Velkommen til Gl. Holtegaard! KOLONI- HISTORIER. Ungdomsuddannelser: HF, HHX, HTX, STX, VUC MAGT OG AFMAGT 2. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til Gl. Holtegaard! KOLONI- HISTORIER. Ungdomsuddannelser: HF, HHX, HTX, STX, VUC MAGT OG AFMAGT 2. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET"

Transkript

1 Velkommen til Gl. Holtegaard! KOLONI- HISTORIER Ungdomsuddannelser: HF, HHX, HTX, STX, VUC MAGT OG AFMAGT 2. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET

2 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen til! side 3 Forløbet side 4 Barokhaven side 5-6 Havestuen postkort og malerier side 7-12 Havestuen Eckersberg side Yinka Shonibare samtidskunst side Wangechi Mutu samtidskunst side Jeannette Ehlers samtidskunst side Patricia Kaersenhout samtidskunst side Hvad synes du om udstillingen side 23 Opsamling: Undskyldning eller ej? side 24

3 3 VELKOMMEN TIL! I skal nu opleve udstillingen Kolonihistorier magt og afmagt. Inden I kom, har I beskæftiget jer med Danmarks fortid som kolonimagt, i det der engang hed Dansk Vestindien. I har hørt, at produktionen af varer som sukker, kaffe, rom og bomuld på øerne var baseret på udnyttelse af slavegjortes arbejdskraft, og at udbyttet fra den såkaldte trekantshandel skabte stor velstand for en dansk overklasse. På væggen i foyeren ses en illustration af trekantsruten. Der var især kongehuset, handelsfolk, plantageejere og investorer der fik del i rigdommen fra kolonien. Pengene blev blandt andet brugt på at bygge smukke huse i og omkring København. Gl. Holtegaard er blandt de bygninger, som blev opført med hjælp fra sukkerpenge fra kolonien. Kunsthallen har derfor en særlig forbindelse til historien om Dansk Vestindien.

4 4 FORLØBET 1. Introduktion og omvisning i udstillingen. 2. Find sammen i grupper på 3-4 personer, og vælg et værk, I vil arbejde med. Find værkudvalg + arbejdsspørgsmål i undervisningsmaterialet. OBS: Til slut i undervisningsmaterialet findes en opgave, der handler om hele udstillingen. Den besvares af alle grupper. 3. Resultatet af gruppearbejdet fremlægges for klassen. 4. Vi slutter af ved at genoptage spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør undskylde for kolonifortiden. BEMÆRK Udstillingen er todelt og præsenterer dels historiske værker, dels kolonitiden og nyere samtidskunst. Det historiske materiale tegner et billede af kolonien, og måden man præsenterede den i samtiden. Læg mærke til det indtryk, billederne giver af forholdene på øerne, af slaveriet og af Danmark som kolonimagt. I samtidskunsten ses et nutidigt og anderledes kritisk syn på kolonitiden. Læg mærke til forskelle mellem de kolonihistorier, der fortælles i historiske fremstillinger og i samtidskunsten. GOD FORNØJELSE!

5 5 BAROKHAVEN Gl. Holtegaard er bygget i 1700-tallet, midt under kolonitiden. Bygning og have hænger sammen som en helhed, og er udført i barok stil. Blandt havens stiltypiske træk er den symmetriske opbygning med centralakse og perspektiviske linjer. Centrum og central placering symboliserede magt, status og ophøjelse i barokken. Haven er præget af geometriske former og parterre, dvs. lave buske klippet i sirlige ornamenter. Alle træk, der taler et tydeligt sprog om menneskelig kontrol af naturen. Den tæmmede natur og stringente have skulle signalere dannelse, og et kontrolleret, civiliseret sind hos ejeren af haven.

6 6 ARBEJDSSPØRGSMÅL 1. Udpeg centralaksen, der går gennem bygning og have? 2. Hvordan tror I Lauritz de Thurah, som byggede stedet, har oplevet at stå i centrum af sin have og sit landsted? 3. Udpeg andre linjer i haven og bygningen? Hvad betyder de for oplevelsen af at være her? 4. Et af udstillingens rum ligger midt på centralaksen. Hvad kan det centrale rums indhold og placering betyde for udstillingen her? 5. Lægger I mærke til haven, når I går gennem udstillingen? Hvordan oplever I sammenhængen mellem bygning og have? 6. Hvilken rute bliver man ledt ad, når man går igennem udstillingen? Er ruten klar og tydelig? Hvordan hænger den sammen med bygning og have?

