Smargo Smartreader+ (version )

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Smargo Smartreader+ (version 26.9.2009)"

Transkript

1 Smargo Smartreader+ (version ) Med Smargo Smartreader plus er det muligt at tilføje yderlige en kortlæser til din Dreambox eller aflæse kortet på en PC-linux server. Nedenfor gives vejledning i hvordan kortlæseren installeres på en 1) DM7025 2) DM800/DM7025 images med præinstalleret driver 3) Linux laptop med Clark Connect 4) Linux laptop med Ubuntu server 9.04 Smargo Smartreader+ kan også anvendes på andre Dreamboxe med USB-indgang. Der findes en driver til DM7020, som ligeledes skal kunne anvendes til DM7000. *** *** *** 1. DM7025 BEMÆRK: PÅ PP IMAGE version 1.1 og opefter er Smargo Cardreader Drivere præinstallerede. Se derfor for disse images vedkommende opsætning som anført under DM800!!! Du skal anvende et image i flash, hvor USB drivere er præinstallerede. Dernæst kan du godt anvende Barry Allen til tilsvarende image installeret på Compact Flash. Du skal nu installere 3 pakker på din Dreambox. Pakkerne indeholder driverne til kortlæseren, som herefter vil blive tilsluttet som om det var sket til en seriel port. Pakkerne er benævnt: kernel-module-ftdi-sio_ r7_dm7025.ipk kernel-module-usbcore_ r7_dm7025.ipk kernel-module-usbserial_ r7_dm7025.ipk Pakkerne installeres ved at overføre dem med dit foretrukne FTP program til Dreamboxens /tmp mappe. Herefter skal de installeres. Dette gøres med telnet: Åben PC ens kommandoprompt, det gør du på en windows PC ved fra start knappen at vælge Kør [Run]

2 og indtaste cmd Herefter åbnes kommandovinduet og du indtaster derefter telnet ip.nummer.på.dreamboxen, fx telnet Dreamboxen kvitterer med et velkomstbillede, hvor der afsluttes med dm7025 login: her indtaster du root Prompten vises nu således: og du ændrer derefter prompten til at arbejde i /tmp mappen med kommandoen cd /tmp Du kan se at du er skiftet til tmp mappen på prompten: Du skal nu installere de tre pakker, som du tidligere har lagt over i /tmp mappen. det gør du ved i denne rækkefølge at indtaste følgende kommandoer: ipkg install kernel-module-usbcore_ r7_dm7025.ipk ipkg install kernel-module-usbserial_ r7_dm7025.ipk ipkg install kernel-module-ftdi-sio_ r7_dm7025.ipk Husk at afvente at de ser prompten efter hver kommando. Kommandoerne skal skrives helt præcist som de angives her og du kan eventuelt kopiere dem herfra og sætte dem ind i kommandovinduet ved at højreklikke i kommandovinduet og vælge sætte ind fra alternativ menuen. Dernæst skal du sørge for, at ftdi_sio driveren indlæses hver gang din Dreambox starter. Dette gøres ved at redigere i filen bootup, der er placeret i mappen /etc/init.d Du kan lettest redigere filen ved at benytte et FTP program. Her klikker du dig blot frem til filen og vælger FTP programmets redigeringsværktøj. I filen bootup skal du tilføje et par nye linjer: echo 52 > /proc/progress modprobe ftdi_sio Linjerne skal naturligvis sættes ind så det passer i rækkefølgen, dvs umiddelbart efter echo 51. Hvis der står noget i forvejen under linjen echo 52, skal linjen modprobe ftdi_sio blot tilføjes umiddelbart nedenunder.

3 Inden du begynder at bruge din Smartreader+ er det en god ide at tjekke, at Smartreaderen er opdateret med seneste software. Dette kan du tjekke med programmet SmartreaderUpdate.exe, som du kan afvikle på din PC og med Smartreaderen i en USB indgang. Ved tryk på knappen update får du oplyst, om der allerede er installeret seneste software version Du skal herudover være opmærksom på at Smargo Smartreader+ skal indstilles til enten at kunne benyttes af Dreamboxen eller af en PC. Hertil skal du benytte programmet Smartreader.exe. Du sætter smartreaderen uden isat satellitkort i en USB indgang på din PC og starter programmet. Herefter vælger du denne indstilling til brug på Dreamboxen: Når Dreamboxen herefter genstartes, skulle den meget gerne kunne identificere din Smargo Smartreader+. CCcam Configfil: Når din softwarecam skal aflæse kortet i din Smargo Smartreader+ skal cammens config-fil indeholde oplysninger om stien til kortlæseren. CCcam.cfg er placeret i mappen /var/etc på din DM7025. I CCcam.cfg tilføjes en linje, der ser sådan ud: SERIAL READER : /dev/usb/tts/0 smartreader+ for den første tilkoblede smartreader. Man kan koble en USB-hub til Dreamboxens USB-indgang og på denne måde tilslutte yderligere smartreader+ kortlæsere. I så fald skal der tilføjes en linje for hver tilsluttet reader på denne måde: SERIAL READER : /dev/usb/tts/0 smartreader+ SERIAL READER : /dev/usb/tts/1 smartreader+ SERIAL READER : /dev/usb/tts/2 smartreader+ osv.

