Læring - det er for børn. Sådan arbejder vi med læring i de vigtigste år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læring - det er for børn. Sådan arbejder vi med læring i de vigtigste år"

Transkript

1 Læring - det er for børn Sådan arbejder vi med læring i de vigtigste år Dagtilbud 2017

2 Indhold Forord... 3 Derfor sætter vi fokus på læring i dagtilbud... 3 Hvad er læring i dagtilbud?... 3 En klar vision for børnene... 5 Fokus på progression i børnenes læring... 5 At lære at lære: Det udviklende tankesæt... 7 Evnen til mentalisering... 8 Hvordan arbejder vi med læring i dagtilbud?... 9 Et stabilt og udfordrende læringsmiljø... 9 Voksen- eller børnestyring? En systematisk pædagogisk praksis Fokus på børnefællesskabet og på det enkelte barn Læringskultur i personalegruppen Forældrene på banen i børnenes læring Forventninger til en læreplan Læring i Dagtilbud, Version 1.0 Udarbejdet af Dagtilbud, Børn & Unge, Vejle Kommune i foråret 2017 Læring det er for børn er blevet til på baggrund af inspiration fra inspiration fra forskning, der er præsenteret for ledergruppen i Dagtilbud. Lederne har efterfølgende givet input til dokumentet. Efterfølgende er det blevet kvalificeret i Institutionsrådet og af en udfordregruppe bestående af ledere og medarbejdere fra Dagtilbud og fra de andre afdelinger i Børn & Unge. Clavis Erhverspsykologi har bistået som sparringspartner på udarbejdelsen.

3 Læring det er for børn Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år hedder Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbud. Formålet med denne folder er at tydeliggøre, hvad vi mener med læring i de vigtigste år, og hvordan vi arbejder med børnenes læring i dagtilbuddene. Indholdet bygger på de eksisterende politikker og strategier i Vejle Kommune, primært: Det er for børn, Den gode overgange fra børnehave til skole og inklusionssynet. Folderen skal give de enkelte dagtilbud, ledelse og medarbejdere en fælles forståelse af læring, sætte en ramme for arbejdet og give perspektiver på, hvordan vi skaber gode læringsmiljøer og børn, der lærer og har lyst til at lære mere. Det er ikke muligt at give en udtømmende beskrivelse af, hvad læring i dagtilbud er i denne folder. Derfor henvises i høj grad til de nye styrkede læreplaner og de materialer mastergruppen, ministeriet og andre har lavet i den forbindelse. Derfor sætter vi fokus på læring i dagtilbud Der fokuseres i disse år meget på læring i dagtilbud. Det er der god grund til for mere og mere forskning peger på, at dagtilbud af høj kvalitet giver børnene bedre forudsætninger for at mestre livet særligt for de børn, der har de vanskeligste forudsætninger. Dagtilbud af høj kvalitet har et tydeligt fokus på læring i den pædagogiske praksis og gode læringsmiljøer for børnene. Læring i dagtilbud er ikke et nyt fokusområde børnene kan slet ikke lade være med at lære, og den pædagogiske praksis har altid i en eller anden grad været præget af læring. Forskningen peger imidlertid på, at de voksne spiller en meget stor rolle for, hvad børnene lærer, og hvordan deres indstilling til læring er. Derfor styrker vi vores faglige fokus på læring, da hvad børnene lærer og hvordan de lærer, har stor betydning for børnenes senere skolegang og livsmuligheder. Læring i dagtilbud har en klar sammenhæng med læring på skoleområdet. Bl.a. er det vigtigt, at læringen i dagtilbud forbereder børnene til skolen, ligesom at det i forbindelse med overgangen til skolen er vigtigt, at børnene oplever sammenhængende læringsspor. Arbejdet med læring i dagtilbud har dog også andre udgangspunkter end i skolen. Børnenes alders- og udviklingstrin har afgørende betydning for hvad og hvordan der skal læres. Legen fylder, og skal fylde i dagtilbuddene. Samtidig har det også en selvstændig værdi, at være et undersøgende, nysgerrigt barn der ikke styres af voksne mod en bestemt type læring, men som gennem sin frie udforskende tilgang lærer om livet og de knubs det kan give. Hvad er læring i dagtilbud? Børnenes læring er en kompleks proces, der foregår i et aktivt samspil mellem barnet selv og barnets omgivelser. Barnets vej gennem barnelivet er en dannelsesproces, hvor barnet skal danne sit selv og sin identitet og tillære sig mange kompetencer, viden og værdier for at blive et helt menneske, der mestrer livet.

