Bryllupsfotografering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bryllupsfotografering"

Transkript

1 Bryllupsfotografering af Kim Skovsby ( :27:22) Billeder skal fortælle historier, ellers bliver de kedelige at se på. Det gælder også bryllupsbilleder Det der gør bryllupsfotografering vanskeligt er, at du som regel maksimalt kun har en time til at præstere en super flot billedserie. Bruden er i hvid og gommen i sort, hvilket gør det meget vanskeligt at få samtidig tegning/detaljer i både brudens og gommens påklædning. Ofte er brudeparret meget stressede, og sjældent vant til at blive fotograferet i en sådan situation. Det er heller ikke altid du ved, hvilken baggrund du har at arbejde med, før du er på stedet, hvor optagelserne skal finde sted; også kan vejret give dig store problemer. Endelig har du kun ét forsøg til at sikre perfekte optagelser, idet du i sagens natur ikke kan gentage handlingen en anden dag. Her et klassisk bryllupsbillede Forsøger du dig som bryllupsfotograf for første gang, er mit råd, at du har rimeligt styr på portrætoptagelser og i øvrigt har sans for billedkompositioner. Du skal også være god til at forberede dig, og det er tillige vigtigt, at du afstemmer forventningerne med brudeparret, inden den store dag.

2 Start med at fotografer mens brudeparret slapper af, måske ved de ikke engang du faktisk er begyndt. Det giver meget naturlige og varme billeder. Forberedelsen Aftal med brudeparret hvilken type billeder, de ønsker. Skal de være lidt morsomme, kreative eller helt klassiske. Måske kan de vise dig den type bryllupsbilleder, de godt kan lide. Aftal hvilke billeder, de skal have (Se skydelisten). Vælg også den/de type af optagelser, der kan laves, hvis tiden tillader det.

3 Bemærk på det øverste billede at bruden har vinger, det brugte vi så til et lidt manipuleret billede. Billedet under er endnu mere ekstrem. Han var trykkekunstner. Fiskehoved var en del af en historie der knyttet dem sammen. Har du mulighed for det, bør du i god tid tage ud på stedet, hvor optagelserne skal finde sted for at tjekke, hvordan lyset er på tidspunktet for optagelserne. Der kan du i ro og mag forberede optagelserne, du vil skyde med forskellig baggrund. På den måde kan du nogenlunde se, om tidsskemaet hænger sammen. Tager du ikke og ser på optageforholdene før bryllupsfotograferingen, er det ekstremt vigtigt, at du af brudeparret har fået en præcis og detaljeret beskrivelse af omgivelserne. Fortæller de, at der ligger en lille fin sø, er det i sig selv fint, men er måske er omgivelserne omkranset af et villakvarter hvilket ikke er så godt. De kan måske vise dig billeder af lokaliteten eller finde hjemmesider med billeder fra området. Du kan også skabe dig en ide ved at se på Kraks kort eller Google Earth. Her er taget lidt askepot med i billedet Da bryllupsbilleder ikke kan laves om, og det samtidig er en af de vigtigste dage i bruden- og gommens liv, skal du have en plan B, C og D, såfremt vejret ikke bliver som ønsket, eller der befinder sig et stort hornorkester på stedet den dag, du skal fotografere. Derfor skal du også have nedskrevet plan B, C og D i din tidsplan.

