Mål: Øget lighed i sundhed for socialt udsatte - i forhold til kramfaktorer, ubehandlede sygdomme og smerter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mål: Øget lighed i sundhed for socialt udsatte - i forhold til kramfaktorer, ubehandlede sygdomme og smerter"

Transkript

1 NOTAT Emne: Status på Sundhedsplan, Status for Sundhedsplanen, tiltag 1.3: Gadesygeplejerske for socialt udsatte, 5.2.a: færre indlæggelser psykiatri og tiltag 5.2.b: færre indlæggelser somatik, november 2014 Socialudvalget, Skanderborg Kommune Til: Fra: Dato: 27. oktober 2014 Acadre: 14/30821 Jan Møller Iversen, ældre og handicapchef Baggrund: I forbindelse med fremlæggelsen af Sundhedsplanen indstillede Skanderborg Kommunes Sundhedsstyregruppe i december 2013 til direktion, de politiske fagudvalg og til Byrådet, at der i 2014 skulle følges op på Sundhedsplanen i april og november måned. Denne indstilling blev godkendt endeligt i Byrådet den 18. december Ældre og Handicap er ansvarlig for følgende tiltag: 1.3 gadesygeplejerske for socialt udsatte 5.2a færre indlæggelser psykiatri 5.2b færre indlæggelser somatik Dette notat er en opsamling og en status for disse tiltag. Målgrupper, indsatser, mål og status: 1.3 gadesygeplejerske for socialt udsatte Målgruppe: Socialt udsatte borgere, der ikke benytter etablerede sundhedstilbud. (misbrugere, alkoholiker, hjemløse og psykisk syge mennesker fra det 18. år) Indsats: Ansættelse af gadesygeplejerske Øget lighed i sundhed for socialt udsatte - i forhold til kramfaktorer, ubehandlede sygdomme og smerter Status april 2014: Der er ansat en ny gadesygeplejerske, der startet under Det opsøgende team på Kjærsholm (opsøgende indsats efter servicelovens 99). I det opsøgende arbejde er det vigtigt at have en sundhedsfaglig fokus på livsstilssygdomme og skabe kontakt til praktiserende læge / regionshospitalet for at sikre lighed i sundhed.

2 Status november 2014: Gadesygeplejersken er blevet forankret i Det Opsøgende Team, som er en selvstændig enhed under Socialpsykiatrien. Teamet består således af 2 medarbejdere - en sundhedsfaglig (gadesygeplejersken) og en socialfaglig (socialrådgiver). I indsatsen sikrer den sundhedsfaglige medarbejder en sundhedsfaglig vinkel på alle henvendelser om socialt udsatte borgere. Henvendelserne kommer primært fra sagsbehandlere, politi, boligforeninger, borgeren selv og pårørende, naboer, hjemmeplejen og Højvang projektet. For at sikre at den socialt udsatte borger allerede fra opstarten får en vurdering fra begge fagligheder møder både den socialfaglige og den sundhedsfaglige medarbejder op ved første kontakt med borgeren. Det opsøgende team er i gang med at lave en bred præsentation af indsatsen i hele kommunen. Teamet har været rundt til alle distrikter i ældre/handikap, sagsbehandlere, brobyggere, boligforeningerne, præsterne og på biblioteker. Samtidig sørger teamet for at være synlige i gade billedet i de større byer. Målet er at udbrede kendskabet til indsatsen, og de muligheder Det opsøgende team kan tilbyde. Teamet har i 2014 haft 50 henvendelser. I forbindelse med henvendelserne er der følgende indsatser: Sundhedsvurdering: Der laves sundhedsvurdering på hver enkelt socialt udsatte borger, teamet kommer i kontakt med. Med sundhedsvurdering menes blandt andet klinisk blik på: ernæringstilstand, spørge ind til borgers egen opfattelse af generel helbredstilstand og tandstatus, spørge ind til medicin/alkohol forbrug, tilbyde blodtryk tjek og blodsukker tjek. Gadesygeplejersken vurderer på baggrund af dette, hvilke sundhedsfaglige og sundhedsfremmende tiltag hver enkelt socialt udsat borger har behov for. Vejledning, støtte og træning: Ud fra dette vejledes, støttes og trænes borgeren i forhold til forbedring af sundhedstilstanden. Dette kan eksempelvis være at blive fulgt til læge/tandlæge og undersøgelse samt opfølgning herpå, sundhedsfremmende træning, brobygning og koordinering fra Det Opsøgende Team til andre indsatser på social og sundhedsområdet. Behandling: Ved behov tager den sundhedsfaglige medarbejder sig også af egentlig behandling primært sårpleje og ordinerede injektioner. I akutte situationer vil den sundhedsfaglige medarbejder have tæt samarbejde og kontakt med kommunens akutsygepleje.

