Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB"

Transkript

1 MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Nyt fra klubben # Side 10 modellen. # 10 års fødselsdag # Noget for øjet # Rygter fra et remiseområde # Køreplanen # Godsvogne # Find 5 fejl # Peters Pillerier R 958. Spor 3 i Odense Foto.: Arne Kirkeby. Arkiv.: OMJK. Nr. 39. Juli

2 Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB Formand.: Michel Andersen Karlemosevej 119, 1/Th Køge. Tlf.: Kasserer.: Johnny Hyllested Karlemosevej 105, 1/Th Køge. Tlf.: Bestyrelsesmedlem.: Stig Froulund Karlemosevej 25, 3/Mf Køge. Tlf.: J I Kupevinduet eg takker for den overvældende modtagelse af det nye smudsblad, som Henning så smukt udtrykker det. Hva så dooo! Tja der er vel ikke så meget at sige til bladets situation, der er lidt flere sider og visse rubrikker er blevet lidt større. Især den med folk der bliver hængt ud (he he). N æste punkt har jeg virkelig glædet mig til at brænde af. I dette nummer vil man kigge forgæves efter artikelserien om Stationsudstyr, min ellers trofaste stofleverandør, har ikke haft tid (undskyld Michel, men jeg kunne bare ikke nære mig) T ing holder ikke længe nu om dage, vores næsten nye hjemmeside er afgået ved en blid og stille død, Peter (vores nye medlem) er dog i fuld gang med oprettelsen af den nye. Domænenavnet er det samme som hidtil Det er stadig Martin Mad Mand der styrer bogstaver og foto m.m. En af nyhederne på siden bliver at bladet bliver lagt ud på nettet som Pdf. Fil, det samme vil gælde gamle artikler fra min og andres hånd. Selve designet har Peter (vores nye m.. nåh det ved i godt) stået for. Flemming Kjær Drøsselbjergvej 42 A Slagelse. Tlf.: Jørgen Madsen Vesterled Slagelse. Tlf.: Klublokale.: Karlemosevej 87, Kld Køge. Hjemmeside.: Bank.: Nordea Torvet Køge. Reg. Nr Ktn Et sjældent foto af kældertrolden, sjældent fordi han holder mund. Bemærk i øvrigt det fine Frichs lokomotiv med en ordentlig r vogne, helt efter bogen når der er Beboerdag. Tilbage er blot at ønske jer god fornøjelse med læsning af smudsbladet og en rigtig god og solrig sommer. Redaktørius.

3 GODSVOGNE GODSVOGNE GODSVOGNE GODSVOGNE Der står noget på dem! N 203 med en dejlig stribe GODSVOGNE. Denne gang skal vi kigge lidt på hvad der står på dem, samt se på hvad mystiske tegn og bogstaver betyder. Foto.: Arne Kirkeby. Arkiv.: (OMJK). V i bruger en del energi i klubben, på at snakke påskrifter og nogen af os er nærmest lidt nørdet med emnet men lad det nu ligge. En vogns påskrifter, er dens identitet, for den trænede giver den de vigtigste oplysninger om vognens egenskaber. Oprindeligt var vognes påskrifter et meget lokalt fænomen, det blev kun anvendt af jernbaneselskabet internt, det gav ofte meget forskelligartede påskrifter og placeringer hos de forskellige jernbaneselskaber mange oplysninger stod kun på det lokale sprog, hvilket gjorde livet surt for medarbejderne, da man begyndte på grænseoverskridende trafik, landene imellem. Det blev hurtigt klart, at man måtte gøre noget. Det første der skete var overenskomster mellem nabolande, omkring 1900 indføres hjørnemarkering for trykluftbremser, i første omgang kun for trykluftledning. Med indførslen af Westinghouse og Knorr trykluftbremsen omkring 1910, kommer så også hjørnemarkering for bremsearten. Herefter bliver de fleste europæiske landes jernbaneforvaltninger, samlet i UIC ( Union Internationale des Chemins de fer ) Den internationale jernbaneunion. Unionen har bl.a. to forbund under sig, RIC som administrerer bestemmelser og personvognes konstruktion, løb m.m. og RIV der administrerer godsvognes konstruktion, løb, m.m. 1. verdenskrig satte samarbejdet noget i stå og først efter krigen, blev RIV (Regolamento Internazionale Veicoli) forbundet oprettet, forbundet lavede bestemmelser for kørsel med godsvogne over landegrænserne. Bestemmelserne var samlet i Overenskomst om gensidig benyttelse af godsvogne i international trafik Ifølge bestemmelserne skulle godsvogne til udlandskørsel forsynes med et såkaldt transitmærke et stort T i ramme, dette gjaldt indtil 1. januar hvor en ny (efterkrigsudgave) overenskomst blev udsendt i slutningen af 1947, med gyldighed fra Denne overenskomst grundlagde sådan set de moderne godsvogns regler og påskrifter og så vidt jeg kan se lagde man her grundstenen til computer påskrifterne som jeg jo nok synes er kedelige, men de er bestemt et godt værktøj for de professionelle brugere. S om noget nyt indførtes mærkning for hastighed, S for 100 km/t. SS for 120 km/t. vognenes revisionsfrister blev hævet fra 2 år, til 3 år for første revision og herefter 4 år for de efterfølgende. Endvidere blev vognenes transitmærkning ændret fra T i ramme til RIV i ramme. Hos DSB blev mærkningen ændret når vognen var til revision, i januar 1955 blev alle berørte vogne meldt ændret til RIV mærkningen, jeg vil gætte på at andre lande, fulgte nogenlunde samme procedure.