4 Brug de elementer du har at arbejde med, her blev det regnvejr Plan B handler typisk om regnvejr på dagen. Hvad så? Har du ikke ligefrem et studie, du kan anvende til brudeparret, er du nødt til at se på alternativer. Du kan f.eks. kontakte præsten og forhøre dig om, der efter brylluppet pågår andre kirkelige handlinger. Hvis ikke, kan du ofte få lov at anvende kirken til fotograferingen. Ellers må du sikre dig andre velegnede lokaliteter, som bruden og brudekjolen i uvejret kan komme til i hel stand. Du kan eventuelt medbringe en hvid og sort paraply. Kontakt brudeparret en til to uger før brylluppet for at sikre, at alle aftaler er på plads. Især at de husker, at du minimum skal bruge en time til fotograferingen. Få også alle telefonnumre på brudeparret samt de nøglepersoner, brudeparret har til at hjælpe sig. Det er rart, hvis der skulle opstå problemer. Udskriv en rutebeskrivelse fra en hjemmeside og hav et krakkort og GPS er i bilen. Inden du kører, kan det være en god ide at tjekke ruten på trafikinfo.dk for at se, om der uheldigvis skulle være vejarbejde på ruten. Sørg for at bilen er fyldt op med benzin, og der i øvrigt ikke er risiko for den vil bryde sammen. Sikre dig, at du har adgang til en reservebil, hvis muligt. Udstyr En forudsætning for at du kan tage bryllupsbillederne er, at du har medbragt det udstyr, du skal benytte og at det fungerer perfekt. Det lyder nok banalt, men det er super vigtigt at have fokus på, når det er bryllupsbilleder. Du kan ikke tage billederne om en anden dag. Har du eksempelvis glemt det lille flashkort, kan du ikke tage billeder. Derfor skal du udarbejde en huskeliste med det udstyr, der skal medbringes. Når udstyret pakkes ned, krydses det af på listen. Hvis muligt medbringes ekstraudstyr, ekstra kamera, flere objektiver, flere ramkort osv. Er der udstyr, der svigter, så har du altid backup. Det er altid under sådanne opgaver, at uheldet opstår. det er Murphy s lov. Liste på udstyr, jeg vil være tilfreds med Kamera To kamerahuse eksempelvis EOS 30D & 400D Husk at få tjekket og evt. renset billedsensoren for støv op til fotograferingen Læs mere om det her. Dårligt vejr uden for giver flot blødt lys indenfor Du skal have flere objektiver der dækker zoomområdet 17mm til 200mm. Eksempel på objektiver, jeg vil være meget glad for at anvende er.

5 Objektiver EFs 17-50mm IS USM. EF 85mm f:1,8 EF mm f:4.0l IS USM Måske en 100mm. makro Optisk renseklud Flash Trådløs flash-transmitter (Speedlite ST-E2) Speedlite flash EX580 og EX430 Ramkort To eller flere ramkort på 2,0 GB eller 4,0 GB og tilsikre, at det er et kvalitetsmærke med hurtig dataoverførsel. Batterier Husk at oplade alle batterier til udstyret, som batteriet til kameraet og GPS en. Medbring ekstra batterier som sikkerhed. Det er derfor godt med et batterigreb til kameraet, så du både kan fotografere med Lithium- og AA engangsbatterier. (Husk AA batteriadapteren til batterigrebet) Andet udstyr Gråkort eller andet tilsvarende udstyr til måling af hvidbalance og eksponering Et fotostativ der passer dig, læs eventuelt artiklen herom. Polarisationsfilter (Pol filter) til alle objektiver. Opspejlingsplade, enten en hvid flamingoplade eller en rigtig fold-ud reflektorskærm. To lampestativer, en til reflektorskærmen og en til flashen. Fire store kraftige klemmer til at fastholde reflektorskærmen på stativet. Små tøjklemmer til at få brudens slør til at sidde perfekt. Gaffa tape (Meget vigtig) Stor transparent plastpose som brudeparret kan anvende, hvis de skal sidde eller ligge på jorden eller læne sig op af noget. Trappestige du kan stå på for at komme lidt op i højden, hvis behovet opstår. Lille trebenet klapud stol, som bruden eller gommen kan side på. (Fås typisk i fiskeriforretninger) En hvid og en sort paraply til brudeparret i tilfælde af regn. Skal være meget pæne!!. Stor paraply til dig selv så udstyret ikke bliver vådt under optagelser i regnvejr. Papirservietter, hvis bruden Typisk får tårer i øjnene eller en snøftet næse :-) Håndklæde. Det er altid godt at have med Tæpper hvis det skulle være koldt. 1-2 ltr. drikkevand. (Læg det ikke blandt udstyret, men i en separat lomme.) Fluesmækker kan være god til insekter, der bare vil være med på billedet. En SELPHY printer med batteri til at tjekke optagelserne. En MediaStorage harddisk til kopiering af optagelserne Rutebeskrivelse fra en hjemmeside. Kraks vejkort & GPS er. Skydeliste med plan A, B, C og D Telefonnummer til gom og brud samt øvrige nøglepersoner for brylluppet. En lommekniv og en saks til at skære grene ellere andet over med. Et ur. 1-2 tasker jeg kan have hele udstyret i og som jeg kan gå et stykke vej med.

