Trivsel i skolen. Århus Kommune Børn og Unge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trivsel i skolen. Århus Kommune Børn og Unge"

Transkript

1 Århus Kommune Børn og Unge Trivsel i skolen

2 Det sociale er altafgørende for, om børn lærer noget i skolen

3 Værdiregler og strategier til forebyggelse af mobning Kolofon Udgivet af: Århus Kommune, Børn og Unge Pædagogisk Afdeling April 2010 Copyright: Århus Kommune, Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Oplag: 1. udgave 1. oplag Design og produktion: coma

4 Balancen mellem tryghed og udfordring er forudsætningen for, at børn og unge kan tilegne sig viden og dannelse. Med nye værdier og en skærpet indsats mod mobning kan skolerne skabe en endnu mere tryg hverdag for børn og unge og dermed styrke deres trivsel og læring. Jacob Bundsgaard Johansen, rådmand

5 Alle voksne må tage et særligt ansvar for at opdrage, inddrage og anerkende børnene og de unge og være bevidste om, at de har en vigtig rolle, når det gælder om at drage omsorg for børn og unge og inspirere, motivere og støtte dem i deres udvikling. (Børn og unge-politikken, Århus Kommune) Børn og unge- politikken er Århus Kommunes værdigrundlag for alle indsatser, tilbud og fællesskaber for børn og unge. Folkeskolelovens omtale af et værdiregelsæt udfordrer, sammen med loven om elevers undervisningsmiljø, skolemiljøet som et inkluderende fællesskab med mulighed for optimal læring, trivsel og udvikling. Værdireglerne er således en konkret udmøntning af børn og ungepolitikken i Århus Kommune. Udarbejdelse af værdiregelsættet skal invitere til samarbejde og inddragelse af forældrene og danne en tydelig ramme og holdning for de fællesskaber, hvor elever, medarbejdere og forældre mødes og omgås hinanden. Vi skal i værdiregelsættet klart formulere de normer og holdninger, som kan skabe læringsmiljøer, der udvikler og skaber rammer for deltagelse, der modsvarer det enkelte barns behov. Værdiregelsættet får herved et dannelsesmæssigt sigte, hvor børn og unges dannelse ses i sammenhæng med de fællesskaber, de indgår i.

6

7 Skolen skal være et trygt sted for alle Det er baggrunden for et lovkrav om, at alle folkeskoler skal have et værdiregelsæt og en plan til bekæmpelse af mobning. Formålet er at fremme god trivsel og adfærd og sikre et godt skolemiljø både fysisk og psykisk. Med udgangspunkt i Folkeskoleloven og Børn og unge-politikken for Århus Kommune skal hver folkeskole definere sit eget værdiregelsæt for trivsel og lægge en strategi imod mobning med spilleregler for god opførsel. Ingen bryder sig om at blive kaldt øgenavne, stå ensom i skolegården, få hånende sms er, ødelagt sine ting eller trusler om tæsk. Et dårligt frikvarter kan ødelægge koncentrationen i timerne og frygt for, hvad der kan ske på vejen hjem, kan gøre skolegangen til et mareridt. Derfor skal skolerne arbejde målrettet med at fremme gode samværsformer. Værdiregelsættet og indsatsen mod mobning skal gælde for hele skolen, herunder naturligvis også SFO, fritidsundervisning og andre aktiviteter i tilknytning til skolen. Regler for god opførsel Kravet om værdiregelsæt og antimobbestrategi er indført i forbindelse med en ændring af Folkeskoleloven, der trådte i kraft 1. august Her præciseres, at alle skoler skal have særlig fokus på trivsel og god adfærd, og at skolernes ordensregler skal gælde både praktiske og adfærdsmæssige forhold. Baggrunden for, at ordet værdiregelsæt nu er indskrevet i Folkeskoleloven, er en beslutning om at få præciseret, at en skoles ordensregler ikke alene beskriver praktiske forhold. Den nye lovtekst skal sikre, at der på alle skoler også formuleres tydelige regler for god opførsel. Værdiregelsættet skal fremme fælles værdier på skolen, engagement og ansvarlighed, udstikke retningslinjer for god adfærd og sætte pejlemærker for, hvordan man opnår et trygt og godt skolemiljø, og det skal ligesom antimobbestrategien fremgå tydeligt af skolens hjemmeside. Alle forældre og elever skal mindst én gang om året informeres om reglerne og trivselspolitikken. Det er skolebestyrelsens ansvar at fastlægge disse regler. I praksis er det naturligt, at arbejdet foregår i tæt samarbejde med skolens ledelse, og at elever, ansatte og forældre inddrages, så alle de involverede parter har indflydelse, medansvar og ejerskab til skolens værdi- og trivselsgrundlag. Lovteksten er et resultat af anbefalinger fra et ministeriel udredningsarbejde omkring disciplin, god opførsel og mobning i folkeskolen. Et klart værdiregelsæt er sammen med tydelige kendte konsekvenser ved upassende opførsel meget vigtige elementer for at opnå et trygt og udbytterigt skoleliv. Det har vist sig, at de skoler, der opnår de bedste resultater, er kendetegnede ved at have et klart værdigrundlag. En bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen, der trådte i kraft 6. april 2010, uddyber indholdet i loven. Den beskriver også, hvilke foranstaltninger, der kan iværksættes overfor elever, som ikke overholder skolens regler og normer for god opførsel.