4 2. DM800/DM7025 images med præinstalleret driver I PP 800 og PP7025 version 1.1 og opefter er driverne til Smargo Smartreader+ allerede på plads som en del af selve imaget. Derfor kan du umiddelbart anvende Smargo Smartreader+ på din DM800/DM7025, hvis du har PP800/PP7025 version 1.1 eller opefter liggende som flash image. Det betyder samtidig, at du også kan anvende Smargo Smartreader+ på en hvilket som helst andet image som du afvikler ved hjælp af Barry Allen som multiboot på en USB-hukommelse. Du skal være opmærksom på, at der ikke er meget plads bag på din DM800 omkring de 2 USB-indgange og at det derfor næppe er muligt både at have en USB-hukommelse og en Smartreader. Du kan derfor anvende en kort USB-forlængerledning eller en USB-hub, hvor du fx kan have op til 7 smartreadere monteret. Vær opmærksom på, at finde en hub, hvor USB-indgangene er placeret lodret ved siden af hinanden i stedet for parvis over hinanden. Så får du samme problem som på DM800, at det kan være vanskeligt at benytte alle USB-indgange. Som eksempel på en brugbar hub kan du se D-LINKs DUB-H7. Som omtalt ovenfor vedrørende DM7025, skal du tjekke at din Smargo Smartreader+ har seneste software (version 1.03) samt at den er indstillet til at benytte Dreambox. Dernæst er det bare at redigere din CCcam.cfg fil. Det er ligeledes på samme måde som beskrevet ovenfor vedrørende DM7025, dvs. med en linje efter følgende model: SERIAL READER : /dev/usb/tts/n smartreader+ hvor n angiver nummeret på kortlæseren (fra 0 7) 3. Linux laptop med ClarkConnect ClarkConnect er en software løsning, hvorfra man kan oprette og styre dedikerede servere og internet gateways. ClarkConnect er baseret på RedHat linux og er meget stabilt og fungerer perfekt med CCcam og Smargo Smartreader+. Der er ingen grafisk brugergrænseflade bortset fra et lille panel, hvorfra man kan overvåge moduler på sin server. Men man kan tilgå serveren via et webinterface og man kan fx derfor anvende en gammel desktop eller en laptop, hvor skærmen er gået itu. Hardware forudsætningerne er begrænsede: Pentium III eller AMD 600 mhz og opefter, 256mb ram og mindst 5 GB Harddisk, netkort og videokort (under første installation). ClarkConnect kan downloades som en Community Edition, som er gratis at benytte til eget brug og hvortil der ikke ydes support. Du kan dog finde en Quick Start Guide ( Quickstart.pdf ), hvis du vil læse mere end der fremgår af nedenstående vejledning. 3.1 Først skal du downloade en CD-iso med ClarkConnect. Den kan du finde her:

5 (Bemærk til versioner efter CCcam2.1.x skal anvendes ClarkConnect v 5.x) Når du har downloaded filen skal du brænde iso en til en bootbar CD-rom. Også hertil findes en vejledning på ClarkConnect hjemmesiden, hvis du ikke har prøvet det før: Boot din server med CD-iso en og du kan herefter starte med at vælge sprog. Dernæst skal du vælge installation fra CDROM, bekræfte at du overskriver harddisken med linux og vælge Standalone mode. Du skal så sætte netværksoplysninger - Ethernet, manuel IP adresse (så du umiddelbart har styr på din servers IP-adresse), tidszone og root-password (Sørg for at du kan huske det!!!). Overlad til ClarkConnect at partitionere harddisken og herefter kommer det væsentlige: Du skal vælge hvilke modulpakker, som skal afvikles på maskinen. Vi har alene brug for en FTP server, så det er det eneste standard modul du skal vælge. Bekræft din opsætning og ClarkConnect bliver så installeret på din computer. 3.3 Når ClarkConnect er installeret kan du godt fjerne tastatur og monitor, hvis du har styr på IP adressen på din ClarkConnect server. Det burde du have, hvis du valgte manuel IP tabel. Har du sat serveren op med automatisk DHCP må du dog først logge på serveren og indtaste kommandoen: ifconfig Så får du svar tilbage med serverens IP adresse. Du har adgang til ClarkConnect serveren via et webinterface. Du skal i en almindelig browser på en pc på dit lokale netværk blot indtaste følgende linie: fx hvis din server har den lokale ip-adresse Du logger naturligvis på webinterface ved at angive root som bruger og dit dertil hørende password. 3.4 Fra menuen Account Manager skal du nu vælge at oprette en bruger. Her anføres navn (fx Bruger1) og kodeord (Password1). Der skal naturligvis være markering i boksen for FTP server, således at den oprettede bruger kan benytte FTP adgang til serveren. Du skal nu starte FTP serveren. Dette gøres ved at vælge menuen Software hvor du kan vælge FTP server. Sæt FTP serveren til at køre og til automatisk at køre ved opstart. Når dette er i orden, kan du lukke browseren. 3.5 Næste opgave er at få lagt CCcam på serveren og sørge for, at den startes op sammen med ClarkConnect. Du skal benytte din foretrukne FTP klient (fx FlashFXP) og oprette en session til ClarkConnect serveren, dvs Host name: ip.adresse.på.server (fx ) Brugernavn: Bruger1 Kodeord: Password1 og oprette forbindelse til serveren. Du skal så overføre filerne CCcam.x86 og CCcam.cfg

6 til serveren. Derefter kan du lukke din FTP klient. 3.6 Vi benytter programmet Putty til at få filerne korrekt placeret på serveren, samt til at redigere i filerne. Du skal derfor have fat i Putty hvis ikke du allerede har det. Du kan downloade det fra følgende adresse: Log på ClarkConnect serveren med Putty: Der åbnes et kommando vindue og du logger på som root med dit root-password. Du ændrer prompten til at arbejde i /var mappen, ved at skrive cd /var og du kan se, at prompten ændres til at vise at du nu er i var-mappen. Hvis du skriver ls oplistes indeholdet i mappen. Nu skal du oprette et par nye mapper i /var mappen således: mkdir /var/bin mkdir /var/etc