6 Igen, brug elementerne der er tilstedet til at skabe en historie Fotograferingen Brudepar er almindeligvis ikke vant til at blive fotograferet. De er ofte stressede på grund af de mange oplevelser på bryllupsdagen, og tilmed stærkt fokuserede på, at alt forløber planmæssigt. Det er imidlertid vanskeligt at fotografere personer, der er stressede. Derfor handler det om at få dem til at slappe af. Det kan du medvirke til ved at optræde professionelt og vise, at du har helt styr på opgaven. Spørg gerne om de indtil nu har haft en god dag. Måske spørge, hvordan de fandt hinanden og besluttede at blive gift osv. Tit dukker der guldkorn op, som du symbolsk kan medtage i optagelserne. Gode billeder fortæller altid en god historie på godt og ondt! Gør det let for brudeparret at få tage de første billeder, så løsner de hurtig op Derfor handler det om at få skabt en god stemning, hvor brudeparret hygger sig. Få dem til at pjatte lidt og kysse hinanden. Under det forløb optager du på livet løs. Ved at starte på den måde, vender parret sig let til, at du fotograferer, og at det ikke er spor farligt.

7 Når du har en fornemmelse af, at brudeparret slapper af, kan du begynde at koncentrer dig om de rigtige bryllupsbilleder. Det vil sige, de billeder I skal nå ifølge skydelisten. Det kan være en god ide at starte med billeder, hvor brudeparret sidder ned. De slapper bedre af og har det ikke svært med, hvor de skal gøre af hænder og fødder. Det er vigtigt at du hele tiden instruere brudeparret i hvordan de skal side, hvilket udtryk du ønsker, det kan du gøre ved forsøg at få dem til at genkalde en stemning. Eksempelvis Kan i lave et lidt dagdrømmene udtryk.. Måske forstil jer i sider og ser på en smuk solnedgang mens i sider tæt sammen og det bare er super hyggeligt Ved hele tiden at instruere brudeparret, bliver de ikke usikre på om de nu også gør det rigtigt. Baggrunden i et bryllupsbillede skal som udgangspunkt være rolig og afstemt - gerne uskarp. Der må ikke fremtræde hustage, el-ledninger, jernbaneterræn, grene der gennemskærer parrets hoveder eller andre forstyrrende elementer. Der må heller ikke i forgrunden være genstande, som stjæler opmærksomheden - et cigaretskod eller en gren i græsset. Check at sådanne ting er fjernet, inden optagelserne påbegyndes. Når du skal til at skyde billederne, sørger du for, at brudens kjole og gommens jakkesæt sidder perfekt. Du skal specielt være opmærksom på, at gommens jakke ikke er kravlet op og folder i nakken. Du må i øvrigt heller ikke kunne se op under brudekjolen. Du skal være forsigtig med at fotografere i direkte sollys. Hvis du gør det, skal du spejle godt op med en reflektorskærm eller muligvis anvende en fill-in flash. Kontrasten bliver hurtig så stor, at brudekjolen bliver helt hvid, og gommens jakkesæt helt sort. Tjek derfor altid histogrammet inden optagelse. Har du stabile lysforhold, kan du optage med manuelle eksponeringsindstillinger og manuel hvidbalance. Jeg tager igen billeder mens de bare har det sjovt Jeg syntes broen i baggrunden der bare forsvandt ud i horisonten var meget symbolsk. Vi fik så lidt vind under brudes sjal, og efter en del forsøg, så komme billedet pludselige. Du skal være opmærksom på risikoen ved at placere brudeparret under et træ med blade, så sollyset kun pletvis rammer huden på hovedpersonerne. Resultatet kan hurtigt ligne noget, der minder om en hudsygdom. Sørg for, at lyset der rammer brudens eller gommens hud, er ensartet i styrke.