3 Borgerne slippes ikke før Det opsøgende Team er sikre på, at borgerne selv kan tage vare på egen situation eller at en anden indsats har taget over. I flere tilfælde har det opsøgende team forebygget indlæggelser. I et enkelt tilfælde er en borger med massivt alkoholforbrug gået fra 17 indlæggelser i perioden 1. januar juni 2014 til ingen indlæggelser siden. Borgeren har endvidere holdt sig ædru i denne periode. 5.2a færre indlæggelser psykiatri Målgruppe: Borgere, der er indlagt på psykiatrisk afdeling eller udskrevet fra en psykiatrisk afdeling indenfor de seneste 30 dage (definition på genindlæggelser) fra det 18. år (voksen psykiatri) Indsats: (proaktiv) Kommunale udskrivningskoordinatorer samarbejder med borger og psykiatrisk afdeling, så snart borgeren indlægges. Dette sker med henblik på at kvalificere udskrivelsesplan eller koordinationsplan ift. Sundhedsaftaler, som suppleres med en kommunal fremadrettet rehabiliteringsplan. (inklusiv sundhedsfaglig vinkel) (reaktiv) AKUT Indsats via 3 trin (mindste-indgrebsprincippet) 1. telefonisk rådgivning (kl ) (evt. webopkobling KMD Care online) 2. Akut hjemmebesøgsteam ( ) (evt. i samarbejde i akut sygeplejeteam) 3. Stabiliseringsforløb (Kjærsholm/ aflastningspladser) Reduktion af antal genindlæggelser på de psykiatriske afdelinger (regionshospital Horsens eller Risskov). Nedsat dødelighed (forebyggelse af selvmord) Status april 2014: Der er ansat brobygger, der starter 1. april. Starter i første omgang med at udvikle funktionen. Der bliver samarbejdet med brobygger i somatikken, samt med udskrivningskoordinator(jf. kontanthjælpsreformen) fra Beskæftigelse og Sundhed. Der er endnu ikke afholdt møde med psykiatrien i Horsens, dette forventes afholdt ultimo april senest primo maj. Status november 2014: Indsats 1 (proaktiv): Udskrivningskoordinatorer samarbejder med borger og psykiatrisk afdeling, så snart borgeren indlægges, med henblik på at kvalificere udskrivelsesplan eller koordinationsplan ift.

4 sundhedsaftaler 1 som suppleres med en kommunal fremadrettet rehabiliteringsplan. (inkl. sundhedsfaglig vinkel) Psykiatribrobygger er ansat fra 1. april Brobygger fungerer som udskrivningskoordinator. Dette sker ved kontakt med borgere indlagt i Regionspsykiatrien i Horsens og deres pårørende og koordinering af udskrivelsen mellem hospital og kommune. Brobygger arbejder herudover forebyggende internt i Skanderborg Kommune for at forebygge indlæggelser, genindlæggelser og selvmordsforsøg. Der arbejdes herudover på at brobygger følger borgerne i ambulante forløb, så de understøttes i den ambulante kontakt, som sikrer at borgeren følger behandlingen og indlæggelse forebygges. Stillingen som psykiatribrobygger er forankret i ældre og handicap. Indsats 2 (reaktiv) AKUT Indsats via 3 trin (mindste-indgrebsprincippet) 1. Telefonisk rådgivning (kl ) (evt. webopkobling KMD Care online) Status: Der er telefonisk rådgivning til de borgere, som er visiteret til aflastningspladser på Kjærsholm. 2. Akut hjemmebesøgsteam ( ) (evt. i samarbejde i akut sygeplejeteam) Status: Der er ikke igangsat aktiviteter i forhold til etableringen af et Akut hjemmebesøgsteam, da fokus i 2014 har været på etableringen af aflastningspladser. 3. Stabiliseringsforløb (Kjærsholm/ aflastningspladser) Status: Der er etableret aflastningspladser på Kjærsholm. Aktuelt er 12 borgere visiteret til tilbuddet. Visitationen omfatter tillige samtaler ved behov og telefonrådgivning. Når borgerne overnatter på et værelse på Kjærsholm, er der mulighed for kontakt og samtale med personale hele døgnet. Ved akut krise har de visiterede også mulighed for at kontakte aflastningen enten pr. telefon og/eller ved besøg på Kjærsholm. En væsentlig effekt ved tilbuddet er selve muligheden for støtte både i forhold til overnatning og i forhold til samtaler. Dette giver en basal tryghed i borgernes liv, som gør at de på bedre vis kan overkomme de udfordringer, de møder. Eksempler på brug af tilbuddet: For 3 borgere har aflastningspladserne forhindret indlæggelser. To af disse borgere er selvmordstruede. 1 person har været på aflastning i forbindelse med udskrivning, da vedkommende ikke var klar til at komme hjem op til en weekend. 2 personer har været på længere aflastning, hvor de med den tryghed og støtte, der var i aflastningen kunne ruste sig til at komme i egen lejlighed. 1 person har efter aflastningen haft brug for at kontakte aflastningen 50 gange pr. telefon. I alle sager holdes der fast i princippet om mindste indgreb. 1 Sunddhedsaftalerne for Det psykiatriske område, Region Midt A6s_Lommeh%C3%A5ndbog.ashx

5 5.2a færre indlæggelser somatik Målgruppe: Den ældre medicinske patient Indsats: 1. Udvidet brobygger-funktion. a. Udvidelse af brobyggerfunktion på Hospitalsenheden Horsens (HEH) fra en sygeplejerske til et tværfagligt team bestående af en sygeplejerske og en terapeut. b. Udarbejdelse af en kommunal rehabiliteringsplan med et retningsgivende mål. Der arbejdes mod, at genoptræningsplanen indarbejdes i rehabiliteringsplanen. c. Styrkelse af sammenhængen i og koordination af de indsatser, der skal igangsættes efter udskrivelse, for at borgerne når det fastsatte mål. 2. Udvidet akutteam. Ny etableret akutteam øges fra 3 til 6 ansatte, for således at kunne dække ugens 7 dage fra kl. 7 morgen kl. 23 aften og hermed styrke det akutte beredskab i Kommunen. Vedr. 5.2 b - 1 o Borgere understøttes til rehabilitering og den rette indsats hurtigst muligt efter indlæggelse. o Borgere og pårørende har en oplevelse af kunne klare sig derhjemme, med den rette indsats. o Forebyggelse af genindlæggelser. Vedr. 5.2 b - 2 o Borgere og pårørende oplever kvalitet og er trygge ved behandlingsforløb i eget hjem. o Færre genindlæggelser og færre forebyggelige indlæggelser samt kortere indlæggelser. o Øget kompetenceniveau hos sygeplejersker og plejepersonale. Status april 2014: Der er afholdt møde med HEH den 5. februar 2014 om fælles tværsektorielle projekter. Der er afholdt styregruppemøde den 6. marts med afslutning af det tidligere brobyggerprojekt og opstart af nyt og udvidet brobyggerprojekt. Terapeutstillingen (der skal være en del af den udvidede brobygning) slås op eksternt i uge 11. Der lægges her vægt på aktuel erfaring enten fra HEH eller Skanderborg Kommune. Der er ansættelsessamtaler 27. marts Stillingen forventes besat senest 1. maj.

6 Status november 2014: 1. Udvidet brobygger-funktion. (5.2.b-1) a. Udvidelse af brobyggerfunktion på Hospitalsenheden Horsens (HEH) fra en sygeplejerske til et tværfagligt team bestående af en sygeplejerske og en terapeut. Status: Pr. 1. maj har to brobyggere fungeret som et tværfagligt team. De har kontakt med de mest sårbare af de indlagte borgere og deres pårørende, og koordinerer udskrivelsen mellem hospital og kommune. b. Udarbejdelse af en kommunal rehabiliteringsplan med et retningsgivende mål. Der arbejdes mod, at genoptræningsplanen indarbejdes i rehabiliteringsplanen. Status: Brobyggerne laver i samarbejde med borgerne et udskrivelsesnotat for de mest sårbare borgere. Notatet indeholder et retningsgivende mål og en begyndende plan for indsatsen i borgerens hjem og i de relevante behandlings og støttetilbud. Således kan rehabiliteringen hurtigt opstarte. Der arbejdes på en skabelon til fælles kommunal indsatsplan, som skal styrke borgernes involvering samt koordinering af de indsatser, der igangsættes hos borgerne. c. Styrkelse af sammenhængen i og koordination af de indsatser, der skal igangsættes efter udskrivelse, for at borgerne når det fastsatte mål. Status: Der arbejdes med udvikling af en tovholderfunktion (for de fagprofessionelle), som modtager borgeren i hjemmet og koordinerer indsatserne. Tovholder kan være sygeplejerske, terapeut eller bostøtte afhængigt af borgerens behov. Jf. sundhedsplanen 5.2 b 1 - for udvidet brobyggerteam o Borgere understøttes til rehabilitering og den rette indsats hurtigst muligt efter indlæggelse. o Borgere og pårørende har en oplevelse af kunne klare sig derhjemme, med den rette indsats. o Forebyggelse af genindlæggelser. Status mål: Der arbejdes med at understøtte borgerne til rehabilitering og den rette indsats hurtigst muligt. For at fremme dette udvikles der en fælles kommunal indsatsplan. Ligeledes vil tovholderfunktionen blive en integreret del af opgaven ved modtagelse af borgerne efter udskrivelse. Udviklingen og etableringen af disse elementer er undervejs. For at måle om opstillede mål nås, har kommunen indgået et samarbejde med KORA (Det nationale institut for kommuners og regioners forskning). KORA indhenter data, hvor der kvalitativt kigges på medarbejdernes og ledernes oplevelser af indsatsen (4. kvartal halvår15). Borgeres og pårørendes tilfredshed undersøges gennem interview (2. halvår 2015). Samtidig laves løbende kvantitative analyser, hvor der kigges på antal genindlæggelser og sundhedsøkonomien. Alle data samles i en rapport ultimo 2015, hvor effekterne set i et borger/pårørende perspektiv, samt er et økonomisk og sundhedsfagligt perspektiv, beskrives.

