(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe."

Transkript

1 L 180/31 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/1216 af 23. juni 2017 om opstilling af kriterier for EU-miljømærket til maskinopvaskemidler (meddelt under nummer C(2017) 4240) (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN HAR under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 66/2010 af 25. november 2009 om EUmiljømærket ( 1 ), særlig artikel 8, stk. 2, efter høring af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn, og ud fra følgende betragtninger: (1) I henhold til forordning (EF) nr. 66/2010 kan produkter, hvis miljøbelastning er nedbragt gennem hele deres livscyklus, få tildelt EU's miljømærke. (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe. (3) I Kommissionens afgørelse 2011/263/EU ( 2 ) er der opstillet miljøkriterier og tilhørende krav til vurdering og verifikation for maskinopvaskemidler, som gælder indtil den 31. december (4) For at tage hensyn til den seneste markedsudvikling og den innovation, der har fundet sted i den mellemliggende periode, anses det for hensigtsmæssigt at opstille et revideret sæt miljøkriterier for denne produktgruppe. (5) De reviderede kriterier og de dertil hørende vurderings- og verifikationskrav bør gælde i seks år fra meddelelsen af denne afgørelse, idet der tages hensyn til innovationscyklussen for denne produktgruppe. Disse kriterier sigter mod at fremme produkter, der belaster vandøkosystemerne mindre, som indeholder en begrænset mængde farlige stoffer, er effektive og minimerer affaldsmængden ved at reducere emballagen. (6) Af hensyn til retssikkerheden bør afgørelse 2011/263/EU ophæves. (7) Producenter, hvis produkter har fået tildelt EU-miljømærket for maskinopvaskemidler på grundlag af kriterierne i afgørelse 2011/263/EU, bør indrømmes en overgangsperiode, der giver dem tid nok til at tilpasse deres produkter, så de opfylder de reviderede kriterier og krav. (8) Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 16 i forordning (EF) nr. 66/2010 VEDTAGET DENNE AFGØRELSE: Artikel 1 Produktgruppen»maskinopvaskemidler«omfatter ethvert maskinopvaskemiddel eller skyllemiddel, der henhører under anvendelsesområdet for Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2004 ( 3 ), der er markedsført og udelukkende bestemt til anvendelse i husholdningsopvaskemaskiner og i automatiske opvaskemaskiner, der er til erhvervsmæssig brug, som i størrelse og anvendelsesmåde svarer til husholdningsopvaskemaskiner. ( 1 ) EUT L 27 af , s. 1. ( 2 ) Kommissionens afgørelse 2011/263/EF af 28. april 2011 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til maskinopvaskemidler (EUT L 111 af , s. 22). ( 3 ) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2004 af 31. marts 2004 om vaske- og rengøringsmidler (EUT L 104 af , s. 1).

2 L 180/ Artikel 2 I denne afgørelse forstås ved: 1)»indholdsstoffer«: stoffer, der bevidst er tilsat, og biprodukter og urenheder fra råmaterialer i den endelige produktformulering (inklusive vandopløselig beskyttelsesfilm, når en sådan anvendes) 2)»primæremballage«: a) for enkeltdoser i en indpakning, der skal fjernes inden brug, indpakningen af enkeltdosen og den emballage, der er udformet som den mindste salgsenhed ved distribution til slutbrugeren eller forbrugeren på salgsstedet og herunder mærkning i givet fald b) for alle andre typer produkter den emballage, der er udformet som den mindste salgsenhed ved distribution til slutbrugeren eller forbrugeren på salgsstedet og herunder mærkning i givet fald 3)»mikroplast«: partikler af en størrelse under 5 mm af uopløselig makromolekylær plast, der opnås via en af følgende processer: a) en polymerisationsproces såsom polyaddition eller polykondensation eller en lignende proces, hvori der anvendes monomerer eller andre udgangsstoffer b) kemisk modifikation af naturlige eller syntetiske makromolekyler c) mikrobiel fermentering 4)»nanomateriale«: et naturligt, tilfældigt opstået eller fremstillet materiale, der består af partikler i ubundet tilstand eller som et aggregat eller som et agglomerat, og hvor mindst 50 % af partiklerne i den antalsmæssige størrelsesfordeling i en eller flere eksterne dimensioner ligger i størrelsesintervallet nm ( 1 ). Artikel 3 For at få tildelt EU-miljømærket i medfør af forordning (EF) nr. 66/2010 skal et maskinopvaskemiddel eller skyllemiddel tilhøre produktgruppen»maskinopvaskemidler«som defineret i denne afgørelses artikel 1 og opfylde kriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation, der er fastlagt i bilaget til denne afgørelse. Artikel 4 Kriterierne for produktgruppen»maskinopvaskemidler«og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til disse kriterier, gælder i seks år efter meddelelsen af denne afgørelse. Artikel 5 Produktgruppen»maskinopvaskemidler«får til administrative formål tildelt kodenummer 015. Artikel 6 Afgørelse 2011/263/EU ophæves. Artikel 7 1. Uanset artikel 6 bedømmes EU-miljømærkeansøgninger for produkter i produktgruppen»maskinopvaskemidler«på de betingelser, der er fastlagt i afgørelse 2011/263/EU, hvis de indgives før datoen for meddelelse af denne afgørelse. ( 1 ) Kommissionens henstilling 2011/696/EU af 18. oktober 2011 om definitionen af nanomaterialer (EUT L 275 af , s. 38).

3 L 180/33 2. Ansøgninger om tildeling af EU-miljømærket for produkter i produktgruppen»maskinopvaskemidler«, der indgives indtil to måneder efter datoen for meddelelse af denne afgørelse, kan enten baseres på kriterierne i afgørelse 2011/263/EU eller på kriterierne i denne afgørelse. Ansøgningerne bedømmes efter de kriterier, de bygger på. 3. Miljømærker, der er tildelt på grundlag af en ansøgning, der er bedømt ud fra kriterierne i afgørelse 2011/263/EU, kan anvendes i 12 måneder efter datoen for meddelelse af denne afgørelse. Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne. Artikel 8 Udfærdiget i Bruxelles, den 23. juni På Kommissionens vegne Karmenu VELLA Medlem af Kommissionen

