Er det sikkert at bruge JAVA?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er det sikkert at bruge JAVA?"

Transkript

1 Side 1 Juli 2014 Java river huller i it-sikkerheden på både Windows og Mac. men det er svært at undvære JAVA. De seneste dages udbrud af Flashback-trojaneren på Mac-computere har igen sat fokus på sikkerheds-problemer med Java. Flashback bruger et Java-sikkerhedshul til at smutte ind på computeren uden at brugeren behøver foretage sig noget. Det er en kendt sag, at it-kriminelle i stigende grad udnytter huller i tredjeparts-software som Flash, PDF og Java. Selv hvis operativsystemet er opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser, kan man ikke være sikker på, om der lurer en sårbarhed i Java-installationen eller et andet tilføjelses program til browseren. Hvis man vil være helt sikker, bør man slette Java på computeren. Men er det overhovedet realistisk? Hos ZDNet har man kigget på, om det er praktisk muligt at slippe for at bruge Java. Det viser sig, at der er utrolig mange programmer, som benytter Java Runtime Engine (JRE). Det gælder alt fra populære spil som Minecraft og Runescape til Adobe Creative Suite 5.5, OpenOffice (som bruger Java til databasen) og Cisco AnyConnect. I nogle tilfælde er det kun enkelte funktioner, der kræver Java, men man kan også risikere at programmet slet ikke vil starte uden JRE. Som danske brugere har vi et helt særligt problem. Den fælles login-platform NemID anvender en såkaldt Java-applet og kræver at man har Java installeret på computeren. Der har tidligere været kritik af sammenhængen mellem NemID og Java, for antallet af sårbarheder i Java vokser markant. Microsofts sikkerhedsfolk stoppede således flere end 27 millioner Java-exploits fra midten af 2010 til midten af 2011, og hackere lancerer fortsat i rekordfart angreb, der udnytter sårbarheder i Oracles Java-software. NemID hævder selv at den valgte Java-løsning er sikker. Men problemet ligger i, at det overhovedet er nødvendigt at have Java på sin computer for at bruge netbanken og andre tjenester. For som det seneste Flashback-udbrud viser, kan det hurtigt rive et hul i sikkerheden - selv på Mac-computere, som ellers ikke har været så udsat for virus. En undersøgelse fra danske CSIS viste sidste år, at 37 pct. af alle inficeringer på Windows sker gennem Java JRE.

2 Side 2 Resten af dette dokument omhandler anbefalinger til, hvordan en PC bør konfigureres, både med hensyn til sikring mod virus og malware, men også almindelige anbefalinger til den daglige vedligeholdelse og arbejdet med PC en. Browsere: ZDNet foreslår at man bør deaktivere Java i sin primære browser og så bruge en sekundær browser med Java aktiveret til de tjenester, som kræver denne teknologi. Dermed kan man i det mindste surfe lidt mere sikkert på nettet. Der er 3 browsere, som alle kan bruges til at surfe på internettet Internet Explore Desværre den mest usikre til daglig brug alt for mange huller som lader virus og malware komme ind på ens PC. Bør derfor kun bruges på sikre sites f.eks. Microsoft egne FireFox Er den næstbedste browser, meget få huller. Den kan tilpasses så den kan bruges til netbank, anbefales af NemID. Google Chrome Er den mest sikre browser p.g.a. dens sandkasse system. Men NemID er ikke meget for den - så brug Firefox til Netbank. Med Java slået fra i denne browser kan man opnå den bedste sikkerhed, måske er der nogle sites som ikke vises helt korrekt, men det er ikke meget snavs, som kommer ind i form af malware. OPDATERINGER: Et program som Heimdal agent, hjælper med at holde visse programmer på din pc opdateret. F.eks. Java og Adobe er noget som den holder kontrol med og opdatere automatisk. Heimdal security kan downloades her: Hvorfor Heimdal? Har du styr på sikkerheden derhjemme? De fleste af os bruger netbank og shopper online. Samtidig er det umuligt at vide, hvad børnene klikker på når de er på nettet.

