Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning."

Transkript

1 (Vedvarende energi) Nævnenes Hus Toldboden Viborg ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Klegod Grundejerforening OVER Energistyrelsens afgørelse af 22. december 2016 OM tilladelse til etablering af den kystnære havvindmøllepark Vesterhav Syd, samt anmodning om opsættende virkning. J.nr NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Professor, cand.jur. & ph.d. Michael Gøtze Konsulent, civilingeniør Knut Berge Direktør, cand. polyt. Poul Sachmann NÆVNETS AFGØRELSE Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning. Energiklagenævnet har den 23. januar 2017 modtaget en klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. december 2016 fra Klegod Grundejerforening (herefter klager). Ved afgørelsen gav Energistyrelsen Vattenfall Vindkraft A/S (herefter Vattenfall) tilladelse til etablering af den kystnære havvindmøllepark Vesterhav Syd. Tilladelsen blev givet med hjemmel i 25 i lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven) 1 og 22 a i lov om elforsyning (elforsyningsloven). 2 Klager er en grundejerforening, der repræsenterer 229 sommerhusgrundejere på Holmsland Klit. 1 Lovbekendtgørelse nr af 27. oktober 2016 om lov om fremme af vedvarende energi. 2 Lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016 om lov om elforsyning.

2 Energiklagenævnet bemærker, at klagefristen på fire uger, jf. VE-lovens 66, stk. 4 og elforsyningslovens 89, stk. 5, udløb den 19. januar I forbindelse med offentliggørelsen af Energistyrelsens afgørelser vedrørende de kystnære havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, oplyste Energistyrelsen imidlertid, at klagefristen udløb den 25. januar På den baggrund har Energiklagenævnet besluttet at anse de klager, der er modtaget til og med den 25. januar 2017, som rettidig modtaget. Klager har anmodet om, at klagen tillægges opsættende virkning. Energiklagenævnet tager i denne afgørelse alene stilling til, hvorvidt klagen skal have opsættende virkning. Sagens baggrund I marts 2012 indgik den daværende regering en energipolitisk aftale med Folketingets øvrige partier, bortset fra Liberal Alliance, om Danmarks energipolitik i perioden Et af hovedelementerne i aftalen er en begrænsning af fossile brændsler samtidig med, at andelen af vedvarende energi øges. Den vedvarende energi øges blandt andet ved en udbygning af vindkraften på havet. Målsætningen er, at elproduktionen fra vindmøller skal udgøre 50 % af elforsyningen i Herved vil Danmark leve op til sine klimapolitiske forpligtelser i forhold til EU regionalt i forhold til at nedbringe udslippet af CO 2 og øge andelen af vedvarende energi 3 og FN globalt 4. Side 2 af 15 I oktober 2012 kom Havvindmølleudvalget 5 med den endelige rapport 6 omhandlende en screening af egnede placeringer til kystnære havvindmølleprojekter op til 200 MW pr. område indenfor 20 km fra kysten. Den mere kystnære placering af mindre havvindmølleparker er foretaget ud fra det primære ønske om at holde omkostningerne til udbygningen nede. På baggrund af landskabelige og visuelle hensyn, fandt Havvindmølleudvalget, at havvindmøller med en højde på op til 200 meter skulle have en mindste afstand på 4 km ud for byer og sommerhusområder. Som led i opfølgningen på Energiaftalen af 22. marts 2012 og Aftale om tilbagerulning af FSA (forsyningssikkerhedsafgifter) mv. og lempelser af PSO- 3 Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 406/2009/EF af 23. april 2009 om medlemsstaternes indsats for at reducere deres drivhusgasemissioner med henblik på at opfylde Fællesskabets forpligtelser til at reducere drivhusgasemissionerne frem til 2020, og Direktiv 2009/28/EF af 23. april 2009 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder, artikel 3. 4 Kyoto-protokollen af 11. december 1997, senere ændret ved Paris-aftalen af 12. december Havvindmølleudvalget blev nedsat af den daværende regering i 2012, for at lave en screening af egnede placeringer til kystnære havvindmølleprojekter op til 200 MW. 6 Kystnære havmøller i Danmark Screening af havvindmølleplaceringer indenfor 20 km fra kysten, oktober 2012, Endelig rapport.

3 afgiften 7 af 14. juli , blev de 350 MW i kystnære placeringer sendt i udbud den 20. februar Energinet.dk var forinden, med pålæg af 29. januar 2013 og 12. november 2013 fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, blevet bedt om at varetage VVM-undersøgelserne for de potentielle havvindmølleplaceringer med tilhørende ilandføringsanlæg og anlæg på land. I forbindelse med VVM-processen blev der afholdt to offentlige møder. Det første møde fandt sted i idé-fasen i starten af Det andet møde fandt sted ved offentliggørelsen af forslag til VVM-redegørelsen. Forslag til VVM-redegørelsen forelå i april 2015, hvorefter det blev sendt i offentlig høring fra den 5. maj 2015 til den 30. juni Den endeligt vedtagne VVM-redegørelse og miljøvurdering af kommuneplantillæg for Vesterhav Syd Havmøllepark blev offentliggjort den 26. november 2015 af Energistyrelsen og Naturstyrelsen. Side 3 af 15 Efter gennemførelse af en udbudsrunde, blev der den 1. september 2016 afgivet tilbud. Vattenfall vandt retten til at opføre havvindmølleparkerne Vesterhav Syd på 170 MW og Vesterhav Nord på 180 MW. Den 22. december 2016 indgik Energistyrelsen og Vattenfall Aftale om forpligtelse til at etablere og nettilslutte et elproduktionsanlæg, Vesterhav Syd, i Nordsøen og Aftale om forpligtelse til at etablere og nettilslutte et elproduktionsanlæg, Vesterhav Nord, i Nordsøen. Den 24. januar 2017 påklagede Klegod Grundejerforening Energistyrelsens etableringstilladelse af 22. december 2016 til Energiklagenævnet, idet klager ønsker en placering af havvindmøllerne så langt fra kysten som muligt for at mindske den visuelle påvirkning af det kystnære landskab mest muligt. Energistyrelsens afgørelse Energistyrelsen gav den 22. december 2016 etableringstilladelse til opførelse af den kystnære havvindmøllepark Vesterhav Syd til Vattenfall. 7 PSO-afgiften Public Service Obligation blev indført af Folketinget i 1998, for at fremme en miljøvenlig elproduktion fra vedvarende energikilder som f. eks. vindmøller. PSO-afgiften blev kritiseret af EU-Kommissionen i 2016, fordi den også blev pålagt udenlandske producenter, selvom de ikke kunne modtage støtte fra Danmark til deres elproduktion fra vedvarende energikilder. Et bredt flertal i Folketinget blev enige om at udfase PSO-afgiften fra EU-Kommissionen betingede sin godkendelse til forslaget, med at Danmark øger transmissionskapaciteten til nabolandene for at fremme øget konkurrence og handel med elektricitet. 8