4 En meget forsimplet model kan synliggøre, hvad børnene skal lære1: Kognitive kompeten cer Dannelse Trekløveret illustrerer, at børnene skal lære en række færdigheder inden for nogle overordnede kompetenceområder. Dette er illustreret i de tre blade. Herudover skal barnet udvikle noget mere grundlæggende i form af dannelse. Dannelsen og de tre kompetenceområder er i praksis svære at afgrænse i forhold til hinanden, så modellen er meget forenklet. Dannelse er et meget omdiskuteret begreb, men skal i denne sammenhæng forstås bredt, som en proces, hvor barnet dannes som et helt menneske. Det handler om barnets personlighed og om, hvordan barnet forholder sig til sig selv, sine omgivelser og sig selv i sine omgivelser. De tre blade illustrere tre overordnede kompetenceområder: Kognitive kompetencer Evnen at tænke og erkende verden, herunder rationel og kreativ tænkning samt faglig viden Emotionelle kompetencer Evnen til at registrere egne følelser og til at indgå i emotionelle udvekslinger med andre Sanselige og kropslige kompetencer Evnen til at sanse kroppen og omgivelserne, samt bruge kroppen til at kommunikere og agere i verden Det er ofte de kognitive kompetencer, der er mest i fokus i læringssammenhæng særligt i skolen og efterhånden som børnene bliver ældre. I dagtilbud skal vi have fokus på det kognitive, men de andre kompetenceområder skal også have stort fokus. Specielt i de allertidligste år er det vigtigt at have fokus på de to nederste blade i firkløveret, nemlig de emotionelle og sanselige/kropslige kompetencemråder. 1 Figuren er inspireret af Susan Harts trekant (oplæg for dagtilbudslederne )

5 Nogle vil intuitivt spørge: hvor er de sociale kompetencer i trekløveret? Svaret er, at de sociale kompetencer er en kombination af de andre kompetencer. Evnen til at interagere med andre mennesker kræver således både tænkning, bevidsthed om følelser og brug af kroppen. Derfor har læringstrekløveret ikke de sociale kompetencer som et selvstændigt kompetenceområde. Læreplanerne sætter en mere konkret ramme for, hvad det er børnene skal lære. Det samme gør Vejle Kommunes Den gode overgang fra børnehave til skole, hvor der er opstillet otte kompetenceområder, som der lægges særligt vægt på ved skolestart. Her er i høj grad vægt på evne til at begå sig socialt og opbygge resiliens. Læreplanstemaer Tværgående mål (kommer) Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Kulturelle udtryksformer og værdier Naturen og naturfænomener Krop og bevægelse Kompetenceområder for den gode overgang Relationer Robusthed og mod Sociale spilleregler Forandringsparathed Selvkontrol og fokus Udtrykke følelser Sprog Selvhjulpenhed En klar vision for børnene Man kan godt miste overblikket og den røde tråd med de mange mål og temaer for læring. En god måde at arbejde med læring på kan være, at man i det enkelte dagtilbud opstiller en klar vision for, hvad man gerne vil lære børnene2. Hvad er det for nogle børn vi gerne vil sende videre ud i livet? Og hvilke kompetencer de skal besidde? Dette kan bruges som ledetråd for læreplansarbejdet og for overvejelserne bag den daglige pædagogiske praksis. Fokus på progression i børnenes læring Børnenes læring foregår som nævnt i en kompleks proces, hvor barnet udvikler kompetencer i forhold til en række områder. Læringen foregår gradvist, således at barnets læring bygger videre på kompetencer, barnet har lært tidligere og allerede mestrer. Denne progression i læring kan beskrives i en taksonomi som illustreret nedenfor3. 2 Inspireret af James Nottingham (oplæg for dagtilbudslederne ) 3 Inspireret af James Nottingham (oplæg for dagtilbudslederne )

6 Figuren tager udgangspunkt i kognitiv læring og med et konkret eksempel omkring kroppen. Pointen er, at læringen udvikler sig fra, at barnet intet kendstab har til emnet, til en tidlig forståelse, til en egentlig forståelse til at de er i stand til at reflektere over fænomenet og sætte det ind i en sammenhæng. Barnets læring udvikler sig gennem disse stadier og hvert stadie forudsætter mestringen af den foregående niveau for læring. En vigtig pædagogisk opgave er at stimulere og støtte, at børnenes læring bringes fra et niveau op på det næste. Det er derfor vigtigt både at vide, hvor børnene er og hvor de skal hen. Det er vigtigt at vide for de voksne og jo ældre børnene bliver, er det også vigtigt at italesætte sammen med børnene. Her er det vigtigt at sætte fokus på processen og ikke kun på, om barnet kan eller ikke kan. Læringen består i en progression hen mod det barnet ikke kan endnu. En god læreproces vil ofte kvalificeres gennem bevidsthed og refleksion over følgende tre spørgsmål: Hvad forsøger vi at opnå? Hvordan lykkes vi med det? Hvad skal vi gøre yderligere? Det er også spørgsmål, som børnene kan og bør involveres i, da det skærper deres fokus på læreprocessen både hos dem selv og hos hinanden. Hvor meget og hvordan børnene inddrages afhænger meget af børnenes alder jo ældre børnene er, jo mere vil de være i stand til at stille spørgsmålene til sig selv og hinanden. Ikke for at sammenligne sig med hinanden, men for at hjælpe hinanden. Børn kan godt lære af børn, specielt hvis de voksne skaber rammerne for det.