3 Side 3 Anti virus og malware Det anbefales at installere 2 forskellige gratis antivirus for at forsøge at fange evt. smuttere. Microsoft Security Essentials - tager de former for malware som vil ødelægge Windows 7, så den ikke kan opdateres og afhjælpes efter et evt. virusangreb Udover MSE kan f.eks. et af disse programmer være installeret, men oftest er maskinen født med Norton Security i en afprøv gratis udgave, som man så kan købe fuld adgang til. AVG i gratis versionen, er et godt supplement til MSE - men der kan opnås en bedre sikkerhed med den fulde version, som koster penge. Avira i gratis versionen, er et godt supplement til MSE - men der kan opnås en bedre sikkerhed med den fulde version, som koster penge Hvis man har fulgt opskriften med at placere data på feks. D:\User navn\ egne mapper, så hvis der sker et virus angreb, og man er i tvivl om man kan få det væk, så kan man re-installere hele C:\ disken og det uden at miste data. Organiser dine programmer i grupper af mapper, som relaterer til opgaverne Hjælpeprogrammer Her er tale om er programmer som ikke bruges så tit, så for ikke at fylde op på skrivebordet, kan man med fordel lægge dem her.

4 Side 4 Disse programmer kunne f.eks. være : Vedligeholde Pc Kunne indeholder de ting man skal bruge til at holde ens PC i god form. Og det kunne f.eks. være: Opdel din harddisk i flere Partitioner :

5 Side 5 Dette kunne være din opdelingen af harddisken - dette gør det nemt at holde PC en kørende. Hvis man har fulgt opskriften (beskrevet herunder) med at placere data på f.eks. D:\User navn\egne mapper\, og hvis der sker et virus angreb, så man er i tvivl om, at man kan få væk, kan man re-installere hele C:\ disken, uden at miste data. Bruger mappen Bør indeholder adgang til alle de mapper som indeholder bruger data, hvilket gør det nemt, at få adgang til egne filer. Det kunne f. eks. se således ud: Man kan gøre det nemt at vedligeholde ens pc, ved at holde egne data på den del af HDD som er lavet klar til data, f. eks. D:\ Normalt bør alle brugerfiler placeres på denne placering: C:\users\dit brugernavn\og en af de mapper fra billedet Bruger mappen Men ved at oprette en mappe på D:\-drevet, gøres det nemmere at holde maskinen vedlige, f.eks. ved genoprettelse efter fejl på Windows, eller total geninstallation D:\dit brugernavn\og en af de mapper fra billedet ovenfor, hvis D:\ er det man har gjort klar til Data. Dette gøres ved at højreklikke på den enkelte brugermappe og så vælge Egenskaber, derefter redigere i Mappeplacering på det billede som kommer frem, og dermed kan man ændre den aktuelle placering.

6 Side 6 Standardbruger og Administrator Der bør altid være mindst 2 konti på en PC. Læs mere om dette, samt om, hvorledes man beskytter sin PC for 90 % af de virus og malware, der forsøger at liste sig ind på din PC, på: Glemt dit password Læs her hvordan du kommer ud af problemerne: NINITE.com Hvis man nu har siddet og brugt tid på at lave en ny-installation på sin PC, ville det da ikke være skønt, hvis man kunne installere alle de programmer på én gang, som man nu ellers skal til at installere enkeltvis? Opdater og hold mange programmer vedlige på en gang vha. NiNite NINITE er en genial hjemmeside! Det eneste man skal gøre er, at markere de programmer man vil have installeret, så leverer den dig en installations-file, der inkludere alle de markerede programmer du nu har valgt, og er klar til installere dem for dig! DOWNLOAD filen, marker, højreklik, vælg Kør som administrator og resten går af sig selv.

7 Side 7 Kategorier (nævner kun de populæreste): Web Browsers: Google Chrome, Firefox osv Messaging: Skype, osv Media: itunes, VLC Media Player, Spotify osv Imaging: Paint.NET, Picasa, GIMP osv Documents: Office (som 2007 trial), OpenOffice, LibreOffice osv Security: Microsoft Essentials, Avast, AVG osv Other: Dropbox, Evernote, Google Earth, Steam osv Utilities: TeamViewer, TeraCopy, Launchy osv Compression: 7-Zip, PeaZip og WinRAR Fordelen ved Ninite er, at den kan installere så mange programmer på en gang, uden at man selv skal ind på hver enkelt hjemmeside for at finde installeringsværktøjerne, som godt kan tage lang tid. Skærmopløsning Hvis din skærm ser helt anderledes ud, fordi du er kommet til, at trykke på et eller andet, og ikke ved hvordan du ændre det tilbage igen, så er det i denne guide du vil kunne finde ud af, at få din skærm tilbage til normal udseende. Følg vejledningen herunder: 1.Gå ud på dit skrivebord. 2.Højre klik med musen et tomt sted på skrivebordet. 3.En såkaldt DROP-DOWN-Liste kommer frem vælg Skærmopløsning 4.Find stedet med Opløsning tryk på den. 5.Du kan nu ændre, hvordan du vil have din opløsning Du kan altid ændre den tilbage igen, hvis du ikke ønsker, at have den som du valgte. Hvis man ønsker, at have den normal skal man blot kører opløsningen HELT OP til Høj. Dette betyder også du får en god opløsning så det er nemt at læse skærmen. God læsning, m.v.h. Palle, OZ6YM NB/ Dette dokument er oprindeligt forfattet af Allan Jensen, OZ1DIS, omhandlende hans anbefaling og opsætning af en HP Desktop Computer, redigeret til at omfatte et større udvalg af computere, installeret med Windows 7, alle versioner, af Palle A. Andersen, OZ6YM.