4 Energistyrelsens etableringstilladelse er vedhæftet som bilag 1 til denne afgørelse. Klagers synspunkter og bemærkninger Til støtte for at klagen over Energitilsynets tilladelse til etablering af havvindmølleparken Vesterhav Syd skal have opsættende virkning, har klager navnlig anført følgende: [ ] Klage over etableringstilladelse til opførelse af havvindmøllepark Vesterhav Syd. Klegod Grundejerforening, som repræsenterer 229 sommerhusgrundejere på Holmsland Klit skal herved indgive klage over Energistyrelsens etableringstilladelse af 22. december Grundejerforeningens opgave er blandt andet at varetage medlemmernes interesse, beskytte og fastholde områdets natur og fastholde rekreative muligheder. Side 4 af 15 Af VVM redegørelsen fremgår at møllerne skal placeres i en velafgrænset gruppe og i et geometrisk mønster. Grundejerforeningen finder ikke dette krav er opfyldt i Vattenfalls prospekt fra tilbud, i og med de 21 møller er placeret på en strækning på ca. 15 km. Dette opfylder ikke VVM-redegørelsens anvisninger med en koncentration. Det må så afgjort være muligt at indskrænke dette område. Iflg. VVM-redegørelse anbefales tillige at møllerne skal placeres så langt til havs som muligt. Af Vattenfalls oplysninger fremgår at ca. 50 % af møllerne stk. - placeres indenfor et område beliggende km. frakysten. Grundejerforeningen mener således ikke anbefalingerne om placeringen er opfyldt. Alternative placeringer m.v. I øvrigt er det vores opfattelse at, der ved godkendelsen af VVM redegørelsen, ikke er taget hensyn til de oplysninger der foreligger omkring de naturmæssige konsekvenser ved opførelse af havvindmølleparken. Det bekymrer os at der ikke er undersøgt alternativer placeringer længere ude på havet, der tilgodeser naturmæssige interesser. Lovgivningsmæssigt ligger det implicit at dette også skulle beskrives. En VVM redegørelse er vel netop her man kan beskrive de forskellige forhold og mulige naturmæssige og økonomiske alternativer, så Folketinget/Udvalget har et kvalificeret grundlag at træffe deres beslutning på, og ikke alene ud fra et energiforlig i 2012, hvor man jo netop ikke kendte konsekvenserne. Eksempelvis er prisen pr. MW på Kriegers Flak jo noget mindre end prisen på de kystnære havvindmøller. Havde alternativet været beskrevet kunne det sandsynligvis være oplagt at flytte møllerne ud på Horns Rev. Vi skal anmode om at anken har opsættende virkning, således der ikke sker uoprettelig skade, såfremt vores anke får medhold.

5 [ ] Energiklagenævnet anmodede ved af 24. februar 2017 om klagers bemærkninger til, på hvilken baggrund klager anses at have en individuel interesse i Energistyrelsens afgørelser af 22. december Energiklagenævnet vejledte i den forbindelse nærmere omkring reglerne vedrørende klageberettigelse. Til støtte for klagers væsentlige og individuelle interesse i Energistyrelsens afgørelse af 22. december 2016, er oplyst følgende: [ ] Der henvises til Nævnets af 24. febr. 2017, hvori Nævnet anmoder om oplysninger om hvorfor Grundejerforeningen 1. anses for at have en væsentlig og individuel interesse 2. hvordan Grundejerforeningen berøres af Energistyrelses afgørelse 3. hvordan Grundejerforeningens medlemmer berøres mere indgribende i forhold til andre beboere/brugere af området. Side 5 af 15 Som Grundejerforening er vi ret så uforstående overfor disse yderligere oplysninger/krav, som er nævnt i VE lovens 67, stk. 1. hvilket vi forstår er gældende for personer. Det fremgår jo netop af afsnittet "Klageberettigelse" sidste pind "Lokale og landsdækkende foreninger og organisationer kan imidlertid klage på grundlag af 67 stk. 2 og 3." Men alligevel: Ad 1 og 2 Jfr. Vedtægter for Klegod Grundejerforening, er formålet bl.a. "at arbejde for at beskytte områdets natur- og miljømæssige forhold" samt "at repræsentere grundejerne og være deres talerør over kommunalbestyrelsen og øvrige myndigheder i alle spørgsmål af fælles interesse". Der henvises til vedtægtens 2, nr. 3 og 6. Vedtægten vedhæftes. Området er et af de tættest bebyggede områder og er beliggende ud for den sydlige placering (buen) hvor der skal placeres 10 stk. møller, ligesom der vil være et lille overlap mellem buen og den nordlige placering, hvor der også skal placeres 10 stk. møller. Det helt store aktiv er den unikke natur, klitlandskabet, som alt i alt giver optimale muligheder for rekreation, tid til fordybelse og eftertanke. Dette bliver nu forstyrret af de 20 stk. 190 meter høje møller, som vil være synlige fra hele Grundejerforeningens område. Ikke blot når man er ved stranden, men også fra sommerhuse med frit udsyn til klitterne, idet møllerne vil række ca. 75 meter over klittoppen. Det vil sige at man fra sommerhuse med frit udsyn til klitterne vil kunne se møllerne fra terrassen og det vil for alle sommerhuse være særdeles forstyrrende i forhold til det rekreative. Akademirådet har bl.a. i deres høringssvar beskrevet dette uddybende.

6 Vi mener således vi opfylder VE lovens 67, stk. 2. for at være klageberettiget. Ad nr. 3. Hele Holmsland Klit vil blive væsentligt berørt af Vesterhav Syd. I og med vores placering er lige der hvor de 2 placeringer overlapper hinanden vil vi blive betydeligt berørt. I øvrigt finder vi, at det er meget utilfredsstillende at det er Energistyrelsen som både har udarbejdet VVM redegørelsen, samme styrelse som har godkendt denne, og så samtidig også kan give etableringstilladelsen. At de så tillige er af den opfattelse at Vattenfall er eneste klageberettigede forekommer helt uforståelig og uhørt. [ ] Energistyrelsens udtalelse til sagen [ ] I forhold til den konkrete afgørelse har Energistyrelsen vurderet, at det alene er afgørelsens modtager (altså Vattenfall A/S), som er part i sagen. Side 6 af 15 Energistyrelsen her herved lagt vægt på, at alene Vattenfall A/S har en væsentlig individuel interesse i sagens udfald, mens der ikke blandt borgere, virksomheder og andre i området er konstateret nogen, der er væsentlig og individuelt berørt af afgørelsen. Til ovenstående skal endvidere bemærkes, at der ved udarbejdelse af VVM-redegørelsen for projektet, er identificeret en række personer, som har været anset for at have en individuel interesse i forhold til aktiviteter på land. [ ] Energiklagenævnet anmodede ved af 21. april 2017 om Energistyrelsens bemærkninger til beregningsmetoder for lav- og højfrekvent støj fra havvindmøller, hvortil Energistyrelsen havde følgende bemærkninger: [ ] Vesterhav Syd og Vesterhav Nord Energistyrelsen har oplyst, at navhøjden for de planlagte vindmøller ved Vesterhav Syd og Vesterhav Nord projekteres til minimum 90 m. For en støjkilde af denne højde er det Miljøstyrelsens vurdering, at den svenske model med en tærskelafstand på 1000 m vil overvurdere støjbidraget fra multiple refleksioner, idet det må forventes, at tærskelafstanden for støjkilder med denne højde er væsentligt større end 1000 m. Hvis den danske beregningsmetode, ligesom det er gjort i den svenske metode, suppleres med et beregningsled, der på samme måde indregner bidrag fra multiple refleksioner, men med en tærskelafstand på 4000 m for en 90 m høj støjkilde, jf. resultaterne af beregningerne med den kohærente metode i Nord2000, kan et supplerende muligt støjbidrag fra multiple refleksioner estimeres for havvindmølleparkerne Vesterhav Syd

