Om emballage og materiale til fødevarer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om emballage og materiale til fødevarer"

Transkript

1 Om emballage og materiale til fødevarer Producenter, importører, supermarkeder, restauranter m.fl. skal sikre, at emballage og materialer overholder gældende regler. Materialer og genstande side 2 >> Egenkontrol og dokumentation side 4 >> Sundhedsmæssig vurdering side 5 >> Kontrol side 6 >> Oplysninger alle virksomheder bør have side 7 >> Tjekskemaer side 8 >> Her findes reglerne side 13 >> Senest revideret Juli 2009

2 2 Materialer og genstande Det kan være: Emballage. Produktionsmaskiner. Pakninger. Knive. Køkkenredskaber. Kopper og andet service. Containere. Andre typer materialer eller genstande, såsom aktive og intelligente fødevarekontaktmaterialer, brugt i kontakt med fødevarer. Materialerne eller genstandene kan enten: Være i kontakt med i fødevarer. Være bestemt til at komme i kontakt med fødevarer. Antages at kunne blive brugt til fødevarer, selv om de ikke er produceret til formålet eller at kunne afgive deres bestanddele til fødevarer. Eksempler på materialer og genstande Det er mange forskellige typer materialer og genstande, der er omfattet af reglerne om materialer bestemt til fødevarer. Det kan fx være emballage til indpakning som bolcheposer eller kødbakker, maskiner til forarbejdning som hurtighakkere eller håndmixere, importerede fødevarer indpakket i en emballage. Handsker til fx at flytte madvarer og grøntsagsskuffer i køleskabe til uindpakkede madvarer er også omfattet. Aktive og intelligente materialer og genstande Nogle typer materialer kan have flere funktioner end indpakning. De kaldes aktive og intelligente materialer og genstande. Aktive emballager kan være beregnet til at afgive tilsætningsstoffer eller aromaer til fødevaren. Intelligente emballager kan have indbyggede temperaturindikatorer, som viser, om opbevaringstemperaturen bliver overholdt. Sådanne tilsætninger eller indbyggede funktioner er omfattet af reglerne om materialer bestemt til fødevarer, men også af andre regler, fx reglerne om tilsætningsstoffer.

3 3 Pyntegenstande brugt til fødevarer Nogle bruger pyntegenstande til kontakt med fødevarer, selvom disse genstande oprindeligt ikke er beregnet til det. Virksomheder med salg af pyntegenstande kan med fordel forsyne dem med brugsanvisning om, at de ikke bør bruges i kontakt med fødevarer. Det kan fx være kander fra servantestel, underskåle til urtepotter eller viskestykker. Forskellige virksomheder forskellige krav har udarbejdet tjeklister med mindste krav til dokumentation af egenkontrol for alle typer virksomheder og materialer. Tjeklisterne er udarbejdet i samarbejde med repræsentanter fra erhvervet, og henvender sig både til kemikalieproducenter, producenter af halvfabrikata, producenter af materialer og genstande, brugere af materialer og genstande, detailhandel og virksomheder med samhandel eller import. Halvfabrikata Halvfabrikata omfatter lakker, trykfarver, lim, overfladebehandlingsmidler eller metallegeringer til brug i færdige materialer eller færdige genstande. Producenterne af halvfabrikata er ansvarlige for dokumentation for halvfabrikatet. Dokumentationen skal sikre, at halvfabrikatet kan anvendes til fødevarekontakt. Producenten skal kunne dokumentere, at gældende regler er overholdt. Producenter af færdige materialer og genstande Der bruges mange forskellige materialer til kontakt med fødevarer, herunder også mange kombinationer af materialer, fx i flerlagsmaterialer. Materialerne kan være sammensat af få stoffer, det gælder rustfrit stål, eller af mange stoffer som fx overfladebehandlet papir- eller plastemballage. Det færdige materiale skal i alle tilfælde overholde gældende regler. Materialerne kan være egnet til kontakt med mange forskellige fødevarer eller til mere begrænsede anvendelser. Egenkontrollen hos producenten af materialer skal fokusere på de konkrete materialer. Fødevareproducenter Fødevareproducenter skal sikre dokumentation for de anvendte materialer, det gælder også procesudstyr. Fødevareproducenterne skal sikre, at materialerne er egnet til kontakt med de konkrete fødevarer, fx ost, og til at blive brugt ved de temperaturer og kontakttider, som bruges i produktionen. Nogle materialer og genstande er ikke omfattet af reglerne: Antikviteter. Spiselige overtræks- og dækmaterialer som fx spiselige pølseskind eller over fladebehandling af æbler. Faste installationer i offentlige eller private vandforsyningssystemer som fx vandhaner. Materialer til kontakt med fødevarer må under normal brug ikke afgive stoffer i mængder, der kan: Være til fare for menneskers sundhed. Give en uacceptabel ændring af fødevarernes sammensætning. Give en forringelse af fødevarernes smag og lugt.

4 4 Egenkontrol og dokumentation Det er vigtigt, at den ansvarlige virksomhed har egenkontrol og dokumentation for at sikre, at produktion, import, anvendelse og videresalg til forbrugere overholder reglerne. Det gælder både virksomheder med produktion af materialer og genstande samt fødevareproducenter og og -importører. Det forudsættes, at: Alle led i kæden fra kemikalieproducent til detailhandel tager deres del af ansvaret for at sikre overholdelse af gældende lovgivning. Virksomhedens dokumentation opbygges ud fra forudsætningen om, at det tidligere led i kæden tager ansvar for råvarer, halvfabrikater og færdige materialer eller genstande, som de producerer, importerer, forhandler videre eller anvender. Modtagere af dokumentation har en vis teknisk viden om de forskellige materialer og om lovgivningen på området. Fx består flerlags materialer ofte af forskellige materialetyper, som skal vurderes individuelt og lag-for-lag.

5 5 Sundhedsmæssig vurdering Dokumentation af stoffers sundhedsmæssige effekt skal primært være baseret på risikovurderinger fra European Food Safety Authority, EFSA, se hjemmesiden: Flere af stofferne i materialer og genstande er omfattet af positivlister, fx i reglerne om plast. Hvis et materiale indeholder additiver, som er vurderet af EFSA, men ikke omfattet af specifikke regler, angives som dokumentation EFSA-rapportnummer. Hvis EFSA ikke har vurderet et stof, kan dokumentationen omfatte en vurdering foretaget efter EFSA s retningslinier eller vurderinger af stoffet af myndigheder i andre lande, fx FDA (Food and Drug Administration i USA) og BfR (de tyske anbefalinger). Der skal foreligge en vurdering af stoffets anvendelse til det konkrete materiale. De relevante bestemmelser skal være vedlagt dokumentationen. Krav til dækkende dokumentation Når industri, handel og detailvirksomheder udarbejder krav til leverandører, er det vigtigt, at kravene bliver dækkende. Virksomhederne skal vurdere, om de modtagne overensstemmelseserklæringer er en dækkende dokumentation. Det kan ske ved god dialog og kontakt mellem kunde og leverandør. Udgangspunktet er, at alle led i kæden, skal: Have et vist kendskab til danske regler og samarbejdsparters lovgivningsmæssige rammer. Have et vist kendskab til de materialer, der anvendes. Være bevidst om sin del af ansvaret for overholdelse af relevante love og regler. Detaljerede oplysninger om materialer kan være hos den enkelte leverandør, men behøver ikke i alle tilfælde gives videre til kunden.

6 6 Kontrol s tilsynsførende kontrollerer som udgangspunkt detaljerede oplysninger hos den virksomhed, som er tættest på produktionen eller indførslen af materialer eller genstande. Det betyder, at fx emballage oftest bliver kontrolleret hos emballageproducent eller -importør. Når den tilsynsførende er på kontrolbesøg i senere produktions- eller forhandlingsled og vurderer, at der er behov for en kontrol af detaljerede oplysninger, skal oplysningerne kunne fremskaffes efter anmodning inden for 1-2 uger eller hurtigere. Den tilsynsførende kan udtage prøver til analyse eller kontrollere, at en fødevareproducent anvender emballage efter den brugsanvisning, som producenten har udarbejdet. Prøveudtagning vil især ske på kritiske steder, fx under opstart af produktion, i forbindelse med hærdning af lim eller hos importøren. Analyser eller modelberegninger af afsmitning skal udføres på laboratorier og efter reglerne for testning. Tjeklister som hjælp til egenkontrol og dokumentation Tjeklisterne er tænkt som en støtte til virksomhederne til at udarbejde egenkontrol og dokumentation indeholder typiske minimumskrav, som de bør stille til leverandører af råvarer, halvfabrikata eller færdige materialer til fødevarer. Den første tjekliste er til alle typer virksomheder, de andre tjeklister supplerer (se de enkelte skemaer). Tjeklisterne er baseret på reglerne om materialer til kontakt med fødevarer, men ikke andre regler eller krav om tekniske egenskaber som styrke af emballage eller miljøhensyn. Overensstemmelseserklæring bruges om certifikater, datablade, leverandørerklæringer mv. Certifikat betyder attest, bevis og overensstemmelseserklæring. Det bruges som betegnelse for tro- og loveerklæringer eller leverandørerklæringer for overholdelse af gældende lovgivning for blandt andet materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer. anvender ordet certifikat for de erklæringer, som attesterer. Datablade er informationsmateriale især om produkter og deres tekniske egenskaber, for eksempel gennemtrængelighed for luftarter. Datablade kan også være oplysninger om lovlighed af produkter, men det er ikke nødvendigvis dækkende information i henhold til reglerne om materialer og genstande til fødevarekontakt.

7 7 Oplysninger alle typer virksomheder bør have Vurdering 1 Lovgivning Der skal dokumentere at gældende national lovgivning og EU-lovgivning for materialer og genstande (herunder forordning 1935/2004) overholdelses. Oversigt over danske regler: > Fødevaresikkerhed > materialer, genstande > Regler for materialer og genstande 2 Sporbarhed Navn og adresse på leverandører og kunder. Fødevarekontaktmaterialer skal være sporbare et led frem og et led tilbage, fra den man har købt af og til den man har solgt til. 3 Opdatering Dokumentationen skal have dato og opdateres ved relevante ændringer i lovgivningen, sammensætningen, produktionen eller andet. 4 Sprog Dokumentationen skal foreligge på et skandinavisk sprog eller engelsk. Når en butik har en brugsanvisning for emballage på engelsk, forudsætter det, at de, der anvender emballagen, kan forstå engelsk. Mærkning på produkter, der sælges til den endelige forbruger skal være på dansk, eller på sprog, der ikke adskiller sig væsentligt fra dansk. Det vil sige andre skandinaviske sprog, hvis de valgte ord ikke giver anledning til misforståelser. 5 Kendskab Alle led i kæden skal have et kendskab til samarbejdsparters lovgivningsmæssige rammer og gøre sig bevidst om sin del af ansvaret for at overholde relevante regler. 6 Analyser Prøveudtagning til analyse bør ske på kritiske punkter. Analyser bør om muligt udføres efter en standardiseret metode, som laboratoriet er akkrediteret til, og udføres efter gældende lovgivning for testning. 7 Modelberegninger Modelberegninger af afsmitning fra plast skal ske ved brug af anerkendte beregningsmetoder. 8 Tilgængelighed Dokumentationen skal være tilgængelig for myndighederne ved kontrol. Virksomhedens samlede vurdering af, om dokumentation er tilstrækkelig (se også tjeklisterne på de næste sider).

8 8 Tjekskema til producenter af kemikalier Vurdering Dokumentation til kunder 1A EFSA vurderinger af stoffet, kan findes på hjemmesiden: (bemærk at flere af stofferne er omfattet af listerne over tilladte stoffer i reglerne) eller 1B Virksomhedsdokumentation, som følger retningslinierne opstillet af EFSA eller 1C Vurderinger af stoffet fra myndigheder i andre landes med retningslinier for dokumentation som svarer til det, der er opstillet af EFSA, fx FDA og BfR. Hvis en virksomhed støtter sig til FDA-vurderinger eller BFR, anbefaler det, at virksom-heden har kopier af de relevante dele i sin dokumentation. Virksomhedens samlede vurdering af, om dokumentation af egenkontrol er tilstrækkelig (se også den generelle liste på side 7). Tjekskema til producenter af halvfabrikata Vurdering Dokumentation fra leverandører 1 Navn og adresse på producent af kemikalier og råvarer. 2 Sporbarhed entydig sammenhæng mellem leveret produkt og overensstemmelseserklæring. 3 Kemisk stofnavn, CAS-nummer eller råvarebetegnelse, fx træfibre. 4 Oplysning om hvordan stofferne virker på menneskers sundhed, for eksempel EFSA vurdering. Se tjekskema til producenter af kemikalier 1A - 1C. 5 Oplysning om indholdsstoffer omfattet af specifikke restriktioner (fx specifikke migrationsgrænser i XX mg/kg til fødevaren eller værdien for tolerabelt dagligt indtag). 6 Oplysning om kvantitativt indhold af stoffer omfattet af anden fødevareregulering, fx tilsætningsstof- eller aromastof-reglerne (de såkaldte dual-use additives dvs. stoffer med flere funktioner). 7 Oplysning om kvantitativt indhold af stoffer, der har funktion som overfladeaktive biocider (giftige over for blandt andet bakterier). 8 Eventuelt begrænsning i anvendelse. Virksomhedens samlede vurdering af, om dokumentation af egenkontrol er tilstrækkelig (se også den generelle tjekliste side 7).

9 9 Tjekskema til producenter af færdige materialer og genstande og til virksomheder med samhandel eller import af færdige materialer og genstande Vurdering Dokumentation fra leverandører 1 Navn og adresse på leverandører. 2 Sporbarhed, entydig sammenhæng mellem leveret produkt og dokumentation. 3 Oplysning om stoffernes sundhedsmæssige effekt, fx EFSA vurdering. Se tjekskema til producenter af kemikalier 1A - 1C. 4 Oplysning om indholdsstoffer, der er omfattet af specifikke restriktioner (for eksempel migrationsgrænser i XX mg/kg til fødevaren eller en værdi for tolerabelt dagligt indtag). 5 Hvis et plastmateriale indeholder en funktionel barriere (et lag som bremser vandring af stoffer), skal det dokumenteres, at der ikke kan migrere stoffer igennem, som er kræftfremkaldende, skadelige for arveanlæg eller reproduktion. 6 Oplysning om kvantitativt indhold af indholdsstoffer omfattet af anden fødevareregulering, fx tilsætningsstof- eller aromastofreglerne (de såkaldte dual-use additives dvs. stoffer med flere funktioner). 7 Oplysning om kvantitativt indhold af indholdsstoffer, der har funktion som overfladeaktive biocider (giftige over for blandt andet bakterier). 8 Eventuelt oplysninger om analyser samt testbetingelserne (herunder analysemetode, simulator og temperatur og tider for testningen). 9 Eventuelt begrænsning i anvendelse. Virksomhedens samlede vurdering af, om dokumentation af egen kontrol er tilstrækkelig (se også den generelle tjekliste side 7).

10 10 Tjekskema til producenter af fødevarer og til virksomheder, der samhandler eller importerer indpakkede fødevarer Vurdering Dokumentation fra leverandøren af materialer og genstande 1 Navn og adresse på leverandører. 2 Sporbarhed, entydig sammenhæng mellem leveret produkt og overensstemmelseserklæring. 3 Oplysning om stoffernes sundhedsmæssige effekt, fx EFSA vurdering. Se tjekskema til producenter af kemikalier 1A - 1C. 4 Oplysning om kvantitativt indhold af indholdsstoffer omfattet af anden fødevareregulering, fx tilsætningsstof- eller aromastofreglerne (de såkaldte dualuse additives dvs. stoffer med flere funktioner). 5 Oplysning om kvantitativt indhold af indholdsstoffer med funktion som overfladeaktive biocider (giftige over for blandt andet bakterier). 6 Oplysning om anvendelsesområde (typer af fødevarer, kontakttemperaturer og kontakttider under produktion, opbevaring og eventuelt tilberedning hos forbrugere). 7 Oplysninger vedrørende testbetingelserne (analysemetode for eksempel for total og specifik migration fra plast, fødevare/simulant og testtemperatur og testtid for analysen). 8 Oplysninger vedrørende eventuelle matematiske modelberegning af migration eller beregning af mulig migration på basis af kvantitativ viden om anvendte stoffer. 9 Eventuelt begrænsning i anvendelse. Virksomhedens samlede vurdering af, om dokumentation af egenkontrol er tilstrækkelig (se også den generelle tjekliste side 7).

11 11 Tjekskema til køb/samhandel med producent i Danmark og egen samhandel med EU producent Vurdering Dokumentation fra leverandøren af materialer og genstande 1 Navn og adresse på leverandører. 2 Sporbarhed, entydig sammenhæng mellem leveret produkt og overensstemmelseserklæring. 3 Oplysning om stoffernes sundhedsmæssige effekt, fx EFSA vurdering. Se tjekskema til producenter af kemikalier 1A - 1C. 4 Oplysning om kvantitativt indhold af indholdsstoffer omfattet af anden fødevareregulering, fx tilsætningsstof- eller aromastofreglerne (de såkaldte dualuse additives dvs. stoffer med flere funktioner). 5 Oplysning om kvantitativt indhold af indholdsstoffer med funktion som overfladeaktive biocider (giftige over for blandt andet bakterier). 6 Oplysning om anvendelsesområde (typer af fødevarer, kontakttemperaturer og kontakttider under produktion, opbevaring og eventuelt tilberedning hos forbrugere). 7 Oplysninger vedrørende testbetingelserne (analysemetode for eksempel for total og specifik migration fra plast, fødevare/simulant og testtemperatur og testtid for analysen). 8 Oplysninger vedrørende eventuelle matematiske modelberegning af migration eller beregning af mulig migration på basis af kvantitativ viden om anvendte stoffer. 9 Eventuelt begrænsning i anvendelse. Virksomhedens samlede vurdering af, om dokumentation af egenkontrol er tilstrækkelig (se også den generelle tjekliste side 7).

12 12 Detailsalg til forbrugerne omfatter virksomheder med fødevareproduktion eller indpakning. Det er blandt andet bagere, slagtere og restauranter, der indpakker mad. Det er også købmænd med salg af indpakkede fødevarer. Detailhandlen kan købe materialer til kontakt med fødevarer i Danmark eller indføre dem. Materialer til den endelige forbruger skal være mærket med oplysning om, at produktet er egnet til kontakt med fødevarer. Det kan ske ved varebetegnelse såsom kaffekande, ved anvendelse af glas- og gaffelsymbol eller ved angivelsen til kontakt med fødevarer. Mærkning skal ske på et sprog, der er let forståeligt for forbrugeren det vil sige på dansk eller et skandinavisk sprog, hvis ordene ikke adskiller sig væsentligt fra dansk. De steder i skemaet nedenfor, hvor der står Ingen dokumentation, skal den danske leverandør til virksomheden have dokumentation for, at lovgivningen er overholdt. Køb eller samhandel med producent i Danmark og egen samhandel med EU producent Egen import Fø devareproduktion og indpakning salg af fæ rdigpakkede fødevarer A B Egen produktion med indpakning og kontakt til fødevaren, for eksempel slagter, bager og restaurant. Salg af indpakkede fødevarer, ikke egenproduktion. Brug tjeklisten til producenter af fødevarer og til virksomheder, der samhandler eller importerer indpakkede fødevarer. Ingen dokumentation Det er fødevareproducenten i Danmark eller i et andet EU land, der skal sikre at materialer til kontakt med fødevarer overholder reglerne. Brug tjeklisten til producenter af færdige materialer og genstande og til virksomheder med samhandel eller import af færdige materialer og genstande, samt til importører af indpakkede fødevarer. C Salg eller engros: Centrale distributions-/indkøbsafdelinger (ikke produktion), grossister. Ingen dokumentation. S alg af materialer og genstande til FORBRUGERE D Fra leverandør. Ingen dokumentation, se dog regler om keramik. Brug tjeklisten til producenter af færdige materialer og genstande og til virksomheder med samhandel eller import af færdige materialer og genstande. E Salg til forbruger. Ingen dokumentation, se dog ovenfor om mærkning.

13 Her findes reglerne Reglerne omfatter forordning nr. 1935/2004 om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, bekendtgørelse mv. Da regelsættes udbygges løbende i disse år henvises til > Fødevaresikkerhed > materialer, genstande > Regler for materialer og genstande for opdateret information om gældende regler. Bekendtgørelse om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder samt egenkontrol. Autorisationsbekendtgørelsen >> På Kommisssionens hjemmeside >> kan du finde nyttige EU dokumenter, blandt andet en liste over myndigheder og lovgivning i EU-medlemslandene, Kommissionens vejledning Practical Guide mv. I EU foretages risikovurderinger af EU s fødevareautoritet EFSA. Information om materialer og genstande til kontakt med fødevarer, kan findes på: > Fødevaresikkerhed > materialer, genstande Bekendtgørelser og vejledninger er på Retsinformations hjemmeside >> bibliotek, hos boghandler eller Schultz Information Herstedvang Albertslund Tlf schultz@schultz.dk Pjecen kan downloades fra fvst.dk > publikationer Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.. Mørkhøj Bygade Søborg. Tlf info@fvst.dk. Denne pjece findes kun elektronisk til download. Juli udgave. Bestillings nr Foto: Lars Bahl mfl. Design: Manometer.dk.

Seminar om Egenkontrol for materiale og genstande bestemt til kontakt med fødevarer. mandag den 23. april 2007

Seminar om Egenkontrol for materiale og genstande bestemt til kontakt med fødevarer. mandag den 23. april 2007 Seminar om Egenkontrol for materiale og genstande bestemt til kontakt med fødevarer mandag den 23. april 2007 Baggrund for hovedkonklusioner fra rapporten om egenkontrol Bente Fabech, Fødevarestyrelsen

Læs mere

Om keramik, glas og lignende til fødevarer

Om keramik, glas og lignende til fødevarer Om keramik, glas og lignende til fødevarer Om keramik, glas, porcelæn og fajance beregnet til fødevarekontakt og om de regler, der skal overholdes ved fremstilling eller salg af fx fade, skåle, kander,

Læs mere

Materialer og genstande Nu og i fremtiden. Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008

Materialer og genstande Nu og i fremtiden. Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008 Materialer og genstande Nu og i fremtiden Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008 Indhold i præsentation - regler: hvad har vi? - regler : hvad får vi? - særligt fokus: sporbarhed egenkontrol/dokumentation

Læs mere

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid. Bente Fabech Cand. Pharm.

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid. Bente Fabech Cand. Pharm. Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid Bente Fabech Cand. Pharm. Fødevarestyrelsen Indhold Hvilken lovgivning? FKM regler i Danmark, - EU og nationale

Læs mere

Afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer lovgivning og fokusområder

Afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer lovgivning og fokusområder Afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer lovgivning og fokusområder IDA Levnesmiddelselskabet 21. marts 2017 Mette Holm, Fødevarestyrelsen Indhold Hvad er FKM? Hvordan håndteres det? Hvorfor forbyder man

Læs mere

Materialer og genstande bestemt til at komme i kontakt med fødevarer - egenkontrol

Materialer og genstande bestemt til at komme i kontakt med fødevarer - egenkontrol Marts 2007 Materialer og genstande bestemt til at komme i kontakt med fødevarer - egenkontrol Rapport med vejledning og forslag til initiativer fra Fødevarestyrelsen og danske erhvervsorganisationer Rapport

Læs mere

Fødevarekontaktmaterialer og genstande (FKM) - egenkontrol og dokumentation

Fødevarekontaktmaterialer og genstande (FKM) - egenkontrol og dokumentation Opdateret udgave, april 2011 Færdig 1 Fødevarekontaktmaterialer og genstande (FKM) - egenkontrol og dokumentation Rapport med vejledning og forslag til initiativer fra Fødevarestyrelsen og danske erhvervsorganisationer

Læs mere

Fødevarevirksomheder, som har udstyr af ældre dato. Fødevarevirksomheder skal autoriseres eller registreres, før de kan starte produktion.

Fødevarevirksomheder, som har udstyr af ældre dato. Fødevarevirksomheder skal autoriseres eller registreres, før de kan starte produktion. August 2013 Brugt procesudstyr og overensstemmelseserklæringer/dokumentation for overholdelse af gældende regler for fødevarekontaktmaterialer (materialer og genstande). Brugt procesudstyr omfatter produktionsmaskiner,

Læs mere

Om egenkontrol i butikker og restauranter

Om egenkontrol i butikker og restauranter Om egenkontrol i butikker og restauranter En hjælp til butikker og restauranter med at indføre egenkontrol både den skriftlige egenkontrol og de gode arbejdsgange Program for egenkontrol side 2 >> Risikovurdering

Læs mere

Fødevarekontaktmaterialer Fødevarestyrelsens kontrol Produktionsudstyr

Fødevarekontaktmaterialer Fødevarestyrelsens kontrol Produktionsudstyr Fødevarekontaktmaterialer Fødevarestyrelsens kontrol Produktionsudstyr FoodTECH, Herning 13. november 2018 Charlotte Legind Oversigt Fødevarestyrelsen FKM virksomhed Registrering Kontrolfrekvenser GMP

Læs mere

Overensstemmelseserklæringer Eva Høy Engelund, DHI Temadag om fødevarekontaktmaterialer Force og DHI 18. september 2014

Overensstemmelseserklæringer Eva Høy Engelund, DHI Temadag om fødevarekontaktmaterialer Force og DHI 18. september 2014 Overensstemmelseserklæringer Eva Høy Engelund, DHI Temadag om fødevarekontaktmaterialer Force og DHI 18. september 2014 Generelle regler om overensstemmelseserklæringer: 1935/2004, artikel 16: Hvis der

Læs mere

Om regnskab for økologi. Om regnskab på virksomheder omfattet af dansk økologikontrol

Om regnskab for økologi. Om regnskab på virksomheder omfattet af dansk økologikontrol Om regnskab på virksomheder omfattet af dansk økologikontrol Tilladelse før start side 2 >> Regnskabet side 2 >> Balanceopgørelser side 3 >> Opstilling af balanceopgørelser side 4 >> Dokumentation for

Læs mere

Migrationstest i de nye plastregler PIM. Mette Holm Biolog Fødevarestyrelsen

Migrationstest i de nye plastregler PIM. Mette Holm Biolog Fødevarestyrelsen Migrationstest i de nye plastregler PIM Mette Holm Biolog Fødevarestyrelsen Generelt om regler for FKM Rammeforordningen 1935/2004 Specifikke EU regler (plast, keramik, regenereret cellulose, aktiv og

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 69 Offentligt 08.11.2006 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens forordning for principper for god fremstillingspraksis for materialer og genstande bestemt

Læs mere

Om elite-smiley og offentliggørelse

Om elite-smiley og offentliggørelse Om elite-smiley og offentliggørelse Hvem kan blive elite-virksomhed og hvordan? Folderen svarer på de vigtigste spørgsmål om dette og om hvor kontrolrapporterne skal hænges op i detail- og engrosvirksomheder

Læs mere

Fødevarekontaktmaterialer Regler og dokumentation Produktionsudstyr

Fødevarekontaktmaterialer Regler og dokumentation Produktionsudstyr Fødevarekontaktmaterialer Regler og dokumentation Produktionsudstyr FoodTECH, Herning 13. november 2018 Charlotte Legind Oversigt Hvad er FKM? Krav til FKM Dokumentation Regler og retningslinjer for materialer

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse 26. april 2017 Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Fødevaredatablad. Iht. lovgivningen skal der ikke udføres total migrationstest. Ikke relevant

Fødevaredatablad. Iht. lovgivningen skal der ikke udføres total migrationstest. Ikke relevant Modify Date:22-07-2013 Fødevaredatablad 11307- Amerikansk muffinsform, Rul-let, hvid, pergament, H3,50 cm, Ø5 cm, 24 stk Egnet til følgende fødevaretyper Anvendelses-temperatur Egnet til alm. ovn Egnet

Læs mere

Ny fødevarevirksomhed. - kom godt i gang! For detailvirksomheder

Ny fødevarevirksomhed. - kom godt i gang! For detailvirksomheder Ny fødevarevirksomhed - kom godt i gang! For detailvirksomheder Tillykke med din nye fødevarevirksomhed Når Fødevarestyrelsen kommer på besøg i din restaurant, supermarked, kiosk eller lignende, kontrollerer

Læs mere

Ny fødevarevirksomhed kom godt i gang!

Ny fødevarevirksomhed kom godt i gang! Ny fødevarevirksomhed kom godt i gang! For detailvirksomheder Tillykke med din nye fødevarevirksomhed For at sikre en høj fødevaresikkerhed er der en række forhold, du skal have styr på i din nye fødevarevirksomhed.

Læs mere

Reguleringen set med EU. Gitte Alsing Pedersen DTU Fødevareinstituttet 2009

Reguleringen set med EU. Gitte Alsing Pedersen DTU Fødevareinstituttet 2009 Reguleringen set med EU øjne Gitte Alsing Pedersen 2009 Mange forskellige materialetyper Plast (af mange typer) Silikoner Gummi Overfladebelægninger l og lakker Lime Trykfarver Papir og pap (returfiber

Læs mere

Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav 12. december 2013. Særlige krav til ikke-faste dele af vandinstallationen

Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav 12. december 2013. Særlige krav til ikke-faste dele af vandinstallationen Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav 12. december 2013 Særlige krav til ikke-faste dele af vandinstallationen Den nye drikkevandsordning omfatter ikke: Ikke-faste installationer: Installationer,

Læs mere

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) regler og grænseflade til byggevarer. Jan Petersen Fødevarestyrelsen

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) regler og grænseflade til byggevarer. Jan Petersen Fødevarestyrelsen Fødevarekontaktmaterialer (FKM) regler og grænseflade til byggevarer Jan Petersen Fødevarestyrelsen VA-godkendelsesordningen Ophører pr. 1. april 2013 Og hvad så? 2 nye sæt regler: FKM og Byggevarer Regler

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse UDKAST Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Status for lovgivning, set med danske øjne. Bente Fabech Fødevarestyrelsen

Status for lovgivning, set med danske øjne. Bente Fabech Fødevarestyrelsen Status for lovgivning, set med danske øjne Bente Fabech Fødevarestyrelsen oktober, 2009 Dansk lovgivning g = EU regler ege dog nationale regler på området glas og keramiske genstande Siden sidst Genvundet

Læs mere

Plast og fødevarer. www.vink.dk

Plast og fødevarer. www.vink.dk Plast og fødevarer Indholsfortegnelse: Plast og fødevarer... 4 Store krav til materialer i fødevareindustrien... 6 Rammeforordning EC 1935/2004... 7 Hvordan påvirker reglerne virksomhederne... 8 Ordliste...

Læs mere

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER 1 GMO Genmodificerede fødevarer 2 GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER Hvad er GMO og genmodificering? Når man genmodificerer, arbejder man med de små dele af organismernes celler

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 81 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 5. kt/dep. 3.1/2.1 Dep. sagsnr.: 2431 Den 10. november 2010 FVM 818 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Om detailsalg af kosttilskud. Enkle råd om, hvad du må fortælle dine kunder om produkterne

Om detailsalg af kosttilskud. Enkle råd om, hvad du må fortælle dine kunder om produkterne Enkle råd om, hvad du må fortælle dine kunder om produkterne Fem råd om detailsalg af kosttilskud side 2 >> 1. Oplys gerne om produktets indhold side 3 >> 2. Oplys gerne om produktets virkning, hvis virkningen

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Nye regler for spirevirksomheder 1 Indledning Europa Kommissionen har i marts 2013 vedtaget fire nye forordninger, som skal

Læs mere

Afsmitning af 4-methylbenzophenon, benzophenon og andre photoinitiatorer fra fødevarekontaktmaterialer med tryk J. nr.

Afsmitning af 4-methylbenzophenon, benzophenon og andre photoinitiatorer fra fødevarekontaktmaterialer med tryk J. nr. PROJEKTER - SLUTRAPPORT Afsmitning af 4-methylbenzophenon, benzophenon og andre photoinitiatorer fra fødevarekontaktmaterialer med tryk J. nr.: 2010-20-64-00239 BAGGRUND Photoinitiatorer bruges i UV-hærdende

Læs mere

Temadag om emballage. Torsdag den 29. maj 2008. på Hotel H.C. Andersen, Odense

Temadag om emballage. Torsdag den 29. maj 2008. på Hotel H.C. Andersen, Odense Temadag om emballage Torsdag den 29. maj 2008 på Hotel H.C. Andersen, Odense Temadag om emballage EmballageIndustrien og Plastindustrien inviterer til fælles temadag om emballage. Temaerne for dagen er

Læs mere

Om fødevarer ved midlertidlige og lejlighedsvise arrangementer

Om fødevarer ved midlertidlige og lejlighedsvise arrangementer Publikationsliste Forside. Komplet printvenlig version Om fødevarer ved midlertidige og lejlighedsvise arrangementer Denne folder handler om tilberedning og salg af mad i forbindelse med midlertidige og

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

LOVGIVNINGS-NYT 21. årgang nr september 2014

LOVGIVNINGS-NYT 21. årgang nr september 2014 21. årgang nr. 5 30. september 2014 Holdbarhedsangivelse bedst før... Fødevarestyrelsen har tilkendegivet, at det er tilladt at anvende udtrykket bedst før... i stedet for den hidtidige betegnelse mindst

Læs mere

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien Rapport 31.12.2014 2003024 RENPÅNY Version1 AGLK/JUSS Kunder og myndigheders forventninger til risikobaseret rengøring (Milepæl 1, deliverable 1.1) Anette Granly Koch Baggrund Indledning Målet med denne

Læs mere

Alle materialer der har, eller forventes at få, fødevarekontakt skal være godkendt (Artikel 1 16)

Alle materialer der har, eller forventes at få, fødevarekontakt skal være godkendt (Artikel 1 16) Sporbarhed Formål: Formålet med denne guideline er overordnet at give inspiration og overblik til, at den enkelte virksomhed lettere selv kan udfærdige et specifikt sporbarhedssystem, afstemt efter kravene

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2015/2259(INI) 26.4.2016 UDKAST TIL BETÆNKNING om gennemførelse af forordningen om materialer bestemt til kontakt med fødevarer

Læs mere

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie... Side 1 af 9 Version: 15. januar 2014 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 1 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede Skriv hvad du laver her:

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Foder- og Fødevaresikkerhed J.nr. 2012-20-2301-00909 Den 8. juni 2012 FVM 039 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til: Kommissionens

Læs mere

Hvorfor er der ikke krav om en overensstemmelseserklæring for mellemmaterialer, der ikke består af plast?

Hvorfor er der ikke krav om en overensstemmelseserklæring for mellemmaterialer, der ikke består af plast? EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FORBRUGERE Fødevaresikkerhed Innovation og bæredygtighed Tekstboks 1 (side 3/32) Hvorfor er der ikke krav om en overensstemmelseserklæring for mellemmaterialer,

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. december 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Nordisk tjekliste Fødevarekontaktmaterialer

Nordisk tjekliste Fødevarekontaktmaterialer Nordisk tjekliste Fødevarekontaktmaterialer Marts 2018 Titel: Nordisk tjekliste for fødevarekontaktmaterialer. Overensstemmelseserklæringer og baggrundsdokumentation Forfattere: Bente Fabech, Mette Christiansen,

Læs mere

Høring vedr. vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, j.nr /GUSL

Høring vedr. vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, j.nr /GUSL Fødevarestyrelsen Att.: hoering@fvst.dk Cc: Gülay Öcal, gusl@fvst.dk Tanja Yndigegn, tanyn@fvst.dk 8. april 2016 KJ Høring vedr. vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, j.nr. 2015-28-33-00077/GUSL

Læs mere

Slutrapport for kampagnen

Slutrapport for kampagnen J. nr.: 2015-24-60-00140 30-08-2016 Slutrapport for kampagnen Import og samhandel af ikke-animalske fødevarer 2016 INDLEDNING En stor andel af de ikke-animalske (vegetabilske) fødevarer, som findes på

Læs mere

Om salg af fødevarer på markeder, dyrskuer, sportsstævner med mere

Om salg af fødevarer på markeder, dyrskuer, sportsstævner med mere Fødevarestyrelsen - Om salg af fødevarer på markeder, dyrskuer, sportsstævner med m... Side 1 af 11 Om salg af fødevarer på markeder, dyrskuer, sportsstævner med mere publikationsliste forside forside

Læs mere

AUTORISATION SOM ØKOLOGISK VIRKSOMHED

AUTORISATION SOM ØKOLOGISK VIRKSOMHED Plantedirektoratet AUTORISATION SOM ØKOLOGISK VIRKSOMHED Vejledning for landbrugets forsyningsvirksomheder og nonfood-producenter underlagt Plantedirektoratets økologikontrol JULI 2005 Gældende fra den

Læs mere

Vejledning om egenkontrol med salmonella og campylobacter i fersk kød Juli 2011

Vejledning om egenkontrol med salmonella og campylobacter i fersk kød Juli 2011 Vejledning om egenkontrol med salmonella og campylobacter i fersk kød Juli 2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Indhold 1. Område...3 2. Målgruppe...3 3. Regler...3 4. Egenkontrolprogrammet...3

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006R2023 DA 17.04.2008 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 2023/2006 af 22. december 2006 om god

Læs mere

Der er anvendt en akkrediteret analysemetode (FA411.1) til måling af phthalaterne i plast.

Der er anvendt en akkrediteret analysemetode (FA411.1) til måling af phthalaterne i plast. CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT Phthalater i fødevarekontaktmaterialer, 2010 Projekt J. nr.: 2010-20-64-00230 BAGGRUND OG FORMÅL Ved tidligere kontrolkampagner om phthalater i fødevarekontaktmaterialer

Læs mere

Arbejdsgruppe om sporbarhed

Arbejdsgruppe om sporbarhed Baggrund Start: 17/1-2011 Deltagere: Leif Rahr, Carnitech Heinrich Pfeffer, Gram Equipment Jon Kold, Stålcentrum Ivan Sørensen, WCB Ice Cream Kravet om sporbarhed for FKM har været gældende siden d. 27.

Læs mere

12. august 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde

12. august 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 12. august 2015 EM 2015/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 201x om fødevarer Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 1. Loven omfatter: 1) Fødevaresikkerhed. 2) Fødevarernes sammensætning. 3) Markedsføring

Læs mere

Hvordan ser Fødevarestyrelsen på grænseværdier? Dorthe Licht Cederberg og Gudrun Hilbert. Fødevarestyrelsen

Hvordan ser Fødevarestyrelsen på grænseværdier? Dorthe Licht Cederberg og Gudrun Hilbert. Fødevarestyrelsen Hvordan ser Fødevarestyrelsen på grænseværdier? Dorthe Licht Cederberg og Gudrun Hilbert Fødevarestyrelsen Grænseværdier for indhold i fødevarer Forurenende stoffer/kemiske forureninger/uønskede stoffer

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH Få mere information om REACH: Industriens help-desk www.reach-klarbesked.dk Miljøstyrelsens help-desk www.mst.dk/kemikalier/reach+ Helpdesk E-learning www.ereach.dhigroup.com Få mere information om Foreningens

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Aftale muligvis på vej mellem Europa-Parlamentet og Rådet om 4- pakken:

Læs mere

Spisesvampe en dansk kontrolkampagne + et fælles nordisk projekt

Spisesvampe en dansk kontrolkampagne + et fælles nordisk projekt Spisesvampe en dansk kontrolkampagne + et fælles nordisk projekt DK kontrolkampagne: Bente Fabech, Marianne Friis Hansen, Lieane T. Jensen og Greta Leiholt, Fødevarestyrelsen, Jørn Gry (konsulent) Nordisk

Læs mere

Teknisk info. Generelt. Forpakning: Gravure

Teknisk info. Generelt. Forpakning: Gravure 18-02-2015 M 65 låg-2 klar/apet Varenummer 6500005015 Generelt Varenummer: 6500005015 Hovedstykliste: 7900 Tilhørende låg: Form: Farve: Materiale: Diameter (mm): Rektangulær Klar APET Længde (mm): 185,2

Læs mere

Når kunden spørger til certificeringer af produktion af fødevarekontaktmaterialer

Når kunden spørger til certificeringer af produktion af fødevarekontaktmaterialer Når kunden spørger til certificeringer af produktion af fødevarekontaktmaterialer Baggrund Der findes omfattende international og national lovgivning og regler på fødevareområdet, men modsat den almindelige

Læs mere

Bisphenol A baserede polymerer i fødevarekontaktmaterialer (FKM) til børn. BAGGRUND OG FORMÅL

Bisphenol A baserede polymerer i fødevarekontaktmaterialer (FKM) til børn. BAGGRUND OG FORMÅL SLUTRAPPORT Bisphenol A baserede polymerer i fødevarekontaktmaterialer (FKM) til børn. Projekt J. nr.: 2010-20-64-00238 BAGGRUND OG FORMÅL Bisphenol A bliver blandt andet anvendt i hårde plasttyper som

Læs mere

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie... Side 1 af 12 Version: 15. januar 2014 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 2 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede Skriv hvad du laver her:

Læs mere

Tabel 1. Kemisk struktur og kemiske data på en lineær siloxan, L5, og en cyklisk siloxan, D6. Molekyleformel. C 12H 36O 4Si , C

Tabel 1. Kemisk struktur og kemiske data på en lineær siloxan, L5, og en cyklisk siloxan, D6. Molekyleformel. C 12H 36O 4Si , C PROJEKTER - SLUTRAPPORT Siloxaner i bageforme, flaskesutter, mad- og bagepapir (2016) J. nr.: 2014-29-61-00177 BAGGRUND OG FORMÅL Silikone anvendes i stigende omfang i fødevarekontaktmaterialer, fx i form

Læs mere

Netværk om fødevaresikkerhed for storkøkkener. Nyhedsbrev for april 2011. Pangasius-fisk nøglehulsmærket, men fødevaresikkerheden?

Netværk om fødevaresikkerhed for storkøkkener. Nyhedsbrev for april 2011. Pangasius-fisk nøglehulsmærket, men fødevaresikkerheden? Netværk om fødevaresikkerhed for storkøkkener Nyhedsbrev for april 2011 Næste netværksmøde tirsdag d. 13. september 2011 kl. 9 16 Netværksmødet kommer bl.a. til at omhandle kemiske risikofaktorer, herunder

Læs mere

UDKAST. Vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, foder og fødevarekontaktmaterialer

UDKAST. Vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, foder og fødevarekontaktmaterialer UDKAST Vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, foder og fødevarekontaktmaterialer (Tilbagetrækningsvejledningen) Med bemærkninger fra DSK- del af høringssvar 08.04.2016 1. marts

Læs mere

d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.:

d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: ANSØGNING OM AUTORISATION SOM ØKOLOGISK FODERSTOFVIRKSOMHED Til virksomheder, der vil producere, behandle, opbevare, importere, sælge og/eller eksportere foderstoffer med henvisning til den økologiske

Læs mere

Slutrapport for kampagnen

Slutrapport for kampagnen J. nr.: 2014-24-60-00005 20.06.2016 Slutrapport for kampagnen Import af ikke-animalske fødevarer 2015 INDLEDNING En stor del af de ikke-animalske (vegetabilske) fødevarer, som den danske forbruger køber,

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2011R0284 DA 12.04.2011 000.002 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 284/2011 af 22. marts 2011 om fastsættelse

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH HVAD ER ET STOF? Et grundstof og forbindelser heraf, naturligt eller industrielt fremstillet, defineret ved CAS-, EINECS- eller ELINCS nummer. EKSISTERENDE STOFFER/ INDFASNINGSSTOFFER er stoffer, som allerede

Læs mere

Kontrollens udførelse

Kontrollens udførelse Ikke ækvivalente bestemmelser, jf. bilag 2 Bilag 3 Bestemmelser i Foderhygiejneforordningen, som ikke er ækvivalente med bestemmelser i Fødevarehygiejneforordningerne og som altid skal kontrolleres, når

Læs mere

INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER

INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER Hvem er folderen skrevet til? De fleste elektriske produkter, der skal sælges i Danmark og de øvrige EU-lande, skal CE-mærkes. CE-mærkningen skal gøre

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 450/2009 af 29. maj 2009 om aktive og intelligente materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 450/2009 af 29. maj 2009 om aktive og intelligente materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer 30.5.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 135/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 450/2009 af 29. maj 2009 om aktive og intelligente materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer (EØS-relevant

Læs mere

de samvirkende købmænd

de samvirkende købmænd Til Fødevarestyrelsen Att.: Lise Bak Mortensen Nanna Marklund CC: Annelise Fenger Hellerup, den 14. januar 2014 KJ e-mail: kj@dsk.dk Høring vedr. Vækstplan fødevarer Bilag II vedr. danske regler Med henvisning

Læs mere

Regler for dyrkning og anvendelse af tang. 30. Oktober 2013

Regler for dyrkning og anvendelse af tang. 30. Oktober 2013 Regler for dyrkning og anvendelse af tang Disposition Hvilke regler er relevante? Hvad skal virksomhederne gøre? Hvad gør Fødevarestyrelsen? Relevante regler om: Fødevaresikkerhed og ansvar mv. Hygiejne

Læs mere

Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer

Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer Fødevarekontaktmaterialer (og maskinsikkerhed) IDA 21. marts 2017 Chefkonsulent Jens Sinding Dokumentation i forhold til hvad? Relevante materialer med

Læs mere

1. Formål. 2. Metode. Survey: Legetøjsregler

1. Formål. 2. Metode. Survey: Legetøjsregler 04.06.14 Afrapportering Side 1 af 6 Survey: Legetøjsregler 1. Formål Formålet med nulpunktsmålingen er at afdække vidensniveauet og informationsbehovet om reglerne for legetøj hos fabrikanter, importører,

Læs mere

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Krav til kvalitetsstyringssystemet...2 Etablering

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Smør, margarine og olie 2 To spiseskefulde er nok 2 Spar især på det hårde fedt 2 Skrab brødet 3 Smid stegefedtet ud 3 Olie 4 Smør 4

Læs mere

Fakta om regler for virksomheder Elite-smiley og offentliggørelse

Fakta om regler for virksomheder Elite-smiley og offentliggørelse Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade 19 2860 Søborg tlf. 33 95 60 00 fax 33 95 60 01 Fakta om regler for virksomheder Elite-smiley og offentliggørelse Hvis du

Læs mere

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013 Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013 Miljøstyrelsen inviterede den 15. marts 2013 forhandlere af biocidmidler til et temamøde om EU's nye lovgivning;

Læs mere

modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale

modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Vejledning for leverandører af genetisk modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Oktober 2016 Vejledning for leverandører af genetisk modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Oktober

Læs mere

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar MEMO/08/240 Bruxelles, den 11. april 2008 REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar EU's nye kemikalielovgivning REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals

Læs mere

Er dine rengøringsredskaber fødevaresikre?

Er dine rengøringsredskaber fødevaresikre? Er dine rengøringsredskaber fødevaresikre? DEBRA SMITH, VIKAN (UK) LTD., 1-3 AVRO GATE, BROADMOOR ROAD, SOUTH MARSTON PARK, SWINDON, WILTSHIRE, SN3 4AG, UK. INDLEDNING Fødevareproducenter er under stigende

Læs mere

FAKTA 5:1. Sikre fødevarer fra jord til bord. Sikre fødevarer fra jord til bord. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2

FAKTA 5:1. Sikre fødevarer fra jord til bord. Sikre fødevarer fra jord til bord. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2 FAKTA 5:1 Sikre fødevarer fra jord til bord Der er mange involveret i en fødevares vej fra jord til bord. F.eks. starter fremstillingen af en ost hos landmanden, der malker sine køer. Mælken køres til

Læs mere

Plastaffald - erfaringer fra København

Plastaffald - erfaringer fra København Plastaffald - erfaringer fra København Plast og de mange agendaer Produktion og forbrug af plast bidrager til CO2- ophobningen i vores atmosfære. 1. Madspild og fødevaresikkerhed Produktion af fødevarer

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0237/1. Ændringsforslag. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn for ENF-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0237/1. Ændringsforslag. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn for ENF-Gruppen 28.9.2016 A8-0237/1 1 Punkt F a (nyt) Fa. der henviser til, at det kan vise sig nødvendigt, at de indre marked, dvs. ingen hindringer for varers bevægelighed, tilpasses krav i forbindelse med den nationale

Læs mere

UDKAST Vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, foder og fødevarekontaktmaterialer (Tilbagetrækningsvejledningen)

UDKAST Vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, foder og fødevarekontaktmaterialer (Tilbagetrækningsvejledningen) UDKAST Vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, foder og fødevarekontaktmaterialer (Tilbagetrækningsvejledningen) 1. marts 2016 J.nr. 2015-28-33-00077 Side 1 af 57 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Relevante kinesiske myndigheder og love

Relevante kinesiske myndigheder og love Relevante kinesiske myndigheder og love Oversigt over oplæg Nøgle statsorganer - CFDA - MOA - AQSIQ - CNCA - Yderligere information Fødevaresikkerhedsloven af 2015 Kinesiske mærknings krav for forud indpakkede

Læs mere

Henrik Classen Life Science Fødevareteknologi. Hygiejnisk produktion, udstyr og procesanlæg. Ansvarlig for EHEDG certificering

Henrik Classen Life Science Fødevareteknologi. Hygiejnisk produktion, udstyr og procesanlæg. Ansvarlig for EHEDG certificering Henrik Classen Life Science Fødevareteknologi Hygiejnisk produktion, udstyr og procesanlæg Ansvarlig for EHEDG certificering Medlem af EHEDG Sub Group - Test method - Test center - Meat Hygiene - Design

Læs mere

Hvad skal der til for at blive godkendt til levering af grøntsager til offentlige køkkener, restauranter og lokale butikker?

Hvad skal der til for at blive godkendt til levering af grøntsager til offentlige køkkener, restauranter og lokale butikker? Hvad skal der til for at blive godkendt til levering af grøntsager til offentlige køkkener, restauranter og lokale butikker? Program Lovgivning Myndigheder - overordnet. Forskellige former for salg. Registrering.

Læs mere

Salg af varer med kemiske stoffer

Salg af varer med kemiske stoffer Tryksag 541-643 Nyttige links echa.europa.eu/web/guest/candidate-list-table Her får I en oversigt over stoffer på kandidatlisten. www.reachhelpdesk.dk Miljøstyrelsens REACH-helpdesk et godt sted at starte,

Læs mere

Butikkens individuelle egenkontrolprogram

Butikkens individuelle egenkontrolprogram Butikkens individuelle egenkontrolprogram 1 Tilpasset egenkontrol Egenkontrolprogrammet er udarbejdet ud fra DSM Branchekode. Indhold Virksomhedsbeskrivelse side 3 Køle- og frostfaciliteter side 4 Frekvensskema

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2013R0211 DA 16.07.2014 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 211/2013 af 11. marts 2013 om certifikatkrav

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Indpakning af maden emballage og mærkning

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Indpakning af maden emballage og mærkning Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Indpakning af maden emballage og mærkning Nr. 45943 Udviklet af: Katrine Olesen Hinge Peter Schyum Jensen Lotte Eder Haubjerg Mercantec H. C. Andersens

Læs mere

Om Dyrlægeregistret, VetReg

Om Dyrlægeregistret, VetReg Dyrlægeregistret, VetReg, indeholder oplysninger om alle dyrlæger med dansk autorisation Om VetReg side 2 >> Adgang til oplysninger i VetReg side 3 >> Dyrlægers forpligtigelser i VetReg side 4 >> Her findes

Læs mere

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018 1 Trine Ringkjær Agenda Informationspligten hvad siger reglerne? Udfordringer og manglende efterlevelse Hvad kan virksomheder gøre? Hvorfor nu? 2 Informationspligten EU s kemikalieregulering,, artikel

Læs mere

Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer

Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer Holdbarhedsmærkning generelt Færdigpakkede fødevarer skal som udgangspunkt mærkes med en holdbarhedsdato. Der eksisterer to former for holdbarhedsmærkning

Læs mere

Legetøj der sælges i alternative butikker

Legetøj der sælges i alternative butikker Rapport over Overvågningsindsats 2010 RK2010 5c Legetøj der sælges i alternative butikker 332-32-00030 1 Indholdsfortegnelse Formål...2 Kort opgavebeskrivelse...2 Kort konklusion...2 Udførelse...3 Resultater...4

Læs mere