 8 procent handlede om voldelige overgreb mod barnet, og yderligere 8 procent handlede om ulovligt skolefravær. 7 procent af underretningerne handlede om barnets udadreagerende adfærd, og yderligere 7 procent om psykisk funktionsnedsættelse hos forældrene, mens 6 procent af underretningerne handlede om barnets kriminalitet. 35 procent af underretningerne blev begrundet med andre forhold. 6.2 Der underrettes om kriminalitet for drenge og om omsorgssvigt for piger Der er forskel på, hvad der underrettes om for drenge og for piger. I 2015 blev flere underretninger om drenge begrundet med misbrug og kriminalitet hos barnet, mens flere underretninger om piger blev begrundet med omsorgssvigt og overgreb. 28 procent af alle underretninger om piger blev begrundet med omsorgssvigt og overgreb, mens det var 25 procent af alle underretninger om drenge, se figur procent af alle underretninger om drenge blev begrundet med misbrug og kriminalitet, mens det kun var 5 procent af alle underretninger om piger. For vordende mødre blev 64 procent af underretningerne begrundet med andre forhold. I fritekstfeltet hertil blev ofte angivet graviditet, hvilket ikke bidrager med mere viden for denne gruppe.

15 13

16 Der underrettes om børns omsorgssvigt og om unges adfærdsproblemer For de yngre børn underrettes oftere om omsorgssvigt og overgreb mod barnet samt misbrug og kriminalitet i hjemmet, mens der for de ældre børn oftere underrettes om barnets adfærdsproblemer samt misbrug og kriminalitet i hjemmet mv. For børn i alderen 0-11 år blev mellem 31 procent og 37 procent af alle underretningerne begrundet med omsorgssvigt og overgreb mod barnet, se figur 6.3. For unge i alderen år var det 23 procent, og for unge mellem år var det 15 procent. For unge i alderen år blev 32 procent af underretningerne begrundet med adfærdsproblemer, mens det var 34 procent for de årige. Yderligere 23 procent af underretningerne om de årige blev begrundet med misbrug og kriminalitet.

17 Hvem underretter om hvad? Kommunerne modtager underretninger fra en række forskellige personer, myndigheder og organisationer, men det er forskelligt, hvilke forhold de udtrykker bekymring om. Daginstitutioner, skoler, fritidshjem mv. var bekymrede for barnets adfærd i 45 procent af de underretninger, som de sendte til kommunerne i 2015, mens de i 30 procent af underretningerne var bekymrede for omsorgssvigt og overgreb mod barnet, se figur 6.4. Retssystemet og krisecentrene angav bekymring for misbrug og kriminalitet hos barnet i 38 procent af de underretninger, som de sendte til kommunerne, og bekymring for misbrug og kriminalitet i hjemmet i 17 procent af underretningerne. I 40 procent af de underretninger, som kommunerne modtog fra barn, familie, netværk mv., var der bekymring om omsorgssvigt og overgreb mod barnet.

18 16 7 Hvilken opfølgningsaktivitet iværksættes? Kommunerne indberetter hvilken opfølgningsaktivitet, den konkrete underretning afstedkommer. Der har været forskellige opfattelser af, hvad en opfølgningsaktivitet betyder, hvilket har ført til forskellig indberetningspraksis i kommunerne. 2 En kommune skal indenfor 24 timer foretage en første vurdering af underretningen, hvorefter der foretages nogle indledende undersøgelser og samtaler med barn og forældre. Opfølgningsaktiviteten er den beslutning, som de indledende undersøgelser fører frem til. Hvis denne ikke fører frem til en indsats overfor barnet, vil opfølgningsaktiviteten være, at underretningssagen afsluttes. Kommunerne iværksatte i 2015 en børnefaglig undersøgelse efter servicelovens 50 i 14 procent af tilfældene, hvilket er et fald på 7 procent i forhold til Som opfølgning på underretningerne henviste kommunerne i 6 procent af tilfældene til konsulentbistand eller rådgivning efter 11, se tabel 7.1. Som opfølgning på 33 procent af underretningerne angav kommunerne både i 2014 og 2015, at de ikke foretog sig yderligere, da sagen allerede var i proces. Det var tilfældet i 2 En indberetningspraksis, der angiver de indledende samtaler med forældre og børn som opfølgningsaktiviteter, har ført til en relativ stor andel af opfølgningsaktiviteterne under kategorien Andet.

19 17 sager, hvor kommunerne eksempelvis allerede havde iværksat en børnefagligundersøgelse, da de modtog endnu en underretning om barnet. Kommunerne afsluttede sagen i 30 procent af underretningerne, fx hvis en underretning blev vurderet som grundløs. Kommunerne har angivet, at 3 procent af underretningerne er videresendt til en anden indsats. Denne kategori kan fx dække over tilfælde, som fører til anden indsats end den børnefaglige undersøgelse eller til konsulentbistand/rådgivning, fx ekstra sundhedspleje, netværksmøder med institutioner og forældre, overførsel til et handikapteam og lignende. Som opfølgning på 2 procent af underretningerne videresendte kommunen sagen til en ny kommune med underretningen. Det var tilfældet i sager, hvor kommunen eksempelvis modtog en underretning om et barn, der ikke var bosat i kommunen.

