Notat N Vurdering af Health Canada undersøgelse Wind Turbine Noise and Health Study. : Henrik Vinther VidenOmVind.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat N6.005.15. Vurdering af Health Canada undersøgelse Wind Turbine Noise and Health Study. : Henrik Vinther VidenOmVind."

Transkript

1 Notat N Dusager Aarhus N Danmark T F CVR-nr Vurdering af Health Canada undersøgelse Wind Turbine Noise and Health Study 06. februar 2015 Vores reference: Til Fra : Henrik Vinther VidenOmVind : Bo Søndergaard Vedlagt : - Kopi til : - 1 INDLEDNING Health Canada har i 2012 iværksat en større undersøgelse af sammenhængen mellem støj fra vindmøller og sundhedstilstanden hos naboer til vindmøller. Health Canada er et officielt canadisk føderalt organ, der har til formål at undersøge og kortlægge sundhedsforhold i Canada. Undersøgelsen kombinerer, som den første, selvrapporterede helbredsoplysninger med objektive helbredsmålinger og en fastlæggelse af støjen fra vindmøllerne hos naboerne. Den endelige rapportering er ikke publiceret, men konklusionerne og et summary kan findes på [1]. Der ud over er de grundlæggende metoder beskrevet i en peer-reviewed artikel Self-reported and Objectively Measured and Health Indicators Among a sample of Canadians Living Within the Vicinity of Industrial Wind Turbines: Social Survey and Sound Level Modelling Methodology publiceret i Noise News International [2]. VidenOmVind har bedt Grontmij s lydafdeling Acoustica vurdere de anvendte metoder til fastlæggelse af støjniveauet ved naboerne. D M E bo.sondergaard@grontmij.dk N Health Canada vurdering.docx

2 Side 2 2 UNDERSØGELSENS OMFANG Undersøgelsen omfatter mere end 1200 boliger og knap 400 vindmøller placeret i Ontario og på Prince Edwards Island. Vindmøllerne er i størrelsen fra 660 kw til 3 MW. I overensstemmelse med canadiske metoder er det valgt at basere undersøgelsen på beregnede støjniveauer. Støjberegningerne er suppleret med forskellige typer af støjmålinger til kontrol af beregningerne. Undersøgelsen omfatter udendørs og indendørs støjniveauer og adresserer støj, lavfrekvent støj og infralyd. I dette notat foretages en gennemgang og vurdering af undersøgelsens metoder til fastlæggelse af støjniveauerne ved boligerne. 3 FASTLÆGGELSE AF STØJNIVEAU VED NABOER Støjniveauet ved naboer til vindmøller eller andre typer af støjkilder kan i princippet bestemmes på 2 forskellige måder: Støjberegninger Direkte lydmålinger Fordelene ved støjberegninger er, at det er en ensartet og gennemskuelig metode som kan standardiseres. Støjberegninger baseres på kendskab til kildestyrken for den pågældende støjkilde, kendskab til lydudbredelsesforholdene (herunder meteorologi) og eventuelt kendskab til lydisolationen af boligen. Hvis der er et godt kendskab til disse forhold, kan der opnås resultater med en beskeden usikkerhed. Typisk vælges meteorologiske forhold, der giver anledning til høje støjniveauer ved naboerne. Den mest betydende parameter er kildestyrken, der enten baseres på målinger efter anerkendte målemetoder eller oplyses af producenten, typisk på baggrund af standardiserede målinger. Ulemper ved støjberegninger er, at det ikke er simpelt at fastlægge påvirkningen fra toner, impulser og lignende parametre. Fordelene ved direkte lydmålinger er, at de foretages i udvalgte positioner ved og i boligen og tager hensyn til de lokale forhold. Derudover fås en direkte måling af toner, impulser o. lign. Ulemperne er, at det er meget tidskrævende. Der skal for eksempel foretages målinger ved hver enkelt bolig og for at få god nøjagtighed for denne type af målinger, er det nødvendigt at måle over længere tid for at kompensere for meteorologiens indflydelse på resultatet. Variationer i meteorologien alene kan medføre store variationer i støjniveauet. Derudover er det nødvendigt med kendskab til vindmøllernes drift og vindhastigheden ved vindmøllerne for at sikre, at variationen i vindmøllernes støjudsendelse er dokumenteret i tilstrækkeligt omfang. Specielt de situationer, der kan forventes at give høje støjniveauer. 4 PRINCIPPER FOR FASTLÆGGELSE AF STØJNIVEAU VED NABOER ANVENDT I UNDERSØGELSEN Støjniveauet er primært fastlagt på baggrund af støjberegninger. På grund af det store omfang af undersøgelsen var det ikke muligt at gennemføre detaljerede undersøgelser af støjen ved hver enkelt af de berørte boliger, men der er foretaget forskellige tiltag for at undgå systematiske afvigelser i form af anvendelse af forskellige beregningsmodeller samt kontrolmålinger af støjen.

3 Side Principper for beregning af støjen fra vindmøllerne Fastlæggelse af lydeffektniveau/kildestyrke Lydeffektniveauet/kildestyrken angiver hvor meget lyd en vindmølle udsender. Disse data er leveret af producenterne af vindmøllerne. For at sikre at disse data er i overensstemmelse med de reelle forhold, er der foretaget måling af lydeffektniveauet for mindst 1 vindmølle af hver slags i henhold til principperne i den internationale standard IEC Disse målinger anvendes også til at opnå informationer om lyden ved lave frekvenser ned til 6,3 Hz. Eventuelle afvigelser i forhold til leverandøroplysninger anvendes i analysen af resultaterne Beregning af støjen ved naboerne Den grundlæggende geometriske model af terrænet er baseret på kort i størrelsesforhold 1: med højdekurver for hver 10 m, samt en lang række af informationer fra provinsen og lokale myndigheder suppleret med satellitfotos og luftfotos. Koordinater for beregningspunkter er baseret på GPS koordinater taget i forbindelse med besøg på ejendommen. Koordinater for vindmøllepositioner er leveret af vindmølleoperatørerne, suppleret med luftfotos. Det kan tilføjes, at de områder, der er inkluderet i undersøgelsen er relativt flade med store vandområder. De anvendte beregningsmodeller er implementeret i de 2 softwarepakker CadnaA og WindPRO. Derudover er der også anvendt en svensk beregningsmodel. Beregningsmodellerne er: ISO En industristøjs beregningsmodel, der ikke er velegnet til vindmøllestøj beregninger, men som med tilstrækkeligt kendskab kan give rimelige resultater. Harmonoise og Nord2000. Beregningsmodeller, der er mere generelt anvendelige og er velegnede til beregning af støj fra vindmøller. Beregningsmodellerne kan indregne effekten af meteorologiske parametre (vindhastighed, vindretning, temperaturforhold, temperaturgradient, vindhastighedsgradient etc.). Svensk model fra Ljud från Vindkraftverk 2010 Modellen er en simpel model, der er inkluderet for at kunne sammenligne med tidligere svenske undersøgelser, hvor støjen er beregnet efter denne metode. Anvendelse af flere modeller er en metode til at undgå systematiske afvigelser, der kan være forbundet med en enkelt model. Oplysninger om meteorologi er fra den/de nærmeste Environment Canada vejrstationer. Disse stationer registrerer de relevante parametre 1 gang i timen, og registreringerne udgør basis for fastlæggelse af de meteorologiklasser, der anvendes i beregningerne.