8 Pas på lyspletter hvis du fotografer under et træ, her er det lige ved at gå glat fordi gommen har en lysplet i hovedet. Det kan være svært at styrer, for træerne bevæger sig hele tiden. Før at gøre det lettere, hvis du fotograferer i kraftigt sollys lys, hvor kontrasten kan blive et problem, er et trick at fotografere i modlys og lade gommen stå på solsiden. På den måde undgår du bedst, at brudekjolen brænder ud og samtidig opnås pænt kantlys på gommens mørke jakkesæt. Stærk sollys er bare svært at fotografer i, derfor er din opgave at få afbalanceret forholdene. Sikre at du fotograferer i RAW format og indstil gerne kameraet til det hjemme fra. Det er super vigtigt at brudeparret føler, at de har fået en god oplevelse. De vil mindes denne dag resten af livet. Hvis du opdager, du har dummet dig, og du er klar over, du på ingen måde kan redde optagelserne, så lad være med at fortælle det til parret på bryllupsdagen. Du kan ikke gøre situationen bedre, du kan kun forværre den overfor brudeparret, og måske ødelægge resten af dagen for dem. Har du derimod lavet en fejl, som kan reddes, og som har betydning for et godt slutresultat - de færdige billeder, så er det vigtigt, du fortæller brudeparret det på en konstruktiv måde.

9 Et lidt skævt men sjovt billede :-) Eksempelvis: Jeg kunne godt tænke mig, vi tog nogle flere af de scener, vi skød første gang. Jeg tror, de vil blive ret gode. Så ved nærmere eftertanke vil jeg gerne have, at vi tager nogle flere for at sikre, at vi får et super billede Ved at vende situationen, kommer det til at virke, som du har styr på det hele, og brudeparret vil stadig føle sig sikre på dig, hvilket er helt centralt for et godt samarbejde og dermed flotte bryllupsbilleder. Billedet her ser jo rat og dejligt ud Men det var koldt, så du har meget kort tid til at få billederne i kassen, så forbered alt hvad du kan inden brudeparret skal smide deres overtøj og fotograferes. Når fotograferingen er slut, så fortæl parret, at I ordner alt det praktiske senere, når de f.eks. er komme hjem fra bryllupsferien. Har du indtryk af, at billederne er blevet gode, så fortæl det gerne til brudeparret. Det giver dem igen en god oplevelse, og de kan fjerne bryllupsfotograferingen fra deres indre stressliste og glæde sig over, at den del gik efter planen.

10 Hvis bruden eller gommen skal rør sit eget eller hinandens ansigt, så må de kun lige røre, for ellers mases ansigtet meget hurtigt, og det er ikke pænt. (De må kun lige røre) Når brudeparret har forladt stedet, tager du din transportable MediaStorage harddisk og kopierer billederne over på disken, så har du optagelserne på to forskellige medier. Når du kommer hjem, skal du som det første kopiere filerne over på din computers harddisk og tage en sikkerhedskopi på en eller to DVD er. Du er efterfølgende næsten sikker på, at der ikke kan ske det, der bare ikke må ske. Du mister billederne. Her kunne jeg godt have ønske der var lidt flere visne blade på træet, men det var omstændighederne, og alt i alt et klassisk bryllupsbillede Gode råd Sørg altid for, at du har et billede af hele brudekjolen både forfra og bagfra Tag altid masser af billeder Hvis det er muligt, så placer bruden foran en mørk baggrund og gommen foran en lys baggrund

11 Hvis gommen holder om bruden, må hans fingerspidser ikke bare lige kunne anes på brudens talje; det ser hurtigt mærkeligt ud. Husk... Genstande der ses på billeder, skal let kunne afkodes af alle, der efterfølgende ser bryllupsbilledet. Situationer der ikke må opstå Du må for alt i verden ikke give brudeparret en dårlig oplevelse Der må ikke være sollys på eksempelvis bruden, når gommen befinder sig i skygge Du har kun fotograferet i JPG format Du kommer til at fotografere med for lang lukkertid, så bevægelsesuskarphed opstår; med mindre du har gjort det bevidst. Husk derfor formlen. Brændvidden x2 = korteste/længste lukkertid. Idé skydeliste Selve bryllupsbilledet Billeder til takkekort; typisk vertikalt med hel figur Billeder af brudeparrets ringe Billeder af brudebuketten Billeder af brudens blå strømpebånd Billeder af bryllupsbilen eller hestekareten Billeder af hele brudekjolen forfra og bagfra Billeder af brudepigerne Billeder af gommens Best-Man Familieportræt, forældre som børn. Portræt af dem begge. Billeder hvor de kysser hinanden Portræt af hver især brud og brudgom Billeder af brudens sko, taske eller slør; hvis interessant Her under kan du se flere eksempler på bryllupsbilleder. Rigtig god fornøjelse til de af jer der selv skal ud og tage bryllupsbilleder. Har du spørgsmål, til denne eller andre af mine artikler, så er du velkommen til at stille spørgsmå til mig i forummet. Her er der lavet et tråd specielt til det. Du finder den her Her et billede der bare opstod fordi brudeparret gik og pjattet. Da jeg så det greb jeg kameraet med det samme og begyndte at skyde, for der opstår ofte sjove billeder når situationen bliver spontan

12 Her fremstår gommen som en betænksom og kærlig husbond :-) Igen brug omstændighederne. Der var ikke mange blade på træerne, og omgivelserne gav ikke meget at arbejde med, så gode råd var dyre

13 Her en lidt sjov historie hvor det skal forstille at gommen har taget brudens strømpebånd og triumferne sider forned fotografen mens bruden stadig ruller rundt på græsset i baggrunden. (Hun ligger på en plastpose og gommen sider på den) Du tager altid serier af billeder her er tre billeder fra en serie som blev ret sød.

14 En lille bi forvildet sig ind i brudens slør, og mens de fik den ud igen blev jeg ved med at tage billeder, fordi der var en god sjov kommunikation mellem dem. Her fik vi så ideen at gommen skulle tage et græsstrå i munden og sådan pege ud over hans landskab.

15 Er gommen eller brude frisk på at komme ud i vandet hvis der er mulighed for det, så brug gerne den mulighed. Husk håndklæde! Et billede sammen med bryllupsbilen eller hestevognen er også et klassisk billede

16 Her et billede af bryllupsringene, de er lagt på køleren af bryllupsbilen også skærmer reflektorskærmen for det direkte sollys. Billedet er taget med et makro objektiv. Samme teknik, her er det bare skovbunden der ligger baggrund til

17 Gommen var stafetløber, det lage vi ind i et af bryllupsbillederne Et klassisk drømmebillede Her er det brudens strømpebånd der bygger historien Her et portræt af bruden

18 Direkte sollys er barsk lys at arbejde med, her har jeg blødt det lidt op med en reflektorskærm Dårligt vejr uden for, og næsten ingen lys indenfor i kirken giver problemer, her er et lysstærkt objektiv og et stativ et must Ved et helt fik vi en brudeblomster holder med fra blomsterbutikken. Det gav nogle kreative muligheder ved fotograferingen ved stranden Her et klassisk bryllupsbillede. Lige efter bryllupsfotobogen kapitel 1 :-)

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE...