7 2. Udvidet akutteam. (5.2.b-2) Ny etableret akutteam øges fra 3 til 6 ansatte, for således at kunne dække ugens 7 dage fra kl. 7 morgen kl. 23 aften og hermed styrke det akutte beredskab i Kommunen. Status: Akutteamet er pr. 1. april 2014 udvidet til 4 akutsygeplejersker, som dækker hele kommunen alle 7 dage. Fra 1. maj er dækningen udvidet mandag til fredag klokken , lørdag og søndag er der dækning klokken 8.00 til Hjemmesygeplejerskerne får oplæring og sparring af akutteamet og dækker ydertimerne. Ved sammenligning af de seneste 5 måneder med de foregående 5 måneder, er antallet af henvisninger fra sygehus, praktiserende læge og hjemmesygeplejerske til akutteamet næsten fordoblet. Mål jf. sundhedsplanen 5.2 b 2 for udvidet akutteam. o Borgere og pårørende oplever kvalitet og er trygge ved behandlingsforløb i eget hjem. o Færre genindlæggelser og færre forebyggelige indlæggelser samt kortere indlæggelser. o Øget kompetenceniveau hos sygeplejersker og plejepersonale. Status mål: En evaluering af hele akutindsatsen er under udarbejdelse. Denne vil blive fremlagt på Socialudvalgsmødet i december 2014.

Foreløbig og kort status for brobygger somatik projektet

Foreløbig og kort status for brobygger somatik projektet Foreløbig og kort status for brobygger somatik projektet Opsummering Brobygger somatik projektet er et initiativ i Skanderborg Kommunes Sundhedsplan og er samtidig en af flere indsatser, der skulle realisere

Læs mere

Notat til sagen: 2. status Sundhedsplan 2015 / Sagnr.15/46655 Til Socialudvalget Fra Ældre & Handicap / Dokumentnr /15

Notat til sagen: 2. status Sundhedsplan 2015 / Sagnr.15/46655 Til Socialudvalget Fra Ældre & Handicap / Dokumentnr /15 Notat til sagen: 2. status Sundhedsplan 2015 / Sagnr.15/46655 Til Socialudvalget Fra Ældre & Handicap / Dokumentnr. 250353/15 Status på tiltag nr. 1.1.Gadesygeplejerske 5.2. Færre genindlæggelser psykiatri

Læs mere

Rapport psykiatri brobygger i 4 år 26. februar 2018

Rapport psykiatri brobygger i 4 år 26. februar 2018 Rapport psykiatri brobygger i 4 år 26. februar 2018 Indledning. Denne rapport giver et kort indblik i, hvordan brobygger på psykiatriområdet i Skanderborg Kommune arbejder med patient-/borgerforløbene,

Læs mere

Plan for opfølgning på politikker i 2016

Plan for opfølgning på politikker i 2016 Socialudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Sundhedspolitikken Integrationspolitkken Socialpolitikken Strategier: Frivilligt Socialt Arbejde Ældreområdet Handicapområdet Socialpsykiatrien Misbrugsområdet

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. Indholdsfortegnelse 1. Socialudvalget... 2 1.1. Mere sundhed for pengene:... 2 1.2. Unge med misbrug:... 2 1.3. Kvalitetsløft på kommunal madlevering fra Vores

Læs mere

Sundhedsaftalerne

Sundhedsaftalerne Sundhedsaftalerne 2015 2018 1 Rammer for sundhedsaftalerne 2015-2018 - Ifølge sundhedsloven skal regioner og kommuner udarbejde en sundhedsaftale. - Formålet er at bidrage til at sikre sammenhæng og koordinering

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Notat Side 1 af 6 Til Til Kopi til Jette Jensen, Enhedslisten Orientering Aarhus Byråd Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Byrådsmedlem Jette Jensen, Enhedslisten har fremsendt

Læs mere

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Beskrivelse af planlagte, igangværende eller afsluttede projekter i relation til den ældre medicinske patient, som er forankret i kommunerne

Læs mere

Projekt akutberedskab evaluering af funktionsmåde i praksis og resultater

Projekt akutberedskab evaluering af funktionsmåde i praksis og resultater Projekt akutberedskab 2013 2015 evaluering af funktionsmåde i praksis og resultater Opsummering Byrådet besluttede som led i budgetaftalen 2013-2014 at afsætte 1,6 mio. kr. i 2 år til etablering af 2 akutstuer.

Læs mere

Årsberetning 2014 DET FØRSTE ÅR MED AKUTTEAM KØGE ÅRSBERETNING Akutteam Køge

Årsberetning 2014 DET FØRSTE ÅR MED AKUTTEAM KØGE ÅRSBERETNING Akutteam Køge DET FØRSTE ÅR MED AKUTTEAM KØGE ÅRSBERETNING 2014 1 Indholdsfortegnelse FORORD: AKUTTEAMET ET ALTERNATIV TIL SYGEHUSET... 3 1..KØGE KOMMUNES AKUTTEAM... 4 FORMÅL... 4 MÅLGRUPPE... 5 OPGAVER OG ARBEJDSGANGE...