7 og Vesterhav Nord. Som det fremgår af VVM-redegørelsen forventes vindmøllerne placeret med afstande fra kysten mellem 4 km og 8-9 km. Under disse forudsætninger vil det supplerende støjbidrag fra hver enkelt vindmølle efter Miljøstyrelsens umiddelbare vurdering kunne beregnes til at variere mellem 0 og ca. 3 db, og det samlede supplerende støjbidrag fra alle vindmøller vil i beregningspunkter på land følgelig være mindre end 3 db. Det skal understreges, at denne beregning af et supplerende støjbidrag ikke er verificeret, men baseret på forudsætninger om tærskelafstande som efter Miljøstyrelsen opfattelse bør belyses nærmere. Miljøstyrelsen har derfor heller ikke på nuværende tidspunkt ikke et fyldestgørende grundlag for at gennemføre en ændring af beregningsmetoden i bekendtgørelsen om støj fra vindmøller. Side 7 af 15 Da luftabsorptionen over store afstande er meget stor for højere lydfrekvenser, må det antages, at multiple refleksioner først og fremmest vil kunne være relevante at vurdere ift. lavfrekvent støj. I de to projekter er der beregnet lavfrekvent støj indendørs i de mest belastede punkter på mindre end 16 db, hvilket er 4 db under grænseværdien på 20 db. Et supplerende bidrag på mindre end 3 db vil derfor ikke føre til et samlet beregningsresultat, der er højere end grænseværdien på 20 db. [ ] Energiklagenævnet anmodede ved af 27. juni 2017 om Energistyrelsens bemærkninger til retsvirkningerne af to domme fra EU- Domstolen i forhold til hjemmelsgrundlaget 9 for vindmøllebekendtgørelsen 10, hvortil Energistyrelsen henviste til Miljø- og Fødevareministerens endelige svar på spørgsmål 243 fra Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK, hvortil Energistyrelsen havde følgende bemærkninger: [ ] Tvivl om gyldigheden af vindmøllebekendtgørelsen For så vidt angår gyldigheden af vindmøllebekendtgørelsen efter EU- Domstolens afgørelse i sagerne C-290/15 og C-379/15 og artiklen af professor, dr. jur. Peter Pagh har Energistyrelsen været i kontakt med Miljø- og Fødevareministeriet, som henviser til miljø- og fødevareministerens svar på Folketingsspørgsmål 243 af 6.april 2017, EFK Alm. del endelig svar på spørgsmål 243. Heraf fremgår: Svar Miljø- og Fødevareministeriet er i øjeblikket ved at analysere dommene fra EU-domstolen om miljøvurdering af planer og programmer. 9 SMV-direktivet, Direktiv 2001/42/EF om vurdering af bestemte planers og programmers indvirkning på miljøet. 10 Bekendtgørelse nr af 21. december 2015 om støj fra vindmøller og den tilhørende Vejledning nr af 16. maj 2012 om vindmøller.

8 Justitsministeriet vil blive inddraget i vurderingen. Analysen vil blive færdiggjort hurtigst muligt. Når analysen er færdig, vil Miljø- og Fødevareministeriet forholde sig til dommenes konsekvenser for bl.a. vindmøllebekendtgørelsen. Indtil da bør sagsbehandlingen efter ministeriets opfattelse ske efter gældende regler. For yderligere svar i forhold til denne problemstilling henviser Energistyrelsen til Miljø- og Fødevareministeriet, som er ansvarlig ressortmyndighed for vindmøllebekendtgørelsen. Den verserende klagesag i Energiklagenævnet For så vidt angår bemærkninger i forhold til etableringstilladelser af 22. december 2016 til de kystnære havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, skal Energistyrelsen komme med følgende bemærkninger: Afgørelse om etableringstilladelserne for havvindmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord af 22. december 2016 er truffet med hjemmel i VE-lovens 25 og elforsyningslovens 22 a. Side 8 af 15 Det følger af VE-lovens 1, at lovens formål er at fremme produktion af energi ved anvendelse af vedvarende energikilder i overensstemmelse med klima-, miljømæssige- og samfundsøkonomiske hensyn med henblik på at nedbringe afhængigheden af fossile brændstoffer, sikre forsyningssikkerheden og reducereudslippet af CO2 og andre drivhusgasser. Bestemmelsen indebærer bl.a., at der ved lovens administration kan inddrages miljømæssige hensyn. Efter VE-lovens 25, stk. 3, kan energi-, forsynings- og klimaministeren betinge godkendelsen af anlæg af vilkår, herunder krav til konstruktion, indretning, installationer, opstilling, drift, nedtagning og sikkerhedsstillelse for nedtagning af anlæg, samt økonomiske, tekniske, sikkerheds- og miljømæssige forhold i forbindelse med etablering og drift, herunder ophold og beboelse. Bestemmelsen indebærer, at der i forbindelse med vilkårsfastsættelsen bl.a. kan fastsættes vilkår, der sigter på at regulere de miljømæssige forhold. Miljømæssige forhold omfatter enhver påvirkning af det eksterne miljø i forbindelse med tilladelsens udnyttelse, herunder projektets støjpåvirkning, jf. f.eks. vilkår nr. 8.2 i etableringstilladelsen vedrørende krav til undervandsstøj. Det følger af ovenstående, at det er relevant og sagligt at fastsætte vilkår til varetagelse af hensynet til et projekts miljømæssige påvirkning, herunder støj, i forbindelse med etableringstilladelser efter VE-lovens 25. Energistyrelsen er således af den opfattelse, at der med hjemmel i VElovens 25, stk. 3, til varetagelse af hensynet til projektets miljømæssige påvirkning kan fastsættes vilkår, der indeholder krav om maksimal støjpåvirkning, herunder hvordan sådanne maksimale støjværdier måles. Da der i medfør af havmiljøloven og miljøbeskyttelsesloven er fastsat generelt bindende regler om vindmøllers støjpåvirkning, og om hvordan en sådan støjpåvirkning måles, jf. vindmøllebekendtgørelsens henvisning i 6 til bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger, har Energistyrelsen fundet det hensigtsmæssigt at affatte denne del af vilkåret som en henvisning til disse regler.

9 Etableringstilladelserne indeholder derfor vilkår om støj, jf. vilkår nr. 8.10: Koncessionshaver skal følge regler i havmiljøloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 963 af 3. juli 2013, herunder bekendtgørelse nr af 23. september 2015 om bypass, nyttiggørelse og klapning af optaget havbundsmaterialer, samt regler udstedt i medfør af miljøbeskyttelsesloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni 2010, herunder regler i bekendtgørelse nr af 15. december 2011 om støj fra vindmøller. Klagers advokats anfører i brevet til Energiklagenævnet af 22. juni 2016 bl.a. følgende: Retsvirkningerne af manglende overholdelse af SMV-direktivet er ugyldighed med den konsekvens, at planer og afgørelser, der er besluttet på grundlag af den pågældende retsakt, ligeledes er ugyldige. Ugyldighedsvirkningen har direkte effekt, dvs. at den hverken skaber ret eller pligt for berørte borgere. Det bemærkes i den forbindelse, at det er uden betydning for ovennævnte retsvirkninger, om vindmølleprojektet er vedtaget ved lov, eller om det er omfattet af VE-loven. De generelle regler der gælder for placering, gener mv. fra havvindmøller er tilsvarende omfattet af SMVdirektivets regler, og disse regler er i henhold til EU-Domstolens praksis ikke opfyldt. Side 9 af 15 Det betyder i nærværende sag, at tilladelsen til det omhandlede vindmølleprojekt skal betragtes som en nullitet, og at Vattenfalls igangsatte arbejde således er ulovligt. [...] Indledningsvist skal Energistyrelsen bestride advokatens påstand om, at en eventuel ugyldighed af vindmøllebekendtgørelsen skulle indebære, at alle dele af etableringstilladelsen meddelt i henhold til 25 i VE-loven er ugyldig, herunder at den skal betragtes som en nullitet. Som ovenfor angivet pågår der aktuelt en undersøgelse af om den retsakt, der henvises til i vilkåret er ugyldig pga. manglende overholdelse af SMV-direktivets processuelle krav. Det bemærkes herudover, at det som ovenfor anført er sagligt og relevant at fastsætte vilkår om et vindmølleprojekts støjpåvirkning i en afgørelse om etableringstilladelse. Det følger af dansk rets almindelige forvaltningsretlige regel om bibestemmelser, herunder vilkår til tilladelser, at et vilkår, der lider af en væsentlig retlig mangel, og hvor der i sagen ikke er tertiære momenter, som taler imod ugyldighed, skal anses for ustillet, medmindre det mangelfulde vilkår har haft betydning for afgørelsen som helhed. At et vilkår i en tilladelse anses for ustillet indebærer i almindelighed, at den pågældende afgørelse kan udnyttes af adressaten uden at bibestemmelsen forpligter vedkommende. Der er utvivlsomt ikke tale om at det pågældende støjkrav har påvirket gyldigheden af hele afgørelsen om etableringstilladelse efter VE-lovens 25, herunder tilladelsens vilkår om bl.a. konstruktion, indretning, installationer, opstilling, drift, nedtagning og sikkerhedsstillelse for nedtagning af anlæg, samt økonomiske, tekniske, sikkerheds- og øvrige miljømæssige forhold i forbindelse med etablering og drift, herunder ophold og beboelse. Skulle Energiklagenævnet eventuelt finde, at vilkårets henvisning til

