Genrepædagogik. Sprogligt stilladserende undervisning i dansk kontekst. Inklusion, undervisningsdifferentiering, tosprogede.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Genrepædagogik. Sprogligt stilladserende undervisning i dansk kontekst. Inklusion, undervisningsdifferentiering, tosprogede."

Transkript

1 Genrepædagogik Sprogligt stilladserende undervisning i dansk kontekst. Inklusion, undervisningsdifferentiering, tosprogede. Lektor Gitte Palsnov, UCN

2 Johanne i november 1. klasse fra Ruth Mulvad Sprog i skole (2009)

3 Johannes tekst: Jubi nu er det enli jul Jeg får kal_napaga vardag Jeg ha laved ka-napaga til min mor Jeg sgal lave b_lsa og knfæd Jeg håba at vi får masa at sne

4 Johannes tekst i oversættelse : Jubi nu er det enli jul Jeg får kal_napaga vardag Jeg ha laved ka-napaga til min mor Jeg sgal lave b_lsa og knfæd Jeg håba at vi får masa at sne Jubi, nu er det endelig jul. Jeg får kalenderpakker hver dag. Jeg har lavet kalenderpakke til min mor. Jeg skal lave bolsjer og konfekt. Jeg håber at vi får masser af sne.

5 Johannes tekst: Jubi nu er det enli jul Jeg får kal_napaga vardag Jeg ha laved ka-napaga til min mor Jeg sgal lave b_lsa og knfæd Jeg håba at vi får masa at sne Johanne beretter ud fra sin egen person og sin egen umiddelbare virkelighed (tid, rum og personer): Jeg, jul, kalenderpakke, mor, bolsjer, konfekt, sne. Johanne benytter primært materielle processer (altså handleverber): (er), får, har lavet, skal lave, håber (håber) Johanne fortæller kun lidt om omstændighederne i hendes virkelighed (hvor, hvordan, hvorfor m.m.) Hver dag, til min mor Genren hun skriver i er temmelig udefinerlig: en blanding mellem berettende og informerende.

6 Undervisningsmateriale i 3. klasse - også fra Mulvad Folk i polar-landene hedder inuit. Grønland er en del af det polare område. Folk i Grønland kaldes både inuit og grønlændere. Mens inuit var i Grønland, kom der andre mennesker til landet. Nogle blev der og byggede små byer. (her er ingen konkrete begivenheder eller kendte personer. I stedet formidler teksten en generel viden om Grønland, dets beboere og relationer til Dk, samt et blik ud over historien og geografien teksten er pakket med informationer!)

7 En narrativ tekst til mellemtrinnet: Da Martin har haft sin hund i tre dage, slår hans far og mor hunden ihjel. Den kom løbende helt af sig selv. En efterårsmorgen, da Martin åbner døren ud til haven, står den under æbletræet. Som om den venter på ham. Den ser spændt op på Martin, og da han ler forbavset ned til den, springer den hen over plænen og op til ham. Begyndelse på Louis Jensens roman: Skelettet på hjul, s. 7:

8 Hvilke processer og deltagere karakteriserer denne tekst? Da Martin har haft sin hund i tre dage, slår hans far og mor hunden ihjel. Den kom løbende helt af sig selv. En efterårsmorgen, da Martin åbner døren ud til haven, står den under æbletræet. Som om den venter på ham. Den ser spændt op på Martin, og da han ler forbavset ned til den, springer den hen over plænen og op til ham. Da Martin har haft sin hund i tre dage, slår hans far og mor hunden ihjel. Den kom løbende helt af sig selv. En efterårsmorgen, da Martin åbner døren ud til haven, står den under æbletræet. Som om den venter på ham. Den ser spændt op på Martin, og da han ler forbavset ned til den, springer den hen over plænen og op til ham. Deltagerne (nominalgrupperne) her er humane (Martin, han, hans far og mor, hunden, den) og består ofte af pronominer og proprier. De er korte; består ofte af kerne og en bestemmer. Processerne er hovedsagelig handleprocesser, hvilket er den procestype der typisk benyttes i vores hverdags talesprog om handling. Eks. fra Mulvad

9 En anden teksttype et referat: Begyndelsen af bogen er en beskrivelse af forældres camouflerede drab på en tilløbende, herreløs hund og sønnens efterfølgende fortvivlelse over hundens død en fortvivlelse der dog viser sig at kalde uanede kræfter frem i drengen. Hvilke processer og deltagere karakteriserer denne tekst? Begyndelsen af bogen er en beskrivelse af forældres camouflerede drab på en tilløbende, herreløs hund og sønnens efterfølgende fortvivlelse over hundens død en fortvivlelse der dog viser sig at kalde uanede kræfter frem i drengen. Derfor er/kan være nominalgrupper svære: De er inhumane, de er lange. De ligger typisk langt fra hverdagens talesprog.