7 At lære at lære: Det udviklende tankesæt Det er helt afgørende for børnenes læring, hvordan deres indstilling er til det at lære både mens de går i dagtilbuddet og senere i livet. Dette kan illustreres ved de to typer tankesæt, der udtrykker individets holdninger til sig selv og omverdenen, og som man handler ud fra: Et fastlåst tankesæt Intelligens, talenter og kompetencer er medfødte kompetencer hos individet Et udviklende tankesæt Intelligens, talenter og kompetencer kan udvikles gennem træning og hårdt arbejde Forskellen mellem de to tankesæt illustreres i nedenstående figur4. Fastlåst tankesæt Udviklende tankesæt Er medfødte og indlejret i os Jeg er naturligt god til og dermed håbløs til Bør undgås Kan afsløre manglende evner Foretrækker at blive i den sikre træningszone Hvis jeg kæmper for noget, betyder det, at jeg ikke er god til det Undskyldes og skjules Mister modet Talenter og evner Udfordringer Indsats Tilbageskridt og fejl Er udviklet og kan udvikles Jeg kan udvikle evnen til at øve med, yde en indsats og lære Er velkomne En mulighed for at lære Går ud i nærmeste udviklingszone Hvis jeg kæmper med noget, betyder det, at jeg er ved at lære En kilde til læring Tilskynder til ekstra indsats Optaget af at bevise jeg er dygtig Fokuserer på styrkeområder Fokus for læring Optaget af at blive dygtigere Fokuserer på områder, der (endnu) ikke mestres Feedback er farligt det sætter fokus på mine fejl Feedback Feedback er en gave det giver mig mulighed for at blive bedre Fokus på resultater Anerkendelse af hvad du er: Hvor er du dygtig Stimuleres og understøttes ved Fokus på læringsprocessen Anerkendelse af indsatsen: Godt gået du må have øvet dig meget 4 Inspireret af Carol Dweck s forskning

8 Hvis vi i dagtilbuddene kan understøtte det udviklende tankesæt hos børnene, har de bedre forudsætninger for at lære nyt, de bliver mere handlingskompetente og får nemmere ved at acceptere fejl. De voksne har derfor en stor rolle i at inspirere og stimulere børnene i den retning. De fleste børn og voksne har elementer af begge tankesæt. Selvom det udviklende tankesæt er en forudsætning for høj læring, er det ikke målet, at det skal fylde det hele børn (og voksne) kan ikke udfordre sig selv hele tiden. Børn og voksne har også brug for at være i deres comfort zone og være på sikker grund, for derefter at kunne træde ud i nærmeste udviklingszone igen. Evnen til mentalisering En vigtig forudsætning for dannelsesprocessen og udviklingen af positive samspil med andre mennesker er evnen til at mentalisere5. Mentaliseringsevnen er en medfødt og almenmenneskelig evne, der dog skal udvikles gennem udviklingsfremmende samspil med andre mennesker. Mentalisering handler om evnen til at forstå sig selv og andre ud fra de mentale tilstande, der ligger bag enhver adfærd. Mentale tilstande er følelser, tanker, behov, intentioner etc. Mentalisering er at opbygge evnen til at se sig selv udefra og den anden indefra. Det vil sige, at barnet lære at registrere og eventuelt regulere egne følelser og behov og samtidig forstår, hvorfor den anden eventuelt gør som vedkommende gør. Eksempel på et barns mentaliseringsproces: Når Mads slår, råber og skriger er det måske fordi han er ked af, at han ikke har den bil jeg har. Hvis jeg nu giver ham bilen kan det være at han bliver glad, men så har jeg jo ikke den bil, som jeg har lyst til at lege med, og det bliver jeg ked af. Barnets mentaliseringsevne udvikles gennem en række forstadier (præmentalisering), hvor udviklingen af de sansemotoriske og emotionelle selvfornemmelser fører frem til mentaliseringskompetencen ved ca. 4 5 Afsnittet er inspireret af M. Jacobsen (2015) og S. Hart (2008)

