Høringssvar til høring om Vejledning om individuelle nedskrivninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar til høring om Vejledning om individuelle nedskrivninger"

Transkript

1 Høringssvar til høring om Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar uden bemærkninger: Erhvervsstyrelsen Følgende myndigheder og organisationer har haft bemærkninger til vejledningen: Finanssektoren o Finansrådet o Realkreditforeningen o Realkreditrådet Lokale Pengeinstitutter Landbrug & Fødevarer Bæredygtigt Landbrug FSR - danske revisorer Læs høringssvar med bemærkninger nedenstående.

2 HØRING Finanstilsynet Århusgade København Ø Att. Helle Seidelin Finanssektorens høringssvar vedrørende ændring af Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Indledning Finanstilsynet vil som følge af aftalen Udvikling af dansk landbrug, indgået den 4. maj 2015 mellem den tidligere SR-Regering og Landbrug & Fødevarer samt Realkreditforeningen, Realkreditrådet og Finansrådet (i det følgende benævnt Finanssektoren) foretage ændringer i nedskrivningsvejledningen til regnskabsbekendtgørelsens bilag 10. Uden ændringer i nedskrivningsvejledningen vil aftalen ikke bidrage til nedbringelse af antallet af landbrugsbedrifter med økonomiske vanskeligheder. Mange landbrugsbedrifter vil således blive fastholdt i en uholdbar gælds- og likviditetssituation, hvor der ikke investeres tilstrækkeligt i udviklingen af produktionen med et ikke ubetydeligt tab af produktion og samfundsværdi til følge. Med de foreslåede ændringer af nedskrivningsvejledningen vedrørende OIVmarkering af rekonstruerede landbrugsbedrifter gives institutterne og de nævnte landbrugsbedrifter med økonomiske vanskeligheder incitament til at få foretaget afklaring af den enkelte landmands økonomiske situation, herunder om der er grundlag for, at han skal fortsætte sin produktion. En afklaring, der vil være til gavn for såvel landmanden som for instituttet. 18. september 2015 Realkreditforeningen Telefon Fax mail@realkreditforeningen.dk Finansrådet Telefon Fax mail@finansraadet.dk Realkreditrådet Telefon Fax rkr@rkr.dk Kontakt Martin Thygesen Direkte mat@finansraadet.dk Finanssektoren er på den baggrund positivt indstillet over for de foreslåede ændringer af nedskrivningsvejledningen vedrørende OIV-markering af rekonstruerede landbrugsbedrifter og har alene enkelte bemærkninger hertil. Journalnr. 415/06 Dok. nr v1 Finanssektoren opfordrer herudover Finanstilsynet til at tydeliggøre, at det allerede følger af de gældende regler, at institutterne kan basere nedskrivningsberegninger for landbrugsbedrifter, der vurderes ikke at skulle forlade erhvervet, på kundens indtjeningsevne fremfor en tilgang baseret på aktivfinansiering. Ligeledes opfordres Finanstilsynet til at give institutterne mulighed for at foretage porteføljebetragtninger for at undgå overvurdering af nedskrivnings- samt solvensbehovet.

3 Endelig opfordres Finanstilsynet til at give institutterne mulighed for at erstatte tilsynets standardsatser for landbrugsjord, -bygninger mv. med konkrete vurderinger foretaget af realkreditinstitutternes vurderingseksperter. Side 2 Følges Finanssektorens opfordringer, vil det kunne sikres, at ovennævnte afklaring af den enkelte landmands økonomiske situation, herunder om der er grundlag for, at han skal fortsætte sin produktion, foretages på et pålideligt og relevant værdiansættelsesgrundlag. Dette vil ikke alene være til gavn for institutterne, men også for de berørte landmænd. Journalnr. 415/06 Dok. nr v1 Bemærkninger Finanssektorens bemærkninger er opdelt på følgende tre forhold i det følgende: 1. OIV-markering af rekonstruerede landbrugsbedrifter 2. Værdiansættelse 3. Porteføljetilgang Ad 1. OIV-markering af rekonstruerede landbrugsbedrifter Krav om markedsvilkår, aftalt tilbagebetaling og sandsynliggørelse af, at der ikke lides tab I 1. afsnit under punkt 22 anføres det, at en 12 måneders karensperiode efter konvertering af gæld til ansvarlig kapital ikke gælder for landbrugskunder, hvis gælden forrentes på markedsvilkår, der er aftalt tilbagebetaling af gælden efter et antal år, og det samtidig er sandsynliggjort, at instituttet ikke vil lide tab på den ansvarlige kapital eller det øvrige engagement. Finanssektoren forstår, at der ikke er tale om yderligere krav for, at rekonstruktionsaftaler baseret på betinget konvertering af gæld til ansvarlig kapital kan indebære, at der ikke skal konstateres OIV, men at afsnittet i stedet adresserer rekonstruktionsaftaler baseret på ubetinget konvertering af gæld til ansvarlig kapital. Finanssektoren foreslår, at dette tydeliggøres. Krav om afskrivning af konverteret/akkorderet gæld I litra c i punkt 22 og 23, anføres det, at instituttet skal have tabsafskrevet hele den gæld, som er konverteret til ansvarlig gæld/akkorderet. Reglerne om nedskrivning af udlån i IAS 39 sondrer ikke mellem nedskrivninger og afskrivninger. Der fokuseres alene på værdiansættelsen af udlånet. Finanssektoren finder derfor heller ikke, at de danske nedskrivningsregler skal indeholde bestemmelser herom. Hertil kommer, at en fuld tabsafskrivning ved rekonstruktionsaftalens indgåelse ikke i alle tilfælde vil afspejle den underliggende aftale med kunden og instituttets forventninger. Der vil således forekomme situationer, hvor det ikke vurderes helt usandsynligt, at der modtages betalingsstrømme fra det ansvarlige lån. Der kan f.eks. være situationer, hvor det aftales, at af-

