Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning"

Transkript

1 Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning Medlemsmøde den 20. april 2017 i Foreningen for Arealer og Rettigheder i Danmark Indlæg v/partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun

2 2

3 3 Grundlovens 73, stk. 1 Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom uden, hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning. En ekspropriation er kun lovlig, hvis den er nødvendiggjort af en almen interesse, har hjemmel i lov og sker mod betaling af fuldstændig erstatning. Hvad er fuldstændig erstatning?

4 4 Fuldstændig erstatning Erstatningen skal sikre, at grundejerens formue er intakt. De almindelige erstatningsretlige betingelser: 1. Der skal være et ansvarsgrundlag opfyldt ved ekspropriation. 2. Skaden skal have medført et økonomisk tab. 3. Skadevolderens handling skal være årsag til skaden - der skal være årsagssammenhæng/kausalitet. 4. Der skal være påregnelighed/adækvans. Skadevolderen skal med rimelighed have mulighed for at forudse, at en skade af netop denne type eller omfang ville kunne opstå.

5 5 Fradrag for fordele Almindelig erstatningsregel. Har skaden medført en fordel for skadelidte, skal fordelen fratrækkes i erstatningsopgørelsen. Der kan foretages fradrag for fordele, hvis fordelen 1. har en nærmere forbindelse med tabet, 2. er forårsaget af den ansvarsbærende faktor (årsagssammenhæng) på 3. en påregnelig måde (adækvans).

6 6 Vejlovens 103 Erstatning for ekspropriationen efter 96 og de forberedende undersøgelser, der er nævnt i 99, fastsættes efter de almindelige erstatningsregler. Stk. 2. En eventuel værdiforøgelse, som den tilbageblivende ejendom skønnes at opnå på grund af ekspropriationen, skal fradrages erstatningen. Erstatningen kan helt bortfalde, hvis ejendommen skønnes at opnå en fordel, der er større end det tab, der påføres ejendommen på grund af ekspropriationen. I mange andre love henvises der i dag til vejlovens 103 med henblik på at sikre, at der kan foretages fradrag for fordele.

7 7 Eksempler Loven om Femern, 36, stk. 2 Ved erstatningsfastsættelsen finder reglerne i 51, stk. 1 og 2, i lov om offentlige veje anvendelse. (..) Loven om Odense Letbane, 6, stk. 4 Ved erstatningsfastsættelsen finder reglerne i 51, stk. 1 og 2, i lov om offentlige veje anvendelse. Jernbanelovens 30, stk. 5 Ved erstatningsfastsættelsen (..) finder 103 i lov om offentlige veje m.v. anvendelse. Loven om Hovedstadens Letbane, 24 b, stk. 2 Ved erstatningsfastsættelsen finder reglerne i 103 i lov om offentlige veje anvendelse.(..)

8 8 Vigtige pointer! Når der er lovhjemmel, kan der foretages fradrag for alle fordele! Diskussionen om generelle og specielle fordele er totalt forældet! Glem artiklen i UfR 2006.B.133 og den gamle praksis om fordele fra anlægget af metroen i København - det er helt ligegyldigt!

9 9 Dejlig afgørelse om fradrag for fordele MAD Grundejeren: Fordelen er generel, og der kan ikke foretages fradrag, jf. UfR 2006.B.133. Overtaksationskommissionen: Overtaksationskommissionen er (..) enig (..) i, at værdien af ejendommen forøges som følge af, at anlægget af stien gør det muligt at udstykke den. Kommissionen bemærker herved, at anlæggelsen af stien er en forudsætning for, at ny bebyggelse kan tages i brug (..). Overtaksationskommissionen finder, at denne fordel (værdistigning) (..) skal tages i betragtning ved erstatningsfastsættelsen, jf. vejlovens 51, stk. 2, også selvom de øvrige ejendomme i lokalplanområdet opnår samme fordel. Det er uden betydning, om ejerne ønsker at realisere den omhandlede værdistigning. Kommissionen bemærker særligt om den af ejeren påberåbte landsretsdom, at den ikke angår et tilfælde omfattet af vejloven, jf. herom UfR H.

