Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest."

Transkript

1 Denne weekend har bekræftet, hvad vi allerede vidste: Det er dejligt at være liberal! Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Men det vigtigste ved dette landsmøde er den retning, som vi sammen lægger Den retning, som Venstre skal følge i de kommende år. Venstre skal fortsat være det parti, der bekymrer sig om danskernes arbejdspladser og deres skattebyrde. Venstre skal fortsat være Danmarks troværdige parti. Venstre skal fortsat være Danmarks reform-parti. Men reformer indebærer per definition, at man bygger videre. At man tænker nyt. Derfor skal vi i Venstre være Danmarks tanke-smedje. Det sted, hvor vi formulerer de konkrete ideer, der skal bringe Danmark videre ad reform-sporet. Her er der grund til optimisme. Danskerne er parat til reformer. Det reform-flertal, som Venstre i foråret fik smedet sammen, blev faktisk styrket ved valget. Desværre har et flertal i Folketinget peget på en statsminister, der slet ikke bryder sig om reformer i praksis. Derfor kan danskerne regne med lappeløsning på lappeløsning i de kommende år. Eller rettere: Den ene klodsede skat eller afgift efter den anden.

2 I de kommende år må vi leve med en rød regering, der kun vedtager de reformer, som i forvejen er aftalt eller planlagt Det bliver en regering, der holder Venstre ude af de betydende forlig, fordi regeringspartierne reelt ikke kan holde til at vedtage reformer. Og det bliver en regering, der stikker hovedet i busken, hver gang den støder på politisk ukorrekte problemer, der kræver lidt klar tale. Problemer med udlændinge. Problemer med dårligt opdragede børn og unge. Problemer med dalende almen dannelse. Det bliver en rød regering, der forholder sig passivt til Danmarks problemer. Jeg ved godt, at regeringen gør sig store anstrengelser for at fremstå meget blå. Det er ren overflade! Der er ikke en eneste reformtanke i regeringsgrundlaget, som de ikke har kopieret eller overtaget fra Venstre: - Førtidspensionsreform - SU reform - Skattereform - Tilbagetrækningsreform Misforstå mig nu ikke! Det glæder jeg mig over. Jo flere partier, som er enige med Venstre, jo bedre. Spørgsmålet er blot, hvor dybt enigheden stikker. Problemet er nemlig, at regeringsgrundlaget vil være det mest blå vi kommer til at se regeringen. Herfra vil Enhedslisten trække regeringen i rød retning og er i denne weekend i finansministeriet godt i gang med det. Med højere skatter og afgifter samt mere regulering vil de trække regeringen derud, hvor Ole Sohn og Pernille Rosenkranz-Thiel føler sig hjemme igen. Det bliver visionsløst. Det bliver åndløst. Og endnu værre: Det bliver håbløst.

3 Men sådan bliver det. Vi kommer til at krumme tæer gang på gang. Vi vil få lyst til at stikke fingrene i ørene igen og igen. Men det skal vi ikke. Vi skal tværtimod bruge det som en anspore - så vi lover hinanden gøre det meget, meget bedre, når vi selv kommer til magten igen. Nu handler det om, at Venstre bruger tiden i opposition så fornuftigt som muligt. Venstres opgave er sådan set meget enkel: Vi skal bruge tiden i opposition på at gøre os klar til at danne regering. Lige nu ser det temmelig enkelt ud. Vi kan jo bare trille tommelfingre og vente på, at den røde regering bryder sammen. Men det er ikke nok for os bare at vente. Vores nuværende forspring i meningsmålingerne må ikke blive en sovepude, som får os til at glemme idéudviklingen. Venstre skal have langt højere ambitioner. Vores opgave er ikke bare at forberede os på at sidde i ministerbiler. Vores opgave er at forberede de reformer, som vi vil gå til valg på - og de reformer som vi vil sætte i værk, når vi kommer til magten igen. Det tager tid. Det kræver omtanke. Det kræver ægte dialog Mange af jer har sikkert modtaget en rundspørge fra aviser, f.eks. her op til landsmødet.

4 I ved en af dem, hvor et dybt kompliceret politisk emne bliver reduceret til et 30 sekunders afkrydsningsskema. Noget i retningen af: er du tilhængere af mere overvågning eller friere rammer til terrorister? Rundspørger er de dovne journalisters redningsplanke. Hvor besvarelser fra ganske få ud af Venstres 450 vælgerforeninger med et marginalt flertal kan blive udlagt som Venstres dybeste strategi. Alle skal have ret til at lave deres nyheder, som de selv vil. Men jeg nægter at deltage i den forsimplende og fordummende parodi på politisk dialog. Jeg ønsker den ægte ideudveksling. Hvor vi taler sammen og i fællesskab udvikler Venstres politik. Ved at tale med hinanden og ved at lytte til hinanden. Derfor vil jeg gerne sige allerede nu: Der vil komme Venstre forslag, som efter præsentation skal finpudses, justeres og ændres. Der vil være tanker, som skal videreudvikles, når de testes af mødet med virkeligheden og Venstres medlemmer. Det vil ikke blive Venstres politikere, som efter et valg må undskylde for brudte løfter med, at de efter valget er blevet ramt af virkeligheden eller at de ikke har adgang til haven, hvor pengetræerne gror. Det overlader vi til den røde regering. Venstres ambition skal ikke være, at vi bare får magten, fordi de andre kludrer i det og fejler. Venstre skal have magten på et klart og velgennemtænkt reformprogram. Et program, som danskerne har givet os mandat til. Fordi danskerne forstår, hvad vi vil Og fordi danskerne har tillid til os. Der er en rum tid til næste valg. Vi er kun ved begyndelsen af ideudviklingsprocessen. Det er endnu alt for tidligt at lægge et nyt færdiggjort reformprogram på bordet.

5 Men her er nogle områder, som ny liberal politik kan bygge på: For det første skal det være tryggere at være dansker. Vi vil tilbage til, at politikerne ikke bare uden videre skal kunne sætte skatter og afgifter op. Vi vil tilbage til, at danskerne skal kunne disponere vores tid og vores arbejde uden ubehagelige overraskelser. Danskerne skal kunne bestemme mere over deres egne penge. Skatten skal ned. Det er med til at skabe vækst. Det er med til at skabe frihed for den enkelte. Men Venstre må tage til efterretning, at der i dag ikke længere er et flertal for skattestoppet. Desværre! Tværtimod siger skatteministeren med stolthed i stemmen, at alle afgifter løbende skal sættes op! Venstre skal forsøge at beskytte og skærme danskerne mest muligt mod en rød skattepolitik. At gøre regningen for borgere og virksomheder, så lille som muligt. Venstre ønsker ikke, at det skal være dyrere at være dansker, og det mål til vi forfølge i de forhandlinger, vi måtte få lov til at være med i. Også selv om det betyder, at vi ikke kan undgå alle forslag, som vi selv er imod. Sådan må det være, når flertallet bag skattestoppet er væk. For det andet skal vi være åbne over for, at andre opfatter os anderledes end vi selv, og lytte til deres vurdering. Venstre kan pege på, at vores udlændingepolitik har virket, og antallet af udlændinge, som har fået lov til at arbejde og studere i Danmark er 3 doblet. Men det ændrer ikke ved, at en række virksomheder har haft problemer med at få visum til deres kunder, leverandører eller medarbejder. Venstre kan pege på, at vi har gjort uddannelserne internationale, at danske unge har fået langt bedre hjælp til at studere i udlandet, og at vi har sikret flere internationale uddannelser og skoler i Danmark. Men det hjælper ikke de udenlandske specialister, som også er forældre, der skal bo, arbejde og leve steder, hvor vi endnu ikke har fået de internationale skoler på plads.