4 Side 4 Beregningerne giver det udendørs støjniveau, og for at beregne det indendørs støjniveau er det nødvendigt at korrigere for den dæmpning, huset giver. I ANSI S12.9 part 4 estimeres indsætningsdæmpningen på det A- vægtede niveau til 25 db ved delvist åbne vinduer. Denne standard er anvendt i undersøgelsen, suppleret med målinger på et repræsentativt udsnit af huse, samt oplysninger om værelsesdimensioner på de værelser, der er er anvendt i beregningerne. 4.2 Supplerende målinger af støjen Som en del af undersøgelsen er der udført forskellige typer af støjmålinger for at sikre, at resultaterne af støjberegningerne er så retvisende som muligt. Generelt kan det siges om målingerne, at der er anvendt kvalitetsudstyr, og at alle optagelser er foretaget med Z-vægtning, hvilket betyder, at der ikke er anvendt filtre som A-vægtning eller C-vægtning. Eventuelle filtre er først anvendt i forbindelse med analyserne i laboratoriet Måling af lydeffektniveau Der er foretaget måling på mindst 1 vindmølle af hver type. Målingerne er lavet i henhold til principperne i IEC Det er anført, at der kan være afvigelser i den foreskrevne måleafstand, og baggrundsstøjen er ikke målt ved alle vindhastigheder. Det fremgår ikke hvor store variationer, der er tale om, men der er anført måleafstande fra 75 til 130 m afhængig af vindmøllestørrelse. Måleafstande i den størrelsesorden virker rimelige. Mikrofonerne er placeret på en plade på jorden og forsynet med 2 vindhætter for at reducere indflydelse af vindstøj i måleudstyret Måling af vindmøllestøj i forskellige afstande Sammen med måling af lydeffektniveauet er der er foretaget måling af støjen fra vindmøllerne i forskellige afstande for at verificere støjberegningerne for store afstande. Målingerne er foretaget i afstande op til 5 km. Disse målinger er foretaget på samme måde som lydeffektmålingerne. Det vil sige, at mikrofonen er placeret på en plade på jorden og med 2 vindhætter. Denne metode er ikke almindelig, og omsætning til frit felt over terræn kan være vanskelig. Personlig kommunikation med projektgruppen giver indtryk af, at man er opmærksom på dette. I forbindelse med målingerne har vindmøllerne været standset og baggrundsstøjen målt. De meteorologiske parametre er blevet målt med meteorologiske målestationer i repræsentative positioner.

5 Side Måling af indsætningsdæmpning For at sikre, at de standardiserede værdier for bygningers lydisolation fra ANSI S12.9 part 4 er anvendelige i de konkrete situationer, er der foretaget måling af indsætningsdæmpningen/lydisolationen for et repræsentativt udsnit af de berørte boliger. Målingerne er udført iht. ISO 140-5:1998 i forhold til det soveværelse, der vender mod vindmøllerne. Målingerne er udført dels ved at anvende vindmøllerne som støjkilde om natten (formentligt i forbindelse med måling af vindmøllestøjen generelt) og dels ved at anvende højttalere om dagen. Der er foretaget målinger både med højttalere placeret udendørs og mikrofoner indendørs og ved at placere højttalere indendørs og mikrofoner udendørs. Som supplement til målepositioner placeret i henhold til ISO 140-5:1998 er der også anvendt hjørnepositioner, som anvist af akustikafdelingen på Aalborg Universitet. Bygningsdetaljer og rumdimensioner er registreret, og efterklangstiden er målt Måling af infralyd Infralyd er blevet monitoreret over et helt år for at kunne vurdere meteorologiens og årstidernes indflydelse på lydudbredelsen. Der er anvendt mikrobarometre, der er velegnede til at måle trykvariationer I infralydområdet. Barometrene er forsynet med vindhætter for at beskytte mod vindstøj i udstyret. Samtidige målinger er udført i afstandene 125 m, 2 km, 5 km og 10 km. I flere tilfælde har det været muligt at måle infralyd fra vindmøller i op til 10 km afstand i form af grundfrekvenserne for vingepassagerne og harmoniske af disse. I andre tilfælde har infralyden fra vindmøllerne været overdøvet af baggrundsstøj. Det er ikke usædvanligt at kunne registrere denne del af vindmøllestøjen i så store afstande, da der ofte ikke er meget maskerende baggrundsstøj i dette frekvensområde. Infralyd fra vindmøller ligger typisk mere end 40 db under høretærsklen selv for danske minimumsafstande og er ikke hørbar.

6 Side 6 5 SAMMENFATTENDE VURDERING På baggrund af en gennemgang af referencerne [1] og [2] og personlig kommunikation med David Michaud og Stephen Keith har Acoustica vurderet de anvendte metoder til fastlæggelse af støjniveauet ved naboerne. Både støjberegninger og støjmålinger er naturligt behæftet med en vis usikkerhed. For at begrænse usikkerheden på støjberegningerne er der anvendt flere beregningsmodeller. Derudover er der foretaget stikprøvemålinger af de vigtigste inputparametre til støjberegningerne; kildestyrke af vindmøllerne og lydisolation af boliger. Kontrolmålingerne er udført efter anerkendte standarder. Derudover er der foretaget måling af støj fra vindmøller i forskellige afstande og ved og i boliger med henblik på at vurdere/kontrollere beregningsmodellerne. Det er vort indtryk, at metoderne er grundigt overvejet og planlagt, og at der er gjort et stort og omhyggeligt arbejde med at gennemføre og kontrollere støjberegningerne, som er den primære metode, gennem kontrolmålinger af de vigtigste parametre i beregningerne. Metoderne, der er anvendt, er baseret på kendte standarder og følger i videst muligt omfang disse. På den baggrund er det vor vurdering, at undersøgelsen er gennemført kvalificeret og troværdigt, og at resultaterne afspejler dette. Med venlig hilsen Bo Søndergaard Acoustica

7 Side 7 6 REFERENCER [1] Summary fra [2] Michaud et al., Noise News International, 21(4): 14-23, 2013). Selfreported and Objectively Measured and Health Indicators Among a sample of Canadians Living Within the Vicinity of Industrial Wind Turbines: Social Survey and Sound Level Modelling Methodology

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner.

