Spildevandsplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spildevandsplan 2013-2016"

Transkript

1 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Spildevandsplan Tekstdel

2 2 2 Indhold Indholdsfortegnelse Om denne plan Offentlig høring af spildevandsplanen Resumé Plangrundlag og øvrige forudsætninger for revision Statens vandplaner Grundvandsbeskyttelse Klimaplan Kommuneplan Lokale miljømål Badevand...12 Aarhus Rådhus 3.7 Klimatilpasning Kloakanlæg Kloaksanering status og planlagte anlægsarbejder...17 Udgivet af Aarhus Kommune, Natur og Miljø Grøndalsvej 1D 8260 Viby J 4.2 Klimatilpasning - spildevandsplanen Separatkloakering regn- og spildevand i hver sin ledning Nedsivning af regnvand (LAR) Regnvandsbassiner Sluse og pumpeanlæg i Aarhus Å...30 Tekst, kort, grafik, fotos og layout Aarhus Kommune, Natur og Miljø Grøndalsvej 1D 8260 Viby J 4.3 Byudviklingsområder Renseanlæg Nedlægning af renseanlæg Lokale miljømål...34 Aarhus Vand A/S Plan og Projekt Bautavej Brabrand År Oktober 2013 Titel Forslag til Spildevandsplan , Aarhus Kommune Forsidefoto Pumpestation ved Strandvejen, Aarhus. Udgives kun digitalt 5.3 Renseanlægsstruktur på langt sigt Genanvendelse af slam fra renseanlæg Det åbne land Status for rensning eksisterende kravoplande Nye kravoplande Øvrig forureningsbegrænsende indsats Økonomi og tidsplan Finansiering Aktiviteter, udgifter og tidsplan Takster Miljøeffekt - Miljøvurdering Miljøeffekt Miljøvurdering Lovgrundlag og krav til spildevandsplanen Referencer...48

3 3 1 Om denne plan Dette er Aarhus Kommunes Spildevandsplan , der redegør for status og planlagte forhold på spildevandsområdet. Statusopgørelserne beskriver tilstanden i , og planbeskrivelsen dækker årene Spildevandsplanen er udarbejdet, så den understøtter statens forslag til vandplaner, Kommuneplanen, samt Aarhus Kommunes Klimaplan og Vand Vision 2100 /1-4/. Spildevandsplanen er en sektorplan, der overordnet beskriver, hvordan spildevand skal afledes og renses, og om det skal ske ved privat eller kommunal (Aarhus Vand A/S) foranstaltning. Spildevand omfatter husspildevand, industrispildevand samt regnvandsafstrømning fra befæstede flader (vejvand, tagvand etc.). Planen beskriver endvidere tiltag til klimatilpasning, som planlægges udført fra 2013, og som forventes takstfinansieret af vandafledningsafgiften. Spildevandsplanen er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Vand A/S. Aarhus Vand A/S, i det følgende benævnt Aarhus Vand, er et spildevandsforsyningsselskab omfattet af 2, stk. 1, i lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold. Selskabet er ejet af Aarhus Kommune, og er det eneste spildevandsforsyningsselskab i Aarhus Kommune. Spildevandsplanen er Aarhus Kommunes juridiske grundlag for afgrænsning af kloakoplande, kloakeringsprincipper, skelnen mellem offentlig (Aarhus Vand s) kloak og privat kloak, og den indeholder tids- og økonomiplaner for de planlagte projekter i planperioden. Spildevandsplanen beskriver endvidere tilstanden af eksisterende kloakanlæg samt de planlagte fornyelser heraf (den overordnede kloaksaneringsplan). Spildevandsplanens aktiviteter, for så vidt angår Aarhus Vands udgifter til anlæg og drift af kloakanlæg og renseanlæg, finansieres af takster, som består af vejafvandingsbidrag, standard tilslutningsbidrag og en forbrugsafhængig vandafledningsafgift. Spildevandsplan for Aarhus Kommune består af følgende delplaner og kortgrundlag: Tekstdel (Dette hæfte) Dokumentationsdel Overordnet kloaksaneringsplan Miljøvurdering Spildevandsplanen samt opdaterede kort over kloakerede områder og den spredte bebyggelse i det åbne land fremgår af Aarhus Kommunes hjemmeside: se Spildevandsdata på kort. For at opfylde målsætningerne i statens forslag til vandplaner for vandløb, søer og kystvande i Aarhus Kommune, skal der gennemføres en række aktiviteter ud over, hvad der reguleres gennem spildevandsplanen. Disse øvrige tiltag omfatter etablering af vådområder til kvælstofog især fosforfjernelse, vandløbsrestaurering, mindre grødeskæring, genåbning af rørlagte vandløbsstrækninger og fjernelse af vandløbsspærringer.

4 Offentlig høring af spildevandsplanen Planforslaget har været fremlagt i offentlig høring i perioden 15. juni til 2. august 2013, og der er indkommet ni høringssvar, hvoraf tre er fomuleret som egentlige indsigelser. De tre høringssvar omhandler indsigelse mod krav om spildevandskloakering for i alt 13 ejendomme, som ligger tæt på Aarhus Å. For at opnå en god hygiejnisk vandkvalitet i Aarhus Å, er indsigelserne mod kloakering ikke efterkommet. For to af ejendommene, som i forvejen har en miljømæssig acceptabel spildevandsafledning, accepteres det i overensstemmelse med hidtidig praksis, at tilslutning til kloak og betaling af tilslutningsbidrag udskydes indtil den eksisterende renseløsning er afskrevet, typisk år fra etableringstidspunktet. De øvrige høringssvar omhandler ønsker om ophævelse af tilslutningspligt for regnvand, inddragelse af grønt område i helhedsplan for Gellerup til kloakering, sikring og styring af minimumsvandføringen i Giber Å hele året og ikke kun om sommeren, samt diverse ønsker og forslag om støjreduktion, køb af jord og mindst mulige trafikale gener under kloakarbejdet i Mårslet. Høringssvarene har generelt ikke givet anledning til at ændre i plangrundlaget. Mølleparken, Aarhus.

5 5 2 Resumé Med Spildevandsplan genoptages centraliseringen af spildevandsrensningen, der har som langsigtet mål at spildevandsrensningen samles på to renseanlæg, Egå og Marselisborg. Endvidere fortsættes separatkloakeringen, ligesom der arbejdes videre med øget lokal anvendelse af regnvand og etablering af store, naturligt udformede regnvandsbassiner. Endelig sættes der ind med en forureningsbegrænsede indsats over for en række spildevands- og regnvandsudløb. Nedenfor er på punktform oplistet planens væsentligste nye elementer Renseanlægsstruktur og lokale miljømål o Den tidligere vedtagne centralisering af spildevandsrensningen genoptages. I denne planperiode nedlægges de små renseanlæg i kommunens sydlige del, og vandet pumpes til Viby Renseanlæg, hvor der er kapacitet. o For at sikre målopfyldelse i de vandløb, der mister vand ved at afskære spildevandet til Viby, fastsættes som lokale miljømål, at der i Giber Å henholdsvis Fiskbæk skal være en vandføring på mindst 100 l/s og 20 l/s. o De lokale miljømål for minimumsvandføringerne opfyldes ved en kombination af naturlig grundvandstilstrømning, tilledning af returpumpet, renset spildevand og/eller tilledning af opmagasineret regnvand. Klimatilpasning o Separatkloakeringen fortsættes i overensstemmelse med den tidligere vedtagne overordnede tidsplan, i det dog fire oplande fremrykkes for at mindske overløb af urenset spildevand, bl.a. til badeområder. o Udpegningen af områder med nedsivning af overfladevand er justeret, ligesom der er udpeget nye mulige placeringer af regnvandsbassiner, som betjener flere lokalplanområder. o Der etableres en sluse og et pumpeanlæg ved Aarhus Ås udmunding for at forebygge oversvømmelser i midtbyen fra kraftig regn/skybrud og stormflod. Øvrig forureningsbegrænsende indsats o Denne indsats omfatter etablering af bassiner ved en række overløb og separate regnudløb samt kloakering af en række ejendomme tæt på eksisterende kloakoplande. Forventet takstudvikling Vandafledningsafgiften inkl. statsafgift er i 2013 kr. 23,09 kr./m 3 ekskl. moms. På trods af en forøget investeringsomkostning i planperioden svarende til ca. 1 kr./m 3, forventer Aarhus Vand - med forbehold for den årlige prisloftfastsættelse og ændret lovgivning - at spildevandstaksten over for forbrugerne vil kunne holdes på et stort set uændret niveau i planperioden. Årsagen hertil er, at merinvesteringerne i vid udstrækning opvejes af effektiviseringsmulighederne bl.a. ved at centralisere de sydlige renseanlæg. Fremtidig klimatilpasningsplan Arbejdet med en plan for håndtering af skybrud ligger uden for spildevandsplanens regi, idet kloakledninger, spildevands- og regnvandsbassiner m.v. typisk dimensioneres for en regnintensitet, der statistisk set forekommer op til hver 10. år. Skybrud derimod har en langt større regnintensitet, og disse regnmængder vil ikke kunne håndteres i kloaksystemet.

6 6 6 På baggrund af økonomiaftalen for 2013 indgået 10. juni 2012 mellem staten og KL udarbejder kommunerne en kommunal klimatilpasningsplan, der indeholder: a) En risikokortlægning b) En beskrivelse af den kommunale indsats for klimatilpasning c) En beskrivelse af samarbejdet med spildevandsselskabet og andre kommuner De kommunale klimatilpasningsplaner indarbejdes direkte i kommuneplan 2013 eller som et tillæg hertil. Oversvømmelse af Djurslandsmotorvejen ved Lægårdsvej i Lystrup, Aarhus 26. august 2012.