4 viklingen under visse betingelser påbegyndes allerede inden udløb af aftaleperioden. Side 3 Endvidere kan et institut for at tage hensyn til f.eks. volatile afregningspriser have konverteret/akkorderet et større beløb, end der reelt set forventes tabt for ikke at skulle foretage en ny rekonstruktion ved efterfølgende negative udsving i afregningspriserne. Dermed vil det ikke være helt usandsynligt, at der modtages betalingsstrømme, og det vil ikke være retvisende at foretage afskrivning up-front. Journalnr. 415/06 Dok. nr v1 Finanssektoren finder derfor, at der udover afskrivningstilgangen også skal være mulighed for at anvende en nedskrivningstilgang baseret på en opdeling af landbrugsengagementet i to dele: en første del, der betegnes usund/indefrosset, og som er OIV-markeret samt nedskrevet en anden del, der betegnes sund gæld, og som afspejler en neutral vurdering af kundens gældsserviceringsevne, og som ikke er OIV-markeret. Hermed vil også de situationer, hvor det ikke vurderes helt usandsynligt, at der modtages betalingsstrømme fra den konverterede/akkorderede gæld, kunne reflekteres. Finanssektoren foreslår på den baggrund, at litra c udgår alternativt, at tabsafskrevet hele den gæld ændres til tabsafskrevet eller nedskrevet hele den gæld. Ad 2. Værdiansættelse Krav om anvendelse af standardsatser for landbrugsjord mv. Finanstilsynet har oplyst, at teksten om værdiansættelse i aftalen efter Finanstilsynets opfattelse ikke indebærer, at der skal foretages ændringer i selve nedskrivningsvejledningen. Aftaleteksten understreger efter Finanssektorens opfattelse, at det skal være muligt at fravige Finanstilsynets standardsatser. Flere institutter oplever imidlertid i praksis, at tilsynets inspektører ikke accepterer konkrete vurderinger foretaget af vurderingseksperter med baggrund i faktiske handler, men fastholder at værdiansættelsen skal baseres på Finanstilsynets standardsatser. Finanssektoren har vanskeligt ved at forstå, hvorfor de vurderinger, som vurderingseksperterne i realkreditinstitutterne udøver, ikke som udgangspunkt kan lægges til grund. Værdiansættelsesreglerne for låneudmåling af realkreditlån er ligeledes baseret på det 6-månedersprincip, som er indarbejdet i bilag 10 og nedskrivningsvejledningen faktisk blev princippet indført i bilag 10 og nedskrivningsvejledningen under henvisning til værdiansættelsesreglerne for låneudmåling af realkreditlån.

5 Finanssektoren opfordrer på den baggrund tilsynet til at give institutterne mulighed for at anvende de vurderinger, som realkreditinstitutternes vurderingseksperter foretager. Side 4 Ikke krav om forskellige værdiansættelser Endelig finder Finanssektoren, at Finanstilsynet bør tydeliggøre, at den hektarpris, der anvendes til vurdering af, hvorvidt der er OIV, også kan anvendes i nedskrivningsberegningen, og at der ikke stilles krav om anvendelse af to forskellige værdiansættelser. Drøftelser i sektoren viser, at der er et behov for at skabe klarhed herom. Journalnr. 415/06 Dok. nr v1 Ad 3. Porteføljetilgang Indtjeningsfinansiering Som nævnt indledningsvist i høringssvaret er situationen for mange landbrugsbedrifter, at der aktuelt er et behov for afklaring af den økonomiske situation, herunder om der er grundlag for, at landmanden skal fortsætte produktionen. Flere institutter oplever i den forbindelse, at tilsynets inspektører i praksis ofte ikke vil acceptere, at indtjeningsfinansiering lægges til grund, selvom instituttet vurderer, at landmanden ikke skal ophøre med sin landbrugsvirksomhed, og at han er den rigtige mand på gården med baggrund i den udviste produktionsmæssige dygtighed og/eller økonomiske effektivitet. Finanssektoren opfordrer derfor tilsynet til i forbindelse med implementering af landbrugsaftalen at tydeliggøre, at det allerede følger af de gældende regler, at kundens indtjeningsevne kan lægges til grund i nedskrivningsberegningen, når instituttet vurderer, at landmanden ikke skal ophøre med sin virksomhed. Porteføljetilgang og sandsynlighedsvægtede scenarier ved aktivfinansiering Ved landbrugsaftalens tilblivelse fremførte Finanssektoren ønske om mulighed for at foretage en porteføljetilgang for at undgå, at der i en portefølje af landbrugsbedrifter med OIV, hvor alle i henhold til tilsynets regler skal baseres på aktivfinansiering, samlet set sker en overvurdering af nedskrivningsbehovet. Selvom instituttets erfaringer viser, at ikke alle landmændene vil gå konkurs med realisation af sikkerheder mv. til følge, kan dette således ikke reflekteres i de individuelle vurderinger baseret på aktivfinansiering. Tillige fremførtes ønske om mulighed for også at kunne reflektere forskellige udfaldsrum ved beregning af det individuelle solvensbehov fremfor altid at skulle lægge konkurs og realisation af aktiver til grund. Det er på denne baggrund, at aftaleteksten om porteføljetilgang blev tilføjet. Finanssektoren opfordrer på den baggrund tilsynet til at give institutterne mulighed for at tage højde for den nævnte overvurdering af nedskrivnings- /solvensbehovet for landbrugsbedrifter, hvor beregningerne baseres på ak-

6 tivfinansiering. Dette vil f.eks. kunne ske ved at tillade, at der i tillæg til de individuelle nedskrivnings-/solvensbehovsberegninger baseret på aktivfinansiering kan foretages en porteføljemæssig vurdering, hvor de samlede individuelle nedskrivninger/kapitalhensættelser justeres på baggrund af instituttets konkrete erfaringer med nødlidende landbrugsbedrifter. Alternativt kan anvendelse af sandsynlighedsvægtede scenarier i de enkelte nedskrivningsog kapitalhensættelsesberegninger tillades. Instituttets konkrete erfaringer med nødlidende landbrugsbedrifter vil således kunne reflekteres i de anvendte scenarier. Side 5 Journalnr. 415/06 Dok. nr v1 I den forbindelse bemærkes det, at der i nedskrivningsreglerne i forvejen findes særlige anvisninger, der reflekterer, at landbrugsbedrifter ikke i alle sammenhænge er sammenlignelige med øvrige erhvervsvirksomheder. Dette kan f.eks. ses i punkt 13 i nedskrivningsvejledningen, hvoraf det fremgår, at der under visse betingelser kan forudsættes en længere periode til retablering af den reelle egenkapital for landbrugsbedrifter end for erhvervsvirksomheder i øvrigt. Tilsvarende vil indarbejdelse af mulighed for en supplerende porteføljevurdering eller sandsynlighedsvægtning for landbrugsbedrifter, selvom der er tale om aktivfinansiering, jf. ovenfor, ikke være i strid med regelsættet i øvrigt, men reflektere, at et institut kan have opbygget særlige erfaringer med nødlidende landbrugsbedrifter. Sammenlignet med nødlidende udlån til erhvervsvirksomheder i øvrigt, er der således en høj grad af homogenitet for udlån til landbrugsbedrifter, hvilket muliggør opbygning af en særlig erfaringsbase. Finanssektoren finder, at muligheden bør gælde både regnskabs- og solvensmæssigt, da det som nævnt er såvel nedskrivnings- som solvensbehovet, der ellers overvurderes. Finanssektoren opfordrer derfor tilsynet til at indarbejde muligheden i både nedskrivnings- og solvensbehovsvejledningen. Sammenhæng med gruppevise nedskrivninger Ligesom i IFRS stilles der i regnskabsbekendtgørelsen og nedskrivningsvejledningen krav om, at der skal foretages en individuel nedskrivningsberegning eller en statistisk individuel nedskrivningsberegning, når der konstateres egentlig tabsinformation. For signifikante kunder, som skal gennemgås på individuel basis, vil der imidlertid ofte blive identificeret individuel OIV, forinden tabsinformationen foreligger. Dette vil have den konsekvens, at der udarbejdes en individuel nedskrivningsberegning. For ikke-signifikante kunder, som alene gennemgås på porteføljebasis, samt hvor der ikke foreligger tabsinformation, er der derimod ikke krav om, at der skal foretages en individuel - eller statistisk individuel nedskrivningsberegning. Disse engagementer vil derfor kunne være omfattet af den gruppevise nedskrivning i henhold til regnskabsbekendtgørelsens 53, herunder

7 stk. 4, som anviser, at den gruppevise nedskrivning skal tage udgangspunkt i gruppens forventede betalingsstrømme, hvilket en sandsynlighedsvejet tilgang vil være inden for rammerne af. Side 6 Set i lyset af det store antal OIV-markerede landbrugsengagementer finder finanssektoren, at tilsynet ligeledes bør henlede opmærksomheden på denne mulighed for ikke-signifikante landbrugskunder. Journalnr. 415/06 Dok. nr v1 Med venlig hilsen Martin Thygesen Direkte mat@finansraadet.dk

8 Fra: Henrik Ullersted Til: Helle Seidelin (FT) Cc: Søren Mølgård Emne: LOPI tilbagemelding om ændring af Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Dato: 18. september :41:30 Att. Helle Seidelin Finanstilsynet har den 21. august d.å. sendt udkast til ændring af Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser i høring. LOPI henviser i den forbindelse til Finanssektorens høringssvar af d.d., som vi er meget enige i, og afgiver ikke herudover bemærkninger. Vh Henrik Med venlig hilsen Henrik Ullersted Lokale Pengeinstitutter,Toldbodgade 33, 4. sal, DK København K. Direkte telefon: (+45) Mobil: (+45)

9 Dato 17. september 2015 Side 1 af 2 Finanstilsynet Århusgade København Ø HEL@fnet.dk Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Landbrug & Fødevarer har den 21. august fået udkast til ændring af vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser i høring. Med ændringen udmønter Finanstilsynet sin del af den fælles forståelse mellem den daværende SR - regering, Landbrug & Fødevarer samt finanssektorens organisationer, hvis mål er at styrke grundlaget for en fortsat udvikling i erhvervet ved at forbedre adgangen til kapital og skabe rammerne for, at der kan findes en holdbar afklaring på de gældsramte landmænds situation. De elementer i aftalen, som vedrører Finanstilsynets tilgang til værdiansættelser, OIV markering af rekonstruerede landbrug samt porteføljebetragtning ved opgørelse af nedskrivnings- samt solvensbehov vil tilsammen give et afgørende incitament til både landmand og bank for at få en afklaring af landmændenes økonomiske situation. Finanstilsynets udkast til ændret vejledning bør tilgodese disse målsætninger. Det foreliggende udkast til vejledning ændrer bestemmelserne, så det er muligt at ophæve OIV markeringen i forbindelse med en rekonstruktion. Kravet om fuld tabsafskrivning forekommer dog unødig restriktivt, og det vil give bankerne mindre incitament til at medvirke i rekonstruktionsløsninger. Aftalens afsnit om værdiansættelse og porteføljetilgang ses umiddelbart ikke at være behandlet i udkastet til vejledning. Landbrug & Fødevarer finder, at disse aftaleforhold også skal adresseres Nedenfor uddybes vores bemærkninger: OIV markering af rekonstruktionstruede bedrifter I praksis har det vist sig vanskeligt at gennemføre rekonstruktioner. fordi der er krav om objektiv indikation for værdiforringelse (OIV) på et engagement med behov for en rekonstruktion i en 12 måneders karensperiode, og der derfor skal foretages nedskrivninger også efter rekonstruktionen. Der er i den nuværende vejledning ikke taget højde for den forbedring i bedriftens økonomi, der er en følge af gældsnedskrivningen. Det foreliggende udkast til vejledning retter op på dette. Kravet i punkt 22 litra c, hvorefter instituttet skal have tabsafskrevet hele den gæld, som er konverteret til ansvarlig gæld/akkorderet er dog unødigt restriktiv og giver bankerne mindre incitament til at medvirke i løsninger. Gælden bør enten være tabsafskrevet eller nedskrevet. Værdiansættelse I aftalen er præciseret, at det skal være muligt at fravige tilsynets værdier, hvis der kan henvises til aktuelle handler i området med sammenlignelige landbrugsarealer. Landbrug & Fødevarer ønsker disse normative værdier på jordpriser fjernet helt. I stedet bør lægges vægt på, hvad anerkendte vurderingssagkyndige, herunder realkreditinstitutterne, værdisætter landbrugsejendommen til.