7 Det er i de mapper, CCcam filerne skal placeres. Hvis du igen skriver ls kan du se, om mapperne er blevet oprettet. Dernæst skriver du cd /home/bruger1 for at få adgang til den mappe, hvortil du med FTP klienten overført CCcam filerne. Du kopierer nu filerne over i de respektive mapper således: cp CCcam.x86 /var/bin cp CCcam.cfg /var/etc cp kommandoen betyder kopier. Du kan benytte kommandoen rm for at fjerne. Flyt nu over i /var/bin mappen hvor vi skal ændre attributterne på den binære fil, således at den kan afvikles. Det ser således ud: cd /var/bin ls chmod 755 CCcam.x86 ls Bemærk at du kan se at CCcam.x86 har skiftet farve fra hvid til grøn. Det er Puttys grafiske måde at fortælle, at filen er eksekverbar. Med Putty kan du også aktivere redigeringsprogrammet nano. Det bruger vi til at lave et automatisk opstarts script til CCcam. Rent praktisk ændrer vi i filen rc.local på denne måde: nano /etc/rc.d/rc.local rc.local åbnes I nano editoren og du skal nu flytte cursoren præcis ned under en linie, der ser ud som touch osv. Her er der plads til at du skriver: /var/bin/cccam.x86 Du gemmer ved at trykke Ctrl+o og afslutter med Ctrl+x. Vær opmærksom på, at du ikke ændrer andet i filen! Du kan starte CCcam manuelt fra /var/bin mappen ved at skrive:./cccam.x86 dvs. således cd /var/bin ls./cccam.x86 og kommandoen killall CCcam.x86 stopper CCcam. Du kan også afvikle CCcam I debug modus med kommandoen./cccam.x86 -d Du kan naturligvis også redigere filen CCcam.cfg med nano. Så indtaster du nano /var/etc/cccam.cfg

8 og du kan tilføje linier, der modsvarer den eller de kortlæsere, som du har forbundet til din ClarkConnect server. Smargo Smartreaderen skal identificeres således: SERIAL READER : /dev/ttyusb0 smartreader+ Ved flere smartreadere tilføjes en linie for hver, således SERIAL READER : /dev/ttyusb0 smartreader+ SERIAL READER : /dev/ttyusb1 smartreader+ SERIAL READER : /dev/ttyusb2 smartreader+ etc. 3.7 Du skal naturligvis indstille din Smargo Smartreader+ til at blive benyttet på en pc. Det ser således ud i programmet Smartreader.exe. Så er det bare at genstarte din ClarkConnect server og gå i gang.. 4. Linux laptop med Ubuntu server 9.04 (Jaunty Jackalope) 4.1 Start med at downloade ISO-imaget og brænd en bootbar CD-Rom. ISOen kan downloades fra dette link: hvor du kan vælge en downloadserver nær ved dig. 4.2 Boot din server med CD-rommen og følg anvisningerne for installation: Vælg sprog trykker du på F3 kan du også vælge tastaturlayout, der passer til dit sprog. Du kan eventuelt tjekke din CD-rom for fejl, så du er sikker på at installationen forløber uden overraskelser Vælg dernæst fra menuen: Installér Ubuntu server

9 Angiv systemets værtsnavn. Som standard er anført ubuntu Partitioner diske (opretter og partitionerer din harddisk). Her kan vælge - Guidet benyt hele harddisken og sæt LVM op - Vælg disk der skal partitioneres (her vises dine harddiske) - Skriv ændringer til diskene (vælg <JA>) - bekræftelse hvor du på engelsk advares om You may use the whole.. (vælg <Fortsæt>) - Endelig en advarsel om, at indholdet på harddisken slettes, skriv ændringer til disk (vælg <JA>) Sæt bruger og adgangskode op - Nye brugers fulde navn - Brugernavn til konto - Vælg adgangskode og bekræft koden - Konfigurere hjemme (vælg <JA>) http proxy (kun hvis du tilgår nettet via en anden computer, ellers vælg <Fortsæt>) opdateringer (vælg hvordan opdateringer skal styres (hvorfor ikke automatisk?) valg af programmer (Her kan vælges nogle af server programmerne, men her vælger vi i stedet at installere dem manuelt bagefter, vælg derfor <Fortsæt> Når installationen er afsluttet skubbes Cd-rommen ud af drevet og du kan genstarte maskinen. 4.3 Efter genstart logger du dig på serveren, dvs. indtast brugernavn <retur> indtast adgangskode. Der skal nu installeres nogle serverprogrammer: SSH benyttes til at kunne give kommandoer fra en anden computer på netværket. Det betyder bl.a., at du kan benytte en laptop med defekt skærm som server. FTP til at overføre filer til serveren. Du kan eventuelt også installere andre funktioner på din server, fx samba, hvis du vil benytte din serveres harddisk som filserver på dit netværk Du starter med at installere SSH således: Indtast følgende kommando: sudo apt-get install openssh-server Du vil blive bedt om at indtaste dit administrator kodeord [sudo] password samt at bekræfte installationen. Dernæst indlæses pakkerne og ssh-serveren sættes op og startes med det samme af serveren selv. Du vil nu kunne logge på ubuntu serveren fra en anden computer på dit netværk med en ssh-klient, fx PUTTY, se ovenfor under punk 3.6.

10 4.3.2 Dernæst installerer du FTP på serveren ved at indtaste: sudo apt-get install vsftpd Her skal du også blot bekræfte dit administrator [sudo] kodeord og installationen. Dernæst hentes programfilerne til FTP-serveren, dvs. programmet vsftpd. FTP-serveren startes automatisk op med hjemmemappen placeret som /home/ftp. Nu skal FTP konfigurationsfilen sættes op, så du bliver godkendt som bruger: Du gør det ved at redigere filen vsftpd.conf placeret i /etc mappen. Du kan redigere i programmet nano ved at indtaste: sudo nano /etc/vsftpd.conf Du bladrer ned gennem filen og fjerner # -tegnet foran følgende to linjer (eller tilføjer dem): local_enable=yes write_enable=yes Du gemmer og lukker nano editoren ved henholdsvis at taste Ctrl+O og Ctrl+X Derefter kan du genstarte FTP-serveren ved at indtaste: sudo /etc/init.d/vsftpd restart (Du kan på Ubuntu hjemmesiden læse mere om opsætning af andre serverfunktioner, fx her om hvordan du kan installere samba som filserver: Du skal nu overføre CCcam til serveren og det svarer til beskrivelsen ovenfor under 3.5, dvs. overfør med en FTP klient filerne CCcam.x86 og CCcam.cfg til din ubuntu-server Dernæst skal filerne placeres korrekt i hver sin mappe, men disse mapper skal først oprettes, så du skal (ligesom beskrevet ovenfor under 3.6) først oprette mapperne /var/bin og /var/etc. Det gør du med kommandoerne: sudo mkdir /var/bin sudo mkdir /var/etc Indtast så kommandoen:

11 cd /home/brugernavn for at på prompten placeret i din hjemmemappe, hvortil filerne er blevet overført med FTP. Nu kan du kopiere dem over i deres respektive mapper med kommandoerne: sudo cp CCcam.x86 /var/bin sudo cp CCcam.cfg /var/etc Dernæst skal du flytte prompten over i mappen med CCcam.x86 for at kunne ændre fil-rettighederne, så filen kan køres. Det gør du med kommandoerne: cd /var/bin sudo chmod 755 CCcam.x86 Se ligeledes ovenfor under 3.6 om hvordan du manuelt kan start CCcam og ikke mindst redigere i konfigurationsfilen CCcam.cfg! Husk at benytte sudo kommandoen på din ubuntuserver, for at få adgang med administrator-rettigheder. 4.5 Det sidste der mangler er at sørge for, at CCcam starter automatisk op, når serveren bootes. Det gør vi ved at oprette en fil med editoren nano og linke den til Init. Det gøres på denne måde: Indtast kommandoen sudo nano /etc/init.d/local Der er nu oprettet et nyt dokument, hvori du indtaster #!/bin/sh /var/bin/cccam.x86 Dernæst gemmer du dokumentet og lukker nano med tastaturtryk Ctrl +o og Ctrl + x. Du skal så ændre fil-rettighederne og linke filen med følgende to kommandoer: sudo chmod +x /etc/init.d/local sudo update-rc.d local defaults 80 Det var det hele. Genstart din ubuntu server, og du bør være kørende

Smargo Smartreader+ (version 9.9.2008)

Smargo Smartreader+ (version 9.9.2008) Smargo Smartreader+ (version 9.9.2008) Med Smargo Smartreader plus er det muligt at tilføje yderlige en kortlæser til din Dreambox eller aflæse kortet på en PC-linux server. Nedenfor gives vejledning i

Læs mere

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk.

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. 1. Formål 2. Forudsætninger og installationer 3. Opsætning 4. Start streaming 5. Aflyt streaming 6. Kontakt 1. Formål Mange benytter Winamp ( Nullsoft, Inc.)

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

Opgavehæfte til kursus i Netteknik7

Opgavehæfte til kursus i Netteknik7 1) Installation af server 2003 Del 1: basalinstallation Tænd for PC,en og stik Server CD-rom en i drevet, eller ditto og genstart maskinen. Tidligt i opstarten skal boot på CD accepteres ved at trykke

Læs mere

Guide for oprettelse af login og anvendelse af Parrot Asteroid Market (Asteroid Smart og Asteroid Tablet).

Guide for oprettelse af login og anvendelse af Parrot Asteroid Market (Asteroid Smart og Asteroid Tablet). Før du kan downloade og installere applikationer på din Parrot Asteroid enhed, så skal du oprette et login til Parrot Asteroid Market, som gøres nemmest fra en computer. Bemærk at denne guide er lavet

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

VDI Manual v. 5 Indhold

VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5... 1 VDI Windows 7 Manual... 2 VDI Windows xp Manual... 3 Andre Browsere Manual... 4 VDI Andoid Manuel opsætning af Citrix Reciever... 6 Automatisk opsætning af

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning 1. Lokalt installeret afleveringsprogram til stedprøver... 2 2. Systemkrav... 3 3. Netværksopsætning... 4 4. Installation

Læs mere

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DISTRIWIN SERVICE INSTALLATION

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DISTRIWIN SERVICE INSTALLATION MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DISTRIWIN SERVICE INSTALLATION 140 981 002 930 Vers. 1.01 05-01-2017 INDHOLD 1 Introduktion... 4 2 Udpak DistriWin Service installationen... 4 3 Installer DistriWin Service...

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DM6000 INSTALLATION

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DM6000 INSTALLATION MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DM6000 INSTALLATION 140 981 002 956 Vers. 3.47a 16-01-2017 INDHOLD 1 Introduktion... 4 2 Udpak DM6000 Installationen... 4 3 Installer DM6000... 6 4 Første opstart af DM6000...