10 vindmøllebekendtgørelsens regler er mangelfuld, bør Energiklagenævnet efter Energistyrelsens opfattelse således anse den del af vilkåret for ustillet og foretage en rettelse af vilkåret om støj, herunder eventuelt fastsætte et støjvilkår med helt specifikke krav om projektets maksimale støjpåvirkning i henhold til VE-lovens 25, stk. 3. Der henvises til Forvaltningsret, Almindelige Emner, 6. udgave, Revsbech m.fl., s. 292 ff., Forvaltningsret, 2. udgave, Hans Gammeltoft-Hansen m.fl., s. 853 f. Efter Energistyrelsens opfattelse kan ingen andre ugyldighedsformer, herunder annullation eller hjemvisning, være relevante i den foreliggende klagesag, idet valget af en sådan reaktionsmulighed i forhold til støjvilkårets mangelfulde henvisning til de generelt bindende regler vil være i strid med det forvaltningsretlige udgangspunkt om, at et mangelfuldt vilkår anses for ustillet, herunder navnlig når der efter VElovens 25, stk. 1 og 3, kan fastsættes specifikke krav til et projekts støjpåvirkning. [ ] Side 10 af 15 Retsgrundlaget Det fremgår af VE-lovens 67, stk. 6, at Energiklagenævnet kan give en klage opsættende virkning. Energiklagenævnet træffer afgørelse om, hvorvidt en klage kan tillægges opsættende virkning efter almindelige forvaltningsretlige regler. Disse er nærmere beskrevet i den forvaltningsretlige litteratur, Forvaltningsret Almindelige emner, af Jens Garde m.fl., Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 6. udgave, 2016, side 326: [ ] Spørgsmålet om opsættende virkning opstår, fordi udnyttelsen af en tilladelse mv. eller efterkommelse af et påbud kan medføre, at der foretages handlinger, som vil være unødvendige eller være vanskelige at genoprette, hvis klagesagen ender med, at den påklagede afgørelse ophæves eller ændres. [ ] Af Erhvervsforvaltningsret, af Bent Ole Mortensen m.fl., Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 1. udgave, 2016, side 370, fremgår følgende: [ ] Ofte vil der være taget stilling til spørgsmålet om opsættende virkning i lovgivningen. Er dette ikke tilfældet, vil det indgå som et element ved vurdering af, om der skal tillægges klagen opsættende virkning, om det er sandsynligt, at rekursinstansen ændrer afgørelsen. Hvis den klageberettigede påføres et tab, der ikke eller vanskeligt kan genoprettes og tungtvejende offentlige interesser ikke taler imod, vil klagen ofte blive tillagt opsættende virkning. [ ]

11 Energiklagenævnets praksis Energiklagenævnet har tidligere taget stilling til, hvorvidt en klage kunne tillægges opsættende virkning. Fra nævnets praksis kan fremhæves følgende afgørelser: Afgørelse af 19. april 2017 med j. nr (Godkendelse af projektforslag): Energiklagenævnet fandt, at klageadgangen i den konkrete sag ikke ville blive gjort mere eller mindre illusorisk, uden opsættende virkning. Ud fra sagens fakta, fandt Energiklagenævnet det ikke sandsynliggjort, at eventuelle skadevirkninger som følge af en fuldbyrdelse af Skanderborg Kommunes afgørelse vaskeligt lod sig genoprette. Det bemærkes, at værket i forbindelse med sagens behandling hos Energiklagenævnet havde oplyst, at de under alle omstændigheder ikke havde planer om at påbegynde udvidelsen af det flisfyrede fjernvarmeanlæg, førend der foreligger en afgørelse fra Energiklagenævnet. Side 11 af 15 Afgørelse af 6. juli 2015 med j. nr (Beslutning om ekspropriation): Energiklagenævnet fandt, at der ikke forelå ganske særlige omstændigheder, der kunne begrunde en fravigelse fra udgangspunktet om at ikke tillægge klager opsættende virkning. På den baggrund blev klage ikke tillagt opsættende virkning. Det blev i den forbindelse bemærket, at værket var bekendt med klagen, og at værket dermed påtager sig en betydelig økonomisk risiko ved at igangsætte projektet på nuværende tidspunkt, hvis en senere afgørelse fra Energiklagenævnet måtte give klagerne medhold. Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Klageberettigelse Det er en forudsætning for, at Energiklagenævnet kan behandle klagen, at klager er klageberettiget. Energistyrelsen afgørelse af 22. december 2016 er truffet i medfør af VElovens 25. Af VE-lovens 26, stk. 1, fremgår det, at tilladelser til etablering af anlæg efter VE-lovens 25, som må antages at påvirke miljøet i væsentlig grad, kun kan meddeles på baggrund af en vurdering af de miljømæssige konsekvenser, og efter at offentligheden og de berørte myndigheder og organisationer har haft lejlighed til at udtale sig herom. I forbindelse med sagens behandling fra udbuddet den 20. februar 2015 og frem til afgørelsen af den 22. december 2016, har Energistyrelsen stillet krav om udarbejdelse af en VVM-redegørelse. Energistyrelsens afgørelsen er

12 således omfattet af VE-lovens 26 (ny fodnote 11). Afgørelsen er på denne baggrund omfattet af klagebestemmelsen i VE-lovens 67, stk I henhold til VE-lovens 67, stk. 2, kan lokale og landsdækkende foreninger og organisationer, der har beskyttelse af natur og miljø som hovedformål, samt lokale og landsdækkende foreninger og organisationer, som efter deres formål varetager væsentlige rekreative interesser, klage over afgørelser, som nævnt i VE-lovens 67, stk. 1, når en afgørelse berører sådanne interesser. Klager er en lokal grundejerforening, der efter sine vedtægter blandt andet har som formål at arbejde for at beskytte områdets natur- og miljømæssige forhold samt at bevare stedets egenart og skønhed. Efter VE-lovens 67, stk. 3, skal lokale og landsdækkende foreninger og organisationer fremsende deres vedtægter, senest sammen med klagen til Energiklagenævnet som dokumentation for, at de er lokale eller landsdækkende, og at deres formål opfylder kravene i VE-lovens 67, stk. 2. Energiklagenævnet skal bemærke, at klagers vedtægter først blev fremsendt under sagens behandling og efter anmodning fra Energiklagenævnet. Side 12 af 15 Energistyrelsens etableringstilladelse af 22. december 2016 til den kystnære havvindmøllepark Vesterhav Syd er givet efter VE-lovens 25 (etableringstilladelser), som er omfattet af VE-lovens (VVM-pligtige anlæg mv.) Klager kan derfor påklage de miljømæssige forhold i afgørelsen til Energiklagenævnet. Opsættende virkning Udgangspunktet efter de almindelige forvaltningsretlige regler er, at en klage ikke tillægges opsættende virkning. En fravigelse af dette udgangspunkt kræver således, at der foreligger særlige omstændigheder. Energiklagenævnet har efter en konkret vurdering fundet, at der i denne sag ikke foreligger sådanne særlige omstændigheder. Energiklagenævnet har ved vurderingen heraf blandt andet lagt vægt på, at der i VVM-redegørelsen er en beskrivelse af anlæggets påvirkning af miljøet i forhold til blandt andet lav- og højfrekvent støj fra havvindmøllerne, jf. bekendtgørelse nr af 21. december 2015 om støj fra vindmøller (Vindmøllebekendtgørelsen). Energiklagenævnet bemærker, at vindmøllebekendtgørelsen og den tilhørende vejledning primært omhandler vindmøller opstillet på land, og i mindre grad havvindmøller. 11 VE-lovens 26 blev ophævet ved L , med ikrafttræden den 16. maj 2017.