10 10 Er fradrag for fordele urimeligt? Dem, der ikke afstår areal, får samme værdistigning. Er det urimeligt at foretage fradrag for fordele? A. Ross, Dansk Statsforfatningsret II, 3. udg., 1983, s. 695: Ved en række lovbestemmelser, der har stået uantastet gennem lang tid, er det fastslået, at fuldstændig erstatning ikke udelukker, at erstatningen afkortes under hensyn til de fordele, der gennem ekspropriationsforetagende tilføres restejendommen, og det gælder såvel specielle fordele (der tilfalder just restejendommen) som generelle fordele (der tilfalder også andre nærbeliggende ejendomme). (...) Fuldstændig erstatning udelukker altså ikke en sådan afkortning. At den i et vist omfang er urimelig er en anden sag. Måske er det urimeligt, men lovgiver har fastlagt retsstillingen

11 11 Nyere praksis - fradrag blev foretaget MAD stianlæg Kommunen eksproprierede 136 m 2 landzonejord til anlæggelse af en sti. Ejendommen, der var m 2, var omfattet af en lokalplan, der gjorde det muligt at opføre udstykke og bebygge ejendommene indenfor lokalplanområdet. Stien var en nødvendig forudsætning for ibrugtagning af ny bebyggelse. Overtaksationskommissionen fastslog, at erstatningen skulle bortfalde, da fordelen klart oversteg det opgjort tab. Det blev specifikt anført, at det var uden betydning, om ejerne ønskede at realisere værdistigningen. Det var også irrelevant, at der var andre ejendomme i lokalplanområdet, der fik samme fordel uden at afstå areal til stien.

12 12 Nyere praksis fradrag blev foretaget KFE vejanlæg Kommunen udlagde en privat fællesvej henover en ejendom, der afgav m 2 til vejen. Kommunen traf samtidig beslutning om anlæg af vejen og fordeling af udgifterne mellem de to tilstødende ejere, hvor kun den ene afgav areal. Overtaksationskommissionen nåede frem til, at erstatningen skulle bortfalde som følge af fordele, idet kommissionen henviste til, at ejeren til enhver tid [vil] kunne realisere denne fordel og kommissionen fandt derfor, at der skulle ske afkortning, selv om ejeren ikke måtte have aktuelle planer om udstykning af arealet.

13 13 Nyere praksis fradrag blev ikke foretaget MAD vejanlæg Overtaksationskommissionen afviste at foretage fradrag for fordele bl.a. under henvisning til, at den berørte ejer ved vejbidrag selv skulle betale for anlægget af den vej, som ejeren havde afstået areal til. KFE09.206/MAD stianlæg Der blev ikke foretaget fradrag for fordele i, hvor der blev eksproprieret areal til et stianlæg, der imidlertid ikke var nogen fordel for ejeren. Ejendommen var i kommuneplanen udlagt til institutionsbyggeri. Denne anvendelse kunne ejeren ikke selv igangsætte og ejeren opnåede ingen økonomisk fordel ved stianlægget i forbindelse med salget af arealet.

14 14 Nyere praksis fradrag blev foretaget KFE13.177/MAD vejanlæg Der blev eksproprieret areal til et vejanlæg. Ekspropriationen skete på grundlag af en lokalplan, der medførte, at der på restejendommen kunne opføres yderligere 534 em 2 beboelse. Fordelen var ifølge Overtaksationskommissionen så specifik og håndgribelig, at erstatningen skulle bortfalde. MAD vejanlæg Kommunen eksproprierede areal til anlæg af en sivegade, der skulle gøre det muligt for bilister at køre fra en forretningsejendom til en anden uden at komme ud på det overordnede vejnet. Overtaksationskommissionen foretog fradrag for de fordele, som omlægningen af vejforholdene i området havde haft for ejerens virksomhed i form af øget eksponering og kundetilstrømning.

15 Afgørelser om Cityringen ved Frederiksberg Centret 15

16 16 Ejerens erstatningskrav Ekspropriationskommissionens protokoltilførelse af 1. april 2016 Den naboretlige tålegrænse var ikke overskredet ejeren havde ikke krav på erstatning for mistet lejeindtægt. Kommissionen finder anledning til at bemærke, at såfremt man havde vurderet, at der dels havde været tale om et ansvarsgrundlag, og dels erstatningsberettiget tab, ville man have skullet foretage en vurdering af, hvorvidt der skulle ske fradrag for fordele, jf. Cityringloven 13, der henviser til Vejlovens 103, hvorefter der er hjemmel til at foretage fradrag for fordele. (..)

17 17 Ejerens erstatningskrav Ekspropriationskommissionens protokoltilførelse af 1. april 2016 (fort.) Kommissionen finder, at Frederiksberg Centeret lige siden det blev etableret har draget fordele af den nære beliggenhed i forhold til metrostationen. Således var metrobyggeriet oprindeligt en forudsætning for at centret kunne bygges med den givne bebyggelsesprocent. Det er åbenbart, at centret også vil drage fordele af den nye cityringlinje, som får omstigningsstation ved Frederiksberg Centret. (..) Kommissionen finder således, at Frederiksberg Centret vil nyde betydelige fordele af den kommende metrostation og den kommende forøgelse af passagerantallet. Kommissionen finder på baggrund af ovenstående og på baggrund af de grunde der er anført af Metroselskabet, at anlægget af Cityringen vil tilføre Frederiksberg Centret så betydelige fordele, at der såfremt man var nået frem til, at der skulle ydes erstatning i forbindelse med forlængelsen af anlægsperioden for Cityringen ville have foretaget et så substantielt fradrag for fordele, at der ikke ville blive tale om udbetaling af erstatning.