Læs mere

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Systemet tilbyder klubberne i Y s Men Danmark at have et sted hvor de kan dele filer f.eks. Word, pdf, billeder mv. mellem de medlemmer

Læs mere

Kom godt igang med DS-101g+ Disk Station. (installations vejledning)

Kom godt igang med DS-101g+ Disk Station. (installations vejledning) Kom godt igang med DS-101g+ Disk Station (installations vejledning) Bemærk Venligst se Chapter 2 Get to Know the Hardware i den engelske User s Guide for detaljeret beskrivelse af knapperne samt LEDs funktioner.

Læs mere

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Indholdsfortegnelse 1. Sådan finder du frem til, hvilken Windows version din computer har. Først klikker du på nede i venstre hjørne, derefter vælger du På den

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

LK IHC Visual. Installation, systemkrav og kommunikation. Traditionelt el-materiel. Intelligente systemer. Data og kommunikation.

LK IHC Visual. Installation, systemkrav og kommunikation. Traditionelt el-materiel. Intelligente systemer. Data og kommunikation. LK IHC Visual Installation, systemkrav og kommunikation Traditionelt el-materiel Intelligente systemer Data og kommunikation Belysning Indhold Sådan kommer du i gang... Installation af IHC Visual... Pc-systemkrav...

Læs mere

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony)

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Generelt Mobil Reception er et værktøj som bruges til at overvåge medarbejdere, kø er og meget andet samt styre dit omstillingsanlæg

Læs mere

Guide til at lave din egen hjemmeside Maria, Mads, Morten Sebastian og Marc

Guide til at lave din egen hjemmeside Maria, Mads, Morten Sebastian og Marc 7/2-2014 Guide til at lave din egen hjemmeside Maria, Mads, Morten Sebastian og Marc Kommunikation/IT 14 Indhold Opsætning af webserver... 2 Secure Shell - PuTTY... 2 Ændring af kodeord... 3 Installation

Læs mere

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt!

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt! Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5 Vigtigt! I forbindelse med installation af dankort terminalen, skal du på den computer hvor dankort

Læs mere

Opsætning af klient til Hosted CRM

Opsætning af klient til Hosted CRM Opsætning af klient til Hosted CRM Dette dokument beskriver, hvordan der oprettes forbindelse til en Hosted CRM løsning hos TDC Hosting A/S Morten Skovgaard, 24. april 2006 1 Indledning... 2 2 Konfiguration

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Installation

Indholdsfortegnelse. Installation Indholdsfortegnelse Generelt om installationen... 2 Installation af Sybase Sybase SQL Anywhere... 3 Installation af Sybase SQL Anywhere... 4 Licensbetingelser... 6 Registreringsnøgle... 7 Bruger information...

Læs mere

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Oracle Database Express Edition (XE) er Oracles lille gratis database tilsvarende Microsofts SQL Server Express Edition. Oracle Database XE

Læs mere

MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V Telefon: CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY

MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V Telefon: CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V. 2.0 CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY MAINTANENCE INDHOLD Indhold 2 Indledning 3 Managed PC Installation Start op fra USB stik 4 Valg af styresystem

Læs mere

VIGTIG information til alle kunder som kører backup over Internet via SSL - Kræver kundeaktion inden 17. april 2009!

VIGTIG information til alle kunder som kører backup over Internet via SSL - Kræver kundeaktion inden 17. april 2009! VIGTIG information til alle kunder som kører backup over Internet via SSL - Kræver kundeaktion inden 17. april 2009! Det er blevet tid til at opdatere certifikater på alle servere som afvikler backup over

Læs mere

I denne øvelse vil du få vist hvordan opsætningen af netværket foregår. Målet er at du selv kan konfigurere en IP adresse på din lokal maskine.

I denne øvelse vil du få vist hvordan opsætningen af netværket foregår. Målet er at du selv kan konfigurere en IP adresse på din lokal maskine. I denne øvelse vil du få vist hvordan opsætningen af netværket foregår. Målet er at du selv kan konfigurere en IP adresse på din lokal maskine. Opsætningen her er speciel for dette lokalnetværk, der kan

Læs mere

WEB-DIRECT Brugerguide Installation

WEB-DIRECT Brugerguide Installation WEB-DIRECT Brugerguide Installation Indhold 1. Start WEB-DIRECT... 3 1.1 Installation... 3 1.2 Checkliste:... 3 1.2.1 Rettigheder til at installere på computeren:... 3 1.2.2 Opsætning af browser til at

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE 1 Tekniske Krav 1.1 Hardware krav: En skærm gerne med touch Hvis skærmen ikke har touch, skal du bruge et tastatur og en mus Webcam Gerne i HD En ekstern lydenhed

Læs mere

Multiguide til C903IP

Multiguide til C903IP Multiguide til C903IP Om IP kameraer For at kunne installere et IP kamera er det vigtigt at vide, at der finder flere forskellige slags IP adresser: - Den eksterne IP adresse har du fået tildelt af din

Læs mere

Version 8.0. BullGuard. Backup

Version 8.0. BullGuard. Backup Version 8.0 BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIONSVEJLEDNING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Luk alle åbne programmer, bortset fra Windows. 2 3 Følg instrukserne på skærmen for at installere

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

3. Menuen Start -> Programs -> OpenVPN åbnes, og "My Certificate Wizard" vælges:

3. Menuen Start -> Programs -> OpenVPN åbnes, og My Certificate Wizard vælges: Opsætning af VPN forbindelse til DRC En VPN forbindelse gør det muligt for en hjemmecomputer, eller en bærbar computer, at få adgang til DRCs interne lokalnet fra en vilkårlig internetforbindelse. Forudsætninger

Læs mere

Netteknik 1 Byg et netværk med SO-HO router Øvelse

Netteknik 1 Byg et netværk med SO-HO router Øvelse Netværk med Ethernet-kabler på SOHO router HOLD NUMMER: Beskrivelse Denne øvelse opbygger og tester trinvis et fysisk netværk med 2 Pc er, en SO-HO router, en Internetadgang samt diverse Ethernet-kabling.

