SCIENCETALENT PROGRAM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SCIENCETALENT PROGRAM"

Transkript

1 1 SCIENCETALENT PROGRAM

2 HVAD ER ET SCIENCETALENT PROGRAM? Det er et 3-årigt program der henvender sig til talentfulde og særligt interesserede elever i de naturvidenskabelige fag Det er en mulighed for fordybelse og spændende udfordringer i naturvidenskabelige problemstillinger Det er mulighed for deltagelse i nationale og internationale konkurrencer

3 4 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM Hvad skal du gøre, hvis du er interesseret i at blive ScienceTalent-elev? 1. Deltag i to af nedenstående foredrag/aktiviteter i 1.g. Henvend dig herom til den ansvarlige lærer (angivet under de enkelte aktiviteter) på Lectio. 2. Afhængig af hvor stor deltagelsen bliver, kan der forekomme en udvælgelse på baggrund af dine læreres udtalelser, dit engagement og dine karakterer. Du vil høre nærmere. 3. I 2.g skal du følge 2 aktiviteter. Vi vil bede dig om at vælge 4 aktiviteter i prioriteret rækkefølge, hvoraf vi vil forsøge at opfylde de første 2 ønsker. 4. I 3.g skal du deltage i en naturvidenskabelig olympiade, deltage i Unge Forskere med dit SRP-projekt, stå for et eksperiment til Åbent Hus (fx fra SRP) eller udarbejde en præsentation eller en poster fra en Science Talent-aktivitet, du har deltaget i, som fremlægges for udvalgte elever/lærere. 5. Deltager du i sciencetalent-programmet, vil du få et særligt bevis på det vedlagt dit studentereksamensbevis i 3.g.

4 6 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM Speciel Relativitetsteori Hvad er tid? (BD) 13/10 HCØ AKTIVITETER OG FOREDRAG I 1G 2016/2017 Deltag i minimum 2 af følgende foredrag/aktiviteter I dette foredrag introduceres Einsteins specielle relativitetsteori fra 1905, som grundlæggende giver en ny og ikke-intuitiv beskrivelse at strukturen af rum og tid. I den specielle relativitetsteori optræder en maksimal hastighed, lyshastighed, som ikke kan overstiges af nogen objekter eller signaler. Ligeledes optræder begreber som længdeforkortning og tidsforlængelse. Tidsforlængelsen medfører, at vi må opgive det intuitive absolutte tidsbegreb: Tiden bliver en individuel størrelse, som for hver iagttager afhænger af dennes bevægelse. Einstein indså kort tid efter offentliggørelsen af den specielle relativitetsteori, at denne ikke er forenelig med Newtons teori for tyngdekraften. Dette ledte efter adskillige års hårdt arbejde Einstein til at offentliggøre sin udvidede teori, Den Generelle Relativitetsteori, som giver en hel ny alternativ beskrivelse at tyngde. I denne teori beskrives tiltrækningen mellem to massive legemer, såsom Solen og Jorden, ikke som hos Newton ved en kraft, men via en krumning af rumtiden - det 4-dimensionale kontinuum bestående af det 3-dimensionale rum og tiden. Massive legemer krummer rumtiden, og denne krumning påvirker andre legemers bevægelse. Men idet rumtiden kan krumme, og altså på en vis måde kan opfattes som et elastisk medie, så kan der som i andre elastiske medier optræde bølgebevægelser, de såkaldte gravitations- bølger. Disse blev for første gang observeret eksperimentelt i september 2015 altså præcis 100 år efter Einsteins teori. Hvis tiden tillader det, sluttes der af med kort at beskrive denne epokegørende måling.