Her ser i hvorledes man nemt kan installere en række nyttige programmer, uden at få andet end selv programmet installeret. på WWW.NINITE.

Her ser i hvorledes man nemt kan installere en række nyttige programmer, uden at få andet end selv programmet installeret. på WWW.NINITE. Når man nu har en frisk ny Windows installation, så gælder det om at tilpasse den så den er brugbar men også at få de hjælpe of vedligeholdes programmer som gør maskinen kan sikres mod diverse malware

Læs mere

Administrator - installation og brug i Windows

Administrator - installation og brug i Windows 1 Administrator - installation og brug i Windows Grundforfattet af Allan, OZ1DIS, redigeret/udgivet af Palle, OZ6YM Det her beskrevne er IKKE noget nyt, og har været gældende siden Windows NT og version

Læs mere

Administrator - installation og brug i Windows

Administrator - installation og brug i Windows 1 Administrator - installation og brug i Windows Det her beskrevne er IKKE noget nyt, og har været gældende siden Windows NT og version 2000, efterhånden 15-20 år eller mere. Denne artikel omhandler følgende

Læs mere

Vejledning, teknik, tips and tricks

Vejledning, teknik, tips and tricks Vejledning, teknik, tips and tricks Indhold 1 AUHRA pålogning og startside... 1 2 Ofte stillede spørgsmål og kendte fejl... 4 2.1 Har din computer adgang til AU s netværk og adm. systemer?... 4 2.2 Kan

Læs mere

IT kriminelle bruger mange metoder: Virus små programmer der kan ødelægge computerens styresystem, data og programmer Crimeware som regel trojanske

IT kriminelle bruger mange metoder: Virus små programmer der kan ødelægge computerens styresystem, data og programmer Crimeware som regel trojanske IT kriminelle bruger mange metoder: Virus små programmer der kan ødelægge computerens styresystem, data og programmer Crimeware som regel trojanske heste som aflæser tastatur eller skærmen for at aflæse

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Sådan beskytter du din computer mod angreb

Sådan beskytter du din computer mod angreb Sådan beskytter du din computer mod angreb It-kriminelle har fundet et hul i sikkerheden, så de lige nu kan stjæle din net-identitet. Her bliver du klogere på, hvordan du garderer dig. Af Kenan Seeberg

Læs mere

Sådan bør Løsningscenter se ud ingen advarsler alt er slået til. (klik på flaget nederst til højre på skærmen)

Sådan bør Løsningscenter se ud ingen advarsler alt er slået til. (klik på flaget nederst til højre på skærmen) Sådan bør Løsningscenter se ud ingen advarsler alt er slået til. (klik på flaget nederst til højre på skærmen) De væsentligste sikkerhedstiltag: Windows Update skal være slået til (hvis det ikke er advarer

Læs mere

Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede I dag NemId, E-boks, borger.dk Hjemmeopgave 3 Pause Internet Hjemmeopgave 3 I har vel læst Komputer for Alles modul 27 om filer og mapper? Og et par af de andre

Læs mere

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Jeg logger ind med bruger-id og nøglekort og får at vide, at der ikke er nogen sager i DLR Der er logget ind med forkert NemID. Vi oplever mange henvendelser,

Læs mere

Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus

Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus Efter Java-hullet: Væn dig til det din computer bliver aldrig 100 % sikker. Men derfor kan vi jo godt prøve at beskytte den så vidt mulig alligevel. Vi

Læs mere

Gratis Office 365 til ansatte og studerende

Gratis Office 365 til ansatte og studerende Gratis Office 365 til ansatte og studerende Ansatte og studerende kan downloade og installere Office 365 på deres private pc (= Office 2013) og/eller Mac (= Office 2016). Office 365 må installeres på 5

Læs mere

Undervisning Windows 8(.1)

Undervisning Windows 8(.1) Undervisning Windows 8(.1) Kursusmateriale Jeg vil her forsøge at opridse de basale begreber og funktioner vi har gennemgået på kurset. Da der har været mange spørgsmål løbende, som ikke er besvaret her,

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere Side 1 af 8 Inden du går i gang For at kunne bruge Alm. Brand Netbank skal du enten bruge Internet Explorer eller Mozilla Firefox. Vi understøtter ikke brug af Google Chrome, og vi kan derfor ikke garantere,

Læs mere

Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede I dag Hjemmeopgave 4 Internet Hjemmeopgave 4 Internet Kablede forbindelser og trådløse forbindelser. Både ude i verden og inde hos jer selv Internet Internetadresser

Læs mere

Log på portalen OS: WINDOWS 10 ENHED: BYOD & CYOD BROWSER: IE. Nr. 01. Skærmbilleder. Start Internet Explore (IE) browseren.

Log på portalen OS: WINDOWS 10 ENHED: BYOD & CYOD BROWSER: IE. Nr. 01. Skærmbilleder. Start Internet Explore (IE) browseren. Log på portalen Nr. 01 Start Internet Explore (IE) browseren. Skærmbilleder Indtast adressen http://apps.undervisning.kk.dk Afhængig af om du rammer en ældre eller ny logonproces, er visningerne lidt forskellige.

Læs mere

Velkommen til 6. omgang

Velkommen til 6. omgang Velkommen til 6. omgang I dag Internet Hjemmeopgave 5 Mapper og filer Internet Vi så på faner sidst. og hurtigt på favoritter som ikke må forveksles med faner Favoritter Kan med fordel bruges til internetsider

Læs mere

Windows 10 AF LARS LAURSEN

Windows 10 AF LARS LAURSEN Windows 10 DEMONSTRATION AF LARS LAURSEN Lidt om Windows 10 (1) Microsoft har sprunget tallet 9 over og er gået direkte til 10 Windows 10. Det kan skyldes, at Apple har et styresystem Mac OS X, hvor X

Læs mere

Windows 10 DEMONSTRATION AF LARS LAURSEN

Windows 10 DEMONSTRATION AF LARS LAURSEN Windows 10 DEMONSTRATION AF LARS LAURSEN Lidt om Windows 10 (1) Microsoft har sprunget tallet 9 over og er gået direkte til 10 Windows 10. Det kan skyldes, at Apple har et styresystem Mac OS X, hvor X

Læs mere

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Systemet tilbyder klubberne i Y s Men Danmark at have et sted hvor de kan dele filer f.eks. Word, pdf, billeder mv. mellem de medlemmer

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER.

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. HARDDISKEN Harddisken er den enhed der bruges til at lagre operativsystemet (Windows), programmer og egne filer i din computer. Egne filer kan være dokumenter,

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID

En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID Generelt om anskaffelse af NemID Foregår i to trin: Bestilling og aktivering på nemid.nu Du skal have gyldigt kørekort eller pas Efter bestilling

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Beskyt dig mod nedbrud i Windows 10

Beskyt dig mod nedbrud i Windows 10 TING, DU SKAL GØRE I DAG: Beskyt dig mod nedbrud i Windows 0 Systemgendannelse og Sikkerhedskopiering er to fremragende værktøjer i Windows 0. Brug dem allerede i dag så er din pc rigtig godt beskyttet.

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

SMART Notebook 11.3 software til Windows - og Maccomputere

SMART Notebook 11.3 software til Windows - og Maccomputere Produktbemærkninger SMART Notebook 11.3 software til Windows - og Maccomputere Lidt om disse produktbemærkninger Disse produktbemærkninger opsummerer funktionerne i SMART Notebook 11.3 samarbejdsbaserede

Læs mere

Safe Work Space service beskrivelse. Microsoft Windows version. Version (Maj 2018)

Safe Work Space service beskrivelse. Microsoft Windows version. Version (Maj 2018) Safe Work Space service beskrivelse Microsoft Windows version. Version 1.0.2 (Maj 2018) 1. Introduktion Dette dokument giver en detaljeret beskrivelse af de services som er indeholdt i Safe Work Space

Læs mere

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Windows XP Det gode gamle langtidsholdbare system Vi kender det og har vænnet os til det Det

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

Internetadresser. www.gammelby.eu (1 punktum i adressen) http://itforaar2014.aes-ishoj.dk (2 punktummer i adressen)

Internetadresser. www.gammelby.eu (1 punktum i adressen) http://itforaar2014.aes-ishoj.dk (2 punktummer i adressen) Internet Internet Hovedregel eksempel: Internetadresser www.gammelby.eu (1 punktum i adressen) http://itforaar2014.aes-ishoj.dk (2 punktummer i adressen) Det er efterhånden blevet sådan, at det næsten

Læs mere

NYT Panda Antivirus 2007 Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din PC. Afinstaller

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål Oftest stillede spørgsmål Her finder du svaret på nogle væsentlige spørgsmål vedrørede brugen af Historiefaget.dk. Tekniske spørgsmål Elevernes navne stemmer ikke overens med deres eget Der kan være to

Læs mere

Malwarebytes Guide AF VK DATA APS. VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder

Malwarebytes Guide AF VK DATA APS. VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder 2016 Malwarebytes Guide AF VK DATA APS VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder Indhold Om Malwarebytes Anti-Malware... 2 Download Malwarebytes... 3 Installere Malwarebytes... 4 Scan og fjern trusler med

Læs mere

Installation Aesiras 2009

Installation Aesiras 2009 Installation Aesiras 2009 Installationsvejledning Denne vejledning guider dig igennem installation af systemet. Hvis du kun har behov for økonomi- og handelsdelen, skal du kun anvende denne installationsvejledning.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

Version 1.04 (23. januar 2017) Udarbejdet af Mette Valbjørn, MBU Digitalisering

Version 1.04 (23. januar 2017) Udarbejdet af Mette Valbjørn, MBU Digitalisering Vejledning til registrering på Office online portalen og mulighed for download af Office 365 til privat PC for medarbejdere med en az-ident i Aarhus Kommune, Børn og Unge Version 1.04 (23. januar 2017)

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

Modul 3: Digital Sikkerhed

Modul 3: Digital Sikkerhed Modul 3: Digital Sikkerhed Internetsikkerhed Vær sikker online Visse ting, som folk der er vokset op med teknologi ikke engang tænker over, kan være store forhindringer for modne brugere af internettet.

Læs mere

Sådan laver du et Image af en partition.

Sådan laver du et Image af en partition. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Sådan laver du et Image af en partition. Sådan laver du et Image med henholdsvis Acronis 2010 og Paragon drive backup 9. og Paragon 10 free. Skrevet den

Læs mere

Klargøring af computere

Klargøring af computere SENIOR IT ALLERØD Klargøring af computere Materiale til klargøringen i uge 35, dagene 3. til 7. september 2012 Torben K. Jensen 30-08-2012 Rev. 2012.30.08 12:30 A. Tilrettelæggelse af OS installation:

Læs mere

Tillykke med din nye Føniks computer!

Tillykke med din nye Føniks computer! Tillykke med din nye Føniks computer! Vi er glade for at kunne levere din nye computer og håber du får mange gode timer med den. For at gøre det lettere for dig, har vi lavet denne guide, der måske kan

Læs mere

Sådan får du e-bøger på læseren

Sådan får du e-bøger på læseren Sådan får du e-bøger på læseren 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Få e-bøger Få e-bøger e-boghandel Reader Library-software Læser Med Sony Reader Library-softwaren (Reader Library) kan du indkøbe og

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Videregående pc-vejledning

Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul Sik: Sikkerhed Lidt om antivirusprogrammer mm. Vejen til et websted Forbindelse til din leverandør Din pc Din leverandør TDC el.lign. Forbindelse gennem internettet

Læs mere

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Af BEC og FortConsult, januar 2005. Hvad kan du konkret gøre for at beskytte din pc? Målgruppe Denne vejledning er skrevet

Læs mere

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone.