8 Børn, der ikke trives, kan ikke lære voksne, der ikke trives, kan ikke undervise Skoleleder

9 Værdier til lokale regler Lovteksten om værdiregelsæt er formuleret på et ret overordnet niveau. Årsagen er, at man på alle skoler skal igennem en proces med drøftelser og overvejelser om, hvad det helt grundlæggende er, man lægger vægt på her, og hvordan den enkelte i praksis lever op til skolens værdier. Alle skoler har allerede formuleret et værdigrundlag som overordnet ledelinje for deres arbejde, målsætninger og pædagogiske principper. I arbejdet med det handlingsanvisende værdiregelsæt vil det være naturligt at tage udgangspunkt her. Mange værdiformuleringer er alment gældende for skolerne, såsom at man behandler hinanden med respekt, udviser engagement og deltager i fællesskabet. I formuleringen af værdiregelsættet skal man være mere specifik og forklare, hvad man præcist gør og særligt lægger vægt på, for at sikre et godt undervisningsmiljø. Regelsættet skal anskueliggøre, hvad ordene i værdigrundlaget betyder i praksis på den enkelte skole. Hvis man i sit værdigrundlag f.eks. har ordet engagement, kan det således i værdiregelsættet præciseres, at det forventes, at eleverne møder velforberedte, til tiden, laver deres lektier og at forældrene støtter deres børn i at få det gjort. I værdiregelsættet kan også indgå særlige aktiviteter, som skolen prioriterer højt i arbejdet for at styrke elevernes sammenhold, f.eks. venskabsklasser, musik, morgensang, natur eller internationale relationer, og at det er obligatorisk at deltage. Opbakning fra baglandet Når skolebestyrelsen går i gang med arbejdet omkring skolens værdiregelsæt og antimobbestrategi, gælder det om at planlægge processen nøje. En afgørende forudsætning for, at regler virker efter hensigten er, at de nyder bred opbakning. Derfor er det vigtigt, at skolebestyrelsen involverer alle parter i forløbet. Både elever, personale og forældre bør have mulighed for at komme med synspunkter, forslag og kommentere udkast undervejs. Det er også vigtigt, at prioritere i indhold og at arbejde med ordvalget, så regelsættet bliver formuleret så præcist som muligt og er enkelt at overskue og forstå for de, som skal leve efter det. Fra en erfaren skoleleder lyder rådet: Skriv kort og præcist. Maksimalt to A4 ark.

10 Fælles forståelse Fælles sprog Århus Kommunes tre grundværdier er: Troværdighed, respekt, engagement. Mange skoler har i deres værdigrundlag taget udgangspunkt i disse tre ord. Nøgleordene er et godt afsæt til dybere drøftelser på de enkelte skoler. Processen går herefter ud på at formulere de regler, der føjer handling til værdigrundlaget, og at de i børns ører måske lidt abstrakte begreber foldes ud og konkretiseres til letforståelige regler, hvor ingen kan være i tvivl om, hvad ordene betyder. Altså en praktisk brugsanvisning. Med afsæt i f.eks. ordet respekt er der mulighed for at komme omkring mange eksempler på situationer i skolelivet: Bl.a. hvad det betyder at optræde respektfuldt i tale, med ansigtsudtryk, kropssignaler, handlinger, og hvordan man viser respekt for hinanden, både når det gælder arbejde, sociale arrangementer og i undervisningen. Og man kan tale om det modsatte: at optræde respektløst ved f.eks. at forstyrre eller vise ligegyldighed for undervisningen og skolens aktiviteter. Med udgangspunkt i enkelte ord og begreber kan man således konkretisere sit værdigrundlag og beskrive, hvordan hver enkelt elev, ansat og forælder med sin adfærd kan bidrage til et godt skolemiljø med tryghed, anerkendelse og respekt.

11 Etik i hverdagen Børn og Unge i Århus Kommune har gennemført et udviklingsarbejde, med titlen Hverdagsetik, som netop sætter fokus på de menneskelige relationer, og hvad de betyder for trivslen i skoler og institutioner. Hverdagsetik kan betegnes som et sæt leveregler eller et værdikompas, der udstikker retningen for omgangsformen og takt og tone. Det handler om, hvordan vi i det daglige mødes, samarbejder, omgås og taler med hinanden også når vi ikke er enige. at være bevidste om, hvor vi er, og hvem der er til stede, når vi udveksler meninger og giver kritik, og at man gerne må minde hinanden om de etiske regler. Med en hverdagsetik for adfærd i forskellige sammenhænge kan skolen foregribe misforståelser og gøre det mindre pinagtigt at tage ubehagelige sager op. Hverdagsetik handler også om, hvordan man får præciseret og afstemt forventninger og krav til hinanden, og får sat ord på og vedtaget regler for god adfærd i forskellige situationer, f.eks. også Mange har glæde af, at man supplerer de alment gældende værdiregler med regler, som de enkelte klasser, lærergruppen og forældrene selv formulerer for det konkrete samarbejde.

12 Handleplan mod mobning En central del af skolens værdiregler er en målrettet indsats mod mobning både forebyggende, indgribende og genoprettende. Det er skolens ledelse, som i samarbejde med skolebestyrelsen har ansvaret for at udarbejde antimobbestrategien, der skal beskrive, hvordan skolen vil arbejde for at fremme elevernes sociale fællesskab, tryghed og trivsel og motivere dem til at være gode kammerater og respektere hinanden. Antimobbestrategien skal således indeholde en handleplan til omgående indgriben, hvis mobning forekommer, og den skal indeholde konkrete anvisninger på, hvad skolen gør for at forebygge og forhindre mobning, og hvordan man som elev, ansat og forælder skal forholde sig. Resten af flokken Den mobbede Mobberen Den mobbede mobberen resten af flokken. Mobning har tre parter, der alle har ansvar for, at mobningen holder op Forskel på drilleri og mobning: Mobning: En person mobbes, når han eller hun gentagne gange over en vis tid bliver udsat for negative handlinger fra en eller flere, ofte på et sted hvor han eller hun er tvunget til at opholde sig. Planen mod mobning skal beskrive, hvad skolen gør for at holde fokus på elevernes trivsel, f.eks. som et fast punkt på forældremøder i skole og SFO, til elevsamtaler og i klasserne, ligesom den skal indeholde forklaring på, hvad mobning er, og hvordan man spotter den, samt anvise konkrete råd om, hvad man skal gøre, hvis man får kendskab til eller mistanke om mobning og børn, der mistrives. Folkeskolerne i Århus Kommune har i en årrække arbejdet aktivt for at forebygge og bekæmpe mobning, og der er i Børn og Unge gennemført en række initiativer, bl.a. kampagnerne Mobning ud af Århus, Sundhedspolitik for elever i Folkeskolen og projekt Fri for mobberi. Alle skoler kan rekvirere assistance fra AKT-gruppen (Adfærd, Kontakt, Trivsel), hvis børn mistrives. Endvidere kan nævnes SSP-samarbejdet, Samtale Mellem Generationer og Social Pejling for 5. klasserne, samt en række tiltag, hvor indsatsen koncentreres om enkelte børn. Drilleri Kan være af både godmodig og ondskabsfuld karakter. Begge dele kan føre til mobning. Karakteren af drilleriet opfattes forskelligt afhængig af de involveredes personlighed.