5 8 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM Bevidsthed om bevægelser (RA) 3/11, HCØ Epigenitik 23/3 (Ho), HCØ I foredraget beskrives de neurofysiologiske mekanismer, der ligger til grund for at mennesker oplever de bevæger sig. Der introduceres nogle af de basale fysiologiske mekanismer, som gør os i stand til bl.a. at opleve hvor meget vores muskler er strukket. Men dette er kun den ene side af historien. Når vi bevæger os, bliver der også sendt signaler fra hjerne til musklerne, som gør os i stand til at bevæge os, og som også er med til at skabe forventninger til hvordan det opleves at bevæge sig. Ved at manipulere med vores forventninger og konsekvenserne af vores bevægelser, er det muligt at skabe stærke illusioner om bevægelse. Der vises eksempler på hvordan man kan kontrollere bevægelser uden at være bevidst om dette, og til slut kobles denne viden om neurofysiologien bag oplevelsen af bevægelser, sammen med de nyeste teoretiske udviklinger indenfor forståelsen af hjernens funktion. Forestil dig at to meter DNA er viklet op i en arkitektonisk ordnet struktur, som kun er 3-10 mirkometer i diameter. Umuligt? Men det er faktisk virkeligheden i hver af kroppens celler. Endnu mere fantastisk er det, at hver enkelt celle præcis ved hvilke gener der skal være aktive eller slukkede for at den kan udvikle sig til en af de mere end 200 forskellige celletyper i vores krop. Arkitekturen omkring vores DNA er afgørende i denne sammenhæng. Kortlægningen af det humane genom i 2003 var en historisk milepæl, der også understregede at generne i vores DNA ikke alene kan forklare livets kompleksitet. Generne skal aflæses i en ganske specifik orden livet igennem, således at hver enkelt celle i organismen opnår og bevarer korrekte egenskaber. Epigenetisk forskning handler om de arvelige forandringer og egenskaber, som ikke involverer ændringer i den genetiske kode (DNA) og det er et felt i rivende udvikling med stor biomedicinsk betydning. Nyere forskning viser at epigenetisk information på det molekylære niveau findes i en struktur kaldet kromatin. Kromatin består af DNA strengen samt proteiner kaldet histoner, der organiserer og pakker DNA et i cellekernen. Da alle kroppens celler indeholder samme DNA sekvens, er epigenetiske mekanismer helt afgørende for specialiseringen af kroppens celler. I dette foredrag diskuteres hvorledes kromatin former vores arvemasse og herved regulerer generne. Desuden sættes fokus på den vigtige rolle epigenetik spiller for udviklingen af livsstilssygdomme, som blandt andet kræft.

6 10 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM Problemer med tyngdekraften 28/3 (RA), HCØ Algebraisk Topologi 20/4 (SD), HCØ Verdens største eksperiment, Large Hadron Collider ved CERN, har i det sidste år skabt et væld af nye og spændende resultater. Der snakkes om opdagelsen af Higgspartiklen! Meget tyder på at det er en Higgspartikel - en partikel hvis egenskab er at give andre partikler masse. Men er denne partikel så svaret på gåden om tyngdekraft? Nej, for selvom Higgs partiklen giver masse til andre partikler, er det ikke den der skaber kraften mellem partikler med masse. Tyngdekraften er ikke engang inkluderet i vores gængse teori for universet - standardmodellen, da det har vist sig meget svært at kombinere den med kvantemekanikken. Så selvom tyngdekraften er den naturkraft vi først opdagede, er det den sidste vi lærer at forstå. Men det betyder ikke, at vi ikke har idéer til hvordan vi kan løse problemet med tyngdekraften, og til foredraget gennemgås de mest lovende af disse, samt deres betydning for vores verdensbillede, hvis en af dem skulle vise sig at være sand. I gymnasiet er den geometri, man støder på, ofte noget med præcise vinkler og længder på geometriske objekter i 2 eller 3 dimensioner. Meget nyere geometri foregår derimod i højere dimensioner og undersøger blødere topologiske egenskaber ved geometriske objekter, egenskaber som ikke ændrer sig når man strækker og bøjer objekterne. Det foregår ofte ved at tilknytte magiske tal, og anden algebra, til kurver, flader, og lign. Hvad er f.eks. sammenhængen mellem en kugleoverflade og tallet 2? Foredraget vil være en introduktion til noget nyere matematisk forskning, men vil ikke forudsætte andet end et åbent sind og måske matematik til og med syvende klasse.

7 12 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM Biobrændsel Vi springer ting i luften Deltagelse i DM i Science X-Science i 1.g 9/3 (BS), HCØ 18/5 (SR), DTU (RA) (RA) I en verden hvor energiforbruget bliver ved med at stige, og hvor vi kan konstatere at fossile brændstoffer ikke kan holde i længden. Så er menneskeheden begyndt at kigge efter nye former for energikilder. Vi har atomkraft, sol-, vind- og vandenergi. Og så er der biobrændsel. I dette foredrag skal vi høre og snakke om biobrændsel. Hvad kan det potentielt gøre for os mennesker, og hvad vil biobrændsel betyde for fremtiden? Sprængstoffer spiller både i krig og fred en vigtig rolle i det moderne samfund. De har muliggjort udvinding af fossile brændstoffer i store mængder og bygningen af enorme konstruktioner. Men de har også muliggjort krig på hidtil uset skala. VG deltager i konkurrencen om DM i science inden for fagene biologi, fysik og kemi. Inden jul har naturvidenskabelige 1g-elever på skolen været igennem en række test i både praktisk kunnen, evne til at samarbejde i laboratoriet og i teoretisk viden i forhold til at behandle indsamlet data og lave tilhørende beregninger. På den baggrund er tre VG-elever nu udtaget til den videre konkurrence om DM i science, hvor der vil blive konkurreret på kompetencer og eksperimentelle færdigheder. Der tages udgangspunkt i læreplanerne på C-niveau, og der lægges vægt på holdenes evne til at anvende naturvidenskabelig tankegang og gennemføre eksperimenter. Næste skridt er de regionale kvalifikationsrunder. De bedste hold fra kvalifikationsrunderne går videre til den nationale finale. De to bedste hold fra finalen kommer til at repræsentere Danmark i den Europæiske Unions Science Olympiade - EUSO , som denne gang foregår i København. I løbet af året tilbydes små øvelser med fokus på det eksperimentelle i laboratoriet. Aktuelle tilbud vil blive slået op på infoskærmen i forhallen, på Sciencetalent-opslagstavlen og på Lectio.