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 KAPITEL ET... 9 Introduktion Otte ting du ville ønske, du havde vidst... 10 før du begyndte at læse denne bog!... 11 Det var kun fem. Her er de sidste tre... 12 KAPITEL

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

5.3 Will you follow? din by. Check-in. Introduktion til denne Ud-aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer

5.3 Will you follow? din by. Check-in. Introduktion til denne Ud-aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer 53 Will you follow? - Udaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 5 53 Will you follow? Introduktion til denne Ud-aften I aften skal vi hænge flødeboller op i træerne og sige tak for, at vi har en dejlig by - og

Læs mere

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal Fotograf ved 22 et tilfælde Hun har selvfølgelig altid fotograferet sine egne tre børn. Men det var først, da Anette Damgaard Bjørndal ved et tilfælde blev skolefotograf, at hun fandt ud af, at hobbyen

Læs mere

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto Mejerist N.H. Lindhardt har en passion for biler og har samlet sig en del, som bliver brugt til bestillings-kørsel. - Vi selvstændige har jo så meget fritid, som vi skal bruge til noget fornuftigt, som

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin Opgavesæt nr. 1 Dansk 4. Klassetrin Opgave 1-5: Opgave 6-7: Opgave 8-11: Opgave 12-14: Opgave 15: Opgave 16-17: Opgave 18: Navneord Sætningsanalyse og ord Tillægsord Udsagnsord Skriv selv Dobbeltkonsonanter

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Online kurser http://www.canoneos.dk

Online kurser http://www.canoneos.dk Online kurser http://www.canoneos.dk i MP4 format Online kurser http://www.canoneos.dk Bemærk, at du skal have flash player 7+ installeret for at kunne se kursusfilmene. Såfremt du ikke har flashplayer

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

VORES BRYLLUP DATO: / / -- - ----

VORES BRYLLUP DATO: / / -- - ---- VORES BRYLLUP & DATO: / / -- - ---- 12-18 MÅNEDER INDEN SKAL ORDNES Book vielse gennem kirke eller vielsesforretter Book lokaler til bryllupsfesten Lav et budget for brylluppet Lav en gæsteliste VIGTIGE

Læs mere

PHOTOS BY ANDERSN. Avisen vil udkomme efter behov det vil sige, at den kun udkommer når der er noget relevant indhold.

PHOTOS BY ANDERSN. Avisen vil udkomme efter behov det vil sige, at den kun udkommer når der er noget relevant indhold. BØRN PHOTOS BY ANDERSN Hej igen, hvorfor nu ny hjemmeside, nyt navn og nyt logo? Jeg har efter længere tids overvejelse, valgt og opdele mine personlige collager og min portræt fotografering, af praktiske

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

Som noget af det første bestilte vi derefter vores bryllupsfotograf. Vi var ikke et sekund i tvivl om, at vi ønskede, at Vores Store Dag skulle

Som noget af det første bestilte vi derefter vores bryllupsfotograf. Vi var ikke et sekund i tvivl om, at vi ønskede, at Vores Store Dag skulle Julebryllup på Holckenhavn Slot Hvordan skaber man sit eget drømmebryllup, når ens dagligdag er fyldt med bryllupsinspiration og gode idéer? Betina og Rasmus er ejere af firmaet Maid of Honour, som er

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kære Lea kære Skipper kære brudepar - kære Hr. og fru Julsbæk stort tillykke med brylluppet

Kære Lea kære Skipper kære brudepar - kære Hr. og fru Julsbæk stort tillykke med brylluppet Kære Lea kære Skipper kære brudepar - kære Hr. og fru Julsbæk stort tillykke med brylluppet En god tale skal være som en damekjole Den skal ikke være for lang men alligevel dække det vigtigste: Skål Jeg