20 Der igangsættes særligt børnefaglige undersøgelser for vordende mødre Der er ikke stor forskel på, hvilke opfølgningsaktiviteter kommunerne igangsætter for piger og for drenge som følge af en underretning. Der er dog forskel, når der sammenlignes med vordende mødre. I 2015 igangsatte kommunerne en børnefaglig undersøgelse i hhv. 14 og 13 procent af underretningerne for drenge og piger, mens de igangsatte en børnefaglig undersøgelse i 28 procent af underretningerne for vordende mødre, se figur 7.1. Kommunerne afsluttede i 2015 underretningssager for 30 procent af underretningerne om drenge og 29 procent for piger, mens de afsluttede 26 procent af underretningerne om vordende mødre, se figur 7.1.

21 Der iværksættes stort set samme opfølgningsaktiviteter uanset alder Der er ikke stor forskel på, hvilke opfølgningsaktiviteter kommunerne igangsætter, når de modtager en underretning om et yngre barn sammenlignet med et ældre barn. I 2015 afsluttede kommunerne underretningssagen eller foretog sig ikke yderligere i 65 procent af underretningerne om de årige og i 63 procent af underretningerne om de 0-2-årige, se figur 7.2.

22 20 8 Baggrund og metode Oplysningerne i statistikken bliver opdateret årligt i efteråret, når der offentliggøres en ny årsstatistik. Lovgrundlaget for statistikken kan findes i retssikkerhedslovens og retssikkerhedsbekendtgørelsens 41, stk Statistikkens opbygning og indhold Kommunerne indberetter en række oplysninger til statistikken om det barn, som underretningen handler om. Alle indberetninger foretages på barnets personnummer. Når en underretning handler om et ufødt barn, indberettes moderens personnummer til statistikken, da barnet endnu ikke har fået et personnummer. På Ankestyrelsens hjemmeside findes kommunernes indberetningsskema og en kravsspecifikation. Kommunerne indberetter følgende oplysninger til statistikken: 1. Sagsoplysninger o Kommuneidentifikation o Barnets personnummer eller vordende mors personnummer 2. Oplysninger om underretning o Underretningsdato o Underretningstype (hvem underretter) o Underretningsbaggrund (hvad underrettes der om) 3. Oplysninger om opfølgningsaktivitet o Dato for opfølgningsaktivitet o Type af opfølgningsaktivitet 4. Eventuel børnefaglig undersøgelse o Dato for afslutning af børnefaglig undersøgelse o Dato for eventuel foreløbig vurdering 8.2 Dataindsamling og fejlkilder Størstedelen af indsamlingen af data til statistikken foregår gennem en system-til-system løsning, hvor underretninger sendes fra et kommunalt sagsbehandlingssystem til en database i Ankestyrelsen. Kommuner, som ikke har denne mulighed, kan indberette via et elektronisk spørgeskema, der ligger på Ankestyrelsens hjemmeside. Endelig har enkelte kommuner valgt at indsende data til Ankestyrelsen samlet i et datasæt (f.eks. i Excelark). Der har været forskellige tekniske problemer knyttet til system-til-system løsningen. I starten af indsamlingsåret 2014 førte manglende genforsendelse af afviste data til et

23 21 stort datatab. Gentagne nedbrud i Ankestyrelsens egen server gav et andet større tab af data, da data heller ikke gensendes automatisk i dette tilfælde. Derudover blev indsendt forkerte underretningsdatoer, hvilket gav store kommunikationsproblemer med kommunerne omkring fejl og mangler i de indberettede underretninger. Disse forhold betød, at Ankestyrelsen måtte have et fuldt udtræk fra kommunernes IT-leverandør af de underretninger, der lå i kommunernes sagsbehandlingssystem. På grund af det fulde udtræk fra kommunernes sagsbehandlingssystem lykkes det at indsamle alle de indberettede underretninger for de 9 måneder i For underretninger i 2015 fik Ankestyrelse ligeledes et fuldt udtræk, som følge af servernedbrud, som opstår med mellemrum af forskellige årsager. Der er indført en øget overvågning af serverne, så nedbrud opdages hurtigere, men det forhindrer ikke nedbrud. Disse tekniske problemer har gjort dataindsamlingen vanskelligere, men som beskrevet ovenover kan data også indhentes på anden vis. De tekniske problemer vurderes således ikke til at have medført tab af indberettede underretninger, hverken for 2014 eller 2015, under antagelsen af, at de modtagne dataudtræk har været fuldstændige. En mulig fejlkilde kan imidlertid være manglende indberetninger fra kommunerne. Størrelsen af denne fejlkilde er ukendt for selve antallet af underretningen, men for opfølgningsaktiviteten er kun modtaget opfølgning for omkring 70 procent af de indberettede underretninger for begge år. Tekniske problemer i kommunernes sagsbehandlingssystem har medvirket til dette lave antal af indberettede opfølgningsaktiviteter, da disse ikke kunne indberettes efter, at barnet eksempelvis er flyttet til anden kommune. Dette forhold har været det samme for begge år. Der kan ikke peges på kendte forhold i dataindsamlingen, som delvist kan forklare stigningen i underretninger fra 2014 til Men det kan naturligvis ikke udelukkes, at en stigende indsats i kommunerne ved selve registreringen af underretninger, kan have haft en indflydelse. Den mest sandsynlige årsag til stigningen kan være en øget fokus på underretninger og uddannelse af medarbejdere, som har den daglige kontakt med børnene. Dette kan have medvirket til at nedbryde de personlige barrierer omkring at indgive en underretning. Der foretages en løbende kontrol-, validerings- og fejlsøgningsproces på de indberettede oplysninger. Data kontrolleres grundlæggende i forbindelse med selve indberetningen i form af en automatiseret online-valideringstjek. Data kontrolleres herefter mere grundigt for fejl og mangler i Ankestyrelsen, hvorefter der sendes fejllister til kommunerne, som foretager rettelserne. På trods af en større fejlsøgnings- og valideringsproces forud for årsstatistikken mangler der for en række af kommunernes indberetninger stadig oplysninger om, hvem der underretter, hvad der underrettes om og især opfølgningsaktivitet. Hvis der mangler oplysninger, som er relevante for den givne figur eller tabel, medtages underretningen ikke i figuren eller tabellen.