8 14 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM AKTIVITETER I 2.G 2016/2017 Geogenetik (TS) Deltagelse i 2 af følgende aktiviteter med forudgående studiekreds Hvordan blev Australien befolket, og hvor stammer indianerne fra? Dette og mange andre store spørgsmål om menneskets oprindelse og udvandring fra Afrika kan man få svar på ved at undersøge DNA i gamle knoglerester ved hjælp af helt nye og specielle teknikker. I denne ekskursion til Center for Geogenetik ved Statens Naturhistoriske Museum får du svar på nogle af de helt store spørgsmål om menneskets kolonisering af Jorden, der begyndte med en lille gruppe modige mennesker, der udvandrede fra det østlige Afrika for næsten år siden.

9 16 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM På besøg på Biologisk institut, Københavns universitet (HO) NO 2 -forurening i Danmark (SR) Hjertearytmi er en fællesbetegnelse for en stor gruppe forstyrrelser i hjertets elektriske system og som forårsager sygdom og dødsfald hos en lang række danskere. Hjertet kan slå for hurtigt, for langsomt eller uregelmæssigt og alt dette skyldes ubalance i de elektriske impulser. Men hvad er det egentlig der går galt med disse elektriske impulser og hvordan kan man behandle det? Det forsøger Professor Thomas Jespersen og hans forskningsgruppe Section of Heart and Circulatory Research at afdække i deres forskning. Vi besøger professoren i hans laboratorium i Panum bygningen og ser, hvordan de udfører eksperimenter på dyr såvel som enkelte hjerteceller. Hvis vi er heldige får vi tilmed chancen for at se en gris få indopereret en pacemaker. NO 2 nedsætter lungefunktionen og lungernes modstandskraft mod infektioner, giver alvorlige gener for folk med bronkitis og astma, og endelig forårsager NO 2 syreregn og ødelægger følsomme økosystemer. I workshoppen stifter I bekendtskab med NO 2-forurening - og de katalysatorer, der kunne være med til at løse problemet. I skal selv udføre NO 2-målinger og sammenligne resultaterne med grænseværdien. Workshoppen foregår på DTU i Lyngby og varer 4 moduler.

10 18 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM Enzymproduktion på Chr. Hansen Proteinkemi/ røntgenkrystallografi Pet-Scannere (DK/BD) Partikelfysik (CA) (SR) (RA) Virksomhedsbesøg til biotekselskabet Christian Hansen A/S. der producerer enzymer og farvestoffer til brug i fødevarer Her vil du lære om deres produkter og hvordan man udnytter bakterier til at fremstille disse. Workshoppen foregår på Chr. Hansen A/S i Hørsholm og varer 3 moduler. Proteiner er kæmpemæssige makromolekyler med kompleks opbygning. De findes over alt i naturen, men opbygningen af dem er oftest en gåde. I denne workshop kigger vi nærmere på nogle af disse proteiner og deres opbygning vha. animerede 3d-modeller. Ud fra disse modeller er det muligt at visualisere, hvordan disse proteiner katalyserer forskellige kemiske reaktioner. Workshoppen indeholder bl.a. ekskursion til Pharma-KU. Hvordan virker PET-Skannere, der anvendes til undersøgelse af hjerneaktivitet? Vi vil undersøge de kernefysiske reaktioner, som er centrale i forbindelse med en PET-skanning og forstå billede-dannelsesprincippet og maskinen, der anvendes. Når man fremstiller de anvendte radioaktive stoffer, bruger kemikerne den viden, de har, om karakteristiske gruppers reaktionsevne, samt viden om hvordan stoffer nedbrydes eller anvendes i kroppen. Ekskursion til Herlev Sygehus PET afdeling samt Pharma School. I workshoppen partikelfysik ser vi på de forskellige familier af partikler og på de bevarelseslove, der gælder for disse partikler. Desuden ser vi på, hvorledes det er muligt at bestemme hvilke partikler, der fremkommer i en reaktion i LHC en på CERN.