10 Fra Hit med historien 7 også fra Ruth Mulvad: Sprog i skole (2009)

11 Fra Hit med historien 7 også fra Ruth Mulvad: Sprog i skole (2009) 30-årskrigen var en række krige mellem katolske og protestantiske stater, der hærgede Europa i første halvdel af 1600-tallet. Fredsaftalen i 1648 var et resultat af otte års forhandlinger. Det betød bl.a. at Spanien mistede sin status som stormagt. Det spanske kongehus mistede sin magt over Nederlandene (Holland og Belgien), der blev uafhængige. Den katolske kejser i det tyske rige mistede det meste af sin magt. Det tyske rige var et kludetæppe af større og mindre kongeriger, hertugdømmer og grevskaber.

12 Processerne: 30-årskrigen var en række krige mellem katolske og protestantiske stater, der hærgede Europa i første halvdel af 1600-tallet. Fredsaftalen i 1648 var et resultat af otte års forhandlinger. Det betød bl.a. at Spanien mistede sin status som stormagt. Det spanske kongehus mistede sin magt over Nederlandene (Holland og Belgien), der blev uafhængige. Den katolske kejser i det tyske rige mistede det meste af sin magt. Det tyske rige var et kludetæppe af større og mindre kongeriger, hertugdømmer og grevskaber.

13 Deltagerne: 30-årskrigen var en række krige mellem katolske og protestantiske stater, der hærgede Europa i første halvdel af 1600-tallet. Fredsaftalen i 1648 var et resultat af otte års forhandlinger. Det betød bl.a. at Spanien mistede sin status som stormagt. Det spanske kongehus mistede sin magt over Nederlandene (Holland og Belgien), der blev uafhængige. Den katolske kejser i det tyske rige mistede det meste af sin magt. Det tyske rige var et kludetæppe af større og mindre kongeriger, hertugdømmer og grevskaber.

14 Analyse af Hit med historien - deltagere Ingen specifikke deltagere: a. deltagerene betegnes ved deres funktion og/eller som grupper af personer det spanske kongehus de europæiske enevældige konger b. Deltagere som leksikalske metaforer: et kludetæppe af større og mindre kongeringer, hertugdømmer og grevskaber en kransekagefigur c. Abstrakte begreber: magt, krige, stater, status, magtbalance Deltagerne er kædet sammen i lange nominalgrupper: en række krige mellem katolske og protestantiske stater

15 Analyse af processer: Hvem er det så der driver historien frem? Materielle processer: 1. De fleste krige har været udkæmpet mellem få og mindre stater 2. En række krige mellem. stater hærgede Europa 3. Spanien mistede sin status som stormagt 4. Osv. Men HVEM har udkæmpet krigene, HVEM gjorde at krigene hærgede, HVEM fratog Spanien det spanske kongehus osv. Krige kan ikke handle, freden kan ikke sikre (sig selv) Historiske begivenheder fremstilles som noget der slet og ret sker. Krige er involveret i nogle hændelser hvis aktører fortaber sig i det fjerne. De er enten forsvundet eller abstrakte størrelser uden handlemuligheder. Det er som om historien forløber uden at nogen eller noget sætter den i gang.

16 Konjunktioner der forklarer, sammenbinder m.m. Teksten indeholder kun få konjunktioner, og det er konjunktioner der forklarer forbindelse mellem indholdet i to sætninger; Krigene sluttede da Frankrig led nederlag. Men: Fredsaftalen i 1648 var et resultat af otte års forhandlinger. ÅRSAG sprogliggøres som et substantiv; den logiske forbindelse fjernes. Menes der: Fordi man havde forhandlet. Efter at man havde forhandlet. Netop da man havde forhandlet. Til trods for at..

17 Til sammenligning: En enkel informerende tekst : Pindsvinet er et pattedyr. Pattedyr er dyr som føder levende unger og som dier dem. Et voksent pindsvin er cm langt. Det kan have op til 7000 pigge. Piggene er brune og hvide og meget skarpe. Pindsvinet bor i skove, parker og haver. Det er vågent om natten. Om dagen sover pindsvinet i sin hule under en busk. Pindsvinet spiser orme, snegle og insekter.

18 Pointe: Fagene i skolen består af sprog Fagsproget bliver markant sværere i løbet af skolegangen, så undervisningen skal sikre en progression fra hverdagssprog til skolesprog i hvert forløb, på hvert klassetrin Eleverne læser/forstår, bruger og lærer dette fagsprog gennem sprog- og fagundervisning.

19 Genrepædagogikken og dens tre ben Ben 1 En teori om læring Vygotskys sociokulturelle perspektiv - lære gennem samarbejde - nærmeste udviklingszone - støtte Albert Bandura - modellæring Ben 2 En teori om sprog Hallidays systemisk-funktionelle grammatik - fokuserer på sprog og kontekst - fokuserer på sproget som et værktøj til kommunikation - fokuserer på grammatik som betydningsskabelse Ben 3 Martin og Rotherys skolegenrer og undervisnings- læringskredsløb - didaktik - fokuserer på specifikke skolegenrer - fokuserer på fag og sprog - fokuserer på eksplicit og gradvis undervisning i sproglige mønstre - fokuserer på fælles metasprog