13 Store trivselsdag på alle skoler I 2009 indførte Børn og Unge Store Trivselsdag på alle folkeskoler. Dette er en årlig undersøgelse af børn og unges oplevelse af trivsel, sundhed og skoletilfredshed. Med Store Trivselsdag sættes ekstra fokus på det lokale arbejde for en god og sund hverdag for børn og unge. Målet er at inspirere til samtaler på skolerne og ude i de enkelte klasser. På Store Trivselsdag skal alle elever svare på en række spørgsmål om, hvordan de trives i skolen, SFO og fritidsklubben og har det med kammeraterne. Resultaterne bearbejdes centralt og rapporteres direkte til den enkelte skole og giver således mulighed for, at der umiddelbart kan sættes ind med tiltag, hvis der på en skole eller i en klasse er oplysninger, der i særlig grad giver udslag i den enkelte undersøgelse. Lærere, elever, ledere og bestyrelser har med resultaterne fra Store Trivselsdag et godt afsæt til at diskutere, hvordan de fortsat kan arbejde med at udvikle det trygge skolemiljø.

14 Sådan gjorde vi eksempler fra skoler Værdiregelsæt og antimobbestrategi hænger nøje sammen med skolernes øvrige pædagogiske arbejde, og de fleste skoler har allerede indsatsen for det sociale miljø som en højt prioriteret og integreret del af skolernes liv. Loven foreskriver nu, at det alle steder bliver sat i system og gjort umiddelbart tilgængeligt på skolernes hjemmeside. Om processen og overvejelser omkring værdiregler og antimobbestrategi fortæller en skoleleder, hvis skole har gennemført dette arbejde: Processen er afgørende Principper og retningslinjer kan være en underlig floffy størrelse. Derfor har vi fokuseret på at være meget konkrete og gøre projektet operationelt. Vores værdigrundlag tager udgangspunkt i kommunens overordnede principper: Tryghed, respekt, engagement. Det der giver disse ord kød og blod er, når skolens forskellige parter taler om, hvad de betyder for dem. Derfor har elever og medarbejdere holdt møder i deres respektive grupper om, hvad de hver især lægger vægt på, og dette har været vigtige input til reglerne. F.eks. at en måde at vise rengøringsassistenten respekt på, er at sørge for, at rydde ordentlig op i klasserne, så hun ikke skal løfte 30 stole for at kunne udføre sit arbejde. Også ordvalget er vigtigt. På skolen havde vi mange drøftelser om, hvorvidt vi skal skrive børn eller elever. Det endte med børn, fordi det er det ord, man bruger i skolefritidsordningen. Reglerne har været i høring flere gange, indtil alle parter var tilfredse. Da vi drøftede antimobbestrategi, var udgangspunktet, at det skal være en trivselspolitik. Vores holdning er, at når man vil mobning til livs, skal man arbejde med trivsel. Samtidig har vi lagt vægt på at gøre reglerne enkle, præcise og overskuelige. Man skal huske, det er processen, der er afgørende. Regler og principper for trivsel kan ikke være stationære. Det skal være dynamiske redskaber, som kan revideres løbende. Det kan godt være, at vi efter et stykke tid går ind og ændrer lidt med tilføjelser og endnu mere præcise anvisninger. Temperatur på trivslen Skolernes udgangspunkt for arbejdet er meget forskelligt. havde oplevet mobning, og at den især foregik Nogle steder er det nødvendigt med en kortlægning af det psykiske i egne klasser og i form af hårdt sprogbrug. miljø, for at få et brugbart afsæt for en handleplan. Med elevrådet og en boblergruppe i centrale roller har skolen nu En århusiansk skole har derfor indledt arbejdet med antimobbestrategien med at undersøge omfanget af mobning. Planen omfatter bl.a. etablering af venskabsklasser på tværs af årgange iværksat et målrettet trivselsarbejde for at forbedre det psykiske miljø. og klasseregler i alle klasser, som gælder for opførsel både i undervisningen, i pauserne og i fritiden. Såvel klasselærere som forældre er ind- Her gennemførte man en spørgeskemaundersøgelse blandt eleverne ved hjælp af materiale fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, draget, og skolebestyrelsen og pædagogisk råd får løbende orientering DCUM. Undersøgelsen viste, at op mod hver femte elev på skolen om, hvordan indsatsen skrider frem. En ny temperaturmåling skal vise, om indsatsen har hjulpet. Alle skoler skal have særlig fokus på trivsel og god adfærd

15 Cafémøde for hele skolen På en anden skole har man indledt processen med et stort fællesarrangement for hele skolen og elevernes forældre. Omkring cafèborde har man drøftet værdiregler og mobning, og cafègruppernes input er overleveret til en arbejdsgruppe, der koordinerer det videre forløb med at få materialet sammenskrevet, sendt i høring, redigeret og gjort klar til præsentation. Indsatsen skal være synlig Mange århusianske skoler har i de senere år arbejdet massivt med trivsel og adfærd. I forhold til lovkravet om synliggørelse vil det derfor ofte handle om at få samlet, systematiseret og offentliggjort det friske materiale, man allerede har. Således erfarede en skolebestyrelse, at den var helt på forkant med lovens krav, da den nye lovtekst med værdiregler og antimobbestrategi var på mødedagsordenen: Skolebestyrelsen indledte sagen med at stille sig selv følgende spørgsmål: høres, og hvordan? Tidsplan med deadlines? Præsentation? Allerede ved gennemgang af første punkt, viste det sig, at skolen næsten havde opfyldt kravene. Der havde kort forinden været trivselsforløb med inddragelse af elever, personale og forældre, og der var allerede formuleret strategi og regler, som loven foreskriver. Materialet manglede blot at få de rigtige overskrifter og blive klargjort til hjemmesiden. Hvad er det vi skal? Hvilket materiale har vi at tage afsæt i? Hvem skal inddrages i arbejdet? Hvilken arbejdsform vælger vi? Hvem skal

16

17 Arbejdet der aldrig stopper Uanset hvor langt de enkelte skoler er i processen, så er det et arbejde, der aldrig bliver helt færdigt. Der kommer til stadighed nye børn, nye forældre og medarbejdere, og der knyttes kontakter på mange planer både i fysiske og i virtuelle netværk. Hvis trivselsindsatsen skal have effekt, er det altafgørende, at eleverne er motiverede og selv kommer til orde i processen og bidrager med synspunkter, eksempler, og oplevelser, der optager dem her og nu. Det kan f.eks. være sproget i sms er og på Facebook, kropssprog, mimik, kliker og dominerende kammeratskabsgrupper, fester og fritidsaktiviteter. Emnerne kan sættes til debat på mange måder fra almindelig klassediskussion til spil, rollespil samtalegrupper og munde ud i en guide til klassetrivsel, som løbende skal justeres for at være på forkant med de skiftende problemstillinger. Derfor er det vigtigt, at skolerne til stadighed har fokus på trivslen, og med lovgivning om værdiregler og antimobbestrategi er der anledning til, at man på alle skoler igen får drøftet status.