13 Energiklagenævnet har lagt vægt på nødvendigheden af, at lovgiver bør vurdere hjemmelsgrundlaget for vindmøllebekendtgørelsen, idet Energiklagenævnet er bekendt med, at EU-Domstolen har truffet to nye afgørelser 12 vedr. direktiv 2001/42/EF om miljøvurdering af planer og programmer (SMV-direktivet). I dommen C-290/15 fandt EU-Domstolen, at Valloniens vindmøllebekendtgørelse måtte anses for en plan eller program, der er omfattet af SMV-direktivets artikel 2 litra a) og artikel 3, stk. 2, litra a). En anordning (Valloniens vindmøllebekendtgørelse), der indeholder forskellige bestemmelser vedrørende opstilling af vindmøller, som skal overholdes i forbindelse med udstedelse af administrative godkendelser til opførelse og drift af sådanne anlæg, henhører under begrebet planer og programmer i SMV-direktivets forstand. 13 Side 13 af 15 EU-Domstolen lagde til grund for afgørelsen, at det for så vidt angår begrebet planer og programmer, skal bemærkes, at det hverken fremgik af ordlyden af artikel 2, litra a), i SMV-direktivet eller af ordlyden af samme direktivs artikel 3, stk. 2, litra a), at de nævnte planer eller programmer skal have til formål at planlægge et bestemt område. Det følger nemlig af ordlyden af de nævnte bestemmelser, at disse i bredere forstand omhandler planlægning af områder eller zoner generelt. 14 Herudover bemærkede EU-Domstolen, at begrebet planer og programmer vedrører enhver retsakt, der definerer de regler og kontrolprocedurer, der skal finde anvendelse på den pågældende sektor, der fastlægger en betydningsfuld helhed af kriterier og fremgangsmåder for tilladelse og iværksættelse af et eller flere projekter, der kan have væsentlige indvirkninger på miljøet. 15 Endelig fandt EU-Domstolen, at Valloniens vindmøllebekendtgørelse navnligt vedrører tekniske regler, nærmere bestemmelser for driften (stroboskopiske skygger), forebyggelse mod ulykker og brand (standsning af vindmøllen), regler for støjniveauet, reetablering og sikkerhedsstillelse for vindmøllerne. Sådanne regler har en afgørende betydning for, hvor konkrete vindmølleprojekter kan placeres i fremtiden. 16 Energiklagenævnet har endvidere lagt vægt på, at Energistyrelsen til Energiklagenævnet har oplyst, at Energistyrelsen afventer Miljø- og Fødevareministeriets og Justitsministeriets analyse af de to EU-domme om 12 Sag C-290/15 Patrice D Oultremont m. fl. og C-379/15 Association France Nature Environnement. 13 Præmis 54, sag C-290/ Præmis 45, sag C-290/ Præmis 49, sag C-290/ Præmis 50, sag C-290/15

14 miljøvurdering af planer og programmer, jf. SMV-direktivet. Når analysen er færdiggjort, vil Miljø- og Fødevareministeriet forholde sig til dommens konsekvenser for blandt andet vindmøllebekendtgørelsen. Energiklagenævnet finder på den baggrund, at der efter en foreløbig vurdering kan foreligger en risiko for, at vindmøllebekendtgørelsen kan være vedtaget i strid med SMV-direktivet og dermed være i uoverensstemmelse med EUretten. Energiklagenævnet har ydermere vurderet, at vurderingerne i EU-dommen, der omhandler Valloniens vindmøllebekendtgørelse, ikke uden videre kan overføres på den danske vindmøllebekendtgørelse, idet de to vindmøllebekendtgørelser indholdsmæssigt og omfangsmæssigt ikke er enslydende. Side 14 af 15 Energiklagenævnet finder ikke, at der foreligger særlige omstændigheder, der vil gøre klageadgangen til Energiklagenævnet illusorisk, og at der vil ske uoprettelig skade, såfremt klagen ikke tillægges opsættende virkning. Det bemærkes i den forbindelse, at Vattenfall er bekendt med de verserende klagesager ved Energiklagenævnet, og at Vattenfall dermed påtager sig en betydelig økonomisk risiko ved at igangsætte den kystnære havvindmøllepark Vesterhav Syd på nuværende tidspunkt, hvis en senere afgørelse ved Energiklagenævnet måtte give klagerne medhold. Energiklagenævnet imødekommer på denne baggrund ikke anmodningen om at tillægge klagen opsættende virkning. Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning. Afgørelsen er truffet i henhold til VE-lovens 67. Sagen har været behandlet på nævnets møde den og i efterfølgende skriftlig votering. Afgørelsen offentliggøres på Energiklagenævnets hjemmeside. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet

15 efter VE-loven eller regler, der er udstedt efter denne lov, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende, jf. VE-lovens 66, stk. 6. På nævnets vegne Bent Ole Gram Mortensen Næstformand /Kenneth Schelde Andreasen Fuldmægtig, cand. jur. Side 15 af 15

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning.

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning. (Vedvarende energi) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Grundejerforeningen for Mågedalen, Houvig OVER Energistyrelsens afgørelse af 22. december 2016 OM tilladelse

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 55/4 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/293 af 1. marts 2016 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte for så vidt angår bilag I (EØS-relevant

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen, Langbjergvej 30, 9640 farsø

Landzonetilladelse på ejendommen, Langbjergvej 30, 9640 farsø Sendt til: byggeraad@hotmail.dk og fiestepieneliasen@hotmail.com Dato: 23. juli 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.03.03-P19-881-19 Erland Laugesen Telefon:

Læs mere

Anita Thoisen Fog Nis Christian Fog Højløkke Gråsten

Anita Thoisen Fog Nis Christian Fog Højløkke Gråsten Anita Thoisen Fog Nis Christian Fog Højløkke 4 6300 Gråsten Landzonetilladelse til at ændre anvendelse af ca. 1240 m² landbrugsjord til havejord, der ligger på matr.nr. 347 Rinkenæs Ejerlav, Rinkenæs Sønderborg

Læs mere

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Dato 10. juli 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Erhvervsstyrelsen sendte den 14. juni 2017 udkast

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Thomas Lund Jensen Tegnestuen i lejre (sendt pr. mail) Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Birgitte Uhrbrand Tlf. direkte: 4646

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 2013/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 14/00941 Fremsat den 6. februar 2014

Læs mere

Tillæg nr. 64 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 64 til Herning Kommuneplan Forslag Tillæg nr. 64 til Aflysning af retningslinje for kabeltrace for 150 kv ledning til de kystnære vindmøller ved Harboør. Fremlægges fra xx. måned 20xx til xx. måned 20xx (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 9.013 for området ved Poul Smeds Vej i Gandrup Aalborg Byråd godkendte den 27.