Læs mere

PackShots. Erhvervs Fotografering. Reklame Fotografering. Timepriser: Dagtimer kl. 8.00-18.00 Kr. 875,- ex. moms (min. 2 timer)

PackShots. Erhvervs Fotografering. Reklame Fotografering. Timepriser: Dagtimer kl. 8.00-18.00 Kr. 875,- ex. moms (min. 2 timer) PackShots inkl. fritlægning 1 stk. fra Kr. 275,- ex. moms Ved større mængder, ring for tilbud. Erhvervs Fotografering Timepriser: Dagtimer kl. 8.00-18.00 Kr. 875,- ex. moms (min. 2 timer) Øvrig tid samt

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.)

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.) Resultater fra den nationale trivselsundersøgelse Spørgsmål til 0.-3. trin 10 9 8 7 6 1. Er du glad for din skole? 5 1 landet 0-3 0-3 3% 3% 2% 3% 2% 15% Ja, lidt 26% 32% 34% 36% 28% 38% Ja, meget 71% 65%

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget.

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget. Undervisningsmiljøvurdering 2016 0-3 klasse. 55% har deltaget. 1. Jeg er en: Dreng 19 svar 44% Pige 24 svar 56% 2. Er du glad for din skole? Ja, meget 27 svar 63% Ja, lidt 16 svar 37% Nej 0 svar 0% 3.

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Kristian Kochs. Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Kristian Kochs. Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler Kristian Kochs PRÆSENTATIONSTEKNIK Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler Kristian Kochs vigtigste råd Print dem ud, så du har de vigtigste råd ved hånden, når du har behov

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme og svede i saunaen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af Michala Rosendahl For

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller USB-stiks bliver stadig brugt rigtig meget, og da man nu engang imellem kan få et 64gb USB stik til 249 kr i f.eks. Aldi, så er USB-stikket stadig det oplagte transportable medie, da det er lille og modsat

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme, svede i saunaen og sludre over kaffen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

Generel tilfredshed. Tilfredshedsundersøgelse Gribskov Efterskole, marts 2015. Er du glad for din skole?

Generel tilfredshed. Tilfredshedsundersøgelse Gribskov Efterskole, marts 2015. Er du glad for din skole? Generel tilfredshed Tilfredshedsundersøgelse Er du glad for din skole? Ja, altid 31 Ja, for det meste 41 Ikke så tit 1 Nej, slet ikke 0 Ja, al&d Ja, for det meste Ikke så &t Nej, slet ikke Er du glad for

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Selvom du lever i et fast forhold kan ensomhed være en fast del af dit liv. I denne guide får du redskaber til at ændre ensomhed til samhørighed og få et bedre forhold

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Objektivet er i øvrigt næsten identisk med 55mm f/1,8 eneste forskel er, at f/2 eren er fysisk begrænset imod at åbne blænden til 1,8.

Objektivet er i øvrigt næsten identisk med 55mm f/1,8 eneste forskel er, at f/2 eren er fysisk begrænset imod at åbne blænden til 1,8. Generelt indtryk Asahi Takumar objektiver er for mig efterhånden gået hen og blevet lidt af en udfordring. En udfordring, fordi jeg har så svært ved at lade være med at købe dem, når jeg ser et objektiv

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

Post 1. Kig godt på billedet. Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet.

Post 1. Kig godt på billedet. Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet. Post 1 Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet. Post 2 Var der en engel på det første billede -og hvis der var, hvilken farve var den? Hvilken farve var sommerfuglen? Post 3 Ved sidste

Læs mere

Brugen af filte iforb. med fotografering

Brugen af filte iforb. med fotografering Brugen af filte iforb. med fotografering Når lyset driller Det er ikke ofte, vi anvender filtre, men det hænder, at de er en nødvendighed. Det kan fx være et ND-filter, når der er for meget lys til at

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen.

Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen. Svarskema Undervisningsmiljøundersøgelsen Guldborgsund Ungdomsskole Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen. Enkelte punkter er ikke besvaret og enkelte

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript.

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript. HERNINGSHOLMSKOLEN Prale-Patrick Gennemskrivning 9 Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009 Til Station-Next, Nisse. Manuskript. 1. Ext. Bænk i skolegården. Dag. PATRICK og JOSEFINE sidder

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler Tid til haven Havetips uge 46 Af: Marianne Bachmann Andersen Hjemmesysler I disse uger venter vi alle på, at december måned med stearinlys og hjemmebag dukker op af kalenderen. Indkaldelser til arrangementer

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Trivselsmåling 2015, 4.-9. klasse Varde Kommune

Trivselsmåling 2015, 4.-9. klasse Varde Kommune Trivselsmåling 2015, 4.-9. klasse Varde Kommune Spørgsmål Svarmuligheder Varde Kommune 4-9 klasse 1. Er du glad for din skole? 2. Er du glad for din klasse? 3. Hvad synes dine lærere om dine fremskridt

Læs mere

Trivselsmåling 2015 Mellemtrin

Trivselsmåling 2015 Mellemtrin Trivselsmåling 2015 Mellemtrin Under landsplan Svarer til landsplan Over landsplan q1. Er du glad for din skole? q2. Er du glad for din klasse? q3. Hvad synes dine lærere om dine fremskridt i skolen? q4.

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx.

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx. Lidt råt men godt Ib Søgaard, den 19-04-2008 Udviklingen inden for den digitale fotografering har medført en lang række fordele ikke mindst for amatørfotografer. Kameraer og objektiver er nu udstyret med

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Svarprocent og fordeling

Svarprocent og fordeling 1 Svarprocent og fordeling 80% 60% 40% 20% 0% 64 % Svar 82,6 % 36 % Ikke svar 17,4 % 70 60 50 Serie1 Svar Serie2 Ikke svar 40 30 20 10 0 6. årgang 7. årgang 8. årgang 9. årgang 2 Spørgsmål til eleverne:

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk!

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk! PORTRÆT - et spørgsmål om udtryk! BAGGRUND Oprindelig ide med seancen Tanker, overvejelser og diskussioner Baggrundsviden gennemførelse INDHOLD Forberedelse Model og Set-up Sessionen Direkte anvisning

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv

Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv Canon s kraftigste super teleobjektiv, er primært dedikeret natur- og wildlife fotografer samt nogle sportsfoto genrer. En helt ny optisk konstruktion, med to flourite,

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Størrelsen på printede billeder

Størrelsen på printede billeder Størrelsen på printede billeder Udskriftsstørrelse i forhold til antal pixels og dpi 72 dpi 100 dpi 200 dpi 300 dpi 600 dpi 9 13 cm 255 369 354 512 709 1024 1063 1535 2126 3071 10 15 cm 284 425 394 591

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

Tag bedre billeder af dine. med disse 3 super nemme tricks

Tag bedre billeder af dine. med disse 3 super nemme tricks Tag bedre billeder af dine børn med disse 3 super nemme tricks Kender du det? Mini er simpelthen så charmerende at du slet ikke kan modstå at prøve at fange øjeblikket? Men når du ser billedet tænker du

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 1. Er du en pige eller en dreng 47 % Pige 53% Dreng Thyland Idrætsefterskole december 2011 2. Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer dig i klassen? 6 Jeg er en af

Læs mere

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI HDR fotografering TEORI HDR (High Dynamic Range) HDR (High Dynamic Range) er en avanceret fotografisk teknik der øger det dynamiske omfang i et billede. Det kan give nogle helt utrolige effektfulde billeder.

Læs mere

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen I min søgen efter at finde min "fotostil", har jeg fået smag for at skabe levende billeder. Billeder der på den eller anden måde, fortæller en historie. Jeg er derfor begyndt, at finde motiver hvor dele

Læs mere

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 1 11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 Åbningshilsen Skoleferien er slut, de fleste er ved at være tilbage fra

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere