Afgørelse vedrørende regnskabskontrol af Københavns Andelskasses årsrapport for 2015 og halvårsrapport for 1. halvår 2016.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse vedrørende regnskabskontrol af Københavns Andelskasses årsrapport for 2015 og halvårsrapport for 1. halvår 2016."

Transkript

1 Københavns Andelskasse Att.: Direktionen Tingskiftevej Hellerup 24. januar 2017 Afgørelse vedrørende regnskabskontrol af Københavns Andelskasses årsrapport for 2015 og halvårsrapport for 1. halvår 2016 Afgørelse Finanstilsynet skal påbyde Københavns Andelskasse at foretage en fornyet nedskrivningstest af goodwill vedrørende OTC-listen ApS, i hvilken der tages højde for de af Finanstilsynet påpegede forhold under punkt 1 på side 2-3. Nedskrivningstesten skal fremsendes til Finanstilsynets gennemsyn. Når Finanstilsynet på baggrund af sit gennemsyn har givet sin tilbagemelding til Københavns Andelskasse skal Københavns Andelskasse offentliggøre supplerende/korrigerende information til årsrapporten for 2015 og halvårsrapporten for 1. halvår 2016 vedrørende afgørelsens punkt 1 og 3-6, hvor de manglende oplysninger er indeholdt, og hvor goodwill er indregnet i overensstemmelse med en korrekt foretaget nedskrivningstest. Finanstilsynet skal desuden påtale, at Københavns Andelskasse ikke på tidspunktet for regnskabsafslutningen for regnskabsåret 2015 havde udarbejdet en nedskrivningstest, jf. afgørelsens punkt 2. FINANSTILSYNET Århusgade København Ø Tlf Fax CVR-nr finanstilsynet@ftnet.dk ERHVERVSMINISTERIET Af den supplerende/korrigerende information skal det fremgå, at den tidligere offentliggjorte årsrapport og halvårsrapport indeholder fejl, hvorledes fejlene påvirker årsrapporten og halvårsrapporten, samt at den supplerende/korrigerende information offentliggøres efter påbud fra Finanstilsynet. Andelskassens ledelse skal afgive en ledelsespåtegning, som omfatter den supplerende/korrigerende information for årsrapporten for 2015 og halvårsrapporten for 1. halvår Heraf skal det fremgå, hvorvidt den supplerende/korrigerende information er i overensstemmelse med Finanstilsynets påbud. Den supplerende/korrigerende information vedrørende årsrapporten for 2015 skal revideres af andelskassens revisor. I appendiks 1 fremgår minimums- og formkrav til den supplerende/korrigerende information.

2 2 Andelskassen skal offentliggøre den supplerende/korrigerende information på samme måde og de samme steder, som årsrapporten for 2015 og halvårsrapporten for 1. halvår 2016 blev offentliggjort. Den fornyede nedskrivningstest skal udarbejdes og indsendes til Finanstilsynet hurtigst muligt og senest d. 6. februar Når Finanstilsynet ikke har yderligere bemærkninger til den fornyede nedskrivningstest, skal andelskassen offentliggøre den supplerende/korrigerende information hurtigst muligt og senest 2 uger efter, at Finanstilsynets tilbagemelding er modtaget. Såfremt andelskassens årsrapport forventes at blive offentliggjort tæt på det tidspunkt, hvor den supplerende/korrigerende information ville skulle offentliggøres, kan andelskassen vælge at undlade at offentliggøre supplerende/korrigerende information til årsrapporten og i stedet rette de anførte forhold som fejl i årsrapporten for Det skal i givet fald angives, at årsrapporten for 2015 var fejlbehæftet, og der skal oplyses om, hvilke fejl der er tale om. Disse oplysninger skal gives for 2015 og ikke kun for For så vidt angår halvårsrapporten for 1. halvår 2016 skal der udsendes supplerende/korrigerende information til denne. Det er Finanstilsynets vurdering, at Københavns Andelskasses årsrapport for 2015 indeholder følgende fejl (punkt 1-4): 1. Mangelfuld vurdering af goodwill vedrørende OTC-listen ApS Der er som følge af erhvervelsen af OTC-listen ApS indregnet for t.kr. goodwill i koncern-årsregnskabet for Dette svarer til 12,2 pct. af egenkapitalen. Opgørelsen af nytteværdien vedrørende goodwill relateret til opkøbet af OTC-listen ApS bliver på følgende punkter ikke foretaget korrekt: Andelskassen har anvendt forkerte budgetår og dermed en forkert diskonteringsfaktor i både budgetperioden og terminalperioden. Andelskassen anvender en vækstfaktor i terminalperioden, som er for høj. Andelskassen har fejlagtigt indregnet en indtægt fra et udskudt skatteaktiv i budgetperioden, som OTC-listen ApS er forpligtet til at betale til Dansk OTC A/S. Andelskassen budgetterer med fortsatte indtægter fra nynoteringer i terminalperioden. Andelskassen anvender generelt optimistiske forudsætninger i forhold til budgetteringen af de enkelte underposter og i forhold til

3 3 det generelle indtjeningsniveau i fondsmæglerbranchen uden tilstrækkelig dokumentation for disse optimistiske forudsætninger. Det anvendte afkastkrav i nedskrivningstesten afspejler ikke usikkerheden ved den manglende værdipapirhandlertilladelse i OTClisten ApS og usikkerheden ved, at OTC-listen ApS ikke ultimo 2015 havde et effektivt værdipapirregistreringssystem. Nedskrivningstesten omfatter ikke værdien af det efter 125 i lov om finansiel virksomhed krævede kapitalgrundlag, på minimum euro, svarende til t.kr., som kræves for fondsmæglerselskaber. I nedskrivningstesten budgetteres der med kursgevinster på t.kr. i første budgetår stigende til t.kr. i terminalperioden, hvilket ikke er i overensstemmelse med den af andelskassens bestyrelse vedtagne forudsætning om et indtjeningsniveau på t.kr. årligt. Ovennævnte forhold udgør en overtrædelse af 145, stk. 3, i bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. 1 (herefter regnskabsbekendtgørelsen). 2. Manglende udarbejdelse af nedskrivningstest ved regnskabsafslutningen Københavns Andelskasse har ikke foretaget en tilstrækkelig vurdering af goodwill, idet der ikke var udarbejdet en nedskrivningstest af goodwill ved regnskabsafslutningen for Dette er en overtrædelse af 145, stk. 3, i regnskabsbekendtgørelsen. 3. Manglende oplysninger om nærtstående parter Andelskassen oplyser ikke, at erhvervelsen af OTC-Listen ApS af Dansk OTC A/S er foretaget mellem nærtstående parter og om grundlaget for forbindelsen med Dansk OTC A/S. I note 27 oplyser andelskassen, at den har indgået flere konsulentaftaler med Dansk OTC A/S, men den anvendte prisfastsættelsesmetode oplyses ikke. Der bliver ikke givet oplysning om, at ydelsen af kreditfacilitet til OTClisten ApS ikke er sket på markedsbaserede vilkår eller omkostningsdækkende basis, og at dette er i strid med 4 i bekendtgørelse om koncerninterne transaktioner 2. 1 Bekendtgørelse nr. 281 af 26. marts Bekendtgørelse nr. 904 af 1. september 2004.

4 4 De manglende oplysninger udgør en overtrædelse af 124, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen. 4. Manglende oplysninger om hybrid kernekapital Det fremgår ikke af andelskassens årsrapport for 2015, hvilken valuta de to udstedelser i hybrid kernekapital er denomineret i, udstedelsernes størrelse samt rentesatserne på de to udstedelser. Dette er en overtrædelse af 105, stk. 2, nr. 1, i regnskabsbekendtgørelsen. Det er endvidere Finanstilsynets vurdering, at Københavns Andelskasses halvårsrapport for 1. halvår 2016 indeholder følgende fejl (punkt 5-6): 5. Forkert indregning af knowhow og edb-anlæg I halvårsrapporten er størstedelen af goodwillbeløbet på t.kr. blevet ændret til henholdsvis knowhow andragende t.kr., som indregnes under aktivposten Immaterielle aktiver samt edb-anlæg andragende t.kr., som indregnes under aktivposten Øvrige materielle aktiver. Betingelserne for indregning af knowhow og edb-anlæg er ikke opfyldt, hvorfor andelskassen har overtrådt 13 og 15 i regnskabsbekendtgørelsen og 188, stk. 1, nr. 7 og stk. 2, i lov om finansiel virksomhed 3, jf. 148, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen. 6. Manglende oplysninger i ledelsesberetningen og anvendt regnskabspraksis Der mangler oplysning om, at andelskassen ophører med at udarbejde koncernregnskab i ledelsesberetningen. Desuden er den under punkt 5 nævnte ændrede indregning af goodwill som knowhow og edb-anlæg ikke nævnt i anvendt regnskabspraksis. Dette er en overtrædelse af 148, stk. 4 og 5, i regnskabsbekendtgørelsen. Vedrørende øvrige adspurgte forhold har Finanstilsynet taget andelskassens redegørelser og bemærkninger til efterretning. Sagsfremstilling Finanstilsynet har foretaget en kontrol af Københavns Andelskasses årsrapport for 2015 og halvårsrapport for 1. halvår Dette er sket som led i den kontrol af finansielle virksomheders års- og delårsrapporter, som Finanstilsynet udfører i medfør af 344, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed 4. 3 Lovbekendtgørelse nr. 182 af 18. februar Lovbekendtgørelse nr. 182 af 18. februar 2015.

5 5 Årsrapporten og halvårsrapporten er aflagt efter lov om finansiel virksomhed og regnskabsbekendtgørelsen. Årsrapporten er revideret af Ernst & Young Godkendt Revisionspartnerselskab. Revisionspåtegningen er uden forbehold. Revisor har givet supplerende oplysninger vedrørende Finanstilsynets undersøgelse af, om ledelsen har overtrådt en eller flere bestemmelser i lov om finansiel virksomhed, herunder 117, hvilket kan medføre, at ledelsen kan ifalde ansvar. Halvårsrapporten for 1. halvår 2016 er ikke revideret eller reviewet. Finanstilsynet har i forbindelse med kontrollen af Københavns Andelskasses årsrapport for 2015 og halvårsrapport for 2016 konstateret fravigelser og forhold, som Finanstilsynet i breve af 29. juni og 22. september 2016 har anmodet om andelskassens bemærkninger til henholdsvis redegørelser for. Københavns Andelskasse har i af 21. juli, 5. september og 10. oktober 2016 fremsendt sine bemærkninger til og redegørelser for de nævnte forhold til Finanstilsynet. På et møde den 10. november 2016 mellem Københavns Andelskasse og Finanstilsynet blev der drøftet forhold vedrørende nedskrivningstest af goodwill samt omklassifikation af goodwill i halvårsrapporten for 1. halvår Den 7. december 2016 sendte Finanstilsynet udkast til afgørelse i høring hos Københavns Andelskassen. I mail af 13. december 2016 skrev andelskassen, at den tager udkast til afgørelse til efterretning og accepterer indholdet. Vedrørende andelskassens årsrapport for Mangelfuld vurdering af goodwill vedrørende OTC-Listen ApS Den 17. december 2015 besluttede Københavns Andelskasses bestyrelse at erhverve OTC-Listen ApS, hvilket resulterede i indregning af et goodwill-beløb på t.kr. i årsrapporten for Af andelskassens høringssvar af 21. juli 2016 fremgår bl.a. følgende: Andelskassen indgik den 17. december 2015 aftale med Dansk OTC A/S om erhvervelse af OTC-listen ApS. Forud for erhvervelsen havde bestyrelsen i Københavns Andelskasse drøftet værdiansættelsen nøje; blandt andet på baggrund af den i bilag 1 vedlagte præsentation af OTC-listen ApS og værdiansættelsen heraf. I overtagelsesforløbet var i øvrigt sædvanlige forhandlinger af vilkårene mellem køber og sælger, herunder af overtagelsesprisen, og resultatet af disse forhandlinger blev den aftale, der blev indgået den 17. december 2015.

6 6 Erhvervelsen blev dermed gennemført meget kort tid før balancedagen og i den mellemliggende periode var der ingen indikation på værdiforringelse. Nedskrivningstesten har derfor omfattet en vurdering af aktivitetens resultatudvikling pr. den førstkommende balancedag og i perioden indtil underskriftstidspunktet, og som nævnt var der ingen indikation på værdiforringelse, og dermed sås ikke et nedskrivningsbehov, som i øvrigt efter omstændighederne alene ville forekomme i de tilfælde, hvor der måtte være sket fejl eller en helt ekstraordinær udefrakommende begivenhed måtte være indtruffet. Sådanne forhold har ikke foreligget. Det kan i øvrigt oplyses, at der ikke siden erhvervelsen af OTC-listen ApS er sket en negativ udvikling i forhold til, hvad der blev estimeret på tidspunktet for erhvervelsen, den 17. december I forbindelse med regnskabsaflæggelsen for 2015 anmodede Københavns Andelskasses ledelse i supplement til ovenstående, statsautoriseret revisor Claus Koskelin fra Grant Thornton, som var revisor for OTC-listens aktivitet inden overdragelsen til andelskassen, om at udarbejde en udtalelse om værdien af OTC-listen ApS. Statsautoriseret revisor Claus Koskelin fra Grant Thornton har den 6. marts 2016 afgivet en uafhængig udtalelse med høj grad af sikkerhed om balance pr. 30. november 2015 i OTC-listen ApS, hvori det konkluderes: Det er vores opfattelse, at den af ledelsen anvendte fremgangsmåde ved vurderingen af aktiver og forpligtelser er hensigtsmæssig. På den baggrund er det vores opfattelse, at aktiver og forpligtelser pr. 30. november 2015 i OTC-listen ApS er rimeligt og sagligt begrundet. Notatet indeholder tillige under afsnittet Værdiunderstøttelse en beskrivelse af at kapitalværdien overstiger den bogførte værdi af aktiverne, og at nettosalgsværdien tillige understøtter den bogførte værdi. I forbindelse med regnskabsudarbejdelsen for 2015 drøftede ledelsen fordelingen af immaterielle poster med andelskassens daværende revisor, EY. I den forbindelse besluttede ledelsen, at klassificere alle posterne under goodwill, idet der ikke fandtes tilstrækkeligt grundlag for at foretage en opdeling heraf på regnskabsaflæggelsestidspunktet. Den 3. marts 2016 afgav statsautoriseret revisor Claus Koskelin en udtalelse om balancen i OTC-listen ApS pr. 30. november I denne balance blev der indregnet goodwill for 300 t.kr., software for t.kr. og knowhow for t.kr.

7 7 Andelskassen har henvist til statsautoriseret revisor Claus Koskelins udtalelse om balance i OTC-listen ApS pr. 30. november 2015, hvori det konkluderes, at vurderingen af aktiver og forpligtelser pr. 30. november 2015 er rimeligt og sagligt begrundet. I brev af 29. juni 2016 anmodede Finanstilsynet blandt andet om, at andelskassen fremsendte nedskrivningstest af goodwill. Efter at andelskassen modtog værdiforringelsestesten af OTC-listen ApS fra statsautoriseret revisor Claus Koskelin, sendte andelskassen denne til Finanstilsynet den 5. september På mødet den 10. november 2016 forklarede andelskassen, at den ikke havde udarbejdet en nedskrivningstest af goodwill ved årsskiftet, da den oprindeligt havde indregnet knowhow og software. Først efter drøftelser med andelskassens revisor i marts 2016 besluttede andelskassen at indregne goodwill i stedet for knowhow og software. I sin påtegning af årsrapporten for 2015 for Dansk OTC A/S, som solgte OTClisten ApS til andelskassen, gav statsautoriseret revisor Claus Koskelin supplerende oplysninger vedrørende den usikkerhed, der var ved opgørelsen af værdipapirer og kapitalandele som følge af, at selskabet i regnskabsåret ikke havde et effektivt værdipapirregistreringssystem. Revisor gav endvidere en supplerende oplysning vedrørende det forhold, at værdipapirregistreringerne ikke overholdt bogføringslovens krav om, at bogføringen skal tilrettelægges og udføres i overensstemmelse med god bogføringsskik under hensyn til selskabets art og omfang. Revisor henviste til note 2 i årsregnskabet for 2015 for Dansk OTC A/S, hvoraf det fremgår: Selskabets aktivitet omfattede frem til november 2015 et betydeligt antal værdipapirshandler. Selskabet har i regnskabsåret bogføringsmæssigt ikke haft et effektivt værdipapirsregistreringssystem tilpasset det aktuelle aktivitetsomfang. Dette medfører, at der for regnskabsåret ikke kan opgøres avancer på alle enkelttransaktioner samt en forøget usikkerhed for hvorvidt alle transaktioner er nøjagtigt opgjort. Selskabet har den 30. november 2015 frasolgt Dansk OTC-listen, hvortil det væsentligste antal værdipapirshandler var tilknyttet. I den af andelskassen fremsendte nedskrivningstest af goodwill fremgår det, at der anvendes en tre-årig budgetperiode dækkende perioden , hvorefter der beregnes en terminalværdi ud fra indtjeningen i I nedskrivningstesten antages det, at der er 2,5 år til, at pengestrømmene fra 2016 indtræffer, 3,5 år til at pengestrømmene fra 2017 indtræffer, 4,5 år til at pengestrømmene fra 2018 indtræffer og 5,5 år til at pengestrømmene i terminalperioden (2019) indtræffer. Der anvendes et afkastkrav til egenkapitalen på 16,5 pct. efter skat. I 2016 bidrager en reduktion i arbejdskapitalen på 1.290

8 8 t.kr. positivt til det frie cash flow. Denne reduktion i arbejdskapitalen skyldes realiseringen af tilgodehavende skat. Af andelskassens brev af 10. oktober 2016 fremgår det, at det ikke skønnes nødvendigt med en driftslikviditet for at drive OTC-listen ApS, da der forventes en positiv driftslikviditet fra selskabet. Der anvendes følgende årlige vækstrater i nettoomsætningen: 2016: -67 pct. 2017: 20 pct. 2018: 10 pct. 2019: 5 pct. Der anvendes en vækstrate på 3 pct. i terminalperioden. Det fremgår af oplysningerne fra andelskassen, at overskuddet i 2015 på grund af engangsindtægter var over det normale, hvorfor det ikke danner grundlag for nedskrivningstesten. I brev af 10. oktober 2016 til Finanstilsynet forklarer andelskassen, at tallene for årene er baseret på ledelsens estimat, og der budgetteres med årlige vækstrater for nettoomsætningen på henholdsvis 20 pct., 10 pct., og 5 pct., for budgetårene 2017, 2018 og Posten Andre driftsindtægter baseres for årene på ledelsens estimat. For budgetårene anvendes samme beløb og fordeling som i I 2019 forventes nettoomsætningen at være 42,2 pct. højere end i 2014, mens resultat før skat forventes at stige med 71,9 pct. i samme periode. Der budgetteres med følgende indtjening pr. omkostningskrone i budget- og terminalperioden: 2016: 2, : 3, : 3, : 3,08 Indtægter fra forventede aktiekursgevinster udgør 44,8 pct. af omsætningen i budget- og terminalperioden. I brev af 10. oktober 2016 forklarer Københavns Andelskasse, at der ikke er behov for en egenbeholdning af værdipapirer for at generere de budgetterede indtægter. På foranledning af Finanstilsynet fremsendte Københavns Andelskasse den 3. november 2016 en specifikation af andelskassens aktiebeholdning pr. 30. juni 2016 og 31. december

9 Ifølge denne opgørelse var der i flere tilfælde manuelle korrektioner af de af andelskassen offentliggjorte kurser som følge af illikviditet i aktierne. På mødet den 10. november 2016 forklarede andelskassen, at kursreguleringer består af kursskæring, positioner i aktierne samt handel på både bud- og udbudsprisen. Af andelskassens af 5. september 2016 fremgik følgende beregning af det frie cash-flow i OTC-Listen ApS: Der er oplyst følgende forudsætninger ved beregning af egenkapitalens afkastkrav: Det er af andelskassen oplyst, at den risikofri rente er beregnet ud fra renten på en 10-årig statsobligation, som er 1 pct. Denne rente er tillagt en markedsrisikopræmie på 5 pct. Den risikofri rente og den generelle risikopræmie ganges med betaværdien på 1,5. Herefter tillægges et samlet illikviditetstillæg på 8 pct., som består af et smallcap tillæg på 5 pct. og et specifikt tillæg på 3 pct. Andelskassen anfører, at der er tale om forsigtige skøn over illikviditetstillægget og betaværdien. Ved at anvende ovenstående forudsætninger har andelskassen foretaget følgende værdiberegning af OTC-listen ApS:

10 10 Ved beregning af ovenstående cash-flows har andelskassen taget udgangspunkt i følgende resultatopgørelse for og budget for : På foranledning af Finanstilsynet fremsendte andelskassen den 10. oktober 2016 følgende specifikationer af henholdsvis nettoomsætning og andre driftsindtægter : På mødet den 10. november 2016 forklarede Københavns Andelskasse, at de realiserede tal i perioden er opgjort skønsmæssigt, da OTC-

11 11 listen ApS ikke var et selvstændigt selskab, da det i denne periode udgjorde en del af Dansk OTC A/S. Af referat fra bestyrelsesmøde afholdt i Københavns Andelskasse den 26. november 2015, hvor beslutningen om erhvervelsen af OTC-listen ApS blev truffet, fremgår følgende: DS nævnte, at man skulle forholde sig til den indtjening, som OTC-listen genererede over en 5 år periode. Han mente dog at prisen var for høj, og at indtjeningsgrundlaget ikke var validt nok. Han mente, at et mindre niveau end det foreslåede fra sælger ville være bedre for Andelskassen. Herefter forlod også DS mødet. Bestyrelsen drøftede, hvorledes indtjeningen var sat sammen. Det blev konkluderet, at aktieindtægten var svært at værdiansætte, og at det bl.a. afhæng meget af de personer, der drev listen. Det var derfor en fare for, at personalefrafald ville betyde, at indtægt kunne falde betydeligt, og KA ikke havde de rette kompetencer til at føre OTC listen videre. Dog kunne en indfasning af de væsentligste kompetencer områder til flere medarbejdere minimere denne usikkerhed. Dette ville der blive arbejdet videre med. Aktieindtægten blev rettet nedaf af forsigtighedsmæssige årsager, og fandt et indtjeningsniveau på kr. årligt. 2. Manglende udarbejdelse af nedskrivningstest ved regnskabsafslutningen Der henvises til sagsfremstillingens punkt 1 Mangelfuld vurdering af goodwill vedrørende OTC-listen ApS, side Manglende oplysninger om nærtstående parter I Finanstilsynets brev af 29. juni 2016 fremgår det at Københavns Andelskasse den 30. november 2015 erhvervede OTC-listen ApS fra Dansk OTC A/S, som er en nærtstående part til andelskassen, da Jesper Bak på tidspunktet for erhvervelsen og regnskabsaflæggelsen både var bestyrelsesformand for Københavns Andelskasse og kontrollerede Dansk OTC A/S. I årsrapportens note 27 oplyses det, at andelskassen har indgået en række konsulentaftaler med Dansk OTC A/S, men den anvendte prisfastsættelsesmetode oplyses ikke. I sit brev af 21. juli 2016 anførte Københavns Andelskasse, at det af ledelsesberetningen fremgår, at OTC-listen som noget nyt er en del af andelskassen. Andelskassen henviser endvidere til note 27 i årsrapporten, hvoraf det fremgår, at der har været indgået konsulentaftaler med Dansk OTC A/S om

12 12 køb af OTC-listen ApS, og at betalingen til Dansk OTC i 2015 udgjorde t.kr. Andelskassen henviser endvidere til, at det af note 22 i årsrapporten fremgår, at købsvederlaget for dattervirksomheden udgør t.kr, samt at det af note 29 fremgår, at Jesper Bak er direktions- og bestyrelsesmedlem i Dansk OTC A/S. I brev af 21. juli 2016 skrev andelskassen, at det tydeligt fremgår, at Københavns Andelskasse har erhvervet OTC-listen ApS for t.kr. fra Dansk OTC A/S. Andelskassen skriver endvidere, at navnet, OTC-listen ApS, i sig selv er medvirkende til at informere regnskabsbruger om oprindelsen. I brev af 19. september 2016 anmodede Finanstilsynet andelskassen om at redegøre for, hvilken prisfastsættelsesmetode der er blevet anvendt ved indgåelsen af konsulentaftalerne med Dansk OTC A/S. I brev af 10. oktober 2016 forklarerede andelskassen følgende: Det kan oplyses, at der er betalt kr. pr. time ekskl. moms for seniortimer vedrørende CFO lignende opgaver samt for konsulenttimer vedrørende for compliance, review- og rapporteringsmodel. Der er betalt svarende til 500 kr. pr. time ekskl. moms for opbygning af hjemmeside og 350 kr. ekskl. moms for bogføring og administrerende opgaver, og der er betalt 2 % for tegningsog garantiprovision i forbindelse med kapitaludvidelsen herunder udstedelse af hybridlån. Samtlige af disse satser er lavt sat i forholdet til tilsvarende markedsbaserede konsulentydelser, men også fastsat ud fra, de skulle betales af et mindre pengeinstitut, der manglede kompetencer. 4. Manglende oplysninger om hybrid kernekapital I note 20 til årsrapporten for 2015 oplyses det, at andelskassen har to udstedelser i hybrid kernekapital uden udløb. Det oplyses endvidere, at udstedelserne er optaget til kurs 100 henholdsvis den 7. juli 2014 og den 1. september 2014, og at lånene er uopsigelige fra udsteders side i fem år fra optagelsesdatoen. Endelig oplyses lånenes regnskabsmæssige værdi samt de samlede renteomkostninger til de to lån for 2015 og I brev af 29. juni 2016 anførte Finanstilsynet, at der manglede oplysninger om udstedelsernes størrelse, hvilken valuta de to udstedelser er denomineret i samt rentesatserne på de to udstedelser i andelskassens årsrapport for I andelskassens brev af 21. juli 2016 anførtes det, at den udgiftsførte rente fremgår af oplysningerne i note 20 i årsrapporten. Andelskassen skrev, at denne oplysning, sammenholdt med oplysningerne om andelskassens valutarisici, måtte gøre det klart for regnskabsbruger, at den hybride kernekapital

13 13 er denomineret i danske kroner. Andelskassen oplyste endvidere, at der ud over de omstændigheder, der fremgår af lovgivningen, ikke er andre omstændigheder, der kan udløse en hurtigere tilbagebetaling. Vedrørende andelskassens halvårsrapport for 1. halvår Forkert indregning af knowhow og edb-anlæg I halvårsrapporten for 1. halvår 2016 ændrede andelskassen størstedelen af den indregnede goodwill til henholdsvis knowhow på t.kr. under aktivposten Immaterielle aktiver samt edb-anlæg på t.kr. under aktivposten Øvrige materielle aktiver. Efter ændringen resterer alene 300 t.kr. i goodwill. Ændringen er ikke oplyst i hverken ledelsesberetningen eller anvendt regnskabspraksis. I brev af 19. oktober 2016 til Københavns Andelskasse anmodede Finanstilsynet andelskassen om at redegøre for, hvorledes ændringen af goodwill er blevet foretaget i halvårsrapporten, samt hvorledes indregningskriterierne anses for opfyldt. I brev af 27. oktober 2016 skrev andelskassen, at posten EDB anlæg OTC listen i forbindelse med konsolideringen af OTC-listens aktiviteter ind i andelskassen pr. 1. februar 2016 blev ændret fra immaterielt aktiv til materielt aktiv. På mødet den 10. november 2016 gav Københavns Andelskasse udtryk for, at knowhow bestod af overtagne medarbejdere i forbindelse med erhvervelsen af OTC-listen, samt at software bestod af en database med oplysninger om tidligere handler, som er overført til et regneark, der ikke længere vedligeholdes. I mail af 16. november 2016 oplyste Claus Koskelin på vegne af Københavns Andelskasse, at den regnskabsmæssige behandling af virksomhedssammenslutningen er som anført i årsrapporten for 2015, som beskrevet i tidligere skrivelser og på mødet den 10. november Manglende oplysninger i ledelsesberetningen og anvendt regnskabspraksis Som følge af erhvervelsen af OTC-listen ApS aflagde andelskassen årsrapporten for 2015 som koncernregnskab, jf. beskrivelsen i anvendt regnskabspraksis i årsrapporten. I halvårsrapporten for 1. halvår 2016 aflægges der ikke længere koncernregnskab, da OTC-listen ApS er fusioneret med Københavns Andelskasse, og

14 14 dermed ikke længere er et datterselskab i en koncern med Københavns Andelskasse som moderselskab. I anvendt regnskabspraksis for halvårsrapporten for 1. halvår 2016 fremgår følgende under overskriften Ændring af regnskabspraksis : Regnskabspraksis er uændret i forhold til sidste år, hvoraf de væsentligste er: I brev af 19. oktober 2016 anmodede Finanstilsynet andelskassen om at redegøre for, hvorfor det af anvendt regnskabspraksis fremgår, at regnskabspraksis er uændret i forhold til sidste år, selvom der ikke længere udarbejdes koncernregnskab i halvårsrapporten. I samme brev anmodede Finanstilsynet andelskassen om at redegøre for, hvorfor fusionen med OTC-listen ApS ikke er nævnt i ledelsesberetningen. I brev af 27. oktober 2016 svarede Københavns Andelskasse bl.a. følgende: Det følger af specifikationen, at EDB anlæg OTC Listen i forbindelse med konsolideringen af OTC-listens aktiviteter ind i Andelskassen pr. 1. februar 2016 blev omklassificeret fra immateriel aktiv til materiel aktiv. I forbindelse med denne konsolidering og den efterfølgende udarbejdelse af halvårsrapport for 2016 blev det ikke fundet nødvendigt at nævne, at regnskabspraksis var uændret, selv om der ikke længere blev udarbejdet koncernregnskab. I tilknytning til Finanstilsynets spørgsmål om, hvorfor fusionen i februar 2016, mellem Andelskassen og OTC-Listen ApS ikke er nævnt i ledelsesberetningen, skal det oplyses, at Andelskassen ikke fandt, at fusionen havde praktisk betydning for hverken kunder, andelshavere eller medarbejdere. Retligt grundlag 1. Mangelfuld vurdering af goodwill vedrørende OTC-Listen ApS og 2. Manglende udarbejdelse af nedskrivningstest ved regnskabsafslutningen Af 145 i regnskabsbekendtgørelsen fremgår følgende: Ved overtagelse af en virksomhed, ved fusion eller ved erhvervelse af en forretningsaktivitet, indregnes og måles de overtagne aktiver og forpligtelser i den erhvervede virksomhed eller forretningsaktivitet til disses dagsværdi på erhvervelsestidspunktet.

15 15 Stk. 2. En eventuel positiv forskel mellem den samlede kostpris og nettoaktivernes dagsværdi på erhvervelsestidspunktet indregnes i balancen som et aktiv under aktivpost 12, Immaterielle aktiver. Posten benævnes»goodwill«. Stk. 3. Goodwill vurderes ved hver regnskabsafslutning og nedskrives, hvis der konstateres værdiforringelse. De danske regnskabsregler for finansielle virksomheder er forenelige med IAS/IFRS. Derfor vil en vurdering af goodwill efter 145, stk. 3, i regnskabsbekendtgørelsen skulle være forenelig med IAS 36 Værdiforringelse af aktiver. Af IAS 36, afsnit 8 fremgår bl.a. følgende: Et aktiv er værdiforringet, når aktivets regnskabsmæssige værdi overstiger genindvindingsværdien. Af IAS 36, afsnit 18 fremgår bl.a. følgende: Denne standard definerer genindvindingsværdi som det højeste af et aktivs eller en pengestrømsfrembringende enheds dagsværdi med fradrag af salgsomkostninger og nytteværdien. Af IAS 36, afsnit 31(b) fremgår følgende Skøn over et aktivs nytteværdi kræver følgende skridt: a) b) anvendelse af en passende diskonteringssats på disse fremtidige pengestrømme. Af IAS 36, afsnit 59, fremgår følgende: Et aktivs regnskabsmæssige værdi skal udelukkende nedskrives til genindvindingsværdi, hvis genindvindingsværdien af aktivet er mindre end dets regnskabsmæssige værdi. Denne nedskrivning er et tab ved værdiforringelse. Af IAS 36, afsnit 33 (a) og (c) fremgår følgende: Ved måling af nytteværdien skal virksomheden: a) basere pengestrømsprognoser på rimelige og dokumenterbare forudsætninger, som repræsenterer ledelsens bedste skøn over de økonomiske forhold, som vil foreligge over aktivets resterende brugstid. Ekstern dokumentation tillægges mest vægt. c) foretage skøn over pengestrømsprognoser ud over den periode, som dækkes af de seneste budgetter/fremskrivninger, ved ekstrapolation af prognoserne baseret på budgetter/fremskrivninger ved anvendelse af en stabil eller faldende vækstrate for efterfølgende år, medmindre en stigende vækstrate

16 16 kan begrundes. Denne vækstrate må ikke overstige den gennemsnitlige langsigtede vækstrate for de produkter, brancher eller lande, som virksomhedens aktivitet dækker, eller for de marked, hvor aktivet anvendes, medmindre en højere rate kan begrundes. Af IAS 36, afsnit 39 (b) fremgår følgende: Skøn over fremtidige pengestrømme skal omfatte: a) b) prognoser for pengestrømme fra virksomheden, som er nødvendige for at frembringe pengestrømme til virksomheden fra den fortsatte anvendelse af aktivet (herunder pengestrømme for at forberede aktivet til anvendelse), og som direkte kan henføres eller på en rimelig og ensartet måde allokeres til aktivet, og Af IAS 36, afsnit 50 fremgår følgende: Skøn over fremtidige pengestrømme omfatter ikke a) b) tilbagebetalinger eller betalinger af indkomstskatter. Af IAS 36, afsnit 55(b) fremgår følgende Diskonteringssatsen (diskonteringssatserne) skal opgøres før skat og skal afspejle aktuelle markedsvurderinger af: a) b) de risici, som specifikt er forbundet med aktivet, og for hvilke der ikke er foretaget regulering i skøn over fremtidige pengestrømme. Af IAS 36, afsnit 96 fremgår følgende: Den årlige test for værdiforringelse af en pengestrømsfrembringende enhed, hvortil der er allokeret goodwill, kan udføres på et hvilket som helst tidspunkt i regnskabsåret, forudsat at testen udføres på samme tidspunkt hvert år. Forskellige pengestrømsfrembringende enheder kan testes for værdiforringelse på forskellige tidspunkter. Hvis en del af eller hele den goodwill, der er allokeret til en pengestrømsfrembringende enhed, blev erhvervet ved en virksomhedssammenslutning i det aktuelle regnskabsår, skal den pågældende enhed testes for værdiforringelse før slutningen af det aktuelle regnskabsår. Af IFRS 13 appendiks A fremgår følgende: Dagsværdi: Prisen, der kunne opnås ved at sælge et aktiv eller skulle betales for at overdrage en forpligtelse i en velordnet transaktion mellem markedsdeltagere på målingstidspunktet. 3. Manglende oplysninger om nærtstående parter Af 124, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår følgende:

17 17 Der skal oplyses om transaktioner og aftaler mellem virksomheden og nærtstående parter, herunder om grundlaget for forbindelsen med de pågældende nærtstående parter, jf. 124, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen. Af bemærkningerne til 124, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen (bemærkninger af 18. december 2009 til bekendtgørelse nr af 16. december 2008 om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl.), fremgår følgende: De oplysninger, som skal gives i medfør af bestemmelsen, omfatter ud over oplysning om grundlaget for forbindelsen med de pågældende nærtstående parter oplysning om karakteren og omfanget af transaktionen eller aftalen samt om den anvendte prisfastsættelsesmetode. IAS 24 (17 5 ) beskriver nærmere de oplysninger, der skal gives, i forbindelse med transaktioner med nærtstående parter. Oplysningerne skal sikre, at regnskabslæseren gøres opmærksom på muligheden for, at den finansielle stilling og resultatet kan være påvirket af eksistensen af nærtstående parter og af transaktioner og mellemværender med disse. 4. Manglende oplysninger om hybrid kernekapital Af 105, stk. 2, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår følgende: For hvert efterstillet kapitalindskud, der overstiger 10% af virksomhedens samlede efterstillede kapitalindskud, skal virksomheden angive følgende: 1) Lånets størrelse, den valuta, det er denomineret i, rentesatsen og forfaldsdagen, og hvorvidt det er uamortisabelt. 2) Hvorvidt der under visse omstændigheder kræves hurtigere tilbagebetaling. 3) Andre vilkår i forbindelse med den efterstående forpligtelse, herunder eventuelle bestemmelser om, at den efterstående forpligtelse kan konverteres til aktie-, andels- eller garantkapital eller til en anden form for gæld og betingelserne herfor. 5. Forkert indregning af knowhow og edb-anlæg Af 188, stk. 1, nr. 7, i lov om finansiel virksomhed fremgår følgende: 5 Denne bestemmelse er efter den nugældende standard IAS 24, afsnit 18. Ordlyden af dagældende IAS 24, afsnit 17 og den nugældende IAS 24, afsnit 18 er enslydende.

18 18 Årsrapporten skal udarbejdes efter nedenstående grundlæggende forudsætninger: 7) Indregningsmetoder og målegrundlag skal anvendes ensartet på samme kategori af forhold (konsistens). Af 188, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed, fremgår følgende: Opstilling og klassifikation, konsolideringsmetode, indregningsmetode og målegrundlag samt den anvendte monetære enhed må ikke ændres fra år til år (reel kontinuitet). Ændring kan dog ske, hvis der derved bedre opnås et retvisende billede, eller hvis ændringen er nødvendig som følge af lovændring eller nye regler udstedt i medfør af 196. Af 148, stk. 1, fremgår bl.a. følgende: Resultatopgørelsestal og balancetal skal opgøres i overensstemmelser med reglerne for årsrapporten og opstilles i overensstemmelse med bilag 3 og 4, jf. dog stk. 2. Af 13, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår bl.a. følgende: Under aktivpost 12 Immaterielle aktiver føres aktiveret goodwill, aktiverede udviklingsomkostninger og øvrige immaterielle aktiver, herunder computersoftware. Af 15, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår følgende: Under aktivpost 14 Øvrige materielle aktiver føres driftsmidler, jf. dog 16, herunder driftsmidler hidrørende fra finansielle leasingkontrakter hos leasingtager og driftsmidler hidrørende fra operationelle leasingkontrakter hos leasinggiver. Posten omfatter endvidere aktiverede omkostninger til indretning af lejede lokaler. Af IFRS 3, afsnit 45, fremgår følgende: Hvis den første regnskabsmæssige behandling af en virksomhedssammenslutning ikke er fuldendt ved slutningen af det regnskabsår, hvor sammenslutningen gennemføres, skal den overtagende virksomhed præsentere foreløbige beløb for de poster, der ikke er regnskabsmæssigt færdigbehandlet. I løbet af målingsperioden skal den overtagende virksomhed regulere de foreløbige beløb, der er indregnet på overtagelsestidspunktet, for at afspejle nye oplysninger, der er indhentet om de forhold og omstændigheder, der eksisterede på overtagelsestidspunktet, som, hvis de havde været kendt, ville have påvirket målingen af de beløb, der blev indregnet pr. denne dato. I løbet af målingsperioden skal den overtagende virksomhed desuden indregne yderligere aktiver eller forpligtelser, hvis der fremkommer nye oplysninger om forhold og omstændigheder, der eksisterede på overtagelsestidspunktet, som, hvis de havde været kendt, ville have medført, at disse aktiver og forpligtelser ville have været indregnet pr. denne dato. Målingsperioden slutter, så snart

19 19 den overtagende virksomhed modtager de ønskede oplysninger om forhold og omstændigheder, der eksisterede på overtagelsestidspunktet, eller erfarer, at der ikke kan fremskaffes flere oplysninger. Målingsperioden kan dog ikke overstige ét år fra overtagelsestidspunktet. Af 82, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår følgende: Hvis tidligere årsrapporter i væsentligt omfang var påvirket af fejl i forbindelse med udarbejdelsen, skal alle berørte poster, herunder sammenligningstal, noteoplysninger og femårsoversigter, udarbejdes, som om fejlen ikke var begået. Af 82, stk. 2, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår følgende: 82, stk. 1, finder dog ikke anvendelse, i det omfang det ikke er praktisk muligt at rette poster fra tidligere regnskabsår. I så fald ændres primobalancen fra det tidligst mulige tidspunkt, og øvrige poster konsekvensrettes i forhold hertil. 6. Manglende oplysninger i ledelsesberetningen og anvendt regnskabspraksis Af 148, stk. 4, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår følgende: Halvårsrapporten, herunder koncernregnskabet på halvårsbasis, skal indeholde en ledelsesberetning, som i det mindste beskriver vigtige begivenheder, der er indtruffet i halvåret med angivelse af den betydning, de har haft for regnskabstallene. Ledelsesberetningen skal endvidere beskrive de væsentligste risici og usikkerhedsfaktorer, som virksomheden er underlagt de resterende 6 måneder af regnskabsåret. Har der i halvåret været større transaktioner med nærtstående parter, skal disse beskrives. Af 148, stk. 5, i regnskabsbekendtgørelsen, fremgår følgende: Halvårsrapporten, herunder koncernregnskabet på halvårsbasis, skal indeholde de kommentarer, nøgletal og specifikationer til regnskabstallene, som er fornødne for at beskrive og forklare udviklingen i perioden. Halvårsrapporten, herunder koncernregnskabet på halvårsbasis, skal dog i det mindste indeholde oplysningerne anført i 36, 107, og 132 b. Virksomheden skal oplyse, om anvendt regnskabspraksis er uændret i forhold til regnskabspraksis i den senest aflagt årsrapport. I tilfælde af ændring i anvendt regnskabspraksis skal virksomheden oplyse om karakteren af ændringen og anføre den beløbsmæssige virkning her på virksomhedens resultat og egenkapital. Finanstilsynets vurdering Finanstilsynet vurderer, at Københavns Andelskasse har overtrådt en række bestemmelser i regnskabsbekendtgørelsen og i lov om finansiel virksomhed.

20 20 Nedenfor følger Finanstilsynets vurdering opdelt på de enkelte punkter nævnt under sagsfremstillingen. Vedrørende andelskassens årsrapport for Mangelfuld vurdering af goodwill vedrørende OTC-Listen ApS Ved sin vurdering lægger Finanstilsynet til grund, at der skal foretages en vurdering af goodwill ved hver regnskabsafslutning, jf. 145, stk. 3, i regnskabsbekendtgørelsen. Dette indebærer, at der efter Finanstilsynets vurdering skal foretages en årlig nedskrivningstest af goodwill, som i det væsentligste er i overensstemmelse med IAS 36. Det kan dog efter Finanstilsynets vurdering ikke forventes, at en virksomhed, som aflægger årsrapport efter regnskabsbekendtgørelsen, følger samtlige bestemmelser i IAS 36, men Finanstilsynet anvender IAS 36, som fortolkning for, hvorledes nedskrivningstesten skal udføres. Finanstilsynet bemærker, at andelskassen selv har oplyst, at den i forbindelse med nedskrivningstesten har valgt at benytte IFRS. Finanstilsynet vurderer overordnet set, at det er vanskeligt at værdiansætte OTC-listen ApS grundet virksomhedens karakter som handelsplatform for unoterede aktier og anparter. Finanstilsynet bemærker dog, at det ved nedskrivningstesten er forsøgt at tage hensyn hertil ved at der indregnes et illikviditetstillæg på i alt 8 pct. efter skat i det samlede afkastkrav på 16,5 pct. efter skat. Det er imidlertid Finanstilsynets vurdering, at der ved fastlæggelsen af afkastkravet ikke er taget behørigt hensyn til den usikkerhed, der eksisterede på tidspunktet for andelskassens erhvervelse af OTC-listen ApS i forhold til OTC-listen ApS manglende tilladelse som værdipapirhandler og usikkerheden ved det manglende effektive værdipapirregistreringssystem. Finanstilsynet vurderer, at afkastkravet burde være tillagt et usikkerhedstillæg herfor, jf. IAS 36, afsnit 55 (b). Finanstilsynet bemærker i relation hertil, at andelskassens bestyrelse på tidspunktet, hvor beslutningen om erhvervelsen af OTC-listen ApS blev truffet, ikke havde et tilstrækkeligt oplyst grundlag for at vurdere, hvorvidt der var grundlag for indregning af goodwill-beløbet på t.kr., da der ikke blev foretaget en værdiansættelse af OTC-listen ApS ud fra anerkendte værdiansættelsesmetoder i regnskabsreglerne (IAS 36). Først i 2016 foretog andelskassen en sådan vurdering. Bestyrelsen burde i den forbindelse have udvist særlig omhu ved fastlæggelse af købsprisen på OTC-listen ApS og det i den forbindelse indregnede goodwill-beløb, da handlen blev indgået mellem nærtstående parter. Købsprisen kan som følge af sidstnævnte ikke antages at udgøre det bedste bud på dagsværdien. Finanstilsynet vurderer, at der budgetteres med en høj indtjening pr. omkostningskrone i OTC-listen ApS både sammenlignet med fondsmæglerbranchen, men også i forhold til tidligere realiserede resultater i OTC-listen ApS.

21 21 Andelskassen budgetterer med en indtjening pr. omkostningskrone i intervallet 2,86-3,18. Til sammenligning udgjorde den gennemsnitlige indtjening pr. omkostningskrone i fondsmæglerbranchen i perioden ,27-1,76. I relation hertil vurderer Finanstilsynet, at der i det anvendte budget for OTClisten ApS skal tages udgangspunkt i andelskassens bestyrelses vurdering af en indtjening fra kursreguleringer på t.kr. årligt, hvilket er betydeligt lavere end det budgetterede niveau på t.kr. Finanstilsynet bemærker i øvrigt, at andelskassen ultimo 2015 kun har bogført goodwill for 300 t.kr. Det resterende beløb er bogført som henholdsvis knowhow og EDB-anlæg, hvilket formentlig er i strid med bogføringslovens 8, idet der er forskel på bogføringen og regnskabet. Den 31. december 2015 var OTC-listen ApS et datterselskab, som skulle have haft en fondsmæglertilladelse for at foretage sin aktivitet. OTC-listen ApS skulle desuden have været registreret som et aktieselskab, jf. 12 i lov om finansiel virksomhed. Det gældende minimumskapitalkrav til et fondsmæglerselskab udgjorde euro svarende til t.kr, jf. 125 i lov om finansiel virksomhed. Finanstilsynet vurderer, at genindvindingsværdien i OTC-listen ApS derfor skulle have været testet i forhold til både goodwill-beløbet på t.kr. og minimumskapitalkravet på t.kr. Det er Finanstilsynets vurdering, at 2016 er første budgetår, da nedskrivningstesten skal foretages senest ultimo I den af andelskassen fremsendte nedskrivningstest af goodwill fremgår det, at 2016 er tredje budgetår. Finanstilsynets vurderer, at dette er en fejl, jf. IAS 36, afsnit 31 (b). Fejlen gentages for budgetårene 2017 og 2018 samt for terminalperioden, hvor udgangspunktet for beregningen er Det fremgår af nedskrivningstesten, at der budgetteres med optagelsesgebyr fra tre nye noteringer i terminalperioden. Det er Finanstilsynets vurdering, at der ikke med rimelighed kan budgetteres med nye noteringer i terminalperioden, da dette ikke er i overensstemmelse med forudsætningen om steady state i terminalperioden, jf. IAS 36, afsnit 33 (c). Det er endvidere Finanstilsynets vurdering, at det ikke er rimeligt, at anvende en vækstrate på 3 pct. i terminalperioden, da denne vækstrate er højere end den forventede vækst i det danske bruttonationalprodukt, jf. IAS 36, afsnit 33 (c). Det er Finanstilsynets vurdering, at der ikke kan ske indtægtsførsel af tilgodehavende selskabsskat på t.kr. i budgetperioden, da OTC-listen ApS har forpligtet sig til at betale dette beløb til Dansk OTC A/S, jf. virksomhedsoverdragelsesaftalen mellem de to selskaber, og da OTC-listen ApS har en tilsvarende skatteforpligtelse, som ikke udgiftsføres i budgetperioden. Indtægtsførelsen er i øvrigt ikke i overensstemmelse med IAS 36, afsnit 50 (b).

22 22 Finanstilsynet vurderer, at forudsætningerne i nedskrivningstesten generelt er optimistiske, samt at der bør udvises forsigtighed i budgetlægning, da der alene foreligger skønnede resultater for OTC-listen ApS for tidligere regnskabsår. Dette bør give anledning til forsigtighed i værdiansættelsen, og denne forsigtighed kan enten udmøntes gennem afkastkravet eller ved budgetteringen af de enkelte budgetposter. I relation hertil vurderer Finanstilsynet, at der anvendes for optimistiske stigningstakter i budgetperioden for omsætning og andre driftsindtægter. 2. Manglende udarbejdelse af nedskrivningstest ved regnskabsafslutningen Det er Finanstilsynets vurdering, at der ikke er foretaget den efter 145, stk. 3, i regnskabsbekendtgørelsen krævede vurdering af, om der er konstateret værdiforringelse på goodwill ved regnskabsafslutningen for Denne vurdering baserer Finanstilsynet på andelskassens forklaring om, at nedskrivningstesten omfattede en vurdering af aktivitetens resultatudvikling pr. den førstkommende balancedag og i perioden indtil underskriftstidspunktet. Endvidere baserer Finanstilsynet vurderingen på det forhold, at Københavns Andelskasse på forespørgsel fra Finanstilsynet, ikke lå inde med en nedskrivningstest af goodwill, men først kunne eftersende denne til Finanstilsynet, efter at statsautoriseret revisor Claus Koskelin havde udarbejdet den for andelskassen. Det er Finanstilsynets vurdering, at den af Claus Koskelin tidligere udarbejdede udtalelse om balancen pr. 30. november 2015 i OTC-listen ApS ikke kan anvendes som vurdering af goodwill. Finanstilsynet lægger ved denne vurdering vægt på, at aftalen om erhvervelse af OTC-listen ApS, ikke er sket mellem uafhængige parter, hvorfor salgsprisen reguleret for omkostninger direkte knyttet til salget ikke kan lægges til grund, jf. definitionen af dagsværdi i IFRS 13. Hertil kommer, at det fremgår af IAS 36, afsnit 96, at hvis en del af eller hele den goodwill, der er allokeret til en pengestrømsfrembringende enhed, blev erhvervet ved en virksomhedssammenslutning i det aktuelle regnskabsår, skal den pågældende enhed testes for værdiforringelse før slutningen af det aktuelle regnskabsår. Det er derfor Finanstilsynets vurdering, at der skal foretages et skøn over OTC-listens nytteværdi. 3. Manglende oplysninger om nærtstående parter Det er Finanstilsynets vurdering, at det ikke fremgår af årsrapporten for 2015, at andelskassens daværende bestyrelsesformand, Jesper Bak, kontrollerer Dansk OTC A/S, som sælger OTC-listen ApS til andelskassen. I årsrapporten oplyses det alene, at Jesper Bak er direktions- og bestyrelsesmedlem i Dansk OTC A/S. Dermed oplyses det fulde grundlag for forbindelsen mellem Dansk OTC A/S og andelskassen ikke. Finanstilsynet vurderer, at det er væsentligt

23 23 for regnskabsbruger at få oplyst, at andelskassens daværende bestyrelsesformand havde betydelige økonomiske interesser i Dansk OTC A/S og dermed i den pris, som andelskassen betalte for OTC-listen ApS. Det er endvidere Finanstilsynets vurdering, at andelskassen ikke oplyser, at salget af OTC-listen ApS til andelskassen sker mellem nærtstående parter. Det oplyses således alene, at konsulentydelser vedrørende salget af OTClisten ApS sker mellem nærtstående parter. Da erhvervelsen af OTC-listen ApS udgør en væsentlig transaktion for andelskassen, er det Finanstilsynets vurdering, at det er en væsentlig fravigelse fra 124, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen, at regnskabsbruger ikke oplyses om det fulde grundlag for forbindelsen mellem de nærtstående parter, og at erhvervelsen er sket mellem nærtstående parter. Finanstilsynet bemærker, at den anvendte prisfastsættelsesmetode vedrørende andelskassens køb af ydelser fra Dansk OTC A/S ikke oplyses, hvilket er en overtrædelse af 124, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen. Finanstilsynet skal endvidere bemærke, at andelskassen ikke oplyser, at kreditfaciliteten til OTC-listen ApS ikke er ydet på markedsbaserede vilkår eller omkostningsdækkende basis, og at dette er en overtrædelse af 4 i bekendtgørelse om koncerninterne transaktioner. De manglende oplysninger herom udgør en overtrædelse af 124, stk. 1, i regnskabsbekendtgørelsen. 4. Manglende oplysninger om hybrid kernekapital Finanstilsynet har konstateret, at der mangler oplysninger om udstedelsernes størrelse, den valuta, de er denomineret i, samt rentesatserne på udstedelserne i hybrid kernekapital i andelskassens årsrapport for 2015, hvilket er en overtrædelse af 105, stk. 2, nr. 1, i regnskabsbekendtgørelsen. Vedrørende andelskassens halvårsrapport for 1. halvår Forkert ændring af goodwill til knowhow og edb-anlæg Finanstilsynet har konstateret, at Københavns Andelskasse ikke har begrundet, hvorledes indregningskriterierne for omklassifikationen af goodwill til henholdsvis knowhow for t.kr. og edb-anlæg for t.kr. er opfyldt. Finanstilsynet vurderer desuden, at der ikke er fremkommet nye oplysninger om forhold og omstændigheder, der eksisterede på overtagelsestidspunktet for OTC-listen ApS, som ville have påvirket de beløb, der er indregnet pr. denne dato, jf. IFRS 3, afsnit 45. Dermed kan der ikke ske ændringer i allerede indregnede beløb eller indregning af nye aktiver ud fra en betragtning på baggrund af IFRS 3, afsnit 45.

ARKITEKT JESPER BRASK ApS. Årsrapport for 2012

ARKITEKT JESPER BRASK ApS. Årsrapport for 2012 ARKITEKT JESPER BRASK ApS Slotsgade 4 3400 Hillerød CVR-nr. 31933137 Årsrapport for 2012 4. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 14. juni 2013 Jesper

Læs mere

HB DETLEFSEN INVEST ApS

HB DETLEFSEN INVEST ApS HB DETLEFSEN INVEST ApS Industrivej 4 8641 Sorring Årsrapport 1. januar 2016-31. december 2016 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 19/05/2017 Ole E. Mortensen

Læs mere

MB Solutions A/S. Bugattivej 8, 7100 Vejle. Årsrapport for

MB Solutions A/S. Bugattivej 8, 7100 Vejle. Årsrapport for Gunhilds Plads 2 DK-7100 Vejle Tlf. 75 82 10 55 Fax 76 11 44 01 www.martinsen.dk CVR-nr. 32 28 52 01 MB Solutions A/S Bugattivej 8, 7100 Vejle Årsrapport for 2016 CVR-nr. 27 42 43 17 Årsrapporten er fremlagt

Læs mere

Iluliaq Seafood A/S. Årsrapport

Iluliaq Seafood A/S. Årsrapport B 1354 Qassimiut 1 3920 Qaqortoq CVR-nr. 36087986 Årsrapport 12-09-2014-31-12-2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 07-07-2016 Kim Høegh-Dam Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

Projektus ApS. Årsrapport for 2015/16

Projektus ApS. Årsrapport for 2015/16 Projektus ApS Hyldeblomsten 14, 8700 Horsens Årsrapport for 2015/16 (regnskabsår 1/10-30/9) CVR-nr. 34 05 13 72 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 11/3 2017

Læs mere

Klinge Ejendomme ApS Agertoften Kolding CVR-nr Årsrapport 2017

Klinge Ejendomme ApS Agertoften Kolding CVR-nr Årsrapport 2017 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33963556 Egtved Allé 4 6000 Kolding Telefon 75 53 00 00 Telefax 75 53 00 38 www.deloitte.dk Klinge Ejendomme ApS Agertoften 30 6000 Kolding CVR-nr.

Læs mere

Hjem Fisk A/S Nordre Strandvej 62, 7730 Hanstholm

Hjem Fisk A/S Nordre Strandvej 62, 7730 Hanstholm Hjem Fisk A/S Nordre Strandvej 62, 7730 Hanstholm CVR-nr. 35 25 49 78 Årsrapport 1. januar - 31. december 2016 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 1. juni

Læs mere

Energi Vegger A.m.b.a. CVR-nr Årsrapport 2016/17

Energi Vegger A.m.b.a. CVR-nr Årsrapport 2016/17 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Løgstørvej 14 9600 Aars Telefon 96 98 23 00 Telefax 96 98 23 23 www.deloitte.dk Energi Vegger A.m.b.a. CVR-nr. 14 92 83 75 Årsrapport

Læs mere

Skovselskabet Skov-Sam Holding ApS. Årsrapport for 2013

Skovselskabet Skov-Sam Holding ApS. Årsrapport for 2013 og Skov-Sam koncernen Klostermarken 12 8800 Viborg CVR-nr. 13323577 Årsrapport for 2013 24. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 20. marts 2014

Læs mere

LAIT ApS. CVR-nr Årsrapport 2015

LAIT ApS. CVR-nr Årsrapport 2015 CVR-nr. 31 05 39 19 Årsrapport 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling d. 15. februar 2016 Anders Hjort Lund Dirigent Indholdsfortegnelse Side Selskabsoplysninger

Læs mere

Lejre Lærerforening Lærerkreds 42 og Særlig Fond

Lejre Lærerforening Lærerkreds 42 og Særlig Fond Lejre Lærerforening Lærerkreds 42 og Særlig Fond Årsregnskab for 2016 Indholdsfortegnelse Side Oplysninger om foreningen 1 Ledelsespåtegning 2 Revisionspåtegning 3 Årsregnskab 1. januar 31. december 2016:

Læs mere

Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014, kvartalsrapport for 1. kvartal 2015 og halvårsrapport for 1.

Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014, kvartalsrapport for 1. kvartal 2015 og halvårsrapport for 1. Bestyrelsen og direktionen for Nykredit Realkredit A/S Kalvebod Brygge 1-3 1780 København V 21. december 2015 J.nr. 6848-0029 Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014,

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2016/17 Outforce A/S CVR-nr

ÅRSRAPPORT 2016/17 Outforce A/S CVR-nr ÅRSRAPPORT 2016/17 Outforce A/S CVR-nr. 15 66 09 45 Indholdsfortegnelse Side Påtegninger Ledelsespåtegning 1 Den uafhængige revisors revisionspåtegning 2 Ledelsesberetning Selskabsoplysninger 4 Hoved-

Læs mere

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Nedennævnte vedtægt erstatter Love for Mandøforeningen underskrevet 28.7.

Læs mere

KOED TØMRER- OG BYGGEFORRETNING ApS

KOED TØMRER- OG BYGGEFORRETNING ApS KOED TØMRER- OG BYGGEFORRETNING ApS Årsrapport 1. februar 2013-30. juni 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 06/10/2014 Kasper Salling Bang Dirigent (Urevideret)

Læs mere

Årsregnskab for moderselskabet. Københavns Lufthavne A/S

Årsregnskab for moderselskabet. Københavns Lufthavne A/S Københavns Lufthavne A/S Lufthavnsboulevarden 6 DK - 2770 Kastrup CVR-nr. 14 70 72 04 Årsregnskab for moderselskabet Københavns Lufthavne A/S 2016 I henhold til årsregnskabsloven 149, stk. 2 er årsregnskabet

Læs mere

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport Bestyrelsen og direktionen for Danske Bank A/S 19. januar 2015 Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport for 2013 Finanstilsynet har foretaget en delvis 1 regnskabskontrol af Danske Bank A/S (Danske

Læs mere

Kreditregisteret A/S. Store Kongensgade 40H, 1264 K. CVR-nr generalforsamling den 11. april Dirigent: Henrik Skov Andersen

Kreditregisteret A/S. Store Kongensgade 40H, 1264 K. CVR-nr generalforsamling den 11. april Dirigent: Henrik Skov Andersen Kreditregisteret A/S Store Kongensgade 40H, 1264 K CVR-nr. 36 40 90 45 2016 generalforsamling den 11. april 2017 Dirigent: Henrik Skov Andersen Indholdsfortegnelse Side P Ledelsesp 1 Den uafh 2 Ledelsesberetning

Læs mere

Boform A/S Porsvej 2, 9000 Aalborg CVR-nr

Boform A/S Porsvej 2, 9000 Aalborg CVR-nr Porsvej 2, 9000 Aalborg CVR-nr. 89 66 70 11 Årsrapport for 2017 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 16.05.18 Lars Mehlum Sørensen Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB

Læs mere

Fjordager Tømrer og Snedkerforretning ApS. CVR-nr Årsrapport 2014

Fjordager Tømrer og Snedkerforretning ApS. CVR-nr Årsrapport 2014 CVR-nr. 31 58 62 08 Årsrapport 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling d. 3. april 2015 Ole Kristian Nilsson Dirigent Indholdsfortegnelse Side Selskabsoplysninger

Læs mere

Kendelse: Den 17. november 2015 blev der i. sag nr. 095/2014. Revisortilsynet. mod. sag nr. 094/2014. Revisortilsynet. mod. Registreret revisor B

Kendelse: Den 17. november 2015 blev der i. sag nr. 095/2014. Revisortilsynet. mod. sag nr. 094/2014. Revisortilsynet. mod. Registreret revisor B Den 17. november 2015 blev der i sag nr. 095/2014 Revisortilsynet mod A og sag nr. 094/2014 Revisortilsynet mod Registreret revisor B afsagt følgende Kendelse: Ved skrivelser af 7. november 2014 har Revisortilsynet

Læs mere

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2016

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2016 Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2016 Indholdsfortegnelse Side: 2. Ledelsespåtegning 3. Ledelsesberetning 4. Resultat- og totalindkomstopgørelse 1. halvår 2016 5. Balance

Læs mere

EDISERVICE APS MEJLSTEDGADE 1, 2. TH., 9700 BRØNDERSLEV 1. JANUAR DECEMBER 2016

EDISERVICE APS MEJLSTEDGADE 1, 2. TH., 9700 BRØNDERSLEV 1. JANUAR DECEMBER 2016 Tlf.: 98 82 32 88 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab broenderslev@bdo.dk Torvet 10, Box 2 www.bdo.dk DK-9700 Brønderslev CVR-nr. 20 22 26 7020222670 EDISERVICE APS MEJLSTEDGADE 1, 2. TH., 9700

Læs mere

1. JANUAR DECEMBER 2016 FREDERIKSSUND HANDIBUSSER A/S

1. JANUAR DECEMBER 2016 FREDERIKSSUND HANDIBUSSER A/S ÅRSRAPPORT 1. JANUAR - 31. DECEMBER 2016 FREDERIKSSUND HANDIBUSSER A/S Vølundsvej 28 3600 Frederikssund CVR-nr. 32 94 26 36 Godkendt på selskabets ordinære generalforsamling, den / 2017 Dirigentens navn

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis

Anvendt regnskabspraksis Generelt Anvendt regnskabspraksis Randers Kommunes regnskab afl gges i henhold til g ldende lovgivning og efter de retningslinier, der er fastlagt af Velf rdsministeriet (VM) i Budget- og Regnskabssystem

Læs mere

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn 1 Indledning 1.1 Budgetansvar I punkt 3.4 i Kasse- og regnskabsregulativ er de budgetansvarlige tillagt ansvaret for, at der tilrettelægges et tilstrækkeligt ledelsestilsyn med udmøntningen og administrationen

Læs mere

TRIMIT A/S Toldboden 1, 6. sal, 8800 Viborg CVR-nr

TRIMIT A/S Toldboden 1, 6. sal, 8800 Viborg CVR-nr Toldboden 1, 6. sal, 8800 Viborg CVR-nr. 31 74 30 87 Årsrapport for 2016 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 05.05.17 Finn Kjærgaard Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0267 (NLE) 13535/17 UD 238 CID 5 TRANS 425 FORSLAG fra: modtaget: 20. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget 3. januar 2013 Nyhedsbrev Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget Folketinget har den 19. december 2012 vedtaget en ny konkurrencelov, som indfører mulighed for fængselstraf i kartelsager

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1)

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1) LBK nr 105 af 24/01/2012 Udskriftsdato: 28. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 12/4 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Ejerforeningen Birkegården

Ejerforeningen Birkegården Årsregnskabet er fremlagt og godkendt på foreningens ordinære generalforsamling den 20/3 2007 (dirigent) Ejerforeningen Birkegården Regnskab for året 2006 Indholdsfortegnelse Foreningsoplysninger... 1

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden

DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden DEN EUROPÆISKE UNION EF-Sortsmyndigheden AFGØRELSE TRUFFET AF ADMINISTRATIONSRÅDET FOR EF-SORTSMYNDIGHEDEN af 25. marts 2004 om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0720 Klager: Casa Lezar v/lina Balezantyte Gasværksvej 23, 1560 København Danmark Indklagede: ApS af 22. maj 2018 under konkurs Frederiksborggade 38 1360 København

Læs mere

Notat. Udviklingen i hjemmeplejen.

Notat. Udviklingen i hjemmeplejen. SOCIAL OG SUNDHED Dato: 2. oktober 2015 Tlf. dir.: 4477 3495 Fax. dir.: 4477 2711 E-mail: Pension@balk.dk Kontakt: Pernille Hvilsted Udviklingen i hjemmeplejen. Notat Hjemmeplejen gennemførte 1. februar

Læs mere

afsagt den 7. december 2018

afsagt den 7. december 2018 ØSTRE LANDSRET KENDELSE afsagt den 7. december 2018 Sag BS-34302/2018-OLR (14. afdeling) Orion Corporation (advokat Nicolaj Josua Kleist) mod Lægemiddelstyrelsen (advokat Rass Markert Holdgaard) Landsdommerne

Læs mere

EJERAFTALE. mellem. Køge Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr Vasebækvej Køge. Stevns Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr.

EJERAFTALE. mellem. Køge Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr Vasebækvej Køge. Stevns Forsyningsinvest ApS. Cvr. nr. EJERAFTALE mellem Køge Forsyningsinvest ApS Cvr. nr. 37243647 Vasebækvej 40 4600 Køge og Stevns Forsyningsinvest ApS Cvr. nr. 37243655 Fægangen 8, Bjælkerup 4660 Store Heddinge og Solrød Forsyning Holding

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 55/4 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/293 af 1. marts 2016 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte for så vidt angår bilag I (EØS-relevant

Læs mere

Nordisk Klima A/S Wichmandsgade Odense C CVR-nr Årsrapport 2016

Nordisk Klima A/S Wichmandsgade Odense C CVR-nr Årsrapport 2016 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33963556 Tværkajen 5 Postboks 10 5100 Odense C Telefon 63 14 66 00 Telefax 63 14 66 12 www.deloitte.dk Nordisk Klima A/S Wichmandsgade 19 5000

Læs mere

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis Bestyrelsen og direktionen for Nordjyske Bank A/S Torvet 4 9400 Nørresundby 15. marts 2017 Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis 1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder

Læs mere

Pwc INVESTAF 21. NOVEMBER. Afsluttende likvidationsregnskab AIS i likvidation. (perioden 1. januar juni 2014) CVR-nr.

Pwc INVESTAF 21. NOVEMBER. Afsluttende likvidationsregnskab AIS i likvidation. (perioden 1. januar juni 2014) CVR-nr. INVESTAF 21. NOVEMBER 2010 AIS i likvidation Afsluttende likvidationsregnskab (perioden 1. januar 2013-15. juni 2014) CVR-nr. 30 6143 48 Likvidationsregnskabet fremlagt og godkendt pi skabets generalforsa

Læs mere

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde I medfør af 131, stk. 6, 132, stk. 1, og 190, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni 2013 om forvaltere af alternative

Læs mere

BOLIGFORENINGEN VIBO

BOLIGFORENINGEN VIBO BOLIGFORENINGEN VIBO RÅDERET AFDELING 827 SAMUELS HUS STANDARDRÅDERET Råderet Afdelingsmødets beslutning Den enkelte afdeling har kompetence til, på et afdelingsmøde at fastsætte regler for råderetsforbedringer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 2013/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 14/00941 Fremsat den 6. februar 2014

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 15. maj 2019 A (borgmester i Læsø Kommune og medlem af bestyrelsen i Færgeselskabet Læsø K/S), B (medlem af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Vejsmose Holding ApS CVR-nr. 31 36 64 88

Vejsmose Holding ApS CVR-nr. 31 36 64 88 CVR-nr. 31 36 64 88 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 23.07.15 Ricki Vejsmose Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB

Læs mere

Tværgående økonomisk månedsrapportering

Tværgående økonomisk månedsrapportering Tværgående økonomisk månedsrapportering Koncernøkonomi og vækst Økonomi Marts 2015 Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse Tværgående økonomisk månedsrapportering for marts 2015 1. Status marts 2015 grafisk

Læs mere

BNC Holding ApS Markskellet 4 Bønnerup Strand 8585 Glesborg CVR-nr.: 29 81 23 22

BNC Holding ApS Markskellet 4 Bønnerup Strand 8585 Glesborg CVR-nr.: 29 81 23 22 CVR-nr.: 29 81 23 22 ÅRSRAPPORT 1. juli 2014 til 30. juni 2015 (7. regnskabsår) Godkendt på selskabets generalforsamling, den 12. december 2015 Kirsten Kaagh Mogensen Dirigent Indholdsfortegnelse Selskabsoplysninger...

Læs mere

Initiativ 11 : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser

Initiativ 11 : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser NOTAT 4. november 206 Initiativ : Analyse af risikoparameteren materielle afgørelser J.nr. 2065000348 Metoder og Virkemidler (MV) TR og Data og analyse (ADA) PLJ og KCA Indhold Resume...3 Indledning...7

Læs mere

Frederiksberg Dyreklinik og Spa ApS CVR-nr. 33167652. Årsrapport 2012/13. Dirigent. Godkendt på selskabets generalforsamling den 16.12.

Frederiksberg Dyreklinik og Spa ApS CVR-nr. 33167652. Årsrapport 2012/13. Dirigent. Godkendt på selskabets generalforsamling den 16.12. Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR nr. 33963556 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Frederiksberg Dyreklinik og Spa

Læs mere

BEK nr 1004 af 14/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juli Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1004 af 14/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juli Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1004 af 14/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 022.94M.391 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Pekänjo A/S CVR-nr. 27 68 34 79

Pekänjo A/S CVR-nr. 27 68 34 79 CVR-nr. 27 68 34 79 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 28.05.15 Lisbeth Degn Bladt Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af

Læs mere

Holbæk Rørmontage ApS

Holbæk Rørmontage ApS Holbæk Rørmontage ApS Tåstrup Møllevej 4B, 4300 Holbæk CVR-nr. 32 22 54 11 Årsrapport for 2014 Godkendt på selskabets ordinære generalforsamling, den 9. marts 2015 Som dirigent:... Thorbjørn Mortensen

Læs mere

KP MG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Osvald Helmuths Vel 4 Postboks Frederiksberg. Ankenævnet på Energiområdet

KP MG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Osvald Helmuths Vel 4 Postboks Frederiksberg. Ankenævnet på Energiområdet KP MG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT svald Helmuths Vel 4 Postboks 250 2000 Frederiksberg Teleion 73 23 30 00 Telefax 72 293030 www.kpmg.dk Ankenævnet på Energiområdet Årsrapport 2011 CVR-nr.

Læs mere

Fonden Udviklingspark Nord

Fonden Udviklingspark Nord Fonden Udviklingspark Nord Adelgade 119B 5400 Bogense 12. regnskabs r rsrapport for 2008 Godkendt p den ordin re generalforsamling den 19/5 2009 Dirigent: Birger Munter - 1 - Indhold P tegninger Ledelsesp

Læs mere

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 12. juni 2019 Side 1. Mødedato: 12. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 15:60 Mødested: Lokale 469 Fraværende: David Nordstrøm,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0714 Klager: JH Gulvservice ApS c/o Jannik Hansen Bådehavnen 11 C 4600 Køge Danmark v/tom Andersson Indklagede: Electric Domains Dept 886 43 Owston Road Carcroft

Læs mere

Astro Fysioterapi v. autoriseret fysioterapeut Lars Nielsen ApS Årsrapport for 2012

Astro Fysioterapi v. autoriseret fysioterapeut Lars Nielsen ApS Årsrapport for 2012 Astro Fysioterapi v. autoriseret fysioterapeut Lars Nielsen ApS Årsrapport for 2012 CVR-nr. 30 61 52 98 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 4 /6 2013 Lars

Læs mere

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter Deloittes pengeinstitutgruppe Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter 1. januar 30. juni 2015 Revision. Skat. Consulting. Corporate Finance Deloittes kommentarer til halvårsrapport

Læs mere

VEDTÆGTER. Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr

VEDTÆGTER. Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr Ref.: SHJ shj@uc-dk.dk +45 33 38 22 00 09. oktober 2014 Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr. 30 98 39 04 VEDTÆGTER 1. NAVN OG HJEMSTED 1.1 Foreningens navn er "Danske

Læs mere

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning Befordring af skoleelever Regler og principper Administrativ vejledning 15. august 017 Indhold 1. Indledning.... Betingelser... 3.Begrebet hjemmets nærhed... 4 4. Opsummering... 4 1 1. Indledning 1.1.Formålet

Læs mere

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv

Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Dato 10. juli 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høring af udkast til vejledning om produktionserhverv Erhvervsstyrelsen sendte den 14. juni 2017 udkast

Læs mere

Årsrapporten for 2014 er revideret af Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab og er påtegnet uden forbehold eller supplerende oplysninger.

Årsrapporten for 2014 er revideret af Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab og er påtegnet uden forbehold eller supplerende oplysninger. Bestyrelsen og direktionen for Foreningen Nykredit Kalvebod Brygge 1 1560 København V 21. december 2015 J.nr. 6848-0029 Regnskabskontrol af Foreningen Nykreditkoncernens årsrapport for 2014 og halvårsrapport

Læs mere

Slik & Is Kælder ApS. Årsregnskab

Slik & Is Kælder ApS. Årsregnskab Slik & Is Kælder ApS Fiolstræde 29, kl. 1171 København K CVR-nr.: 35 82 39 80 Årsregnskab 1. Regnskabsår 4. april 2014-31. December 2014 Årsregnskabet er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Bilag A Tilbudsevalueringen

Bilag A Tilbudsevalueringen Bilag A Tilbudsevalueringen 1. TILDELINGSKRITERIET Tildelingskriteriet er bedste forhold mellem pris og kvalitet. Ordregiver vil i den forbindelse lægge følgende underkriterier til grund: 1) Kvalitet 45

Læs mere

Køb Guld ApS. Årsrapport

Køb Guld ApS. Årsrapport Vester Farimagsgade 6, 5. 1606 København V CVR-nr.: 26 99 53 96 Årsrapport for regnskabsåret 1. juli 2013-30. juni 2014 10. Regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Sydvest Kloakservice ApS

Sydvest Kloakservice ApS Gasse Høje 25, Ullerup 6780 Skærbæk CVR-nr. 33262175 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 29. maj 2015 Jørn Hansen Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

BILHUSET LIND APS INDUSTRIPARKEN 8, 7400 HERNING

BILHUSET LIND APS INDUSTRIPARKEN 8, 7400 HERNING Tlf.: 96 26 38 00 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab herning@bdo.dk Birk Centerpark 30 www.bdo.dk DK-7400 Herning CVR-nr. 20 22 26 7020222670 BILHUSET LIND APS INDUSTRIPARKEN 8, 7400 HERNING ÅRSRAPPORT

Læs mere

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Dorte Gram Nybroe, chef for SMV & Iværksætteri dgny@di.dk, 3377 3769 APRIL 19 Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Denne kortlægning har til formål at belyse, hvordan betalingsfrister udfolder

Læs mere

Harmonie Huse ApS Gærdet 9 6715 Esbjerg N. CVR-nummer: 30 70 29 72. ÅRSRAPPORT 1. januar 2012 til 31. december 2012

Harmonie Huse ApS Gærdet 9 6715 Esbjerg N. CVR-nummer: 30 70 29 72. ÅRSRAPPORT 1. januar 2012 til 31. december 2012 Harmonie Huse ApS Gærdet 9 6715 Esbjerg N CVR-nummer: 30 70 29 72 ÅRSRAPPORT 1. januar 2012 til 31. december 2012 (5. regnskabsår) Godkendt på selskabets generalforsamling, den 8/6 2013 Brian Madsen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kjaerulff.TV ApS Årsrapport for 2014

Kjaerulff.TV ApS Årsrapport for 2014 Kjaerulff.TV ApS Årsrapport for 2014 CVR-nr. 34 71 52 03 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 22/6 2015 Karsten Kjærulff Dirigent Indholdsfortegnelse Side Påtegninger

Læs mere

BET ApS CVR-nr. 30 83 12 92

BET ApS CVR-nr. 30 83 12 92 CVR-nr. 30 83 12 92 Årsrapport for 2013 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. Dirigent Indholdsfortegnelse Selskabsoplysninger m.v. 3 Ledelsespåtegning 4 Den uafhængige revisors

Læs mere

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020 Pris- og produktivitetsudvikling Til brug i de økonomiske rammer for 2019 og 2020 Juli 2018 Pris- og produktivitetsudvikling Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej

Læs mere

kendelse: Erhvervsstyrelsen har oplyst, at C, cpr. nr. XXXXXX-XXXX, har været godkendt som registreret

kendelse: Erhvervsstyrelsen har oplyst, at C, cpr. nr. XXXXXX-XXXX, har været godkendt som registreret Den 8. marts 2016 blev der i Sag nr. 038/2015 Revisortilsynet mod Revisionsselskabet A ApS Sag 039/2015 Revisortilsynet mod B Sag 040/2015 Revisortilsynet mod C afsagt sålydende kendelse: Ved skrivelser

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 6. juni 2017 Stillet af: Anna Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 6. juni 2017 Stillet af: Anna Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017 Center for Økonomi Budget og Analyse Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang Blok C Afsnit 1. sal Telefon 38 66 50 00 Direkte 3866 5998 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk

Læs mere

Strube VVS A/S Årsrapport for 2014

Strube VVS A/S Årsrapport for 2014 Strube VVS A/S Årsrapport for 2014 CVR-nr. 26 04 94 58 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 25/2 2015 Jesper Strube Dirigent Indholdsfortegnelse Side Påtegninger

Læs mere

Egerland Holding ApS CVR-nr. 30572637. Årsrapport 2014

Egerland Holding ApS CVR-nr. 30572637. Årsrapport 2014 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR nr. 33963556 Gøteborgvej 18 Postboks 7012 9200 Aalborg SV Telefon 98 79 60 00 Telefax 98 79 60 01 www.deloitte.dk Egerland Holding ApS CVR-nr. 30572637

Læs mere

Boghandler Henning Clausens Fond. Årsrapport 2013

Boghandler Henning Clausens Fond. Årsrapport 2013 Boghandler Henning Clausens Fond CVR-nr. 35 40 50 62 Årsrapport 2013 (1. regnskabsår) Årsrapporten er godkendt på fondens årsmøde den 8/5 2014 Knud Ove Christensen Dirigent Jens Baggesens Vej 90N, 8200

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden RAMMEAFTALE Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

H Ø R I N G S S V A R O M R E D E G Ø R E L S E O M M U L I G H E D E N F O R A T S T I L L E S P R O G K R A V M. V. V E D A N S Æ T T E L S E R

H Ø R I N G S S V A R O M R E D E G Ø R E L S E O M M U L I G H E D E N F O R A T S T I L L E S P R O G K R A V M. V. V E D A N S Æ T T E L S E R Økonomi- og Personalestyrelsen (ASA) Aqqusinersuaq 5 Box 1039 3900 Nuuk Greenland Att. Marie Bidstrup W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5

Læs mere

BOJESEN CHOKOLADE A/S

BOJESEN CHOKOLADE A/S BOJESEN CHOKOLADE A/S Årsrapport 1. januar 2013-31. december 2013 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 23/05/2014 Rasmus Bo Bojesen Dirigent Side 2 af 14 Indhold

Læs mere

Baby ApS CVR-nr. 30605616. Årsrapport 2013/14

Baby ApS CVR-nr. 30605616. Årsrapport 2013/14 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR nr. 33963556 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Baby ApS CVR-nr. 30605616 Årsrapport

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statens brug af konsulenter (beretning nr. 20/2013) 7. august 2017

Læs mere

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Bleer med bevilling

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Bleer med bevilling Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af 50.96 Bleer med bevilling Indholdsfortegnelse Hvem er SKI?... 2 Udbud af bleer... 2 Inddragelse af repræsentanter

Læs mere

Sydbanks kvartalsrapport kvartal 2007

Sydbanks kvartalsrapport kvartal 2007 Sydbanks kvartalsrapport 1. 3. kvartal 2007 Klart tilfredsstillende basisresultat Sydbank har i 1.-3. kvartal 2007 realiseret et resultat før skat på 1.620 mio. kr. en fremgang på 135 mio. kr. i forhold

Læs mere

VIBORG CYKELSPECIALIST ApS

VIBORG CYKELSPECIALIST ApS VIBORG CYKELSPECIALIST ApS Årsrapport 1. oktober 2013-30. september 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 08/04/2015 Ib Rohde Dirigent Side 2 af 14 Indhold

Læs mere

KET Ejendomme ApS CVR-nr. 28 86 80 57

KET Ejendomme ApS CVR-nr. 28 86 80 57 CVR-nr. 28 86 80 57 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 29.05.15 Torben Høholt Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International

Læs mere

ÅRSREGNSKAB for Sankt Peders Sogns Menighedsråd. i Randers Nordre Provsti. i Randers Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSREGNSKAB for Sankt Peders Sogns Menighedsråd. i Randers Nordre Provsti. i Randers Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSREGNSKAB for Sankt Peders Sogns Menighedsråd i Randers Nordre Provsti i Randers Kommune Myndighedskode 8182 CVR-nr. 41431717 Årsregnskabet indeholder: A B C D E F G H Bilag 1 Bilag 2 Menighedsrådets

Læs mere

FONDEN UNIVERSE SCIENCE PARK MADS PATENT VEJ 1, 6430 NORDBORG 1. JANUAR DECEMBER 2016

FONDEN UNIVERSE SCIENCE PARK MADS PATENT VEJ 1, 6430 NORDBORG 1. JANUAR DECEMBER 2016 Tlf.: 39 15 52 00 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab koebenhavn@bdo.dk Havneholmen 29 www.bdo.dk DK-1561 København V CVR-nr. 20 22 26 7020222670 FONDEN UNIVERSE SCIENCE PARK MADS PATENT VEJ 1,

Læs mere

Undervisningsudvalget UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Undervisningsudvalget UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Undervisningsudvalget 2017-18 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Undervisningsudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail:

Læs mere

BV Ejendomme ApS Årsrapport for 2014

BV Ejendomme ApS Årsrapport for 2014 BV Ejendomme ApS Årsrapport for 2014 CVR-nr. 32 65 81 05 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 2 /6 2015 Bjarne Vestergaard Dirigent Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

Allokering af kostprisen ved virksomhedssammenslutninger

Allokering af kostprisen ved virksomhedssammenslutninger Allokering af kostprisen ved virksomhedssammenslutninger En kvalitetsvurdering af forskellene mellem IFRS 3 og IFRS 3 Revised Opgaveløser: Vejleder: Simon Pedersen: Thomas Ryttersgaard Afleveringsdato:

Læs mere

Norddan-Søndervig ApS CVR-nr. 26 27 37 06

Norddan-Søndervig ApS CVR-nr. 26 27 37 06 Norddan-Søndervig ApS CVR-nr. 26 27 37 06 Årsrapport 2012/13 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 8. januar 2014. Keld Hansen dirigent Harbogade 51 6990 Ulfborg

Læs mere

Krogh Ejendomme ApS CVR-nr. 28 12 84 52

Krogh Ejendomme ApS CVR-nr. 28 12 84 52 Krogh Ejendomme ApS CVR-nr. 28 12 84 52 Årsrapport 2012 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 22. maj 2013. Jan Krogh Dirigent Indholdsfortegnelse Side Påtegninger

Læs mere

FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE

FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE FORSLAG 1: ÆNDRINGER I VALGPERIODE Ændring af valgperiode for bestyrelsesposter Dansk Surf & Rafting Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby CVR: 34 77 93 33 www.dsrf.dk +45 25 14 20 68 kontakt@dsrf.dk

Læs mere

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold Notat Metoder og virkemidler Postboks 1228 0900 København C Tlf. 70 12 12 88 Fax 70 12 12 89 at@at.dk www.at.dk Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn Indhold Formål...

Læs mere

LETT. Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K. Vedrłrende Bent Jensens sikkerhedsgodkendelse

LETT. Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K. Vedrłrende Bent Jensens sikkerhedsgodkendelse LETT POLITIETS EFTERRETNINGSTJENESTE DANISH SECURTY AND intelligence SERVICE Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 Kłbenhavn K Politiets Efterretningaljenaste KIausdabroeej I DK-2860 Słborg Telefon:

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler*)

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler*) Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1109 af 15. december 1992 Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler* ) * ) Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv nr. 89/655/EØF.

Læs mere

Ryberg Biler ApS CVR-nr. 30 50 51 82

Ryberg Biler ApS CVR-nr. 30 50 51 82 CVR-nr. 30 50 51 82 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 27.04.15 Per Ryberg Jensen Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB

Læs mere

Meddelelse til Nasdaq OMX Copenhagen 14/2017 KVARTALSRAPPORT KVARTAL GER-nr

Meddelelse til Nasdaq OMX Copenhagen 14/2017 KVARTALSRAPPORT KVARTAL GER-nr Meddelelse til Nasdaq OMX Copenhagen 14/2017 KVARTALSRAPPORT 1. 3. KVARTAL 2017 GER-nr. 80050410 1. 3. KVARTALSRAPPORT 2017 I OVERSKRIFTER GrønlandsBANKEN opjusterer. GrønlandsBANKENs resultat før kursreguleringer

Læs mere