Læs mere

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC VEJLEDNING ITS365 Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC Randers HF & VUC 2014 INDLEDNING Randers HF & VUC tilbyder alle kursister tilknyttet skolen en Office 365 løsning kaldet ITS365. Her

Læs mere

Guide til opsætning og sikring af trådløst netværk.

Guide til opsætning og sikring af trådløst netværk. Guide til opsætning og sikring af trådløst netværk. Jeg vil kort komme ind på hvad man skal og hvad man helst ikke skal gøre når man skal opsætte sit trådløse netværk. Jeg vil tage udgang i en DI-624 fra

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Firewall Erhvervsakademi Midtjylland

Indholdsfortegnelse: Firewall Erhvervsakademi Midtjylland Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:...1 Indledning:...3 Kort om Astaro Security Linux:...3 Hvad er en firewall?...4 Hvorfor skal man bruge en firewall?...4 Installation af Astaro Security Linux....5

Læs mere

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 1 Programmer og krav... 3 1.1 Installér og konfigurer udstyr... 3 1.2 Lukket netværk...

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er udarbejdet således, at brugeren nemt kan få installeret Dyreregistrering. Dyreregistrering kan installeres på Windows 2000, Windows XP eller Windows

Læs mere

Application Note: AN-Z05

Application Note: AN-Z05 Application Note: AN-Z05 Opsætning af zense PC-boks og LAN router for kommunikation via internettet. Indledning Dette dokument beskriver et eksempel på opsætning af PC-boksen, model PLM-2110ULT, til brug

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning

Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Hvis Mac OS X v10.3 eller en nyere version allerede er installeret på computeren: Alt, du behøver at gøre, er at opdatere til Leopard. Se

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Smart. Guide for at installere TomTom navigation App på Parrot Asteroid Smart.

Smart. Guide for at installere TomTom navigation App på Parrot Asteroid Smart. Asteroid Smart leveres som standard med igo navigation App (23 lande Vesteuropa) på det Parrot SD kort som medfølger ved levering. Det er dog også muligt at købe TomTom navigation App via Parrot Asteroid

Læs mere

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive http://www.jma.dk/updates/fileagent i adressefeltet.

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive http://www.jma.dk/updates/fileagent i adressefeltet. JMA Filagent JMA Filagent, anvendes af hostingbrugere/serverkunder, som har behov for at overføre billeder til deres DSM. Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og

Læs mere

Installation af Point Yomani terminal

Installation af Point Yomani terminal Yomani terminalen er integreret til Detail via Point PWE software, der skal foretages følgende punkter for at det er klar til brug. 1. PSAM kortet sættes i terminalen, hvis det er leveret separat. PSAM

Læs mere

Installation og afvikling

Installation og afvikling 22. maj 2017 Installation og afvikling Indhold 1 Forskellige kendte fejlbeskeder... 2 2 Kan ikke se/finde ønsket netværksdrev ved installation... 3 2.1 Problem... 3 2.2 Løsning... 4 3 Installation/aktivering

Læs mere

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Redigeret Marts 2009 DANSK RIDE FORBUND Stævnesystem 2 Installationsvejledning Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse: 1. Minimumskrav 3 2. Download

Læs mere

Billion. Hotfix for BIPAC 5200G Serien & Windows XP Service Pack 3. Revision 1.0DK. Dato: 22 maj, 2008. Side 1 af 1. Revision: V1.

Billion. Hotfix for BIPAC 5200G Serien & Windows XP Service Pack 3. Revision 1.0DK. Dato: 22 maj, 2008. Side 1 af 1. Revision: V1. Hotfix for BIPAC 5200G Serien & Windows XP Service Pack 3 Revision 1.0DK Dato: 22 maj, 2008 Side 1 af 1 Fejlbeskrivelse Billion Visse brugere med Windows XP og en BIPAC 5200G Router kan miste forbindelsen

Læs mere

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 5.1 server og klient på. Windows 2000/NT/XP

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 5.1 server og klient på. Windows 2000/NT/XP Sektornet VPN Opsætning af Novell 5.1 server og klient på Windows 2000/NT/XP UNI C oktober 2002 Sektornet VPN UNI C oktober 2002 v1.0 Af Jesper Skou Jensen 1 Opsætning af Novell 5.1 server og klient på

Læs mere

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9 Ver. 1.8 RDS Side: 1 af 27 Indhold: Inden du kan benytte RDS-løsningen, skal din PC være opdateret...2 Login på RDS-løsningen...3 Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1

Læs mere

01. feb, 2014. Indhold

01. feb, 2014. Indhold Manual cloudco PRO 01. feb, 2014 Indhold Installation af Cloudco PRO...1 Minimums systemkrav - Windows...1 Minimums Systemkrav - MAC...1 Minimums Systemkrav - Unix /Linux...1 Installation af Cloudco PRO

Læs mere

XVR optager med 8 kanaler (1080N) Varenr

XVR optager med 8 kanaler (1080N) Varenr XVR optager med 8 kanaler (1080N) Varenr. 2100.0461 Bruger / Installations vejledning Side 1 af 20 Indhold 1. Indikator... 2 2. Tilslutninger... 3 3. Harddisk Installation... 4 4. Opstart... 6 5. Fjernforbindelse

Læs mere

Installation af Elektronisk APV på flere PC er

Installation af Elektronisk APV på flere PC er Installation af Elektronisk APV på flere PC er Vejledning til installation af Elektronisk APV, når programmet skal installeres på flere PC er, der kobler sig op på en fælles server. 1 Installation af Elektronisk