18 Køreplan for trivselsforløb I projekt Hverdagsetik er der udarbejdet forslag til en køreplan for et trivselsforløb, og hvilke overvejelser, man kan gøre undervejs. Fase 1: Status og dataindsamling: Hvilke gode erfaringer har vi allerede? Det er disse erfaringer og denne viden, vi skal bygge videre på. Hvad lykkes for os? Hvad er godt? Hvad skal vi gøre mere af? Hvad skal vi stoppe med at gøre? Fase 3: Handlinger: Her skal vi være meget konkrete. Hvad skal vi gøre, hvis vi skal indfri vores mål og forventninger? Hvad skal vi gøre anderledes? Er der noget vi skal stoppe med og i stedet give plads for nye tiltag? Fase 2: Mål og forventninger: Her opstilles mål og forventninger til, hvordan samarbejde/omgangsformer/læringsmiljø skal være. Hvordan ønsker vi, trivslen skal være? Hvad har vi brug for mere af? Opstil gerne et drømmescenarie. Fase 4: Indikatorer: I denne fase skal vi opstille indikatorer/succeskriterier for vores mål og forventninger, der blev opstillet i fase 2. Her skal vi beskrive tegn på, at forventninger og mål indfries. I denne fase er det vigtigt at forholde sig til et tidsperspektiv for arbejdet. Hvornår forventer vi at kunne se, at indsatsen har gjort en forskel? Reglerne skal kendes af alle I bekendtgørelsen om fremme af god orden i folkeskolen præciseres, at skolens leder ved hvert skoleårs begyndelse skal oplyse eleverne og forældrene om skolens ordensregler og værdiregelsæt. Det er afgørende, at både elever og forældre til stadighed helhjertet støtter op om skolens regler, og derfor bør værdiregelsættet jævnligt tages op til drøftelse i forskellige sammenhænge. Dette kan f.eks. ske ved forældremøder, i elevrådet, i klasserne og ved fællesarrangementer for hele skolen. Det er vigtigt, at værdiregelsættet ikke opleves som et restriktivt forbudskartotek, men derimod bliver et trivselskatalog med anvisninger på, hvordan de gode intentioner omsættes i praksis med positive handlinger og relationer, og hvordan den enkelte med sine handlinger og væremåde kan bidrage. Ifølge bekendtgørelsen kan skolebestyrelsen fastsætte principper for, hvordan der skal ageres overfor elever, som ikke overholder skolens værdiregelsæt og ordensregler. Det er skolens leder, der træffer beslutningen om, hvad der skal ske.

19 Alle skoler skal have særlig fokus på trivsel og god adfærd

20

21 Informationer og henvisninger På Århus Kommunes hjemmeside under Videncenter for Pædagogisk Udvikling, Link: findes en række informationer og henvisninger til inspiration for det videre arbejde. Her kan skolerne også hente Folkeskoleloven, Bekendtgørelsen om fremme af god orden samt denne inspirationsfolder. Billederne og teksten kan anvendes i det lokale arbejde med værdiregler m.v. På Århus Kommunes hjemmeside under Videncenter for Sundhed og Trivsel, Link: findes en række informationer og henvisninger til inspiration for det videre arbejde. Her kan skolerne også rekvirere pjecen Ny viden om mobning. Som støtte for arbejdet med antimobbestrategi har Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM*, udarbejdet en nyttig værktøjskasse. Den indeholder bl.a. en skabelon med generelle anbefalinger til strategiarbejdet. Skabelonen kommer omkring væsentlige spørgsmål og elementer i antimobbearbejdet og har til hensigt at støtte en helhedsorienteret indsats. Der er desuden en anvisning i at bruge skabelonen. DCUM har også oprettet en særlig netportal med viden om mobning: Sammen mod mobning. Den indeholder mange eksempler på gode initiativer rundt om i landet, som man kan hente inspiration fra. Link til skabelon til udarbejdelse af antimobbestrategi Guide til brug af skabelonen Se også portalen for kampagnen: Sammen mod mobning Red Barnet har med indsatsen Fri for Mobberi en række tilbud til skoler, bl.a. en kuffert til klassebrug med spil, samtalekort og inspirationshæfter. Mobning-1.aspx Litteraturhenvisninger Mobning: En kultur der skal brydes, hæfte fra Skole og Samfund Du har hovedrollen i dit liv af Katrine Byreus Mobbeland af Helle Rabøl Hansen Er du min ven? Om børns venskaber af Roffey, Tarran & Majors Mobning Sociale processer på afveje af Jette Kofoed & Dorte Marie Søndergaard Love og bekendtgørelser Folkeskoleloven (LBK nr. 593 af 24. juni 2009) I Folkeskolelovens 44 stk. 4: Skolebestyrelsen godkender undervisningsmidler og fastsætter skolens ordensregler og værdiregelsæt. Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen (BEK. nr. 320 af 26. marts 2010) I bekendtgørelsen uddybes indholdet i Folkeskoleloven. Her beskrives også hvilke foranstaltninger, der kan iværksættes overfor elever, som ikke overholder skolens ordensregler, værdiregelsæt eller i øvrigt almindelige normer for god opførsel. * Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, er et uafhængigt statsligt center, der arbejder for at sikre et godt børnemiljø i dagtilbud og et godt undervisningsmiljø på skoler og uddannelsessteder.