4 LITRA & NUMMER L itra er god latin og betyder bogstav, herhjemme har man stort set altid brugt bogstaver til at rubricere deres lokomotiver og vogne. Oprindeligt tog man bare fra en ende af og tildelte matriellet et bogstav i nogenlunde alfabetisk orden, Senere fik man den gode ide, at lade litra fortælle lidt om vognenes egenskaber og anvendelse, i vores tidsperiode ( ) var første bogstav Hovedlitra, der fortalte hvilken hovedgruppe vognen hører til. De efterfølgende Underlitra giver oplysninger om bremser, varme m.m. Danske litra udskilte sig fra øvrige landes litra ved at alle litra, hoved som underlitra var skrevet med kapitæler, det vil sige alle bogstaver var skrevet med stort, underlitra bare med mindre typer. (eks.: IKA eller HD) Som hovedlitra anvendte man ved DSB følgende.: Q, H og senere G.: Lukkede brunmalede godsvogne. I.: Hvidmalede lukkede godsvogne og egentlige kølevogne. P.: Åbne højsidede godsvogne. T.: Åbne lavsidede godsvogne. Z.: Private godsvogne, indlemmet i DSB vognparken. N ummer er vognens personlige navn og det blev selvsagt anvendt til at identificere den enkelte vogn, eller lokomotiv. Langt de fleste vognnumre var femcifret, de RIV mærkede privatvogne havde sekscifret nummer med et stort P bag nummeret og de indenlandske havde et femcifret nummer. QH I 1954, vognen er RIV mærket, alle påskrifter, dem der er synlige, er opsat efter 1948 bestemmelserne. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. Lad os kigge lidt på hvad man ellers kan hitte på en godsvogn i perioden (epoke IIIb). Figur 1. Viser hvad en vogns taravægt er, det vognen vejer uden last. Figur 2. Er det samme som figur 1. men sidder på vogne med skruebremse vogne, der har en skruebremsevægt, der er lavere end tara + last. Figur 5. Det liggende T, indført i 1948 sammen med bl.a. RIV mærket m. m. var starten på et godt, effektivt og let anvendeligt system af lastsignaturer. Det øverste felt angiver vognens last, inklusive eventuel vand og is. Det nederste angiver vognens lastgrænse, er det nederste felt ikke udfyldt, hvilket det ofte ikke var, er lastgrænsen last, plus op til 5 % overskridelse. Det kan lyde farligt, men lastens vægtansættelse havde som regel en rimelig bred sikkerhedsmargin. Figur 3. Fortæller om vognens bundflademål i m². Figur 4. Er lastens tilladte længde.

5 Figur viser forskellige udgaver af den lastsignatur der i 1953 afløste det liggende T, den åbne ABC signatur. Det nye ved ABC signaturen var, at man deri satte den på godsvognene, anførte lastangivelse i relation til visse, forud ansatte værdier for akseltryk.: A = akseltryk, indtil 16 tons B = akseltryk, over 16 tons, indtil 18 tons C = akseltryk, over 18 tons, indtil 20 tons Opdelingen i A, B & C strækninger gjorde det nemmere at beregne læsning af vogne, alt efter hvilke typer strækninger de skulle gennemløbe Figur 13. vognen må på etårig revisionsfrist, køre 120 km/t. forudsat last ikke overstiger vægten i øverste ramme. Figur 14. Private vogne var mærkede med P i ramme, efter vognnummeret. Figur 15. RIV mærket betyder at vognen overholder reglerne i RIV regulativerne. HV. Figur. 9. Det liggende L angav den største islast, i kølevogne. Figur 16. UIC mærket placeres under RIV mærket og betyder at vognen opfylder UIC byggebestemmelserne, som er noget mere vidtgående end RIV bestemmelserne. Figur 10. Rød trekant.: forsigtig rangering. HV. Figur 17. Vognen er en RIV standard vogn, bygget efter RIV normer. GV. Figur 11. Gult lyn, findes anbragt på gavle med højtsiddende platforme og adgangsstiger. HV. Figur 18. Signaturen angiver beholderens rum indhold m³, hektoliter eller liter. Figur 12. Vognen kan indsættes i tog med 100 km/t som højeste hastighed, forudsat at revisionsfristen ikke er overskredet og vognlasten ikke overstiger den, i signaturen angivne vægt. G. Figur 19. Mærket er placeret på beholdervogne og betyder at der er monteret skvulpeplader i beholderen, for at holde væsken mere i ro.

6 PB Et stærkt retoucheret foto, men det viser påskrifternes udseende før Foto.: Jbm. Figur 20. Dette symbol angiver for bogievogne, bogietap afstanden og for toakslede vogne, er det akselafstanden. Figur 26. Stor D, aluminiumsfarvet, er anbragt på vogne med Isothermos eller Athermos lejer, symbolet betyder, at olien er blevet skiftet i driften. HL. Figur 21. Vognen har svævende akselkasser, altså ingen egentlige akselgafler. HL. Figur 27. Betyder at vognen er udstyret med, internationalt udskiftelige dele. HL. Figur 22. Angiver den største metervægt i tons, hvis metervægten er over 4 tons. Figur Revisionssignatur i 3 udgaver, med angivelse af værksted og dato/år. Står der et 4 tal foran, er revisionen fireårig, hvis 4 tallet mangler og vognen er RIV mærket, er den indenlandsk, er den på fireårig revision og treårig på udenlandsk trafik, endelig hvis vognen ikke er RIV mærket og uden 4 tal, er det fireårig revision. L. HL. Figur 28. Uha, hvis først en vogn har fået denne signatur er enden nær, det betyder nemlig at den er udtaget til lejlighedsvis udrangering. Gad vide om dette symbol nogensinde er blevet anvendt? HL. Figur 29. Vognen må ikke passere rangerrygge, et vigtigt symbol i forbindelse med den daglige håndtering. HL. VL. Figur 30. Vognens længde, målt over pufferne. HL. L.

7 Figur 31. Symbol for aftagelige dele, A betegner aftagelige dele, 00 er antallet af dele og O er arten af delene. Figur 34. symbol på cylinderpuffers faste del, betyder at det er en ringfjederpuffer og at pufferstokken har 75 mm. vandring. Tallet angiver største puffertryk i tons. L. Figur 32. Symbolet er påsat vangen, a-a, b-b og c-c i meter, angiver den størst tilladte vægt fordelt over angivne meter. Figur 33. er signatur for smøring af vogne, gælder for vogne der er underlagt tidssmøring. L. Ved signatur tegningerne er der placeret forkortelser, der refererer til deres placering på vognen.: Til venstre på vognsiden. HV. Til højre på vognsiden. GV. På gavl, til venstre. L. På vangen. HL. Til højre på vangen. VL. Til venstre på vangen. P. På pufferhylsteret. P. HV. ZE En herlig vogn, med påskrifter opsat efter 1953 forskrifterne, helt normale er de nu ikke for DSB Danmark påskriften, ligner faktisk den skrifttype man anvendte da man indførte UIC påskrifterne i midten af 1960 og her er vi altså i Bemærk i øvrigt at vognen mangler den ene halvdel af en puffer, den ligger på bremseplatformen, foran navnepladen. Arkiv.: På Sporet.

8 Bremse markeringer O prindeligt bestod et togs bremser af et antal vogne udstyret med skruebremse og en bremsepasser, ved hjælp af fløjtesignaler fra lokomotivet, betjente bremsepasserne så skruebremsen på de pågældende vogne og bragtes toget til standsning. Selv om hastighederne dengang ikke var så store må det have krævet stor akkuratesse og erfaring af alle implicerede, at stoppe toget det ønskede sted. Indførslen af vacumbremsen var et stort skridt fremad, man fik en ensartet bremsning og hvis toget sprængtes, bremsede toget automatisk. I praksis viste det sig at selvom en bremseslange blev revet over og trykket i vacumslangen derved burde stige, med en bremsning til følge, formåede ejektoren på lokomotivet, ofte at opretholde tilstrækkeligt stort vacum, til at holde bremsen helt eller delvis løs, hvilket i sagens natur var særdeles uhensigtsmæssigt. I fald det handlede om en togsprængning, skulle de tabte vogne nok stoppe, her var der jo ingen vacum ejektor der kunne holde trykket nede, lokomotiv og resterende vogne kunne derimod risikere at kunne fortsætte uanfægtet. Tilmed var bremseeffekten ikke alt for stor. T rykluftbremsen tager sin start omkring århundredeskiftet og omkring 1910 indføres Westinghouse og Knorr bremsen, selv om de tekniske detaljer selvfølgelig har ændret sig gevaldigt, så er det principielt stadig det samme bremsesystem der anvendes i dag. Med indførslen af trykluftbremsen, opstod også behovet for markering af hvilket udstyr vognen havde og de, mine herskaber, hører så absolut med til hvad der står på en godsvogn. godt være udstyret med en skruebremse m.m. men altså ingen trykluftbremse. Foto Arne Kirkeby. Arkiv OMJK. Vogn med trykluftbremse G PB Denne vogn har foruden bremseledning og en trykluftbremse med bremsearten G, det kan ses af at hjørnemarkeringen nu er to hvide firkanter. I øvrigt er vognen læsset med juletræer og billedet er taget af Jørgen Guldbæk Christensen i Arkiv.: JMJK. Vogn med trykluftbremse G & P Vogn med bremseledning. QG Her er mærket anbragt på hjørne stolpen, en hvid firkant. Det betyder at vognen kun er udstyret med en gennemgående bremseledning, vognen kan IAL Det nederste hjørnemærke har her fået en spids der peger ned, det betyder at vognen er udstyret med en trykluftbremse der kan køre i bremseart G og P samt at den er internationalt godkendt, vogne er nyrevideret i 1952 og det bør bemærkes at begge aksler er med egerhjul. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK.

9 Vogn med trykluftbremse G & P ZF Her viser hjørnemærkerne, to firkantede og en med spids, at vognen er udstyret med en ikke internationalt godkendt, trykluftbremse, der kan køre i G som P bremse. Billedet er taget i Aarhus 1955 af Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. På tankvogne sad bremsemærkningen for det meste på litra og adresse pladerne, eller tanken. Arkiv.: På Sporet. N u har jeg ævlet om G og P bremser, måske det var på sin plads lige at ridse op hvordan og hvorledes, helt uden at gøre det til en større videnskab. På enhver jernbanevogn er der C 717 med godstog Ved Værslev Foto.: Svend Jørgensen Arkiv.: HGJK. monteret en gennemgående bremseledning, den skal, for at bremsen løser og toget kan køre, være pumpet op til 5 bar tryk, til bremseledningen er der koblet en styreventil der populært sagt lukker mere eller mindre tryk ind i bremsecylinderen, ved 5 bar i bremseledningen, er bremsen løs og ved 3,5 bar opnås største bremsecylinder tryk = maksimal bremseevne --- ja? Ok i P sænkes trykket hurtigst muligt, det vil sige man opnår den ønskede bremsning hurtigt, hvilket er ønskværdigt når det er et forholdsvis kort og hurtigt tog (hvem sagde Persontog?) Godstog er / var ofte lange med mange enheder, når man indleder en bremsning, sænker man trykket i bremseledningen med førerbremseventilen i lokomotivet og den luft der skal ud, for at sænke trykket til det ønskede niveau, skal ud gennem førerbremseventilen og det tager sin tid i et langt tog, i bremseart P vil det betyde at de forreste vogne vil bremse med fuld effekt før de bagerste overhovedet er begyndt, hvis det sker ved lave hastigheder, kan det betyde at de løse vogne forsøger at kravle over de bremsende vogne og det er noget rod. Den omvendte situation, man løser et stort godstog i fart (i bremseart P) så vil de forreste vogne være løse medens de bagerste stadig bremser alt det de har lært, hvis man så oven i købet sætter trækkraft på, ja så skal der vist ikke megen fantasi til at forestille sig en regulær togsprængning, det er også noget rod. I bremseart G er styreventilen populært sagt, meget længere om at udføre arbejdet, bremse eller løse, dette giver de sidste vogne bedre mulighed for at komme med, inden de første er oppe på fuldt bremsetryk. G bremsen er altså mere egnet til store godstog, fordi den skåner matriellet, prisen herfor er at den er langsommelig og meget vanskeligere at betjene og den har aldrig været elsket af personalet! En fartsænkning fra 80 km/t til 60 km/t kan let betyde toget holder stille inden bremsen er løs i hele toget, hvis ikke man har betjent bremsen rigtigt og jeg skal hilse fra nissen og sige at man prøver det et par gange før den ligger til højre benet. Se det var det korteste om trykluftbremsen jeg kunne, om det var forståeligt må i bedømme - godt min gamle underviser i trykluft ikke skal læse dette.

10 Find fem fejl På billedet herunder er der på snedig vis lavet fem fejl, jeres opgave er at finde dem, nogle er nemme andre er svære. Løsninger modtages gerne på klubaftener eller pr. post, , blandt de (mange) rigtige løsninger, udtrækkes en heldig vinder præmien er ud over den store ære, en fodtur til Sdr. Bjerge. Den rigtige løsning vil blive bragt i næste nummer god fornøjelse! Side 10 Modellen D er er gået inflation i side 9 modellen, artiklen om godsvogne fyldte mere end beregnet og Henning har forbudt mig at dele artiklerne så det tør jeg ikke! Altså må side 9 modellen skifte navn til side 10 modellen. S ide 9 Modellen er et kig fremad, på modeller vi med fryd kan forvente, at føje til samlingen. Fremdeles er det modeller der passer til vores epoke, ikke nødvendigvis danske også udenlandske vogne vil blive omtalt. har nu frigivet foto af de første prøvestøbninger af F maskinen og det ser vældig lovende ud. Lad mig lige repetere hvilke modeller vi kan vente os.: F 446. DC analog F 446. AC digital F 470. DC analog F 470. AC digital F 666. DC analog F 666. AC digital F 694. DC analog F 694. AC digital. Endvidere vil Felix Team ved Finn Lekbo få lavet en udgave af F maskinen med høj kulkasse, F 658. Om den kommer, samtidig med de øvrige F maskiner vides ikke, der vil (gud-ske-lov) ikke være lyddekoder fra starten af, mon ikke det vil komme og ellers er der nok en eller anden fingernem nørd, der får lavet noget, men der kan ikke være megen plads til krammet.

11 Første prøveskud af Hobby Trades F maskine, domen ser lidt for stor ud, men foto af forbilledet viser 0gså at domen er meget stor. Bortset fra det ser det meget lovende ud, vi kan vist roligt glæde os. Foto.: Hobby Trade. N æste personvogn er planlagt til et være litra CRM og CRS. Et rigtig godt valg, de har altid været stærkt ønsket og de er ret komplicerede at bygge selv og så er det nogle dejlige kasser, listebeklædte person vogne kan man aldrig få for mange af. Vognene er med lukkede endeperoner, man kan så håbe at versionen med åbne endeperoner også vil komme, der lægges ud med 7 varianter.: CRM CRM CRM CRM Styreledninger CRM Styreledninger CRS Styrevogn CRS Styrevogn. Planen er modellerne alle kommer i 4. kvartal i år, hvis alt går vel. Cad tegning af CRM vognen. Hobby Trade.

12 L idt overraskende agter Hobby Trade også at lave en model af kølevognen litra IKA, overraskende fordi ingen havde hørt noget og nu er den planlagt til 2. eller 3. kvartal i år det bliver et grimt år for tegnebøgerne!! Faktisk kan de være kommet før dette kan læses, personligt er det jo slaraffenland, flere hvide godsvogne guf siger jeg bare guf. Følgende varianter er planlagt.: DSB IKA 25188, hvid, epo III DSB IKA 25141, hvid, INTERFRIGO, epo III Q2/ Q2/ DSB IKA 25165, hvid, INTERFRIGO, epo III DSB IKA 25162, hvid, INTERFRIGO, epo III DSB Ics 11 RIV-IF 86 DSB , hvid, INTERFRIGO, epo IV DSB Ics 11 RIV-IF 86 DSB , hvid, INTERFRIGO, epo IV DSB Ics 21 RIV 86 DSB , Danefrost/Brugsen, hvid, epo IV DSB Ics 21 RIV 86 DSB , Danefrost/Brugsen, hvid, epo IV Q2/ Q2/ Q2/ Q2/ Q2/ Q2/ Cad tegning af IKA vognen. Hobby trade. S idst men absolut ikke mindst er modellen af PF og PFR en særdeles vigtig nyhed, især fordi emnet åbne danske godsvogne, stadig er lidt forsømt, så nu behøver en korrekt dansk åben godsvogn ikke at være en TH eller PB vogn. Med PF og PFR bliver vores indtryk et meget mere varieret billede på anlægget Godsvogns sæt 3 vogne Godsvogns sæt 3 vogne DSB PF 16395, brun, epo III DSB PFR 14554, platform, brun, epo III DSB PFR 14501, bremsehus, brun, epo III DSB PF 15226, brun, epo III DSB PFR 14205, platform, brun, epo III DSB PFR 14789, bremsehus, brun, epo III Q3/Q Q3/Q PFR med bremsehus. Hobby trade. I første omgang fås vognene kun i sæt med tre vogne, mon ikke de også vil dukke op som enkeltstyk. Et meget stort og ambitiøst program for 2011, man må ønske Hobby trade god vind i sejlene og håbe at de bliver forskånet for flere problemer.

13 Har et stærkt 2011 program, selv om en del af nyhederne først kommer Man præsenterede færdige modeller af CA, CR og CAR vognene på hobby messen 7 8. maj i Valby, støvet havde dårligt fået rejst sig før man præsenterede næste projekt DSB litra BL, det var DSB s første personvogn med den senere så udbredte Minden Deutz bogier og gummivulst overgang, der blev leveret 10 stykker i 1959 og atter 10 stykker i Den havde samme længde som CC vognen og meget brede vinduer, som gav mange kvaler med træk og vinduer der ikke kunne holdes lukket. Vognen var indrettet med såkaldte flysæder og opdelt i to storrum, fuldstændig som 1. klassevarianten litra AL, denne blev leveret i 1958 og havde de gamle 3 meter bogier og harmonika overgang (et oplagt emne for Heljan). BL i Fredericia, B L vognene blev meget anvendt i sorte lyntog og landsdeltog, så på trods af der kun var 20 stykker satte de deres tydelige præg på mange tog. Modellen står helt klart på min ønskeseddel. Foto.: Arne Kirkeby. Arkiv. OMJK. P å Hobby messen i Valby viste Heljan modellerne af CR og CAR, mange af forhandlerne havde også taget eksemplarer med til salg og hvilken model er CR og CAR ikke, det er fantastisk at man kan se en udvikling for hver ny model de laver. Hennings model af CAR 1283.

14 CA projektet er faktisk ret så omfattende, alle varianter er sat til levering i år! lad os se på udvalget.: CR CA CA CA CA CA CA CAE CAE CAE CAE Bdh CAR CAR CAR Brh Brh 283. Det er vist heldigt at man ikke skal have alle varianter, for bare få år siden troede vi ikke på at sådan en speciel vogn nogensinde ville blive lavet så kan vi lære det, kan vi. CV Fra MM Modeller, fremstillet af Hobby trade. M M Modeller er et forholdsvis nyt dansk firma, drevet af Mikkel Møller Nielsen. Firmaet gør sig i om og nybygninger, bemaling, patinering og meget andet. Firmaets hjemmeside fortæller hvad man kan, nu er man så også leveringsdygtig i fabriksfremstillede færdigmodeller. Modellen er fremstillet i samarbejde med Hobby trade, man har anvendt CU vognens undervogn, denne er 4,8 mm. kortere end CV vognen i 1:87, det er min eneste anklage mod en ellers dejlig vogn, der indtil videre fås med to forskellige numre. Det bliver spændende at se hvad firmaet bringer i fremtiden. 10 års Fødselsdag S øndag den 15 maj havde vi inviteret folk fra klubber, forretninger og producenter til at hjælpe os med at fejre klubbens 10 års fødselsdag. Folk var inviteret fra kl der kom hurtig nogle, snakken gik lystigt Jørgen, Johnny, Martin og undertegnede måtte modvilligt forlade det gode selskab, for selskabslokalet skulle gøres klar til spisning. Maden skulle også beredes, det tager sin tid, når gryderne er så store, faktisk tog det 2 stive timer at opvarme kødblandingen, tilsætte 2 liter fløde, koge 1 kg. Nudler og blande det sammen til noget Blah! Kl indfandt de sultne horder sig. Vi havde lavet tilmelding til spisning og vi var 25 der guffede en kæmpe svellegryde i sig, man fik en slev-fuld (størrelse XXL) og en flute der var ingen (der turde indrømme det) der gik sultne fra bordet! Inden man gjorde det (rejste sig) fik vi også kaffe og hjemmelavet

15 kage, to slags Drømmekage (fra Brovst) & Chokoladekage, man må indrømme at Martins nye komfur er meget dygtig. Endnu flere gæster. Der er mad i dem alle sammen! Bent, Thomas og artige Verner Der er mad i dem alle sammen! E fter den splendide middag med tilhørende kaffe & kage. Vendte vi tilbage til klublokalerne hvor vi hyggede os gevaldigt, et par timer mere. Gæster og indbyggere i skøn forening. H vad er en fødselsdag uden gaver, vi ved det ikke, for vi fik mange fine af slagsen. Til ære for de af jer der ikke kom/kunne være der KMK læserservice bringe en liste over de dejlige gaver.: Fra en Henrik PS fik vi klubbens første Rolls Royce (1:87!) Gersager Parkens Modeljernbane Klub gav os en stor fin bog med 500! Lokomotiver. Ped havde en masse af sine foto med, dem fik vi lov til at skanne. Peter ( Artige Verner) gav os en DSB vejledning for Mekaniske sikringsanlæg Per fra Epoke Modeller gav os et flot stråtækt hus og ikke mindre end tre folkevogns rugbrød med forskellige påtryk. Flemming Dam & Co havde en CD med foto fra hans eget færge byggeri og konstruktionstegninger af færgeleje med til os Sidst men så absolut ikke mindst, fik vi en model af færgen Dan af Henk, nu er vi simpelthen bare nødt til at anlægge en station med en enkeltsporet jernbane færge! Der skal fra os alle i KMK lyde en meget stor tak for gaverne og for udvist interesse og deltagelse i vores fødselsdag. Henks fine gave til os Flere gæster, læg lige mærke til at arbejdsbordet er ryddet helt op!

16 Rygter fra et Remise område! V elkommen til remiseområdet, rygternes arnested. Er det ikke fantastisk som forudsagt i sidste nummer af bladet, er gættelegen blevet en fænomenal succes. Alle deltog og (næsten) alle gættede rigtigt Henning syntes den var for svær og gættede selvfølgelig forkert, han er også altid på tværs. En så stor succes skal selvfølgelig følges op og denne gang er det virkelig en person af format, det drejer sig om, ligesom sidste offer er også han medlem af klubben. Han snakker ikke så meget som Henning (det er der ingen som kan!) og han ryger ikke, til gengæld elsker han god mad og nu får i ikke mere hjælp, kun et foto. Et ungdomsbillede af vores offer, et par år gammelt er det jo, men ganske vellignende kysen understreger på fornem vis personens værdighed. Musik S idste nummers udsagn om Johnnys musikalske evner, har afstedkommet vilde protester fra de øvrige medlemmer, Han har kun en tone her i livet og ud over den er falsk, så lugter den ilde Vi på redaktionen mener det er stærkt overdrevet, vi har set og navnlig hørt ham spille det meste af solen er så rød mor før han mistede trykket og nok så vigtigt, uden at spille falsk, Ok det med lugten var slet ikke så godt. Sporlowicz D et forlyder fra den lille men fattede kreds, at de har indset deres nederlag, disse storslåede mennesker erkender det umulige i deres håb, som en af dem sagde da sandheden gik op for dem Vi ved - vi er slået, det vil aldrig ske at han (Henning) vil tænke før han taler En udvikling er der dog sket, i det han (Henning) er begyndt at skrive og det næsten lige så meget som han taler. Her fattede den lille men fattede gruppe nyt håb, måtte

17 det være noget til bladet! Bare de ikke er for højtravende i deres håb. Nyt kursus? E rfaringerne har vist at der er behov for nye kurser til klubbens medarbejdere, hvem husker ikke de hårdt tiltrængte Støvsugerkurser vi gennemførte dengang en særdeles succesrig række kurser om betjeningen af dette komplicerede apparat. Det har vist sig at et Tænd for din loddekolbe kursus også kan gøre stor gavn, Madsen har gennemført kurset med særdeles godt resultat, han udtalte glad efter veloverstået prøve, Det kan jeg anbefale, jeg vidste ikke det var så nemt D en store succes har ansporet ledende kræfter i klubben til en hel serie af kurser også mere komplicerede, som Bær din tallerken & bestik over til vasken, efter at have tømt den for affald og skyllet delene af Et to dages kursus, men vi forventer os meget af det. Det er nu rart med et stort fotoarkiv, utroligt nok fandt jeg fotodokumentation for aftrykningen af Solen er så rød mor Billedet er taget tretiendedele af et sekund før trykket slap op. Minsandten om ikke vi havde et foto fra dengang Madsen var på støvsugerkursus, han ses her under aflæggelse af første prøve, Føring af manuel kost T opkurset vil være et Ryd op efter dig selv kursus, et meget krævende kursus som nok vil kræve mod og mandshjerte af deltagerne. Det overvejes i øjeblikket om det skal deles op i flere små kurser, eller det bare skal være et stort. Endelig har vi haft et specialkursus i kikkerten Ti stille og lyt men det blev alt for dyrt, idet undervisere forlangte 4000 % honorarstigning, da de blev præsenteret for deltagerlisten. De mumlede noget om at mod den slags, kæmper selv guderne forgæves gu ve hva de mente me ded? Jeg ved godt at hovmod står for fald, men drevet af mit store held i fotoarkivet, tænkte jeg at jeg også måtte kunne finde et billede af Sporlowicz der laver manuelt arbejde og vupti et mesterligt hattrick Kosøre banen D er er desværre ikke meget nyt fra Kosøre, sidst jeg hørte noget, var det vage formuleringer om trusler på livet og gå under jorden men kender jeg Nushane ret holder det ikke længe. Rygtesmeden

18 KØREPLANEN JULI KVARTAL Onsdag 06. Juli Byggeaften i klubben Onsdag 13. Juli Byggeaften i klubben Onsdag 20. Juli Byggeaften i klubben Onsdag 27. Juli Køre/byggeaften i klubben Onsdag 03. August Byggeaften i klubben Onsdag 10. August Byggeaften i klubben Onsdag 17. August Byggeaften i klubben Onsdag 24. August Køre/byggeaften i klubben Onsdag 05. September Byggeaften i klubben Onsdag 12. September Byggeaften i klubben Onsdag 19. September Byggeaften i klubben Onsdag 26. September Køre/byggeaften i klubben Sidste Lørdag i hver måned bygger vi, efter aftale, på anlægget. Peters Pillerier! V ores nye medlem, Peter Schack (Artige Verner) er en driftig herre, udover at være computer ørn pusler han med tog 1:1 og 1:87 I 1:87 har han tryllet lidt med noget man kunne kalde 3D print, det er blevet til en Köf og en arbejdstrolje. der basis for en større bestilling. At Peter har ild i r. kan måske illustreres med en lille sag som hans computer arbejder på og det er virkelig interessant hvis man kan få en flot overflade frem. Gl. MX. Ikke savle! Værsgo et stk. printet Köf - ikke ringe! G odt nok er overfladen ret ru, det er der råd for. En verden af muligheder, ligger åben med denne teknik for den er billig ca euro pr. stk. (300.-kr kr.) inkl. Fragt, dertil kommer så motor, gear, hjul og alt mulig tilbehør men bestemt noget der er interessant. Han har også fået lavet reservedele til vores Tillig sporskiftedrev, til ca kr. pr. styk, hvis de kan holde til mosten er Eller hvad med en trolje? heller ikke ringe!

19 Noget for øjet MA 460 i Randers Toget er helt nyt og meget fint, at det også gav DSB en masse bøvl er en helt anden historie og det behøver vi jo ikke spekulere på, medens vi nyder det dejlige billede. Foto.: Arne Kirkeby. Arkiv.: OMJK. Prøvestøbninger af kommende Heljan nyheder, øverst den ustyrligt dejlige CM vogn og herunder en ligeså lovende prøve på Triangel motorvognene det bliver den rene ruin! Foto.: Heljan.

20 I Noget for øjet vil KMK læserservice gerne introducere et nyt underpunkt Læs du ikke troede var muligt. Dette er nok bare resultatet af en lidt for hård opbremsning, selv om højden på læsset er lidt vel rigelig. Arkiv.: Dansk Jernbane Arkiv. Hennings drøm, den bliver dyr i tønder. Foto er fra 30erne på Dansk Soyakagefabrik. Også en af Hennings favoritter, gad vide om den vogn blev sluppet løs på strækningerne? Foto.: Ukendt.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF 500 011 A 1933.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF 500 011 A 1933. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 011 A 1933. Data ZF 500 011 A Ejer... : P. Christensen, Kolding. Driftperiode... :.1933-1941. Oprindelig Litra... : Eva? DR. Berlin 531 052 P. 1926-1933. Tidligere

Læs mere

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck Bryrup Vrads Thailandsk jernbane truck 1 Kære medlemmer i VMJK. Nu står sommeren for døren, dog er der problemer med sommer varmen, der er nok derfor, at vejret fra forårsmånederne genudsendes. I det sidste

Læs mere

Banedanmark - AML AML. Teknisk Drift

Banedanmark - AML AML. Teknisk Drift Banedanmark - AML 13.04.2015 AML Teknisk Drift Banedanmark Teknisk Drift Banedanmark Teknisk Drift AML Fortegnelse over største tilladte - akselafstand - akseltryk/aksellast - metervægt - læsseprofil på

Læs mere

I kælderen har vi døjet med vand fra loftet. Det ser ud til at dette nu er stoppet og bordene er tørre. Der kommer dog stadig vand ind ved væggen!

I kælderen har vi døjet med vand fra loftet. Det ser ud til at dette nu er stoppet og bordene er tørre. Der kommer dog stadig vand ind ved væggen! 1 Formanden har ordet Nu er efteråret kommet, hækken er klippet og haven gjort vinterklar, så hvad skal vinteren nu gå med. Det er selvfølgelig modeltog, at vi nu har de mange aftner til rådighed. Der

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF A 1933.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF A 1933. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 040 A 1933. 1:87 tegning ZF 500 040 A Tegner.: Henning Orlowicz. Data ZF 500 040 A Ejer... : P. Holm Nyland, Vejle. Driftperiode... :.1933-1954. Oprindelig Litra...

Læs mere

Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893

Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893 Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893 Litra JA > IA 1893 JA 4001-4004 1863 Randers JA 4005-4006 1865 Randers = 12 vogne type H 03 Data H 03 Længde over puffer 6716 mm Understel længde 5486 mm Akselafstand

Læs mere

Formanden orienterer

Formanden orienterer Nummer 1 2013 - årgang 39. I dette nummer: Formanden orienterer Formanden orienterer 1 Ferie!!!! 2 Parkering ved klubhuset 3 Hjemmesiden får nyt udseende 4 Igennem de seneste år har der været faldende

Læs mere

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon.

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon. Struer jernbaneklub Januar 2005 Mh 304 ved Struer MR center vest d.2004-09-18 samt formanden Egon. Bestyrelsen: Formand: Egon Petersen 97407433 Kasserer: Erik Linaa 97840687 Bestyrelsesmedlemmer: Kim Hansen

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Freja H0 Modeltog

Freja H0 Modeltog Freja H0 Modeltog www.freja-modeltog.dk Ombygning af Viessmann armsignalmaster med Freja Modeltogs armsignaler http://www.htmj.dk/tipstricksindx.htm Montering og Installation af Viessmann armsignal Jeg

Læs mere

VMJK har i en periode fået franskbrød/kage til kaffen klokken 21. Det ser ud til at det er faldet positiv ud, så indtil videre fortsættes dette.

VMJK har i en periode fået franskbrød/kage til kaffen klokken 21. Det ser ud til at det er faldet positiv ud, så indtil videre fortsættes dette. Formanden skriver Nu når bladene snart gulnes og falder af, blæsten kommer, altså den kolde blæst er det bedst at være inden dørs. Så er det godt vi har vores model tog og vores klub at mødes i. Der er

Læs mere

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe Forhistorie Jeg har altid haft en kærlighed for de store tog, dem man kan tage og føle på, og som ikke bliver væk imellem fingrene på en. Jeg har haft med spor G at gøre siden 1988, og har altid gået og

Læs mere

Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012

Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012 Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012 Lørdag den 27. oktober var der strålende solskinsvejr, og her mødtes en stor del af medlemmerne fra vores lille klub

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Arkiv: www.danskmodel.dk

Arkiv: www.danskmodel.dk DWA Hobby Nyhedsbrev januar 2008 Foto: Olaf Skov TKVJ åben godsvogn K 1710 m/ bremseplatform Lakeret i original brun farve med hvidt tryk. Passer perfekt til Hobbytrade s Q-vogne. Kan kun købes hos DWA

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 1, 2015

Nyhedsbrev nr. 1, 2015 Så er vinteren slut hos MY veterantog. Vi er i fuld gang med at planlægge årets ture og sørge for, at materiellet er køreklart. Så blev det tid til at udsende vores første nyhedsbrev i 2015. Vi regner

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar AFTER DARK Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar Ledende medarbejder, på den til tider udmærkede publikation "Tog 60", Steen Christensen, har efter mange

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Dommens dag. www.katbladet.dk. Skal Taxa 4x35 have det dyreste? Automatik i aften. Danmarks mest læste taxiblad. KAT-Bladet nr.1. 2011. 28.årg.

Dommens dag. www.katbladet.dk. Skal Taxa 4x35 have det dyreste? Automatik i aften. Danmarks mest læste taxiblad. KAT-Bladet nr.1. 2011. 28.årg. Danmarks mest læste taxiblad. KAT-Bladet nr.1. 2011. 28.årg. Dommens dag. Skal Taxa 4x35 have det dyreste? Taxa vs. Taxinævnet! x Automatik i aften www.katbladet.dk Side 1 Dommens dag. I den af Taxa 4x35

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Side: 03. ZF 500 022 II 1972. Interiør i ZF 500 022. Brande 1972..: Georg Schmidt. 1:87 tegning ZF 500 023 1953. Tegning viser vognens udseende ved levering i 1953. Tegning viser læsselemmene udført i

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

I FORENINGEN - SPOR 0. Nr.17. Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar

I FORENINGEN - SPOR 0. Nr.17. Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar I FORENINGEN - SPOR 0 Nr.17 Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar Den Københavnske S-bane har fra 1. oktober overtaget de 2 MJ rangerlokomotiver fra DSB.

Læs mere

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang.

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang. Tøserunden 2014. Mens nogle af ræserne er taget til Rügen Rund, andre til Italien ja, så er vi nogle stykker, der standhaftigt holder fast i at køre Tøserunden. Da jeg stod i startboksen spekulerede jeg

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver H0 NYHEDER 2014 M O D E L L E R PÅ V E J F R A T E G N E B O R D E T BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66 OBS: Fotos viser produktionsprøver AF med tagrytter AF-vognene

Læs mere

Det er ikke lige meget hvad du gjorde synger den danske musikduo, Ukendt kunstner, med taknemlighed, i deres nummer Daglige brød.

Det er ikke lige meget hvad du gjorde synger den danske musikduo, Ukendt kunstner, med taknemlighed, i deres nummer Daglige brød. Præd / høst / 2014 / sbk Det er ikke lige meget hvad du gjorde synger den danske musikduo, Ukendt kunstner, med taknemlighed, i deres nummer Daglige brød. Men det var helt lige meget hvad ham, som vi hørte

Læs mere

Struer jernbaneklub. Oktober 2005

Struer jernbaneklub. Oktober 2005 Struer jernbaneklub Oktober 2005 Så er Ag 68 kommet ud af remisen efter den har fået lavet rust i vognkassen og på taget samt blevet malet op og har fået DSB litrering med nummer 50 86 17-44 0 50-0. Bestyrelsen:

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Mange nationaliteter om bord er blevet almindeligt i mange skibe. Det stiller ekstra krav til kommunikation og forståelse af forskelligheder. 51 "Lade som om"

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Reportage sponsorer. DM4 Vejle.

Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Vejret viste sig fra sin pæneste side ved DM4 i Vejle, den første weekend i August. Banen i Vejle har et godt layout og er en fornøjelse at køre på. Desværre har de ingen

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Kapitel 61, Nu bor jeg i Kolding: (Banken sagde ikke noget, men de har sikkert også checket i CPRregisteret).

Kapitel 61, Nu bor jeg i Kolding: (Banken sagde ikke noget, men de har sikkert også checket i CPRregisteret). Kapitel 61, Nu bor jeg i Kolding: (Banken sagde ikke noget, men de har sikkert også checket i CPRregisteret). 360 Egen lejlighed i Kolding: Efter tre uger havde jeg så en adresse, mit personnummer og en

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

AFTER DARK. har styr på det. Billeder og Tekst kender vi intet til på Redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar.

AFTER DARK. har styr på det. Billeder og Tekst kender vi intet til på Redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar. AFTER DARK har styr på det hele Billeder og Tekst kender vi intet til på Redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar. After Dark er et Model-Jernbane blad hvor jonalister, reporter og Redaktøren opsaverer

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

H E L E E Nr 3 marts 2015

H E L E E Nr 3 marts 2015 H E L E E Nr 3 marts 2015 HELENENYT Nr. 3 (marts årgang 26) Plejehjemmet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Opstillingssporene fortsætter ind til rum 5, snart kommer der også spor foroven fra lokalbanen i rum 3.

Opstillingssporene fortsætter ind til rum 5, snart kommer der også spor foroven fra lokalbanen i rum 3. KMK Klubnyt Nyt fra klubben i juni måned 2017 07.06. 2017. Flemming havde fået lidt problemer med sin flotte Volvo, så Madsen måtte træde til og sørge for transporten af Flemming og Martin fra Slagelse

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år.

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Af Bernt Pedersen 573. På billedet ses min gamle 2000 MK 2 er som den så ud da jeg solgte den tilbage i 2007. Indkøbt i 1990 for 3500 solgt igen i 2007 for 3500 ---tak for

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Du må være med! -4. Børn må være med

Du må være med! -4. Børn må være med Du må være med! -4 Børn må være med Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning, at de er

Læs mere

Modelbygning som familie kursus hos AOF. Netbladet, hvor stort og hvor tit? et netblad, en hjemmeside og en mailgruppe. MBP netblad nr.

Modelbygning som familie kursus hos AOF. Netbladet, hvor stort og hvor tit? et netblad, en hjemmeside og en mailgruppe. MBP netblad nr. et netblad, en hjemmeside og en mailgruppe MBP netblad nr. 7, vinter 2003 Bag enhver tilfreds modeljernbane mand står en tålmodig kvinde. En mor, en søster, en veninde, en kæreste, en kone eller en datter

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul.

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Torsdag 2. august havde vi besluttet at vi skulle ud at køre i veterantog. Nicklas, Esben, mor, Jan, Pia, morfar

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Märklin digital: Indbygning af dekodere i lokomotiver, som ikke er forberedt til det!

Märklin digital: Indbygning af dekodere i lokomotiver, som ikke er forberedt til det! Märklin Digital indbygning af dekodere (1) Märklin digital: Indbygning af dekodere i lokomotiver, som ikke er forberedt til det! Det er enkelt at ombygge lokomotiver og togsæt, der er forberedt til indbygning

Læs mere

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed Kapitel 6 Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed 1 5 Hvordan har du det med tøj? Voxpop Jamilla Altså, jeg bliver selvfølgelig glad, når jeg arver tøj, og når jeg får noget. Det er rigtig dejligt Og

Læs mere

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 Indhold Information 2 Leder 3 Forsidebilledet 4 Ny bestyrelse 4 Campingvogn 5 Hjemmesiden 5 Fordrag

Læs mere

Nyhedsbrev november 2015 Nr. 79 8. årgang

Nyhedsbrev november 2015 Nr. 79 8. årgang Medlem af Dansk Model Jernbane Union Nyhedsbrev november 2015 Nr. 79 8. årgang Denne fine jernbanelampe har Lisbeth skænket klubben. MJK Limfjorden Nyhedsbrev 1 af 7 14/11 2015 Vores deltagelse i DMJU

Læs mere

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT STRÆKNING:SVENDBORGBANEN Et InterCity tog vejer 90 tons og skyder en tophastighed på 120 km/t. Så meget stål i så høj fart på et togspor udgør voldsomme kræfter. Ved at krydse sporet uden for de afmærkede

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

VMJK klubblad 1. kvartal 2012

VMJK klubblad 1. kvartal 2012 VMJK klubblad 1. kvartal 2012 Side 1 Nu er vi kommet godt ind i 2012, og jeg ønsker alle har haft en god jul med mange gode tog gaver og er kommet godt ind i 2012. På klubplan er vi kommet et godt stykke

Læs mere

Nyhedsbrev fra klynge 2

Nyhedsbrev fra klynge 2 Nyhedsbrev fra klynge 2 Så blev det til det sidste nyhedsbrev i år 2014. Den har stået på masser af julehygge i december måned, hvilket nyhedsbrevet også bærer præg af. Der har været en fantastisk opbakning

Læs mere

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 78 - Blomster som en rosengård 86 - Hvorledes skal jeg møde 89 - Vi sidder i mørket, i dødsenglens skygge 80 - Tak og ære være Gud 439 O, du Guds lam

Læs mere

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007 et netblad, en hjemmeside og en mailruppe Bag enhver tilfreds modeljernbane mand står en tålmodig kvinde. En mor, en søster, en veninde, en kæreste, en kone eller en datter MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Læs mere

Problemformulering Hvorfor leder det senmoderne menneske efter subkulturelle fællesskaber?

Problemformulering Hvorfor leder det senmoderne menneske efter subkulturelle fællesskaber? Problemformulering Hvorfor leder det senmoderne menneske efter subkulturelle fællesskaber? Tendenser (arbejdsspørgsmål): 1. At kunne forstå hvad der gør, at det senmoderne menneske søger ud i et subkulturelt

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

2006/1. Vogn med tip. DK Samlevejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas.

2006/1. Vogn med tip. DK Samlevejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas. 2006/1 DK Samlevejledning Vogn med tip Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - - post@texas.dk 1. Indholdsfortegnelse 2. Sikkerhedsforeskrifter...3 3. Identifikation...4

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Aabenraa Veteranbane April 2015 Informationer og gode råd om skinnecykling på Aabenraabanen 1/6

Aabenraa Veteranbane April 2015 Informationer og gode råd om skinnecykling på Aabenraabanen 1/6 Informationer og gode råd om skinnecykling på Aabenraabanen 1/6 Aabenraa Veteranbane Historie Aabenraa Veteranbane blev hjemmehørende i Aabenraa 16. august 1999 og opstod på resterne af Tønder-Tinglev

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk BRUGSPRØVEN Det kan være at du allerede er i gang med at træne din flat, for på nuværende tidspunkt er det vist for alvor gået op for dig hvor aktiv en flat er, og hvor mange numre den kan finde på at

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920

Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920 Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920 Litra PJ 1920 Scandia o/1480 04.07.1916: PJ 16620-16689 70 H Annulleret 1918 til fordel for o/1696 Scandia o/1481 04.07.1916: PJ 13990-14019 30 S Annulleret 1918 til

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen.

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen. 1 Konfirmationer 2012. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: Sl. 8 og Joh. 10.11-16.... Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og

Læs mere

201092 LG 201093 Ja Ny Lima DSB MR+MRD 4052 (Ep. IV) 288573 C Ja Ny Lima Collection DSB MR + MRD 4010+4210 Hvid (Ep.

201092 LG 201093 Ja Ny Lima DSB MR+MRD 4052 (Ep. IV) 288573 C Ja Ny Lima Collection DSB MR + MRD 4010+4210 Hvid (Ep. Mærke Nationalitet Type nr. Embalage Stand Lokomotiver H.C Models DSB MO 1835 (lbn 485) 7 Ja Ny Heljan DSB Litra E 994 (DC Digital) 45403 Ja Ny Heljan DSB Mx 1014 Ep. IV (DC Digital) 43721 Ja NY Heljan

Læs mere

Kapitel 62, Vamdrup og modellen af Vamdrup Grænsebanegård:

Kapitel 62, Vamdrup og modellen af Vamdrup Grænsebanegård: Kapitel 62, Vamdrup og modellen af Vamdrup Grænsebanegård: 365 Kongeaamuseet, Jernbanegade 7, der rummer lokalhistorisk Arkiv og Modellen af Vamdrup Grænsebanegård. Bygningen opførtes af Jydsk-Fynske Jernbaneselskab

Læs mere

Struer jernbaneklub. Juli 2005. Så har vi fået gang i Ardelt 121 den 220505 for første gang siden 230603 Mere herom inde i bladet.

Struer jernbaneklub. Juli 2005. Så har vi fået gang i Ardelt 121 den 220505 for første gang siden 230603 Mere herom inde i bladet. Struer jernbaneklub Juli 2005 Så har vi fået gang i Ardelt 121 den 220505 for første gang siden 230603 Mere herom inde i bladet. Bestyrelsen: Formand: Egon Petersen (ewp) 97407433 mobil nr.: 29820125 Kasserer:

Læs mere

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc epoulsem@youseepost.dk Mig bekendt er alle Regal Raptor baghjul ens, i hvert fald på dem vi kender fra 2005 og indtil 2007, det gælder således DD125-DD150-DD250 luft

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

Teknik. Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Sådan er linserne placeret:

Teknik. Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Sådan er linserne placeret: Generelt indtryk Zuiko 135mm f/3,5 er et objektiv må være et af de mindste 135mm objektiver fra fortidens analoge dage. Det vejer blot 190 gr. og rager kun 73mm ud fra dit kamera (med modlysblænden trukket

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Spillernavn Klub Transfer-sum Ole Madsen Skævinge 67.000 kr Otto Skævben Døllefjelde 9.000 kr Lars Larsen Sengeløse 187.000 kr Viggo Lund KGB 885 kr

Spillernavn Klub Transfer-sum Ole Madsen Skævinge 67.000 kr Otto Skævben Døllefjelde 9.000 kr Lars Larsen Sengeløse 187.000 kr Viggo Lund KGB 885 kr Word-6: Tabulatorer Tabulatorer i tekstbehandling bruges til at lave opstillinger af den slags, hvor tingene står pænt under hinanden. Tit forsøger folk at lave noget lignende ved at bruge mellemrums-tasten

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMJU.

Nyhedsbrev fra DMJU. Nyhedsbrev fra DMJU. 2. årgang nr. 6 december 2011 Billedet vises med tilladelse fra my1287 I denne søde juletid: Vi ønsker os nye tog under træet og på skinnerne.. Kontaktperson nyhedsbrev: Gert Frikke

Læs mere

1949 annonce. 1951 annonnce

1949 annonce. 1951 annonnce Bobbere,, choppere, e, originalitet og moderniseringer Dette lille indlæg kom jeg på, fordi jeg under oprydning, faldt over nogle gamle chopper-tegninger samt en ret dårlig kopi fra aprilnummeret af Skandinavisk

Læs mere