Læs mere

Carry it Easy Brugermanual

Carry it Easy Brugermanual Carry it Easy Brugermanual Brugermanual Version 2.0 2004-2006 CoSoSys SRL Carry it Easy Brugermanual Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...I 1. Introduktion...1 2. Systemkrav...2 3. Installation...2

Læs mere

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017)

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) Page 1 of 12 Indhold 1 Adgang til FleeDa... 3 1.1 HW og SW forudsætninger... 3 1.2

Læs mere

Uni-Login Skift adgangskode

Uni-Login Skift adgangskode Windows 8 Uni-Login Skift adgangskode Obligatorisk ved nyetablerede SkoleIT Cloud-netværk. Ikke nødvendigt ved etablerede netværk. Inden du kan bruge dit Uni-login til at logge på skolens IT-løsning, kan

Læs mere

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation)

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Hvis du ikke kan opgradere computeren, som kører Windows Vista, til Windows 7, så skal du foretage en brugerdefineret installation.

Læs mere

Smart. 1. Login på din Parrot Asteroid Market konto på din PC Søg efter Parrot Asteroid Market i din browser

Smart. 1. Login på din Parrot Asteroid Market konto på din PC Søg efter Parrot Asteroid Market i din browser Når du tidligere har købt TomTom applikationen til en specifik enhed (unikt serienummer), så vil du gratis kunne opdatere til nyere version når denne bliver tilgængelig på Parrot Asteroid Market. Bemærk:

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Brugermanual Konfigurering af Outlook 2007 profil på Windows XP til opkobling med Outlook 2007 klient via Internet (RPC over HTTP): Apoteket.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Sporløs surfing med Tux Tails Tor

Sporløs surfing med Tux Tails Tor Sporløs surfing med Tux Tails Tor Om Sporløs surfing med Tux Tails Tor Sporløs surfing med Tux Tails Tor er en kort og konkret guide til hvordan du surfer på internettet uden at efterlade digitale spor

Læs mere

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

Hurtig Start Guide 1

Hurtig Start Guide 1 Hurtig Start Guide 1 Kamera Tilslutnings Diagram Telefon Tablet OBS: I den indledende opsætning, tilslut kameraet til routeren med Ethernet kablet, følg derefter de næste trin 2 1. Installer Reolink APP

Læs mere

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone 3OMSTILLING Brugermanual til 3SoftPhone Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 3 2. OVERBLIK... 3 3. INSTALLATION... 4 4. LOG IND... 4 5. BESVAR OPKALD... 4 6. 3SOFTPHONE OG OMSTILLINGSBORDET... 5 7. FORETAG

Læs mere

Obligatorisk opgave i CO 25-09-2009 DM091. Uudarbejdet af Kresten Østerby, Morten Knudsen & Lars Vendelbo.

Obligatorisk opgave i CO 25-09-2009 DM091. Uudarbejdet af Kresten Østerby, Morten Knudsen & Lars Vendelbo. Obligatorisk opgave i CO 25-09-2009 DM091 Uudarbejdet af Kresten Østerby, Morten Knudsen & Lars Vendelbo. Indhold Opg. 1:Terminalkommandoer i Ubuntu... 2 Opg. 2: Brugerrettigheder i Ubuntu... 3 Windows

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Brugervejledning til PC (windows) 1. Installation af kamera Vejledningen er almen for alle Valtronics kameraer, og derfor kan billederne af de forskellige

Læs mere

Installationsvejledning til kabel-modem

Installationsvejledning til kabel-modem Installationsvejledning til kabel-modem Kære nye Canal Digital Internet-kunde, Du har fået tilsendt følgende 3 dele til din nye internetforbindelse. 1. Kabelmodem med strømforsyning 2. Netværkskabel 3.

Læs mere

SSSystems.local. Netværk. Sikkerhed. Webserver

SSSystems.local. Netværk. Sikkerhed. Webserver SSSystems.local Netværk Vi har valgt at bygge vores netværk på en måde der sikre at trafik fra DMZ en ikke kan komme ned til vores LAN. Både ved hjælp af firewall regler og NAT. Men for at sikre at vi

Læs mere

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 September 2015 Indhold Kontaktoplysninger... 1 VIGTIGT... 2 Opdatering af trejdepartssoftware... 2 Opdatering til version 6.1.0.... 2 1. Backup af databasen... 3

Læs mere

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen Macab ST2300 IP Gert Kaae Hansen 2012 Den nye software indeholder nye funktioner som gør det muligt at afspille filer direkte fra et NAS drev, kigge på video klip fra Youtube og se eller høre POD cast

Læs mere

Oversigts billedet: Statistik siden:

Oversigts billedet: Statistik siden: 1 Tilslutning: Tilslut et nætværks kabel (medfølger ikke) fra serverens ethernet port til din router. Forbind derefter bus kablet til styringen, brun ledning til kl. 29, hvid ledning til kl. 30 Forbind

Læs mere

Nets - Medarbejder Signatur

Nets - Medarbejder Signatur Nets - Medarbejder Signatur Nets Direkte Kommunikation Nøgle Bestilling Version: 2.1, Oktober 2013 Continia Software a/s Hjulmagervej 55 DK-9000 Aalborg Denmark Tel. +45 82 30 50 00 Support mail: cm@continia.dk

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Dan Rolsted PIT. Side 1

Dan Rolsted PIT. Side 1 Side 1 Side 2 Indledning I denne vejledning vil der vises hvordan Office 365 opsættes på de forskellige platforme, herunder IOS (ipad) og Android (HTC One). Derudover vil der også være vejledning til Windows

Læs mere

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 4.1x server og klient på. Windows 2000/NT/XP

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 4.1x server og klient på. Windows 2000/NT/XP Sektornet VPN Opsætning af Novell 4.1x server og klient på Windows 2000/NT/XP UNI C oktober 2002 Sektornet VPN UNI C oktober 2002 v1.0 Af Jesper Skou Jensen 1 Installation og konfiguration af Netware IP

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

lizengo vejledning Gemme Windows på et USB-stik

lizengo vejledning Gemme Windows på et USB-stik lizengo vejledning Gemme Windows på et USB-stik Windows auf einen USB-Stick kopieren lizengo vejledning For at få den ønskede vejledning, klik på den udgave af Windows, som du vil kopiere til USB-stikket.

Læs mere

TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE. Brugervejledning

TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE. Brugervejledning TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE vp.online 2011 01-10-2011 Indholdsfortegnelse 1 PROBLEMER MED AT SE VP.ONLINE... 3 2 BROWSER KONFIGURATION... 6 3 SKRIVEADGANG TIL DREV... 7 4 SESSION TIMEOUT

Læs mere

Contents. ESXi installation og basisk konfiguration

Contents. ESXi installation og basisk konfiguration Contents ESXi installation og basisk konfiguration... 1 Opsætning af ESXi virtuelle netværk... 7 Vælge netværk som et GuestOS skal tilsluttes... 9 Installation af virtuelle maskiner... 11 Arbejde med Guest

Læs mere

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google)

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google) Billeder der viser mulighederne i Avancerede startindstillinger (Engelsk) Side 1 Side 2 Side 3 1 Hvis du har brug for at få adgang til avancerede startindstillinger, kan du gøre det med nogen af de forskellige

Læs mere

Vejledning, teknik, tips and tricks

Vejledning, teknik, tips and tricks Vejledning, teknik, tips and tricks Indhold 1 AUHRA pålogning og startside... 1 2 Ofte stillede spørgsmål og kendte fejl... 4 2.1 Har din computer adgang til AU s netværk og adm. systemer?... 4 2.2 Kan

Læs mere

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Her kan du få vejledning til, hvordan du skaffer Safe Eyes og bruger det. Det mest nødvendige er her beskrevet på dansk men dog ikke det hele.

Læs mere

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Det gratis WordPress blog værktøj er vokset gennem årene til et fuldgyldigt CMS-system content management system). WordPress har forenklet processen

Læs mere

MyArchive.kb.dk Selvarkivering af e-mails

MyArchive.kb.dk Selvarkivering af e-mails MyArchive.kb.dk Selvarkivering af e-mails Opsætningsvejledning til Mac Mail Det Kongelige Bibliotek 07-04-2014 Denne vejledning beskriver brugeropsætning af Mac e-mail klienten, således at en arkivskaber

Læs mere

Opsætning af Outlook til Hosted Exchange 2007

Opsætning af Outlook til Hosted Exchange 2007 Opsætning af Outlook til Hosted Exchange 2007 Sådan opsættes Outlook 2007 til Hosted Exchange 2007. Opdateret 29. december 2010 Indhold 1 Indledning... 2 2 Outlook 2007 klienten... 2 3 Automatisk opsætning

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

Installation af Novapoint 19.35

Installation af Novapoint 19.35 Installation af Novapoint 19.35 Notatet her er en kort installationsvejledning til Novapoint version 19.35, der kun kan installeres på 64 bit versioner af: AutoCAD 2015 AutoCAD Map 3D 2015 AutoCAD Civil

Læs mere

Bruger Manual PC Valtronics Udendørs Kamera - Windows system

Bruger Manual PC Valtronics Udendørs Kamera - Windows system Bruger Manual PC Valtronics Udendørs Kamera - Windows system Brugervejledning til PC (windows) 1. Installation af kamera Vejledningen er almen for alle Valtronics kameraer, og derfor kan billederne af

Læs mere

Trådløst netværk med private enheder for ansatte og studerende

Trådløst netværk med private enheder for ansatte og studerende Trådløst netværk med private enheder for ansatte og studerende Ansatte og studerende med koder til UCL kan registrere private enheder som f.eks. PC, tablet og mobiltelefon én gang for alle. Herefter logges

Læs mere

Vejledning VPN Endpoint Connect og SSL

Vejledning VPN Endpoint Connect og SSL 1-07-2011 OM Vejledning VPN Endpoint Connect og SSL Juli 2011 1 Indhold Introduktion... 3 Installation af Checkpoint Endpoint Connect klient... 4 Endpoint Connect - Hvis du ikke er Administrator... 18

Læs mere

Installere Windows Custom PostScript- eller PCL-printerdrivere

Installere Windows Custom PostScript- eller PCL-printerdrivere Installere Windows Custom PostScript- eller PCL-printerdrivere Denne fil med vigtige oplysninger indeholder en vejledning til installation af Custom PostScript- eller PCLprinterdriveren på Windows-systemer.

Læs mere

U3000/U3100 Mini (Til Eee PC på Linux Operations System) Quick Guide

U3000/U3100 Mini (Til Eee PC på Linux Operations System) Quick Guide U3000/U3100 Mini (Til Eee PC på Linux Operations System) Quick Guide ASUS_U3000_U3100_mini.indd 1 2/2/08 3:44:20 PM DA3656 Første Udgave januar 2008 Ophavsret 2008 ASUSTeK Computers, Inc. Alle rettigheder

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tillægsproduktet Mamut Client Manager består af programmerne Mamut Client Start og Mamut Client Update. Ved hjælp af Mamut Client Manager kan du fra et vindue åbne, opdatere og administrere

Læs mere