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone. Dropbox Introduktion til Dropbox Dropbox er en online tjeneste, hvor man ganske gratis kan få noget lagerplads til sine dokumenter, billeder og meget mere. Der er mange muligheder med Dropbox, som bliver

Læs mere

Indhold Gratis Office 365 til ansatte og studerende... 1

Indhold Gratis Office 365 til ansatte og studerende... 1 Gratis Office 365 til ansatte og studerende Ansatte og studerende kan downloade og installere Office 365 (pt. = Office 2016) på deres private pc og/eller Mac. Office 365 må installeres på 5 enheder. Programpakken

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er udarbejdet således, at brugeren nemt kan få installeret Dyreregistrering. Dyreregistrering kan installeres på Windows 2000, Windows XP eller Windows

Læs mere

Forberedelser på klient PCer til EASY-A Webforms

Forberedelser på klient PCer til EASY-A Webforms Forberedelser på klient PCer til EASY-A Webforms 25-02-2008 EN/TUK v. 1 1 Indhold 1. Forudsætninger i vejledningen... 3 2. Webbrowser... 3 2.1 Opsætning i Internet Explorer... 3 Internet Explorer V6 Engelsk:...

Læs mere

Panda Antivirus + Firewall 2007 NYT Titanium Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

VDI Manual v. 5 Indhold

VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5... 1 VDI Windows 7 Manual... 2 VDI Windows xp Manual... 3 Andre Browsere Manual... 4 VDI Andoid Manuel opsætning af Citrix Reciever... 6 Automatisk opsætning af

Læs mere

Velkommen til OPEN Storage

Velkommen til OPEN Storage Velkommen til OPEN Storage Version: 1.3 Seneste opdatering: 03-10-2018 Udarbejdet af: Harald Hammershøi INDHOLDSFORTEGNELSE Brugervejledning side 2 Introduktion til OPENs Storage tilbud... 3 Forskellen

Læs mere

STOFA VEJLEDNING INSTALLATIONSVEJLEDNING TIL STOFA SAFESURF

STOFA VEJLEDNING INSTALLATIONSVEJLEDNING TIL STOFA SAFESURF STOFA VEJLEDNING INSTALLATIONSVEJLEDNING TIL STOFA SAFESURF Hvad kræver Stofa SafeSurf af min computer? Understøttede platforme Windows 8 Windows 8 Pro Windows 7 (alle udgaver) Windows Vista (alle udgaver)

Læs mere

Det farlige Internet (?)

Det farlige Internet (?) Det farlige Internet (?) Farum Bibliotek 21. Oktober 2008 Peter Krüger 21-10-2008 Peter Krüger 1 Hvem og hvorfor? Trusler på internettet. Disposition Virus og orme Trojanske heste og bagdøre SPAM mail

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 6 Guide til læsning af e-bog

Læs mere

Jobliste overblik

Jobliste overblik Kompakt Jobliste. Du kan starte Jobliste på mange måder. Du kan højreklikke på start knappen eller på proceslinjen, og vælge Jobliste i menuen, der kommer til syne. Du kan også åbne Jobliste med genvejstaster

Læs mere

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret.

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret. DROPBOX vejledninger: 1 oprettelse af konto 2 installation 3 afinstallation 4 deling af mapper 5 deling via link 1a. For at oprette en konto skal du først notere på et stykke papir: - Mailadressen, som

Læs mere

Afinstaller alle andre programmer Vigtigt! Fjern alle andre antivirus programmer før du installerer Panda Internet Security Mere end et antiviru

Afinstaller alle andre programmer Vigtigt! Fjern alle andre antivirus programmer før du installerer Panda Internet Security Mere end et antiviru Panda Internet Security 2007 NYT Platinum Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11 Introduktion til OneDrive Windows-selvstudium: Side 11 af 11 I Windows 8.1 og Windows RT 8.1 kan du nemt gemme dine filer i OneDrive og åbne dem fra en hvilken som helst enhed, f.eks. din pc, tablet eller

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

F-Secure Mobile Security for S60

F-Secure Mobile Security for S60 F-Secure Mobile Security for S60 1. Installation og aktivering Tidligere version Installation Du behøver ikke at fjerne den forrige version af F-Secure Mobile Anti-Virus. Kontroller indstillingerne for

Læs mere

Avery Design og Print Online & Offline og Avery Wizard for Windows 10

Avery Design og Print Online & Offline og Avery Wizard for Windows 10 Avery Design og Print Online & Offline og Avery Wizard for Windows 10 August 2015 1 Windows 10-softwareopdatering Indhold Microsoft Windows 10 Generelle bemærkninger Design og Print Online @Windows 10

Læs mere

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Vejledning til referencehåndteringssystemet Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Jeg håber, at du vil få glæde af denne vejledning til referencehåndteringssystemet Zotero. Hvis du får problemer undervejs

Læs mere

Windows 7 For nye brugere

Windows 7 For nye brugere Windows 7 For nye brugere 1 Indholdsfortegnelse Køb videobøger på Forlaget Globe 6 Læs mere om TextMaster på www.videobog.dk. 6 Forord og intro... 7 En onlinebog, som er konverteret fra en videobog 7 I

Læs mere

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC VEJLEDNING ITS365 Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC Randers HF & VUC 2014 INDLEDNING Randers HF & VUC tilbyder alle kursister tilknyttet skolen en Office 365 løsning kaldet ITS365. Her

Læs mere

IT-Sikkerhed - en klods om benet eller sund fornuft? Lars Ole Pedersen OZ5VO Et dialog foredrag

IT-Sikkerhed - en klods om benet eller sund fornuft? Lars Ole Pedersen OZ5VO Et dialog foredrag IT-Sikkerhed - en klods om benet eller sund fornuft? Lars Ole Pedersen OZ5VO Et dialog foredrag Oversigt Introduktion Trusselsvurdering Center for Cybersikerhed Password sikkerhed og beskyttelse Virus/Malware

Læs mere

Opsætning Norman Security Suite

Opsætning Norman Security Suite Opsætning Norman Security Suite Velkommen Når De har valgt at sikre Dem imod virus og uautoriseret brug af Deres computer med Norman Security Suite, skal De sørge for, at der IKKE findes andre sikkerhedsprodukter

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 5 Guide til læsning af e-bog

Læs mere

Secunia PSI 3.0. Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015

Secunia PSI 3.0. Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015 Secunia PSI 3.0 Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015 2 Hvad gør Secunia PSI? Danske PSI står for Personal Software Inspector. Det vil sige, at programmet holder øje med om din software er opdateret. Du slipper

Læs mere

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive i adressefeltet.

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive   i adressefeltet. JMA Filagent JMA Filagent, anvendes af hostingbrugere/serverkunder, som har behov for at overføre billeder til deres DSM. Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Godt i gang med.. TDC Webtekst. 13-06-2013 version 2.0

Godt i gang med.. TDC Webtekst. 13-06-2013 version 2.0 Godt i gang med.. TDC Webtekst www.tdcwebtekst.dk www.tdcwebtekst.dk/ny Indholdsfortegnelse Hvad er TDC Webtekst... 4 Før du går i gang... 4 Krav til PC en... 4 Java... 4 ADSL... 5 Internet browser...

Læs mere

Indhold Gratis Office 365 til ansatte og studerende... 1

Indhold Gratis Office 365 til ansatte og studerende... 1 Gratis Office 365 til ansatte og studerende Ansatte og studerende kan downloade og installere Office 365 (pt. = Office 2016) på deres private pc og/eller Mac. Office 365 må installeres på 5 enheder. Programpakken

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

Vejledning. Indhold. 1. Gratis Office 365 til ansatte og studerende på professionshøjskolen

Vejledning. Indhold. 1. Gratis Office 365 til ansatte og studerende på professionshøjskolen Vejledning Afdeling UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole IT Oprettet 20.02.2018 Redigeret 24.04.2019 Udarbejdet af Lone Petersen Dokumentnavn Gratis Office 365 Dokumentnummer 527701 Indhold 1. Gratis

Læs mere

Hvordan bruger jeg WebMail?

Hvordan bruger jeg WebMail? AluData: Hvordan bruger jeg WebMail? Til Elisabeth 2014 AluData::Vanløse 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Vi kobler os på WebMail...3 3. Vi ser nærmere på postkassens opbygning...5 4. Vi skriver

Læs mere

Hvis du er lærer: UNI-C support telefon: Ring 89 37 65 00

Hvis du er lærer: UNI-C support telefon: Ring 89 37 65 00 1 Forbered computerne til Cyklistprøven For at kunne afvikle Cyklistprøven uden tekniske problemer anbefaler vi, at du bruger nedenstående tjekliste til at gennemgå om de computere, Cyklistprøven skal

Læs mere

Fuld installation af Jit-klient

Fuld installation af Jit-klient Fuld installation af Jit-klient Indholdsfortegnelse Systemkrav til afvikling af Jit-klienten...3 Opsætning af firewall...4 Om installationsfilen...5 Installation af MSI-filen...6 Om SSL-certifikater...13

Læs mere

O Guide til it-sikkerhed

O Guide til it-sikkerhed It-kriminalitet O Guide til it-sikkerhed Hvad din virksomhed bør vide om it-kriminalitet, og hvordan du kan forebygge det codan.dk 2 Forord 3 o Er I ordentligt sikret mod it-kriminalitet? Mange virksomheder

Læs mere

111 I T - V E J L E D N I N G T I L M A C

111 I T - V E J L E D N I N G T I L M A C 111 I T - V E J L E D N I N G T I L M A C Indhold Din konto Dit brugernavn og adgangskode Trådløst internet Sådan logger du på det trådløse netværk Mail Sådan læser du din mail på web, mobil og Outlook

Læs mere

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 3 Hvad du har brug for 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows

Læs mere

Gå tilbage til forsiden med antivirus

Gå tilbage til forsiden med antivirus Gå tilbage til forsiden med antivirus Hjælp til installation af AVG Antivirus Registrering Den licensnøgle som du får udleveret af os og som er anført på din bestillingsmail er et såkaldt "salgsnummer"

Læs mere

KOM GODT I GANG MED. Desktop Mendeley Menuen er simpel og intuitiv. I Menuen Tools finder du web importer og MS Word plugin

KOM GODT I GANG MED. Desktop Mendeley Menuen er simpel og intuitiv. I Menuen Tools finder du web importer og MS Word plugin Mendeley er et program til håndtering af PDF er og referencer, som frit kan downloades fra internettet. Der er fri lagringskapacitet for en enkeltbruger op til en vis mængde data. Du kan hente programmet

Læs mere

Sådan bruger man CCleaner

Sådan bruger man CCleaner Sådan bruger man CCleaner CCleaner er et gratis program, der kan bruges til oprydning på computere. F.eks. efterlader enhver søgning på internettet en midlertidig fil på computeren, og ved afinstallation

Læs mere

Om denne CD og 10 anvendelser af den

Om denne CD og 10 anvendelser af den Om denne CD og 10 anvendelser af den Denne CD er en lettere modificeret udgave af KNOPPIX 5.0.1 CD'en fra www.knoppix.net. Den er lavet sommeren 2006 af Claus Gårde Henriksen fra Skåne Sjælland Linux User

Læs mere

Indhold. Side 1 af 6. Internet Explorer 7 Internet Explorer 7

Indhold. Side 1 af 6. Internet Explorer 7 Internet Explorer 7 Internet Explorer 7 Side 1 af 6 Indhold Internet Explorer 7...1 Indhold...1 Nye ting i Internet Explorer 7...2 Nyt udseende...2 Faneblade...2 Nemmere søgning...3 Nemme nyheder...3 Bedre sikkerhed...5 Understøttelse

Læs mere

Vejledning til Office 365 for skoleelever i Aarhus Kommune, Børn og Unge

Vejledning til Office 365 for skoleelever i Aarhus Kommune, Børn og Unge Vejledning til Office 365 for skoleelever i Aarhus Kommune, Børn og Unge Vejledning til Kom godt i gang med Office 365, download af Office 365, OneDrive samt Word, Excel og PowerPoint Version 1.03 (13.

Læs mere

Manual for installering og brug af IE Privacy Keeper version 2.7 af Anette B. Overgaard Maj 2005

Manual for installering og brug af IE Privacy Keeper version 2.7 af Anette B. Overgaard Maj 2005 Manual for installering og brug af IE Privacy Keeper version 2.7 af Anette B. Overgaard Maj 2005 Installering: 1. IE Privacy Keeper er et nyttigt lille program som kan rydde op i dine cookies, history

Læs mere

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual Skyfillers Hosted SharePoint Kundemanual Kundemanual Indhold Generelt... 2 Online adgang SharePoint side... 2 Skift brugeradgangskode... 2 Adgang & opsætning... 3 Windows... 3 Tilføj SharePoint som intranet

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

1. trin: Aktivering af brugerkontostyring

1. trin: Aktivering af brugerkontostyring Indhold: 1. trin: Aktivering af brugerkontostyring 2. trin: Aktivering af firewall 3. trin: Anvendelse af virusscanner 4. trin: Aktivering af automatiske opdateringer 5. trin: Oprettelse af sikkerhedskopier

Læs mere

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 3 Hvad du har brug for 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows

Læs mere