6 Venstre skal være kendt for at sikre danske virksomheders konkurrenceevne, for det er derigennem at vi sikrer arbejdspladser, lønkroner og grundlaget for et velstående samfund. Til det hører også at vi kan sikre virksomhederne gode rammer for deres udenlandske medarbejdere. For det tredje skal vi være mere selvstændige og uafhængige. Derfor skal vi fremme opsparing. Både til pension, til ældreservice og til andre former for velfærd. Reglerne for opsparing har været gennem store omvæltninger. Det har været nødvendigt for at nå andre vigtige mål, bl.a. en skattereform med markant lavere marginalskat. Men nu skal vi også være klar til at sige, at Venstre ikke vil med til at forringe opsparingsmulighederne yderligere. Tværtimod. Øget opsparing giver større selvstændighed, mere frihed og uafhængighed. Også i forhold til staten Og det må for min skyld gerne ske gennem trepartsforhandlinger. På den må kan vi selv være med til at løfte nogle af de opgaver, vi ellers har det med at lægge over i armene på det offentlige og dermed på skatteyderne. Dette er blot nogle strøtanker fra min hånd. Men alle i Venstre har en ret og en pligt til at bidrage. Vi lukker os ikke inde i noget sort tårn i et hotelværelse på Amager, højt hævet over resten af befolkningen. Venstre er det, som tidligere præsident Ronald Reagan kaldte det store telt. Det sted, hvor der er plads til alle med ambitioner om at bidrage et bedre samfund. Venstre er det sted, hvor vi smeder de reformer, som skal føre Danmark videre. Der kommer en tid efter kamelslugningen og ørkenvandringen og fatamorganaerne og reformtørken med Helle Thorning-Schmidt. Og mens Helle Thorning sluger sine kameler i ørkenen, tilbyder Venstre husly og ideudvikling inde i det store telt.

7 Venstre skal udnytte hvert eneste sekund, vi har, i de ganske få år, som vi vil tilbringe i opposition. Jeg glæder mig til, at Venstre igen får mulighed for at sidde i spidsen for Danmark. Venstre skal glæde sig til at få ansvaret tilbage Og Danmark kan glæde sig til at få Venstre tilbage.

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Fremtiden begynder i dag, som den gør hver dag. Den nyere danske tradition med at holde afslutningsdebat, selvom vigtige

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

PARTISEKRETÆR CLAUS RICHTERS MUNDTLIGE BERETNING TIL VENSTRES LANDSMØDE 2014. Når jeg står her og kigger ud over jer, så føler jeg mig stolt.

PARTISEKRETÆR CLAUS RICHTERS MUNDTLIGE BERETNING TIL VENSTRES LANDSMØDE 2014. Når jeg står her og kigger ud over jer, så føler jeg mig stolt. PARTISEKRETÆR CLAUS RICHTERS MUNDTLIGE BERETNING TIL VENSTRES LANDSMØDE 2014 Kun det talte ord gælder. Kære landsmøde Når jeg står her og kigger ud over jer, så føler jeg mig stolt. Stolt, fordi vi i Venstre

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN

ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN R E G E R I N G S G R U N D L A G OKTOBER 2011 REGERINGEN ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN R E G E R I N G S G R U N D L A G OKTOBER 2011 REGERINGEN ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN

Læs mere

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Regeringen, KL og Danske Regioner nedsatte i januar 2007 en arbejdsgruppe, som fik til opgave at formulere principper for god offentlig service. I

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

En møbelhandlers testamente

En møbelhandlers testamente EN MØBELHANDLERS TESTAMENTE En møbelhandlers testamente Inter IKEA Systems B.V. 1976-2013 1 At skabe en bedre hverdag for de mange mennesker ved at tilbyde et bredt sortiment af veldesignede og funktionelle

Læs mere

Det Konservative Folkepartis partiprogram. Giv ansvaret tilbage til borgerne

Det Konservative Folkepartis partiprogram. Giv ansvaret tilbage til borgerne Det Konservative Folkepartis partiprogram Giv ansvaret tilbage til borgerne Giv ansvaret tilbage til borgerne Det Konservative Folkepartis partiprogram Indhold Giv ansvaret tilbage til borgerne Det Konservative

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions- og kontanthjælpsreformerne

Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions- og kontanthjælpsreformerne Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions- og kontanthjælpsreformerne Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 2014 Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions-

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER

DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER EN KOMMENTAR TIL DOKUMENTARFILMSERIEN MIN BEDSTE LÆRER Foto: Stig Stasig Af Per Schultz Jørgensen Professor emer., dr. phil. Når talen er om den bedste lærer, man har haft,

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Det er også din boligforening Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Vi bor i forening Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer

Læs mere

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse ISSN 1901- Nr. 9 2008 Tema: MUS kom dybere i samtalen Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS Vi har tidligere peget på Medarbejder- Udviklings-Samtaler (MUS) som et dynamisk og kreativt redskab

Læs mere