7 7 3 Plangrundlag og øvrige forudsætninger for revision Efter miljøbeskyttelsesloven skal kommunen udarbejde en spildevandsplan, der bl.a. indeholder oplysninger om eksisterende og nye kloakområder, planer for kloaksanering, samt renseforanstaltninger for kloakerede områder og det åbne land. Den skal også indeholde en investeringsplan, en tidsfølgeplan samt en redegørelse for, hvorledes planen forholder sig til øvrig relevant planlægning bl.a. kommuneplanen og statens forslag til vandplaner. 3.1 Statens vandplaner Staten offentliggjorde den 22. december 2011 vandplaner, der opstiller mål for, hvordan miljøtilstanden skal være i søer, vandløb, kystvande og grundvand. Vandplanerne indeholder desuden et indsatsprogram, som beskriver den indsats og de virkemidler der skal til for at nå målene. Natur- og Miljøklagenævnet har imidlertid den 4. december 2012 ophævet statens vandplaner. Dette betyder, at det formelt er målsætninger for vandområderne i det tidligere Århus Amts Regionplan 2005 der er gældende, idet regionplanerne fik retsvirkning som landsplandirektiver i forbindelse med strukturreformen pr. 1. januar Dette spildevandsplanforslag er ikke i modstrid med hverken Regionplan 2005 eller statens vandplaner, som efter Natur og Miljøklagenævnets ophævelse betegnes statens forslag til vandplaner. Naturstyrelsen planlægger en fornyet høring af vandplanerne i Såfremt en fornyet høring giver anledning til ændringer i vandplanerne som får konsekvenser for denne spildevandsplan, vil de blive indarbejdet i spildevandsplanen ved et tillæg hertil eller ved førstkommende revision. Aarhus Kommune er omfattet af tre forslag til vandplaner for vandområderne Randers Fjord, Aarhus Bugt og Horsens Fjord /1/. Hovedelementerne i forslagene til vandplanerne er: Forbedre miljøtilstanden i vandløb ved at forbedre deres fysiske forhold. Forbedre miljøtilstanden i vandløb og søer ved at reducere forurening fra punktkilder, herunder renseanlæg, regnbetingede overløb, spredt bebyggelse og akvakultur. Sikre tilstrækkelig vandføring i vandløb ved en indsats overfor vandindvinding eller ved andre tiltag. Forbedre vandkvaliteten i havet ved at reducere udledningen af kvælstof fra landbruget. Forbedre vandkvaliteten i søer ved at reducere udledningen af fosfor. På spildevandsområdet er de eneste nye krav i Aarhus Kommune ud over hvad der allerede er planlagt en forbedret spildevandsrensning for syv enkeltejendomme nord for Trige. Da vandplanerne er ophævet er der ikke et plangrundlag for at medtage indsatsen i denne spildevandsplan.

8 8 8 De allerede planlagte tiltag den såkaldte baseline indsats som staten i forslaget til vandplanlægningen har forudsat bliver gennemført i Aarhus Kommune, fremgår for spildevandsområdet af de tidligere spildevandsplaner: Spildevandsplan og Indsatsen kan resumeres i følgende hovedpunkter: Centralisering af spildevandsrensningen Opretholdelse af eksisterende sommervandføring i Giber Å Spildevandsrensning i det åbne land som forudsat i regionplanerne Indsats over for overløb af opspædet spildevand (Bl.a. Aarhus Å-projektet /1A/) Indsats over for separate regnudløb, som giver anledning til erosion eller forurening Langsigtet plan for regnbetingede udløb, dels separatkloakering, dels øget brug af LAR Baseline-indsatsen samt en eventuel supplerende indsats er beskrevet i statens tekniske baggrundsnotater til forslaget til vandplanerne. Disse kan ses under hvert hovedopland på dette link: Det fremgår heraf, at der for de regnbetingede udløb kun er forudsat en baselineindsats i form af bassinudbygning for følgende udløb: overløbsbygværkerne DU02 (Indløb til Viby Renseanlæg) og PU56 (Ceres-krydset/Carl Blochsgade-bassinet). Denne indsats er gennemført som led i Aarhus Å-projektet. Staten har ikke forudsat en supplerende indsats for de regnbetingede udløb i Aarhus Kommune. I figur 3.1 er vist statens vurdering fra juni 2013 af målopfyldelse for vandløb i Aarhus Kommune i Der er således vist de strækninger hvor forslaget til vandplanens baselineforudsætninger angiver målsætningsopfyldelse i 2015 (blå), samt de strækninger hvor baseline indikerer at der ikke er målsætningsopfyldelse (rød). Ud af 310 km målsatte vandløb, vurderes målsætningen ikke opfyldt i 103 km i For at få opfyldt vandløbsmålsætningerne skal der gennemføres en række aktiviteter ud over baseline-indsatsen, og hvad der ellers reguleres gennem spildevandsplanen. Disse øvrige tiltag omfatter især vandløbsrestaurering, mindre grødeskæring, genåbning af rørlagte vandløbsstrækninger og fjernelse af vandløbsspærringer. I første planperiode laves der en supplerende indsats i 33 km vandløb. Staten har udsat indsatsen over for de resterende vandløb til næste og sidste vandplanperiode, der udløber henholdsvis 2021 og Det er således højst 33 km af de 103 km vandløb, der vil kunne opnå målopfyldelse i Dette forudsætter, at de supplerende indsatser er tilstrækkelige og har effekt inden Det må konkluderes, at den miljøforbedrende indsats i Aarhus Kommunes Spildevandsplan er i overensstemmelse med indsatsprogrammet i statens forslag til vandplaner, men i øvrigt også med forudsætningerne i de p.t. formelt gældende regionplaner.

9 9 Vandplan Målsætning vandløb Målsætning opfyldt 2015, 207 km Målsætning ikke opfyldt 2015, 103 km Rørlagte vandløb Kloakerede områder Perspektivarealer Bærmose Grøft - Øvre løb Holmkær Grøft - Nedre løb Nibæk Spørring Å - Todbjerg Bæk - Mortorvej Ogstrup Bæk Spørring Å - Øvre løb Ellebæk Skader Å Risvang Bæk - Øvre løb Todbjerg Bæk Vl. i Sophie-Amaliegård Skov Rosenholm Å Hornslet Bæk Hulbæk Savmølleskov Bæk Havskov Bæk Studstrup Hjortshøj Tagmose Bæk Skødstrup Bæk Hjortshøj Bæk Lilleå - Udspring- Møllehus Baskærskov Bæk Hørslev Bæk Vl. i Stjær Stenskov, øst Vl. fra Hørslev Hørslev Bæk-tilløb Jeksen Bæk Yderup Bæk Lyngbygård Å Sabro Storkesig Bæk Brændemose Grøft Kildebæk Afløbet fra Åbo, til Tyvbæk Århus Å Vl. ved Tarskov Mølle Afløb fra Hvinning Mose Voldbæk Afløb fra Årslev Blåhøj Bæk Afløb fra Kattrup Stormose Vitved Bæk Bukbæk Egå Tilst Brabrand Holmstrup Bæk Ballebæk Koldkær Bæk Børup Grøft Tulshøj Bæk Vl. nordvest for Lisbjerg Bro Elmose Grøft Vl. v. Gyldenkronevej Lisbjerg Bæk Lisbjerg Lykkebæk Don Bæk Hørretskov Bæk Giberå Beder Bæk Risskov Bæk Havreballe Bæk Søsterhøj Bæk Silistria bæk Vl. ved Enemærket Hovedgrøften Vienge Kanal Åbyhøj ÅRHUS Åby Holme Fiskbæk Borgmesterhøj Bæk Kobjerg Bæk Enghave Bæk Egå Risskov Vadbro Bæk Skæring Bæk Møddebro Bæk Onsted Bæk-tilløb Onsted Bæk Løjenkær Bæk Findal Bæk Tilløb fra Bjergene Kragebæk - Øvre dele Storenor Bæk Vl. i Pøel Skov Odder Å Målforhold: 1: Figur 3.1. Statens vurdering af målopfyldelse for vandløb i Aarhus Kommune i 2015, ifl. forslag til vandplan fra juni 2013.

10 Grundvandsbeskyttelse Retningslinjer for beskyttelse af grundvand I forslaget til vandplanerne for Aarhus Bugt, Randers Fjord og Horsens Fjord er der angivet bindende miljømål for grundvandet. Retningslinjer i forslaget til vandplanerne viser, hvordan miljølovgivningen skal administreres, så miljømålene kan opfyldes. Dette har betydning i forbindelse med behandling af ansøgninger om nedsivning af spildevand og overfladevand og ved placering og indretning af spildevandsanlæg, som kan risikere at forurene grundvandet. F.eks. foreskriver forslaget til vandplanernes retningslinje 40 og 41, at der ved placering og indretning af anlæg, der kan indebære en risiko for forurening af grundvandet skal tages særlige hensyn til beskyttelsen af grundvandsressourcen. Beskyttelseszone om drikkevandsboringer Med hjemmel i miljøbeskyttelsesloven er der fastsat en 300 m beskyttelseszone omkring boringer til drikkevandsforsyning. Inden for beskyttelseszonen må der normalt ikke etableres spildevandsnedsivning. For yderligere at beskytte boringerne har Aarhus Kommune besluttet at udlægge såkaldte Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO), der også har hjemmel i miljøbeskyttelsesloven. I disse områder vil der f. eks. kunne stilles skærpede krav til tætheden af spildevandsanlæg, herunder ledninger m.m., så spildevand ikke udsiver. BNBO-områderne vil oftest være mindre end 300 m beskyttelseszonerne. Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse De områder, som det derudover er vigtigst at beskytte, er områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD). Det skyldes, at grundvandsforekomsterne her skal kunne udgøre grundstammen i den fremtidige drikkevandsforsyning. For disse områder vil der blive udarbejdet detaljerede indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, hvori risikoen for forurening fra spildevandsanlæg vurderes og den nødvendige indsats for forebyggelse af forureningen beskrives. 3.3 Klimaplan Aarhus Byråd har besluttet, at kommunen i 2030 skal være CO 2 -neutral og fri for brug af fossile brændsler /3/. Forskellige alternative løsninger på spildevandshåndteringen vurderes derfor også energimæssigt, så det er muligt vælge at de mest CO 2 -venlige løsninger blandt i øvrigt miljømæssigt ligeværdige løsninger. Klimatilpasningen handler også om at skabe tid og plads til mere vand fra nedbør og havvandsstigninger. Denne udfordring kan ikke alene løses gennem spildevandsplanen med større rør og bassiner. Pladsen i det åbne land, f.eks. langs vandløb og søer må også inddrages, ligesom der skal være plads til strømningsveje på terræn i byerne. Denne del af planlægningen ligger uden for spildevandsplanen, jf. afsnit Kommuneplan 2009 Kommuneplan 2009 forudsætter en byudvikling, som er baseret på en befolkningstilvækst på ca indbyggere frem mod 2030 /2/. En stigning i befolkningstilvæksten medfører en øget belastning med kvælstof og fosfor på Aarhus Bugt, uanset at spildevandet renses i fuldt udbyggede renseanlæg, som det sker i dag. Da der i forvejen er behov for en reduktion af næringssaltbelastningen på bugten, er befolkningstilvæksten en forureningsmæssig udfordring der skal tackles, jf. afsnit 3.5 om lokale miljømål.