11 20 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM Gærceller som forsøgsorganisme Projekt Videnskabsklubben Deltagelse i Science Cup i 2.g X-Science i 2. og 3g (RA) (OV/BS) (BR) (BD/CA) Efter en introduktion om gær som forsøgsorganismer, skal I selv arbejde med gærceller, som skal udsættes for 10 forskellige stoffer, der kan have toksiske egenskaber. Ugen efter mødes vi igen, og de eksperimentelle resultater aflæses. Stoffernes toksiske egenskaber diskuteres ud fra resultaterne. I projektet får I mulighed for at fungere som seniormentorer og rollemodeller for yngre elever fra kommunens folkeskoler. I bliver undervist og oplært af forskere fra universitetet og lærer om at forske, formidle og lede. I samarbejder med andre senior- og juniormentorer og deltager i en afsluttende konference. Se mere om projektet på I dette skoleår deltager 2a og 2b i IDA Science Cup, der er en opfinderkonkurrence for 2.g.ere, som i grupper skal samarbejde om at udvikle en innovativ løsning på et teknisk-naturvidenskabeligt problem. Løsningen skal udvikles og dokumenteres ved hjælp af de naturvidenskabelige fag. Vi har sammen med andre tilmeldte 2.g-ere fra nærliggende skoler afholdt en workshop om innovation, og besøgt Brüel & Kjær i Nærum, der udvikler avanceret lydmålingsudstyr. Til foråret skal begge klasser dyste med de andre næsten 900 elever om den bedste løsning. I løbet af året tilbydes små øvelser med fokus på det eksperimentelle i laboratoriet. Aktuelle tilbud vil blive slået op på infoskærmen i forhallen, på sciencetalent-opslagstavlen og på Lectio. I 2. og 3g kan X-science ikke tælle med som en selvstændig aktivitet, men kan udgøre et fint supplement.

12 22 VIRUM GYMNASIUM SCIENCETALENT PROGRAM AKTIVITETER I 3.G 2016/2017 Programmet afsluttes i 3.g på mindst én af følgende måder: Deltagelse i en naturvidenskabelig olympiade Deltagelse i Unge Forskere med dit SRP projekt Stå for et eksperiment til Åbent Hus (fx fra SRP) Udarbejde en præsentation eller en poster fra en ScienceTalent-aktivitet, du har deltaget i, som fremlægges for udvalgte elever/lærere. Yderligere info Kontakt en af de ansvarlige faglærere: SD (Matematik), DK (Kemi/Biotek), Ho/SR (Biologi), BD (Fysik), BS (Naturgeografi) eller RA (faglig science-koordinator) Redaktion Rune Andersen og Birgit Riedel Langvad Design og produktion Ehrhorn Hummerston

13 Virum Gymnasium Fuglsangvej Virum Telefon:

VG S SCIENCETALENT PROGRAM

VG S SCIENCETALENT PROGRAM VG S SCIENCETALENT PROGRAM 2016-2019 Et 3-årigt program der henvender sig til talentfulde eller særligt interesserede elever i de naturvidenskabelige fag En mulighed for fordybelse og spændende udfordringer

Læs mere

SCIENCETALENT PROGRAM

SCIENCETALENT PROGRAM SCIENCETALENT PROGRAM HVAD ER ET SCIENCETALENT PROGRAM? Det er et 3-årigt program, der henvender sig til talentfulde og særligt interesserede elever i de naturvidenskabelige fag Det er en mulighed for

Læs mere

VGs SCIENCETALENT PROGRAM 2014-2016

VGs SCIENCETALENT PROGRAM 2014-2016 VGs SCIENCETALENT PROGRAM 2014-2016 Biologi Olympiaden, Bern 2013 Et 3 årigt program der henvender sig til talentfulde elever i de naturvidenskabelige fag En mulighed for fordybelse og spændende udfordringer

Læs mere

Det lyder enkelt, men for at forstå hvilket ærinde forskerne er ude i, er det nødvendigt med et indblik i, hvordan celler udvikles og specialiseres.

Det lyder enkelt, men for at forstå hvilket ærinde forskerne er ude i, er det nødvendigt med et indblik i, hvordan celler udvikles og specialiseres. Epigenetik Men hvad er så epigenetik? Ordet epi er af græsk oprindelse og betyder egentlig ved siden af. Genetik handler om arvelighed, og hvordan vores gener videreføres fra generation til generation.

Læs mere

Almen kemi Miljøkemi Medicinalkemi Grøn og bæredygtig kemi Gymnasierettet kemi

Almen kemi Miljøkemi Medicinalkemi Grøn og bæredygtig kemi Gymnasierettet kemi københavns universitet science - det natur- og biovidenskabelige fakultet Almen kemi Miljøkemi Medicinalkemi Grøn og bæredygtig kemi Gymnasierettet kemi Læs kemi på Københavns Universitet Kemi 1 2 SCIENCE

Læs mere

Cellen og dens funktioner

Cellen og dens funktioner Eksamensopgaver Biologi C, 17bic80 6. og 7. juni 2018 1 Cellen og dens funktioner 1. Redegør for hvordan eukaryote og prokaryote celler i hovedtræk er opbygget, herunder skal du gøre rede for forskelle

Læs mere

Standardmodellen og moderne fysik

Standardmodellen og moderne fysik Standardmodellen og moderne fysik Christian Christensen Niels Bohr instituttet Stof og vekselvirkninger Standardmodellen Higgs LHC ATLAS Kvark-gluon plasma ALICE Dias 1 Hvad beskriver standardmodellen?

Læs mere

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet Biokemi 1 kemi bioteknologi bioinformatik laboratoriearbejde

Læs mere

3. Biotek A, Mat A, Fysik B

3. Biotek A, Mat A, Fysik B Studieretningsbeskrivelse for 3. Biotek A, Mat A, Fysik B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

1b. Mat A, Kemi A, Fys B

1b. Mat A, Kemi A, Fys B Studieretningsbeskrivelse for 1b. Mat A, Kemi A, Fys B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information 2 I forbindelse med vores studie af graviditeten ønsker vi at foretage undersøgelser af arvematerialet (DNA og RNA). Disse genetiske undersøgelser

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 HTX

Læs mere

HTX. Tættere på virkeligheden

HTX. Tættere på virkeligheden TEKNISK GYMNASIUM HTX Tættere på virkeligheden Unikt studiemiljø Tættere på hinanden $ Velkommen til HTX I denne brochure kan du læse om HTX Lillebælt og den studentereksamen, du kan tage hos os. At uddanne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommereksamen 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2018 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C,

Læs mere

Yngre Talenters efterårsprogram Akademiet for Talentfulde Unge Øst

Yngre Talenters efterårsprogram Akademiet for Talentfulde Unge Øst Yngre Talenters efterårsprogram 2018 Akademiet for Talentfulde Unge Øst Indholdsfortegnelse Programoversigt s. 3 Når mennesker må flygte s. 4 Kend din hjerne s. 5 Matematisk introduktion s. 6 Hvad er EU?

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G Forsøgslæreplan 2017 Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det tilbyder et fagsprog, der gør det

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 16/17 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

GEOLOGISK PROFILTEGNING

GEOLOGISK PROFILTEGNING Museet sørger for artikler til udførsel af profiltegningen. Der er gode parkeringsmuligheder for bus og bil ved klinten i Højerup. Adressen er: Højerup Bygade 38, 4660 St. Heddinge I forbindelse med turen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Biologi C-niveau

Læs mere

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF Brønderslev Gymnasium og Islands Allé 20 Tlf.: 98 822 722 9700 Brønderslev post@brslev-gym.dk Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og På Brønderslev Gymnasium og er uddannelse aldrig en hyldevare.

Læs mere

De femårige gymnasieforløb

De femårige gymnasieforløb GENTOFTE KOMMUNE De femårige gymnasieforløb i Gentofte Kommune Forord I Gentofte Kommune er vi ambitiøse og det er derfor med stor glæde, at vi sender dette tilbud ud til alle 7. klasses elever. Vi kan

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Baggrundsmateriale. Evaluering af Galatheaklassen 1 og Galatheaklassen 2. Bjørn Friis Johannsen og Christine Holm

Baggrundsmateriale. Evaluering af Galatheaklassen 1 og Galatheaklassen 2. Bjørn Friis Johannsen og Christine Holm Baggrundsmateriale Evaluering af Galatheaklassen 1 og Galatheaklassen 2 Bjørn Friis Johannsen og Christine Holm Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet Rapporten findes på www.ind.ku.dk/projekter/sciencetalenter

Læs mere

Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse

Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Institution Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse STX Fag og niveau Fysik C Lære Mads Lundbak Severinsen Hold 2.bp Oversigt over

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/Juni 2018 Institution HF & VUC Nordsjælland, Hillerød afdeling Uddannelse Fag og niveau Lærer HF IN Biologi

Læs mere

5. Bio A, Idræt B, Mat B

5. Bio A, Idræt B, Mat B Studieretningsbeskrivelse for 5. Bio A, Idræt B, Mat B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Træning øger genbrug i museceller. Er det derfor, at motion er

Læs mere

Fra elev til student 2010

Fra elev til student 2010 Fra elev til student 2010 Optagelse Når du har afsluttet 9. eller 10. klasse, har du krav på at blive optaget i gymnasiet, hvis du l har udarbejdet en uddannelsesplan l har søgt om optagelse i umiddelbar

Læs mere

FYSIK? JA, HVORFOR FYSIK? JEG HAR TÆNKT OVER DET

FYSIK? JA, HVORFOR FYSIK? JEG HAR TÆNKT OVER DET FYSIK? JA, HVORFOR FYSIK? JEG HAR TÆNKT OVER DET IGEN OG IGEN, LIGE SIDEN JEG SOM 16 ÅRIG FALDT PLA- DASK FOR FYSIK, PARTIKLERNE OG DET STORE UNIV- ERS. IKKE NOK MED, AT JEG KAN HUSKE, HVILKET ÅR JEG FANDT

Læs mere

Efter nøje overvejelser og ved gennemgang af de nuværende hovedfagsperioder er det besluttet af vælge følgende 4 fællesfaglige temaer:

Efter nøje overvejelser og ved gennemgang af de nuværende hovedfagsperioder er det besluttet af vælge følgende 4 fællesfaglige temaer: STUDIEPLAN Biologi Fællestemaer Ved indførelsen af Steiner HF på Rudolf Steiner Skolen i Århus skal hf-læreplanen i fagene følges. Kravene til de tre naturvidenskabelige fag biologi, geografi og kemi er

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Ekstrakter - rammebevillinger

Ekstrakter - rammebevillinger Ekstrakter - rammebevillinger Professor Bente Vilsen Aarhus Universitet Biokemi 4.736.000 kr. Natrium-kalium pumpen sidder i membranen på alle celler og er livsnødvendig for at opretholde deres funktion.

Læs mere

Bedømmelseskriterier Naturfag

Bedømmelseskriterier Naturfag Bedømmelseskriterier Naturfag Grundforløb 2 rettet mod social- og sundhedsuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen NATURFAG NIVEAU E... 2 NATURFAG NIVEAU C... 5 Gældende for prøver afholdt på

Læs mere

Undervisningen på trin 1 skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder der sætter dem i stand til at :

Undervisningen på trin 1 skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder der sætter dem i stand til at : Biologi I biologi arbejder eleverne med naturen i al dens mangfoldighed. Dyr, planter, svampe, mennesker og samspillet herimellem udgør fagets arbejdsområder. Praktiske og undersøgende aktiviteter, hvor

Læs mere

Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet.

Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet. Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet. I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål fra folkeskolen, Faglige Mål og Kernestof fra gymnasiet man

Læs mere

Almen studieforberedelse. 3.g

Almen studieforberedelse. 3.g Almen studieforberedelse 3.g. - 2012 Videnskabsteori De tre forskellige fakulteter Humaniora Samfundsfag Naturvidenskabelige fag Fysik Kemi Naturgeografi Biologi Naturvidenskabsmetoden Definer spørgsmålet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 Maj 2017 Institution Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse HTX Fag og niveau Biologi

Læs mere

Formål for faget fysik/kemi Side 2. Slutmål for faget fysik/kemi..side 3. Efter 8.klasse.Side 4. Efter 9.klasse.Side 6

Formål for faget fysik/kemi Side 2. Slutmål for faget fysik/kemi..side 3. Efter 8.klasse.Side 4. Efter 9.klasse.Side 6 Indholdsfortegnelse Formål for faget fysik/kemi Side 2 Slutmål for faget fysik/kemi..side 3 Delmål for faget fysik/kemi Efter 8.klasse.Side 4 Efter 9.klasse.Side 6 1 Formål for faget fysik/kemi Formålet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2019 - juni 2021 Institution Hotel- og Restaurantskolen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 118 Institution Viden Djurs Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Biologi C Lennart Degn Rasmussen (ldra) htx1nvnt17 Forløbsoversigt (6) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 12/13 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, skoleår 2014/2015 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi,

Læs mere

Eleverne skal kunne formidle et emne med et fysikfagligt indhold til en udvalgt målgruppe, herunder i almene og sociale sammenhænge.

Eleverne skal kunne formidle et emne med et fysikfagligt indhold til en udvalgt målgruppe, herunder i almene og sociale sammenhænge. Fysik B 1. Fagets rolle Faget fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser og forklaringer af fænomener i natur og teknik, som eleverne møder i deres hverdag. Faget giver samtidig

Læs mere

9.kl anvende fysiske eller kemiske begreber til at beskrive og forklare fænomener, herunder lyd, lys og farver

9.kl anvende fysiske eller kemiske begreber til at beskrive og forklare fænomener, herunder lyd, lys og farver Fysik Fysikkens og kemiens verden. Fællesmål efter 8.kl anvende enkle fysiske eller kemiske begreber til at beskrive hverdagens fænomener, herunder magnetisme, korrosion og tyngdekraft anvende enkle fysiske

Læs mere

Science in Action. en studieretning med Matematik A, Kemi A, Fysik B

Science in Action. en studieretning med Matematik A, Kemi A, Fysik B Science in Action en studieretning med Matematik A, Kemi A, Fysik B Hvem er Science in Action for? Science in Action er for alle med interesse for naturvidenskab, teknik, teknologi og innovation Man behøver

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2016/2017, eksamen december 2016 Institution Kolding HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Info om AT -Almen studieforberedelse Redaktion Nina Jensen Almen studieforberedelse Generel og overordnet beskrivelse. AT er et tværfagligt fag, hvor man undersøger en bestemt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2019 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF2 Biologi C Mette Bork Hvidberg

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for fysik- 8. klasse. Skoleåret 2012-2013 Arbejdet i faget fysik/ er bygget op som

Læs mere

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B STX - MENNESKET I DEN GLOBALE VERDEN SAMMENHÆNGEN MELLEM MENNESKE OG NATUR Studieretningen sætter fokus på menneskets biologi og sundhed. I biologi og kemi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: december 2010 HTX

Læs mere

Slutmål for faget fysik/kemi efter 9. klassetrin

Slutmål for faget fysik/kemi efter 9. klassetrin Formål for faget fysik/kemi Formålet med undervisningen i fysik/kemi er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2020 Hotel

Læs mere

Puljetid. - mere læring for dig. Vi er her for at lære og vi kan li det!