7 7 FRITZ MELBYE/UKENDT KUNSTNER: MARY S FANCY, UDEN ÅRSTAL Maleriet forestiller en scene fra plantagen Mary s Fancy på Skt. Croix. Her ses slavegjorte arbejde i marken. Vi ser desuden en herre og en dame til hest, der formodentligt er plantageejeren og hans hustru. Plantager var en slags landbrug, hvor man især dyrkede sukkerrør. I baggrunden ses en sukkermølle, som var stedet, hvor saften blev presset af sukkerrørene. Her var det ricikabelt for slavegjorte at arbejde, fordi rørene måtte presses ned i kværnen med de bare næver. Man kunne miste hænder eller arme, hvis de blev revet med ned. Slavegjortes barske arbejdsforhold, og den vold der hørte med, er sjældent til at få øje på i billeder af Dansk Vestindien fra samtiden. Kunstneren Fritz Melbye, som menes at have malet billedet, boede i en periode på Skt. Croix. Andre kunstnere, ved man, har skildret øerne uden at have været der - alene ud fra tidligere billeder og beskrivelser.

8 8 ARBEJDSSPØRGSMÅL Find billedet i udstillingen. 1. Beskriv billedet; hvordan er det malet, hvordan er stemningen, farverne og situationen som I oplever den. 2. Hvordan ses forskellen mellem plantageejere og slavegjorte? 3. Hvilket indtryk giver billedet af livet på Skt. Croix? Sammenlign maleriets fremstilling med den viden, I har om forholdene på den danske koloni. Find postkort med fotografier fra Skt. Croix af øens beboere. 1. Hvilket indtryk, af livet på øerne giver postkortene i sammenligning med maleriet? Find forskelle, og giv bud på hvorfor der er forskel? 2. Maleriet blev vist i Danmark, hvor få selv havde besøgt øerne. Hvad tror I et maleri som dette kan have betydet for et dansk publikums forestilling om livet på øerne? 3. Diskuter: Hvordan vil I vurdere maleriet som historisk dokument? Er det mon et godt billede på virkeligheden? 4. Nævn et eller flere billeder fra nutiden, som er med til at påvirke vores syn på samfundsforhold i andre dele af verden.

9 9 FREDERIK VISBYE: CHARLOTTE AMALIE (SORT KVINDE OG GRIS), CA En knap så kendt dansk maler, Frederik Visby har malet dette billede m.fl. af sorte beboere på De Dansk Vestindiske Øer. Visby besøgte kolonien i 1860 erne, hvor slaveriet var blevet afskaffet. På det tidspunkt var forholdene stadig dårlige for de mennesker, der tidligere havde været slavegjorte. Mange var blevet arbejdere med lav løn og en fattig tilværelse. I billedet lægger maleren sig op af en stil eller tendens som fandtes i dansk og europæisk kunst på den tid: realismen. Her interesserede man sig for den sociale virkelighed og søgte det virkelighedsnære. Men de realistiske maleres egne syn på virkeligheden skinnede også igennem i billederne.

10 10 ARBEJDSSPØRGSMÅL Find billedet i udstillingen. 1. Beskriv kvinden i maleriet, og den situation hun er skildret i. 2. Beskriv det indtryk billedet giver jer af hende? Begrund, hvad der giver jer det indtryk. 3. Diskutér om I oplever det som en positiv, en negativ eller en neutral fremstilling af kvinden? Begrund jeres holdning. 4. Under slaveriet var det almindeligt at betragte afrikanere og mennesker med mørk hud som helt forskellige fra hvide europæere. Slavegjorte blev kaldt negre, og ofte omtalt som var de husdyr. Diskutér om der kan være spor i billedets fremstilling af kvinden, som kan have rødder i tiden med slaveriet.

11 11 JENS JUEL: FRÉDERIC DE CONINCK, 1785 Manden på portrætteret var en af de danskere der tjente den største formue på trekantshandlen, nemlig storkøbmanden Fréderick de Coninck. De Coninck byggede blandt andet Næsseslottet, der ligger ved Furesøen i Holte/Rudersdal, ikke langt fra Gl. Holtegaard. Portrættet er malet af Jens Juel, den nok mest berømte kunstner og portrætmaler i Danmark i 1700-tallet. Juel malede konge, adel og de mest velstående borgere, og det har været imponerende at blive portrætteret af ham. Tidligere havde det at få malet sit portræt været forbeholdt konger og adelige. Men nu var der også andre, der fik råd. PÅ DENNE TID FIK VELSTÅENDE BORGERE, BLANDT ANDET RIGE KØBMÆND SOM DE CONINCK, EN STØRRE SAMFUNDSMÆSSIG INDFLYDELSE OG BETYDNING. KOLONIERNE OG UDBYTTET FRA TREKANTSHANDLEN VAR MED TIL AT SIKRE VELHAVENDE BORGERE RIGDOM OG INDFLYDELSE I DANMARK.