11 11 Kommuneplan 2009 omfatter udvikling af mere natur i Aarhus. Det gælder mere skov, større bynære grønne områder, spredningskorridorer og ekstensivering af de vandløbsnære arealer i kommunen. Herudover er det målet, at Aarhus fortsat skal være selvforsynende med rent drikkevand. Dette sætter drikkevandsindvindingen og muligheden for opfyldelse af målsætninger for overfladevand under yderligere pres. Krav til minimumsvandføringer i vandløb kan således næppe forventes opfyldt gennem reduktion eller flytning af vandindvindingsboringer. Afstandskrav ved renseanlæg Ved placering af renseanlæg og ved udlæg af arealer til boligformål og anden forureningsfølsom anvendelse samt ved ændring af arealanvendelse skal der normalt sikres en sådan afstand mellem renseanlæg og forureningsfølsom anvendelse, at der ikke opstår lugt-, støjeller andre forureningsgener. I Kommuneplan 2009 er der som retningslinje herfor fastsat: Som udgangspunkt for vurderingen af afstanden mellem renseanlæg og forureningsfølsom bebyggelse m.v. anvendes en afstand på 100 m. Sandfilter på Marselisborg Renseanlæg, Aarhus. 3.5 Lokale miljømål Spildevandsplanen må ikke være i modstrid med statens forslag til vandplaner (og de p.t. formelt gældende regionplaner) og de miljømål der fremgår heraf. Nuværende og fremtidige målsætninger i statens forslag til vandplaner for vandløb og Aarhus Bugt medfører, at det kan være hensigtsmæssigt i spildevandsplanlægningen at operere med følgende lokale miljømål.

12 12 12 Næringssaltbelastning af Aarhus Bugt Belastningen af Aarhus Bugt med kvælstof og fosfor er allerede i dag for stor, jf. statens basisanalyse, som udgør grundlaget for forslaget til vandplanernes indsatsprogram. Med den aktuelle og forventede store befolkningstilvækst i Aarhus, jf. Kommuneplanen, vil næringssaltbelastningen af bugten fremover øges, uanset spildevandet renses lige så effektivt som i dag. Som et lokalt miljømål skal det derfor tilstræbes, at næringssaltbelastningen af Aarhus Bugt fra spildevand ikke giver anledning til en øget belastning i forhold til den nuværende statusbelastning (Den gennemsnitlige udledning i af kvælstof (TN) og fosfor (TP) fra renseanlæg i Aarhus Kommune til Aarhus Bugt udgjorde 146 tons TN og 7,1 tons TP). Der skal derfor kompenseres for merudledningen af kvælstof og fosfor som følge af befolkningstilvæksten. Det kan f.eks. ske gennem bedre rensning på renseanlæg, mindre udledning af urenset spildevand og/eller, hvis det er billigere og mere hensigtsmæssigt, f.eks. i vådområder, der fjerner kvælstof og fosfor. Minimumsvandføringer i vandløb I de næste vandplaner vil målsætningen for vandløb ifølge Naturstyrelsen udover smådyr på vandløbsbunden også blive bedømt ud fra fiskebestand og vandplanter. Dette vil medføre større krav til minimumsvandføringen i vandløb. For de vandløb der berøres af nedlægning af renseanlæg, fastsættes derfor lokale miljømål for minimumsvandføringen, der tager højde for de fremtidige krav til målopfyldelse. Målene fastsættes ud fra fiskebestandens krav til vandføring og vandstand. I denne spildevandsplan er lokale miljømål relevante for Giber Å og Fiskbæk, jf. afsnit Badevand Aarhus Kommune har en samlet kyststrækning på ca. 40 km, hvoraf ca. 15 km er udpeget til badeformål i Kommuneplanen /2/. Flere tiltag i denne spildevandsplan har sigte på at bibeholde eller forbedre badevandskvaliteten. Der er især fokus på vandkvaliteten ved de bynære strande, f.eks. vil separering af kloaksystemet i Komponistkvarteret (Carl Nielsens vej m.fl.) forbedre vandkvaliteten syd for Aarhus Havn, så det bliver muligt at bade på strækningen fra Tangkrogen til Varna. Ligeledes vil et separeringsprojekt vest for Riis Skov betyde en sikring af badevandskvaliteten ved Den Permanente samt give øgede muligheder for vandsportsaktiviteter i området nord for Aarhus Havn. Stranden ved Blommehaven Camping, Aarhus.

13 13 Nye kvalitetsbetegnelser for badevandet EU-badevandsdirektivet fra 2007 er nu fuldt implementeret i Danmark. Det betyder bl.a. at badevandet nu klassificeres i 3 kvalitetsklaser: Udmærket, God og Tilfredsstillende. Det er et krav i badevandsdirektivet at alle strande inden 2015 skal være klassificeret som mindst Tilfredsstillende. Den første klassificering er nu gennemført og viser at alle kommunens strande allerede nu opfylder kvalitetskravet, med undtagelse af en mindre strækning syd for Egåens udløb. Ved Tangkrogen er der permanent frarådet badning. Figur 3.2. Klassificering af strande i Aarhus Kommune 2012

14 14 14 Badevandsvarsling Natur og Miljø har i samarbejde med Aarhus Vand og DHI i 2012 etableret en badevandsudsigt, der er tilgængelig for alle på hjemmesiden samt App Badevand til iphone og Android mobil. Badevandsudsigten bygger på en avanceret computersimulering af strøm, vandtemperatur m.m. langs kysterne samt når der sker udledning af bakterier til havmiljøet af fortyndet eller renset spildevand af koncentrationen af fækale indikatorbakterier (f.eks. E. Coli) ved badestrandene. Når modellen beregner et bakterieniveau over grænseværdien, vil flaget skifte fra grønt til rødt. Figur 3.3. Badevandsprognose for Aarhus Kommune Figur 3.4 Badevandsprognose for Bellevue Strand

15 Klimatilpasning Beregninger fra Danmarks Meteorologiske Institut /6/ viser, at Danmark kan forvente mere nedbør, især om vinteren og stigende temperaturer. En af de største udfordringer er, at klimaændringerne fører til øget hyppighed, intensitet og varighed af ekstreme vejrbegivenheder. Danmark får således også ændrede nedbørsmønstre med somre præget af længere tørre perioder og kraftige skybrud. Vurderingen af de fremtidige klimaforandringer er baseret på scenarier, der også anvendes af FN s klimapanel IPCC, nedskaleret til danske forhold. På trods af forebyggende foranstaltninger med reduktion af CO 2 -emmissionen, kan der i fremtiden forventes kraftigere regnskyl end hidtil samt en højere vandstand i havene på grund af temperaturstigninger. Klimatilpasningen indebærer derfor, at der skal skabes plads til mere regnvand, og fremover skal der generelt i planlægningen tages højde for højere vandstand og oversvømmelsesrisiko langs vandløb, søer og kystområder. Overordnet kan nedbørsmønstret i Danmark opdeles i tre kategorier, jf. figur 3: Maksimal mm regn i hhv. 30 og 60 min. (Viby regnserie) % af årsnedbør mm C ~1 % mm B B - Dimensionsgivende regn ~19 % 5-7 mm A ~80 % 0,2 år 10 år 100 år Gentagelsesperiode 3.5. Hverdagsregn Dimensionsgivende regn - Skybrud A. Hverdagsregn den type af nedbør som forekommer mange gange i løbet af et år. Kloaksystemet er dimensioneret til at kunne håndtere denne type nedbør og mange af de alternative kloakeringselementer - eksempelvis LAR, har deres berettigelse netop her. Ca. 80 % af en typisk årsnedbør tilhører denne kategori. B. Kraftig (dimensionsgivende) regn regn der forekommer med op til 5 til 10 års mellemrum. Afløbssystemet er dimensioneret til maksimalt at kunne håndtere denne type nedbør men heller ikke mere. Ca. 19 % af en typisk årsnedbør ligger inden for denne kategori. Spildevandsplanen beskriver afløbssystemets funktion inden for de to første kategorier, A og B, og håndteringen af nedbøren er konkretiseret regnvandsdispositionsplanen.

16 16 16 C. Skybrud regn der er kraftigere end de to foregående kategorier. Kloaksystemet er ikke dimensioneret til at kunne klare nedbør af denne type hvilket ville være teknisk og økonomisk umuligt. Ca. 1 % af årsnedbøren der ligger i denne kategori. Som det fremgår af faktaboksen, regulerer spildevandsplanen kun regn, der statistisk set forekommer med 10 års mellemrum, svarende til A og B i figur 3.5. Skybrud forekommer statistisk set sjældnere, og med en regnintensitet, der giver opstuvning fra kloaksystemerne. For at kunne imødegå skybrud skal der sættes ind på mange andre områder end en opgradering af kloaksystemet: Overordnet fysisk planlægning hvor der sikres fornøden plads til nedbøren i skybrudssituationer i form af magasiner, landområder m.v. samt plads til overfladisk afledning. Den væsentligste strategi for at tilpasse Aarhus Kommune til klimaforandringer med øgede regnmængder bliver derfor at skabe tid og plads til vandet. I afsnit 4.2 er der redegjort for de klimatilpasningstiltag der kan reguleres gennem spildevandsplanen. Oversvømmelse ved Lystrupvej, Lystrup nord for Aarhus, den 26. august 2012.

17 17 4 Kloakanlæg 4.1 Kloaksanering status og planlagte anlægsarbejder Status for sanering af eksisterende kloak Aarhus Kommune har et samlet areal på ca hektar. Heraf er omkring ha kloakerede med i alt 2580 km kloakledninger. I løbet af de sidste 25 år er der arbejdet med kloaksanering i Aarhus Kommune. Der er gennemført systematiske undersøgelser og nødvendige saneringer af områder med 720 km kloakledninger. På nuværende tidspunkt er der undersøgelser og anlægsarbejder i gang i områder med ca. 360 km ledning. Områder med nye ledninger, som hovedsageligt er lagt efter 1980, er ikke medtaget i denne første gennemgang af Aarhus Kommunes kloaksystem. Der er 890 km ledninger i disse områder. Der mangler undersøgelse og nødvendig sanering i områder med i alt 610 km. I de fælleskloakerede områder, som ikke endnu er saneret, vurderes det i forbindelse med undersøgelserne, om kloaksystemet i området skal separeres eller om levetiden på ledningerne i området kan forlænges så meget, at området kan afvente at det separeres i henhold til den overordnede tidsplan for adskillelse af regnvand og spildevand En stor del af saneringsindsatsen har været rettet mod at nedbringe antallet af kældre, der oversvømmes af spildevand under regn, samt at løse problemer forårsaget af regnbetingede udledninger fra kloaksystemet til søer, vandløb og kystvande. Etablering af ny regnvandsledning.

18 18 18 Overordnet plan for sanering af kloaksystemet Den overordnede plan for sanering af kloaksystemet er en del af spildevandsplanen. Saneringsplanen er baseret på følgende: Den fysiske tilstand vurderet ud fra kloaksystemets alder Den hydrauliske tilstand vurderet på baggrund af beregninger af kloaksystemets kapacitet og indberetning af problemer med oversvømmelser af kældre, terræn m.m. Driftstilstanden Miljøtilstanden vurderet ud fra oplysninger om, hvor regnbetingede udledninger giver problemer i vandløb, søer og kystvande, eller hvor kloakledningerne ligger i sårbare områder i forhold til vandforsyningen Vurdering af konsekvenserne ved ledningsbrud Anden planlægning, som kan have en tidsmæssig indflydelse på et kloaksaneringsprojekt, eksempelvis koordinering med arbejdet på Marselistunnelen og Letbanen. Undersøgelsen og planlægningen af de nødvendige tiltag sker områdevist. Når saneringen opstartes i et givet område, undersøges først alle hovedledninger ved hjælp af en tv-inspektion. Dette giver et overblik over ledningernes fysiske tilstand. Sammen med beregninger af kloaksystemets kapacitet og kendskab til problemer i området er der hermed grundlag for planlægningen af de nødvendige saneringsaktiviteter. Anlægsarbejderne indpasses med de øvrige saneringsaktiviteter, så der løses så mange problemer som muligt indenfor den økonomiske ramme, samtidig med at en så optimeret udførelse af anlægsarbejderne som muligt opnås. Kloaksaneringsarbejder i planperioden Den overordnede saneringsplan indeholder et projektkatalog med samtlige områder, som endnu ikke er undersøgt med henblik på sanering. På hvert enkelt projekt registreres oplysninger om kloaksystemets tilstand og problemer i området. Alle de indsamlede oplysninger vægtes i en prioriteringsmodel, så der kan udvælges de områder til sanering, hvor problemerne samlet set er størst. I perioden forventes det, at der bl.a. igangsættes følgende nye saneringsplanlægningsprojekter: Sanering af områder i Holme, Højbjerg, Solbjerg, Stavtrup, Tranbjerg, Vejlby, Lisbjerg og Midtbyen. Dette vil indebære sanering af ledninger ved opgravning i ovennævnte områder samt i Marselis Boulevard, på Frederiksbjerg og i området ved Fuglebakkevej. Herudover har Aarhus Vand planlagt strømpeforinger af ledninger flere forskellige steder i kommunen, bl.a. i Marseliskvarteret, Skødstrup, Løgten, Skæring og Egå. Da projektkataloget fortløbende opdateres med nye oplysninger om kloaksystemet, kan der løbende ske tilpasninger i planerne som følge af koordinering med andre anlægsprojekter, optimering af projektafvikling og henvendelser om problemer i kloaksystemet m.v.

19 19 Men hensyn til den planlagte kloaksanering, som sker ved separatkloakering, henvises til afsnit På figur 4.1 ses status for sanering af kloaksystemet. Figur 4.1. Status for sanering af kloaksystemet.

20 Klimatilpasning - spildevandsplanen Den væsentligste strategi for at tilpasse Aarhus Kommune til klimaforandringer med øgede regnmængder er grundlæggende at skabe tid og plads til vandet. Det kan i praksis gøres ved en række forskellige tiltag, f.eks. ved at lave engsøer, lade vandløb oversvømme deres bredder og i størst muligt omfang tilbageholde regnvandet lokalt, hvor det falder. Herudover vil det være nødvendigt at have en plan for, hvordan regnvand kan afledes på terrænet ved skybrud, så vandet gør mindst skade. Egå Engsø og Egå Renseanlæg, Aarhus Kommune. Ved siden af spildevandsplanen vil der således skulle udarbejdes en plan for håndtering af regnvand under skybrud, idet kloaksystemet kun kan håndtere regnvand op til en vis regnintensitet, svarende til det serviceniveau, der fastlægges i spildevandsplanen. Serviceniveauet er defineret som det antal år der statistisk set går imellem, at vand fra kloakken stuver op på terræn. I separatkloakerede områder må opstuvning på terræn højst ske hvert 5. år, og i fælleskloakerede områder højst hver 10. år. Nogle klimatilpasningsløsninger til håndtering af tag- og overfladevand, kan takstfinansieres, såfremt de er mere omkostningseffektive end traditionelle spildevandstekniske løsninger. De tiltag til klimatilpasning, som kan reguleres og/eller finansieres gennem spildevandsplanen, er separatkloakering lokal afledning af regnvand ved nedsivning tilbageholdelse af regnvand i regnvandsbassiner forebyggelse af oversvømmelser fra tag- og regnvand i Aarhus midtby ved etablering af sluse og pumpeanlæg ved Aarhus Ås munding

21 21 Fremadrettet planlægning Aarhus Kommune vil i løbet af udarbejde en klimatilpasningsplan til blandt andet at kunne håndtere hyppigere og heftigere skybrud i fremtiden. Det er ikke kun Aarhus midtby, der er i risiko for oversvømmelser. Flere dele af kommunen langs vandløb, søer, kysten og højtliggende områder med fed lerjord har voksende problemer. Et stigende grundvandsspejl kan i nogle områder give problemer for regn- og spildevandsledninger. Klimatilpasningsplanen forudsættes at indeholde en kortlægning af risici, en prioritering af indsatsen og konkrete forslag til anlæg til forebyggelse af oversvømmelser i fremtiden Separatkloakering regn- og spildevand i hver sin ledning Strategi for adskillelse af regn- og spildevand i de eksisterende fælleskloaksystemer Kloaksystemer, hvor regnvand og husspildevand løber i hver sin ledning, har siden 1960 erne været den gængse kloakeringsmetode for nye byudviklingsområder, idet metoden har en række fordele i forhold til fælleskloaksystemet, hvor regnvand og spildevand løber i samme ledning. Klimaændringerne med kraftigere regn sætter kloaksystemerne under pres. For de fælleskloakerede systemer betyder det, at mange af ledningerne vil blive for små, så der enten skal lægges større ledninger for at klare de større vandmængder eller der skal fjernes regnvand fra fællesledningerne. Det kan f.eks. ske ved at udnytte regnvandet rekreativt til Vand i byen -projekter, etablere grønne tage, lægge supplerende regnvandsledninger, eller ved at grundejerne i større omfang end i dag håndterer deres regnvand på egen grund, f.eks. ved at nedsive tagvand m.v. I dag er ca. 63 % af de kloakerede arealer i Aarhus Kommune separatkloakeret, hvor regnvand og spildevand løber i hver sin ledning. Ca. 12 % af de kloakerede arealer er kun spildevandskloakeret, idet regnvand nedsiver lokalt eller afledes til dræn. DMI s registrering af nedbør den 26. august 2012.

22 22 22 For de resterende ca. 25 % af de kloakerede arealer, der fortsat er fælleskloakeret, vil det som udgangspunkt være en fordel også her at adskille regnvand og spildevand, når systemet alligevel skal saneres, eller der af anden årsag er behov for at skulle ændre systemet. Nedenfor er oplistet de væsentligste fordele ved at have regnvand og spildevand adskilt: Et adskilt system udgør den mest effektive løsning i forhold til at sikre borgerne mod opstuvninger i kældre og på terræn med spildevandsbelastet vand. Udledning af urenset spildevand (overløb) fra fællessystemet til vandløb, søer og Aarhus Bugt vil ophøre. Den samlede årlige vandmængde fra kloaksystemet til renseanlæggene vil blive reduceret væsentligt. Dette vil frigøre kapacitet på renseanlæggene, og samtidig vil driften af renseanlæggene blive mere stabil, når der er mindre udsving i vandmængderne. Ved nedlæggelse af de små renseanlæg i omegnsbyerne til Aarhus bliver spildevandet pumpet ind til de store renseanlæg. Da bykernerne i omegnsbyerne ofte er fælleskloakerede, undgås det ved en separering at skulle pumpe regnvand. Et adskilt system vil åbne mulighed for at skabe mere vand i bybilledet og bidrage til et rekreativt løft f.eks. ved udformning af regnvandssøer, der kan integreres i parkmiljøer. På baggrund af ovennævnte fordele blev det i Spildevandsplan vedtaget på langt sigt at adskille regn- og spildevand i alle de resterende fælleskloakerede områder. Etablering af en ny kloakledning ved tunnelering For at gøre kloaksystemerne så robuste som muligt i forhold til fremtidens klimaændringer, er det en fordel at holde regnvandet tilbage hvor det falder. Der er derfor oplagte muligheder i at kombinere separeringen med mulighederne for en lokal regnvandshåndtering (LAR). På Aarhus Kommunes hjemmeside findes der et katalog med forskellige LAR-metoder, som grundejere kan bruge som inspiration og vejledning. Adskillelse af regn- og spildevand kan medføre væsentlige omkostninger for de enkelte grundejere til omlægning af kloakledningerne på egen grund. I de fælleskloakerede områder vil stikledningerne på privat grund typisk være fra før 1960 erne, og dermed afskrevet. Stikledningerne har dog en værdi, hvis de stadig fungerer, men renovering/udskiftning vil skulle ske på et tidspunkt under alle omstændigheder.

23 23 Den overordnede strategi for adskillelse af regnvand og spildevand er, at man arbejder sig udefra og ind, således at den dyreste, og mest komplicerede del af arbejdet i Aarhus midtby gemmes til sidst. Der er tale om en strategi, som vil kunne ændres undervejs, f.eks. hvis der opstår problemer i et område, der kræver hurtigere indsats end oprindelig planlagt. Adskillelsen af regnvand og spildevand gennemføres i en række hovedfaser, se figur 4.2. Figur 4.2 Faseopdeling af separatkloakering af fælleskloakerede områder

24 24 24 Områderne i de enkelte faser er ikke prioriteret, og ny viden vil kunne medføre, at et område flyttes fra den ene fase til den anden fase. Den eksisterende overordnede strategi og tidsplan fastholdes. Dog justeres planen, således at fire områder fremrykkes på grund af konstaterede problemer. For at forbedre badevandskvaliteten ved Tangkrogen og syd for Den Permanente fremrykkes separatkloakering af oplandet ved Komponistkvarteret (Carl Nielsens Vej/Strandvejen) og ved Vorregårds Alle og Risvang Alle vest for Riis Skov. For at mindske aflastninger af urenset spildevand fra pumpestationer og overløb fremrykkes separatkloakering af Årslev og oplandet ved Husumvej lige syd for Marselis Boulevard i forhold til den udmeldte overordnede tidsplan i Spildevandsplan I tabel 4.1 er vist den samlede, justerede tidsplan for separatkloakeringen. Separering påbegyndes Spildevandsplan : Risskov, Harlev, Stavtrup og dele af Brabrand (De to sidst Er påbegyndt nævnte er færdiggørelse af Aarhus Å-projektet) Denne spildevandsplanperiode: Spørring, Mejlby, Hårup, Trige, Sabro, Solbjerg, Mårslet, 2013 Beder, Årslev og områderne ved Strandvejen, Vorregårds Alle, Risvang Alle og Husumvej. Den korte tidshorisont: Omegnsbyerne Malling, Tilst, Egå, Løgten-Skødstrup 2017 og Lystrup samt Brabrand, Den mellemlange tidshorisont: Oplandet til Viby og Åby Renseanlæg, bl.a. del af Højbjerg, 2020 Viby, Holme, Åby, Åbyhøj og Hasle. Den lange tidshorisont: Oplandet til Egå og Marselisborg Renseanlæg, bl.a Marseliskvarteret, Frederiksbjerg, Skåde, del af Højbjerg, Trøjborg, Christiansbjerg og resten af Risskov Den meget lange tidshorisont: Aarhus Midtby Separering afsluttet Tabel 4.1. Overordnet tidsplan for separatkloakering i Aarhus Kommune En nærmere analyse af den mest optimale rækkefølge på separeringen baseret på kloak-systemets problemer, sammenholdt med ønsket om separering af sammenhængende områder, kan medføre at rækkefølgen ændres. Indsatsen med separatkloakering koordineres med den generelle kloaksanering, der omfatter både separat- og fællessystemet. Indsatsen koordineres derfor også med andre større anlægsprojekter, f.eks. Marselistunnelen. I den årrække, det tager at separatkloakere alle fælleskloaksystemer i Aarhus Kommune, er det forudsat og indregnet, at den del af kloaksystemet, der ikke separeres, saneres og vedligeholdes i nødvendigt omfang.

25 25 Regnvandsdipositionsplan I spildevandsplan blev der fremlagt en overordnet dispositionsplan for kloakeringen af nye byudviklingsområder samt for perspektivarealer ved Lisbjerg og Nye. I spildevandsplan er der arbejdet videre med regnvandsdispositionsplanen ud fra følgende forudsætninger: Overfladevandet ønskes så vidt muligt afledt lokalt ved nedsivning (Lokal Anvendelse af Regnvand = LAR-løsninger). Herved opnås en naturlig tilbageholdelse af regnvandet, som giver langsommeligheden tilbage og reducerer risikoen for oversvømmelser. For områder hvor det ikke er hensigtsmæssigt at nedsive overfladevandet etableres separat regnvandskloak, med afledning gennem bassiner, der har til formål at forsinke og rense overfladevandet I forbindelse med lokalplanlægningen kan der arbejdes med andre løsninger som f.eks. grønne tage, der reducerer mængden af regnvand ved fordampning, eller krav til befæstelsesgrader og typer. Borgerne opfordres endvidere til på frivillig basis at arbejde med LAR-løsninger f.eks. gennem LAR-kataloget, der ligger som inspiration på Aarhus Kommunes hjemmeside Nedsivning af regnvand (LAR) Ved at håndtere regnvandet lokalt nedsættes belastningen på kloakanlæggene og de vandområder, der modtager overfladevandet. Herudover medvirker lokal nedsivning af regnvand også til at øge dannelsen af grundvand/drikkevand. Ved at lade vandet nedsive, i stedet for at aflede det via en traditionel regnvandsledning, opnås endvidere en mere naturlig afstrømning, som mindsker oversvømmelsesrisikoen. Der opnås også en rensning af overfladevandet i jordmatricen, hvilket er med til at sikre et forbedret vandmiljø i nærtliggende vandløb og søer. Etablering af faskine til nedsivning af regnvand.

26 26 26 Nedsivningsområderne kan opdeles i: planområder (nye byggemodningsområder og perspektivarealer) eksisterende områder (områder der omlægges fra fælles- til separatkloak, samt byomdannelsesområder), hvor der åbnes op for at træde ud af kloakforsyningen mht. regnvand Planområder De områder, der er udlagt til planlagt kloakering i spildevandsplanen, er vurderet for deres egnethed for nedsivning i forhold til: kortlagt jordforurening grundvandets sårbarhed højtstående grundvand indledende vurdering af om jordbunden er egnet til nedsivning Kriterierne for om områderne er egnet til nedsivning, er nærmere beskrevet i dokumentationsdelen til spildevandsplanen. For de områder, der er udpeget til nedsivning vil der være behov for at bygherre gennemfører en mere detaljeret undersøgelse af jordbundsforholdene før området udbygges. Hvis en sådan undersøgelse dokumenterer/sandsynliggør, at det ikke er muligt at nedsive regnvand, etablerer Aarhus Vand i stedet en traditionel regnvandskloak i området. Ud af samlet set ca ha planlagt kloakeret område er ca. 420 ha udlagt som muligt nedsivningsområde, som vist på figur 4.3 Eksisterende områder Eksisterende områder, hvor der åbnes op for at træde ud af kloakforsyningen mht. regnvand Med en beslutning om at give mulighed for at ophæve tilslutningsretten og pligten for afledning af overfladevand skabes der mulighed for at arbejde med lokal afledning af regnvand i eksisterende byområder i større skala. I følgende områder gives der mulighed for at ophæve tilslutningsretten og pligten for afledning af overfladevand: Tre kloakoplande i Brabrand (opland M014, M036, og del af M032), komponistkvarteret (opland O054 og O058) samt området ved Risvangs Alle (opland Q011, Q010 og Q013). Placeringen af kloakoplandene fremgår af Aarhus Kommunes hjemmeside Spildevandsdata på kort. I praksis betyder udpegningen, at Aarhus Kommune, Aarhus Vand og grundejerne i de nævnte kloakoplande, kan gå i dialog og få undersøgt, hvor vidt det er teknisk, økonomisk og miljømæssigt hensigtsmæssigt, at grundejeren selv håndterer regnvandet internt på grunden, som alternativ til, at Aarhus Vand etablerer en traditionel separatkloak i området. Hvis enighed opnås, vil grundejerne kunne få tilbagebetalt tilslutningsbidraget for regnvand. Forudsætningen for mod tilbagebetaling af tilslutningsbidraget for regnvand at kunne træde ud af kloakforsyningen er, at der ikke sker en væsentlig forringelse af forsyningens økonomi, at der er enighed mellem grundejer og kommunen og at grundejerne forinden har opnået tilladelse til alternativ bortskaffelse af overfladevandet.

27 27 Figur 4.3. Kloakoplande (grøn signatur), hvor der som udgangspunkt kun etableres spildevandskloak, idet området vurderes egnet til nedsivning..

28 28 28 Såfremt ovenstående er opfyldt, og der er enighed mellem grundejer, Aarhus Kommune og Aarhus Vand om at lade enten hele eller større sammenhængende dele af et kloakopland udtræde af kloakforsyningen, vil disse ejendomme blive fritaget for tilslutningsretten og -pligten mht. overfladevand, mod at grundejer får tilbagebetalt et beløb, som maksimalt svarer til ejendommes tilslutningsbidrag for regnvand. Såfremt der på et senere tidspunkt ønskes gentilslutning af overfladevand fra en ejendom, der er udtrådt af kloakforsyningen, skal dette ske på lige vilkår med nye tilslutninger. Dvs. ejendommen har som udgangspunkt ingen ret til en sådan gentilslutning, og hvis gentilslutningsmulighed opstår, vil tilslutning kræve betaling af det til enhver tid værende tilslutningsbidrag for overfladevand. Ovennævnte gælder udtræden af kloakforsyningen for større sammenhængende områder mod betaling. Der er dog intet i vejen for, at man som enkelt grundejer uanset beliggenhed - kan søge tilladelse til at afkoble sit regnvand fra kloakken og f.eks. nedsive det i stedet. Man får dog i disse tilfælde ikke tilbagebetalt tilslutningsbidraget Regnvandsbassiner For de områder, hvor overfladevandet ikke kan afledes lokalt ved nedsivning, skal regnvandet afledes gennem bassiner, der udformes som naturlige søer, eller alternativt tilpasses en urban placering i byområderne. Bassinerne har til formål at forsinke afstrømningen og rense vandet. Effekterne af de forventede klimaforandringer med mere og voldsommere regn forstærker behovet for, og øger arealkravene til bassinerne. Regnvandsbassiner vil ofte kunne placeres mest hensigtsmæssigt på lavtliggende arealer, tæt på de vandløb, som de afleder til. Det betyder, at nogle af bassinerne er placeret udenfor de lokalplanområder, som de betjener. Det er tilstræbt, at få indarbejdet så få og så store regnvandsbassinerne som muligt. Det betyder, at flere af bassinerne er etableret for flere delområder, der således kommer til at dele bassin. Regnvandsbassin for vejvand ved Søftenvej, Aarhus Kommune

29 29 Udpegningen af regnvandsbassiner er endvidere sket udfra følgende: der er udlagt bassiner for alle planoplande. Det betyder, at der også er udlagt bassiner for de områder der udlægges til nedsivning/lar, for at sikre, at der er plads til rådighed, hvis en detailundersøgelse viser, at det er uhensigtsmæssigt at nedsive i området. perspektivarealerne er som udgangspunkt ikke taget med, da der vil blive udarbejdet særskilte dispositionsplaner for disse. For de områder, hvor der er allerede er planlagt bassiner, er disse dog taget med (Elev og Harlev). det er vurderet om der er eksisterende kloakoplande, som med fordel kan inddrages i et nyt bassin. afledning af vandet fra bassinet er så vidt muligt tænkt sammen med de naturlige vandveje for at mindske risikoen for skader forårsaget af oversvømmelse, når vandet stuver op i afløbssystemet ved kraftig regn. bassiner og vandvejene er så vidt muligt koblet til kommuneplanens grønne/blå struktur og den rekreative anvendelse. bassinerne er så vidt muligt placeret udenfor 3 beskyttede naturområder. udpegning af arealer til bassinanlæg til forsinkelse og rensning af regnvand ved separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede områder. Den overordnede placering af bassiner er vist på spildevandsplanens detailkort. Der er samlet set planlagt ca. 100 nye regnvandsbassiner. Heraf er 7 af de planlagte bassiner af en forventet størrelse på mere end 1,5 ha ( m²), som vist på figur 4.4. Figur 4.4. Eksempler på placering af store regnvandsbassiner. De nye bassiner etableres som udgangspunkt af Aarhus Vand, der dermed også i visse tilfælde vil skulle erhverve arealet til et bassin forud for en byggemodning. Bassinet skal eventuelt kunne udbygges trinvist, hvilket indebærer, at dele af bassinet i en årrække måske vil skulle henligge som mere eller mindre uberørt natur. Senere må det tolereres, at det reserverede areal, i takt med at det nye byområde udvides, inddraget til bassin, som det er forudsat i spildevandsplanen.

30 30 30 Dykket udløb fra regnvandsbassin i Sabro, Aarhus Kommune. Der arbejdes videre med at få bassinerne udpeget som tekniske anlæg ved næste revision af kommuneplanen, hvor vand forventes at blive et tema, ligesom der i denne planperiode vil blive arbejdet videre på at få fastlagt en finansieringsmodel for etablering af de store fælles bassiner herunder om bassinerne skal etableres i fuld størrelse fra starten, eller med fordel kan udbygges successivt Sluse og pumpeanlæg i Aarhus Å Byrådet har besluttet at anlægge en sluse og pumpeanlæg ved Aarhus Ås udmunding for at forebygge oversvømmelser i midtbyen fra kraftig regn/skybrud. Med anlægget gives mulighed for at den nedre del af åen i skybrudssituationer kan anvendes som et langstrakt bassin og dermed skabe plads til store vandmængder som følge af mere intens regn. Dette har også en væsentlig positiv virkning på afledning af overfladevand i Aarhus en udledning, der flere steder sker til Aarhus Å og forudsætter, at vandstanden på strækningen ikke bliver for høj. Projekteringen afsluttes i 2013, hvor også anlægsarbejdet påbegyndes. Desuden har byrådet forudsat, at anlæg af slusen og pumperne med afledt drift er et klimatilpasningsprojekt, som finansieres via taksterne af spildevandsforsyningsselskabet Aarhus Vand. 4.3 Byudviklingsområder I Kommuneplan 2013 er der udlagt en række områder til byudvikling i planperioden. Andre arealer er udlagt som interesseområder/perspektivarealer til nye byer og større byvækstområder, der som udgangspunkt ikke forventes udbygget før efter Det er dog muligt, at de nye byområder ved Lisbjerg, Nye og Nørholm Skov inddrages til byformål i forbindelse med den næste Kommuneplan Bebyggelsen Isbjerget under opførelse på de bynære havnearealer, Aarhus.

Resume af Spildevandsplan 2010-2012

Resume af Spildevandsplan 2010-2012 Resume af Spildevandsplan 2010-2012 Revideret Juni 2012 Spildevandsplan 2010-2012 Aarhus Byråd vedtog Spildevandsplan 2010-2012 den 24. august 2011. Spildevandsplanen består af en tekstdel, en dokumentationsdel,

Læs mere

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 Den 25. juni 2012 Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2010-2012. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og -pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland

Læs mere

Indholdsfortegnelse. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

Indholdsfortegnelse. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2013-2016. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland Q007A, Risvangen/Vorrevangen. Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning.

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Regn og husspildevand løber i hver sin ledning i de kloaksystemer, som anlægges i dag,

Læs mere

Forslag til Spildevandsplan

Forslag til Spildevandsplan Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Forslag til Spildevandsplan 2013-2016 Tekstdel www.naturogmiljoe.dk 2 2 Indhold Indholdsfortegnelse...2 1 Om denne plan...3 1.2 Offentlig høring af spildevandsplanen

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Offentlig høring af Spildevandsplan Forslag til Spildevandsplan forslås sendt i tolv ugers offentlig høring.

Offentlig høring af Spildevandsplan Forslag til Spildevandsplan forslås sendt i tolv ugers offentlig høring. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Klik her for at angive tekst. Dato 26. maj 2016 Forslag til Spildevandsplan forslås sendt i tolv ugers offentlig høring. 1 Resume Befolkningstilvæksten

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 6 Regnbetingede udløb Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Generelt 4 2 Regnvandsudløb fra separatkloakerede oplande 4 2.1 Regnvandsudledning

Læs mere

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning.

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. Niveau 1 Overordnet målsætning for spildevandsplanen. At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. At håndtere og behandle spildevand og regnvand i kommunen på en stabil,

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN BILAG 4: MILJØVURDERING

FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN BILAG 4: MILJØVURDERING FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN 2014-2020 BILAG 4: MILJØVURDERING GULDBORGSUND KOMMUNE CENTER FOR MILJØ & PLAN 03-09-2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund... 3 2 Scenarier... 3 3 Miljømål... 4 4. Foranstaltninger

Læs mere

Strategi for håndtering af regnvand

Strategi for håndtering af regnvand 2015 Strategi for håndtering af regnvand Teknik og Miljøcente 01 01 2015 Indhold Hvorfor en strategi vedrørende regnvand s.2 Byrådets vision s.3 Vandets kredsløb s.4 LAR, Lokal Afledning af Regnvand s.

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 17 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken i den sydlige del af Grønbjerg

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 17 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken i den sydlige del af Grønbjerg R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 17 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af fælleskloakken i den sydlige del af Grønbjerg Udarbejdet den 3. november 2017 Vedtaget i Byrådet den 13.

Læs mere

Resume. Spildevandsplan 2014-2017

Resume. Spildevandsplan 2014-2017 Resume Spildevandsplan 2014-2017 1. Indledning Spildevandsplanlægning handler om hygiejne, håndtering og behandling af spildevand, vandmiljø i vores vandløb, søer, fjorden og havet herunder badevand. Denne

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2012-2016 LAR i Lidemark Februar 2018 Indholdsfortegnelse Resumé...1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg...1 Indledning...2 Plangrundlag...3 Lovgivning...3

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing Udarbejdet den 5. oktober 2017 Vedtaget i Byrådet den 13. marts

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Hvorfor Lolland Forsyning A/S? Alle Lolland Kommunes forsyningsvirksomheder er med virkning fra 1. januar 2007 udskilt

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Campus Køge

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Campus Køge Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2012-2016 Campus Køge Februar 2015 Resumé Ændret belastning af recipienter og renseanlæg Indledning Plangrundlag Lovgivning Lokalplan Miljøvurdering Spildevandsplanen Status

Læs mere

Tema: Kloakering. Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard

Tema: Kloakering. Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard Tema: Kloakering Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard Klimatilpasning vi reagerer proaktivt ved blandt andet at lære af historien. Disposition 1. Vores 100 års regn. 5 steder ramt forskellige

Læs mere

Spildevandsplanen

Spildevandsplanen Spildevandsplanen 2016-2020 Den nye spildevandsplan indeholder en kortlægning af nuværende spildevandsforhold, samt en plan for udbygningen af spildevandsanlæg frem til 2020. Denne udgave af spildevandsplanen

Læs mere

Kloakforhold i sommerhusområderne

Kloakforhold i sommerhusområderne Kloakforhold i sommerhusområderne Behov og mulighed for kloakering i sommerhusområderne undersøgt i 2015-2016 Det var en del af de gamle/nuværende spildevandsplan I undersøgelsen har vi kigget på: Badevand

Læs mere

FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup

FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan 2016-2020 Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup Indhold 1. Indledning...3 2. Lov- og planlægningsgrundlaget...3 3. Beskrivelse af kloakoplandet

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 12. december 2017 Sagsid 17/21126 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Boligområde i, matrikel 19r m.fl. Guldager By, Guldager og matrikel 1d, 1aq og

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010 2019. Indhold 1. INDLEDNING 3 2. PLANLÆGNINGSGRUNDLAG 4 3. REGNVANDSAFLEDNING FRA GAMMEL KLAUSDALSBROVEJ 4 4. FREMRYKNING AF KLOAKERING AF TIBBEVANGEN

Læs mere

Tillæg 9 til Spildevandsplan

Tillæg 9 til Spildevandsplan Tillæg 9 til Spildevandsplan for Hedensted Kommune 2015-2020 Separering af kloaksystem og ophævelse af tilslutningspligt og ret for tag- og overfladevand for ejendomme på en del af Blæsbjergvej i Hedensted

Læs mere

Tillæg nr. 13 Spildevandsplan Boligområde ved Tøndervej i Bastrup - omfattet af lokalplan By- og Udviklingsforvaltningen