22 Ved et værdiregelsæt forstås retningslinjer for god adfærd på skolen og pejlemærker for, hvordan der opnås god trivsel for eleverne og de ansatte, herunder en overordnet antimobbestrategi. Værdiregelsættet skal fremme fælles værdier, engagement og ansvarlighed og skal som ordensreglerne udformes, så det også gælder for fritidsundervisningen, skolefritidsordningen og andre af skolens aktiviteter. (Bemærkningerne til lovforslaget)

23

undervisningsmiljø i folkeskolen

undervisningsmiljø i folkeskolen dcum.dk undervisningsmiljø i folkeskolen opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø i folkeskolen Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, udgiver dette materiale for at give en nem og hurtig

Læs mere

Antimobbestrategi. Mobning er et uhåndterbart problem for den, der bliver ramt af det og kan blandt andet defineres således:

Antimobbestrategi. Mobning er et uhåndterbart problem for den, der bliver ramt af det og kan blandt andet defineres således: Antimobbestrategi Indledning og definition af mobning Alle børn har ret til en tryg skolegang. En tryg skolegang betyder ikke, at alle sten er fjernet fra barnets vej. Hvor der er mere end en person til

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser dcum.dk undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) udgiver dette materiale for at give

Læs mere

Værdiregelsæt på Holmebækskolen

Værdiregelsæt på Holmebækskolen Værdiregelsæt på Holmebækskolen Formål med værdiregelsæt Formelt set stilles der krav om, at alle folkeskoler skal udarbejde et værdiregelsæt jf. Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen. Ifølge

Læs mere

Antimobbestrategi. Begreber:

Antimobbestrategi. Begreber: Antimobbestrategi Formål Med vores antimobbestrategi ønsker vi at forebygge mobning. Søndre Skole vægter trivsel meget højt og af samme årsag finder vi mobning uacceptabelt på skolen. Det skal være et

Læs mere

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik)

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Klostermarksskolens værdigrundlag Hjerne og hjerte Vi vil være en god og dynamisk skole for elever og personale

Læs mere

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Indhold Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 1 Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 2 Formål... 2 Definition af mobning... 2 Negative handlinger... 2 Forebyggende

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 137 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd UDU alm. del, samrådsspørgsmål Z-Ø Folketingets

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Vildbjerg Skole Værdiregelsæt Skolens værdier - Det forstår vi ved værdien, sådan tager vi ansvar, og det skal værdien fremme: Første værdi Vi passer på hinanden

Læs mere

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende:

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende: Antimobbestrategi Pr. 4. april 2017 er Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø blevet ændret. Ændringerne træder i kraft pr. 1. august 2017. Ændringerne vedrører et nyt krav

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Trivselspolitik for Slangerup Skole. 1. Skolen. 2. Klassen. 3. Skole-hjem-samarbejde. Ordens- og samværsregler på Slangerup Skole

Trivselspolitik for Slangerup Skole. 1. Skolen. 2. Klassen. 3. Skole-hjem-samarbejde. Ordens- og samværsregler på Slangerup Skole Trivselspolitik for Slangerup Skole På Slangerup skole er trivsel en del af grundlaget for at sikre alle elever den bedst mulige læring. 1. Skolen Ordens- og samværsregler på Slangerup Skole Man kan sige,

Læs mere

TRIVSEL Rødding Skole Lintrup Børnecenter Antimobbestrategi

TRIVSEL Rødding Skole Lintrup Børnecenter Antimobbestrategi TRIVSEL Rødding Skole Lintrup Børnecenter Antimobbestrategi Rødding Skole og Lintrup Børnecenter er et lære- & værested for børn med forskellige hjemlige forhold. Skolen og børnecentret skal tage hensyn

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Antimobbestrategi for Mosedeskolen

Antimobbestrategi for Mosedeskolen Antimobbestrategi for Mosedeskolen Gældende fra: 1/12-2017 Revideres d.: 12/2018 Formål På Mosedeskolen vil vi ikke acceptere mobning. Det gælder på både i skolen og i fritiden. Målsætninger Målsætning

Læs mere

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole - 1 - Aulum Hodsager Skoles Antimobbestrategi - Denne antimobbestrategi er udarbejdet på baggrund af tanker, dialog og forslag fra skolens elever, skolebestyrelsen,

Læs mere

Gasværksvejens Skole og KKFO Gasværkstedet Trivselspolitik og handleplan i tilfælde af mobning.

Gasværksvejens Skole og KKFO Gasværkstedet Trivselspolitik og handleplan i tilfælde af mobning. Gasværksvejens Skole og KKFO Gasværkstedet Trivselspolitik og handleplan i tilfælde af mobning. Trivselspolitik og handleplan ved mobning er blevet til i samarbejde mellem ledelse, medarbejdere, skolebestyrelse,

Læs mere

Trivsel definerer vi som en følelse af fysisk, mental og social velvære og tilfredshed.

Trivsel definerer vi som en følelse af fysisk, mental og social velvære og tilfredshed. Antimobbestrategi for Boesagerskolen Gældende fra den 1. oktober 2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Med udarbejdelsen af denne antimobbestrategi ønsker vi at fremme trivsel og modvirke

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Gældende fra: 01.10.2017 Revideres: Formål: Vi ønsker, at alle børn trives og oplever et trygt læringsmiljø på skolen. Derfor ønsker vi, at alle på og omkring

Læs mere

Principper for trivsel

Principper for trivsel Principper for trivsel Indledning Skolens opgave er at skabe de bedst mulige rammer for elevernes faglige og sociale indlæring. Dagligdagen på Finderuphøj Skole skal være præget af tryghed, ligeværd, anerkendelse,

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Skolens holdning er, at vi ikke accepterer mobning Det er derfor af stor vigtighed, at vi på alle niveauer og blandt alle, såvel ansatte som elever

Skolens holdning er, at vi ikke accepterer mobning Det er derfor af stor vigtighed, at vi på alle niveauer og blandt alle, såvel ansatte som elever Skolens holdning er, at vi ikke accepterer mobning Det er derfor af stor vigtighed, at vi på alle niveauer og blandt alle, såvel ansatte som elever og forældre, er indstillet på aktivt at medvirke til

Læs mere

Trivselspolitik. Kjellerup Skole

Trivselspolitik. Kjellerup Skole Trivselspolitik Kjellerup Skole Trivselspolitik på Kjellerup Skole Ved skoleårets start 2006 var der udarbejdet et hæfte, som var blevet til på baggrund af drøftelser i elevråd, pædagogisk råd og skolebestyrelse.