12 12 ARBEJDSSPØRGSMÅL Find billedet i udstillingen. 1. Beskriv portrættet: Hvordan er det malet? Hvordan ser manden ud, hvordan er hans hår, påklædning og fremtoning? 2. Hvilket indtryk giver portrættet jer af Fréderic de Connick? 3. Hvad kan I forestille jer, det betød for en handelsmand at blive portrætteret på denne måde? Hvilken signalværdi kan det have haft? 4. Kan portrættets størrelse sige noget om, hvad det skulle bruges til? 5. Hvad kan det have betydet for kunsten og kunstnerne, at almindelige borgere kom til penge?

13 13 C. W. ECKERSBERG: KORVETTEN NAJADEN, I SUNDET VENTER FREGATTEN BELLONA, CA Billedet er malet af C.W. Eckersberg ( ) omkring år Det forestiller en korvette, en hurtiggående skibstype, som blandt andet blev brugt i forsvaret. Eckersberg havde selv rejst med Najaden. Dog ikke til Vestindien. Skibet havde imidlertid været brugt i Dansk Vestindien. Ikke til fragt af sukker eller slavegjorte, men som vagtskib omkring byen Charlotte Amalie på øen Skt. Thomas. Da øerne efterhånden blev en vigtig indtægtskilde for Danmark, øgede man forsvarsværnet omkring dem, også fra søsiden. Eckersberg var en maler, som fik stor indflydelse på det, vi i dag kalder det danske guldaldermaleri. På dette tidspunkt, i begyndelsen af 1800tallet, blev mange kunstnere optaget af at male danske motiver, der viste Danmark fra sin skønne side. Man dyrkede fædrelandet.

14 14 ARBEJDSSPØRGSMÅL Find billedet i udstillingen. 1. Beskriv billedet: Hvordan er det malet? Hvordan er farverne, kompositionen og perspektivet? 2. Hvordan ser havet og himlen ud? 3. Hvilken stemning oplever I, maleriet har? 4. Hvordan er Danmark som nation fremhævet på billedet? 5. Eckersberg malede mange marinemotiver, dvs. billeder af søfart og skibe. Overvej hvad I tror kan have optaget ham ved motivet ud, over skildringen af det særligt danske? 6. Hvordan kan billedet bidrage til opfattelsen af Danmark som kolonimagt?

15 15 YINKA SHONIBARE: LITTLE RICH GIRLS, 2010 Den britisk-nigerianske kunstner Yinka Shonibare er kendt for at udforske identitet, kultur, historie og fordomme i sine værker. Han sammenstiller ofte ting, der ellers betragtes som modsatte eller hører til forskellige sammenhænge. Det kulørte stof, som indgår i Little Rich Girls, går igen i hans arbejde. Stoffet vil af mange blive betragtet som afrikansk, men det har en overraskende historie. Oprindeligt blev stoftypen med voksbatik indfarvning fremstillet i Indonesien, men Holland, som var koloniherrer i Indonesien, begyndte også at fremstille det. Og de solgte stoffet i Afrika, hvor de havde kolonibesiddelser. Stoffet har derfor rejst på en kolonial rute.

16 16 ARBEJDSSPØRGSMÅL Find værket i udstillingen. 1. Beskriv værket: Hvad er det for nogle kjoler? Hvordan er farverne? Stoffet? 2. Tror I den blå væg er en del af værket? Begrund jeres svar. 3. Hvilke tanker og associationer giver værket jer? 4. Hvem, forestiller I jer, har haft kjolerne på? 5. Hvad tænker I om den måde, kjolerne er hængt op på? 6. Hvad tænker I om, at stoffet oprindeligt er indonesisk og ikke afrikansk? 7. Hvordan oplever I, at værket handler om kolonitiden, nutiden eller begge dele? Begrund jeres svar.

17 17 WANGECHI MUTU: THE END OF CARRYING ALL, (10 MIN), 2015 Kunstneren, Wangechi Mutu er født i Kenya, men bor og arbejder i dag i New York. Mutu optræder selv som kvinden i værket. Her bærer hun en stor kurv gennem et landskab. Undervejs forandrer landskabet sig, og kurven bliver fyld med forskellige genstande.

18 18 ARBEJDSSPØRGSMÅL Se videoen og skriv stikord undervejs. 1. Hvordan vil I beskrive kvinden? Hvilke associationer får I ved at se hende? 2. Hvad er det for ting, hun samler i sin kurv? Kan I få øje på noget, der er fælles for dem, eller virker de tilfældige? 3. Hvilken stemning oplever du i videoen? Er det den samme hele vejen igennem? Hvordan skabes stemningen i billeder, lyd, farver og handling? 4. Beskriv landskabet, og måden det forandrer sig under videoens forløb. Er det f.eks. et realistisk landskab? 5. Hvilken betydning har det for jeres oplevelse af værket, at I ser det i en udstilling om Dansk Vestindisk kolonihistorie? OPGAVE FIND SAMMEN PÅ EN HISTORIE OM KVINDEN. BRUG FRI FANTASI, VIDEN OM KOLONIHISTORIEN OG DÉT, FILMEN FÅR JER TIL AT TÆNKE PÅ.

19 19 JEANNETTE EHLERS: BLACK MAGIC IN THE WHITE HOUSE, (3:45), 2009 Jeannette Ehlers er en dansk samtidskunstner, som har behandlet Danmarks fortid som kolonimagt i flere af sine video- og performanceværker. Ehlers har selv kolonihistorien i blodet, med en far fra Trinidad, som er efterkommer af slavegjorte, og en mor fra Vestjylland. VIDEOVÆRKET BLACK MAGIC FOREGÅR PÅ MARIENBORG. EN EJENDOM, DER I DAG STÅR TIL RÅDIGHED FOR DEN SIDDENDE STATSMINISTER. MARIENBORG BLEV BYGGET OMKRING 1745 TIL EN KOMMANDØRKAPTAJN. HAN SOLGTE DET TIL EN HOLLANDSK KØBMAND VED NAVN PETER WINDT, DER HANDLEDE MED SUKKER OG SLAVEGJORTE PÅ SKT. CROIX. FLERE ANDRE SLAVEHANDLERE HAR SENERE BOET PÅ MARIENBORG.

20 20 ARBEJDSSPØRGSMÅL Se værket og skriv stikord ned undervejs. 1. Beskriv kvinden i videoen: Hvem tror I hun er? Hvordan er hendes måde at være til stede i bygningen? 2. Kan I forestille jer, hvorfor hun er på Marienborg? 3. Hvordan ser I værkets forbindelse til kolonihistorien? 4. Hvad får I ud af titlen? 5. Digt en fortælling ud fra jeres indtryk af værket, forhåndsviden og fri fantasi. 6. Hvordan tror I, efterkommerne af slavegjorte oplever historien om den behandling, deres forfædre var udsat for? Hvilken rolle kan I forestille jer, at fortiden spiller for dem?

21 21 PATRICIA KAERSENHOUT: PHASES OF SUGAR, 2017 Patricia Kaersenhout er født i den tidligere hollandske koloni Surinam, men opvokset i Holland. Mødet mellem disse landes kulturer er tilbagevendende tema i hendes værker. Det samme er forholdet mellem kolonialisme, slaveri, racisme og feminisme. I værket her refererer Kaersenhout til forholdene for slavegjorte, der arbejdede i sukkermøllerne. Kunstneren har blandt andet sagt: I want to create awareness about the fact that there is also a black perspective of history. That s why I fight against stereotypes in order for black people to regain dignity. To understand yourself is to understand your history. It is very important to know where you come from and what happened to your ancestors. FAKTA: ANSIGTERNE ER LAVET AF KARAMELLISERET SUKKER IBLANDET BLOD, DER GIVER SUKKERET EN MØRK OG DYB NUANCE. UNDER KOLONITIDEN SKULLE DE SUKKERRØR, MAN HAVDE DYRKET PÅ PLANTAGERNE, PRESSES I EN SUKKERMØLLE. DET VAR SLAVEGJORTES JOB AT PRESSE RØRENE NED I KVÆRNEN MED DE BARE NÆVER. DER SKETE INDIMELLEM ULYKKER, HVOR EN HÅND, EN ARM ELLER FINGRE BLEV REVET MED NED I KVÆRKEN. DER VAR DERFOR, BOGSTAVELIGT TALT, EN LILLE SMULE BLOD I DET RÅSUKKER, SOM BLEV FRAGTET TIL EUROPA.

22 22 ARBEJDSSPØRGSMÅL 1. Gå igennem Kaersenhouts installation. Hvordan føles det? Er det rart, vanskeligt, ubehageligt? Begrund jeres svar. 2. Hvilke dele og materialer består værket af? 3. Beskriv jeres indtryk af ansigterne. Hvilke tanker får de frem hos jer? 4. Nævn symbolbetydninger, der kan knytte sig til blod? 5. Hvilke betydninger oplever I blodet får i dette værk? Og hvordan påvirker det jer, når I står overfor værkerne? 6. Tror I, at I ville se anderledes på ansigterne, hvis de havde været af hvidt sukker? 7. Hvilke referencer til kolonihistorien kan I få øje på? 8. Hvilke perspektiver på kolonihistorien kan værket åbne op for?

23 23 HVAD FIK DU UD AF UDSTILLINGEN? OPGAVE 1: Skriv ned hver især: 1. Hvilken del af udstillingen gjorde størst indtryk på dig? Var det et værk, et rum, et postkort, en historie, noget andet? Hvorfor gjorde netop dette indtryk på dig? (Hvad fik det dig f.eks. til at tænke eller føle?) Del ovenstående med din gruppe. Lyt og spørg ind til, hvad der gjorde indtryk på de andre. OPGAVE 2: Diskutér i gruppen: 1. Hvilke perspektiver på historien om Dansk Vestindien åbnede henholdsvis den ældre kunst og samtidskunstværkerne op for? Giv eksempler. 2. Se på udstillingen som helhed: hvordan er den skruet sammen som fortælling? Er der lagt vægt på bestemte aspekter af kolonihistorien frem for nogle andre? 3. Hvordan var det, at bruge kunst som indgangsvinkel til historien om Dansk Vestindien? Sammenlign med hvordan det er at lære om historien i skolen?

24 24 OPSAMLING: UNDSKYLDNING ELLER EJ? OPGAVE: Skal den danske stat undskylde fortidens ugerninger overfor Jomfruøernes beboere? Opgaven går ud på at belyse argumenter for og imod en undskyldning. Gå sammen i grupperne. Den ene halvdel af grupperne repræsenterer den holdning, at den danske stat ikke skal undskylde for fortidens ugerninger. De øvrige grupper repræsenterer den holdning, at der er god grund til, at den danske stat giver en officiel undskyldning til efterkommere af slavegjorte og Jomfruøernes befolkning. Hver gruppe starter med at diskutere og nedskrive argumenter for den holdning de repræsenterer. En repræsentant for hver gruppe med samme holdning går sammen, og fremlægger argumenterne for klassen. OPSAMLENDE DISKUSSION (HELE KLASSEN) 1. Hvilke argumenter for og imod går igen? 2. Ved håndoprækning: Hvor mange er hhv. for og imod en udskyldning? 3. Hvilken viden og hvilke argumenter har indvirket på jeres holdning? NÅR I FORMULERER JERES ARGUMENTATION: PRØV AT GÅ TILBAGE OG SE PÅ, HVAD HENHOLDSVIS SHELLEY MOORHEAD, JEANNETTE EHLERS OG ULLA HOLM HAR FREMSAT AF HOLDNINGER OG ARGUMENTER. I KAN GÅ TILBAGE OG LÆSE UDLEVEREDE ARTIKLER ELLER LYTTE TIL PODCASTEN IGEN.

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode Historiefaget.dk: Trekantshandlen Trekantshandlen Trekantshandlen var en handelsrute, hvor våben og forarbejdede varer fra Europa blev bragt til Afrika, slaver fra Afrika til Amerika og endelig sukker,

Læs mere

GRATIS tilbud til skoler!

GRATIS tilbud til skoler! tilbud til skoler! Salaam kommer til din skole med film og dialog om en global verden. Nu kan du booke film og dialog arrangementer til din klasse. Obs! Arrangementerne skal være afholdt inden 8. sep.

Læs mere

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Trekantshandlen var en handelsrute mellem Europa, Afrika og Amerika. Danmark tog del i handlen ved hjælp af sine kolonibesiddelser på den afrikanske vestkyst

Læs mere

Mary Thomas mange ansigter. Af Rikke Lie Halberg, 2019.

Mary Thomas mange ansigter. Af Rikke Lie Halberg, 2019. Mary Thomas mange ansigter Af Rikke Lie Halberg, 2019. Der findes ikke nogen kendte fotografier eller portrætter af Mary Thomas. Selvom det var almindeligt at tage billeder af kvindefanger i Danmark i

Læs mere

KOLONI- HISTORIER. Forberedende materiale klasse MAGT OG AFMAGT 1. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET

KOLONI- HISTORIER. Forberedende materiale klasse MAGT OG AFMAGT 1. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET KOLONI- HISTORIER Forberedende materiale 5.-7. klasse MAGT OG AFMAGT 1. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Kolonihistorier magt og afmagt Side 3 Intro til undervisningsmaterialet Side 3

Læs mere

Undervisningsforløb SLAVERI I DE DANSKE KOLONIER

Undervisningsforløb SLAVERI I DE DANSKE KOLONIER Undervisningsforløb SLAVERI I DE DANSKE KOLONIER Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Slaveri i de danske kolonier 2017 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Thomas Meloni Rønn DTP:

Læs mere

HAVENS TRAPPE. Orangeriet er et offentligt rum i Barokhaven der hører til Gl. Holtegaard.

HAVENS TRAPPE. Orangeriet er et offentligt rum i Barokhaven der hører til Gl. Holtegaard. HAVENS TRAPPE Orangeriet er et offentligt rum i Barokhaven der hører til Gl. Holtegaard. Forslaget Havens Trappe er en blanding mellem en trappe, et udsigtspunkt, et opholdsrum og en sukkerrørsplantage.

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. Indre og ydre landskaber

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. Indre og ydre landskaber UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF Indre og ydre landskaber Fotografisk Center 16. august 21. september Udstillingen vises i Museumsbygningen Tonje Bøe Birkeland: Plate #4, Papa Westray,

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

JEANNETTE EHLERS: SAY IT LOUD!