Tillæg nr. 13 Spildevandsplan Boligområde ved Tøndervej i Bastrup - omfattet af lokalplan By- og Udviklingsforvaltningen Tillæg nr. 13 Spildevandsplan 2012-2019 By- og Udviklingsforvaltningen Boligområde ved Tøndervej i Bastrup - omfattet af lokalplan 1218-12 Sagsnr. 14/17738 November 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge

Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge Forslag Vindinge Øst Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 2 1.1 Grundlag for tillægget 2 1.2 Omfang af tillægget 2 1.3 Lovgrundlag

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2017-2027 Juni 2017 Lolland Spildevandsplan 2017-2027 Vedtaget d. 22. juni 2017 Foto på forsiden: Erik Graham Lindstrøm & Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Det åbne land 4 6.1 Administrative

Læs mere

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Dato: 18. juni 2015 Sags nr. 820-2014-58070 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord,

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, Tønder Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, august 2015 Udarbejdet til: Tønder Kommune Kongevej

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 14 til. Spildevandsplan Tillægget omfatter:

Forslag til tillæg nr. 14 til. Spildevandsplan Tillægget omfatter: Forslag til tillæg nr. 14 til Spildevandsplan 2009-2018 Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 87 94 70 00 www.skanderborg.dk Teknik og Miljø Natur og Miljø Revideret september 2014 Tillægget

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING SPILDEVANDSPLAN Tillæg 6 til Spildevandsplan 2012- Alminde FORSLAG I HØRING FRA 22. OKTOBER TIL 19. DECEMBER Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 1.1 Eksisterende plangrundlag...3 1.2 Tillæg 6 i forhold

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Dato: 28. februar 2014 Sags nr. 820-2013-25330 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 8 Administrative forhold Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 BETALINGSVEDTÆGT... 4 1.1 Generelt... 4 1.2 Betalingsvedtægtens indhold... 4 2

Læs mere

Sammenfattende redegørelse af miljørapporten for Blå Plan efter miljøvurderingsloven

Sammenfattende redegørelse af miljørapporten for Blå Plan efter miljøvurderingsloven Bilag 1 Sammenfattende redegørelse af miljørapporten for Blå Plan efter miljøvurderingsloven Ved vedtagelse af Blå Plan skal der tages behørigt hensyn til miljørapporten og til de udtalelser, der er modtaget

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 22. august 2017 Sagsid 17/13852 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Boligområde nord for Eilif Krogagers Vej,, matrikel 3b og 3n, del af matrikel 26bk,

Læs mere

Stålmosen, Vindinge Spildevandsplantillæg nr. 7 vedr. nyt opland VIN-2ns, Vindinge

Stålmosen, Vindinge Spildevandsplantillæg nr. 7 vedr. nyt opland VIN-2ns, Vindinge Stålmosen, Vindinge Spildevandsplantillæg nr. 7 vedr. nyt opland VIN-2ns, Vindinge Forslag Stålmosen Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 2 1.1 Grundlag for tillægget 2 1.2 Omfang af tillægget 2 1.3 Lovgrundlag

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Østervang - Gørslev

Forslag til Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Østervang - Gørslev Forslag til Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan 2012-2016 Østervang - Gørslev November 2016 Resumé 1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg 1 Indledning 2 Plangrundlag 3 Lovgivning 3 Lokalplan 3 Miljøvurdering

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 7 til Spildevandsplan Nicolinelund Opland FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2018 TIL XX.

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 7 til Spildevandsplan Nicolinelund Opland FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2018 TIL XX. SPILDEVANDSPLAN Tillæg 7 til Spildevandsplan 2012-2020 Nicolinelund 3.1-3.2. Opland 940.15 FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2018 TIL XX. XXX 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 1.1 Eksisterende plangrundlag...3

Læs mere

1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer

1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer - 1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer Planen skal skabe grundlaget for at Skive Vand A/S kan udføre alle kloakeringsopgaver. Det drejer sig om separering af flere

Læs mere

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition Spildevandsindsatsen i vandplanerne Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen Disposition 1. Grundlag for fastlæggelse af spildevandsindsatsen 2. Vandplanernes krav til spildevandsrensning 3. Nye udpegninger 4.

Læs mere

Tillæg nr. 2013/8 til FaaborgMidtfyn Kommunes. Spildevandsplan. Forlængelse af spildevandsplanen og ændring af kloakoplande

Tillæg nr. 2013/8 til FaaborgMidtfyn Kommunes. Spildevandsplan. Forlængelse af spildevandsplanen og ændring af kloakoplande Tillæg nr. 2013/8 til FaaborgMidtfyn Kommunes Spildevandsplan Forlængelse af spildevandsplanen og ændring af kloakoplande April 2017 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. BESKRIVELSE... 2 2.1 Forlængelse

Læs mere

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Opdateringer i Videbæk

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Opdateringer i Videbæk RAPPORT Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2010-2020 Opdateringer i Videbæk Godkendt af Byrådet den 9.10.2012 T i l l æ g n r. 2 t i l s p i l d e v a n d s p l a n S i d e 2 I

Læs mere

INDHOLD. Udlægning af kloakopland for Storbylandsby ll, Halmstadgade 11 (LP 1074) samt østligt tilstødende område.

INDHOLD. Udlægning af kloakopland for Storbylandsby ll, Halmstadgade 11 (LP 1074) samt østligt tilstødende område. Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2017-2020. Udlægning af kloakopland for Storbylandsby ll, Halmstadgade 11 (LP 1074) samt østligt tilstødende område. INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 2. PLANLÆGNINGSFORHOLD...

Læs mere

Indhold. Bilag 1 Tekniske målsætninger for afløbssystemets tilstand... 21 Bilag 2 Prioriteringsindex... 24

Indhold. Bilag 1 Tekniske målsætninger for afløbssystemets tilstand... 21 Bilag 2 Prioriteringsindex... 24 Indhold 1. Indledning... 1 2. Sammenfatning... 1 3. Mission, vision og mål... 2 4. Fokusområder for den overordnede saneringsplan 2010-2011... 3 4.1 Klimatilpasning... 3 4.2 Adskillelse af regnvand og

Læs mere

Høringssvar til statens vandområdeplaner

Høringssvar til statens vandområdeplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra MTM Dato 30. april 2015 2015-2021 Aarhus Byråd skal fremsende høringssvar til statens forslag til for perioden 2015-2021. Planerne blev sendt i 6 måneders

Læs mere

Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune

Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune Den kommende spildevandsplan 2014 bliver den første spildevandsplan vedtaget i Furesø Kommune. Spildevandsplanen samler oplysninger om de eksisterende og

Læs mere

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune.

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune. Tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025 Lemvig kommunalbestyrelse har den 17. september 2014 vedtaget tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025. Kommuneplantillægget er udarbejdet i henhold

Læs mere

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan Punkt 11. Godkendelse af Spildevandsplan 2020-2031 - Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan 2019-020043 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller at

Læs mere

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger Forslag til tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2011 2021: Transportledning Hundested Melby Samt Ombygning af Hundested Renseanlæg og etablering af afskærende ledning til Melby Renseanlæg Hvidbog Høringssvar

Læs mere

SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 1 GLATTRUP BÆK

SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 1 GLATTRUP BÆK SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 1 GLATTRUP BÆK INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Om dette tillæg 3 1.1 Politisk behandling og offentlig høring 3 2 Planlægningsgrundlaget 5 2.1 Miljøvurdering 5 3 Omfang af tillæg 6 3.1

Læs mere

Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S

Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S Hvilken samfundsmæssig rolle har vi som forsyningsselskab? Vi skal sikre: Hygiejnisk og sundhedsmæssig sikker bortledning af

Læs mere

Program. 1. Velkomst og indledning ved rådmand Lasse P. N. Olsen. 2. Præsentation af forslag til Spildevandsplan

Program. 1. Velkomst og indledning ved rådmand Lasse P. N. Olsen. 2. Præsentation af forslag til Spildevandsplan Program 1. Velkomst og indledning ved rådmand Lasse P. N. Olsen 2. Præsentation af forslag til Spildevandsplan 2016-2027 Fra forslag til vedtagelse Mål/fokusområder/strategi og tiltag 3. Miljøvurdering

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 7 Det åbne land Vedtaget 15 maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 SPILDEVANDSHÅNDTERING I DET ÅBNE LAND 4 1.1 Udpegning af vandområder 4 1.2 Ejendomme 4 1.3

Læs mere

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen NOTAT Kundenavn : Kolding Spildevand as Til : Jette Nørregaard Jensen Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen Projektleder : Lars Bendixen Kvalitetssikring : Brian Rosenkilde Godkendt af : Lars Bendixen

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus. Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.dk Klimatilpasning Kortlægning, planer og handlinger Hvad satte os i

Læs mere

Forslag til ny Spildevandsplan 2013-24. Borgermøde 23. maj 2013

Forslag til ny Spildevandsplan 2013-24. Borgermøde 23. maj 2013 Forslag til ny Spildevandsplan 2013-24 Borgermøde 23. maj 2013 Dagsorden: Velkomst og præsentation ved formand for Udvalget for Miljø og Teknik Flemming Madsen. Spildevandsplan 2013-2024, principper og

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: 06.00.05-P16-2-14

Læs mere

TILLÆG NR. 196 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 196 TIL SPILDEVANDSPLAN Februar 015 Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 19 TIL SPILDEVANDSPLAN Nyt boligområde

Læs mere

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Spildevandsplanens regelsæt Mbl. 32: Eksisterende og planlagt kloak og rensning Ophævning af tilslutningsret Nedsivningsområder i det åbne land Renseniveauer

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 7 til Spildevandsplan Nicolinelund 3.1. Opland VEDTAGET AF STEVNS KOMMUNALBESTYRELSE D. XX.

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 7 til Spildevandsplan Nicolinelund 3.1. Opland VEDTAGET AF STEVNS KOMMUNALBESTYRELSE D. XX. SPILDEVANDSPLAN Tillæg 7 til Spildevandsplan 2012-2020 Nicolinelund 3.1. Opland 940.15 SPILDEVANDSPLANTILLÆG VEDTAGET AF STEVNS KOMMUNALBESTYRELSE D. XX.XXX 2019 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 1.1

Læs mere

Tillæg 17 til Herning Kommunes spildevandsplan for Snejbjerg og

Tillæg 17 til Herning Kommunes spildevandsplan for Snejbjerg og TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8037 miksr@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 06.00.00-P16-1-16 Tillæg 17 til Herning Kommunes spildevandsplan

Læs mere

Tillæg til spildevandsplan 2013-2021: Seniorlandsby ved Hannelundsvej. Delopland 589. Vedtaget til offentlig høring af Byrådet: 29.10.