4 L 180/ BILAG GENERELLE FORHOLD EU-MILJØMÆRKEKRITERIER Kriterier for tildeling af EU-miljømærket til maskinopvaskemidler KRITERIER 1. Krav til dosering 2. Toksicitet for organismer, der lever i vand 3. Bionedbrydelighed 4. Bæredygtig sourcing af palmeolie, palmekerneolie og heraf afledte produkter 5. Stoffer, hvis anvendelse er udelukket eller begrænset 6. Emballage 7. Brugsegnethed 8. Brugerinformation 9. Oplysninger på EU-miljømærket VURDERING OG VERIFIKATION a) Krav Der er anført specifikke vurderings- og verifikationskrav ved hvert kriterium. Når ansøgeren skal forelægge kompetente organer erklæringer, dokumentation, analyser, prøvningsrapporter eller andet belæg for, at kriterierne er opfyldt, kan dette materiale stamme fra ansøgeren og/eller dennes leverandør(er) alt efter tilfældet. De kompetente organer skal fortrinsvis anerkende attester udstedt af organer, der er akkrediteret i overensstemmelse med relevante harmoniserede standarder for prøvnings- og kalibreringslaboratorier, og verifikationer af organer, som er akkrediteret i overensstemmelse med de harmoniserede standarder for organer, der certificerer produkter, processer og serviceydelser. Akkreditering udføres i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 ( 1 ). Der kan i givet fald anvendes andre prøvningsmetoder end dem, der er anført for de enkelte kriterier, hvis det kompetente organ, der vurderer ansøgningen, accepterer, at de er ækvivalente. De kompetente organer kan om nødvendigt kræve supplerende dokumentation og foretage uafhængig verifikation eller kontrolbesøg på stedet. Det er en forudsætning, at produktet opfylder alle relevante lovkrav i det eller de lande, hvor det påtænkes markedsført. Ansøgeren skal afgive en erklæring om, at produktet opfylder dette krav. Listen i databasen for vaskemiddelingredienser»detergent Ingredient Database«(DID-listen), der findes på EUmiljømærkets websted, indeholder de oftest benyttede indholdsstoffer i rengøringsmidler og kosmetik. Den skal anvendes som grundlag for beregning af det kritiske fortyndingsvolumen (CDV) og til vurdering af indholdsstoffernes bionedbrydelighed. For stoffer, der ikke optræder på DID-listen, gives der anvisninger på, hvordan de relevante data beregnes eller ekstrapoleres. ( 1 ) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 339/93 (EUT L 218 af , s. 30).

5 L 180/35 Listen over alle indholdsstoffer skal forelægges det kompetente organ med angivelse af handelsbetegnelse (hvis den findes), kemisk navn, CAS-nr., DID-nr., anvendt mængde, samt funktion og form, der forefindes i den endelige produktformulering (herunder vandopløselig beskyttelsesfilm, hvis en sådan anvendes). Konserverings-, farve- og duftstoffer skal angives uanset deres koncentration. Andre indholdsstoffer skal angives ved koncentrationer på 0,010 vægtprocent eller derover. Alle tilstedeværende indholdsstoffer i form af nanomaterialer skal tydeligt i listen med ordet»nano«i parentes. Der skal for hvert angivet indholdsstof forelægges sikkerhedsdatablade (SDS) i overensstemmelse med Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 ( 1 ). Findes der ikke et SDS for et individuelt stof, fordi det indgår i en blanding, skal ansøgeren forelægge SDS for blandingen. b) Målegrænser Alle indholdsstoffer skal opfylde miljøkriterierne som fastlagt i tabel 1. Tabel 1 Grænseniveauer for indholdsstoffer opdelt på kriterier for maskinopvaskemidler (i vægtprocent) Kriteriets betegnelse Overfladeaktive stoffer Konserveringsmidler Farvestoffer Duftstoffer Andet (f.eks. enzymer) Toksicitet for organismer, der lever i vand 0,010 0,010 Bionedbrydelighed Overfladeaktive stoffer Organiske stoffer 0,010 0,010 Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant 0,010 Bæredygtig sourcing af palmeolie 0,010 Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant 0,010 Specificerede stoffer, der ikke må anvendes eller kun må anvendes i begrænset omfang Farlige stoffer 0,010 0,010 0,010 0,010 0,010 Stoffer, der ikke må anvendes eller kun må anvendes i begrænset omfang Særligt problematiske stoffer Duftstoffer Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Konserveringsstoffer Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Farvestoffer Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Enzymer Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant (*) Ved» grænse«forstås: alle bevidst tilsatte stoffer, biprodukter og urenheder fra råmaterialer, uanset deres koncentration (analytisk detektionsgrænse). N/A ikke-relevant (N/A = not applicable). ( 1 ) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH), om oprettelse af et europæisk kemikalieagentur og om ændring af direktiv 1999/45/EF og ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 793/93 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1488/94 samt Rådets direktiv 76/769/EØF og Kommissionens direktiv 91/155/EØF, 93/67/EØF, 93/105/EF og 2000/21/EF (EUT L 396 af , s. 1).

6 L 180/ REFERENCEDOSERING Følgende dosering anvendes som referencedosering med henblik på beregningerne, hvormed det søges godtgjort, at EUmiljømærkekriterierne overholdes, og ved prøvning af rengøringsevne. Maskinopvaskemiddel Skyllemiddel Højeste dosering, som anbefales af fabrikanten til opvask af 12 normalt snavsede kuverter under normale forhold (»wash«) som fastlagt i EN (angivet i g/vask eller ml/vask) 3 ml/vask Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge produktets etiket eller en brugervejledning med angivelse af doseringsvejledning. Kriterium 1 Krav til dosering Referencedoseringen må ikke overstige følgende mængder: Produkttype Dosering (g/vask) Opvaskemiddel med én funktion 19,0 Opvaskemiddel med flere funktioner 21,0 Skyllemidler er undtaget fra dette krav. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge produktets etiket med angivelse af doseringsvejledning og dokumentation, der angiver densiteten (g/ml) af flydende produkter og geler. Kriterium 2 Toksicitet for organismer, der lever i vand Produktets kritiske fortyndingsvolumen (CDV kronisk ) må ikke overskride følgende grænseværdier for referencedoseringen: Produkttype CDV-grænse (l/vask) Opvaskemidler med én funktion Opvaskemidler med flere funktioner Skyllemiddel Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge beregningen af produktets CDV kronisk. Der findes et regneark til beregning af CDV kronisk -værdien på EU-miljømærkets websted. CDV kronisk -værdien beregnes for hvert af produktets indholdsstoffer (i) ved følgende formel: hvor: dosering(i): DF(i): TF kronisk (i): CDV kronisk ¼ X CDVðiÞ ¼ X DFðiÞ doseringðiþ TF kronisk ðiþ vægten (g) af stof (i) i referencedoseringen nedbrydningsfaktor for indholdsstof (i) kronisk toksicitetsfaktor for indholdsstof (i)

7 L 180/37 Værdierne for DF(i) og TF kronisk (i) skal tages fra DID-listen, del A, nyeste udgave. Hvis et indholdsstof ikke er opført i del A, skal ansøgeren anslå værdierne ifølge den fremgangsmåde, som beskrives i samme listes del B, og vedlægge den tilhørende dokumentation. Kriterium 3 Bionedbrydelighed a) Overfladeaktive stoffers bionedbrydelighed Alle overfladeaktive stoffer skal være let bionedbrydelige (under aerobe forhold). Alle overfladeaktive stoffer, der er klassificeret som værende farlige for vandmiljøet: akut, kategori 1 (H400) eller kronisk kategori 3 (H412) i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1272/2008 ( 1 ), skal derudover også være anaerobt bionedbrydelige. b) Organiske forbindelsers bionedbrydelighed Indholdet af organiske stoffer i produktet, der ikke er aerobt bionedbrydelige (ikke let bionedbrydelig, anbo) og/eller anaerobt ikke-bionedbrydelige (annbo), må ikke overstige følgende grænser for referencedoseringen: Produkttype anbo (g/vask) annbo (g/vask) Maskinopvaskemidler 1,00 3,00 Skyllemidler 0,15 0,50 Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge dokumentation for bionedbrydeligheden af overfladeaktive stoffer og for beregningen af produktets anbo og annbo. Der findes et regneark til beregning af anbo- og annbo-værdier på EU-miljømærkets websted. Der skal henvises til den nyeste udgave af DID-listen for både overfladeaktive stoffers nedbrydelighed og anbo- og annbo-værdier for organiske forbindelser. For indholdsstoffer, der ikke er opført i DID-listens del A, opgives relevante oplysninger fra litteratur, andre kilder eller relevante prøvningsresultater til dokumentation for, at stofferne er aerobt og anaerobt bionedbrydelige, jf. samme listes del B. Foreligger der ikke dokumentation for nedbrydelighed, jf. ovenfor, kan andre indholdsstoffer end overfladeaktive stoffer undtages fra kravet om anaerob nedbrydelighed, hvis et af tre følgende alternativer er opfyldt: 1) det er let nedbrydeligt med lav adsorption (A < 25 %) 2) det er let nedbrydeligt med høj desorption (D > 75 %) 3) det er let nedbrydeligt og ikke-bioakkumulerende ( 2 ). Test af adsorption/desorption skal gennemføres i overensstemmelse med OECD-retningslinje 106. Kriterium 4 Bæredygtig sourcing af palmeolie, palmekerneolie og heraf afledte produkter Indholdsstoffer i produkterne, der stammer fra palmeolie eller palmekerneolie, skal anskaffes fra plantager, der opfylder kravene i en certificeringsordning for bæredygtig produktion, som støttes af multiinteressentorganisationer med en bred medlemsskare, herunder NGO'er, erhvervsliv og statslige myndigheder, og som tager højde for miljøpåvirkninger, bl.a. på jordbund, biodiversitet, lagret af organisk kulstof i jorden og bevarelse af naturressourcer. ( 1 ) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1272/2008 af 16. december 2008 om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger og om ændring og ophævelse af direktiv 67/548/EØF og 1999/45/EF og om ændring af forordning (EF) nr. 1907/2006 (EUT L 353 af , s. 1). ( 2 ) Et farvestof anses for ikke at være bioakkumulerende, hvis BCF < 100 eller log K ow < 3,0. Hvis både BCF- og log K ow -værdier foreligger, anvendes den største målte BCF-værdi.

8 L 180/ Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge dokumentation i form af tredjepartscertificering og sporbarhedscertificering af, at den palmeolie og palmekerneolie, der anvendes til fremstilling af indholdsstofferne, hidrører fra bæredygtigt forvaltede plantager. Der accepteres bl.a. RSPO-certifikater (der bygger på identitetsbevarelse, adskillelse eller massebalance) og alle tilsvarende eller strengere ordninger for bæredygtig produktion. For kemisk afledte produkter af palmeolie og palmekerneolie accepteres godtgørelse af bæredygtighed ved hjælp af book-and-claim-systemer såsom GreenPalm-certifikater eller tilsvarende ved at forelægge ACOP-opgivne mængder af GreenPalm-certifikater, som er indkøbt og indløst i løbet af den seneste årlige handelsperiode. Kriterium 5 Stoffer, hvis anvendelse er udelukket eller begrænset a) Specifikke stoffer, hvis anvendelse er udelukket eller begrænset i) Stoffer, der ikke må anvendes Nedennævnte stoffer må ikke indgå i produktformuleringen uanset koncentrationen: alkylphenolethoxylater (APEO) og andre alkylphenolderivater atranol chloratranol diethylentriaminpentaeddikesyre (DTPA) ethylendiamintetraeddikesyre (EDTA) og salte heraf formaldehyd og formaldehydfrigørere (f.eks. 2-brom-2-nitropropan-1,3-diol, 5-brom-5-nitro-1,3-dioxan, natriumhydroxylmethylglycinat, diazolidinylurinstof), bortset fra urenheder af formaldehyd i overfladeaktive stoffer baseret på polyalkoxy-kemi op til en koncentration på 0,010 vægtprocent i indholdsstoffet glutaraldehyd hydroxyisohexyl-3-cyclohexencarboxaldehyd (HICC) mikroplast nanosølv nitromoskus og polycyklisk moskus fosfater perfluorinerede alkylater kvaternære ammoniumsalte, der ikke er let bionedbrydelige reaktive chlorforbindelser rhodamin B natriumhydroxylmethylglycinat triclosan 3-iod-2-propynyl-butylcarbamat. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse, der bakkes op af erklæringer fra leverandører i givet fald, hvori det bekræftes, at de opregnede stoffer ikke indgår i produktformuleringen uanset koncentration. ii) Stoffer, hvis anvendelse er underlagt begrænsninger Nedennævnte stoffer må ikke indgå i produktformuleringen over de angivne koncentrationer: 2-methyl-2H-isothiazol-3-on: 0,0050 vægtprocent 1,2-benzisothiazol-3(2H)-on: 0,0050 vægtprocent 5-chlor-2-methyl-4-isothiazolin-3-on/2-methyl-4-isothiazolin-3-on: 0,0015 vægtprocent

9 L 180/39 Det samlede fosforindhold (P) beregnet som grundstof skal begrænses til: 0,20 g/vask for maskinopvaskemidler 0,030 g/vask for skyllemidler Duftstoffer, der er undergivet oplysningskravet i forordning (EF) nr. 648/2004, må ikke forekomme i mængder 0,010 vægtprocent pr. stof. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge følgende oplysninger: a) Hvis der anvendes isothiazolinoner en underskrevet erklæring om overensstemmelse, der bakkes op af erklæringer fra leverandører i givet fald, hvori det bekræftes, at indholdet af anvendte isothiazolinoner ligger på eller under den fastsatte grænse. b) En underskrevet erklæring om overensstemmelse, der bakkes op af erklæringer fra leverandører i givet fald, hvori det bekræftes, at den samlede mængde af grundstoffet fosfor ligger på eller under den fastsatte grænse. Erklæringen skal underbygges af beregningerne af produktets samlede indhold af fosfor. c) En underskrevet erklæring om overensstemmelse, der bakkes op af erklæringer fra leverandører i givet fald, hvori det bekræftes, at duftstoffer, der er undergivet oplysningskravet i forordning (EF) nr. 648/2004, ikke forefindes i mængder over de fastsatte grænser. b) Farlige stoffer i) Slutprodukt Slutproduktet må ikke være klassificeret og mærket som værende akut toksisk, som et specifikt målorgangiftstof, som respiratorisk sensibiliserende eller hudsensibiliserende, eller kræftfremkaldende, mutagen, reproduktionstoksisk eller farligt for vandmiljøet som defineret i bilag I til forordning (EF) nr. 1272/2008 og i overensstemmelse med listen i tabel 2. ii) Indholdsstof Produktet må ikke indeholde indholdsstoffer med en koncentrationsgrænse på eller over 0,010 vægtprocent i slutproduktet, som opfylder kriterierne for at være klassificeret og mærket som værende toksisk, farligt for vandmiljøet som respiratorisk sensibiliserende eller hudsensibiliserende, kræftfremkaldende, mutagen eller reproduktionstoksisk i overensstemmelse med bilag I til forordning (EF) nr. 1272/2008 og i overensstemmelse med listen i tabel 2. Hvis de er strengere, finder de generiske eller specifikke koncentrationsgrænser, der er fastlagt i overensstemmelse med artikel 10 i forordning (EF) nr. 1272/2008, anvendelse med forrang. Tabel 2 Begrænsende faresætninger og deres inddeling Akut toksicitet Kategori 1 og 2 Kategori 3 H300: Livsfarlig ved indtagelse H301 Giftig ved indtagelse H310 Livsfarlig ved hudkontakt H330 Livsfarlig ved indånding H304 Kan være livsfarligt, hvis det indtages og kommer i luftvejene H311 Giftig ved hudkontakt H331 Giftig ved indånding EUH070 Giftig ved kontakt med øjnene Specifik målorgantoksicitet Kategori 1 Kategori 2 H370 Forårsager organskader H372 Forårsager organskader ved længerevarende eller gentagen eksponering H371 Kan forårsage organskader H373 Kan forårsage organskader ved længerevarende eller gentagen eksponering

10 L 180/ Sensibilisering ved indånding og hudsensibilisering Kategori 1A/1 Kategori 1B H317 Kan forårsage allergisk hudreaktion H334 Kan fremkalde allergi- eller astmasymptomer eller åndedrætsbesvær ved indånding H317 Kan forårsage allergisk hudreaktion H334 Kan fremkalde allergi- eller astmasymptomer eller åndedrætsbesvær ved indånding Kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske stoffer Kategori 1A og 1B Kategori 2 H340 Kan forårsage genetiske defekter H350 Kan fremkalde kræft H341 Mistænkt for at forårsage genetiske defekter H351 Mistænkt for at fremkalde kræft H350i Kan fremkalde kræft ved indånding H360F Kan skade forplantningsevnen H360D Kan skade det ufødte barn H360FD Kan skade forplantningsevnen. Kan skade det ufødte barn H361f Mistænkes for at skade forplantningsevnen H361d Mistænkes for at skade det ufødte barn H361fd Mistænkes for at skade forplantningsevnen. Mistænkes for at skade det ufødte barn H360Fd Kan skade forplantningsevnen. Mistænkes for at skade det ufødte barn H362 Kan skade børn, der ammes H360Df Kan skade det ufødte barn. Mistænkt for at skade forplantningsevnen Farlig for vandmiljøet Kategori 1 og 2 Kategori 3 og 4 H400 Meget giftig for vandlevende organismer H410 Meget giftig for vandlevende organismer, med langvarige virkninger H412 Skadelig for vandlevende organismer, med langvarige virkninger H413 Kan forårsage langvarige skadelige virkninger for vandlevende organismer H411 Giftig for vandlevende organismer, med langvarige virkninger Farlig for ozonlaget H420 Farlig for ozonlaget Dette kriterium gælder ikke for indholdsstoffer, som er omfattet af artikel 2, stk. 7, litra a) og b), i forordning (EF) nr. 1907/2006, som fastlægger kriterier for undtagelse af stoffer i samme forordnings bilag IV og V fra krav vedrørende registrering, downstream-brugere og evaluering. For at afgøre, om denne undtagelse finder anvendelse, skal ansøgeren screene alle indholdsstoffer, som forekommer i en koncentration på over 0,010 vægtprocent. Stoffer og blandinger, der er angivet i tabel 3, er undtaget fra kriterium 5, litra b), nr. ii).

11 L 180/41 Tabel 3 Undtagne stoffer Stof Overfladeaktive stoffer Subtilisin Enzymer (*) NTA som urenhed i MG og GL (**) Faresætning H400 Meget giftig for vandlevende organismer H412 Skadelig for vandlevende organismer, med langvarige virkninger H400 Meget giftig for vandlevende organismer H411 Giftig for vandlevende organismer, med langvarige virkninger H317 Kan forårsage allergisk hudreaktion H334 Kan fremkalde allergi- eller astmasymptomer eller åndedrætsbesvær ved indånding H351 Mistænkt for at fremkalde kræft (*) Herunder stabilisatorer og andre hjælpestoffer i præparaterne. (**) I koncentrationer, der er lavere end 0,2 % i råmaterialet, forudsat at den samlede koncentration i det endelige produkt er lavere end 0,10 %. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal godtgøre, at dette kriterium er opfyldt for slutproduktet og for alle indholdsstoffer, der forefindes i en koncentration på mere end 0,010 vægtprocent i slutproduktet. Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse støttet af erklæringer fra leverandører i givet fald eller SDS til bekræftelse af, at ingen af disse stoffer opfylder kriterierne for klassificering med en eller flere af faresætningerne i tabel 2 i den eller de former og fysiske tilstandsformer, hvori de forefindes i produktet. Hvad angår stoffer anført i bilag IV og V til forordning (EF) nr. 1907/2006, som er undtaget fra registreringsforpligtelserne i forordningens artikel 2, stk. 7, litra a) og b), vil en erklæring fra ansøgeren herom være tilstrækkelig. Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse støttet af erklæringer fra leverandører i givet fald eller SDS til bekræftelse af tilstedeværelsen af indholdsstoffer, der opfylder betingelserne for fritagelse. c) Særligt problematiske stoffer (SVHC'er) Slutproduktet må ikke indeholde indholdsstoffer, der er udpeget i overensstemmelse med den procedure, som beskrives i forordning (EF) nr. 1907/2006, artikel 59, stk. 1, hvorved kandidatlisten over særligt problematiske stoffer opstilles. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse støttet af erklæringer fra leverandører i givet fald eller SDS til bekræftelse af, at der ikke forefindes stoffer, som er optaget på kandidatlisten. Der henvises til den seneste liste over særligt problematiske stoffer pr. ansøgningsdatoen. d) Duftstoffer Alle indholdsstoffer, der tilsættes produktet som duftstof, skal være fremstillet og håndteret i henhold til retningslinjerne fra International Fragrance Association (IFRA) ( 1 ). Producenten skal følge anbefalingerne i IFRA's regelsæt om forbud, begrænset anvendelse og særlige renhedskriterier for stoffer. Vurdering og verifikation: Leverandøren eller producenten af duftstoffet alt efter tilfælde skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse. ( 1 ) Disse retningslinjer findes på IFRA's websted:

12 L 180/ e) Konserveringsmidler i) Produktet må kun indeholde konserveringsmidler i konserveringsøjemed, og doseringen skal være afpasset til dette ene formål. Dette gælder ikke for overfladeaktive stoffer, som også kan have biocide egenskaber. ii) Produktet må indeholde konserveringsmidler, forudsat at disse ikke er bioakkumulerende. Et konserveringsmiddel anses for ikke at være bioakkumulerende, hvis BCF < 100 eller log K ow < 3,0. Hvis både BCF- og log K ow -værdier foreligger, anvendes den største målte BCF-værdi. iii) Det er forbudt at hævde eller antyde på emballagen eller ved enhver anden kommunikationsform, at produktet har en antibakteriel eller desinficerende virkning. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse støttet af erklæringer fra leverandører i givet fald sammen med SDS for eventuelle tilsatte konserveringsmidler samt oplysninger om deres BCF- og/eller log K ow -værdier. Ansøgeren skal også forelægge layout af emballagen og etiketten. f) Farvestoffer Farvestoffer i produktet må ikke være bioakkumulerende. Et farvestof anses for ikke at være bioakkumulerende, hvis BCF < 100 eller log K ow < 3,0. Hvis både BCF- og log K ow - værdier foreligger, anvendes den største målte BCF-værdi. Det er ikke nødvendigt at forelægge dokumentation for bioakkumuleringspotentialet for farvestoffer, der er godkendt til anvendelse i fødevarer. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse støttet af erklæringer fra leverandører i givet fald sammen med SDS for eventuelle tilsatte farvestoffer samt oplysninger om deres BCF- og/eller log K ow -værdi. g) Enzymer Der må kun anvendes indkapslede enzymer (i fast form) og enzymer i flydende/opslæmmet form. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse støttet af erklæringer fra leverandører i givet fald sammen med SDS for eventuelle tilsatte enzymer. Kriterium 6 Emballage a) Vægt/nytte-forhold (WUR) Produktets vægt/nytte-forhold (WUR) udregnes kun for primæremballagen og må ikke overstige følgende værdier for referencedoseringen. Produkttype WUR (g/vask) Maskinopvaskemidler 2,4 Skyllemidler 1,5 Primæremballage som fremstilles af mere end 80 % genanvendte materialer, undtages fra dette krav. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge beregningen af produktets WUR. Hvis produktet sælges i forskellige emballager (dvs. af forskellig størrelse), skal der forelægges en beregning for hver af de emballagestørrelser, der ansøges om EU-miljømærke til. WUR beregnes på følgende måde: hvor: W i : vægten (g) af primæremballage (i) WUR = Σ ((W i + U i )/(D i * R i ))

13 L 180/43 U i : D i : R i : vægten (g) af non-post-consumer genanvendt emballage i primæremballagen (i) U i = W i medmindre ansøgeren kan bevise andet antal referencedoser i primæremballagen (i) genpåfyldningsindeks. R i = 1 (emballagen genbruges ikke til det samme formål) eller R i = 2 (hvis ansøgeren kan dokumentere, at emballagekomponenten kan genbruges til samme formål, og vedkommende sælger refills). Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse med en bekræftelse af indholdet af genanvendt emballage efter forbrugsleddet sammen med relevant dokumentation. Emballage anses som genanvendt efter forbrugsleddet, hvis råmaterialet er samlet fra emballageproducenter på distributionsplan eller forbrugerplan. b) Udformning med henblik på genanvendelse Plastemballage skal være udformet således, at genanvendelse reelt lettes, idet potentielle forureninger og uforenelige materialer, der vides at vanskeliggøre adskillelse eller oparbejdning eller at reducere genbrugsmaterialers kvalitet, undgås. Etiket eller sleeve samt lukkeanordning og et eventuelt spærrelag må ikke indeholde de materialer og komponenter, der er anført i tabel 4, hverken hver for sig eller tilsammen. Pumpeanordninger (også i sprays) er undtaget fra dette krav. Tabel 4 Materialer og komponenter, der er udelukket i dele af emballager Del af emballage Udelukkede materialer og komponenter (*) Etiket eller sleeve Etiket eller sleeve af PS sammen med en PET-, PP- eller HDPE-flaske Etiket eller sleeve af PVC sammen med en PET-, PP- eller HDPE-flaske Etiket eller sleeve af PETG sammen med en PET-flaske Alle øvrige plastmaterialer til sleeves/etiketter med en densitet > 1 g/cm 3 anvendt sammen med en PET-flaske Alle øvrige plastmaterialer til sleeves/etiketter med en densitet < 1 g/cm 3 anvendt sammen med en PP- eller HDPE-flaske Etiketter eller sleeves, der er metalliseret eller smeltet fast til selve emballagen (inmould labelling) Lukkeanordning Lukkeanordning af PS sammen med en PET-, HDPE- eller PP-flaske Lukkeanordning af PVC sammen med en PET-, PP- eller HDPE-flaske Lukkeanordning eller lukkeanordningsmateriale af PETG med densitet < 1 g/cm 3 sammen med en PET-flaske Lukkeanordninger af metal, glas eller EVA, som ikke let kan adskilles fra flasken Lukkeanordninger af silikone. Lukkeanordninger af silikone med en densitet < 1 g/cm 3 sammen med en PET-flaske og lukkeanordninger af silikone med en densitet > 1g/cm 3 sammen med en PEHD- eller PP-flaske er undtaget. Metalfolier eller -forseglinger, der bliver siddende på flasken eller dens lukkeanordning, efter at produktet har været åbnet Spærrelag Polyamid og funktionelle polyolefiner samt metalliserede og lyshindrende spærrelag (*) EVA ethylenvinylacetat; HDPE polyethylen med høj densitet; PET polyethylenterephtalat; PETG glycolmodificeret polyethylenterephthalat; PP polypropylen; PS polystyren; PVC polyvinylchlorid. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en erklæring om, at kriteriet er opfyldt, hvori der er en detaljeret beskrivelse af emballagens materialesammensætning, dvs. af beholder, etiket eller hylster, klæbemidler, lukkeanordning og spærrelag, alt efter tilfældet, sammen med fotos eller tekniske tegninger af primæremballagen.

14 L 180/ Kriterium 7 Brugsegnethed Produktet skal udvise en tilfredsstillende rengøringsevne ved den laveste temperatur og dosering, som anbefales af fabrikanten til en vandhårdhed i overensstemmelse med den nyeste IKW-standardtest ( 1 ) eller den nyeste standard EN 50242/EN som ændret i»framework performance test for dishwasher detergents«, som findes på EUmiljømærkets websted ( 2 ). Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge dokumentation for at påvise, at produktet er afprøvet under de forhold, som er specificeret i IKW-standarden eller framework test, og at resultaterne viste, at produktet som minimum opnåede den påkrævede rengøringsevne. Ansøgeren skal også forelægge dokumentation for at påvise overensstemmelse med de laboratoriekrav, der indgår i de relevante harmoniserede standarder for prøvnings- og kalibreringslaboratorier, hvis dette er relevant. En ækvivalent prøvning kan benyttes, hvis det kompetente organ har vurderet og accepteret dennes ækvivalens. Kriterium 8 Brugsoplysninger Produktet skal ledsages af vejledning i korrekt brug, således at produktets ydeevne maksimeres, affaldsproduktionen minimeres, og vandforurening og ressourceforbruget mindskes. Denne vejledning skal være læselig eller indeholde grafiske afbildninger eller ikoner, og den skal oplyse om følgende: a) Doseringsvejledning Ansøgeren skal gøre det nemt for forbrugeren at følge doseringsvejledningen, f.eks. ved at stille en doseringsvejledning og et målebæger til rådighed (evt. kapslen). Doseringsvejledningen skal indeholde oplysninger om anbefalet standarddosering. b) Oplysninger om bortskaffelse af emballage Primæremballagen skal indeholde oplysninger om genbrug, genanvendelse og korrekt bortskaffelse af emballage. c) Miljøoplysninger På primæremballagen skal en tekst angive betydningen af at benytte den korrekte dosering og den laveste anbefalede temperatur for at minimere energi- og vandforbrug og mindske vandforureningen. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse sammen med et eksemplar af produktets etiket. Kriterium 9 Oplysninger på EU-miljømærket Logoet skal være synligt og læseligt. EU-miljømærkets registrerings/licensnummer skal forefindes på produktet, og det skal være læsbart og klart synligt. Ansøgeren kan vælge at indføje en valgfri rubrik på etiketten med følgende tekst: Begrænset belastning af vandmiljøet Begrænset mængde af farlige stoffer Rengøringsevnen er afprøvet. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en underskrevet erklæring om overensstemmelse sammen med et eksemplar af produktets etiket eller emballagens layout, hvor EU-miljømærket er anbragt, tillige med en underskrevet erklæring om, at kriteriet er opfyldt. ( 1 ) Findes på adressen: ( 2 ) [URL for protocol on EU Ecolabel website will be inserted later currently all proposed protocol documents can be found in the Technical Report].

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) AFGØRELSER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) AFGØRELSER 12.7.2017 L 180/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) AFGØRELSER KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/1214 af 23. juni 2017 om opstilling af kriterier for EU-miljømærket til håndopvaskemidler (meddelt

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe.

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe. L 180/16 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/1215 af 23. juni 2017 om opstilling af kriterier for EU-miljømærket til maskinopvaskemidler til industri- og institutionsbrug (meddelt under nummer C(2017) 4228)

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe.

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe. 12.7.2017 L 180/63 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/1218 af 23. juni 2017 om opstilling af kriterier for EU-miljømærket til tekstilvaskemidler (meddelt under nummer C(2017) 4243) (EØS-relevant tekst)

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe.

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe. 12.7.2017 L 180/79 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/1219 af 23. juni 2017 om opstilling af kriterier for EU-miljømærket til tekstilvaskemidler til industri- og institutionsbrug (meddelt under nummer C(2017)

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe.

(EØS-relevant tekst) (2) Forordning (EF) nr. 66/2010 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe. 12.7.2017 L 180/45 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/1217 af 23. juni 2017 om opstilling af kriterier for EU-miljømærket til rengøringsmidler til hårde overflader (meddelt under nummer C(2017) 4241) (EØS-relevant

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE

KOMMISSIONENS AFGØRELSE L 111/22 Den Europæiske Unions Tidende 30.4.2011 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. april 2011 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til maskinopvaskemidler (meddelt under nummer

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU) L 164/74 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. maj 2014 om ændring af afgørelse 2011/263/EU, 2011/264/EU, 2011/382/EU, 2011/383/EU, 2012/720/EU og 2012/721/EU af hensyn til udviklingen i klassificeringen af stoffer

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/893/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/893/EU) 11.12.2014 L 354/47 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 9. december 2014 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til kosmetiske produkter, som afrenses (rinse-off) (meddelt under nummer

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af rengøringsmidler og rengøringsydelser

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af rengøringsmidler og rengøringsydelser EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af rengøringsmidler og rengøringsydelser Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) L 73/100 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2016/397 af 16. marts 2016 om ændring af afgørelse 2014/312/EU om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til indendørs og udendørs malinger og

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 25/48 DA 2.2.2016 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/131 af 1. februar 2016 om godkendelse af CMIT/MIT (3:1) som et eksisterende aktivstof til anvendelse i biocidholdige produkter af produkttype

Læs mere

L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007

L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007 L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 21. juni 2007 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til sæbe, shampoo og hårbalsam (meddelt

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 144/12 AFGØRELSER KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2015/886 af 8. juni 2015 om ændring af afgørelse 2014/312/EU opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til indendørs og udendørs malinger

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D038860/02.

Hermed følger til delegationerne dokument - D038860/02. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. juli 2015 (OR. en) 10889/15 ENV 485 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 10. juli 2015 til: Komm. dok. nr.: D038860/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. juni 2011 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til universal- og sanitetsrengøringsmidler

KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. juni 2011 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til universal- og sanitetsrengøringsmidler L 169/52 Den Europæiske Unions Tidende 29.6.2011 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. juni 2011 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til universal- og sanitetsrengøringsmidler (meddelt

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER 5.3.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 65/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/27/EU af 26. februar 2014 om ændring af Rådets direktiv 92/58/EØF,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2015 (OR. en) 10866/15 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 10. juli 2015 til: Komm. dok. nr.: D039821/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE

KOMMISSIONENS AFGØRELSE 24.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 326/25 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 14. november 2012 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til maskinopvaskemidler til industriog institutionsbrug

Læs mere

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN 28.3.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 82/3 II (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) AFGØRELSER

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 30.5.2013 2013/0062(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Bilag III til direktiv 2008/98/EF indeholder en liste over egenskaber, der gør affald farligt.

(EØS-relevant tekst) (1) Bilag III til direktiv 2008/98/EF indeholder en liste over egenskaber, der gør affald farligt. 19.12.2014 L 365/89 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1357/2014 af 18. december 2014 om afløsning af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF om affald og om ophævelse af visse direktiver

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) DA 11.7.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 179/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 618/2012 af 10. juli 2012 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske og videnskabelige udvikling af Europa-

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 28.5.2018 om regler for anvendelsen af artikel 26, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om unges arbejde 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om unges arbejde 1) BEK nr 625 af 04/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 26. december 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsemin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20140113719 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 27. juli 2012 (OR. en) 12973/12 ENV 652

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 27. juli 2012 (OR. en) 12973/12 ENV 652 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 27. juli 2012 (OR. en) 12973/12 ENV 652 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 26. juli 2012 til: Generalsekretariatet for Rådet for Den Europæiske

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.4.2012 C(2012) 2384 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 18.4.2012 om fastlæggelse af et spørgeskema til medlemsstaternes rapporter om gennemførelsen af

Læs mere

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer Anmeldelse af farlige stoffer og materialer De vigtigste regler om anmeldelse af farlige stoffer og materialer til Produktregisteret. Vejledningen handler om, hvornår virksomheder, som fremstiller eller

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.3.2017 C(2017) 1703 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 20.3.2017 om betingelser for klassificering uden prøvning af puds til udvendig og indvendig

Læs mere

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler NOTAT (Ved opdatering husk opdatering i D4: http://mstquality/#dokid=6088&sedit=1) Pesticider og Genteknologi J.nr. Ref. Den 29. oktober 2014 Rev. 3. 28. november 2016 Vejledning i mærkning med P-sætninger

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 25.6.2018 L 160/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/895 af 22. juni 2018 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE

KOMMISSIONENS AFGØRELSE 7.6.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 148/5 AFGØRELSER KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 6. juni 2011 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til bærbare computere (meddelt under nummer

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 328 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU af 30.1.2015 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag IV til Europa-

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 291/36 Den Europæiske Unions Tidende 9.11.2010 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1005/2010 af 8. november 2010 om typegodkendelseskrav for slæbeanordninger til motorkøretøjer og om gennemførelse af Europa-

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 26.7.2017 DA L 194/51 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/1383 af 25. juli 2017 om fornyelse af godkendelsen af flocoumafen som et aktivstof til anvendelse i biocidholdige produkter af produkttype

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 24.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 326/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 1097/2012 af 23. november 2012 om ændring af forordning (EU) nr. 142/2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker 9. 1. 1999 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 5/77 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker (meddelt

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 135 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 135 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 135 Offentligt Den 17. november 2016 MFVM 165 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af miljømærkekriterier for EU-miljømærket maskinopvaskemiddel (komitesag)

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE

KOMMISSIONENS AFGØRELSE L 326/38 Den Europæiske Unions Tidende 24.11.2012 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 14. november 2012 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til vaskemidler til industri- og institutionsbrug

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. marts 2017 (OR. en) 7647/17 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 22. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: D049972/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.2.2018 C(2018) 594 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 7.2.2018 om ikke at godkende formaldehyd som et fodertilsætningsstof tilhørende de funktionelle

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2014 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2014 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2014 (OR. en) 12178/14 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. juli 2014 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: MI 567 ENT 169 COMPET 461 DELACT 137 Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på kosttilskud

Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på kosttilskud EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på kosttilskud 1. INDLEDNING Dette dokument

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.4.2017 C(2017) 2299 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 18.4.2017 om fastsættelse af en fælles metode til beregning af vægten af elektrisk og elektronisk

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 12.2.2019 om skabelonerne for "EF"-erklæringer og attester for jernbaneinteroperabilitetskomponenter

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /2009

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /2009 KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, XXX Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /2009 af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1702/2003 om gennemførelsesbestemmelser

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2014 C(2014) 1637 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU af 13.3.2014 om tilpasning til den tekniske udvikling af bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 16.11.2016 L 308/29 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2016/2002 af 8. november 2016 om ændring af bilag E til Rådets direktiv 91/68/EØF, bilag III til Kommissionens afgørelse 2010/470/EU og bilag

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (8) Ubehandlet uld og hår fra drøvtyggere bestemt til tekstilindustrien

(EØS-relevant tekst) (8) Ubehandlet uld og hår fra drøvtyggere bestemt til tekstilindustrien 14.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 314/5 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1063/2012 af 13. november 2012 om ændring af forordning (EU) nr. 142/2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 Arbejdstilsynet, j.nr. 20140065277 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 I medfør af 35, stk. 1, 49, stk.

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0046 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0046 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0046 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2013 COM(2013) 288 final 2013/0150 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 528/2012 om tilgængeliggørelse på

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2017 C(2017) 1518 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af 13.3.2017 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag III til Europa-

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 C(2018) 1558 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 19.3.2018 om de proceduremæssige skridt for høringsprocessen med henblik på fastlæggelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.4.2018 C(2018) 2205 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 18.4.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 for så vidt angår procedurereglerne

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 150/14 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/1000 af 13. juni 2017 om ændring af bilag XVII til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt

Læs mere

Artikel 2 GMO, der er omfattet af disse tilladelser. 1. Ansøgninger om markedsføring af genetisk modificerede ( 1 ) EUT L 268 af , s. 24.

Artikel 2 GMO, der er omfattet af disse tilladelser. 1. Ansøgninger om markedsføring af genetisk modificerede ( 1 ) EUT L 268 af , s. 24. 16.1.2004 L 10/5 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 65/2004 af 14. januar 2004 om indførelse af et system til fastlæggelse og tildeling af entydige identifikatorer til genetisk modificerede organismer KOMMISSIONEN

Læs mere

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler NOTAT Pesticider og Genteknologi J.nr. Ref. Den 29. oktober 2014 Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler Denne vejledning anvendes til udformning af etiketvilkår til

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2011R0284 DA 12.04.2011 000.002 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 284/2011 af 22. marts 2011 om fastsættelse

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 14.1.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 12/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 28/2012 af 11. januar 2012 om fastsættelse af krav vedrørende udstedelse

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. januar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. januar 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. januar 2017 (OR. en) 5774/17 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 26. januar 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: MI 81 ENT 28 COMPET 57 DELACT 18 Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8874 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til ansøgninger, jf. artikel 10 i

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2013/519/EU)

(EØS-relevant tekst) (2013/519/EU) L 281/20 Den Europæiske Unions Tidende 23.10.2013 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 21. oktober 2013 om listen over områder og tredjelande, som er godkendt med hensyn til import af hunde, katte

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (5) Bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) nr. 577/2013 bør ændres i overensstemmelse hermed.

(EØS-relevant tekst) (5) Bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) nr. 577/2013 bør ændres i overensstemmelse hermed. L 96/26 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/561 af 11. april 2016 om ændring af bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) nr. 577/2013 for så vidt angår standarddyresundhedscertifikatet til

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. 30.12.2017 L 351/55 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2468 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande, jf. Europa- Parlamentets

Læs mere

Udkast. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../..

Udkast. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../.. EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den C Udkast KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr..../.. af [ ] om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 om fælles regler for civil luftfart og

Læs mere

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat. 26.7.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 201/31 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 717/2013 af 25. juli 2013 om ændring af forordning (EU) nr. 142/2011 for så vidt angår oplysningerne om dyrevelfærd i

Læs mere

L 27/12 Den Europæiske Unions Tidende DIREKTIVER

L 27/12 Den Europæiske Unions Tidende DIREKTIVER L 27/12 Den Europæiske Unions Tidende 31.1.2008 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/5/EF af 30. januar 2008 om angivelse på mærkningen af bestemte levnedsmidler af andre obligatoriske oplysninger end

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.11.2011 KOM(2011) 708 endelig 2011/0311 (NLE) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/8/EF med henblik på at optage flufenoxuron

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.2.2013 COM(2013) 102 final 2013/0062 (COD) C7-0047/13 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Rådets direktiv 92/58/EØF, 92/85/EØF, 94/33/EF,

Læs mere

L 86/6 Den Europæiske Unions Tidende (Retsakter, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN

L 86/6 Den Europæiske Unions Tidende (Retsakter, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN L 86/6 Den Europæiske Unions Tidende 5.4.2005 II (Retsakter, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING af 22. marts 2005 om fastlæggelse af de skemaer, der i henhold

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) DA L 328/22 Den Europæiske Unions Tidende 10.12.2011 FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1282/2011 af 28. november 2011 om ændring og berigtigelse af forordning (EU) 10/2011 om plastmaterialer

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 15. juli 2013 (22.07) (OR. en) 12624/13 ENV 734

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 15. juli 2013 (22.07) (OR. en) 12624/13 ENV 734 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 15. juli 2013 (22.07) (OR. en) 12624/13 ENV 734 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 15. juli 2013 til: Generalsekretariatet for Rådet Komm. dok.

Læs mere

VIGTIG JURIDISK OPLYSNING

VIGTIG JURIDISK OPLYSNING BESLUTNING OM KLASSIFIKATION AF DE TJENESTER, FOR HVILKE DER OPKRÆVES AFGIFTER (Beslutning truffet af bestyrelsen for Det Europæiske Kemikalieagentur) VIGTIG JURIDISK OPLYSNING Den danske udgave er en

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 450/2009 af 29. maj 2009 om aktive og intelligente materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 450/2009 af 29. maj 2009 om aktive og intelligente materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer 30.5.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 135/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 450/2009 af 29. maj 2009 om aktive og intelligente materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer (EØS-relevant

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2030 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 2001/95/EF og forordningen om gensidig

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF L 126/34 22.5.2003 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF af 16. maj 2003 om listen over, grænserne for koncentrationer af og angivelse i mærkningen af bestanddele i naturligt mineralvand samt om betingelserne

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 13/214 DA 17.1.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/63 af 14. december 2016 om godkendelse af benzylalkohol, 4-isopropylbenzylalkohol, benzaldehyd, 4-isopropylbenzaldehyd, salicylaldehyd,

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2357636-15/07/2014 DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERVSPOLITIK Vejledning 1 Bruxelles, den 14.2.2011 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på gødninger

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE

KOMMISSIONENS AFGØRELSE L 299/38 Den Europæiske Unions Tidende 9.11.2013 AFGØRELSER KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 7. november 2013 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til skylletoiletter og urinaler (meddelt

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Fareegenskaber - HP HP Siden 1. juni 2015 nye kriterier for HP 1 HP 13 samt

Læs mere

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning Information til foreningens medlemmer Ny Kosmetikforordning Kgs. Lyngby den 4. januar 2010 Den nye Kosmetikforordning blev offentliggjort i EU s Lovtidende den 22. december 2009. Forordningen (der er dateret

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0638/2001 2001/0018(COD) DA 10/12/2001 Fælles holdning vedtaget af Rådet den 6. december 2001 med henblik på vedtagelse af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.6.2013 COM(2013) 429 final 2013/0201 (CNS) C7-0232/1 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om regler og procedurer med henblik på at gøre det muligt for Grønland at deltage

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 30.11.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 313/3 FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1103/2010 af 29. november 2010 om regler for mærkning af kapaciteten af bærbare genopladelige batterier og

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende 12.9.2001 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 242/11 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 28. august 2001 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til bærbare computere (meddelt

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX SANTE/11299/2016 (POOL/E2/2016/11299/11299-EN.doc) D048354/02 [ ](2016) XXX draft KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX om ændring og berigtigelse af forordning

Læs mere

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012.

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012. Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 261 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06782 Ref. MAS Dep: Kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1)

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1) BEK nr 1075 af 10/11/2008 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 08/02645 Senere

Læs mere