24 Personfølsomme oplysninger Underretningsstatistikken er en personstatistik, hvor alle indberetninger foretages på barnets eller den vordende mors personnummer. Der er foretaget en række tiltag i forbindelse med etablering af statistikken for at sikre, at de registrerede oplysninger ikke kommer uvedkommende i hænde, og at oplysningerne alene anvendes til statistiskvidenskabelige formål. Indberetningssystemerne er blandt andet sikret ved sikkerhedscertifikat og stærk kryptering i forbindelse med den elektroniske transmission af data. Desuden er databehandlingen i Ankestyrelsen omfattet af vidtgående tekniske og administrative sikkerhedsforanstaltninger. Data kan ved ansøgning videregives til statistisk-videnskabelige formål eksempelvis til Danmarks Statistik og andre godkendte forskningsinstitutioner. Data må ikke anvendes som udgangspunkt for afgørelser vedrørende enkeltpersoner eller til kontrolformål. 8.4 Udvikling af statistikken Kommunerne anvender i relativt høj grad andre/andet som svar på, hvem der indberetter, hvad der indberettes om og hvilken opfølgningsaktivitet, underretningen fører til. For at imødekomme denne problematik undersøges det, hvad kommunerne skriver i tekstboksene, når de angiver andre/andet. Ankestyrelsen indgår i dialog med kommuner og systemleverandører for at udvide svarmulighederne til disse spørgsmål. Ændring af svarmulighederne kan også komme på tal f.eks. ved at opdele andre/andet -kategorien i mere oplysende grupper. Fx blev 35 procent af underretningerne begrundet med andre forhold. Dette er en stor gruppe, hvilket blandt andet skyldes, at kommunerne ofte angiver andre forhold som en ekstra årsag. Desuden har de mulige forhold, man kunne indberette, fortrinsvist omfattet adfærd og funktionsnedsættelse, mens familiens sociale forhold er repræsenteret i mindre grad bland kategorierne. For at få andre gruppen reduceret er følgende nye mulige baggrunde blevet indført for indberetningen til næste årsstatistik: Følelsesmæssige problemer hos barnet/den unge Sociale problemer hos barnet/den unge Andet fravær Vold i hjemmet Sygdom i hjemmet Manglende forældrekompetencer Økonomiske problemer hos forældre Forældre truet Konflikt i familien

25 Underretningstype Kommunerne modtager underretninger om udsatte børn og unge fra en række forskellige personer, myndigheder og organisationer, der er bekymrede for barnets eller den unges trivsel og udvikling. I Ankestyrelsens indberetningsskema er der 20 muligheder, som kommunerne kan vælge imellem. For at kunne følge udviklingen på et mere overordnet niveau og for at gøre statistikken mere overskuelig, er de 20 svarmuligheder grupperet i 6 mere overordnede underretningstyper. Underretningstyperne fremgår af tabel 8.1.

26 Baggrund for underretning Når kommunerne modtager underretninger om udsatte børn og unge, kan det skyldes bekymringer om en række forhold, der har med barnets eller den unges trivsel og udvikling at gøre. Det er muligt at underrette om flere forhold samtidigt. I Ankestyrelsens indberetningsskema er der 20 muligheder, som kommunerne kan vælge imellem. Disse 20 muligheder er igen grupperet i 6 overordnede baggrundsforhold i tabel

27 Kommunefordeling Tabel 8.3 viser blandt andet, hvor mange underretninger den enkelte kommune modtog i 2015 per børn i kommunen, og hvor mange børn kommunen modtog underretning om per børn i kommunen.

28 26

29 27

30 28

31 29

32 30

Underretningsstatistik

Underretningsstatistik Ankestyrelsens statistikker Underretningsstatistik Årsstatistik 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Forord 1 2 Hovedresultater 2 2.1 Flest underretninger i efteråret 2 3 Hvem handler underretningerne om? 3

Læs mere

Spørgeskema til underretningsstatistik

Spørgeskema til underretningsstatistik Page 1 of 8 Spørgeskema til underretningsstatistik Identifikation af sagen Statistikskema indberettet af: Identifikation:. Kontaktperson: Telefonnummer: E-mail: Page 2 of 8 1. Grundoplysninger om barnet

Læs mere

Spørgeskema til underretningsstatistik

Spørgeskema til underretningsstatistik Side 1 af 7 Spørgeskema til underretningsstatistik Identifikation af sagen Statistikskema indberettet af: Identifikation:. Kontaktperson: Telefonnummer: E-mail: Side 2 af 7 1. Grundoplysninger om barnet

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

KRAVSPECIFIKATION for underretningsstatistik

KRAVSPECIFIKATION for underretningsstatistik Ankestyrelsen Data og Analyse Den 4. marts 2014 KRAVSPECIFIKATION for underretningsstatistik Kontakt: Jesper Nyholm, Statistiksektionen, jny@ast.dk, tlf. 61 89 75 07 1 af 12 1. Indledning I denne kravspecifikation

Læs mere

Årsrapport for underretninger Faxe Kommune 2015

Årsrapport for underretninger Faxe Kommune 2015 Årsrapport for underretninger Faxe Kommune 2015 BFU 30. marts 2016 1 Indhold Indhold... 1 Indledning... 2 Det samlede antal underretninger... 3 Hvem underretter... 5 Hvad underrettes der om... 6 Lovmedholdelighed...

Læs mere

Årsrapport for underretninger 2016 Faxe Kommune BFU 28. marts 2017

Årsrapport for underretninger 2016 Faxe Kommune BFU 28. marts 2017 Årsrapport for underretninger 2016 Faxe Kommune BFU 28. marts 2017 Indhold Indledning...2 Det samlede antal underretninger...3 Fakta-boks:...4 Hvem underretter...5 Hvad underrettes der om...7 Hvem underretter

Læs mere

Udsatte børn og unge. (Børns trivsel og sundhed) Den Sorte Diamant, 9 januar 2017 Birgitte Brøndum, Danmarks Statistik

Udsatte børn og unge. (Børns trivsel og sundhed) Den Sorte Diamant, 9 januar 2017 Birgitte Brøndum, Danmarks Statistik Udsatte børn og unge (Børns trivsel og sundhed) Den Sorte Diamant, 9 januar 2017 Birgitte Brøndum, Danmarks Statistik 97.000 underretninger i 2015 66.300 i 2014 (sidste 9 måneder af 2014) 25% En underretning

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 1 1 Hovedresultater 2 2 Afgørelser om anbringelse i 2013 6 2.1 Afgørelser om samtykke 7 2.2 Køn, alder og

Læs mere

Orientering om Underretninger 1. halvår 2018

Orientering om Underretninger 1. halvår 2018 Punkt 3. Orientering om Underretninger -058400 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering status på Underretninger for. Beslutning: Til orientering.

Læs mere

Introduktion. Konklusion & diskussion

Introduktion. Konklusion & diskussion Indhold Introduktion... 3 Konklusion & diskussion... 3 Antal og type underretninger... 4 Hvem underretter?... 6 Årsag til underretning... 8 Respons... 9 Responstid... 1 2 Introduktion Hvis en borger eller

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik 1 Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2012 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 1 Hovedresultater 4 2 Afgørelser om anbringelse i 2012 8 2.1 Afgørelser og samtykke

Læs mere

Årsrapport for underretninger 2017

Årsrapport for underretninger 2017 Årsrapport for underretninger 217 Center for Familie, Social & Beskæftigelse Faxe Kommune Forelagt Socialudvalget marts 218 Lotte Rahbek-Slott [Vælg en dato] Indhold Indledning... 2 Det samlede antal underretninger...

Læs mere

Orientering om Underretning 1. halvår 2017

Orientering om Underretning 1. halvår 2017 Punkt 3. Orientering om Underretning 1. hvår 7 7-041575 Familie- og Beskæftigelsesforvtningen fremsender til Familie- og sociudvgets orientering underretning 1. hvår 7. Familie- og Sociudvget Møde den

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Hovedresultater 2 2 Afgørelser om anbringelse i 2015 4 2.1 Stigning i andelen af frivillige anbringelser

Læs mere

Underretningsstatistik - første halvår 2010

Underretningsstatistik - første halvår 2010 Underretningsstatistik - første halvår 21 Familiecentret, Ishøj kommune 3. november 21 Dette notat præsenterer status for underretninger modtaget i Familiecentret i første halvår 21 og sammenligner udviklingen

Læs mere

Ledelsesinformation om antal underretninger, sager og processer

Ledelsesinformation om antal underretninger, sager og processer Ledelsesinformation om antal underretninger, sager og processer Her vil udviklingen i underretninger og udviklingen i sagstallet blive præsenteret. Udviklingen i antallet af underretninger, herunder udviklingen

Læs mere

Ledelsesinformation i Børn- og Ungerådgivningen

Ledelsesinformation i Børn- og Ungerådgivningen Ledelsesinformation i Børn- og Ungerådgivningen 1. Information om antal underretninger, sager og processer 2. Information om udviklingen i typer af foranstaltninger og tilhørende økonomi 3. Information

Læs mere

Kommunale forskelle i antallet af underretninger

Kommunale forskelle i antallet af underretninger Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunale forskelle i antallet af underretninger December 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Undersøgelsens hovedresultater 2 2 Baggrund

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. marts 2014 Acadre 13/7590 Indledning Denne kvalitetsstandard

Læs mere

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung.

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. LOVREGLER MED MENING Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. Bekendtgørelse om underretningspligt over for kommunen

Læs mere

Bilag A. Analyse af underretninger.

Bilag A. Analyse af underretninger. Bilag A. Analyse af underretninger. Analysens sigte er at afdække, hvilke udslagsgivende forhold der underrettes om. De udslagsgivende forhold følger samme systematik som anvendes af Ankestyrelsen. De

Læs mere

Til Socialudvalget. Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Kaja Ella Berg

Til Socialudvalget. Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Kaja Ella Berg KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget 06-09-2016 Sagsnr. 2016-0247167 Dokumentnr. 2016-0247167-1 Overblikstal for Børnehus Hovedstaden pr. juni 2016 Sagsbehandler

Læs mere

Baggrund for underretning

Baggrund for underretning Baggrund for underretning Underretningsårsag: 01.01.14-31.12.14 Nr. Antal Procent 1 Kriminalitet (den unge) 239 4% 2 Misbrug (den unge) 111 2% 3 Seksuelt krænkende adfærd (den unge) 30 4 Selvskadende adfærd

Læs mere

Orientering: Status på antal underretninger 01.01.14-31.12.14

Orientering: Status på antal underretninger 01.01.14-31.12.14 Punkt 9. Orientering: Status på antal underretninger 01.01.14-31.12.14 2014-20628 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering, at der er udarbejdet følgende

Læs mere

Artikel om underretninger om børn og unge

Artikel om underretninger om børn og unge 17. april 2018 Artikel om underretninger om børn og unge Til Børne- og Socialministeriet Danmarks Statistik udgav 11. april artiklen Næsten hvert andet barn med gentagne og grove underretninger i 2015

Læs mere

Evaluering af headspace - BILAG Slutevaluering udarbejdet for headspace Danmark August 2015

Evaluering af headspace - BILAG Slutevaluering udarbejdet for headspace Danmark August 2015 Evaluering af headspace - BILAG Slutevaluering udarbejdet for headspace Danmark August 2015 1/14 Bilag 1 Følgende bilag indeholder den kvantitative databehandling af hhv. registreringsdata, herunder kendskab

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Hovedresultater Anbringelser af børn og unge 2011 2 2 Afgørelser om anbringelse i 2011 6 2.1 Afgørelser

Læs mere

Bilag 3 - Baggrundsanalyse

Bilag 3 - Baggrundsanalyse KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 11. marts 2019 Bilag 3 - Baggrundsanalyse Nærværende baggrundsanalyse beskriver udfordringerne i forhold til: 1. Økonomisk

Læs mere

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Til fagprofessionelle Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Hvad siger loven? Alle offentligt ansatte har skærpet underretningspligt (servicelovens 153). Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330

Læs mere

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Baggrund Kommunalbestyrelsen besluttede med vedtagelsen af budget 2017: Forligsparterne ønsker at følge udviklingen omkring

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 1. kvartal 217 Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, marts 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline... 3 Nettodriftsudgifter...

Læs mere

Opstart af analyse af underretninger.

Opstart af analyse af underretninger. Punkt 6. Opstart af analyse af underretninger. 2013-36572. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, At der i første halvdel af 2014 gennemføres en stikprøve

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 84 Offentligt Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Hovedresultater 2 2 Afgørelser

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Hovedresultater anbringelser af børn og unge 2010 2 2 Afgørelser om anbringelse i 2010 6 2.1 Afgørelse

Læs mere

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE Til brug for offentligt ansatte og andre med særlige ansvar over for børn og unge. Når du under dit arbejde får kendskab til forhold, der giver formodning om, at

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Oplæg 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Hvad gennemgår vi? Den skærpede underretningspligt i SEL 153 SSD-samarbejdet i SEL 49a Hvis vi når det et par udvalgte ændringer fra Barnets Reform Hovedtræk af

Læs mere

Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2017

Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2017 Statistik på underretningsområdet pr. 3. juni 17 Side 1 af 9 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden 7 3. juni 17. Oversigt over underretningstyper

Læs mere

Statistik på underretningsområdet 2017

Statistik på underretningsområdet 2017 Statistik på underretningsområdet Side 1 af 9 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden 27 2. Oversigt over underretningstyper i. Tidsforbrug i perioden

Læs mere

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 415 Offentligt Sagsnr. 2018-2515 Doknr. 566281 Dato 15-05-2018 Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 11. oktober 2012 Acadre dok.: 141148-12 INDHOLD INDLEDNING 3 SERVICELOVENS

Læs mere

Familier, som er fraflyttet anden kommune (herunder såkaldte nomadefamilier):

Familier, som er fraflyttet anden kommune (herunder såkaldte nomadefamilier): Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for socialområdet Dato 25. marts 2015 Sagsnr. 15/5446 Løbenr. 55154/15 Sagsbehandler René Hansen Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail reha@kolding.dk

Læs mere

Støtte til handicapbiler efter servicelovens 114

Støtte til handicapbiler efter servicelovens 114 Ankestyrelsens statistikker Støtte til handicapbiler efter servicelovens 114 Årsstatistik for 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Afgørelser om støtte til køb af bil 2 1.2 Sagsbehandlingstid

Læs mere

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Notat Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Frederiksberg Kommune har i forlængelse af budgetforhandlingerne i efteråret 2014 truffet

Læs mere

Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger

Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger Ankestyrelsens undersøgelse af Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger Sammenfatning af hovedresultater December 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger

Læs mere

U N D E R R ET NINGER

U N D E R R ET NINGER U N D E R R ET NINGER Louise Jensen Skolesocialrådgiver Supervisor Lars Jonasson Kriminolog Psykoterapeut Glostrup Kommune HVAD SKAL VI TALE OM I DAG: Præsentation af os og programmet Stoledans Tip en