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Miljømåling Ekstern Støj, Bekendtgørelse nr. 1284 Måling af støj fra vindmølle, Cirkel

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner.

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Miljømåling Ekstern Støj: Bekendtgørelse nr. 1284 Måling af støj fra Thymøllen TWP

Læs mere

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag.

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag. Stege, den 18. september 2015 Information vedr. støj fra vindmøller Kære politiker, vidste du - at der ikke findes en grænse for den støj, naboen til en vindmølle må opleve eller måle i eller ved boligen?

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj Lavfrekvent lyd: frekvenser under 200 Hz Infralyd: frekvenser under 20 Hz. Typiske kilder til lavfrekvent

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner.

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Miljømåling Ekstern Støj: Bekendtgørelse nr. 1284 Måling af støj fra Osiris 10 vindmølle

Læs mere

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08 Udøvende institution: DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Telefon: 72 19 40 00 Telefax: 72 19 00 01 www.delta.dk/reflab Teknisk Notat Supplerende databehandling af resultater

Læs mere

Notat N Otterup Skydebane Beregning af skudstøj fra Otterup Skydebane

Notat N Otterup Skydebane Beregning af skudstøj fra Otterup Skydebane Notat N6.003.13 Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5101 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Otterup Skydebane Beregning af skudstøj fra Otterup Skydebane 18. januar 2013 Projekt:

Læs mere

Lydeffektbestemmelse TWP 40 10kW Vindmølle. Dokumentation af støj fra vindmølle på Thyholm. Miljømåling Ekstern støj

Lydeffektbestemmelse TWP 40 10kW Vindmølle. Dokumentation af støj fra vindmølle på Thyholm. Miljømåling Ekstern støj 19. augusti 2015 Telefon: + 45 78 103 103 Ref: REH QA: CBA Dok: REH-080615-1 Lydeffektbestemmelse TWP 40 10kW Vindmølle Dokumentation af støj fra vindmølle på Thyholm Miljømåling Ekstern støj Østerbro

Læs mere

DELTA Testrapport. Miljømåling - ekstern støj. Dokumentation af støj fra Solid Wind Power SWP-25 husstandsvindmølle. Udført for Solid Wind Power A/S

DELTA Testrapport. Miljømåling - ekstern støj. Dokumentation af støj fra Solid Wind Power SWP-25 husstandsvindmølle. Udført for Solid Wind Power A/S DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Miljømåling - ekstern støj Dokumentation af støj fra Solid Wind Power SWP-25 husstandsvindmølle Udført for Solid Wind Power A/S DANAK 100/1771 Revision 1 Sagsnr.: T205893

Læs mere

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Testrapport DANAK Reg. nr. 100 Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Udført for BONUS Energy A/S Sagsnr.: A 100629 Side 1 af 18 inkl. 6 måleblade og 5 bilag 2003-05-12

Læs mere

MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER Miljøstyrelsen Att.: Frank Pedersen og Jesper Mogensen Strandgade 29 1401 København DELTA a part of FORCE Technology Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Telefon: +45 72 19 40 00 reflab@delta.dk www.referencelaboratoriet.dk

Læs mere

Teknisk Notat Vindmøllepark ved Kappel, kommentarer til indsigelse af 4. oktober 2009 Udført for DONG Energy DELTA

Teknisk Notat Vindmøllepark ved Kappel, kommentarer til indsigelse af 4. oktober 2009 Udført for DONG Energy     DELTA Teknisk Notat Vindmøllepark ved Kappel, kommentarer til indsigelse af 4. oktober 2009 Udført for DONG Energy AV 1331/09 Sagsnr.: A581259 Side 1 af 9 9. november 2009 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm

Læs mere

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Claus Backalarz Civilingeniør 1987 DTU Målt og beregnet industristøj i 31 år Ansat i DELTA i 14 år

Læs mere

Den nordiske beregningsmetode

Den nordiske beregningsmetode Den nordiske beregningsmetode General Prediction Method GPM 1 Hvorfor beregne ekstern industristøj i stedet for at måle? Måling af støjen i immissionspunkter Fordele Det kan være hurtigt og billigt Resultatet

Læs mere

Teknisk Notat. Målt og beregnet lavfrekvent støj ved Avedøre Holme. Rekvirent: DONG Energy. We help ideas meet the real world. AV 1099/08 Side 1 af 18

Teknisk Notat. Målt og beregnet lavfrekvent støj ved Avedøre Holme. Rekvirent: DONG Energy. We help ideas meet the real world. AV 1099/08 Side 1 af 18 We help ideas meet the real world Teknisk Notat Målt og beregnet lavfrekvent støj ved Avedøre Holme Rekvirent: DONG Energy Side 1 af 18 30. april 2008 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej

Læs mere

Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast "Miljømåling - ekstern støj"

Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast Miljømåling - ekstern støj Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast "Miljømåling - ekstern støj" Certifikat nr. 24057 Målingerne er foretaget den 29. februar og 20. marts 2012 Sag nr. 154 Rekvirent Arbejdsmiljøcenter

Læs mere

Beregningerne er udført for aftenperioden på hverdage, hvor støjbelastningen forventes at være højest.

Beregningerne er udført for aftenperioden på hverdage, hvor støjbelastningen forventes at være højest. Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk Copenhagen Metro Team I/S Metrovej 11 2300 København S CVR-nr. 48233511 Att.: Christian Tjustrup 20. januar 2014 Vores

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

De Nova Jern & Metal Recycling ApS. Oktober DE NOVA, FREDERIKSVÆRK Ekstern støj Rev B

De Nova Jern & Metal Recycling ApS. Oktober DE NOVA, FREDERIKSVÆRK Ekstern støj Rev B Oktober 2012 DE NOVA, FREDERIKSVÆRK Ekstern støj Rev B PROJEKT De Nova, Frederiksværk Ekstern støj RESUME Projekt nr. 15.554.00-03 Dato: 2. December 2013 Udarbejdet af MABO Kontrolleret af CVI Godkendt

Læs mere

1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på etablering, ændring og drift af vindmøller.