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 15. maj 2019 A (borgmester i Læsø Kommune og medlem af bestyrelsen i Færgeselskabet Læsø K/S), B (medlem af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende A F G Ø R E L S E (Vedvarende energi) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Fæbæk Vindmøllelaug I/S OVER Energitilsynets afgørelse af 16. juni

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1)

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1) LBK nr 105 af 24/01/2012 Udskriftsdato: 28. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 12/4 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0267 (NLE) 13535/17 UD 238 CID 5 TRANS 425 FORSLAG fra: modtaget: 20. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0720 Klager: Casa Lezar v/lina Balezantyte Gasværksvej 23, 1560 København Danmark Indklagede: ApS af 22. maj 2018 under konkurs Frederiksborggade 38 1360 København

Læs mere

Afgørelse om at flytning af M/R-stationen på H.C. Ørsted Værket og tilhørende intern omlægning af gasrørledninger på værket ikke er VVM-pligtigt

Afgørelse om at flytning af M/R-stationen på H.C. Ørsted Værket og tilhørende intern omlægning af gasrørledninger på værket ikke er VVM-pligtigt DONG Energy A/S Nesa Allé 1 2820 Gentofte Att.: Kasper Justesen kajus@dongenergy.dk Virksomheder J.nr. MST-1270-01967 Ref. JOERN Den 24. maj 2016 Afgørelse om at flytning af M/R-stationen på H.C. Ørsted

Læs mere

afsagt den 7. december 2018

afsagt den 7. december 2018 ØSTRE LANDSRET KENDELSE afsagt den 7. december 2018 Sag BS-34302/2018-OLR (14. afdeling) Orion Corporation (advokat Nicolaj Josua Kleist) mod Lægemiddelstyrelsen (advokat Rass Markert Holdgaard) Landsdommerne

Læs mere

BOLIGFORENINGEN VIBO

BOLIGFORENINGEN VIBO BOLIGFORENINGEN VIBO RÅDERET AFDELING 827 SAMUELS HUS STANDARDRÅDERET Råderet Afdelingsmødets beslutning Den enkelte afdeling har kompetence til, på et afdelingsmøde at fastsætte regler for råderetsforbedringer

Læs mere

25-tilladelse til opførelse af syv vindmøller og et solcelleanlæg ved St. Soels

25-tilladelse til opførelse af syv vindmøller og et solcelleanlæg ved St. Soels Side 1/10 0 Dato: Udkast Sagsnr.: 01.16.06-P05-1-18 Henv. til: Jane Lærke Hansen Planafdelingen Direkte tlf.: 9611 7652 Afdeling tlf.: 9611 7558 www.holstebro.dk 25-tilladelse til opførelse af syv vindmøller

Læs mere

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning Befordring af skoleelever Regler og principper Administrativ vejledning 15. august 017 Indhold 1. Indledning.... Betingelser... 3.Begrebet hjemmets nærhed... 4 4. Opsummering... 4 1 1. Indledning 1.1.Formålet

Læs mere

Hjørring Kommune. Hjørring Vandselskab A/S Åstrupvej Hjørring Att. Carsten Thomsen. Hjørring den

Hjørring Kommune. Hjørring Vandselskab A/S Åstrupvej Hjørring Att. Carsten Thomsen. Hjørring den Hjørring Kommune Hjørring Vandselskab A/S Åstrupvej 9 9800 Hjørring Att. Carsten Thomsen Hjørring den 15-10-2018 Sagsnr.: 09.08.26-P19-13-18 Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon

Læs mere

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Nedennævnte vedtægt erstatter Love for Mandøforeningen underskrevet 28.7.

Læs mere

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget 3. januar 2013 Nyhedsbrev Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget Folketinget har den 19. december 2012 vedtaget en ny konkurrencelov, som indfører mulighed for fængselstraf i kartelsager

Læs mere

Afgørelse klage over Energistyrelsens afgørelse om forundersøgelsestilladelse for etablering af en havvindmøllepark i Jammerland Bugt

Afgørelse klage over Energistyrelsens afgørelse om forundersøgelsestilladelse for etablering af en havvindmøllepark i Jammerland Bugt Til: [XXX] European Energy A/S og Jammerland Bay Nearshore A/S Energistyrelsen Fremsendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø LE34 Att: Tommy Steen Nielsen Energivej 34 2750 Ballerup Postadresse: Plan Frederiksgade 9-4690 Haslev Telefon: 56 20 30 00 Telefax : 56 20 30 01 www.faxekommune.dk Kontoradresse:

Læs mere

Linjen A/S Allegade Horsens. Att. Thomas Nørgård

Linjen A/S Allegade Horsens. Att. Thomas Nørgård Linjen A/S Allegade 45 8700 Horsens Att. Thomas Nørgård Landzonetilladelse til opførelse af en ny mandskabsbygning ved Havnbjerg Kirke og dispensation fra naturbeskyttelseslovens 18 og på ejendommen matr.nr.

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Det er en betingelse for Natur- og Miljøklagenævnets behandling af klagen, at der indbetales et gebyr. Gebyret tilbagebetales ved helt eller delvist med-

Læs mere

Til Kommuneplan , for et område til blandet bolig- og erhvervsformål ved Skelmosevej, Stadil.

Til Kommuneplan , for et område til blandet bolig- og erhvervsformål ved Skelmosevej, Stadil. Forslag til Til, for et område til blandet bolig- og erhvervsformål ved Skelmosevej, Stadil. Geodatastyrelsen og Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune 28. februar 2017 1 Forord Kommuneplantillægget

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden AFGØRELSE TRUFFET AF ADMINISTRATIONSRÅDET FOR EF-SORTSMYNDIGHEDEN af 25. marts 2004 om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001

Læs mere

Rummelige miljøgodkendelser. Lovgivningsmæssige hindringer?

Rummelige miljøgodkendelser. Lovgivningsmæssige hindringer? Rummelige miljøgodkendelser Lovgivningsmæssige hindringer? Baggrund Retsgrundlaget Rummelighed hindringer eller muligheder? INDSÆT FOOTER: >VIS >SIDEHOVED & SIDEFOD >APPLICÉR PÅ ALLE, STORE BOGSTAVER SIDE

Læs mere

Forslag. Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond. Til lovforslag nr. L 118 Folketinget

Forslag. Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond. Til lovforslag nr. L 118 Folketinget Til lovforslag nr. L 118 Folketinget 2016-17 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. april 2017 Forslag til Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond

Læs mere

Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond

Lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond LOV nr 384 af 26/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., j.nr. 17/010167 Senere ændringer til

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Aarhus Kommune Kalkværksvej 10 8100 Århus C Att. Steen Hestbæk Sendt pr. mail til shest@aarhus.dk Kystdirektoratet J.nr. 17/02128-15 Ref. Lotte Beck Olsen 29-09-2017 Tilladelse til etablering af bølgeskærm

Læs mere

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst)

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst) 23.7.2018 DA L 185/9 FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/1032 af 20. juli 2018 om tilladelse til udvidelse af anvendelsen af olie fremstillet af mikroalgen Schizochytrium sp.

Læs mere

LETT. Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K. Vedrłrende Bent Jensens sikkerhedsgodkendelse

LETT. Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K. Vedrłrende Bent Jensens sikkerhedsgodkendelse LETT POLITIETS EFTERRETNINGSTJENESTE DANISH SECURTY AND intelligence SERVICE Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K Politiets Efterretningaljenaste KIausdabroeej I DK-2860 Słborg Telefon:

Læs mere

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes.

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Dorte Gram Nybroe, chef for SMV & Iværksætteri dgny@di.dk, 3377 3769 APRIL 19 Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Denne kortlægning har til formål at belyse, hvordan betalingsfrister udfolder

Læs mere

Ved brev af 8. marts 2016 anmodede Emmelev A/S Energiklagenævnet om at tillægge klagen af 4. marts 2016 opsættende virkning.

Ved brev af 8. marts 2016 anmodede Emmelev A/S Energiklagenævnet om at tillægge klagen af 4. marts 2016 opsættende virkning. Til: Emmelev A/S Energistyrelsen Fremsendes pr- e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statens brug af konsulenter (beretning nr. 20/2013) 7. august 2017

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler*)

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler*) Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1109 af 15. december 1992 Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler* ) * ) Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv nr. 89/655/EØF.

Læs mere

Grundejerforeningen Sivbjerg/Fyrmarken Vattenfall Vindkraft A/S Energistyrelsen

Grundejerforeningen Sivbjerg/Fyrmarken Vattenfall Vindkraft A/S Energistyrelsen Grundejerforeningen Sivbjerg/Fyrmarken Vattenfall Vindkraft A/S Energistyrelsen 1. oktober 2018 18/00201-9 AFGØRELSE i sag om Grundejerforeningen Sivbjerg/Fyrmarken - Energistyrelsen Energiklagenævnet

Læs mere

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a.

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør,

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

EJERAFTALE. mellem. Køge Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr Vasebækvej Køge. Stevns Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr.

EJERAFTALE. mellem. Køge Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr Vasebækvej Køge. Stevns Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr. EJERAFTALE mellem Køge Forsyningsinvest ApS Cvr. nr. 37243647 Vasebækvej 40 4600 Køge og Stevns Forsyningsinvest ApS Cvr. nr. 37243655 Fægangen 8, Bjælkerup 4660 Store Heddinge og Solrød Forsyning Holding

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX].

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]. A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 OM afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Initiativ 11 : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser

Initiativ 11 : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser NOTAT 4. november 206 Initiativ : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser J.nr. 2065000348 Metoder og Virkemidler (MV) TR og Data og analyse (ADA) PLJ og KCA Indhold Resume...3 Indledning...7

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0714 Klager: JH Gulvservice ApS c/o Jannik Hansen Bådehavnen 11 C 4600 Køge Danmark v/tom Andersson Indklagede: Electric Domains Dept 886 43 Owston Road Carcroft

Læs mere

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse.

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA En række lejere repræsenteret ved

Læs mere

Dato: 31. juli 2017 Sagsbehandler: mfels Sagsnr.: P

Dato: 31. juli 2017 Sagsbehandler: mfels Sagsnr.: P NOTAT Miljøscreening Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr 448 af 10/05/2017) Lokalplan nr. 101 for boligområde ved Strandvangen i Frederikssund og Kommuneplantillæg

Læs mere

Som led i opfølgningen på Energiaftale 2012 og Aftale om tilbagerulning af

Som led i opfølgningen på Energiaftale 2012 og Aftale om tilbagerulning af 1. Klagen til Energiklagenævnet Energiklagenævnet har den 21. januar 2017 modtaget en klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. december 2016. Ved afgørelsen gav Energistyrelsen Vattenfall Vindkraft

Læs mere

Svar på spørgsmål fra Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal om havnetunnel

Svar på spørgsmål fra Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal om havnetunnel KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Borgerrepræsentationen Svar på spørgsmål fra Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal om havnetunnel Baggrund Økonomiforvaltningen

Læs mere

Monitorering af tvang i psykiatrien

Monitorering af tvang i psykiatrien Monitorering af tvang i psykiatrien OPGØRELSE FOR PERIODEN 1. JULI 2016 30. JUNI 2017 2017 Monitorering af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedr rende Odense Kommunes afg relser om afslag pе aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedr rende Odense Kommunes afg relser om afslag pе aktindsigt 2014-223985 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 0 9-0 6-2015 Henvendelse vedr rende Odense Kommunes afg relser om afslag pе aktindsigt Du har i e-mail af 30. september 2014 klaget over Odense

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann (Lov om CO 2-kvoter) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Nilan A/S OVER Energistyrelsens

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Bilag A Tilbudsevalueringen

Bilag A Tilbudsevalueringen Bilag A Tilbudsevalueringen 1. TILDELINGSKRITERIET Tildelingskriteriet er bedste forhold mellem pris og kvalitet. Ordregiver vil i den forbindelse lægge følgende underkriterier til grund: 1) Kvalitet 45

Læs mere

Kommuneplan 13 og nye muligheder i landdistrikterne

Kommuneplan 13 og nye muligheder i landdistrikterne Kommuneplan 13 og nye muligheder i landdistrikterne Kontorchef Sanne Kjær - Naturstyrelsen Planlovsdage 2013 Kommuneplan 2013 Kommuneplan 2013 godt i gang 25 planer i høring/behandlet Behandling afsluttet

Læs mere

Sønderborg Kommune Salg af Sønderborg Kaserne UDBUDSVILKÅR SALG AF SØNDERBORG KASERNE UDBUDSVILKÅR NOVEMBER 2017

Sønderborg Kommune Salg af Sønderborg Kaserne UDBUDSVILKÅR SALG AF SØNDERBORG KASERNE UDBUDSVILKÅR NOVEMBER 2017 SALG AF SØNDERBORG KASERNE NOVEMBER 2017 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 3 1.1 SØNDERBORG KASERNE 3 1.2 RETSGRUNDLAG OG UDBUDDETS TILRETTELÆGGELSE 5 1.3 UDBUDSMATERIALET 5 1.4 TIDSPLAN 6 2. PRÆKVAFIKATIONSBETINGELSER

Læs mere

Nyhedsbrev til abonnenter - Juli Kasserede EU-regler

Nyhedsbrev til abonnenter - Juli Kasserede EU-regler Nyhedsbrev til abonnenter - Juli 2017 Kasserede EU-regler Som vi kunne fortælle om i årets første nyhedsbrev (januar 2017), så er 2017 det vigtige år for den Køretøjssikkerhedspakke, man i 2014 besluttede

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser:

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Udarbejdet af: Peter Br gge Birgitte R. Lydolf Annette B rnholdt Dorte Broberg Lone Munksgaard Sylvia Mortensen Eva Kloster 1 Indledning: P baggrund

Læs mere

Uanmeldt tilsyn Trindvold

Uanmeldt tilsyn Trindvold 6. januar 2009 J.nr. 09/1594 Uanmeldt tilsyn 2009 Trindvold Uanmeldt tilsyn foretaget den 6. januar 2009. Tilsynsførende: Mette Zierau Kudsk (socialfaglig konsulent) og Hege Margrethe Ekberg (AC-medarbejder).

Læs mere

Udført af: DWB/MGB. Dato: 25/ SagsID: Bymiljø & Landskab Grønne områder x Landskabelig/byarkitektonisk værdi

Udført af: DWB/MGB. Dato: 25/ SagsID: Bymiljø & Landskab Grønne områder x Landskabelig/byarkitektonisk værdi Titel: Screening for Miljøvurdering i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (LBK nr. 448 af 10. maj 2017) af Forslag til Lokalplan 137 for Boliger på Præstefælledvej

Læs mere

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi.

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi. Notat Forvaltning: Sundhed og ldre Dato: J.nr.: Br.nr.: 18. oktober 2010 Udf rdiget af: Lene Jensen Vedrłrende: Vederlagsfri fysioterapi - udkast til kommissorium Notatet sendes/sendt til: Udvalget for

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: advokat Poul Heidmann Nørregade 21 1165 København K Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

H Ø R I N G S S V A R O M R E D E G Ø R E L S E O M M U L I G H E D E N F O R A T S T I L L E S P R O G K R A V M. V. V E D A N S Æ T T E L S E R

H Ø R I N G S S V A R O M R E D E G Ø R E L S E O M M U L I G H E D E N F O R A T S T I L L E S P R O G K R A V M. V. V E D A N S Æ T T E L S E R Økonomi- og Personalestyrelsen (ASA) Aqqusinersuaq 5 Box 1039 3900 Nuuk Greenland Att. Marie Bidstrup W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5

Læs mere

Klassificering af vandløb

Klassificering af vandløb Mail parter Dato: 16. juli 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 06.02.02-P24-1-19 Flemming Andersen Telefon: 99 66 71 16 Mail: fan@vesthimmerland.dk Klassificering

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Energiklagenævnet

Læs mere

Jonas Bruun Advokatfirma Att.: Advokat Poul Heidmann Bredgade København K. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Jonas Bruun Advokatfirma Att.: Advokat Poul Heidmann Bredgade København K. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Jonas Bruun Advokatfirma Att.: Advokat Poul Heidmann Bredgade 38 1260 København K Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Anmodning om genoptagelse af Energiklagenævnets afgørelse af 30. juli 2008

Læs mere

1879 Frederiksberg C. Inge Lehmanns Gade Aarhus C. Klage over gebyrer for fremsendelse af regninger mv. med brevpost

1879 Frederiksberg C. Inge Lehmanns Gade Aarhus C. Klage over gebyrer for fremsendelse af regninger mv. med brevpost AFGØRELSE Sag: SPA-18/18291 Forbruger: Sagsbehandler: /LVS 1879 Frederiksberg C Energiselskab: Vindstød A/S CVR 3404 5143 Inge Lehmanns Gade 10 8000 Aarhus C Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

KONKURRENCEANKEN VNETS KENDELSE AF DEN 3. NOVEMBER 2008 I SAGEN DE SAMVIRKENDE K BM ND MOD KONKURRENCER DET SAGENS BAGGRUND. SAGENS BAGGRUND fortsat

KONKURRENCEANKEN VNETS KENDELSE AF DEN 3. NOVEMBER 2008 I SAGEN DE SAMVIRKENDE K BM ND MOD KONKURRENCER DET SAGENS BAGGRUND. SAGENS BAGGRUND fortsat ØSTERGADE 38 1100 KØBENHAVN K TLF. 33 33 81 00 WWW.LINDCAD.DK KONKURRENCEANKEN VNETS KENDELSE AF DEN 3. NOVEMBER 2008 I SAGEN DE SAMVIRKENDE K BM ND MOD KONKURRENCER DET ved advokat Lotte Hummelshłj Konkurrenceretsforeningens

Læs mere

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 12. juni 2019 Side 1. Mødedato: 12. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 15:60 Mødested: Lokale 469 Fraværende: David Nordstrøm,

Læs mere

Ved af 10. juli 2016 har DBE anmodet Energiklagenævnet om at tillægge klagen opsættende virkning.