Læs mere

Årsrapport for underretninger 2018

Årsrapport for underretninger 2018 Årsrapport for underretninger 2018 Center for Familie, Social & Beskæftigelse Faxe Kommune Forelagt Socialudvalget marts 2019 Lotte Rahbek-Slott [Vælg en dato] 1 Indhold Indledning...3 Det samlede antal

Læs mere

Workshop 11, stk. 3. en forebyggende og tidlig indsats. Partnerskabsnetværket i Vejle

Workshop 11, stk. 3. en forebyggende og tidlig indsats. Partnerskabsnetværket i Vejle Workshop 11, stk. 3. en forebyggende og tidlig indsats Partnerskabsnetværket i Vejle Præsentation Socialstyrelsen Chefkonsulent i Børn, Unge og Familier Adam Paaby Konsulent i VISO Dorte Brandt Hansen

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Mødelokale E, 3. etage, Sønderbro 12

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Mødelokale E, 3. etage, Sønderbro 12 Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Familie- og Socialudvalget Mødet den 12.10.2018 kl. 09.00-13.00 Mødelokale E, 3. etage, Sønderbro 12 Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 3 Orientering

Læs mere

Underretninger om børn, der mistrives

Underretninger om børn, der mistrives 13. februar 2018 Underretninger om børn, der mistrives Næsten ni ud af ti af de ansatte i dagtilbud føler sig klædt på til at opdage børn, der mistrives, og hele 93 procent svarer, at de ved, hvad de skal

Læs mere

HANDLEGUIDE. om underretninger

HANDLEGUIDE. om underretninger HANDLEGUIDE om underretninger 1 INDHOLD Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN?

HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN? HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN? Ankestyrelsen Teglholmsgade 3 Postboks 9080 2450 København SV T: 33 41 12 00 M: ast@ast.dk 1. Anbringelsesstatistikken For at styrke dokumentationen

Læs mere

Notat om underretninger i børnesager

Notat om underretninger i børnesager Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen 8. maj 2012 Margit Tang Møller Notat om underretninger i børnesager På landsplan er der en stor stigning i antal underretninger. Dette vurderes af eksperter i familiesager

Læs mere

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGSPLIGT I dette kapitel beskriver vi indledningsvist reglerne for underretningspligt. Efterfølgende kan du læse mere om, hvordan du og din leder i praksis

Læs mere

4. Kvartalsorientering Børne- og Familierådgivningen

4. Kvartalsorientering Børne- og Familierådgivningen Ringsted Kommune. Kvartalsorientering Børne- og Familierådgivningen Januar 7 Indhold. Indledning.... Sagstal og sagsfordeling.... Underretningsstatistik... Underretninger fordelt pr. måned... Underretninger

Læs mere

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014 Ankestyrelsens undersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hovedresultater september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner sammenfatning

Læs mere

Revurdering og forlængelse af sygedagpengeperioden

Revurdering og forlængelse af sygedagpengeperioden Ankestyrelsens praksisundersøgelse om Revurdering og forlængelse af sygedagpengeperioden November 2015 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Forord 3 2 Hovedresultater og anbefalinger 5 2.1 Hovedresultater 5 2.2

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

Lov om social service (serviceloven), nr. 1096 af 21. september 2010

Lov om social service (serviceloven), nr. 1096 af 21. september 2010 Notat Til: Fra: Notat til sagen: Børne - og Familiecentret, skoler og daginstitutioner i Odder Kommune og Tandplejen, private opholdssteder samt Gerda Pedersen, Lise Gammelby, Jørgen Møholt og Mette Lunau

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE SAMARBEJDET MELLEM PLEJEFAMILIER OG KOMMUNER. Side

INDHOLDSFORTEGNELSE SAMARBEJDET MELLEM PLEJEFAMILIER OG KOMMUNER. Side Ankestyrelsens undersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Delundersøgelse 4: Kortlægning af antal plejefamilier i Danmark september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Opsummering

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes indsats på området for unge kriminelle

Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes indsats på området for unge kriminelle Punkt 7. Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes indsats på området for unge kriminelle maj 2012. 2012-24166. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering

Læs mere

Tavshedspligt/ Underretningspligt Videregivelse af oplysninger. Barnets Reform Primærsektorens opgaver ift. udsatte børn

Tavshedspligt/ Underretningspligt Videregivelse af oplysninger. Barnets Reform Primærsektorens opgaver ift. udsatte børn Tavshedspligt/ Underretningspligt Videregivelse af oplysninger Barnets Reform Primærsektorens opgaver ift. udsatte børn REFORMERNE Tryghed i opvækst Tidlig indsats Kvalitet i sagsbehandling og indsatsen

Læs mere

UNDERRETNING UNDERRETNING

UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING Vejledning til underretning Beskriv bekymringen Nogle tror, at det er et omfattende arbejde at skrive en underretning, men der er ingen krav til længde og ordvalg. Det vigtigste

Læs mere

Velfærdspolitisk Analyse

Velfærdspolitisk Analyse Velfærdspolitisk Analyse Opholdstiden på forsorgshjem og herberger stiger Borgere i hjemløshed er en meget udsat gruppe af mennesker, som ofte har komplekse problemstillinger. Mange har samtidige problemer

Læs mere

Etnisk Konsulentteams statistik 2016

Etnisk Konsulentteams statistik 2016 Etnisk konsulentteam er forankret i Socialforvaltningen i Center for Forebyggelse og Rådgivning, og er et tilbud til ansatte i Københavns kommune. Da Etnisk Konsulentteam er VISO leverandør bruges teamet

Læs mere

1. Oprettelse af sag, 0-17årige

1. Oprettelse af sag, 0-17årige Side 1 af 28 1. Oprettelse af sag, 0-17årige Afgørelse om anbringelse - 2010 Overtagelse af handlekommuneforpligtelse - 2010 Døgnophold i anbringelsessted fra det 18. år (efterværn) indberettes i Skema

Læs mere

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014 TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014 Center for Familiepleje / Videnscenter for Familiepleje Socialforvaltningen, Københavns Kommune Forord Denne kvartalsstatistik

Læs mere

Plejefamiliernes baggrundskarakteristika

Plejefamiliernes baggrundskarakteristika Ankestyrelsens undersøgelse på plejefamilieområdet. Delrapport 1. Plejefamiliernes baggrundskarakteristika September 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 3 1.1 Hovedresultater 3 2 Plejefamiliernes

Læs mere

Inddragelse af børn og forældre i sager om frivillige foranstaltninger

Inddragelse af børn og forældre i sager om frivillige foranstaltninger Ankestyrelsens praksisundersøgelser om Inddragelse af børn og forældre i sager om frivillige foranstaltninger April 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Resume og anbefalinger 3 1.1 Ankestyrelsens

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2017 Formål og indhold Formålet med at gennemføre ledelsestilsyn er, at: Sikre en lovmedholdelig og god kvalitet i sagsbehandlingen. Skabe grundlag

Læs mere

Hjørring Kommune. Børne- og undervisningsforvaltningen Den Årsberetning på underretnings- og anbringelsesstatistik

Hjørring Kommune. Børne- og undervisningsforvaltningen Den Årsberetning på underretnings- og anbringelsesstatistik Hjørring Kommune Børne- og undervisningsforvaltningen Den 19.02.2016 Årsberetning på underretnings- og anbringelsesstatistik Underretninger Når der modtages underretninger på børn og unge under 18 år,

Læs mere

Ankestyrelsens praksisundersøgelser Anbringelser af børn og unge December 2009

Ankestyrelsens praksisundersøgelser Anbringelser af børn og unge December 2009 Ankestyrelsens praksisundersøgelser Anbringelser af børn og unge December 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Praksisundersøgelse om anbringelse af børn og unge Udgiver Ankestyrelsen, december

Læs mere

Kommunernes brug af lægekonsulenter

Kommunernes brug af lægekonsulenter Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes brug af lægekonsulenter Oktober 2011 KOMMUNERNES BRUG AF LÆGEKONSULENTER INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Undersøgelsens hovedresultater

Læs mere

1. Kvartalsorientering i forbindelse med kvartalsopfølgning Børne- og Familierådgivningen

1. Kvartalsorientering i forbindelse med kvartalsopfølgning Børne- og Familierådgivningen Ringsted Kommune. Kvartalsorientering i forbindelse med kvartalsopfølgning Børne- og Familierådgivningen April 0 Indhold. Indledning.... Sagstal og sagsfordeling.... Underretningsstatistik.... Underretninger

Læs mere

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen Ankestyrelsens Årsopgørelse for sagsbehandlingen 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Kort beskrivelse af opgørelsen 1 2 Nøgletal 2 Indkomne sager 5 2.1 Sagsbehandlings- og liggetider 7 2.2 Omgørelsesprocenter

Læs mere

Nøgletal. Udsatte børn og unge

Nøgletal. Udsatte børn og unge Nøgletal Udsatte børn og unge Målsætninger UDSATTE BØRN OG UNGE 2020Mål 2011 (baseline) 2012 2013 1. Flere udsatte børn og unge skal gennemføre en uddannelse 2020mål: Mindst 50 procent af udsatte børn

Læs mere

Underretningsstatistik 2011 og 2012

Underretningsstatistik 2011 og 2012 Underretningsstatistik 211 og 212 Totalt indkomne underretninger for 211 er 317 Det fordeles på 182 drenge og 135 piger. Totalt indkomne underretninger for 212 er 521 Det fordeles på 249 drenge og 272

Læs mere

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune Sådan handler Familierådgivningen Procedurer og retningslinjer for Familierådgivningens håndtering af sager med mistanke eller viden om seksuelle

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 2. kvartal 217 Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, juni 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline... 3 Bruttodriftsudgifter...

Læs mere

Sagstal mv. i 2017 Børne- og Familierådgivningen

Sagstal mv. i 2017 Børne- og Familierådgivningen Ringsted Kommune Sagstal mv. i 201 Børne- og Familierådgivningen Februar 201 Indhold 1. Indledning...2 2. Sagstal og sagsfordeling...3 3. Underretningsstatistik... 3.1 Underretninger fordelt pr. måned...