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv uddannelsesinstitutionens navn: Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde uddannelsesinstitutionens værdiregelsæt og

Læs mere

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber Antimobbestrategi Formål Hvad er formålet med jeres antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er, at skolen forebygger og reducerer mobning (digitalt og på skolen) i videst mulige omfang og

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 19. december 2017 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Gældende fra: 01.01.2018 Revideres: Medio august 2018 Formål: Vi ønsker, at alle

Læs mere

Kerteminde Byskoles trivselspolitik

Kerteminde Byskoles trivselspolitik Kerteminde Byskoles trivselspolitik 1. Baggrund Kerteminde Byskoles trivselspolitik bygger på folkeskoleloven og loven om undervisningsmiljø samt Kerteminde Kommunes Børne-og ungepolitik. Folkeskoleloven:

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 24. september 2018 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Formål: Vi ønsker, at alle elever trives og oplever et trygt læringsmiljø på.

Læs mere

Antimobbestrategi Gedved Skole

Antimobbestrategi Gedved Skole Antimobbestrategi Gedved Skole Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at vedblive et miljø, hvor man kan udvikle sig, som er præget af tryghed, respekt, omsorg tolerance. Vores antimobbestrategi

Læs mere

HANDLEPLAN FOR GOD TRIVSEL. Lystrup Skole accepterer ikke mobning

HANDLEPLAN FOR GOD TRIVSEL. Lystrup Skole accepterer ikke mobning Mål: HANDLEPLAN FOR GOD TRIVSEL Lystrup Skole accepterer ikke mobning Mobning skal forebygges og stoppes, fordi det kan skade både offer og mobber hele livet og påvirke læringen og det sociale klima i

Læs mere

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter.

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Antimobbestrategi Gældende fra: 1. august 2017. Revideres senest 1. august 2020. FORMÅL Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Den skal sikre, at vi

Læs mere

Hurup Skoles. Trivselsplan

Hurup Skoles. Trivselsplan Hurup Skoles Trivselsplan Dato 12-03-2014 Trivselsplan for Hurup Skole og SFO: Alle både forældre, ansatte og elever har et medansvar for trivslen på skolen. Vi arbejder for, at eleverne lærer at respektere

Læs mere

Sådan samarbejder vi

Sådan samarbejder vi Sådan samarbejder vi Skole-hjem samarbejdet på mellemtrinet på Sølvgades Skole 1 Velkommen til mellemtrinet på Sølvgades Skole På Sølvgades Skole ønsker vi et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem skole

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Antimobbestrategi på Tappernøje Dagskole

Antimobbestrategi på Tappernøje Dagskole Antimobbestrategi på Tappernøje Dagskole Målsætning Det er skolens målsætning og hensigt, at være en mobbefri skole. Skolen tolererer ikke mobning, da skolen ses som værende elevernes fristed i hverdagen.

Læs mere

Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål. Dækningsområde Alle skolens elever. Det vil sige i afdeling A, B, C, D og E.

Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål. Dækningsområde Alle skolens elever. Det vil sige i afdeling A, B, C, D og E. Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål At sikre bedst mulig trivsel og udvikling for alle skolens elever. Herunder forebyggelse af og strategi for mobning. Ifølge: Bekendtgørelse om foranstaltninger

Læs mere

Trivselspolitik/antimobbestrategi for Hovedgård skole

Trivselspolitik/antimobbestrategi for Hovedgård skole Uddannelse og Arbejdsmarked Hovedgård Skole Trivselspolitik/antimobbestrategi for Hovedgård skole Vision (hvorfor) Skolen er med til at sætte rammen for det gode børneliv. På den baggrund skal der løbende

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og

Læs mere

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Udarbejdet november 2011 revideret januar 2017 Formål: Elever på skolen skal leve op til skolens værdier, som de fremgår af skolens værdigrundlag. Som elev på skolen

Læs mere

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning?

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning? GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Brædstrup Skole Udarbejdet (dato): September 2009 Hvad forstår vi ved trivsel? I skolens værdigrundlag står: Trivsel og tryghed er vigtige faktorer i forhold til elevernes

Læs mere

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole Antimobbestrategi Ganløse Skole og Slagslunde Skole 1 Formål 3 Begreber 4 Forebyggende 5 Indgribende 7 Når mobning er en realitet handleplan 8 2 Formål Vi accepterer ikke mobning på vores skole. Vi vil

Læs mere

Karensmindeskolens. Trivselspolitik

Karensmindeskolens. Trivselspolitik Karensmindeskolens Trivselspolitik 1 Indledning I Karensmindeskolens målsætning har vi bl.a. fokus på empati, ansvarlighed, selvværd og livsglæde. Trivselspolitikken skal ses i forhold til disse værdier,

Læs mere

Indledning: Motivation for et værdiregelsæt

Indledning: Motivation for et værdiregelsæt Indledning: Formelt set er kravet om, at alle folkeskoler skal udarbejde et værdiregelsæt hjemlet i Undervisningsministeriets Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen. Ifølge bekendtgørelsen

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Ørnhøj Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017 Antimobbestrategi Gældende fra den 1. januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil: Have tolerante børn Skabe trygge forpligtende fællesskaber Have at ethvert barn oplever at være

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Antimobbestrategi. Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning.

Antimobbestrategi. Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning. Antimobbestrategi Gældende fra: 1. maj 2018 Revideret d. Formål Hvad er formålet med antimobbestrategien? Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning. - Forebygge

Læs mere

Værdiregelsæt for Ikast Nordre Skole

Værdiregelsæt for Ikast Nordre Skole Værdiregelsæt for Ikast Nordre Skole VÆRDIREGELSÆTTET BES TÅR AF: Vores vision og mål Vores værdier og deres betydning Levendegørelse af værdier Regelsæt og prioriteringer Samarbejde og rettigheder Trivsels-

Læs mere

Rødding Skoles trivselspolitik

Rødding Skoles trivselspolitik Rødding Skoles trivselspolitik Rødding skole er som folkeskole lære- & værested for børn med forskellige hjemlige forhold. Skolen skal tage hensyn til hver enkelt elev såvel som til fællesskabet. Den må

Læs mere

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen

Læs mere

Højvangskolens værdiregelsæt

Højvangskolens værdiregelsæt 2015-2016 Højvangskolens værdiregelsæt Skolebestyrelsen Højvangskolen Aarhus 2015-2016 Værdiregelsæt Værdiregelsæt for Højvangskolen VÆRDIREGELSÆTTET BESTÅR AF: Vores vision og mål Vores værdier og deres

Læs mere

lyngholm skolens antimobbe politik

lyngholm skolens antimobbe politik lyngholm skolens antimobbe politik Lyngholmskolen skal være et rart sted at være for at kunne være et godt sted at lære. Derfor accepteres mobning ikke. Når vi bliver bekendt med mobning, imødegår vi den

Læs mere

Sådan samarbejder vi

Sådan samarbejder vi Sådan samarbejder vi Skole-hjem samarbejdet i udskolingen på Sølvgades Skole 1 Velkommen til udskolingen på Sølvgades Skole På Sølvgades Skole ønsker vi et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem skole

Læs mere

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser.