18 18 Fordele på infrastrukturområdet 1. Vejmyndigheden etablerer infrastruktur, som ejeren ellers skulle have etableret helt/delvist for egen regning 2. Vejmyndigheden etablerer infrastruktur, som muliggør en ændret anvendelse af området typisk følger ny kommune- og lokalplanlægning i kølvandet på infrastrukturen 3. Vejmyndigheden etablerer infrastruktur, der bare forbedrer forholdene

19 19 Hvorfor ikke flere sager om fradrag for fordele? Anlægsmyndigheden påberåber sig ikke altid fradrag for fordele. Glemsomhed? Tilbageholdenhed? Taksationsmyndighederne overvejer sjældent fradrag for fordele, hvis ikke det påberåbes af anlægsmyndigheden. Tilbageholdenhed? Bevisbyrde! Anlægsmyndigheden får ikke dokumenteret, at der er fordele. Sager, der går anlægsmyndigheden imod, indbringes sjældent for domstolene. Manglende retspraksis.

20 20

21 21

22 22 Hvordan kan fordelene komme til udtryk? Eksempler Vejmyndigheden etablerer infrastruktur, som ejeren ellers skulle have etableret helt/delvist for egen regning. Vejmyndigheden kan dokumentere ejerens besparelse. Vejmyndigheden etablerer infrastruktur, som muliggør en ændret anvendelse af området typisk følger ny kommune- og lokalplanlægning i kølvandet på infrastrukturen. Vejmyndigheden kan dokumentere de ændrede anvendelsesmuligheder og sandsynliggøre værdistigningen. Vejmyndigheden etablerer infrastruktur, der bare forbedrer forholdene. Vejmyndigheden må forsøge at dokumentere, at der sker en værdistigning.

23 23 Andre muligheder for at løfte bevisbyrden? Anlægsmyndigheder har ikke tradition for at benytte ejendomsmæglererklæringer el.lign. Kan nyere forskning bruges? Værdisætning af bykvaliteter: IFRO Rapport 216a, 216b og 216c Virksomheders værdisætning af byrummets kvaliteter: IFRO Rapport 235

24 24 Hovedkonklusioner på vejområdet Vejkryds: Detailhandelsvirksomheder betaler op til 7-14 % ekstra for at ligge i et kryds. Kontorer ligger noget lavere med 2-3 %. Større veje: Kontorer betaler op til 5 % mere for en beliggenhed lige ved en større vej aftagende til nul inden for blot meter. Motorvejsafkørsler og store veje: Lager- og produktionsvirksomheder betaler op til ca. 5 % ekstra for nærheden.

25 25 Case: Letbanestation ved Herlev station Der er en station. Der kommer en letbanestation. Anlægget medfører en gevinst for 31 mellemstore og 61 store kontorvirksomheder. Samlet gevinst på kr. årligt for de mellemstore og kr. årligt for de store kontorvirksomheder. Skal der betales erstatning ved ekspropriation?

26 26 Kontakt Hanne Mølbeck Partner København Offentlighed Virksomhed T M E ham@bechbruun.com København Danmark Aarhus Danmark Shanghai Kina T

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9)

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Aktuelle emner 2 1. Vejen i Vejen 2. Ekspropriation til ledninger 3. Erstatning - fradrag for fordele 4. Borgernes

Læs mere

Nødvendighedskravet i grundlovens 73

Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Den offentlige uddannelsesdag 2013 Ved partner Hanne Mølbeck 2 Grundlovens 73, stk. 1 Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom uden,

Læs mere

Fradrag for fordele. Casper Thybo Seniorjurist COWI A/S 2. DECEMBER 2015 VEJFORUM 2015

Fradrag for fordele. Casper Thybo Seniorjurist COWI A/S 2. DECEMBER 2015 VEJFORUM 2015 Fradrag for fordele Casper Thybo Seniorjurist COWI A/S 1 Fradrag for fordele Agenda Betingelser Generelle og Specifikke fordele Lovbestemt og ulovbestemt Vejloven 48 Veje som giver fordele bar mark Veje

Læs mere

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck 2 Hvad er naboret? Naboretten er regler udviklet i retspraksis, der begrænser en ejers beføjelser af hensyn til naboer. Visse ulemper skal tåles, men

Læs mere

NYT OM EKSPROPRIATION

NYT OM EKSPROPRIATION Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

Sidste nyt om gæsteprincippet

Sidste nyt om gæsteprincippet Sidste nyt om gæsteprincippet Aarhus, den 3. november 2016 2 Program 1. Lidt om gæsteprincippet 2. Østre Landsrets dom af 16. maj 2016 sammensatte anlægsprojekter 3. Højesterets dom af 21. september 2016

Læs mere

I henhold til grundlovens 73 er ejendomsretten som udgangspunkt ukrænkelig. 73 lyder således:

I henhold til grundlovens 73 er ejendomsretten som udgangspunkt ukrænkelig. 73 lyder således: 1 Ekspropriation Pålæg af dyrkningsrestriktioner Ekspropriation betyder grundlæggende, at en offentlig myndighed helt eller delvist overtager ejendomsretten til en ejendom fra en borger imod erstatning.