Læs mere

Multikorps tager sig af: Børn og unge som samarbejdspartnere og borgere er bekymret for,

Multikorps tager sig af: Børn og unge som samarbejdspartnere og borgere er bekymret for, Multikorps Formål Formålet med multikorpset er, at aktivt fremme den forebyggende indsats ved en tidligere indsats rettet mod det enkelte barn og den enkelte familie. Hvilket behov hos familien skal tilbuddet

Læs mere

Tabel 1 Udgifter fordelt på årsager til anbringelse

Tabel 1 Udgifter fordelt på årsager til anbringelse Bilag 1 april 2016 Tabeller til gennemgang af anbringelsessager april 2016 Tabel 1 Udgifter fordelt på årsager til anbringelse Årsager Årsudgifter i mio. Gns.pris. i tusind Ant al Børn og unge med vidtgående

Læs mere

Barnet i fokus. Underretningspligten. Afd.læge Ann-Britt K. Kirkedal. DEMC8 Oktober 2018

Barnet i fokus. Underretningspligten. Afd.læge Ann-Britt K. Kirkedal. DEMC8 Oktober 2018 Barnet i fokus Underretningspligten Afd.læge Ann-Britt K. Kirkedal Hvad skal underrettes? Hvem underretter man til? Mundtlig eller skriftelig? Hvem skal informeres? Samtykke Samtykke Der skal opnås informeret

Læs mere

Kommunernes reaktioner ved underretninger m.v. om børn og unge

Kommunernes reaktioner ved underretninger m.v. om børn og unge Ankestyrelsens undersøgelser Kommunernes reaktioner ved underretninger m.v. om børn og unge April 2008 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Kommunernes reaktioner ved underretninger m.v. om børn

Læs mere

Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp

Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp Århus Kommune For yderligere information: Socialforvaltningen Sekretariatet Jægergården Værkmestergade 00 Århus C E-post: socialforvaltningen@aarhus.dk

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER

MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER Når familier med udsatte børn og unge flytter mellem kommuner Udgivet af: Socialministeriet Juni 2011 KOLOFON Af Socialministeriet Juni, 2011 Pjecen er alene udgivet elektronisk

Læs mere

1. Loven gælder for offentlige forvaltningsmyndigheder og for private fysiske og juridiske personer.

1. Loven gælder for offentlige forvaltningsmyndigheder og for private fysiske og juridiske personer. Lovgivning Opdelingen herunder er alfabetisk og opstillet således, at der henvises til Lovbekendtgørelsen med dens populærnavn, fx Serviceloven efterfulgt af bekendtgørelser, cirkulærer og vejledninger.

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

KOMMUNAL SKÆVHED Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt Af Kåre Kildall Rysgaard Onsdag den 9. marts 2016, 05:00

KOMMUNAL SKÆVHED Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt Af Kåre Kildall Rysgaard Onsdag den 9. marts 2016, 05:00 Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt - UgebrevetA4.dk 08-03-2016 22:00:46 KOMMUNAL SKÆVHED Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt Af Kåre Kildall Rysgaard Onsdag den 9. marts

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET Centrale forældrefunktioner Risikofaktorer og risikoadfærd Tidlige tegn på mistrivsel At dele bekymring med forældre Perspektiver ved bekymring

Læs mere

Figur 0.1: Indsatstrappen, som danner faglig ramme for omlægningen

Figur 0.1: Indsatstrappen, som danner faglig ramme for omlægningen Ledelsesinformation Om Syddjurs Kommunes omstilling mod en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for udsatte børn og unge. Skæringsdato 30. september 2017 1 Introduktion I denne ledelsesinformationsrapport

Læs mere

Statusmåling for partnerskab Herning Kommune

Statusmåling for partnerskab Herning Kommune Ankestyrelsens sagsgennemgang Statusmåling for partnerskab Herning Kommune Oktober 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Ankestyrelsens sagsgennemgang 2 1.1 Sagstyper 2 1.2 Vurderingspunkter 2 1.3 Hovedresultater

Læs mere

HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING

HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING DRAGØR KOMMUNE Juni 2018 1 Indhold Indledning... 3 Læsevejledning... 4 Om overgreb... 4 Forebyggende indsatser... 5 Første skridt Vær opmærksom og ansvarsbevidst...

Læs mere

Journalnummer:

Journalnummer: Blankettype: Offentlig forvaltning Journalnummer: 2001-52-1157 Anmeldelse af behandlinger der foretages for den offentlige forvaltning. Bemærk! Hvor andet ikke udtrykkeligt er angivet, vil de oplysninger,

Læs mere

Det Nationale Dokumentationsprojekt

Det Nationale Dokumentationsprojekt Det Nationale Dokumentationsprojekt for udsatte børn og unge 1. Indberetningssystem Indberetningssystem 2. Familierettet støtte registreres på Cpr-nr. 3. Indikatorer Status 1. januar 2013 Web-løsning implementeret

Læs mere

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen Ankestyrelsens Årsopgørelse for sagsbehandlingen 2014 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Kort beskrivelse af opgørelsen 3 2 Nøgletal 5 Titel Årsopgørelse 2014 Udgiver Ankestyrelsen ISBN nr Layout Identitet &

Læs mere

Fra fravær til fremmøde. Procedure ved bekymrende fravær

Fra fravær til fremmøde. Procedure ved bekymrende fravær 2017 Fra fravær til fremmøde Procedure ved bekymrende fravær Indhold 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Lovkrav om skolefravær... 2 4. Hvordan registreres fravær?... 3 5. Hvad er bekymrende fravær?...

Læs mere