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Undervisningsministeriet udsendte i august 2016 en fælles aktionsplan mod mobning i daginstitution, grundskole og på ungdomsuddannelser i Danmark (vedhæftet

Læs mere

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt Børn lærer bedst, når de fungerer socialt 1 Indhold 1. Indledning... p. 3 2. Trivsel, konflikt, mobning... p. 4 3. Hvad gør vi for at forebygge mobning... p. 4 4. Hvad gør vi konkret, når mobning konstateres...

Læs mere

Dette dokument er udarbejdet af de forældrevalgte i Skolebestyrelsen på Nærum Skole, juni 2017

Dette dokument er udarbejdet af de forældrevalgte i Skolebestyrelsen på Nærum Skole, juni 2017 Sammen om TRIVSEL OG RESPEKT på Nærum Skole Dette dokument er udarbejdet af de forældrevalgte i Skolebestyrelsen på Nærum Skole, juni 2017 L FÆLLES FORSTÅELSE FOREBYGGENDE ARBEJDE / Fokus på trivsel /

Læs mere

Antimobbestrategi for:

Antimobbestrategi for: Antimobbestrategi for: Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige arbejde med at etablere et godt

Læs mere

GRUNDSKOLER. Ved mobning sker sådan noget gentagne gange, og det er vanskeligt for den, der bliver udsat for det, at forsvare sig.

GRUNDSKOLER. Ved mobning sker sådan noget gentagne gange, og det er vanskeligt for den, der bliver udsat for det, at forsvare sig. GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Møllevangskolen Udarbejdet (dato): januar 2007 Hvad forstår vi ved trivsel? Vi ønsker, at Møllevangskolen er et rigtig rart og lærerigt sted at være. Vi ønsker at alle

Læs mere

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Strategien er udviklet i samarbejde med skolens børn, lærere, ledelse og skolebestyrelse. Trivsel og fællesskab Glade børn lærer bedst. Sådan siger børnene

Læs mere

Sådan samarbejder vi

Sådan samarbejder vi Sådan samarbejder vi Skole-hjem samarbejdet i indskolingen på Sølvgades Skole 1 Velkommen til indskolingen på Sølvgades Skole På Sølvgades Skole ønsker vi et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem skole

Læs mere

Skolens holdning er, at vi ikke accepterer mobning Det er derfor af stor vigtighed, at vi på alle niveauer og blandt alle, såvel ansatte som elever

Skolens holdning er, at vi ikke accepterer mobning Det er derfor af stor vigtighed, at vi på alle niveauer og blandt alle, såvel ansatte som elever Skolens holdning er, at vi ikke accepterer mobning Det er derfor af stor vigtighed, at vi på alle niveauer og blandt alle, såvel ansatte som elever og forældre, er indstillet på aktivt at medvirke til

Læs mere

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger:

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger: Antimobbestrategi Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle uanset alder. På Skibet

Læs mere

Værdiregelsæt og anti-mobbestrategi

Værdiregelsæt og anti-mobbestrategi Værdiregelsæt og anti-mobbestrategi Vision Parkvejens Skole skal være et sted hvor det er godt at lære og godt at være. ne skal blive dygtige, handlekraftige, livsduelige og motiverede for livslang læring.

Læs mere

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Revideret maj 2018 VÆRDIREGELSÆT OG MOBBEPOLITIK Indhold Værdiregelsæt... 2 Skolens værdiregelsæt for den gode tone og fremtoning.... 3 Mobbepolitik...

Læs mere

TØNDER DISTRIKTSSKOLE

TØNDER DISTRIKTSSKOLE Værdigrundlag Mission AT UDVIKLE, PRÆSTERE OG INKLUDERE Vision Forældre ønsker og vælger Tønder Distriktsskole, fordi det er den bedste skole. Forældrene oplever sig som aktive samarbejdspartnere og inddrages

Læs mere

Bogense Skole. Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Bogense Skole afd. Bogense og Kongslund

Bogense Skole. Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Bogense Skole afd. Bogense og Kongslund Bogense Skole Gyldensteensvej 2, 5400 Bogense Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Bogense Skole afd. Bogense og Kongslund Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde

Læs mere

På Nysted Skole har vi valgt følgende værdier

På Nysted Skole har vi valgt følgende værdier Værdiregelsæt Vision: Nysted Skole skal være en skole for alle elever i skoledistriktet. Derfor skal hverdagen bestå af et godt lærings - og arbejdsmiljø og dermed god trivsel for alle. Værdiregelsættet

Læs mere

Brændgårdskolen. Skolens værdigrundlag:

Brændgårdskolen. Skolens værdigrundlag: Brændgårdskolen Skolens værdigrundlag: Definition: En person er mobbet eller plaget, når han eller hun gentagne gange og over en vis tid bliver udsat for negative handlinger fra én eller flere personer.

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 2 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole.

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole. Antimobbestrategi for Christiansø Skole Gældende fra den Januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er at sikre, at alle børnene er glade for at komme

Læs mere

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Et godt sted at være Et godt sted at lære for alle Skolen arbejder til stadighed på, at styrke hvert barns selvtillid, samarbejdsevne og mellemmenneskelige forståelse.