20 Ben 1: Undervisningens og læringens fire zoner (her fra Lad sproget bære s. 31) Maksimal kognitiv udfordring Stærk stilladsering Lærings/udviklingszone (den nærmeste udviklingszone) Frustrations- ængstelseszone Svag stilladsering Tryghedszone Udmattelseszone Minimal kognitiv udfordring

21 Genrepædagogikkens tre ben Ben 1 En teori om læring Vygotskys sociokulturelle perspektiv - lære gennem samarbejde - nærmeste udviklingszone - støtte Albert Bandura - modellæring Ben 2 En teori om sprog Hallidays systemisk-funktionelle grammatik - fokuserer på sprog og kontekst - fokuserer på sproget som et værktøj til kommunikation - fokuserer på grammatik som betydningsskabelse Ben 3 Martin og Rotherys skolegenrer og undervisnings- læringskredsløb - didaktik - fokuserer på specifikke skolegenrer - fokuserer på fag og sprog - fokuserer på eksplicit og gradvis undervisning i sproglige mønstre - fokuserer på fælles metasprog

22 Kulturen og situationen er afgørende for hvordan vi opbygger tekster, hvilken syntaks vi vælger, hvilke ord vi vælger etc. Elever kan undervises/stilladseres i hvordan de hensigtsmæssigt udnytter sprogets ressourcer grammatikken når de læser og skriver.

23 Situationskontekstens kontinua (her fra Lad sproget bære s. 29) Felt/emne Almen Dagligdags Specialiseret Teknisk ell. abstrakt Relation Uformel og personlig Lige magt- og statusforhold Jævnlig kontakt Stærk emotionel involvering Formel og upersonlig Ulige magt- og status Svag eller ingen kontakt Svag emotionel involvering Kommunikationsmåde Mundtlig Nærhed Sprog som handling Interaktiv, dialogisk Spontan Skriftlig Distance Sprog som refleksion Monologisk Afsluttet

24 Hvad skal tekster i skolen? Frit efter Mulvad og Derewianka (her fra Mette Vedsgaard)

25 Nogen gør noget i verden.

26 Spørg f.eks. til et billede: Hvad sker der? vasker Hvem vasker? mor vasker Hvem/hvad vasker mor? et barn

27 Spørg f.eks. til et billede: Hvad sker der? vasker Hvem vasker? mor vasker Hvem/hvad vasker mor? et barn Er der andet vi kan spørge billedet om? Andre detaljer? Måske ikke så væsentlige men detaljer som tilføjer ekstra information: hvorfor, hvor, hvornår? En mor vasker sit barn en tidlig morgen i vandkanten.

28 Funktionel sætningsanalyse Hvad sker der hvilken proces? Hvem er deltagere i det der sker? Hvad er omstændighederne - hvor, hvornår, hvordan sker processen?

29 Funktionel sætningsanalyse Vasker En mor vasker En mor vasker sit barn En mor vasker sit barn på stranden En mor vasker sit barn på stranden en tidlig morgen En mor vasker kærligt sit barn på stranden en tidlig morgen

30 Sætningen - funktionelt og grammatisk betragtet Hvem? Hvad sker? Hvem/hvad? Hvor? En mor vasker sit barn på stranden deltager proces deltager omstændighed nominalgruppe verbalgruppe nominalgruppe præpositionsforbin delse

31 Udvidet sætning - funktionelt og grammatisk betragtet Hvem? Hvad sker? Hvordan? Hvad/hvem? Hvor? Hvornår? En mor vasker kærligt Sit barn på stranden en tidlig morgen deltager proces omstændighed deltager omstændighed omstændighed nominalgruppe verbalgruppe adverbial nominalgruppe præpositionsfor bindelse nominalgruppe

32 Forskellige procestyper Gøre, ske og handle: Hoppe, bygge, springe, gå, tage bad, betale, Måder at identificere, klassificere og angive eksistens: Være, have, eksistere, omhandle, eje, betyde, omhandles Materielle processer Relationelle processer Mentale processer Verbale processer Processer knyttet til bevidstheden: tænke, smage, handle, planlægge, lugte, hade, elske, forsøge Sige processer: sige, ytre, råbe, anbefale, rose, vurdere,

33 Procestyperne på børnedansk: Materielle: handleprocesser Relationelle: væreprocesser f.eks. ejer Mentale: sanseprocesser Verbale: sigeprocesser

34 Deltagerne og deres betydning kan udfoldes ved hjælp af nominalgrupper Bemærk at vi, selvom vi fokuserer på form, så fastholder vi at tale om betydning. killinger de killinger de to killinger de to nuttede killinger de to nuttede racekillinger de to nuttede killinger i stuen de to nuttede killinger i stuen som legede hele dagen Hvem/hvad? Hvilke? Hvor mange? Hvordan? Hvilken type? Hvor? Hvilke specifikt?

35 Nominalgruppe Bestemmer Beskriver Tng Tilføjelse 1 Tilføjelse 2 mm. Hvilke? Hvordan? Hvem? Hvor? Hvor specifikt? hvornår? De (to) nuttede killinger på gulvtæppet i spisestuen søndag eftermiddag i marts måned 2012

36 Vi kan træne eleverne i at udvide nominalgrupper/beskrivelse Bestemmer Beskriver Ting Tilføjelse 1 Tilføjelse 2 mm. Hvilke? Hvordan? Hvem? Hvor? Hvor specifikt? hvornår? Killinger Pige Træ Lærer etc

37 Og hvad skal vi bruge viden om nominalgrupper til? Nominalgrupper er nok sprogets rigeste ressource i forhold til at skabe tydelige, præcise, levende eller kompakte deltagere i tekster.

38 Pauline Gibbons: 3 enkle spørgsmål til at arbejde med tekster: 1. Hvilket sprog har eleverne? 2. Hvilket sprog kræves i undervisningen i den givne genre/teksttype? 3. Hvilket sprog har eleverne brug for at lære? Men først og fremmest: Start ALDRIG med teksten! Sørg for at opbygge en (faglig) viden i et sprog eleven behersker

39 Genrepædagogikkens tre ben Ben 1 En teori om læring Vygotskys sociokulturelle perspektiv - lære gennem samarbejde - nærmeste udviklingszone - støtte Albert Bandura - modellæring Ben 2 En teori om sprog Hallidays systemisk-funktionelle grammatik - fokuserer på sprog og kontekst - fokuserer på sproget som et værktøj til kommunikation - fokuserer på grammatik som betydningsskabelse Ben 3 Martin og Rotherys skolegenrer og undervisnings- læringskredsløb - didaktik - fokuserer på specifikke skolegenrer - fokuserer på fag og sprog - fokuserer på eksplicit og gradvis undervisning i sproglige mønstre - fokuserer på fælles metasprog

40 Credo (Joan Rothery) Guidance through interaction in the context of shared experience

41 Ben 3: Hvordan undervise i genrer?

42 Stilladsering og dekonstruktion: Læreren skal vise eleverne modeltekster indenfor alle teksttyper (genrer) vise og diskutere tekststrukturer og grammatiske ressourcer indenfor alle teksttyper tilbyde eleverne øvelser i og modeller til udvikling af tekst- og genreforståelse lære eleverne et sprog til at tale om sprog (metasprog)

43 Eksempel på et genreskema. Fra Mette Kirk Mailand: Genreskrivning i skolen

44 Genreskema et eksempel: fra Mette Kirk Mailand: Genreskrivning i skolen

45 Genreskema et eksempel: fra Mette Kirk Mailand: Genreskrivning i skolen

46 Opsamling: Vi har sammenlignet det hverdagslige sprog med skolens fagsprog (videnssprog) Vi har set hvorfor det især er svært for elever med sprogvanskeligheder. Vi har forhåbentlig fået øje på, hvilke sproglige områder elever skal undervises i (tekstaktiviteter og disses karakteristika: genreskemaer) Vi har set en didaktisk model (Teaching-Learning Cycle) der illustrerer hvordan vi kan planlægge undervisning der tager højde for elevens sproglige forudsætninger, der vil udnytte kendskabet til fagets sproglige udfordringer (jf. genreskemaerne), og som stilladserer eleverne fagligt OG sprogligt før de arbejder selvstændigt.

47 Forskelle på formel og funktionel sprog og skriveundervisning Formelt, strukturelt Undervisning i sprog er en særlig disciplin (typisk i dansk) Undervisningen har andre arbejdsformer (grammatiske øvelser) Undervisningen bruger teksters sprog som så behandles i små enheder ad gangen (typisk faglig læsning) Undervisningen har metasprog som mål (grammatikundervisning) Funktionelt, kommunikativt Undervisningen er integreret i andre discipliner (typisk i det pågældende fag/emne) Undervisningen gør brug af opdagende og induktive arbejdsformer (tager udgangspunkt i elevens sprog og elevens viden om tekster/genrer/verden) Undervisningen behandler hele tekster (ægte tekster i faget, fx Naturteknik, historie m.m.) Undervisningen har elevernes selvstændige kommunikative kompetence som mål (den sproglige dimension i undervisningen er ikke et delmål, men har til hensigt at indføre eleven i fagets/fagenes sprog og viden) Delvis fra Mette Vedsgaard Kristensen

Genrepædagogik i fremmedsprogsundervisningen. Glymur 2015

Genrepædagogik i fremmedsprogsundervisningen. Glymur 2015 Genrepædagogik i fremmedsprogsundervisningen Glymur 2015 Hvad skal vi lære af dette oplæg? I skal opleve at funktionel grammatik er brugbart i forhold til at lære fremmedsproget dansk I skal se et undervisningsforløb,

Læs mere

Genrepædagogik i fremmedsprog Charlotte Tuxen, Irene Haugaard og Rikke Undall

Genrepædagogik i fremmedsprog Charlotte Tuxen, Irene Haugaard og Rikke Undall Genrepædagogik i fremmedsprog Charlotte Tuxen, Irene Haugaard og Rikke Undall Genrepædagogik i fremmedsprog - hvad er det? Genrepædagogik - The Teaching Learning Cycle Stilladsering og læring CL- strukturer

Læs mere

Lyrik, genrepædagogik og mellemtrin:

Lyrik, genrepædagogik og mellemtrin: Lyrik, genrepædagogik og mellemtrin: Workshop i Viborg den 14.11. 2013 Ved Gitte Palsnov (gip@ucn.dk) Lektor ved UCN M.A.K. Halliday: systemisk funktionel lingvistik (SFL) Language is what it is because

Læs mere

Sprog og læsning i erhvervsuddannelser

Sprog og læsning i erhvervsuddannelser Sprog og læsning i Overskrift, erhvervsuddannelser arial 32 pt, normal 1 Indhold, arial 20 pt, normal Fagteksters struktur og funktion Genrekendskab 2. marts 2009 Ruth Mulvad Afgrænsning Læsepædagogik

Læs mere

Opgave til d Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling

Opgave til d Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside http://paedagogiskudvikling.esbjergkommune.dk Formål for hele forløbet: At alle lærere tager ansvar for at læsning

Læs mere

Sprog og fag på Strandgårdskolen

Sprog og fag på Strandgårdskolen Sprog og fag på Strandgårdskolen Plan for oplæg 1. Præsentation 2. Vores viden og udfordringer 3. Brush up på genrepædagogik 4. Dele af genrepædagogikken i praksis 5. Opsamling og afslutning Udviklingen

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Stig Toke Gissel Stig Toke Gissel. Oplæg om multimodalitet. Dansklærerens dag 2013

Stig Toke Gissel Stig Toke Gissel. Oplæg om multimodalitet. Dansklærerens dag 2013 Stig Toke Gissel Program Hvad er multimodalitet? Centrale begreber. Multimodalitet og didaktisk design Multimodalitet og Fælles mål Eksempler på aktiviteter og elevprodukt Multimodalitet De er alle eksempler

Læs mere

Sprog i skole. om at integrere arbejde med sprog i fagenes didaktik. Ruth Mulvad

Sprog i skole. om at integrere arbejde med sprog i fagenes didaktik. Ruth Mulvad Sprog i skole om at integrere arbejde med sprog i fagenes didaktik Ruth Mulvad Sammenfattende for de to ben, det lingvistiske og det pædagogiske, kan man sige: at lære er at lære sprog, at lære gennem

Læs mere

En sprogbaseret tilgang til matematikundervisning. Tema oplæg den 14. marts Hotel Nyborg Strand. ved Lars Salomonsen Skoleleder Gjøl skole

En sprogbaseret tilgang til matematikundervisning. Tema oplæg den 14. marts Hotel Nyborg Strand. ved Lars Salomonsen Skoleleder Gjøl skole En sprogbaseret tilgang til matematikundervisning Tema oplæg den 14. marts Hotel Nyborg Strand ved Lars Salomonsen Skoleleder Gjøl skole Program Velkommen Hvem er jeg Sprogbrug (kontekst sprog og omvendt)

Læs mere

Arbejdet i danskfagudvalget

Arbejdet i danskfagudvalget Arbejdet i danskfagudvalget Principperne for arbejdet: Små skridt Det vi gør skal skabe succes i undervisningen (med det samme) Det skal være fagligt centralt. Hvad skal dansklæreren vide Indhold: 1. gang

Læs mere

FOKUS PÅ ESSAYET. Genreskrivning med essayet som del af genrenetværk

FOKUS PÅ ESSAYET. Genreskrivning med essayet som del af genrenetværk FOKUS PÅ ESSAYET Genreskrivning med essayet som del af genrenetværk PROGRAM 1. Opsamling fra sidst litteratursamtalen og billedromaner 2. Skriveøvelse erindringer omkring ungdommens glæder (og sorger)

Læs mere

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterier Bedømmelseskriterier Grundforløb 1 og 2 - Afsluttende prøve i Dansk Gældende ved prøver, der afholdes efter 1. august 2015 1 Indhold DANSK NIVEAU F... 3 DANSK NIVEAU E... 8 DANSK NIVEAU D...13 DANSK NIVEAU

Læs mere

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Om dig 1. 7 seminarielærere, der under viser i sprog, har besvaret spørgeskemaet 2. 6 undervisere taler engelsk, 6 fransk, 3 spansk, 2 tysk

Læs mere

Italiensk A stx, juni 2010

Italiensk A stx, juni 2010 Italiensk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Italiensk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det italienske sprog som kommunikations- og

Læs mere

24-04-2012. Genrepædagogik fagligt undervisningsforløb i indskolingen. Kritisk tekstbevidsthed Dekonstruktion

24-04-2012. Genrepædagogik fagligt undervisningsforløb i indskolingen. Kritisk tekstbevidsthed Dekonstruktion Genrepædagogik fagligt undervisningsforløb i indskolingen Betty Mikkelsen og Anne Marie Jakobsen Sølystskolen Genrepædagogik Induktiv & deduktiv undervisning Omdrejningspunktet er Læreren og elevernes

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen?

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne er blevet til på baggrund af

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

Indledning. forfatterne og Ruth Mulvad at tilegnelse af et fag er uløseligt forbundet med at eleven tilegnelse sig af fagets sprogbrug.

Indledning. forfatterne og Ruth Mulvad at tilegnelse af et fag er uløseligt forbundet med at eleven tilegnelse sig af fagets sprogbrug. Indledning Af Hanne Brixtofte, lektor, UC Lillebælt Enhver, der har skullet holde et oplæg om faglig læsning i en skolesammenhæng har stået i dilemmaet om hvor udgangspunktet skal tages. I eleven, i den

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

- når gymnasieskolens kode er ukendt for den unge, handler det om at eksplicitere krav og kriterier

- når gymnasieskolens kode er ukendt for den unge, handler det om at eksplicitere krav og kriterier 1 Projekt om gymnasiefremmede unge I danskgruppen på Langkær Gymnasium og HF har vi i forhold til projektet om gymnasiefremmede unge især fokuseret på ét initiativ: Stilladssering (model-læring) i forbindelse

Læs mere

LÆSNING OG SKRIVNING I MATEMATIK

LÆSNING OG SKRIVNING I MATEMATIK TIL ELEVER PÅ MELLEMTRINNET Gerd Fredheim Marianne Trettenes Skrivning i fagene er et tværfagligt kursus i faglig skrivning i natur/teknik, LÆSNING OG SKRIVNING I MATEMATIK December November Red. Heidi

Læs mere

Placer jer efter sprog sid sammen med nogen du deler sprog med

Placer jer efter sprog sid sammen med nogen du deler sprog med Workshop 7 Flersproglighed som resurse Placer jer efter sprog sid sammen med nogen du deler sprog med Faglige og sproglige mål udvikling af fag og sprog følges ad * Deltagerne får ideer til at inddrage

Læs mere

Læsning der lykkes Inklusion af elever med opmærksomhedsforstyrrelser i læse- og skriveundervisningen

Læsning der lykkes Inklusion af elever med opmærksomhedsforstyrrelser i læse- og skriveundervisningen Læsning der lykkes Inklusion af elever med opmærksomhedsforstyrrelser i læse- og skriveundervisningen - Lektor Laura Emtoft og Lektor Sofia Esmann UC Sjælland Udgangspunktet For mange elever præsterer

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DANSK NIVEAU E... 2 DANSK NIVEAU D... 5 DANSK NIVEAU C... 9 Gældende for

Læs mere

Dialogisk læsning. Dialogisk læsning - Sprogpakken.dk

Dialogisk læsning. Dialogisk læsning - Sprogpakken.dk Dialogisk læsning I modsætning til den traditionelle højtlæsning, hvor den voksne læser og barnet lytter, kræver dialogisk læsning, at den voksne læser på en måde, der skaber mere sproglig inter aktion

Læs mere

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved Introduktion Fra oplæsning til dialogisk læsning Oplæsning: Opæs tidlige geundersøgelser desøgese har vist, s,at traditionel opæs oplæsning ger godt fordi der er samvær med voksne det skaber fælles opmærksomhed

Læs mere

Temadag for undervisere i FVU for tosprogede med fokus på ordforråd. Workshop Gråzonesprog

Temadag for undervisere i FVU for tosprogede med fokus på ordforråd. Workshop Gråzonesprog Temadag for undervisere i FVU for tosprogede med fokus på ordforråd Workshop Gråzonesprog Hvordan kan vi aktivere og udnytte kursisternes sproglige og faglige viden, og inddrage flersproglige resurser

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Nedenstående bedømmelseskriterier i grundfaget dansk er gældende for følgende uddannelsesforløb: Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Dansk niveau

Læs mere

Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling. Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside

Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling. Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside http://paedagogiskudvikling.esbjergkommune.dk Formål for hele forløbet: At alle lærere tager ansvar for at læsning

Læs mere

Kan unge ordblinde udvikle deres skrivning gennem genrepædagogikken?

Kan unge ordblinde udvikle deres skrivning gennem genrepædagogikken? Kan unge ordblinde udvikle deres skrivning gennem genrepædagogikken? - et forsknings- og udviklingsarbejde på Bork Havn Efterskole tyder på det! Helle Bundgaard Svendsen, lektor i dansk på læreruddannelsen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2. De fire tekstkriterier 3. Strukturen i kapitlerne 4. Sproglig vejledning 6

Indholdsfortegnelse. Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2. De fire tekstkriterier 3. Strukturen i kapitlerne 4. Sproglig vejledning 6 LÆRERVEJLEDNING: Tæt på genrer og sprog Indholdsfortegnelse Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2 De fire tekstkriterier 3 Strukturen i kapitlerne 4 Målovervejelser: Brug af logbog og portfolio

Læs mere

Om skriftlig fremstilling. Skrivningens funktioner

Om skriftlig fremstilling. Skrivningens funktioner Om skriftlig fremstilling Indhold Skrivningens funktioner Teksttypekendskab som baggrund for skriftlig fremstilling o Forholdet mellem teksttyper og genrer o Teksttyper i Fandango Vinkler på dansk o Australsk

Læs mere

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Laila Kjærbæk FIO2009 Tirsdag den 9. juni 2009 Pronominer Personlige Fx jeg, du (De), han, hun, den (det), vi, I (De), de; mig, dig (Dem), ham, hende, os,

Læs mere

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterierne tager afsæt i fagets mål i relation til de fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl. 14.40-15.20 Dansk som andetsprog som dimension i fagene samt faglig læsning og skrivning er under overskriften Sproglig udvikling skrevet ind som tværgående

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015 Kompetenceområdet fremstilling Mandag den 3. august 2015 Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge et læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet Fremstilling I har viden om kompetenceområdet Fremstilling

Læs mere

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej.

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 15. december 2013 Kirkedag: 3.s.i advent/b Tekst: Luk 1,67-80 Salmer: SK: 87 * 12 * 76 * 89 * 90,2 * 88 LL: 87 * 70 *78 * 123 (Luciagudstj) Vi kender sikkert

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Det er desuden et mål for os, at barnet bliver præsenteret for forskellige genrer indenfor litteraturen. (se bilag).

Det er desuden et mål for os, at barnet bliver præsenteret for forskellige genrer indenfor litteraturen. (se bilag). Sproglig udvikling Sammenhæng: Dit barns sproglige udvikling- et fælles ansvar. Der er ingen tvivl om at sproget er en vigtig del af vores hverdag. Vi bruger sproget til at tænke med, og til at kommunikere

Læs mere

Barnet i Centrum. Voksen-barn samspil og læring Centrale laboratoriedag, 3. december 2014 Lone Svinth, ph.d., AU

Barnet i Centrum. Voksen-barn samspil og læring Centrale laboratoriedag, 3. december 2014 Lone Svinth, ph.d., AU Barnet i Centrum Voksen-barn samspil og læring Centrale laboratoriedag, 3. december 2014 Lone Svinth, ph.d., AU Oplæggets tre temaer Introduktion til et sociokulturelt perspektiv på voksen-barn samspillet

Læs mere

Faglige mundtligheder -et bud på en didaktik. Nadia R. Rathje & Tina Høegh

Faglige mundtligheder -et bud på en didaktik. Nadia R. Rathje & Tina Høegh Faglige mundtligheder -et bud på en didaktik Nadia R. Rathje & Tina Høegh Kort om oplæggets indhold Mundtlighed som undersøgelses-, lærings-og refleksionsredskab Sprogbaseret fagdidaktik Performance og

Læs mere

Fagdidaktik og problemorienteret arbejde med historisk tænkning. Heidi Eskelund Knudsen 12. april 2018

Fagdidaktik og problemorienteret arbejde med historisk tænkning. Heidi Eskelund Knudsen 12. april 2018 Fagdidaktik og problemorienteret arbejde med historisk tænkning Heidi Eskelund Knudsen 12. april 2018 1. Introduktion Indgangsvinkel teori og praksis i samspil: Undervisning at lære nogen at tænke som

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling Pædagogiske overvejelser Vi vil, når det er hensigtsmæssigt, arbejde med Cooperative Learning, som er en arbejdsform, der engagere og aktivere eleverne i interaktion med hinanden og underviseren. Kort

Læs mere

Spansk A stx, juni 2010

Spansk A stx, juni 2010 Spansk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Spansk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der baserer sig på tilegnelse af kommunikativ kompetence. Fagets centrale arbejdsområde

Læs mere

Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010

Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010 Bilag 13 Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fransk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det franske sprog, dels som

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

Bilag 20. Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015. 1. Identitet og formål

Bilag 20. Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015. 1. Identitet og formål Bilag 20 Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fransk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det

Læs mere

Skal bleen af så lad den blive på

Skal bleen af så lad den blive på Skal bleen af så lad den blive på Det er en stor ting, når bleen skal af. Det kræver, at barnet er parat, og at du som forældre støtter og roser dit barn. Men hvornår ved du, at dit barn er parat, og hvordan

Læs mere

Om dagens tema: Billedligt talt. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / www.nvie.dk / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICE

Om dagens tema: Billedligt talt. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / www.nvie.dk / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICE Om dagens tema: Billedligt talt Om dette oplæg: Sprogligt talt Citat: Undervisningsdifferentiering, når fokus er på elever i komplicerede læringssituationer Eller undervisningsdifferentiering i et inkluderende

Læs mere

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011 Læsning og skrivning - i matematik Roskilde d. 9.11.2011 Hvad har I læst i dag? Tal med din sidemakker om, hvad du har læst i dag Noter på post-it, hvad I har læst i dag Grupper noterne Sammenlign med

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Undervisningsforløb til indskolingen

Undervisningsforløb til indskolingen Undervisningsforløb til indskolingen Grantræet Grantræet, der er frit baseret på H.C. Andersens eventyr, kan give eleverne i indskolingen kendskab til den danske skov og indblik i, hvordan en historie

Læs mere

SPROGLIG UDVIKLING I MATEMATIK

SPROGLIG UDVIKLING I MATEMATIK SPROGLIG UDVIKLING I MATEMATIK UVM Matematikfaglige temadage - Rebild 14.9.18 og Roskilde 21.9.18 Rasmus Greve Henriksen (rgh-skole@aalborg.dk) Dagens pointer Sprogbaseret undervisning handler om: - at

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

INTERVENTIONSDESIGNET. Formål, mål og proces

INTERVENTIONSDESIGNET. Formål, mål og proces INTERVENTIONSDESIGNET Formål, mål og proces FORMÅL Forskning Udvikling UDVIKLINGSFORMÅL At understøtte lærerens planlægning af målstyret undervisning og de aktiviteter, der støtter målstyret undervisning

Læs mere

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå?

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå? ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING At terpe eller at forstå? For mange har ordet grammatik en kedelig klang. Nogle vil endda gå så vidt som til at mene, at grammatik er et af de kedeligste og unyttigste fag

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Tysk begyndersprog A hhx, august 2017

Tysk begyndersprog A hhx, august 2017 Bilag 46 Tysk begyndersprog A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige, betinger

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

Sprogligt repertoire

Sprogligt repertoire Sprogligt repertoire Projektet Tegn på sprog i København at inddrage flersprogede børns sproglige resurser Lone Wulff (lw@ucc.dk) Fokus i oplægget Målsætninger Kort præsentation af pilotprojektet, baggrund

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien Historisk Bibliotek tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan læseren

Læs mere

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Delma l for Danish Det talte Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Fortælle hvad man har oplevet Fremlægge, fortælle, forklare og interviewe

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Et sprogudviklende forløb om affald og genbrug i Natur/Teknologi i 3. klasse. Ole Goldbech og Stine Kragholm Knudsen

Et sprogudviklende forløb om affald og genbrug i Natur/Teknologi i 3. klasse. Ole Goldbech og Stine Kragholm Knudsen Et sprogudviklende forløb om affald og genbrug i Natur/Teknologi i 3. klasse Ole Goldbech og@ucc.dk og Stine Kragholm Knudsen skk@ucc.dk Disposition - Præsentation hvem er vi og hvad er vores fokus i dag?

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

SFL og skolesvage børn

SFL og skolesvage børn SFL og skolesvage børn Indhold Indledning... 3 Problemformulering... 4 Metode... 4 Hvad er SFL?... 4 Funktionel og formel grammatik... 7 SFL s opbygning... 8 Pædagogisk brug af SFL... 9 Skolesvage børn...

Læs mere

Sprog, identitet og kultur

Sprog, identitet og kultur Sprog, identitet og kultur Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Dansk 7.-9. klasse Læsning og fortolkning LÆSNING/Sprogforståelse FORTOLKNING/Perspektivering Formål Forløbets formål

Læs mere

Test din viden om Substantiver

Test din viden om Substantiver Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Substantiver 7 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Colobusabe Lige som vi mennesker bruger colobusaber i høj grad deres ansigt til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk,

Læs mere

Vi kører den hjem med sneglen. Workshop 17 Kris6ne Kabel, Anja Partsch og Malene Als

Vi kører den hjem med sneglen. Workshop 17 Kris6ne Kabel, Anja Partsch og Malene Als Vi kører den hjem med sneglen Workshop 17 Kris6ne Kabel, Anja Partsch og Malene Als fase 1: Oplev insekter 1. ak6vitet: insektbilleder og navne mix and match 2. ak6vitet: insektoplevelse fortæl din matchmakker

Læs mere

Sprogbaseret undervisning i de naturvidenskabelige fag. Jannie Høgh Jensen

Sprogbaseret undervisning i de naturvidenskabelige fag. Jannie Høgh Jensen Sprogbaseret undervisning i de naturvidenskabelige fag Jannie Høgh Jensen Formål Opnå indblik i: Hvordan læreren kan organisere klasserumskonteksten, så eleverne opnår faglig forståelse og sproglig udvikling

Læs mere

Hvad er academic literacy?

Hvad er academic literacy? Anmeldelse: Udfordr eleverne og understøt dem i at gå fra konkret hverdagssprog til abstrakt fagsprog English Learners. Academic Literacy and Thinking Learning in the Challenging Zone. Gibbons, Pauline:

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden.

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Modellering Matematisk undersøgelse af omverdenen. 1 Modellering hvad? Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Matematisk modellering omfatter noget udenfor

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK)

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) Ministeriets Informationsmøde, Hotel Nyborg Strand, 5. marts 2015 Rasmus Greve Henriksen (rgh-skole@aalborg.dk) Det ambitiøse program! 1. Afsæt - Projekt

Læs mere

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Med den voksende jødeforfølgelse i 30 ernes Tyskland steg behovet for jødisk udvandring. De fleste lande, inklusiv Danmark, var dog ikke villige til

Læs mere

Dansk, klassetrin

Dansk, klassetrin Dansk,.-6. klassetrin Fagets kompetenceområder og kompetencemål Kompetenceområde Kompetencemål: Den studerende kan Indgår i modul Sprog og kommunikationsundervisning 2 Læsning og læseundervisning 3 Skrivning

Læs mere