1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på etablering, ændring og drift af vindmøller. Bekendtgørelse om støj fra vindmøller I medfør af 7, stk. 1, nr. 1 og 2, 7 a, stk. 1, 92 og 110, stk. 3 og 4, i lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni 2010, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Generelle data om støjen fra ældre vindmøller. Bo Søndergaard og Peter Henningsen Acoustica, Grontmij A/S

Generelle data om støjen fra ældre vindmøller. Bo Søndergaard og Peter Henningsen Acoustica, Grontmij A/S Generelle data om støjen fra ældre vindmøller Bo Søndergaard og Peter Henningsen Acoustica, Grontmij A/S Miljøprojekt Nr. 1398 11 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg

Læs mere

Bekendtgørelse om støj fra vindmøller

Bekendtgørelse om støj fra vindmøller Side 1 af 7 BEK nr 1284 af 15/12/2011 Gældende (Vindmøllebekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 22-12-2011 Miljøministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel

Læs mere

Høringssvar vedrørende revision af bekendtgørelse om støj fra vindmøller

Høringssvar vedrørende revision af bekendtgørelse om støj fra vindmøller Akustik Institut for Elektroniske Systemer Fredrik Bajers Vej 7 B5 DK-9220 Aalborg Ø Tlf. 9635 8710 Fax 9940 7510 http://es.aau.dk/acoustics Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K Aalborg, 22. november

Læs mere

Meteorologi og lydudbredelse

Meteorologi og lydudbredelse Meteorologi og lydudbredelse Vejret under målinger og i beregninger Når man beregner støjbidraget (industristøj), er der i den nordiske beregningsmetode indbygget, at det er medvind og inversion. Når man

Læs mere

EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET INDHOLD BILAG. 1 Baggrund og formål 2. 2 Grænseværdier 2. 3 Metode Måleudstyr 3

EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET INDHOLD BILAG. 1 Baggrund og formål 2. 2 Grænseværdier 2. 3 Metode Måleudstyr 3 HALSNÆS KOMMUNE EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 2 Grænseværdier

Læs mere

Til rette vedkommende

Til rette vedkommende Nørrebro 26-3-2011 Til rette vedkommende I forbindelse med etableringen af metrobyggepladsen i Nørrebroparken har E/F Nordbanegade/Vedbækgade sammensat en arbejdsgruppe bestående af frivillige, som har

Læs mere

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om støj fra vindmøller

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om støj fra vindmøller Miljø- og Fødevareministeriet mfvm@mfvm.dk Att. Jesper Mogensen jem@mfvm.dk Lene Risgaard Nielsen, lerni@mfvm.dk Vedrører journalnummer 2018-5949 Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om støj fra vindmøller

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. juni 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. juni 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. juni 2018 Sag 134/2017 (1. afdeling) Gudrun Jensen og Poul Bækgaard Jensen (advokat Jes Andersen, beskikket for begge) mod Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat

Læs mere

DELTA Testrapport. Dokumentation af støj fra vindmøllepark ved Hagesholm II. Udført for Vattenfall Vindkraft A/S

DELTA Testrapport. Dokumentation af støj fra vindmøllepark ved Hagesholm II. Udført for Vattenfall Vindkraft A/S DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Dokumentation af støj fra vindmøllepark ved Hagesholm II Udført for Vattenfall Vindkraft A/S DANAK 100/1560 Sagsnr.: T201507 Side 1 af 53 21. maj 2012 DELTA Agro Food

Læs mere

Regler om støj fra vindmøller

Regler om støj fra vindmøller Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen Regler om støj fra vindmøller REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1 Oversigt Vindmøllebekendtgørelsen Anmeldelse og tilsyn med vindmøller Støjgrænser Lavfrekvent støj Vejledning

Læs mere

Støj fra vindmøller. Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1

Støj fra vindmøller. Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1 Støj fra vindmøller Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1 Oversigt Vindmøllebekendtgørelsen Anmeldelse og tilsyn med vindmøller Støjgrænser Lavfrekvent støj Vejledning om

Læs mere

Vindmøllenaboers opfattelse af vindmøller. Supplerende bilagsmateriale til opinionsundersøgelse

Vindmøllenaboers opfattelse af vindmøller. Supplerende bilagsmateriale til opinionsundersøgelse Vindmøllenaboers opfattelse af vindmøller Supplerende bilagsmateriale til opinionsundersøgelse udført af JYSK ANALYSE for VidenOmVind september/oktober 2012 Resultater Side 2 Blandt de interviewede: Målt

Læs mere

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Notat vedrørende projektet EFP6 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Baggrund Et af projektets grundelementer er, at der skal foretages en subjektiv

Læs mere

Den gode støjrapport. Vise ord fra det forrige århundrede

Den gode støjrapport. Vise ord fra det forrige århundrede Den gode støjrapport Vise ord fra det forrige århundrede Generelt bærer rapporter præg af, at pengene er brugt, når man er nået frem til rapporteringen, tiden er knap, målinger er mere interessante og

Læs mere

Rekvirent: De angivne støjgrænser er de i miljøgodkendelsen angivne. Det kan konkluderes, at grænseværdierne er overholdt i referencepositionerne.

Rekvirent: De angivne støjgrænser er de i miljøgodkendelsen angivne. Det kan konkluderes, at grænseværdierne er overholdt i referencepositionerne. Køreteknisk anlæg Miljømåling - ekstern støj Antal sider: 12 Rapport nr.: P6.011.05 Århus den 27. juni 2005 Sag: 35.6141.03 JnH/LCB/JnH Klient: AMU Djursland AMU Centervej 2 8560 Kolind Tlf. nr.: 87 74

Læs mere

Måling af støj hos vindmøllenaboer Større vindmøllepark Målinger i dagperioden

Måling af støj hos vindmøllenaboer Større vindmøllepark Målinger i dagperioden Måling af støj hos vindmøllenaboer Større vindmøllepark Målinger i dagperioden Miljøprojekt nr. 2096 August 2019 Udgiver: Miljøstyrelsen Redaktion: Bo Søndergaard Jørgen Heiden Niels F. Christensen SWECO

Læs mere

Beregning af støjbelastningen af 25 m skydebane samt 100 og 200 meter bane Udført for Næstved Skytteforening: Ny præstøvej 320, 4700 Næstved.

Beregning af støjbelastningen af 25 m skydebane samt 100 og 200 meter bane Udført for Næstved Skytteforening: Ny præstøvej 320, 4700 Næstved. Støjrapport Beregning af støjbelastningen af 25 m skydebane samt 100 og 200 meter bane Udført for Næstved Skytteforening: Ny præstøvej 320, 4700 Næstved. Sagsnr.: 714006-4574 Rapporten er kvalitetssikret

Læs mere

Vurdering af ekstern støj fra nedknuser Fåborgvej, 5631-Ebberup

Vurdering af ekstern støj fra nedknuser Fåborgvej, 5631-Ebberup 1. juli 2019 Telefon: + 45 78 103 103 ref.: EAE QA.: REH Dok: 3146-1-a Vurdering af ekstern støj fra nedknuser Fåborgvej, 5631-Ebberup Beregning af ekstern industristøj fra nedknuser position på Fåborgvej,

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

Rekvirent: Nr Senderum Modtagerum Facadelydisolation R w ; Ctr. R1 Togstøj Østbanegade 45, 5. tv - dagligstue 33 ; -7 db ± 1 db

Rekvirent: Nr Senderum Modtagerum Facadelydisolation R w ; Ctr. R1 Togstøj Østbanegade 45, 5. tv - dagligstue 33 ; -7 db ± 1 db PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Bygningsakustiske målinger i EF Strandbo II, Østbanegade 45-47, 2100 København Ø. Side

Læs mere

Støjkortlægning 2011. Aalborg Portland A/S. C:\Data\Miljøstyrelsen\Alle rapporter\støjkortlægning 2011 Aalborg Portland 001.docx

Støjkortlægning 2011. Aalborg Portland A/S. C:\Data\Miljøstyrelsen\Alle rapporter\støjkortlægning 2011 Aalborg Portland 001.docx Støjkortlægning 2011 Aalborg Portland A/S C:\Data\Miljøstyrelsen\Alle rapporter\støjkortlægning 2011 Aalborg Portland 001.docx Titel: Støjkortlægning 2011 Aalborg Portland A/S Teknisk rapport nr.: 2012-24598-70-020

Læs mere

LAVFREKVENT STØJ FRA VINDMØLLER, KALVEBOD & PRØVESTENEN INDHOLD BILAG. 1 Indledning 2. 2 Støjgrænser og beregningsmetode 2

LAVFREKVENT STØJ FRA VINDMØLLER, KALVEBOD & PRØVESTENEN INDHOLD BILAG. 1 Indledning 2. 2 Støjgrænser og beregningsmetode 2 KØBENHAVNS ENERGI LAVFREKVENT STØJ FRA VINDMØLLER, KALVEBOD & PRØVESTENEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD

Læs mere

Måling af støj hos vindmøllenaboer Mindre vindmøllepark Målinger i dag og nat perioden

Måling af støj hos vindmøllenaboer Mindre vindmøllepark Målinger i dag og nat perioden Måling af støj hos vindmøllenaboer Mindre vindmøllepark Målinger i dag og nat perioden Miljøportalen nr. 2048 November 2018 Udgiver: Miljøstyrelsen Redaktion: Bo Søndergaard Jørgen Heiden Niels F. Christensen

Læs mere

Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 F:

Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 F: Notat Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj INDHOLD 21. april 2015 Projekt nr. 220419 Dokument nr. 1215493551 Version 1 Udarbejdet af HKD Kontrolleret af Godkendt af 1 Indledning...

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse af 30. juli 2008 (j.nr. 1011-3) er offentliggjort i anonymiseret form på nævnets hjemmeside: www.ekn.dk.

Energiklagenævnets afgørelse af 30. juli 2008 (j.nr. 1011-3) er offentliggjort i anonymiseret form på nævnets hjemmeside: www.ekn.dk. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Anmodning om genoptagelse af Energiklagenævnets afgørelse af 30. juli 2008 om afvisning af klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse

Læs mere

Lavfrekvent støj fra store vindmøller

Lavfrekvent støj fra store vindmøller Lavfrekvent støj fra store vindmøller Vindmølleindustrien 1. december 2010 Kaj Dam Madsen DELTA, kdm@delta.dk Baggrund for projektet En voksende bekymring i befolkningen for, at store nye vindmøller skulle

Læs mere

Ekstern støj EnviNa 24. januar Jesper Konnerup Niras A/S

Ekstern støj EnviNa 24. januar Jesper Konnerup Niras A/S Ekstern støj EnviNa 24. januar 2019 Jesper Konnerup Niras A/S PROGRAM 9.40 10.40 Grundlæggende om støj Begreber, støjgrænser, referencetidsrum, muligheder for at ændre referencetidsrum og fravige støjkrav

Læs mere

Vindmøllerejseholdet 1

Vindmøllerejseholdet 1 Vindmøllerejseholdet 1 Baggrund Vindmøllerejseholdet er et tilbud fra staten til kommunerne, om gratis bistand til vindmølleplanlægning. Etableret i 2008, og indgår i Energiaftalen frem til 2015. MILJØMINISTERIET

Læs mere

Notat N : Gentofte Kommune. Beregning af støj fra trafik på offentlig vej i området ved Bakkens parkeringsplads. : Grontmij A/S, Morten Hell

Notat N : Gentofte Kommune. Beregning af støj fra trafik på offentlig vej i området ved Bakkens parkeringsplads. : Grontmij A/S, Morten Hell Notat Grontmij A/S Danmark T +45 4348 6060 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 N2.136.14 Beregning af støj fra trafik på offentlig vej i området ved Bakkens parkeringsplads 28. oktober 2014 Projekt: 35.3566.04

Læs mere

Henrik Møller, Christian Sejer Pedersen og Steffen Pedersen. Lavfrekvent støj fra store vindmøller

Henrik Møller, Christian Sejer Pedersen og Steffen Pedersen. Lavfrekvent støj fra store vindmøller Henrik Møller, Christian Sejer Pedersen og Steffen Pedersen Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011 Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011 Af Henrik Møller, Christian Sejer

Læs mere

MILJØMÅLING - EKSTERN STØJ TEKNISK RAPPORT

MILJØMÅLING - EKSTERN STØJ TEKNISK RAPPORT MILJØMÅLING - EKSTERN STØJ TEKNISK RAPPORT Rapport titel: Rapport nr.: A73412-1 Dato: 1. august 215 Udført af: Kontroleret af: VENDSYSSEL 1, BORING I DYBVAD Lars Find Larsen Louise Rebien Villefrance ADRESSE

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM STØJ FRA VINDMØLLER MILJØRAPPORT

BEKENDTGØRELSE OM STØJ FRA VINDMØLLER MILJØRAPPORT Til Miljø- og Fødevareministeriet Dokumenttype Miljørapport Dato Juni 2018 Miljøvurdering af bekendtgørelse om støj fra vindmøller BEKENDTGØRELSE OM STØJ FRA VINDMØLLER MILJØRAPPORT BEKENDTGØRELSE OM STØJ

Læs mere

Måling af støj fra to vindmøller af typen SWT-2.3-93 i Setting -5 db ved Søby, Tåsinge

Måling af støj fra to vindmøller af typen SWT-2.3-93 i Setting -5 db ved Søby, Tåsinge DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af støj fra to vindmøller af typen SWT-2.3-93 i Setting -5 db ved Søby, Tåsinge Udført for Wind1 ApS AV 106/10 Sagsnr.: A581343 Side 1 af 33 14 måleblade 7 bilag

Læs mere

støjberegninger og målinger ved Fiskebækbroen

støjberegninger og målinger ved Fiskebækbroen støjberegninger og målinger ved Fiskebækbroen 03-09-2008 Page 1 of 2 Ulla Merete Riel Fra: Christian Sauer [csa@vddk] Sendt: 2 juli 2008 17:51 Til: Hans Dyrby Kloch Emne: VS: målinger ved Fiskebækbroen

Læs mere

Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby

Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby SPF WIND Denmark ApS har søgt Silkeborg Kommune og Skanderborg Kommune om, at opføre tre vindmøller syd for Låsby.

Læs mere

Beregningsmetode for lavfrekvent støj fra vindmøller. Birger Plovsing DELTA

Beregningsmetode for lavfrekvent støj fra vindmøller. Birger Plovsing DELTA Beregningsmetode for lavfrekvent støj fra vindmøller Birger Plovsing DELTA Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 2 2011 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende

Læs mere

Regler om støj fra vindmøller

Regler om støj fra vindmøller Regler om støj fra vindmøller Jørgen Jakobsen, Miljøstyrelsen Vindmøller Biopix.dk: N Sloth Oversigt Vindmøllebekendtgørelsen Støjgrænser gene af vindmøllestøj Baggrund for støjgrænser Lavfrekvent støj

Læs mere

BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER. 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller

BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER. 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller De kumulative effekter ved etablering af den kystnære havmøllepark Omø Syd er nedenfor vurderet

Læs mere

Vindmølleprojekt øst for Tolstrup. Borgermøde onsdag den 31. oktober 2018

Vindmølleprojekt øst for Tolstrup. Borgermøde onsdag den 31. oktober 2018 Vindmølleprojekt øst for Tolstrup Borgermøde onsdag den 31. oktober 2018 Vindmølleprojektet Projektforslag o o o o o Vindmølleområdet Placering af møllerne Møllestørrelser i projektforslag Afstande til

Læs mere

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger.

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger. STØJNOTAT Projekt Vejtrafikstøjberegning Skyttemarksvej, Næstved Kunde Næstved Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-06-24 Fra Jacob Storm Jørgensen og Allan Jensen, Rambøll 1. Indledning Næstved Kommune har bedt

Læs mere

Notat. 1 Baggrund og formål. 2 Støjgrænser og beskrivelse af driften. Projekt: Baunegården Hillerød Kommune. Emne: Beregning af støj fra skydebane

Notat. 1 Baggrund og formål. 2 Støjgrænser og beskrivelse af driften. Projekt: Baunegården Hillerød Kommune. Emne: Beregning af støj fra skydebane Notat Dato: 11.08.2016 Projekt nr.: 1003300-041 T: +45 2985 7028 E: ale@moe.dk Projekt: Baunegården Hillerød Kommune Emne: Beregning af støj fra skydebane Notat nr.: 160811 Rev.: 0 Fordeling: Mette Hultqvist

Læs mere

Støjkortlægning Hobro Køretekniske Anlæg

Støjkortlægning Hobro Køretekniske Anlæg Støjkortlægning Hobro Køretekniske Anlæg Juni 2016 (Revideret 22/12-2016) "Miljømåling - ekstern støj" Miljømåling - ekstern støj Målemetode: Miljøstyrelsens vejledning 5/1993 "Beregning af ekstern støj

Læs mere

Vurdering af toneindhold i vindmøllestøj hos naboer Rapport nr. 28 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Støjmålinger DELTA

Vurdering af toneindhold i vindmøllestøj hos naboer Rapport nr. 28 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Støjmålinger DELTA Vurdering af toneindhold i vindmøllestøj hos naboer Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Støjmålinger DELTA RL 17/15 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Telefon: +45 72 19 40 00 reflab@delta.dk www.referencelaboratoriet.dk

Læs mere

L r /grænse [db] Dag (7-19)

L r /grænse [db] Dag (7-19) Notat Dato: 0.0.01 Projekt nr.: 01-0 T: + 0 00 E: smm@moe.dk Projekt: BIO Byggeplads Emne: Støjkortlægning af aktiviteter juni oktober 01 Notat nr.: 01-0-0 Rev.: 0 Fordeling: 1 Resumé Der er foretaget

Læs mere

Energistyrelsen Støj fra varmepumper

Energistyrelsen Støj fra varmepumper Energistyrelsen Støj fra varmepumper Nyborg, 3. oktober 2011 1 Baggrund Energistyrelsen forventer, at varmepumper vil blive introduceret som energibesparelse i mange private hjem (+ 100.000). Luft vand

Læs mere

Furesø Kommune. Første møde i 17.4-udvalget om trafikstøj. Hvad er trafikstøj?

Furesø Kommune. Første møde i 17.4-udvalget om trafikstøj. Hvad er trafikstøj? Furesø Kommune Første møde i 17.4-udvalget om trafikstøj Hvad er trafikstøj? Jens Erik Blumensaadt Jensen Chief Project and Market Manager, Portfolio Leader, Noise and Acoustics 1 Agenda Generelt om støj

Læs mere

Støj fra elevator og køkkentrappe

Støj fra elevator og køkkentrappe Alevator.dk Æblegården Næstvedvej 60 4180 Sorø Att.: Nils Frederiksen Dansk Akustik Rådgivning Akustik Støj Vibrationer Vedbysøndervej 13 4200 Slagelse Tlf:: 58 503 620 post@d-a-r.dk www.d-a-r.dk Sag nr.:

Læs mere

UDFÆRDIGET AF KLAUS NYLANDSTED KONTROLLET AF CASPER BJERRING

UDFÆRDIGET AF KLAUS NYLANDSTED KONTROLLET AF CASPER BJERRING memo01.docx 2012032814 PROJEKT Dansk Nedbrydning ApS, Vissenbjerg UDFÆRDIGET AF KLAUS NYLANDSTED DATO 20181114 PROJEKTNUMMER 35.5797.01 KONTROLLET AF CASPER BJERRING NR N5.040.18 1 Indledning Sweco A/S

Læs mere

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller Vindmøller ved Bredlund Oplæg til debat Planlægning for to 150 m høje vindmøller Juni 2015 Oplæg til debat om vindmøller ved Bredlund Møllerne visualiseret fra nordøst fra Godrumvej. SFP WIND Denmark ApS

Læs mere

Orienterende støjmåling

Orienterende støjmåling Orienterende støjmåling G.S.V. Materieludlejning A/S Rudolfgårdsvej 1 860 Viby J 17. februar 017 TEKNIK OG MILJØ Virksomheder og Jord Grøndalsvej 1C, Postboks 4049 860 Viby J Telefon: 89 40 13 Direkte

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED BREJNING

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED BREJNING ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED BREJNING Beskrivelse af projektet Projektet består af 4 møller med en totalhøjde op til 140 m ved Brejning. Møllerne vil stå på en lige linje nordvest mod

Læs mere

Aalborg Kommune ØSTER HASSING FORSAMLINGSHUS Ekstern støj. Tilkørsel sker fra Hølundvej mod nordøst.

Aalborg Kommune ØSTER HASSING FORSAMLINGSHUS Ekstern støj. Tilkørsel sker fra Hølundvej mod nordøst. Notat Aalborg Kommune ØSTER HASSING FORSAMLINGSHUS Ekstern støj 24. oktober 2016 Projekt nr. 226522 Dokument nr. 1221451565 Version 1 Udarbejdet af HKD Kontrolleret af PEH 1 INDLEDNING I forbindelse med

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA Verifikation af software til beregning af ekstern støj Orientering nr. 37 Claus Backalarz/JEL/THP/BP/lm/ilk 5. oktober 2006 Revideret 5. oktober 2007 Software skal også verificeres Indhold

Læs mere

Dansk Shell A/S. Havneterminal Fredericia. Import af råolie - "Miljømåling-ekstern støj" (baseret på måling i Fredericia)

Dansk Shell A/S. Havneterminal Fredericia. Import af råolie - Miljømåling-ekstern støj (baseret på måling i Fredericia) Dansk Shell A/S Havneterminal Fredericia Import af råolie - "Miljømåling-ekstern støj" (baseret på måling i Fredericia) November 2011 Dansk Shell A/S Havneterminal Fredericia Import af råolie - "Miljømåling-ekstern

Læs mere

Notat N5.027.14. Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 1 INDLEDNING

Notat N5.027.14. Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 1 INDLEDNING Notat N5.027.14 Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 06. oktober 2014 Vores reference: 35.5676.01

Læs mere

Vindmøller ved Marsvinslund. Oplæg til debat. Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller

Vindmøller ved Marsvinslund. Oplæg til debat. Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller Vindmøller ved Marsvinslund Oplæg til debat Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller September 2014 Oplæg til debat om vindmøller ved Marsvinslund SPF WIND Denmark ApS har søgt Silkeborg Kommune om at

Læs mere

Miljøstyrelsen Strandgade København K. Sagsnummer: MST Bemærkninger til bekendtgørelse om støj fra vindmøller

Miljøstyrelsen Strandgade København K. Sagsnummer: MST Bemærkninger til bekendtgørelse om støj fra vindmøller Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K Sagsnummer: MST-5114-00048 Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C Tel: +45 3373 0330 danish@windpower.org www.windpower.org Bemærkninger til bekendtgørelse

Læs mere

Støj fra vindmøller om natten. Miljøprojekt nr. 1415, 2012

Støj fra vindmøller om natten. Miljøprojekt nr. 1415, 2012 Støj fra vindmøller om natten Miljøprojekt nr. 1415, 2012 Titel: Støj fra vindmøller om natten Udgiver: Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K www.mst.dk Redaktion: Kaj Dam & Birger Plovsing DELTA

Læs mere

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Miljømåling - ekstern støj Maj '14 Rekvirent Arkil A/S Fiskerhusvej 24 4700 Næstved Dato 19. maj '14 Udført af Eurofins Miljø A/S Ørnebjergvej 1 2600 Glostrup

Læs mere

Notat N Damolin A/S, molerindvinding ved Stærhøj Støj fra indvinding af moler. : Søren Klitskov, Damolin A/S

Notat N Damolin A/S, molerindvinding ved Stærhøj Støj fra indvinding af moler. : Søren Klitskov, Damolin A/S Vævervej 7 8800 Viborg Danmark T +45 8928 8100 F +45 8928 8111 www.grontmij.dk Notat CVR-nr. 48233511 N4.024.13 Damolin A/S, molerindvinding ved Stærhøj Støj fra indvinding af moler 23. april 2013 Projekt:

Læs mere

Vurdering af støjmålerapport af november 2010 for NCC søplads i Nyborg

Vurdering af støjmålerapport af november 2010 for NCC søplads i Nyborg NCC Roads A/S Ejby Industrivej 2600 Glostrup Teknik og Miljøafdelingen Rådhuset Torvet 1 5800 Nyborg Tlf. 6333 7000 Fax. 6333 7001 kommune@nyborg.dk www.nyborg.dk Vurdering af støjmålerapport af november

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner.

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Glumsø-Fensmark Jagtforening Beregning af støjbelastning fra flugtskydningsbanen for

Læs mere

Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade

Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade Rekvirent: Bornebusch Tegnestue Att. Leo Villadsen 4. januar 2018 Notat nr.: mlja1801 Forfatter: ALE KS: REN Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade 1. Notatets formål og baggrund

Læs mere

VIRKSOMHEDENS PLACERING OG OMGIVELSER

VIRKSOMHEDENS PLACERING OG OMGIVELSER Notat Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 N5.006.11 Torben Clausen A/S - Virksomhedsstøj 23. maj 2011 Projekt: 14.7815.03 Til Fra : Jens Østergaard

Læs mere

EN ANALYSE AF LAVFREKVENT STØJ FRA STORE VINDMØLLER - LUND SYMPOSIUM 2011 a

EN ANALYSE AF LAVFREKVENT STØJ FRA STORE VINDMØLLER - LUND SYMPOSIUM 2011 a EN ANALYSE AF LAVFREKVENT STØJ FRA STORE VINDMØLLER - LUND SYMPOSIUM 2011 a Af Christian Sejer Pedersen, Henrik Møller, Steffen Pedersen Akustik, Aalborg Universitet, Fredrik Bajers Vej 7, B5, 9220 Aalborg

Læs mere

Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder

Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder Rapport 29. juni 2005 Dok. nr. 221539 Anonymiseret udgave af dok. nr. 220319 Tlf. 79 23 33 33 Vores ref. JIJ/asl Erstatter dok. nr. 220319 Sag nr. T013060 Side 1 af 16 Dok.ansvarlig: QA: Slutrapport -

Læs mere

Undersøgelsen af lavfrekvent støj og infralyd fra Kyndbyværket skal så vidt muligt omfatte følgende anlæg: KYV21 og/eller KYV 22 KYV51 eller KYV 52

Undersøgelsen af lavfrekvent støj og infralyd fra Kyndbyværket skal så vidt muligt omfatte følgende anlæg: KYV21 og/eller KYV 22 KYV51 eller KYV 52 Dong Energy Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej 90 3630 Jægerspris Roskilde J.nr. MST-1272-00643 Ref. Annje/jojak 23. februar 2012 Påbud om måling af lavfrekvent støj og infralyd fra Kyndbyværket Dong Energy

Læs mere

At-VEJLEDNING. Måling af støj på arbejdspladsen. At-vejledning D.7.4

At-VEJLEDNING. Måling af støj på arbejdspladsen. At-vejledning D.7.4 At-VEJLEDNING Måling af støj på arbejdspladsen At-vejledning D.7.4 April 2010 Erstatter marts 2003 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

Lydmåling i klubberne

Lydmåling i klubberne Lydmåling i klubberne Metoder til egenkontrol LYDMÅLING I KLUBBERNE 1 Egenkontrolmålinger Introduktion Støj (Lyd) er den væsentligste miljøpåvirkning fra motorsportsbaner. Egenkontrollen skal give sikkerhed

Læs mere

5 Miljøkonsekvenser ved naboboliger

5 Miljøkonsekvenser ved naboboliger 5 Miljøkonsekvenser ved naboboliger Kapitel 5 indeholder i afsnit 5.1 en gennemgang af den visuelle påvirkning ved naboboliger med bygninger og bevoksning. Til brug for vurderingen er der udarbejdet en

Læs mere

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj)

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Støjgrænser Støjgrænser Støjgrænser /grænseværdier Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Vejledende/foreslåede grænseværdier

Læs mere

1. Indledning Generelt om støj fra vindmøller Bekendtgørelse og vejledning om støj fra vindmøller Anmeldelse...

1. Indledning Generelt om støj fra vindmøller Bekendtgørelse og vejledning om støj fra vindmøller Anmeldelse... Miljøstyrelsens vejledning nr. xx af yy 2011 om støj fra vindmøller Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1 Generelt om støj fra vindmøller... 2 1.2 Bekendtgørelse og vejledning om støj fra vindmøller...

Læs mere

rapport MILJØ-KEMI Dansk Miljø Center A /S INDGÅET 22 DEC. l*oo BYGNINGSAFDELINGEN 5^ ^ 13. /i. &

rapport MILJØ-KEMI Dansk Miljø Center A /S INDGÅET 22 DEC. l*oo BYGNINGSAFDELINGEN 5^ ^ 13. /i. & MILJØ-KEMI Dansk Miljø Center A /S Smedeskovvej 38 8464 Galten Tlf.: 06 94 42 66 Giro: 1 26 22 38 rapport MÅLING AF STØJEMISSION FRA EJ MØBLER K/S, VÆSELVEJ 2, 7800 SKIVE INDGÅET 22 DEC. l*oo BYGNINGSAFDELINGEN

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Indregulering af musikanlæg Orientering nr. 42 JEL/CB/OWN/ilk 30. juni 2010 Hvordan sikrer man, at naboen til etablissementet ikke udsættes for støj over grænseværdien?

Læs mere

Støjrapport. Beregning af støjbelastningen af 25 meter skydebane. Udført for Tingsted Skytteforening: Østergade 57, 4863 Eskilstrup.

Støjrapport. Beregning af støjbelastningen af 25 meter skydebane. Udført for Tingsted Skytteforening: Østergade 57, 4863 Eskilstrup. Støjrapport Beregning af støjbelastningen af 25 meter skydebane. Udført for Tingsted Skytteforening: Østergade 57, 4863 Eskilstrup. Sagsnr.: 723012-4556 Udført maj 2018 Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskrivelse...

Læs mere

VINDPARK ØSTER BØRSTING INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSORDNINGEN I VINDPARK ØSTER BØRSTING

VINDPARK ØSTER BØRSTING INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSORDNINGEN I VINDPARK ØSTER BØRSTING VINDPARK ØSTER BØRSTING INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSORDNINGEN I VINDPARK ØSTER BØRSTING Politisk behandling af vindmølleprojektet Vindpark Øster Børsting Viborg Kommune har den 5. juli 2012 offentliggjort

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra Asnæs olieterminal Driftsscenarie med støjbidrag fra olieskibe oktober Udført for Inter Terminals AOT

Teknisk Notat. Støj fra Asnæs olieterminal Driftsscenarie med støjbidrag fra olieskibe oktober Udført for Inter Terminals AOT Teknisk Notat Støj fra Asnæs olieterminal Driftsscenarie med støjbidrag fra olieskibe oktober 2013 Udført for Inter Terminals AOT TC-100464 Sagsnr I100350 Side 1 af 13 16. oktober 2013 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om støj fra vindmøller

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om støj fra vindmøller NOTAT Eksport og Miljøteknologi Ref. LERNI/JEM Den 30. januar 2019 Høringsnotat Udkast til bekendtgørelse om støj fra vindmøller Udkast til bekendtgørelsen om støj fra vindmøller blev sammen med udkast

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT. Acoustica Akustik Støj Vibrationer. A/S Dyrehavsbakken støj fra P-plads Miljømåling - Ekstern Støj. Side 1 af 11 sider

PRØVNINGSRAPPORT. Acoustica Akustik Støj Vibrationer. A/S Dyrehavsbakken støj fra P-plads Miljømåling - Ekstern Støj. Side 1 af 11 sider PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. A/S Dyrehavsbakken

Læs mere

Grundlaget for lydberegningerne har været:

Grundlaget for lydberegningerne har været: Notat 27. maj 2015 TSO/BM/lyd.27.05.15.docx Sag: 15.217 Antal sider: 5 Til Sag Emne : Frederiksberg Kommune : Grundtvigs Sidevej : Ungdomsboliger Grundtvigs Sidevej. Lyd fra café- og tagterrasse. 1 Indledning

Læs mere