Læs mere

Værdigrundlag og samvær på Vissenbjerg Skole. Udarbejdet af lærere, pædagoger og skolebestyrelse

Værdigrundlag og samvær på Vissenbjerg Skole. Udarbejdet af lærere, pædagoger og skolebestyrelse Værdigrundlag og samvær på Vissenbjerg Skole Udarbejdet af lærere, pædagoger og skolebestyrelse August 2011 Vissenbjerg Skoles værdigrundlag Vissenbjerg Skole ønsker at være en god og tryg skole - en skole

Læs mere

Trivselspolitik på Vallensbæk Skole

Trivselspolitik på Vallensbæk Skole Trivselspolitik på Vallensbæk Skole Formålet med at tale og skrive om trivsel på skolen er fortsat at minimere mobning på skolen. Vallensbæk Skole har gennem lang tid gjort en aktiv indsats for at minimere

Læs mere

Trivselspolitik, Østskolen

Trivselspolitik, Østskolen Vedtaget i skolebestyrelsen 12-01-2015 Formål: Vi på Østskolen ønsker med denne trivselspolitik at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen,

Læs mere

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Indhold 1. Hærvejsskolens værdier... 1 2. Værdierne i praksis... 2 3. Ordensregler... 4 4. Hvad gør vi for at leve op til vores værdier... 4 5. Hvad gør vi ved brud på det

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Skæring Skoles trivsel for alle - med fokus på handlinger mod mobning

Skæring Skoles trivsel for alle - med fokus på handlinger mod mobning Skæring Skoles trivsel for alle - med fokus på handlinger mod mobning 14. juni 2011 Skæring skoles nye vision: Skæring Skole er Vores skole, hvor vi med udgangspunkt i den enkeltes og de fælles muligheder

Læs mere

SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI

SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI FORBEREDELSE HVEM LAVER ANTIMOBBESTRATEGIEN? Skolebestyrelsen har ansvaret for, at skolen har en antimobbestrategi. Det er også dem, der skal godkende indholdet af

Læs mere

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning Åvangsskolens Antimobbestrategi omfatter følgende: Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning 2018-2019 Mål Formål Formålet er at styrke elevernes læring og trivsel gennem god, inkluderende undervisning

Læs mere

Gældende fra den FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Syvstjerneskolen Gældende fra den 15.11. 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Syvstjerneskolen lægger vægt på at skabe et udbytterigt og trygt læringsmiljø, hvor trivsel

Læs mere

TRIVSELSPLAN JEG ER OK DU ER OK. A a l e s t r u p S k o l e INDHOLD INDHOLD: Plan side 2 4. Konkrete tiltag 5. Litteraturliste 5

TRIVSELSPLAN JEG ER OK DU ER OK. A a l e s t r u p S k o l e INDHOLD INDHOLD: Plan side 2 4. Konkrete tiltag 5. Litteraturliste 5 A a l e s t r u p S k o l e INDHOLD TRIVSELSPLAN INDHOLD: Plan side 2 4 Konkrete tiltag 5 Litteraturliste 5 JEG ER OK DU ER OK Maj 2015 Vores arbejde har været meget inspireret af www.dcum.dk 1 Hvad forstår

Læs mere

Trivselserklæring, Hylleholt skole

Trivselserklæring, Hylleholt skole Formål: Vi på Hylleholt Skole ønsker med denne trivselserklæring at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen, hvor det tydeliggøres, dels hvad

Læs mere

Brande, 2012 november

Brande, 2012 november Brande, 2012 november TRIVELSESPOLITIK FOR PRÆSTELUNDSKOLEN Værdigrundlag Præstelundskolen vil kendetegnes som en anerkendende skole hvor alle børn og unge er en del af et fællesskab i et inkluderende

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Alle folkeskoler skal have et værdiregelsæt som en del af skolens regelsæt. Der skal indgå en antimobbestrategi som del af værdiregelsættet. Et

Læs mere

Vestre Skoles antimobbestrategi

Vestre Skoles antimobbestrategi Vestre Skoles antimobbestrategi Formål med strategien Skabe optimale læringsbetingelser for alle elever gennem et systematisk arbejde med at kvalificere læringsmiljøet og fremme god orden. Det er skolens

Læs mere

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi)

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Formålet er at udvikle trygge børnefællesskaber med plads til alle. Fællesskaberne bygger på værdier, der er forpligtende

Læs mere

Forslag til Vestermarkskolens trivselspolitik

Forslag til Vestermarkskolens trivselspolitik d. 14.02 2012 Forslag til Vestermarkskolens trivselspolitik Bestyrelsens Trivselsudvalg bestående af Emil fra elevrådet, Bente fra medarbejdergruppen og Svend fra forældregruppen har arbejdet med elementer

Læs mere

Trivselspolitik for elever

Trivselspolitik for elever Trivselspolitik for elever til SB-møde 26/5-05 Indhold: Værdigrundlag... 3 Skolens værdigrundlag... 3 Værdigrundlag for trivsel... 3 Læringssyn... 3 Definitioner... 3 Tryghed... 3 Respekt... 3 Ansvarlighed...

Læs mere

Brændgårdskolen MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI ER. at ALLE børn og voksne trives at voksne går forrest og er rollemodeller for eleverne

Brændgårdskolen MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI ER. at ALLE børn og voksne trives at voksne går forrest og er rollemodeller for eleverne Brændgårdskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

DCUM (Dansk Center for Undervisningsmiljø) Mobning er et socialt fænomen, som in- og ekskluderer gennem ekstreme marginaliseringsprocesser.

DCUM (Dansk Center for Undervisningsmiljø) Mobning er et socialt fænomen, som in- og ekskluderer gennem ekstreme marginaliseringsprocesser. Dette princip er vedtaget på fællesbestyrelse møde 02.05.2018 Handleplan ved mobning, Gjessøs børn I Gjessøs Børn anser vi det for værdifuldt, og som en forudsætning for trivsel og indlæring, at alle føler

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Alle børn og unge har ret til at være trygge og at være en del af det gode fællesskab. På Vejle Midtbyskole tolererer vi ikke mobning. Styrk det gode fællesskab - Definition:

Læs mere

Trivsel er udtryk for et velbefindende, der giver den enkelte elev følelsen af overskud, gåpå-mod, handlekraft og glæde ved livet.

Trivsel er udtryk for et velbefindende, der giver den enkelte elev følelsen af overskud, gåpå-mod, handlekraft og glæde ved livet. Trivselspolitik for Augustenborg Skole Gældende fra den 1. august 2011 FORMÅL I skolens målsætning står der: En skole for alle, hvor samarbejdet bygger på dialog Alle elever skal opleve at være en del

Læs mere

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab Livsduelige børn trives Hillerødsholmskolen Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik Faglighed og fællesskab Et godt sted at lære - et godt sted at være... Tryghed og trivsel Trivsel er i fokus på

Læs mere

Mobning - må vi så være fri!

Mobning - må vi så være fri! Mobning - må vi så være fri! Handlingsplan for indsats mod mobning på Nibe Skole Forord I sommeren 1999 blev der ved Nibe Skole nedsat en arbejdsgruppe, der fik til opgave at komme med forslag til initiativer

Læs mere