Tillæg til spildevandsplan 2013-2021: Seniorlandsby ved Hannelundsvej. Delopland 589. Vedtaget til offentlig høring af Byrådet: 29.10. Tillæg til spildevandsplan 2013-2021: Seniorlandsby ved Hannelundsvej Delopland 589 Vedtaget til offentlig høring af Byrådet: 29.10.2014 Endeligt administrativt vedtaget 16.1.2015 Sagsnr. 012957-2014 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1,

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, 1 Tillæg nr. 002 Spildevandsplan 2012-2016 Hørsholm Kommune Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, Tagvand fra AB Opnæsgård og tag- og overfladevand fra 40 omkringliggende 2 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Tillæg til Spildevandsplan For et boligområde øst for Ulstrup Tillæg nr. 6 til Kalundborg Kommunes Spildevandsplan 1999-2013 Tillæg til Spildevandsplan For et boligområde øst for Ulstrup Tillæg nr. 6 til

Læs mere

Høringsnotat for KP-tillæg og Lokalplan 317 Offentlige formål, Tamdrupcentret, Lund

Høringsnotat for KP-tillæg og Lokalplan 317 Offentlige formål, Tamdrupcentret, Lund Sagsnr. 01.02.05-P16-10-18 Dato: 12.3.2019 2018 - Notat Høringsnotat for KP-tillæg 2017-7 og Lokalplan 317 Offentlige formål, Tamdrupcentret, Lund Planforslagene var i høring fra tirsdag den 4. december

Læs mere

Klimatilpasning i Odense Kommune

Klimatilpasning i Odense Kommune Klimatilpasning i Odense Kommune Præsentation af Kontorchef Charlotte Moosdorf Industrimiljø Tour de Klimatilpasning d. 7. september 2011 1 Globale klimaforandringer : Giver lokale udfordringer: Temperaturstigninger

Læs mere

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest.

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 11. september 2018 Sagsid 18/22236 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Erhvervsområdet Andrup Vest. Telefon 76 16 16 16 www.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Retningslinjerevision 2019 Klima

Retningslinjerevision 2019 Klima Retningslinjerevision 2019 Klima Indholdsfortegnelse Klima 3 Risiko for oversvømmelse og erosion 4 Sikring mod oversvømmelse og erosion 6 Afværgeforanstaltninger mod ekstremregn 8 Erosion og kystbeskyttelse

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. juni 2016 Sagsid 16/7150 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Forsinkelsesbassin på matrikel 1o Oksvang, Esbjerg Jorder. - Forsinkelsesbassin på

Læs mere

Spildevandsplan Tillæg nr Mulighed for udtræden for regnvand fra forsyningsselskabets kloaksystem. By- og Udviklingsforvaltningen

Spildevandsplan Tillæg nr Mulighed for udtræden for regnvand fra forsyningsselskabets kloaksystem. By- og Udviklingsforvaltningen Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 20 - Mulighed for udtræden for regnvand fra forsyningsselskabets kloaksystem By- og Udviklingsforvaltningen Dato 13. juni 2017 Journalnummer 17/1184 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Boligområder ved Skelbakken og Østermarken i Hjallerup (Skelbakken II, lokalplan 03-B og Østermarken, lokalplan 03-B-14.02)

Boligområder ved Skelbakken og Østermarken i Hjallerup (Skelbakken II, lokalplan 03-B og Østermarken, lokalplan 03-B-14.02) Forslag til tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2011-2014 for Brønderslev Kommune. Boligområder ved Skelbakken og Østermarken i Hjallerup (Skelbakken II, lokalplan 03-B-14.01 og Østermarken, lokalplan 03-B-14.02)

Læs mere

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf Randers Kommune Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune Tillæg nr 4/2010 FORSLAG Maj 2010 Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg E3, 8900 Randers C, tlf 89 15 15 15 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Miljøvurdering af Tillæg 2 til spildevandsplan Rødovre Kommune

Miljøvurdering af Tillæg 2 til spildevandsplan Rødovre Kommune Miljøvurdering af Tillæg 2 til spildevandsplan 2013-2020 Rødovre Kommune Juli 2017 INDHOLD 1 Indledning...1 2 Indhold af Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013-2020...1 3 Screening og scoping...1 4 Miljøvurderingens

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Klimatilpasning i Mogens Bjørn Nielsen, Afdelingschef, geolog Natur og Miljø Det hører I mere om: Hvad satte os i gang med klimatilpasning? høje vandstande i Aarhus Å og Aarhus Bugt i 2006 og 2007: Vi

Læs mere

Separatkloakering af fælleskloakeret opland PK10.01 i Gassum

Separatkloakering af fælleskloakeret opland PK10.01 i Gassum Forslag om Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune 2009 2012 Tillæg nr. 12/2011 Separatkloakering af fælleskloakeret opland PK10.01 i Gassum Miljø og Teknik Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 BAGGRUND

Læs mere

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning Separering af regn - og spildevand Guldborgsund Forsyning Baggrunden for separering af regnog spildevand. For mange kommuner herunder Guldborgsund giver det en udfordring fordi kloakledningerne, der skal

Læs mere

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt Punkt 6. Godkendelse: Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen vedrørende separatkloakering af ejendomme i den fælleskloakerede del af K-område 3.0.20 i Klarup inden den 31. december 2019.

Læs mere

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed?

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Vandplanernes miljømål Retningslinjer for Regnbetingede udløb Udlederkrav Bo Skovmark Naturstyrelsen Aalborg, 31. maj 2012 Naturstyrelsen SIDE 1 23 vandplaner

Læs mere

Bilag 1, scoping skema. Miljøvurdering af spildevandsplan.

Bilag 1, scoping skema. Miljøvurdering af spildevandsplan. Bilag 1, scoping skema Landskab Landskabelig værdi/ Byarkitektonisk værdi Ved placering af regnvandsbassiner for landskabelige og geologiske interesseområder. Nyanlæg indpasses således ift. disse områder.

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44

Tillæg til Spildevandsplan for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44 Tillæg til Spildevandsplan 2012-2020 for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44 Dato: 18-05-2016 Sags nr. 820-2015-56456 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan...

Læs mere

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015 Arrild kloakseparering Borgermøde den 15. april 2015 Dagsorden: 1. Velkomst (v. Jacob Riis Bols, Tønder Spildevand A/S) 2. Baggrund (v. Martin Madsen, Tønder Kommune) 3. Gennemgang af projektet (v. Jacob

Læs mere

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund Nøddelund Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2009 2013 Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800

Læs mere

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: +45 86 80 63 44 Fax: +45 86 80 63 45 E-mail: envidan@envidan.dk Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan 2009-2012 vedr. separering

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag.

TEKNIK OG MILJØ. NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. TEKNIK OG MILJØ NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. Dato: 8. august 2012 Sagsbehandler: admlv Indledning Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 25. juni 2012 bedt om en redegørelse

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2019 TIL XX. XXX 2019

SPILDEVANDSPLAN FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2019 TIL XX. XXX 2019 SPILDEVANDSPLAN Tillæg 10 til Spildevandsplan 2012-2020 Delrevision af separatkloakering Strøby Egede Etape B samt regnvandsbassin i og for Nimgården og Strandroseparken FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2019

Læs mere

Baggrund for tillægget

Baggrund for tillægget TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 19 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Vildbjerg (FORSLAG)

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. maj 2016 Sagsid 16/5923 Login hsf Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 For et erhvervsområde i Kjersing Øst på matrikel 1c, 1f, 1g, 1u, 1x, 1ab, 1ad, 1ae, 1an,

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes Spildevandsplan Tillæg nr. 12. Ændring af spildevandsplanens opland A18.4A, Ølsvej, Hobro Vest.

Mariagerfjord Kommunes Spildevandsplan Tillæg nr. 12. Ændring af spildevandsplanens opland A18.4A, Ølsvej, Hobro Vest. OCMO ApS Mariagerfjord Vand a s Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 06.00.05-P15-5-13 Ref.: Jens Kalør

Læs mere

Vision 2060 for KE Afløb. Hvorfor en forsyning har brug for en vision

Vision 2060 for KE Afløb. Hvorfor en forsyning har brug for en vision Vision 2060 for KE Afløb Hvorfor en forsyning har brug for en vision Del 1 HVORFOR HAR KØBENHAVNS ENERGI BRUG FOR EN VISION FOR AFLØB? Fremtiden Vi står over for fire store udfordringer: Håndtering af

Læs mere

Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen

Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen Hvad motiverer kommunen og forsyningen på det overordnede niveau Forhindrer forskellige

Læs mere

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Bilag 1: Andre kommers serviceniveau Revision 1 8. september 2009 Indhold Hvidovre Kommune 2 Greve Kommune 2 Herlev kommune 3 Gribskov kommune

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune

Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune Hjørring Kommune Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere ndal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune Tillæg 2 af 2016 Optagelse af vandløb

Læs mere

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 11 til Spildevandsplan Separering af Herborg

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 11 til Spildevandsplan Separering af Herborg RAPPORT Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag til Tillæg nr. 11 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af Herborg Udarbejdet den 24. juni 2015 Tillæg nr. 11 til spildevandsplan Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Spildevandsplan Tillæg nr. 13. Boliger nord for Bondebjergvej i Gyrstinge

Spildevandsplan Tillæg nr. 13. Boliger nord for Bondebjergvej i Gyrstinge Spildevandsplan 2005 Tillæg nr. 13 Boliger nord for Bondebjergvej i Gyrstinge Oktober 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Eksisterende forhold...

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune

Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune Vej & Park 29-01-2013 Sags-ID: 13/1064 Sagsbehandler: temi Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune Baggrund Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand A/S skal i fællesskab

Læs mere

Forslag til: Favrskov Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012. Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten

Forslag til: Favrskov Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012. Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten Forslag til: Favrskov Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012 Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten Marts 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 INDLEDNING... 3 1.1 Offentliggørelse og vedtagelse...3

Læs mere