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

Præsentation af Kom Godt Hjem

Præsentation af Kom Godt Hjem Præsentation af Kom Godt Hjem Det politiske oplæg til Kom Godt Hjem Når man som ældre har brug for pleje og omsorg for at fungere i hverdagen, er man særligt sårbar, når man bliver syg. Hospitalerne udskriver

Læs mere

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner 9. oktober 2017 Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner Baggrund Alle borgere har ret til udredning og behandling

Læs mere

Bilag 1 Sammenfattende evaluering af Akutberedskab i Skanderborg Kommune Oversigt over effekt, delmål, succeskriterier og resultater

Bilag 1 Sammenfattende evaluering af Akutberedskab i Skanderborg Kommune Oversigt over effekt, delmål, succeskriterier og resultater Bilag 1 Sammenfattende evaluering af Akutberedskab i Skanderborg Kommune Oversigt over effekt, delmål, succeskriterier og resultater Evalueringen af akutindsatsen er iværksat med henblik på at vurdere,

Læs mere

KL har i brev af 27. juni 2013 anmodet om bidrag vedr. Frederiksberg Kommunes praksis

KL har i brev af 27. juni 2013 anmodet om bidrag vedr. Frederiksberg Kommunes praksis NOTAT 7. august 2013 Sagsbehandler: Praksis i akut tilbud i Frederiksberg Kommune Dok.nr.: 2013/0015495-1 Social- Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Plan og Projektstab KL har i brev af 27. juni 2013 anmodet

Læs mere

Geriatrisk Team er et sundhedsfagligt team med læger, sygeplejersker og terapeuter tilknyttet. Målgruppen er ældre mennesker med flere sygdomme.

Geriatrisk Team er et sundhedsfagligt team med læger, sygeplejersker og terapeuter tilknyttet. Målgruppen er ældre mennesker med flere sygdomme. 4. Hospitalsenheden Horsens-Brædstrup 4.1. Geriatrisk Team 4.2. Palliativt Team 4.3. Iltsygeplejerske 4.4. KOL Case manager 4.5. Gerontopsykiatrisk Team 18. januar 2013 GERIATISK TEAM Teamets funktion/

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Planlægning af udskrivelse starter ved indlæggelsen.

Planlægning af udskrivelse starter ved indlæggelsen. Planlægning af udskrivelse starter ved indlæggelsen. "Vi vil se de mennesker vi ellers ikke ser" 01.10.17. Udarbejdet af: Jeanette Rokbøl Bente Fogh Hanne Mark Projektet er en iterativ proces, hvor indsatsen

Læs mere

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 20. november 2018 Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 0. Indledning I forliget om budget 2019 gav forligspartierne et betydeligt løft af psykiatrien på

Læs mere

1. Socialudvalget Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse

1. Socialudvalget Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse 1. Socialudvalget Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse 1.1. Mere sundhed for pengene: Der skal være fokus på, at Skanderborg Kommune får mere sundhed for pengene. Det skal ske via en afdækning

Læs mere

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. marts 2014 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Notat Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune Baggrund

Læs mere

Fælles opsamling på evaluering af psykiatribrobygger

Fælles opsamling på evaluering af psykiatribrobygger Interviewede (informanter) i perioden - uge 50 2017 uge 7 2018 Informanter er udvalgt af deres respektive ledelse. 1 Socialfaglig medarbejder kompetencecentret -medarbejder B&S 2 Socialfaglig sagsbehandler

Læs mere

Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019

Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019 Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019 Program Kl. 14.00 14.05 Kl. 14.05 14.10 Kl. 14.10 15.20 Kl. 15.20 15.25 Kl. 15.25 15.30 Velkomst og

Læs mere

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Regeringen, KL og Danske Regioner har et fælles ønske om at Styrke Det Nære Sundhedsvæsen, et sundhedsvæsen, hvor patienterne

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om status for implementering af Bekendtgørelse om genoptræningsplaner

Læs mere

Bilag 1 Sammenfattende evaluering af Akutberedskab i Skanderborg Kommune Oversigt over effekt, delmål, succeskriterier og resultater

Bilag 1 Sammenfattende evaluering af Akutberedskab i Skanderborg Kommune Oversigt over effekt, delmål, succeskriterier og resultater Bilag 1 Sammenfattende evaluering af Akutberedskab i Skanderborg Kommune Oversigt over effekt, delmål, succeskriterier og resultater Evalueringen af akutindsatsen er iværksat med henblik på at vurdere,

Læs mere

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Skanderborg Kommune har 30 midlertidige døgndækkede pladser i ældreområdet, som er fordelt på seks plejecentre. I forbindelse

Læs mere

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Kvalitetsstandard Sygepleje Skanderborg Kommune Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Indhold Forord... 3 Kvalitetsstandard - sygepleje... 4 2 Forord Denne kvalitetsstandard skal give borgerne

Læs mere

Subakutte tilbud, mobilteams samt speciallægelig rådgivning i den regionale psykiatri. Psykiatrisk Rådgivningstelefon

Subakutte tilbud, mobilteams samt speciallægelig rådgivning i den regionale psykiatri. Psykiatrisk Rådgivningstelefon Subakutte tilbud, mobilteams samt speciallægelig rådgivning i den regionale psykiatri Psykiatrisk Rådgivningstelefon Patienter og pårørende, der står i en akut psykiatrisk krise, kan ringe til Psykiatrisk

Læs mere

Tilbudsoversigt Sundhedsfremme og forebyggelse

Tilbudsoversigt Sundhedsfremme og forebyggelse soversigt Sundhedsfremme og forebyggelse Forord Det er Byrådets ønske at sikre, at borgerne i Horsens Kommune lever så sunde og aktive liv som muligt. Velfærd og Sundhed har ansvaret for en bred vifte

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Undersøgelsen er sponsoreret af Helsefonden og Simon Spies Fonden Rapport findes på Hjerteforeningens hjemmeside: http://www.hjerteforeningen.dk/film_og_boeger/udgivelser/hjertesyges_oensker_og_behov/

Læs mere

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2.1 - Bilag: Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52, Sundhedsområdet 2017 DokumentID: 5176018 Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52 Sundhedsområdet 2017

Læs mere

Akuttilbud og Rehabiliteringscenter. Mette Nielsen Udvalgsformand Ældre- og Sundhedsudvalget Viborg Kommune

Akuttilbud og Rehabiliteringscenter. Mette Nielsen Udvalgsformand Ældre- og Sundhedsudvalget Viborg Kommune Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 414 Offentligt Akuttilbud og Rehabiliteringscenter Mette Nielsen Udvalgsformand Ældre- og Sundhedsudvalget Viborg Kommune Film om Viborg Kommunes Akutteam

Læs mere

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen centrale tal fra KL s dataindsamling april 2013 Indledning KL foretager som en del af opfølgningen på udspillet om Det nære sundhedsvæsen, og som led i udmøntningen

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien

Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien Dette baggrundsnotat om samarbejdet

Læs mere

Samarbejdsaftale - Rammer for samarbejdet mellem praktiserende læger, hospitaler og kommunale akutfunktioner. 8. maj 2019

Samarbejdsaftale - Rammer for samarbejdet mellem praktiserende læger, hospitaler og kommunale akutfunktioner. 8. maj 2019 Samarbejdsaftale - Rammer for samarbejdet mellem praktiserende læger, hospitaler og kommunale akutfunktioner 8. maj 2019 1. Indledning og formål Praksisplanudvalget ønsker, at rammerne for samarbejdet

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

2. Afrapportering for Randersklyngen 1. kvartal 2018

2. Afrapportering for Randersklyngen 1. kvartal 2018 2. Afrapportering for Randersklyngen. kvartal 208 Lighed i Sundhed Lighed i sundhed kræver ulige indsatser - Det 0. projekt under sundhedsstrategisk ledelse i Randersklyngen. Status for lighed i sundhed

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Den rehabiliterende tilgang beskrevet i Sundhedsaftalen 1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Vi skal møde borgeren som en ansvarlig samarbejdspartner, der bidrager til og er medbestemmende

Læs mere

Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS

Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS Vision: DANMARKS BEDSTE OVERGANG starter i Esbjerg Denne fælles akutte indsats skal medvirke til at: Skabe sammenhængende pleje og behandlingsforløb

Læs mere

v/ Chef for Sygeplejen Anni Sørensen og Afdelingssygeplejerske, FAM Helle Steenholdt Skovgaard

v/ Chef for Sygeplejen Anni Sørensen og Afdelingssygeplejerske, FAM Helle Steenholdt Skovgaard v/ Chef for Sygeplejen Anni Sørensen og Afdelingssygeplejerske, FAM Helle Steenholdt Skovgaard Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS DANMARKS BEDSTE OVERGANG starter i Esbjerg Denne fælles

Læs mere

Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv

Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv Jens Egsgaard, sundhedschef Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Agenda > Udfordringer for læger og plejehjem > Ønsker til samarbejdet >

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Bilag Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Samarbejde og arbejdsdeling som udrednings-, rehabiliterings- og behandlingsforløb

Læs mere

Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune

Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune Hospitalsenheden Vest Aktuelle problemstillinger Demografisk udvikling Mange

Læs mere

Det palliative landkort i Danmark - palliativ indsats i eget hjem?

Det palliative landkort i Danmark - palliativ indsats i eget hjem? Det palliative landkort i Danmark - palliativ indsats i eget hjem? Strategisk forsknings- og udviklingsinitiativ TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse 27. april 2011 Helle Timm Centerchef Palliativt Videncenter

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Med økonomiaftalen for 2014 blev yderligere tildelt 0,65 mio. som varigt beløb til udvidet Akutteam og udmøntning af sundhedsplanen 2013.

Med økonomiaftalen for 2014 blev yderligere tildelt 0,65 mio. som varigt beløb til udvidet Akutteam og udmøntning af sundhedsplanen 2013. Notat Notat vedr.: Besparelse ved etablering af akutteam Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Beskæftigelse og Sundhed Bakkedraget 1 8362 Hørning Dato: 06-02-2015 Sagsbeh.: Mads Iversen Rasztar

Læs mere

Organisation. Sundhedschef. Leder af sygeplejen. Distrikt Nordals. Distrikt Alssund. Distrikt Sydals. Distrikt Fjord. Akutteam

Organisation. Sundhedschef. Leder af sygeplejen. Distrikt Nordals. Distrikt Alssund. Distrikt Sydals. Distrikt Fjord. Akutteam Organisation Sundhedschef Leder af sygeplejen Distrikt Fjord Distrikt Alssund Distrikt Sydals Distrikt Nordals Akutteam 1 Sygeplejedistrikter 2 Sygeplejedistrikterne Ca. 30 sygeplejersker i hvert distrikt

Læs mere

Aftale på tværs af region og kommune dvs. hospitaler, kommuner og praksis. Gældende fra altså ind over valgperioderne

Aftale på tværs af region og kommune dvs. hospitaler, kommuner og praksis. Gældende fra altså ind over valgperioderne Aftale på tværs af region og kommune dvs. hospitaler, kommuner og praksis Indført med Sundhedsloven 2007 Gældende fra 2019 2023 altså ind over valgperioderne Sundhedskoordinationsudvalget (SKU)har lavet

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Afsluttende status på de politisk besluttede forandringer fra Socialudvalget

Afsluttende status på de politisk besluttede forandringer fra Socialudvalget Afsluttende status på de politisk besluttede forandringer fra 2013 - Socialudvalget Indhold 1. FORANDRINGER, DER FORTSÆTTER I BUDGET 2014, jf. budgetaftalen... 2 2. FORANDRINGER, DER SØGES FORLÆNGET TIL

Læs mere

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb Region Hovedstaden 12 Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb 2 INDHOLD 04 INDLEDNING 06 UDREDNING OG DIAGNOSTIK 08 BEHANDLINGS-

Læs mere

Ambulante døgnpladser Psykiatrien i Nordvest

Ambulante døgnpladser Psykiatrien i Nordvest Ambulante døgnpladser Psykiatrien i Nordvest Lemvig Kommune Holstebro Kommune Struer Kommune AAT, Regionspsykiatrien Vest Informationspjece til praktiserende læger, lægevagten og andre fagprofessionelle

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Samarbejde på tværs Primærsektorkonferencen 31. oktober 2018

Samarbejde på tværs Primærsektorkonferencen 31. oktober 2018 Samarbejde på tværs Primærsektorkonferencen 31. oktober 2018 Ved direktør Mette Andreassen Social, Sundhed & Omsorg Viborg Kommune Disposition - Midtklyngen i den regionale organisation - Hvordan samarbejder

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

Sygeplejen i fremtiden?

Sygeplejen i fremtiden? Sygeplejen i fremtiden? Den 5. november 2010 Silkeborg Workshop Fagidentitet og professionsudvikling i relation til det kommunale område. Inge Bank Sundheds- og Omsorgschef i Silkeborg Kommune 1 Fremtidens

Læs mere

Opfølgning på Sundhedsaftalen på psykiatriområdet

Opfølgning på Sundhedsaftalen på psykiatriområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Opfølgning på Sundhedsaftalen på psykiatriområdet - status på arbejdet i klyngerne Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk

Læs mere

Vær med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienter hurtigere. Information til dig, som arbejder i FAM

Vær med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienter hurtigere. Information til dig, som arbejder i FAM Vær med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienter hurtigere Information til dig, som arbejder i FAM Du kan være med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienterne hurtigere.

Læs mere

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering - årskort til 65+ borgere - Kl. 13:00-13:15 2 2 Orientering - Status på

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Hvem er vi og hvor kommer vi fra?

Hvem er vi og hvor kommer vi fra? Hvem er vi og hvor kommer vi fra? Anni Kjærgaard Sørensen, Chef for Sygeplejen, Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Christian Jørgensen, Ledende Oversygeplejerske, Fælles Akut Modtagelse, Sydvestjysk Sygehus

Læs mere

Indledning. Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen og udfordringerne herved. 2 www.regionmidtjylland.dk

Indledning. Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen og udfordringerne herved. 2 www.regionmidtjylland.dk Statusrapport 2013 for Sundhedsaftalen 2011-2014 Per Adelhart Christensen, Randers Kommune Helle Vadmand Jensen, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Indledning Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen

Læs mere

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer PSU møde 14. maj 2019 Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer TEMA 1: Patienter og pårørende 1. Recovery essentielt for at blive rask. 2. Ingen bliver raske hvis ikke vi går patientens vej.

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning

Kvalitetsstandard for genoptræning Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for genoptræning Sundhedsloven 140 2015 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder genoptræning * til borgere, som har tabt funktionsevne i forbindelse

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Beredskabsforslag. Budget 2016-19

Beredskabsforslag. Budget 2016-19 Harmonisering af sygepleje Ændringer i driftsbudgettet 1.200 1.700 1.700 1.700 I Skive Kommune har man som en af landets eneste kommuner haft en privat leverandør af sygepleje siden 2003. Ordningen har

Læs mere

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Lene S. Olesen, Sundhedsstyrelsen Regeringens psykiatriudvalg Vigtigt at borgere

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011

Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011 KOSU KOmmunal SUndhedsstyregruppe Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011 v. Christine Kousholt, Sundhedschef, Århus Kommune Formand for Sund By Netværket i DK KOSU KOmmunal SUndhedsstyregruppe

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget Side 1 af 1 Beskrivelse af sundheds- og forebyggelsesområdet: Rammebetingelser Rammer og målsætninger for monitorering og opfølgning af indsatser på sundhedsområdet tager udgangspunkt i 5 hovedområder:

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR BØR- NE-UNGE PSYKIATRI

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR BØR- NE-UNGE PSYKIATRI 05-08-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR BØR- NE-UNGE PSYKIATRI Baggrundsnotat til Sundhedsstyregruppens temadrøftelse om børne-unge psykiatrien den 17. august 2015 Udfordringer og

Læs mere

v/ Chef for Hjemmesygeplejen Anni Sørensen og Ledende Oversygeplejerske Christian Jørgensen

v/ Chef for Hjemmesygeplejen Anni Sørensen og Ledende Oversygeplejerske Christian Jørgensen v/ Chef for Hjemmesygeplejen Anni Sørensen og Ledende Oversygeplejerske Christian Jørgensen Hvem er vi og hvor kommer vi fra? Anni Sørensen, Chef f. Hjemmesygeplejen, Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Læs mere

Tværsektorielt Callcenter

Tværsektorielt Callcenter Et 2-årigt samarbejdsprojekt i Midtklyngen Konference Mere sundhed i det nære på borgerens præmisser 10. oktober 2016 Oversygeplejerske Bente Dam, MPM Ledende overlæge Larry Kristiansen Akutafdelingen

Læs mere

Et fælles fokusområde for region og kommunerne i Region Midtjylland

Et fælles fokusområde for region og kommunerne i Region Midtjylland Hvad skal der til for at bedre de socialt udsattes helbred og modgå for tidlig død. Et fælles fokusområde for region og kommunerne i Region Midtjylland samt praktiserende læger. www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsfaglig del Formålet med tillægsaftalen er at sikre en sammenhængende,

Læs mere

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg Aktiv Pleje type: Fagsekretariat/Stab Kommunen har en stor udfordring i forhold til, at antallet af ældre borgere er stigende, og der bliver flere ældre med behov for hjælp samtidig med, at der bliver

Læs mere

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Borgeren henvises fra eksempelvis: Sygehuse Praktiserende læger Hjemmepleje Jobcenter Børn & unge afd.. Visitatorer. Neuro-rehabilitering

Læs mere

SAM:BO aftalen. Mandag d. 23. september v/projektleder Susanne Magaard, Klinisk IT Psykiatrien

SAM:BO aftalen. Mandag d. 23. september v/projektleder Susanne Magaard, Klinisk IT Psykiatrien Mandag d. 23. september 2019 SAM:BO aftalen - Det digitale samarbejde i sundhedsvæsenet på tværs af sektorer i Region Syddanmark v/projektleder Susanne Magaard, Klinisk IT Psykiatrien Hvad er SAM:BO? En

Læs mere

Oplæg akutfunktion i Social Omsorg

Oplæg akutfunktion i Social Omsorg Oplæg akutfunktion i Social Omsorg Status i dag: Hedensted Kommunes akutfunktion er i dag udmøntet i et akutteam, som ikke er døgndækket. Det har åbent i tidsrummet 07.00 23.30, 365 dage om året. På udvalgsmødet

Læs mere

Revideret rammeaftale

Revideret rammeaftale Revideret rammeaftale om anvendelse af MedCom7 hjemmepleje-sygehus standarder (Version 30.9.2015) Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Strategi og Planlægning 1 Indledning Denne rammeaftale omhandler

Læs mere

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Delegation i en kommunal kontekst KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Hvorfor er delegation relevant? Og hvad betyder det i en kommunal

Læs mere

Forslag til forandringer

Forslag til forandringer Udvalg: Socialudvalget område: Ældre Ansvarligt fagsekretariat/stab: Ældre og Handicap Forslag til forandringer 1. Forandring Skanderborg Kommune tilbyder fortsat intravenøs behandling til borgere i eget

Læs mere

Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing?

Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing? Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing? For dermed at forebygge indlæggelser, nedbringe antal genindlæggelser samt akutte korttidsindlæggelser. Center for Sundhed og Omsorg søger en kommunal

Læs mere

Videreudvikling af en moderne, åben og inkluderende psykiatri. Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen

Videreudvikling af en moderne, åben og inkluderende psykiatri. Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Videreudvikling af en moderne, åben og inkluderende psykiatri Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Regeringens psykiatriudvalg Vigtigt at borgere med psykiske lidelser får samme adgang til sundhedstilbud, motion

Læs mere

Seniorudvalget Evaluering af pejlemærker 2017

Seniorudvalget Evaluering af pejlemærker 2017 Evaluering af pejlemærker 2017 Februar 2018 Indhold...3 Flere borgere oplever tryghed i dagligdagen gennem brug af velfærdsteknologiske løsninger...3 Færre ældre oplever, at føle sig ufrivillig ensomme

Læs mere

Udkast til Kvalitetsstandard for varetagelse af senhjerneskadeområdet

Udkast til Kvalitetsstandard for varetagelse af senhjerneskadeområdet Udkast til Kvalitetsstandard for varetagelse af senhjerneskadeområdet Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 18-12-2008 Sagsid.: Version nr.: 4 Kvalitetsstandard for varetagelse af senhjerneskadeområdet Område

Læs mere