Læs mere

Ekspropriation sidste nyt

Ekspropriation sidste nyt Ekspropriation sidste nyt Hanne Mølbeck 2 Udvalgte emner 1. Naboret 2. Fradrag for fordele 3. Moms 4. Kan gæsteprincippet fraviges ved ekspropriation? 5. Forventningsværdi 6. Nedlæggelse - private fællesveje

Læs mere

Anlæg af offentlige veje. Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun

Anlæg af offentlige veje. Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 1 Anlæg af offentlige veje Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 2 Hvad handler dette om? Ikke om det Foto: Samvirke.dk og b.dk men om det! 3 Hvem skal betale? Hovedregel: Offentlige veje er en offentlig forpligtelse,

Læs mere

Ekspropriation bliv up to date. v/ partner Hanne Mølbeck Den offentlige uddannelsesdag 2014

Ekspropriation bliv up to date. v/ partner Hanne Mølbeck Den offentlige uddannelsesdag 2014 Ekspropriation bliv up to date v/ partner Hanne Mølbeck Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Disposition 1. Forslag til ny vejlov 2. Udkast til ny jernbanelov 3. Forundersøgelser hvor langt rækker hjemlen?

Læs mere

VEJFORUM Vejprojekter Hvad er der sket siden Vejforum 2013? Ny Solskovvej - Ny offentlig vej/lokalplanadgang.

VEJFORUM Vejprojekter Hvad er der sket siden Vejforum 2013? Ny Solskovvej - Ny offentlig vej/lokalplanadgang. Hvad er der sket siden Vejforum 2013? VEJFORUM 2014 Ekspropriation til vejanlæg Landinspektør Thomas N. Asmussen Vejprojekter 2014 Anlæg af Ny Solskovvej Vejareal til 0 kr. Areal til anlæg af offentlig

Læs mere

Ledninger og ekspropriation. Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun

Ledninger og ekspropriation. Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun Ledninger og ekspropriation Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 2 Dagens emne Nye fremmede ledninger Ingen aftale Privat ejendom 1. Kan man ekspropriere? 2. Hvilke vilkår får ledningen?

Læs mere

Lov om offentlige veje m.v.

Lov om offentlige veje m.v. Lov om offentlige veje m.v. Nr. 1520 af 27. december 2014 Transportministeriet LF 20 14/15 Kapitel 10 Ekspropriation og taksation Ekspropriationsmyndigheder 94. Ekspropriation til kommunale vejanlæg sker

Læs mere

EKSPROPRIATION OG TAKSATION

EKSPROPRIATION OG TAKSATION L 2014-12-27 nr 1520 Offentlige veje m.v. Kapitel 10 EKSPROPRIATION OG TAKSATION Ekspropriationsmyndigheder 94 Ekspropriation til kommunale vejanlæg sker efter reglerne i dette kapitel. Transportministeren

Læs mere

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven)

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Lov nr. 1520 om offentlige veje m.v. af 27. december 2014 Kapitel 10 Ekspropriation og taksation Ekspropriationsmyndigheder 94. Ekspropriation til kommunale

Læs mere

Vejforum Ekspropriation

Vejforum Ekspropriation Vejforum Ekspropriation LE34 Rådgivning landinspektør Lars Emil Vindfeld Møller & landinspektør Thomas Normann Asmussen December 2011 Ekspropriation 1. Forventningsværdi arealer til vejanlæg Hvornår er

Læs mere

Status på naboretten og ledningsområdet

Status på naboretten og ledningsområdet Status på naboretten og ledningsområdet Oplægsholdere Sarah Jano, Advokat, Senior Manager, Kammeradvokaten Jeanette R. Zinck Østergaard, Fagkoordinator Arealerhvervelse, Vejdirektoratet, Naboretten i udvikling?