Ved  af 10. juli 2016 har DBE anmodet Energiklagenævnet om at tillægge klagen opsættende virkning. Til: Dansk Bygge- og Energirådgivning v. [XXX] Energistyrelsen [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET SOCIAL OG SUNDHED Hjælpemidler og Visitation Dato: 30. oktober 2014 VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET INDHOLDSFORTEGNELSE: VISITATIONSREGLERNES ANVENDELSESOMRÅDE:...2 LOVGRUNDLAG:...2 KRITERIER FOR GODKENDELSE

Læs mere

Fri bil og specialindrettede biler - Beskatning kan undgås, hvis der er tale om et specialindrettet køretøj.

Fri bil og specialindrettede biler - Beskatning kan undgås, hvis der er tale om et specialindrettet køretøj. - 1 Fri bil og specialindrettede biler - Beskatning kan undgås, hvis der er tale om et specialindrettet køretøj. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattesager om beskatning af fri bil dukker

Læs mere

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Handelsfagskolen Rådhusgade 56-58 Postboks 181 DK-8300 Odder Telefon 8654 1700 handelsfagskolen.dk kontakt@handelsfagskolen.dk Introduktion For at kunne

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen (CO2-Kvoter) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Scanenergi A/S OVER Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal Referat Mødetidspunkt: 19:00 Mødested: Kommunalbestyrelsens mødesal Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Jan E. Jørgensen, Flemming Brank og Simon Aggesen havde meldt forfald. I stedet mødte Malene Barkhus,

Læs mere

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Vejledning om Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Ansøgningsfrist: 16. november 2017, kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund og formål... 3 1.2. Hvem

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven 2018/1 LSF 174 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2018-730-0290 Fremsat den 27. februar 2019 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen)

Læs mere

1. I 748 a, stk. 3, indsættes efter»hvis«:»betingelserne i stk. 2 er opfyldt.«,

1. I 748 a, stk. 3, indsættes efter»hvis«:»betingelserne i stk. 2 er opfyldt.«, Dato: 14. januar 2019 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Bjarke Gano Sagsnr.: 2018-730-0290 Dok.: 971061 UDKAST Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven (Udeblivelsesdomme i sager med påstand om

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om bortfald af forhåndstilsagn om dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsmæssig udskillelse af kommunal elproduktion ved solcelleanlæg Energiklagenævnet

Læs mere

VEDT GT FOR BORGERR DGIVEREN

VEDT GT FOR BORGERR DGIVEREN Notat Forvaltning: Dato: 1. februar 2011 Dokumentnr.: Borgerr dgiver 11/000355-1 Afsender: Jesper Cortes Vedrłrende: Vedt gt for Borgerr dgiver Notat sendes/sendt til: Randers Byr d VEDT GT FOR BORGERR

Læs mere

Orientering om endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 55

Orientering om endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 55 By- og Kulturforvaltningen Byudvikling Byplan Nørregade 36 5000 Odense C www.odense.dk E-mail Byplankontoret@odense.dk Orientering om endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 55 DATO 31. maj 2018 Vedtagne

Læs mere

Høringssvar til nyt boligområde ved Tingagervej, forslag til tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 og lokalplan nr. 1136

Høringssvar til nyt boligområde ved Tingagervej, forslag til tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 og lokalplan nr. 1136 1. Grundejerforeningen Tingager, Mejdal Bestyrelsesmedlem Mads Vistisen Høringssvar til nyt boligområde ved Tingagervej, forslag til tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 og lokalplan nr. 1136 Det er med

Læs mere

FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE

FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE Ændring af valgperiode for bestyrelsesposter Dansk Surf & Rafting Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby CVR: 34 77 93 33 www.dsrf.dk +45 25 14 20 68 kontakt@dsrf.dk

Læs mere

Partshøring vedr. lovliggørelse af tilbygning.

Partshøring vedr. lovliggørelse af tilbygning. Partshøring vedr. lovliggørelse af tilbygning. Jeg er blevet bedt om at redegøre for sagen omkring tilbygning på Svenstrupvejen 7, 4130 Viby. Jeg er forundret over at kommunen har sendt sagen til Plan-

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Socialafdelingen, Randers kommune 2012 Kvalitetsstandard for dagtilbud(beskyttet besk ftigelse) for borgere,

Læs mere

Notat. 3. august Social & Arbejdsmarked. 1. Indledning.

Notat. 3. august Social & Arbejdsmarked. 1. Indledning. Notat Forvaltning: Social & Arbejdsmarked Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. august 2010 Udf Vedrłrende: rdiget af: Anne-Mette Harbo Andersen ndring af lov om retssikkerhed og administration p det sociale omr de

Læs mere

Notat. Randers Havn STØJBEREGNINGER. Støjbelastning af omr. 175am, Randers Havn. 9. oktober 2007

Notat. Randers Havn STØJBEREGNINGER. Støjbelastning af omr. 175am, Randers Havn. 9. oktober 2007 Notat NIRAS A/S Vestre Havnepromenade 9 Postboks 119 DK-9100 Aalborg Randers Havn STØJBEREGNINGER Telefon 9630 6400 Fax 9630 6474 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Støjbelastning

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020 Pris- og produktivitetsudvikling Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020 Juli 2018 Pris- og produktivitetsudvikling Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Ældre Sagen Nørregade 49 1165 København K Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Energiklagenævnet

Læs mere

Jeg skal p vegne af Rungsted B delaug fremkomme med bem rkninger til Hłrs- Dir. tlf. 33 34 00 33 holm Kommunes oplysninger i de to breve.

Jeg skal p vegne af Rungsted B delaug fremkomme med bem rkninger til Hłrs- Dir. tlf. 33 34 00 33 holm Kommunes oplysninger i de to breve. - Statsforvaltningen Hovedstaden Borups Alle 177 Blok D -E 2400 Kłbenhavn NV Lett Advokatfirma R dhuspladsen 4 1550 Kłbenhavn V Tlf. 33 34 00 00 Fax 33 34 00 01 Iett@lett.dk www.lett.dk Deres j.nr. 2007-613/3

Læs mere

Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r.

Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r. Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r. Vi synes, det er en god ide med differentieret tilbud til błrn med s rlige behov, b de i.f.t. det enkelte barns behov, familiens łnsker samt i.f.t.

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Samsø Havvind A/S Energistyrelsen Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Klage over Energistyrelsens afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Afgørelse om omfordeling og ændring af TDC s mobil- og frekvenstilladelser i 900 MHz-frekvensbåndet

Afgørelse om omfordeling og ændring af TDC s mobil- og frekvenstilladelser i 900 MHz-frekvensbåndet TDC A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om omfordeling og ændring af TDC s mobil- og frekvenstilladelser i 900 MHz-frekvensbåndet 23. december 2009 Som følge af en ændring af GSM-direktivet

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet

Læs mere