Puljetid. - mere læring for dig. Vi er her for at lære og vi kan li det! Puljetid - mere læring for dig Hvad er puljetid? Som elev på Roskilde Katedralskole har du ud over den almindelige undervisning også puljetid, som svarer til 87 lektioner i løbet af dine tre gymnasieår.

Læs mere

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS UNIVERSITET TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB Jens Holbech, Science and Technology 1 Klaus Mølmers bog Kvantemekanik atomernes vilde verden Jesper Nymann Madsen

Læs mere

Klare MÅL. Naturfag F/E

Klare MÅL. Naturfag F/E Klare MÅL Naturfag F/E 2 Naturfag F/E Fagets Mål 1. Eleven har kendskab til naturfaglige begreber og enkle modeller, så eleven kan forklare erhvervsfaglige problemstillinger med naturfagligt indhold. 2.

Læs mere

Institut for Fysik og Astronomi. Helge Knudsen

Institut for Fysik og Astronomi. Helge Knudsen Formålet med IFA s besøgsservice At skabe interesse for fysik og astronomi generelt At yde inspiration til undervisningen i gymnasiet At udbrede kendskabet til forskning og studier ved IFA At få flere

Læs mere

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål man kan nå inden for udvalgte fag, når man i skolen laver aktiviteter med Space Challenge.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013 HTX Vibenhus / Københavns Tekniske Gymnasium

Læs mere

Årsplan for Biologi i 7. klasse 2018/2019

Årsplan for Biologi i 7. klasse 2018/2019 Årsplan for Biologi i 7. klasse 2018/2019 Undervisningen i biologi i 7. klasse, er bygget op som en blanding af klasseundervisning, gruppearbejde og individuel arbejde. Elevernes er medspiller og undervisningen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 118 Institution Viden Djurs Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Biologi C Lennart Degn Rasmussen (ldra) htx1kitx17 Forløbsoversigt (6) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb

Læs mere

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur En matematisk struktur er et meget abstrakt dyr, der kan defineres på følgende måde: En mængde, S, af elementer {s 1, s 2,,s n }, mellem hvilke der findes

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj 2015 Institution Horsens Hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C Marianne Erneberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2018 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Hf2 Fag og niveau NF (Biologi C) Lærer(e) Mette Schledermann

Læs mere

Dyr i bevægelse. Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018. Naturhistorisk Museum Århus

Dyr i bevægelse. Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018. Naturhistorisk Museum Århus Dyr i bevægelse Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018 Naturhistorisk Museum Århus 2 Indhold Dyr i bevægelse...4 Udvikling og sammenhæng...5 Lige ind i fællesmål og de fire naturlige delkompetencer...5

Læs mere

Årsplan for Naturfag i overbygningen.

Årsplan for Naturfag i overbygningen. Årsplan for Naturfag i overbygningen. Overordnet. Den fælles naturfagsprøve i 9. klasse er en realitet. Det betyder, at biologi, geografi og fysik-kemi har en fælles årsplan. Årsplanen indeholde 5 områder

Læs mere

Fysik/kemi 7. klasse årsplan 2018/2019

Fysik/kemi 7. klasse årsplan 2018/2019 Årsplan 2018/2019 for fysik/kemi i 7. klasserne på Iqra Privatskole Fagformål for faget fysik/kemi Eleverne skal i faget fysik/kemi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan fysik

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2014/2015, eksamen maj/juni 2015 Institution Kolding HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Fjern Bio C

Undervisningsbeskrivelse for Fjern Bio C Undervisningsbeskrivelse for Fjern Bio C Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution Thy-Mors HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe-fjern

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE

ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE Klasse/hold: 7A Skoleår: 12/13 Lærer: Cecilie Handberg CJ Årsplanen er dynamisk. Dvs. at der i årets løb kan foretages ændringer, og årsplanen er derfor at betragte som

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni skoleår 15/16 Institution Marie Kruses Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx. Biologi

Læs mere

Naturvidenskabelig faggruppe på HF:

Naturvidenskabelig faggruppe på HF: Rapport til projekt om negativ social arv 2009. Naturvidenskabelig faggruppe på HF: Deltagere: Lotte Dalgaard Frederiksborg Gymnasium og HF, Mette Pedersen (VUCFyn Svendborg Langeland), Jens Korsbæk Jensen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 14 Institution VUC Thy-Mors Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold stx Fysik niveau B Knud Søgaard

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014-juli 2015 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) stx Biologi c-niveau

Læs mere

TEKNISK GYMNASIUM HTXFREDERIKSHAVN HTX TEKNISK GYMNASIUM FREDERIKSHAVN 2014. eucnord.dk

TEKNISK GYMNASIUM HTXFREDERIKSHAVN HTX TEKNISK GYMNASIUM FREDERIKSHAVN 2014. eucnord.dk TEKNISK GYMNASIUM HTXFREDERIKSHAVN HTX TEKNISK GYMNASIUM FREDERIKSHAVN 2014 eucnord.dk Velkommen til HTX Frederikshavn Studieforberedelse og almendannelse Teknisk Gymnasium tilbyder et fællesskab, hvor

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vintereksamen 2014 Institution Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Biologi C Marie Gottschalk

Læs mere

TEKNISK GYMNASIUM HTXFREDERIKSHAVN HTX TEKNISK GYMNASIUM FREDERIKSHAVN 2015. eucnord.dk

TEKNISK GYMNASIUM HTXFREDERIKSHAVN HTX TEKNISK GYMNASIUM FREDERIKSHAVN 2015. eucnord.dk TEKNISK GYMNASIUM HTXFREDERIKSHAVN HTX TEKNISK GYMNASIUM FREDERIKSHAVN 2015 eucnord.dk Velkommen til HTX Frederikshavn Studieforberedelse og almendannelse Teknisk Gymnasium tilbyder et fællesskab, hvor

Læs mere

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kemi handler om stoffers egenskaber og betingelserne for, at de reagerer. Alt levende og vores materielle verden er baseret på, at

Læs mere

KOM OG MØD OS. - sjove og udfordrende aktiviteter på Herning Gymnasium. God at blive klog på

KOM OG MØD OS. - sjove og udfordrende aktiviteter på Herning Gymnasium. God at blive klog på KOM OG MØD OS - sjove og udfordrende aktiviteter på Herning Gymnasium God at blive klog på HOP IND PÅ STX - og bliv et par dage eller flere... Science Battle 3 Verdenssprogdag 6 Gymnasiematematik 7 Krop

Læs mere

Læseplan for faget biologi

Læseplan for faget biologi Læseplan for faget biologi Undervisningen i biologi bygger bl.a. på de kundskaber og færdigheder, som eleverne har erhvervet sig i natur/teknik. De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: De levende

Læs mere

Proteinfoldning og chaperoner

Proteinfoldning og chaperoner Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Et lægemiddel, som påvirker protein-foldning, hjælper HD-mus...i et stykke tid Et lægemiddel,

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole er for dig, der gerne vil styrke din faglighed og samtidigt blive mere afklaret på dit valg af ungdomsuddannelse. Et år

Læs mere

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik 10.klasse Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi Matematik Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2015/2016, eksamen dec/jan 2015 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe

Læs mere

STUDIERETNINGER PÅ CG 2018

STUDIERETNINGER PÅ CG 2018 STUDIERETNINGER PÅ CG 2018 Generelt om CG s studieretninger: CG s ni studieretninger præsenteres på de følgende sider: tre naturvidenskabelige, tre sproglige, to samfundsfaglige og én kunstnerisk. Fælles

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2020 Institution Rybners-HTX (Teknisk gymnasium), Rybners Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2015 Hold D

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2015 Hold D Erhvervs praktik Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2015 Hold D MANDAG - BIOLOGI 9.00 Registrering i Vandrehallen og derefter møde i holdets stamlokale D2 9.05 9.40 Introduktion

Læs mere

Epigenetik Arv er andet end gener

Epigenetik Arv er andet end gener Epigenetik Arv er andet end gener Indhold Indledning Afsnit1: Epigenetik og DNA Afsnit 2: DNA, nukleosomer og kromatin Afsnit 3: Epigenetik og celledifferentiering Afsnit 4: Genetisk ens individer kan

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE

Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE Fag: Biologi C, HFE Niveau: C Institution: VUC Fredericia (607247) Hold: Biologi C enkeltfag Alle Termin: Juni 2014 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e):

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Skjern tekniske gymnasium htx Biologi C Helle Clausen Hold Klasse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturfag - Biologi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Københavns

Læs mere

4. Bio A, Mat B, Psykologi C

4. Bio A, Mat B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 4. Bio A, Mat B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

Gymnasiet i 9.klasse. Tag dit valgfag på Herning Gymnasium

Gymnasiet i 9.klasse. Tag dit valgfag på Herning Gymnasium Gymnasiet i 9.klasse Tag dit valgfag på Herning Gymnasium 2017-18 Indledning Som led i skolereformen vil Herning Gymnasium gerne i fremtiden samarbejde med folkeskolerne og friskolerne om afviklingen af

Læs mere

Faglig årsplan for 2. klasse. Matematik

Faglig årsplan for 2. klasse. Matematik 1 Faglig årsplan for 2. klasse Formål for faget matematik: At eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører deres dagligliv... Undervisningen tilrettelægges, så

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommereksamen 2015 Institution HF VUC Thy-Mors Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Biologi C Karsten

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj/juni 2011 Institution VUC Sønderjylland Uddannelse Fag og niveau

Læs mere