JEANNETTE EHLERS: SAY IT LOUD! Nikolaj Kunsthal 15. marts 25. maj 2014 JEANNETTE EHLERS: SAY IT LOUD! FERNISERING 14. MARTS 2014 KL. 17-19 Atlantic (endless row), 2009, Jeannette Ehlers Pressemeddelelse Say it loud! I m black and I

Læs mere

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag.

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Undervisning onsdag d.18.2.15 Unge Stemmer Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Grupperne skal arbejde

Læs mere

Kan billedet bruges som kilde?

Kan billedet bruges som kilde? I Kildekritikkens ABC har du læst om forskellige tilgange til skriftlige kilder. I dette afsnit kan du lære mere om kildekritik ift. plakater, fotos, malerier, og andet, der kan betegnes som billeder.

Læs mere

Lærervejledning [udskoling]

Lærervejledning [udskoling] Lærervejledning [udskoling] Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkomne til undervisningsforløbet Stop slaveri! på Arbejdermuseet. Lærervejledningen er udarbejdet med det formål at styrke

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3

SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Undervisningsmateriale for 7.-10. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Introduktion Cao Fei, Whose Utopia, 2006-2007 På udstillingen SHOW TIME udstiller 7 kunstnere fra hele

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen Transit EN LÆRERGUIDE TIL EN UDSTILLING om Menneskets forhold til naturen INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 19. februar til 17. marts kan du og din klasse opleve udstillingen TRANSIT. Med denne lærerguide

Læs mere

Landskabet ligger åbent og

Landskabet ligger åbent og Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien Tale ved åbning af udstillingen 18. maj 2017 af Mette Kia Krabbe Meyer, Sarah Giersing og Mathias Danbolt 32 Landskabet ligger åbent og udstrakt for

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

- Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by

- Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by Når I arbejder med billederne her, kommer I både omkring: - Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by Hvis I går rundt i Ribe i dag, kan I finde alle de steder, som kunstnerne har malet,

Læs mere

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien)

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien) KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE ROA (Belgien) Roa er en belgisk graffitimaler, der generelt maler dyr, der har en relation til det område de bliver malet i. ROA's farvepallette er minimalistisk og ofte

Læs mere

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen Skibet Fredensborg En storyline om trekantshandelen Der fremstilles et en planche forestillende et tværsnit af et skib i målestoksforhold 1:10 og et kort over Atlanten med Europa, Afrika og Amerika. Året

Læs mere

Inden I rejser til London

Inden I rejser til London Elevaktivite ter 1 Elevaktiviteter til Hi London med klassen på tur Peter Bejder & Turbine 2013 Fotos: Peter Bejder Inden I rejser til London Her er en række aktiviteter til bogen Hi London med klassen

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Historie 7.-9. klasse) Historie, 7.-9. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Fælles mål - Historie Kompetenceområde(r) Historiebrug

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Udskoling

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Udskoling UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Udskoling Introduktion til materialet Materialet er udformet som et diskussions- og opgaveark,

Læs mere

Fortsat fra forsiden:

Fortsat fra forsiden: Fortsat fra forsiden: (Læs også allersidste nyt på www.bluedaneatlantic.blogspot.dk) Historisk set, har øen været beboet, ligesom de andre øer her i Caribien af Caribindianerne, og de kaldte øen Madinia

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST UNDERVISNINGSMATERIALE TIL BESØG PÅ EGEN HÅND

KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST UNDERVISNINGSMATERIALE TIL BESØG PÅ EGEN HÅND KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST UNDERVISNINGSMATERIALE TIL BESØG PÅ EGEN HÅND KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST Kære underviser Dette materiale indeholder inspiration

Læs mere

Undervisningsmateriale Space Grammar

Undervisningsmateriale Space Grammar Undervisningsmateriale Space Grammar Om undervisningsmaterialet Undervisningsmaterialet har til formål at formidle Fotografisk Centers udstilling Space Grammar med Marte Aas. Målgruppe Grundskolens 8.-10.

Læs mere

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang På jagt efter historiske problemstillinger i Den Fynske Landsby 7.-8. og 9. årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud som mange landsbyer så ud på Fyn i 1800-tallet.

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har

Læs mere

Mødafrika.dk Filmproduktion

Mødafrika.dk Filmproduktion Lærervejledning - Identitet og fælleskaber Udarbejdet af Martin Cholewa Jørgensen Materialet er målrettet eleverne 8. og 9. Klasse i Samfundsfag og arbejder med kompetenceområdet; sociale og kulturelle

Læs mere

KOLONI- HISTORIER 25. AUGUST 30. DECEMBER 2017 MAGT OG AFMAGT

KOLONI- HISTORIER 25. AUGUST 30. DECEMBER 2017 MAGT OG AFMAGT KOLONI- HISTORIER 25. AUGUST 30. DECEMBER 2017 MAGT OG AFMAGT Kolonihistorier - magt og afmagt I år markeres 100 året for Danmarks salg af De Vest indiske Øer til USA - en oplagt lejlighed for Danmark

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Udskoling og ungdomsuddannelser Omer Fast Present Continuous 24/9 2016-8/1 2017 Dette undervisningsmateriale omhandler den israelsk-fødte og nu tyskbosatte kunster, Omer Fasts udstilling

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har været børneslaver

Læs mere

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014 En lærerguide KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling 4. oktober - 9. november 2014 Manuel Canu: From Wall to Floor, 2013 Introduktion Kære underviser I perioden 4. oktober til 9. november kan du og din

Læs mere

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk Øjnene der ser Dette undervisningsmateriale er udviklet af Louisiana Børnehus til projektet Afrika for børn. Materialet er gratis og frit tilgængeligt på www.afrikaforbørn.dk Skulpturer set med forskellige

Læs mere

En verden af i går. Det handler om kildearbejde og om at bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden. Undervisningsmateriale

En verden af i går. Det handler om kildearbejde og om at bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden. Undervisningsmateriale En verden af i går Det handler om kildearbejde og om at bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden Undervisningsmateriale Biler, cykler, busser og færger. Pokemon Go, beskeder og

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

Bo Lidegaard: Kolonier mig her og kolonier mig der. Et. 'Kolonihistorisk Center' kræver en afgrænsning af

Bo Lidegaard: Kolonier mig her og kolonier mig der. Et. 'Kolonihistorisk Center' kræver en afgrænsning af Bo Lidegaard: Kolonier mig her og kolonier mig der. Et 'Kolonihistorisk Center' kræver en afgrænsning af begrebets betydning. 5 I 2014 stiftedes en forening der vil arbejde mod etableringen af et kolonihistorisk

Læs mere

KOLONI- HISTORIER. Forberedende materiale klasse MAGT OG AFMAGT 1. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET

KOLONI- HISTORIER. Forberedende materiale klasse MAGT OG AFMAGT 1. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET KOLONI- HISTORIER Forberedende materiale 8.-10. klasse MAGT OG AFMAGT 1. DEL AF UNDERVISNINGSFORLØBET 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Kolonihistorier magt og afmagt Side 3 Undervisningsmaterialet Side 3 De Dansk

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer 4. 7. klasse Land: Indonesien, 2012 Sprog Indonesisk tale, danske undertekster Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel Cahaya Instruktion Jean Lee Varighed 10 min Niveau 4. 7. klasse Fag Dansk,

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klasse 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har været

Læs mere

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen Undervisnings- og inspirationsmateriale 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling - betydninger på tværs En samling: at bringe enkeltheder

Læs mere

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Randulf. Bogen består af to dele, en

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

IN SEARCH OF IDENTITY

IN SEARCH OF IDENTITY IN SEARCH OF IDENTITY Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering En jubilæumsgave til de tidligere Dansk Vestindiske Øer In Search of Identity 2017 er 100-året for

Læs mere

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN fra Radiodrama.dk Simba Det mig, der fordrer katten Avisen er ligesom vores ting Følgende materiale er udarbejdet, så man kan arbejde med det enkelte afsnit eller

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

DANSKE TROPEKOLONIER. Undervisningsforløb

DANSKE TROPEKOLONIER. Undervisningsforløb DANSKE TROPEKOLONIER Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Danske Tropekolonier 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

Lærervejledning [stx/hf]

Lærervejledning [stx/hf] Lærervejledning [stx/hf] Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkomne til undervisningsforløbet Stop slaveri! på Arbejdermuseet. Lærervejledningen er udarbejdet med det formål at styrke elevernes

Læs mere

Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013

Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013 Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013 Der arbejdes primært med bogen Historie 7 fra Gyldendal samt www.historiefaget.dk. Hertil kommer brug af film og andre medier. Uge 33-41

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

Lærervejledning. På sporet af familien Sørensen

Lærervejledning. På sporet af familien Sørensen Lærervejledning På sporet af familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet På sporet af familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Foto: Museum Vestsjælland

Foto: Museum Vestsjælland Målgruppe: Modtagelsesklasser (mellemtrinnet) Din historie - min historie - vores historie Fagområder: Dansk som andet sprog, historie Kort beskrivelse: Din historie - min historie - vores historie er

Læs mere

Forløb til Identitetsdannelse i det traditionelle, moderne og senmoderne samfund Hvorfor er du, som du er

Forløb til Identitetsdannelse i det traditionelle, moderne og senmoderne samfund Hvorfor er du, som du er Forløb til Identitetsdannelse i det traditionelle, moderne og senmoderne Hvorfor er du, som du er Forløbet er målrettet 1hf historie i KS-samarbejdet. Der er taget udgangspunkt i familiestruktur i forhold

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale 360 Undervisningsmateriale Dansk / Drama / Samfundsfag / Billedkunst Elevernes eksemplar E n f o r e s t i l l i n g a f : N i l s P. M u n k, A n d e r s V a l e n t i n u s D a m o g L a r s D a m m

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

Frihed, lighed, frivillighed

Frihed, lighed, frivillighed Frihed, lighed, frivillighed En god idé Vi havde gået rundt i Gellerupparken hele dagen, Robert Putnam, fire lokale embedsfolk og jeg. Robert Putnam er amerikaner og én af verdens mest indflydelsesrige

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

Drømmen om Kina. En faglig undersøgelse af samhandel mellem Danmark og Kina. Vælg en af de to opgaver. Målgruppe: klasse

Drømmen om Kina. En faglig undersøgelse af samhandel mellem Danmark og Kina. Vælg en af de to opgaver. Målgruppe: klasse Drømmen om Kina En faglig undersøgelse af samhandel mellem Danmark og Kina Målgruppe: 7. - 9. klasse Igennem mange 100 år har Danmark handlet med Kina. Som du kan lære i udstillingen Drømmen om Kina, har

Læs mere

Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst

Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Cao Fei, Whose Utopia, 2006-2007 Introduktion På udstillingen SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Introduktion Danmark under forvandling er et fotoprojekt hvor 14 fotografer er blevet bedt om at give deres bud på hvordan de ser det danske

Læs mere

Emne: Grænser og broer Migration. Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum

Emne: Grænser og broer Migration. Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum Emne: Grænser og broer Migration Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum Alt for ofte skjules migranternes virkelige historier bag kort, grafer og data. Vi hører sjældent migranternes

Læs mere

Guide til: Amager for ALLE. Amager for EN, En sjov og aktiv opdagelsestur for hele familien

Guide til: Amager for ALLE. Amager for EN, En sjov og aktiv opdagelsestur for hele familien Guide til: Amager for EN, Amager for ALLE En sjov og aktiv opdagelsestur for hele familien VELKOMMEN TIL EN SJOV OG SANSELIG TUR Byvandringen er en selvforvaltende tur, hvor de voksne deltagere er ansvarlige

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN af UFFE CHRISTOFFERSEN 2014 PORTRÆTTET og FARVEN Maleriet byder konstant på nye udfordringer. Den seneste opgave har været et portræt af tidligere regionrådsformand Vibeke

Læs mere

Syllabus for Historie i 7. klasse for skoleåret 2014-15

Syllabus for Historie i 7. klasse for skoleåret 2014-15 Uge Dato Dag Beskrivelse Sidetal 33 13-08-14 Ons Første Skoledag: Uddeling af bøger Del 1: Folket styrer Oldtidens Grækenland 14-08-14 Tor In Class Work: Kopi 1A: Påbegyndelse af Logbog, Introduktion:

Læs mere

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan Modul Indholdsmæssigt fokus Færdighedsmål Læringsmål Undervisningsaktivitet Tegn på læring 1 (1/3 lektion) 2 (1 2/3 lektioner) 3 4 Introduktion

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Foto: Brian Curt Petersen Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Niveau: 8.-10. klasse Formål: I skal få viden om, hvad en persons kønsidentitet er, og hvad den består

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Lærervejledning til før-opgaver til - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet.

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv til Et sprogskoleforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet. Opgaverne er tilrettelagt, så de

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

På jagt efter... Tre læremidler til brug i grundskolens historieundervisning. Lærervejledning

På jagt efter... Tre læremidler til brug i grundskolens historieundervisning. Lærervejledning På jagt efter... Tre læremidler til brug i grundskolens historieundervisning Lærervejledning Historien er et overstået kapitel. Det er præmissen for de tre læremidler På jagt efter... i Den Fynske Landsby.

Læs mere

JOAKIM ESKILDSEN: EN VERDEN JEG KAN TRO PÅ. Udstillingsperiode 22.05.2015-30.01.2016

JOAKIM ESKILDSEN: EN VERDEN JEG KAN TRO PÅ. Udstillingsperiode 22.05.2015-30.01.2016 JOAKIM ESKILDSEN: EN VERDEN JEG KAN TRO PÅ Udstillingsperiode 22.05.2015-30.01.2016 Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant Søren Kierkegaards Plads 1, København K Alle dage undtagen søndag: 10-19

Læs mere

Andrzej Wirth og Thomas Martius: Las Venice 5. - 6. april 2005

Andrzej Wirth og Thomas Martius: Las Venice 5. - 6. april 2005 Andrzej Wirth og Thomas Martius: Las Venice 5. - 6. april 2005 Ordet "Island" flakser med mellemrum henover væggene i Kanonhallens foyer. Den ene ende er fyldt med caféborde, som publikum sidder ved. Bagved

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM Kom så, Danmark Det nationale bliver ofte fremstillet og brugt på en måde, så det bringer nogle følelser frem hos en person. At have fokus på det nationale er ikke noget nyt, det er noget, der har været

Læs mere