Læs mere

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Hvornår er lodsejer afgiftspligtig? Overordnede betingelser for afgiftspligt Der er tale

Læs mere

Moms i ekspropriationsprocesser

Moms i ekspropriationsprocesser Moms i ekspropriationsprocesser Aarhus, den 3. november 2016 2 Problemstilling Der findes mange ekspropriationshjemler i lovgivningen, men alle hjemler skal administreres under hensyntagen til grundlovens

Læs mere

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven)

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Lov nr. 1520 om offentlige veje m.v. af 27. december 2014 Kapitel 5 Sikring af Vejanlæg Pålæg af byggelinjer 40. Vejmyndigheden kan pålægge vejbyggelinjer, når

Læs mere

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE 1 PROGRAM Velkomst og orientering om mødets baggrund og dagens program, v/ Teamchef Ejendom & Jura, Brian Lambertsen Gennemgang af lovgrundlaget for ekspropriation af fast

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup

Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup Borgermøde den 27. september 2018 om indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup v/ professor

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 378 Offentligt J.nr. NST-101-00732 Den 29. marts 2012 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål AP Er det

Læs mere

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført :

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført : Faaborg-Midtfyn Kommune Jens Peter Ohlsen Nørregade 4 5750 Ringe Mads Kobberø Advokat J.nr. 038704-0005 mko/lf T +45 72 27 35 12 mko@bechbruun.com 13. august 2008 Vedr. Planforhold - sommerhus 1. Indledning

Læs mere

Borgernes retssikkerhed. beskyttelse af den private ejendomsret i forbindelse med transportkorridorer

Borgernes retssikkerhed. beskyttelse af den private ejendomsret i forbindelse med transportkorridorer Borgernes retssikkerhed beskyttelse af den private ejendomsret i forbindelse med transportkorridorer Oplæg om det offentliges forpligtelser i forhold til borgernes retssikkerhed og ejendomsret for medlemmer

Læs mere

Ekspropriation til veje i lokalplaner

Ekspropriation til veje i lokalplaner Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning, Årg. 122, Nr. 47, 1-7 (2014) Hans Faarup Ekspropriation til veje i lokalplaner Hans Faarup Landinspektør ABSTRACT Der indgår næsten altid vejanlæg, når der

Læs mere

Etablering af cykelsti mellem Thorsø og Sall

Etablering af cykelsti mellem Thorsø og Sall Dato 2. oktober 2015 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon 7244 3113 Dokument 15/07542-23 Side 1/5 Etablering af cykelsti mellem Thorsø og Sall I brev af 5. maj 2015 har du klaget over

Læs mere

Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej

Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/15959-8 Side 1/5 Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej I har i brev

Læs mere

Udviklingsselskabet By & Havn I/S.«

Udviklingsselskabet By & Havn I/S.« LOV nr 156 af 18/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2014-2843 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring

Læs mere

Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen

Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen Nyborgmødet 2016 Afgørelser på ekspropriationsområdet Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen 1 Agenda Om Peter Mortensen Forventningsværdi Ejendomsforringelse Gæsteprincippet Moms på ekspropriationserstatning

Læs mere

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland Forretningen den 18. juni 2013, Sag SJ 5-2013 Sag: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af ca. 11,27 ha.

Læs mere

Værdien af arealer til tekniske anlæg hvornår er de billigst?

Værdien af arealer til tekniske anlæg hvornår er de billigst? Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning, Årg. 122, Nr. 47, 1-7 (2014) Finn Kjær Christensen og Martin Korgaard Værdien af arealer til tekniske anlæg hvornår er de billigst? Finn Kjær Christensen

Læs mere

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane vil strække sig over 27 km fra Lyngby til Ishøj og er planlagt til at åbne i 2021. Den vil køre på tværs af S-togsnettet

Læs mere

NOTAT ERSTATNINGSFASTSÆTTELSE EFTER VANDLØBSLOVENS 51

NOTAT ERSTATNINGSFASTSÆTTELSE EFTER VANDLØBSLOVENS 51 NOTAT ERSTATNINGSFASTSÆTTELSE EFTER VANDLØBSLOVENS 51 1. PROBLEMSTILLING 1.1 Nærværende notat omhandler hvad der er indeholdt i tabs-/erstatningsbegrebet i vandløbslovens 51, herunder hvilke principper

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Ekspropriation December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Ekspropriation

Læs mere

Afgørelse klage over udgiftsfordeling Kong Valdemars Vej kommunens sagsnr. 2015-1697

Afgørelse klage over udgiftsfordeling Kong Valdemars Vej kommunens sagsnr. 2015-1697 Dato 28. oktober 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/13243-6 Side 1/6 Afgørelse klage over udgiftsfordeling Kong Valdemars Vej kommunens sagsnr. 2015-1697

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 11 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom Notat Sagsansvarlig Jens Flensborg Advokat (H) Sagsbehandler Jens Flensborg Advokat (H) Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 48 J.nr. 11974 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk

Læs mere

Vi har den 2. juni 2016 modtaget dine bemærkninger til vores udkast til afgørelse af 24. maj 2016.

Vi har den 2. juni 2016 modtaget dine bemærkninger til vores udkast til afgørelse af 24. maj 2016. Dato 10. juni 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/04841-20 Side 1/5 Ekspropriation af del af matr. nr. 4ek og 4cd Kregme By, Kregme, anlæg af sti

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG Torsdag den 5. marts 2014 kl. 9.30 samledes overtaksationskommissionen på pendlerpladsen ved Haverslev. Til stede

Læs mere

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101 Dato 27. februar 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03539-30 Side 1/6 Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej

Læs mere

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1 HMN GasNet P/S John Thorn Slide 1 Gæsteprincippet - aktuelle regler og afgørelser Der omlægges mange ledninger pga. diverse store projekter. Pga. ny jernbane København-Ringsted omlagt gasledninger for

Læs mere

DEN NYE VEJLOV INTRODUKTION

DEN NYE VEJLOV INTRODUKTION Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

om leje af almene boliger og lov om leje

om leje af almene boliger og lov om leje Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje (Nye kriterier for udsatte boligområder og ghetto-områder, initiativer

Læs mere

Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven

Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven Sted: Lumsås Forsamlingshus Dato: 16. december 2015 Oplægsholder: Rasmus Kruse Andreasen, Natur, Miljø og Trafik Dok. 306-2015-11983 Kystbeskyttelse - lovgrundlag

Læs mere

Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst som offentlig

Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst som offentlig Dato 17. august 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 15/07721-18 Side 1/5 Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst

Læs mere

Ekspropriation i praksis

Ekspropriation i praksis Ekspropriation i praksis This page intentionally left blank Hanne Mølbeck & Jens Flensborg Ekspropriation i praksis Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2007 Ekspropriation i praksis 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om jernbane

Forslag. Lov om ændring af lov om jernbane Lovforslag nr. L 173 Folketinget 2013-14 Fremsat den 26. marts 2014 af transportministeren (Magnus Heunicke) Forslag til Lov om ændring af lov om jernbane 1 I lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken Dato 15. juni 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 15/06153-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Overtagelse December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Overtagelse Introduktion

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 18 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune. Løbende erstatning for dækningsgrav.

Lyngby-Taarbæk Kommune. Løbende erstatning for dækningsgrav. 20-06-2007. Lyngby-Taarbæk Kommune. Løbende erstatning for dækningsgrav. Resumé: Statsforvaltningen har bl.a. på grundlag af Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse af 12. februar 2001 udtalt, er

Læs mere

Beskatning ved ekspropriation

Beskatning ved ekspropriation - 1 06.13.2017-38 (20170923) Beskatning - ekspropriation Beskatning ved ekspropriation Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Grundloven foreskriver, at ekspropriation kun kan ske, hvor almenvellet

Læs mere

Gæsteprincippet - Status

Gæsteprincippet - Status Vejforum Side 1 Gæsteprincippet - Status Advokat Benedicte Galbo Kammeradvokaten Advokat Anders Valentiner-Branth Horten Side 2 (BG) Private fællesveje Samme gæsteprincip gælder Offentlige veje Lov om

Læs mere

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Miljøministeren har sendt et lovforslag om ændring af planloven i høring. Lovforslaget ophæver kommunernes adgang til at ekspropriere

Læs mere

EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE

EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE EKSPROPRIATION TIL FORBEDRING AF VEJE Pjecen beskriver, hvad der sker, når staten eksproprierer. Hvad ekspropriation betyder Hvorfor der er en Ekspropriationskommission,

Læs mere

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003)

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003) LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET Ved specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll KØBENHAVNS METRO Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Ledningsprotokoller Gravearbejder Metroens etape 3 (påbegyndt ca.

Læs mere

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder Vejforum 2017 Hvor står vi med gæsteprincippet - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder 1 Indhold - Gæsteprincippets mødre - Hvad

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 Sag 71/2017 (1. afdeling) A (advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Gæsteprincippet ledninger i vejen

Gæsteprincippet ledninger i vejen Gæsteprincippet ledninger i vejen Af Landinspektører Christian Holmgaard Graversen, Landinspektørfirmaet Jens Bo I/S, chg@jensbo.dk, Henriette Liisberg-Larsen, LIFA A/S Landinspektører, hll@lifa.dk og

Læs mere

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 141 Bilag 3 Offentligt Transportministeriet Frederiksholms kanal 27F 1220 København K Sendt pr. mail til: trm@trm.dk og dog@trm.dk Dato: Svinninge 5. januar 2015 HØRINGSSVAR

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. december 2012 12/08337 PÅBUD OM AT FLYTTE HESTEHEGN OG FJERNE JORDVOLD Vejdirektoratet har behandlet din klage af 29. juli 2012. Du har på vegne af klagerne,

Læs mere

EKSPROPRIATION TIL VEJANLÆG

EKSPROPRIATION TIL VEJANLÆG Vejforum onsdag den 7. december 2016 EKSPROPRIATION TIL VEJANLÆG LANDINSPEKTØR THOMAS NORMANN ASMUSSEN TNA@LE34.DK SAMMENHÆNG MELLEM: EKSPROPRIATIONSERSTATNING, FORVENTNINGER OG OFFENTLIG PLANLÆGNING EKSPROPRIATION

Læs mere

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG 5. SEPTEMBER 2012 LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG Skønserklæringer indhentet til brug for voldgiftssag mellem entreprenør og bygherre kunne ikke tillægges sædvanlig bevismæssig værdi under en senere

Læs mere

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje Til lovforslag nr. L 38 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 19. november 2018 uden for betænkningen Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr. 13/15101

Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr. 13/15101 Dato 20. maj 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03893-12 Side 1/6 Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr.

Læs mere

Finansiering af metro til Rødovre

Finansiering af metro til Rødovre Finansiering af metro til Rødovre Rødovre Kommune 1 Indledning Forfatter: Kristian Kolstrup Dato: 1. december 2014 I dette notat giver vi et overblik over mulighederne for finansiering af en metro til

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2013 12/04047 EKSPROPRIATION AF DEL AF EJENDOM Vejdirektoratet har behandlet din klage af 12. april 2012 på vegne af klager over Kommunens ekspropriationsbeslutning

Læs mere

Klage over niveauforskel mellem ejendommen på V vej 2 og den offentlige vej som følge af en udvidelse af V vej

Klage over niveauforskel mellem ejendommen på V vej 2 og den offentlige vej som følge af en udvidelse af V vej Dato 9. oktober 2014 Dokument 14/10682 Side Klage over niveauforskel mellem ejendommen på V vej 2 og den offentlige vej som følge af en udvidelse af V vej Vejdirektoratet har modtaget din klage af 1. august

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. august 2012 12/05626 BET. FOR VEJBELYS. Vejdirektoratet har behandlet din klage af 29. maj 2012 over Kommunens afgørelse af 22. maj 2012 vedrørende betaling

Læs mere

GEVINSTER VED INVESTERINGER I BYLIV OG BYKVALITET

GEVINSTER VED INVESTERINGER I BYLIV OG BYKVALITET PARTER MILJØMINISTERIET KØBENHAVNS UNIVERSITET REGION HOVEDSTADEN KØBENHAVNS KOMMUNE RINGBY KOMMUNERNE AARHUS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE SKANDERBORG KOMMUNE BY & HAVN KILDEBJERG RY A/S KOLOFON Tekst

Læs mere

S/H-dom af 15. januar 2015 Cheminova mod Akzo Nobel. Partner, advokat Peter Stig Jakobsen

S/H-dom af 15. januar 2015 Cheminova mod Akzo Nobel. Partner, advokat Peter Stig Jakobsen S/H-dom af 15. januar 2015 Cheminova mod Akzo Nobel Partner, advokat Peter Stig Jakobsen 2 Erstatningssagens baggrund Kommissionens beslutning af 19. januar 2005 Akzo Nobel har deltaget i kartel om priser,

Læs mere

Hillerød Kommune har d. 6. juni 2006 vedtaget et vejudlæg og anlæg af udstykningsvej ved Engstien i Ny Hammersholt, bilag 1.

Hillerød Kommune har d. 6. juni 2006 vedtaget et vejudlæg og anlæg af udstykningsvej ved Engstien i Ny Hammersholt, bilag 1. Statsamtet København Hejrevej 43 2400 København NV Ny Hammersholt d. 28. juni 2006 Klage over Hillerød Kommune har truffet en uhjemlet beslutning Grundejerforeningen St. Stendam skal på vegne af Engstiens

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S og lov om trafikselskaber 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S og lov om trafikselskaber 1) Til lovforslag nr. L 102 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet

Læs mere

Redegørelse om fordeling af vejbidrag ved anlæg af Ny Absalonsvej og Hærvejsstien i byudviklingsområdet

Redegørelse om fordeling af vejbidrag ved anlæg af Ny Absalonsvej og Hærvejsstien i byudviklingsområdet Aarhus Ryhavevej 7 8210 Aarhus V 7733 2121 www.le34.dk Thomas Normann Asmussen +45 7733 2106 D +45 3163 9206 M TNA@le34.dk 19. august 2015 Projekt: 1504348 Dokument: D15-150090 Side 1 af 7 Redegørelse

Læs mere

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA DISPOSITION Vejdirektoratets behov for ledningsomlægninger Sagsgang i forhold til ledningsejere Gæsteprincippet

Læs mere

Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom

Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom - 1 Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I disse krisetider sker det ofte, at fast ejendom må sælges med tab. Der opstår derfor spørgsmålet om,

Læs mere

Følgende passeredes: Der fremlagdes:

Følgende passeredes: Der fremlagdes: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt TK2012.Ta I 2/12 MAD 2012.2861 Midlertidige ulemper i 20 måneder ved anlæg af metrocityring gav ikke

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune redegør i udtalelse af 23. juni 2014 for indholdet af aftalen.

Lyngby-Taarbæk Kommune redegør i udtalelse af 23. juni 2014 for indholdet af aftalen. Dato 7. november 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/14172-2 Side 1/5 Lyngby-Taarbæk Kommunes serviceaftale vedrørende private fællesveje Statsforvaltningens

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom samt lov om offentlige veje m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom samt lov om offentlige veje m.v. Lovforslag nr. L 21 Folketinget 2015-16 Fremsat den 7. oktober 2015 af transport- og bygningsministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende

Læs mere

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse.

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse. Dato 2. december 2014 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/15740-7 Side 1/5 Godkendelse af udlæg af privat fællesvej, matr. nr. 1 c Snejbjerg By, Snejbjerg

Læs mere

Privat finansiering af offentlig infrastruktur. Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9)

Privat finansiering af offentlig infrastruktur. Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9) Privat finansiering af offentlig infrastruktur Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9) 2 Finansiering Offentlige veje er en offentlig opgave, jf. vejlovens 8, men er der alligevel en mulighed

Læs mere

Vores afgørelse Silkeborg Kommunes udgiftsfordeling for betaling for vejbelysning er lovlig.

Vores afgørelse Silkeborg Kommunes udgiftsfordeling for betaling for vejbelysning er lovlig. Dato 9. april 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 14/16899-9 Side 1/6 Klage over Silkeborg Kommune - udgiftsfordelingen Vejdirektoratet har behandlet din klage af

Læs mere

Indhold. Tillæg nr. 1 til lokalplan nr for en McDonald s restaurant ved Kvickly. Tillæg nr. 14 til Kommuneplan

Indhold. Tillæg nr. 1 til lokalplan nr for en McDonald s restaurant ved Kvickly. Tillæg nr. 14 til Kommuneplan Indhold Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 1.2-1 for en McDonald s restaurant ved Kvickly Indledning Lokalplantillæggets forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkninger Lokalplantillæggets bestemmelser

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/05281 VEJBELYSNING PÅ PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet klagen fra klager over Kommunens afgørelse af 22. maj 2012 vedrørende betaling

Læs mere

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER Advokat (H) Kim Trenskow Kromann Reumert ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni 2013 13/11032-5 x x x ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet klage af 20. maj 2013 fra klagerne, L vej 33. De har klaget over

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 34

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 34 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 34 Parkvej - Vinkelvej Ændring af kommuneplanområde 5 Hjallese Højby Lindved Skt. Klemens Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal

Læs mere

KOMMUNE TRANEKIER NR 5.01 LO KALPLAN LEJ BØLLE

KOMMUNE TRANEKIER NR 5.01 LO KALPLAN LEJ BØLLE . TRANEKIER LO KALPLAN KOMMUNE NR 5.01 LEJ BØLLE TRANEKÆR KOMMUNE Lokaiplan nr. 5.01 Beskrivelse af lokalpiariens indhold. Lokalplanen tilsigter, at et nyt areal inddrages til offentligt formål for opførelse

Læs mere

Når vejen rykker ind. - Naborettens virke ved ekspropriation til vejanlæg

Når vejen rykker ind. - Naborettens virke ved ekspropriation til vejanlæg Når vejen rykker ind - Naborettens virke ved ekspropriation til vejanlæg Aalborg Universitet Institut for Planlægning Landinspektøruddannelsen, 7. semester Gruppe L7LM_2011AAL_01 12. januar 2012 Forsidebilleder

Læs mere

Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat fællesvej jeres j.nr

Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat fællesvej jeres j.nr Dato 4. maj 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/15313-26 Side 1/9 Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat

Læs mere

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag Dato 21. marts 2018 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/10446-39 Side 1/5 Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag D har i e-mail af 15. juni 2017

Læs mere

Nyere principielle ekspropriations- og taksationskendelser

Nyere principielle ekspropriations- og taksationskendelser Fagligt Møde 2017 Nyere principielle ekspropriations- og taksationskendelser Peter Mortensen og Morten Krebs 1 Disposition > Fornøden vejadgang og håndteringsbesvær > Ejendomsindskrænkning > Gæsteprincippet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 19. september 2012 12/03928 BETALING FOR VEJBELYSNING Vejdirektoratet har behandlet din klage af 18. april 2012 over Kommunens afgørelse af 10. april 2012 om overdragelse

Læs mere

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje 2 3 Klimaanlæg i veje Der var engang, hvor vi brugte ordet klimaanlæg om anlæg, der styrer ventilation

Læs mere