9 årsalderen. Forskning har vist, at udviklingen af barnets mentaliseringsevne i høj grad er afhængig af de omgivende voksnes mentaliseringsevne mentalisering avler mentalisering. Derfor er det vigtigt, at vi fagpersoner i Dagtilbud træner vores egen mentaliseringsmuskel, så vi møder børnene på en mentaliserende måde, og på den måde stimulerer barnets udvikling af mentaliseringskompetencen. Hvordan arbejder vi med læring i dagtilbud? Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børnenes trivsel og læring. Det er ledelsen og medarbejdernes ansvar at skabe det bedst mulige læringsmiljø med de muligheder det enkelte dagtilbud har. Forskningen peger bl.a. på at det er særligt vigtigt at: Personalet har gode relations- og mentaliseringskompetencer Personalet har et fælles syn på læring og målet med børnenes læring Personalet tænker didaktisk, sætter mål for aktiviteter og evaluerer Personalet har både fokus på børnefællesskabet og det enkelte barn Den pædagogiske praksis organiseres med udgangspunkt i det enkelte barn, så barnet oplever både tryghed og udfordringer, ligesom det både oplever voksenstyring, medbestemmelse og selvbestemmelse Personalets arbejde er organiseret, så personalet forbereder og planlægger de pædagogiske aktiviteter. Samtidig er personalet nærværende og kan fordybe sig, når de er sammen med børnene. Ledelsen sætter retningen for det pædagogiske arbejde, samt støtter og udfordrer personalet Dagtilbuddet samarbejder med forældrene, så barnet oplever et samspil mellem læringen i hjemmet og i institutionen Et stabilt OG udfordrende læringsmiljø Et barn skal opleve både tryghed og udfordring i dagtilbuddet. Den tryghed barnet møder fra nærværende voksne og i børnefællesskabet er afgørende for udvikling af barnets følelsesmæssige og personlige udvikling. Samtidig har de voksne også til opgave at skabe passende udfordringer for børnene, så de kommer i nærmeste udviklingszone og wobler (James Nottingham) det er her børnene virkelig lærer noget, oplever successer og stimuleres i troen på egen læring. Det er ikke alle børn, der af sig selv søger udfordringer, ligesom der også er børn, der af sig selv ikke søger stabilitet eller kan finde tryghed i et børnefællesskab. Forskning peger på, at børn lærer mindre, hvis de altid selv vælger, hvad de skal lave6. Derfor skal de voksne nogle gange udfordre børnenes valg. Pointen kan illustreres med et billede7: 6 John Hattie (James Nottinghams oplæg for dagtilbudslederne ) 7 Inspireret af James Nottingham (oplæg for dagtilbudslederne )

10 Mange ville vælge vejen til venstre, der ser nem og sikker ud. Pointen er imidlertid, at det er på vejen til højre at mulighederne for læring er størst. Det er her udfordringerne ligger og mulighederne for at blive bedre. De voksnes rolle er at få børnene til nogle gange at tage den udfordrende vej, så de kaster sig ud i noget, de ikke ville gøre af sig selv. Hvis de oplever succes vil det stimulere børnene til også selv at vælge den svære vej. Hvis de ikke lykkes første gang er det vigtigt at samle dem op, så de erfarer, at det er i orden og lærerigt at kæmpe med noget eller ligefrem fejle. Hvis de voksne italesætter, at det er når noget er svært, at vi lærer noget, vil det påvirke børnenes lyst til at tage den svære vej. De voksnes anerkendelse af børnene er en vigtig faktor for at skabe et godt læringsmiljø. Det er vigtigt, at de voksne anerkender børnene for deres indsats og har fokus på deres fremskridt. Dette understøtter børnenes udviklende tankesæt og motiverer dem til at søge udfordringer og gøre en indsats for at lære mere. Anerkendes børnene (kun) for at være dygtige, kan de blive bange for at fejle og derfor vælge den nemme vej, så de ikke mister de voksnes anerkendelse. Udfordringer kan tage mange forskellige former. For nogle børn er udfordringer fysiske, for andre kan det handle om at skabe social kontakt, mens det for andre kan handle om at fordybe sig. Det er vigtigt, at udfordringerne er passende, og at børnene ikke føler sig magtesløse. De voksnes feedback skal derfor fokusere på, hvad børnene kan gøre for at overkomme udfordringerne og evt. fokusere på de små fremskridt frem mod et svært mål. Læringsmiljøet skal ikke kun handle om udfordringer, men gå på to ben ligesom når barnet lærer at gå. Mens det ene ben flytter sig (udfordringen), står det andet ben på jorden (stabilitet), så barnet bevarer trygheden og ikke vælter. Stabiliteten er ligeså vigtigt for det er her børnene føler tryghed og kan øve sig på ting de allerede mestrer.

11 Voksen- eller børnestyring? I Dagtilbud ser vi leg og læring som en helhed i pædagogikken, som et både-og og ikke som et enteneller. Vi arbejder med at integrere leg og læring i hverdagens praksis så vi således kan tale om lærerig leg og legerig læring8. Leg er fundamentalt for børnenes udvikling, og legen bør altid have en stor plads i dagtilbuddene. De voksne i dagtilbuddet har ansvaret for at skabe rammerne for legen og læringen, og den bør variere over tid. På nogle tidspunkter bør de voksne være tydelige, tage initiativer og styre aktiviteterne på andre tidspunkter kan legen foregå på børnenes præmisser, hvor de voksne kun er iagttagere. Herimellem er en lang række mellemformer, hvor børnene oplever medbestemmelse og de voksne følger børnenes spor. Dette aktive samspil mellem børn og voksne kan antage forskellige former, hvor de voksne på forskellig vis styrer, udvider og kvalificerer børnenes leg og læring. Sammenhængen mellem udfordring/stabilitet og graden af voksenstyring kan illustreres i nedenstående figur: Udvikling og udfordring Planlagte aktiviteter, hvor der arbejdes tydeligt med læringsmål og hvor børnene udfordres Spontan leg eller aktivitet, hvor børnene udfordrer sig selv eller i fællesskab Voksensstyrede aktiviteter Børneinitierede aktiviteter Planlagte aktiviteter, hvor læringsmålene er mindre tydelige, og hvor børnene kobler af og er trygge Spontan leg eller aktivitet, hvor børnene kobler af selv eller i fællesskab Stabilitet og træning Figuren illustrerer, at de pædagogiske aktiviteter i et dagtilbud bør antage forskellige former afhængig af graden af voksenstyring og udfordringer for børnene. I nogle situationer skal de voksne være tydelige og sætte grænser for børnene, i andre skal de justere sig i forhold til børnenes interesse. Der er rigtig mange mellemformer mellem rene voksenstyrede aktiviteter og børneinitierede. F.eks. kan børnene godt få medbestemmelse i en voksenstyret aktivitet, ligesom de voksne kan være vejledende og inspirerende i forhold til børneinitierede aktiviteter. Både de voksenstyrede og de børneinitierede aktiviteter bør være en passende vekselvirkning mellem tryghed og stabilitet på den ene side og udfordringer på den anden side. De voksne kan selvfølgelig bedst påvirke dette i de voksenstyrede aktiviteter, men de har også et ansvar for, at børnene får mulighed for selv 8 Afsnittet er inspireret af Ingrid Pramling Samuelssons forskning

12 at kaste sig ud i udfordringer og samtidig sikre, at børn ikke møder for mange udfordringer i børnefællesskabet. En systematisk pædagogisk praksis Dagtilbuddet skal være præget af en systematisk didaktik med fokus på læringsmål for den pædagogiske praksis og en stærk evalueringskultur. Dette vil være tydeligst i de voksenstyrede aktiviteter, men er også et fokusområde i de mere børneinitierede aktiviteter. Det er vigtigt, at dagtilbuddet planlægger aktiviteterne med et fokus på læring for børnene. Dette gøres ved at være systematiske i sin planlægning, gennemførsel og evaluering af den pædagogiske praksis. Nedenstående figur viser princippet i en systematisk didaktik: Opstil læringsmål Planlæg og gennemfør aktivitere Registrer tegn på læring Evaluer og opstil nye læringsmål Der findes også andre og mere udbyggende metoder, f.eks. SMTTE-modeller. De strategipile, der anvendes mange steder i Dagtilbud, bygger f.eks. på det samme princip og er velegnet til mere længerevarende strategiske processer. Det centrale er, at man har en systematik, og der er et læringsfokus. Af hensyn til tidsforbruget og samarbejdet er det en fordel at anvende et overskueligt værktøj, der er nemt at anvende og som alle i dagtilbuddet kender. Det er naturligvis ikke alle aktiviteter i et dagtilbud, der kan nedskrives og dokumenteres. Her kan en systematisk didaktik dog også være med til at skærpe de voksnes fokus og fremme læringsperspektivet f.eks. i en spisesituation eller en situation i garderoben. I disse hverdagsaktiviteter er der også meget upåagtet læring for børnene og faglighed for personalet. Disse upåagtede pædagogiske aktiviteter indeholder meget læringspotentiale og bør også være genstand for en systematisk didaktik. Det kan gøres ved at sætte særligt fokus på dem i nogle perioder og have en skriftlig systematik og have et læringsfokus i baghovedet i det daglige pædagogiske arbejde. Fokus på børnefællesskabet OG på det enkelte barn Den systematiske pædagogiske praksis bør have et dobbelt fokus på læringsmiljøet nemlig på børnefællesskabet OG på det enkelte barn. Barnets læring foregår i et aktivt samspil med omgivelserne og her er børnefællesskabet helt centralt. Mange pædagogiske aktiviteter foregår med udgangspunkt i børnefællesskabet, og det enkelte barns trivsel og læring afhænger af, hvordan det indgår i børnefællesskabet. En meget vigtig pædagogisk opgave er netop at arbejde med inkluderende børnefællesskaber og sikre, at alle børn bliver inkluderet. Der skal derfor være fokus på børnefællesskabet og arbejdes systematisk med læringsmiljøet her.

13 Det er imidlertid også vigtigt at have fokus på det enkelte barns læring. Børnene lærer ikke lige hurtigt og kan have forskellige behov for pædagogisk indsats. Derfor er det vigtigt, at den systematiske pædagogiske praksis også sætter fokus på det enkelte barn. Herved sikres det også, at alle børn ses og der handles, hvis nogen har behov for en særlig indsats. Det kan konkret ske ved brug af redskaber, der sætter fokus på det enkelte barns læring og progression. Fokus på børnefællesskabet Fokus på barnet Ovenstående figur illustrerer, at børnefællesskabet og barnet kan ikke ses uafhængigt af hinanden, og at der er et samspil mellem et fokus på fællesskabet og på de enkelte børn. Hvis f.eks. mange børn har brug for en særlig indsats for at styrke deres sproglige udvikling, vil dette have betydning for tilrettelæggelsen af læringsmiljøet i hele børnegruppen. Evalueringen af børnefællesskaberne og det enkelte barns læring hænger derfor uløseligt sammen. Der er fra ministeriet og EVA udgivet et kvalificeret og omfattende materiale, der går mere i dybden med, hvordan dagtilbud kan arbejde med organiseringen af et godt læringsmiljø9. Læringskultur i personalegruppen Læringskulturen i personalegruppen er afgørende for at skabe et godt læringsmiljø for børnene. Mange af pointerne omkring læringsmiljøet for børnene gælder også for læringskulturen blandt de voksne nemlig understøttelsen af et udviklende tankesæt, lysten til at udfordre sig selv og hinanden, og fejl er en kilde til læring. Der bør være et professionelt læringsfællesskab blandt de voksne, som er kendetegnet ved: Pædagogikken bygger på viden fra forskning og fra egen praksis Deprivatisering af praksis (begrundet faglighed og indblik i hinandens praksis) Nysgerrighed og undersøgende tilgang Åbenhed for nye perspektiver, gensidig respekt og tillid Villighed til at lære af egne- og andres successer og fejl Den anerkendende kultur - ikke står i vejen for læringen Systematik i læringsopsamling fra praksis evaluerende kultur. God feedbackkultur 9 Se bl.a. og

14 Arbejdet med at skabe og fastholde en god læringskultur er udfordrende og kræver meget åbenhed og ordentlighed blandt de voksne i dagtilbuddet. Dette er en forudsætning for at kunne give og tage imod feedback. Det er ledelsens opgave at gå foran og sætte rammerne for de voksnes læringsmiljø. Dette gøres ved både at udfordre personalet og ved at støtte op om personalets indsats for at lære nyt. Kulturen bestemmes dog ikke kun af lederen men er et ansvar for alle voksne i institutionen. De voksne har ansvaret for at skabe et dagtilbud med trygge inkluderende læringsmiljøer, der emmer af lyst til læring, udfordring og udforskning. Forældrene på banen i børnenes læring Hjemmet er børnenes vigtigste arena, og det gælder også i forhold til læring. Et stærkt samarbejde med forældrene har stor betydning for børnenes læring derfor skal vi have forældrene med på banen. Forældrene er generelt meget opmærksomme på deres børns udvikling og læring og vil gerne understøtte læringen bedst muligt. Forældrene har i de fleste tilfælde langt bedre mulighed for at stimulere børnenes læring gennem et stærkt læringsmiljø i hjemmet. Dagtilbuddet bør derfor samarbejde med forældrene og have en dialog med dem om den indsats, der foregår i dagtilbuddet. Samtidig bør dagtilbuddet være tydelige på, hvilke forventninger der er til forældrenes indsats og til, hvordan forældrene selv kan skabe et godt læringsmiljø derhjemme. Det er en stor fordel for barnet, hvis det oplever en sammenhæng mellem læringsmiljøet i hjemmet og læringsmiljøet i dagtilbuddet. Forældrene bør ligesom dagtilbuddene sikre en god balance mellem stabilitet og udfordring i det hjemlige læringsmiljø. Her er selvfølgelig stor forskel fra familie til familie, og den forskellighed skal der også være plads til. Dagtilbuddet bør dog i dialogen med forældrene gøre opmærksom på, hvilke konsekvenser det kan have for barnet og børnefællesskabet, hvis børnene aldrig udfordres eller hvis der stilles urealistiske forventninger til barnet. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på forældrenes muligheder for at skabe et stærkt læringsmiljø. Derfor er det nødvendigt, at dagtilbuddene over for nogle børn yder en særlig indsats, mens børnene er i dagtilbuddet og at dette i nogle tilfælde kan være mere virkningsfuldt end at forsøge at stimulere hjemmemiljøet. Forventninger til en læreplan [Tanken er her at lave en kort guide på 1-2 sider til dagtilbuddenes pædagogiske læreplaner. Den skal bygge på overstående og på de kommende nationale læreplaner.]

15 Læring for børn bygger på Børne- og Ungepolitikken og på dagtilbuds delpolitik. Børne- og ungepolitikken og Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år siger bl.a.: Vi vil skabe lyst til læring i balance mellem forventninger og krav Vi vil spotte potentialerne for alle er unikke og kan udvikle sig Alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring Vi skal udfordre børnene, så de udvikler deres kompetencer og selvværd Vi arbejder målrettet og reflekterende med de pædagogiske læreplaner og evaluerer vores praksis for at blive endnu bedre Vi åbner og understøtter børnene i at udforske verden omkring dem, så de får tillid til at turde kaste sig ud i nye udfordringer Vi skaber inspirerende læringsmiljøer, hvor børnene får mulighed for at fordybe sig, undres og tilegne sig nye færdigheder

Leg og læring - det er for børn. Sådan arbejder vi med leg og læring i de vigtigste år

Leg og læring - det er for børn. Sådan arbejder vi med leg og læring i de vigtigste år Leg og læring - det er for børn Sådan arbejder vi med leg og læring i de vigtigste år Dagtilbud 2017, opdateret 2019 Indhold Forord... 3 Derfor sætter vi fokus på læring i dagtilbud... 3 Hvad er læring

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Oplæg Kvalitet i dagtilbud hvad siger forskningen? Mastergruppen og den styrkede pædagogiske læreplan Fokus på

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Strategi for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel

Strategi for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Strategi for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Strategiens tre kerneområder Læring Udvikling Trivsel Børn og unges alsidige og personlige udvikling Strategi for alle børn og unges læring,

Læs mere

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling I Troldehøjen skal børn trives og udvikle sig i et omsorgsfuldt og trygt miljø, med nærværende voksne og gode venner. I forbindelse med den

Læs mere

Redskab til selvevaluering

Redskab til selvevaluering GODT I GANG MED DEN STYR- KEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Redskab til selvevaluering GSTYRKET PÆDAGO LÆ R E P L A N ISK Her får I en ramme til systematisk at stille skarpt på og analysere jeres praksis inden

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Visionens tre kerneområder Læring Udvikling Trivsel Børn og unges alsidige og personlige udvikling Vision for alle børn og unges læring, udvikling

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG SOCIALMINISTERIET OG ÅRHUS KOMMUNE (SKABELON) Barnesynet. Det at være barn har værdi i sig

Læs mere

Børns læring. Et fælles grundlag for børns læring

Børns læring. Et fælles grundlag for børns læring Børns læring Et fælles grundlag for børns læring Udarbejdet af Børn & Unge - 2016 Indhold Indledning... 4 Vigtige begreber... 6 Læring... 8 Læringsbaner... 9 Det fælles grundlag... 10 Balancebræt... 11

Læs mere

Læring, trivsel og personlig mestring

Læring, trivsel og personlig mestring Læring, trivsel og personlig mestring sammenhæng i det pædagogiske arbejde TVÆRGÅENDE ENHED FOR LÆRING FORORD I Horsens kommune ønsker vi at give alle børn de bedste vækstmuligheder. Børn i dagtilbud og

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Redskab til selvevaluering

Redskab til selvevaluering GODT I GANG MED DEN STYR- KEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Redskab til selvevaluering GSTYRKET PÆDAGO LÆ R E P L A N ISK Her får I en ramme til systematisk at stille skarpt på og analysere jeres praksis ud fra

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld Pædagogiske læringsmiljøer, der skaber en meningsfuld evalueringskultur Peter Rod, partner, Blichfeldt & Rod og Charlotte Wiitanen, dagtilbudsleder, Lyngby-Taarbæk Kommune Evalueringskultur Loven siger:

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune Faglig ledelse Kristine Schroll Dagtilbuds Aarhus Kommune Fagligt grundlag Dagtilbuds loven Børn og Unge politikken Kerneopgaven: At fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse Den pædagogi ske

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole Indledning Vi skaber gode overgange for børn og unge, skriver vi i vores Børne- og Ungepolitik. Derfor har vi i Vejle

Læs mere

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF DAGTILBUDDET 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 BØRNENES PROFIL 6 4.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)

Læs mere

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Leg er læring & læring er leg Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Præsentation Mette Guldager Uddannet pædagog fra Esbjerg seminarium 1998 1999-2004: Souschef 2004 2017: Leder i forskellige

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan

Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan 1 Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan #bhvchat #bhvdiadag Notesbøger til egne refleksioner Dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan Side 2 Processen og jeres rolle Januar 2016:

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Møllegården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Møllegården Dato for tilsynet: 14. februar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen:

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Lys i øjnene er bygget op omkring en række overordnede temaer. På baggrund af temaerne opstilles de konkrete indsatser, som vi i Viborg Kommune vil arbejde

Læs mere

Holstebro Kommune. Skovbørnehaven Myretuen DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

Holstebro Kommune. Skovbørnehaven Myretuen DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Holstebro Kommune DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRODUKTION 3 1.1 Læsevejledning 3 1.2 Dagtilbuddets beskrivelse til læreplanen 4 2 DET PÆDAGOGISKE GRUNDLAG 5 2.1 Et pædagogisk

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplan og læringsmiljøer i Dagtilbud Skanderborg Midt Trekløveret

Læreplan og læringsmiljøer i Dagtilbud Skanderborg Midt Trekløveret Læreplan og læringsmiljøer i Dagtilbud Skanderborg Midt Trekløveret Hvad er Læring? I Trekløveret forstår vi begrebet læring som en udviklingsproces, der foregår i alle livets sammenhænge. Læring er tilegnelse

Læs mere

Procesplan for udvikling af en ny læreplan for Børnehuset Troldehøjen

Procesplan for udvikling af en ny læreplan for Børnehuset Troldehøjen Procesplan for udvikling af en ny læreplan for Børnehuset Troldehøjen I Troldehøjen skal børn trives og udvikle sig i et omsorgsfuldt og trygt miljø, med nærværende voksne og gode venner. I forbindelse

Læs mere

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan 2016-2018 1. Fakta 1.1. Navn på børnehus/dagplejegruppe 1.2. Aktionslæringsperiode: 1.3. Navne på deltagere i det professionelle læringsfællesskab omkring

Læs mere

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 5 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen.

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen. Fælles kommunale læreplansmål For at leve op til dagtilbudslovens krav og som støtte til det pædagogiske personales daglige arbejde sammen med børnene i Ruderdal kommune er udarbejdet kompetencemål indenfor

Læs mere

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR

FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR Furesø Kommunes fælles læringssyn 0 18 år I Furesø Kommune ønsker vi en fælles og kvalificeret indsats for børns og unges læring i dagtilbud og skoler. Alle børn og unge skal

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 433 82% - Ledere 47 56% - Medarbejdere 386 86% - Observatører 0 Forældre 1.041 44% Ældste

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 9 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 % - Observatører 1 % Forældre 11 31 % Ældste børn 0 0 % Rapporten består

Læs mere

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Formålsparagraf - Dagtilbud Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer,

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014.

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014. Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2015 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

FÆLLES KOMMUNALE LÆREPLANSMÅL

FÆLLES KOMMUNALE LÆREPLANSMÅL FÆLLES KOMMUNALE LÆREPLANSMÅL FOR BØRNEOMRÅDET Udgivet oktober 2014 De fælles kommunale læreplansmål 1 I Rudersdal har vi valgt at have fælles kommunale læreplansmål for det pædagogiske arbejde. De fælles

Læs mere

Fælles fagligt grundlag. Fagligt grundlag for det pædagogiske arbejde på 0-6 års området i Hedensted kommune

Fælles fagligt grundlag. Fagligt grundlag for det pædagogiske arbejde på 0-6 års området i Hedensted kommune Fælles fagligt grundlag Fagligt grundlag for det pædagogiske arbejde på 0-6 års området i Hedensted kommune Et fælles fagligt grundlag en trædesten Det fælles faglige grundlag er en beskrivelse af de rammer,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 2 1 FORORD I Dragør Kommune bliver der

Læs mere

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune formålet med det fælles læringsgrundlag er, at alle børn og unge lærer at mestre eget liv. læringsgrundlaget skal sikre, at

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

DET PÆDAGOGISKE GRUNDLAG

DET PÆDAGOGISKE GRUNDLAG DET PÆDAGOGISKE GRUNDLAG Blomsterspiren blev en kombineret institution den 1.7.2016, hvor vi har haft 2 læreplaner for henholdsvis vuggestue og børnehave. Da vi i 2018 / 2019 skal lave ny styrket læreplan,

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke

Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke Vi har i Dagtilbud Sydvest valgt, at lave en fælles afrapportering af punkterne 1-5 + 8. I Birkebo og Ålykke har de 2 børnehuse fælles pædagogisk leder

Læs mere

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi 2015-2019 Sprog- og Læsestrategi Strategien omfatter tale, sprog og skriftsproget (både læsning og skrivning). Forord For at kunne tage aktivt del i livet har vi brug for sproglige kompetencer. Det drejer

Læs mere

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

LÆREPLAN MED AFSÆT I DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. Dagtilbuddets navn: Kastaniegården

LÆREPLAN MED AFSÆT I DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. Dagtilbuddets navn: Kastaniegården LÆREPLAN MED AFSÆT I DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Dagtilbuddets navn: Kastaniegården 1 2 ET PÆDAGOGISK LÆRINGSMILJØ HELE DAGEN Dagtilbud skal etablere et pædagogisk læringsmiljø, der med leg, planlagte

Læs mere

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2018-2022 INDLEDNING Formålet med Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik er at sætte ramme og retning for udviklingen af livsduelige børn og unge. Alle skal have

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre alle børn en god overgang fra børnehave til skole. Samarbejdsaftalen skal ses som et

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om kvaliteten i dagtilbuddene. Der er fokus på følgende fire indsatsområder: Børns udvikling inden for temaerne

Læs mere

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 88% - Ledere 0 - Medarbejdere 7 100% - Observatører 0 Forældre 65 58% Rapporten består af fem afsnit,

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 58 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 5 50 % - Observatører 1 % Forældre 19 34 % Ældste børn 2 29 % Rapporten

Læs mere

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 17 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 16 100% - Observatører 0 Forældre 37 38% Ældste børn 13 38% Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 15 65 % - Ledere 1 100 % - Medarbejdere 10 56 % - Observatører 4 100 % Forældre 43 45 % Ældste børn 8 35

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 13 35 % Ældste børn 4 44 % Rapporten består

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere