Dagsorden for 22. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dagsorden for 22. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd"

Transkript

1 Dagsorden for 22. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd Mødet afholdes den 17. maj 2017 i lokale S-10 i KL-Huset,,. Indhold 1. Velkomst og siden sidst Overblik over projektinitiativer og arkitekturaktiviteter på socialområdet 3 3. Status vedr. arbejdet med initiativ 8.1 i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi: Gode data og effektiv datadeling Erfaringer med deltagelse i den fællesoffentlige reviewproces Arkitekturanalyse vedrørende affaldsdata Automatisering af manuelle processer Adgang til egne data Kommunale høringer - Arkitekturrapport vedr. VALG og generel styrkelse af høringsprocessen for arkitekturrapporter Status for program Sammenhæng og Genbrug med Rammearkitekturen (SAGERA) Status på Kommunernes Data & Infrastruktur (KDI) Eventuelt Side 1 af 26

2 1. Velkomst og siden sidst v. Henrik Brix, Formand for Kommunernes It-Arkitekturråd og Ghita Thiesen, KL Side 2 af 26

3 2. Overblik over projektinitiativer og arkitekturaktiviteter på socialområdet v. Michal Ingvald Engstrand og Poul Erik Kristensen, KL På opdrag af It-Arkitekturrådet blev der i august 2016 udarbejdet et overblik over, hvilke fællesoffentlige og fælleskommunale projektinitiativer der har fokus på socialfaglige indsatser og økonomistyring af de kommunale udgifter og omkostninger. I den forbindelse blev det klart, at der var brug for en foranalyse af, hvilke forretningsmæssige behov der kan danne grundlag for at samle de mange beslægtede projektinitiativer på tværs. På basis af dette arbejde har der igen været dialog med projektinitiativerne, hvilket har resulteret i et opdateret overblik med enkelte nye projektinitiativer samt nogle bud på potentialer for indbyrdes afhængigheder og arkitekturaktiviteter på tværs af projektinitiativerne. Side 3 af 26 drøfter og tager til efterretning, at der er mange afhængige projektinitiativer i gang på tværs af fagområder der berører socialområdet kommer med forslag til, hvilke projektinitiativer der med fordel bør etablere et mere forpligtigende projektsamarbejde. kommer med forslag til arkitekturaktiviteter og leverancer, der med fordel kan samle og styrke en fælles tilgang på socialområdet../. Der er allerede udarbejdet mange analyser på området, hvilket har igangsat mange initiativer og strategiprojekter (se oversigt i bilag 1). Nogle i en enkelt kommune, andre på tværs af kommunegrænser og fagområder, andre i KL, KOMBIT, regioner eller Staten. Alle med det formål at skabe bedre sammenhæng og genbrug af data på tværs af fagområder. Men der mangler fortsat konkrete løsningsforslag i form af fælles standarder, som kan danne fundament for en ensartet fremgangsmåde. Som flere analyserapporter har peget på, er der mange it-systemer med mange forskellige standarder, dataformater og semantikker der løser specifikke forretningsbehov, men hvor der ikke er tænkt så meget på sammenhæng på tværs i en helhedsorienteret sagsbehandling og i de borgervendte indsatser. Her er der brug for, at data struktureres og standardiseres.

4 Fordi der er mange it-systemer involveret, fordi der stadig er behov for dedikerede løsninger til forskellige fagområder, og fordi der er behov for koordinering, sammenhæng og genbrug af data på tværs, er rammearkitekturen en overbevisende strategi til at løse udfordringerne med disse standarder for socialfaglige indsatser, økonomistyring og viden om effekt. For kommunerne og deres it-systemer betyder det helt konkret, at der er brug for standarder til at strukturere og koble data om indsatser, tilstande, og indsatseffekter med økonomi, så it-systemerne kan fortælle hinanden, hvad der er sket, hvad det koster og med hvilken effekt. Det vil betyde, at fremfor at hvert system i kommunerne etablerer egne proprietære standarder for sociale indsatser og sammenhæng til økonomidata, peges der på, at sociale data struktureres efter fælleskommunale principper og standarder (rammearkitektur). Side 4 af 26 Flere kommuner, herunder Høje Taastrup Kommune og Københavns Kommune, efterspørger direkte, at KL stiller fælleskommunale standarder til rådighed. Behovet skyldes, at der er: 1. Stærk efterspørgsel på sammenhængende økonomistyring (de dyre familier), hvor data kan deles og fremsøges på tværs af fagområder og ydelser i forhold til udvalgte målgrupper og segmenter. 2. Stærkt efterspørgsel efter resultatdata. Indsatser og indsatseffekter der registrerer om indsatsen virker og til hvilken pris (progression, indsatsøkonomi og omkostningseffekt) 3. Stærk efterspørgsel efter koordinering af en tværgående og helhedsorienteret indsats ud fra en fælles, ensartede og strukturerede datastandarder og metodefaglige begrebsdannelse. I den forbindelse er der løbende brug for at få konkretiseret og koordineret, hvilke arkitekturleverancer der er brug for på tværs af de mange projektinitiativer, samt hvilke initiativer der er særligt behov for at koordinere med hvilke standarder og byggeblokke. På den baggrund er oversigten over projektinitiativer med fokus på socialområdet opdateret med både nye og gamle initiativer samt eksempler på, hvilke projektinitiativer og aktuelle arkitekturaktiviteter og leverancer der dags dato kan identificeres. Desuden indgår et foreløbigt bud på relevante afhængigheder til andre projektinitiativer, der med fordel kan involveres og drage nytte af hinandens projekterfaringer. Bilag 1 Opdateret overblik over socialfaglige projektinitiati- Bilag: ver.

5 3. Status vedr. arbejdet med initiativ 8.1 i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi: Gode data og effektiv datadeling v. Jens Krieger Røyen og Michael Bang Kjeldgaard, Digitaliseringsstyrelsen, og Peter Falkenberg, KL Initiativ 8.1 i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi: gode data og effektiv datadeling, har afsluttet høringsprocessen for Hvidbog om arkitektur for digitalisering og Regler for begrebs- og datamodellering. De første erfaringer med at anvende hvidbogen i praksis er opnået i forbindelse med arkitekturreviews af 4 initiativer under den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Side 5 af 26 tager den mundtlige orientering vedr. initiativet til efterretning Der vil blive givet en kortfattet mundtlig status for arbejdet inden for den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, herunder de igangværende initiativer som fx Hvidbog om arkitektur for digitalisering, Regler for begrebs- og datamodellering, ny hjemmeside for den fællesoffentlige arkitektur, data-katalog. Der forventes en opdatering på det videre arbejde med eventuelt at overgå fra OIO-standarder til internationale og EU-baserede standarder over en kortere eller længere periode. en er pt., at nye fællesoffentlige projekter omfattet af digitaliseringsstrategien, skal lægge sig op ad internationale og europæiske standarder. Og at der etableres en overgangsstrategi med afsæt i sameksistens af OIO og de internationale og europæiske standarder frem til udgangen af De nu gældende OIO-standarder for sag og dokument vil blive ajourført og vedligeholdt i den samme periode. Der etableres et projekt med kommunalt projektejerskab, der skal udarbejde et forslag til, hvordan OIO-standarderne kan opdateres med en projektsum på kroner. Samtidig skal de europæiske og internationale standarder oversættes og have vejledninger tilknyttet. Dette forventes at blive løst med ekstern bistand for kroner. Danske profileringer af standarderne skal udarbejdes som led i aktiviteter, der allerede er defineret i leveranceplanen for initiativ 8.1. Det vurderes, at der med disse tiltag er taget hensyn til Arkitekturrådets bemærkninger fra drøftelsen af sagen den 28. februar 2017.

6 Der vil være et særligt fokus på arbejdet med Hvidbogen om arkitektur for digitalisering, herunder bearbejdning af indkomne høringssvar til udkast for Hvidbog om arkitektur for digitalisering. Ligeledes vil der under dette punkt være et særligt fokus på hvidbogens anvendelse som arkitekturstyringsmekanisme i relation til digitaliseringsstrategiens initiativer. Styregruppen skal, med reference til porteføljestyregruppen for den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, sikre tværgående koordinering, og at initiativerne både anvender og bidrager til den fælles arkitektur. Et element heri er, at der for initiativer med et væsentligt indhold af data og arkitektur skal foretages et review og udarbejdes en reviewrapport, der beskriver i hvilket omfang den fælles arkitektur anvendes, herunder om der sikres digital sammenhæng på tværs. Denne review-rapport skal godkendes af styregruppen for data og arkitektur. Modellen for arkitektur-reviews er under udvikling og forventes endeligt godkendt af styregruppen for data og arkitektur sidst i maj Side 6 af 26./. Etablering af en arkitekturstyringsproces er meget inspireret af det eksisterende arbejde i KL og KOMBIT hvor arkitekturrapporter udarbejdes ved anskaffelse af nye løsninger. Der er dog markante forskelle mellem de to arkitekturstyringsprocesser. Det fællesoffentlige review-setup baserer sig fx på en relativ kort proces med få deltagere, hvor den kommunale proces, der involverer netværket af it-arkitekter under arkitekturrådet, involverer flere og tager længere tid. Forskelle mellem de to arkitekturstyringsprocesser er også tydelige i forhold til krav til projektets dokumentation af arkitekturcompliance jf. bilag 2. Flere initiativer under den fællesoffentlige strategi afsluttede analysefasen primo 2017, og det blev vurderet hensigtsmæssigt at gennemføre reviews, selv om rammerne endnu ikke var helt på plads. Fra medio marts til ultimo april har følgende 4 initiativer derfor gennemgået et review-forløb med afsæt i hvidbogen: Referencearkitektur for brugerstyring Næste generation af digital post NemLog-in NemID - MitID It-arkitekter fra KL har på vegne af kommunerne deltaget i 3 af de ovenstående reviews. Som deltager i et review anvendes projektets foreliggende materiale der vurderes op i mod hvidbogens principper og regler samt øvrige fællesoffentlige specifikationer. Deltagerne i reviewet indgår som specialister med særlig domæneviden, men uden partsinteresse. Bilag: Bilag 2 Udkast: Reviewproces for initiativer under den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi (Lukket)

7 4. Erfaringer med deltagelse i den fællesoffentlige reviewproces v. Peter Falkenberg, KL Fra medio marts til ultimo april har følgende 4 fællesoffentlige initiativer gennemgået det nye review-forløb med afsæt i hvidbogen: Referencearkitektur for brugerstyring Næste generation af digital post NemLog-in NemID - MitID Side 7 af 26 It-arkitekter fra KL har på vegne af kommunerne deltaget i 3 af de ovenstående reviews. Som deltager i et review anvendes projektets foreliggende materiale, der vurderes op i mod hvidbogens principper og regler samt øvrige fællesoffentlige specifikationer. Deltagerne i reviewet indgår som specialister med særlig domæneviden, men uden partsinteresse. tager orientering om deltagelsen i reviews af de fællesoffentlige initiativer til efterretning giver input til forslag til model for fællesoffentlige reviews Der vil blive en mundtlig gennemgang af de konkrete erfaringer fra KL s deltagelse i reviews af de 3 fællesoffentlige initiativer. Sekretariatet for reviewprocessen under initiativ 8.1 har opfordret myndighederne til at deltage i de enkelte reviews af strategiens initiativer. Reviewboardet sammensættes fra gang til gang med seniorarkitekter fra staten (2 arkitekter), regionerne/dr (1 arkitekt) samt kommuner/kl (1 arkitekt). KL har deltaget med 3 forskellige it-arkitekter i de 3 review-forløb. Hele review-forløbet gennemføres på 5 dage, herunder forberedelse, fælles workshop samt afrapportering. Et meget kompakt forløb, der gør det muligt at give en hurtig tilbagemelding til henholdsvis initiativet/projektet samt til styregruppen for data og arkitektur. En kort, tidsbegrænset og koncentreret proces har også understøttet fokus på det enkelte review.

8 KL s bemanding er foretaget ud fra et ønske om at stille med mest mulig domæneviden, da den enkelte deltager ikke har mulighed for at involvere kommunerne under selve review-forløbet. Dette skyldes den meget stramme tidsplan der er lagt ned over de enkelte reviews. Den nuværende reviewproces giver således ikke kommunerne direkte indflydelse på resultatet, men indirekte gennem KL s deltagelse. Det har i den sammenhæng været uklart, hvilken rolle/mandat den enkelte reviewdeltager besidder. Det har været opdraget til processen, at den enkelte deltager på baggrund af sine kompetencer, og at partsinteresser ikke er en del af reviewdeltagerens mandat. Under forløbet har der dog alligevel været uklarheder om reviewdeltagernes mandat. De første 4 reviews har været gennemført uden krav til dokumentation fra projektet. Dokumentationsgrundlaget har derfor varieret meget fra review til review, hvilket har forudsat et vist forudgående kendskab til projektet. Da der ikke har været krav til dokumentationen, har det endvidere været svært at matche principper og krav fra hvidbogen mod det foreliggende materiale. I kommunernes arkitekturrapport skal det enkelte projekt dokumentere hvor og hvordan de efterlever rammearkitekturen principper mv. I den fællesoffentlige reviewproces er denne opgave flyttet over på reviewpanelet, hvilket igen stiller større krav til projektets dokumentation. Side 8 af 26 De første erfaringer fra KL s deltagelse stiller således særligt spørgsmålstegn ved de begrænsninger, der knytter sig til den korte proces, samt på de udfordringer der knytter sig til sammenhængen mellem dokumentation og rolle/mandat. Bilag: -

9 5. Arkitekturanalyse vedrørende affaldsdata v. Mia Stokholm Nielsen, KL KL s kontor for Arbejdsgange og It-arkitektur udarbejdede i foråret 2016 en foranalyse af de nuværende udfordringer som en række kommunale, private og statslige aktører oplever i brugen af affaldsdatasystemet og affaldsdata generelt. I den forbindelse er der indgået en aftale i regi af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi (6.4) om, at der er et øget behov for en samlet it-arkitektur for affaldsdata. Arkitekturen skal angive den fremtidige retning for, hvordan der kan arbejdes videre med en automatisk generering af affaldsdata. Side 9 af 26 tager orienteringen om det forestående arbejde om en samlet It-arkitektur for affaldsdata til efterretning giver input til, hvilke projekter omkring smart deling af affaldsdata, der findes drøfter, om der er noget projektet skal være særligt opmærksom på I forbindelse med initiativ 6.4 i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er Miljøstyrelsen i gang med et projekt, som skal sætte rammen for en fremtidig fællesoffentlig It-arkitektur for affaldsdata. Projektet består af fem delopgaver, hvoraf Deloitte er udførende på delopgave 1-3 og KL er udførende på delopgave 4-5. De fem delopgaver omfatter følgende: 1. En omfattende kortlægning af de data, der i dag registreres på affaldsområdet både i staten og i kommunerne, herunder i de kommunale affaldsselskaber. 2. En beskrivelse af de opgaver, der varetages af såvel staten som kommunerne på området. 3. En juridisk afklaring på området i forhold til udveksling af data. 4. En analyse af, hvordan data fra de samlede systemer på tværs af kommunerne og staten bedst kan understøtte opgavevaretagelsen hos begge. 5. Identifikation af de eventuelle tekniske og it-arkitektoniske barrierer, der er for smart deling af affaldsdata på tværs af systemer, samt pege på løsninger.

10 Deloittes opgaver løber fra marts-maj 2017, og KL har løbende tæt dialog med Deloitte for at sikre, at de opgaver og data, som bliver kortlagt, er relevante for det videre arbejde i delopgave 4 og 5. Delopgave 4 og 5, som er relevante for denne sagsfremstilling, omhandler hhv. en analyse af bruger-, forretnings- og datadelingsbehov og en analyse af løsningskomponenter og integrationsmønstre, samt udarbejdelse af en referencearkitektur. Delopgave 4 kommer til at bestå af en kortlægning af kommunale projekterfaringer omkring smart deling af affald. På baggrund af denne kortlægning samt resultaterne af Deloittes analyser identificeres forretningsbehovene i forbindelse med affaldsarbejdet og der udarbejdes en beskrivelse af hvilke opgaver og data der er brug for i det fremtidige arbejde med affaldsdata. Disse tiltag skal munde ud i en rapport, der identificerer forretnings- og datadelingsbehovene i arbejdet med affaldsdata. Side 10 af 26 Delopgave 5 skal give et forslag til hvordan en samlet it-arkitektur for affaldsdata kan se ud. Dette skal ske på baggrund af en analyse af relevante løsningskomponenter og standarder, der skal anvendes for at skabe sammenhæng og generere automatiske affaldsdata på tværs. Herunder vil de fælleskommunale arkitekturprincipper samt de fællesoffentlige principper fra den kommende hvidbog inddrages. Herefter vil projektet kigge på integrationsmønstre og sammenhæng i arbejdet med affaldsdata. På baggrund af disse vil der blive udarbejdet en begrebsmodel og informationsmodel for affaldsområdet, som skal kvalificeres på en workshop med repræsentanter fra kommunerne og Miljøstyrelsen. Analysen af relevante løsningskomponenter og integrationsmønstre samt begrebsmodellen og informationsmodellen vil blive leveret som en samlet løsningsmodel i en rapport. Rapporterne for delopgave 4 og 5 forventes færdige i oktober På baggrund af resultaterne fra både Deloittes og KLs arbejde vil arbejdsgruppen (bestående af repræsentanter fra Miljøstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og KL) give et forslag til en handlingsplan for en samlet it-arkitektur for affaldsdata, der peger på, hvordan der bedst sikres en smidig dataudveksling mellem de offentlige og øvrige it-systemer, der bliver brugt i affaldssektoren. På baggrund af handlingsplanen skal der tages stilling til evt. implementering af de identificerede løsninger. Bilag: -

11 6. Automatisering af manuelle processer v. Søren Frederik Bregenov, Kontor for Digitalisering og Borgerbetjening, KL Rådet er tidligere blevet orienteret om, at KL og 26 kommuner har igangsat et fælleskommunalt initiativ om automatisering af manuelle processer. Formålet med initiativet er at opsamle og dele erfaringer med procesautomatiseringer samt understøtte kommunernes arbejde med automatisering af processer. Spitze&Co. og Celuma er valgt som konsulenter til at forestå den praktiske udførelse af projektets i alt tre leverancespor. Det første leverancespor, som består af en erfaringsopsamling samt et katalog med minimum 20 manuelle processer, som vurderes at egnede til at anbefale andre kommuner automatisere, skal være færdigt primo juni Side 11 af 26 tager orienteringen om status på initiativet til efterretning drøfter, om der er nogle it-arkitekturmæssige anbefalinger, som kommunerne kan bruge som guidelines i deres lokale arbejde med automatisering af manuelle processer. På mødet vil It-Arkitekturrådet få præsenteret den foreløbige udgave af proceskataloget samt udkast kortlægning af eksisterende kommunale og statslige erfaringer med automatisering af processer samt erfaringer fra udvalgte private virksomheder, banker og forsikringsselskaber. Projektet om automatisering af manuelle processer har et relativt kort aftræk. Fase 1 forløber fra februar 2017 til september/oktober I fase 1 vil der blive leveret i alt tre delleverancer: Leverancespor 1: Katalog med manuelle processer og kortlægning af erfaringer I leverancespor 1 udarbejdes en kortlægning om erfaringer med procesautomatiseringer fra hhv. kommuner, statslige myndigheder og virksomheder. I forlængelse af kortlægningen bliver der lavet et proceskatalog med minimum 20 manuelle processer, som er egnede til automatisering. Proceskataloget skal fungere som inspiration for de kommuner, der gerne vil i gang med et automatiseringsprojekt, eller som leder efter nye velegnede emner. Leverancer i spor 1:

12 - Proceskatalog med manuelle processer som er egnede til automatisering - Kortlægning af erfaringer med automatiseringer i hhv. kommuner, statslige myndigheder og private virksomheder. Leverancespor 2: Fælles værktøjer I leverancespor 2 udarbejdes en række fælles værktøjer, som den enkelte kommune kan bruge i forbindelse med egne automatiseringsprojekter. Alle produkter kvalificeres, trykprøves og valideres af de deltagende kommuner. Leverancer i spor 2: - Screeningsværktøj (og valideret metode) til identificering af manuelle processer, som er egnede til automatisering - Forudsætninger til business case ifm. automatiseringsprojekter validerede business cases fra kommuner, som har arbejdet med automatisering. - Notat med implementeringsanbefalinger og opmærksomhedspunkter ifm. automatisering - Notat med juridiske opmærksomhedspunkter og evt. afklaringer ifm. automatiseringsprojekter. Side 12 af 26 Leverancespor 3: Løsningsmuligheder I leverancespor 3 bliver der sat spot på teknologisiden. Der findes allerede en række mere eller mindre modne teknologier til procesautomatiseringer, herunder RPA-løsninger. Det er ikke tanken, at der i projektet skal laves konkrete anbefalinger i forhold til valg af teknologier. Men med en analyse af udvalgte teknologier, herunder med fokus på prismodeller, drift osv. har den enkelte kommune et bedre afsæt for at tage stilling til valg af teknologi. Leverancer i spor 3: - Markedsafdækning oversigt over løsningsmuligheder ifm. automatisering - Løsningsscenarier prismodeller og fordele og ulemper ved forskellige løsninger samt modeller i forhold til videreudvikling og drift../. Projektets leverancer er nærmere beskrevet i det konsulent tilbud, som Spitze&Co. og Celuma har udarbejdet. Status på arbejdet Der arbejdes på nuværende tidspunkt på produkterne i leverancespor 1. Der er udsendt en spørgeskemaundersøgelse til de deltagende kommuner og i den kommende tid gennemføres der interviews med statslige myndigheder og virksomheder, som har erfaringer med procesautomatisering. Der er ligeledes blevet afholdt en workshop med ca. 50 deltagere fra de 26 deltagende kommuner.

13 Det umiddelbare billede er, at en håndfuld kommuner er lykkedes med at få idriftsat teknologier til automatisering af processer. Yderligere er en lang række af kommunerne i dialog med konsulenthuse om screening af processer eller pilotafprøvning af konkrete teknologier. Kommunerne peger på, at organisatoriske og styringsmæssige elementer udgør et væsentlig opmærksomhedspunkt. For medarbejderne er det en forandring, at skulle samarbejde med de digitale assistenter eller robotter, som de også kaldes. It-arkitekturmæssige anbefalinger om procesautomatiseringer I projektet er der fokus på de bekymringer og udfordringer som teknologier til procesautomatiseringer kan medføre. Teknologier til procesautomatiseringer er relativt billige og kan umiddelbart fremstå som en kortsigtet mirakelkur i forhold til, at videreudvikle på kommunernes eksisterende (og i nogle tilfælde forældede) it-systemer. Bekymringer går på, at ibrugtagning af software robotter og RPA-løsninger vil ske på bekostning af den vigtige oprydningsopgave af itlandskabet, som kommunerne er meget dedikeret i forhold til. Side 13 af 26 I projektet bliver RPA-løsninger og softwarerobotter ikke behandlet som et alternativ til at forbedre den eksisterende infrastruktur. Derimod skal projektet bl.a. afprøve, om der i kortere eller længere tidsperioder kan være et potentiale enten i form af øget kvalitet eller effektivitet, som kan realiseres uden større investeringer og implementeringsomkostninger. Ikke desto mindre vurderes det, at der kan blive behov for at udarbejde nogle anbefalinger om it-arkitektur i forhold til RPA-løsninger og robotteknologi, som kommunerne kan støtte sig op af, hvis de påtænker at arbejde med disse teknologier. Projektets første leverance er, som nævnt tidligere i sagsfremstillingen, et katalog med mindst 20 processer som er egnede til automatisering. Dette katalog vil blive distribueret til kommunerne i juni Bilag: Bilag 3 Tilbud på opgave vedr. automatisering af manuelle processer

14 7. Adgang til egne data v. Marie Madsen, KL KL s projekt Adgang til egne data, som er del af den fælleskommunale handlingsplan, har siden igangsættelsen af initiativet søgt at udarbejde en fælleskommunal vision for adgang til egen data i kommunerne. Der foreligger nu et udkast til en vision, der indkapsler en intention om, at borgerens adgang til egne data skal give borgeren handlerum og gøre borgerne trygge i deres interaktion med kommunen også digitalt. Der skal nu udarbejdes en handleplan, herunder udvælges pilotprojekter for at tage første skridt i retning mod at indfri visionens intentioner. Side 14 af 26 drøfter den fælleskommunale vision for adgang til egne data drøfter udvælgelsen af type af pilotprojekt samt evt. ønsker til det videre arbejde med handleplanen orienteres om arbejdet omkring referencearkitekturen for adgang til egen data I den fælleskommunale digitaliseringsstrategi er der fokus på, at kommunerne i den fremtidige digitale indsats skal evne at motivere og involvere borgere og virksomheder, således at digitaliseringen bl.a. vil styrke oplevelsen af nærhed og indflydelse på egen livssituation. Projektet Adgang til egne data kan betragtes som et naturligt skridt ad den vej og indgår i den fælleskommunale handlingsplan under initiativ 1.2. Første del af projektet har haft til formål at udvikle en fælleskommunal vision, der kan skabe en fælles retning for, hvordan kommunerne skal arbejde med at give borgere adgang til deres egne data i kommunerne. Der er nu udarbejdet et udkast til en fælleskommunal vision om at: Adgangen til egne data skal give borgeren handlerum og gøre borgerne trygge i deres interaktion med kommunen. For at borgerne skal kunne handle og opleve tryghed omkring deres interaktion med kommunerne, så kræver det, at borgerne også kan bruge adgangen til egne data i praksis. Derfor vil kommunerne ar-

15 bejde for, at borgernes adgang til egne data er kendetegnet af følgende principper: Borgerne skal kunne forstå og overskue samt kunne bidrage med og anvende egne data. Udkast til vision er behandlet i projektets fælleskommunale styregruppe (Styregruppe for Borgerbetjening 3.0). Visionen skal efter endelig tilretning behandles i KL s politiske system. I forlængelse af visionen, skal der udarbejdes en handlingsplan for realisering af visionens intentioner. Handlingsplanen vil forventelig forventeligt komme til at bestå af flere spor, herunder gennemførelse af et eller flere piloter, og understøttes af udviklingen af en referencearkitektur. Visionen og handlingsplanen vil danne grundlag for KL s interessevaretagelse i det fællesoffentlige digitaliseringsprojekt 1.3 om Adgang til egen sag og ydelse. Side 15 af 26 Refencearkitektur og piloter For at udpege de konkrete arkitekturelementer (som skal indgå i handleplanens spor om referencearkitektur), vil der frem mod sommerferien ske en afsøgning af eksisterende relevante arkitekturreferencer for derved at udarbejde første bud på en forventet indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelsen vil basere sig på det tidligere arbejde med referencearkitekturer, herunder referencearkitektur for selvbetjening, samt igangværende aktiviteter på området i fællesoffentlige regi. Indholdsfortegnelsen vil give et klarere billede af de arkitekturelementer, der skal undersøges for at udarbejde referencearkitekturen for adgang til egen data. Således vil der på baggrund af den endelige indholdsfortegnelse udarbejdes anbefalinger til de nødvendige arkitekturskridt. Sideløbende hermed skal der udpeges relevante piloter. Grundlæggende vurderes det at der i projektet er mulighed for at vælge to forskellige tilgange til afvikling af en eller flere piloter: 1. Enten skal piloten afprøve den forretningsmæssige værdi af adgangen til egne data, hvor der fokuseres på borgerens behov og brugeroplevelsen, samt fokuseres på indsamling af feedback fra borgerne om deres opleverede værdi af løsningen (proof of concept). 2. Eller også skal piloten afprøve den tekniske arkitektur og den nødvendige integration mellem flere IT-systemer de reelle integrationer mellem fagsystemer, selvbetjeningsløsninger, fælleskommunal infrastruktur og overbliksløsning (proof of technology). Styregruppen for Borgerbetjening 3.0 har anbefalet at piloten afprøver den forretningsmæssige værdi. Bilag: Bilag 4 Udkast til en fælleskommunal vision for Adgang til egen data.

16 8. Kommunale høringer - Arkitekturrapport vedr. VALG og generel styrkelse af høringsprocessen for arkitekturrapporter v. Lars Vraa, KOMBIT, og Julie Kristoffersen Bendtsen, KL Arkitekturrapport vedr. VALG Rapporten har været i høring i Høringsnetværk vedr. kommunal itarkitektur i perioden marts 2017, og der er indkommet 2 svar. Disse fremgår af opsamlingsnotatet sammen med projektets kommentarer til høringssvarene. Høringsprocessen for arkitekturrapporter Arkitekturrapporter sendes i høring via KL s Dialogportal og gruppen Høringsnetværk vedr. kommunal it-arkitektur. Denne gruppe har pt 110 medlemmer, som er kommunale medarbejdere, der arbejder med it-arkitektur, og som har tilmeldt sig gruppen med henblik på at deltage i høringer. En gennemgang af de kommunale høringer af arkitekturrapporter gennemført i perioden viser, at der gennemsnitligt kommer 4 høringssvar pr. rapport. Den lave deltagelse har givet anledning til overvejelser om de årsager, der måtte ligge bag. Side 16 af 26 For at optimere høringsprocessen, således at der fremover skabes mere værdi via denne kanal, og således at vi sikrer både kommunernes mulighed for indflydelse og udbyttet for projekterne af at udarbejde arkitekturrapporter er der igangsat en række aktiviteter i regi af KL og KOMBIT, herunder initiativet Styrkelse af konceptet for Arkitekturrapporten, som er en del af rammearkitekturprogrammet SA- GERA, og som gennemføres i perioden april september tager arkitekturrapporten for VALG og projektets håndtering af de indkomne høringssvar til efterretning giver input til at understøtte og styrke høringsprocessen for arkitekturrapporter, herunder giver input til initiativet Styrkelse af konceptet for Arkitekturrapporten I forbindelse med de 2 sidste høringer i Høringsnetværk vedr. kommunal it-arkitektur er der gennemført forskellige tiltag for at øge deltagelsen i processen og for at afdække årsagerne til den. Fra flere kommuners side fremhæves timingen som en væsentlig årsag til

17 manglende deltagelse, idet kommunerne oplever, at rapporterne kommer i høring på et tidspunkt, hvor den tilhørende kravspecifikation allerede er udarbejdet eller er tæt på at være færdiggjort. En anden årsag, der nævnes, er de øvrige muligheder for inddragelse via arbejdsgrupper, følgegrupper m.v. Øvrige forslag til at styrke udbyttet af høringsprocessen kunne være etablering af et fast arkitektpanel og anvendelse af svarformularer. Disse input vil indgå i initiativet Styrkelse af konceptet for Arkitekturrapporten. Initiativet vil bla. gennemføre en survey og en række interviews i KL, KOMBIT og med kommunale interessenter med henblik på at identificere aktiviteter, der kan understøtte og styrke konceptet for arkitekturrapporten, herunder den tilhørende høringsproces. Side 17 af 26 Bilag: Bilag 5 Arkitekturrapport vedr. VALG Bilag 6 Notat med høringssvar

18 9. Status for program Sammenhæng og Genbrug med Rammearkitekturen (SAGERA) v. Jan Struwe Poulsen, KL Programmet Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen udgør en del af den fælleskommunale digitaliseringshandleplan , og det indgår i It-Arkitekturrådets mandat, at rådet varetager en overordnet rolle i forhold til programmets progression og prioritering. Programmet består af 5 projekter. Side 18 af 26 tager den overordnede programstatus til efterretning Programmet har i sin levetid skabt retning på rammearkitekturarbejdet. Der er udarbejdet en vision, et målbillede og en governancemodel, der giver et tydeligt bud på rammer og retning for det videre arbejde i programperioden Der forventes i 2017 færdiggørelse af nyt indhold til rammearkitekturen i form af byggeblokke og en domænemodel. Programmet har herudover relanceret rammearkitektur.dk, og der udarbejdes grundfortælling målrettet til relevante interessenter. Programmet har sikret udbredelse af rammearkitektur gennem et netværk med 69 deltagende kommuner. Der gennemføres fire netværksmøder i fire regionale netværk i Der etableres en kommunal arkitekturuddannelse, der forventes påbegyndt efteråret Programmet udarbejder herudover et konkret projektlandskab for arkitekturindsatsen i KL. Der indkommet 8 ansøgninger til rammearkitekturpuljen med en ansøgt sum på ca. 1,2 millioner kroner. Programmet har udviklet et måleprogram i samarbejde med PwC. Første prøvemåling gennemføres i juni måned. 9.1 Governance, mål og indhold i rammearkitekturen Projektet har bl.a. til formål er at etablere en governancemodel. En overordnet governancemodel er godkendt af It-Arkitekturrådet i december 2016.

19 I forlængelse af denne model foreligger nu en detaljeret beskrivelse af governanceprocessen, inkl. kommissorium for Arkitekturboard, samt et forslag til model for fordeling af roller og ansvar (RACI 1 ) for udvalgte arkitekturprodukter mellem KL, KOMBIT og kommuner. godkender detaljeret beskrivelse af governanceprocessen, inkl. kommissorium Arkitekturboard godkender forslag til model for fordeling af roller og ansvar (RACI) for udvalgte arkitekturprodukter Side 19 af 26./. Med afsæt i den overordnede governancemodel er der udarbejdet en detaljeret beskrivelse af processen. I beskrivelsen indgår bl.a. kriterier for sammensætning af Arkitekturboard, krav til beslutningsoplæg samt proces for afrapportering til It-Arkitekturrådet. Efter 12 måneders brug vil arkitektur- og governanceprocessen blive reviewet og justeret i fht erfaringer om praksis../. Den såkaldte RACI-model fastlægger, hvem der er ansvarlig for udarbejdelse og vedligehold af arkitekturprodukter i KL, KOMBIT og kommuner, samt hvornår andre skal godkende og/eller informeres. Som afslutning på processen med etablering af en governancemodel for rammearkitekturen vil inden sommer blive gennemført en kommunikationsindsats i fht kommuner og leverandører, samt internt i KL og KOM- BIT. Første møde i Arkitekturboard afholdes den 10. maj, hvor boardet udarbejder indstilling om tildeling af midler fra rammearkitekturpuljen. 9.2 Kommunal modning, udbredelse og kommunikation af rammearkitekturen Styregruppen for programmet igangsatte i november 2016 en foranalyse af Den gode it-anskaffelse og kravbank under dette projekt. Foranalysen er gennemført, og der er udarbejdet en rapport med analysens resultater. Analysens resultater vil blive præsenteret for it-arkitekturrådet. 1 R= Responsible, A= Accountable, C= Consulted, I=Informed

20 tager foranalyserapporten Den gode it-anskaffelse og kravbank til efterretning../. Foranalysen er gennemført i et samarbejde mellem KL og KOMBIT og med brug af ekstern konsulentbistand. Der er udarbejdet en rapport med analysens resultater (vedlagt). Resultaterne er baseret på interview med ti kommuner, seks it-leverandører og konsulenthuse herunder både små, mellemstore og store leverandører, tre fælleskommunale samarbejder (OS2, SBSYS, Den Storkøbenhavnske Digitaliseringsforening), to brancheforeninger, SKI og Digitaliseringsstyrelsen. Foranalysens formål var at undersøge, hvordan kommunerne griber en it-anskaffelse an i kommunen, og heraf udlede behov for fælleskommunale indsatser, der kan støtte kommunerne i it-anskaffelsesprocessen og i organiseringen af den. Kommunernes behov for en fælleskommunal kravbank er behandlet som en særskilt indsats. Det har ikke været et formål at helhedsafdække organiseringen og en itanskaffelsesproces fra start til slut ligesom det heller ikke har ligget inden for analysens rammer at vurdere finansieringen og forankringen af diverse udledte behov for fælleskommunale indsatser. Side 20 af 26 Foranalysens resultater er en række anbefalinger til kommunerne. Anbefalingerne er knyttet op på fem overordnede identificerede faser i en it-anskaffelsesproces, og for hver af de fem faser er der udledt potentielle fælleskommunale indsatser, der kan støtte kommunerne i organiseringen eller i it-anskaffelsesprocessen. It-Arkitekturrådet bliver præsenteret for foranalysen resultater og for de 2-3 indsatser, som styregruppen for programmet Sammenhæng og genbrug med Rammearkitekturen har peget på at der bliver arbejdet videre med. 9.3 Grundfortælling Rammearkitekturprogrammet omfatter en såkaldt grundfortælling. Grundfortællingen bygger videre på programmets leverance angående vision, målbillede og fremtidsfortællinger for rammearkitekturen. Grundfortællingen skal i kort form fortælle, hvad rammearkitekturen er, og hvorfor kommunerne skal arbejde med at udbrede og forankre rammearkitekturen. Grundfortællingen skal dermed skabe forståelse og motivation hos kommunernes ledere og medarbejdere, leverandører, beslutningstagere, digitaliseringskonsulenter, KL og KOMBIT m.v., når de selv og i samarbejde med tredjepart forholder sig til rammearkitekturen.

21 drøfter forslaget til grundfortælling vedr. rammearkitekturen giver input til kommunikationen om rammearkitekturen med afsæt i grundfortællingen../. Projektets slutleverance er en godkendt grundfortælling og tilhørende kommunikationspakke samt det efterfølgende kommunikations- og forankringsarbejde, som koordineres med kommunikationsog forankringsindsatsen vedrørende vision, målbilleder og fremtidsfortællinger for rammearkitekturen. Side 21 af 26 Grundfortællingen skal fortælles blandt alle dem, der direkte og mere indirekte er interessenter i rammearkitekturen. Derfor vil selve dokumentet med grundfortællingen blive ledsaget af en kommunikationspakke bestående af de ovennævnte elementer. Således vil kommunernes topledelser allerede ultimo maj kunne fortælle og uddybe grundfortællingen over for eksempelvis ledere og udvalgte faggrupper gennem en fyldig PowerPoint-præsentation med talenoter. Toplederne vil også få et budskabspapir til rådighed og en Q & A, som adresserer de spørgsmål, som toplederne kan forventes at blive stillet og skal have svar på. Grundfortællingen bliver afsæt for, at rammearkitekturen gøres konkret og vedkommende for alle interessenter. I de efterfølgende måneder henover sommer og efterår 2017 vil kommunikationspakken blive versioneret til flere udvalgte interessentgrupper. Dette kommunikationsarbejde vil blive samordnet med de resultater, som programmet har høstet i form af vision, målbillede og fremtidsfortællinger. Dermed skabes der størst og bedst muligt momentum bag udbredelse og forankring af rammearkitekturen. Grundfortællingen vil centralt fra KL kunne omsættes til en række yderligere kommunikationsprodukter. Det kunne eksempelvis være en kronik med direktører fra KL og KOMBIT som afsendere. Det kunne også være i form af en eller flere korte videoer. Decentralt i kommunerne vil grundfortællingen forventelig også blive bearbejdet i mangfoldige medier og med accent på forskellige aspekter af rammearkitekturen. Grundfortælling og kommunikationspakker ligger klar ultimo maj, og det samlede kommunikations- og forankringsarbejde inklusive vision og målbillede påbegyndes straks derefter.

22 9.4 Efterspørgselsdrevet realisering af rammearkitekturen på de kommunale kerneopgaver Projektet udbyder i strategiperioden i alt en pulje på 2 mio. kr. til støtte til initiativer, der nyttiggør rammearkitekturen lokalt. I februar 2017 har projektet udbudt første portion af puljen ( kr.) til uddeling. orienteres om status for modtagne ansøgninger og frist for ansøgninger til rammearkitekturpuljens uddeling i 2018 Side 22 af 26 Ved ansøgningsfristens udløb den 21. april var der kommet 8 ansøgninger om støtte. De ansøgte beløb varierer mellem kr. og kr., og summen af de ansøgte beløb er kr. KL har indledt vurderingen af ansøgningerne og forventer at melde fordelingen af puljemidlerne ud i juni måned. Ansøgningsfrist for ansøgninger til rammearkitekturpuljens uddeling i 2018 er den 1. december Tvær- og fællesoffentligt arkitekturarbejde Projektets formål er at forankre rammearkitektur og rammearkitekturtænkningen i fælles- og tværoffentlige projekter og at bidrage til at opbygge en fællesoffentlig IT-arkitektur, der flugter med rammearkitekturen. tager orienteringen til efterretning Projektet udarbejder et projektlandskab for KLs arkitekturindsats på tværs af de fællesoffentlige og fælleskommunale projekter. Projektlandskabet skal give indblik i tværgående problemstillinger. Herudover indgår KLs arkitekturstab som aktive deltagere i en række fællesoffentlige initiativer, hvor reviewboards for referencearkitektur for

23 brugerstyring, NemLogin, NemID og Næste Generation Digital Post har vejet tungt. Fælles standarder for sikker udveksling af information Der er i april 2017 nedsat en styregruppe for projekt 7.2 om fælles standarder for sikker udveksling af information, hvor It-Arkitekturrådets repræsentant er Niels Rygaard, Aalborg Kommune og KL s repræsentant er Ghita Thiesen. Styregruppen besluttede på det første møde at afprøve den fællesoffentlige standard OIODWS på sundhedsområdet. Der er ultimo april afgivet kommentarer til projektinitieringsdokumentet fra de kommunale deltagere i styregruppen. Kommentarerne peger på, at projektet er fornuftigt med relevante mål og succeskriterier. I den forbindelse blev der yderligere peget på behovet for at beskrive en governancemodel, sikre leverandørsidens input i projektet og tydeliggøre økonomi og tidsplan. Side 23 af 26 Kommentarerne fra de kommunale parter indgår i det videre arbejde som del af et revideret projektinitieringsdokument og et projektorientering sidedokument. Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL KL har herudover repræsenteret kommunerne i forbindelse med en reviewworkshop vedrørende Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. 9.6 'Effektmåling' Projektet har til formål er at dokumentere, at rammearkitekturen faktisk realiseres i kommunerne, og i hvilken grad den skaber de effekter og gevinster programmet sigter på. Det gør det også muligt undervejs at ændre på indsatser i programmet, så effekterne kommer. Målet er en metode og løsning, der kan anvendes lokalt i den enkelte kommune, i kommunefællesskaber og i den overordnede styring af arbejdet med rammearkitekturen. godkender målemetode og drejebog for den kvantitative del af målemetode tager den mundtlige orientering om planen for udarbejdelse af den kvalitative del af målemetoden til efterretning

24 ./. Projektet har med PWCs hjælp færdiggjort målemetode og drejebog for den kvantitative del af målemetoden. Denne del består af fire målepunkter, der er godkendt af It-Arkitekturrådet den 28. februar Drejebogen beskriver, hvordan der gennemføres måling for hvert af de fire målepunkter. Til at understøtte måling af målepunkt 1 leverer projekt 4 en begrebsliste over typer af artefakter, der optælles i arkitekturrapporterne. Denne liste forventes leveret inden sommerferien. Plan for udarbejdelse af kvalitative målinger vil blive præsenteret på mødet. Side 24 af 26 Bilag: Bilag 7 Kommissorium vedr. governance af den fælleskommunale rammearkitektur Bilag 8 Model for fordeling af roller og ansvar (RACI) for udvalgte arkitekturprodukter Bilag 9 Foranalyse den modne it-anskaffelse og kravbank Bilag 10 Forslag til Grundfortælling for rammearkitekturen Bilag 11 Forslag til drejebog for måleprogram

25 10. Status på Kommunernes Data & Infrastruktur (KDI) v. Kenneth Møller Johansen og Sisse Bang, KOMBIT På mødet giver projektlederen en mundtlig status for: Støttesystemerne Serviceplatformen Kommunernes Datafællesskab Gennemgangen vil have særligt fokus på den plan, der foreligger for at Støttesystemerne kommer fra interimsløsning til permanent løsning, samt planen for, at de anvendte indekser færdiggøres og er klar til anvendelse i SAPA på det annoncerede tidspunkt (sommer 2017). Side 25 af 26

26 11. Eventuelt Side 26 af 26

ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE DATA. IT-Arkitekturrådet, 2. maj 2016

ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE DATA. IT-Arkitekturrådet, 2. maj 2016 ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE DATA ADGANG TIL EGNE DATA IT-Arkitekturrådet, 2. maj 2016 Baggrund Udstilling af kommunens udvalgte sagsdata på borger.dk (Borger.dk-option i udviklingskontrakten for

Læs mere

Referat for 22. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd Mødet blev afholdt den 17. maj 2017 i lokale S-10 i KL-Huset, Weidekampsgade 10, 2300 København S.

Referat for 22. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd Mødet blev afholdt den 17. maj 2017 i lokale S-10 i KL-Huset, Weidekampsgade 10, 2300 København S. BILAG Referat for 22. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd Mødet blev afholdt den 17. maj 2017 i lokale S-10 i KL-Huset,,. Indhold Deltagere...2 Afbud...3 1. Velkomst og siden sidst...4 2. Overblik over

Læs mere

Fremme af en cirkulær økonomi i Nordjylland - genbrug af affald skal understøtte skabelsen af arbejdspladser.

Fremme af en cirkulær økonomi i Nordjylland - genbrug af affald skal understøtte skabelsen af arbejdspladser. Fremme af en cirkulær økonomi i Nordjylland - genbrug af affald skal understøtte skabelsen af arbejdspladser. August 2017 NBE er i dag støttet af BRN med 1,65 mio. kr. pr. år til og med 2018. Med dette

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser:

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Udarbejdet af: Peter Br gge Birgitte R. Lydolf Annette B rnholdt Dorte Broberg Lone Munksgaard Sylvia Mortensen Eva Kloster 1 Indledning: P baggrund

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 15. maj 2019 A (borgmester i Læsø Kommune og medlem af bestyrelsen i Færgeselskabet Læsø K/S), B (medlem af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 12. juni 2019 Side 1. Mødedato: 12. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 15:60 Mødested: Lokale 469 Fraværende: David Nordstrøm,

Læs mere

Leverandørmøde 28. august 2017

Leverandørmøde 28. august 2017 Leverandørmøde 28. august 2017 1.september 2017 /Henriette Eskelund Markedsdialog august 2017 Digitaliseringsstyrelsen afvikler markedsdialog om det foreløbige udbudsmateriale om Næste generation Digital

Læs mere

1-5, ved ikke EA-reolen, strukturen, konceptet 1.Sammenhængende it, 2.Genbrug, 3.Byg til forandring, 4.Flere leverandører, 5.

1-5, ved ikke EA-reolen, strukturen, konceptet 1.Sammenhængende it, 2.Genbrug, 3.Byg til forandring, 4.Flere leverandører, 5. Bilag 9 Punkt 13 Målepunkt Emne Spm. # Udsagn Svar type Svarmuligheder Kommentar Hjælpetekst Bedre betingelser for datadeling Nytteværdi 1 Den fælleskommunale rammearkitektur skaber bedre muligheder for

Læs mere

MIDTVEJSRAPPORT Projekt Peer-støtte i Region Hovedstaden PIXI-UDGAVE

MIDTVEJSRAPPORT Projekt Peer-støtte i Region Hovedstaden PIXI-UDGAVE MIDTVEJSRAPPORT Projekt Peer-støtte i Region Hovedstaden PIXI-UDGAVE 2017 1. INDLEDNING Denne Pixi-udgave indeholder en kort beskrivelse af de nyeste erfaringer med ansættelse af peer-støttemedarbejdere

Læs mere

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Bleer med bevilling

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Bleer med bevilling Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af 50.96 Bleer med bevilling Indholdsfortegnelse Hvem er SKI?... 2 Udbud af bleer... 2 Inddragelse af repræsentanter

Læs mere

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi.

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi. Notat Forvaltning: Sundhed og ldre Dato: J.nr.: Br.nr.: 18. oktober 2010 Udf rdiget af: Lene Jensen Vedrłrende: Vederlagsfri fysioterapi - udkast til kommissorium Notatet sendes/sendt til: Udvalget for

Læs mere

En digitalt sammenhængende offentlig sektor

En digitalt sammenhængende offentlig sektor En digitalt sammenhængende offentlig sektor Hvidbog om arkitektur for digitalisering UDKAST TIL KOMMENTERING: 6. februar 2017 Kommentarer eller forslag til udkast til Hvidbog om arkitektur for digitalisering

Læs mere

Ebeltoft i udvikling Organisering og Samarbejde uddybende beskrivelse

Ebeltoft i udvikling Organisering og Samarbejde uddybende beskrivelse Ebeltoft i udvikling Organisering og Samarbejde uddybende beskrivelse Med afsæt i Byrådets beslutning om at arbejde målrettet på en samlet udvikling af Ebeltoft jf. Visions- og udviklingsplan for Ebeltoft

Læs mere

Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd

Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd Besluttet 18. august 2014 Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd Baggrund Der investeres massivt i digitalisering af den kommunale sektor. Der er forventning og krav om, at digitaliseringen

Læs mere

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER 20 17 KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER INTRODUKTION ALLE KOMMUNER I SYDDANMARK KAN INDGÅ I INTERNATIONALT SAMARBEJDE OGSÅ DIN Hensigten med denne vejledning er at gøre de europæiske muligheder

Læs mere

Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan

Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan Når skolen bliver opmærksom på mobning eller lignende er den forpligtet til at udarbejde en handlingsplan for den konkrete situation. Dansk Center

Læs mere

Bilag 1 - Indsatsområder for dagtilbudsområdet

Bilag 1 - Indsatsområder for dagtilbudsområdet Bilag 1 - Indsatsområder for dagtilbudsområdet 2018-2020 Indledning Dagtilbud i Ringsted Kommune bygger både et lovmæssigt og værdimæssigt grundlag. Det betyder konkret, at den pædagogiske praksis sker

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statens brug af konsulenter (beretning nr. 20/2013) 7. august 2017

Læs mere

Fælles Digital Arkitektur

Fælles Digital Arkitektur 1 Fælles Digital Arkitektur KL - Arkitekturrådet 17. maj 2017 AGENDA Hvidbog Standarder Review-model Rammearkitektur 2 STATUS HVIDBOG Udkastet til hvidbogen har været udsendt i offentlig kommentering i

Læs mere

PROGRAMSTATUS FOR SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN (SAGERA)

PROGRAMSTATUS FOR SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN (SAGERA) PROGRAMSTATUS FOR SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN (SAGERA) Programstatus Tværgående programstatus v. Jan Projekt 1: Governance, mål og indhold i rammearkitektur v. Vibeke Normann Projekt 3:

Læs mere

Dagsorden for 18. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd. Mødet afholdes den 2. maj 2016 kl i: Indhold. Lukkede punkter

Dagsorden for 18. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd. Mødet afholdes den 2. maj 2016 kl i: Indhold. Lukkede punkter Dagsorden for 18. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd. Mødet afholdes den 2. maj 2016 kl. 10.00 i: KL, lokale S-10. Der er morgenmad fra kl. 09.30 Indhold Side 1 af 7 Indhold... 1 1. Velkommen og siden

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 55/4 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/293 af 1. marts 2016 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte for så vidt angår bilag I (EØS-relevant

Læs mere

Arbejdsplan 2010, 22. januar 2010

Arbejdsplan 2010, 22. januar 2010 Arbejdsplan, 22. januar arbejdsgruppe 1A: Nordiske Byregioner A. Opfølgning af EU s Østersøstrategi I november 2009 afholdt arbejdsgruppen en konference om de to nye Østersøstrategi-dokumenter: - the Long

Læs mere

Godkendelse af handlevejledning vedr. bekymrende fravær

Godkendelse af handlevejledning vedr. bekymrende fravær Punkt 5. Godkendelse af handlevejledning vedr. bekymrende fravær 2017-016624 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at handlevejledning godkendes og implementeres at PPR s drop-out

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden AFGØRELSE TRUFFET AF ADMINISTRATIONSRÅDET FOR EF-SORTSMYNDIGHEDEN af 25. marts 2004 om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001

Læs mere

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Vejledning om Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Ansøgningsfrist: 16. november 2017, kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund og formål... 3 1.2. Hvem

Læs mere

Digital Post og NemPost er ikke det samme. NemPost leveres af firmaet Assemble A/S. Digital Post leveres af e-boks A/S.

Digital Post og NemPost er ikke det samme. NemPost leveres af firmaet Assemble A/S. Digital Post leveres af e-boks A/S. Notat Forvaltning: IT Dato: J.nr.: Br.nr.: 6. maj 2011 Udf rdiget af: BH Vedrłrende: Digital Post versus NemPost Notatet sendes/sendt til: Digitaliseringsstyregruppen Baggrund Som et led i arbejdet med

Læs mere

Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r.

Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r. Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r. Vi synes, det er en god ide med differentieret tilbud til błrn med s rlige behov, b de i.f.t. det enkelte barns behov, familiens łnsker samt i.f.t.

Læs mere

Facilitators guide til cyberdilemmaøvelse

Facilitators guide til cyberdilemmaøvelse s guide til cyberdilemmaøvelse Øvelsen er udarbejdet af Beredskabsstyrelsens Center for Uddannelse i samarbejde med Center for Cybersikkerhed Guide til dilemmaøvelse Cybersikkerhed Velkommen til Beredskabsstyrelsens

Læs mere

Bilag A Tilbudsevalueringen

Bilag A Tilbudsevalueringen Bilag A Tilbudsevalueringen 1. TILDELINGSKRITERIET Tildelingskriteriet er bedste forhold mellem pris og kvalitet. Ordregiver vil i den forbindelse lægge følgende underkriterier til grund: 1) Kvalitet 45

Læs mere

Tidshorisont Kontakt-person hos KL Kontakt Kontor i KL. Initiativ

Tidshorisont Kontakt-person hos KL Kontakt Kontor i KL. Initiativ 1.1: Sammenhængende og digital borgerservice 1.2: Adgang til egne data Udvikling af indsatser omkring servicedesign, refereancearkitektur påbegyndes og et kommunalt netværk etableres og fungerer hele perioden.

Læs mere

Status for SAGERA-programmet

Status for SAGERA-programmet Status for SAGERA-programmet Godkendelse og organisation Information til leverandører og kommuner Projekt 1 vedr. governance, mål og indhold for rammearkitekturen Projekt 2 vedr. kommunal modning, kommunikation

Læs mere

Kommissorium for indfłrelse af ESDH system p personsagsomr det

Kommissorium for indfłrelse af ESDH system p personsagsomr det Notat Forvaltning: Błrn, Skole og Kultur Dato: J.nr.: Br.nr.: 15. marts 2011 Udf rdiget af: Diana L bbert Pedersen (projektleder) Vedrłrende: Kommissorium for indfłrelse af ESDH system p personsagsomr

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0267 (NLE) 13535/17 UD 238 CID 5 TRANS 425 FORSLAG fra: modtaget: 20. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Undervisningsudvalget UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Undervisningsudvalget UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Undervisningsudvalget 2017-18 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Undervisningsudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail:

Læs mere

Miljł og Teknik vi skaber fysiske rammer for livskvalitet til gavn for alle

Miljł og Teknik vi skaber fysiske rammer for livskvalitet til gavn for alle Miljł og Teknik vi skaber fysiske rammer for livskvalitet til gavn for alle Vi er kendt for Vi t nker nyt og skaber holdbare lłsninger. Vi holder, hvad vi lover. Vi er nemme at komme i kontakt med, vi

Læs mere

Notat om kompetenceudvikling for administrative medarbejdere i Randers Kommune

Notat om kompetenceudvikling for administrative medarbejdere i Randers Kommune Notat Forvaltning: Dato: 18. januar 2011 Dokumentnr.: Social og Arbejdsmarked 11/000402-2 Afsender: Helle Bonde Vedrłrende: Notat om kompetenceudvikling for administrative medarbejdere i Randers Kommune

Læs mere

UDBUDSPLAN for anskaffelse af fagsystemer 2011-2013

UDBUDSPLAN for anskaffelse af fagsystemer 2011-2013 UDBUDSPLAN for anskaffelse af fagsystemer 2011-2013 RANDERS KOMMUNE U D K A S T December 2010 1. Indledning Randers Kommunes łkonomiudvalg behandlede p młde den 21. juni 2010 forslag til udbudsstrategi

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.1 Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen. 1 Formål og baggrund. Maj 2016

Programbeskrivelse. 7.1 Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen. 1 Formål og baggrund. Maj 2016 Programbeskrivelse 7.1 Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen 1 Formål og baggrund Programmet Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen udgør en del af den fælleskommunale digitaliseringshandleplan.

Læs mere

Projekt åbne rådgivningstilbud i Randers. 1. Projektresumé. Arbejdstitel: Projektperiode

Projekt åbne rådgivningstilbud i Randers. 1. Projektresumé. Arbejdstitel: Projektperiode Arbejdstitel: Projekt åbne rådgivningstilbud i Randers Projektperiode 01.07.2017-31.12-2019 1. Projektresumé Foreningen Jysk børneforsorg/fredehjem har i mere end 100 år udviklet tilbud til udsatte børn,

Læs mere

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Dorte Gram Nybroe, chef for SMV & Iværksætteri dgny@di.dk, 3377 3769 APRIL 19 Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Denne kortlægning har til formål at belyse, hvordan betalingsfrister udfolder

Læs mere

Referat 1. MØDE D. 9. MARTS 2017

Referat 1. MØDE D. 9. MARTS 2017 Referat 1. MØDE D. 9. MARTS 2017 Tidsrum: 10-12.30 Sted: Erhvervsstyrelsen, 4. sal Langelinie Allé 17 2100 København Ø 1 Velkomst og opsamling siden sidst, herunder debatarrangement d. 3. marts Nyt medlem

Læs mere

REFERAT for møde i det koordinerende lederforum (udvidet gruppe)

REFERAT for møde i det koordinerende lederforum (udvidet gruppe) REFERAT for møde i det koordinerende lederforum (udvidet gruppe) Placering: Tønder Rådhus, lokale 108 Videolink: 9560070010@vrsyd.dk Dato og tid: Mandag d. 26. november 2018 kl. 08.00 09.30 Deltagere:

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. øget eksportparathed i SMV er

Bilag : Indsats vedr. øget eksportparathed i SMV er 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.3.2: Indsats vedr. øget eksportparathed i SMV er Udfordring Eksport bidrager til danske virksomheders konkurrenceevne, ligesom danske virksomheder skal være trimmet

Læs mere

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold Notat Metoder og virkemidler Postboks 1228 0900 København C Tlf. 70 12 12 88 Fax 70 12 12 89 at@at.dk www.at.dk Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn Indhold Formål...

Læs mere

Nøgletal til resultatdokumentation

Nøgletal til resultatdokumentation Nøgletal til resultatdokumentation Vejledningsmateriale til opgørelse og anvendelse Netværksinddragende metoder Indholdsfortegnelse Introduktion til nøgletal... 3 Om nøgletallene... 3 Metodiske overvejelser...

Læs mere

LITTERATURSTUDIE OM MODTAGELSESTILBUD FOR NYANKOMNE ELEVER INFORMATIONSMØDE PÅ TOSPROGSOMRÅDET D. 10/ MARIE BILDE, RAMBØLL

LITTERATURSTUDIE OM MODTAGELSESTILBUD FOR NYANKOMNE ELEVER INFORMATIONSMØDE PÅ TOSPROGSOMRÅDET D. 10/ MARIE BILDE, RAMBØLL LITTERATURSTUDIE OM MODTAGELSESTILBUD FOR NYANKOMNE ELEVER INFORMATIONSMØDE PÅ TOSPROGSOMRÅDET D. 10/3 2016 MARIE BILDE, RAMBØLL OPLÆGGETS INDHOLD Litteraturstudiets formål samt lovgivning i en dansk kontekst

Læs mere

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn 1 Indledning 1.1 Budgetansvar I punkt 3.4 i Kasse- og regnskabsregulativ er de budgetansvarlige tillagt ansvaret for, at der tilrettelægges et tilstrækkeligt ledelsestilsyn med udmøntningen og administrationen

Læs mere

K KOMBiT. ?),c, l I rt-{ Indhold. Projekt 1' Governance, mål og indhold for rammearkitekturen'

K KOMBiT. ?),c, l I rt-{ Indhold. Projekt 1' Governance, mål og indhold for rammearkitekturen' ?),c, l -. - +1 I rt-{.. 40 K KOMBiT L Kommunernes it-fællesskab 26-09-2016 Sammenhæng og Genbrug med Rammearkitekturen Projekt 1' Governance, mål og indhold for rammearkitekturen' Forslag til arkitektur-

Læs mere

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget 3. januar 2013 Nyhedsbrev Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget Folketinget har den 19. december 2012 vedtaget en ny konkurrencelov, som indfører mulighed for fængselstraf i kartelsager

Læs mere

Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018

Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018 1 Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018 AGENDA RUNDT OM FDA RAMMEARKITEKTUR Strategi og styring Indhold og metode Anvendelse og værdi Status og næste

Læs mere

Initiativ 11 : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser

Initiativ 11 : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser NOTAT 4. november 206 Initiativ : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser J.nr. 2065000348 Metoder og Virkemidler (MV) TR og Data og analyse (ADA) PLJ og KCA Indhold Resume...3 Indledning...7

Læs mere

Notat. Udviklingen i AC og HK ansatte 2008-2011. 27. juni 2011. Personale og HR. Baggrund

Notat. Udviklingen i AC og HK ansatte 2008-2011. 27. juni 2011. Personale og HR. Baggrund Notat Forvaltning: Personale og HR Dato: J.nr.: Br.nr.: 27. juni 2011 Udf rdiget af: Bjarne Vejrup Vedrłrende: Udviklingen i HK og AC ansatte 2008-2011 Notatet sendes/sendt til: Direktionen og Kresten

Læs mere

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Nedennævnte vedtægt erstatter Love for Mandøforeningen underskrevet 28.7.

Læs mere

BOLIGFORENINGEN VIBO

BOLIGFORENINGEN VIBO BOLIGFORENINGEN VIBO RÅDERET AFDELING 827 SAMUELS HUS STANDARDRÅDERET Råderet Afdelingsmødets beslutning Den enkelte afdeling har kompetence til, på et afdelingsmøde at fastsætte regler for råderetsforbedringer

Læs mere

Tilbud til borgere med type 2 diabetes i Randers Kommune

Tilbud til borgere med type 2 diabetes i Randers Kommune Tilbud til borgere med type 2 diabetes i Randers Kommune Udarbejdet af Inger Kruse Andersen 18. januar 2010 1 1. Indledning Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor kroppens evne til at oms tte sukkerstof

Læs mere

Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser

Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser Sekretariatet for arkitekturrådet har i forbindelse med foranalysen af hvordan rammearkitekturen kan bidrage til fælleskommunale standarder for

Læs mere

Uanmeldt tilsyn Trindvold

Uanmeldt tilsyn Trindvold 6. januar 2009 J.nr. 09/1594 Uanmeldt tilsyn 2009 Trindvold Uanmeldt tilsyn foretaget den 6. januar 2009. Tilsynsførende: Mette Zierau Kudsk (socialfaglig konsulent) og Hege Margrethe Ekberg (AC-medarbejder).

Læs mere

Forslag til vedtægtsændringer

Forslag til vedtægtsændringer Forslag til vedtægtsændringer OS2s nuværende organisering tager sit udgangspunkt i generalforsamlingsbeslutning d. 19. maj 2015. På generalforsamlingen 2016 blev resultatet af denne beslutning præsenteret

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD REVIDERET VERSION, VEDTAGET AF KL S DIREKTION DEN 5. APRIL 2016

KOMMISSORIUM FOR KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD REVIDERET VERSION, VEDTAGET AF KL S DIREKTION DEN 5. APRIL 2016 KOMMISSORIUM FOR KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD REVIDERET KOMMISSORIUM, VEDTAGET AF KL S DIREKTION DEN 5. APRIL 2016 Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Den fælleskommunale rammearkitektur...3 Formål...4 Mandat...4

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Socialafdelingen, Randers kommune 2012 Kvalitetsstandard for dagtilbud(beskyttet besk ftigelse) for borgere,

Læs mere

Resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2017 til den 31. juli 2018

Resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2017 til den 31. juli 2018 Resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2017 til den 31. juli 2018 Kontraktens parter og gyldighedsperiode Resultatlønskontrakten er udarbejdet med baggrund i bemyndigelse fra Ministeriet for Børn

Læs mere

Notat. 26. april 2011. Błrn, Skole og Kultur

Notat. 26. april 2011. Błrn, Skole og Kultur Notat Forvaltning: Błrn, Skole og Kultur Dato: J.nr.: Br.nr.: 26. april 2011 Udf rdiget af: Bitten Laursen Vedrłrende: Uddannelsesstrategi for 5 kommuner Notatet sendes/sendt til: Arbejdsgruppen Uddannelsesstrategi

Læs mere

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration REGIONERNE Selvstyre Egen økonomi Konkurrence = bedre priser Samarbejde Koordinering Udveksling SAMMENHÆNG

Læs mere

GENNEMGANG AF FORSLAG TIL REVIDERET KOMMISSORIUM FOR IT- ARKITEKTURRÅDET

GENNEMGANG AF FORSLAG TIL REVIDERET KOMMISSORIUM FOR IT- ARKITEKTURRÅDET GENNEMGANG AF FORSLAG TIL REVIDERET KOMMISSORIUM FOR IT- ARKITEKTURRÅDET 17. Møde i Kommunernes It-Arkitekturråd, fredag d. 4. marts 2016 Vibeke Normann Oversigt over afsnit Baggrund Rammearkitekturen

Læs mere

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Dato 10. juli 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Erhvervsstyrelsen sendte den 14. juni 2017 udkast

Læs mere

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen")

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering (rammearkitekturen) 1 BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen") BRUGSVEJLEDNING Budskabspapiret er en hjælp til at sætte ord og sætninger på, når du som kommunal chef

Læs mere

Arkitekturrapport: DUBU

Arkitekturrapport: DUBU Arkitekturrapport: DUBU Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens ansvar

Læs mere

Strukturering af Informationer til AnalyseformŒl

Strukturering af Informationer til AnalyseformŒl Datawarehouse og Knowledge Management Strukturering af Informationer til AnalyseformŒl AALBORG UNIVERSITET MASTER i INFORMATIONSTEKNOLOGI, INDUSTRIEL IT (MII) PROJEKT GRUPPE: IT i BYGGERIET & IT i INDUSTRIEL

Læs mere

Rammearkitekturer der hænger sammen

Rammearkitekturer der hænger sammen FDA2018 FÆLLESOFFENTLIG DIGITAL ARKITEKTUR Rammearkitekturer der hænger sammen Erfaringer fra udrulning og implementering af rammearkitekturen i kommunerne Henrik Brix Formand for kommunernes it-arkitekturråd

Læs mere

Nyhedsbrev til abonnenter - Juli Kasserede EU-regler

Nyhedsbrev til abonnenter - Juli Kasserede EU-regler Nyhedsbrev til abonnenter - Juli 2017 Kasserede EU-regler Som vi kunne fortælle om i årets første nyhedsbrev (januar 2017), så er 2017 det vigtige år for den Køretøjssikkerhedspakke, man i 2014 besluttede

Læs mere

MedComs infrastrukturopgaver status og det videre arbejde

MedComs infrastrukturopgaver status og det videre arbejde Bilag 5 22. november 2007/Lars Hulbæk MedComs infrastrukturopgaver status og det videre arbejde 0. Indstilling Det indstilles til SDSDs bestyrelse, at Status for MedComs varetagelse af de af SDSD igangsatte

Læs mere

Temagruppen for behandling, pleje, genoptræning og rehabilitering

Temagruppen for behandling, pleje, genoptræning og rehabilitering Regionshuset Viborg Temagruppen for behandling, pleje, genoptræning og rehabilitering Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra

Læs mere

Norddjurs Kommune Randers Kommune Syddjurs Kommune. Notat. Vurdering af evt. muligheder for samarbejde p IT-omr det.

Norddjurs Kommune Randers Kommune Syddjurs Kommune. Notat. Vurdering af evt. muligheder for samarbejde p IT-omr det. Norddjurs Kommune Randers Kommune Syddjurs Kommune Notat Vurdering af evt. muligheder for samarbejde p IT-omr det. December 2010 1 1. Indledning Kommunaldirektłrerne i Norddjurs, Syddjurs, Favrskov og

Læs mere

Kultur-, Fritids-, og Landdistriktspolitik

Kultur-, Fritids-, og Landdistriktspolitik Kultur-, Fritids-, og Landdistriktspolitik 2018-2021 - Politikken Introduktion til Kultur-, Fritids-, og Landdistriktspolitikken for Tønder Kommune. Kultur- og Fritidsudvalget formulerede i november 2016

Læs mere

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Handelsfagskolen Rådhusgade 56-58 Postboks 181 DK-8300 Odder Telefon 8654 1700 handelsfagskolen.dk kontakt@handelsfagskolen.dk Introduktion For at kunne

Læs mere

Justitsministeriet Databeskyttelseskontoret Slotsholmsgade København K

Justitsministeriet Databeskyttelseskontoret Slotsholmsgade København K 22. august 2017 KIH DI-2017-10345 Justitsministeriet Databeskyttelseskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K Høring over udkast til databeskyttelsesloven Justitsministeriet har ved e-mail af 7. juli

Læs mere

Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008

Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008 Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008 A. Forslag om nedlæggelse af afdelingsbegrebet (bortset fra ungdomsafdelingen) 1. 2 affattes således: 2. Landsforeningens formål er at arbejde for bøssers,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0720 Klager: Casa Lezar v/lina Balezantyte Gasværksvej 23, 1560 København Danmark Indklagede: ApS af 22. maj 2018 under konkurs Frederiksborggade 38 1360 København

Læs mere

Skolevejsanalyse Hjørring Kommune Samlet rapport

Skolevejsanalyse Hjørring Kommune Samlet rapport Skolevejsanalyse Hjørring Kommune 2016 Samlet rapport Hjørring Kommune Skolevejsanalyse 2016 Udarbejdet af Hjørring Kommune i samarbejde med Sweco A/S Kontaktoplysninger: Teknik og Miljøområdet Park og

Læs mere

Monitorering af tvang i psykiatrien

Monitorering af tvang i psykiatrien Monitorering af tvang i psykiatrien OPGØRELSE FOR PERIODEN 1. JULI 2016 30. JUNI 2017 2017 Monitorering af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0. Maj 2017

Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0. Maj 2017 Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0 Maj 2017 Indhold Indhold... 2 Introduktion til retningslinjerne... 3 Hvilke projekter skal have foretaget arkitektur-reviews?... 3 Tre trin for arkitekturreviews...

Læs mere

FÆLLESSKAB GIVER MULIGHEDER EKSTRAORDINÆR KONGRES 2003 FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE: LO S LEDELSES- OG BESLUTNINGSSTRUKTUR

FÆLLESSKAB GIVER MULIGHEDER EKSTRAORDINÆR KONGRES 2003 FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE: LO S LEDELSES- OG BESLUTNINGSSTRUKTUR FÆLLESSKAB GIVER MULIGHEDER EKSTRAORDINÆR KONGRES 0 FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE: LO S LEDELSES- OG BESLUTNINGSSTRUKTUR LO S EKSTRAORDINÆRE KONGRES 0 / FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE Forslag til kongresvedtagelse:

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ 4 Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til

Læs mere

Sundhedspolitikken udarbejdes i overensstemmelse med de rammer, der centralt er beskrevet for udarbejdelse af de nye politikker.

Sundhedspolitikken udarbejdes i overensstemmelse med de rammer, der centralt er beskrevet for udarbejdelse af de nye politikker. Notat Forvaltning: Dato: Sundhed og ldre J.nr.: 23. januar 2011 Br.nr.: Udf rdiget af: Sundhedsteam, konsulenter og Lene Jensen Vedrłrende: Ny sundhedspolitik for Randers Kommune Notatet sendes/sendt til:

Læs mere

Visse Vandværk A.m.b.a. afholdt

Visse Vandværk A.m.b.a. afholdt Visse Vandværk A.m.b.a. Ordinær generalforsamling afholdt Mandag, den 16. marts 2015 kl. 19.30 Visse Ladegård, Vissevej 116 REFERAT: DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent. Bestyrelsesformand Søren Christensen

Læs mere

Deltagere: Kirsten Ægidius (KÆ), Kirsten Thoke (KT), Lisbet Jensen, (LJ), Charlotte Larsen (CL), Lene Lebech (LL) og Lise Hansen (LH) (HB)

Deltagere: Kirsten Ægidius (KÆ), Kirsten Thoke (KT), Lisbet Jensen, (LJ), Charlotte Larsen (CL), Lene Lebech (LL) og Lise Hansen (LH) (HB) Referat af møde i: Dato for møde: TR-rådet 01. september 2016 For referat: Dato for Karen Fischer-Nielsen udarbejdelse: 19. september 2016 Deltagere: Kirsten Ægidius (KÆ), Kirsten Thoke (KT), Lisbet Jensen,

Læs mere

Dragør Kommune. Tilsynsrapport. Sundhed og Omsorg. Kommunal leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp. Uanmeldt tilsyn December 2015

Dragør Kommune. Tilsynsrapport. Sundhed og Omsorg. Kommunal leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp. Uanmeldt tilsyn December 2015 INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Tilsynsrapport Dragør Kommune Sundhed og Omsorg Kommunal leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp Uanmeldt tilsyn December 2015 WWW.BDO.DK Forord Rapporten er bygget

Læs mere

Notat. Vedr.: Open Source. Til: Direktionen. Den: /BH. Randers Kommune

Notat. Vedr.: Open Source. Til: Direktionen. Den: /BH. Randers Kommune Randers Kommune Notat Vedr.: Open Source Til: Direktionen Den: 6.9.2009/BH 1. Baggrund I forbindelse med drłftelse af forslag til digitaliseringsstrategi har direktionen bedt om en kort redegłrelse vedr.

Læs mere

Styregruppen for data og arkitektur. Reviewrapport for: Referencearkitektur for deling af data og dokumenter (RAD)

Styregruppen for data og arkitektur. Reviewrapport for: Referencearkitektur for deling af data og dokumenter (RAD) Styregruppen for data og arkitektur Reviewrapport for: data og dokumenter (RAD) Indhold Arkitekturreview (scopereview) af referencearkitektur for deling af data og dokumenter 2 Reviewgrundlag 2 Projektresume

Læs mere

Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave etablering af udeomr der:

Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave etablering af udeomr der: Projekttitel: Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave etablering af udeomr der: Oplysning om ansłger Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave er beliggende i forbindelse med Fussingł-Egnens Friskole i Słnderb

Læs mere

Notat. 1. juni 2011 11/003134

Notat. 1. juni 2011 11/003134 Notat Forvaltning: Politik, Kommunikation og Digital service Błrn, Skole og Kultur Dato: J.nr.: Br.nr.: 1. juni 2011 11/003134 Udf rdiget af: Vedrłrende: Udbudsplan for kłrselsomr det Notatet sendes/sendt

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 1 Disposition 1. Det nuværende strategilandskab -Fælleskommunale, fællesoffentlige, fagspecifikke

Læs mere

TEMADAG for 1. gangs praktikvejledere

TEMADAG for 1. gangs praktikvejledere Gør tanke til handling VIA University College TEMADAG for 1. gangs praktikvejledere v/ og Ulla Ravn 23. Januar 2019 1 Dagens program 9.00 9.45 Velkomst, præsentation og regler og rammer for praktikken

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 2013/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 14/00941 Fremsat den 6. februar 2014

Læs mere

Sønderborg Kommune Salg af Sønderborg Kaserne UDBUDSVILKÅR SALG AF SØNDERBORG KASERNE UDBUDSVILKÅR NOVEMBER 2017

Sønderborg Kommune Salg af Sønderborg Kaserne UDBUDSVILKÅR SALG AF SØNDERBORG KASERNE UDBUDSVILKÅR NOVEMBER 2017 SALG AF SØNDERBORG KASERNE NOVEMBER 2017 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 3 1.1 SØNDERBORG KASERNE 3 1.2 RETSGRUNDLAG OG UDBUDDETS TILRETTELÆGGELSE 5 1.3 UDBUDSMATERIALET 5 1.4 TIDSPLAN 6 2. PRÆKVAFIKATIONSBETINGELSER

Læs mere

Referat af møde nr. 3 i Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi

Referat af møde nr. 3 i Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Referat af møde nr. 3 i Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Tid: Tirsdag den 21. august 2018 kl. 09.30-11.30 Sted: 8002-2105 Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Dato: 27.

Læs mere

Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg

Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg Indledning Et godt socialt netværk kan både give støtte, omsorg og bidrage med praktisk hjælp i hverdagen. Derfor spiller pårørende ofte en betydningsfuld

Læs mere