10 Side 2 af 2 Et særligt stort problem er værdiansættelsen af stalde. Ved nedskrivningsberegninger skal staldanlæg som udgangspunkt værdiansættes til den nedskrevne værdi i driftsregnskabet. I praksis opleves eksempler, hvor stalde med en opførelsespris på kr. pr. koplads i 2006, nu højst kan indgå med en værdi på kr. i aktuelle vurderinger. For en stald til 300 kopladser repræsenterer det en nedskrivning på 9 mio. kr. på under 10 år. De 9 mio. kr. fragår i landmandens egenkapital, og i praksis bliver landmanden teknisk insolvent, hvorved fremtidige lånemuligheder vil være stærkt begrænsede. Den aktuelle dagsværdi baseret på indtjeningsmuligheder i stalden bør være udgangspunkt for værdisætningen. Derfor bør tilsynets standardsatser kunne erstattes med konkrete vurderinger foretaget af realkreditinstitutternes vurderingseksperter. Porteføljetilgang En anden vigtig del af aftalen omhandler bankernes mulighed for at anlægge en porteføljetilgang frem for en enkeltsagstilgang ved opgørelse af nedskrivningsbehovet. I dag betragtes alle sager enkeltvis, og man går ud fra, at alle svage landbrugskunder forventes at gå konkurs og give tab svarende til hele underdækningen. I stedet bør man vurdere sandsynligheden for tab, så kreditinstitutterne ikke vurderer landmændenes økonomiske situation unødigt hårdt. Med venlig hilsen Ole Henrik Larsen Chefkonsulent Generel Erhvervspolitik D M E ohl@lf.dk

11 Finanstilsynet Pr. e-post: Roskilde, den 15. september 2015 Høringssvar vedr. Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser. I forbindelse med høring over ovennævnte vejledning, skal jeg hermed på vegne af Bæredygtigt Landbrug afgive følgende bemærkninger til udkast til ændring af vejledningen: Bæredygtigt Landbrug finder overordnet, at det ikke er et større omfang af akkorderinger og gældseftergivelser, der er løsningen for dansk landbrug. Uagtet hvilke parametre pengeinstitutterne benytter for at selektere de landbrugskunder, de finder berettiget til akkordering, vil de landbrugskunder der befinder sig akkurat uden for den selekterede gruppe opleve en skæv konkurrencesituation, idet de akkorderede landbrugskunder opnår en væsentlig konkurrencefordel på bekostning af de ikkeakkorderede. Dansk landbrug har i stedet behov for samlede ændringer af de rammevilkår og generelle betingelser der er gældende for erhvervet. På det finansielle område er det i særdeleshed vigtigt, at de enkelte pengeinstitutter får mulighed for at værdiansætte aktiver i overensstemmelse med almindelige internationale regnskabsprincipper, og ikke efter en af Finanstilsynet forhåndsdikteret skabelon, der uanset at den alene kaldes vejledende, de facto håndhæves som bindende. Dette gælder værdiansættelse af jordpriser, øvrige aktiver, bygninger mv. Det synes positivt, at den tidligere karensperiode for OIV på 12 måneder suspenderes for rekonstruerede landbrug, så de faktiske økonomiske forhold efter rekonstruktionen i stedet kan lægges til grund. Det forekommer dog overraskende, når nu omfanget af akkorderinger tilsyneladende ønskes øget, at der opstilles krav om, at pengeinstitutterne skal foretage afskrivning fremfor alene nedskrivning. Dette minimerer naturligvis pengeinstitutternes motivation til at foretage akkordering, og vil gøre det uinteressant for pengeinstitutterne at akkordere lidt ekstra for en sikkerheds skyld. Dette vil betyde, at der er risiko for at den akkorderede trods hjælpen ender med at gå konkurs, fordi der ikke akkorderes tilstrækkeligt. Her virker det mere logisk at lade pengeinstitutterne foretage en vurdering af, om der med rekonstruktionsaftalen er grundlag for nedskrivning eller afskrivning. Flemming Fuglede Jørgensen, formand, Borupgaard, Trudslevvej 58, 9480 Løkken. Mob mail: borupgaard@mail.tele.dk Bjarne Nigaard, Administrerende direktør, mobil mail: bni@baeredygtigtlandbrug.dk Administration: Ledreborg Alle 130, C. 1. sal, 4000 Roskilde, Tlf.: mail: info@baeredygtigtlandbrug.dk hjemmeside : Danske Bank kt.nr:

12 Bæredygtigt Landbrug opfatter Finanstilsynets forslag til ændringer som Finanstilsynets bidrag til gennemførelse af den mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, Landbrug & Fødevarer og de finansielle organisationer indgåede landbrugsaftale af 4. maj I den relation bemærker vi, at der ikke ses at være udmøntet ændringer omkring bl.a. porteføljetilgang og værdiansættelse, hvilke forhold vi også læser som omfattet af benævnte landbrugsaftale, hvilket vi dog antager at aftalens parter selv foretager yderligere vurderinger af. Med venlig hilsen Bjarne Nigaard Flemming Fuglede Jørgensen, formand, Borupgaard, Trudslevvej 58, 9480 Løkken. Mob mail: borupgaard@mail.tele.dk Bjarne Nigaard, Administrerende direktør, mobil mail: bni@baeredygtigtlandbrug.dk Administration: Ledreborg Alle 130, C. 1. sal, 4000 Roskilde, Tlf.: mail: info@baeredygtigtlandbrug.dk hjemmeside : Danske Bank kt.nr:

13 Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Helle Seidelin Pr september 2015 Høring af ændring af Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Tak for muligheden for at kommentere udkastet. FSR danske revisorer Kronprinsessegade 8 DK København K Telefon fsr@fsr.dk CVR Danske Bank Reg Konto nr Vi er blevet opmærksom på dette udkast til ændring af Finanstilsynets vejledning. Vi har forstået, at udkastet til ændringer af vejledningen er fremkommet i lyset af de store økonomiske vanskeligheder, som en række landmænd befinder sig i. Pengeinstitutsektoren har efterlyst løsninger, som vil gøre det muligt at akkordere eller konvertere gæld på visse betingelser, uden at landmanden derefter er omfattet af OIV. FSR danske revisorer har som sådan ikke bemærkninger til emnet. Dog ser vi gerne, at Finanstilsynet forholder sig til, hvorvidt de foreslåede ændringer er forenelige med de gældende internationale regnskabsstandarder (IAS 39). Vi kan ikke se af høringssagen, hvorvidt tilsynet har taget stilling til dette forhold. Med venlig hilsen Ole Steen Jørgensen chefkonsulent

Finanssektorens høringssvar vedrørende ændring af Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Finanssektorens høringssvar vedrørende ændring af Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser H Ø R I N G Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Helle Seidelin Finanssektorens høringssvar vedrørende ændring af Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Indledning Finanstilsynet

Læs mere

Finanstilsynet 13. januar 2014 Århusgade København Ø Att.: Underdirektør Lars Stage

Finanstilsynet 13. januar 2014 Århusgade København Ø Att.: Underdirektør Lars Stage Pr. e-mail Finanstilsynet 13. januar 2014 Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Underdirektør Lars Stage Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Vi har den 13. december 2013 fra jer modtaget

Læs mere

Finansrådets bemærkninger til høring af Finanstilsynets bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl.

Finansrådets bemærkninger til høring af Finanstilsynets bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen Finansrådets bemærkninger til høring af Finanstilsynets bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Konsulent Flemming Petersen Århusgade København Ø. Sendt pr. mail: 3. juni 2013

Finanstilsynet Att.: Konsulent Flemming Petersen Århusgade København Ø. Sendt pr. mail: 3. juni 2013 Finanstilsynet Att.: Konsulent Flemming Petersen Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail: fp@ftnet.dk 3. juni 2013 Præhøring vedrørende af udkast til vejledning om individuelle nedskrivninger og

Læs mere

Udvikling af dansk landbrug

Udvikling af dansk landbrug 4. maj 2015 Udvikling af dansk landbrug Udfordringer Landbrugs- og fødevareerhvervet har væsentlig betydning for dansk økonomi. Det globale marked for fødevarer og fødevareteknologi er i hastig vækst,

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade København Ø. Att.: Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen

Finanstilsynet Århusgade København Ø. Att.: Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen Lokale Pengeinstitutter Toldbodgade 33, 4. sal P.O. 9019 DK 1022 København K. T +45 33 41 84 00 F +45 33 91 30 35 sekretariatet@lopi.dk

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Camilla Warburg. Pr august 2018

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Camilla Warburg. Pr august 2018 Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Camilla Warburg Pr. e-mail: CAW@ftnet.dk Høring af udkast til Vejledning om afviklingsplanlægning og afviklingsberedskab Tak for muligheden for at kommentere

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen Århusgade København Ø. Sendt pr. mail: 5. marts 2012

Finanstilsynet Att.: Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen Århusgade København Ø. Sendt pr. mail: 5. marts 2012 Finanstilsynet Att.: Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail: mam@ftnet.dk 5. marts 2012 Høring vedrørende bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter

Læs mere

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Finanstilsynet 20. marts 2014 Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser 1. Indledning Hermed følger notat vedrørende høring over vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser.

Læs mere

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden.

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Finanstilsynet 9. august 2013 J.nr.: 123-0004 /mhj Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Et udkast

Læs mere

Finanstilsynet Kontor for finansiel rapportering Århusgade København Ø Att.: Fuldmægtig, cand.merc.aud. Helene Miris Møller

Finanstilsynet Kontor for finansiel rapportering Århusgade København Ø Att.: Fuldmægtig, cand.merc.aud. Helene Miris Møller Finanstilsynet Kontor for finansiel rapportering Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig, cand.merc.aud. Helene Miris Møller Pr. email: hem@ftnet.dk 6. november 2014 Kære Helene Miris Møller Revisionsbekendtgørelsen

Læs mere

Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters årsregnskaber for 2014

Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters årsregnskaber for 2014 15. januar 2015 Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters årsregnskaber for 2014 Til inspiration og vejledning af FSR - danske revisorers medlemmer har FINU (foreningens Finansielle udvalg)

Læs mere

Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters

Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters 2. januar 2012 Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters årsregnskaber for 2011 Den igangværende krise i international økonomi har indflydelse på de danske pengeinstitutter. FSR danske

Læs mere

Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1.

Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1. Finanstilsynet 8. juli 2005 FIRA J.nr.122-0031 /mt Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1. januar 2005 Indledning

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Høringssvar vedrørende kort høring over 3 styresignaler som følge af ATP-dommen m.v.

Høringssvar vedrørende kort høring over 3 styresignaler som følge af ATP-dommen m.v. H Ø R I N G Til SKAT Jura, Moms, Afgifter og Told Østbanegade 123, 2100 København Ø Via email: juraskat@skat.dk, Hans.Wormer@skat.dk, Karin.SR.Rasmussen@skat.dk, Betina.Kristensen@skat.dk Høringssvar vedrørende

Læs mere

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V. 26. januar 2015 Ref. ubp J.nr. 6072-0722 Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser foretaget af Københavns Andelskasse

Læs mere

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Finanstilsynet Att. Anders Raun Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Resumé Finanstilsynet har sendt en vejledende udtalelse i høring vedrørende kreditinstitutternes risikostyring af egne udstedte NEP-instrumenter

Læs mere

Ovenstående udkast giver Finansrådet anledning til følgende bemærkninger:

Ovenstående udkast giver Finansrådet anledning til følgende bemærkninger: Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K js@skat.dk Deres j.nr. 12-0181424 og 12-0173537 Høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetningspligter m.v. efter skattekontrolloven

Læs mere

FSR danske revisorer takker for muligheden for at afgive høringssvar om de følgende udsendte bekendtgørelser til revisorloven:

FSR danske revisorer takker for muligheden for at afgive høringssvar om de følgende udsendte bekendtgørelser til revisorloven: Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Chefkonsulent Peter Krogslund Jensen Petkro@erst.dk Chefkonsulent Henrik Davidsen hendav@erst.dk 8. juni 2016 Høringssvar om de resterende bekendtgørelser

Læs mere

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti

Læs mere

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden.

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Finanstilsynet 9. august 2013 J.nr.: 123-0004 /mhj Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Et udkast

Læs mere

Høring - Styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele

Høring - Styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele Skattestyrelsen Østbanegade 123 København Ø 19. september 2018 Høring - Styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele Skattestyrelsen har den 27. august 2018 fremsendt

Læs mere

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Finanstilsynet 21. august 2015 J.nr. 122-0030 Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Denne vejledning indeholder vejledning om reglerne om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Læs mere

Nedskrivninger udvalgte praktiske udfordringer Regelgrundlaget. PwC

Nedskrivninger udvalgte praktiske udfordringer Regelgrundlaget. PwC www.pwc.dk Praktiske udfordringer med opgørelse af nedskrivninger og solvens/solvensbehov v/statsautoriseret revisor Michael Laursen og statsautoriseret revisor Heidi Brander, Revision. Skat. Rådgivning.

Læs mere

Finanstilsynet har modtaget revisionsprotokollatet for K Andelskasse for 2000.

Finanstilsynet har modtaget revisionsprotokollatet for K Andelskasse for 2000. Kendelse af 14. december 2001. 01-128.543. Andelskasse skulle have foretaget individuelle hensættelser i stedet for generelle hensættelser på landbrugsengagementer. Bank- og sparekasselovens 31, stk. 2

Læs mere

Fornyet udkast til nye internationale bestemmelser om nedskrivning på udlån

Fornyet udkast til nye internationale bestemmelser om nedskrivning på udlån Fornyet udkast til nye internationale bestemmelser om nedskrivning på udlån Kontakt Jan Fedders Telefon: 3945 9101 Mobil: 2370 6574 E-mail: jfe@pwc.dk Erik Stener Jørgensen Telefon: 3945 3088 Mobil: 4089

Læs mere

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test)

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) Finanstilsynet 26. oktober 2014 Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) 1. Indledning Finanstilsynet har efter anbefaling fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

Læs mere

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Realkreditforeningen henviser til høring modtaget pr. mail af 12. april 2016 og

Læs mere

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Finanstilsynet 26. oktober 2011 Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S I dette notat perspektiveres Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne

Læs mere

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Vi henviser til udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit, udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet Johanne Daugaard Thomsen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet har den 26. oktober 2010 fremsendt udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske Bestyrelsen og direktionen Ewire Danmark A/S Søndergade 4 2 8000 Aarhus 14. april 2014 Ref. mar/kan J.nr. 69527-0009 Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede

Læs mere

Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg H339-14

Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg H339-14 SKAT Østbanegade 123 2100 København Ø 18. december 2014 Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg H339-14 SKAT har d. 27. november 2014 fremsendt ovennævnte udkast

Læs mere

Høringssvar vedrørende høring over vejledning til bekendtgørelse

Høringssvar vedrørende høring over vejledning til bekendtgørelse H Ø R I N G Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. e-mail til: sba@ftnet.dk Høringssvar vedrørende høring over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finansrådet har

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Lars Stage Århusgade 110 2100 København Ø. Høringssvar ved vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Finanstilsynet Att.: Lars Stage Århusgade 110 2100 København Ø. Høringssvar ved vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Finanstilsynet Att.: Lars Stage Århusgade 110 2100 København Ø 14. januar 2014 Høringssvar ved vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser FSR - danske takker for muligheden for at anføre

Læs mere

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser (Gældende) Udskriftsdato: 29. oktober 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin.Finanstilsynet, j.nr. 122-0030 Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension

Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension Bestyrelsen og direktionen for PFA Pension Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 21. april 2015 Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension Indledning I Økonomisk Ugebrev nr. 34 2014 fremgik

Læs mere

Ændringer til regnskabsbekendtgørelsen som følge af IFRS 9

Ændringer til regnskabsbekendtgørelsen som følge af IFRS 9 Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Charlotte Grovn Ændringer til regnskabsbekendtgørelsen som følge af IFRS 9 Finans Danmark har den 6. april 2017 modtaget udkast til bekendtgørelse om

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S. Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S. Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Marts 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Høringssvar - Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kapitaldækning

Høringssvar - Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kapitaldækning Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Jens Østergaard Høringssvar - Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kapitaldækning Finansrådet finder det positivt, at Finanstilsynet

Læs mere

Finansrådets høringssvar vedrørende ændring af bekendtgørelse

Finansrådets høringssvar vedrørende ændring af bekendtgørelse Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Michael Friis Finansrådets høringssvar vedrørende ændring af bekendtgørelse om store engagementer Generelle bemærkninger Finansrådet vil gerne indledningsvist

Læs mere

Høring over vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Høring over vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Lars Stage Høring over vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Finansrådet har modtaget Finanstilsynets høring over vejledning om individuelle

Læs mere

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis Bestyrelsen og direktionen for Nordjyske Bank A/S Torvet 4 9400 Nørresundby 15. marts 2017 Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis 1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Att.: Ellen Marie Friis Johansen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 2100 København Ø E-mail: elmajo@erst.dk

Erhvervsstyrelsen Att.: Ellen Marie Friis Johansen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 2100 København Ø E-mail: elmajo@erst.dk 10. august 2012 KKo Erhvervsstyrelsen Att.: Ellen Marie Friis Johansen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 2100 København Ø E-mail: elmajo@erst.dk DI har den 29. juni 2012 modtaget ovenstående lovforslag

Læs mere

1. Overordnede bemærkninger

1. Overordnede bemærkninger Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 21. januar 2014 Høringskommentarer vedrørende engangsregistrering af selskabers m.v. underskud, oplysningspligt om erhvervelse af visse aktier

Læs mere

H Ø R I N G. SKAT Att.: Betina Schack Adler Kristensen Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Betina.Kristensen@Skat.dk og juraskat@skat.dk.

H Ø R I N G. SKAT Att.: Betina Schack Adler Kristensen Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Betina.Kristensen@Skat.dk og juraskat@skat.dk. H Ø R I N G SKAT Att.: Betina Schack Adler Kristensen Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Betina.Kristensen@Skat.dk og juraskat@skat.dk. Høringssvar vedrørende Praksisændring - Investeringsforeninger

Læs mere

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov.

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Kapitalredegørelse for Frørup Andelskasse årsregnskab 214. Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Indholdsfortegnelse:

Læs mere

FSR danske revisorer takker for muligheden for at fremsende bemærkninger til udkastet til ændring af indsendelsesbekendtgørelsen.

FSR danske revisorer takker for muligheden for at fremsende bemærkninger til udkastet til ændring af indsendelsesbekendtgørelsen. Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Specialkonsulent Lise Fode 30. januar 2015 Pr. e-mail: lisfod@erst.dk Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om indsendelse til og

Læs mere

Vækst & kreditkonference - hånd i hånd. Heden og Fjorden Herning 5. januar 2016 Kristian Vie Madsen

Vækst & kreditkonference - hånd i hånd. Heden og Fjorden Herning 5. januar 2016 Kristian Vie Madsen Vækst & kreditkonference - hånd i hånd Heden og Fjorden Herning 5. januar 2016 Kristian Vie Madsen Overblik Dansk landbrug er økonomisk presset Pengeinstitutterne er generelt velkapitaliserede og likvide

Læs mere

Høringssvar til udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven m.v.

Høringssvar til udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven m.v. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus 2100 København Ø Att. Carina Gaarde Sørensen og Mia Simonsen Høringssvar til udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven m.v. Finansrådet har den 7. november

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit Til organisationer og myndigheder anført på vedlagte høringsliste 27. oktober 2017 Ref. hbj J.nr. 1912-0013 Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Læs mere

VÆKST TILBAGE I LANDBRUGET. v. Cheføkonom og virksomhedsrådgiver Morten Dahl Thomsen

VÆKST TILBAGE I LANDBRUGET. v. Cheføkonom og virksomhedsrådgiver Morten Dahl Thomsen VÆKST TILBAGE I LANDBRUGET v. Cheføkonom og virksomhedsrådgiver Morten Dahl Thomsen AGENDA Virkeligheden set fra Heden & Fjorden Hvem er udfordret manglende vækst og økonomisk? Finansierings- og ejendomsmarkedet

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

IFRS 9 overgangsordning for kapitalopgørelse

IFRS 9 overgangsordning for kapitalopgørelse Til Bestyrelse og direktion 15. januar 2018 IFRS 9 overgangsordning for kapitalopgørelse Denne orientering er i særlig grad relevant for penge- og realkreditinstitutter og kan være relevant fondsmæglerselskaber,

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse Bestyrelsen og direktionen for Fjordbank Mors A/S Algade 2 7900 Nykøbing Mors 24. juni 2011 Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse heraf 1. Finanstilsynets afgørelse og klagevejledning Det

Læs mere

Realkreditforeningens høringssvar angående bekendtgørelse

Realkreditforeningens høringssvar angående bekendtgørelse Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Att. Henrik Bruun Johannessen Realkreditforeningens høringssvar angående bekendtgørelse samt vejledning om god skik Under henvisning til Tilsynets mail af

Læs mere

Høringsnotat: Tilsynsdiamant for pengeinstitutter justering af pejlemærke for store engagementer

Høringsnotat: Tilsynsdiamant for pengeinstitutter justering af pejlemærke for store engagementer Finanstilsynet 9. juli 2015 BANK A Høringsnotat: Tilsynsdiamant for pengeinstitutter justering af pejlemærke for store engagementer Forslag til justering af tilsynsdiamanten for pengeinstitutter, pejlemærke

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen. Pr maj 2016

Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen. Pr maj 2016 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen Pr. e-mail: carsor@erst.dk 10. maj 2016 Udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Tak for muligheden

Læs mere

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pskper@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12.

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk 12. august 2013 Høring af udkast til lovforslag om ændring af lov om

Læs mere

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser

Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Finanstilsynet 13. december 2013 J.nr. Vejledning om individuelle nedskrivninger og hensættelser Denne vejledning indeholder vejledning om reglerne om individuelle nedskrivninger og hensættelser i bekendtgørelse

Læs mere

Orientering om ændrede regnskabsregler for indregning og måling (værdiansættelse) af pengeinstitutters udlån og garantier pr. 1.

Orientering om ændrede regnskabsregler for indregning og måling (værdiansættelse) af pengeinstitutters udlån og garantier pr. 1. Til pengeinstitutterne 17. december 2004 Ref. MT/TH/LOE J.nr. 122-0031 Orientering om ændrede regnskabsregler for indregning og måling (værdiansættelse) af pengeinstitutters udlån og garantier pr. 1. januar

Læs mere

Høringssvar vedrørende vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder

Høringssvar vedrørende vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder H Ø R I N G Finanstilsynet Att.: Helle Seidelin Århusgade 110 2100 København Ø Sendt via e-mail til hel@ftnet.dk Høringssvar vedrørende vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger

Læs mere

Skatteministeriet har den 9. februar 2017 fremsendt ovennævnte udkast til FSR - danske revisorer med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har den 9. februar 2017 fremsendt ovennævnte udkast til FSR - danske revisorer med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 9. marts 2018 Høring - lov om ændring af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige og forskellige andre love og om ophævelse af lov om forsøg

Læs mere

SKAT har d. 8. juni 2015 fremsendt ovennævnte forslag til styresignal til FSR - Danske Revisorer med anmodning om bemærkninger.

SKAT har d. 8. juni 2015 fremsendt ovennævnte forslag til styresignal til FSR - Danske Revisorer med anmodning om bemærkninger. SKAT Østbanegade 123 København Ø 29. juni 2015 Genoptagelse - Forvaltning af investeringsforeninger - Ydelser til pensionskasser - EU-Domstolens dom i sag C- 464/12, ATP Pension Service - Udkast til styresignal,

Læs mere

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Sendt pr. mail til: hoeringer@ftnet.dk, bjj@ftnet.dk, tff@ftnet.dk til forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar uden bemærkninger: FSR - danske revisorer Rigsrevisionen

Læs mere

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. (regnskabsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. (regnskabsbekendtgørelsen) Finanstilsynet 29. marts 2012 J.nr.152-0006 Bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. (regnskabsbekendtgørelsen) 1. Indledning Hermed følger notat vedrørende

Læs mere

H Ø R I N G. Finansrådet deltager gerne i et arbejde med SKAT med henblik på at præcisere dele af styresignalet.

H Ø R I N G. Finansrådet deltager gerne i et arbejde med SKAT med henblik på at præcisere dele af styresignalet. H Ø R I N G SKAT Att.: Karin S. R. Rasmussen, Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Karin.SR.Rasmussen@skat.dk og juraskat@skat.dk Høringssvar vedrørende Genoptagelse Forvaltning af investeringsforeninger

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0041 Dok.: HTR40329 Besvarelse af spørgsmål nr. 7 af 12. januar

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 9. marts 2015 Lovudkast om udskydelse af selvangivelsesfristen for selskaber m.v. og lempelse af sanktionen ved manglende registrering af underskud

Læs mere

Der er modtaget høringssvar fra Datatilsynet, Udbetaling Danmark (UDK) og en privat borger (PB).

Der er modtaget høringssvar fra Datatilsynet, Udbetaling Danmark (UDK) og en privat borger (PB). NOTAT J.nr. 18-110-000004 Ref. DONI/MORBLO Den 3. oktober 2018 Høringsnotat forslag til lov om ophævelse af en række love på Miljø- og Fødevareministeriets og Udenrigsministeriets områder Baggrund Udkast

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. juni 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. december 2013) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 126 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 126 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 126 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København K 17. marts 2015 Henvendelse vedr. virksomhedsordningen Der er fortsat en del usikkerheder

Læs mere

Høringssvar vedrørende puljebekendtgørelsen

Høringssvar vedrørende puljebekendtgørelsen Finanstilsynet Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C Høringssvar vedrørende puljebekendtgørelsen 8. november 2006 Finansrådet og Børsmæglerforeningen har modtaget udkast til bekendtgørelse om puljepension

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 14. august 2014) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. september 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Afgørelse om Gadbjerg Hjælpeforenings modtagelse

Afgørelse om Gadbjerg Hjælpeforenings modtagelse Kromann Reumert Att.: Jacob Høeg Madsen Sundkrogsgade 5 2100 København Ø 6. juni 2017 Afgørelse om Gadbjerg Hjælpeforenings modtagelse af indlån 1. Afgørelse Iben Have Thomsen, repræsenteret ved advokat

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af vurderingsloven og tinglysningsafgiftsloven H259-13

Forslag til Lov om ændring af vurderingsloven og tinglysningsafgiftsloven H259-13 Skatteudvalget 2013-14 L 80 Bilag 4 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 4. december 2013 Forslag til Lov om ændring af vurderingsloven og tinglysningsafgiftsloven H259-13

Læs mere

Bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl.

Bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Finanstilsynet 3/4 2017 FIRA/fp Bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Almindelige bemærkninger

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer Finanstilsynet Att.: Pia Andersen Århusgade 110 2100 København Ø København, den 3. juni 2013 Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til

Læs mere

Solvensbehov 30. juni 2016 (Tillæg til risikorapport 2015)

Solvensbehov 30. juni 2016 (Tillæg til risikorapport 2015) Solvensbehov 30. juni 2016 (Tillæg til risikorapport 2015) CVR nr. 34 47 90 89 Indhold Side 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Læs mere

Styresignal vedrørende enhedsprincippet som følge af afgørelserne SKM LSR og SKM LSR, H064-15

Styresignal vedrørende enhedsprincippet som følge af afgørelserne SKM LSR og SKM LSR, H064-15 SKAT Østbanegade 123 2100 København Ø 10. april 2015 Styresignal vedrørende enhedsprincippet som følge af afgørelserne SKM 2006.75 LSR og SKM 2011.588 LSR, H064-15 SKAT har d. 13. marts 2015 fremsendt

Læs mere

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Salling Bank gør opmærksom på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov.

Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Kapitalredegørelse for Frørup Andelskasse årsrapport 2016. Risikooplysninger for Frørup Andelskasse. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Høring om udkast til SKAT meddelelse om kantinemoms - standardsats i administrativt forenklet ordning 2, H363-16

Høring om udkast til SKAT meddelelse om kantinemoms - standardsats i administrativt forenklet ordning 2, H363-16 SKAT Østbanegade 123 København Ø 9. december 2016 Høring om udkast til SKAT meddelelse om kantinemoms - standardsats i administrativt forenklet ordning 2, H363-16 SKAT har den 22. november 2016 fremsendt

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav. 1. Indledning

Fastsættelse af solvenskrav. 1. Indledning 26. august 2009 Fastsættelse af solvenskrav 1. Indledning Finanstilsynet foretog undersøgelse af Skælskør Bank A/S i perioden 16. 20. marts og 31. marts 1. april 2009. Undersøgelsen var primært rettet

Læs mere

ULØ-høring i Folketinget om finansiering af fast ejendom i landdistrikterne

ULØ-høring i Folketinget om finansiering af fast ejendom i landdistrikterne Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 192 Offentligt ULØ-høring i Folketinget om finansiering af fast ejendom i landdistrikterne 24. februar 2016 Trust me I am a banker 2 Agenda

Læs mere

Bemærkninger til rapport om CVR-numre til andet end juridiske enheder

Bemærkninger til rapport om CVR-numre til andet end juridiske enheder Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att. Chefkonsulent Søren Nue Clausen Bemærkninger til rapport om CVR-numre til andet end juridiske enheder Finansrådet har modtaget

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S November 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1

Læs mere

Høring over Konkursrådets betænkning om rekonstruktion H234-09

Høring over Konkursrådets betænkning om rekonstruktion H234-09 Justitsministeriet Att.: Ketilbjørn Hertz Slotsholmsgade 10 1216 København K E-mail: jm@jm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax

Læs mere

Dialogmøde XXXXX Sted dato Dagsorden: Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB

Dialogmøde XXXXX Sted dato Dagsorden: Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB Dialogmøde XXXXX Sted dato 2016 Dagsorden: Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB 1 LFB s Mission LFB yder anlægsfinansiering til dygtige og effektive landmænd for at bidrage til en

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 18. august 2016) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere